Provincie Groningen Dhr. M. Woppenkamp Postbus AP Groningen. Geachte heer Woppenkamp,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Provincie Groningen Dhr. M. Woppenkamp Postbus 610 9700 AP Groningen. Geachte heer Woppenkamp,"

Transcriptie

1 Provincie Groningen Dhr. M. Woppenkamp Postbus AP Groningen Geachte heer Woppenkamp, Bijgaand treft u onze aanvraag aan voor de middelen leefbaarheid niet krimpgebieden. De gemeente Slochteren kent een relatief groot aantal maatschappelijke accommodaties op het gebied van sport en welzijn die in eigendom zijn van stichtingen en verenigingen. In totaal ruim 20 accommodaties: tennisbanen, voetbalclubs, dorpshuizen, jeugdhonken etc. De activiteiten in de maatschappelijke accommodaties leveren een grote bijdrage aan de leefbaarheid in de gemeente. Wij hechten daar veel waarde aan. Een goede basisstructuur is een belangrijke randvoorwaarde voor een leefbaar platteland. De gemeente Slochteren legt de verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud van de accommodaties nadrukkelijk neer bij de verenigingen. In het algemeen blijken de verenigingen ook goed met deze verantwoordelijkheid om te kunnen gaan. Het gemeentelijke beleid is daarmee vooral gericht op ondersteuning waar dit echt nodig is. We verstrekken geen exploitatiesubsidies. Wel geven we advies en in sommige gevallen financiële ondersteuning, bijvoorbeeld bij verbouwingen. onderwerp aanvraag middelen niet-krimp gebieden datum 21 november 2013 datum verz. uw kenmerk / uw brief van ons kenmerk / bijlagen 1 contactgegevens Dhr. C. van Atten T Bij de eigenaren van de accommodaties is de afgelopen jaren de belangstelling om te investeren in duurzaamheid toegenomen. Zowel vanwege het aspect van een duurzame samenleving als ook vanwege de besparing van kosten. In veel accommodaties maakt de energierekening een relevant deel van de kosten uit. Vanwege de vergrijzing en de daling van het aantal inwoners nemen bij alle accommodaties de inkomsten af. Voor een gezonde exploitatie is een besparing op de kosten dan ook van groot belang. Door de kostenbesparingen op energie kunnen verenigingen op eigen benen blijven staan. Om die reden hebben wij in overleg met enkele vertegenwoordigers een projectopzet gemaakt die we hierbij graag willen indienen voor de middelen leefbaarheid niet-krimpgebieden. De aanpak gaat uit van een combinatie van maatregelen: de vorming van een subsidiefonds, het aanbieden van speciale leningen en een uitgebreid communicatie traject waarmee we ook de leden en bezoekers van de accommodaties willen bereiken. Postbus AA Slochteren Hoofdweg 10A 9621 AL Slochteren T E algemeen@slochteren.nl BNG

2 Bij de uitvoering werken de verenigingen in een netwerkstructuur samen en werken we samen met het lokale bedrijfsleven. Onze aanpak sluit nadrukkelijk aan bij de doelstellingen voor de inzet van de provinciale middelen niet-krimpgebieden en levert een naar ons oordeel stevige bijdrage een goede maatschappelijke voorzieningen en dus aan de leefbaarheid. We vragen het beschikbare bedrag aan van Vanzelfsprekend staan we als gemeente garant voor de eigen bijdrage (co-financiering). We dienen het project de komende weken tevens in voor SEV-PLG subsidie waarvoor ook de noodzakelijke eigen bijdrage (co-financiering) beschikbaar is. onderwerp aanvraag niet-krimp middelen datum 21 november 2013 blad 2 Omdat wij het gehele project ook voorleggen aan de gemeenteraad op 19 december 2013 hopen we een spoedige instemmende reactie. Hoogachtend, het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Slochteren, namens deze, de directeur van de dienst beleid, G.A. Dijkstra.

3 Plan van aanpak verduurzaming lokale maatschappelijke voorzieningen Projectomschrijving in het kader van middelen leefbaarheid niet-krimpgebieden Inleiding In de gemeente Slochteren bevinden zich diverse sportverenigingen, dorpsverenigingen en andere organisaties die eigenaar zijn van een accommodatie. Het betreft dorpshuizen, tennisbanen, voetbalverenigingen, jeugdhonken en een aantal andere sport en welzijnsgebouwen. Bij de eigenaren van de accommodatie is de afgelopen jaren de belangstelling om te investeren in duurzaamheid toegenomen. Zowel vanwege het aspect van een duurzame samenleving als ook vanwege de besparing van kosten. In veel accommodaties maakt de energierekening een relevant deel van de kosten uit. Vanwege de vergrijzing en de daling van het aantal inwoners nemen bij alle accommodaties de inkomsten af. Voor een gezonde exploitatie is een besparing op de kosten dan ook van groot belang. Door de kostenbesparingen op energie kunnen verenigingen op eigen benen blijven staan. Dit draagt daarom bij aan de leefbaarheid van de dorpen in de gemeente Slochteren. In een aantal grotere projecten is de afgelopen jaren gekozen voor onder andere LED-verlichting, isolatie en de aanleg van zonnepanelen. Met als meest sprekende voorbeeld het dorpshuis de Pompel dat volledig energieneutraal wordt gemaakt. Een aantal andere verenigingen heeft de gemeente verzocht om mee te denken bij de opzet van een gezamenlijk project om te komen tot energiebesparing in hun accommodaties. Dit plan is met hen uitgewerkt en is dus een plan van de verenigingen en de gemeente samen. De doelgroep bedraagt 22 verenigingen. Uitvoering Het project wordt getrokken door een kernteam van een bestuurlid van een dorpshuis, een bestuurslid van een sportvereniging en een gemeentelijk deskundige. Deze trekkers zijn verantwoordelijk voor het proces; de individuele verenigingen zijn verantwoordelijk voor de eigen investeringen en eigen uitvoering. De eerste stap is dat bij alle deelnemers een energieonderzoek (EPA-U) wordt uitgevoerd. Het doel is het in kaart brengen van de mogelijkheden tot verduurzaming en de kosten en opbrengsten van de maatregelen. De uitkomsten worden in een gezamenlijk overleg van alle deelnemers besproken. De tweede stap is het maken van een investeringsplan per vereniging. Dit wordt de verenigingen zelf uitgevoerd. Gedurende het proces wordt er kennis en ervaringen tussen de deelnemende verenigingen uitgewisseld. Indien mogelijk wordt er gezamenlijk ingekocht / aanbesteed. In het hele project willen we ook richting de leden van de verenigingen communiceren over energiebesparingsopties. De deelnemers moeten zich verbinden aan een aantal communicatieactiviteiten. Hiermee willen we ervoor zorgen dat er een uitstraling is naar de leden en mogelijk zelfs naar inwoners in de gemeente.

4 Financiering Per vereniging stelt de gemeente uit het totale projectbudget een gelimiteerde bijdrage beschikbaar. Dit betekent dat alle eigenaren ook zelf een deel van de investering moeten dragen. Dit kan door de inzet van eigen vermogen, van vrijwilligersuren en eventuele eigen te werven fondsen, sponsorbijdragen en ledenbijdragen. De verenigingen moeten tenminste 60% van de kosten zelf dragen. Dat kan uit eigen reserves zijn maar men ook gebruik maken van de mogelijkheid om een speciale duurzaamheidslening 1 tegen lage rente hiervoor af te sluiten. Om te stimuleren dat verenigingen ook geld uit eigen vermogen of fondsen / spornsoring / ledenacties inbrengen kan met de lening slechts 50% afgedekt worden en moet er tenminste 10% zelf opgebracht worden. Om de verenigingen te ondersteunen bij het werven van externe financiering wordt een training fondswerven en crowdfunding verzorgt. Hierdoor doen de verenigingen kennis op die ook voor de toekomst van de vereniging zinvol is. De gemeente draagt bij aan de kosten omdat de gemeente normaal gesproken bijdraagt aan de verbouwingen en andere werkzaamheden van verenigingen aan eigen gebouwen. Deze is afkomstig uit het gemeentelijk accommodatiefonds en het reguliere duurzaamheidsbudget en is gegarandeerd gedekt. De resterende gelden zijn afkomstig uit de inzet van provinciale middelen uit de middelen leefbaarheid niet-krimpgebieden en SEV-PLG. De gemeentelijke bijdrage en eigen bijdragen voldoen aan de co-financieringeisen van deze provinciale regelingen. De maximale overheidsbijdrage aan de investeringen per deelnemer is Als alle aanvragers het maximale bedrag aanvragen is er budget voor 10 verenigingen. De gemeentelijke en provinciale financiering worden in een apart fonds ondergebracht waarvoor een speciale eenvoudige subsidieregeling wordt opgesteld. Planning Begin 2014 wordt de doelgroep over het project geïnformeerd in één of twee bijeenkomsten. De subsidie en leningen kunnen worden aangevraagd vanaf 1 mei De aanvraagtermijn sluit een jaar later op 1 mei Dan kunnen voor de zomervakantie van 2015 alle beschikkingen voor de subsidies en leningen worden afgegeven. In het najaar van 2015 kan dan de verantwoording voor de provinciale subsidie ingediend worden. 1 Dit kan pas ingaan per 1 januari 2014 omdat hiervoor een raadsbesluit noodzakelijk is.

5 Samenvatting projectaanpak Partijen Gemeente Slochteren, maatschappelijke organisaties op het gebied van sport en welzijn in Slochteren met eigen vastgoed Trekkers Kernteam van gemeente, één dorpshuis en één sportclub Doelgroep Organisaties (sport, welzijn) die in de gemeente een eigen accommodatie in bezit hebben Organisaties (sport, welzijn) die een accommodatie huren en zelf exploiteren. In ieder geval de energierekening van de accommodatie betalen Doelstelling Maatschappelijke organisaties stimuleren om: Onderzoek te doen naar de mogelijkheden om duurzame investeringen te plegen in de accommodaties Het ondersteunen bij het financieren en het daadwerkelijk uitvoeren van de investeringen al dan niet samen met de verhuurder Het uitwisselen kan kennis en ervaringen tussen de verschillende maatschappelijke organisaties op dit punt. Met de gebruikers afspraken te maken over duurzaam gedrag van de accommodatie Context Bij maatschappelijke organisaties ontstaat steeds meer aandacht voor energiebesparing in eigen (of gehuurde) accommodatie. Zowel ingegeven vanuit duurzaamheidsambities als vanuit de besparingsmogelijkheden. Er zijn echter nog vele drempels waardoor het vaak blijft bij de intentie. In dit project willen we de maatschappelijke organisaties stimuleren om de volgende stap(pen) de zetten en willen we hen ondersteunen bij de financiering. Aanpak Stap 1: Ondersteuning bij onderzoek energieadviseur: Gebruik van een vooraf door het kernteam geselecteerde adviseur standarisatie van rapporten Verenigingen die na het onderzoek afzien van verdere deelname betalen 1/3 e van de onderzoekskosten uit eigen vermogen. Stap 2: ondersteunen bij het financieren en het daadwerkelijk uitvoeren van de investeringen door stapeling van subsidies, lening en eigen inbreng. Inzet van de middelen leefbaarheid niet-krimpgebieden Inzet gemeentelijke middelen uit accommodatiefonds en regulier duurzaamheidsbudget Training fondsenwerving en crowdfunding voor de deelnemers om ze te leren zelf fondsen te werven en publieksacties te organiseren Inzet eigen bijdrage deelnemende organisaties uit eigen vermogen of vrijwilligersuren Mogelijkheid tot lenen via Duurzaamheidslening SVN

6 Stap 3: Het uitwisselen kan kennis en ervaringen tussen de verschillende maatschappelijke organisaties op dit punt. Vormen van een overlegnetwerk met minimaal twee bijeenkomsten: eerste bijeenkomst nadat de energieonderzoeken afgerond zijn en tweede bijeenkomst als deelnemers uitvoeringsplannen gemaakt hebben Stap 4: De gebruikers ondersteunen bij communicatie met de achterban: Inzet van club-bladen en website voor communicatie naar achterban Organisatie ledenbijeenkomst met informatie over duurzaamheidsopties voor het eigen huis van de leden met het consortium Duurzaam Slochteren Gedurende 2 jaar actieve communicatie over resultaten naar leden / gebruikers / omwonenden en de gemeente. Installatie smart-screen waarop gebruik zichtbaar is. Financieringsopbouw Financier Dekking Bedrag percentage Gemeentelijke bijdrage Accommodatiefonds % match provinciale middelen Duurzaamheidsbudget % 2014 Provinciale bijdrage middelen leefbaarheid % niet-krimpgebieden SEV - PLG % Bijdrage deelnemers Verplichte eigen inbreng % (financieel / zelfwerkzaamheid) Lening of eigen inbreng % (of combinatie daarvan) totaal % De genoemde gemeentelijk bijdrage is gebaseerd op de minimale eisen van co-financiering bij aanvraag van de provinciale middelen. De gemeentelijke en de provinciale bijdragen worden gezamenlijk in een gemeentelijk fonds gestort zodat deelnemers één aanvraag in kunnen dienen voor de combinatie van de gemeentelijke- en provinciale bijdrage. De percentages in de financieringsopbouw liggen vast: per deelnemer is er 40% subsidie uit het fonds; 10 % uit eigen vermogen of zelfwerkzaamheid en 50% uit een lening (of indien beschikbaar uit eigen vermogen) Het maximale bedrag wat geleend kan worden is beperkt tot Daartegenover staat dan een eigen bijdrage van en een subsidie van De investering is dan in totaal

7 Rekenvoorbeeld maximale bijdrage voor 1 aanvrager Financier Dekking Bedrag percentage Gemeentelijke bijdrage Accommodatiefonds match provinciale middelen % Duurzaamheidsbudget % Provinciale bijdrage middelen leefbaarheid niet-krimpgebieden % SEV - PLG % subtotaal overheidsbijdrage % Bijdrage deelnemers Verplichte eigen inbreng (financieel /zelfwerkzaamheid) % Lening of eigen inbreng (of combinatie daarvan) % totaal % Als alle aanvragers het maximale budget vragen kunnen in totaal 10 deelnemers ondersteund worden. De verwachting is dat niet alle deelnemers het maximale bedrag zullen aanvragen en dat er meer deelnemers gebruik kunnen maken van de subsidiemogelijkheid. Betrokken verenigingen Verenigingen in Slochteren met eigen vastgoed 6 dorpshuizen waarvan 2 incl. gymzaal en 1 in de kantine van de tennisclub 4 ijsbanen 3 jeugdhonken 5 tennisbanen 4 voetbalverenigingen 1 manege 1 zwembad 1 golfbaan 1 zeilvereniging Verenigingen die al duurzaamheidsmaatregelen hebben genomen 2 dorpshuizen 1 ijsbaan 1 zwembad

8 Planning Besluitvorming college van B&W over het concept raadsvoorstel en 19 november 2013 plan van aanpak Indiening aanvraag provincie niet-krimpgelden en SEV-bijdrage Uiterlijk 1 december 2013 Raadsbehandeling duurzaamheidslening 19 december 2013 Toekenning provinciale bijdragen 1 februari 2013 Communicatie naar doelgroep Februari 2014 Uitvoering energieonderzoeken door doelgroep Februari / maart 2014 Openstelling subsidiefonds en leningen voor aanvragen 1 mei 2014 Sluiting subsidiefonds 1 mei 2015 Uiterlijke toekenning subsidies 1 september 2015 Indiening verantwoording provincie 1 november 2015

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 19 november 2013;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 19 november 2013; Agendapunt: 10 Nr. 2013/5461A De raad van de gemeente Slochteren; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 19 november 2013; besluit vast te stellen de: Verordening stimuleringsleningen

Nadere informatie

Beantwoording Raadsvragen Groen Links over energiebesparing sportverenigingen

Beantwoording Raadsvragen Groen Links over energiebesparing sportverenigingen Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording Raadsvragen Groen Links over energiebesparing sportverenigingen Programma Sport & Accommodaties, Duurzaamheid BW-nummer Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Verduurzamen gemeentelijke sportaccommodaties. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Verduurzamen gemeentelijke sportaccommodaties. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 24 november 2016 16-078 Onderwerp Verduurzamen gemeentelijke sportaccommodaties Aan de raad, Onderwerp Verduurzamen gemeentelijke sportaccommodaties Gevraagde beslissing

Nadere informatie

Bijlage: Analyse van het plan van de stichting

Bijlage: Analyse van het plan van de stichting Bijlage: Analyse van het plan van de stichting Bijlage bij raadsvoorstel Het proces van planvorming De planvorming door de stichting is gestart na het gesprek in mei 2011 met het college van B&W en diverse

Nadere informatie

Uit ervaring blijkt ook dat met energieverbeterende maatregelen gemiddeld 30% energiebesparing gerealiseerd

Uit ervaring blijkt ook dat met energieverbeterende maatregelen gemiddeld 30% energiebesparing gerealiseerd RAADSVOORSTEL Onderwerp : Pilot energieaanpak woningen Raadsvergadering : 2 december 2009 Politieke markt d.d.: - Agendapunt : 6 Portef.houder : wethouder Berkelder Voorstelnummer : 236649 BenW-besluit

Nadere informatie

Raadsvoorstel Agendanr. :

Raadsvoorstel Agendanr. : Raadsvoorstel Agendanr. : Onderwerp: Revolving fund sportverenigingen - Evaluatie en Vervolg Reg.nr. : 3803259 B&W verg. : 20 mei 2014 Commissie : Cie_verg. : Raadsverg. : 24 juni 2014 1) Status Op grond

Nadere informatie

na de investering rendabel wordt en geld oplevert voor de clubkas. Dit resulteert na de terugverdientijd in structureel lagere energiekosten.

na de investering rendabel wordt en geld oplevert voor de clubkas. Dit resulteert na de terugverdientijd in structureel lagere energiekosten. Datum vergadering gemeenteraad Voorstelnummer Agendapunt 7 juli 2015 RV/15/00547 6 Voorstel ingebracht door Portefeuillehouder Begrotingsprogramma Beheerproduct Onderwerp W. Kuster S. van Alfen Milieu

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2015 Rockanje, 29 september 2015 Nr. 120062/120065

Raadsvoorstel 2015 Rockanje, 29 september 2015 Nr. 120062/120065 Raadsvoorstel 2015 Rockanje, 29 september 2015 Nr. 120062/120065 Raadsvergadering van 10 november 2015 Agendanummer Onderwerp: Plan van aanpak Verenigingsgebouw Tintestein Aan de gemeenteraad. 1. Gevraagd

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Led verlichting sportverenigingen. Aan de raad, Onderwerp Led verlichting sportverenigingen

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Led verlichting sportverenigingen. Aan de raad, Onderwerp Led verlichting sportverenigingen RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 7 september 2017 17-062 Onderwerp Led verlichting sportverenigingen Aan de raad, Onderwerp Led verlichting sportverenigingen Gevraagde beslissing 1. In te stemmen

Nadere informatie

Vanaf 1 november 2012 kunt u een duurzaamheidslening aanvragen voor energiebesparende maatregelen De Provincie Limburg stelt geld beschikbaar voor energiebesparing en duurzame energieopwekking bij koop-

Nadere informatie

Tubbergen ^ gemeente. Aan de gemeenteraad. Vergadering: 18 maart 2013 15A. Nummer: Tubbergen, 8 maart 2013

Tubbergen ^ gemeente. Aan de gemeenteraad. Vergadering: 18 maart 2013 15A. Nummer: Tubbergen, 8 maart 2013 gemeente Tubbergen ^ Aan de gemeenteraad Tubbergen, 8 maart 2013 Vergadering: Nummer: 18 maart 2013 15A Onderwerp: Verbouw, renovatie en verduurzaming gymzaal Reutum. Samenvatting raadsvoorstel: Het gymnastieklokaal

Nadere informatie

Schriftelijke vragen van de CDA-fractie aan het college van B&W. Datum: 16 juni 2015. Geacht college,

Schriftelijke vragen van de CDA-fractie aan het college van B&W. Datum: 16 juni 2015. Geacht college, Schriftelijke vragen van de CDA-fractie aan het college van B&W Datum: 16 juni 2015 Betreft: duurzaamheidslening Geacht college, Op 30 oktober 2014 is tijdens de programmabegroting 2015 een motie van het

Nadere informatie

ARCHIEF. raadd.d.0 2 JUL 2012. Onderwerp: Vaststellen verordening duurzaamheidssubsidies (besteding Reserve Cogasgelden).

ARCHIEF. raadd.d.0 2 JUL 2012. Onderwerp: Vaststellen verordening duurzaamheidssubsidies (besteding Reserve Cogasgelden). ARCHIEF gemeente Tubbergen raadd.d.0 2 JUL 2012 ~ ~ : X'frn. bosioien Aan de gemeenteraad^^ aangehouden Tubbergen, 21 Juni 2012 Vergadering: Nummer: 2 juli 2012 17A Onderwerp: Vaststellen verordening duurzaamheidssubsidies

Nadere informatie

gemeente Tubbergen *«

gemeente Tubbergen *« gemeente Tubbergen *«Aan de gemeenteraad Tubbergen, 8 maart 2013 Vergadering: Nummer: 18 maart 2013 16A Onderwerp: Subsidie verbouw en duurzaamheid de Gaarf Langeveen. Samenvatting raadsvoorstel: De Gaarf

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 25 oktober Voorstel van : college van burgemeester en wethouders

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 25 oktober Voorstel van : college van burgemeester en wethouders GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 25 oktober 2016 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Verzoek tennisvereniging i.o. Venhorst Samenvatting om één tennisvereniging

Nadere informatie

Voordelen om deel te nemen aan dit collectief

Voordelen om deel te nemen aan dit collectief Heerenveen, oktober 2015 Beste vereniging, Bedankt voor uw aanwezigheid tijdens de informatiebijeenkomst sportverenigingen winnen met energie. Deze bijeenkomst is georganiseerd voor sportverenigingen met

Nadere informatie

: 'Verordening Toekomstbestendig wonen Gelderland' gemeente Bronckhorst

: 'Verordening Toekomstbestendig wonen Gelderland' gemeente Bronckhorst Raadsvoorstel Datum : 25-4-2019 Kenmerk Portefeuillehouder Ja Onderwerp : Z110730/Raad-00440 : E.W. Blaauw : 'Verordening Toekomstbestendig wonen Gelderland' gemeente Bronckhorst Geachte leden van de gemeenteraad,

Nadere informatie

Verordening Investeringssubsidie Sportaccommodaties 2008

Verordening Investeringssubsidie Sportaccommodaties 2008 RAADSBESLUIT De raad van de gemeente Dalfsen; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 15 april 2008, nummer 40; overwegende dat de gemeente wil stimuleren dat de inwoners van de gemeente

Nadere informatie

Duurzaamheidsfonds Amstelveen. Carina Dijkhuis Aanjager Duurzaamheidsfonds

Duurzaamheidsfonds Amstelveen. Carina Dijkhuis Aanjager Duurzaamheidsfonds Duurzaamheidsfonds Amstelveen Carina Dijkhuis Aanjager Duurzaamheidsfonds Hoera, 1 jaar! De oogst van het eerste jaar: 9 goedgekeurde aanvragen voor subsidies voor haalbaarheidsonderzoeken, ter waarde

Nadere informatie

InformatieA/ofa Gemeente Brummen

InformatieA/ofa Gemeente Brummen InformatieA/ofa Gemeente Brummen Afdeling: Ruimte Adviseur: Richard Bos Code: 203 OPENBAAR Medeadviseur(s): Portefeuille(s): Milieu, groen en water Datum: 24 november 2009 Regnr Portefeuillehouder(s):

Nadere informatie

Onderdeel Risico Kans op risico Maatregelen Schade worst case Kans x schade Conclusie risico

Onderdeel Risico Kans op risico Maatregelen Schade worst case Kans x schade Conclusie risico Bijlage b: : risicoanalyse r nieuwbouw MFA/BHS Bij de raadsbehandeling van de informatie omtrent de mogelijkheden om het MFA/BHS nieuw te bouwen heeft de raad gevraagd om een risicoanalyse op de beoogde

Nadere informatie

Aanvullende voorwaarden NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma

Aanvullende voorwaarden NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma Aanvullende voorwaarden NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma Het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma is onderdeel van Kansrijk Groningen. Via dit programma wordt tot en met 2018 25 miljoen

Nadere informatie

Concept Startnotitie gedeelde verantwoordelijkheid tennis en voetbal

Concept Startnotitie gedeelde verantwoordelijkheid tennis en voetbal Concept Startnotitie gedeelde verantwoordelijkheid tennis en voetbal Versie 28 oktober 2014 1. Inleiding Op 25 februari 2014 heeft het college van B&W van de gemeente Menterwolde o.a. besloten: het gaan

Nadere informatie

Subsidies en fondsen: Kansen voor de sport

Subsidies en fondsen: Kansen voor de sport Subsidies en fondsen: Kansen voor de sport www.sportsubsidie.nl 1 Wat doe ik? Subsidieonderzoek Subsidies aanvragen (meestal no cure, no pay) Strategisch subsidieadvies Deskundigheidsbevordering Programma

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport. Aan de raad, Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport. Aan de raad, Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 23-06-2011 11-063 Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport Aan de raad, Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport Gevraagde beslissing 1. Instemmen

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 454027 Datum : 6 maart 2018 Programma : Wonen en Ruimte Blad : 1 van 6 Commissie : Ruimte Portefeuillehouder: mw. drs. I.C.J.

Nadere informatie

Subsidieregels Cultuurfonds

Subsidieregels Cultuurfonds Subsidieregels Cultuurfonds Op deze subsidieregels is de algemene subsidieverordening Borger-Odoorn van toepassing. Deze subsidieregels horen als bijlage bij de Beleidsregels Cultuur en Welzijn 2004-2008

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. TITEL Aanvulling revolverend fonds Duurzaamheidslening

RAADSVOORSTEL. TITEL Aanvulling revolverend fonds Duurzaamheidslening Gemeente Amersfoort RAADSVOORSTEL Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4311288 Aan : Gemeenteraad Datum : 7 februari 2013 Portefeuillehouder : Wethouder P. van den Berg Agendapunt : B&W-vergadering

Nadere informatie

Aanvullende voorwaarden NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma

Aanvullende voorwaarden NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma Aanvullende voorwaarden NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma Het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma is onderdeel van Kansrijk Groningen. Via dit programma wordt tot en met 2018 25 miljoen

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Aanvullend krediet vernieuwbouw club-/kleedaccommodatie Hockey Club Haarlem. Bestuurlijke context.

Nota van B&W. Onderwerp Aanvullend krediet vernieuwbouw club-/kleedaccommodatie Hockey Club Haarlem. Bestuurlijke context. Nota van B&W Onderwerp Aanvullend krediet vernieuwbouw club-/kleedaccommodatie Hockey Club Haarlem Portefeuille M. Divendal Auteur Dhr. R.H. Heeck Telefoon 5115716 E-mail: heeckrh@haarlem.nl MO/SR Reg.nr.

Nadere informatie

Subsidieregeling vrijwillige inzet gemeente Deurne Datum :

Subsidieregeling vrijwillige inzet gemeente Deurne Datum : Subsidieregeling vrijwillige inzet gemeente Deurne 2017 Datum : Inhoudsopgave Artikel 1 Begripsomschrijvingen... 3 Artikel 2 Toepassingsbereik... 3 Artikel 3 Activiteiten en doelgroepen... 3 Artikel 4

Nadere informatie

*Z C7* documentnr.: INT/G/16/21049 zaaknr.: Z/G/15/25100

*Z C7* documentnr.: INT/G/16/21049 zaaknr.: Z/G/15/25100 *Z01290330C7* documentnr.: INT/G/16/21049 zaaknr.: Z/G/15/25100 Raadsinformatiebrief Onderwerp : Uitvoering moties duurzaamheid Aard : Motie raad Portefeuillehouder : H.A.W.M. Daandels Datum college :

Nadere informatie

Privatisering en meer multifunctioneel maken van sporthal De Schakel

Privatisering en meer multifunctioneel maken van sporthal De Schakel RAADSVOORSTEL status: B Agendapunt: 13 Onderwerp: Privatisering en meer multifunctioneel maken van sporthal De Schakel Commissie: 7-4-2008, nr. 9 Raadsvoorstel: 25-3-2008, nr. 28 Portefeuillehouder : Beleidsterrein:

Nadere informatie

Raadsvoorstel 16 Vergadering 28 maart Gemeenteraad. Onderwerp : Notitie Flankerende Maatregelen Wonen

Raadsvoorstel 16 Vergadering 28 maart Gemeenteraad. Onderwerp : Notitie Flankerende Maatregelen Wonen Raadsvoorstel 16 Vergadering 28 maart 2017 Gemeenteraad Onderwerp : Notitie Flankerende Maatregelen Wonen B&W vergadering : 14 februari 2017 Zaaknummer : 1409514 Dienst / afdeling : OO.EO1 - Expertise

Nadere informatie

Resultaten starterslening

Resultaten starterslening Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Resultaten starterslening Programma / Programmanummer Wonen / 1021 Portefeuillehouder J. van der Meer Samenvatting Oktober 2012 zijn de voorwaarden voor de Nijmeegse

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 Raadsstuk Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 1. Inleiding De gemeenteraad heeft middelen gereserveerd voor de bouw van een multifunctionele badmintonhal

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst koppelpilot voor bewoners t Gijmink Koppeling van bodem en daken. Informatiebijeenkomst koppelpilot 4 en 7 juli 2016

Informatiebijeenkomst koppelpilot voor bewoners t Gijmink Koppeling van bodem en daken. Informatiebijeenkomst koppelpilot 4 en 7 juli 2016 Informatiebijeenkomst koppelpilot voor bewoners t Gijmink Koppeling van bodem en daken Opening avondvoorzitter Marcel van Dijk Introductie Joost Nijhuis, projectleider koppelpilot Gijmink B, gemeente Hof

Nadere informatie

Hoogeveen. Gemeente. Raad 3 1 MRT Conform besloten. Raadsvoorstel. Datum raadsavond 31 maart 2017 Programma. Krachtige wijken & dorpen Onderwerp

Hoogeveen. Gemeente. Raad 3 1 MRT Conform besloten. Raadsvoorstel. Datum raadsavond 31 maart 2017 Programma. Krachtige wijken & dorpen Onderwerp Gemeente Hoogeveen Conform besloten Raad 3 1 MRT 2017 Raadsvoorstel Datum raadsavond 31 maart 2017 Programma Krachtige wijken & dorpen Onderwerp Kunstijsbaan Hoogeveen Samenvatting De stichting kunstijsbaan

Nadere informatie

Voorkeur uit te spreken voor één of meerdere van de onderstaande opties:

Voorkeur uit te spreken voor één of meerdere van de onderstaande opties: Opinienota raad AAN de gemeenteraad REGISTRATIENUMMER 18.0019042 AGENDAPUNT NUMMER TER INZAGE BIJLAGE(N) RAADSVERGADERING COMMISSIE Commissie SI 3 dec 18 ORGANISATIEONDERDEEL DV PORTEFEUILLEHOUDER Alberta

Nadere informatie

Startformulier Interestsubsidieregeling Energiebesparing Bestaande Bouw particulieren 2013-2015 Provincie Groningen

Startformulier Interestsubsidieregeling Energiebesparing Bestaande Bouw particulieren 2013-2015 Provincie Groningen Startformulier Interestsubsidieregeling Energiebesparing Bestaande Bouw particulieren 2013-2015 Provincie Groningen Met dit formulier kunt u een lening aanvragen voor energiebesparende maatregelen voor

Nadere informatie

Gemeente Oirschot. Agenda Gemeenteraad 1 / 7. Besluitvormende raadsvergadering Let op! Concept-agenda tbv Presidium

Gemeente Oirschot. Agenda Gemeenteraad 1 / 7. Besluitvormende raadsvergadering Let op! Concept-agenda tbv Presidium Agenda Gemeenteraad Besluitvormende raadsvergadering Let op! Concept-agenda tbv Presidium Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 29 november 2016 20:00-23:00 uur, locatie Raadszaal Voorzitter : Ruud

Nadere informatie

Geachte raadsleden, Hierbij bieden wij u het volgende raadsvoorstel ter besluitvorming aan.

Geachte raadsleden, Hierbij bieden wij u het volgende raadsvoorstel ter besluitvorming aan. Geachte raadsleden, raadsvoorstel Hierbij bieden wij u het volgende raadsvoorstel ter besluitvorming aan. Beslispunten 1. Een bedrag van. 530.071,- beschikbaar te stellen uit de algemene reserve Meerstad

Nadere informatie

Nadere regels subsidie dorpshuizen en wijkgebouwen Steenwijkerland 2010

Nadere regels subsidie dorpshuizen en wijkgebouwen Steenwijkerland 2010 Zoek regelingen op overheid.nl Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl! Gemeente Steenwijkerland Nadere regels subsidie dorpshuizen en wijkgebouwen Steenwijkerland 2010

Nadere informatie

Subsidieregeling Vrijwillige inzet Gemeente Deurne 2017

Subsidieregeling Vrijwillige inzet Gemeente Deurne 2017 Subsidieregeling Vrijwillige inzet Gemeente Deurne 2017 U bent een vrijwilligersorganisatie en organiseert activiteiten in Deurne. Misschien komt u in aanmerking voor een subsidie. Wanneer komt u in aanmerking

Nadere informatie

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van 3 november 2015 bestemd voor de gemeenteraad

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van 3 november 2015 bestemd voor de gemeenteraad VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 3 november 2015 bestemd voor de gemeenteraad Besluit nummer: 2015_BW_00823 Onderwerp: Subsidieverzoek SESO renovatie tennisbanen - Besluitvormend Beknopte samenvatting:

Nadere informatie

Uw brief/mail van Uw kenmerk Bijlage Verzenddatum 16 juni 2015-6 juli 2015

Uw brief/mail van Uw kenmerk Bijlage Verzenddatum 16 juni 2015-6 juli 2015 De heer J. Spoelstra Lytse Wei 20 9289 LB DROGEHAM Dossiernummer : n.v.t. Stuknummer : n.v.t. Behandeld door : mw. R.M.A. van Sonsbeek Email : gemeente@achtkarspelen.nl Uw brief/mail van Uw kenmerk Bijlage

Nadere informatie

Onderwerp: Subsidieaanvraag Stichting Exploitatie Sportpark Overbos - Besluitvormend

Onderwerp: Subsidieaanvraag Stichting Exploitatie Sportpark Overbos - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 14 april 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00288 Onderwerp: Subsidieaanvraag Stichting Exploitatie Sportpark Overbos - Besluitvormend Beknopte samenvatting: Stichting Exploitatie

Nadere informatie

Ons kenmerk ML40/13.0010618. Datum uw brief

Ons kenmerk ML40/13.0010618. Datum uw brief Ingekomen stuk D (PA 18 september 2013) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 329 95 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postbus 9105 6500 HG Nijmegen

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD. Registratienummer:

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD. Registratienummer: *16.02283* VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Behandelend ambtenaar: B. de Rijk Afdeling/cluster: GZ/Ontwikkeling Telefoonnr.: 0591-535235 Portefeuillehouder: F.A.J. Buijtelaar Registratienummer: 16.02283 Onderwerp:

Nadere informatie

op voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 19 november 2013;

op voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 19 november 2013; Agendapunt: 10 Nr. 2013/5461B De raad van de gemeente Slochteren; op voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 19 november 2013; besluit vast te stellen de: Verordening duurzaamheidsleningen

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 7 Onderwerp: Meerjarenprogramma Duurzaamheid 2014-2015 Datum: 12 november 2013 Portefeuillehouder: dhr. N.L. Agricola Decosnummer:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 29 september 2015 Registratienummer: 2015/56 Agendapunt nummer: 13. Onderwerp Subsidieverzoek De Enck

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 29 september 2015 Registratienummer: 2015/56 Agendapunt nummer: 13. Onderwerp Subsidieverzoek De Enck Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 29 september 2015 Registratienummer: 2015/56 Agendapunt nummer: 13 Onderwerp Subsidieverzoek De Enck Voorstel 1. Aan de Enck

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 15 mei 2012 Nummer voorstel: 2012/35

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 15 mei 2012 Nummer voorstel: 2012/35 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 15 mei 2012 Nummer voorstel: 2012/35 Voor raadsvergadering d.d.: 29-05-2012 Agendapunt: 9 Onderwerp:

Nadere informatie

Bespreeknotitie Uitgangspunten buurthuis van de toekomst en voorzieningen in algemeen

Bespreeknotitie Uitgangspunten buurthuis van de toekomst en voorzieningen in algemeen Bespreeknotitie Uitgangspunten buurthuis van de toekomst en voorzieningen in algemeen 24 september 2012 1 1. Aanleiding 1.1 Besluitvorming wijkcentra september 2011 en uitwerking In september 2011 heeft

Nadere informatie

Stichting Solar Tiel. Plan van aanpak. 20 januari 2016 Zonnepanelen voor de Tielse sportverenigingen

Stichting Solar Tiel. Plan van aanpak. 20 januari 2016 Zonnepanelen voor de Tielse sportverenigingen Stichting Solar Tiel Plan van aanpak 20 januari 2016 Zonnepanelen voor de Tielse sportverenigingen Inleiding Binnen de Gemeente Tiel zijn vele sportverenigingen actief. Diverse verenigingen maken gebruik

Nadere informatie

(Duurzaam) Investeren in de eigen accommodatie. Rol SWS bij bancaire financiering. Stefan de Wit Senior projectadviseur SWS

(Duurzaam) Investeren in de eigen accommodatie. Rol SWS bij bancaire financiering. Stefan de Wit Senior projectadviseur SWS (Duurzaam) Investeren in de eigen accommodatie Rol SWS bij bancaire financiering Stefan de Wit Senior projectadviseur SWS Programma Investeren in de eigen sportaccommodatie Rol Stichting Waarborgfonds

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 157518 Datum: 1 juni 2015 Programma : Sport Blad: 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M.J.T.G. van Beurkering-Huijbregts

Nadere informatie

MEMO van college aan de raad

MEMO van college aan de raad MEMO van college aan de raad datum : 7 februari 2013 aan : Gemeenteraad van : College onderwerp : Onderzoek fusielocatie sportclubs in de Egmonden Portefeuillehouder : wethouder A. Hietbrink Inlichtingen

Nadere informatie

Overijssel maakt werk van nieuwe energie!

Overijssel maakt werk van nieuwe energie! Overijssel maakt werk van nieuwe energie! U wilt met uw onderneming of woningcorporatie werk maken van nieuwe energie of energiebesparing. Maar u krijgt de financiering niet (volledig) rond via een bancaire

Nadere informatie

Borgstelling geldlening SPPiLL tbv aankoop langgevelboerderij Barrierweg 4.

Borgstelling geldlening SPPiLL tbv aankoop langgevelboerderij Barrierweg 4. Onderwerp Borgstelling geldlening SPPiLL tbv aankoop langgevelboerderij Barrierweg 4. Samenvatting De aankoop en restauratie van de langgevelboerderij is een belangrijk onderdeel van het deelproject "Versterking

Nadere informatie

Raadsvergadering : 15 oktober 2013 Agendapunt : Commissie : Sociaal. : Multifunctioneel gemeenschapshuis 't Haarhoes

Raadsvergadering : 15 oktober 2013 Agendapunt : Commissie : Sociaal. : Multifunctioneel gemeenschapshuis 't Haarhoes Raadsvergadering : 15 oktober 2013 Agendapunt : Commissie : Sociaal Onderwerp : Multifunctioneel gemeenschapshuis 't Haarhoes Collegevergadering : 17 september 2013 Agendapunt : 13 Portefeuillehouder :

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING IMPULS BUURTHUIS VAN DE TOEKOMST DEN HAAG 2015

SUBSIDIEREGELING IMPULS BUURTHUIS VAN DE TOEKOMST DEN HAAG 2015 Gemeente Den Haag Ons kenmerk BOW/2015.1 RIS 280860 SUBSIDIEREGELING IMPULS BUURTHUIS VAN DE TOEKOMST DEN HAAG 2015 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - het concept Buurthuis

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 4 december 2018 Zaaknummer: 553278 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Team Maatschappij en Ontwikkeling

Nadere informatie

Gelet op artikel 3, van de Algemene subsidieverordening gemeente Haarlem,

Gelet op artikel 3, van de Algemene subsidieverordening gemeente Haarlem, Uitvoeringsregeling Subsidiëring innovatieve projecten algemene voorzieningen en integratie algemene voorzieningen met specialistisch aanbod ingaande 1 april 2015 Het college van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier 1 B&W.nr.: 08.0205, d.d. 18 maart 2008 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Haalbaarheidsonderzoek kunstijsbaan Leiden. BESLUITEN 1 Kennis te nemen van het Haalbaarheidsonderzoek kunstijsbaan Leiden, Grontmij/Marktplan,

Nadere informatie

Nummer : 2011/05 Datum : 30 december 2010 : Tijdelijke verordening Stimuleringslening duurzame particuliere woningverbetering gemeente Kapelle 2011

Nummer : 2011/05 Datum : 30 december 2010 : Tijdelijke verordening Stimuleringslening duurzame particuliere woningverbetering gemeente Kapelle 2011 Voorbereidende raadsvergadering: 25 januari 2011 Besluitvormende raadsvergadering: 15 februari 2011 Portefeuillehouder: E. Damen AAN DE GEMEENTERAAD Nummer : 2011/05 Datum : 30 december 2010 Onderwerp

Nadere informatie

Hieronder volgen onze reacties op uw vragen.

Hieronder volgen onze reacties op uw vragen. Gemeente Haarlem Retouradres: Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden van de Participatieraad Datum 17 maart 2015 Ons kenmerk 2015/96569 Contactpersoon A.S. van der Wal Doorkiesnummer 023 511

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d.: 25 april 2016 Agenda nr: Onderwerp: Vaststellen Algemene subsidieverordening Gemeente Valkenburg aan de Geul 2016

Raadsvergadering d.d.: 25 april 2016 Agenda nr: Onderwerp: Vaststellen Algemene subsidieverordening Gemeente Valkenburg aan de Geul 2016 Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 25 april 2016 Agenda nr: Onderwerp: Vaststellen Algemene subsidieverordening Gemeente Valkenburg aan de Geul 2016 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van

Nadere informatie

Voorlopig aanvraagformulier duurzaamheidslening gemeente Borger-Odoorn

Voorlopig aanvraagformulier duurzaamheidslening gemeente Borger-Odoorn Voorlopig aanvraagformulier duurzaamheidslening gemeente Borger-Odoorn Met dit formulier kunt u een duurzaamheidslening aanvragen voor uw woning in de gemeente Borger-Odoorn. Deze lening wordt afgegeven

Nadere informatie

Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad

Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 329069 Raadsvergadering van 28 juni 2012 Agendanummer: 10.3 Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad Verantwoordelijk portefeuillehouder: L.M.

Nadere informatie

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Verenigingen, stichtingen en instellingen barsten doorgaans van de ambities en toekomstplannen. Maar om ze te realiseren heb je financiële middelen

Nadere informatie

Openbaar. Ontwerp Talent Centraal Nijmegen

Openbaar. Ontwerp Talent Centraal Nijmegen Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ontwerp Talent Centraal Nijmegen Programma Grondbeleid; Sport & Accommodaties Portefeuillehouder B. Velthuis; R. Helmer-Englebert Samenvatting Na het succesvol afronden

Nadere informatie

B en W Adviesnota ADVIES. Aanvragen trekkingsrechten starterslening

B en W Adviesnota ADVIES. Aanvragen trekkingsrechten starterslening B en W Adviesnota Onderwerp Aanvragen trekkingsrechten starterslening Zaaknummer 405033 Teammanager Margon van den Hoek B & W datum 12 juni 2018 Team Ruimtelijke Ontwikkeling Naam steller Leon Langenhuizen

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Lingewaard

Aan de raad van de gemeente Lingewaard Aan de raad van de gemeente Lingewaard *14RDS00211* 14RDS00211 Onderwerp Een sociaal cultureel centrum in Bemmel 1 Samenvatting In september 2012 is gestart met een traject om te komen tot een toekomstbestendige

Nadere informatie

Concept Raadsvoorstel

Concept Raadsvoorstel Concept Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Sliedrecht, Onderwerp: Voortzetten verstrekking van startersleningen. Voorgesteld besluit 1. In te stemmen met overboeken van 210.000 van de

Nadere informatie

Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 5. Voorstel tot vaststelling van de verordening Duurzaamheidlening 2016 AAN DE RAAD

Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 5. Voorstel tot vaststelling van de verordening Duurzaamheidlening 2016 AAN DE RAAD Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 5. Voorstel tot vaststelling van de verordening Duurzaamheidlening 2016 AAN DE RAAD Samenvatting De bestaande particuliere woningvoorraad moet worden verduurzaamd als onderdeel

Nadere informatie

Onderwerp: Raadsvoorstel Verordening VROM Startersleningen Gemeente Bergen 2013

Onderwerp: Raadsvoorstel Verordening VROM Startersleningen Gemeente Bergen 2013 Agendapunt : 12 Voorstelnummer : 04-023 Raadsvergadering : 18 april 2013 Naam opsteller : Ingeborg van der Ven Informatie op te vragen bij : Ingeborg van der Ven Portefeuillehouders : Aletta Hekker Onderwerp:

Nadere informatie

Voorstel aan raad. Geadviseerd besluit. Samenvatting. Samenleving. J. Verstand. 6 mei 2014 Sportpark De Bilderberg: kunstgras voetbal

Voorstel aan raad. Geadviseerd besluit. Samenvatting. Samenleving. J. Verstand. 6 mei 2014 Sportpark De Bilderberg: kunstgras voetbal Voorstel aan raad Verantwoordelijke afdeling Samenleving Nummer Raad d.d. Paragraaf begroting: Programma 7 25 juni 2014 Steller: R. Jansen Portefeuillehouder J. Verstand Datum Onderwerp 6 mei 2014 Sportpark

Nadere informatie

Alleen activiteiten die vrij en openbaar toegankelijk zijn komen voor subsidie in aanmerking

Alleen activiteiten die vrij en openbaar toegankelijk zijn komen voor subsidie in aanmerking ALGEMEEN DEEL SUBSIDIEBELEID De aanvraag moet voldoen aan de bepalingen van de Algemene subsidieverordening In de subsidieverordening is de procedure beschreven om in aanmerking te komen voor subsidie

Nadere informatie

Toelichting en stappenplan Initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere

Toelichting en stappenplan Initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere Toelichting en stappenplan Initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere 2015-2017 Inleiding Het streven van Almere is om in 2022 energieneutraal te zijn. Met het programma Energie Werkt!

Nadere informatie

1. Inleiding Onze doelstellingen 4

1. Inleiding Onze doelstellingen 4 ACTIEPLAN 2017 INHOUD 1. Inleiding 3 2. Onze doelstellingen 4 3. Fondsenwerving 3.1. Startkapitaal 3.2. Werven van fondsen voor projecten en activiteiten 5 3.3. Samenwerking met partners en mogelijkheden

Nadere informatie

GEMEENTE ONDERBANKEN

GEMEENTE ONDERBANKEN RAADSVOORSTEL GEMEENTE ONDERBANKEN Onderwerp: BMV Merkelbeek Gemeentebladnummer : 2014/45 Behandelend ambtenaar : Tim Senden Agendapunt : Portefeuille : Samenleving en Leefbaarheid Registratienummer :

Nadere informatie

Hard Gras. Projectplan. actief en betrokken. dewolden.nl. Projectplan Hard Gras gemeente De Wolden 1

Hard Gras. Projectplan. actief en betrokken. dewolden.nl. Projectplan Hard Gras gemeente De Wolden 1 Hard Gras Projectplan actief en betrokken dewolden.nl Projectplan Hard Gras gemeente De Wolden 1 Projectplan Hard Gras Hier mee wordt de oriëntatiefase afgesloten, de voorbereidingsfase afgerond en de

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief GEMEENTEBESTUUR. onderwe rp. Aanpak Recessie: Subsidie Duurzaam Bouwen

Raadsinformatiebrief GEMEENTEBESTUUR. onderwe rp. Aanpak Recessie: Subsidie Duurzaam Bouwen GEMEENTEBESTUUR onderwe rp Aanpak Recessie: Subsidie Duurzaam Bouwen rib-nummer 2010-22 bijlage(n) 2 datum collegevergadering 16-3-2010 registratienummer 10-5786 team ROSEB steller Jonker doorkiesnummer

Nadere informatie

BELANGEN I Midden-Groningen

BELANGEN I Midden-Groningen J% J i GEMEENTE BELANGEN I Schriftelijke vragen aan het college (art 33 RvO) patum: 10 September 2018 Onderwerp : Tarieven en heffingen Het college/ de burgemeester wordt verzocht de volgende vraag/vragen

Nadere informatie

In de bijlagen is het voorstel meer in detail uitgewerkt. De belangrijkste punten zijn hieronder kort samengevat:

In de bijlagen is het voorstel meer in detail uitgewerkt. De belangrijkste punten zijn hieronder kort samengevat: Besluit Algemene Ledenvergadering 2018 Onderwerp: Aanschaf zonnepanelen en renovatie dak. In werking stelling besluit: 17 september 2018 Beste Leden, Als VCB willen we niet alleen steeds duurzamer zijn,

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten; Gelet op het Subsidiebeleid Welzijn en Participatie gemeente Asten ;

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten; Gelet op het Subsidiebeleid Welzijn en Participatie gemeente Asten ; Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten; Gelet op het Subsidiebeleid Welzijn en Participatie gemeente Asten 2018-2020; Gelet op de Algemene subsidieverordening gemeente Asten 2017;

Nadere informatie

~7\ ja nee. AD^ES^' ; *j31. 20 0*t«ju4tu/*?OlZ NOORDENVELD. Datum fj/<f 6 au gustus2013. ' gvoorstellfe M. llpörixties^lctief.

~7\ ja nee. AD^ES^' ; *j31. 20 0*t«ju4tu/*?OlZ NOORDENVELD. Datum fj/<f 6 au gustus2013. ' gvoorstellfe M. llpörixties^lctief. 1 G E M E E N T E t NOORDENVELD Paraaf secretaris *1 Paraaf direct leidinggev ende AD^ES^' ; *j31 Datum fj/

Nadere informatie

Subsidieregeling stimuleringsfonds particulier initiatief 2015

Subsidieregeling stimuleringsfonds particulier initiatief 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Pijnacker-Nootdorp. Nr. 44114 22 mei 2015 Subsidieregeling stimuleringsfonds particulier initiatief 2015 De raad van de gemeente Pijnacker-Nootdorp; gezien het

Nadere informatie

Samenvatting: Inleiding: Hobby-handwerkclub Drunen is voornemens het 10-jarig jubileum te vieren op 12 maart 2008.

Samenvatting: Inleiding: Hobby-handwerkclub Drunen is voornemens het 10-jarig jubileum te vieren op 12 maart 2008. Burgemeester V200701212 Onderwerp: Verzoek van de Hobby-handwerkclub te Drunen (club houdende in de Hunenhof te Drunen) om een bijdrage voor het vieren van het 10-jarig bestaan van de hobbyhandwerkclub

Nadere informatie

OPENBARE BESLUITENLIJST HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN 2 JULI 2019

OPENBARE BESLUITENLIJST HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN 2 JULI 2019 OPENBARE BESLUITENLIJST HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN 2 JULI 2019 Samenstelling 1 Zaaknummer Vaststellen openbare agenda Bestuursondersteuning 2 Zaaknummer Vaststellen openbare besluitenlijst

Nadere informatie

Stichting Dorpshuis Azewijn. Secretariaat: Leppestraat 2-4. Uiverstraat AD AZEWIJN 7045 BD AZEWIJN T.:

Stichting Dorpshuis Azewijn. Secretariaat: Leppestraat 2-4. Uiverstraat AD AZEWIJN 7045 BD AZEWIJN T.: Stichting Dorpshuis Azewijn Dorpshuis "t Aschwinhuus' Secretariaat: Leppestraat 2-4 Uiverstraat 7 7045 AD AZEWIJN 7045 BD AZEWIJN T.: 0314-6 5 04 78 T.: 0 3 1 4-6 5 11 12 E: Aschwinhuus@partycentrumdedeel.nl

Nadere informatie

~'1"" Emmen. ~ Gemeente. Ontwikkeling, Beleid en Directiestaf. Aan de raad van de gemeente Emmen. R.G.M. Gengler. Geachte leden van de raad,

~'1 Emmen. ~ Gemeente. Ontwikkeling, Beleid en Directiestaf. Aan de raad van de gemeente Emmen. R.G.M. Gengler. Geachte leden van de raad, Raadhuisplein 1 7811 AP Emmen t. 140591 f. 0591 685599 Postbus 30001 7800 RA Emmen e. gemeente@emmen.nl i. gemeente.emmen.nl (b ~ Gemeente ~'1"" Emmen ~ Aan de raad van de gemeente Emmen Ontwikkeling,

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 15 december 2016, nummer 16/956;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 15 december 2016, nummer 16/956; Gewijzigd exemplaar RIS. 8027 (was RIS.7993) De raad van de gemeente Emmen; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 15 december 2016, nummer 16/956; gelet op het bepaalde in de Gemeentewet,

Nadere informatie

B&W besluit Publicatie

B&W besluit Publicatie B&W besluit Publicatie Onderwerp Toekennen Gemeentelijke Stimuleringslening aan Seinwezen Beheer BV Bestuurlijk behandelvoorstel (2013/358279) STZ/MIL Collegebesluit 1. Het college besluit een Gemeentelijke

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 57 54 66 Agendapunt: 16 ONDERWERP. Garantstelling voor financiering van investeringen door sportverenigingen in accommodaties.

Doorkiesnummer : (0495) 57 54 66 Agendapunt: 16 ONDERWERP. Garantstelling voor financiering van investeringen door sportverenigingen in accommodaties. Verheijen, Peter OCSW S2 RAD: RAD150325 woensdag 25 maart 2015 BW: BW150224 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 25 maart 2015 Portefeuillehouder : G.J.W. Gabriëls Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 6 maart 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 6 maart 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

Subsidieaanvraag in het kader van het leefbaarheidsbudget Gemeente Geldermalsen

Subsidieaanvraag in het kader van het leefbaarheidsbudget Gemeente Geldermalsen Subsidieaanvraag in het kader van het leefbaarheidsbudget Gemeente Geldermalsen Meteren, 15 januari 2014 Inleiding Coöperatieve vereniging 11duurzaam heeft zich de afgelopen twee jaar ingezet voor duurzaamheid

Nadere informatie

Goed geld terug. Financiële hulpmiddelen om je woning energiezuiniger te maken. gagoed.nl

Goed geld terug. Financiële hulpmiddelen om je woning energiezuiniger te maken. gagoed.nl Goed geld terug Financiële hulpmiddelen om je woning energiezuiniger te maken gagoed.nl Goed voor je woning, goed voor jou. Want naast een verlaagde energierekening en verbeterd wooncomfort, verhoog je

Nadere informatie

Eenmalige bijdrage in het projectplan voor de aanpassing van de multifunctionele accommodatie De Zunnekamp in Geesteren.

Eenmalige bijdrage in het projectplan voor de aanpassing van de multifunctionele accommodatie De Zunnekamp in Geesteren. Raad VOORBLAD Onderwerp Eenmalige bijdrage in het projectplan voor de aanpassing van de multifunctionele accommodatie De Zunnekamp in Geesteren Agendering Commissie Bestuur Gemeenteraad Commissie Ruimte

Nadere informatie