provinsje fryslân provincie frys1ân

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "provinsje fryslân provincie frys1ân"

Transcriptie

1 Ons provinsje fryslân provincie frys1ân, 1 Leden van Provinciale Staten postbus hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon; (058) telefax: (058) I fs1anfrl provincie@fryslanfrl Leeuwarden, 9 mei 2017 Verzonden, 10 MEI 2017 Ons kenmerk Afdeling : Complexe lnfra Projecten Behandeld door : S. Hofstra / T. Hoekstra (06) of , s.hof strafryslan.frl of t.hoekstrafryslan.frl Uw kenmerk Bij lage(n) : 1. Brief van Koerselman Advocaten Onderwerp : Tussenrapportage onderzoek misstanden De Centrale As Geachte Statenleden, Op 29 maart heeft het college u toegezegd dat ze streeft naar het afronden van het onder zoek, naar de misstanden op het project De Centrale As, medio mei. Deze brief geeft hier over een tussenstand. Partijen in de keten zijn hun deel van het onderzoek gestart naar de mogelijke misstanden m.b.t. de ijzervlechters welke in de periode maart en april 2016 werkzaam waren op het pro ject. De eerste deelresultaten van dit onderzoek treft u aan in de bijlage, waarin Koerselman Advocaten verslag doet van hun bevindingen. Dit onderzoek is door één van de onderaannemers uitgevoerd n.a.v. de tot op heden voor handen documenten (de brief van de FNV van 22juni 2016 en de vier verslagen van de In spectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, alle reeds in uw bezit). Onderzoek in de keten Zoals bekend hebben wij hoofdaannemer Bouwcombinatie Nije Daam gevraagd onderzoek te doen naar de beschuldigingen van zowel FNV als die van de Inspectie. Op haar beurt heeft de hoofdaannemer haar eigen onderaannemer, belast met het leveren en verwerken van wapeningsstaal in betonconstructies van De Centrale As, Van Noordenne Wapenings staal B.V., opgedragen dat onderzoek uit te (laten) voeren. Dat onderzoek is vervolgens op gedragen aan een onafhankelijke derde partij: VRO Certification B.V. Dat onderzoek ha perde begin april, toen bleek dat dieper in de keten er geen medewerking voor dat onder zoek zou komen. Gelukkig kon deze hapering recent worden opgelost. - 1 / 2 - kenmerk:

2 provinsje fryslân provincie fryslân b Intussen was Pro.Kon/Akverpakkingen B.V., één van de onderaannemers van Van Noor denne, een eigen onderzoek gestart. Voor de uitvoering van dit onderzoek is door Van Noor denne opdracht gegeven aan Koerselman Advocaten. Hun bevindingen treft u aan in de bij lage. Het Koerselman-onderzoek In de bijlage kunt u kennis nemen van het door Koerselman Advocaten uitgevoerde onder zoek. De bevindingen van Koerselman zullen door VRO in het eindrapport worden meegeno- ÇØ1) men. Het VRO-onderzoek Onderaannemer Van Noordenne heeft opdracht gegeven om een zogenaamde honderd pro cent controle uit te voeren door VRO. Dit onderzoek is in volle gang: het betreft vooralsnog 62 arbeidskrachten waarvan 13 zzp-ers en 49 in loondienst. Naast een boekenonderzoek heeft VRO ook met alle arbeidskrachten interviews gepland. Het VRO-onderzoek heeft als oogmerk te komen tot een vaststelling van de juiste verloning, dan wel te concluderen of er sprake is geweest van tekortkomingen in de verloning. In het laatste geval wordt tevens vastgesteld hoe en wanneer deze tekortkomingen zullen worden hersteld. Deze beloning wordt zowel voor de categorie zzp-er als die van werknemer onder zocht. Daarbij is het thema schijnzelfstandigheid uitdrukkelijk een onderzoeksonderwerp. De resultaten van het VRO-onderzoek worden gelijktijdig aan de hoofdaannemer, de FNV en de Provincie ter beschikking gesteld. Partijen zijn dan ook in de gelegenheid een reactie te ge ven op de bevindingen van VRO. Het rapport, en de reacties hierop, zullen in de eindrappor tage worden opgenomen waarna wij uw Staten, de wens is nog voor de zomer, hierover zul len informeren. De eindrapportage worden door de onafhankelijk adviseur van de Provincie, Steens & Part ners, nog gevalideerd. We zijn verheugd dat het onderzoek door partijen ter hand is genomen en wachten de eind rapportage van VRO af. Een zorgvuldig onderzoek is in het belang van alle betrokkenen. Ui teraard vergen we nog steeds van de hoofdaannemer de resultaten van een onafhankelijk onderzoek en dat een ieder in de keten zich aan wet en regelgeving houdt. De hoofdaan nemer heeft steeds bevestigd dat te zullen doen. Ook na het verschijnen van deze nieuwe informatie blijft deze afspraak overeind. We vertrouwen erop u hiermee voldoende te informeren. Nog steeds is de planning dat wij u nog in mei verder kunnen informeren over de resultaten van het onderzoek van VRO. Hoog Staten van Fryslân, Berg, secretaris -2 /2- Ons kenmerk:

3 Regiokantoor Noord t.a.v. mevrouw M. Pasman en mevrouw H. Tienkamp Cyclaamrood SE Zoetermeer telefoon telefax koerselman(koerselman.nl Tevens per margree t. pasman(i)fnv. fl1 he1ga.tienkampfnv.n1 FNV Uw ref. Onze ref. : SK/ic In het bovengenoemde zaak ontving Pro.Kon/Akverpakkingen BV een In de administratie is nagekeken welke uitzendkracht gedurende die Pro.KonJAK Verpakkingen BV kan zich derhalve niet vinden in hetgeen 30 april 2016 een onderzoek gedaan en blijkens het Rapport met tientallen 6 arbeidskrachten opmerkingen heeft gemaakt, daarbij conciuderend: «Uit Koerselman Advocatenicantoor is de handelsnaam van Kocrselman Advocaten BV. statutair gevestigd te Zoetermeer (KvK Haaglanden nr ). De algemene voorwaarden van Koerselman Advocatenkantoor, waarin een beperking van aansprakelijkheid, de toepasselijkheid van Nederlands recht en de exclusieve bevoegdheid van de Rechtbank te s-gravenhage zijn bedongen, zijn op alle opdrachten van toepassing. De algëmene voorwaarden worden opverzoek toegezonden, maar zijn eveneens te vinden op ProKon/ AK. Verpakkingen B.V. [hierna te noemen: Verpakkingen] geschreven (versie 3). De Inspectie SZW heeft gedurende 1 maart 2016 tot bouwmedewerkers, en daarmee werden ingedeeld in Functiegroep A van de Verpakkingen ten onrechte werden aangemerkt als beginnende het onderzoek is gebleken dat de arbeidskrachten door ProKon/ AK. B. V. daarvan heeft de Inspectie SZW onderzoek gedaan en een rapport arbeidskrachten gesproken, naar aanleiding waarvan zij met betrekking tot Aanvang: FNV heeft bij Inspectie SZW melding gedaan. Naar aanleiding wordt gesteld in het rapport en ligt het als volgt toe: vakbekwaam zijn en verdere naleving van de betreffende cao s. Daaruit naar de datum van indiensttreding, het uurloon, het al dan niet periode bij de Centrale As werkzaamheden hebben verricht. Gekeken is blijkt dat alle cao- verplichtingen zijn nageleefd / 03. Daarop wordt hieronder inhoudelijk ingaan. schrijven van het FNV met als bijlage een rapport met nummer: Geachte mevrouw Pasman en mevrouw Tienkamp, Inzake Pro.Kon/Ak Verpakkingen BV/FNV Zoetermeer, 14 april CA GRONINGEN Postbus KO ERSELMAN ADVOCATENKANTOOR

4 - Er KOERSELMAN ADVOCATENKANTOOR 2 CAO Bouw en Infra. l FNV heeft deze conclusie overgenomen en stelt meer dan überhaupt in dit Rapport staat: - IJzervlechters hadden betaald moeten worden ex functiegroep B of functiegroep D; - 5 â 6 reisuren zijn niet uitbetaald; - Nabetaling van minimaal 4 reisuren per dag en 1 overwerkuur + toeslag per dag dient uitbetaald te worden; - In week 9 en week 13 is er op zaterdag gewerkt, hetgeen overwerk is; bestaat aanspraak op roostervrije dagen en uit niets blijkt dat deze dagen zijn opgenomen of zijn doorbetaald; - Doordat er sprake is van schijnzelfstandigheid is er geen pensioenpremie afgedragen. Bovengenoemde standpunten en conclusies worden betwist. Uitgangspunt van het Rapport onderzoeksperiode 1 maart 2016 tot 30 april 2016 Ten aanzien van dit onderzoek met kenmerk /03 heeft de rapporteur 6 arbeidskrachten geselecteerd (zie blz. 27 van 29). Arbeidskracht 1,2,3,4,5 en 11 met bijbèhorende bijlage 27,28,29,30,3 1 en 32, waarin de relevante administratieve bescheiden van deze arbeidskrachten zijn bijgevoegd. Op basis van deze 6 arbeidskrachten uit de bijlagen 27 t/m 32 concludeert de arbeidsinspecteur op pag : Uit het onderzoek is gebleken dat de arbeidskrachten door ProKon/ AK. B. V. Verpakkingen ten onrechte werden aangemerkt als beginnende bouwmedewerkers, en daarmee werden ingedeeld in Functiegroep A van de CAO Bouw en Infra.» Inspectie SZW stelt dat uit de verklaringen van deze arbeidskrachten blijkt dat het gaat om: 1. ervaren ijzervlechters, die 2. buig- en vlechtwerkzaamheden uitvoeren, 3. sjouwwerk verrichten en 4. langer dan 1 jaar werkzaam zijn in de bouw. Onjuist gebruik verklaringen arbeidskrachten. De Inspectie SZW verwijst naar verklaringen van de arbeidskrachten 1, 2, 3 uit bijlage 8 t/m 10.2 Deze verklaringen zijn niet van toepassing. Het gaat om andere personen. Bijlage 28 ziet op een uitzendkracht in dienst per 22 februari Dat blijkt uit zowel de getekende uitzendovereenkomst als de loonstrook van arbeidskracht 2 (bijlage 28). Deze arbeidskracht verklaart dat hij in Rapport SZW pag De arbeidskracht 4,5 en 11 hebben niets verklaard.

5 KOERSELMAN ADVOCATENKANTOO R 3 Nederland geen arbeidsverleden heeft gehad de afgelopen 3 jaren. Dit klopt niet met de verklaring van arbeidskracht 2 bijlage 9. Arbeidskracht 3 van bijlage 10 verklaart geen contract te hebben, terwijl arbeidskracht 3 blijkens bijlage 29 een uitzendovereenkomst heeft ingaande op 1. februari 2016 (voor de onderzoeksperiode). Eveneens heeft deze arbeidskracht 3 van bijlage 29 verklaart in Nederland geen arbeidsverleden te hebben gedurende de afgelopen 3 jaren, in plaats van aan te hebben gekruist contracten te hebben gehad bij een bedrijf in Nederland en/of al eerder een contract te hebben gehad bij uitzendbureau Pro.kon/Ak Verpakkingen B.V. Arbeidskracht 3 van bijlage 10 verklaart bij Nutricia en Heineken te hebben gewerkt, bij andere werkgevers te hebben gewerkt en al zo n 4 â 5 jaar bij ESP te werken. Hierna volgt nog meer waaruit blijkt dat de verklaringen van de arbeidskrachten 1, 2, 3 van bijlage 8, 9, 10 niet dezelfde arbeidscontracten van bijlage 27, 28 en 29 zijn. Arbeidskrachten 1 t/m 3 (bijlage 8 t/m 10) verklaren géén reiskosten vergoeding te ontvangen, terwijl uit de loonstroken arbeidskrachten 1, 2, 3 van bijlage 27 t/m 29 blijkt dat zij dit wèl ontvangen. Conclusie: De arbeidskrachten 1, 2, 3 met bijlage 8 t/m 10 zijn niet dezelfde de arbeidskrachten 1, 2 en 3, waarvan de bescheiden in bijlage 27 t/m 29 zijn toegevoegd. De verklaringen en bescheiden behoren niet bij de arbeidskrachten 1, 2 en 3 (uit bijlage 8 t/m 10). IEDERE getrokken conclusie is op onjuiste feiten gebaseerd en is onjuist. Juridisch kader vakkracht Vakkracht in de zin van art. 6 lid 2 CAO Bouw en Infra: Onder vakkracht in bouwplaatsfuncties wordt in dit artikel verstaan de uitzendwerknemer die: a ingevolge een beroepspraktijkvormingsovereenkomst (BPVO) een opleiding volgt als bedoeld in artikel 42b en 42c (BBL 2 c.q. BBL 3); of b. in het bezit is van een diploma ofpraktijkcertificaat van een opleiding als bedoeld in artikel 42a; of c. als vakvolwassene een beroepsopleiding in de bouw volgt; of d. binnen een periode van twee jaar in totaal twaalf maanden bouwwerkzaamheden in de zin van de CAO Bouw & Infra heeft verricht (direct voorafgaande aan de aanvang van de uitzendarbeid of- zodra dit het geval is - gedurende het verrichten van de uitzendarbeid in de bouw). A t/m C zijn niet van toepassing. Daarvoor is vereist een Nederlands diploma of Nederlands praktijkcertificaat van een BBL 2 of BBL3 opleiding, of dat een vakvolwassene een beroepsopleiding in Nederland in de bouw 3 Art. 1 lid 8 CAO Bouw en lnfra: vakvolwassene is de werknemer van 22 jaar of ouder.

6 KOERSELMAN ADVOCATENKANTOOR 4 volgt. Let op: in het buitenland gesteld behaalde diploma s en certificaten zijn en worden niet zonder meer erkend in Nederland. Voor sub d geldt: dat binnen 2 jaar tijd in totaal 1 jaar bouwwerkzaamheden moeten zijn verricht in Nederland in de zin van de CAO Bouw en lnfra. Art. 1 lid 12 CAO Bouw en Infra geeft definities van bouwwerken c.q. bouwactiviteiten. Zie sub S: o.a. betonbekisting, betonboren en vlechtwerk. Art. 6 lid 4 CAO Bouw en Infra: zodra een uitzendkracht niet onder één van de onder a-d benoemde punten valt is er sprake van een nieuwkomer. Pro.Kon/Ak Verpakkingen B.V. hanteert de CAO NBBU en art. 6 jo. bijlage 2 CAO Bouw en Infra. Enkel indien een uitzendkracht een vakkracht is ex art. 6 lid 2 CAO Bouw en Infra zijn de artikelen 26a, 34, 35a (vakantie bouwplaats medewerkers), 36a (roostervrije dagen), 36c, 45, 51 (reisurenvergoeding), 85a (pensioen) CAO Bouw en Infra van toepassing. CAO NBBU helemaal en art. 6 en bijlage 2 van CAO Bouwen lnfra Vakkracht art. 6 lid 2 CAO Bouw en infra? 1 iaj nee, dan nieuwkomer, lid 4. I Extra van toepassing: art. 26a, 34, 35a, 36a, 36c,45, 51, 85a CAO Bouw en lnfra de extra artikelen zijn niet van toepassing. 1

7 5 Infra. Deze arbeidskracht is terecht ingedeeld in functiegroep A. Arbeidskracht 1 is geen vakkracht in de zin van art. 6 lid 2 CAO Bouw en Conclusie zijn/is: Geen. De werknemer zal in de functie van bouwmedewerker, bij de werkzaamheden op de bouwplaats. inlener de volgende werkzaamheden verrichten: alle voorkomende Beroepskwalijïcaties/ profielschets waaraan de werknemer dient te voldoen Functie Bouwmedewerker, functieniveau 1, brutoloon 12,71. beschikking gestelde inlener in de functie van Agrarisch Medewerker, de In payrollovereenkomst staat: onder 2 Beroepskwalificaties: De In de uitzendovereenkomst staat: «De uitzendkracht zal bij de eerst ter volgende werkzaamheden verrichten: bouwmedewerker. Kortom: Deze werknemer is niet 12 maanden of langer werkzaam in de de zin van art. 6 lid 4 CAO Bouw en Infra. arbeidsverleden heb gedurende de afgelopen 3 jaren. Bevat invoerdocument, uitzendovereenkomst, Payrollovereenkomst, Verklaring Arbeidsverleden. Arbeidsduur: Verklaring Arbeidsverleden: «Hierbij verklaar ik dat ik in NL geen voorwaarden van art. 6 lid 2 CAO Bouw en Infra is niet voldaan. Derhalve moet de werknemer/arbeidskracht aangemerkt worden als nieuwkomer in Aanvang werkzaamheden bouw ex. Art. 6 lid 2 sub d, CAO Bouw en Infra. Ook aan de overige Arbeidskracht 1 bijlage 27: van de Inspectie SZW. Op basis van deze informatie heeft de FNV haar conclusies gebaseerd. Uitgangspunten zijn de bijgevoegde bijlagen: 27 t/m 32 van het Rapport Verpakkingen B.V.: Beoordeling geselecteerde arbeidskrachten werkzaam bij Pro.Kon/Ak KO ERSELMAN ADVOCATENKANTOOR

8 Bevat invoerdocument, uitzendovereenkomst, Payrollovereenkomst, Verklaring Arbeidsverleden. Verklaring Arbeidsverleden: «Hierbij verklaar ik dat ik in NL geen Arbeidsduur: Arbeidskracht 2 bijlage 28: 6 Infra. arbeidskracht is een nieuwkomer in de zin van art. 6 lid 4 CAO Bouw en Arbeidsduur: voorwaarden van art. 6 lid 2 CAO Bouw en lnfra is niet voldaan. Deze Verklaring Arbeidsverleden: «Hierbij verklaar ik dat ik in NL geen Aanvang werkzaamheden: bouw ex. Art. 6 lid 2 sub d, CAO Bouw en Infra. Ook aan de overige Kortom: Deze werknemer is niet 12 maanden of langer werkzaam in de arbeidsverleden heb gedurende de afgelopen 3 jaren. Verklaring Arbeidsverleden. Bevat invoerdocument, uitzendovereenkomst, Payrollovereenkomst, Arbeidskracht 3 bijlage 29 Infra. Deze arbeidskracht is terecht ingedeeld in functiegroep A. Arbeidskracht 2 is geen vakkracht in de zin van art. 6 lid 2 CAO Bouw en Conclusie inlener de volgende werkzaamheden verrichten: alle voorkomende Functie Tuinbouwmedewerker (zie invoerdocument), functieniveau 1, Beroepskwalijïcaties/ profielschets waaraan de werknemer dient te voldoen zijn/is: Geen. De werknemer zal in de functie van bouwmedewerker, bij de werkzaamheden op de bouwplaats.» brutoloon 12,71. Functie In de uitzendovereenkomst staat functie: Bouwmedewerker In payrollovereenkomst staat: onder 2 Beroepskwalificaties: De voorwaarden van art. 6 lid 2 CAO Bouw en Infra is niet voldaan. Derhalve Kortom: Deze werknemer is niet 12 maanden of langer werkzaam in de de zin van art. 6 lid 4 CAO Bouw en Infra. Aanvang werkzaamheden: bouw ex. Art. 6 lid 2 sub d, CAO Bouw en Infra. Ook aan de overige moet de werknemer/arbeidskracht aangemerkt worden als nieuwkomer in arbeidsverleden heb gedurende de afgelopen 3 jaren. KOERSELMAN ADVOCATENKANTOOR

9 brutoloon 12,71. Beroepskwalijïcaties/ profielschets waaraan de werknemer dient te voldoen In de uitzendovereenkomst staat functie: Bouwmedewerker In payrollovereenkomst staat: onder 2 Beroepskwalificaties: De Functie Tuiribouwmedewerker (zie invoerdocument), functieniveau 1, Functie 7 Infra. Deze arbeidskracht is terecht ingedeeld in functiegroep A. Arbeidskracht 4 is geen vakkracht in de zin van art. 6 lid 2 CAO Bouw en Conclusie zijn/is: Geen. De werknemer zal in de functie van bouwmedewerker, bij de werkzaamheden op de bouwplaats.» inlener de volgende werkzaamheden verrichten: alle voorkomende brutoloon 12,71. Beroepskwalijlcaties/ profielschets waaraan de werknemer dient te voldoen In de uitzendovereenkomst staat functie: Bouwmedewerker In payrollovereenkomst staat: onder 2 Beroepskwalificaties: De Functie Tuinbouwmedewerker (zie invoerdocument), functieniveau T, Functie Kortom: Deze werknemer is niet 12 maanden of langer werkzaam in de de zin van art. 6 lid 4 CAO Bouw en Infra. moet de werknemer! arbeidskracht aangemerkt worden als nieuwkomer in Aanvang werkzaamheden: arbeidsverleden heb gedurende de afgelopen 3 jaren. Verklaring Arbeidsverleden: Hierbij verklaar ik dat ik in NL geen Arbeidsduur: bouw ex. Art. 6 lid 2 sub d, CAO Bouw en Infra. Ook aan de overige voorwaarden van art. 6 lid 2 CAO Bouw en Infra is niet voldaan. Derhalve Verklaring Arbeidsverleden. Bevat invoerdocument, uitzendovereenkomst, Payrollovereenkomst, Arbeidskracht 4 bijlage 30 Deze arbeidskracht is terecht ingedeeld in functiegroep A. Arbeidskracht 3 is geen vakkracht in de zin van art. 6 CAO Bouw en Infra. ConcZusje werkzaamheden op de bouwplaats. inlener de volgende werkzaamheden verrichten: alle voorkomende zijn/is: Geen. De werknemer zal in de functie van bouwmedewerker, hij de KOERSELMAN ADVOCATENKANTOOR

10 Arbeidskracht 5 bijlage 31 arbeidsverleden heb gedurende de afgelopen 3 jaren». Verklaring Arbeidsverleden. Arbeidsduur: Verklaring Arbeidsverleden: Hierbij verklaar ik dat ik in NL geen Bevat invoerdocument, uitzendovereenkomst, Payrollovereenkomst, 8 Kortom: Deze werknemer is niet 12 maanden of langer werkzaam in de de zin van art. 6 lid 4 CAO Bouw en Infra. Arbeidsduur: voorwaarden van art. 6 lid 2 CAO Bouw en Infra is niet voldaan. Derhalve moet de werknemer/arbeidskracht aangemerkt worden als nieuwkomer in Verklaring Arbeidsverleden. Verklaring Arbeidsverleden: Hierbij verklaar ik dat ik in NL geen Bevat invoerdocument, uitzendovereenkomst, Payrollovereenkomst, Aanvang werkzaamheden: bouw ex. Art. 6 lid 2 sub d, CAO Bouw en Infra. Ook aan de overige Arbeidskracht 11 bijlage 32 arbeidsverleden heb gedurende de afgelopen 3 jaren. Infra. Deze arbeidskracht is terecht ingedeeld in functiegroep A. Arbeidskracht 5 is geen vakkracht in de zin van art. 6 lid 2 CAO Bouw en Conclusie zijn/is: Geen. De werknemer zal in de functie van bouwmedewerker, bij de In payrollovereenkomst staat: onder 2 Beroepskwalificaties: «De inlener de volgende werkzaamheden verrichten: alle voorkomende beschikking gestelde inlener in de functie van Agrarisch Medewerker, de In de uitzendovereenkomst staat: «De uitzendkracht zal bij de eerst ter volgende werkzaamheden verrichten: bouwmedewerker.» 12,71. Functie Bouwmedewerker, (zie invoerdocument), functieniveau 1, brutoloon Beroepskwaijficaties/ profielschets waaraan de werknemer dient te voldoen werkzaamheden op de bouwplaats. Ftznctie de zin van art. 6 lid 4 CAO Bouw en Infra. voorwaarden van art. 6 lid 2 CAO Bouw en Infra is niet voldaan. Derhalve moet de werknemer/arbeidskracht aangemerkt worden als nieuwkomer in Kortom: Deze werknemer is niet 12 maanden of langer werkzaam in de Aanvang werkzaamheden: bouw ex. Art. 6 lid 2 sub d, CAO Bouw en Infra. Ook aan de overige KOERSELMAN ADVOCATENKANTOOR

11 In payrollovereenkomst staat: onder 2 Beroepskwalificaties: De In de uitzendovereenkomst staat: De uitzendkracht zal bij de eerst ter volgende werkzaamheden verrichten: bouwmedewerker. Functie Bouwmedewerker, (zie invoerdocument), functieniveau T, brutoloon 12,71. Functie beschikking gestelde inlener in de functie van Agrarisch Medewerker, de 9 arbeidskracht 3 bijlage 10, arbeidskracht 2 bijlage 9: zij krijgen altijd 8 uur uitbetaald ook al zijn zij om 7:30 uur begonnen en om 14:45 uur gestopt de reistijd! Zie de niet van toepassing zijnde verklaringen van Losse opmerking: alle arbeidskrachten hebben urenopgave gedaan inclusief vergoeding van deze reisuren. CAO Bouw en Infra. De arbeidskrachten hebben daarom geen recht op reisurenvergoeding ex art. 51 CAO Bouw en Infra. reisurenvergoeding is niet van toepassing op nieuwkomers, zie bijlage 2 De 6 geselecteerde arbeidskrachten zijn nieuwkomers in de zin van art. 6 lid 4 CAO Bouw en lnfra en daarom geen vakkrachten. De FNV stelt ten onrechte dat de arbeidskrachten recht hebben op een Reisuren (art. 51 CAO Bouw en Infra) verschuldigd is. Deze conclusie is niet gebaseerd op feiten, is niet te herleiden uit het Rapport en staat daar ook niet in vermeld. FNV stelt dat er sprake is van voormannen en dat voormanloon uurtarief â 12,90 is uitbetaald. zijn correct conform artikel 41a CAO Bouw en Infra verbond. Het juiste nieuwkomers en terecht ingedeeld in functiegroep A. Deze arbeidskrachten Deze 6 arbeidskrachten ( 1,2,3,4,5 en 11) zijn terecht aangemerkt als CONCLUSIE: werken als ZZP-er. B.V. Met ingang van week 16 ging arbeidskracht 11 bij Pro.Kon/Ak B.V. De bijlage bevat ook een Bemiddelingsovereenkomst tussen Pro.KonfAk Infra. Deze arbeidskracht is terecht ingedeeld in functiegroep A. Arbeidskracht 11 is geen vakkracht in de zin van art. 6 lid 2 CAO Bouw en Conclusie werkzaamheden op de bouwplaats. inlener de volgende werkzaamheden verrichten: alle voorkomende zijn/is: Geen. De werknemer zal in de functie van bouwmedewerker, bij de Beroepskwal,flcaties/ profielschets waaraan de werknemer dient te voldoen KOERSELMAN ADVOCATENKANTOOR

12 heeft hierover niets verklaard. Hij reist van en naar Harlingen. De van toepassing op deze arbeidskrachten, omdat ze nieuwkomers zijn. Deze regeling is uitsluitend van toepassing op vakkrachten en daarom niet Het standpunt van FNV is ook alleen al op deze gronden onjuist. Roostervrije dagen (art. 36a CAO Bouw en Infra) arbeidskrachten 4,5 en 11 is niet gevraagd en hebben niets verklaard. met 2x 30 minuten pauze. Arbeidskracht 1 bijlage 8 is niets gevraagd en 10 Deel II UitwerkIng functie-indeling art. 41 a CAO Bouw en Infra. Deel II Uitwerking functie-indeling art. 41 a CAO Bouw en Infra. door de FNV, dat de arbeidskrachten ten onrechte werden ingedeeld in categorie A en in categorie B thuishoren is onjuist. De verklaringen van en ervaring vereist is bij deze arbeidskrachten en de werkzaamheden. Ze bijlagen 27 t/m 29. Alleen enkele ZZP-ers verrichten buig- en behoren in de functiecategorie A. De conclusie van de SZW en overgenomen onderzochte financiële bescheiden van de arbeidskrachten 1,2 en 3 uit arbeidskrachten 1,2 en 3 uit bijlagen 8 t/m 10 behoren niet bij de Uit de bijlagen 27 t/m 32 blijkt dat er geen specifieke kennis, vaardigheden verricht en tekeningen leest. Categorie A betreft ongeschoold! laaggeschoold werk. Onder categorie A Categorie B: Er moet enige vakspecifieke kennis aanwezig zijn. Onder 5 Garantieloon bedraagt per jan ,65. Uurloon (art. 41a CAO Bouw en Infra) valt de bouwvakhelper waaronder ook ijzervlechter. Het betreft ongeschool/ laaggeschoold werk, eenvoudige werkzaamheden, waarvoor geen speciale categorie B valt een ijzervlechter die buig- en ijzervlechtwerkzaamheden kennis is vereist. 4 Garantieloon bedraagt per jan ,90. 6 arbeidskrachten. Artikelen uit de CAO Bouw en Infra die wel van toepassingen zijn op de zaterdag gewerkt, zie bijlage 24. De 6 geselecteerde arbeidskrachten hebben niet in week 9 en week 13 op De stelling van de FNV is niet gebaseerd op feiten en volstrekt onjuist. is niet eens gevraagd of zij in het weekend werken.) verklaring van arbeidskracht 3 bijlage 10 verklaart deze ook deze zaterdaggewerkt hebben. De arbeidkrachten 1,2,3, 4,5 en 11 hebben geen arbeidskracht: «ik werk niet in het weekend. (Aan arbeidskrachten 1 en 2 Bijlage 24 betreft de opgave waaruit blijkt welke werknemers o.a. op Betaling werken op zaterdag enkele week op zaterdag gewerkt. In de niet van toepassing zijnde K 0 E R SE L M A N ADVOCATENKANTOOR

13 voor soort werk zij deden, niets over de werktijden en reisuren, etc. Arbeidskrachten 4,5 en 11, waarvan de financiële gegevens zijn onderzocht hebben GEEN verklaringen afgelegd. Aan hen is niets gevraagd over wat De conclusie in het Rapport is onjuist. betrokken. ijzervlechtwerk en is 1 lastekeningen. Die verklaring is ten onrechte hierbij 11 Dit citaat is letterlijk overgenomen uit de CAO Bouw en lnfra mci. taal/grammaticafout. De redenatie van de FNV klopt alleen hierom al niet. eventuele extra tijd uitbetaald moet worden. Dat staat niet in dit artikel. Dan dient 1 uur reistijd als 1 uur arbeidstijd betaald te worden. Stel dat iemand 8 uur werkt, 1 uur pauze houdt en 5 uur reist: = 14 uur. op art. 29 CAO Bouw en Infra en stelt dat dan de volledige 13 uren + FNV interpreteert dit artikel onjuist. Zij past art. 51 CAO Bouw en Infra toe arbeidsuren worden betaald. 6 meer bedragen dan 13 uur per dag, de arbeidstijd in zoverre zal worden ingekort. De in de arbeidstijd vallende reisuren zullen als reistijd en pauze. Indien de arbeidstijd en de werkelijke reistijd samen «per dag mag maximaal 13 uur besteed worden aan (over)werk, Art. 29 CAO Bouw en Infra lid 2 bepaalt: Losse opmerking: en Infra van toepassing zoals benoemd in art. 6 en bijlage 2 CAO Bouw en Infra. Art. 50 CAO Bouw en Infra is daarin niet opgenomen en derhalve niet is van toepassing. De NBBU verklaart een aantal artikel uit de CAO Bouw 3 uit bijlagen 8 t/m 10 ziet op vergoeding van de reiskosten ex. art. 50 CAO naar het overige, wat niet overeenstemt. arbeidskrachten dan de onderzochte arbeidskrachten 1,2 en 3 van bijlage dat zij geen reiskostenvergoeding ontvangen. Daarnaast wordt verwezen verklaard. De arbeidskrachten 1,2 en 3 van bijlage 8 t/m 10 zijn andere Losse opmerking: de arbeidskrachten 4,5 en 11 hebben hier niets over 27 t/m 29. Blijkens bijlage 27, 28 en 29 blijkt uit de loonstroken dat zij een Bovendien: de vraagstelling en de verklaringen van arbeidskrachten 1,2 en Bouw en Infra. Art. 50 CAO Bouw en Infra is niet van toepassing. De NBBU Werktijden en reisuren (art. 29 CAO Bouw en Infra) reiskostenvergoeding ontvangen, terwijl verklaard wordt in bijlage 8 t/m 10 van toepassing. Met conclusie: het juiste uurtarief is toegepast. KOERS ELMAN ADVOCATENKANTO OR

14 hij eerder klaar is of later begonnen is. Ook hier geldt dat de optelsom bij maximaal 6,75/ 7 uur per dag, maar krijgt altijd 8 uur uitbetaald ook als redenatie niet. Arbeidskracht 1 reist heen en weer naar Harlingen. Arbeidskracht 2 werkt feitelijk minder dan 7,5 uur per dag en komt met pauzes niet eens boven het totaal van 13 uur uit. Arbeidskracht 3 werkt arbeidskrachten 1, 2 en 3 van bijlage 8 t/m 10 kijken, dan nog klopt de Zelfs al zou je naar de niet van toepassing zijnde verklaringen van de 12 De arbeidskrachten 1,2,3,4,5 en 11 zijn 21 jaar of ouder: blijkt o.a. uit de salarisstroken. 7Voor pensioen geldt de regeling uit de NBBU CAO, art. 31 en bijlage 11. Artikel 13 NNBU CAO la-c: week. Het betreft een uitzendovereenkomst fase 1 en 2. uitzendkrachten 1,2,3,4,5 en 11 zijn voor bepaalde tijd, te weten telkens 1 De uitzendovereenkomsten tussen Pro.Kon/Ak Verpakkingen B.V. en de verricht voor Pro.Kon/Ak Verpakkingen B. V.? Hebben de uitzendkrachten ten minste 26 weken daadwerkelijk arbeid uitzendonderneming [te weten voor Pro.Kon/Ak Verpakkingen B.V.1 zijn geweest (daadwerkelijke arbeid hebben verricht) voor één uitzendkrachten van 21 jaar of ouder 8, die ten minste 26 weken werkzaam Art. 31 NBBU CAO betreft een basisregeling pensioen [SÜPP] voor Juridisch uitgangspunt pensioenaanspraak: werkzaam waren via Uitzendbureau Pro.Kon/Ak B. V. Uitzendbureau Pro.Kon/Ak Verpakkingen B. V. en dat de ZZP-ers Uit defacturen bleek dat de uitzendkrachten werkzaam waren via Pro.Kon/Ak Verpakkingen B.V. om uitzendkrachten gaat, in ieder geval om B.V. is geen sprake. In het Rapport is terecht ook vastgesteld dat het bij afgedragen. Van schijnzelfstandigheden bij Pro.Kon/Ak Verpakkingen werknemers die werkzaamheden uitoefenen in een dienstbetrekking, zie Rapport pag. 13: Doordat er sprake is van schijnzelfstandigen is er ook geen pensioenpremie In de brief van de FNV gericht aan Pro.Kon/Ak Verpakkingen B.V. staat: 7 Pensioen sprake is van overwerk. Er is niet één arbeidskracht die dit verklaart. FNV ten onrechte dat er een reistijd is van 5 tot 6 uur per dag en dat er Op alle fronten blijkt dat de stelling van FNV onjuist is. Daarnaast stelt de aantal uren niet. zit als arbeidskracht 3, dan klopt het door arbeidskracht 2 benoemde lange na de 13 uur zelfs niet haalt. Als arbeidskracht 2 in hetzelfde busje KOERSELMAN ADVOCATENKANTOOR

15 c. Alle weken waarin door de uit.zend kracht daadwerkelijk met week 78 (52 weken) werkt de uitzendkracht in fase 2. b. Gedurende de tweede periode van gewerkte weken, week 27 tot en a. Gedurende de eerste periode van gewerkte weken, week 1 tot en met week 26(26 weken), werkt de ultzendkracht in fase De telling van fase 1 en 2 13 onderzochte periode. Het wettelijke kader is ten onrechte door de FNV niet uitgezocht. Bouw en Infra en CAO NBBU recht op opbouw van pensioen in de Met conclusie: Uitzendkrachten 1,2,3,4,5 en 11 hebben op basis van de wet noch CAO Nederland Nederland Nederland. Nederland Nederland - arbeidskracht - arbeidskracht - arbeidskracht - arbeidskracht -arbeidskracht 1 bijlage 27: geen arbeidsverleden in -arbeidskracht 2 bijlage 28: geen arbeidsverleden in 3 bijlage 29: , eerste werkdag bijlage 30: geen arbeidsverleden in 5 bijlage 31: geen arbeidsverleden in 11 bijlage 32: geen arbeidsverleden in geen arbeidsverleden in Nederland Datum indiensttreding: B.V. geen plicht had om pensioenpremie af te dragen. salarisstroken, blijkt dat de arbeidskrachten 1,2,3,4,5, en 11 niet langer dan 26 weken werkzaam zijn geweest, waardoor Pro.Kon/Ak Verpakkingen tjm 32, bestaande uit de arbeidsovereenkomsten met bijbehorende Uitzendfase 1. (zie bovenstaand art. 13 lid la NBBU CAO). Uit de bijlagen 27 Op de bijgevoegde salarisstroken bij bijlage 27 t/m 32 staat overal: NBBU CAO. bedrijfstakpensioenfonds STIPP, zoals opgenomen in art. 31 van de voldoet aan de voorwaarden van toetreding van het «De utzend kracht heeft recht op de opbouw van pensioen zodra hij Artikel 12 uit de uitzendovereenkomst: ongeacht hoeveel uren er in die week zijn gewerkt. werkzaamheden zijn verricht tellen mee als een gewerkte week, KOERSELMAN ADVOCATENKANTOOR

16 Algehele conclusie: Taekema IJzervlechterij B.V. en ESP Vlechtwerken B.V. Een afschrift van dit schrijven zenden wij aan Van Noordenne Staal B.V, zich als bijlage in het genoemde Rapport. arbeidsovereenkomsten, urenregistratie, etc. waaruit dit blijkt bevinden De gestelde bevindingen van de FNV zijn onjuist. De salarisspecificaties, 14 ADVOCATENKANTOOR S.P. Koerse1man Hoogachtend, KOERSELMAN

17 Regiokantoor Noord t.a.v. mevrouw M. Pasman en mevrouw H. Tienkamp FNV telefoon he1ga.tienkamp(fnv.n1 Tevens per margreet.pasman(i)înv. ni Cyclaamrood 11 koerse1man(i)koerselman.nl telefax SE Zoetermeer Onze ref. : SK/ic Koerselman Advocatenkantoor is de handelsnaam van Kocrsclman Advocaten B.V., statutair gevestigd te Zoerermeer (KvK Haaglanden nr ). De algemene voonvaarden van Koerselman Advocatenkantoor, waarin een beperking van aansprakelijkheid, de toepasselijkheid van Nederlands recht en de exclusieve bevoegdheid van de Rechtbank te s-gravenhage zijn bedongen, zijn op alle opdrachten van toepassing. De algémene voorwaarden worden op verzoek toegezonden, maar zijn eveneens te vinden op geschreven (versie 3). De Inspectie SZW heeft gedurende 1 maart 2016 tot bouwmedewerkers, en daarmee werden ingedeeld in Functiegroep A van de het onderzoek is gebleken dat de arbeidskrachten door ProKon/ AK. B. V. Verpakkingen ten onrechte werden aangemerkt als beginnende 6 arbeidskrachten opmerkingen heeft gemaakt, daarbij conciuderend: «Uit daarvan heeft de Inspectie SZW onderzoek gedaan en een rapport arbeidskrachten gesproken, naar aanleiding waarvan zij met betrekking tot Aanvang: FNV heeft bij Inspectie SZW melding gedaan. Naar aanleiding 30 april 2016 een onderzoek gedaan en blijkens het Rapport met tientallen ProKon/ AK. Verpakkingen B.V. [hierna te noemen: Verpakkingen] wordt gesteld in het rapport en ligt het als volgt toe: Pro.Kon/AK Verpakkingen BV kan zich derhalve niet vinden in hetgeen vakbekwaam zijn en verdere naleving van de betreffende cao ts. Daaruit naar de datum van indiensttreding, het uurloon, het al dan niet periode hij de Centrale As werkzaamheden hebben verricht. Gekeken is blijkt dat alle cao- verplichtingen zijn nageleefd. In de administratie is nagekeken welke uitzendkracht gedurende die /03. Daarop wordt hieronder inhoudelijk ingaan. schrijven van het FNV met als bijlage een rapport met nummer: In het bovengenoemde zaak ontving Pro.Kon/Akverpakkingen BV een Geachte mevrouw Pasman en mevrouw Tienkamp, Uw ref. Inzake : Pro.Kon/Ak Verpakkingen BV/FNV Zoetermeer, 14 april CA GRONINGEN Postbus KO ERSELMAN ADVOCATENKANTOOR

18 - IJzervlechters - In KOERSELMAN ADVOCATENKANTOOR 2 CAO Bouw en Infra. l FNV heeft deze conclusie overgenomen en stelt meer dan überhaupt in dit Rapport staat: hadden betaald moeten worden ex functiegroep B of functiegroep D; - 5 â 6 reisuren zijn niet uitbetaald; - Nabetaling van minimaal 4 reisuren per dag en 1 overwerkuur + toeslag per dag dient uitbetaald te worden; week 9 en week 13 is er op zaterdag gewerkt, hetgeen overwerk is; - Er bestaat aanspraak op roostervrije dagen en uit niets blijkt dat deze dagen zijn opgenomen of zijn doorbetaald; - Doordat er sprake is van schijnzelfstandigheid is er geen pensioenpremie afgedragen. Bovengenoemde standpunten en conclusies worden betwist. Uitgangspunt van het Rapport onderzoeksperiode 1 maart 2016 tot 30 april 2016 Ten aanzien van dit onderzoek met kenmerk /03 heeft de rapporteur 6 arbeidskrachten geselecteerd (zie blz. 27 van 29). Arbeidskracht 1,2,3,4,5 en 11 met bijbehorende bijlage 27,28,29,30,3 1 en 32, waarin de relevante administratieve bescheiden van deze arbeidskrachten zijn bijgevoegd. Op basis van deze 6 arbeidskrachten uit de bijlageri 27 t/m 32 concludeert de arbeidsinspecteur op pag : Uit het onderzoek is gebleken dat de arbeidskrachten door ProKon/ AK. B. V. Verpakkingen ten onrechte werden aangemerkt als beginnende bouwmedewerkers, en daarmee werden ingedeeld in Functiegroep A van de CAO Bouw en Infra. Inspectie SZW stelt dat uit de verklaringen van dezç arbeidskrachten blijkt dat het gaat om: 1. ervaren ijzervlechters, die 2. buig- en vlechtwerkzaamheden uitvoeren, 3. sjouwwerk verrichten en 4. langer dan 1 jaar werkzaam zijn in de bouw. Onjuist gebruik verklaringen arbeidskrachten De Inspectie SZW verwijst naar verklaringen van de arbeidskrachten 1, 2, 3 uit bijlage 8 t/m 10.2 Deze verklaringen zijn niet van toepassing. Het gaat om andere personen. Bijlage 28 ziet op een uitzendkracht in dienst per 22 februari Dat blijkt uit zowel de getekende uitzendovereenkomst als de loonstrook van arbeidskracht 2 (bijlage 28). Deze arbeidskracht verklaart dat hij in 1 Rapport SZW pag De arbeidskracht 4,5 en 11 hebben niets verklaard.

19 KOERS ELMAN ADVOCATENKANTOOR 3 Nederland geen arbeidsverleden heeft gehad de afgelopen 3 jaren. Dit klopt niet met de verklaring van arbeidskracht 2 bijlage 9. Arbeidskracht 3 van bijlage 10 verklaart geen contract te hebben, terwijl arbeidskracht 3 blijkens bijlage 29 een uitzendovereenkomst heeft ingaande op 1 februari 2016 (voor de onderzoeksperiode). Eveneens heeft deze arbeidskracht 3 van bijlage 29 verklaart in Nederland geen arbeidsverleden te hebben gedurende de afgelopen 3 jaren, in plaats van aan te hebben gekruist contracten te hebben gehad bij een bedrijf in Nederland en/of al eerder een contract te hebben gehad bij uitzendbureau Pro.kon/Ak Verpakkingen B.V. Arbeidskracht 3 van bijlage 10 verklaart bij Nutricia en Heineken te hebben gewerkt, hij andere werkgevers te hebben gewerkt en al zo n 4 â 5 jaar bij ESP te werken. Hierna volgt nog meer waaruit blijkt dat de verklaringen van de arbeidskrachten 1, 2, 3 van bijlage 8, 9, 10 niet dezelfde arbeidscontracten van bijlage 27, 28 en 29 zijn. Arbeidskrachten 1 t/m 3 (bijlage 8 t/m 10) verklaren géén reiskosten vergoeding te ontvangen, terwijl uit de loon stroken arbeidskrachten 1, 2, 3 van bijlage 27 t/m 29 blijkt dat zij dit wèl ontvangen. Conclusie: De arbeidskrachten 1, 2, 3 met bijlage 8 t/m 10 zijn niet dezelfde de arbeidskrachten 1, 2 en 3, waarvan de bescheiden in bijlage 27 t/m 29 zijn toegevoegd. De verklaringen en bescheiden behoren niet bij de arbeidskrachten 1, 2 en 3 (uit bijlage 8 t/m 10). IEDERE getrokken conclusie is op onjuiste feiten gebaseerd en is onjuist. Juridisch kader vakkracht Vakkracht in de zin van art. 6 lid 2 CAO Bouw en Infra: Onder vakkracht in bouwplaatsfuncties wordt in dit artikel verstaan de uitzendwerknemer die: a: ingevolge een beroepspraktijkvormingsovereenkomst (BPVO) een opleiding volgt als bedoeld in artikel 42b en 42c (BBL 2 c.q. BBL 3); of b. in het bezit is van een diploma ofpraktijkcertificaat van een opleiding als bedoeld in artikel 42a; of c. als vakvolwassene een beroepsopleiding in de bouw volgt; of d. binnen een periode van tweejaar in totaal twaalf maanden bouwwerkzaamheden in de zin van de CAO Bouw & Infra heeft verricht (direct voorafgaande aan de aanvang van de uitzendarbeid of- zodra dit het geval is - gedurende het verrichten van de uitzendarbeid in de bouw). A t/m C zijn niet van toepassing. Daarvoor is vereist een Nederlands diploma of Nederlands praktijkcertifïcaat van een BBL 2 of BBL3 opleiding, of dat een vakvolwassene een beroepsopleiding in Nederland in de bouw 3 Art. 1 lid 8 CAO Bouw en lnfra: vakvolwassene is de werknemer van 22 jaar of ouder.

20 KO ERSELMAN ADVOCATENKANTOOR 4 volgt. Let op: in het buitenland gesteld behaalde diploma s en certificaten zijn en worden niet zonder meer erkend in Nederland. Voor sub d geldt: dat binnen 2 jaar tijd in totaal 1 jaar bouwwerkzaamheden moeten zijn verricht in Nederland in de zin van de CAO Bouw en Infra. Art. 1 lid 12 CAO Bouw en Infra geeft definities van bouwwerken c.q. bouwactiviteiten. Zie sub s: o.a. betonbekisting, betonboren en vlechtwerk. Art. 6 lid 4 CAO Bouw en Infra: zodra een uitzendkracht niet onder één van de onder a-d benoemde punten valt is er sprake van een nieuwkomer. Pro.Kon/Ak Verpakkingen B.V. hanteert de CAO NBBU en art. 6 jo. bijlage 2 CAO Bouw en Infra. Enkel indien een uitzendkracht een vakkracht is ex art. 6 lid 2 CAO Bouw en Infra zijn de artikelen 26a, 34, 35a (vakantie bouwplaats medewerkers), 36a (roostervrije dagen), 36c, 45, 51 (reisurenvergoeding), 85a (pensioen) CAO Bouw en Infra van toepassing. CAO NBBU helemaal en art. 6 en] bijlage 2 van CAO Bouw en lnfra_j Vakkracht art. 6 lid 2CAO Bouwen infra? 1 I LJI Extra van toepassing: art. 26a, 34, 35a, 36a, 36c,45, 51, 85a CAO Bouw en nfra nee, dan nieuwkomer, lid 4. de extra artikelen zijn niet van toepassing. 1

21 5 Infra. Deze arbeidskracht is terecht ingedeeld in functiegroep A. Arbeidskracht 1 is geen vakkracht in de zin van art. 6 lid 2 CAO Bouw en Conclusie zijn/is: Geen. De werknemer zal in de functie van bouwmedewerker, hij de Beroepskwalijicaties/ profielschets waaraan de werknemer dient te voldoen werkzaamheden op de bouwplaats.» Functie Bouwmedewerker, functieniveau T, brutoloon 12,71. inlener de volgende werkzaamheden verrichten: alle voorkomende In de uitzendovereenkomst staat: «De uitzendkracht zal hij de eerst ter beschikking gestelde inlener in de functie van Agrarisch Medewerker, de In payrollovereenkomst staat: onder 2 Beroepskwalificaties: De volgende werkzaamheden verrichten: bouwmedewerker. Kortom: Deze werknemer is niet 12 maanden of langer werkzaam in de de zin van art. 6 lid 4 CAO Bouw en Infra. arbeidsverleden heb gedurende de afgelopen 3 jaren. Bevat invoerdocument, uitzendovereenkomst, Payrollovereenkomst, Verklaring Arbeidsverleden. Arbeidsduur: Verklaring Arbeidsverleden: «Hierbij verklaar ik dat ik in NL geen Aanvang werkzaamheden voorwaarden van art. 6 lid 2 CAO Bouw en Infra is niet voldaan. Derhalve moet de werknemer/arbeidskracht aangemerkt worden als nieuwkomer in bouw ex. Art. 6 lid 2 sub d, CAO Bouw en Infra. Ook aan de overige Arbeidskracht 1 bijlage 27: van de Inspectie SZW. Op basis van deze informatie heeft de FNV haar conclusies gebaseerd. Uitgangspunten zijn de bijgevoegde bijlagen: 27 t/m 32 van het Rapport Verpakkingen B.V.: Beoordeling geselecteerde arbeidskrachten werkzaam bij Pro.Kon/Ak KOERSELMAN ADVOCATENKANTOOR

22 Bevat invoerdocument, uitzendovereenkomst, Payrollovereenkomst, Verklaring Arbeidsverleden. Arbeidsduur: Verklaring Arbeidsverleden: «Hierbij verklaar ik dat ik in NL geen Arbeidskracht 2 bijlage 28: 6 Infra. arbeidskracht is een nieuwkomer in de zin van art. 6 lid 4 CAO Bouw en arbeidsverleden heb gedurende de afgelopen 3 jaren. Arbeidsduur: voorwaarden van art. 6 lid 2 CAO Bouw en Infra is niet voldaan. Deze Verklaring Arbeidsverleden: Hierbij verklaar ik dat ik in NL geen Aanvang werkzaamheden: bouw ex. Art. 6 lid 2 sub d, CAO Bouw en Infra. Ook aan de overige Kortom: Deze werknemer is niet 12 maanden of langer werkzaam in de Bevat invoerdocument, uitzendovereenkomst, Payrollovereenkomst, Verklaring Arbeidsverleden. Arbeidskracht 3 bijlage 29 Infra. Deze arbeidskracht is terecht ingedeeld in functiegroep A. Arbeidskracht 2 is geen vakkracht in de zin van art. 6 lid 2 CAO Bouw en Conclusie Beroepskwalficaties/ profielschets waaraan de werknemer dient te voldoen zijn/is: Geen. De werknemer zal in defirnctie van bouwmedewerker, bij de werkzaamheden op de bouwplaats. In payrollovereenkomst staat: onder 2 Beroepskwalificaties: De Functie Tuinbouwmedewerker (zie invoerdocument), functieniveau 1, brutoloon 12,71. Functie irilener de volgende werkzaamheden verrichten: alle voorkomende In de uitzendovereenkomst staat functie: Bouwmedewerker de zin van art. 6 lid 4 CAO Bouw en Infra. voorwaarden van art. 6 lid 2 CAO Bouw en Infra is niet voldaan. Derhalve moet de werknemer! arbeidskracht aangemerkt worden als nieuwkomer in Kortom: Deze werknemer is niet 12 maanden of langer werkzaam in de Aanvang werkzaamheden: bouw ex. Art. 6 lid 2 sub d, CAO Bouw en Infra. Ook aan de overige arbeidsverleden heb gedurende de afgelopen 3 jaren. KOERSELMAN ADVOCATENKANTOOR

23 Beroepskwalficaties/ profielschets waaraan de werknemer dient te voldoen zijn/is: Geen. De werknemer zal in deflinctie van bouwmedewerker, bij de In de uitzendovereenkomst staat functie: Bouwmedewerker In payrollovereenkomst staat: onder 2 Beroepskwalificaties: De Functie Tuinbouwmedewerker (zie invoerdocument), functieniveau T, brutoloon 12,71. Functie 7 Infra. Deze arbeidskracht is terecht ingedeeld in functiegroep A. Arbeidskracht 4 is geen vakkracht in de zin van art. 6 lid 2 CAO Bouw en Conclusie zijn/is: Geen. De werknemer zal in de functie van bouwmedewerker, bij de Functie Tuinbouwmedewerker (zie invoerdocument), functieniveau T, brutoloon 12,71. Beroepskwalijicaties/ profielschets waaraan de werknemer dient te voldoen werkzaamheden op de bouwplaats. inlener de volgende werkzaamheden verrichten: alle voorkomende Functie In payrollovereenkomst staat: onder 2 Beroepskwalificaties: De In de uitzendovereenkomst staat functie: Bouwmedewerker de zin van art. 6 lid 4 CAO Bouw en Infra. Kortom: Deze werknemer is niet 12 maanden of langer werkzaam in de arbeidsverleden heb gedurende de afgelopen 3 jaren. Arbeidsduur: Verklaring Arbeidsverleden: Hierbij verklaar ik dat ik in NL geen bouw ex. Art. 6 lid 2 sub d, CAO Bouw en Infra. Ook aan de overige voorwaarden van art. 6 lid 2 CAO Bouw en Infra is niet voldaan. Derhalve moet de werknemer/arbeidskracht aangemerkt worden als nieuwkomer in Aanvang werkzaamheden: Bevat invoerdocument, uitzendovereenkomst, Payrollovereenkomst, Verklaring Arbeidsverleden. Arbeidskracht 4 bijlage 30 Deze arbeidskracht is terecht ingedeeld in functiegroep A. Arbeidskracht 3 is geen vakkracht in de zin van art. 6 CAO Bouw en Infra. Conclusie werkzaamheden op de bouwplaats. inlener de volgende werkzaamheden verrichten: alle voorkomende KO ERSELMAN ADVOCATENKANTOOR

24 arbeidsverleden heb gedurende de afgelopen 3 jaren». Verklaring Arbeidsverleden. Arbeidsduur: Verklaring Arbeidsverleden: «Hierbij verklaar ik dat ik in NL geen Bevat invoerdocument, uitzendovereenkomst, Payrollovereenkomst, Arbeidskracht 5 bijlage 31 8 Kortom: Deze werknemer is niet 12 maanden of langer werkzaam in de de zin van art. 6 lid 4 CAO Bouw en Infra. Bevat invoerdocument, uitzendovereenkomst, Payrollovereenkomst, Verklaring Arbeidsverleden. Arbeidsduur: voorwaarden van art. 6 lid 2 CAO Bouw en Infra is niet voldaan. Derhalve Verklaring Arbeidsverleden: «Hierbjj verklaar ik dat ik in NL geen Aanvang werkzaamheden: bouw ex. Art. 6 lid 2 sub d, CAO Bouw en Infra. Ook aan de overige moet de werknemer/arbeidskracht aangemerkt worden als nieuwkomer in Arbeidskracht 11 bijlage 32 arbeidsverleden heb gedurende de afgelopen 3 jaren. Infra. Deze arbeidskracht is terecht ingedeeld in functiegroep A. Arbeidskracht 5 is geen vakkracht in de zin van art. 6 lid 2 CAO Bouw en Conclusie inlener de volgende werkzaamheden verrichten: alle voorkomende In de uitzendovereenkomst staat: «De uitzendkracht zal bij de eerst ter volgende werkzaamheden verrichten: bouwmedewerker. 12,71. Functie Bouwmedewerker, (zie invoerdocument), functieniveau 1, brutoloon Beroepskwalijicaties/ profielschets waaraan de werknemer dient te voldoen zijn/is: Geen. De werknem.ër zal in de functie van bouwmedewerker, bij de werkzaamheden op de bouwplaats. Functie beschikking gestelde inlener in de functie van Agrarisch Medewerker, de In payrollovereenkomst staat: onder 2 Beroepskwalificaties: «De voorwaarden van art. 6 lid 2 CAO Bouw en Infra is niet voldaan. Derhalve Kortom: Deze werknemer is niet 12 maanden of langer werkzaam in de de zin van art. 6 lid 4 CAO Bouw en Infra. Aanvang werkzaamheden: bouw ex. Art. 6 lid 2 sub d, CAO Bouw en Infra. Ook aan de overige moet de werknemer/arbeidskracht aangemerkt worden als nieuwkomer in KO ERSELMAN ADVOCATENKANTOOR

25 In payrollovereenkomst staat: onder 2 Beroepskwalificaties: De In de uitzendovereenkomst staat: De uitzendkracht zal bij de eerst ter volgende werkzaamheden verrichten: bouwmedewerker. Functie Bouwmedewerker, (zie invoerdocument), functieniveau T, brutoloon 12,71. Functie beschikking gestelde inlener in de functie van Agrarisch Medewerker, de arbeidskracht 3 bijlage 10, arbeidskracht 2 bijlage 9: zij krijgen altijd 8 uur uitbetaald ook al zijn zij om 7:30 uur begonnen en om 14:45 uur gestopt Losse opmerking: alle arbeidskrachten hebben urenopgave gedaan inclusief de reistijd! Zie de niet van toepassing zijnde verklaringen van vergoeding van deze reisuren. CAO Bouw en Infra. De arbeidskrachten hebben daarom geen recht op Reisuren (art. 51 CAO Bouw en Infra) reisurenvergoeding ex art. 51 CAO Bouw en Infra. reisurenvergoeding is niet van toepassing op nieuwkomers, zie bijlage 2 lid 4 CAO Bouw en Infra en daarom geen vakkrachten. De De 6 geselecteerde arbeidskrachten zijn nieuwkomers in de zin van art. 6 FNV stelt ten onrechte dat de arbeidskrachten recht hebben op een verschuldigd is. Deze conclusie is niet gebaseerd op feiten, is niet te herleiden uit het Rapport en staat daar ook niet in vermeld. FNV stelt dat er sprake is van voormannen en dat voormanloon uurtarief â 12,90 is uitbetaald. zijn correct conform artikel 4 la CAO Bouw en Infra verbond. Het juiste nieuwkomers en terecht ingedeeld in functiegroep A. Deze arbeidskrachten Deze 6 arbeidskrachten (1,2,3,4,5 en 11) zijn terecht aangemerkt als CONCLUSIE: De bijlage bevat ook een Bemiddelingsovereenkdmst tussen Pro.Kon/Ak B.V. Met ingang van week 16 ging arbeidskracht 11 bij Pro.KonJAk B.V. Arbeidskracht 11 is geen vakkracht in de zin van art. 6 lid 2 CAO Bouw en lnfra. Deze arbeidskracht is terecht ingedeeld in functiegroep A. werken als ZZP-er. Conclusie werkzaamheden op de bouwplaats. zijn/is: Geen. De werknemer zal in de functie van bouwmedewerker, bij de Beroepskwaijficaties/ profielschets waaraan de werknemer dient te voldoen inlener de volgende werkzaamheden verrichten: alle voorkomende 9 KO ERSELMAN ADVOCATENKANTOOR

26 heeft hierover niets verklaard. Hij reist van en naar Harlingen. De van toepassing op deze arbeidskrachten, omdat ze nieuwkomers zijn. Deze regeling is uitsluitend van toepassing op vakkrachten en daarom niet Roostervrije dagen (art. 36a CAO Bouw en Infra) Het standpunt van FNV is ook alleen al op deze gronden onjuist. arbeidskrachten 4,5 en 11 is niet gevraagd en hebben niets verklaard. met 2x 30 minuten pauze. Arbeidskracht 1 bijlage 8 is niets gevraagd en 10 Deél II Uitwerking functie-indeling art. 41 a CAO Bouw en lnfra. Deel II Uitwerking functie-indeling art. 41 a CAO Bouw en lnfra. door de FNV, dat de arbeidskrachten ten onrechte werden ingedeeld in categorie A en in categorie B thuishoren is onjuist. De verklaringen van bijlagen 27 t/m 29. Alleen enkele ZZP-ers verrichten buig- en onderzochte financiële bescheiden van de arbeidskrachten 1,2 en 3 uit arbeidskrachten 1,2 en 3 uit bijlagen 8 t/m 10 behoren niet bij de behoren in de functiecategorie A. De conclusie van de SZW en overgenomen en ervaring vereist is bij deze arbeidskrachten en de werkzaamheden. Ze Uit de bijlagen 27 t/m 32 blijkt dat er geen specifieke kennis, vaardigheden verricht en tekeningen leest. Categorie A betreft ongeschoold/ laaggeschoold werk. Onder categorie A Categorie B: Er moet enige vakspecifieke kennis aanwezig zijn. Onder 5 Garantieloon bedraagt perjan ,65. kennis is vereist. 4 Garantieloon bedraagt per jan ,90. Uurloon (art. 4 la CAO Bouw en Infra) valt de bouwvakhelper waaronder ook ijzervlechter. Het betreft ongeschool/ laaggeschoold werk, eenvoudige werkzaamheden, waarvoor geen speciale categorie B valt een ijzervlechter die buig- en ijzervlechtwerkzaamheden 6 arbeidskrachten. Artikelen uit de CAO Bouw en Infra die wel van toepassingen zijn op de De stelling van de FNV is niet gebaseerd op feiten en volstrekt onjuist. De 6 geselecteerde arbeidskrachten hebben niet in week 9 en week 13 op is niet eens gevraagd of zij in het weekend werken.) verklaring van arbeidskracht 3 bijlage 10 verklaart deze ook deze zaterdag gewerkt hebben. De arbeidkrachten 1,2,3, 4,5 en 11 hebben geen arbeidskracht: Ik werk niet in het weekend. (Aan arbeidskrachten 1 en 2 zaterdag gewerkt, zie bijlage 24. Bijlage 24 betreft de opgave waaruit blijkt welke werknemers o.a. op Betaling werken op zaterdag enkele week op zaterdag gewerkt. In de niet van toepassing zijnde KOERSELMAN ADVOCATENKANTOOR

27 voor soort werk zij deden, niets over de werktijden en reisuren, etc. Arbeidskrachten 4,5 en 11, waarvan de financiële gegevens zijn onderzocht hebben GEEN verklaringen afgelegd. Aan hen is niets gevraagd over wat De conclusie in het Rapport is onjuist. betrokken. ijzervlechtwerk en is 1 lastekeningen. Die verklaring is ten onrechte hierbij 11 Dit citaat is etterlijk overgenomen uit de CAO Bouw en Infra mci. taai/grammaticafout. De redenatie van de FNV klopt alleen hierom al niet. eventuele extra tijd uitbetaald moet worden. Dat staat niet in dit artikel. Dan dient 1 uur reistijd als 1 uur arbeidstijd betaald te worden. Stel dat iemand 8 uur werkt, 1 uur pauze houdt en 5 uur reist: = 14 uur. op art. 29 CAO Bouw en Infra en stelt dat dan de volledige 13 uren + FNV interpreteert dit artikel onjuist. Zij past art. 51 CAO Bouw en Infra toe arbeidsuren worden betaald. 6 worden ingekort. De in de arbeidstijd vallende reisuren zullen als meer bedragen dan 13 uur per dag, de arbeidstijd in zoverre zal reistijd en pauze. Indien de arbeidstijd en de werkelijke reistijd samen per dag mag maximaal 13 uur besteed worden aan (over)werk, Art. 29 CAO Bouw en Infra lid 2 bepaalt: Losse opmerking: en lnfra van toepassing zoals benoemd in art. 6 en bijlage 2 CAO Bouw en Infra. Art. 50 CAO Bouw en Infra is daarin niet opgenomen en derhalve niet is van toepassing. De NBBU verklaart een aantal artikel uit de CAO Bouw 3 uit bijlagen 8 t/m 10 ziet op vergoeding van de reiskosten ex. art. 50 CAO naar het overige, wat niet overeenstemt. reiskostenvergoeding ontvangen, terwijl verklaard wordt in bijlage 8 t/m 10 van toepassing. 27 t/m 29. Blijkens bijlage 27, 28 en 29 blijkt uit de loonstroken dat zij een Bouw en Infra. Art. 50 CAO Bouw en Infra is niet van toepassing. De NBBU arbeidskrachten dan de onderzochte arbeidskrachten 1,2 en 3 van bijlage dat zij geen reiskostenvergoeding ontvangen. Daarnaast wordt verwezen verklaard. De arbeidskrachten 1,2 en 3 van bijlage 8 t/m 10 zijn andere Losse opmerking: de arbeidskrachten 4,5 en 11 hebben hier niets over Bovendien: de vraagstelling en de verklaringen van arbeidskrachten 1,2 en Werktijden en reisuren (art. 29 CAO Bouw en Infra) Met conclusie: het juiste uurtarief is toegepast. KO ERSELMAN ADVOCATENKANTOOR

28 hij eerder klaar is of later begonnen is. Ook hier geldt dat de optelsom bij maximaal 6,75/ 7 uur per dag, maar krijgt altijd 8 uur uitbetaald ook als redenatie niet. Arbeidskracht 1 reist heen en weer naar Harlingen. Arbeidskracht 2 werkt feitelijk minder dan 7,5 uur per dag en komt met arbeidskrachten 1, 2 en 3 van bijlage 8 t/m 10 kijken, dan nog klopt de pauzes niet eens boven het totaal van 13 uur uit. Arbeidskracht 3 werkt Zelfs al zou je naar de niet van toepassing zijnde verklaringen van de 12 8 De arbeidskrachten 1,2,3,4,5 en 11 zijn 21 jaar of ouder: blijkt o.a. uit de salarisstroken. Voor pensioen geldt de regeling uit de NBBU CAO, art. 31 en bijlage 11. Artikel 13 NNBU CAO la c: week. Het betreft een uitzendovereenkomst fase 1 en 2. uitzendkrachten 1,2,3,4,5 en 11 zijn voor bepaalde tijd, te weten telkens 1 De uitzendovereenkomsten tussen Pro.Kon/Ak Verpakkingen B.V. en de verricht voor Pro.Kon/Ak Verpakkingen B. V.? Hebben de uitzendkrachten ten minste 26 weken daadwerkelijk arbeid uitzendonderrieming [te weten voor Pro.Kon/Ak Verpakkingen B.V.] Art. 31 NBBU CAO betreft een basisregeling pensioen [StiPP] voor zijn geweest (daadwerkelijke arbeid hebben verricht) voor één uitzendkrachten van 21 jaar of ouder 8, die ten minste 26 weken werkzaam Juridisch uitgangspunt pensioenaanspraak: werkzaam waren via Uitzendbureau Pro.Kon/Ak B. V. Uitzendbureau Pro.Kon/Ak Verpakkingen B. V. en dat de ZZP-ers «Uit defacturen bleek dat de uitzendkrachten werkzaam waren via Pro.Kon/Ak Verpakkingen B.V. om uitzendkrachten gaat, in ieder geval om B.V. is geen sprake. In het Rapport is terecht ook vastgesteld dat het bij afgedragen. Van schijnzelfstandigheden bij Pro.Kon/Ak Verpakkingen werknemers die werkzaamheden uitoefenen in een dienstbetrekking, zie Rapport pag.13: In de brief van de FNV gericht aan Pro.Kon/Ak Verpakkingen B.V. staat: Doordat er sprake is van schijrzzelfstandigen is er ook geen pensioenpremie Pensioen 7 sprake is van overwerk. Er is niet één arbeidskracht die dit verklaart. FNV ten onrechte dat er een reistijd is van 5 tot 6 uur per dag en dat er Op alle fronten blijkt dat de stelling van FNV onjuist is. Daarnaast stelt de aantal uren niet. zit als arbeidskracht 3, dan klopt het door arbeidskracht 2 benoemde lange na de 13 uur zelfs niet haalt. Als arbeidskracht 2 in hetzelfde busje KOERSELMAN ADVOCATENKANTOOR

3 fl MEI provinsj e fryslân provincie fryslân. Leden van Provinciale Staten. Leeuwarden, 29 mei 2017 Verzonden,

3 fl MEI provinsj e fryslân provincie fryslân. Leden van Provinciale Staten. Leeuwarden, 29 mei 2017 Verzonden, - 1/ Ons provinsj e fryslân provincie fryslân postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 51 25 1 1 Leden van Provinciale Staten www.fryslanfrl provincie@fryslan.fn

Nadere informatie

provinsje fryslân provincie fryslîn

provinsje fryslân provincie fryslîn provinsje fryslân provincie fryslîn v postbus 20120 8900 hm leeuwarden iweebaksmarkt 52 telefoon; (058) 292 59 25 telefax; (058) 292 51 25 Provinciale Staten van Fryslan Postbus 20 8900 HM LEEUWARDEN www.fryslan.nl

Nadere informatie

Betreft: Nota van wijzigingen cao Bouw & Infra 2018/2019

Betreft: Nota van wijzigingen cao Bouw & Infra 2018/2019 NOTITIE Betreft: Nota van wijzigingen cao Bouw & Infra 2018/2019 Bestemd voor: Ministerie SZW Artikel 6 wordt gewijzigd en komt te luiden: Artikel 6: Uitzendarbeid en inleen uitzendkrachten 1. a. Wanneer

Nadere informatie

Kooistra, Josina. Van: RK Noord Verzonden: donderdag 22 december :17. Aan: Statengriffie provinsje Fryslân; staten

Kooistra, Josina. Van: RK Noord Verzonden: donderdag 22 december :17. Aan: Statengriffie provinsje Fryslân; staten Aan: Statengriffie provinsje Fryslân; staten Bijlagen: K_brf24tih2Ol6.docx Met vriendelijke groet, Hierbij stuur ik u, namens Margreet Pasman en Helga Tienkamp (FNV), bijgaande brief. Geachte leden van

Nadere informatie

rjj provinsje fryslîn provincie frys1n Provinciale Staten van Friesland Tweebaksmarkt 52 8900 HM LEEUWARDEN

rjj provinsje fryslîn provincie frys1n Provinciale Staten van Friesland Tweebaksmarkt 52 8900 HM LEEUWARDEN - 1 Ons provinsje fryslîn provincie frys1n postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 51 25 t rjj Provinciale Staten van Friesland Tweebaksmarkt 52 8900

Nadere informatie

Uitzendwerk in de bouw

Uitzendwerk in de bouw FNV BOUW & INFRA IS ONDERDEEL VAN FNV BOUW De meestgestelde vragen over Uitzendwerk in de bouw Inleiding In deze brochure vindt u de meest gestelde vragen over uitzendwerk in de bouw. Er is een tijd geweest

Nadere informatie

Uitzendwerk, detachering en payrolling

Uitzendwerk, detachering en payrolling » WERKEN IN DE BOUW Uitzendwerk, detachering en payrolling De cao-regels in het kort CAO voor de Bouwnijverheid Werktijden en werktijdtoeslagen Inkomen Andere vergoedingen Vrije dagen Veiligheid en gezondheid

Nadere informatie

Informatie afkomstig van www.abu.nl

Informatie afkomstig van www.abu.nl Als je gaat werken voor een uitzendonderneming zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden en wat je zou moeten weten, zoals bijvoorbeeld: Wat neem je mee naar de inschrijving? Welke wet-

Nadere informatie

Klass.nr. Op 'e noed fan

Klass.nr. Op 'e noed fan Gemeente Tytsjerksteradiel College en Gemeenteraadsleden Raadhuisweg 7 9251 GH BURGUM Klass.nr. Op 'e noed fan Datum 23 juni 2016 Ons Kenmerk NRD\TIH\cas\13 Betreft / Onderwerp Mededeling ex art. 7: 616b

Nadere informatie

Kantoor Arnhem. Vereniging VACO. Postbus AA LEIDEN. Geachte heer/mevrouw,

Kantoor Arnhem. Vereniging VACO. Postbus AA LEIDEN. Geachte heer/mevrouw, Kantoor Arnhem Telefoon 0800-0543 > 1 Postbus 9001 Vereniging VACO Postbus 33 2300 AA LEIDEN 6800 DB ARNHEM Telefax (088) 154 99 95 Kennisgroep CAO Datum 11 augustus Uw kenmerk Kenmerk KG CAO/17/Beoordeling

Nadere informatie

a arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer b overeenkomsten van opdracht c aannemingen van werk d overeenkomsten van bemiddeling

a arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer b overeenkomsten van opdracht c aannemingen van werk d overeenkomsten van bemiddeling Arbeidsrecht en Cao toepassing Correctiemodel Vraag 1 Toetsterm A.1 - Beheersingsniveau: B - Aantal punten: 2 Wat kan worden verstaan onder collectieve arbeidsovereenkomst vanuit de wet op de collectieve

Nadere informatie

Wat betekent de AVV loze periode voor mij als uitzendkracht?

Wat betekent de AVV loze periode voor mij als uitzendkracht? Wat betekent de AVV loze periode voor mij als uitzendkracht? Een onderbreking van de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) van de Cao voor Uitzendkrachten kan grote gevolgen hebben voor uitzendkrachten

Nadere informatie

Voor wie geldt de inlenersbeloning. Wettelijke basis voor inlenersbeloning - WAADI - WAS. Welke elementen vallen onder de inlenersbeloning

Voor wie geldt de inlenersbeloning. Wettelijke basis voor inlenersbeloning - WAADI - WAS. Welke elementen vallen onder de inlenersbeloning Inlenersbeloning Inhoudsopgave Voor wie geldt de inlenersbeloning Voor wie niet van toepassing Wettelijke basis voor inlenersbeloning - WAADI - WAS Definitie van inlenersbeloning Welke elementen vallen

Nadere informatie

Personeelshandboek. el&p Payrolling

Personeelshandboek. el&p Payrolling Personeelshandboek el&p Payrolling Maart 2015 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Algemene Beschrijving Organisatie... 3 3. Indiensttreding:... 3 4. Salaris:... 3 1. Salaris:... 3 2. Onkostenvergoeding:... 3 3.

Nadere informatie

Hierbij de notitie met betrekking tot beloning uitzendkrachten bij FloraHolland. Allereerst nog even de een toelichting op fase systematiek

Hierbij de notitie met betrekking tot beloning uitzendkrachten bij FloraHolland. Allereerst nog even de een toelichting op fase systematiek Aan Kaderleden FloraHolland Van Jeroen Brandenburg, Bestuurder Agrarisch / Facilitair T 088 368 0 368 F 030 66 30 000 www.fnv.nl Datum 22 september 2016 Onderwerp Beloning uitzendkrachten bij FloraHolland

Nadere informatie

Fact sheet avv-loze periode ABU-cao

Fact sheet avv-loze periode ABU-cao Fact sheet avv-loze periode ABU-cao INLEIDING De CAO voor Uitzendkrachten (hierna nader te noemen de ABU-CAO ) is op dit moment niet algemeen verbindend verklaard. Dit wordt ook wel de avv-loze periode

Nadere informatie

Deze examenopgaven bestaan uit 7 pagina s, inclusief het voorblad.

Deze examenopgaven bestaan uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Arbeidsrecht en Cao toepassing Examenopgaven voorbeeldexamen Belangrijke informatie Deze examenopgaven bestaan uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit de volgende documenten: examenopgaven

Nadere informatie

Wat betekent de AVV loze periode voor mij als uitzendkracht?

Wat betekent de AVV loze periode voor mij als uitzendkracht? Wat betekent de AVV loze periode voor mij als uitzendkracht? Vanaf 1 april 2012 is er sprake van een onderbreking van de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) van de CAO voor Uitzendkrachten. Dit kan grote

Nadere informatie

SOCIALE ZAKEN PLUIMVEE INDUSTRIE AUDITDOCUMENT GEEN BEDRIJF IN DE SECTOR. CAO voor werknemers werkzaam in de Pluimveeverwerkende Industrie

SOCIALE ZAKEN PLUIMVEE INDUSTRIE AUDITDOCUMENT GEEN BEDRIJF IN DE SECTOR. CAO voor werknemers werkzaam in de Pluimveeverwerkende Industrie SOCILE ZKEN PLUIMVEE INDUSTRIE UDITDOCUMENT GEEN BEDRIJF IN DE SECTOR CO voor werknemers werkzaam in de Pluimveeverwerkende Industrie 2010 2011 uditor : Identificatienummer : Datum audit

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

SOCIALE ZAKEN PLUIMVEE INDUSTRIE AUDITDOCUMENT BEDRIJF IN DE SECTOR. CAO voor werknemers werkzaam in de Pluimveeverwerkende Industrie 2010 2011

SOCIALE ZAKEN PLUIMVEE INDUSTRIE AUDITDOCUMENT BEDRIJF IN DE SECTOR. CAO voor werknemers werkzaam in de Pluimveeverwerkende Industrie 2010 2011 SOCILE ZKEN PLUIMVEE INDUSTRIE UDITDOCUMENT EDRIJF IN DE SECTOR CO voor werknemers werkzaam in de Pluimveeverwerkende Industrie 2010 2011 uditor : Identificatienummer : Datum audit : Naam

Nadere informatie

2015 Nederlandse Associatie voor Examinering CAO Inspectie 1 / 5

2015 Nederlandse Associatie voor Examinering CAO Inspectie 1 / 5 CAO Inspectie Correctiemodel voorbeeldexamen 2015 Nederlandse Associatie voor Examinering CAO Inspectie 1 / 5 Vraag 1 Toetsterm D.1 - Beheersingsniveau: T - Aantal punten: 3 Welke conclusie kunt u op basis

Nadere informatie

Wat betekent de AVV loze periode voor jou als uitzendkracht? Is jouw uitzendbureau lid van brancheorganisatie ABU of de NBBU?

Wat betekent de AVV loze periode voor jou als uitzendkracht? Is jouw uitzendbureau lid van brancheorganisatie ABU of de NBBU? Wat betekent de AVV loze periode voor jou als uitzendkracht? Einde van de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) van de Cao voor Uitzendkrachten kan grote gevolgen hebben voor uitzendkrachten die werken

Nadere informatie

Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de EU

Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de EU Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de EU Op 18 juni 2016 is de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU) ingegaan. Kort gezegd houdt deze wet in dat een

Nadere informatie

Safex Certificatie Instelling

Safex Certificatie Instelling 2013 SOCILE ZKEN PLUIMVEE INDUSTRIE UDITDOCUMENT rtikel N.v.t. Omschrijving Norm 1) B 1) C 1) Inspectie rapport Pluimvee Safex Certificatie Instelling 1) = ernstige afwijking (major non-iteit), B = afwijking

Nadere informatie

Wijzigingen CAO voor Uitzendkrachten

Wijzigingen CAO voor Uitzendkrachten Wijzigingen CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017 Artikel 22 Salaris Normtabel salarissen 1. Voor uitzendkrachten die niet behoren tot de in lid 2 genoemde categorieën is de normtabel van toepassing. Normtabel

Nadere informatie

ADDENDUM NBBU-CAO VOOR UITZENDKRACHTEN 1 JUNI MEI (8e druk: juli 2018) Addendum: januari 2019

ADDENDUM NBBU-CAO VOOR UITZENDKRACHTEN 1 JUNI MEI (8e druk: juli 2018) Addendum: januari 2019 ADDENDUM NBBU-CAO VOOR UITZENDKRACHTEN 1 JUNI 2014 31 MEI 2019 >>> (8e druk: juli 2018) Addendum: januari 2019 Wijziging artikel 22 lid 6 sub b 6. a. In afwijking van lid 2 kan de uitzendonderneming met

Nadere informatie

ABU leden Een uitzendbureau dat lid is van de ABU ondervindt per 5 november 2017 geen veranderingen als

ABU leden Een uitzendbureau dat lid is van de ABU ondervindt per 5 november 2017 geen veranderingen als Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau? Vanaf 5 november 2017 is er sprake van een onderbreking van de algemeen verbindendverklaring (AVV) van de Cao voor Uitzendkrachten. Dit kan grote

Nadere informatie

Rapport van bevindingen. Wet op het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten

Rapport van bevindingen. Wet op het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten Rapport van bevindingen Kenmerk 321700096/03 Gedagtekend op Artikel 10 Wet AVV 20 april 2017 Wet op het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten

Nadere informatie

Ambulancezorg Nederland, hierna te noemen de werkgeversvertegenwoordiging, enerzijds

Ambulancezorg Nederland, hierna te noemen de werkgeversvertegenwoordiging, enerzijds Advies over het verschil van mening tussen Ambulancezorg Nederland, hierna te noemen de werkgeversvertegenwoordiging, enerzijds en FNV (Zorg en Welzijn) en CNV (Zorg & Welzijn) anderzijds, hierna gezamenlijk

Nadere informatie

INSPECTIENORM UITZENDBUREAUS

INSPECTIENORM UITZENDBUREAUS Auditor : Maak keuze... Registratienummer : Datum audit : Naam onderneming : Contactpersoon audit : Auditadres : Postcode + woonplaats auditadres : Soort audit : Maak keuze... Aanvangstijd audit : uur

Nadere informatie

Aanpassingen CAO voor Uitzendkrachten , september Januari 2017

Aanpassingen CAO voor Uitzendkrachten , september Januari 2017 Aanpassingen CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017, september 2016 Januari 2017 Artikel 13 Toevoeging artikellid: 2i. Uitzendkrachten die de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken Voor de vaststelling of de in

Nadere informatie

werkgevers Besloten Busvervoer 19 juli 2018 Geachte dame en heren,

werkgevers Besloten Busvervoer 19 juli 2018 Geachte dame en heren, Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht werkgevers Besloten Busvervoer Vervoer T 088 368 0 368 F 030 66 30 000 www.fnv.nl Datum 19 juli 2018 Bp Onderwerp Voorstellenbrief Geachte dame en heren, De vraag

Nadere informatie

Aanvullende Algemene Voorwaarden Get Work Uitzendbureau BV

Aanvullende Algemene Voorwaarden Get Work Uitzendbureau BV Aanvullende Algemene Voorwaarden Get Work Uitzendbureau BV Inhoud Artikel 1 - Aangaan rechtstreekse arbeidsverhouding met uitzendkracht (toevoeging artikel 17 algemene voorwaarden NBBU).... 3 Artikel 2

Nadere informatie

Inlener aansprakelijk voor beloning uitzendkracht?

Inlener aansprakelijk voor beloning uitzendkracht? Auteur: Michelle Maaijen a r b e i d s r e c h t Inlener aansprakelijk voor beloning uitzendkracht? De onderneming die uitzendkrachten inleent (inlener), kan op grond van onrechtmatige daad aansprakelijk

Nadere informatie

ABU AUDITDOCUMENT CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017

ABU AUDITDOCUMENT CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017 Stationsweg 78f 2991 CM arendrecht +31 (0) 180 61 99 33 info@vro.nl www.vro.nl U UDITDOCUMENT CO voor Uitzendkrachten 2012-2017 uditor : H. van Egmond Identificatienummer : 30439 Datum audit : 01-04-2014

Nadere informatie

ABU AUDITDOCUMENT CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017

ABU AUDITDOCUMENT CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017 uditor : Identificatienummer : Datum audit : Naam onderneming : Dossiernummer KvK : Soort audit : U UDITDOCUMENT CO voor Uitzendkrachten 2012-2017 U UDITDOCUMENT Niet rtikel N.v.t. Omschrijving Norm C

Nadere informatie

STICHTING VAN DE ARBEID. Aan decentrale cao-partijen. Geachte mevrouw, mijnheer,

STICHTING VAN DE ARBEID. Aan decentrale cao-partijen. Geachte mevrouw, mijnheer, Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 LK DEN HAAG Aan decentrale cao-partijen 070-3 499 577 070-3 499 796 info@stvda.nl www.stvda.nl Den Haag : 30 juni 2015 Ons kenmerk : S.A.5.015.00 EH/JS Uw kenmerk

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 84. Nr. 2604 7 juni 209 Bouw & infra 209 Verbindendverklaring gewijzigde CAO-bepalingen MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Nadere informatie

Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau?

Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau? Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau? Vanaf 1 april 2012 is er sprake van een onderbreking van de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) van de Cao voor Uitzendkrachten. Dit kan grote

Nadere informatie

Transponeringstabellen Cao-artikelen tot maart 2015 Cao-artikelen vanaf maart 2015

Transponeringstabellen Cao-artikelen tot maart 2015 Cao-artikelen vanaf maart 2015 Transponeringstabellen 2012-2017 Cao-artikelen tot maart 2015 Cao-artikelen vanaf maart 2015 Transponeringstabel CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017, versie juli 2014 (oud) met CAO voor Uitzendkrachten

Nadere informatie

Controleprotocol. WAS Compliance

Controleprotocol. WAS Compliance Controleprotocol WAS Compliance Inleiding Sinds 1 juli 2015 is de Wet aanpak schijnconstructies van kracht waarin een ketenaansprakelijkheid van opdrachtgevers voor verschuldigd loon is opgenomen. Opdrachtgevers

Nadere informatie

Krijgt u wat u verdient?

Krijgt u wat u verdient? Nederlands/Dutch U werkt tijdelijk in de Nederlandse bouw Krijgt u wat u verdient? Informatie voor buitenlandse werknemers en uitzendkrachten Deze informatie wordt u aangeboden door de organisaties van

Nadere informatie

Folder Uitzendwerk in de bouw

Folder Uitzendwerk in de bouw Folder Uitzendwerk in de bouw cao-regels voor uitzendkrachten, Nederlandse uitzendbureaus en inlenende bouw- en infrabedrijven Uitzendkrachten Uitzendbureaus Bouw- en infrabedrijven Deze informatie wordt

Nadere informatie

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Het wettelijk minimum loon of wettelijk minimum jeugdloon is het loon of het salaris dat je minimaal uitbetaald hoort te krijgen. Werknemers

Nadere informatie

2.6 model arbeidsovereenkomst voor de duur van een bepaald werk of bepaald project 1

2.6 model arbeidsovereenkomst voor de duur van een bepaald werk of bepaald project 1 2.6 model arbeidsovereenkomst voor de duur van een bepaald werk of bepaald project 1 ARBEIDSOVEREENKOMST De ondergetekenden: 1. hierna te noemen: "de werkgever"; en 2. hierna te noemen "de werknemer";

Nadere informatie

Kantoor Arnhem. Algemene Nederlandse Bond van Natuursteenbedrijven. Ceintuurbaan LG HARDERWIJK. Geachte heer/mevrouw,

Kantoor Arnhem. Algemene Nederlandse Bond van Natuursteenbedrijven. Ceintuurbaan LG HARDERWIJK. Geachte heer/mevrouw, Kantoor Arnhem Telefoon 0800-0543 > 1 Postbus 9001 6800 DB ARNHEM Algemene Nederlandse Bond van Natuursteenbedrijven Ceintuurbaan 2 3847 LG HARDERWIJK Telefax (088) 154 99 95 Kennisgroep CAO Datum 12 mei

Nadere informatie

Uitwerking garantielonen voor jeugdigen. Een jeugdige werknemer is iemand beneden 22 jaar.

Uitwerking garantielonen voor jeugdigen. Een jeugdige werknemer is iemand beneden 22 jaar. Uitwerking garantielonen voor jeugdigen Een jeugdige werknemer is iemand beneden 22 jaar. Tabel 3: Uurlonen voor jeugdigen per 1 januari 2012 (in euro) Leeftijd Zonder Beroepsopleiding in de bouw Beroepsopleiding

Nadere informatie

Convenant Naleving cao en arbeidswet- en regelgeving op bouwprojecten van de gemeente Rotterdam

Convenant Naleving cao en arbeidswet- en regelgeving op bouwprojecten van de gemeente Rotterdam Convenant Naleving cao en arbeidswet- en regelgeving op bouwprojecten van de gemeente Rotterdam 24 februari 2014 De ondergetekenden: 1. De gemeente Rotterdam, rechtsgeldig vertegenwoordigd door de Wethouder

Nadere informatie

Q&A Algemeen Wat is SFU? Wat is de SFU cao? Hoe word ik aangemeld bij SFU? Wie zijn aangesloten bij SFU?

Q&A Algemeen Wat is SFU? Wat is de SFU cao? Hoe word ik aangemeld bij SFU? Wie zijn aangesloten bij SFU? Q&A Algemeen Wat is SFU? Stichting Fonds Uitzendbranche (SFU): een begrip in de uitzendbranche. De stichting is per 1 januari 2007 in het leven geroepen. Het sociaal fonds voor de uitzendbranche (SFU)

Nadere informatie

Action Uitzendburo en Detacheringen

Action Uitzendburo en Detacheringen Action Uitzendburo en Detacheringen Werk65Plus Korte Brugstraat 67-B 4871 XR Etten-Leur Uitzendkrachten 65 plus Algemene voorwaarden voor het ter beschikking stellen van arbeidskrachten. Artikel 1. Toepasselijkheid

Nadere informatie

Praktische uitwerking Protocol Waarneming ter Plaatse

Praktische uitwerking Protocol Waarneming ter Plaatse Praktische uitwerking Protocol Waarneming ter Plaatse Van de in het Protocol Waarneming ter Plaatse (WTP) beschreven vijf situaties wordt in deze praktische uitwerking de triggers, middelen en vragen bij

Nadere informatie

Ja, een werkgever is aan de werknemer (ook een uitzendkracht) een transitievergoeding verschuldigd indien:

Ja, een werkgever is aan de werknemer (ook een uitzendkracht) een transitievergoeding verschuldigd indien: Juni 2015 Veel gestelde vragen transitievergoeding: Transitievergoeding Vanaf 1 juli 2015 verdwijnt de ontslagvergoeding en krijgt iedere werknemer (ook uitzendkracht), onder bepaalde voorwaarden, een

Nadere informatie

Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau?

Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau? Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau? Een onderbreking van de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) van de Cao voor Uitzendkrachten kan grote gevolgen hebben voor uitzendbureaus die niet

Nadere informatie

Algemene voorwaarden detachering

Algemene voorwaarden detachering Algemene voorwaarden detachering HOOFDSTUK 1: INLEIDENDE BEPALINGEN Artikel 1. Werkingssfeer algemene voorwaarden 1. De onderhavige algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle detacheringsovereenkomsten

Nadere informatie

Flexibel personeel evenement & veiligheid. Van 2.0 naar 3.0 Risico s beperken

Flexibel personeel evenement & veiligheid. Van 2.0 naar 3.0 Risico s beperken Flexibel personeel evenement & veiligheid Van 2.0 naar 3.0 Risico s beperken Soorten Flexibel personeel Eigen medewerkers met een tijdelijk contract Vaste uren Variabele uren Oproepcontract MET en ZONDER

Nadere informatie

Deze examenopgaven bestaan uit 5 pagina s, inclusief het voorblad.

Deze examenopgaven bestaan uit 5 pagina s, inclusief het voorblad. CAO Inspectie Examenopgaven voorbeeldexamen Belangrijke informatie Deze examenopgaven bestaan uit 5 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit de volgende documenten: examenopgaven bijlagen

Nadere informatie

INSPECTIENORM UITZENDBUREAUS

INSPECTIENORM UITZENDBUREAUS Auditor : Maak keuze... Registratienummer : Datum audit : Naam onderneming : Contactpersoon audit : Auditadres : Postcode + woonplaats auditadres : Soort audit : Maak keuze... Aanvangstijd audit : uur

Nadere informatie

Uitwerkingen proeftijd en concurrentiebeding

Uitwerkingen proeftijd en concurrentiebeding proeftijd en concurrentiebeding Antwoord 1 In casu is een arbeidsovereenkomst tussen Gert en Plas tot stand gekomen met een proeftijd van twee maanden. Indien een proeftijd is bedongen conform artikel

Nadere informatie

Cao Tentoonstellingsbedrijven: van oude naar nieuwe nummering

Cao Tentoonstellingsbedrijven: van oude naar nieuwe nummering Cao Tentoonstellingsbedrijven: van oude naar nieuwe nummering cao 2018- titel cao-bepaling herschrijving 2019 1 pag 3 Preambule 9.1.1; 9.1.2 pag 3 Algemeen 9.1.3; 9.1.4 1 Definities 9.2 2 Werkingssfeer

Nadere informatie

ECLI:NL:RBLIM:2017:2557

ECLI:NL:RBLIM:2017:2557 ECLI:NL:RBLIM:2017:2557 Instantie Rechtbank Limburg Datum uitspraak 22032017 Datum publicatie 22032017 Zaaknummer 5649569 CV 17532 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Arbeidsrecht Kort

Nadere informatie

REGLEMENT LOONKOSTENSUBSIDIE. Realiseren van leerwerkplekken (bbl-2 en bbl-3) voor jongeren tot 27 jaar

REGLEMENT LOONKOSTENSUBSIDIE. Realiseren van leerwerkplekken (bbl-2 en bbl-3) voor jongeren tot 27 jaar REGLEMENT LOONKOSTENSUBSIDIE Realiseren van leerwerkplekken (bbl-2 en bbl-3) voor jongeren tot 27 jaar Maatregel 4 in het kader van het sectorplan bouw & infra (versie 1-1-2015) Inhoudsopgave Artikel 1

Nadere informatie

CAO UITVAARTBRANCHE Aangepaste cao tekst inzake werkdruk, roosters en beschikbaarheid geldend vanaf 1 januari 2017

CAO UITVAARTBRANCHE Aangepaste cao tekst inzake werkdruk, roosters en beschikbaarheid geldend vanaf 1 januari 2017 CAO UITVAARTBRANCHE Aangepaste cao tekst inzake werkdruk, roosters en beschikbaarheid geldend vanaf 1 januari 2017 INLEIDING De bonden ontvangen vanuit hun achterban signalen over werkdruk in relatie tot

Nadere informatie

Kantoor Eindhoven. Branchevereniging VHG Postbus CA Houten. Betreft: CAO Hoveniersbedrijf in Nederland 2016/2018.

Kantoor Eindhoven. Branchevereniging VHG Postbus CA Houten. Betreft: CAO Hoveniersbedrijf in Nederland 2016/2018. Kantoor Eindhoven > 1 Postbus 90056 5600 PJ EINDHOVEN Branchevereniging VHG Postbus 1010 3990 CA Houten Telefoon (0800) 0543 Datum 20 december 2016 Uw kenmerk Kenmerk 2016-84/GvS Betreft: CAO Hoveniersbedrijf

Nadere informatie

Lid 3 en 4 schrappen; lid 5 handhaven en vernummeren naar lid 3 en in lijn brengen met nieuwe opzet:

Lid 3 en 4 schrappen; lid 5 handhaven en vernummeren naar lid 3 en in lijn brengen met nieuwe opzet: Betreft : Aanpassingen cao 2018-2019 Wijziging met ingang van 5 november 2017 Toevoeging aan artikel 1: Arbeidsvoorwaardenregeling of AVR: bij de opdrachtgever geldende regeling van beloning en/of andere

Nadere informatie

UITSPRAAK. het College van Bestuur van C, gevestigd te D, verweerder, hierna te noemen de werkgever gemachtigde: mevrouw mr. F.J.

UITSPRAAK. het College van Bestuur van C, gevestigd te D, verweerder, hierna te noemen de werkgever gemachtigde: mevrouw mr. F.J. 107289 UITSPRAAK in het geding tussen: A, wonende te B, verzoeker, hierna te noemen A gemachtigde: de heer mr. S.L. Knols en het College van Bestuur van C, gevestigd te D, verweerder, hierna te noemen

Nadere informatie

INSPECTIENORM UITZENDBUREAUS

INSPECTIENORM UITZENDBUREAUS Auditor : Maak keuze... Registratienummer : Datum audit : Naam onderneming : Contactpersoon audit : Auditadres : Postcode + woonplaats auditadres : Soort audit : Maak keuze... Aanvangstijd audit : uur

Nadere informatie

AANGEPASTE CAO TEKST Op de volgende pagina s staat de vanaf 1 januari 2017 geldende cao artikelen in dit verband.

AANGEPASTE CAO TEKST Op de volgende pagina s staat de vanaf 1 januari 2017 geldende cao artikelen in dit verband. AANGEPASTE CAO TEKST Op de volgende pagina s staat de vanaf 1 januari 2017 geldende cao artikelen in dit verband. Artikel 3.3 Binnendienst Tot de categorie Binnendienst behoren de werknemers die uitsluitend

Nadere informatie

Vraag en antwoord. Individuele budget

Vraag en antwoord. Individuele budget Vraag en antwoord Individuele budget Wie gaat het individuele budget beheren? Voor Bouwvakkers wordt het individueel budget gestort in het Tijdspaarfonds. Er zal dus meer geld komen te staan in het Tijdspaarfonds.

Nadere informatie

Haaglanden/kantoor Den Haag 'S-GRAVENHAGE

Haaglanden/kantoor Den Haag 'S-GRAVENHAGE Haaglanden/kantoor Den Haag 'S-GRAVENHAGE > 1 Postbus 30206 2500 GE 'S-GRAVENHAGE Telefoon 0800-0543 Telefax Doorkiesnummer Datum 6 november 2007 Uw kenmerk Betreft Beoordeling cao-bepalingen op fiscale

Nadere informatie

Aanloopschaal en periodiek

Aanloopschaal en periodiek Het bestuur van de Vakraad heeft naar aanleiding van gestelde vragen recent duidelijkheid verschaft over de interpretatie van artikel 27 lid 2b (functiejaarverhoging) in relatie tot toepassing van de aanloopschaal

Nadere informatie

Inleiding. Kijk ook in onze kennisbank arbeid voor meer informatie over het werken met een BBL er. Arbeidsovereenkomst BBL 1

Inleiding. Kijk ook in onze kennisbank arbeid voor meer informatie over het werken met een BBL er. Arbeidsovereenkomst BBL 1 Inleiding Het in dienst nemen van leerlingen in het kader van de Wet Educatie en Beroepsonderwijs dient zorgvuldig te gebeuren. Een leerling is werkzaam op basis van een arbeidsovereenkomst, waarbij slechts

Nadere informatie

VAKGROEP PLAATS ONS KENMERK CNV Besloten Busvervoer Utrecht M /PB/sb

VAKGROEP PLAATS ONS KENMERK CNV Besloten Busvervoer Utrecht M /PB/sb POSTADRES Postbus 2525 3500 GM Utrecht BEZOEKADRES Tiberdreef 4 3561 GG Utrecht Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) De heer C. Cahn Bezuidenhoutseweg 12 2594 AV DEN HAAG c.cahn@knv.nl TELEFOON 030 751

Nadere informatie

Aanvullende Algemene Voorwaarden Kordaat bouw en techniek BV

Aanvullende Algemene Voorwaarden Kordaat bouw en techniek BV Aanvullende Algemene Voorwaarden Kordaat bouw en techniek BV Inhoud Artikel 1 - Aangaan rechtstreekse arbeidsverhouding met medewerker (toevoeging artikel 17 algemene voorwaarden NBBU).... 3 Artikel 2

Nadere informatie

Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau?

Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau? Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau? Vanaf 1 april 2012 is er sprake van een onderbreking van de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) van de CAO voor Uitzendkrachten. Dit kan grote

Nadere informatie

Hoofdlijnen onderhandelingsresultaat Cao Bouwnijverheid 2015-2017

Hoofdlijnen onderhandelingsresultaat Cao Bouwnijverheid 2015-2017 Hoofdlijnen onderhandelingsresultaat Cao Bouwnijverheid 2015-2017 Op zaterdagochtend 13 juni 2015 hebben cao partijen Bouw na ruim 1,5 jaar onderhandelen - een onderhandelingsresultaat bereikt. Dit resultaat

Nadere informatie

Vaktechniek Belastingen Kennisgroep CAO Kantoor Arnhem

Vaktechniek Belastingen Kennisgroep CAO Kantoor Arnhem Vaktechniek Belastingen Kennisgroep CAO Kantoor Arnhem > 1 Postbus 9001 6800 DB ARNHEM Telefoon 0800-0543 Telefax (088) 154 99 95 Vereniging van Nederlandse Visspecialisten Postbus 185 3830 AD LEUSDEN

Nadere informatie

VERANDERINGEN IN DE UITZEND CAO'S IN DE WET WERK EN ZEKERHEID IN 2015

VERANDERINGEN IN DE UITZEND CAO'S IN DE WET WERK EN ZEKERHEID IN 2015 VERANDERINGEN IN DE UITZEND CAO'S IN DE WET WERK EN ZEKERHEID IN 2015 Het komende jaar staat in het teken van veranderingen op het gebied van flexibele arbeidsrelaties. Deze worden enerzijds ingegeven

Nadere informatie

DEEL B. SECTORBEPALINGEN. ingevolge paragraaf 1.4. van de Mantelbepalingen. voor de sectoren: I. GRAFISCH BEDRIJF II. SEGMENT KLEINE BEDRIJVEN

DEEL B. SECTORBEPALINGEN. ingevolge paragraaf 1.4. van de Mantelbepalingen. voor de sectoren: I. GRAFISCH BEDRIJF II. SEGMENT KLEINE BEDRIJVEN DEEL B. SECTORBEPALINGEN ingevolge paragraaf 1.4. van de Mantelbepalingen voor de sectoren: I. GRAFISCH BEDRIJF II. SEGMENT KLEINE BEDRIJVEN III. ZEEFDRUK- en SIGNBEDRIJF IV. DAGBLADBEDRIJF 91 Tussen de

Nadere informatie

REGLEMENT STIMULERINGSREGELING 2014

REGLEMENT STIMULERINGSREGELING 2014 REGLEMENT STIMULERINGSREGELING 2014 (versie 22 mei 2014) Inhoudsopgave Artikel 1 Definities... 2 Artikel 2 Voorwaarden... 3 Artikel 3 Subsidie... 3 Artikel 4 Aanvraag en uitbetaling aanvangssubsidie...

Nadere informatie

Uitzendwerk, detachering en payrolling

Uitzendwerk, detachering en payrolling » WERKEN IN DE BOUW Uitzendwerk, detachering en payrolling Cao-regels voor werknemers van Nederlandse intermediairs Januari 2014 Een uitgave van de organisaties van werkgevers en werknemers die partij

Nadere informatie

Uitzendwerk, detachering en payrolling

Uitzendwerk, detachering en payrolling » WERKEN IN DE BOUW Uitzendwerk, detachering en payrolling Cao-regels voor werknemers van Nederlandse intermediairs Januari 2014 Een uitgave van de organisaties van werkgevers en werknemers die partij

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 61855 22 december 2016 Bouw & Infra 2016/2017 Verbindendverklaring gewijzigde CAO-bepalingen MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN

Nadere informatie

CAO. Arbeidstijden. 18 jaar en ouder. Jonger dan 18 jaar

CAO. Arbeidstijden. 18 jaar en ouder. Jonger dan 18 jaar CAO Wat is een CAO? De afkorting CAO staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. De CAO komt tot stand door overleg tussen vakbonden en werkgeversorganisaties. Alle genomen besluiten, met betrekking tot

Nadere informatie

Uitzendwerk in de bouw

Uitzendwerk in de bouw Uitzendwerk in de bouw de belangrijkste afspraken voor 2008-2009 Een uitgave van partijen bij de Cao voor de Bouwnijverheid, de ABU-cao voor Uitzendkrachten en de NBBU-cao voor Uitzendkrachten Inhoud 1

Nadere informatie

CAO voorlichting en handhaving in de uitzendbranche

CAO voorlichting en handhaving in de uitzendbranche CAO-vragen? Neem contact op met de SNCU! SNCU Postbus 9438 3007 AK Rotterdam Telefoon algemeen: 0180-642-530 Fax: 0180-642-539 E-mail: info@sncu.nl Helpdesk: 0800-7008 (gratis) www.sncu.nl www.meldenhelpt.nl

Nadere informatie

INSPECTIENORM CHAMPIGNONTELERS

INSPECTIENORM CHAMPIGNONTELERS VRO Services b.v. Stationsweg 78-f T +31 180619933 2991 CM Barendrecht F +31 180618721 Postbus 2037 E vro@vro.net 2990 DA Barendrecht I www.vro.net INSPECTIENORM CHAMPIGNONTELERS Auditor : Registratienummer

Nadere informatie

CAO voor Uitzendkrachten 2004-2009

CAO voor Uitzendkrachten 2004-2009 CAO voor Uitzendkrachten 2004-2009 Een samenvatting Uitgave maart 2004 Een CAO is een arbeidsovereenkomst die is afgesloten voor een groep van uitzendkrachten (de werknemers) en een groep van uitzendondernemingen

Nadere informatie

Rapport. Datum: 29 maart 2002 Rapportnummer: 2002/093

Rapport. Datum: 29 maart 2002 Rapportnummer: 2002/093 Rapport Datum: 29 maart 2002 Rapportnummer: 2002/093 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat tot op het moment dat hij zich tot de Nationale ombudsman wendde (10 december 2001) de Sociale dienst van de gemeente

Nadere informatie

DEEL B. SECTORBEPALINGEN I. GRAFISCH BEDRIJF II. SEGMENT KLEINE BEDRIJVEN III. ZEEFDRUK- EN SIGNBEDRIJF IV. DAGBLADBEDRIJF

DEEL B. SECTORBEPALINGEN I. GRAFISCH BEDRIJF II. SEGMENT KLEINE BEDRIJVEN III. ZEEFDRUK- EN SIGNBEDRIJF IV. DAGBLADBEDRIJF DEEL B. SECTORBEPALINGEN ingevolge paragraaf 1.4. van de Mantelbepalingen voor de sectoren: I. GRAFISCH BEDRIJF II. SEGMENT KLEINE BEDRIJVEN III. ZEEFDRUK- EN SIGNBEDRIJF IV. DAGBLADBEDRIJF 95 Tussen de

Nadere informatie

REGLEMENT TEGEMOETKOMINGEN Instroom vanaf 1 augustus 2012 tot 1 september 2015

REGLEMENT TEGEMOETKOMINGEN Instroom vanaf 1 augustus 2012 tot 1 september 2015 REGLEMENT TEGEMOETKOMINGEN Instroom vanaf 1 augustus 2012 tot 1 september 2015 (versie 1 november 2015) Inhoudsopgave Artikel 1 Definities... 2 Artikel 2 Voorwaarden... 2 Artikel 3 Subsidie... 3 Artikel

Nadere informatie

(I) (II) (III) (IV) Functiegroep Beginsalaris Begin salaris Eindsalaris Periodieke Allocatiegroep Onbepaalde tijd in verhoging naar fase C

(I) (II) (III) (IV) Functiegroep Beginsalaris Begin salaris Eindsalaris Periodieke Allocatiegroep Onbepaalde tijd in verhoging naar fase C Aanvulling CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017, versie september 2015 Juli 2016 Artikel 13 Uitzendfasen 2. Fase B e. Ingevolge artikel 7:668a lid 9 BW en in afwijking van hetgeen is bepaald onder b. van

Nadere informatie

Principeakkoord. Overeenkomst positie uitzendkrachten in de bouwnijverheid

Principeakkoord. Overeenkomst positie uitzendkrachten in de bouwnijverheid Principeakkoord Overeenkomst positie uitzendkrachten in de bouwnijverheid Partijen bij de CAO voor de Bouwnijverheid, zijnde Bouwend Nederland; De Confederatie Gespecialiseerde Aannemerij (CONGA), namens:

Nadere informatie

Datum : 11 april 2019 Betreft : Onderhandelingsresultaat cao Timmerindustrie en cao SWT en overige cao informatie

Datum : 11 april 2019 Betreft : Onderhandelingsresultaat cao Timmerindustrie en cao SWT en overige cao informatie stichting fondsen administratie timmerindustrie Nwe. s-gravelandseweg 16 Postbus 24 1400 AA Bussum Tel. 035-694 70 38 Fax 035-694 37 94 info@stifa.nl www.stifa.nl ATTENTIE: Indien u de loonadministratie

Nadere informatie

Midden- en kleinbedrijf Kantoor Eindhoven. Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland Bezuidenhoutseweg AC Den Haag

Midden- en kleinbedrijf Kantoor Eindhoven. Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland Bezuidenhoutseweg AC Den Haag Belastingdienst, Postbus 90056, 5600 PJ Eindhoven Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland Bezuidenhoutseweg 105-113 2594 AC Den Haag Midden- en kleinbedrijf Datum 6 september 2017 Team Kennisgroep

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden voor het ter beschikking stellen van uitzendkrachten

Algemene Voorwaarden voor het ter beschikking stellen van uitzendkrachten Algemene Voorwaarden voor het ter beschikking stellen van uitzendkrachten Artikel 1 Werkingssfeer 1. Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, opdrachten en overige overeenkomsten

Nadere informatie

voor uitzendkrachten Start People zet de 5 belangrijkste wijzigingen voor u op een rij.

voor uitzendkrachten Start People zet de 5 belangrijkste wijzigingen voor u op een rij. Nieuwe cao voor uitzendkrachten Start People zet de 5 belangrijkste wijzigingen voor u op een rij. Met ingang van 5 november 2017 geldt er een nieuwe cao voor uitzendkrachten, die loopt tot en met 31 mei

Nadere informatie

Voordelen en risico's van payrolling

Voordelen en risico's van payrolling mr. J.P.M. (Joop) van Zijl advocaat Kantoor Mr. van Zijl B.V. Korvelseweg 142, 5025 JL Tilburg Postbus 1095, 5004 BB Tilburg tel. (013) 463 55 99 fax (013) 463 22 66 E-mail: mail@kantoormrvanzijl.nl Internet:

Nadere informatie