Toegang tot en kwaliteit van de jeugdhulp. Speerpunten n.a.v. onderzoek Kinderombudsman

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toegang tot en kwaliteit van de jeugdhulp. Speerpunten n.a.v. onderzoek Kinderombudsman"

Transcriptie

1 Toegang tot en kwaliteit van de jeugdhulp Speerpunten n.a.v. onderzoek Kinderombudsman

2 DE ZORG WAAR ZE RECHT OP HEBBEN ONDERZOEK KINDEROMBUDSMAN Samenvatting, speerpunten en lokale situatie ALGEMEEN Na de inwerkingtreding van de Jeugdwet in 2015 is het aan de gemeenten om de hulp aan en zorg voor kinderen, jongeren en hun ouders te coördineren. De jeugdhulpsystemen worden naar de lokale situatie ingericht en verschillen dus van gemeente tot gemeente. De Kinderombudsman staat achter de uitgangspunten van de decentralisatie: - Eerder samenwerkende (jeugd)hulp op maat bieden; - Regeldruk voor professionals verminderen; - Professionele ruimte vergroten; - Zorgvraag terugbrengen; - Medicalisering verkleinen; - Eigen kracht van gezinnen meer aanspreken. Met opmerkingen [MB1]: Hoe zit dat in Tiel: hoe is het georganiseerd en waar wordt zorg ingekocht, en wordt dat in regionaal verband gedaan? Dit rapport rapporteert over de voortgang en doet aanbevelingen voor verbeteringen. Centrale vraag daarbij is: Krijgen kinderen na de decentralisatie de zorg en hulp waar zij recht op hebben?

3 VOORTRAJECT EN KNELPUNTEN 2015 Knelpunten Voor de decentralisatie: - Wachtlijsten - Miscommunicatie - Kinderen met problemen te laat in beeld Met opmerkingen [MB2]: Nog aangeven welke knelpunten al zijn opgelost Na de decentralisatie, maar niet urgent: - Privacy bij gegevensuitwisseling - ICT-problemen - Ouderbijdragen in de jeugd-ggz (inmiddels afgeschaft) Na de deelcentralisatie, problematisch en/of urgent: April Wijkteams nog niet goed georganiseerd - Intern nog veel onduidelijkheid over taken, bevoegdheden en aanpak - Wijkteams nog niet alle deskundigheid in huis - Niet duidelijk voor ouders waar ze terecht kunnen met hun vraag Tussenoordeel: wel strubbelingen, maar over het algemeen is de kwaliteit van de hulp nagenoeg gelijk gebleven, continuïteit van de zorg blijkt te zijn gewaarborgd. Aanbevelingen april 2015: - Toegang tot de jeugdhulp is niet algemeen bekend. Gemeenten moeten daarover beter communiceren. - Wijkteams moeten snel geoptimaliseerd worden, m.n. qua kennis en expertise. - Gemeenten moeten minimale kwaliteitseisen voor de jeugdhulp formuleren. - Gemeenten moeten een effectief toetsingskader ontwikkelen voor e aanspraak op eigen kracht. Oktober Toegang tot jeugdhulp komt in het geding doordat gemeenten invloed uitoefenen op de hulp die kinderen krijgen (uit besparingszin of noodzaak?) Kinderen krijgen hulp die beschikbaar is, niet die de specialist voorschrijft. Financiële belangen worden boven de belangen van het kind gesteld. - Gemeenten werken te veel aanbodgericht en te weinig vraaggericht. - Het vaststellen van de hulp voor een kind kost veel tijd doordat onderlinge afstemming tussen gemeenten en andere instanties veel tijd kost en potjes niet duidelijk zijn. - Door de grote mate van bureaucratie ontstaan verdere wachtlijsten. Gemeenten voeren te weinig regie op het verwijzen naar andere aanbieders. - Tijdig herindiceren van PGB s en zorgindicaties gaat moeizaam en levert veel onzekerheid bij gezinnen op. Tussenoordeel: idem. Wel strubbelingen, maar over het algemeen is de kwaliteit en continuïteit van de zorg goed beoordeeld. Aanbevelingen oktober 2015: - Rijk moet schakelen op de ontstane situatie en bijsturen op de negatieve bijeffecten die zijn ontstaan door inkoopgedrevenheid, organisatiebelangen en administratieve lasten. Wet- en regelgeving moet waar nodig worden aangepast.

4 - Gemeenten moeten verwijzers te allen tijde de ruimte geven om de hulp toe te kennen die nodig is. - Gemeentelijke prioriteit moet liggen bij: 1) bestrijden van de wachtlijsten, 2) afronden van de herindicaties, 3) op orde brengen van de randvoorwaarden voor een sterke toegang. - Gemeenten moeten de verantwoordelijkheid voor hulp aan een kind actief op zich nemen en niet (laten) steggelen. - Aanbieders moeten transparant zijn over de capaciteit en doorverwijzen waar nodig om wachtlijsten te voorkomen. Met opmerkingen [MB3]: Wat verstaan wij onder sterke toegang? Overige knelpunten tussentijds: - Inrichting van de administratie o Facturering en declaratie o PGB s o Ouderbijdragen o Gegevensoverdracht o Behoefte aan cijfermatig inzicht, m.n. budgetten en zorgconsumptie o Vrees voor ontoereikend budget. Afgesproken bestuurlijke prioriteiten na oktober 2015: - Communicatie - Herbeoordeling persoonsgebonden budgetten (PGB s) - Terugdringen van administratieve lasten - Budgetplafonds - Privacy. Tussentijds oordeel: er gebeurt nog heel veel en alle gemeenten hebben de toegang en inrichting van de zorg anders georganiseerd. Er wordt nog veel overlegd, dus er valt eigenlijk nog niet echt iets te concluderen. Het oordeel wordt dus nog even uitgesteld.

5 SITUATIE PER MAART 2016 Er is op een aantal thema s verder gekeken naar mogelijke verbeterpunten. Deze thema s zijn: - Samenwerking tussen wijkteams en (huis)artsen - Veiligheid in de toegang - Wachtlijsten - Het vinden van toegang tot de jeugdhulp. 1 Samenwerking tussen wijkteams en (huis)artsen De gemeenten moeten een doorverwijzing door een huisarts accepteren, maar niet alle aanbieders hebben een contract met de gemeente. De gemeente mag deze zorgvergoeding weigeren en doorverwijzen. Conclusie: een verwijzing van de huisarts zonder een check op de gecontracteerde jeugdhulp (bij gemeentelijke toegang) kan financiële consequenties hebben voor ouders. 44% van de doorverwijzingen naar jeugdhulptrajecten verloopt via de huisarts. Huisartsen en wijkteams kunnen nog veel beter samenwerken, daarvoor dienen goede samenwerkingsafspraken gemaakt te worden. Patstelling: gemeenten willen inzicht in doorverwijsgedrag, huisartsen willen hun autonome verwijsrecht en de privacy niet aangetast zien. In het belang van genezing en verzorging willen huisartsen wel samenwerken met de wijkteams. Zij zijn echter slecht op de hoogte van de werkwijze en het ondersteuningsaanbod van wijkteams en gecontracteerde aanbieders: welke deskundigheid is in het wijkteam en de aanbieders aanwezig, wie is gecontracteerd en waar zijn wachtlijsten en budgetplafonds? Te zetten stappen: - Vertrouwen creëren tussen (huis)artsen, specialisten en wijkteams o Terugkoppeling over patiënten die zijn doorverwezen naar een wijkteam; o Bekendheid met leden van het wijkteam; o Vertrouwen hebben in omgang van wijkteam met privacygevoelige informatie: maak duidelijke afspraken en kom deze ook na; o Overweeg opname van jeugdartsen in je wijkteams; o Praktisch: richt je bereikbaarheid als wijkteam/gemeente voor huisartsen anders in i.v.m. spreekuren, ook als het gaat om bijeenkomsten. Conclusie: investeren in contact met huisartsen loont zowel in efficiëntie, wederzijdse- en cliënttevredenheid en budget. 2 Veiligheid in de toegang M.n. waar het gaat om huiselijk geweld en kindermishandeling Voor 2015 was de gemeente verantwoordelijk voor preventie van kindermishandeling en huiselijk geweld. Nu is ze vanuit de Wmo ook verantwoordelijk voor signalering, diagnostiek, hulp en behandeling. Veilig Thuis speelt hier een grote rol in. Gemeenten, GI s en Veilig Thuis moeten erg wennen aan deze nieuwe rol en bijbehorende verantwoordelijkheden. Voor de wijkteams is het niet altijd duidelijk bij wie zij terecht kunnen met specifieke vragen (Veilig Thuis, expertisepool aanbieders, Veiligheidshuis, GI). Qua GI is niet altijd duidelijk of GI de ondersteuning aan het gezin zelf oppakt of gericht is op expertiseversterking aan de wijkteams.

6 De exacte samenwerkingsketen, de afspraken over routing, inschakeling van expertise en afschaling zijn voor de betrokkenen vaak nog niet helder. Exacte taak- en rolverdeling zijn nog niet goed afgestemd. Stimuleringsprogramma SWING van het Nederlands Jeugdinstituut is gericht op doorontwikkeling van jeugdbescherming en jeugdreclassering, met als doel: - Betere samenwerking in de keten; - Betere kwaliteit jeugdbescherming en jeugdreclassering; - Beperking duur van maatregelen; - Beperking intensiteit van hulp. Veilig Thuis functioneert wisselend goed danwel slecht. Veilig Thuis geeft aan dat de onderlinge verschillen tussen de gemeentes die zij bedienen, voor onduidelijkheid en (dus) vertraging zorgen. Contactpersonen zijn niet altijd even duidelijk. Regiovisies en handelingsprotocollen komen niet altijd overeen met lokaal beleid. Terugkoppeling van casussen van Veilig Thuis aan de wijkteams is gebrekkig. Soms wordt nog te uitgebreid onderzoek gedaan, wat een belasting kan opleveren voor het kind en andere betrokkenen. Verschillen in zienswijzen in de samenwerkingsketen maakt het organiseren van nieuwe initiatieven en samenwerkingsverbanden moeilijk. Patstelling: Veilig Thuis heeft (nog) weinig vertrouwen in de kennis en vaardigheden van de wijkteams waar het gaat om veiligheid van minderjarigen. Daardoor zijn zij minder geneigd om naar dat niveau af te schalen. Hulp stagneert daardoor soms, aangezien er geen dossieroverdracht is. Gemeenten daarentegen hebben soms weinig vertrouwen in de kwaliteit van het onderzoek vanuit Veilig Thuis, m.n. waar het gaat om het afwegingskader. Opschalen gaat wel goed. Wachtlijsten zijn wel een probleem. VNG heeft een handreiking opgesteld, hoe om te gaan met wachtlijsten. Verbetersuggesties vanuit de VNG aan Veilig Thuis: - Niet automatisch onderzoek doen, maar vanaf het begin een gesprek aangaan met het gezin en aansturen op hulp; - Samenwerking met lokale teams voor overdracht van casuïstiek. Suggesties voor de gemeente/wijkteams: - Creëer vertrouwen met Veilig Thuis o Breng in beeld welke kennis en handelingsbekwaamheid er in je team is m.b.t. huiselijk geweld en kindermishandeling; o Overweeg opname en/of overleg met een gedragswetenschapper die casussen v.w.b. onveilige situaties kan beoordelen; heb specifieke intervisie op het thema veiligheid; o Overweeg werken met screeningsinstrumenten en/of organiseer trainingen op het gebied van vroegsignalering; o Neem kennis van en oefen met de stappen van de meldcode. 3 Wachtlijsten Er is nauwelijks sprake van wachtlijsten bij de toegang tot de zorg. Wel liggen aanvragen soms lang op de plank. Er ontstaan soms wel wachtlijsten wanneer de wijkteams zelf hulp leveren (door capaciteitsproblemen of het gebrek aan een passende oplossing). Er zijn regelmatig wachtlijsten bij de gecontracteerde zorgverleners (met name GGZ-aanbieders). Redenen: - Vraagtoename

7 - Bereikt budgetplafond; - Verdwijnen zorg door bezuinigingen. Bij crisissituaties moet soms gezocht worden naar creatieve manieren van overbruggingshulp. Meestal doen de toegangsmedewerkers dit; aanbieders komen nog weinig met alternatieven. Deze behoefte is er wel bij de gemeenten. Hiervoor is kennis van de sector en het ingekochte aanbod nodig. Vaak kan pas in een volgende inkoopronde geschakeld worden m.b.t. samenwerkingsafspraken met zorgaanbieders. Onderzoek wijst uit dat het aanhouden van de productindelingen van voor 2015, en/of het opstellen van productcodes, leidt tot registratielast en flexibiliteit, maatwerk, samenwerking en alternatieven tegenwerkt. Lumpsumfinanciering en resultaatfinanciering bieden hiervoor bijvoorbeeld veel meer mogelijkheden en leidt tot vernieuwing in samenwerkingsverbanden. Huisartsen en specialisten doen wat zij kunnen om wachtlijsten te overbruggen. Bijvoorbeeld door de cliënt in de tussentijd door de praktijkondersteuner (POH er) of door een ziekenhuisarts tussentijds onder controle te houden. Door gebrek aan kennis en kunde bij de wijkteams is verwijzing van jeugd naar de juiste hulp erg laat, wat langere hulptrajecten tot gevolg heeft. Dat verergert de wachtlijsten. Ook neemt het aantal crisismeldingen hierdoor toe. Wijkteams stemmen daarnaast vaak in een laat stadium af met zorgverleners. De toegenomen administratieve last neemt bij aanbieders uren in beslag die anders aan zorg besteed zouden kunnen worden. Er wordt nog (te) weinig overbruggingszorg geleverd, en er wordt erg weinig naar andere zorgaanbieders doorverwezen. Wachtlijsten worden door ouders en jongeren als zeer belastend ervaren. Dit geldt voor de initiële wachtlijst (moment van aanmelding tot moment van intake) en voor de onzichtbare wachtlijst (moment van intake startmoment van behandeling). 4 Het vinden van de (juiste) toegang Voor nieuwe instromers vanaf 2015 De wijkteams zijn meestal onbekend; doorverwijzing is meestal via een professional of school, via internet of het sociale netwerk. Ouders ervaren dat wijkteams niet de juiste hulp voor hun kind kunnen vinden; ze moeten zelf veel uitzoeken en de vele regels en systemen zijn onoverzichtelijk. Ouders voelen zich vaak gefrustreerd en machteloos. Dit geldt vooral voor nieuwe instromers. Ouders die al veel ervaring hebben met jeugdhulp zien de wijkteams juist als een grote vooruitgang. Conclusie: gemeenten moeten zorgen voor een goede bekendheid met de wijkteams vanuit internet en voor scholen, peuterspeelzalen, consultatiebureaus et cetera. Niet alle doelgroepen zijn nog in beeld, m.n. de groep licht verstandelijk beperkten vallen buiten de boot vanwege de afwezigheid van speciaal onderwijs binnen de gemeentegrens (kleinere gemeenten). Hier ligt een taak voor de scholen om proactief contacten met de randgemeenten te onderhouden. (?)

8 Gemeenten hebben de verwijzingen nog niet goed in beeld doordat de gegevensoverdracht nog niet goed op orde is. Daardoor is weinig zicht op de budgettering.

9 ALGEMENE AANBEVELINGEN OMBUDSMAN IN RELATIE TOT DE LOKALE SITUATIE IN TIEL Algemene aanbevelingen De Kinderombudsman vraagt gemeenten om: Te investeren in de expertise van het wijkteam om daarmee twijfels te reduceren en vertrouwen in het wijkteam te versterken. Prioriteit te maken van de samenwerking tussen wijkteams en (huis)artsen, Veilig Thuisorganisaties en jeugdhulpaanbieders. Er moeten heldere afspraken worden gemaakt over wie wanneer verantwoordelijk is. Daarnaast dient er terugkoppeling plaats te vinden wanneer een casus wordt doorgezet. Een overzicht van gecontracteerde aanbieders breed te verspreiden (bijvoorbeeld digitaal), onder ketenpartners, ouders en kinderen. Te blijven communiceren over de werkwijze van de toegang richting jeugd, ouders en ketenpartners. Eenmalige communicatie hierover is niet voldoende. Te investeren in de kennis en expertise bij de wijkteams op het gebied van veiligheid van kinderen. Dit is noodzakelijk om de regierol van gemeenten in de veiligheid van kinderen te waarborgen. Te investeren in een dekkende toegang door na te gaan of er wordt voldaan aan de randvoorwaarden voor een sterke toegang 1 en daar waar nodig verbeteringen door te voeren. Proactief beleid te voeren om wachtlijsten te voorkomen en terug te dringen, door: o Te zoeken naar alternatieve passende vormen van bekostiging die de samenwerking tussen aanbieders niet belemmert. o Flexibel om te gaan met budgetplafonds. o Verwijzers inzicht te geven in de beschikbare hulp. De Kinderombudsman vraagt alle ketenpartners om: Zich in te zetten om wachtlijsten te voorkomen en te verminderen, desnoods door te verwijzen naar andere aanbieders waar kinderen wel snel geholpen kunnen worden. Samenwerking op gang te helpen. Neem zelf het initiatief om met elkaar in contact te treden. 1 Zie: Handreiking Randvoorwaarden voor de veiligheid van jeugdigen in de toegang tot jeugdhulp (2016), De Kinderombudsman, te verkrijgen via: uploaded/2016.kom011%20print%20randvoorwaarden20voor20de20toegang20tot20jeugdhulp20-20printversie.pdf

DE ZORG WAAR ZE RECHT OP HEBBEN ONDERZOEK KINDEROMBUDSMAN Knelpunten algemeen en hun betrekking op Tiel

DE ZORG WAAR ZE RECHT OP HEBBEN ONDERZOEK KINDEROMBUDSMAN Knelpunten algemeen en hun betrekking op Tiel DE ZORG WAAR ZE RECHT OP HEBBEN ONDERZOEK KINDEROMBUDSMAN Knelpunten algemeen en hun betrekking op Tiel Richtinggevende vragen: 1 Welke knelpunten onderscheiden we in het algemeen; 2 Gelden deze knelpunten

Nadere informatie

Lijst van ingekomen stukken behorende bij de commissievergadering Samenleving d.d. 6 juli 2016

Lijst van ingekomen stukken behorende bij de commissievergadering Samenleving d.d. 6 juli 2016 Lijst van ingekomen stukken behorende bij de commissievergadering Samenleving d.d. 6 juli 2016 agendapunt 3 Onderwerp Status 1 Informatienota Rapport Kinderombudsman over de transitie Jeugdzorg ter kennis

Nadere informatie

Leidraad samenwerking huisartsen en gemeenten rond jeugd

Leidraad samenwerking huisartsen en gemeenten rond jeugd Leidraad samenwerking huisartsen en gemeenten rond jeugd Vastgesteld: 17 september 2018 Voorgeschiedenis In de aanloop naar de nieuwe Jeugdwet maakten VNG en LHV gezamenlijk de werkmap Samenwerking tussen

Nadere informatie

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Factsheet Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp: ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedproblemen, en geestelijke

Nadere informatie

Factsheet Besluit gemeente na verwijzing door huisarts?

Factsheet Besluit gemeente na verwijzing door huisarts? JStelselwijziging Jeugd Factsheet Besluit gemeente na verwijzing door huisarts? Aanleiding Moet of kan de gemeente na de verwijzing door de huisarts en de beoordeling door de jeugdhulpaanbieder nog een

Nadere informatie

iiiiiiiniiiiiiiiiniiiiiiii D 14.007228

iiiiiiiniiiiiiiiiniiiiiiii D 14.007228 COLLEGEBESLUIT iiiiiiiniiiiiiiiiniiiiiiii D 14.007228 Burgemeester en wethouders van de gemeente Koggenland; heeft het voorstel van Welzijn van 16 december 2014 gelezen, en; gelet op de artikelen 4.1.8.

Nadere informatie

Datum 10 september 2013 Uw kenmerk Ons kenmerk MN/fk/ Betreft Inbreng LHV en NHG voor verslag Jeugdwet Kamerstuknummer 33684

Datum 10 september 2013 Uw kenmerk Ons kenmerk MN/fk/ Betreft Inbreng LHV en NHG voor verslag Jeugdwet Kamerstuknummer 33684 Tweede Kamer der Staten-Generaal Leden van de Vaste Kamercommissie van VWS T.a.v. de heer drs. A. Teunissen Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Datum 10 september 2013 Uw kenmerk Ons kenmerk MN/fk/433621 Betreft

Nadere informatie

VOORTGANG TRANSITIE JEUGD

VOORTGANG TRANSITIE JEUGD VOORTGANG TRANSITIE JEUGD Tweede kwartaal 2015 De decentralisatie van de jeugdhulp is per 1 januari 2015 een feit. Om de vinger aan de pols te houden voerde het ministerie van VWS voorgaande jaren de Transitiemonitor

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Gemeente

Hoofdstuk 2. Gemeente Fawzi Salih van K2 Brabants Kenniscentrum Jeugd heeft voor u een eerste screening gemaakt van hoofdstuk 2. Het resultaat van de screening is terug te vinden op de volgende pagina s. De samenvatting per

Nadere informatie

Inkoopvisie Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee 2016 e.v.

Inkoopvisie Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee 2016 e.v. 7 januari 2016 Inkoopvisie Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee 2016 e.v. Doel inkoopvisie - Duidelijkheid geven waar we voor staan en wat onze inkoopvoorwaarden zijn. Dit is noodzakelijk aangezien het

Nadere informatie

Gezin aan Zet. Een onderzoek naar de Jeugd- (en Gezins)teams in Holland Rijnland en Den Haag. Janna Eilander Jeugd in Onderzoek 2018

Gezin aan Zet. Een onderzoek naar de Jeugd- (en Gezins)teams in Holland Rijnland en Den Haag. Janna Eilander Jeugd in Onderzoek 2018 Gezin aan Zet Een onderzoek naar de Jeugd- (en Gezins)teams in Holland Rijnland en Den Haag. Janna Eilander Jeugd in Onderzoek 2018 Vandaag Het project Gezin aan Zet Overzicht eerste bevindingen Interactief:

Nadere informatie

Hoe werk je samen voor kind en gezin in 2018? Informatie voor professionals over de transitie specialistische jeugdhulp Versie december 2017

Hoe werk je samen voor kind en gezin in 2018? Informatie voor professionals over de transitie specialistische jeugdhulp Versie december 2017 Hoe werk je samen voor kind en gezin in 2018? Informatie voor professionals over de transitie specialistische jeugdhulp Versie december 2017 Een kind dat jeugdhulp nodig heeft bepaalt samen met de ouder(s)

Nadere informatie

Free Time Flies en een persoonsgebonden budget

Free Time Flies en een persoonsgebonden budget Free Time Flies en een persoonsgebonden budget 1. Inleiding Per 1 januari 2015 zijn er enkele zaken veranderd rondom het persoonsgebonden budget (pgb). Op grond van de Jeugdwet en Wmo kunnen volwassenen,

Nadere informatie

Medisch specialist ziekenhuis

Medisch specialist ziekenhuis Factsheet Medisch specialist ziekenhuis en de Jeugdhulp Almere 2015 Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp: ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en

Nadere informatie

Hoe staan we ervoor? Transformatie in wording. Inge Bakker Kennispunt Twente

Hoe staan we ervoor? Transformatie in wording. Inge Bakker Kennispunt Twente Hoe staan we ervoor? Transformatie in wording Inge Bakker Kennispunt Twente 1 Met Respect Versterken eigen kracht Zorg op maat Eén gezin, één plan Behoud het goede Ontwikkelen van werkwijze eigen kracht

Nadere informatie

Transformatie Jeugdzorg

Transformatie Jeugdzorg Transformatie Jeugdzorg Inhoud presentatie 1. Opdracht gemeente en besluitvorming 2. Zorgstructuur jeugd Oosterhout 3. Terugblik 2015 4. Doelen en aandachtsgebieden 2016 e.v. 5. Vragen Nieuw jeugdzorgstelsel

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden voor huidige cliënten jeugdhulp

Vragen en Antwoorden voor huidige cliënten jeugdhulp Vragen en Antwoorden voor huidige cliënten jeugdhulp Na 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Op dit moment wordt hard gewerkt om ervoor te zorgen dat deze overgang goed

Nadere informatie

Inspiratiebijeenkomst

Inspiratiebijeenkomst Inspiratiebijeenkomst Regionale inkoop Wmo en Jeugdhulp 23 november 2017 De weg naar goede en betaalbare zorg Inspiratiebijeenkomst Regionale inkoop Wmo en Jeugdhulp De weg naar goede en betaalbare zorg

Nadere informatie

Factsheet jeugdhulp, algemene informatie over de (toegang tot) jeugdhulp voor asielzoekerskinderen en amv

Factsheet jeugdhulp, algemene informatie over de (toegang tot) jeugdhulp voor asielzoekerskinderen en amv Factsheet jeugdhulp, algemene informatie over de (toegang tot) jeugdhulp voor asielzoekerskinderen en amv Versie 2019 Doel van deze factsheet Deze factsheet dient als handleiding voor de samenwerking tussen

Nadere informatie

Datum 7 november 2013 Uw kenmerk Ons kenmerk 2013/443612/MN Betreft Inbreng LHV en NHG voor Jeugdwet (Kamerstuknummer 33684)

Datum 7 november 2013 Uw kenmerk Ons kenmerk 2013/443612/MN Betreft Inbreng LHV en NHG voor Jeugdwet (Kamerstuknummer 33684) Eerste Kamer der Staten-Generaal Leden van de Vaste Kamercommissie van VWS T.a.v. de heer drs. W. de Boer Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Datum 7 november 2013 Uw kenmerk Ons kenmerk 2013/443612/MN Betreft

Nadere informatie

Jeugdhulp in de Regio Gooi en Vechtstreek. Regiopodium, 5 oktober 2017

Jeugdhulp in de Regio Gooi en Vechtstreek. Regiopodium, 5 oktober 2017 Jeugdhulp in de Regio Gooi en Vechtstreek Regiopodium, 5 oktober 2017 1 Agenda 1. Opening door Gerben Struik, voorzitter Stuurgroep 18-2. Opdracht vanuit de Jeugdwet 3. Aantallen en kosten + toelichting

Nadere informatie

VOORTGANG TRANSITIE JEUGD

VOORTGANG TRANSITIE JEUGD VOORTGANG TRANSITIE JEUGD Derde kwartaal 2015 De decentralisatie van de jeugdhulp is sinds 1 januari 2015 een feit. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft met het ministerie van VWS afgesproken

Nadere informatie

Beleid Jeugdhulp. De aanpak in Stein, de Westelijke Mijnstreek en Zuid-Limburg

Beleid Jeugdhulp. De aanpak in Stein, de Westelijke Mijnstreek en Zuid-Limburg Beleid Jeugdhulp De aanpak in Stein, de Westelijke Mijnstreek en Zuid-Limburg Agenda Wie ben ik? - Sandra Raaijmakers, beleidsmedewerker jeugdzorg Wat is mijn doel voor de avond? - Informeren over stand

Nadere informatie

Inkoopstrategie Jeugd/Wmo. Bijeenkomst aanbieders Jeugd 26 juni 2019

Inkoopstrategie Jeugd/Wmo. Bijeenkomst aanbieders Jeugd 26 juni 2019 Inkoopstrategie Jeugd/Wmo Bijeenkomst aanbieders Jeugd 26 juni 2019 Inhoud Scope inkoopstrategie Inhoudelijke uitgangspunten Onze noties Uitgangspunten inkoop Naar een nieuwe werkwijze Uw reactie Onderscheid

Nadere informatie

Beslissen over jeugdhulp in het sociaal domein. Caroline Vink Nederlands Jeugdinstituut

Beslissen over jeugdhulp in het sociaal domein. Caroline Vink Nederlands Jeugdinstituut Beslissen over jeugdhulp in het sociaal domein Caroline Vink Nederlands Jeugdinstituut 1 Beslissen over (jeugd)hulp Opgave jeugdwet: eigen regie, vroegtijdig signaleren en ondersteunen, voorkomen van escalatie

Nadere informatie

Persoonsgebonden budget (pgb) Informatiebijeenkomst Gemeente Houten

Persoonsgebonden budget (pgb) Informatiebijeenkomst Gemeente Houten Persoonsgebonden budget (pgb) Informatiebijeenkomst Gemeente Houten Welkomstwoord door Michiel van Liere, wethouder Jeugd Toelichting op het persoonsgebonden budget (pgb) Jeugd door Aagje Meijer, projectleider

Nadere informatie

Samenwerkingsprotocol Zuid-Limburg en de gecertificeerde instellingen Afspraken tussen gemeenten in Zuid-Limburg en de gecertificeerde instellingen

Samenwerkingsprotocol Zuid-Limburg en de gecertificeerde instellingen Afspraken tussen gemeenten in Zuid-Limburg en de gecertificeerde instellingen Samenwerkingsprotocol Zuid-Limburg en de gecertificeerde instellingen Afspraken tussen gemeenten in Zuid-Limburg en de gecertificeerde instellingen Inleiding Gemeenten en Gecertificeerde Instellingen (hierna

Nadere informatie

Handreiking. Randvoorwaarden voor de veiligheid van jeugdigen in de toegang tot jeugdhulp

Handreiking. Randvoorwaarden voor de veiligheid van jeugdigen in de toegang tot jeugdhulp Handreiking Randvoorwaarden voor de veiligheid van jeugdigen in de toegang tot jeugdhulp Woord vooraf Voor u ligt de handreiking randvoorwaarden voor de veiligheid van jeugdigen in de toegang tot jeugdhulp,

Nadere informatie

Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis

Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis Informatie voor professionals die werken volgens de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 1. In welke stap van de meldcode neem ik contact op met Veilig

Nadere informatie

Jeugdhulp in Nissewaard

Jeugdhulp in Nissewaard Jeugdhulp in Nissewaard Projectleider decentralisatie jeugdhulp Angela van den Berg Regisseur jeugd en gezin JOT kernen Jolanda Combrink Inhoud 1. Wat verandert er? 2. Beleidskaders 3. Jeugdhulpplicht

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 18 januari 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 18 januari 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Kopie aan Onderwerp 3 november 2016 2016/18 S.K. Augustin 023-511 5273 augustsk@haarlem.nl

Nadere informatie

Jeugd en toegang in het sociaal domein

Jeugd en toegang in het sociaal domein Jeugd en toegang in het sociaal domein April 2015 Toegang is een cruciaal element in het lokale jeugdstelsel. Bij de uitvoering van het nieuwe jeugdstelsel hebben gemeenten sinds 1 januari 2015 de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Regieberaad transitie jeugd. Vragen? Mail naar Maandag 3 november 2014

Regieberaad transitie jeugd. Vragen? Mail naar Maandag 3 november 2014 Regieberaad transitie jeugd Vragen? Mail naar otd@vng.nl Maandag 3 november 2014 Programma Opening en actuele ontwikkelingen Gegevensoverdracht jeugd door Marian De Kleermaeker Programma VISD mogelijkheden

Nadere informatie

Resultaten marktconsultatie 19 mei Jeugdbescherming- en reclassering

Resultaten marktconsultatie 19 mei Jeugdbescherming- en reclassering Resultaten marktconsultatie 19 mei Jeugdbescherming- en reclassering Programma van eisen, instapcriteria Eis Voorgestelde aanpassing Waarom? Breed gedragen? (nummer) Alle percelen 4 Lidmaatschap beroepsvereniging

Nadere informatie

Kwaliteitskader Jeugd in de praktijk. Veelgestelde vragen. Versie juni 2018

Kwaliteitskader Jeugd in de praktijk. Veelgestelde vragen. Versie juni 2018 Kwaliteitskader Jeugd in de praktijk Veelgestelde vragen Versie juni 2018 1. Waarom is de norm van de van toepassing 3 op de toegang tot jeugdhulp en jeugdbescherming? 2. Is het voor de toepassing van

Nadere informatie

T oetsingskader voor toezicht naar Veilig Thuis in 2015

T oetsingskader voor toezicht naar Veilig Thuis in 2015 T oetsingskader voor toezicht naar Veilig Thuis in 2015 Utrecht, juni 2015 Motto Naar zichtbare kwaliteit in de jeugdhulp! Missie De Inspectie Jeugdzorg, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie

Nadere informatie

Concept Verordening jeugdhulp gemeente Velsen 2015

Concept Verordening jeugdhulp gemeente Velsen 2015 Concept Verordening jeugdhulp gemeente Velsen 2015 De raad van de gemeente Velsen; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 2014 met nummer..; gelet op de artikelen 2.9,

Nadere informatie

Eerstelijnsjeugdhulp. Dr. Wim Gorissen, Directeur Efectiviteit & Vakmanschap

Eerstelijnsjeugdhulp. Dr. Wim Gorissen, Directeur Efectiviteit & Vakmanschap Eerstelijnsjeugdhulp Dr. Wim Gorissen, Directeur Efectiviteit & Vakmanschap Opbouw inleiding De jeugdwet en het jeugdveld Samenwerking in de eerstelijnsjeugdhulp Samen lerend doen wat werkt 2 De Jeugdwet

Nadere informatie

STAP IN KLANTROUTE Knelpunten Wmo Knelpunten Jeugdwet Positieve punten Aanbevelingen

STAP IN KLANTROUTE Knelpunten Wmo Knelpunten Jeugdwet Positieve punten Aanbevelingen BUNDELING SIGNALEN, door de Adviesraad Wmo & Jeugd Dordrecht verzameld in de periode medio 2017- medio 2018 1 Gepresenteerd aan de beleidsadviseurs gemeente op 5 juni 2018 STAP IN KLANTROUTE Knelpunten

Nadere informatie

Hieronder geven we u alvast wat informatie over deze onderwerpen.

Hieronder geven we u alvast wat informatie over deze onderwerpen. Betreft: Themabijeenkomst jeugd 16 februari 2017 Datum: 13 februari 2017 1 DOELSTELLING BIJEENKOMST Op 16 februari 2017 vindt de derde en laatste voorlichtingsbijeenkomst plaats over de inkoopstrategie

Nadere informatie

UITVOERINGSREGELS. Bij de verordening jeugdhulp SWW. Programma Jeugd SWW. Uitvoeringsregels bij de verordening jeugdhulp SWW. Datum 01 december 2014

UITVOERINGSREGELS. Bij de verordening jeugdhulp SWW. Programma Jeugd SWW. Uitvoeringsregels bij de verordening jeugdhulp SWW. Datum 01 december 2014 UITVOERINGSREGELS Bij de verordening jeugdhulp SWW Programma Jeugd SWW Uitvoeringsregels bij de verordening jeugdhulp SWW Naam M. Brouwer Datum 01 december 2014 Versie V 3.1 1 collegevoorstel Bijlagen

Nadere informatie

Transitie Jeugdzorg. Woerden, 17 oktober 2013

Transitie Jeugdzorg. Woerden, 17 oktober 2013 1. Transitie Jeugdzorg Woerden, 17 oktober 2013 Inhoud Stand van zaken Jeugdwet Regionaal Transitiearrangement Regionale Samenwerking Jeugdwet Voor de zomer wetsvoorstel ingediend 9, 10 en 15 oktober:

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 18 december 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 18 december 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 januari 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 januari 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Plan van aanpak naar aanleiding van het Rapport. De kwaliteit van Stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland Stap 2

Plan van aanpak naar aanleiding van het Rapport. De kwaliteit van Stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland Stap 2 Plan van aanpak naar aanleiding van het Rapport De kwaliteit van Stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland Stap 2 Door de inspectie Jeugdzorg en de Gezondheidszorg. Apeldoorn 26 april 2017 1 Aanleiding

Nadere informatie

HELP HET KIND WAAR HET THUIS IS

HELP HET KIND WAAR HET THUIS IS HELP HET KIND WAAR HET THUIS IS JEUGDHULP DIE NIET OP ZICHZELF STAAT, MAAR INGEBED IS IN DE SOCIALE EN MAATSCHAPPELIJKE STRUCTUUR DIE DE GEMEENTE EIGEN IS. MET DAT DOEL BEGONNEN ALPHEN AAN DEN RIJN EN

Nadere informatie

JJEUGDHULP. Specialistische jeugdhulp in regio Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek-Waterland vanaf 2018

JJEUGDHULP. Specialistische jeugdhulp in regio Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek-Waterland vanaf 2018 Gemeenten kopen de specialistische jeugdhulp niet langer als losse producten in, maar als onderdeel van een breder perspectiefplan dat vooraf wordt opgesteld. Specialistische jeugdhulp in regio Amsterdam-Amstelland

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Wormerland

Aan de raad van de gemeente Wormerland RAADSVOORSTEL Aan de raad van de gemeente Wormerland Datum aanmaak 10-09-2014 Onderwerp Beleidsplan Jeugdhulp Wormerland 2015-2017 Programma en portefeuillehouder E. Fens Raadsvergadering 21 oktober 2014

Nadere informatie

Samenvatting Deze nadere regels bevatten een nadere uitwerking van de verordening jeugdhulp Hof van Twente 2015.

Samenvatting Deze nadere regels bevatten een nadere uitwerking van de verordening jeugdhulp Hof van Twente 2015. Nadere regels jeugdhulp Hof van Twente 2015 Samenvatting Deze nadere regels bevatten een nadere uitwerking van de verordening jeugdhulp Hof van Twente 2015. Burgemeester en wethouders van Hof van Twente;

Nadere informatie

Spiegelrapportage Holland Rijnland op jaarrapportage van de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ).

Spiegelrapportage Holland Rijnland op jaarrapportage van de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ). Spiegelrapportage Holland Rijnland op jaarrapportage van de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ). Beleidsteam jeugd Holland Rijnland TWO jeugdhulp Holland Rijnland Mei 2018 Inleiding De veranderopgave in de

Nadere informatie

Regionale Bijeenkomsten Zorgaanbieders. Transitiebureau Jeugd April 2014

Regionale Bijeenkomsten Zorgaanbieders. Transitiebureau Jeugd April 2014 Regionale Bijeenkomsten Zorgaanbieders Transitiebureau Jeugd April 2014 252 dagen tot de nieuwe Jeugdwet 2 Inhoud 1. Jeugdwet, wat gaat er veranderen? 2. Implementatie 2014 3. Inkoop 3 4 1. Jeugdwet Alle

Nadere informatie

Factsheet jeugdhulp Algemene informatie over de (toegang tot de) jeugdhulp voor asielzoekerskinderen en amv

Factsheet jeugdhulp Algemene informatie over de (toegang tot de) jeugdhulp voor asielzoekerskinderen en amv Factsheet jeugdhulp Algemene informatie over de (toegang tot de) jeugdhulp voor asielzoekerskinderen en amv Doel factsheet Deze factsheet is bedoeld voor (zorg)ketenpartners op/betrokken bij COA locaties,

Nadere informatie

De Utrechtse Proeftuin Basiszorg Jeugd GGZ. Achtergrond en doel. Centrale vraag. Fasering. Naar betere samenwerking Titel huisartspraktijkbuurtteams

De Utrechtse Proeftuin Basiszorg Jeugd GGZ. Achtergrond en doel. Centrale vraag. Fasering. Naar betere samenwerking Titel huisartspraktijkbuurtteams Naar betere samenwerking Titel huisartspraktijkbuurtteams van deze presentatie Workshop Subtitel van Congres de presentatie Psychische gezondheid in de wijk 8 november 2017 Krissie Aerts Ineke Smeulers

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord / V. Afkortingenlijst / XIII. Deel I Inleiding op het nieuwe jeugdstelsel / 1

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord / V. Afkortingenlijst / XIII. Deel I Inleiding op het nieuwe jeugdstelsel / 1 INHOUDSOPGAVE Voorwoord / V Afkortingenlijst / XIII Deel I Inleiding op het nieuwe jeugdstelsel / 1 1 Van Wet op de jeugdzorg naar Jeugdwet / 3 1.1 Wet op de jeugdzorg en de evaluatie / 3 1.2 Stelselwijziging

Nadere informatie

BESTUURLIJK TRANSFORMATIE AKKOORD JEUGD DRENTHE

BESTUURLIJK TRANSFORMATIE AKKOORD JEUGD DRENTHE BESTUURLIJK TRANSFORMATIE AKKOORD JEUGD DRENTHE 2019-2022 1 INLEIDING Binnen de jeugdhulpregio Drenthe zijn de gemeenten in 2017 geconfronteerd met een tekort op het jeugdhulpbudget. De verwachting is

Nadere informatie

FACTSHEET SAMENWERKING COA

FACTSHEET SAMENWERKING COA FACTSHEET SAMENWERKING COA LOCATIE EN GEMEENTE VOOR JEUGDHULP AAN ASIELZOEKERSKINDEREN INLEIDING ALGEMEEN Met de inwerkingtreding van de nieuwe Jeugdwet zijn sinds 1-1-2015 de gemeenten verantwoordelijk

Nadere informatie

Factsheet escalatieroute casuïstiek

Factsheet escalatieroute casuïstiek Factsheet escalatieroute casuïstiek 28 mei 2018 Soms is het mogelijk dat een wettelijke verwijzer ((huis)arts, GI, lokale team) en de gecontracteerde jeugdhulporganisatie het niet eens worden over de best

Nadere informatie

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Algemeen Wat verandert er vanaf volgend jaar in de jeugdzorg? Per 1 januari 2015 wordt de gemeente in plaats van het Rijk en de provincie verantwoordelijk

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dronten,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dronten, Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dronten, gelet op de JEUGDWET; overwegende dat het college bevoegd is beleidsregels vast te stellen met betrekking tot de uitvoering van deze

Nadere informatie

Ontwikkelingen binnen de jeugdhulp

Ontwikkelingen binnen de jeugdhulp Ontwikkelingen binnen de jeugdhulp Specialistische jeugdhulp vanaf 2018 Sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015 is er veel veranderd voor kinderen, jongeren en gezinnen die ondersteuning binnen de jeugdhulp

Nadere informatie

Toegang om de hoek. Arthur Rijkers

Toegang om de hoek. Arthur Rijkers Toegang om de hoek Arthur Rijkers opbrengst van het onderzoek???? december 2015 december 2018 onderzoeksvraag Wat is de samenhang tussen de manier waarop de gemeentelijke toegang tot jeugdhulp is vormgegeven

Nadere informatie

De nieuwe Jeugdwet op hoofdlijnen. André Schoorl Programma stelselherziening jeugd

De nieuwe Jeugdwet op hoofdlijnen. André Schoorl Programma stelselherziening jeugd De nieuwe Jeugdwet op hoofdlijnen André Schoorl Programma stelselherziening jeugd Aanleiding Conclusies Parlementaire werkgroep 2011: - Huidige stelsel is versnipperd - Samenwerking rond gezinnen schiet

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Postbus 4000 3800 EA Amersfoort Telefoon 14 033 www.amersfoort.nl Burgemeester en Wethouders Aan de leden van de Rekenkamercommissie Amersfoort Uw brief/kenmerk Onderwerp Bestuurlijke reactie Rekenkamerrapport

Nadere informatie

Toetsingskader Kwaliteit opvang alleenstaande minderjarige vreemdelingen

Toetsingskader Kwaliteit opvang alleenstaande minderjarige vreemdelingen Toetsingskader Kwaliteit opvang alleenstaande minderjarige vreemdelingen Utrecht, april 2016 Motto Naar zichtbare kwaliteit in de jeugdhulp! Missie De Inspectie Jeugdzorg, de Inspectie voor de Gezondheidszorg

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de veranderingen in de jeugdzorg per

Veelgestelde vragen over de veranderingen in de jeugdzorg per Veelgestelde vragen over de veranderingen in de jeugdzorg per 1-1-2015 Informatie voor cliënten van Bureau Jeugdzorg Na 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Deze wijziging

Nadere informatie

Praatpapier samenwerking gemeenten en huisartsen voor de zorg voor jeugd

Praatpapier samenwerking gemeenten en huisartsen voor de zorg voor jeugd Praatpapier samenwerking gemeenten en huisartsen voor de zorg voor jeugd Aanleiding De Jeugdwet treedt op 1 januari 2015 in werking. Deze wet maakt gemeenten bestuurlijk en financieel verantwoordelijk

Nadere informatie

Agendapunt 2. Twee punten bij mededelingen en actualiteit:

Agendapunt 2. Twee punten bij mededelingen en actualiteit: Agendapunt 2 Vergadering : Bestuurlijk Overleg Sociaal Domein Regio Amersfoort Datum : 22 november 2018 Onderwerp : Mededelingen en actualiteit Bijlage : 2 Twee punten bij mededelingen en actualiteit:

Nadere informatie

Wijkgerichte Aanpak Kindveiligheid

Wijkgerichte Aanpak Kindveiligheid Wijkgerichte Aanpak De Wijkgerichte Aanpak is ontwikkeld en uitgevoerd met behulp van het stimuleringsprogramma SWING. SWING is ingesteld door het Ministerie van Veiligheid & Justitie om tot een nieuwe

Nadere informatie

Actieplan Jeugdhulp. Evaluatie van de Jeugdwet op 30 januari In januari 2018 is de nieuwe Jeugdwet voor het eerst geëvalueerd.

Actieplan Jeugdhulp. Evaluatie van de Jeugdwet op 30 januari In januari 2018 is de nieuwe Jeugdwet voor het eerst geëvalueerd. Actieplan Jeugdhulp Evaluatie van de Jeugdwet op 30 januari 2018 In januari 2018 is de nieuwe Jeugdwet voor het eerst geëvalueerd. Hieruit kwam naar voren dat: - Gezinnen met een laag inkomen of met een

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare

Nadere informatie

Toetsingskader Stap 2 voor toezicht naar Veilig Thuis

Toetsingskader Stap 2 voor toezicht naar Veilig Thuis Toetsingskader Stap 2 voor toezicht naar Veilig Thuis Utrecht, juli 2016 Motto Naar zichtbare kwaliteit in de jeugdhulp! Missie De Inspectie Jeugdzorg, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie

Nadere informatie

Arnhem ^ Datum Zaaknummer Contactpersoon Telefoonnummer. Adviesraad Jeugdhulp Postbus EL ARNHEM

Arnhem ^ Datum Zaaknummer Contactpersoon Telefoonnummer. Adviesraad Jeugdhulp Postbus EL ARNHEM G E M E E N T E ^^f^ Arnhem ^ Adviesraad Jeugdhulp Postbus 9029 6800 EL ARNHEM Datum Zaaknummer Contactpersoon Telefoonnummer 13 maart 2017 116071 Michiel Noordanus 026 3774978 Onderwerp: Uitkomsten bijeenkomst

Nadere informatie

Transitie Autoriteit Jeugd

Transitie Autoriteit Jeugd Transitie Autoriteit Jeugd Ontwikkelingen jeugdhulp 2015-2017: samenvatting Onderzoek naar de vorderingen op het gebied van transformatie en de ontwikkelingen van het aantal trajecten specialistische jeugdhulp

Nadere informatie

Beoogd effect We voldoen aan de verplichting in de Jeugdwet om een beleidsplan en een verordening vast te stellen.

Beoogd effect We voldoen aan de verplichting in de Jeugdwet om een beleidsplan en een verordening vast te stellen. Aan de gemeenteraad Volgnummer: Dienst/afdeling: Onderwerp Beleidsplan jeugd en Verordening jeugdhulp. Voorstel 1. Het beleidsplan jeugd gemeente Oss vast te stellen. 2. De Verordening jeugdhulp gemeente

Nadere informatie

Wegwijzer crisis en acute zorg in Hart van Brabant

Wegwijzer crisis en acute zorg in Hart van Brabant Wegwijzer crisis en acute zorg in Hart van Brabant Voor de huisartsenzorg Aanbod van diensten 1 Alarmnummer 112 3 Spoedeisende hulp 2 De crisisdienst van GGz Breburg 4 Acute psychiatrische problematiek

Nadere informatie

Rapportage kwartaal 3 Een overzicht van de meldingen van juli t/m september 2016

Rapportage kwartaal 3 Een overzicht van de meldingen van juli t/m september 2016 Rapportage kwartaal 3 Een overzicht van de meldingen van juli t/m september 2016 De Monitor Transitie Jeugd is een initiatief van Rapportage Monitor Transitie Jeugd Kwartaal 3, 2016 De Monitor Transitie

Nadere informatie

Informatieavond Beleidsstukken Wmo 2015 en Jeugdwet

Informatieavond Beleidsstukken Wmo 2015 en Jeugdwet Informatieavond Beleidsstukken Wmo 2015 en Jeugdwet Woensdag 20 augustus 2014 Programma Welkom en inleiding Voorstellen sprekers Beleidsstukken Jeugdwet Beleidsstukken Wmo 2015 Jeugdwet wetgeving Invoering

Nadere informatie

Raad op zaterdag 24 september 2016

Raad op zaterdag 24 september 2016 Raad op zaterdag 24 september 2016 Astrid Jansen, projectleider jeugd VNG Afke Donker, Nederlands Jeugdinstituut Gespecialiseerde jeugdhulp en meten van effecten Hoe weet u of uw beleid effect heeft? Programma

Nadere informatie

Memo: Verkenning Inkoop Jeugdhulp en Wmo

Memo: Verkenning Inkoop Jeugdhulp en Wmo Memo: Verkenning Inkoop Jeugdhulp en Wmo Platform Zelfredzaam Rivierenland November 2017 Samenvatting Gemeenten en zorgaanbieders hebben één doel voor ogen: het leveren van goede en betaalbare zorg aan

Nadere informatie

Jeugd. Sociaal Domein Jeugd Werk Zorg. 1 september 2014, verordening Jeugdhulp

Jeugd. Sociaal Domein Jeugd Werk Zorg. 1 september 2014, verordening Jeugdhulp Jeugd Sociaal Domein Jeugd Werk Zorg 1 september 2014, verordening Jeugdhulp Wat moet geregeld zijn? Focuslijst Jeugd: Zorgcontinuïteit is geregeld: passend en dekkend aanbod blijft bestaan Regionaal Transitie

Nadere informatie

Er is voldaan aan de verplichting in de Jeugdwet om een beleidsplan en een verordening vast te stellen.

Er is voldaan aan de verplichting in de Jeugdwet om een beleidsplan en een verordening vast te stellen. Datum: 28-10-14 Onderwerp Beleidsplan jeugd en verordening jeugdhulp Status Besluitvormend Voorstel 1. het regionale beleidsplan jeugd vast te stellen 2. het lokale beleidsplan jeugd gemeente Boxtel 2015

Nadere informatie

Inleiding Er is een werkgroep geformeerd bestaande uit aanbieders en gemeenten die werkt aan een alternatief voor de DBC.

Inleiding Er is een werkgroep geformeerd bestaande uit aanbieders en gemeenten die werkt aan een alternatief voor de DBC. Contourenvoorstel ontwikkeltafel jeugd (werkgroep DBC s) Inleiding Er is een werkgroep geformeerd bestaande uit aanbieders en gemeenten die werkt aan een alternatief voor de DBC. huidige situatie / op

Nadere informatie

Nadere regels jeugdhulp gemeente Voorschoten Definitieve versie

Nadere regels jeugdhulp gemeente Voorschoten Definitieve versie Nadere regels jeugdhulp gemeente Voorschoten 2015 Definitieve versie Inhoudsopgave Nadere regels jeugdhulp gemeente Voorschoten 2015... 3 Artikel 1 Begripsbepalingen... 3 Artikel 2 Vormen van jeugdhulp...

Nadere informatie

Inkoopstrategie Specialistische Jeugdhulp Regio IJsselland

Inkoopstrategie Specialistische Jeugdhulp Regio IJsselland Inkoopstrategie Specialistische Jeugdhulp Regio IJsselland Vraag- en Antwoordlijst Principes en uitgangspunten 1. Wat zijn de principes die de regio hanteert bij het inrichten van de nieuwe inkoopstrategie?

Nadere informatie

Familiegroepsplan als standaard

Familiegroepsplan als standaard Familiegroepsplan als standaard Symposium Nieuwe Jeugdbescherming 18 april 2016 Marieke Mollink, Miranda Stuifzand, Marcel Punt, Bennie Kock Wat komt aan de orde Inzet op familiegroepsplan Organisatie

Nadere informatie

Voor u ligt de eerste managementrapportage (marap) CJG+ de Kempen van het eerste kwartaal van 2015.

Voor u ligt de eerste managementrapportage (marap) CJG+ de Kempen van het eerste kwartaal van 2015. Inleiding Voor u ligt de eerste managementrapportage (marap) CJG+ de Kempen van het eerste kwartaal van 2015. Deze rapportage bevat relevante resultaat gegevens (kwantitatief en financieel) over het afgelopen

Nadere informatie

Ontwikkelagenda van het Regionaal BeleidsplanTransitie Jeugdzorg van de gemeenten Lisse, Noordwijkerhout, Noordwijk, Teylingen, Katwijk en Hillegom

Ontwikkelagenda van het Regionaal BeleidsplanTransitie Jeugdzorg van de gemeenten Lisse, Noordwijkerhout, Noordwijk, Teylingen, Katwijk en Hillegom Ontwikkelagenda van het Regionaal BeleidsplanTransitie Jeugdzorg van de gemeenten Lisse, Noordwijkerhout, Noordwijk, Teylingen, Katwijk en Hillegom Inleiding Het Regionale Beleidsplan Transitie Jeugdhulp

Nadere informatie

Transformatieagenda jeugdhulp in Zuid-Limburg Bouwstenen voor een gezamenlijke werkwijze voor jeugdhulp

Transformatieagenda jeugdhulp in Zuid-Limburg Bouwstenen voor een gezamenlijke werkwijze voor jeugdhulp BIJLAGE 5A Transformatieagenda jeugdhulp in Zuid-Limburg Bouwstenen voor een gezamenlijke werkwijze voor jeugdhulp Datum: 26 oktober 2016 Achtergrond In de afgelopen twee jaar lag de focus in de jeugdhulpverlening

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 28 345 Aanpak huiselijk geweld 31 015 Kindermishandeling Nr. 208 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare budget

Nadere informatie

ZORG VOOR JEUGD FRYSLÂN OP KOMPAS INVOEGEN EN AANSLUITEN. Samenvatting

ZORG VOOR JEUGD FRYSLÂN OP KOMPAS INVOEGEN EN AANSLUITEN. Samenvatting ZORG VOOR JEUGD FRYSLÂN OP KOMPAS INVOEGEN EN AANSLUITEN Samenvatting Kompas voor de zorg voor de jeugd in Fryslân De zorg voor de jeugd valt vanaf 2015 onder de taken van de gemeente. De 27 Friese gemeenten

Nadere informatie

Monitor pilots kind- en jeugdhulp regio Achterhoek. Managementsamenvatting

Monitor pilots kind- en jeugdhulp regio Achterhoek. Managementsamenvatting Monitor pilots kind- en jeugdhulp regio Achterhoek Managementsamenvatting Colofon Titel Auteur Renate Janssen (Proscoop) Een uitgave van Proscoop www.proscoop.nl Proscoop, 31 oktober 2017 Managementsamenvatting

Nadere informatie

Over zorg voor de jeugd en de Jeugdwet. hoorn.nl

Over zorg voor de jeugd en de Jeugdwet. hoorn.nl Over zorg voor de jeugd en de Jeugdwet hoorn.nl Wmo Partici patiewet Jeugdwet gemeente Aanleiding Jeugdwet huidige stelsel versnipperd samenwerking rond gezinnen schiet tekort druk op gespecialiseerde

Nadere informatie

Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend. Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling

Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend. Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling Unique selling points JGZ Specialisme met het gezonde kind als referentiekader Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend Laagdrempelig en hoog bereik Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling

Nadere informatie

Kwartaal rapportage Q1. Fysieke Overlegtafel Jeugd 15 juni

Kwartaal rapportage Q1. Fysieke Overlegtafel Jeugd 15 juni Kwartaal rapportage Q1 Fysieke Overlegtafel Jeugd 15 juni 2 Maatwerk Q1 2016 Q1 * 4 = 33,3 mln. Begroting 2016: 27,7 mln. Verschil = + 17% 3 Oorzaken overschrijding??? 4 Oplossingen terugdringen overschrijding

Nadere informatie

Anders denken, anders doen!

Anders denken, anders doen! Anders denken, anders doen! Emily Janssen en Martine Folkersma 11 november 2016 2015 Het jaar van de grote veranderingen 3 decentralisaties Implementatie Jeugdwet Inrichting van de toegang: start jeugdteams

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Beleidsplan jeugdhulp lokaal Registratienummer: 00531755 Op voorstel B&W d.d.: 18-11-2014 Datum vergadering: 27-01-2015 Portefeuillehouder: M. Schlösser Rol gemeenteraad:

Nadere informatie

WERKINSTRUCTIE COMPLEXE CASUISTIEK 22 juli 2019

WERKINSTRUCTIE COMPLEXE CASUISTIEK 22 juli 2019 WERKINSTRUCTIE COMPLEXE CASUISTIEK 22 juli 2019 AANLEIDING Onze ambitie is om voor alle jeugdigen en hun gezinnen met een hulpvraag snel passende ondersteuning te vinden. Soms lukt het niet om snel tot

Nadere informatie

de Kinderombudsman Colofon mr. A.G. de Jong, MSc mr. J.B. van der Kooi drs. M.N. Baracs

de Kinderombudsman Colofon mr. A.G. de Jong, MSc mr. J.B. van der Kooi drs. M.N. Baracs 1 2 Colofon mr. A.G. de Jong, MSc mr. J.B. van der Kooi drs. M.N. Baracs Dit onderzoek is in opdracht van uitgevoerd door BMC Onderzoek C. Baillieux, MSc G. Farla, Msc drs. A. van den Heuvel drs. M.M.

Nadere informatie