GLADHEIDBESTRIJDINGSPLAN PERIODE 30 OKTOBER TOT EN MET 12 MAART 2014 OKTOBER Hoocjeveen ^^ einiglng a

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GLADHEIDBESTRIJDINGSPLAN PERIODE 30 OKTOBER TOT EN MET 12 MAART 2014 OKTOBER Hoocjeveen ^^ einiglng a"

Transcriptie

1 GLADHEIDBESTRIJDINGSPLAN PERIODE 30 OKTOBER TOT EN MET 12 MAART 2014 OKTOBER 2013 AREA ^ Hoocjeveen ^^ einiglng a

2 Reiniging Hoogeveen

3 Reiniging Hoogeveen INHOUDSOPGAVE Gemeentelijk beleid gladheidbestrijding, gemeente Hoogeveen 4 Aanpak gladheidbestrijding. 2.1 Prioriteit Prioriteit 2 Buurten Bruggen en viaducten. Begraafplaatsen 2.6 Alternatief strooiplan bij extreme omstandigheden Alternatief strooiplan Alternatief strooiplan Acties buiten de consignatieperiode 2.7 Veiligheid personeel en materieel bij extreme weersomstandigheden 2.8 Zout met water uur per dag paraat Communicatie en evaluatie 2.11 Vragen, opmerkingen of suggesties van publiek Randvoorwaarden / algemene richtlijnen 3.1 Signalering / melding van gladheid / start strooiacties 3.2 Coördinatie gladheidbestrijding Werkwijze oproep Uitruklocatie en opslag strooizout Afspraken buurgemeenten/provincie Drenthe. Consignatieperiode Kaa rte n Logboek Gladheidbestrijding 2013/2014. Instructie- en oefenavonden Tijdsduur gladheidbestrijding Dooimiddel en dosering Randvoorwaarden in te zetten materieel. Schoonmaken materieel Bijlage 1: Samenvatting Arbeidstrijdenwet. Bijlage 2: Overzicht materieel fietspaden _ _8 _9 _9 _

4 Reiniging Hoogeveen 1. GEMEENTELIJK BELEID GLADHEIDBESTRIJDING GEMEENTE HOOGEVEEN Als de temperatuur aan de grond weer richting het nulpunt daalt, heeft de winter zich aangekondigd. En dat kan betekenen gevaar! Want gladde wegen, bruggen en fietspaden kunnen leiden tot slipgevaar voor auto's, bromfietsen en fietsen. Dan is oplettendheid geboden. Niet alleen voor automobilisten en fietsers, maar ook voor de wegbeheerders: Op grond van artikel 16 e.v. van de Wegenwet en artikel 1 en 2 van de Wegenverkeerswet heeft de gemeente de zorg voor het in goede en veilige staat houden van de wegen in de gemeente. Als wegbeheerder heeft de gemeente een inspanningsverplichting voorde bestrijding van gladheid. Op grond daarvan mag de gemeente prioriteiten stellen voor situaties waar wel, niet of in mindere mate gladheid op wegen/fietspaden wordt bestreden. De zorgplicht van de gemeente gaat niet zover dat de veiligheid van de weg onder alle omstandigheden wordt gegarandeerd. Aan de weg die ten gevolge van nachtvorst, sneeuwval, ijzel e.d. glad is geworden kunnen niet dezelfde eisen worden gesteld als een weg gedurende de zomer. Van de weggebruiker mag worden verwacht dat deze bij "winterse" omstandigheden met een grote mate van oplettendheid en voorzichtigheid aan het verkeer deelneemt dan wel dat deze zich bij extreme omstandigheden (zware ijzel, sneeuwval) geheel niet op de weg begeeft. In dit soort omstandigheden kan de gemeente als wegbeheerder niet altijd zonder meer aansprakelijk worden geacht voor eventueel ontstane schade. De gemeente heeft aan haar zorgplicht en inspanningsverplichting voldaan als kan worden aangetoond dat de gladheidbestrijding geheel volgens het gladheidbestrijdingsplan is uitgevoerd. Ook de gemeente Hoogeveen let op de begaanbaarheid van de wegen in de winterperiode en heeft hiervoor in samenwerking met AREA Reiniging een gladheidbestrijdingsplan opgesteld. In het gladheidbestrijdingsplan staat precies wanneer, op welke wegen en hoe er gestrooid moet worden. Dit gladheidbestrijdingsplan is in de periode van 30 oktober 2013 t/m 12 maart 2014 van kracht. Na 12 maart zal op grond van de weersverwachting deze periode al dan niet na vooraf verkregen instemming van de gemeente worden verlengd. Het is onmogelijk om op alle wegen en fietspaden gladheid te bestrijden. En er kan niet op alle wegen (tegelijk) gestrooid worden. De gemeente moet de belangen van de weggebruikers afwegen tegen andere belangen zoals de zorg voor het milieu en de kosten. Daarom wordt volgens een vast prioriteitenschema op de belangrijkste wegen gestrooid, de zogeheten hoofdroutes. Dit zijn bijvoorbeeld de busroutes, routes hulpdiensten, de verbindingswegen tussen de dorpen en de belangrijke aan- en afvoerroutes van de industrieterreinen.

5 Reiniging Hoogeveen Ook de vele verbindings- fietspaden en wegen naar scholen horen hierbij, maar ook dichtbewoonde wegen langs kanalen, drukke winkelstraten, bruggen, trappen en hellingen. De routes zijn aangeduid als prioriteit 1 t/m 2, 'buurten' en een route bruggen en viaducten. Verder is voor extreme winterse omstandigheden een alternatief strooiplan vastgesteld.

6 Reiniging Hoogeveen 2. AANPAK GLADHEIDBESTRIJDING Als uitgangspunt geldt dat de gladheidbestrijding doelmatig wordt uitgevoerd. Op basis hiervan wordt onderscheid gemaakt tussen de omvang (alles of gedeeltelijk) van de uit te voeren acties. Als onderscheid wordt gehanteerd: 1. Alle strooiroutes uit prioriteit 1 worden preventief bewerkt bij vrijwel zeker optredende gladheid of curatief bij constatering van gladheid. 2. Alleen prioriteit 1 routes worden preventief bewerkt bij aanzienlijke kans op gladheid. 3. Alleen bruggen/viaducten worden preventief bewerkt bij een geringe kans op gladheid. 4. Met curatieve gladheidbestrijding van de hoofdfietsroutes tussen Hoogeveen en de dorpen wordt in de ochtenduren gestart vanuit de dorpen en in de namiddag vanuit Hoogeveen. 5. Op de fietspaden wordt de gladheidbestrijding zoveel mogelijk met pekelwater uitgevoerd. 2.1 Prioriteit 1 Als het glad wordt, worden als eerste de hoofdwegen, carpoolplaatsen, de wijkontsluitingswegen, busroutes, bruggen (in de hoofdwegen en doorgaande fietspaden) en de belangrijkste (school)fietsroutes gestrooid. Bij gewone gladheid als gevolg van opvriezen is hiervoor na alarmering ongeveer 3 uur nodig. Zie hoofdstuk 5 + bijbehorende kaarten. Bij aanhoudende sneeuw of ijzel duurt dit langer en kan he zelfs nodig zijn te blijven strooien volgens prioriteit Prioriteit 2 Als het na uitvoering van prioriteit 1 nog nodig is, wordt gestart met de wegen naaren rond verzorgingshuizen, scholen, kinderdagverblijven, de parkeerterreinen bij de winkelcentra, dorpshuizen en sporthallen en andere verbindingswegen buiten de bebouwde kom. Dit vindt alleen plaats overdag tussen en uur. Zie hoofdstuk 5 + bijbehorende kaarten. 2.3 Buurten Bij langdurig aanhoudende gladheid wordt- bij voldoende capaciteit- ook in beperkte mate in nader te bepalen woonwijken gestrooid. Dit gebeurt op basis van eigen waarnemingen van gemeente en AREA en naar aanleiding van klachten in situaties die voor een grote groep weggebruikers als zeer gevaarlijk is beoordeeld door AREA en de gemeente. De route wordt afhankelijk van de omstandigheden ingedeeld. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

7 ARÉA m'm Hoogeveen Reiniging * Tijdens normale werktijden kunnen de wijkbeheerders van de gemeente Hoogeveen knelpunten in de wijk aanpakken. Zij hebben hiervoor een kleine schotelstrooier die ze met de hand kunnen bedienen. 2.4 Bruggen en viaducten Bruggen/viaducten en kritische wegvakken waarvan de verwachting is dat deze door bevriezing van condensatie glad kunnen worden, worden afzonderlijk gestrooid wanneer de overige wegen niet glad zijn en volgens de vooruitzichten niet glad zullen worden. Zie route hoofdstuk 5 voor de bijbehorende kaart. 2.5 Begraafplaatsen De toegangswegen tot de begraafplaatsen van en naarde hoofdstrooiroute, de parkeerplaatsen en paden op de begraafplaatsen worden gestrooid en/of geborsteld. Dit gebeurt alleen op verzoek en aanwijzing van de begraafplaatsbeheerder. 2.6 Alternatief strooiplan bij extreme omstandigheden Winterse omstandigheden met aanhoudend lange sneeuwperioden en/of sneeuwhoeveelheden van meer dan 5 centimeter dikte komen in ons land incidenteel voor. Desondanks reden om uit een oogpunt van gladheidbestrijding om ook hiermee in dit plan rekening te houden Alternatief strooiplan 1 Bij extreme weersomstandigheden kan zich de situatie voordoen dat het niet mogelijk is om met de beschikbare middelen prioriteit 1 uit te voeren. In deze omstandigheden zal door AREA na verkregen instemming van de gemeente tot een nader door deze te bepalen tijdstip nog uitsluitend volgens het alternatief strooiplan 1 worden gewerkt. Deze omstandigheden zijn: onvoldoende strooizoutvoorraad (<10 strooirondes) als gevolg van weersomstandigheden in combinatie met tijdelijke beperking zoutleveranties meerdaagse aanhoudende wisselende winterse omstandigheden en/of intensieve sneeuwval Aanpak: routes volgens alternatief strooiplan worden afhankelijk van de omstandigheden preventief of curatief behandeld, daarbij wordt er geschoven/geborsteld en/of gestrooid met zout, een mengsel van zout/zand of uitsluitend met zand.

8 ARÉA m'm Hoogeveen Reiniging * de routes die buiten het alternatief plan vallen (reguliere routes volgens het basisplan) worden als prioriteit 2 behandeld. Zo nodig en mogelijk worden deze geschoven/geborsteld en/of gestrooid met zand. Volgens dit schema is rekening gehouden met het berijdbaar houden van een beperkt aantal hoofd(fiets)routes, de routes van hulpdiensten, busroutes, verbindingsroutes met snelwegen, ontsluiting van de winkelcentra en de dorpskernen. Zie hoofdstuk 5 voor de bijbehorende kaart Alternatief strooiplan 2 Bij zeer extreme omstandigheden kan zich de situatie voordoen dat het niet mogelijk is om met de beschikbare middelen alternatief strooiplan 1 uit te voeren. In deze omstandigheden zal door AREA na verkregen instemming van de gemeente tot een nader door deze te bepalen tijdstip nog uitsluitend volgens het alternatief strooiplan 2 worden gewerkt. Deze omstandigheden zijn: Onvoldoende strooizoutvoorraad (<5 strooirondes) als gevolg van aanhoudend extreme weersomstandigheden in combinatie met stagnatie zoutleveranties voor onbepaalde tijd. Zoutverstrekking vindt plaats via nationaal zoutloket. meerdaagse aanhoudende wisselende winterse omstandigheden en/of intensieve sneeuwval Aanpak: Gelijk aan alternatief plan 1. Zie hoofdstuk 5 voor de bijbehorende kaart Acties buiten de consignatieperiode Gladheidbestrijding buiten de consignatieperiode wordt in bijzondere omstandigheden in overleg met en na verkregen instemming van de gemeente uitgevoerd. 2.7 Veiligheid personeel en materieel bij extreme weersomstandigheden De gladheidbestrijding wordt gestaakt of afgebroken indien na overleg met de provinciale wegbeheerder en/of buurgemeenten blijkt dat het als gevolg van extreme omstandigheden niet langer verantwoord is om personeel en materieel voorde gladheidbestrijding in te zetten. De werkzaamheden worden hervat zodra na gevoerd overleg met de provinciale wegbeheerder

9 Reiniging Hoogeveen en/of buurgemeenten blijkt dat hervatting verantwoord is. De gemeente Hoogeveen wordt hiervan terstond in kennis gesteld op het hiervoor door de gemeente Hoogeveen ter beschikking gestelde telefoonnummer. Tevens worden er op dat moment afspraken gemaakt over de nadere invulling van het gladheidbestrijdingsplan. 2.8 Zout met water Wanneer de weersvoorspelling voor de lokale omgeving aangeeft dat de temperatuur het nulpunt nadert, gaan de medewerkers van AREA Reiniging en overige betrokkenen op pad om de belangrijkste wegen en fietspaden preventief te strooien. Om daarbij het milieu zoveel mogelijk te ontzien wordt in het strooi-mengsel zo weinig mogelijk zout gebruikt. Bovendien wordt het zout vermengd met water. Dit mengsel is effectiever dan zout alleen omdat het zich beter over het wegdek verspreidt en dieper in de poriën van het wegdek dringt. Bovendien komt er zo minder zout in de berm terecht, omdat het zout met het dooiwater door rijdend verkeer via de afwatering wordt weggespoeld. Bij aanhoudende gladheid wordt er onverdund met zout gestrooid uur per dag paraat In de winterperiode waarin het gladheidbestrijdingsplan operationeel is, zijn de medewerkers gladheidbestrijding 24 uur per dag paraat. Op elk gewenst moment kan er dus actie worden ondernomen. Wanneer er wordt gestrooid hangt af van de (lokale) weersverwachting. Zie paragraaf 3.1 signalering / melding van gladheid / start strooiacties. Omdat de wegdekken vaak pas in de vroege ochtend bevriezen - dan is de temperatuur het laagst - gebeurt dat meestal laat in de avond. Er wordt aldus preventief gestrooid Communicatie en evaluatie Het plan wordt jaarlijks geëvalueerd en op basis van de ervaringen uit de afgelopen winterperiode bijgesteld. De routes worden afgestemd met de vervoersmaatschappijen. Na vaststelling van het plan door het college van Burgemeesteren wethouders ligt het plan ter inzage op de wijkkantoren van de wijkbeheerders. Hiervan wordt mededeling gedaan op de gemeentelijke pagina Het Torentje van de Hoogeveensche Courant. Ook is het plan te raadplegen via de website van de gemeente Hoogeveen en AREA Reiniging. Indien als gevolg van extreme winterse omstandigheden noodgedwongen op het alternatieve strooiplan moet worden overgegaan zal hiervan door de gemeente mededeling worden gedaan op de gemeentelijke pagina Het Torentje. Ook zal de berichtgeving op eerdergenoemde websites worden geplaatst.

10 Reiniging Hoogeveen 2.11 Vragen, opmerkingen of suggesties van publiek De wijze van gladheidbestrijding en de routes waarop de gladheid wordt bestreden wordt jaarlijks aan de hand van het gladheidbestrijdingsplan vastgesteld door de gemeente Hoogeveen als wegbeheerder. AREA Reiniging voert deze werkzaamheden in samenwerking met derden uit. Wil men meer weten over de gladheidbestrijding of heeft men opmerkingen of klachten over de gladheidbestrijding in de gemeente Hoogeveen? Dan kan men zich melden bij AREA Reiniging. Alle klachten en op- of aanmerkingen van burgers worden daar verzameld en in samenspraak met de gemeente Hoogeveen geëvalueerd. Waar mogelijk zal bij het toekomstige beleid hiermee rekening worden gehouden. AREA Reiniging is langs de volgende wegen bereikbaar: Postadres: Postbus 2297, 7801 CG Emmen Bezoekadres: Columbusstraat25, 7825 VP Emmen Telefoon: particulier (lokaal tarief) Zakelijk (0591) Fax: (0591) Website:

11 ARÉA m'm Hoogeveen Reiniging * 3. RANDVOORWAARDEN / ALGEMENE RICHTLIJNEN 3.1 Signalering / melding van gladheid / start strooiacties Evenals de Provincie Drenthe en Rijkswaterstaat (dienstkring Drenthe) wordt voor melding en signalering van gladheid gebruik gemaakt van de diensten van weerbureau Meteo Consult De toestand van het wegdek wordt gedurende de winter vastgelegd door sensoren in het wegdek bij het gladheidmeldpunt aan de Beilerstraat. Gemeten worden: temperatuur, aanwezigheid van zout en neerslaghoeveelheid. Deze registratie is samen met de weersverwachting voor de komende 24 uur bepalend of er al dan niet een strooiactie wordt ingezet. Circa 2 uur voor te verwachten gladheid vindt er overleg plaats tussen de dienstdoende coördinator gladheidbestrijder en de meteoroloog van Meteo Consult; gezamenlijk wordt de situatie besproken zodat de verantwoordelijke coördinator weloverwogen zijn beslissing kan nemen. De actuele weer- en gladheidsverwachting en de feitelijke toestand van het wegdek ter plaatse van het gladheidmeldpunt is online via het internet voor de coördinator gladheidbestrijder beschikbaar. 3.2 Coördinatie gladheidbestrijding De gladheidbestrijdingsacties worden door AREA Reiniging vanuit Hoogeveen aangestuurd door 1 centrale coördinator. Deze bepaalt wanneer, waar en hoe er wordt gestrooid. De coördinatoren wisselen elkaar af volgens een vast dienstrooster. De coördinator is gedurende diensttijd 24 uur bereikbaar. Het telefoonnummer waarop de coördinator bereikbaar is, is bekend bij de meldkamer Noord Nederland en de afdeling Beheer van de gemeente. 3.3 Werkwijze oproep De dienstdoende medewerkers en ingehuurde aannemers worden via een spraakoproep op hun mobiele telefoon opgeroepen. Binnen een half uur na oproep wordt met de strooiactie begonnen. Meldkamer Drenthe wordt geïnformeerd over de strooiactie en voorzover nodig en gewenst worden alsmede buurgemeenten geïnformeerd en/of de provincie Drenthe. De dienstdoende coördinator van de gemeente Hardenberg informeert m.b.v. een semafoon de dienstdoende coördinator van AREA Reiniging.

12 Reiniging Hoogeveen 24 UURS BEWAKING METEO CONSULT I! I COORDINATOR PROVINCIE DRENTHE EN BUURGEMEENTEN (GEMEENTE l STROOI PLO EG Figuur: Belvolgorde en werkwijze oproep 3.4 Uitruklocatie en opslag strooizout De uitruklocatie is op het terrein van loon- en aannemersbedrijf Jansen Noordeweg 5 in Tiendeveen. Op deze locatie staan alle strooiers, ploegen en borstels. Ook de op- en afbouw en het schoonmaken van de strooiers aan het einde van de strooiactie vindt plaats op deze locatie. Daarnaast is de zoutopslag hier ook gesitueerd. Vanaf 1 oktober is er 300 ton strooizout op deze locatie in voorraad. Voor het strooiseizoen is ton zout contractueel vastgelegd met leveringsgarantie. 3.5 Logboek gladheidbestrijding Bij iedere actie wordt in het logboek de datum, de tijd, het zoutverbruik, de actuele voorraad, de temperatuur en de weergesteldheid vermeld. De dagrapporten worden aan de wegbeheerder verstrekt.

13 Reiniging Hoogeveen Ook de strooiactie (curatief of preventief) en de strooimethodiek (droog of nat) worden vermeld evenals welke routes worden gestrooid. Daarnaast worden de ervaringen met pekelwater en storingen vastgelegd. De gegevens met betrekking tot de weersomstandigheden worden centraal bewaard door de meteorologische dienst met welke AREA Reiniging een contract heeft afgesloten. AREA Reiniging beschikt over een 'track en trace' programma. Hierdoor kunnen alle routes worden beoordeeld op het tijdstip van strooien, de hoeveelheid zout en de gereden snelheid. 3.6 Instructie- en oefenavonden In de maand voorafgaand aan het strooiseizoen wordt er een instructie- en/of oefenavond georganiseerd. Bij deze instructie- en oefenavonden zijn de monteurs van de werkplaats aanwezig. Ook een monteur van de leverancier van de strooiapparatuur is indien gewenst vertegenwoordigd. Zij geven instructie over de bediening en het benodigde onderhoud van het materieel en zij geven uitleg over het gebruik van de strooimanagementapparatuur. Tevens worden de strooi-, ploeg- en borstelunits op en aan de voertuigen gebouwd. Ook wordt er proefgereden om naast de strooiunits ook de apparatuur ten behoeve van het strooimanagement te controleren. Vastgestelde storingen worden ter plaatse of de andere dag verholpen. Verder worden alle routewijzigingen en eventuele wijzigingen met betrekking tot de inzet van het materieel doorgesproken. 3.7 Tijdsduur gladheidbestrijding De maximale tijdsduur van een strooiactie is een richttijd. Dit is de tijd tussen het moment van het besluit tot strooien en het strooien van de laatste vierkante meters van een strooiroute. Voor preventieve strooiacties zijn geen nader omschreven normen bekend. Immers er wordt gestrooid op basis van een verwachting. De mate van zekerheid van deze verwachting bepaalt de maximale tijdsduur van de strooiactie. Bij curatieve strooiacties geldt de volgende maximale tijdsduur: Wegen met een hoge prioriteit 3.5 uur Wegen met een middel hoge prioriteit 4,0 uur Wegen met een lage prioriteit 48,0 uur Voor de uitvoering van de gladheidbestrijding zijn de regels uit de arbeidstijdenwet 2007 van toepassing.

14 Reiniging Hoogeveen 3.8 Dooimiddelen en dosering Er wordt gestrooid met natriumzout in de vorm van vacuümzout. In vrijwel de meeste gevallen wordt er met natzout gestrooid. De maximale strooisnelheid bij natzoutstrooien is 70 km/uur. In het geval van droogstrooien is de maximale strooisnelheid 50 km/uur. Dosering natzout: 7 g/m 2 Dosering droogzout: g/m 2 In onderstaande tabel wordt per type gladheid en bestrijdingsmethode de hoeveelheid strooizout per m 2 aangegeven. Type gladheid Dichte wegdekken Werkzame stof Bevriezing van natte weggedeelten Preventief, natstrooien 7 g/m 2 5,5 g/m 2 Curatief, natstrooien 7 g/m 2 Sproeien* g/m 2 Condensatie en/of aanvriezende mist 5,5 g/m g/m" Preventief, nat strooien Curatief, nat strooien Sproeien* Sneeuw Preventief, nat strooien om hechting te voorkomen Curatief, nat strooien Sproeien* IJzel Preventief, nat strooien Curatief, nat strooien Sproeien* 7 g/m 2 7 g/m g/m g/m g/m g/m g/m g/m g/m 2 5,5 g/m 2 5,5 g/m g/m 2 5,5 g/m 2 7,4-11 g/m g/m 2 7,4-12g/m 2 7,4-12g/m g/m 2 * bij 20% zoutoplossing. Bij deze concentratie bevat 20 g pekel circa 4,0 g zout. Ter vergelijking: 7 nat zout bevat 5,3 g zout. Bron: CROW rapport 236

15 Reiniging Hoogeveen 3.9 Randvoorwaarden in te zetten materieel Al het materieel dient tenminste te voldoen aan de hiervoor geldende wettelijke eisen. Ten aanzien van het materieel wat ingezet wordt op de fietspaden voorzien van elementenverharding gelden de volgende aanvullende voorwaarden. Max 1 bar bandendruk of 1,26 kg/cm 2 bodemdruk op de fietspaden bij gebruik van tractoren. Alleen gebruik radiaal banden. Voor tractorbanden geldt daarbij een profiel geschikt voor municipaal gebruik (zonder nokkenprofiel). Strooimaterieel geschikt voor gebruik fietspaden(elementenverharding). Max voertuigbreedte op tegelfietspaden <2.20 m. en > 2.20 m., respectievelijk 1.60 m en ca (buitenkant band tot buitenkant band). Max voertuighoogte: 2.20 m. Max strooisnelheid op de fietspaden: 25 km/u. Aandachtslocaties voor gladheidbestrijding op fietspaden zijn: Industrieweg zuidzijde, tussen Noorderweg en Mauritsstraat Zuidwoldigerweg noordzijde tussen rotonde en Korenstraat Van Limburg Stirumstraat Brinkstraat oost en westzijde Stephensonstraat betegeld fietspad Alteveer(straat) ten zuiden van viaduct Galileilaan (thv ijsbaan) oostzijde A.G. Bellstraat tussen Voltastraat en Industrieweg Hollandscheveldse Opgaande tussen Hoekje en rotonde Mr. Cramerweg Carstendijk Noordzijde tussen Riegshoogtendijk en Elim Vos van Steenwijklaan Noordzijde tussen Galeillaan en Kanaalweg Zuiderweg in binnenbocht nabij begraafplaatsen Toldijk westzijde Harm Smeengelaan zuidzijde tussen Korenstraat en Kinholtsweg Fietspad, constructief Fietspad, constructief Smal fietspad Fietspad, constructief Fietspad, constructief Fietspad, constructief Fietspad, constructief Fietspad, constructief Fietspad, constructief Fietspad, constructief Fietspad, constructief Fietspad, constructief Fietspad, constructief Fietspad, constructief

16 Reiniging Hoogeveen 3.10 Schoonmaken materieel Na het afronden van de strooiactie worden alle strooimiddelen leeg en schoon teruggeplaatst in de stalling. In voorkomende gevallen en op aanwijzing van de gladheidscoördinator kunnen de strooimiddelen klaar worden gezet voor een vervolgactie Afspraken buurgemeenten / Provincie Drenthe Met de volgende aangrenzende gemeenten zijn afspraken gemaakt over het strooien van delen van het te strooien areaal. (Zie ook kaart Afspraken buurgemeenten op pagina 23). AREA Reiniging ziet toe op een correcte uitvoering van de gladheidbestrijding op de genoemde wegvakken. 1. Gemeente Hardenberg Gemeente Hardenberg strooit het weggedeelte gemeente grens - Brugstraat tot aan de rotonde Pereboomweg. 2. Gemeente Midden-Drenthe Gemeente Midden Drenthe strooit weggedeelte Middenraai tot aan Hoogeveense vaart inclusief Splitting en toegangsweg Kerkhof 3. Gemeente De Wolden Gemeente de Wolden strooit weggedeelten Echtensweg - Nijstad, Domeinweg en Defensieweg, Kalenberg, Hoogeveenseweg, fietspad Alteveer 4. Provincie Drenthe de provincie strooit Hoogeveenseweg - Europaweg tot aan de Edisonstraat inclusief naastgelegen fietspaden. 5. AREA Reiniging Fluitenbergseweg, Alteveer (De Wolden), Beilerstraat (Midden-Drenthe),deel Coevorderstraatweg (Coevorden).

17 Reiniging Hoogeveen 4. CONSIGNATIEPERIODE 4.1 Periode consignatie Dit gladheidbestrijdingsplan is in de periode van 30 oktober 2013 t/m 12 maart 2014 van kracht. Na 12 maart zal op grond van de weersverwachting deze periode al dan niet worden verlengd.

18 «^Na Hooqeveen 5. KAARTEN

19 Gemeente Hoogeveen 2013/2014 STROOIROUTfi PRIORITEIT 1 S'MU,.11,...! I ^ ^ Kiiiholl Ttaan tv > Ste«ittwtg«fwo<0«it J SchulljiiMlen (f. v a

20 S^f / / / Gemeente Midden-Drenthe Gemeente Hoogeveen 2013/2014 : STROOIROUTE PRIORITEIT 1.-. * dp' msèkt jw n 20

21 Gemeente Hoogeveen 2013/2014 STROOIROUTE PRIORITEIT 1 FIETSPADEN & WEGEN

22 Gemeente Hoogeveen 2013/2014 STROOIROUTE PRIORITEIT 1 ^ ' i., 22..;.. v. x Tra»**' M. MMMPMM ni.r"""" Sthnuiivpldr /A u o.cmh» 1 "**' I «i Jl I I 'F' **».» v Barrtirtckipark I iiiilnii X. ^ l

23 23

24 Gemeente Hoogeveen 2013/2014 Afspraken buurgemeenten STROOIROUTE PRIORITEIT 1 Provincie incl. fietspaden Gem DeWbkJen Gem Hardenberg Gem Hoogeveen Gem Midden-Orenthe 24

25 Gemeente Hoogeveen 2013/2014 W w STROOIROUTE PRIORITEIT 2 i» Mill-l» *.-" I NM '"* hmmvmi l 25,.,..'""" Slaantwrgarwaipon ft*»".,«** U Sc hut Unite ii Kartouw : jk..-- \ : ui ui **. V»ne»liii»,«**m> t a S0/II I (

26 / / / / Gemeente MidöenDrenme Gemeente Hoogeveen 2013/2014 STROO*OUTE PRIORITEIT 2 26

27 Gemeente Hoogeveen 2013/2014 ALTERNATIEVE STROOIROUTE 1 27

28 Gemeente Hoogeveen 2013/2014 ALTERNATIEVE STROOIROUTE 2 28

29 BIJLAGE 1: SAMENVATTING ARBEIDSTIJDENWET Minimum rusttijden Wekelijkse onafgebroken rusttijd Dagelijkse onafgebroken rusttijd Hetzij 36 uur per periode van 7 x 24 uur. Hetzij 72 uur per periode van 14 x 24 uur, op te splitsen in perioden van 32 uur. 11 uur per 24 uur. (1 x per periode van 24 uur in te korten tot 8 uur. Maximumarbeidstijden Arbeidstijd per dienst Arbeidstijd per week Arbeidstijd per 4 weken Arbeidstijd per referentieperiode 12 uur 60 uur Gemiddeld 55 uur per week. Bij collectieve regeling kan hiervan worden afgeweken. Per 16 weken gemiddeld 48 uur. In het Atb genoemde sectoren kunnen bij collectieve regeling de referentieperiode verlengen tot maximaal 52 weken. Aanvullende regels bij nachtdiensten Een nachtdienst is een dienst waarin meer dan 1 uur arbeid wordt verricht tussen 0:00 uur en 6:00 uur. Minimum rusttijd na een nachtdienst die eindigt na 2:00 uur Minimum rust na een reeks van drie of meer achtereenvolgende nachtdiensten Maximum arbeidstijd per nachtdienst Maximum arbeidstijd per week Maximum arbeidstijd per 4 weken Maximum Arbeidstijd per referentieperiode Maximum aantal nachtdiensten Maximum aantal achtereenvolgende diensten in een reeks met nachtdiensten 14 uur 1 x per 7 x 24 uur in te korten tot 8 uur. 46 uur 10 uur Maximaal 5 x per 14 etmalen en 22 x per 52 weken te verlengen tot 12 uur onder gelijktijdige inkorting van de rust na die verlengde nachtdienst tot minimaal 12 uur. 60 uur Gemiddeld 55 uur per week. Bij collectieve regeling kan hiervan worden afgeweken. Per 16 weken gemiddeld 48 uur. In het Atb genoemde sectoren kunnen bij collectieve regeling de referentieperiode verlengen tot maximaal 52 weken. Per 16 weken maximaal 36 nachtdiensten die eindigen na 2:00 uur. Bij collectieve regeling kan hiervan worden afgeweken tot maximaal 140 nachtdiensten per 52 weken of maximaal 38 uur arbeid tussen 0:00 en 6:00 uur per 2 weken. 7 Bij collectieve regeling kan de reeks worden verlengd tot 8.

30 Reiniging Hoogeveen BIJLAGE 2: OVERZICHT MATERIEEL FIETSPADEN HF1 Specificaties Type leeg gewicht Vol gewicht Bandenspanning Bandentype Bandenmerk (Spoor)Breedte Hoogte Trekker JD KG 2040 kg 1,1 bar Radiaal Michelin (161) cm Strooier Tandem Schuitemaaker 1820 kg 3000 kg 2,5 bar Radiaal Vredestein (148) 185 Combinatie 3820 kg 5040 kg (incl. vloeistof) HF2 Specificaties Type leeg gewicht Voertuig JD kg Strooier City Sprayer 1400 kg Combinatie 4380 kg Vol gewicht 2980 kg 3400 kg 6380 kg Bandenspanning Bandentype Bandenmerk Bandenmaat (Spoor)Breedte Hoogte 1,5 bar Radiaal Michelin 440/65/ cm 1,1 bar Radiaal Michelin 1.60 m 200 cm *'g&^iffifr HF3 Specificaties Type leeg gewicht Vol gewicht Bandenspanning Bandentype Bandenmerk (Spoor)Breedte Hoogte Trekker JD kg 5100 kg 1.5 bar(v) 1.5 bar (a) Radiaal Michelin (161) cm Strooier Enkelas Nido kg 3520 kg 5,0 bar Diagonaal Vredestein (148)185 Combinatie 6560 kg 8620 kg (incl vloeistof)

31 Reiniging Hoogeveen HF4 Specificaties Trekker Strooier Combinatie Type JD5315 City Sprayer leeg gewicht 2980 kg 1400 kg 4380 kg Vol gewicht 2980 kg 3400 kg 6380 kg Bandenspanning Bandentype Bandenmerk Bandenmaat (Spoor)Breedte Hoogte 1,5 bar Radiaal Michelin 440/65/ cm 1,1 bar Radiaal Michelin cm ismc WELL HF5 Specificaties Type leeg gewicht Vol gewicht Bandenspanning Bandentype Bandenmerk (Spoor)Breedte Hoogte Trekker JD kg 5100 kg 1.5 bar(v) 1.5 bar (a) Radiaal Michelin (161) cm Strooier Enkelas Nido kg 3520 kg 5 bar Diagonaal Vredestein (148) 185 Combinatie 6560 kg 8620 kg (incl vloeistof) HF6 Specificaties Type leeg gewicht Vol gewicht Bandenspanning Bandentype Bandenmerk Bandenmaat (Spoor)Breedte Hoogte Voertuig Toyota 2120 kg 2140 kg 3.0 bar(v) 3.0 bar (a) Diagonaal (144) cm Strooier Tandem Nido 980 kg 2220 kg 2,5 bar (v) 2,5 bar (a) Diagonaal Security 195R14C (142) 160 Combinatie 3100 kg 4360 kg (incl vloeistof)

32 Reiniging Hoogeveen HF7 Specificaties Type leeg gewicht Vol gewicht Trekker JD kg 2040 kg Opzet Nido NIDO ENKEL 780 kg 1900 KG Combinatie 2460 kg 3940 kg Bandenspanning 1,2 bar 4,2 Bar Bandentype Bandenmerk (Spoor)Breedte Hoogte Radiaal Tytan (140) cm Diagonaal Security 142(150) 160 cm

33

Gladheidbestrijdingsplan

Gladheidbestrijdingsplan Gladheidbestrijdingsplan 2015-2016 Consignatieperiode 4-11-2015 t/m 16-3-2016 Gemeente Hoogeveen, Realisatie, Economie en leefomgeving Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Aanpak gladheidsbestrijding... 4 2.1 Strooiplan...

Nadere informatie

GLADHEIDBESTRIJDINGSPLAN

GLADHEIDBESTRIJDINGSPLAN GLADHEIDBESTRIJDINGSPLAN 2014-2015 PERIODE 29 OKTOBER TOT EN MET 11 MAART 2015 OKTOBER 2014 2 INHOUDSOPGAVE 1 Gemeentelijk beleid gladheidbestrijding, gemeente Hoogeveen 4 2 Aanpak gladheidbestrijding

Nadere informatie

Gladheidbeheersingsplan

Gladheidbeheersingsplan Gladheidbeheersingsplan 2017-2018 Consignatieperiode 1-11-2017 t/m 14-3-2018 Gemeente Hoogeveen, Economie en leefomgeving PAGINA 1 VAN 12 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Aanpak gladheidbeheersing... 4 2.1

Nadere informatie

GLADHEIDBESTRIJDINGSPLAN PERIODE 29 OKTOBER TOT EN MET 1 APRIL 2015

GLADHEIDBESTRIJDINGSPLAN PERIODE 29 OKTOBER TOT EN MET 1 APRIL 2015 GLADHEIDBESTRIJDINGSPLAN 2014-2015 PERIODE 29 OKTOBER TOT EN MET 1 APRIL 2015 OKTOBER 2014 2 INHOUDSOPGAVE 1 Gemeentelijk beleid gladheidbestrijding 4 1.1 Strooistrategie: preventief en curatief 4 1.2

Nadere informatie

Gladheidbestrijdingsplan 2012 / 2013

Gladheidbestrijdingsplan 2012 / 2013 2012 / 2013 INHOUD 1. INLEIDING...3 2. SIGNALERING...3 3. ACTIEVE MAATREGELEN...4 4. MATERIEEL...4 5. ROUTES...5 6. FUNCTIONARISSEN AFDELING Ruimte en Welzijn...5 7. BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS...5 8.

Nadere informatie

Beheerplan Gladheidbestrijding Gemeente Buren

Beheerplan Gladheidbestrijding Gemeente Buren Beheerplan Gladheidbestrijding Gemeente Buren Afdeling Ruimte Periode: 2018-2023 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding. 2. Doel Beheerplan Gladheidbestrijding. 3. Zorgplicht gemeente Buren. 4. Voorkomen van gladheid.

Nadere informatie

Onderwerp Gladheidbestrijdingsplan en evaluatie gladheidbestrijding winter

Onderwerp Gladheidbestrijdingsplan en evaluatie gladheidbestrijding winter Onderwerp Gladheidbestrijdingsplan 2010-2011 en evaluatie gladheidbestrijding winter 2009-2010. Voorgesteld besluit 1. Instemmen met de aanbevelingen uit de evaluatienotitie gladheidbestrijding winter

Nadere informatie

GLADHEIDBESTRIJDINGSPLAN VOOR DE GEMEENTE ZALTBOMMEL. Seizoen AFDELING REALISATIE & BEHEER

GLADHEIDBESTRIJDINGSPLAN VOOR DE GEMEENTE ZALTBOMMEL. Seizoen AFDELING REALISATIE & BEHEER GLADHEIDBESTRIJDINGSPLAN VOOR DE GEMEENTE ZALTBOMMEL Seizoen 2011-2012 AFDELING REALISATIE & BEHEER INHOUD 1. Algemeen pagina 3 2. Routes pagina 4 - Hoofdroute - B route - Vrijliggende Fietspaden - Bijzondere

Nadere informatie

Gladheidsbestrijding

Gladheidsbestrijding Gladheidsbestrijding 2018-201901 09 2018 Winterseizoen 2018-2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Gladheidsbestrijdingsplan en het juridische aspecten... 3 2. Signalering... 3 2.1. Via de mail... 3 2.2.

Nadere informatie

EVALUATIE GLADHEIDBESTRIJDING

EVALUATIE GLADHEIDBESTRIJDING EVALUATIE GLADHEIDBESTRIJDING 2011-2012 1 1. INLEIDING Het afgelopen winterseizoen kenmerkt zich door een zachte winter met nauwelijks vorst en neerslag. Dit heeft geleid tot een zeer beperkte gladheidbestrijding.

Nadere informatie

Evaluatie gladheidbestrijding winter

Evaluatie gladheidbestrijding winter Evaluatie gladheidbestrijding winter 2009-2010 Inleiding De winter van 2010 was koud, de koudste sinds 1996 en is meteorologisch gezien zeer interessant geweest. In de Bilt was de gemiddelde temperatuur

Nadere informatie

Winterseizoen Consignatieperiode t/m PAGINA 1 VAN 15

Winterseizoen Consignatieperiode t/m PAGINA 1 VAN 15 Winterseizoen 2018-2019 Consignatieperiode 5-11-2018 t/m 25-3-2019 Actief en betrokken dewolden.nl PAGINA 1 VAN 15 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Aanpak gladheidbeheersing... 4 2.1 Beheersingsplan... 4 2.2

Nadere informatie

Gladheidbestrijdingsplan Gemeente Oegstgeest

Gladheidbestrijdingsplan Gemeente Oegstgeest Gladheidbestrijdingsplan Gemeente Oegstgeest Looptijd plan Het onderliggende gladheidbestrijdingsplan treedt in werking op 15 november 2011. Inleiding Het is van groot belang dat wegen het hele jaar door

Nadere informatie

WERKPLAN GLADHEIDBESTRIJDING PLAN VAN AANPAK GLADHEIDBESTRIJDING GEMEENTE BEEK 2012-2013

WERKPLAN GLADHEIDBESTRIJDING PLAN VAN AANPAK GLADHEIDBESTRIJDING GEMEENTE BEEK 2012-2013 1 WERKPLAN GLADHEIDBESTRIJDING PLAN VAN AANPAK GLADHEIDBESTRIJDING GEMEENTE BEEK 2012-2013 2 ALGEMEEN: Het plan van aanpak heeft betrekking op de gladheidbestrijding binnen de grenzen van de gemeente Beek

Nadere informatie

Evaluatie gladheidbestrijding. seizoen

Evaluatie gladheidbestrijding. seizoen Evaluatie gladheidbestrijding seizoen 2013-2014 augustus 2014 Inleiding Jaarlijks wordt de inzet de gladheidbestrijding geëvalueerd. Hierbij treft U de evaluatie 2013-2014 aan. Woord vooraf: De winter

Nadere informatie

RIS.6775 EVALUATIE GLADHEIDBESTRIJDING WINTER 2013/2014

RIS.6775 EVALUATIE GLADHEIDBESTRIJDING WINTER 2013/2014 RIS.6775 EVALUATIE GLADHEIDBESTRIJDING WINTER 2013/2014 November 2014 Inleiding Als wegbeheerder heeft de gemeente de plicht om alles te doen en niets na te laten om, zover het binnen haar vermogen ligt

Nadere informatie

Evaluatie gladheidbestrijding winter

Evaluatie gladheidbestrijding winter Evaluatie gladheidbestrijding winter 2010-2011 Inleiding De winter van 2010-2011 ging direct in de laatste week van november al voortvarend van start met eerst vorst en vervolgens met sneeuw. Deze lijn

Nadere informatie

WERKPLAN GLADHEIDBESTRIJDING PLAN VAN AANPAK GLADHEIDBESTRIJDING GEMEENTE BEEK

WERKPLAN GLADHEIDBESTRIJDING PLAN VAN AANPAK GLADHEIDBESTRIJDING GEMEENTE BEEK 1 WERKPLAN GLADHEIDBESTRIJDING PLAN VAN AANPAK GLADHEIDBESTRIJDING GEMEENTE BEEK 2014-2015 2 ALGEMEEN: Het plan van aanpak heeft betrekking op de gladheidbestrijding binnen de grenzen van de gemeente Beek

Nadere informatie

BELEIDSPLAN GLADHEIDBESTRIJDING WINTER Gemeente Krimpenerwaard

BELEIDSPLAN GLADHEIDBESTRIJDING WINTER Gemeente Krimpenerwaard BELEIDSPLAN GLADHEIDBESTRIJDING WINTER 2015-2016 Gemeente Krimpenerwaard 7 augustus 2015 1 Inhoud 1. SAMENVATTING... 3 2. INLEIDING... 4 3. JURIDISCHE VERANTWOORDING... 5 3.1 Zorgplicht... 5 3.2 Aansprakelijkheid...

Nadere informatie

Gladheidbestrijdingsplan gemeente Sint-Gillis-Waas

Gladheidbestrijdingsplan gemeente Sint-Gillis-Waas Gladheidbestrijdingsplan gemeente Sint-Gillis-Waas 2018-2019 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1. Doelstelling... 3 1.2. Opzet strooibeleid... 3 2. Coördinatie gladheidbestrijding... 4 2.1. Strooiseizoen... 4

Nadere informatie

BEHEERPLAN GLADHEIDSBESTRIJDING

BEHEERPLAN GLADHEIDSBESTRIJDING BEHEERPLAN GLADHEIDSBESTRIJDING 2015-2019 3-9-2015 Inhoud 1. Inleiding... - 2-2. Algemeen... - 3-3. Wet- en regelgeving... - 4-4. Organisatie gladheidsbestrijding... - 5-5. Financiën... - 6-6. Registratie

Nadere informatie

q rm vveert tîr0 -w,y U4 F+ GEMEENTE

q rm vveert tîr0 -w,y U4 F+ GEMEENTE o P >L to a8 l> GEMEENTE vveert Afdeling Naam opsteller voorstel Portefeuil lehouder Openbaar Gebied André Koppen (øes-575327 ) M.J. (Mart jn) van den Heuvel Msc. B&W-voorstel: DJ-5734 Zaaknummer: 5658

Nadere informatie

Gladheidbestrijding Uitvoeringsplan

Gladheidbestrijding Uitvoeringsplan Gladheidbestrijding Uitvoeringsplan 2015-2016 Beheer Openbare Ruimte Datum: Juni 2015 Inhoud 2 1. Inleiding 1.1. Inleiding De gemeente Lelystad heeft in 2013, voor de periode 2013-2018, haar beleidsuitgangspunten

Nadere informatie

Draaiboek Gladheidbestrijding Gemeente Rheden

Draaiboek Gladheidbestrijding Gemeente Rheden Draaiboek Gladheidbestrijding Gemeente Rheden Inhoudsopgave Inleiding.. 2 Welke strooimethoden worden wanneer gehanteerd?.. 3 Hoe wordt de gladheidbestrijding georganiseerd?.... 3. Wanneer gaat de gemeente

Nadere informatie

Gladheidbestrijdingsplan 2016/2017

Gladheidbestrijdingsplan 2016/2017 Gladheidbestrijdingsplan 2016/2017 Gemeente Ridderkerk 16 december 2016 Opgesteld door: Afdeling Advies en Programmering BAR-Organisatie 1. Inleiding In de winterperiode kan de verharding onder bepaalde

Nadere informatie

SNEEUW, HOE GA JE ER MEE OM? Marc Eijbersen, CROW

SNEEUW, HOE GA JE ER MEE OM? Marc Eijbersen, CROW SNEEUW, HOE GA JE ER MEE OM? Marc Eijbersen, CROW 1 AANLEIDING Winters 2009/2010 en 2010/2011 2 COLLECTIEVE ACTIE 4-daagse opleiding Coördinator Gladheidbestrijding Gladheidsbestrijding voor fietsers en

Nadere informatie

BELEIDSPLAN GLADHEIDBESTRIJDING

BELEIDSPLAN GLADHEIDBESTRIJDING BELEIDSPLAN GLADHEIDBESTRIJDING 2011-2016 GEMEENTE Veenendaal Veenendaal, 11 oktober 2011 1 INHOUDSOPGAVE.. 2 1. SAMENVATTING. 3 2. INLEIDING 4 3. JURIDISCHE VERANTWOORDING.. 5 3.1 Zorgplicht..... 5 3.2

Nadere informatie

Beheer Openbare Ruimte Opgesteld door: R.W. Uijterwaal Versie: concept Datum: oktober Gladheidbestrijding Uitvoeringsplan

Beheer Openbare Ruimte Opgesteld door: R.W. Uijterwaal Versie: concept Datum: oktober Gladheidbestrijding Uitvoeringsplan Beheer Openbare Ruimte Opgesteld door: R.W. Uijterwaal Versie: concept Datum: oktober 2014 Gladheidbestrijding Uitvoeringsplan 2014-2015 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Beleid 4 2.1. Inleiding 4 2.2. Beleidsdoelen

Nadere informatie

Gladheidsbestrijding. Gemeente Roerdalen.

Gladheidsbestrijding. Gemeente Roerdalen. Gladheidsbestrijding Gemeente Roerdalen. Vraag/aanleiding Welke keuze mogelijkheden zijn er? Welke bezuinigingen zijn er mogelijk? Mooie plaatjes Gevaarlijke situaties Juridisch art. 15 e.v. van de Wegenwet.

Nadere informatie

UITVOERINGSPLAN GLADHEIDBESTRIJDING WINTER

UITVOERINGSPLAN GLADHEIDBESTRIJDING WINTER UITVOERINGSPLAN GLADHEIDBESTRIJDING WINTER 2015-2016 Gemeente Krimpenerwaard oktober 2015 REG.NR.: 15-0036418 ZAAKNUMMER: ZK15006490 1 INHOUD 1. INLEIDING... 3 2. BELEIDSKADER... 4 2.1 Prioritering strooiroutes...

Nadere informatie

GLADHEID BESTRIJDINGPLAN

GLADHEID BESTRIJDINGPLAN GLADHEID BESTRIJDINGPLAN 2014-2015 Gemeente Moerdijk Gemeente Moerdijk Afdeling RBOR, gladheidbestrijding 2014-2015 1. Feestdagen Met de indeling is rekening gehouden met de feestdagen (kerst / oud-nieuw).

Nadere informatie

Gladheidbestrijding Sittard-Geleen

Gladheidbestrijding Sittard-Geleen Gladheidbestrijding Sittard-Geleen 2014-2017 Akkoord: Manager team Planning en opdrachten, ing. R.M.W. Dumont, Cluster Ruimtelijke Projecten en Beheer Team Planning en Opdrachten Sittard-Geleen, oktober

Nadere informatie

Evaluatie strooiseizoen winter 2014/2015

Evaluatie strooiseizoen winter 2014/2015 Evaluatie strooiseizoen winter 2014/2015 Inleiding Als wegbeheerder heeft de gemeente de plicht om alles te doen en niets na te laten om, zover het binnen haar vermogen ligt de gladheid zo effectief mogelijk

Nadere informatie

gemeente Roosendaal Gladheidbestrijdingsplan

gemeente Roosendaal Gladheidbestrijdingsplan gemeente Roosendaal Gladheidbestrijdingsplan 2017-2018 Inleiding In Nederland is de gladheidbestrijding een verantwoordelijkheid van de wegbeheerders. Het gladheidbestrijdingsplan dat voor u ligt is bedoeld

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK GLADHEIDBESTRIJDING 2015 / 2016

PLAN VAN AANPAK GLADHEIDBESTRIJDING 2015 / 2016 Gemeente Hilversum PLAN VAN AANPAK GLADHEIDBESTRIJDING 2015 / 2016 Afdeling Openbare Ruimte Team Beheer & Onderhoud September 2015 INHOUD: 1 Inleiding...3 2 Werkwijzen...4 2.1 Weersituaties...4 2.2 Fietspaden...4

Nadere informatie

Beleidsplan gladheidbestrijding

Beleidsplan gladheidbestrijding MONUMENTENBELEID Beleidsplan gladheidbestrijding 2014-2018 Auteur: P.M.H.E. Joosten Datum: 24 oktober Versie: 1.1 Kenmerk: B/PJ INHOUDSOPGAVE 1. Indeling 3 2. Juridische verantwoording 5 2.1 Aansprakelijkheid

Nadere informatie

gemeente Roosendaal Gladheidbestrijdingsplan

gemeente Roosendaal Gladheidbestrijdingsplan gemeente Roosendaal Gladheidbestrijdingsplan 2010-2011 Inleiding In Nederland is de gladheidbestrijding een verantwoordelijkheid van de wegbeheerders. Het gladheidbestrijdingsplan dat voor u ligt is bedoeld

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Ag. nr.: Reg. nr.: Meerdere Datum: Gladheidbestrijdingsplan. Besluitvormend

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Ag. nr.: Reg. nr.: Meerdere Datum: Gladheidbestrijdingsplan. Besluitvormend Datum: Ja Onderwerp Gladheidbestrijdingsplan Status Besluitvormend Voorstel 1. Over te stappen op de preventieve natzoutmethodiek FS30 2. Onderzoek te doen naar optimalisering van de strooiroutes 3. Een

Nadere informatie

GLADHEIDBESTRIJDINGSPLAN GEMEENTE BORSELE

GLADHEIDBESTRIJDINGSPLAN GEMEENTE BORSELE GLADHEIDBESTRIJDINGSPLAN GEMEENTE BORSELE versie november 2014 INHOUDSOPGAVE Inleiding 1.1 Algemeen Uitgangspunten 2.1 Wettelijk kader 2.2 Verantwoordelijkheden 2.3 Prioriteiten 2.4 Routes 2.5 Prestatienormen

Nadere informatie

Gemeente Leeuwarden. Gladheidbestrijdingsplan 2013-2014

Gemeente Leeuwarden. Gladheidbestrijdingsplan 2013-2014 Gemeente Leeuwarden Gladheidbestrijdingsplan 2013-2014 Hoofdstuk I Beleidsplan Algemeen... 3 Inleiding... 4 Algemene juridische aspecten... 5 Juridische aspecten gladheidbestrijding... 5 Herziening en

Nadere informatie

GLADHEID BESTRIJDINGPLAN

GLADHEID BESTRIJDINGPLAN GLADHEID BESTRIJDINGPLAN 2018-2019 Gemeente Moerdijk Gemeente Moerdijk Gladheidbestrijding 2018-2019 FEESTDAGEN: Met de indeling wordt rekening gehouden met de feestdagen (kerst / oud-nieuw). GECONSIGNEERDE:

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Gladheidbestrijding

Uitvoeringsplan Gladheidbestrijding Uitvoeringsplan Gladheidbestrijding 2013-2014 Oktober 2013 Uitvoeringsplan Gladheidbestrijding 2013-2014 Pagina 2 Inhoud Uitvoeringsplan Gladheidbestrijding 2013-2014 1 1 Inleiding 4 2 Organisatie en werkwijze

Nadere informatie

Gladheidbestrijdingsplan Royal FloraHolland

Gladheidbestrijdingsplan Royal FloraHolland splan Royal FloraHolland Aan Van Betrokkenen gladheidbestrijding Andre van Ruijven / Timon Oosterveer Pagina 1 van 7 Datum 9 juli 2018 Onderwerp Concern breed gladheidbestrijdingsplan Royal FloraHolland

Nadere informatie

De bewijslast rust thans dus bij de gemeenten zelf om aan te tonen dat zij niet verwijtbaar hebben gehandeld.

De bewijslast rust thans dus bij de gemeenten zelf om aan te tonen dat zij niet verwijtbaar hebben gehandeld. CVDR Officiële uitgave van Heerhugowaard. Nr. CVDR91268_1 1 maart 2018 Gladheidbestrijdingsplan 2006 2011 GLADHEIDBESTRIJDINGSPLAN 2006-2011 VOORWOORD OVER GLADHEIDBESTRIJDING AANSPRAKELIJKHEID GEMEENTE

Nadere informatie

Beleidsplan Gladheidsbestrijding

Beleidsplan Gladheidsbestrijding Beleidsplan Gladheidsbestrijding 2012 2017 Provincie Drenthe Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Integrale visie 4 3. Wettelijke kaders 5 3.1. Juridische aspecten 5 3.2. Arbo-aspecten 5 3.3. Milieuaspecten

Nadere informatie

Gladheidbestrijdingsplan gemeente Geldermalsen

Gladheidbestrijdingsplan gemeente Geldermalsen Gladheidbestrijdingsplan gemeente Geldermalsen 2013-2017 Versie september 2013 Registratienummer: 12.014779 Auteur: J. van den Berge Dit rapport is opgesteld door de gemeente Geldermalsen afdeling Ruimtelijk

Nadere informatie

i: & :..) (E ' :i... jë : : ja :. :..:1:).:,:;ëJ'; ( ).éi. $ j jj.. Aan de Raad van de gemeente Buren De Wetering 1 4021 VZ MAURIK uw bfief van: uw

i: & :..) (E ' :i... jë : : ja :. :..:1:).:,:;ëJ'; ( ).éi. $ j jj.. Aan de Raad van de gemeente Buren De Wetering 1 4021 VZ MAURIK uw bfief van: uw i: & :..) (E ' :i.... jë : : ja :. :..:1:).:,:;ëJ'; ( ).éi. $ j jj.. Aan de Raad van de gemeente Buren De Wetering 1 421 VZ MAURIK uw bfief van: uw kenmerk: nns kenmefk: behandeld door: bjlagetn): onderwerp:

Nadere informatie

Gladheidbestrijdingsplan winter 2015/2016

Gladheidbestrijdingsplan winter 2015/2016 Gladheidbestrijdingsplan winter 2015/2016 1 Inleiding Als wegbeheerder heeft de gemeente de plicht om alles te doen en niets na te laten om, zover het binnen haar vermogen ligt de gladheid zo effectief

Nadere informatie

EVALUATIE GLADHEIDBESTRIJDING WINTER 2012/2013

EVALUATIE GLADHEIDBESTRIJDING WINTER 2012/2013 RIS.6318 EVALUATIE GLADHEIDBESTRIJDING WINTER 2012/2013 Definitieve opmaak conform standaard gemeente!!!!! Inleiding Als wegbeheerder heeft de gemeente de plicht om alles te doen en niets na te laten om,

Nadere informatie

Gladheidbestrijdingsplan. Winterseizoen actief en betrokken. dewolden.nl

Gladheidbestrijdingsplan. Winterseizoen actief en betrokken. dewolden.nl Gladheidbestrijdingsplan Winterseizoen 2013-2014 actief en betrokken dewolden.nl Inhoud 1. Inleiding 2 2. Juridische aspecten 2 3. Signalering 3 Gladheidmeldsysteem Meldkamer Drenthe 4. Actieve maatregel

Nadere informatie

GLADHEID BESTRIJDINGPLAN

GLADHEID BESTRIJDINGPLAN GLADHEID BESTRIJDINGPLAN 2011-2012 Gemeente Moerdijk Gemeente Moerdijk Afdeling RBOR, Wijzigingen / bijzonderheden de gladheidbestrijding 2011-2012 1. Feestdagen Met de indeling is rekening gehouden met

Nadere informatie

Kwalster en andere winterse ongemakken. Visie voor een optimale gladheidbestrijding in gemeente Leeuwarden

Kwalster en andere winterse ongemakken. Visie voor een optimale gladheidbestrijding in gemeente Leeuwarden Kwalster en andere winterse ongemakken Visie voor een optimale gladheidbestrijding in gemeente Leeuwarden Presentatie onderdelen Visie op nieuwbeleid gladheidbestrijding - Gladheidbestrijdingsplan - Uitvoeringsplan

Nadere informatie

Beleidsplan Gladheidbestrijding

Beleidsplan Gladheidbestrijding Beleidsplan Gladheidbestrijding Gemeente Enschede Oktober 2014 1 Inhoudsopgave Samenvatting... 3 1. Inleiding... 4 1.1 Waarom een nieuw Beleidsplan Gladheidbestrijding?... 4 1.2 Doel van dit beleidsplan...

Nadere informatie

Evaluatie Gladheidbestrijding

Evaluatie Gladheidbestrijding Evaluatie Gladheidbestrijding seizoen 2014-2015 Inleiding Net als de winter van 2013-2014, was ook de winter van 2014-2015 vrij zacht. In De Bilt lag de gemiddelde temperatuur iets hoger dan het langjarig

Nadere informatie

ALGEMENE TOELICHTING. Inleiding

ALGEMENE TOELICHTING. Inleiding ALGEMENE TOELICHTING Inleiding Het uitbesteden van gladheidsbestrijding vraagt om een gedegen kennis van deze materie. Hiervoor heeft CROW twee publicaties uitgebracht; Leidraad gladheidsbestrijdingsplan

Nadere informatie

1. Inleiding 1 1.1 Aanleiding 1 1.2 Geldigheidsduur 1. 2. Uitgangspunten 2. 3. Doelgroepen 2 3.1 Extreme omstandigheden en aanhoudende gladheid 3

1. Inleiding 1 1.1 Aanleiding 1 1.2 Geldigheidsduur 1. 2. Uitgangspunten 2. 3. Doelgroepen 2 3.1 Extreme omstandigheden en aanhoudende gladheid 3 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 1.1 Aanleiding 1 1.2 Geldigheidsduur 1 2. Uitgangspunten 2 3. Doelgroepen 2 3.1 Extreme omstandigheden en aanhoudende gladheid 3 4. Systeem van uitvoering 4 5. Strooiroutes

Nadere informatie

Evaluatie Gladheidsbestrijding

Evaluatie Gladheidsbestrijding Kerkplein 2 T (0343) 56 56 00 Postbus 200 F (0343) 41 57 60 3940 AE Doorn E info@heuvelrug.nl Evaluatie Gladheidsbestrijding 2012-2013 Datum 21 augustus 2013 Afdeling Openbare Ruimte Auteur R. ter Horst

Nadere informatie

Evaluatie Gladheidbestrijding seizoen Facts&Figures

Evaluatie Gladheidbestrijding seizoen Facts&Figures Evaluatie Gladheidbestrijding seizoen 2011-2012 Facts&Figures 2 Inleiding Het nieuwe strooiseizoen 2012-2013 staat weer voor de deur. Het uitvoeringsplan gladheidbestrijding is wederom aangepast op basis

Nadere informatie

Beleid gladheidsbestrijding. Den Haag

Beleid gladheidsbestrijding. Den Haag Beleid gladheidsbestrijding Den Haag Datum opgesteld: juli 2015 1 1. Inleiding Den Haag groeit. Steeds meer mensen gaan wonen en werken in de stad. Daarmee neemt ook de druk op de wegen en fietspaden in

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Emmen Dorpen en Wijken

Aan de raad van de gemeente Emmen Dorpen en Wijken Raadhuisplein 1 7811 AP Emmen t. 14 0591 f. 0591 685599 Postbus 30001 7800 RA Emmen e. gemeente@emmen.nl i. www.emmen.nl Aan de raad van de gemeente Emmen Dorpen en Wijken team DNW-VC ons kenmerk uw kenmerk

Nadere informatie

Zout, kan het iets minder?

Zout, kan het iets minder? Zout, kan het iets minder? Marc Eijbersen, CROW Nationaal Gladheidbestrijdingscongres 2012 1 Zout, kan het iets minder? Ja Misschien Nationaal Gladheidbestrijdingscongres 2012 2 Waarom deze vraag? Nationaal

Nadere informatie

Gladheidbestrijdingsplan

Gladheidbestrijdingsplan Gladheidbestrijdingsplan 2012-2017 1 Uitgangspunten gladheidbestrijdingsplan 2012 2017 In dit plan staan de uitgangspunten geformuleerd zoals die binnen de Gemeente Neder-Betuwe worden gehanteerd ten aanzien

Nadere informatie

Gladheidbestrijdingsplan oktober 2014

Gladheidbestrijdingsplan oktober 2014 Gladheidbestrijdingsplan 2014-2024 20 oktober 2014 Gladheidbestrijdingsplan 2014-2024 2 Gladheidbestrijdingsplan 2014-2024 3 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 5 2. Wat is gladheid?... 5 3. Juridische aspecten...

Nadere informatie

Beleidsplan Sneeuw en Gladheidsbestrijding Heerhugowaard

Beleidsplan Sneeuw en Gladheidsbestrijding Heerhugowaard GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Heerhugowaard Nr. 42599 1 maart 2018 Beleidsplan Sneeuw en Gladheidsbestrijding Heerhugowaard 2011 2016 Tekstplaatsing Burgemeester en wethouders van gemeente

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Gladheidbestrijding voor de gemeenten Buren, Neerijnen, Tiel en Neder- Betuwe

Uitvoeringsplan Gladheidbestrijding voor de gemeenten Buren, Neerijnen, Tiel en Neder- Betuwe GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Neder-Betuwe. Nr. 7637 25 januari 2016 Uitvoeringsplan Gladheidbestrijding 2015-2016 voor de gemeenten Buren, Neerijnen, Tiel en Neder- Betuwe 1. INLEIDING De

Nadere informatie

Gladheidbestrijdingsplan Gemeente Velsen

Gladheidbestrijdingsplan Gemeente Velsen Gladheidbestrijdingsplan Gemeente Velsen November 2011 Maart 2012 1 november 2011 Inleiding In de periode van 3 november 2011 tot 30 maart 2012 staan het personeel en materieel van HVC Inzameling klaar

Nadere informatie

Gladheidbestrijdingsplan. Winterseizoen 2015-2016. actief en betrokken. dewolden.nl

Gladheidbestrijdingsplan. Winterseizoen 2015-2016. actief en betrokken. dewolden.nl Gladheidbestrijdingsplan Winterseizoen 2015-2016 actief en betrokken dewolden.nl Inhoud 1. Inleiding 2 2. Juridische aspecten 2 3. Signalering 3 Gladheidmeldsysteem Meldkamer Drenthe 4. Actieve maatregel

Nadere informatie

Gladheidpreventieplan. Gemeente Lochem

Gladheidpreventieplan. Gemeente Lochem Gladheidpreventieplan Gemeente Lochem 2016-2020 Lochem Versie 26-7-2016 INHOUDSOPGAVE 1 Algemeen 3 1.1 Inleiding 3 1.2. Circulus Berkel 3 2 Beleidsuitgangspunten, samenwerkingsverbanden en de Taken van

Nadere informatie

Reg.nr.: R-MRM/2014/3098. Beleidsplan gladheidbestrijding GEMEENTE BOXMEER

Reg.nr.: R-MRM/2014/3098. Beleidsplan gladheidbestrijding GEMEENTE BOXMEER Reg.nr.: R-MRM/2014/3098 Beleidsplan gladheidbestrijding 2014-2019 GEMEENTE BOXMEER 1 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1 Inleiding...3 1.1 Inleiding...3 1.2 Wettelijk kader...3 1.3 Leidraad gladheidbestrijding...4

Nadere informatie

Gladheidpreventieplan. Gemeente Lochem

Gladheidpreventieplan. Gemeente Lochem Gladheidpreventieplan Gemeente Lochem 2012-2016 Lochem November 2012 INHOUDSOPGAVE 1 Algemeen 3 1.1 Inleiding 3 2 Beleidsuitgangspunten, samenwerkingsverbanden en de taak van 4 de afdeling Openbare Werken

Nadere informatie

GLADHEIDBESTRIJDINGSPLAN

GLADHEIDBESTRIJDINGSPLAN GLADHEIDBESTRIJDINGSPLAN 2011-2014 Augustus 2010 DSOB Beheer Openbare Ruimte GLADHEIDBESTRIJDINGSPLAN 2010-2014 INHOUDSOPGAVE Pagina 1 Kaders gladheidbestrijding 3 Aanleiding 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Wettelijke

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK GLADHEIDBESTRIJDING 2013 / 2014

PLAN VAN AANPAK GLADHEIDBESTRIJDING 2013 / 2014 PLAN VAN AANPAK GLADHEIDBESTRIJDING 2013 / 2014 Dienst Stad Afdeling Openbare Werken Team Groen en Begraafplaatsen Oktober 2013 Plan van aanpak gladheidbestrijding 2013-2014 2 INHOUD: 1 INLEIDING... 4

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord Inleiding... 4

Inhoudsopgave Voorwoord Inleiding... 4 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Voorwoord... 3 1. Inleiding... 4 2. Het bestrijden van gladheid... 5 2.1 Verschillende vormen van gladheid... 5 2.2 Sneeuwschuiven... 5 2.3 Droogzout- versus natzout strooimethode...

Nadere informatie

2 - Gladheidbestrijding

2 - Gladheidbestrijding OPDRACHT FCL: 62100203 ECL: diverse Naam: Onderwerp: Soort: 2 - Gladheidbestrijding Grote opdracht Opdracht Actie volgens concern: Algemeen: is geen wettelijke taak, maar bij onvoldoende gladheidsbestrijding

Nadere informatie

Printdatum

Printdatum Printdatum 5-10-2018 1 Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Doelstelling... 3 1.2.1 Beleid... 3 1.2.2 Methode van de gladheidbestrijding... 3 1.2.3 Preventief strooien... 4 1.2.4 Curatief strooien...

Nadere informatie

Gladheidsbestrijding. Curatief of preventief strooien. Ed Steiger juni Concept. Beleidsontwikkeling en Planvorming.

Gladheidsbestrijding. Curatief of preventief strooien. Ed Steiger juni Concept. Beleidsontwikkeling en Planvorming. Curatief of preventief strooien Auteur Ed Steiger Registratienummer 04.11667 Versie 3.0 Status Concept Afdeling Beleidsontwikkeling en Planvorming Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Samenvatting 4 3 Verschillende

Nadere informatie

Uitvoering gladheidsbestrijding

Uitvoering gladheidsbestrijding 2018 2019 Uitvoering gladheidsbestrijding Definitief 01-12-2018 Gemeente Wierden Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Afwegingskader gladheidsbestrijding... 4 2.1 Gladheidsbestrijding openbare ruimte... 4 2.2 Strooimethodiek

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Openbare Ruimte Hoe gaan wij de gladheid bestrijden? R. Muller Openbare Ruimte 22 september 2010 2 Inhoudsopgave Bijlage I Hoe gaat de gemeente Overbetuwe gladheidbestrijden?.. 1 Inhoudsopgave... 3 1.

Nadere informatie

Evaluatie Gladheidbestrijding

Evaluatie Gladheidbestrijding Evaluatie Gladheidbestrijding seizoen 2013-2014 Inleiding De winter van 2013-2014 is de op één na zachtste geweest sinds het begin van de metingen. Samen met de winter van 1989-1990 staat ze op de tweede

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Gladheidbestrijding 2014-2015

Uitvoeringsplan Gladheidbestrijding 2014-2015 Stadswerken Wijkonderhoud en Service www.utrecht.nl/gladheid Uitvoeringsplan Gladheidbestrijding 2014-2015 Versie: 1.1 Datum 21 november 2014 Voorwoord Het uitvoeringsplan Gladheidbestrijding 2014-2015

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Gladheidbestrijding Nijmegen

Uitvoeringsprogramma Gladheidbestrijding Nijmegen Uitvoeringsprogramma Gladheidbestrijding Nijmegen 2011-2012 Inhoud 1. Inleiding...2 2. Algemeen...2 3. Prioriteiten en routes...3 4. Methodiek...5 5. Werking van dooimiddelen...7 6. Proces...8 7. Registratie...9

Nadere informatie

NOTITIE GLADHEIDSBESTRIJDING

NOTITIE GLADHEIDSBESTRIJDING NOTITIE GLADHEIDSBESTRIJDING De zorgplicht van de gemeente. In artikel 16 e.v. van de Wegenwet is uitdrukkelijk geregeld dat bij de gemeente de zorg rust voor het in goede en veilige staat houden van openbare

Nadere informatie

Gemeente RIS Voorlopige opmaak, definitieve opmaak volgens huisstijl gemeente Emmenüü

Gemeente RIS Voorlopige opmaak, definitieve opmaak volgens huisstijl gemeente Emmenüü ^CfT Emmert RIS.6319 Voorlopige opmaak, definitieve opmaak volgens huisstijl gemeente Emmenüü oktober 2013 Inleiding Als wegbeheerder heeft de gemeente de plicht om alles te doen en niets na te laten om,

Nadere informatie

Beleidsplan Gladheidbestrijding Gemeente Losser

Beleidsplan Gladheidbestrijding Gemeente Losser Beleidsplan Gladheidbestrijding 2016-2019 Gemeente Losser 4 december 2015 1 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 4 2. EVALUATIE EN UITGANGSPUNTEN... 5 2.1 Evaluatie gladheidbestrijding seizoen 2014-2015... 5

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Gladheidbestrijding Nijmegen

Uitvoeringsprogramma Gladheidbestrijding Nijmegen Uitvoeringsprogramma Uitvoeringsprogramma Gladheidbestrijding Nijmegen 2012-2013 1. Inleiding De gemeente Nijmegen heeft in 2011 haar beleidsuitgangspunten op gladheidbestrijding geformuleerd en vastgelegd

Nadere informatie

Actieplan Gladheidbestrijding Zeewolde

Actieplan Gladheidbestrijding Zeewolde Actieplan Gladheidbestrijding Zeewolde Seizoen 2014 2015 2/15 Inhoudsopgave 1. Inleiding en doel actieplan... 3 2. Beleid... 3 3. Verantwoordelijkheden wegennet gemeente Zeewolde... 4 4. Coördinatie...

Nadere informatie

BAMM/U201101915 Lbr. 11/070

BAMM/U201101915 Lbr. 11/070 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Gladheidbestrijding uw kenmerk ons kenmerk BAMM/U201101915 Lbr. 11/070 bijlage(n) 2 datum 11 november 2011

Nadere informatie

Gladheidsbestrijdingsplan Ommen

Gladheidsbestrijdingsplan Ommen Gladheidsbestrijdingsplan Ommen Beleidsplan voor de bestrijding van wintergladheid in Ommen voor de periode 2011 t/m 2015 Versie 1.02 Status Definitief Datum 24 november 2010 Gemeente Ommen Documentnummer

Nadere informatie

GLADHEIDBESTRIJDINGSPLAN

GLADHEIDBESTRIJDINGSPLAN GLADHEIDBESTRIJDINGSPLAN SEIZOEN 2012 2013 periode 18 oktober 2012 tot 4 april 2013 Aktieplan gladheidsbestrijding 2012 2013 1 GLADHEIDBESTRIJDINGSPLAN 2012-2013 1. Inleiding. Voor u ligt het gladheidbestrijdingsplan

Nadere informatie

GEMEENTE GULPEN-WITTEM. Gladheidsbestrijdingsplan

GEMEENTE GULPEN-WITTEM. Gladheidsbestrijdingsplan GEMEENTE GULPEN-WITTEM Gladheidsbestrijdingsplan 2018-2019 9 Oktober 2018 1 Uitvoering gladheidsbestrijdingsplan 2018-2019 Inleiding 3 Bereikbaarheid / beschikbaarheid 3 Organisatie 3 Signalering/melding

Nadere informatie

Gladheidbestrijdingsplan

Gladheidbestrijdingsplan Gladheidbestrijdingsplan Gemeente Venlo Seizoen 2017-2018 8 september 2017 Algemeen Definities Inleiding 1. Juridische aspecten Algemene juridische aspecten Juridische aspecten gladheidbestrijding Vastleggen

Nadere informatie

Overzicht normen Arbeidstijdenwet en Arbeidstijdenbesluit 2007

Overzicht normen Arbeidstijdenwet en Arbeidstijdenbesluit 2007 Overzicht normen Arbeidstijdenwet en Arbeidstijdenbesluit 2007 De Arbeidstijdenwet (Atw) is van toepassing op alle personen die onder het gezag van de werkgever arbeid verrichten (werknemer, leerlingen,

Nadere informatie

Gladheidbestrijdingsplan gemeente Terneuzen

Gladheidbestrijdingsplan gemeente Terneuzen Gladheidbestrijdingsplan gemeente Terneuzen Afdeling Realisatie en Beheer Datum : November 2011 Versie : T10.2011 Opgesteld door P. Bervoets Gladheidbestrijdingsplan gemeente Terneuzen 2011 2012 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

GLADHEIDBESTRIJDINGSPLAN

GLADHEIDBESTRIJDINGSPLAN GLADHEIDBESTRIJDINGSPLAN 2016-2017 Inhoudsopgave 1. Terugblik winter 2014-2015 3 2. Werkgebied en wijzigingen 4 3. Werkwijze 4 4. Materieel en strooimiddel 5 5. Prioriteiten 6 6. Personele en organisatorische

Nadere informatie

Verschillende dooizouten en hun effecten Richtlijnen wat betreft het gebruik van dooizouten. Kristof Ramaekers Hasselt

Verschillende dooizouten en hun effecten Richtlijnen wat betreft het gebruik van dooizouten. Kristof Ramaekers Hasselt Verschillende dooizouten en hun effecten Richtlijnen wat betreft het gebruik van dooizouten Kristof Ramaekers 04-10-2011 Hasselt Agentschap Wegen en Verkeer Beheer in Vlaanderen van: 5.500 km gewestwegen

Nadere informatie

Evaluatie gladheidseizoen gemeente Heemstede Seizoen Augustus 2017

Evaluatie gladheidseizoen gemeente Heemstede Seizoen Augustus 2017 Evaluatie gladheidseizoen gemeente Heemstede Seizoen 2016 2017 Augustus 2017 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gladheidbestrijding 2016-2017... 4 2.1 Het winterseizoen... 4 2.2 Gereden strooiroutes... 4 2.3

Nadere informatie

Gladheidbestrijding. Uitvoeringsplan

Gladheidbestrijding. Uitvoeringsplan Vastgesteld door burgemeester en wethouders In werking getreden op 1 november 2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 1.1 Uit het beleid... 3 1.2 Wijzigingen ten opzichte van vorig seizoen...

Nadere informatie