WERKBOEK. Lest we Forget

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WERKBOEK. Lest we Forget"

Transcriptie

1 1 WERKBOEK Lest we Forget

2 2 Lest we Forget Dit is een uitgave van de stichting Aircraft Recovery Groep Contact: Secretaris Stichting A.R.G , Dorpsstraat 204H, 1566 AT Assendelft. Website: Alle rechten voorbehouden Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, en/of openbaar gemaakt worden zonder de toestemming van de stichting ARG

3 3 Lest we Forget Inhoudsopgave Inleiding en werkwijze Hoofdstuk 1: De tweede wereldoorlog Hoofdstuk 2: De bombardementen. Hoofdstuk 3: De vliegtuigen. Hoofdstuk 4: De stichting. Hoofdstuk 5: Het fort en het museum. Hoofdstuk 6: Vragen die je alleen in het museum kan opzoeken.

4 4

5 5 Inleiding en werkwijze Tips voor de leraar/lerares. Zet de leerlingen in groepjes aan het werk. Ieder groepje neemt een hoofdstuk van basis- en werkboek voor z n rekening, je lezen de stof en maken de bijbehorende vragen en opdrachten. Tijdens de laatste les vertellen de groepjes hun bevindingen aan de rest van de klas in de vorm van een presentatie. De overige leerlingen krijgen vervolgens gelegenheid vragen te stellen. Dit is een leuke manier voor de kinderen om bekend te raken met de gehele inhoud van basis- en werkboek en kost minder tijd dan wanneer u het lesmateriaal klassikaal zou behandelen. Deze werkwijze is een tip. U kunt er natuurlijk voor kiezen een andere invulling te geven aan het project. Tip voor de leerling: Dit Werkboek hoort bij het Basisboek over ons museum. Bijna alle vragen en opdrachten kan je maken met behulp van het Basisboek. Maar soms moet je andere informatiebronnen gebruiken. Zoals geschiedenis- of aardrijkskundeboeken. Of je gebruikt de computer en internet. Denk zelf ook goed na, misschien weet je meer dan je denkt. En soms moet je ook zelf een antwoord verzinnen. Naar het museum! Bij elk hoofdstuk zitten ook vragen die je alleen in het museum kunt beantwoorden. Dit wordt aangegeven bij de vragen. Dus kom kijken en ontdekken. Als je dit werkboek goed hebt doorgewerkt: Kun je: - opdrachten met behulp van een basisboek maken. - met een groepje samenwerken. - uit allerlei bronnen, zoals internet informatie halen en gebruiken. Weet je: - wanneer en waarom er een oorlog in Nederland is geweest. - waarom de Duitse steden werden gebombardeerd. - welke vliegtuigen er boven Nederland vlogen. - wat er met veel bemanningsleden is gebeurd. - Wat onze stichting doet. - Wanneer het fort gebouwd is en waarom. - wat je allemaal in ons museum kan vinden en kan leren. Veel plezier met de vragen en opdrachten!

6 6

7 7 Hoofdstuk 1: De tweede wereldoorlog 1. Wanneer was de Tweede Wereldoorlog? Wie is deze oorlog begonnen? 2. Op welke dag werd Nederland aangevallen door de vijand? 3. Welke groepen mensen werden door de vijand opgepakt en afgevoerd? 4. Wie is deze mevrouw op de foto? 5. Wanneer werd Nederland bevrijd? 6. Door welke landen werd Nederland bevrijd?

8 8 Hoofdstuk 2: De bombardementen 1. Waar was de Battle of Britain? 2. Noem twee soorten vliegtuigen die meededen aan deze luchtslag. 3. Wat is een stuiterbom?

9 9 Hoofdstuk 3: De vliegtuigen 1. Hoe noemen je dit soort plaatjes op de neus van een vliegtuig? 2. Hoeveel vliegers zaten er in een Engelse bommenwerper? 3. Weten jullie van welk vliegtuig deze vliegers zijn? Ze liggen begraven in Heemskerk. Hoofdstuk 4:

10 10 De stichting 1. Wanneer werd de stichting ARG opgericht? 2. Waarom vinden de mannen van de stichting wel een motor en geen vleugels meer in de grond? 3. Waarom moet je altijd de burgemeester vertellen dat je een vliegtuig gevonden heb?

11 11 Hoofdstuk 5: Het fort en het museum 1. Wanneer werd het fort gebouwd? 2. Hoeveel forten staan er in de stelling van Amsterdam? 3. Waarom werd de stelling gebouwd? 4. Wat is een privaat? 5. Waarom zijn de forten nooit gebruikt waarvoor ze gebouwd zijn?

12 12 Hoofdstuk 6: Vragen die je alleen in het fort kan opzoeken linker gedeelte ingang rechter gedeelte 1. Ga, in het rechter gedeelte van het museum, naar de kamer waar een grote vliegtuigband en een poot van een landingsgestel achter elkaar staan. Vraag: Van welk type vliegtuig is deze poot van het landingsgestel? 2. Ga naar het midden gedeelte van het museum. Vraag: Van welk type Amerikaans jachtvliegtuig is de motor tentoongesteld? 3. Ga, in het linker gedeelte van het museum, naar de kamer met in het midden een grindbak met een motor. Vraag: Hoe heten de twee overlevenden van de crash van de Engelse Manchester bommenwerper bij Warmenhuizen?

13 13 4. Ga, in het rechter gedeelte van het museum, naar de kamer waar in het midden een grote vliegtuigband staat. Vraag: Hoe heet het Amerikaanse jachtvliegtuig wat is uitgerust met een dubbele staart? 5. Ga naar het midden gedeelte van het museum en zoek de kamer waar een levensgrote foto aan de muur hangt. Vraag: In deze kamer is een speciale tentoonstelling ingericht voor een neergeschoten Engelse bommenwerper: a. Wat was het type van deze bommenwerper? b. Door welke Duitse piloot werd de bommenwerper neergeschoten? c. Wat was de naam van de piloot van de bommenwerper? 6. Ga, in het rechter gedeelte van het museum, naar de kamer waar in het midden een grote vliegtuigband staat. Vraag: Hoe heet de piloot van de Amerikaanse B-17 bommenwerper, die bij Uitgeest neerstortte en waarvan het uniform is tentoongesteld?

14 14 7. Ga naar het middengedeelte van het museum: Wat is er gebeurd met de navigator van de Bristol Beaufighter die op 17 januari 1944 bij Twisk neerstortte? (midden) 8. Ga, aan de linkerkant van het museum, naar de kamer met de rubberboot en de Engelse vlag. Vraag: In de nacht van 28 op 29 september 1941 stortte er bij Landsmeer een Engelse Wellington bommenwerper neer: a. Naar welke plaats was deze bommenwerper geweest om zijn bommen te droppen? b. Hoeveel leden van de bemanning zijn nog altijd vermist? c. Hoe wordt de rubberboot genoemd die in het wrak is gevonden en die tentoongesteld wordt? 9. Ga, aan de rechterkant van het museum, naar de kamer waar in het midden een grote band staat. Vraag: Op 12 juni 1944 stortte er een Engelse Lancaster in het IJsselmeer bij Wijdenes. Hoe heet de enige overlevende?

15 Ga naar het midden gedeelte van het museum. Vraag: Op 16 december stortte bij Heemskerk een Lancaster bommenwerper neer. Op welke berg kwamen de wrakstukken neer? 11. Ga, aan de rechterkant van het museum, naar de kamer met het model van een neergestort vliegtuig. Vraag: Op 14 februari 1945 stortte er bij Wormerveer een Amerikaanse B-17 bommenwerper neer. Vlak voor de bommenwerper de grond raakte dreigde hij op het dorp neer te storten. De co-piloot kon net op tijd de andere kant opsturen, hierdoor redde hij het dorp. Als dank werd er in 1993 een straat naar hem genoemd. Hoe heet deze straat? 12. Ga, aan linkerkant van het museum, naar de kamer waar een grote zwarte vleugel aan het plafond hangt. Vraag: In deze kamer wordt een Duitse vliegende bom nagebouwd. Hoe heet deze vliegende bom? 13. Ga, aan de linkerkant van het museum, naar de kamer met de vliegtuigcockpit. Vraag: Op 11 mei 1941 stortte bij Opmeer een Engelse bommenwerper neer: a. Van welk type was deze bommenwerper?

16 16 b. Hoe heette de piloot? c. Door welke Duitse piloot werd dit vliegtuig neergeschoten? d. Hoe heette de Engelse vlieger waarvan de handschoenen werden gevonden? 14. Ga naar het midden deel van het museum. Vraag: Welke nationaliteit hadden de vliegers die in de nacht van 10 op 11 april 1942 bij Middenmeer zijn omgekomen? 15. Ga, in het linker gedeelte van het museum, naar de kamer met in het midden een grindbak met een motor. Vraag: Bij welk Noord-Hollands plaatsje stortte op 21 december 1942 een Engelse Lancaster bommenwerper neer? 16. Ga, in het linkergedeelte van het museum, naar de kamer met in het midden een grindbak met een motor. Vraag: Van welke type Duitse jager is deze motor afkomstig?

17 Ga, aan de rechterkant van het museum, naar de kamer waar allemaal dingen van de bevrijding staan. Vraag: In 1945 werd er op de Dam in Amsterdam en in de etalages van De Bijenkorf een tentoonstelling gehouden van geallieerde vliegtuigen. Hoe heette deze tentoonstelling? 18. Ga, in het rechtergedeelte van het museum, naar de kamer waar in het midden een grote vliegtuigband staat. Vraag: Van welke geschutskoepel van de Amerikaanse B-24 bommenwerper ligt een deel tentoongesteld onder een propeller? 19. Ga naar het linkergedeelte van het museum, naar de kamer waar een Duits uniform in een vitrine staat. In deze kamer zijn de restanten van de vliegtuigen van drie Azen samengebracht. Vraag: Hoe heten deze drie Azen? 20. Ga naar het middengedeelte van het museum. Vraag: In de nacht van 26 op 27 maart 1942 stortte bij Monnickendam een Engelse Wellington bommenwerper neer: (midden) a. Hoeveel bemanningsleden had deze bommenwerper?

18 18 b. Wat is er met deze bemanningsleden gebeurd? Lest we Forget

BASISBOEK. Lest we Forget

BASISBOEK. Lest we Forget 1 BASISBOEK Lest we Forget 2 Lest we Forget Dit is een uitgave van de stichting Aircraft Recovery Groep 1940-1945 Contact: Secretaris Stichting A.R.G. 1940-1945, Dorpsstraat 204H, 1566 AT Assendelft. Website:

Nadere informatie

LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER

LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER Luchtverkeer (vliegtuigcrashes & bombardementen) Inleiding Vliegtuigen werden zowel door de Duitse bezetters

Nadere informatie

Lancaster ED470. Wie, wat, waar en hoe?

Lancaster ED470. Wie, wat, waar en hoe? Lancaster ED470 Wie, wat, waar en hoe? Hier is het toestel neer gekomen en ontploft. Een groot gat kwam in de grond. Wat gaan we doen? Het verhaal Vliegtuigcrash. 23 september 1944 De vliegbasis Skellingthorpe

Nadere informatie

Inhoud. Pagina. Inleiding. Doel beleidsplan 3. 1. Huidige situatie 3. 2. Doelstelling 5. 3. Analyse 5. 4. Marketing 6. 5. Marketing activiteiten 6

Inhoud. Pagina. Inleiding. Doel beleidsplan 3. 1. Huidige situatie 3. 2. Doelstelling 5. 3. Analyse 5. 4. Marketing 6. 5. Marketing activiteiten 6 Beleidsplan 2014 1 Inhoud Pagina Inleiding Doel beleidsplan 3 1. Huidige situatie 3 2. Doelstelling 5 3. Analyse 5 4. Marketing 6 5. Marketing activiteiten 6 6. Sponsoring 7 7. Conclusie 7 8. Aanbevelingen

Nadere informatie

Mijn mond zat vol aarde

Mijn mond zat vol aarde Mijn mond zat vol aarde Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

Airborne Museum Hartenstein

Airborne Museum Hartenstein Airborne Museum Hartenstein Opdrachten VMBO Welkom in het Airborne Museum! De villa is het voormalige hoofdkwartier van de Britten en stond in september 1944 midden op het slagveld. In het Museum is van

Nadere informatie

DORST IN DE OORLOGSJAREN.

DORST IN DE OORLOGSJAREN. DORST IN DE OORLOGSJAREN. De aanwezigheid van vliegveld Gilze-Rijen heeft voor de bewoners van Dorst de hele oorlog door steeds grote ongemakken en vele gevaren opgeleverd. Praktisch de hele oorlog waren

Nadere informatie

Daarna is het weer. Crash Wellington R1397, 25 juli 1941

Daarna is het weer. Crash Wellington R1397, 25 juli 1941 Daarna is het weer donker Crash Wellington R1397, 25 juli 1941 Serie: Ontmoeting Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Douwe Drijver en Alexander Tuinhout Redactie: Hans Groeneweg Vormgeving: Richard Bos 2015.

Nadere informatie

Lesbrief Van Papa, voor Sammie

Lesbrief Van Papa, voor Sammie Lesbrief Van Papa, voor Sammie 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Introductie 4 Tweede Wereldoorlog 5 Concentratiekamp 6 Stripverhaal (opdracht) 8 Collage maken (opdracht) 9 Colofon 10 2 Inleiding Voor u ligt

Nadere informatie

Het vergeten monument Halifax DT-694 in het Sweibergerbos; lokaal beter bekend als Soeterknip

Het vergeten monument Halifax DT-694 in het Sweibergerbos; lokaal beter bekend als Soeterknip Het vergeten monument Halifax DT-694 in het Sweibergerbos; lokaal beter bekend als Soeterknip In 2018 is het 75 jaar geleden dat een RAF bommenwerper met het identificatienummer DT-694 vanaf het vliegveld

Nadere informatie

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940)

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Adolf Hitler In 1933 kwam Adolf Hitler in Duitsland aan de macht. Hij was de leider van de nazi-partij. Hij zei tegen de mensen: `Ik maak van Duitsland

Nadere informatie

Mustang Mysterie. Crashonderzoeksverslag nr. 29. P-51 Gierle. Ing. T.A.W. Hellings Planehunters Recoveryteam 20-01-2014

Mustang Mysterie. Crashonderzoeksverslag nr. 29. P-51 Gierle. Ing. T.A.W. Hellings Planehunters Recoveryteam 20-01-2014 1945 Mustang Mysterie Crashonderzoeksverslag nr. 29 P-51 Gierle Ing. T.A.W. Hellings Planehunters Recoveryteam 20-01-2014 CRASHONDERZOEKSVERSLAG Nr 29 : Mustang Gierle 1. Voorwoord Na vele jaren van onderzoek

Nadere informatie

Voorbeelden van draaiboeken

Voorbeelden van draaiboeken Praktische tips 2 Voorbeelden van draaiboeken 3 Voorbeeld uitnodiging herdenking 4 Voorbeeld uitnodiging overdracht 5 Voorbeeld welkomstwoord 5 Voorbeeld slotwoord 6 Gedichten Voorbeelden van draaiboeken

Nadere informatie

Crash gaat verhuizen.. Inhoud

Crash gaat verhuizen.. Inhoud Crash 40-45 gaat verhuizen.. Inhoud 1. Projectinformatie 2. Uitwerking opdracht 3. Vaktaalveld 4. Beroep en opleiding 5. Organisatie 6. Afronding project 7. Bijlagen: A. Plan van aanpak B. Persoonlijk

Nadere informatie

GENERAAL VD BOSCHWANDTOCHT

GENERAAL VD BOSCHWANDTOCHT GENERAAL VD BOSCHWANDTOCHT ROUTE 15 km 20 17 Ieder jaar vindt in Willemsoord de Generaal van den Boschwandeltocht plaats, voor het eerst in 1955. Een mooie tocht rondom Kolonie 3 Willemsoord, de route

Nadere informatie

Luchtoorlog boven Flevoland

Luchtoorlog boven Flevoland Luchtoorlog boven Flevoland Een uitgave van de Stichting Baarnse Veteranen. Op basis van de serie Luchtoorlog boven Flevoland die werd opgemaakt na een interview met de heer G.J. Zwanenburg, 16 september

Nadere informatie

LEVEN IN DE OORLOG LES 1. Het begin van de oorlog

LEVEN IN DE OORLOG LES 1. Het begin van de oorlog Wereldoorlogen en Holocaust LES 1 LEVEN IN DE OORLOG JE LEERT wat er in het begin van de Tweede Wereldoorlog gebeurt; wat er verandert in het dagelijks leven van de mensen; wat de mensen doen bij een luchtalarm.

Nadere informatie

gemeente Bronckhorst 2 9 MEI2013 Provincie Gelderland Commissie Landelijk gebied W.J.M. Peters Postbus GX ARHEM Geachte heer/mevrouw,

gemeente Bronckhorst 2 9 MEI2013 Provincie Gelderland Commissie Landelijk gebied W.J.M. Peters Postbus GX ARHEM Geachte heer/mevrouw, Ing. mei 2013 PS2013-53 2013-0086 PS25/9 verzenddatum datum uw brief van uw kenmerk ons kenmerk onderwerp 2 9 MEI2013 29 mei 2013 Z55617/UIT13-76302 Informatie subsidieverzoek berging gecrasht Engels vliegtuigwrak

Nadere informatie

Werkbladen voortgezet onderwijs. Naam leerling:

Werkbladen voortgezet onderwijs. Naam leerling: Werkbladen voortgezet onderwijs Naam leerling: Inhoud: Uitleg werkbladen Deze werkbladen horen bij de film D-Day, Normandy 1944. Een film die je meeneemt naar een beslissend moment in de geschiedenis:

Nadere informatie

CultuurHistorisch apeldoorn

CultuurHistorisch apeldoorn CultuurHistorisch apeldoorn Het landingsgestel van de Messerschmitt Uit de lucht, in de bodem Archeologisch onderzoek naar vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog De Tweede Wereldoorlog werd niet alleen

Nadere informatie

Kastelen in Nederland

Kastelen in Nederland Kastelen in Nederland J In ons land staan veel kastelen. Meer dan honderd. De meeste van die kastelen staan in het water. Bijvoorbeeld midden in een meer of een heel grote vijver. Als er geen water was,

Nadere informatie

DOCENTEN HANDLEIDING

DOCENTEN HANDLEIDING BESTEL OOK DE EDUCATIEVE KRANT! Ga naar www. oorlogsgeheimendefilm.nl DOCENTEN Een film over vriendschap, vertrouwen & verraad HANDLEIDING Bij de digitale les over de film Oorlogsgeheimen Op 3 juli gaat

Nadere informatie

Vandaag is het 4 mei Tweeënzeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. We herdenken nog steeds de mensen die in de oorlog omkwamen.

Vandaag is het 4 mei Tweeënzeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. We herdenken nog steeds de mensen die in de oorlog omkwamen. Vandaag is het 4 mei 2017. Tweeënzeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. We herdenken nog steeds de mensen die in de oorlog omkwamen. Maurice Vanderfeesten is een van hen. Zijn nieuwsgierigheid

Nadere informatie

LEMELERVELD TIJDENS WO2

LEMELERVELD TIJDENS WO2 LEMELERVELD TIJDENS WO2 ROUTE 4,5 km Ontdek tijdens deze route hoe Lemelerveld de tweede wereldoorlog beleefde. Werkgroep Doc. '39-'45 van de Historische Kring Dalfsen. 20 17 Lemelerveld tijdens WO2 4

Nadere informatie

Uitreiking adoptiecertificaat Olin L. Wieneke aan Broeklandcollege Hoensbroek op 14 november 2015 op Amerikaanse begraafplaats Margraten

Uitreiking adoptiecertificaat Olin L. Wieneke aan Broeklandcollege Hoensbroek op 14 november 2015 op Amerikaanse begraafplaats Margraten 1 Uitreiking adoptiecertificaat Olin L. Wieneke aan Broeklandcollege Hoensbroek op 14 november 2015 op Amerikaanse begraafplaats Margraten Dames en heren, Jongens en meisjes van het Broeklandcollege, Oorlog

Nadere informatie

Hallo wereld! Schrijf een reisverhaal

Hallo wereld! Schrijf een reisverhaal Doel: Deze les is een oefening in creatief schrijven. De kinderen schrijven een reisverhaal. Doelgroep: Basisonderwijs groep 4 en hoger. Als voorbereiding op deze les kunt u het digitale boek Mus op het

Nadere informatie

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Pieter er Zeeman en de konvooien naar Moermansk Pieter Zeeman (geboren op Marken op 20 december 1914) voer in

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Vliegtuigen uit de WO II

Werkstuk Geschiedenis Vliegtuigen uit de WO II Werkstuk Geschiedenis Vliegtuigen uit de WO II Werkstuk door een scholier 3072 woorden 22 oktober 2001 5,7 222 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding: Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik erg in vliegtuigen

Nadere informatie

Beeldverslag van een Haagse wijk

Beeldverslag van een Haagse wijk Beeldverslag van een Haagse wijk In deze opdracht maken de leerlingen een beeldverslag van een Haagse wijk of een deel daaruit over de situatie in de periode van rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Nadere informatie

De Jeroen Bosch krant

De Jeroen Bosch krant De Jeroen Bosch krant G E M A A K T V O O R E N D O O R L E E R L I N G E N 2 maart 2016 Workshop groep1/2 Circuit in groep 7 Groep 7 van de vlieger ging op 4-3-2016 een circuit houden over Jeroen Bosch.

Nadere informatie

DOCENTEN HANDLEIDING

DOCENTEN HANDLEIDING BESTEL OOK HET WERKBOEKJE! Ga naar www. oorlogsgeheimendefilm.nl DOCENTEN Een film over vriendschap, vertrouwen & verraad HANDLEIDING Bij de digitale les over de film Oorlogsgeheimen Op 3 juli gaat de

Nadere informatie

Tarcisiusschool adoptieschool Cain-monument

Tarcisiusschool adoptieschool Cain-monument Tarcisiusschool adoptieschool Cain-monument Op 6 oktober 2012 werd in Nijmegen, een monument onthuld ter ere van de Nieuw-Zeelander Ivan William Cain. In 2011 besteedt weekkrant de Brug uit Nijmegen aandacht

Nadere informatie

Waar gebeurde het? Korte omschrijving. Lesdoel. Lesbeschrijving. Materiaal. Docentenblad

Waar gebeurde het? Korte omschrijving. Lesdoel. Lesbeschrijving. Materiaal. Docentenblad Docentenblad Waar gebeurde het? Korte omschrijving In de strip worden vaak plaatsen genoemd. Er zijn drie kaartjes (Nederland, Europa en de wereld) en een aantal stripplaatjes waarin plaatsen genoemd worden.

Nadere informatie

Het onderzoek van de burgemeester 5/6

Het onderzoek van de burgemeester 5/6 Het onderzoek van de burgemeester De burgemeester hoorde dat kinderen ongerust zijn. Nee, ze zijn niet bang voor onweer of harde geluiden. Ze maken zich zorgen over de natuur. Dieren krijgen steeds minder

Nadere informatie

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog LI_07 Er is veel volk op de dorpsplaats samengekomen en overal hangen vlaggen. Niemand is aan het werken. Het is waarschijnlijk zondag, en mooi

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

Interview over de geschiedenis van Joodse Hagenaars

Interview over de geschiedenis van Joodse Hagenaars Interview over de geschiedenis van Joodse Hagenaars In deze opdracht maak je een interview met een of meer personen over de Joodse bevolkingsgroep in Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je moet in

Nadere informatie

Rijk Romeins Leven. Museum Park Matilo Cultuurlijn Tijd Groep 5. Handleiding voorbereidende les

Rijk Romeins Leven. Museum Park Matilo Cultuurlijn Tijd Groep 5. Handleiding voorbereidende les Les Rijk Romeins Leven Museum Park Matilo Cultuurlijn Tijd Groep 5 Handleiding voorbereidende les Rijk Romeins Leven INHOUD Inleiding Kader Begrippen Leerdoelen Aansluiting kerndoelen De lessen INLEIDING

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2013 tijdvak 2 geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Bronnenboekje GT-0125-a-13-2-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Standpunten van drie politieke partijen aan het begin

Nadere informatie

Koffers Vol Verhalen Airborne Museum Hartenstein

Koffers Vol Verhalen Airborne Museum Hartenstein Handleiding Koffers Vol Verhalen Airborne Museum Hartenstein 2010 Airborne Museum Educatieve dienst (versie 4 juli 2011) Colofon Uitgave Airborne Museum, 2010 Afdeling Educatie Utrechtseweg 232 6862 AZ

Nadere informatie

Een gebouw ontwerpen en dan.

Een gebouw ontwerpen en dan. Een gebouw ontwerpen en dan. Waar maak je het van??? Lesbrief over bouwmaterialen Project Topstages www.ontdektechniek.nu Deel A: Voorbereiding Inleiding In de eerste fase van het bouwproces wordt door

Nadere informatie

Julia van de Pasch, Marit Hoppenbrouwers, H5i Oldrich Havlik

Julia van de Pasch, Marit Hoppenbrouwers, H5i Oldrich Havlik Julia van de Pasch, Marit Hoppenbrouwers, H5i Oldrich Havlik Inhoudsopgave Onderzoeksplan: 3 Inleiding 3 Biografie 4 RAF 6 Evaluatie: 7 Hoe we gezocht hebben: 8 Bronnenlijst 8 Inleiding Oldrich Havlik

Nadere informatie

Let op! Alles graag getypt in lettergrootte 12, lettertype mag je zelf kiezen.

Let op! Alles graag getypt in lettergrootte 12, lettertype mag je zelf kiezen. Beste leerling van groep 6 en ouders, Afgelopen weken zijn de leerlingen bezig geweest met het maken van een klad-werkstuk, over een onderwerp naar eigen keuze. Thuis moeten de leerlingen het net-werkstuk

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot,

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot, 23g2.. passeerden vanmiddag veel bommenwerpers en jagers in oostelijke richting. Vanavond naar Simonse geweest. Toen ik terug naar huis ging en nog maar juist de poort uit was, hoorde ik opeens iets, alsof

Nadere informatie

Werkstuk-wijzer. School: CBS De Wegwijzer te Zuidbroek. Groep:.. (Om je te helpen bij het maken van een werkstuk)

Werkstuk-wijzer. School: CBS De Wegwijzer te Zuidbroek. Groep:.. (Om je te helpen bij het maken van een werkstuk) Werkstuk-wijzer (Om je te helpen bij het maken van een werkstuk) School: CBS De Wegwijzer te Zuidbroek Naam: Groep:.. Hoe maak je een goed werkstuk? Als je bij de voorbereiding van je werkstuk de stappen

Nadere informatie

Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard.

Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard. Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard. Doel: Eén van jullie groep gaat opschrijven wat jullie al weten over De Tweede Wereldoorlog (bekend). Daarna schrijven jullie op wat jullie graag willen weten over

Nadere informatie

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat de stad in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt erover gepraat, de mensen staan allemaal op straat. De volgende

Nadere informatie

De laatste wens van Maarten Ouwehand

De laatste wens van Maarten Ouwehand De laatste wens van Maarten Ouwehand Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen. Gemaakt voor en door: Andreas College Katwijk en Bureau voor Educatief

Nadere informatie

EMELGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

EMELGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG EMELGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Iedereen komt op straat en praat erover. De jonge mannen worden opgeroepen

Nadere informatie

Oorlogsverhaal Geert Loosman

Oorlogsverhaal Geert Loosman Oorlogsverhaal Geert Loosman De familie Loosman Geert wordt geboren op 3 november 1935 op Urk in het gezin van Jacob Loosman (Jawek 1904) en Aaltje Loosman-Kramer (1908) Naast Geert zijn er nog drie jongens:

Nadere informatie

t Fort, een vesting vol vroeger les 3 Handleiding voor de leerlingen

t Fort, een vesting vol vroeger les 3 Handleiding voor de leerlingen t Fort, een vesting vol vroeger les 3 Handleiding voor de leerlingen Les 3: Foto s kiezen en presenteren 1. Foto s kiezen Op het fort hebben jullie op drie verschillende locaties foto s gemaakt. De leerkracht

Nadere informatie

Kijkwijzer VMBO (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld)

Kijkwijzer VMBO (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld) (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld) Deze kijkwijzer is in de vorm van een speurtocht: Vorm groepjes van drie en ga verschillende wegen uit op het beeldenpark. Zoek de beelden waarvan de details

Nadere informatie

Respect Maandag 14 okt

Respect Maandag 14 okt Respect Maandag 14 okt Het thema van deze projectweek van klas 3 was respect, het ging vooral over alcohol, drugs, omgaan met anderen en over de gevangenis in Veenhuizen. Respect uit zich in: Betrouwbaar

Nadere informatie

Dagboek Sebastiaan Matte

Dagboek Sebastiaan Matte Vraag 1 van 12 Dagboek Sebastiaan Matte Uit het dagboek van Sebastiaan Matte: "Ik ben vandaag bij een hagenpreek geweest, in de duinen bij Overveen. Wel duizend mensen uit de stad waren bij elkaar gekomen

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Een doos vol spullen. Colofon. In het kort

Een doos vol spullen. Colofon. In het kort N E L L U P S L O V S O O EEN D Project voor groep 3 en 4 In het kort Er is op school een telefoontje gekomen van Historisch Museum Haarlemmermeer, met de vraag of de leerlingen ergens mee willen helpen.

Nadere informatie

Hallo wereld! Schrijf een reisverhaal

Hallo wereld! Schrijf een reisverhaal Deze les sluit aan bij het kinderboekenweekthema 2012: Hallo wereld. Doel: Deze les is een oefening in creatief schrijven. De kinderen schrijven een reisverhaal. Doelgroep: Basisonderwijs groep 4 en hoger.

Nadere informatie

Lees het verhaal Een monument geschreven door Jan Terlouw.

Lees het verhaal Een monument geschreven door Jan Terlouw. EEN MONUMENT Bij het verhaal van Jan Terlouw Lees het verhaal Een monument geschreven door Jan Terlouw. Opdracht 2 Zet de volgende gebeurtenissen uit het verhaal in de goede volgorde. 1 De soldaat geeft

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

DINOSAURIËRS. Marthe Terny

DINOSAURIËRS. Marthe Terny DINOSAURIËRS Marthe Terny 1. INLEIDING Ik hou mijn spreekbeurt over dinosauriërs, omdat ik dit een erg leuk en interessant onderwerp vind. We weten al veel over de dinosauriërs, maar nog niet alles. Ik

Nadere informatie

LANG LEVE RO DE LINIE? ME Opdrachtbladen VERBODEN KRINGEN

LANG LEVE RO DE LINIE? ME Opdrachtbladen VERBODEN KRINGEN LNG LEVE RO DE LINIE? ME Opdrachtbladen W Naam Groep Datum LNG LEVE Opdrachtblad Land onder water Opdracht 1 Lees het artikel Toen zou het hier onder water komen op bladzijde 2 van de krant en beantwoord

Nadere informatie

CHATTEN. verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL

CHATTEN. verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL CHATTEN verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL Stotteren Kom op, Roy. Het is allang tijd. De leraar informatica legt een hand op Roys schouder. Maar Roy kijkt niet op of om. Hij zit achter de fijnste computer

Nadere informatie

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Musa Inhoud Inleiding op het lespakket. Blz. 3 Het verhaal van Musa Blz. 4 Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Het koffertje ontdekken. Blz. 6 en 7 Inhoud koffertje. Blz. 8 en 9 2 Inleiding

Nadere informatie

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8 Wild Beest Opdrachtenboekje Basisonderwijs groep 5 t/m 8 24 februari t/m 29 mei 2015 Wild Beest In dierentuin Dierenrijk zijn door een computerstoring bij een aantal kooien de elektronische sloten open

Nadere informatie

LANG LEVE RO DE LINIE? ME. Docentenhandleiding VERBODEN KRINGEN

LANG LEVE RO DE LINIE? ME. Docentenhandleiding VERBODEN KRINGEN LNG LEVE RO DE LINIE? ME Docentenhandleiding W Lesdoelen LNG LEVE - Leerlingen kunnen beschrijven hoe de Nieuwe Hollandse Waterlinie in de praktijk werkte vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. -

Nadere informatie

Leerlingen havo-3. Goirle, 11 april 2016. Uw kenmerk : Onderwerp : activiteitenweek 2. Beste leerling,

Leerlingen havo-3. Goirle, 11 april 2016. Uw kenmerk : Onderwerp : activiteitenweek 2. Beste leerling, Leerlingen havo-3 Goirle, 11 april 2016 Uw kenmerk : Ons kenmerk : H-1516-311/STN/spe Onderwerp : activiteitenweek 2 Beste leerling, Van 18 tot en met 22 april 2016 is de activiteitenweek. Deze activiteitenweek

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGEN WERKBLAD LESBRIEF 3: VLIEGEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 3) Vliegen Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Ontwerp een vliegmachine Proefvliegen: drijven op

Nadere informatie

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep.

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. DOE KAART 1 Bevolkingsgroepen Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. Zoek 6 verschillende bevolkingsgroepen op. Kies 1 bevolkingsgroep uit waar je meer over wilt

Nadere informatie

Herdenking 60 jaar. 14 februari Valentijnsdag 43

Herdenking 60 jaar. 14 februari Valentijnsdag 43 Herdenking 60 jaar 14 februari 1943 Valentijnsdag 43 later 60 jaar 14 februari 2003 Voorvoord 60 jaar later, 14 februari 2003 staan wij aan het oorlogsmonument De Vleugel en herdenken we de bemanningsleden

Nadere informatie

Lesbrief Beestjes tekenen naar waarneming

Lesbrief Beestjes tekenen naar waarneming Lesbrief Beestjes tekenen naar waarneming Doelgroep: Groep 5 t/m 8 Lesduur: ± 45 minuten Leerstofgebied: Wereldoriëntatie, Kunstzinnige oriëntatie Werkvorm: Zelfstandig Doel van de opdracht: Het kennismaken

Nadere informatie

Vliegtuigen. Inleiding. De geschiedenis van het vliegtuig

Vliegtuigen. Inleiding. De geschiedenis van het vliegtuig Vliegtuigen Inleiding Een vliegtuig is een voertuig dat in de lucht vliegt. Een passagiersvliegtuig is een vliegtuig die mensen vervoerd. Een gevechtsvliegtuig is een vliegtuig die oorlog voert. Een gevechtsvliegtuig

Nadere informatie

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling?

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling? SAMENVATTING In deze les wordt het begrip voedselverspilling geïntroduceerd. De leerlingen maken kennis met een voedselketen en ontdekken welke partijen daarbij betrokken zijn (de schakels in de voedselketen:

Nadere informatie

Het ultimatum. Lesblad A. 14 mei 1940 tijd: 10:30

Het ultimatum. Lesblad A. 14 mei 1940 tijd: 10:30 lesbladen Lesblad A 14 mei 1940 tijd: 10:30 Het ultimatum Pieter Scharroo is in de Tweede Wereldoorlog kolonel bij het Nederlandse leger. Hij is de baas over de Nederlandse legertroepen in Rotterdam. Op

Nadere informatie

Lesbrief bij Een caravan in de winter van Louisa van der Pol

Lesbrief bij Een caravan in de winter van Louisa van der Pol Lesbrief bij Een caravan in de winter van Louisa van der Pol Voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief Thema s in het boek Lesopzet Doel van de les Uitwerking Bijlage: opdrachtenblad Thema s in het boek

Nadere informatie

Dinosauriërs. Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 2. Wat is een dinosauriër?

Dinosauriërs. Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 2. Wat is een dinosauriër? Dinosauriërs Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Wat is een dinosauriër? 3. Wanneer leefden de dinosauriërs? 4. Waar leefden dinosauriërs? 5. Hoe leefden de dinosauriërs? 6. Waarom waren de dinosauriërs zo groot?

Nadere informatie

KABOEM! Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee. Lerarenhandleiding. Kaboem! Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee Lerarenhandleiding

KABOEM! Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee. Lerarenhandleiding. Kaboem! Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee Lerarenhandleiding KABOEM! Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee Lerarenhandleiding Kaboem! Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee Lerarenhandleiding 1 KABOEM! Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee Lerarenhandleiding

Nadere informatie

Tajiri. In de omgang, rechts achter, vind je het werk van Tajiri.

Tajiri. In de omgang, rechts achter, vind je het werk van Tajiri. Tajiri In de omgang, rechts achter, vind je het werk van Tajiri. Tajiri woonde hier vlakbij, in Baarlo. Hij vocht in de Tweede Wereldoorlog en zat gevangen in een concentratiekamp. In al zijn kunstwerken

Nadere informatie

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden.

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. Ga het vragen. Zoek in boeken en op internet. Schrijf de antwoorden op. Zoek er plaatjes bij.

Nadere informatie

Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns. 7 22 maart 2007

Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns. 7 22 maart 2007 Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns 7 22 maart 2007 WAT IS KUNST? Kunst is: Een unieke gedachte of boodschap op een unieke wijze vormgegeven door een uniek persoon. Wij zijn

Nadere informatie

Webquest boten maken. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/57946

Webquest boten maken. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/57946 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Irma Meinen 16 March 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/57946 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

Lesbrief Project Herdenking Grote Kerkrazzia s

Lesbrief Project Herdenking Grote Kerkrazzia s Lesbrief Project Herdenking Grote Kerkrazzia s Waarom herdenken we de Grote Kerkrazzia s? Je hebt vast wel eens gehoord over de Tweede Wereldoorlog. De Duitse leider Hitler wilde baas worden in heel Europa

Nadere informatie

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Staden voor de oorlog STA_07 De Speyhoek in Staden, voor de oorlog. Iedereen komt naar buiten voor de fotograaf. Moeders met lange rokken en grote schorten, vaders

Nadere informatie

Samenvatting. Verlies van controle over de richtingsbesturing tijdens waterlanding, Consolidated PBY-5A Catalina

Samenvatting. Verlies van controle over de richtingsbesturing tijdens waterlanding, Consolidated PBY-5A Catalina Samenvatting Verlies van controle over de richtingsbesturing tijdens waterlanding, Consolidated PBY-5A Catalina Samenvatting Verlies van controle over de richtingsbesturing tijdens waterlanding, Consolidated

Nadere informatie

RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog RUM_02 Koetsen en karren over de kasseien van de vooroorlogse Rumbeeksesteenweg. De straat loopt recht op de mooie, fiere kerktoren. 31 juli 1914:

Nadere informatie

Who s Afraid of Red, Amber and Green

Who s Afraid of Red, Amber and Green Basisonderwijs Bovenbouw (groep 6-7-8) Lesbrief voorafgaand aan het bezoek aan de tentoonstelling Who s Afraid of Red, Amber and Green Deze lesbrief is bedoeld ter voorbereiding op de les in het museum.

Nadere informatie

Herdenking 4 mei 2015 Anouchka van Miltenburg, Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal

Herdenking 4 mei 2015 Anouchka van Miltenburg, Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal Herdenking 4 mei 2015 Anouchka van Miltenburg, Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat ons land werd bevrijd. Generaties Nederlanders zijn opgegroeid in een

Nadere informatie

Een goede vangst! Een goede vangst 2014 - http://omwb.braintrigger.nl

Een goede vangst! Een goede vangst 2014 - http://omwb.braintrigger.nl Een goede vangst! Om fijn te leven maak je veel gebruik van energie. Bijvoorbeeld om eten te koken, of om te spelen met een spelcomputer. Maar ook om het huis te verwarmen of jezelf te vervoeren. Voor

Nadere informatie

1-Kennismaking met archeologie

1-Kennismaking met archeologie UITLEG VOOR DE LEERKRACHT Deze opdracht is de start van de lessenserie. Met deze opdracht introduceert u bij de leerlingen het onderwerp op een leuke manier. U kunt het onderwerp op verschillende manieren

Nadere informatie

DE ROMEINEN KOMEN!! Groep 5 en 6. Vragenlijst Museumzaal Thermenmuseum. 1. Namen leerlingen: Naam van de school: Te:

DE ROMEINEN KOMEN!! Groep 5 en 6. Vragenlijst Museumzaal Thermenmuseum. 1. Namen leerlingen: Naam van de school: Te: DE ROMEINEN KOMEN!! Groep 5 en 6 Vragenlijst Museumzaal Thermenmuseum 1. Namen leerlingen: Naam van de school: Te: 1 In de museumzaal hangen banieren met tekst. Een banier is een soort vlag. Er staan ook

Nadere informatie

bericht Belangrijke data: Tweede Wereldoorlog project stukjes geschreven door leerlingen uit groep 7

bericht Belangrijke data: Tweede Wereldoorlog project stukjes geschreven door leerlingen uit groep 7 bericht Info : 30 Jaargang 14 : 08-04-2016 Redactie : Monique Bos E-mail redactie : m.bos@westerwijs.nl Belangrijke data: 16 april Oud papier groep 4a 20 april Spelsportdag groep 3 en 4 in sporthal Quicksilver

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Shake Song Fort van de Verbeelding. Bovenbouw Groep 7 en 8

Shake Song Fort van de Verbeelding. Bovenbouw Groep 7 en 8 Shake Song Fort van de Verbeelding Bovenbouw Groep 7 en 8 1. Shake Song overzicht Alle kinderen hebben een zelfgemaakte shaker. Die is in het begin nog niet nodig want we leren eerst het liedje en daarna

Nadere informatie

Vredescentrum. AANBOD SECUNDAIR ONDERWIJS Schooljaar

Vredescentrum. AANBOD SECUNDAIR ONDERWIJS Schooljaar Vredescentrum AANBOD SECUNDAIR ONDERWIJS Schooljaar 2017-2018 1 Vredescentrum van de provincie en stad Antwerpen vzw Het Vredescentrum voor de vrienden. Het Vredescentrum is al 30 jaar lang een enthousiaste

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Vliegtuig in de kijker. 'Fairey Battle MK I' Voorgeschiedenis. Specificaties

Vliegtuig in de kijker. 'Fairey Battle MK I' Voorgeschiedenis. Specificaties Vliegtuig in de kijker 'Fairey Battle MK I' Voorgeschiedenis In de 2 de helft van de jaren dertig van de vorige eeuw was de Belgische luchtmacht op zoek naar een multirole vliegtuig. De bedoeling hiervan

Nadere informatie

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk?

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie Naam : Wat is de bedoeling? Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Er is een misdaad gepleegd! Een dief heeft de computer

Nadere informatie

Arie Aardvarken. Lesbrief

Arie Aardvarken. Lesbrief Arie Aardvarken Lesbrief Arie Aardvarken Lesbrief In Naturalis ontmoet u met uw groep Arie Aardvarken. Hij laat uw leerlingen ontdekken dat dieren heel handig in elkaar zitten. Het museumbezoek bestaat

Nadere informatie