Fotodagboek van Toby Kamphuis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fotodagboek van Toby Kamphuis"

Transcriptie

1 Fotodagboek van Toby Kamphuis

2 Zo begon het: 3 maart Opkomst in de Saksen-Weimarkazerne in Arnhem onder sergeant de Boer. De rekrutenopleiding bij het zesde bataljon Prinses Irene in de Saksen-Weimarkazerne te Arnhem. Daarna, medio april, naar het zesde bataljon Grenadiers te Amersfoort in de Lodewijkkazerne. Een gedeelte in de Coehoornkazerne te Arnhem. Ost Cie. 3 maart 1948

3 Menno van Coehoornkazerne Arnhem.

4 Zesde bataljon Grenadiers. Vertrek naar Indië op 30 juli Afscheidsparade te Amersfoort, 25 juli Merwedehaven, vertrek Rotterdam, aan boord van het stoomschip Zuiderkruis, naar de Indische Oceaan.

5 Aan boord. Zuiderkruis

6 Vierde Cie, zesde bataljon Grenadiers T. Kamphuis, F. Kullck, W. de Jong, derde peloton. Kampong Djating Aleh Semarang, augustus 1948.

7 Acclimatiseren.

8 Op de fiets, met rechts Karel Vermeulen, ergens in Semarang, april In Tegal, september Noordkust.

9 In Tegal, september 1948 Kazerne Tjilatjap, september 1948

10 Visvangst Tjilatjap Op patrouille in de bergen nabij Soemowono in oktober Bij een tempel even rust.

11

12 Gevechtsoefeningen in Soemowono opleidingskamp in oktober 1948.

13

14 Staande van links naar rechts: Harry Peers (fourier), J. Klaassen, korporaal J. Natenstead, luitenant Keller, korporaal Sieraad, Joop Pas (later gesneuveld). Zittend: Cor Paalvast, Cees Veenvliet, Henk Willems en Ruud Klarenbeek. Handbalteam in Soemowono. In kamp Banjoebiroe, voormalig Jappenkamp.

15 Fourier Harry Peers in Banjoe Biroe. Ambawara in de Kali.

16 Kamphuis was hier tijdelijk gedetacheerd bij het vijfde Regiment Stoottroepen voor een opleiding radioradiosetverbindingsafdeling.

17 In Kamp Ambarawa, voormalig Jappenkamp. In Kamp Ambarawa, Kamphuis met Jack van Woerkom (rechts).

18 Kamphuis in de Kali Ambarawa, oktober Douche accommodatie in Adjibarang, 29 december 1948, in de kali. Op Nieuwjaarsdag 1949 werd door de Silimangi-Divisie een aanval op dit kamp gedaan, waarbij drie gewonden vielen.

19 De Tweede Politionele Actie begon op 24 december 1948 Kamphuis en zijn makkers vertrokken vanaf vliegveld Semarang per Dakota naar Djokja, vliegveld Magoewo. Staande tweede van links: Kamphuis. Dit bleef er over van de luchtmacht der TNI op vliegveld Magoewo na de landing van onze Para s op 19 december 1948.

20 Uitzichttoren der TNI na de aanval der Para-troepen. In het kampement Kaligoea op meter hoogte in het Slamat-gebergte.

21 Met buitgemaakte trekbom. De foto werd in januari 1949 gemaakt op de theeplantage Kaligoea, Slamat-gebergte, die door onze Cie bezet werd tijdens de Tweede Politionele Actie, met vliegtuigsteun, Operatie Kraai.

22 Tussen de theestruiken Links van Kamphuis Henk Bederdam op Kaligoea Henk sneuvelde later tijdens gevechten met de DI op 29 oktober 1949.

23 Even een brief naar huis schrijven Kamphuis vriend Joop Kloet uit Rotterdam. Tijdens een patrouille raakte hij zeer zwaar gewond. Hij werd hierop afgekeurd en terug naar Nederland gezonden in februari 1949.

24 Op de ladder, met rechts de sobats Van Lent en De Laar, links Kamphuis Een grapje..

25 Een groepje sobats in rust. Vierde Cie, 411 bataljon Grenadiers. Kaligoea Slamat-gebergte.

26 Kamphuis met zijn maatje H. Beverdam op de foto in de kali en daarbuiten

27 Achter de mitrailleur op Kaligoea in Joop(Johannes Wilhelmus) Pas sneuvelde tijdens een aanval van de TNI, op 27 januari 1949.

28 Korporaal Jan Sieraad te paard, Kaligoea.

29 Voor de ingang van onze b arak met Prinzen en baboet djongossen Met baboe Sarinah en djonges voor een driekwart tonner. Leo Harmsen achter het stuur.

30 Onderstaande foto s zijn op Kaligoea genomen. Deze verre buitenpost gaf ons veel problemen. Drie gesneuvelden en zes gewonden, waarbij Kamphuis zelf. Hierdoor lag hij zes weken in het hospitaal in Banjoemas. De bezetting duurde van 6 januari 1949 tot en met augustus Met Jaap de Boer en Beverdam In 1949

31 Een partijtje voetbal. Links met bal en pet: Kamphuis. Kamphuis

32 Achter de brengun Aan regen geen gebrek.

33 Onze scherpschutter Wim Prinzen. Kamphuis op de theeplantage Kaligoea, Slamat-gebergte, op meter hoogte.

34 De naweeën van een partijtje voetballen. Herstellen van een enkelbreuk in Salatiga.

35 Tobiak Met Henk op Kaligoea

36 Een standbeeld met gedemonteerde trekbom op Kaligoea. Deze bomscherf werd ontdekt tijdens een patrouille in het Slamat-gebergte en gedemonteerd. Het groepje in de theetuin te Kaligoea, waaronder Jaap Kloet en Kamphuis

37 Met sergeant-majoor Juk en anderen voor de trekbom. Met kok John Esser, links.

38 De administratie. Het kampement en in het midden een van de gevechtsstellingen.

39 Opnieuw met de bren. Kamphuis samen met Van Lent (mortierschutter). Tussen de theestruiken.

40 Kamphuis tussen twee baboes. Kaligoea, 1949.

41 Met djonges Trayt Luitenant Keller (later afgevoerd, vervangen), januari 1949.

42 Joop Kloet en Gijs van Laar Een grapje. Stelling in aanbouw.

43 Staande van links naar rechts: Frits Kulliek, Kamphuis en zittend Gijs van Laar en Joop Kloet. 18 februari Met onze jeep in Boemiajoe. Op de terugweg naar Kaligoea in een hinderlaag gereden. Hierbij sneuvelde onze commandant luitenant Raymond Willem Vermehr Rhemrev, getroffen door acht kogels. Onze sergeant van Duffelen kreeg twee granaatscherven in zijn voorhoofd. Zelf kreeg Kamphuis een kogel door zijn rechtervoet en een schampschot in zijn rechterpols. Onder: het kampement in Kaligoea.

44 De kok in een luie bui.

45 Op 30 oktober 1949 sneuvelden drie manschappen, Henk Beverdam, Gerben Dijkstra en sergeant Wim van der Loo. Dat was tijdens een patrouille vanaf Djatiberang (suikerfabriek), toen men aangevallen werd door de Daroel Islam. Dat was drie maanden na het Cease Fire. De begrafenis vond plaats in Tegal. Hendrik Jan (Henk) Beverdam ( ). Hendrik Jan (Henk) Beverdam (30 april oktober 1949).

46 Sergeant Wim van der Loo (6 mei oktober 1949). De drie genoemden van het Kaligoea sneuvelden op 30 oktober 1949 na een patrouille vanaf Djatiborang (suikerfabriek) door de Daroel Islam. Hieronder de begrafenis in Tegal (tijdelijk). Een geweldige klap, drie maanden na het Cease-fire.

47 De tijdelijke begrafenis van drie sobats in Tegal. Een geweldig verlies. Deze foto s werden door Kamphuis genomen op 31 oktober 1949 op een tijdelijk Chinees kerkhof. Later overgebracht naar Ereveld Pandu te Bandoeng.

48

49

50 Zo werden onze gesneuvelden vervoerd.

51 De tijdelijke begrafenis van A. van der Kolk te Banjoema, vierde Cie, mei 1949.

52

53 De begrafenis van sobat A. van der Kolk in Banjoemas, mei 1949

54

55 Sawah partij

56 De spoorbrug bij Boemiajoe

57 Tijdelijke begraafplaats van een aantal jongens van 411-BI (zesde bataljon Grenadiers) in Boemiajoe, begin 1949.

58

59 De beruchte railjeep patrouille tussen Tjilatjap en Poerwokerto Controle op wapens nabij Boemiajoe door Kamphuis. Mei 1949.

60 Kamphuis in de kali bij Boemiajoe Op de spoorbrug bij Boemiajoe

61 Eten in het veld nabij Boemiajoe. In Boemiajoe

62 De bekende spoorbruggen bij Boemiajoe

63 Waterwagen in Boemiajoe Watertoren in Boemiajoe

64 De trein Boemiajoe-Tegal Pekalongan-Semerang. Station Boemiajoe.

65 Kamphuis en Cor van Schijndel, hospik Kamphuis en Ben Mooijekind, hospik.

66 Boemiajoe, begin Na soevereiniteitsoverdracht wachten op repatriëring.

67 Om het bataljon bezig te houden werden diverse sportwedstrijden georganiseerd. De mooiste periode uit mijn totale Indië-tijd ( tot en met ). Manschappen met hun hondjes in januari 1950 in Tegal. Klaverjassen in de voortuin van de villa in Tegal aan de noordkust. Van links naar rechts: sergeant Fabric,Tobias en Joop Kroos.

68 Kamphuis voor het officiersverblijf in Tegal, januari Kamphuis, januari 1950.

69 Groep van het tweede peloton met sergeant-majoor Duk, staande in het midden.

70 De rimboekist van de Niwin-actie uit Holland. Plaats van handeling: 4 de Cie Boearang, Met Piet van den Bosch op de pier van Tegal, maart 1950.

71 Enkele van de gesneuvelde sobats.

72 Crash Auster R-72 te Adjibarang op 2 januari Dit verkenningsvliegtuig, een Auster, stortte op 2 januari 1949 op 2 kilometer van Kamphuis kampement Adjibarang op Midden-Java neer. Direct daarop werd een patrouille van 411-BI Grenadiers erop af gezonden. De piloot, vlieger en tweede luitenant J. van de Berg de Bruijn was op slag dood. De waarnemer KL P. Bakelaar was zwaar gewond en werd gered. Dit verhaal is door Kamphuis verwoord in het boek 6 de Arza Squadron

73 De gevolgen van een trekbom. Keboemen, 1 maart Midden-Java. 7 doden, waarvan 6 Grenadiers 4-11 BI25 Cie, 6 de bataljon. De rest van het konvooi vervolgde zijn weg in de richting van Keboemen, alwaar van het gebeurde melding werd gemaakt. Onmiddellijk rukte een hulpploeg uit, die de overige twee lijken en het restant van de uitrusting borg. Daarnaast werd de omgeving afgezocht door een patrouille. Er was echter geen vijand meer te vinden. SergeantR.H. Gademan, en soldaat A.H. Alards werden bij aankomst in Keboemen naar de ziekenzaal overgebracht, waar bleek dat sergeant Gademan reeds was overleden. De gesneuvelden waren zodanig verminkt dat ze in massagraven moesten worden begraven.

74 Het gebouwencomplex van de theeplantage. Kaligua op meter hoogte in het Slamat-gebergte, Midden-Java. Tijdens de Tweede Politionele Actie door 4 Cie, zesde bataljon Grenadiers op 6 januari 1949 op de TNI heroverd. Team Staf Cie 4-11 BI Grenadiers.

75 Terugreis naar Holland vanaf Tandjong Priok, Batavia. Duur: 25 mei 18 juni Aankomst in Rotterdam. Met zwemvesten aan

76 Kamphuis met Cor van Schijndel aan boord Kamphuis aan boord.

77 Kamphuis met zwemvest.

78 Vertrek vanuit Rotterdam naar huis Inleveren der dienstkleding in Amersfoort op 18 juli Het zit er definitief op. Links: Kamphuis.

PERSOONLIJK VERHAAL BERT-JAN DIERINK OVER JAN TANKE ( )

PERSOONLIJK VERHAAL BERT-JAN DIERINK OVER JAN TANKE ( ) Jan Tanke PERSOONLIJK VERHAAL BERT-JAN DIERINK OVER JAN TANKE (1927-1949) J.A.M. Tanke Het 'Indië-monument' in Almelo staat in het Hagenborghpark en is een zwerfkei, waarop de tekst staat 1945-1962 Zij

Nadere informatie

Brief uit Indië van Aise Homma aan zijn broer Ids Pagina 1 van 18

Brief uit Indië van Aise Homma aan zijn broer Ids Pagina 1 van 18 Brief uit Indië van Aise Homma aan zijn broer Ids Pagina 1 van 18 Brief uit Indië van Aise Homma aan zijn broer Ids Pagina 2 van 18 Brief uit Indië van Aise Homma aan zijn broer Ids Pagina 3 van 18 Brief

Nadere informatie

Screaming Eagles boven Kasteel Heeswijk

Screaming Eagles boven Kasteel Heeswijk Screaming Eagles boven Kasteel Heeswijk Powerpointpresentatie over een bijzondere gebeurtenis in september 1944. Doelgroep: Basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 Met behulp van tekst, originele foto s

Nadere informatie

Fotopresentatie bij lesmateriaal Herdenking 2019 Operatie Market Garden in Oss voor groep 6, 7 en 8

Fotopresentatie bij lesmateriaal Herdenking 2019 Operatie Market Garden in Oss voor groep 6, 7 en 8 Fotopresentatie bij lesmateriaal Herdenking 2019 Operatie Market Garden in Oss voor groep 6, 7 en 8 FOTO 1. 17 SEPTEMBER 1944: OPERATIE MARKET GARDEN IS BEGONNEN. ER KOMEN VEEL VLIEGTUIGEN OVER OSS, DIE

Nadere informatie

De Molukse Emigranten

De Molukse Emigranten De Molukse Emigranten Daar het voor de Molukse militairen na de onafhankelijksoorlog van het toenmalige Nederlands-Indië erg moeilijk werd om zich daar te handhaven [zij hadden immers trouw meegestreden

Nadere informatie

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Pieter er Zeeman en de konvooien naar Moermansk Pieter Zeeman (geboren op Marken op 20 december 1914) voer in

Nadere informatie

A.1.4 Groene map 'ARMY'

A.1.4 Groene map 'ARMY' Inventaris A.1.4 Groene map 'ARMY' Opbouw/benaming: Codering: A Foto's 1 Albums 4 Groene map 'Army' A.1.4 Aanvraag- en citeerinstructie en beperkingen van de raadpleging en de reproductie Zie hiervoor

Nadere informatie

Op Java zijn 22.000 Nederlandse slachtoffers begraven

Op Java zijn 22.000 Nederlandse slachtoffers begraven ARIE DEKKERLAAN/ARIE DEKKERPROMENADE raadsbesluit, 16 mei 1950 Arie Gerrit Dekker werd geboren op 24 december 1911 te Almkerk. Hij overleed te Soerabaja op dinsdag 18 maart 1947 en ligt begraven op de

Nadere informatie

Toespraak van de minister van Defensie ter gelegenheid van de besloten uitreiking van de Dapperheidonderscheidingen op 7 oktober 2009 te Breda.

Toespraak van de minister van Defensie ter gelegenheid van de besloten uitreiking van de Dapperheidonderscheidingen op 7 oktober 2009 te Breda. Toespraak van de minister van Defensie ter gelegenheid van de besloten uitreiking van de Dapperheidonderscheidingen op 7 oktober 2009 te Breda. Let op: Alleen gesproken woord geldt! Ridders Militaire Willems-Orde

Nadere informatie

De Molukse Emigranten

De Molukse Emigranten De Molukse Emigranten Daar het voor de Molukse militairen na de onafhankelijksoorlog van het toenmalige Nederlands- Indië erg moeilijk werd om zich daar te handhaven [zij hadden immers trouw meegestreden

Nadere informatie

Aflossing van de wacht Pagina 1 van 6

Aflossing van de wacht Pagina 1 van 6 Aflossing van de wacht Pagina 1 van 6 Voorwoord Als relatieve buitenstaander breng ik, Broer Bax, graag het volgende onder uw aandacht. Enige tijd geleden legde ik de laatste hand aan het manuscript over

Nadere informatie

Een beveiliging van een werktrein van de Staats Spoorwegen met een fatale afloop.

Een beveiliging van een werktrein van de Staats Spoorwegen met een fatale afloop. WEST JAVA- Bantam 1949. Een beveiliging van een werktrein van de Staats Spoorwegen met een fatale afloop. Het is 19 december 1948. De legercommandant, de generaal S. Spoor, komt met zijn dagorder, waarin

Nadere informatie

Hendrik Enzerink, gesneuveld op de Grebbeberg

Hendrik Enzerink, gesneuveld op de Grebbeberg Hendrik Enzerink, gesneuveld op de Grebbeberg Op de 4e mei worden elk jaar de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. In Hengelo (Gld) wordt een lijst met 58 namen opgenoemd, al lag het werkelijke

Nadere informatie

Het verhaal bewaard. Leonard Kuijpers, soldaat ( )

Het verhaal bewaard. Leonard Kuijpers, soldaat ( ) Het verhaal bewaard. Leonard Kuijpers, soldaat (02-10-1926-16-12-1947) En zijn kameraden: J. Bolleurs, soldaat J. M. A., Doove, soldaat J. van den Braak, soldaat J. F. van Geneygen, soldaat J. H. Hermans,

Nadere informatie

(Op de mouw, of op de schouderbedekking) Geen rangonderscheidingsteken. Matroos der 3e klasse. bij de vloot. kleur: rood

(Op de mouw, of op de schouderbedekking) Geen rangonderscheidingsteken. Matroos der 3e klasse. bij de vloot. kleur: rood 7. Rangonderscheidingstekens van Zee-, Land-, Luchtmacht en KMar a. Koninklijke Marine Rangonderscheidingsteken (Op de mouw, of op de schouderbedekking) Geen rangonderscheidingsteken Matroos der 3e klasse

Nadere informatie

Uit het fotoalbum van de heer en mevrouw Boot-van Driel

Uit het fotoalbum van de heer en mevrouw Boot-van Driel Aart Boot: we hadden daar niets te zoeken. Nel van As Aart Boot geboren op 17 november 1926, was de enige zoon van Maarten Willem en Lijke Adriana de Keijzer. Hij had twee oudere zussen. Aart kreeg bericht

Nadere informatie

De slag om de Elsenbornrug en de Tweelingdorpen. William C.C. Cavanagh

De slag om de Elsenbornrug en de Tweelingdorpen. William C.C. Cavanagh De slag om de Elsenbornrug en de Tweelingdorpen William C.C. Cavanagh BBNC uitgevers Amersfoort, 2014 Inhoud Voorwoord 7 Dankbetuigingen 10 Inleiding 12 Hoofdstuk 1 99ste Infanteriedivisie 25 13-16 december

Nadere informatie

Geschiedenis herschreven: De Kruiponder foto versus een kazemat in Bourtange.

Geschiedenis herschreven: De Kruiponder foto versus een kazemat in Bourtange. Geschiedenis herschreven: De Kruiponder foto versus een kazemat in Bourtange. Door Michiel Teunisse 27 april 2017 Soms moet de geschiedenis herschreven worden. Na maanden speuren in archieven, fysieke

Nadere informatie

Jack Vleugels (1912 2007)

Jack Vleugels (1912 2007) Jack Vleugels (1912 2007) Periode februari 1942 tot juni 1948 Reis van Java via Singapore naar Japan om te werken in de mijnen bij Fukuoka op het Japanse eiland Kiushu. Na de bevrijding naar Manila en

Nadere informatie

Siem de Jong en Piet de Gruijl: echte O.N.A.-vrienden

Siem de Jong en Piet de Gruijl: echte O.N.A.-vrienden Siem dit jaar 60 jaar lid en Piet al ruim 53 jaar lid over hun O.N.A. Siem de Jong en Piet de Gruijl: echte O.N.A.-vrienden Tijdsbeeld O.N.A. Periode 1955-1982 Siem de Jong begon zijn O.N.A.-loopbaan begin

Nadere informatie

Historiek Slag aan de Molen - Rotselaar

Historiek Slag aan de Molen - Rotselaar Historiek Slag aan de Molen - Rotselaar In 1914 is België op internationaal vlak gebonden aan het bewaren van de neutraliteit en het vrijwaren van het grondgebied. De Belgische overheid verwierp in augustus

Nadere informatie

Op de voordracht van Onze Minister van Defensie van 2 december 1977, Landmachtstaf, nr D;

Op de voordracht van Onze Minister van Defensie van 2 december 1977, Landmachtstaf, nr D; Besluit aanvullingen van pschriften p vaandels en standaarden van regimenten van de Kninklijke Landmacht vr krijgsverrichtingen in het vrmalige Nederlands-Indië gedurende de jaren 1945-1949 Besluit van

Nadere informatie

Lancaster ED470. Wie, wat, waar en hoe?

Lancaster ED470. Wie, wat, waar en hoe? Lancaster ED470 Wie, wat, waar en hoe? Hier is het toestel neer gekomen en ontploft. Een groot gat kwam in de grond. Wat gaan we doen? Het verhaal Vliegtuigcrash. 23 september 1944 De vliegbasis Skellingthorpe

Nadere informatie

Bernard Molenkamp. Zijn ouders waren Gerrit Hendrik Molenkamp (geb. 3-8-1860), landbouwer van beroep en Willemina Ooijman (geb.10-11-1861).

Bernard Molenkamp. Zijn ouders waren Gerrit Hendrik Molenkamp (geb. 3-8-1860), landbouwer van beroep en Willemina Ooijman (geb.10-11-1861). Bernard Molenkamp Mijn opa BERNARD MOLENKAMP wordt 14-3-1897 geboren te Zelhem (een klein dorpje in de provincie Gelderland op een grote boerderij De Molenkamp ) in Holland. Zijn ouders waren Gerrit Hendrik

Nadere informatie

De prestaties van onze vliegers op de Indië-lijn

De prestaties van onze vliegers op de Indië-lijn LUCHTPOST * POSTVERVOER - 2 De prestaties van onze vliegers op de Indië-lijn hebben tot een snelle postverbinding tussen Nederland en Indië geleid. Na het succes van van der Hoop in 1924 ging men er zich

Nadere informatie

Daarna is het weer. Crash Wellington R1397, 25 juli 1941

Daarna is het weer. Crash Wellington R1397, 25 juli 1941 Daarna is het weer donker Crash Wellington R1397, 25 juli 1941 Serie: Ontmoeting Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Douwe Drijver en Alexander Tuinhout Redactie: Hans Groeneweg Vormgeving: Richard Bos 2015.

Nadere informatie

INVENTARIS NIET TE BESCHOUWEN CATALOGUS. T/M 31 DECEMBER 1936 VAN ONTVANGEN FOTO'S BOEKWERKEN - WAPENS ENZ. GESPECIFICEERD. TYP. ATJEH DRUKKERIJ.

INVENTARIS NIET TE BESCHOUWEN CATALOGUS. T/M 31 DECEMBER 1936 VAN ONTVANGEN FOTO'S BOEKWERKEN - WAPENS ENZ. GESPECIFICEERD. TYP. ATJEH DRUKKERIJ. c INVENTARIS T/M 31 DECEMBER 1936 VAN ONTVANGEN FOTO'S BOEKWERKEN - WAPENS ENZ. GESPECIFICEERD. NIET TE BESCHOUWEN ALS CATALOGUS. TYP. ATJEH DRUKKERIJ. BIJLAGE II. 1 INVENTARIS c/m 31 December 1936 van

Nadere informatie

WEST-JAVA MIDDEN-JAVA OOST-JAVA

WEST-JAVA MIDDEN-JAVA OOST-JAVA Java 5-11-2013 Afstand tussen de vertikale rasterlijnen: ongeveer 110 km WEST-JAVA MIDDEN-JAVA OOST-JAVA 1. Serang 1. Tegal 1. Ngawi 2. Batavia (Jakarta) 2. Pekalongan 2. Madioen (Unit) 3. Buitenzorg (Bogor)

Nadere informatie

Mijn mond zat vol aarde

Mijn mond zat vol aarde Mijn mond zat vol aarde Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

Antonio Barbaro. Lance Corporal C/ rd Field Company, Royal Canadian Engineers

Antonio Barbaro. Lance Corporal C/ rd Field Company, Royal Canadian Engineers Antonio Barbaro Lance Corporal C/90149 23rd Field Company, Royal Canadian Engineers Antonio George John Barbaro werd geboren op 19 juli 1923 in 84 Norman Street, Ottawa. Zijn ouders Catherine en Pasquale

Nadere informatie

Wilhelm Gerardus Verboekend, een gestrande K.N.I.L.-militair

Wilhelm Gerardus Verboekend, een gestrande K.N.I.L.-militair Wilhelm Gerardus Verboekend, een gestrande K.N.I.L.-militair W.E.R. Davies en R. Mostert Inleiding Wilhelm Gerardus Verboekend (geboren Zeist 1872) was het derde kind van zeven in het gezin van Jacobus

Nadere informatie

Van kruidenierszaak tot Indonesië Pagina 1 van 8. Voorwoord

Van kruidenierszaak tot Indonesië Pagina 1 van 8. Voorwoord Van kruidenierszaak tot Indonesië Pagina 1 van 8 Voorwoord Een jaar na de bevrijding op 5 mei 1945 kwam de oproep voor de dienstplicht. Ik was toen ruim 20 jaar en werkte in de kruidenierszaak van mijn

Nadere informatie

Battlefieldtour Normandië 4 t/m 7 juni 2018

Battlefieldtour Normandië 4 t/m 7 juni 2018 Battlefieldtour Normandië 4 t/m 7 juni 2018 Battlefieldtour Normandië 4 t/m 7 juni 2018 Deze tour is een echte klassieker in ons reisaanbod. Heeft u altijd al eens het slagveld in Normandië met eigen ogen

Nadere informatie

WB-ECHO S VOLG ONS OP DE WEBSITE VAN DE SCHOOL REDACTIE :

WB-ECHO S VOLG ONS OP DE WEBSITE VAN DE SCHOOL REDACTIE : SEPTEMBER - OKTOBER 2018 VOLG ONS OP DE WEBSITE VAN DE SCHOOL REDACTIE 2018-2019: 3de klas: Lilia & Nesrin 4de klas: Rania & Younes 5de klas: Rania & Mohamed A. 6de klas: Maylisse & Dounia VRIENDSCHAPSWEEK

Nadere informatie

Interview: 18. September 2013, thema Indonesië

Interview: 18. September 2013, thema Indonesië Interview: 18. September 2013, thema Indonesië 45-48. Locatie: Hoofddorp, 14.00u. Geïnterviewde: Dhr. Marinus (Rien) Grüter. Functie: Kpl. OVW-er bij het Kennemer-bataljon 2-4 RI. Interviewers; Jasper

Nadere informatie

School. Luchthaven. Ziekenhuis. Dorp. Fabriek. Militair hoofdkwartier. Vluchtelingenkamp

School. Luchthaven. Ziekenhuis. Dorp. Fabriek. Militair hoofdkwartier. Vluchtelingenkamp X School 3 6 Luchthaven Ziekenhuis 8 9 Fabriek Dorp 10 11 Militair hoofdkwartier Vluchtelingenkamp 12 14 Je hebt een school geraakt met de aanval. 10 kinderen en 2 leerkrachten werden gedood 25 kinderen

Nadere informatie

Pag. 64: Jean Charles Idesbald le Cocq d Armandville, [ ], overleden Kotta Radja 13 juni adjudant-onderofficier Jobse

Pag. 64: Jean Charles Idesbald le Cocq d Armandville, [ ], overleden Kotta Radja 13 juni adjudant-onderofficier Jobse Pag. 64: Jean Charles Idesbald le Cocq d Armandville, [ ], overleden Kotta Radja 13 juni 1886. Pag. 138: Pieter Jobse, [ ] Pag. 164: Wijtse van Kregten, [ ] adjudant-onderofficier Jobse 1 e luitenant Van

Nadere informatie

Het vergeten monument Halifax DT-694 in het Sweibergerbos; lokaal beter bekend als Soeterknip

Het vergeten monument Halifax DT-694 in het Sweibergerbos; lokaal beter bekend als Soeterknip Het vergeten monument Halifax DT-694 in het Sweibergerbos; lokaal beter bekend als Soeterknip In 2018 is het 75 jaar geleden dat een RAF bommenwerper met het identificatienummer DT-694 vanaf het vliegveld

Nadere informatie

Uitreiking adoptiecertificaat Olin L. Wieneke aan Broeklandcollege Hoensbroek op 14 november 2015 op Amerikaanse begraafplaats Margraten

Uitreiking adoptiecertificaat Olin L. Wieneke aan Broeklandcollege Hoensbroek op 14 november 2015 op Amerikaanse begraafplaats Margraten 1 Uitreiking adoptiecertificaat Olin L. Wieneke aan Broeklandcollege Hoensbroek op 14 november 2015 op Amerikaanse begraafplaats Margraten Dames en heren, Jongens en meisjes van het Broeklandcollege, Oorlog

Nadere informatie

Hr Ms Piet Hein. Hr Ms Piet Hein. Torpedobootjager. Cdt. Ltz 1 J.M.L.I Cömpff MWO 4e klasse

Hr Ms Piet Hein. Hr Ms Piet Hein. Torpedobootjager. Cdt. Ltz 1 J.M.L.I Cömpff MWO 4e klasse Hr Ms Piet Hein Hr Ms Piet Hein Torpedobootjager Cdt. Ltz 1 J.M.L.I Cömpff MWO 4e klasse Op 19 februari 1942 tot zinken gebracht door torpedo's en artillerievuur van de Japanse torpedojagers Oshio, Asashio

Nadere informatie

Naam Rang/onderdeel Geboren Overleden Graflocatie Genoemd op gedenkplaat Orry-la-Ville. Calais, Frankrijk 21-05-1940

Naam Rang/onderdeel Geboren Overleden Graflocatie Genoemd op gedenkplaat Orry-la-Ville. Calais, Frankrijk 21-05-1940 De ramp met de Pavon - Slachtofferlijst 1 Lijst van Nederlandse slachtoffers die omgekomen zijn bij het bombardement op het Franse vrachtschip De Pavon in de nacht van 20 op 21 mei 1940 even boven Calais

Nadere informatie

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Het is oorlog! Het brandweerkorps wordt snel samengeroepen voor het gemeentehuis. De brandweermannen moeten de jongens gaan waarschuwen

Nadere informatie

Emblemen KL Vooroorlogs (tijdelijk thema)

Emblemen KL Vooroorlogs (tijdelijk thema) (tijdelijk thema) Wij ontvingen een verzameling met een aantal prachtige en originele voor-oorlogse emblemen van het Nederlandse leger. Allemaal in schitterende staat en fraai geborduurd. Het zijn voornamelijk

Nadere informatie

Nationale Veteranen Kampioenschappen 2007 (National Championships The Netherlands) Men Doubles 35+ Tennis Toernooi Planner -

Nationale Veteranen Kampioenschappen 2007 (National Championships The Netherlands) Men Doubles 35+ Tennis Toernooi Planner - Men Doubles 35+ S Kwart Finale Halve Finale Finale Winnaar 3 Gertjan Egberink [1] 1 3 Mark Fleischeuer Gertjan Egberink [1] Mark Fleischeuer 2 Bye 1 Gertjan Egberink [1] 3 Danny Kleijn Mark Fleischeuer

Nadere informatie

verrijking a Familiegeschiedenis Bekijk het fragment en beantwoord de vraag. Wat vind je van zijn verhaal?

verrijking a Familiegeschiedenis Bekijk het fragment en beantwoord de vraag. Wat vind je van zijn verhaal? verrijking a Familiegeschiedenis Bekijk het fragment en beantwoord de vraag. 1 Diederik van Vleuten vertelt hier over zijn familiegeschiedenis in Nederlands-Indië. Wat vind je van zijn verhaal? 23 a thema

Nadere informatie

Op de terugweg liep de O 16 ten zuidwesten van het eiland Tioman,O-Malakka, in een mijnenveld.

Op de terugweg liep de O 16 ten zuidwesten van het eiland Tioman,O-Malakka, in een mijnenveld. Hr Ms O 16 Hr Ms O 16 Cdt. Ltz 1 Bussemaker, A. J Drager van de MWO 4e klasse Op 12 december 1941 bracht de O 16 in de Golf van Siam bij Patani vier Japanse troepentransport- schepen tot zinken. Op de

Nadere informatie

15966_Oorlog in foto's III - D-Day BW.indd 53 16-09-14 10:17

15966_Oorlog in foto's III - D-Day BW.indd 53 16-09-14 10:17 Een foto van een van de twee drijvende wegen in de kunstmatige haven bij Arromanches. De kunstmatige havens waren eigenlijk een enorme legpuzzel die in het geheim was ontworpen en daarna verspreid over

Nadere informatie

De verhalen van de Sobats van het 3 e Bataljon Garderegiment Prinses Irene. www.indiegangers.nl

De verhalen van de Sobats van het 3 e Bataljon Garderegiment Prinses Irene. www.indiegangers.nl De verhalen van de Sobats van het 3 e Bataljon Garderegiment Prinses Irene COLOFON De verhalen van de Sobats van het 3 e Bataljon Garderegiment Prinses Irene tijdens hun uitzending, 1946-1949 Samenstelling

Nadere informatie

De rangonderscheidingstekens van de krijgsmacht

De rangonderscheidingstekens van de krijgsmacht De rangonderscheidingstekens van de krijgsmacht Inhoud De rangonderscheidingstekens van de krijgsmacht Deze brochure is een uitgave van: Ministerie van Defensie Directie Communicatie Vormgeving: Grafische

Nadere informatie

Jozef Armand Ribbens, een onbekende soldaat uit Wereldoorlog I

Jozef Armand Ribbens, een onbekende soldaat uit Wereldoorlog I Jozef Armand Ribbens, een onbekende soldaat uit Wereldoorlog I Guy De Mulder 1. Inleiding. Wereldoorlog I is naar aanleiding van de 100-jarige herdenking terecht een historisch hot item. Vooral de grote

Nadere informatie

WERKBOEK. Lest we Forget

WERKBOEK. Lest we Forget 1 WERKBOEK Lest we Forget 2 Lest we Forget Dit is een uitgave van de stichting Aircraft Recovery Groep 1940-1945 Contact: Secretaris Stichting A.R.G. 1940-1945, Dorpsstraat 204H, 1566 AT Assendelft. Website:

Nadere informatie

De Fokker D.C.I en C.IV van de LA-KNIL Gebeurtenissen en ongevallen in de periode

De Fokker D.C.I en C.IV van de LA-KNIL Gebeurtenissen en ongevallen in de periode Gebeurtenissen en ongevallen in de periode 1924-1938 Datum Plaats Registratie Gebeurtenis Inzittende(n) 1924 Op 3 juni 1924 wordt contract 41.593 getekend voor de levering van 10 Fokker D.C.I jager-verkenner

Nadere informatie

Pag. 64: Jean Charles Idesbald le Cocq d Armandville, [ ], overleden Kotta Radja 13 juni adjudant-onderofficier Jobse

Pag. 64: Jean Charles Idesbald le Cocq d Armandville, [ ], overleden Kotta Radja 13 juni adjudant-onderofficier Jobse Pag. 64: Jean Charles Idesbald le Cocq d Armandville, [ ], overleden Kotta Radja 13 juni 1886. Pag. 138: Pieter Jobse, [ ] Pag. 164: Wijtse van Kregten, [ ] adjudant-onderofficier Jobse 1 e luitenant Van

Nadere informatie

Herdenkingswandeling Airborne Ginkelse Heide Egh 3

Herdenkingswandeling Airborne Ginkelse Heide Egh 3 Herdenkingswandeling Airborne Ginkelse Heide Egh 3 Deze themawandeling, een herdenkingsroute in het teken van de Slag om Arnhem, is een bestaande, verouderde wandeling. Veranderingen, o.a. de bouw van

Nadere informatie

Let op: Alleen gesproken woord geldt!

Let op: Alleen gesproken woord geldt! Toespraak van de minister van Defensie, J.S.J. Hillen bij de herdenking van gesneuvelde militairen in Nederlands-Indië, op 3 september 2011 te Roermond. Let op: Alleen gesproken woord geldt! Generaal Morsink,

Nadere informatie

Het leger. Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leger. Je kunt vertellen wat het leger doet en waarom we een leger hebben.

Het leger. Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leger. Je kunt vertellen wat het leger doet en waarom we een leger hebben. Het leger Thema: Bestaat vrede? Samenleving Nederland De overheid Moeilijkheid; *** Tijd: *** Juf Yvonne Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leger. Je kunt vertellen wat het leger doet en waarom

Nadere informatie

G E S C H I E D E N I S

G E S C H I E D E N I S M o n a Pa r s o n s e n We n d e l i e n v a n B o e t z e l a e r O o r l o g s v e r - w e r k i n g i n B e l g Een miljonaire en een barones in het verzet Door Max van den Berg Mona Parsons werd op

Nadere informatie

Karel XII van Zweden: Stockholm, 17 juni 1682 Halden, 30 november 1718

Karel XII van Zweden: Stockholm, 17 juni 1682 Halden, 30 november 1718 Karel XII van Zweden: Stockholm, 17 juni 1682 Halden, 30 november 1718 Karel XII was van 1697 tot 1718 koning van Zweden. Hij was de derde koning uit het geslacht Wittelsbach en één der partijen in de

Nadere informatie

KUNST IN DE aanklacht tegen de oorlog

KUNST IN DE aanklacht tegen de oorlog KUNST IN DE OORLOG Een aanklacht tegen de oorlog BEELD: TREUREND OUDERPAAR v Käthe Kollwitz v Eigen zoon: Peter v Begraafplaats: Vladslo (Duits kerkhof) v Oorlogsverdriet treft iedereen (vriend en vijand)

Nadere informatie

Kastelen in Nederland

Kastelen in Nederland Kastelen in Nederland J In ons land staan veel kastelen. Meer dan honderd. De meeste van die kastelen staan in het water. Bijvoorbeeld midden in een meer of een heel grote vijver. Als er geen water was,

Nadere informatie

20 KORTE VERHALEN AIRBORNE BEGRAAFPLAATS

20 KORTE VERHALEN AIRBORNE BEGRAAFPLAATS 20 KORTE VERHALEN AIRBORNE BEGRAAFPLAATS AIRBORNE MUSEUM HARTENSTEIN 2018 Airborne Museum Routebeschrijving Vanuit het Airborne Museum is het ongeveer 25 minuten wandelen naar de begraafplaats. Bij de

Nadere informatie

Blad voor de Sobats II 6 R.I.en T-Brigade april/mei 2013

Blad voor de Sobats II 6 R.I.en T-Brigade april/mei 2013 Blad voor de Sobats II 6 R.I.en T-Brigade april/mei 2013 Leden reünie- en nazorgcommissie 2-6 R.I. T-Brigade. Voorzitter/secretaris,. Alsmede redactie en layout Sepatoe Roesak Mevr. Marianne Pragt-Lankhuizen,

Nadere informatie

Taskforce Viper. Periode: maart 2006-december 2007 (5 rotaties) Operatiegebied Taskforce Viper.

Taskforce Viper. Periode: maart 2006-december 2007 (5 rotaties) Operatiegebied Taskforce Viper. Taskforce Viper Een peloton van Taskforce Viper nadert het dorp Surkh Murgab in de Chora-vallei, op slechts 15 kilometer van Kamp Holland in Uruzgan. Doel: het in kaart brengen van de tegenstand in het

Nadere informatie

De Tijgerbrigade 2-7 R.I. - en Ter Aar

De Tijgerbrigade 2-7 R.I. - en Ter Aar De Tijgerbrigade 2-7 R.I. - en Ter Aar Eind jaren veertig - van 1946 t/m 1950 - van de vorige eeuw verblijven meer dan honderdduizend Nederlandse soldaten voor langere of kortere duur in Nederlands-Indië.

Nadere informatie

Indonesian Times blz. 4 toch niet vrij? en spotprent

Indonesian Times blz. 4 toch niet vrij? en spotprent Indonesian Times 28-12-1949 blz.2 eindelijk onafhankelijk!! blz. 5 het dagelijks leven en advertentie Blz. 3 onafhankelijkstrijd? blz.6 eerlijke strijd? blz. 4 toch niet vrij? en spotprent blz.7 column

Nadere informatie

Korte levensloop van cadet-vaandrig André Henri Mantiri (1920-1944)

Korte levensloop van cadet-vaandrig André Henri Mantiri (1920-1944) Korte levensloop van cadet-vaandrig André Henri Mantiri (1920-1944) conferentie 201 Cadet-vaandrig André Mantiri André Mantiri werd op 1 oktober 1920 geboren in Buitenzorg (Bogor), als zoon van Andreas

Nadere informatie

Koninklijke Hoogheden, Ridder. Militaire Willemsorde, Excellenties, gewonde Nederlandse Militairen, zorgverleners, dames en heren,

Koninklijke Hoogheden, Ridder. Militaire Willemsorde, Excellenties, gewonde Nederlandse Militairen, zorgverleners, dames en heren, Toespraak van de Commandant der Strijdkrachten, Generaal Middendorp, ter gelegenheid van de musical Soldaat van Oranje bij het Vliegkamp Valkenburg op 30 augustus 2012. Let op: Alleen gesproken woord geldt!

Nadere informatie

100 jaar groote oorlog. filmfestival & lezing van 15/10 tot 7/11

100 jaar groote oorlog. filmfestival & lezing van 15/10 tot 7/11 100 jaar groote oorlog filmfestival & lezing van 15/10 tot 7/11 1 Naar aanleiding van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog presenteert het huisvandetolerantie en Pangaea i.s.m. het huisvandemens Leuven

Nadere informatie

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op vrijdag 31 juli 1914 staat Gits in rep en roer: de algemene mobilisatie wordt afgekondigd. Alle jongemannen die in aanmerking komen voor

Nadere informatie

De minister van Defensie T.a.v. contactpersoon Nationale ombudsman Mevrouw mr. xxx Directie Juridische Zaken Postbus ES Den Haag

De minister van Defensie T.a.v. contactpersoon Nationale ombudsman Mevrouw mr. xxx Directie Juridische Zaken Postbus ES Den Haag De minister van Defensie T.a.v. contactpersoon Nationale ombudsman Mevrouw mr. xxx Directie Juridische Zaken Postbus 20701 2500 ES Den Haag Geachte minister Hennis-Plasschaert, Aanleiding Op 26 oktober

Nadere informatie

HOE MAJOOR W. P. LANDZAAT, COM- MANDANT VAN 1-8 R.I., OP 13 MEI 1940 OP DEN GREBBEBERG SNEUVELDE

HOE MAJOOR W. P. LANDZAAT, COM- MANDANT VAN 1-8 R.I., OP 13 MEI 1940 OP DEN GREBBEBERG SNEUVELDE 186 UIT DE MILITAIRE SPECTATOR VAN SEPT. EN OCT. 1940 HOE MAJOOR W. P. LANDZAAT, COM- MANDANT VAN 1-8 R.I., OP 13 MEI 1940 OP DEN GREBBEBERG SNEUVELDE DOOR V. E. NIERSTRASZ Luitenant-Kolonel van den Generalen

Nadere informatie

Toespraak Gouverneur tijdens Phaffdag van het Regiment Limburgse Jagers op vrijdag 25 november 2011 in de Van Hornekazerne te Weert

Toespraak Gouverneur tijdens Phaffdag van het Regiment Limburgse Jagers op vrijdag 25 november 2011 in de Van Hornekazerne te Weert Toespraak Gouverneur tijdens Phaffdag van het Regiment Limburgse Jagers op vrijdag 25 november 2011 in de Van Hornekazerne te Weert Commandant, leden en veteranen van het Regiment Limburgse Jagers, Dames

Nadere informatie

De betekenis van Mill in de historie van Linies en Stellingen

De betekenis van Mill in de historie van Linies en Stellingen Stichting SPOREN VAN DE OORLOG MILL De betekenis van Mill in de historie van Linies en Stellingen Vóór de Tweede Wereldoorlog Reeds in 1934 werd besloten een eventuele aanval van de Duitsers in het Zuiden

Nadere informatie

Engelse familie Greensted schenkt zitbank aan inwoners van Hulste

Engelse familie Greensted schenkt zitbank aan inwoners van Hulste Engelse familie Greensted schenkt zitbank aan inwoners van Hulste Peter Van Herzeele Medewerker KW Hulste heeft een nieuwe zitbank op het Dorpsplein. De teak zitbank is een geschenk van de Engelse familie

Nadere informatie

HET DROOMMUSEUM VAN DRE

HET DROOMMUSEUM VAN DRE HET DROOMMUSEUM VAN DRE Beste leerling, Dit werkblad wil je iets langer bij bepaalde zaken in het museum laten stil staan. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je niet mag rondneuzen naar andere objecten,

Nadere informatie

De WC s op De Geldershof.

De WC s op De Geldershof. 1. Klaas en Lieke wonen in één huis. Klaas gaat boodschappen halen en als hij terug komt liggen er glas scherven op de grond, het raam is open, en Lieke is dood. Wat is er gebeurd toen Klaas weg was? 2.

Nadere informatie

Fort Uitermeer gaf zich niet gewonnen

Fort Uitermeer gaf zich niet gewonnen Fort Uitermeer gaf zich niet gewonnen Vaar je op de Vecht richting Loosdrecht, dan komt er een moment dat je hem in volle glorie ziet liggen: Fort Uitermeer. Tegenwoordig een geliefde plek om even een

Nadere informatie

VANAF CAEN (D515) RICHTING OUISTREHAM. VOLG DE BORDEN RICHTING BENOUVILLE/RANVILLE (D514), 'PEGASUS BRIDGE'

VANAF CAEN (D515) RICHTING OUISTREHAM. VOLG DE BORDEN RICHTING BENOUVILLE/RANVILLE (D514), 'PEGASUS BRIDGE' GA VANUIT BAYEUX DE N13 NAAR HET OOSTEN OP, RICHTING CAEN. VANAF CAEN (D515) RICHTING OUISTREHAM. VOLG DE BORDEN RICHTING BENOUVILLE/RANVILLE (D514), 'PEGASUS BRIDGE' 1 6 JUNI 1944, 00.16 UUR OBJECT: (PEGASUS)

Nadere informatie

Mariekerke tijdens de eerste wereldoorlog

Mariekerke tijdens de eerste wereldoorlog Mariekerke tijdens de eerste wereldoorlog Voor de oorlog Mariekerke is vooral een vissersdorp waar de inwoners hun brood verdienen door op de Schelde te gaan vissen. 4 augustus 1914 : ten oorlog! Mariekerke

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2016 258 Besluit van 2 juni 2016 inzake rangschikking, oprichtingsdata en genealogieën van eenheden van de Koninklijke Landmacht, heroprichting van

Nadere informatie

Boeing B24H Liberator

Boeing B24H Liberator De B24 Liberator Naam: No Feathered Injun (later onofficieel: Feathered Injun) Soort toestel: Boeing B24H Liberator Leger: USAAF (United States of America Air Force) Luchtmacht: 8 th AF (Air Force) Bombgroup:

Nadere informatie

Taskforce juli 2009, uur: 9 commando s springen in het pikkedonker uit een Canadees

Taskforce juli 2009, uur: 9 commando s springen in het pikkedonker uit een Canadees Taskforce 55 6 juli 2009, 20.45 uur: 9 commando s springen in het pikkedonker uit een Canadees C-130 Herculestransportvliegtuig. Pas laat openen ze hun parachutes en zweven boven Kajaki (provincie Helmand)

Nadere informatie

Slachtoffers. Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger (KNIL) 1 september mei doden 2 of 3 vermisten

Slachtoffers. Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger (KNIL) 1 september mei doden 2 of 3 vermisten Slachtoffers Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger (KNIL) 1 september 1939 9 mei 1940 4 doden 2 of 3 vermisten Inleiding Overzicht De OGS-doden Samenstelling Bart FM Droog, 2018 The Post Online / Droog

Nadere informatie

documentaire de oorlog van eric schneider

documentaire de oorlog van eric schneider aan de slag documentaire de oorlog van eric schneider Optie 1 Bekijk de NOS-documentaire De Oorlog van Eric Schneider (38,37 min.) Optie 2 Ga door naar een thema op de volgende bladzijde. 6 thema 1 Door

Nadere informatie

Emblemen. Emblemen pet/hoed goudkleurig. Emblemen baret. prijzen onder voorbehoud

Emblemen. Emblemen pet/hoed goudkleurig. Emblemen baret. prijzen onder voorbehoud pet/hoed goudkleurig 17 707 6625 Embleem, KL, pet, goud, beneden SGT/WMR 17 707 6627 Embleem, KL, pet, goud, SM/OW/SGT1/WMR1/SGT/WMR 17 707 6626 Embleem, KL, pet, goud, boven SM/OW baret 17 113 2570 Embleem,

Nadere informatie

WERELDOORLOG I TERREUR UIT DE LUCHT ZEPPELIN BOMBARDEMENT FORT VAN BROECHEM

WERELDOORLOG I TERREUR UIT DE LUCHT ZEPPELIN BOMBARDEMENT FORT VAN BROECHEM Streekgebonden Luchtvaartgeschiedenis Jef Pets Samenstelling 01/2019 WERELDOORLOG I TERREUR UIT DE LUCHT ZEPPELIN BOMBARDEMENT FORT VAN BROECHEM Copyright Postkaart Collectie Guido Deseijn WERELDOORLOG

Nadere informatie

DIEPPE. Een raid herdacht Spelparcours jaar

DIEPPE. Een raid herdacht Spelparcours jaar DIEPPE. Een raid herdacht Spelparcours 10-14 jaar Dit spelparcours neemt je mee terug naar 1942. In dat jaar was de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) volop aan de gang. Door de vragen op te lossen, ontdek

Nadere informatie

De Fokker C.Vd en C.Ve in dienst van de LA-KNIL Gebeurtenissen en ongevallen in de periode

De Fokker C.Vd en C.Ve in dienst van de LA-KNIL Gebeurtenissen en ongevallen in de periode De Fokker C.Vd en C.Ve in dienst van de LA-KNIL Gebeurtenissen en ongevallen in de periode 1926-1941 Datum Plaats Registratie Gebeurtenis Inzittende(n) 1926 In totaal 18 Fokker C.Ve en 8 Fokker C.Vd vliegtuigen

Nadere informatie

Het restaurant in Otterlo.

Het restaurant in Otterlo. Het verslag van mijn spontane actie/uitdaging handbikend van Enschede naar Scherpenzeel en terug. Een totale afstand van 259,92 km en heb hier zowel de zaterdag als de zondag 12 uur over gedaan (inclusief

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs

Voor jongeren in het praktijkonderwijs PrO -weekkrant Week 44 oktober/november 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 28 oktober - 3 november 2013 Eenvoudig Communiceren Doden door zware storm Foto: ANP Foto: ANP Het stormde maandag in

Nadere informatie

Rotemstraat 14, 3545 Halen

Rotemstraat 14, 3545 Halen Rotemstraat 14, 3545 Halen Slag der Zilveren Helmen, 12 augustus 1914 Stel je een groot, sterk leger voor van duizenden Duitsers die optrokken vanuit Sint- Truiden, Borgloon en Hasselt richting Diest en

Nadere informatie

Profielwerkstuk Geschiedenis Japan tijdens de tweede wereldoorlog

Profielwerkstuk Geschiedenis Japan tijdens de tweede wereldoorlog Profielwerkstuk Geschiedenis Japan tijdens de tweede wereldoorlog Profielwerkstuk door een scholier 3471 woorden 11 februari 2006 6,1 525 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding De meeste Nederlanders

Nadere informatie

b) Weet je hoe het komt dat hier vooral Duitse soldaten werden begraven?

b) Weet je hoe het komt dat hier vooral Duitse soldaten werden begraven? 1. Inleiding a) De oude stedelijke begraafplaats van Roeselare is meer dan tweehonderd jaar oud (van 1806). Toen de Eerste Wereldoorlog begon, lagen er dus al heel wat Roeselaarse burgers begraven. Tijdens

Nadere informatie

ANJV-ACTIVITEITEN INZAKE DE VOORGENOMEN TRQEPENUITZENDING NAAR NIEUW-GUINEA

ANJV-ACTIVITEITEN INZAKE DE VOORGENOMEN TRQEPENUITZENDING NAAR NIEUW-GUINEA , l Benbort bij schrijven no. ANJV-ACTIVITEITEN INZAKE DE VOORGENOMEN TRQEPENUITZENDING NAAR NIEUW-GUINEA Het communistische Algemeen Nederlands Jeugd Verbond ontwikkelde vanaf de tweede helft van mei

Nadere informatie

Belgian SAS pelgrimstocht -70 jaar na de bevrijding van Noordoost Nederland april 2015.

Belgian SAS pelgrimstocht -70 jaar na de bevrijding van Noordoost Nederland april 2015. Persmap. Belgian SAS pelgrimstocht -70 jaar na de bevrijding van Noordoost Nederland 9-10-11 april 2015. Operatie Larkswood. Begin april 1945, de Duitse troepen trokken zich strijdend terug dwars door

Nadere informatie

HET HAAGSCHE MILITAIRE EREHOF

HET HAAGSCHE MILITAIRE EREHOF HET HAAGSCHE MILITAIRE EREHOF Jaargang 3 April 2012 Dit nieuwsbulletin is een uitgave van de Stichting Herdenking Militaire Erehof s-gravenhage. Gevestigd: Elzenhorst 14 te 2742 CJ Waddinxveen Herdenking

Nadere informatie

Stichting Japanse Vrouwenkampen Telefoon: (026) AAN: Geadresseerde. Herdenking Slachtoffers Japanse Vrouwenkampen op 26 augustus 2018

Stichting Japanse Vrouwenkampen Telefoon: (026) AAN: Geadresseerde. Herdenking Slachtoffers Japanse Vrouwenkampen op 26 augustus 2018 Stichting Japanse Vrouwenkampen Telefoon: (026) 376 35 78 AAN: Geadresseerde Herdenking Slachtoffers Japanse Vrouwenkampen op 26 augustus 2018 29 juni 2018 Geachte heer, mevrouw, Het bestuur van de Stichting

Nadere informatie

We zijn 2 zusjes Leah en Dika, we komen uit een gezin van 10 kinderen. We zijn in Teuge geboren en opgegroeid, waar we een geweldige jeugd hebben

We zijn 2 zusjes Leah en Dika, we komen uit een gezin van 10 kinderen. We zijn in Teuge geboren en opgegroeid, waar we een geweldige jeugd hebben Barakkenkampen In 1951 kwamen 12.000 Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen noodgedwongen in Nederland aan voor een tijdelijk verblijf. Ze werden opgevangen in kampen. Het woonoord in Lage Mierde was

Nadere informatie

De 100-jarige herdenking van het Gevecht aan de Edemolen te Nazareth. Dinsdag 7 oktober 2014

De 100-jarige herdenking van het Gevecht aan de Edemolen te Nazareth. Dinsdag 7 oktober 2014 De 100-jarige herdenking van het Gevecht aan de Edemolen te Nazareth Dinsdag 7 oktober 2014 In de eerste fase van de Eerste Wereldoorlog (4 augustus-31 oktober 1914) heeft het 5 Linie Regiment een lange

Nadere informatie

INGELMUNSTER TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

INGELMUNSTER TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG INGELMUNSTER TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat de gemeente in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt erover gepraat. De volgende dag al moeten de dienstplichtigen

Nadere informatie