VIER OP EEN RIJ NIJKERK. Algemene beschouwingen Werkzaam Duurzaam Doelmatig

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VIER OP EEN RIJ NIJKERK. Algemene beschouwingen Werkzaam Duurzaam Doelmatig"

Transcriptie

1 VIER OP EEN RIJ Algemene beschouwingen 2012 Met het oog op een Zorgzaam Werkzaam Duurzaam Doelmatig NIJKERK

2 Vier op een rij. Ruim de helft van deze raadsperiode is achter de rug. Tijd om terug te blikken en vooruit te kijken. Natuurlijk, het zou om de begroting moeten gaan. Maar: de begroting is een uitwerking van de kadernota Na uitgebreide discussie is deze vastgesteld. PROgressief 21 had op onderdelen forse kritiek. Bijvoorbeeld op de voorgestelde bezuinigingen voor de bibliotheek, de zwembaden, het publieksloket in Hoevelaken. En veel andere zaken. Het college deed wat toezeggingen en zou een aantal zaken nog eens goed onder de loep nemen. Uitkomst: het publieksloket in Hoevelaken blijft gehandhaafd. Mogelijke bezuinigingen op de bibliotheek en het zwembad in Hoevelaken zijn uitgesteld. Dat komt de komende tijd in de raad terug. Daarbij wil PROgressief 21 dat het voorzieningenniveau zo veel mogelijk gehandhaafd blijft. De begroting spoort in grote lijnen met de vastgestelde kadernota. Daarover dus geen discussie meer. Wel een beschouwing van PROgressief 21 over ruim twee jaar dit college. Wij plaatsen onze reactie in het perspectief van een zorgzaam Nijkerk, een werkzaam Nijkerk, een duurzaam Nijkerk en een doelmatig Nijkerk. Vier op een rij. We spitsen ons toe op zaken die er voor ons uit springen. Als eerste: een Zorgzaam Nijkerk. Elke inwoner van onze gemeente moet met plezier in onze gemeente kunnen wonen en leven. We constateren dat veel zaken in Nijkerk gewoon goed lopen. Maar Bezien we de WMO: deze geeft in principe een dekkend systeem waar inwoners een beroep op kunnen doen. Meer nadruk op wat mensen zelf kunnen en een meer directe inbreng vanuit de eigen leefomgeving, prima. Maar als mensen zelf of zijn/haar omgeving dat niet kunnen, dan is gemeentelijke hulp nodig. Gaat dat goed? Een voorbeeld: een groep van 30 vrouwen vraagt in een gesprek met wethouder De Graaf ondersteuning bij een taalcursus. Er blijkt begrip voor de vrouwen, maar: de regeltjes. Is dit de manier om hier mee om te gaan? Juist als het om kwetsbare groepen gaat? Bant het college creativiteit uit? Kwetsbare Nijkerkers perspectief bieden, blijkt helaas niet de instelling. Nog een voorbeeld: Het is toch te gek voor woorden dat bij de ontwikkeling van beleid instellingen als Beweging 3.0 zelf maar met ideeën naar de gemeente moeten komen voor een goede uitvoering van de WMO omdat ze niet gevraagd zijn? Dit soort organisaties laat je toch niet links liggen? Leidt dit tot vertrouwen in een goede inzet van middelen en het bereiken van de doelgroepen? Een forse zelfoverschatting?

3 PROgressief 21 wil: Meer woningen in de goedkope huur en koopsectoren; Een masterplan voor omzetting van de huidige basisscholen in Brede scholen ; In samenhang daarmee een goed functionerend stelsel van kinderopvang en peuterspeelzaalwerk; Een diepgaande discussie over de vormgeving van jeugdzorg in Nijkerk. Dit zeker ook gezien het onderzoek over de CJG s van de Algemene Rekenkamer in samenwerking met gemeentelijke rekenkamer(commissie)s. (als bijlage informatie toegevoegd), waarbij CJG s als mislukt worden gekenschetst. Dan: een Werkzaam Nijkerk. Veel lijkt gewoon. De werkloosheid blijft relatief laag, ondernemers houden veelal, soms met moeite het hoofd boven water. Een nieuwe gemeentelijke aanpak van werken naar vermogen is in ontwikkeling. Ook hierbij wordt uitgegaan van de verantwoordelijkheid van het individu. PROgressief 21 hecht er aan dat we als gemeenschap ondersteuning bieden aan mensen die dat nodig hebben waarbij de eigen verantwoordelijkheid waargemaakt kan worden. Gebeurt dat ook? Bij werken naar vermogen gaat het om beleid voor werk en inkomen voor mensen die daar problemen mee hebben. Het gaat om forse sommen geld. Dat vereist beleid gericht op een integrale aanpak met een efficiënte uitvoering. Kenmerkend voor de collegeaanpak: alles zelf willen doen. Maar: Bij dit soort operaties is het toch essentieel verschillende uitvoeringsmogelijkheden naast elkaar te leggen en deze aan de raad voor te leggen? Inzicht is nodig voor een goede inzet van de middelen. Een voorbeeld: de Inclusiefgroep. Deze is nota bene mede door Nijkerk in het leven geroepen, een club waar onze gemeente dus medeverantwoordelijk voor is. Deze is uitstekend toegerust om ook voor Nijkerk ingezet te worden. Daarover geen woord. Helder als glas? Vervolgens: een Duurzaam Nijkerk. Dit kenmerkt zich wat PROgressief 21 betreft door respect voor milieu en zorg voor de leefomgeving. De inzet van onze gemeente hierop vinden we tot nu toe beneden de maat. Zien we een kentering? Wij verwelkomen het pas naar buiten gebrachte streven om Nijkerk CO 2 neutraal te maken. Samenwerking is essentieel, stelt het college. PROgressief 21 wil al jaren een goede samenwerking tussen gemeente, bedrijfsleven en burgers. In 2009, bij de vaststelling van het huidige Milieubeleidsplan, hebben we al een platform duurzame energie voorgesteld waarin door samenwerking duurzaamheid en klimaatneutraliteit in het Nijkerkse beleid en daarbij horende activiteiten vorm kunnen krijgen. De raad wees dat af. Vooral het CDA, met Windhouwer als woordvoerder, reageerde negatief. PROgressief 21 is blij dat Windhouwer, nu als CDA wethouder, dit alsnog oppakt. Voor wat we hier willen is veel informatie is beschikbaar. Wij willen ook een initiërende rol van de gemeente.

4 PROgressief 21 vindt het beleid niet ambitieus genoeg. Het actief betrekken van burgers en bedrijfsleven moet stevig neergezet worden. Als aanjager/trekker zal je als gemeente in de beginfase mogelijk ook geld moeten inbrengen. De kost gaat ook hier voor de baat uit Tenslotte: een Doelmatig Nijkerk. Om beleid uit te voeren is geld nodig, veel geld. Dat vereist zorgvuldigheid. Doelmatigheid is daarbij essentieel. Voor een aantal thema s meer uitgewerkt: Als eerste: de beleidsontwikkeling. Een toekomstvisie is cruciaal. De structuurvisie voor Nijkerk is vastgesteld. Vooral over de ruimtelijke structuur en aanverwante zaken zijn de contouren duidelijk. Beleidsvoorstellen moeten passen binnen de kaders daarvan. PROgressief 21 wil keuzes kunnen maken op basis van goed onderbouwde voorstellen met alternatieven. Korte termijnoplossingen zonder zicht op de toekomst lokken beslissingen uit die later miskleunen blijken en veel geld kosten om bij te sturen. Helder als glas geeft geen sturing. In paragraaf worden enkele woorden aan de structuurvisie gewijd, maar er wordt niet aangegeven of en hoe deze bepalend dient te zijn voor de richting waarin beleid wordt ontwikkeld. Helder als glas blijkt vooral korte termijn beleid. Verschillen in denken tussen de coalitiepartners komen daardoor scherp in beeld. Het CDA lijkt te blijven hangen op korte termijn denken, waardoor het college voor veel van haar voorstellen niet zonder meer zeker is van steun van de grootste coalitiepartner. Korte termijn denken zien we overigens ook als het gaat om de beleidsontwikkeling inzake de WWNV en de WMO, waarbij er geen enkele discussie is over het wel of niet zelf uitvoeren van taken. College, kom van dat eiland af. Nu: de inrichting van de ambtelijke organisatie en het aangaan van samenwerkingsrelaties. PROgressief 21 heeft hier vaak aandacht voor gevraagd. Werken we efficiënt? Met het hoogste rendement? Hoe ervaren de eigen medewerkers de organisatie? Moeten we als gemeente alles zelf doen of kunnen en moeten we samenwerken met anderen om de efficiëntie te verhogen? Is onze inhuur van externen reëel? Moeten we uitvoeringstaken onderbrengen bij externe gespecialiseerde uitvoeringsorganisaties? Wij vinden de handelwijze van onze gemeente erg diffuus. Daarom is forse actie nodig met het oog op een effectieve inzet van middelen. Dan: de begroting en controlecyclus.

5 PROgressief 21 ziet een verbeterde presentatie van de begroting. Dat er gewerkt wordt aan verbeteringen van bv. risicobeheersing in de breedte en ten aanzien van het grondbeleid is voor PROgressief 21 broodnodig. Te weinig grip als raad. Het rekenkamercommissie onderzoek heeft de zaken helder in kaart gebracht. Mijn fractie vindt t het college (en wethouder Horst) onwaardig dat een publieke verontschuldiging over de te scherpe eerste publieke reactie aan de rekenkamercommissie uitblijft. Van de raad hadden we zeker een steviger stellingname verwacht. Het advies van Necker van Naam legt de verantwoordelijkheid voor goede relaties bij de Rekenkamercommissie. Het college neemt dit over. Absoluut onjuist gezien de gang van zaken. Als laatste: de betrokkenheid van burgers, bedrijven en instellingen. Betrokkenheid is van bijzonder belang. De burger wil dat ook de gemeentelijke overheid zijn taken goed uitvoert en dat hij zich tegelijkertijd ook vertegenwoordigd weet, want veel taken die de burger direct raken komen in de praktijk verder weg te staan. Het gaat hierbij veel te vaak mis. Achteraf bijsturen moet dan: het detailhandelsbeleid, verschillende projecten in het kader van de ruimtelijke ordening, enzovoort. Volgens het college zit dit in de organisatie voldoende tussen de oren. Dan dus blijkbaar niet bij de collegeleden zelf. Tenslotte nog dit over de begroting. We pleiten voor een goed beleid voor peuterspeelzaalwerk en kinderopvang binnen de brede school. De bezuiniging van op de peuterspeelzalen vinden we, gezien de nog te verwachten discussie over de richting waarin de gemeente verder wil, een oneigenlijke. Daarom hierover een amendement. We zouden graag nog veel meer naar voren brengen, bv de Oosterpoort (rijp voor een rekenkamercommissie onderzoek), het knooppunt Hoevelaken (een steviger inzet moet) en de zwembaden naar aanleiding van de commotie in Amersfoort. Zaken waar PROgresssief21 volop aandacht voor heeft gevraagd. College, we blijven uw handelen kritisch volgen, het moet en kan op veel punten beter. Zodat onze gemeente de zorg voor haar inwoners, de duurzaamheid en de werkzaamheid op een doelmatige manier uitvoert, nu en in de toekomst. Jan Duijnhouwer Fractievoorzitter.

Daarmee willen we bijdragen aan geluk en levensvoldoening van alle mensen in Roerdalen.

Daarmee willen we bijdragen aan geluk en levensvoldoening van alle mensen in Roerdalen. Programma op hoofdlijnen 2018-2022 Samen doen. Verder werken aan geluk, op een stevig fundament Dit programma bevat de belangrijkste uitgangspunten voor de raadsperiode 2018-2022. Alle raadsfracties hebben

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer)

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Vergadering: 11 december 2012 Agendanummer: 12 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der

Nadere informatie

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Algemene Beschouwingen begrotingsraad, 8 november 2018 Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Voorzitter, Voor de eerste keer ooit een algemene beschouwing van

Nadere informatie

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA 2014-2018 Intentie Met dit document willen de fracties van de gemeenteraad van De Wolden de intentie uitspreken om, evenals in de voorgaande periodes, een Politieke Termijn

Nadere informatie

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO 29 juni 2011 1 / 5 Kadernota 2012-2015 PvdA Venlo 29 juni 2011 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant in Venlo. Bezuinigen

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE HILLEGOM, LISSE EN NOORDWIJKERHOUT JAARPLAN 2010

REKENKAMERCOMMISSIE HILLEGOM, LISSE EN NOORDWIJKERHOUT JAARPLAN 2010 REKENKAMERCOMMISSIE HILLEGOM, LISSE EN NOORDWIJKERHOUT JAARPLAN 2010 Januari 2010 1 JAARPLAN 2010 REKENKAMERCOMMISSIE HLN Leren voor de toekomst De rekenkamercommissie Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout

Nadere informatie

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0!

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Algemene en Financiële beschouwingen: Voorjaarsrapportage 2014 Inleiding De raad geeft vandaag bij de algemene beschouwingen haar visie op de eerste voorjaarsrapportage

Nadere informatie

Raadsvoorstel. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA B 1b 12/303. jaar stuknr. Raad. Onderwerp: Aanvraag herstructureringsfaciliteit Wsw

Raadsvoorstel. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA B 1b 12/303. jaar stuknr. Raad. Onderwerp: Aanvraag herstructureringsfaciliteit Wsw Raadsvoorstel jaar stuknr. Raad categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2012 RA12.0036 B 1b 12/303 Onderwerp: Aanvraag herstructureringsfaciliteit Wsw Portefeuillehouder: H.G. Jumelet Programma Wet werken

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 10 mei 2012 Agendapuntnummer : VIII, punt 6 Besluitnummer : 389 Portefeuillehouder : Wethouder Mirjam Pauwels Aan de gemeenteraad Onderwerp: Programma Decentralisaties.

Nadere informatie

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Hoe zien wij de stand van zaken in Alblasserdam in het jaar 2013? Het gaat goed. Het beleid wordt uitgevoerd:

Nadere informatie

Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015. Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren,

Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015. Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015 Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Wanneer we kijken naar de wereld om ons heen, dan beseffen we hoe rijk gezegend we zijn met de omgeving waarin we

Nadere informatie

Functieprofiel Raadslid PACT Aalsmeer

Functieprofiel Raadslid PACT Aalsmeer Bestuur PACT Aalsmeer E-mail: info@pactaalsmeer.nl Internet: www.pactaalsmeer.nl Functieprofiel Raadslid PACT Aalsmeer De fractie van PACT Aalsmeer kent: fractiemedewerkers: leden met politieke affiniteit

Nadere informatie

Reactie college op onderzoek Jaarstukken 2017 Rekenkamercommissie

Reactie college op onderzoek Jaarstukken 2017 Rekenkamercommissie Reactie college op onderzoek Jaarstukken 2017 Rekenkamercommissie 30 mei 2018 Concerncontrol Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Aanbevelingen RKC 3 2 1. Inleiding De Rekenkamercommissie (RKC) heeft naar aanleiding

Nadere informatie

INFORMATIE AVOND. Herziening Accommodatiebeleid

INFORMATIE AVOND. Herziening Accommodatiebeleid Herziening Accommodatiebeleid Agenda voor vanavond Aanleiding herziening Totstandkomen huidig accommodatiebeleid Constateringen huidige tijdgeest Onderbouwing toekomst bestendige kaders voor beleid Insteek

Nadere informatie

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT KADERNOTA 2015 Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT 1 Inleiding Voor ons ligt de Kadernota 2015, waarin de budgettaire en beleidsmatige kaders voor het komende jaar worden vastgelegd. Het College legt

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht Samen Sterker Samen Sterker Vrije tijd Mike Broers > gemeente moet verleiden tot bewegen > aansluiten bij Jeugdcultuurfonds > verdere groei Muziekgieterij als verbinden in de popcultuur Vrije tijd Sport & Bewegen In

Nadere informatie

beantwoording technische vragen

beantwoording technische vragen Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders beantwoording technische vragen onderwerp technische vragen Joke van Boxtel/ Progressief Nieuwkoop en Pien Schrama/ MiddenPartij Nieuwkoop Datum

Nadere informatie

Wisseling van de wacht

Wisseling van de wacht Wisseling van de wacht December 2017 Ik weet het nog als de dag van gisteren, mijn sollicitatiegesprek bij de Rekenkamercommissie Dongen. Het was al laat op de avond en toen ik binnenkwam zag ik een commissie

Nadere informatie

Vijf uitdagingen en aanbevelingen voor de commissievergaderingen Gemeente Dordrecht

Vijf uitdagingen en aanbevelingen voor de commissievergaderingen Gemeente Dordrecht Vijf uitdagingen en aanbevelingen voor de commissievergaderingen Gemeente Dordrecht Op verzoek van Gemeente Dordrecht Anneloes Wepster Auteur Debat.NL Alex Klein klein@debat.nl 023-5629972 www.debat.nl

Nadere informatie

Onderzoeksplan doeltreffendheid en doelmatigheid 2018

Onderzoeksplan doeltreffendheid en doelmatigheid 2018 splan doeltreffendheid en doelmatigheid 2018 Gemeente Groningen Oktober 2017-1 - 1. Algemeen Op grond van artikel 213a Gemeentewet moet ons college periodiek onderzoek doen naar de doelmatigheid en doeltreffendheid

Nadere informatie

Jaarplan Inleiding

Jaarplan Inleiding Jaarplan 2018 Inleiding De rekenkamercommissie wil een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het lokale bestuur en de raad goed in positie brengen. Zij streeft er naar onderzoeken uit te voeren die uitmonden

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Onderzoekprogramma vanaf 2012

Rekenkamercommissie. Onderzoekprogramma vanaf 2012 Rekenkamercommissie Onderzoekprogramma vanaf 2012 1. Inleiding De gemeenteraad van Brummen heeft een Rekenkamercommissie. De Rekenkamercommissie voert onderzoeken uit betrekking hebbende op de doelmatigheid,

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN IN DE GEMEENTE. Aalburg

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN IN DE GEMEENTE. Aalburg RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2016-2017 IN DE GEMEENTE Aalburg Plaats : Wijk en Aalburg Gemeentenummer : 0738 Onderzoeksnummer : 292533 Datum onderzoek : 19 april

Nadere informatie

Ruimte voor de Raad. Onderzoek naar de ontwikkeling van het debat in de Woerdense gemeenteraad heden. Ruimte voor de raad pagina 1

Ruimte voor de Raad. Onderzoek naar de ontwikkeling van het debat in de Woerdense gemeenteraad heden. Ruimte voor de raad pagina 1 Ruimte voor de Raad Onderzoek naar de ontwikkeling van het debat in de Woerdense gemeenteraad 2006 - heden Ruimte voor de raad pagina 1 1. Voorwoord Onder leiding van D66 als grootste coalitiepartner,

Nadere informatie

Onderwerp Meedoen mogelijk maken, kadernota participatiewet Versienummer 1

Onderwerp Meedoen mogelijk maken, kadernota participatiewet Versienummer 1 Beslisnota voor de raad Onderwerp Meedoen mogelijk maken, kadernota participatiewet Versienummer 1 Portefeuillehouder F.M. van As Informant S. Bruns/F.Borchers Eenheid/Afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Nadere informatie

P R E S T A T I E G E R I C H T

P R E S T A T I E G E R I C H T P R E S T A T I E G E R I C H T Reactie ChristenUnie begroting 2008 oktober 2007 ChristenUnie Langedijk Vooraf Uit het dal. Een sluitende begroting met een sluitend meerjarenperspectief, ruimte voor nieuw

Nadere informatie

Graag willen wij als fractie reageren op de beantwoording door het college op de inbreng in de eerste termijn.

Graag willen wij als fractie reageren op de beantwoording door het college op de inbreng in de eerste termijn. HENDRIK-IDO-AMBACHT Algemene Beschouwingen Tweede Termijn 9 november 2017 Voorzitter, Vorig jaar moest ik in de tweede termijn starten met mijn excuus aan Mevrouw Vogelaar, die na de eerste termijn gevallen

Nadere informatie

Organisatievisie Gemeente Wijk bij Duurstede ( ): Sterke samenleving, kleine(re) overheid

Organisatievisie Gemeente Wijk bij Duurstede ( ): Sterke samenleving, kleine(re) overheid Organisatievisie Gemeente Wijk bij Duurstede (2013-2020): Sterke samenleving, kleine(re) overheid versie : 23 juli 2013 wijziging naar aanleiding van : vaststelling in DT (8 juli 2013) bespreking met wethouder

Nadere informatie

Centrumontwikkeling Zuidlaren 15 januari 2019

Centrumontwikkeling Zuidlaren 15 januari 2019 Centrumontwikkeling Zuidlaren 15 januari 2019 Programma Introductie Participatieconcept Stand van zaken Inzichten en uitgangspunten Doelgroepen Co-creatieconcept Ruimtelijk plan in co-creatie Fasering

Nadere informatie

1 Samenstelling. Met dit jaarverslag leggen wij inhoudelijk en financieel verantwoording af.

1 Samenstelling. Met dit jaarverslag leggen wij inhoudelijk en financieel verantwoording af. jaar verslag 17 Met dit jaarverslag leggen wij inhoudelijk en financieel verantwoording af. In dit jaarverslag gaan wij in op: de samenstelling van de rekenkamercommissie, onze werkwijze, het onderzoek

Nadere informatie

Nederweert biedt een buitenkans: Wordt u onze nieuwe burgemeester?

Nederweert biedt een buitenkans: Wordt u onze nieuwe burgemeester? Nederweert biedt een buitenkans: Wordt u onze nieuwe burgemeester? Ons motto is: Samen groots, samen doen. Dat zegt meteen iets over de energie die we hier in Nederweert hebben. Nederweert is een plattelandsgemeente

Nadere informatie

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Financiën helder en op orde

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Financiën helder en op orde gemeente Eindhoven Inboeknummer 12bst01585 Dossiernummer 12.38.651 18 september 2012 Commissienotitie Betreft startnotitie over Sturen met normen: domein 'flexibiliteit'. Inleiding Op 28 augustus is in

Nadere informatie

Beleid onderzocht door provinciale rekenkamers. uitgave 18 maart 2015

Beleid onderzocht door provinciale rekenkamers. uitgave 18 maart 2015 Beleid onderzocht door provinciale rekenkamers uitgave 18 maart 2015 Voorwoord Provinciale rekenkamers vervullen een belangrijke rol. Zij zijn immers het instrument van en voor u als Statenleden. Het

Nadere informatie

Bijlage 1: wetteksten met toelichting cliënten- en burgerparticipatie

Bijlage 1: wetteksten met toelichting cliënten- en burgerparticipatie In deze informatie-set vindt u voorbeelden van documenten en profielen die door Wmo Adviesraden zijn gebruikt in het Plan van aanpak bij de omvorming naar een brede Adviesraad Sociaal Domein of Participatieraad.

Nadere informatie

Strategische agenda gemeenteraad gemeente Midden-Drenthe Periode Beilen, 14 juni 2012

Strategische agenda gemeenteraad gemeente Midden-Drenthe Periode Beilen, 14 juni 2012 Strategische agenda gemeenteraad gemeente Midden-Drenthe Periode 2011 2014 Beilen, 14 juni 2012 1. De sociale omgeving 1. Beleid WMO Henk van De WMO is een brede wet: een groot deel van het welzijns- en

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel

Raadsvoorstel. Aan de raad, Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 334003 De heer H. ter Heegde, burgemeester Het participatietraject voor samenwerking met Weesp t.b.v. versterking bestuurskracht Aan de raad, 1. Beslispunten

Nadere informatie

Voorzitter, Voorzitter dan de inhoud.

Voorzitter, Voorzitter dan de inhoud. Voorzitter, Ik wil graag beginnen met het bedanken van het college voor het beantwoorden van alle vragen. En wethouder de Wit heeft daarbij een extra compliment verdiend omdat hij op uitstekende wijze

Nadere informatie

Goed toegerust op ontdekkingsreis

Goed toegerust op ontdekkingsreis Pedagogisch beleidsplan Goed toegerust op ontdekkingsreis 1 Colofon Tekst Anneke van de Berg, 5D Ellen Bakker, Vlietkinderen Vormgeving Manon Hofstra, Dare to Design Kantoor Vlietkinderen, maatwerk in

Nadere informatie

Maak het! in Heerenveen

Maak het! in Heerenveen Maak het! in Heerenveen Thematisch raadsakkoord 2018 2022 Een afspraak met de samenleving Vastgesteld door de gemeenteraad op: [ [en/of] ] Gemeenteraad Heerenveen 2018-2022

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad.

Aan de Gemeenteraad. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering d.d. : 6 juli 2017 Commissievergadering d.d. : 13 juni 2017 Commissie : Commissie Grondgebied Portefeuillehouder : wethouder R. Kruijswijk Programmaonderdeel : 801.

Nadere informatie

Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen

Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen Voorzitter, Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen Voordat ik kom tot de bijdrage van de CDA-fractie wil ik graag een groot compliment maken. Zoals u misschien wél verwacht had, gaat dat compliment

Nadere informatie

Meer aandacht voor onze inwoners

Meer aandacht voor onze inwoners Verkiezingsprogramma 2018-2022 Rucphen Meer aandacht voor onze inwoners D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 2 Hoofdstukken 1 Bestuur en dienstverlening 3 2. Wonen 5 3 Leven 7 4. Werk en Inkomen 13 3 Bestuur

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/11979 Datum : 3 juni 2013 Programma : Economie, Werk en Inkomen Blad : 1 van 6 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder

Nadere informatie

Bijlage 1 Overzicht besluitvorming Zuiderzeelijn

Bijlage 1 Overzicht besluitvorming Zuiderzeelijn Bijlage 1 Overzicht besluitvorming Zuiderzeelijn 1998 Kabinet - Verslag Algemeen Overleg 16-4-1998, kamerstuk 25017, nr. 9 Naar aanleiding van aanbeveling van Commissie Langman om de mogelijkheden van

Nadere informatie

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010:

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010: Planning en controlcyclus 2010 Samenvatting In dit voorstel is de planning opgenomen van de planning- en controlproducten 2010: de jaarrekening 2009, de voorjaarsnota 2010, de kadernota 2011, de programmabegroting

Nadere informatie

Zelfstandig Oudewater pakt door!

Zelfstandig Oudewater pakt door! Zelfstandig Oudewater pakt door! Coalitieprogramma 2016-2018 Onze stad is al meer dan 750 jaar een stad om trots op te zijn. We zijn trots op onze dorpskernen, ons buitengebied, onze monumenten en onze

Nadere informatie

Zelfevaluatie Wmo-raden 2014

Zelfevaluatie Wmo-raden 2014 Zelfevaluatie Wmo-raden 2014 Deze evaluatie is gericht op het functioneren van de Wmo-raad tot nu toe: doen we de goede dingen? En doen we die dingen op de goede manier? Daarmee krijgt u zicht op het huidige

Nadere informatie

Inventarisatie van Wmo-raden 2012 - de uitgewerkte antwoorden -

Inventarisatie van Wmo-raden 2012 - de uitgewerkte antwoorden - Inventarisatie van Wmo-raden 2012 - de uitgewerkte antwoorden - 27-9-2012 Vooraf De jaarlijkse inventarisatie van de Koepel van Wmo-raden onder Wmo-raden heeft ook in 2012 een goede respons gekregen. Uitgezet

Nadere informatie

Begroting 2019 Ruimte voor ruimte

Begroting 2019 Ruimte voor ruimte Begroting 2019 Ruimte voor ruimte Voorzitter, Ruimte voor ruimte. Dat is de titel voor de begroting voor de periode 2019 2022. Vorige maand hebben we een ambitieuze toekomstvisie vastgesteld, er ligt een

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA

VERKIEZINGSPROGRAMMA CDA VIANEN VERKIEZINGSPROGRAMMA 2010-2014 Vianen zelfstandig, sociaal en leefbaar Uitgangspunten. Uitgangspunten voor ons verkiezingsprogramma zijn de CDA - kernwaarden: gerechtigheid, solidariteit, gespreide

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Amstelveen

Rekenkamercommissie Amstelveen Rekenkamercommissie Amstelveen Quick scan inhuur externen Rekenkamercommissie Amstelveen Definitief vastgesteld op 2 september 2010 1 1. Voorwoord en inleiding De gemeente Amstelveen staat evenals elders

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad n.v.t. W.F. Mulckhuijse (SP), R. Pet (GroenLinks), K.G. van Rijn (PvdA), K. Jongejan (VVD) In te vullen door Raadsgriffie Portefeuillehouder nvt nvt RV-nummer: RV-68/2008

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 ONDERZOEKSPLAN 2015

JAARVERSLAG 2014 ONDERZOEKSPLAN 2015 JAARVERSLAG 2014 EN ONDERZOEKSPLAN 2015 1 Inhoud 1. INLEIDING... 3 2. SAMENSTELLING, WERKWIJZE EN BIJEENKOMSTEN... 3 3. ONDERZOEKEN 2014... 3 4 ONDERZOEKSPLAN 2015... 4 4.1 GROSLIJST... 4 4.2 ONDERZOEKSPLAN

Nadere informatie

Verslag. Sprekerstafels

Verslag. Sprekerstafels Verslag Sprekerstafels Datum: 14 januari 2015 Locatie: Waterschapsgebouw de Dommel, in Boxtel Aanwezig: 94 verenigingen, raadsleden, wethouder Lestrade, ambtenaren en pers (gespreksleider: Rogier Elshout)

Nadere informatie

Centrale vraag moet zijn, hoe we inwoners kunnen ondersteunen in het organiseren van dit doe-het-zelven.

Centrale vraag moet zijn, hoe we inwoners kunnen ondersteunen in het organiseren van dit doe-het-zelven. Dit is de laatste Kadernota voor de verkiezingen. En voorzitter, daar zijn wij blij om. Want wij vinden dat het tijd wordt voor een andere wind in Barneveld. Een wind die meer waait in de richting van

Nadere informatie

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming Beleidsvorming in de gemeente volgt redelijk vaste stappen. In dit document leest u welke stappen dat zijn. Daardoor kunt u op tijd bij

Nadere informatie

Presentatie beeldvormende avond 11 juni 2015

Presentatie beeldvormende avond 11 juni 2015 Wat gaan we vanavond doen: - Projectenboek sociaal domein 2015 - Control sociaal domein / dashboard Risicomanagement - Onderzoek rekenkamer-commissie Projectenboek sociaal domein 2015 2014: eerste versie

Nadere informatie

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt.

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt. Kadernota 2013 en 2017 Meningsvorming: Vooropgesteld de verkiezingen staan voor de deur, veel van wat wij in de kadernota en later begroting vast stellen, leggen wij vast voor de volgende raadsperiode.

Nadere informatie

Kadernota integraal grondbeleid Gemeente Sint Anthonis 2014

Kadernota integraal grondbeleid Gemeente Sint Anthonis 2014 Kadernota integraal grondbeleid Gemeente Sint Anthonis 2014 1 Inhoudsopgave kadernota integraal grondbeleid Aanleiding kadernota pag. 3 Visie op grondbeleid pag. 4 Doelen pag. 5 Principes/kader pag. 6

Nadere informatie

Zero Based Begroten. De andere kant van de kaasschaafmethode

Zero Based Begroten. De andere kant van de kaasschaafmethode Zero Based Begroten De andere kant van de kaasschaafmethode Je moet de tijd nemen voor Zero Based Begroten, en je moet lef hebben Zero Based begroten legt een duidelijke relatie tussen de doelstellingen,

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE BORGER-ODOORN JAARVERSLAG 2016

REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE BORGER-ODOORN JAARVERSLAG 2016 REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE BORGER-ODOORN JAARVERSLAG 2016 Exloo, 20 februari 2017 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding. 2. Personele mutaties. 3. Onderzoekswerkzaamheden. 4. Financieel overzicht. 5. verslag.

Nadere informatie

Participatiewijzer gemeente De Bilt

Participatiewijzer gemeente De Bilt Participatiewijzer gemeente De Bilt Stap 1: Inventarisatie Je staat aan de start van een project/ beleidstraject, maar vraagt je af of en hoe je inwoners en/of ondernemers moet betrekken bij je project.

Nadere informatie

2017D05509 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2017D05509 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2017D05509 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG De vaste commissie voor Economische Zaken heeft een aantal vragen en opmerkingen aan de Minister van Economische Zaken voorgelegd over de brief d.d.

Nadere informatie

CDA-fractie Kaag en Braassem (alleen de gesproken tekst geldt) Raadsvergadering 7 november 2011

CDA-fractie Kaag en Braassem (alleen de gesproken tekst geldt) Raadsvergadering 7 november 2011 CDA-fractie Kaag en Braassem (alleen de gesproken tekst geldt) Raadsvergadering 7 november 2011 CDA Kaag en Braassem Algemene Beschouwingen Begroting 2012 Pagina 1 NIET MEER. EN MINDER Voorzitter, Vandaag

Nadere informatie

Discussie notitie Aan Van Datum Onderwerp Basisprincipes als afspraak Discussie voor raadsleden Extra informatie Gevraagd

Discussie notitie Aan Van Datum Onderwerp Basisprincipes als afspraak Discussie voor raadsleden Extra informatie Gevraagd Discussie notitie Aan : Gemeenteraad Van : Inge Schopenhouer Datum : maandag 21 mei 2012 Onderwerp : Social media, spelregels voor effectief gebruik: een discussie waard! Onder Social media verstaan we

Nadere informatie

Actuele financiële en vermogenspositie

Actuele financiële en vermogenspositie Actuele financiële en vermogenspositie werk aan de winkel Presentatie voor Auditcommissie 5 maart 2012 Actuele financiële positie (1) Nr. Ontwikkeling Mutatie 2012 2013 2014 2015 Saldo na besluitvorming

Nadere informatie

Praktische zaken. Waar wordt de ideeënmarkt gehouden? De ideeënmarkt wordt gehouden in de hal van het gemeentehuis.

Praktische zaken. Waar wordt de ideeënmarkt gehouden? De ideeënmarkt wordt gehouden in de hal van het gemeentehuis. Vragen en antwoorden over de ideeënmarkt De raad van Beuningen organiseert deze ideeënmarkt voor het eerst, dus voor alle duidelijkheid hebben we een aantal mogelijke vragen (met antwoorden) voor u op

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Peter Snijders, uitgesproken donderdag 2 januari 2014 theater De Voorvegter in Hardenberg.

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Peter Snijders, uitgesproken donderdag 2 januari 2014 theater De Voorvegter in Hardenberg. Nieuwjaarstoespraak burgemeester Peter Snijders, uitgesproken donderdag 2 januari 2014 theater De Voorvegter in Hardenberg. Beste aanwezigen, sporters, Namens het gemeentebestuur van Hardenberg van harte

Nadere informatie

Openbaar ja. * Indien openbaar vertrouwelijke feiten opnemen in afzonderlijke bijlage.

Openbaar ja. * Indien openbaar vertrouwelijke feiten opnemen in afzonderlijke bijlage. Behandeld door: gem secr Datum: 24-6-2013 Openbaar ja Control akkoord Adviesnota Verantw. Portefeuillehouder J.C. Westmaas Maak keuze s w w w b Besluit conform d.d Afdeling Akkoord Bespreken Besluit d.d.

Nadere informatie

Datum: 26/27 juni 2013 Portefeuillehouder: Wethouder De Graaf

Datum: 26/27 juni 2013 Portefeuillehouder: Wethouder De Graaf Raadsvoorstel Raadsnummer: 2013-048 Registratiekenmerk: Onderwerp: Kadernota 2014 Korte inhoud: Voor het opstellen van de begroting 2014 en de meerjarenbegroting 2014-2017 stelt uw raad de kadernota met

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Bloemendaal. Jaarverslag Januari 2015

Rekenkamercommissie Bloemendaal. Jaarverslag Januari 2015 Rekenkamercommissie Bloemendaal Jaarverslag 2014 en Jaarplan 2015 Januari 2015 Inhoudsopgave Jaarverslag 2014... 3 Inleiding... 3 Algemeen... 3 Activiteiten in 2014... 3 Overleg met vertegenwoordigers

Nadere informatie

Algemene beschouwingen 2014

Algemene beschouwingen 2014 Algemene beschouwingen 2014 Voorzitter, dit is de eerste begroting van deze bestuursperiode. De lijnen voor de komende vier jaar worden uitgezet. Voor onze fractie en deze fractievoorzitter is het ook

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Datum 20 december 2011 Onderwerp Raadsbrief: Sociale structuurvisie Categorie B Verseonnummer 668763 / 681097 Portefeuillehouder De heer Rensen en de heer

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de motiemarkt. Praktische zaken

Vragen en antwoorden over de motiemarkt. Praktische zaken Vragen en antwoorden over de motiemarkt De gemeenteraad van Beuningen organiseert weer een motiemarkt op donderdagavond 5 oktober. Voor alle duidelijkheid hebben we een aantal mogelijke vragen (met antwoorden)

Nadere informatie

Advies aan B & W. Conceptbesluit

Advies aan B & W. Conceptbesluit Afdelingshoofd Advies aan B & W Nr. Gezien Akkoord Portefeuillehouder, afdeling, datum advies en onderwerp WETHOUDER L.J.H. SCHARENBORG WETHOUDER J.B. BOER WETHOUDER F.H.C. MULKENS MENS EN SAMENLEVING

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Pagina 1 van 5

Raadsvoorstel. Pagina 1 van 5 Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering Portefeuillehouder H.A. Driessen en M. Melissen Begrotingsprogramma Onderwerp - Beleidsplan Wmo en Jeugdhulp 2015 2016 - Verordening maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

DORPSAGENDA Gemeente Oegstgeest. mei 2014, Oegstgeest

DORPSAGENDA Gemeente Oegstgeest. mei 2014, Oegstgeest DORPSAGENDA 2014 2018 Gemeente Oegstgeest mei 2014, Oegstgeest 1. Dorpsagenda 2014-2018 Het primaat ligt bij het dorp. De gemeentelijke overheid is dienstbaar aan het dorp en stelt Oegstgeestenaren in

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Houten. Jaarplan 2015

Rekenkamercommissie Houten. Jaarplan 2015 Rekenkamercommissie Houten Jaarplan 2015 oktober 2014 COLOFON: De rekenkamercommissie van de gemeente Houten wordt gevormd door drie externe leden en bestaat uit: Hester Tjalma (voorzitter) Peter Siebers

Nadere informatie

Het CDA staat voor : de kracht van de samenleving.

Het CDA staat voor : de kracht van de samenleving. Zelfbewust samen De kracht van Landerd Verkiezingsprogramma CDA Landerd 2014-2018 Het CDA staat voor : de menselijke maat. - Ieder mens vormt een onderdeel van de samenleving. Als deelnemers aan die samenleving

Nadere informatie

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING Berkelland BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING met elkaar voor elkaar Verkort verkiezingsprogramma 2014-2018 Kijk voor het volledige CDA verkiezingsprogramma op onze website www.cdaberkelland.nl www.cdaberkelland.nl

Nadere informatie

Notitie Aanbesteding Huishoudelijke hulp. Inleiding

Notitie Aanbesteding Huishoudelijke hulp. Inleiding Notitie Aanbesteding Huishoudelijke hulp Inleiding Er zijn zeven onderdelen van het Sociaal Domein waarop in 2016 een aanbesteding/inkoop gedaan moet worden. Een van deze onderdelen is de hulp bij het

Nadere informatie

Veranderen en Bezuinigen Routekaart

Veranderen en Bezuinigen Routekaart Veranderen en Bezuinigen Routekaart Utrecht, 20 maart 2013 Jaring Hiemstra Sigrit van Werven De opbouw Uitgangssituatie Opgave en resultaat Uitgangspunten voor een succesvolle aanpak Inhoudelijke opzet

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht

Algemene Beschouwingen Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht Algemene Beschouwingen 2017 Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht 1 Voor ons ligt de meerjarenbegroting voor de planjaren 2018 tot en met 2021. Een boekwerk, dat veel bestuurlijke en ambtelijke

Nadere informatie

Ontwerpbesluit. Toelichting

Ontwerpbesluit. Toelichting College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel 2011RGW10 Datum : 14 februari 2011 Nummer PS : Afdeling : PRO Commissie : RGW Steller : B. Cornelissen Portefeuillehouder : R.W. Krol Registratienummer :

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Borger-Odoorn. Jaarverslag 2010

Rekenkamercommissie Borger-Odoorn. Jaarverslag 2010 Rekenkamercommissie Borger-Odoorn Exloo, 9 maart 2011 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Personele samenstelling 3. Onderzoekswerkzaamheden 4. Financieel overzicht - mw. Ina Middelkamp, extern lid (voorzitter)

Nadere informatie

Algemene beschouwingen 3 juli 2017

Algemene beschouwingen 3 juli 2017 Algemene beschouwingen 3 juli 2017 Voorzitter, Inleiding Op basis van de Kadernota 2018 vraagt het college aan de raad om aan te geven wat de politieke partijen belangrijk vinden en welke accenten zij

Nadere informatie

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland september 13 Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. (Albert Einstein, 1879-1955) M e r k c o a

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Goed toegerust op ontdekkingsreis

Pedagogisch beleidsplan. Goed toegerust op ontdekkingsreis Pedagogisch beleidsplan Goed toegerust op ontdekkingsreis Inhoudsopgave Inleiding Welkom! 5 Colofon Uitgangspunten Met alle respect 9 Tekst Vlietkinderen Allemaal anders 11 Op weg naar een zelfstandig

Nadere informatie

2017D25309 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2017D25309 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2017D25309 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Binnen de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu hebben verschillende fracties de behoefte om vragen en opmerkingen voor te leggen aan de

Nadere informatie

Mededeling van het college aan de gemeenteraad ( )

Mededeling van het college aan de gemeenteraad ( ) Onderwerp: Reactie op onderzoek rekenkamercommissie Portefeuillehouder: Wethouder Telder Datum: 4 mei 2016 Kennis te nemen van - Onze reactie op het rapport Armoede een voortdurende zorg van de Rekenkamercommissie.

Nadere informatie

Solidariteit: hét middel op weg naar een duurzaam sociaal Wageningen Behandeling verordeningen drie decentralisatie Maandag 27 oktober 2014

Solidariteit: hét middel op weg naar een duurzaam sociaal Wageningen Behandeling verordeningen drie decentralisatie Maandag 27 oktober 2014 Solidariteit: hét middel op weg naar een duurzaam sociaal Wageningen Behandeling verordeningen drie decentralisatie Maandag 27 oktober 2014 Voorzitter, Uit de nota Samen Redzaam sprak ambitie. Ambitie

Nadere informatie

Hoofdvraag. A.1 Blijf bij de rand weg, maar zoek een beter balans in die veiligheid en te hoge lastenstijging voor huurders.

Hoofdvraag. A.1 Blijf bij de rand weg, maar zoek een beter balans in die veiligheid en te hoge lastenstijging voor huurders. Hoofdvraag A.1 Blijf bij de rand weg, maar zoek een beter balans in die veiligheid en te hoge lastenstijging voor huurders Deelvragen B.1 Huren laag houden. Dan de komende jaren maar minder investeren.

Nadere informatie

*ZEA006D8E93* Raadsvergadering d.d. 30 juni 2015

*ZEA006D8E93* Raadsvergadering d.d. 30 juni 2015 *ZEA006D8E93* Raadsvergadering d.d. 30 juni 2015 Agendanr. 13. Aan de Raad No.ZA.15-33292/DV.15-498, afdeling Samenleving. Sellingen, 18 juni 2015 Onderwerp: Jaarverslag en jaarrekening 2014, Actualisatie

Nadere informatie

Wordt gevolgd Rekenkamer Utrecht

Wordt gevolgd Rekenkamer Utrecht Wordt gevolgd 2010 Rekenkamer Utrecht 21-09-2010 Opzet presentatie Aanleiding en uitvoering. Hoofdconclusies en aanbevelingen. Per onderwerp conclusies en noodzakelijke maatregelen. Na behandeling van

Nadere informatie

2. Financieel kader gemeenschappelijke regelingen in de regio van Hollands-Midden

2. Financieel kader gemeenschappelijke regelingen in de regio van Hollands-Midden 1. Inleiding Ten tijde van het schrijven van de kadernota 2016 wordt nog volop gewerkt aan de uitwerking van het proces Kracht#15. Voor het besluitvormingsproces dient de Kadernota 2016 in januari 2015

Nadere informatie

Goed toegerust op ontdekkingsreis

Goed toegerust op ontdekkingsreis PE DAGO G I S C H B E L E I D S PL A N Goed toegerust op ontdekkingsreis Inhoudsopgave INLEIDING Voor alle duidelijkheid 5 Colofon SAMENVATTING Goed toegerust op ontdekkingsreis 7 TEKST Vlietkinderen UITGANGSPUNTEN

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen Raadsvoorstel Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen 2014-2017 Datum raadsvergadering 06-02-2014 Portefeuillehouder(s) R.G. te Beest W.E. Westerman Registratienummer Rs13.00783 Ambtenaar K. Bruijns Datum

Nadere informatie

Algemene conclusie per gemeente

Algemene conclusie per gemeente Oplegnotitie bij het RSD onderzoeksrapport Deze oplegnotitie vat de belangrijkste zaken uit het RSD onderzoek samen. Deze oplegnotitie is gebaseerd op het rapport dat het onderzoeksbureau De Lokale Rekenkamer

Nadere informatie