Stappenplan bij het plaatsen zonnepanelen bij een Vereniging van Eigenaren (VvE)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stappenplan bij het plaatsen zonnepanelen bij een Vereniging van Eigenaren (VvE)"

Transcriptie

1 Stappenplan bij het plaatsen zonnepanelen bij een Vereniging van Eigenaren (VvE) Stap 1. Oriëntatie/Vooronderzoek U vindt uw energiekosten te hoog? U hebt in uw koopflat een eigen cv-ketel en u vindt uw rekening voor gas en elektra veel te hoog. Of u hebt collectieve verwarming en als gevolg van stijgende verwarmingskosten blijft de bijdrage aan uw VvE maar toenemen. De waarde van de appartementen blijft hierdoor achter bij andere. Kortom: u wilt uw energiekosten omlaag brengen. Dat kan op vele manieren, ook met het opwekken van zonne-energie door het plaatsen van zonnepanelen. In tal van advertenties, tv-spots en websites staat dat zonnepanelen aantrekkelijk zijn om energie op te wekken. Echter, die adviezen zijn vaak niet toegesneden op koopflats en/of appartementen. Is uw gebouw inderdaad geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen, welke voorwaarden worden daaraan gesteld, wat zijn de kosten en welke panelen zijn kwalitatief de beste? Een aantal vragen die beantwoord moeten worden om tot een juiste beslissing te komen. Voordat u aan de slag gaat moet u ook weten of er binnen de VvE voldoende draagvlak is om energiebesparing en duurzaamheid (lees: het plaatsen van zonnepanelen) op de agenda te plaatsen. Tips: Voordat u verder gaat is het raadzaam om onderstaande vragen evt. samen met de technische commissie en/of uw VvE Beheerder alvast te beantwoorden: Behoort het plaatsen van zonnepanelen tot de VvE? Het is van belang vast te stellen welke zaken tot de VvE behoren en welke zaken van individuele aard zijn. Ogenschijnlijk heel eenvoudig, maar per complex kan dat sterk verschillen. Zo behoort het glas in de ene VvE niet tot de gemeenschappelijke boedel, terwijl dat bij de ander wel het geval is. In veelal alle splitsingsaktes en bijbehorend splitsingsreglement zal staan dat het onderhoud en vervanging van het dak tot de VvE behoort. In principe is iedere eigenaar mede-eigenaar van het dak. In de splitsingsakte staat tevens genoemd voor welk deel de eigenaars eigenaar zijn (bepaald aan de hand van breukdelen). Het plaatsen van zonnepanelen wordt op een gezamenlijk dak gedaan, reden dat er toestemming aan de overige eigenaars verkregen moet worden.

2 Is het verschil niet duidelijk (te krijgen) of vergt dit intensief overleg met de betrokkenen, omdat er sprake is van bijvoorbeeld meerdere reglementen, neem dan contact op met VvE Belang. Heeft u de bouw- en installatietekeningen? Het hebben van deze tekeningen is heel belangrijk omdat ze basis vormen voor zowel het Energieadvies maar ook nagenoeg alle offerten die in een later stadium zullen moeten worden aangevraagd. Bovendien neemt het de onzekerheid weg over hoe het nu precies in elkaar zit en dat voorkomt weer onnodige discussies. Veel VvE s van voor 1980 beschikken hier niet (meer) over. Maar vaak is de gemeente nog wel in het bezit van de originele bouwtekeningen. Neem hiervoor contact op met de dienst Wonen of het gemeentearchief. Biedt dit geen oplossing, dan verdient het aanbeveling om ze opnieuw te laten maken. Technische vernieuwingen zorgen ervoor dat de hiermee gemoeide kosten de laatste jaren flink naar beneden zijn gegaan. Het is vaak een éénmalige investering die zich snel terugverdient omdat de tekeningen altijd kunnen worden hergebruikt. Het heeft de voorkeur om dan meteen digitale tekeningen te laten opstellen. Wat zijn de richtlijnen ten aanzien van duurzaamheid? Heeft de VvE beleid of richtlijnen opgesteld m.b.t. de duurzaamheid van evt. nieuw te nemen maatregelen? Zoniet, dan is het goed om dat eens op de agenda van de VvE te zetten en financiële richtlijnen op te stellen wanneer voor duurzame alternatieven wordt gekozen. Bijvoorbeeld door: (1) op te nemen dat milieuvriendelijke alternatieven worden gekozen zolang de kosten minder dan twee keer zo hoog zijn als die van conventionele systemen of (2) op te nemen dat er gekozen wordt voor het duurzame alternatief indien de daarmee samenhangende besparing zo groot is dat de investering binnen een termijn van 20 jaar kan worden terugverdiend door de VvE of (3) op te nemen dat gekozen wordt voor duurzame alternatieven (bijv. zonnecollectoren) zodra de energieprijzen voor fossiele brandstoffen in prijs verdubbelen.

3 Stap 2. Voorstel aan overige eigenaars Het moment is aangebroken om de Algemene Ledenvergadering (ALV) voor te stellen om een onderzoek te laten plaatsvinden of het plaatsen van zonne-panelen interessant is voor uw VvE is. Voordat u verder gaat moet u immers eerst weten welke mogelijkheden er zijn en welke besparingen u daarmee kunt behalen. U legt het bestuur voor, om het uitvoeren van een onderzoek voor het plaatsen van zonnepanelen in stemming te brengen in de Algemene Leden Vergadering (ALV). Om een besluit te kunnen nemen moeten voldoende leden aanwezig zijn. Daarnaast moet het voorstel veelal met een gekwalificeerde meerderheid aangenomen worden. Dat wil zeggen met 2/3 of 3/4 van het totaal uitgebrachte stemmen. E.e.a. is verschillend bij de VvE s en in de splitsingsakte c.q. reglement staat precies vermeld hoe die stemverhouding is. Na goedkeuring in de ALV verstrekt het VvE-bestuur opdracht aan een gespecialiseerd adviesbureau / bedrijf. Voor dit advies is immers niet alleen bouwkundige en installatietechnische kennis nodig, maar ook juridische en bedrijfseconomische. Het is namelijk een ingewikkelde materie die om een integraal oordeel vraagt. Tip: Indien u wilt weten hoe de stemverhouding binnen uw VvE is, neem dan contact op met VvE Belang

4 Stap 3. Het Verdiepingsonderzoek Investeren in energiebesparing c.q. zonnepanelen levert geld op. De werkelijke kosten van het plaatsen van zonnepanelen kunt u vaak pas bepalen nadat er een integraal verdiepingsonderzoek is uitgevoerd. Wat zijn de bouwkundige en eventueel installatietechnische gevolgen van wat er moet gebeuren? o Hoe worden de panelen bevestigd, is het dak daarvoor geschikt? Gaat de gemeente hiermee akkoord of heeft u een bouwvergunning nodig? Valt uw gebouw onder beschermd stadsgezicht of is het een monumentaal pand? Zijn de kostencalculaties wel reëel? Welke subsidies* en besparingen staan daar tegenover? Hoe en wanneer kunnen de subsidies aangevraagd worden? o Hoe zeker zijn die subsidies? Hoe gaat de VvE de zonnepanelen financieren, kopen of leasen? Welke besluiten moeten daarvoor genomen worden (en hoe)? Wat te doen met eigenaars met financiële beperkingen? o Wat betekent dit voor de VvE bijdrage? Kan dit allemaal juridisch wel op grond van de splitsingsakte? Op deze manier wordt duidelijk wat de financiële consequenties zijn voor de VvE c.q. eigenaars. Een verdiepingsonderzoek moet de uitgewerkte offerteaanvragen opleveren. Zo wordt voorkomen dat de offertes allen op eenzelfde manier aangevraagd worden. De onderlinge samenhang tussen al deze zaken vereist een gedegen aanpak met niet alleen de inzet van onafhankelijke kennis, maar ook met kennis en ervaring van de complexe besluitvormingsprocessen binnen VvE en. Het VvE-bestuur legt vervolgens de voor haar uitgewerkte voorstellen voor aan de algemene ledenvergadering (ALV) en kan voor een projectteam benoemen dat beschikking krijgt over het nodige budget. In een zorgvuldig voorbereide vergadering met alle appartementseigenaren wordt het definitieve besluit genomen over de ingreep. Daarbij moet ook duidelijkheid zijn over de hoogte van de financiële bijdrage voor de bewoners, over het noodzakelijke financiële mandaat voor het bestuur en over het eventuele projectteam om tot de uitvoering van de maatregel over te gaan. Tips: Om goedkeuring te krijgen voor het bestuursvoorstel aan de VvE-vergadering is het van belang dat u beslagen ten ijs komt. Daarbij gaat het erom dat u niet alleen de investeringsvoorstellen presenteert, maar ook aangeeft op welke manier u e.e.a. wil gaan financieren en een incassobesluit neemt.

5 Het advies is om niet uw adviseur te laten presenteren, want die geniet over het algemeen minder vertrouwen dan het bestuur. Het moet een voorstel zijn dat gedaan wordt in naam van allen. Laat zien dat u de materie op hoofdlijnen beheerst. Waar nodig kan de adviseur invallen. Zorg voor een gedegen presentatie. Presenteer niet alleen de nadelen, maar neem de mensen zeker mee in de voordelen. Investeringen zijn niet populair als u niet kunt laten zien wanneer ze terugverdiend worden of hoe groot de besparing op jaar- en maandbasis in de servicekosten is. Kijk altijd goed naar de besluitvorming: is een gewone meerderheid van stemmen genoeg of is hier een gekwalificeerde meerderheid vereist? * in het Lenteakkoord is afgesproken dat er met ingang van 2 juli 2012 een subsidieregeling voor zonnepanelen wordt geopend. Het beschikbare budget is 22 miljoen in 2012 en 30 miljoen in Per installatie wordt maximaal 650,- gesubsidieerd. Echter, de regeling is alleen opengesteld voor particulieren, Verenigingen van Eigenaren zijn ervan uitgesloten. Appartementseigenaars zijn echter óók particulieren, het enige verschil is dat ze gestapeld wonen en dat ze bij wet verplicht verenigd zijn in een VvE. Daar gelden andere spelregels. Een individuele appartementseigenaar mag niet zelfstandig beslissen zonnepanelen te plaatsen op het gezamenlijke dak. Daar is een veelal een gekwalificeerde meerderheid (2/3 of ¾ van de stemgerechtigden) voor nodig tijdens de Algemene Ledenvergadering. VvE Belang is momenteel in gesprek met het ministerie van EL&I om ook deze subsidie te laten gelden voor VvE s.

6 Stap 4. Uitvoering Na de goedkeuring door de ALV zijn voor het plaatsen van de zonnepanelen voldoende offertes opgevraagd en uitonderhandeld. Bekend is nu wat deze maatregelen uiteindelijk gaan kosten. De financiering moet definitief bepaald worden. In de meeste gevallen zal de splitsingsakte niet gewijzigd hoeven te worden. De uitvoering van de werkzaamheden moeten georganiseerd worden. Dat kan intern, binnen de VvE met behulp van vrijwilligers gedaan worden of er kan een externe partij bij worden betrokken. Vanzelfsprekend geniet iemand met bouwkundige kennis daarbij de voorkeur. Indien het beheer uitbesteed is, niet alleen financieel, maar ook op technisch vlak, kan er ook voor worden gekozen om de (technische) beheerder hierbij te betrekken. Tips: Van belang is dat bij de uitvoering rekening gehouden wordt met een aantal aspecten: - De kwaliteit van de uitvoering moet goed vastgelegd worden; - De termijnen en de daaraan verbonden overschrijdingen moeten worden besproken; - De rapportages voor de oplevering en moeten goed gevolgd worden; - Afgesproken wordt dat tussentijdse betalingen of depots pas worden aangesproken nadat de VvE akkoord gaat met de kwaliteit van de verrichte werkzaamheden. Bij het aanstellen van een (betaalde) externe deskundige bestaan in principe een tweetal vergoedingstructuren: - Een vergoeding als % van de gerealiseerde omzet. Dit is wat veel beheerders en adviseurs doen waardoor ze ook borg kunnen staan voor onafhankelijkheid. Dit is onder meer zinvol als door de aannemer kwaliteitsgaranties worden afgegeven. Voordeel hierbij is dat van te voren duidelijk is welke kosten deze begeleiding met zich meebrengt - Een vergoeding op uurbasis. Dit heeft als voordeel dat er altijd zorgvuldig wordt gehandeld. Nadeel is dat de kosten hiervan niet van te voren bekend zijn. Wel kan er een maximum aantal uren afgesproken worden, zodat bekend is wat de maximale kosten zijn.

7 Stap 5. Oplevering Bij de oplevering wordt nagegaan of het werk is uitgevoerd zoals van te voren afgesproken en geoffreerd. Verstandig is om dit schriftelijk vast te leggen. Na akkoord kan tot betaling van de (rest-)factuur overgegaan worden.

Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN

Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN Informatiebijeenkomst Zonnepanelen voor VvE s 27 november 2018 Even voorstellen Jan Cullens, VvE Zonnecoach De VvE Zonnecoach geeft uw VvE energie Nut

Nadere informatie

VvE Energiebespaarlening Nationaal Energiebespaarfonds

VvE Energiebespaarlening Nationaal Energiebespaarfonds VvE Energiebespaarlening Nationaal Energiebespaarfonds Het Nationaal Energiebespaarfonds Ontstaan: woonakkoord 2013 Doel NEF: het stimuleren van het nemen van energiebesparende maatregelen in bestaande

Nadere informatie

Welkom Buurtbewoners Zorgvlied. www.samengeeftenergie.nl

Welkom Buurtbewoners Zorgvlied. www.samengeeftenergie.nl Welkom Buurtbewoners Zorgvlied www.samengeeftenergie.nl Agenda Terugblik op vorige bijeenkomsten Stap 1: Deelname & Groepsvorming Stap 2: Energieadvies Stap 3: Inkoopbegeleiding/Groepsvorming Aanmelding

Nadere informatie

u kunt er niet omheen

u kunt er niet omheen EPA-W Advies Het energielabel: u kunt er niet omheen Eigenaren van woningen zijn bij de verkoop of verhuur verplicht om een Energielabel te overhandigen aan de koper of huurder. Als erkend EPA-W Adviseur

Nadere informatie

Datum Behandeld door Telefoonnummer 7 november 2018 J. Esselmann

Datum Behandeld door Telefoonnummer 7 november 2018 J. Esselmann Datum Behandeld door Telefoonnummer 7 november 2018 J. Esselmann 088 253 90 20 Kenmerk Onderwerp E-mail - Financiering onderhoud en verduurzaming door uw Vereniging van eigenaren info@restauratiefonds.nl

Nadere informatie

ZONNESTROOM voor VvE s. Mieke Weterings adviseur duurzaam en gezond bouwen Gemeente Den Haag email mieke.weterings@denhaag.nl

ZONNESTROOM voor VvE s. Mieke Weterings adviseur duurzaam en gezond bouwen Gemeente Den Haag email mieke.weterings@denhaag.nl ZONNESTROOM voor VvE s Mieke Weterings adviseur duurzaam en gezond bouwen Gemeente Den Haag email mieke.weterings@denhaag.nl TOEKOMSTGERICHT WONEN ook met de VvE-complexen op weg naar een duurzame Zuidvleugel!!!

Nadere informatie

ZONNESTROOM voor VvE s. Mieke Weterings adviseur duurzaam en gezond bouwen Gemeente Den Haag

ZONNESTROOM voor VvE s. Mieke Weterings adviseur duurzaam en gezond bouwen Gemeente Den Haag ZONNESTROOM voor VvE s Mieke Weterings adviseur duurzaam en gezond bouwen Gemeente Den Haag TOEKOMSTGERICHT WONEN ook met de VvE-complexen op weg naar een duurzame Zuidvleugel!!! ZONNESTROOM KAN BIJDRAGEN

Nadere informatie

STAPPENPLAN AANSCHAF ZONNE-COLLECTOREN INDIVIDUEEL

STAPPENPLAN AANSCHAF ZONNE-COLLECTOREN INDIVIDUEEL STAPPENPLAN AANSCHAF ZONNE-COLLECTOREN INDIVIDUEEL Introductie De ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie staan nooit stil. Heeft u ook belangstelling, dan kunt u zich als deelnemer aansluiten bij

Nadere informatie

Energiebesparen in de praktijk

Energiebesparen in de praktijk Energiebesparen in de praktijk Praktijkvoorbeeld VvE Wiltenburgh, Utrecht www.segon.nl www.segon.nl Knelpunten energiebesparing bij VvE en Organisatie Financieel Bouwkunde Installatie Juridisch > 5 Stappenplan

Nadere informatie

MONUMENTEN. UPDATE Financiële ruimte om uw monument te verbouwen

MONUMENTEN. UPDATE Financiële ruimte om uw monument te verbouwen MONUMENTEN UPDATE Financiële ruimte om uw monument te verbouwen Slim investeren, uw monument in topconditie Monumenten Update: financiële ruimte om uw monument te verbouwen Door onderstaande deelnemende

Nadere informatie

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u!

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u! energie besparen = woonlasten verlagen VRAGEN? Bent u geïnteresseerd in één van de mogelijkheden die in deze brochure zijn beschreven, heeft u nog vragen of wilt u meer weten over de kosten? Vul dan het

Nadere informatie

Klein onderhoud / dagelijks onderhoud

Klein onderhoud / dagelijks onderhoud Klein onderhoud / dagelijks onderhoud Buiten het geplande onderhoud, ofwel planmatig onderhoud genoemd, zullen er ook onderhoudsverzoeken komen van eigenaren. In de splitsingsakte die u bij de koop van

Nadere informatie

Vanavond. Workshop VvE Energieloket Gelderland Fletcher Hotel Doorwerth

Vanavond. Workshop VvE Energieloket Gelderland Fletcher Hotel Doorwerth Workshop VvE Energieloket Gelderland 29-05-2018 Fletcher Hotel Doorwerth Vanavond Kennismaking Ondersteuning VvE Energieloket Gelderland Waarom verduurzamen? Mogelijkheden verduurzamen VvE s Subsidie en

Nadere informatie

Hoe werkt een (gemengde) VvE?

Hoe werkt een (gemengde) VvE? Hoe werkt een (gemengde) VvE? De regels en de praktijk 25 april 2012 VVEgemak: Michiel Hopman Wordt het nu heel anders na oprichting van een VvE? Nee, huurders en eigenaren hebben beiden belang bij een

Nadere informatie

VvE Bloom IV De Rijpgracht te Amsterdam (1837), gevestigd te Amsterdam (1837)

VvE Bloom IV De Rijpgracht te Amsterdam (1837), gevestigd te Amsterdam (1837) Notulen VvE Bloom IV De Rijpgracht te Amsterdam (1837), gevestigd te Amsterdam (1837) Notulen van de Vergadering van eigenaars, gehouden dinsdag 12 juni 2018, aanvang 14:00 uur. Totaal aantal stemmen:

Nadere informatie

Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties

Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties Nederland watersportland! Een leven lang genieten op het water Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties Watersportacademy is onderdeel van het Watersportverbond Bram Sluijk EDS

Nadere informatie

Verenigingen van eigenaren

Verenigingen van eigenaren Verduurzaming van complexen combineren met onderhoud Verenigingen van eigenaren Isabelle Sternheim www.vveduurzaamheidsloket.nl www.duurzaamenergieloket.nl 2013 en 2014 Eerste aanzet om VvE s in Haarlem

Nadere informatie

Gecombineerde huur/koop complexen

Gecombineerde huur/koop complexen onderwerp Gecombineerde huur/koop complexen Datum april 2013 Aan Van 1 INLEIDING In de vastgoedportefeuille van Maasdelta Groep ontstaan door de verkoop van huurwoningen steeds meer complexen waarin huurders

Nadere informatie

EPA maatwerkadvies en energielabelling bestaande vrije sector woningen.

EPA maatwerkadvies en energielabelling bestaande vrije sector woningen. 15-1 Collegevoorstel Afdeling: Ruimtelijke Ontwikkeling Onderwerp EPA maatwerkadvies en energielabelling bestaande vrije sector woningen. Samenvatting Eén van de actiepunten uit BEN 2040 is het is ondersteuning

Nadere informatie

Naam... Adres... Postcode Woonplaats... Datum: dag maand jaar Uitnodiging Algemene Ledenvergadering <naam VvE>

Naam... Adres... Postcode Woonplaats... Datum: dag maand jaar Uitnodiging Algemene Ledenvergadering <naam VvE> kluis Formulieren en voorbeelddocumenten Voorbeelddocumenten voor de opstart van uw VvE 1: uitnodiging Algemene Ledenvergadering Naam..................... Adres..................... Postcode Woonplaats.....................

Nadere informatie

Datum Behandeld door Telefoonnummer 5 augustus

Datum Behandeld door Telefoonnummer 5 augustus Datum Behandeld door Telefoonnummer 5 augustus 2010 033 253 94 39 Kenmerk Onderwerp E-mail Financiering t.n.v. uw VVE Geachte heer/mevrouw Van Beugen, Vandaag hebben wij met u gesproken over de noodzakelijke

Nadere informatie

Gemeente Delft. Subsidie informatie. Bestaande stad bespaart energie

Gemeente Delft. Subsidie informatie. Bestaande stad bespaart energie Gemeente Delft Subsidie informatie Bestaande stad bespaart energie De subsidie Bestaande stad bespaart energie is bestemd voor het stimuleren van energiebesparende maatregelen en het gebruik van duurzame

Nadere informatie

WAT U VAN ONS MAG VERWACHTEN

WAT U VAN ONS MAG VERWACHTEN WAT U VAN ONS MAG VERWACHTEN Partner voor Verenigingen van Eigenaren Zoekt u ondersteuning bij de organisatie van uw VvE en het onderhoud van uw pand? Wij zijn een onafhankelijke en professionele partner

Nadere informatie

Handleiding voor bewonerscommissies in gemengde complexen

Handleiding voor bewonerscommissies in gemengde complexen Handleiding voor bewonerscommissies in gemengde complexen Inhoudsopgave 1. Voor wie is deze handleiding bedoeld? 2. Gemengde complexen 3. Vereniging van Eigenaars 4. Rol bewonerscommissie in gemengde complexen

Nadere informatie

Hoe werkt een (gemengde) VvE?

Hoe werkt een (gemengde) VvE? Hoe werkt een (gemengde) VvE? De regels en de praktijk 20 februari 2013 VVEgemak: Michiel Hopman Wordt het nu heel anders na oprichting van een VvE? Nee, huurders en eigenaren hebben beiden belang bij

Nadere informatie

Zonnestroom voor VvE s. Week van de VvE februari 2019 Amsterdam

Zonnestroom voor VvE s. Week van de VvE februari 2019 Amsterdam Zonnestroom voor VvE s Week van de VvE februari 2019 Amsterdam 1 Even voorstellen Joost de Valk Judith Roodenrijs Zonne-adviseurs coöperatie U.A. advies aan: VvE s, bedrijven, scholen > 160 VvE s in Amsterdam

Nadere informatie

Subsidievoorwaarden Zon op je Dak 2009

Subsidievoorwaarden Zon op je Dak 2009 Subsidievoorwaarden Zon op je Dak 2009 Datum: 25 augustus 2009 Van: Projectbureau ARC Algemeen Projectbureau ARC (Amsterdam Reduceert CO 2 ) verstrekt namens de 14 stadsdelen van de gemeente Amsterdam

Nadere informatie

Welkom Fijn dat u er bent!

Welkom Fijn dat u er bent! Welkom Fijn dat u er bent! Informatieavond / maandag 3 oktober 2016, Noordkade Veghel Agenda informatieavond maandag 3 oktober 2016 : Opening Inleiding Resultaat haalbaarheidsonderzoek Stand van zaken

Nadere informatie

MONUMENTEN UPDATE. Financiële ruimte om uw monument te verbouwen

MONUMENTEN UPDATE. Financiële ruimte om uw monument te verbouwen MONUMENTEN UPDATE Financiële ruimte om uw monument te verbouwen Slim investeren, uw monument in topconditie Monumenten Update: financiële ruimte om uw monument te verbouwen Door onderstaande deelnemende

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. Van pionieren naar realiseren

Jaarverslag 2013. Van pionieren naar realiseren Jaarverslag 2013 Van pionieren naar realiseren 1 1.1 1.2 1.2.1 1.2.2 2 2.1 2.2 2.3 Inhoudsopgave 1. Bestuur ECD Het bestuur van de ECD, in 2013 bestaande uit dhr. D.A. van Steensel (HVC) en dhr. H.P.A.

Nadere informatie

Zon op VVE. Wormerveer Eric de Lange 19 mei 2016

Zon op VVE. Wormerveer Eric de Lange 19 mei 2016 Zon op VVE Wormerveer Eric de Lange 19 mei 2016 Waarom doen we dit? Wereldwijde klimaatcrisis Klimaat top Parijs Energie Akkoord Nederland Klimaatzaak Urgenda Maar er gebeurt nog steeds te weinig en te

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 5 april 2017 U Lbr. 17/018 (070)

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 5 april 2017 U Lbr. 17/018 (070) Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 5 april 2017 Ons kenmerk BB/U201700247 Lbr. 17/018 Telefoon (070) 373 8393 Bijlage(n) 1 Onderwerp Instelling Fonds Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering

Nadere informatie

Stappenplan Zon op Huurwoning Amsterdam

Stappenplan Zon op Huurwoning Amsterdam Context Klimaatprobleem Er is sprake van een wereldwijd klimaatprobleem, waarbij de temperatuur over de afgelopen decennia structureel is opgelopen. Deze trend wordt veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgas,

Nadere informatie

Energie besparing en woning verbetering voor VvE s. sparen in grote stappen of in 1 x naar Nul op de meter

Energie besparing en woning verbetering voor VvE s. sparen in grote stappen of in 1 x naar Nul op de meter Energie besparing en woning verbetering voor VvE s sparen in grote stappen of in 1 x naar Nul op de meter Onderzoek doen en experimenteren met als doel: Mensen prettig laten wonen, leven en werken Experiment:

Nadere informatie

DE KOZIJNEN; WAT MOET DE VVE DAARMEE? Inleiding

DE KOZIJNEN; WAT MOET DE VVE DAARMEE? Inleiding DE KOZIJNEN; WAT MOET DE VVE DAARMEE? Inleiding Het komt maar al te vaak voor dat binnen een VvE onduidelijkheid ontstaat over het onderhoud en de vervanging van kozijnen. Veel gehoorde vragen zijn: Wie

Nadere informatie

PREMIEREGELING ENERGIEBESPARENDE MAATREGELEN PARTICULIEREN EN HUURDERS 2015

PREMIEREGELING ENERGIEBESPARENDE MAATREGELEN PARTICULIEREN EN HUURDERS 2015 PREMIEREGELING ENERGIEBESPARENDE MAATREGELEN PARTICULIEREN EN HUURDERS 2015 Artikel 1. Doel van de subsidie De subsidie wordt verstrekt om particuliere woningeigenaren en huurders tegemoet te komen in

Nadere informatie

Fiscale zakelijke regelingen & subsidies

Fiscale zakelijke regelingen & subsidies Fiscale zakelijke regelingen & subsidies 6 fiscale regelingen en subsidies voor bedrijven om te besparen op zonnepanelen. Het zelf opwekken van stroom door bedrijven via zonnepanelen is hot. Dat heeft

Nadere informatie

VERSLAG CLUSTER VVE, 13 MAART 2012. Anne Opent:

VERSLAG CLUSTER VVE, 13 MAART 2012. Anne Opent: VERSLAG CLUSTER VVE, 13 MAART 2012 Anne Opent: Wij krijgen Kippen is een project dat is gestart om proces en systeeminnovatie voor elkaar te krijgen. We hebben een prachtige lijst met 50 initiatieven,

Nadere informatie

VvE Energiebespaarlening. Na0onaal Energiebespaarfonds

VvE Energiebespaarlening. Na0onaal Energiebespaarfonds VvE Energiebespaarlening Na0onaal Energiebespaarfonds Het Na0onaal Energiebespaarfonds Ontstaan: woonakkoord 2013 Doel NEF: het s8muleren van het nemen van energiebesparende maatregelen in bestaande bouw

Nadere informatie

Vereniging van Eigenaren. Vastgoeddiensten in vertrouwde handen. mijn-thuis.nl

Vereniging van Eigenaren. Vastgoeddiensten in vertrouwde handen. mijn-thuis.nl Vereniging van Eigenaren in vertrouwde handen thuis ondersteunt op alle niveaus en neemt initiatief Vereniging van Eigenaren in vertrouwde handen thuis is specialist op het gebied van beheer van vastgoed.

Nadere informatie

Hoofdsplitsing Poort van Limburg te Weert. Huishoudelijk reglement

Hoofdsplitsing Poort van Limburg te Weert. Huishoudelijk reglement Vereniging van Eigenaars Hoofdsplitsing Poort van Limburg te Weert Huishoudelijk reglement Pagina 1 van 5 Het Huishoudelijk Reglement VvE HS Poort van Limburg te Weert is bedoeld als aanvulling op het

Nadere informatie

Pilaster VvE Beheer B.V. - uw VvE beheerder op internet. (PTWQ)

Pilaster VvE Beheer B.V. - uw VvE beheerder op internet. (PTWQ) pagina 1 van 5 16-002 - Pootlaan, Huibert (86/244), gevestigd te Alkmaar Besluiten 15 juni 2010 Vaststellen notulen algemene ledenvergadering 30 juni, 27 augustus en 22 september 2009. Benoeming bestuur

Nadere informatie

Huurder. in een. VvE Complex

Huurder. in een. VvE Complex Huurder in een VvE Complex Wonen met huurders en eigenaren in een appartementencomplex Het komt vaak voor dat huurders en huiseigenaren samen in een appartementencomplex wonen. Dit noemen wij een gemengd

Nadere informatie

Duurzaam erfgoed. Energiebesparing bij Monumenten en panden in Beschermde stadsgezichten

Duurzaam erfgoed. Energiebesparing bij Monumenten en panden in Beschermde stadsgezichten Duurzaam erfgoed Energiebesparing bij Monumenten en panden in Beschermde stadsgezichten Monumenten zijn gebouwen die bewezen hebben dat ze duurzaam zijn. Ze gaan soms al eeuwenlang mee als vertegenwoordigers

Nadere informatie

Is uw dak geschikt? ing. J.J. (Jacco) van de Sandt. Energie- en bouwkundig adviseur Stichting VvE Belang. Oegstgeest 1 april 2019

Is uw dak geschikt? ing. J.J. (Jacco) van de Sandt. Energie- en bouwkundig adviseur Stichting VvE Belang. Oegstgeest 1 april 2019 Is uw dak geschikt? ing. J.J. (Jacco) van de Sandt Energie- en bouwkundig adviseur Stichting VvE Belang Oegstgeest 1 april 2019 ꓫ Ongeschikt Redenen om het NIET te doen (of uit te stellen) Dak te hoog

Nadere informatie

Duurzaamheidsagenda Informatiebijeenkomst INTERREG project VvE s nul op de meter ready

Duurzaamheidsagenda Informatiebijeenkomst INTERREG project VvE s nul op de meter ready Duurzaamheidsagenda 2015-2018 Informatiebijeenkomst INTERREG project VvE s nul op de meter ready Welkom Programma Inleiding gemeente Capelle aan den IJssel Toelichting programma naar een duurzame VvE Vragen

Nadere informatie

: een ruimte van Newomij VvE Beheer, A.J. Ernstraat 595 G te Amsterdam

: een ruimte van Newomij VvE Beheer, A.J. Ernstraat 595 G te Amsterdam Vereniging van Eigenaars Pieter Cornelisz Hooftstraat 170-176 Wanneer Locatie : om 10.00 uur : een ruimte van Newomij VvE Beheer, A.J. Ernstraat 595 G te Amsterdam De agenda luidt als volgt: 01. Opening

Nadere informatie

Groninger Energiepremie

Groninger Energiepremie Groninger Energiepremie Subsidie voor energiebesparende maatregelen Vraag aan vóór 1 april 2015! Wilt u uw woning verduurzamen? Lees hier of de Groninger Energiepremie iets voor u is Wat houdt de Groninger

Nadere informatie

Korte inhoud voorstel

Korte inhoud voorstel 62 Gemeente Bloemendaal Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering : 27 september 2007 Nummer : 62 Commissie : Commissie Grondgebied Portefeuillehouder : wethouder drs. Th.H.M. Wolf mpa Afdeling : II-Bouwen

Nadere informatie

Zonnepanelen voor VvE Guirlande

Zonnepanelen voor VvE Guirlande Zonnepanelen voor VvE Guirlande EEN INITIATIEF VAN Jan Cullens 8 september 2018 Even voorstellen Jan Cullens, VvE Zonnecoach 1,5 minuut introductie Zonnecoaches Wat is de VvE Zonnecoach? Een initiatief

Nadere informatie

Goed geld terug. Financiële hulpmiddelen om je woning energiezuiniger te maken. gagoed.nl

Goed geld terug. Financiële hulpmiddelen om je woning energiezuiniger te maken. gagoed.nl Goed geld terug Financiële hulpmiddelen om je woning energiezuiniger te maken gagoed.nl Goed voor je woning, goed voor jou. Want naast een verlaagde energierekening en verbeterd wooncomfort, verhoog je

Nadere informatie

De zon als energiebron!

De zon als energiebron! De zon als energiebron! Zelf elektriciteit opwekken met de zon? Door middel van (diverse) subsidie(s) is het zéér rendabel! Met zonnepanelen verlaagt u uw energiekosten. Deze besparing wordt alleen maar

Nadere informatie

Collectieve verwarming versus Individuele (centrale) verwarming

Collectieve verwarming versus Individuele (centrale) verwarming Collectieve verwarming versus Individuele (centrale) verwarming Dit document is geschreven door een Technische VvE commissie. In dit document wordt een vergelijking gemaakt tussen een collectief verwarmingssysteem

Nadere informatie

Zonnepanelen op VvE De Albatros. Amsterdam Michiel Buur 12 april 2018

Zonnepanelen op VvE De Albatros. Amsterdam Michiel Buur 12 april 2018 Zonnepanelen op VvE De Albatros Amsterdam Michiel Buur 12 april 2018 We weten waarom we hier zitten Genieten van een winters zonnetje. anp 2017 bij warmste drie jaar: 'Risico's voor leven op aarde' 2017

Nadere informatie

BESLUIT: Verordening Duurzaamheidslening/ Stimuleringslening/ Bijdrage op de Lening gemeente Hilversum 2016 vast te stellen

BESLUIT: Verordening Duurzaamheidslening/ Stimuleringslening/ Bijdrage op de Lening gemeente Hilversum 2016 vast te stellen De raad van de gemeente Hilversum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 15 maart 2016 gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet; RAADSBESLUIT BESLUIT: Verordening Duurzaamheidslening/

Nadere informatie

Is uw dak geschikt? Presentatie van de VvE Zonnecoach. Najaar 2018 EEN INITIATIEF VAN

Is uw dak geschikt? Presentatie van de VvE Zonnecoach. Najaar 2018 EEN INITIATIEF VAN Is uw dak geschikt? Presentatie van de VvE Zonnecoach EEN INITIATIEF VAN Najaar 2018 ing. J.J. (Jacco) van de Sandt Energie- en bouwkundig adviseur Stichting VvE Belang Agenda 1. Kennismaking 2. Zonnepanelen

Nadere informatie

De wet is met name ingevoerd om de consumenten (afnemers of gebruikers) te beschermen tegen te hoge tarieven.

De wet is met name ingevoerd om de consumenten (afnemers of gebruikers) te beschermen tegen te hoge tarieven. Gevolgen Warmtewet Waarvoor dient de Warmtewet? De wet is met name ingevoerd om de consumenten (afnemers of gebruikers) te beschermen tegen te hoge tarieven. Voor wie geldt de Warmtewet? Voor iedereen

Nadere informatie

Voorstellen om iemand of een kleine commissie verder verkennend onderzoek te laten doen. Iemand van een VvE uitnodigen die al verder is.

Voorstellen om iemand of een kleine commissie verder verkennend onderzoek te laten doen. Iemand van een VvE uitnodigen die al verder is. VvE Proces van Verduurzaming Naar groen is goed te doen Hoe verduurzamen als VvE? Omdat elke VvE verschillend is, kan hier geen eenduidig antwoord op gegeven worden dat voor elk VvE opgaat. Wel zien we

Nadere informatie

wordt mede mogelijk gemaakt door

wordt mede mogelijk gemaakt door Welkom wordt mede mogelijk gemaakt door Het Nationaal Energiebespaarfonds Stimuleren energiebesparing in de bestaande woningbouw Vermogen: 300 miljoen Fondsperiode: tot en met eind 2018 Product: laagrentende

Nadere informatie

Doelstelling en doelgroep

Doelstelling en doelgroep klimaat op maat Klimaat op maat Het klimaat verandert en de olievoorraden raken langzaamaan op. Dat laatste betekent concreet dat de energieprijzen naar verwachting flink stijgen in de komende decennia.

Nadere informatie

Weekblad Facilitair & gebouwbeheer Onderhoud zonnepanelen onderbelicht

Weekblad Facilitair & gebouwbeheer Onderhoud zonnepanelen onderbelicht Plaatsen zonnepanelen op schoolgebouwen Weekblad Facilitair & gebouwbeheer Onderhoud zonnepanelen onderbelicht De voorbije jaren zijn volop zonnepanelen geplaatst op de daken van veel gebouwen. Daarbij

Nadere informatie

Appartementencomplex verduurzamen Hoe doe je dat? Informatieavond Verduurzamen VvE s Wageningen

Appartementencomplex verduurzamen Hoe doe je dat? Informatieavond Verduurzamen VvE s Wageningen Appartementencomplex verduurzamen Hoe doe je dat? Informatieavond Verduurzamen VvE s Wageningen Programma Tijd Onderwerp Spreker 19.45 u Welkom Sanne Meelker (gemeente Wageningen) 19.55 u Kennismaken:

Nadere informatie

Van gas naar duurzame opwekking. Informatiebijeenkomsten VvE Belang 2017

Van gas naar duurzame opwekking. Informatiebijeenkomsten VvE Belang 2017 Van gas naar duurzame opwekking. Informatiebijeenkomsten VvE Belang 2017 Klik om de titelstijl van het model te bewerken ing. J.J. (Jacco) van de Sandt Energie- en bouwkundig adviseur Stichting VvE Belang

Nadere informatie

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF De Eshof op weg naar energie neutraal! = woningen Eshof naar nul op de meter = Inhoud 1. Ambitie: naar meest duurzame wijk van Elst? 2. Meten is weten: per wijk per

Nadere informatie

REGELING ENERGIEBESPARING PARTICULIERE WONINGEN TE TZUM

REGELING ENERGIEBESPARING PARTICULIERE WONINGEN TE TZUM REGELING ENERGIEBESPARING PARTICULIERE WONINGEN TE TZUM Het bestuur van stichting MAST; overwegende: dat het bestuur van stichting MAST budget heeft gereserveerd voor bijdragen in de kosten van het treffen

Nadere informatie

Investeer slim in uw woning met energiebesparende maatregelen. Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen

Investeer slim in uw woning met energiebesparende maatregelen. Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen Investeer slim in uw woning met energiebesparende maatregelen Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen Slim besparen 2 Slimme investeerder Familie Roubos: We wonen in een hoekhuis met veel ramen en hebben

Nadere informatie

Meer voordeel uit uw huis halen? Bespaar op energie!

Meer voordeel uit uw huis halen? Bespaar op energie! Meer voordeel uit uw huis halen? Bespaar op energie! voorbeeld van mogelijke besparingen Een huishouden is jaarlijks zo n q 2.000 kwijt aan gas en licht. En daar kunt u tot wel 30% op besparen. Dat begint

Nadere informatie

wordt mede mogelijk gemaakt door:

wordt mede mogelijk gemaakt door: Welkom wordt mede mogelijk gemaakt door: Het Nationaal Energiebespaarfonds Stimuleren energiebesparing in de bestaande woningbouw Vermogen: 300 miljoen Fondsperiode: tot en met eind 2018 Product: laagrentende

Nadere informatie

VvE-beheer. Functioneel beheer. 31 mei 2013. Versie: 1.0. E : info@elckerlycweg.nl

VvE-beheer. Functioneel beheer. 31 mei 2013. Versie: 1.0. E : info@elckerlycweg.nl VvE-beheer Functioneel beheer 31 mei 2013 Versie: 1.0 E : info@elckerlycweg.nl 1 Administratief en financieel beheer 1.1 Register Bijhouden van de benodigde gegevens van/voor alle leden van de VvE. 1.2

Nadere informatie

Verduurzaming en energiebesparing bij sportverenigingen 6

Verduurzaming en energiebesparing bij sportverenigingen 6 Verduurzaming en energiebesparing bij sportverenigingen 6 16 november 2015 Even voorstellen Klaas Smink, projectleider VSU Energie Werkzaam bij VSU (Vereniging Sport Utrecht) VSU: belangenbehartiger en

Nadere informatie

Stemmen. De Duurzame VvE: quick guide Stap 4.1 / stap 6.1: Stemmen in de VvE

Stemmen. De Duurzame VvE: quick guide Stap 4.1 / stap 6.1: Stemmen in de VvE : quick guide Stap 4.1 / stap 6.1: Stemmen in de VvE Esther van Bentum (Backhoom), Remko Cremers (Alliander), Nicole de Koning (TNO), Jeroen Kwant (VvE Metea), John van Winden (vb&t vve diensten), Christiaan

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Actief met de VvE-balie voor Duurzame VvE s Door Francien de Hoop

Gemeente Den Haag. Actief met de VvE-balie voor Duurzame VvE s Door Francien de Hoop Gemeente Den Haag Actief met de VvE-balie voor Duurzame VvE s Door Francien de Hoop Duurzame VvE s in Den Haag Procesorganisatie Cluster Duurzaamheid Procesorganisatie Cluster Duurzaamheid Wonen MT Staf

Nadere informatie

VERENIGING BEWONERS HANZELAND ZWOLLE

VERENIGING BEWONERS HANZELAND ZWOLLE Nieuwe samenstelling bestuur Nieuwsbrief juli 2012 Vanaf juni 2012 heeft het bestuur van de vereniging een andere samenstelling. Graag willen wij ons aan u voorstellen. Van links naar rechts: Albert Brouwer

Nadere informatie

De Vergadering is het hoogste orgaan (en dus de baas). De Vergadering stuurt het bestuur aan en niet andersom.

De Vergadering is het hoogste orgaan (en dus de baas). De Vergadering stuurt het bestuur aan en niet andersom. Regels binnen een VvE De Vergadering is het hoogste orgaan (en dus de baas). De Vergadering stuurt het bestuur aan en niet andersom. De Vergadering bepaalt de structuur en het beleid van de vereniging.

Nadere informatie

DUURZAME PROJECTEN: BEKENDHEID, WAARDERING, EFFECTEN

DUURZAME PROJECTEN: BEKENDHEID, WAARDERING, EFFECTEN RAPPORTAGE PANELRONDE DECEMBER 2012 DUURZAME PROJECTEN: BEKENDHEID, WAARDERING, EFFECTEN Stadspanel Den Haag wordt gevormd door een groep inwoners van Den Haag, die met enige regelmaat wordt gevraagd om

Nadere informatie

Slim investeren in zonnepanelen met SDE+

Slim investeren in zonnepanelen met SDE+ Slim investeren in zonnepanelen met SDE+ Nederland staat een enorme toename van duurzame energie te wachten. Ook de grootzakelijke markt heeft de smaak te pakken. Duurzame energie is steeds gewilder. Er

Nadere informatie

gemengde complexen informatie voor

gemengde complexen informatie voor VvE beheer gemengde complexen informatie voor k o p e r K o p e r s inleiding Met deze brochure willen wij u als eigenaar van een appartement in een gemengd complex informeren over een aantal belangrijke

Nadere informatie

Donjon West: 9 van de 11 leden is 82%, met dien verstande dat namens 2 stuks stemmen uitgebracht

Donjon West: 9 van de 11 leden is 82%, met dien verstande dat namens 2 stuks stemmen uitgebracht 1 VERSLAG VAN DE GECOMBINEERDE VERGADERING D.D. 12 FEBRUARI 2008 IN ZAAL VERPLOEGEN IN WIJCHEN VAN DE VERENIGINGEN VAN EIGENAARS VAN RESP. DE DONJON ZUID, NOORD, OOST, WEST EN CENTRALE TOREN IN HET PLAN

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2010/85

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2010/85 PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2010/85 Officiële naam regeling: Nadere subsidieregels Limburgse Zonnepanelen 2011 Citeertitel: Nadere subsidieregels Limburgse Zonnepanelen 2011 Naam ingetrokken regeling:

Nadere informatie

Subsidieaanvraag in het kader van het leefbaarheidsbudget Gemeente Geldermalsen

Subsidieaanvraag in het kader van het leefbaarheidsbudget Gemeente Geldermalsen Subsidieaanvraag in het kader van het leefbaarheidsbudget Gemeente Geldermalsen Meteren, 15 januari 2014 Inleiding Coöperatieve vereniging 11duurzaam heeft zich de afgelopen twee jaar ingezet voor duurzaamheid

Nadere informatie

gelet op artikel 1.3, vierde lid, van de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013;

gelet op artikel 1.3, vierde lid, van de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013; Besluit tot wijziging van de Subsidieregeling Wurkje foar Fryslân. Gedeputeerde Staten van Fryslân, gelet op artikel 1.3, vierde lid, van de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013; besluiten:

Nadere informatie

Toelichting en stappenplan Initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere 2018

Toelichting en stappenplan Initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere 2018 Toelichting en stappenplan Initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere 2018 Inleiding Het streven van Almere is om in 2022 energieneutraal te zijn. Met het programma Energie Werkt! wordt

Nadere informatie

Subsidieregeling energiezuinige woningen. Besparen op uw energiekosten?

Subsidieregeling energiezuinige woningen. Besparen op uw energiekosten? Subsidieregeling energiezuinige woningen Besparen op uw energiekosten? voorjaar 2011 2 Wilt u geld besparen op uw energiekosten? Dat kan door energie te besparen of zelf duurzame energie op te wekken.

Nadere informatie

Administratie, Belastingen en V.v.E. Beheer. Verenigingen van Eigenaren

Administratie, Belastingen en V.v.E. Beheer. Verenigingen van Eigenaren CACHCA Administratie, Belastingen en V.v.E. Beheer Verenigingen van Eigenaren EVEN VOORSTELLEN.. CACHCA VvE beheer is een allround professionele dienstverlener voor Verenigingen van Eigenaren en bezitters

Nadere informatie

n2beheer-vve Handboek VvE beheer Hogewoerd 150 2311 HV Leiden T (071) 513 65 11 info@n2bouwadvies.nl www.n2bouwadvies.nl

n2beheer-vve Handboek VvE beheer Hogewoerd 150 2311 HV Leiden T (071) 513 65 11 info@n2bouwadvies.nl www.n2bouwadvies.nl n2beheer-vve Handboek VvE beheer Hogewoerd 150 2311 HV Leiden T (071) 513 65 11 info@n2bouwadvies.nl www.n2bouwadvies.nl ❶ Inhoud 1. Inhoud blz. 1 2. Introductie blz. 2 3. Pakketten en diensten blz. 3

Nadere informatie

AAN DE AGENDACOMMISSIE

AAN DE AGENDACOMMISSIE AAN DE AGENDACOMMISSIE Agenda: 20-4-2017 Franeker, 21-3-2017 Onderwerp Huisvesting Waadhoeke Portefeuillehouder Burgemeester E. van Zuijlen Doel Passende duurzaamheidsmaatregelen te organiseren en realiseren

Nadere informatie

www.samengeeftenergie.nl

www.samengeeftenergie.nl www.samengeeftenergie.nl Segon Stimuleringsinitiatief Energiebesparing Gebouwde Omgeving Nederland Het is onze missie om energiebesparing èn het duurzaam gebruik van energie binnen het bereik te brengen

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2012/12

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2012/12 PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2012/12 GEWIJZIGDE NADERE SUBSIDIEREGELS LIMBURGSE ZONNEPANELEN Officiële naam regeling: Nadere Subsidieregels Limburgse Zonnepanelen Citeertitel: Nadere Subsidieregels Limburgse

Nadere informatie

9-5-2014 B.v.d.Hoek Driebergen 0655965653

9-5-2014 B.v.d.Hoek Driebergen 0655965653 Zonnepanelen op het dak van uw VvE? Draagvlak creëren en offertes aanvragen en communiceren met de VvE (Nieuwsbrief) Kosten en baten analyse Berekenen terug verdien tijd Spreadsheet offerte gegevens Communicatie

Nadere informatie

Samen geeft energie Fatima

Samen geeft energie Fatima Samen geeft energie Fatima Samen geeft energie Project van de gemeente Tilburg Gebaseerd op burgerinitiatief energiebesparing bij particuliere woningeigenaren groep van 20 vergelijkbare woningen in een

Nadere informatie

Energie besparen in uw huis

Energie besparen in uw huis > www.vrom.nl Energie besparen in uw huis Met energiepremie en EPA-advies Energie besparen in uw huis Een comfortabel huis en toch een lagere energierekening? Dat kan prima als u energiebesparende maatregelen

Nadere informatie

Deelsessie Duurzaam Onderhoud. 26 juni 2019 Wijchen en Druten

Deelsessie Duurzaam Onderhoud. 26 juni 2019 Wijchen en Druten Deelsessie Duurzaam Onderhoud 26 juni 2019 Wijchen en Druten Regulier vs. duurzaam onderhoud Regulier: Instandhouden Duurzaam: Verbeteren Duurzaam Onderhoud Voor- en nadelen - Maandelijkse bijdrage + Waarde

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad, Vergadering: 3 september 2013 Agendanummer: 2

Aan de gemeenteraad, Vergadering: 3 september 2013 Agendanummer: 2 Vergadering: 3 september 2013 Agendanummer: 2 Status: Informerend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar A. Das, 0595-447795 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. A.Das) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Zonnecollectoren en zonnepanelen bij monumenten en in beschermde stads- en dorpsgezichten

Zonnecollectoren en zonnepanelen bij monumenten en in beschermde stads- en dorpsgezichten Zonnecollectoren en zonnepanelen bij monumenten en in beschermde stads- en dorpsgezichten Algemene uitgangspunten Groene energie Groene energie en ruimtelijke kwaliteit Het opwekken van groene energie

Nadere informatie

Willebrordus Demos Sportvereniging KvK.nr: 40280237. Opgericht 1 november 1919 ING: 29.62.560

Willebrordus Demos Sportvereniging KvK.nr: 40280237. Opgericht 1 november 1919 ING: 29.62.560 Willebrordus Demos Sportvereniging KvK.nr: 40280237 Opgericht 1 november 1919 ING: 29.62.560 Sportpark Paradijs (Haagse Beemden) ABN AMRO: 52.07.58.552 Postbus 8739, 4820 BA Breda www.wds19.nl MEMO ONDERWERP

Nadere informatie

Nummer : 2012/36 Datum : 9 mei 2012 Onderwerp : Tijdelijke subsidieverordening stimulering aanschaf zonnepanelen bij particuliere woningen

Nummer : 2012/36 Datum : 9 mei 2012 Onderwerp : Tijdelijke subsidieverordening stimulering aanschaf zonnepanelen bij particuliere woningen Voorbereidende raadsvergadering: 12 juni 2012 Besluitvormende raadsvergadering: 26 juni 2012 Portefeuillehouder: E. Damen AAN DE GEMEENTERAAD Nummer : 2012/36 Datum : 9 mei 2012 Onderwerp : Tijdelijke

Nadere informatie

Duurzaamheidsfonds Amstelveen. Carina Dijkhuis Aanjager Duurzaamheidsfonds

Duurzaamheidsfonds Amstelveen. Carina Dijkhuis Aanjager Duurzaamheidsfonds Duurzaamheidsfonds Amstelveen Carina Dijkhuis Aanjager Duurzaamheidsfonds Hoera, 1 jaar! De oogst van het eerste jaar: 9 goedgekeurde aanvragen voor subsidies voor haalbaarheidsonderzoeken, ter waarde

Nadere informatie

Energie en duurzaamheid. Informatiebijeenkomsten VvE Belang 2016

Energie en duurzaamheid. Informatiebijeenkomsten VvE Belang 2016 Energie en duurzaamheid Informatiebijeenkomsten VvE Belang 2016 Mr C.J.C.M. (Kees) Oomen Klik Directeur om Organisatie de titelstijl en Public van Affairs het Stichting VvE Belang model te bewerken ing.

Nadere informatie