Wat betekent mijn straatnaam?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat betekent mijn straatnaam?"

Transcriptie

1 Wat betekent mijn straatnaam? Per wijk willen we een poging doen om de straatnamen te verklaren. We vonden op verschillende plaatsen informatie. In Meetjeslandse toponiemen tot 1600, deel Hansbeke, uitgegeven door de stichting Achiel de Vos, geschreven door Jan Luyssaert (1995). Op de kaart van Joost De Deken senior uit 1700 en zijn zoon (1744), de Popp-kaart (1864) en in de Atlas van de Buurtwegen (± 1845). Verder in meerdere publicaties van Oud-Hansbeke en Albert Martens. En natuurlijk via de mondelinge overlevering Boerestraat Zoals op de meeste Hansbeekse wijken wemelde het op Reibroek van de boerderijen. Enkele grote hofsteden en meerdere kleine doeningen. Dat er dan een straat Boerestraat als naam kreeg is maar logisch. De oorspronkelijke Boerestraat liep vanaf het kruispunt met Karmenhoekstraat en de Reibroekstraat (de post van Reibroek in de volksmond omdat er al heel lang een postbus staat, oorspronkelijk gemetseld, nu een metalen bus er tegenaan) tot het kruispunt met de Dalestraat. Het tweede deel, richting Ro, was de Laarstraat (reeds in 1475). Een laar heeft verscheidene verklaringen die vrij dicht bij elkaar liggen: open veld, onbebouwd land, weide, broekland en gemene weide 1. Toen men het woord laar niet meer begreep, werd het Laagstraat, in het dialect ook Leegstraat. Die naam kan natuurlijk verklaard worden vanuit het feit dat de straat de vallei van de Grote Beek dwarst. Dit deel van de Boerestraat behoort eigenlijk tot de Rowijk, die eigenaardig genoeg op de schets van de gemeenten langs de spoorweg van A. Wauters (zie Vlakaf juli 2013 blz. 6-7) Laegen als 1 Jan Luyssaert, Meetjeslandse toponiemen tot 1600, Hansbeke, uitgave Stichting Achiel De Vos, 1995, p. 58.

2 naam kreeg. De Laagstraat moest wijken bij de fusie van gemeenten in 1977 voor de Lagestraat in Vosselare. In de straatnamen van Hansbeke duikt ook een Diksmuide weg en Diksmuide boterweg op. Het eerste zou kunnen slaan op de Boerestraat vanaf het kruispunt met de Dalestraat, het tweede op Karmenhoekstraat en Markettestraat, als verbinding naar Bellem 2. Het deel van de Boerestraat dat nu naar de brug naar Nevele-Veldeken loopt, droeg vroeger de naam de Drijvelden of Leendreve 3. Het was een veldgebied, met een rechtlijnig patroon van dreven. Twintig jaar geleden werd nog een restant met 28 eiken gerooid. Het deeltje Boerestraat tussen het kruispunt met de Drijvelden en het kruispunt met de Dalestraat werd een tijd lang De Vierweegsche genoemd. 4 De Boerestraat is nog gedeeltelijk aan beide kanten beplant met bomen. Overwegend Canadapopulieren die in vorige eeuw veel aangeplant werden om er klompen en lucifers van te maken. Vandaag wordt gelukkig de voorkeur gegeven aan inlandse soorten als eik en beuk die het wegdek minder beschadigen met hun wortelgestel. De Boerestraat geeft wel een goed beeld van het uitzicht van een straat te lande, zoals de meeste er in Hansbeke uitzagen enkele tientallen jaren geleden. Het boerderijenbestand op de wijk Reibroek is wel fel achteruitgelopen. De akkers worden er nu geploegd door landbouwers van andere wijken of van buiten Hansbeke. Vooral liefhebbers van paarden hebben meer en meer de bedrijfsgebouwen ingenomen. Borluutlaan Toen de graaf eigendom verkocht als bouwgrond ten zuiden van de spoorweg na 1950, behield hij een perceel tussen de huidige nummers 16 en 18. In het begin van de zestiger jaren werd de overweg aan de Klinkaart gesloten. Het Clinckhaertstraatje liep vanuit Reibroek, tussen de nummers 76 en 80 naar de vroegere Molenstraat, nu verlengde van de Melkerijstraat. Tevoren heette het Hofgewee(d)straetje: straat die door al het weiland van de heer van Hansbeke liep 5. In de jaren zestig werd ook de overweg met (in principe gesloten) slagbomen aan de Melkerijstraat vervangen door een voetgangers- en fietserstunnel. De spoorwegmaatschappij legde een langsweg naast de sporen aan om het verkeer vanuit de Klinkaart naar het dorp te leiden. De graaf diende op dat moment een verkavelingsaanvraag in om een nieuwe straat te trekken in een L-vorm vanaf de Reibroekstraat (tussen nummers 16 en 18) tot de langsweg naast de spoorweg op enige afstand van de beek om overstromingsgevaar te vermijden. Zo werden een twintigtal bouwloten mogelijk gemaakt. 2 Idem p Albert Martens, Hansbeke Heemkundig Drij Velden te Hansbeke in Vlakaf, tweede reeks, jg1, nr 5, september 1995, pp en Jan Luyssaert, Meetjeslandse toponiemen tot 1600, Hansbeke, uitgave Stichting Achiel De Vos, 1995 p Idem p. 16 en 60.

3 Aan de noordzijde van de spoorweg lag sportterrein Borluut, hier werd het de Borluutlaan om een verre voorouder, Jan Borluut, van de grafelijke familie de Bousies-Borluut te eren. In Gent werd de Borluutstraat Belfortstraat, wij houden ze! Om het laaneffect te accentueren kwamen er Japanse kerselaars, ondertussen vervangen door beuken. Driesstraat Dit weinig bebouwd straatje naast Reibroekkapel was vroeger gekasseid aan de huizen en verderop een grindweg. Verharding met beton verwees het pittoresk uitzicht naar het verleden. Een dries is doorgaans een driehoekig perceel waarop vee kan grazen, met huizen errond. In Merendree is Het Drieselken in de Biezestraat een mooi voorbeeld. Zo n driehoekig plein is in de Hansbeekse Driesstraat niet te bekennen. Dries kan ook rustend akkerland of minderwaardig grasland, door watergebrek b.v., zijn. Hier in de buurt op Reibroek lag zo n perceel met de naam Dries 6. Ostijnstraetjen is een oudere naam voor de Driesstraat 7. Misschien is dit een familienaam? Op de kaart van Joost De Deken staat in het gebied tussen Boerestraat, Driesstraat en (een deel van) de Reibroekstraat Teirlinck wijck. Dit kan een eigennaam zijn, maar Teerlink/Teerling (dobbelsteen in het A.N.) wijst zeker op een blokvormig perceel. Dit komt ook voor in Landegem als Noordhoutse Teerling. We herinneren ons uit onze kinderjaren dat we met neven en buurtjongens rond den teirlink liepen, als we een rondje achter de kerk deden in de Kerkakkerwijk. Kapellenstraat Een straatnaam met een gemakkelijke uitleg, of toch niet? De n wijst erop dat het hier over een straat tussen twee kapellen gaat. Voor Zandekapel is dat duidelijk, maar de tweede kapel staat in feite aan het kruispunt van Reibroekstraat en Ommegangstraat, dat is ongeveer 80 meter verderop Wie verkeerdelijk Kapellestraat schrijft, heeft dus eigenlijk een beetje gelijk. Belangrijker om weten is dat deze straat een onderdeel vormt van de Oude Brugse Heirweg 8 die Hansbeke doorkruiste van west naar oost via Karmenhoekstraat, Reibroekstraat, Kapellenstraat met de Vierweechsche ten zuiden van de kerk, Donkerstraat en Merendreestraat. Triestige zaak is te moeten vaststellen dat deze historische verbinding dreigt verbroken te worden door de geplande aanleg van de rondweg die de Kapellenstraat zal knippen zodat we niet meer rechtstreeks van Reibroek naar Zandekapel kunnen. 6 Idem pp Albert Martens, Hansbeke in 1700, uitgave Oud-Hansbeke, 2001, p Idem, p 16.

4 Oude Brugse Heirweg in de jaren 60 ter hoogte van Kapellenstraat Karmenhoekstraat Dit westelijk onderdeel van de Brugschen heirwegh vinden we ook als Carmhoeckstraete en Caeremstraete 9. In het lijstje van mysterieuze straatnamen staat de Karmenhoek wellicht bovenaan Jan Luyssaert verklaart karm als een boomnaam met Picardisch-Franse wortels. Het zou afgeleid zijn van carmetam, in het officiële Frans carpinetam, dat teruggaat op het Latijnse carpinus. Voor wie niet elke dag in een arboretum gaat wandelen, een carpinus is een haagbeuk. De straat liep dus langs of naar een plaats met haagbeuken. Op de Ferrariskaart is het gebied van de Karmenhoek effectief ingekleurd als een plek met veel bos en kreupelhout. Toeval of niet maar in Nevele-Veldeken lag tot de fusie van de gemeenten de Karmhoekstraat, die omwille van onze Karmenhoek veranderde in Bijlkenstraat. In Nevele werd langer geleden ook de naam Karmstraat 10 gehanteerd. We zijn hier in het randgebied van het grote Bulskampsveld. Wellicht was hier veel begroeiing met haagbeuk aanwezig, maar daar werd doorheen de eeuwen grondig de bijl ingezet! Het noordelijk deel van de huidige Karmenhoekstraat, naar de Bellemse Weitingstraat droeg lang geleden de naam Moerstraete. De straat kronkelt en vormt de grens tussen Bellem en Hansbeke. Het zuidelijk deel komt nu haaks op de hoofd-karmenhoekstraat, maar liep vroeger schuin, zoals de gemeentegrens, naar het kruispunt met de Crommekestraat. Dit is nog te zien in het reliëf van het perceel weiland. Moer houdt verband met moeras en moor en betekent slijk, modder. De Moerstraat dwarst inderdaad de Bellembeek. Een andere naam voor Moerstraat was later Krommestraat, net zoals het zuidelijk deel van de huidige Karmenhoekstraat richting Nevele- Veldeken. Dit zal wellicht te maken hebben met het kronkelend verloop van deze straat op de westgrens van Hansbeke, het grootste deel met Bellem, een kleiner deel vanaf de Schuervelddreef 9 Idem p Jan Luyssaert, Meetjeslandse toponiemen tot 1600, Nevele, uitgave Stichting Achiel De Vos, 2011, p. 25.

5 met Lotenhulle 11. Tegenwoordig noemt de gemeente Aalter deze straat Cromekestraat. Ofwel is dit een verschrijving, ofwel stond hier ooit ergens een kromme eik. In één van de bochten van dit zuidelijk deel ligt de Damput 12, een grote waterpartij die de laatste decennia drastisch verkleind is. Op de Karmenhoekstraat sluiten een aantal niet-verharde wegen aan. Ongeveer tegenover huisnummer 3 loopt een brede buurtweg, de Zeelaertslandweg die toegang geeft tot het meersengebied met een populierendreef ten zuiden van de Karmenhoekstraat. Over het voetbalplein loopt de weg naar de Zeelaerts. Zelare zou kunnen afgeleid zijn van zegge-lare : bosachtige, moerassige, gemeenschappelijk grond waarop zegge of rietgras groeit 13. Even vóór het voetbalplein is nog het begin van de voetweg naar Nevel, die uitkwam op de zuidelijke Krommestraat. Wie nu langs daar Nevele wil bereiken moet wel door akkerland stappen. Ten noorden van de Karmenhoekstraat vertrekt tegenover huisnummer 7 Voetweg door den langen kant naar de Kippendonkstraat nr. 2. In onze kinderjaren stond er nog een lange houtkant vanaf de Kippendonkstraat. Tussen nrs. 11 en 13 loopt de buurtweg soms genaamd Hulstschootweg, maar meestal Catschootweg. De weg komt nu uit op de langsweg langs de sporen bij huisnummer 9. Vóór de aanleg van de sporen liep hij tot bij het kruispunt van de vroegere Veldstraat en de Kippendonkstraat (nu beide Warandestraat). Hier was ooit een vrij uitgestrekt bosgebied met wellicht veel hulst 14. Het noordelijk deel boven de spoorweg is afgeschaft, vandaar dat de naam Catschootweg nu meer gerechtvaardigd is. De Cat(te)schoten waren repelvormige percelen die wat hoger gelegen waren in moerassig gebied aan de bocht van een weg en een gracht (de Vissenhagegracht). De Karmenhoek moet ook in verband gebracht worden met zijn cafés. Sint-Hubertus op nr. 1 was één van de zeven oudste herbergen van Hansbeke, maar er was ook ooit herberg De Fleyt(t)e 15 op het einde van de Karmenhoek, dicht bij de grens met Bellem (nr. 22?), met er tegenover een bos(je). De Fleytte verwijst naar een fluit en de aanwezigheid van de herberg gaf op een kaart van 1687 aan de Oude Brugse Heirweg de naam Fleytstrate 16, als voorloper van de Karmenhoekstraat. Het gehucht Karmenhoek bestaat al lang, maar de bewoners kregen tot in de jaren 60 als adres Reibroek of Reibroekstraat. Kippendonkstraat Een andere schrijfwijze was ooit Ceuppendonk straete De straat liep van dicht bij de post van Reibroek tot de vroegere Veldstraat. Toen de spoorweg werd aangelegd kwam er een overweg met een routehuis waar een bareelwachter woonde die de slagbomen open- en dichtdraaide. Op die plek staat nu een GSM-mast. De overweg werd gesloten in en we moeten met zijn allen over de Weitingbrug in Bellem. Bovendien werd de Kippendonkstraat ongeveer gehalveerd door het noordelijk deel vanaf dan Warandestraat te gaan betitelen! 11 Idem p Idem p Idem p Idem p Albert Martens, Herbergen en herbergiers te Hansbeke, uitgave Oud-Hansbeke, 2004, p Jan Luyssaert, Meetjeslandse toponiemen tot 1600, Hansbeke, uitgave Stichting Achiel De Vos, 1995, p Albert Martens, Hansbeke in 1700, uitgave Oud-Hansbeke, 2001, p.16.

6 Op het lijstje van moeilijk te verklaren namen duelleert deze straat met de vorige. We doen een poging met de bevindingen van Jan Luyssaert Donk komt van het Germaanse dunga, zandige verhevenheid in een moerassig terrein 18. Vanwaar de kippen? Niet van de dierensoort want dat zijn kiekens of hoenders of hennen in ons dialect. Wellicht is het afgeleid van het Middelnederlands kippen dat betekent kerven of greppels trekken om te zorgen voor afwatering. Ongeveer halfweg de (oude) Kippendonkstraat sloot aan het driehoekig pleintje het Meulenstraetjen aan richting Hansbekedorp. De Kiependonkwegel liep van achter op het erf van nr. 7 richting Veldstraat/Warandestraat. Misschien was hier ooit de eerste boerderij van waaruit de Kippendonkakkers ontgonnen werden? Molenstraat Dit is een makkie! Halfweg deze straat stond Verplaetses molen om lijnzaad te produceren, midden een boomgaard achter het herenhuis in de Reibroekstraat (huidige nummers 37-39). Toen in de jaren zestig het gebied tussen de Kapellenstraat en de Reibroekstraat verkaveld werd, werd de grindweg omgetoverd tot een stevige betonweg. Als herinnering aan de molenactiviteit plaatste Vlakaf in 2001 het molensteenmonument met molenstenen die dank zij een Red-actie van de redactie uit een oude waterput aan de molenruïne werden gehaald. Het grafmonument haalden we ook boven en plaatsten we achter de kapel aan de Ommegangstraat. Nieuwetuinstraat Toen op de vroegere boerderij een tuinbouwbedrijf van start ging, ijverden de bewoners van dit enige huis in de straat voor een eigen naam. Lange tijd was het adres hier Reibroek 1 want de wijk begon hier, vanuit het dorp bekeken. De nieuwe bewoners haalden terecht Nieuwetuinstraat van onder het stof. Het Middelnederlands tuun is een omheining met staken en daartussen gevlochten teen of wilgentakken om loslopend vee buiten te houden. Nieuwe Tuin is een oude naam die wijst op een nieuwe ontginning 19, ook in het verleden al. Het kon echter ook Wallestraatje 20 geweest zijn, want die naam kwam ook voor. Langs de straat ligt inderdaad een wal, die vroeger nog langer was. De Waterhoens voetbalden op het weiland, nu bebouwd door de huizen van Reibroekstraat en de ballen moesten dikwijls uit het water gevist worden door hulpvaardige ballenjongens. Ommegangstraat Weeral een foutieve naam De ommegang of processie op de kruisdagen voor Hemelvaartdag in de katholieke eredienst trok nooit door deze straat maar langs de Kapellenstraat en Reibroekstraat. De echte Ommegangstraat was een voetweg van aan de kapel naar de Kerkakker (deel van de huidige Reibroekstraat en Melkerijstraat). 18 Jan Luyssaert, Meetjeslandse toponiemen tot 1600, Hansbeke, uitgave Stichting Achiel De Vos, 1995, p. 26 en Idem p Idem p. 18.

7 Reibroekstraat Eindelijk komen we tot de verklaring van de straat die de naam van de wijk draagt. De Reybroeckstraat liep van voorbij de beek (Kapellenstraat) tot aan het kruispunt met Karmenhoek- en Boerestraat. Ze kronkelt door een vrij nat landschap, dat dikwijls een broek wordt genoemd. Hierin zijn greppels (reen) getrokken om af te wateren. Rey- of Rei- is dus een vervorming van ree 21. Dit onderdeel van de Oude Brugsche Heirweg werd ook lange tijd Lotenhullestraat genoemd. Het eerste deel van aan het station tot aan de beek, ging vorige eeuw tientallen jaren door het leven als Dorp-Zuid toen de bouwwoede ook in Hansbeke toesloeg. In de Reibroekstraat zijn bedreigde voetwegen te vinden. Zo is de voetweg vanaf Reibroekstraat 49 naar Boerestraat 4 enkel vanuit de Boerestraat nog een deel toegankelijk. Nochtans een interessante doorsteek v oor wandelaars Na 1960 werd het tracé van de hoofdstraat van de wijk over zijn volledige lengte als Reibroekstraat betiteld. Op die manier groeide de wijk Reibroek gigantisch, maar echte Reibroekenaars weten waar de kern ligt Herberg In t Stadhuis van Reybroek bij René George en Sidonie Haerts, nu nr. 90. Foto van Germaine Engels 21 Idem p. 13.

Wat betekent mijn straatnaam?

Wat betekent mijn straatnaam? Wat betekent mijn straatnaam? Per wijk willen we een poging doen om de straatnamen te verklaren. We vonden op verschillende plaatsen informatie. In Meetjeslandse toponiemen tot 1600, deel Hansbeke, uitgegeven

Nadere informatie

Wat betekent mijn straatnaam?

Wat betekent mijn straatnaam? Wat betekent mijn straatnaam? Per wijk willen we een poging doen om de straatnamen te verklaren. We vonden op verschillende plaatsen informatie. In Meetjeslandse toponiemen tot 1600, deel Hansbeke, uitgegeven

Nadere informatie

Inhoudstafel AANLEG DERDE EN VIERDE SPOOR IN NEVELE. 1. Algemeen: wie zijn we? 2. Het 3e en 4e spoor in Nevele: van luchtfoto tot ontwerp. 3.

Inhoudstafel AANLEG DERDE EN VIERDE SPOOR IN NEVELE. 1. Algemeen: wie zijn we? 2. Het 3e en 4e spoor in Nevele: van luchtfoto tot ontwerp. 3. AANLEG DERDE EN VIERDE SPOOR IN NEVELE Nevele 24 juni 2010 Chloé Van Driessche Buurtbewonerscommunicatie Inhoudstafel 1. Algemeen: wie zijn we? 2. Het 3e en 4e spoor in Nevele: van luchtfoto tot ontwerp

Nadere informatie

Dilbeek/Itterbeek voetwegen ten noorden van de Roomstraat. Trage wegenproject.

Dilbeek/Itterbeek voetwegen ten noorden van de Roomstraat. Trage wegenproject. Dilbeek/Itterbeek voetwegen 45 40 39 ten noorden van de Roomstraat. Trage wegenproject. Ten noorden van de Roomstraat in Itterbeek bevinden zich 3 voetwegen: ITT 39, 40 en 45. De toestand is er de voorbije

Nadere informatie

Aan de Wijmeneir te Impe, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lede.

Aan de Wijmeneir te Impe, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lede. Vanuit de Wijmenier kan je tal van prachtige wandelingen maken. Eén ervan beschrijven we in onderstaande tekst Wandelpad : Beschermde landschappen langs de Molenbeken Praktische gegevens LENGTE: 15 km

Nadere informatie

3DE EN 4DE SPOOR LIJN 50 A

3DE EN 4DE SPOOR LIJN 50 A > AANLEG 3DE EN 4DE SPOOR LIJN 50 A STATIONSOMGEVING HANSBEKE MOBILITEITSBELEID RINGWEG 1 oktober 2009 Kristin Berckmans Sylvie Syryn Geert Vercruysse Cel Info Buurtbewoners Communicatieverantwoordelijke

Nadere informatie

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk Landgoederen Klarenbeek en De Haere. We wandelen met Lupus in het overgangsgebied tussen de voormalige Zuiderzee en de Veluwe. Doornspijk is een overwegend agrarische

Nadere informatie

De kerktoren was voor een aantal fotografen meermaals de interessantste plek om het dorp

De kerktoren was voor een aantal fotografen meermaals de interessantste plek om het dorp Lenzen door de luiken De kerktoren was voor een aantal fotografen meermaals de interessantste plek om het dorp vanuit de dichtste hemel te bekijken. Door de hoge luiken fotografeerden ze in de vier windrichtingen.

Nadere informatie

Tastbare Tijd, Bilthoven

Tastbare Tijd, Bilthoven Tastbare Tijd, Bilthoven WERKBLAD Tijdlaag tot 1000 Op de grens van droog en nat a. Welke dorpen en kernen liggen er allemaal in deze gemeente? b. Aan welke gemeenten grenst de gemeente de Bilt? c. Wat

Nadere informatie

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km.

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km. Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km. De wandeling gaat door een afwisselend landschap, gedeeltelijk open gebied maar voornamelijk loofbos. De paden kunnen op sommige plaatsen modderig zijn in natte

Nadere informatie

Beleef de natuur en cultuur van Elsloo

Beleef de natuur en cultuur van Elsloo Beleef de natuur en cultuur van Elsloo Start- en eindpunt: parkeerplaats bij kasteel Elsloo Duur van de wandeling: ca 2 uur Lengte: ca 6 km Vanaf de parkeerplaats gaan we in zuidelijke richting naar de

Nadere informatie

Horen, zien en schrijven

Horen, zien en schrijven mei 2014 jaargang 20 nr. 3 verantw. uitg.: Koen Persyn, Reibroekstraat 85, Hansbeke P007618-Afgiftekantoor 9850 Nevele Horen, zien en schrijven De lente is in t land. En Vlakaf past zich aan. Het hoofdartikel

Nadere informatie

Nieuwe straatnamen te Nevele Project Elke straat een Naam

Nieuwe straatnamen te Nevele Project Elke straat een Naam Nieuwe straatnamen te Nevele Project Elke straat een Naam Elke straat een naam is een project van de GIS-dienst. De bedoeling is om een goed en correct stratenplan van Nevele te bekomen. Dit is nodig voor

Nadere informatie

de Loonschendijk Van de grensscheiding met de gemeente Capelle aan de grenspaal oostwaarts tot de Dijkbaansche of Egbondsch steeg

de Loonschendijk Van de grensscheiding met de gemeente Capelle aan de grenspaal oostwaarts tot de Dijkbaansche of Egbondsch steeg !"!" de Loonschendijk Van de grensscheiding met de gemeente Capelle aan de grenspaal oostwaarts tot de Dijkbaansche of Egbondsch steeg de Wittendijk Van de grensscheiding met de gemeente Capelle oostwaarts

Nadere informatie

3.9 Zwartebroek. Eendrachtstraat: oude ontginningsas. Slagenlandschap benadrukt door elzen. 122 Kwaliteit door diversiteit

3.9 Zwartebroek. Eendrachtstraat: oude ontginningsas. Slagenlandschap benadrukt door elzen. 122 Kwaliteit door diversiteit 3.9 Zwartebroek Beeld in Zwartebroek herinnert aan het verleden Oude, karakteristieke boerderij 3.9.1 Dorpskarakteristiek Zwartebroek dankt zijn ontstaan aan de aanwezigheid van veen. Door de natte omstandigheden

Nadere informatie

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85%

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Trage Tocht Voorstonden Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Duur : 4 uur Toegankelijkheid : Graspad langs de Oekense beek kan op sommige stukken begroeidzijn of flink nat

Nadere informatie

Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren).

Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren). Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren). Start bij dorpshuis de Spil; U verlaat het dorpshuis en steekt over bij de oversteekplaats; Ga het fiets-/voetpad op (Zoomweg), langs de

Nadere informatie

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km.

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km. Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km. De wandeling gaat door een afwisselend landschap, gedeeltelijk open gebied maar voornamelijk bos (naaldbos en loofbos). De paden kunnen op sommige

Nadere informatie

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR ROUTE 14 km Flinke wandeling op landgoed Vilsteren, met onderweg o.a. het graf van de kluizenaar, een fraai uitzichtpunt en een kijkje achter de schermen van het beleid en

Nadere informatie

Schijndelseweg 170. Nota van Kaders en kansen

Schijndelseweg 170. Nota van Kaders en kansen Schijndelseweg 170 Nota van Kaders en kansen Inhoudsopgave Inleiding 2 Bestaande situatie 3 Historie 3 Huidige situatie 5 Geldend bestemmingsplan 6 Kaders, kansen en risico s 8 Kaders 8 Kansen 8 Risico

Nadere informatie

Zaandam (dam van de bewoners van de Zaan), Purmerend (plaats die aan. het einde van het meer de Purmer ligt) of Almere (genoemd naar een meer

Zaandam (dam van de bewoners van de Zaan), Purmerend (plaats die aan. het einde van het meer de Purmer ligt) of Almere (genoemd naar een meer ANTWOORDENBLAD 5.8 TOPONIEMEN Leerdoelen: Je begrijpt waarom bepaalde kenmerken en elementen van het historische cultuurlandschap behouden worden. Je weet dat toponiemen informatie kunnen geven over het

Nadere informatie

De weg terug. Voorstel voor herstel van een Geneneindse kerkepad in Bakel

De weg terug. Voorstel voor herstel van een Geneneindse kerkepad in Bakel De weg terug Voorstel voor herstel van een Geneneindse kerkepad in Bakel Kerkepaden in Bakel De buurtschap Geneneind was en is gescheiden van het dorp en de kerk van Bakel door een strook dekzanden en

Nadere informatie

DE CACHE MEER POLDER. De volgende attributen zul je zeker nodig hebben: - natuurlijk een GPS (al dan niet in de vorm van een smartphone),

DE CACHE MEER POLDER. De volgende attributen zul je zeker nodig hebben: - natuurlijk een GPS (al dan niet in de vorm van een smartphone), Met de cache Meer Polder beleef je het heden en verleden van de Meerpolder. Het is een prachtige tocht van ca. 9 km die je lopend of met de fiets kunt doen. Bij Zoetermeer ligt een polder die is heel bijzonder

Nadere informatie

Wij zetten onze wandeling verder langs het wegeltje rechtover huisnummer 49 en komen zo in de Stationsstraat.

Wij zetten onze wandeling verder langs het wegeltje rechtover huisnummer 49 en komen zo in de Stationsstraat. OOSTHOEKWANDELING v 2017.07.05 We starten onze wandeling aan de Sint- Blasiuskerk op het Dorpsplein. De oudste delen van deze kerk ( onderbouw van de toren) dateren uit de eerste helft van de twaalfde

Nadere informatie

Firma Baert en zonen maakte drie koppelputten in Bijlkenstraat in Nevele ter hoogte van de nieuwe cabine 6268 van 23 januari tot en met 5 februari

Firma Baert en zonen maakte drie koppelputten in Bijlkenstraat in Nevele ter hoogte van de nieuwe cabine 6268 van 23 januari tot en met 5 februari Firma Baert en zonen maakte drie koppelputten in Bijlkenstraat in Nevele ter hoogte van de nieuwe cabine 6268 van 23 januari tot en met 5 februari Firma Visser en Smit Hanab legde in opdracht van TMVW

Nadere informatie

3.2.1 Dorpskarakteristiek

3.2.1 Dorpskarakteristiek 3.2 De Glind Wegbeplanting en bosjes in het kampenlandschap Recreatieve voorzieningen in de kern Oorspronkelijk bestond de Glind uit een verzameling boerderijen Beperkte nieuwbouw vindt plaats waarbij

Nadere informatie

Project aansluiting van de Bottelaarse Vijvers op het Trage Wegen net

Project aansluiting van de Bottelaarse Vijvers op het Trage Wegen net Bewonersplatform Bottelare Project aansluiting van de Bottelaarse Vijvers op het Trage Wegen net Het BPF Bottelare en de Werkgroep Trage wegen hebben in maart 2013 voorgesteld om de rioleringsplannen van

Nadere informatie

Onderwerp : Landschappelijke inpassing De Hees 63, Kronenberg MEMO Projectnummer : 211x06961 Datum : 7 augustus 2015

Onderwerp : Landschappelijke inpassing De Hees 63, Kronenberg MEMO Projectnummer : 211x06961 Datum : 7 augustus 2015 Onderwerp : Landschappelijke inpassing De Hees 63, Kronenberg MEMO Projectnummer : 211x06961 Datum : 7 augustus 2015 Van : Rutger Wijngaarden Aan : BLAD 1 Aanleiding De locatie aan de Hees 63 heeft op

Nadere informatie

LAR- Zuid - Tracé- wijziging buurtwegen Toelichting. Menen / Kortrijk : Buurtwegen SRBT LAR- Zuid 1

LAR- Zuid - Tracé- wijziging buurtwegen Toelichting. Menen / Kortrijk : Buurtwegen SRBT LAR- Zuid 1 LAR- Zuid - Tracé- wijziging buurtwegen Toelichting Menen / Kortrijk : Buurtwegen SRBT LAR- Zuid 1 Situering : De projectzone opgenomen in voorliggend dossier is gelegen op de grens tussen de stad Kortrijk

Nadere informatie

De Kasteelseloop. Geachte Heer/Mevrouw,

De Kasteelseloop. Geachte Heer/Mevrouw, De Kasteelseloop Geachte Heer/Mevrouw, In het kader van het ontwikkelen van een reconstructieplan voor de Peel biedt het Projectbureau van de Reconstructie Commissie de mogelijkheid om een z.g. Projectplan

Nadere informatie

Wandelweg nr. 16 : Pont le Prêtre : Durbuy Merkteken

Wandelweg nr. 16 : Pont le Prêtre : Durbuy Merkteken Wandelweg nr. 16 : Pont le Prêtre : Durbuy Merkteken Het rijke Ardense woud biedt onderdak aan een zeer heterocliete fauna. Langs de hele wandelweg Pont le Prêtre geniet u van het gastvrije onderdak dat

Nadere informatie

Wandeling n 3 : Jenneret :

Wandeling n 3 : Jenneret : Wandeling n 3 : Jenneret : De wandeling van Jenneret nodigt de wandelaar uit op haar kronkelige wegen en laat hem mee genieten van de geografische en natuurlijke eigenaardigheden van deze streek. Twee

Nadere informatie

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT Een van de mooiste marktpleinen van Brabant ligt in Oirschot. Dit marktplein is beschermd dorpsgezicht en de kastanje- en lindebomen, de gaaf bewaarde oude huizen,

Nadere informatie

Fotomemorie 1. 1 Bron: L. Vidts (eindwerk omgevingsboek Mere, 2008)

Fotomemorie 1. 1 Bron: L. Vidts (eindwerk omgevingsboek Mere, 2008) Fotomemorie 1 Een mooi zicht op de Nieuwstraat rond het midden van de 20 e eeuw. Vandaag vinden we er onder andere een gloednieuwe babywinkel, eetcafé Bierbuik, schoenenwinkel Timie Shoe, serviceflats,

Nadere informatie

Landschappelijke inrichting Het Geldersch Erf te Barneveld

Landschappelijke inrichting Het Geldersch Erf te Barneveld Landschappelijke inrichting Het Geldersch Erf te Barneveld 1 INHOUDSOPGAVE 1. Ligging projectgebied 2. Locatie projectgebied 3. Foto s huidige situatie 4. Bestemmingsplan binnen projectgebied 5. Vlekkenplan

Nadere informatie

Bijlage 1 Kenmerken 11 Landschapseenheden en Kernen

Bijlage 1 Kenmerken 11 Landschapseenheden en Kernen Bijlage 1 Kenmerken 11 Landschapseenheden en Kernen Open broek en ruggen Stroomruggen en terrassen Uiterwaarden/kronkelwaarden/komgronden Broekland Es, populier, zwarte els, zomereik, zachte berk, iep

Nadere informatie

Openbare werken uitgevoerd in 2013

Openbare werken uitgevoerd in 2013 Openbare werken uitgevoerd in 2013 Firma Baert en zonen nv nam in opdracht van Eandis van 16 december tot en met 20 december 2013 de elektriciteitskast weg op de hoek van de Kapellenstraat en Molenstraat

Nadere informatie

Oost-Graftdijk. Beeldkwaliteitsplan Graft - De Rijp 12 januari concept en inhoud: la4sale - Amsterdam

Oost-Graftdijk. Beeldkwaliteitsplan Graft - De Rijp 12 januari concept en inhoud: la4sale - Amsterdam Oost-Graftdijk Beeldkwaliteitsplan Graft - De Rijp 12 januari 2006 concept en inhoud: la4sale - Amsterdam de Kamerhop, huizen met uitzicht over het weidse polderland de Graftdijk, smalle dicht bebouwde

Nadere informatie

Landschappelijk Inpassingsplan - Toelichting

Landschappelijk Inpassingsplan - Toelichting Landschappelijk Inpassingsplan - Toelichting Locatie: Rodegraafweg 22 Liessel Gemeente: Deurne Opgesteld door: Borgo Tuin- en Landschapsarchitectuur Janka Borgo Datum: April 2017 Tekeningnummer: 1558 1

Nadere informatie

verlaten nóóit bewoonde plek is wellicht nog fascinerender.

verlaten nóóit bewoonde plek is wellicht nog fascinerender. ECONOMIE teruglopende banenmarkt of oprukkende industrie Een verlaten nóóit bewoonde plek is wellicht nog fascinerender - 6 - - 7 - Tussen de verlaten steden en gebieden die we in kaart brengen zitten

Nadere informatie

Landschappelijke en stedenbouwkundig inpassing bouwplan Wouterstraat 9, America PNR-5966PP

Landschappelijke en stedenbouwkundig inpassing bouwplan Wouterstraat 9, America PNR-5966PP x Kleuskens' LIGGING Het plangebied is gesitueerd aan de westelijke dorsprand van de kern America. Het erf bestaat uit een woning met bijbehorende tuin, 2 te slopen stallen en bijbehorende verharding.

Nadere informatie

Een andere mogelijke betekenis is dat het zou gaan over een verheffing naast de Zenne

Een andere mogelijke betekenis is dat het zou gaan over een verheffing naast de Zenne Heffen: Verklaring naam Heffen: Eerste maal vermelding in 1088 Heffena = Heffe en A Wil zeggen bezinksel en water Mogelijke betekenis: modderbeek of moerasgebied Een andere mogelijke betekenis is dat het

Nadere informatie

Hendriksbosch. Het Hendriksbosch is bezit van de gemeente Nunspeet. Het dennenbos ligt op een steenworp afstand van het station.

Hendriksbosch. Het Hendriksbosch is bezit van de gemeente Nunspeet. Het dennenbos ligt op een steenworp afstand van het station. Hendriksbosch door Peter Kwant Het Hendriksbosch is bezit van de gemeente Nunspeet. Het dennenbos ligt op een steenworp afstand van het station. In het Hendriksbosch gaan natuur en recreatie samen. Het

Nadere informatie

STRUINBULLETIN 22. September Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed

STRUINBULLETIN 22. September Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed STRUINBULLETIN 22 September 2012 Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed Door: Frans Sijben - Nijmegen 22 : Landgoed

Nadere informatie

Advies landschappelijke inpassing bloemenkwekerij aan de Veldhuizenweg te Hoogersmilde

Advies landschappelijke inpassing bloemenkwekerij aan de Veldhuizenweg te Hoogersmilde Landschapsbeheer Drenthe aaaaaaaaaaaaa Landschapsplan van het perceel Grietmanswijk 5a te Bovensmilde t.b.v. nieuwbouw loonbedrijf provinciale organisatie beschikt Advies landschappelijke inpassing bloemenkwekerij

Nadere informatie

LANDGOED VILSTEREN - WATER

LANDGOED VILSTEREN - WATER LANDGOED VILSTEREN - WATER ROUTE 4,5 km Welkom op het ca. 1.051 hectare grote particuliere landgoed Vilsteren, eigendom van de familie Cremers, waar naast bos, heide en cultuurland ook veel water te vinden

Nadere informatie

AI13057 LANDSCHAPPELIJKE INPASSING AAN DE TIENELSWEG 31 TE ZUIDLAREN

AI13057 LANDSCHAPPELIJKE INPASSING AAN DE TIENELSWEG 31 TE ZUIDLAREN AI13057 LANDSCHAPPELIJKE INPASSING AAN DE TIENELSWEG 31 TE ZUIDLAREN B+O ARCHITECTUUR EN INTERIEUR B.V. OPDRACHTGEVER: DE HEER EN MEVROUW H. DE HAAN 28 OKTOBER 2013 INHOUDSOPGAVE Landschappelijke inpassing

Nadere informatie

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen Alternatieve NS-wandelroute dag 2 Er zijn twee redenen om een alternatief te bieden voor deze bekende NS-wandeling. De eerste is dat op dit moment in de uiterwaarden langs de IJssel gewerkt wordt aan het

Nadere informatie

STRUIN BULLETIN. Korte Struin 2. Uitgave: december De grens over: Een boswandeling tussen Eperheide en Teuven

STRUIN BULLETIN. Korte Struin 2. Uitgave: december De grens over: Een boswandeling tussen Eperheide en Teuven STRUIN BULLETIN Korte Struin 2 Uitgave: december 2009 De grens over: Een boswandeling tussen Eperheide en Teuven De grens over: Een boswandeling tussen Eperheide en Teuven Door: Frans Sijben - Nijmegen

Nadere informatie

VOETWEG 65 AANVRAAG TOT GEDEELTELIJKE AFSCHAFFING

VOETWEG 65 AANVRAAG TOT GEDEELTELIJKE AFSCHAFFING VOETWEG 65 AANVRAAG TOT GEDEELTELIJKE AFSCHAFFING GEGEVENS Atlasgemeente: Kortrijk Detailplan 9 Buurtweg: (deel van) nr. 65 INHOUD Met het oog op het indienen van de omgevingsvergunningsaanvraag voor de

Nadere informatie

Struinen door de uiterwaarden van de IJssel

Struinen door de uiterwaarden van de IJssel Uit wandelen met de Stentor, deel 9 Klompenpad IJsselllandschap Terwolde, 11 km Het Tuylermarkerpad Struinen door de uiterwaarden van de IJssel Tekst en foto s Erna Lammers Het blijft verrassend. Vanaf

Nadere informatie

Focus op trage wegen in Lochristi - Zeveneken Verslaggeving rondvraag en synthesevergadering

Focus op trage wegen in Lochristi - Zeveneken Verslaggeving rondvraag en synthesevergadering Focus op trage wegen in Lochristi - Zeveneken De verslaggeving en de bijhorende kaart zijn een onderdeel van het tragewegenproject van de gemeente Lochristi en Trage Wegen vzw. Ze krijgen hiervoor de steun

Nadere informatie

D5 Het begijnhof tot het eind van de Lange Violettestraat en en het Oud Scheldeken

D5 Het begijnhof tot het eind van de Lange Violettestraat en en het Oud Scheldeken D5 Het begijnhof tot het eind van de Lange Violettestraat en en het Oud Scheldeken Klein Begijnhof st Pietersabdijkerk de verdwenen OLVkerk St Baafs Belfort st Niklaaskerk St Salvatorkerk In het Begijnhof

Nadere informatie

Door de heuvels langs kapelletjes

Door de heuvels langs kapelletjes ROUTE 7 afstand: DUUR: type: ZWAARTE: LAAGSTe punt: 12,0 km 3,5 uur rondwandeling 2 (afstand, klimmen) 0m, Hoogste punt: 300m kokkari Door de heuvels langs kapelletjes Er naar toe Kokkari ligt aan de noordkust

Nadere informatie

Focus op trage wegen in Sinaai Evaluatiebundel

Focus op trage wegen in Sinaai Evaluatiebundel Focus op trage wegen in Sinaai Evaluatiebundel Jouw gegevens Naam:... Adres:...... Telefoon:... E-mail:... Ik vertegenwoordig volgende organisatie:... Ik bezocht de trage wegen in de periode: zomer najaar

Nadere informatie

Ruimte voor extra windmolens in het Meetjesland, mei 2011 Bijlage 3 - Infofiches per zoekzone

Ruimte voor extra windmolens in het Meetjesland, mei 2011 Bijlage 3 - Infofiches per zoekzone 1. Weerhouden zoekzones... 2 1a. Maldegem noord-oost... 2 1b. Eeklo noord... 4 1c. Assenede-Zelzate omgeving AKMO... 6 1d. Aalter west... 8 1e. Aalter noord... 10 1f. Nevele-Hansbeke... 12 1g. Landegem-Drongen...

Nadere informatie

LOG. g e b i e d s v i s i e. gemeenten Montferland & Oude IJsselstreek. projectnummer oktober 2010 SAB Arnhem

LOG. g e b i e d s v i s i e. gemeenten Montferland & Oude IJsselstreek. projectnummer oktober 2010 SAB Arnhem LOG g e b i e d s v i s i e gemeenten Montferland & Oude IJsselstreek projectnummer 71119.01 13 oktober 2010 SAB Arnhem BROEKGEBIED 1 LOG 1. SPELREGELS BROEKGEBIED LOG Karakteristiek van het gebied: Regelmatige

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij het Verkeersexamen 2014 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard

Nadere informatie

Bewonersplatform Kerkrade-Oost- Wandelen in Kerkrade

Bewonersplatform Kerkrade-Oost- Wandelen in Kerkrade Bewonersplatform Kerkrade-Oost- Wandelen in Kerkrade WETENSWAARDIGHEDEN Startpunt: Museumplein. Hier kunt u uw auto parkeren. Duur: 45 tot 70 minuten. Heuvelachtig Niet geschikt voor mensen die moeilijk

Nadere informatie

1. Levende wilgenstaken I blz. 2 2. Levende wilgenstaken II blz. 2 3. Levende meidoornhaag blz. 2

1. Levende wilgenstaken I blz. 2 2. Levende wilgenstaken II blz. 2 3. Levende meidoornhaag blz. 2 SOORTEN OMHEININGEN Inhoud: Omheiningen van levend materiaal 1. Levende wilgenstaken I blz. 2 2. Levende wilgenstaken II blz. 2 3. Levende meidoornhaag blz. 2 Andere soorten omheining 4. Dood hout blz.

Nadere informatie

Wandeling n 26 : La Passerelle Hotton Bewegwijzering :

Wandeling n 26 : La Passerelle Hotton Bewegwijzering : Wandeling n 26 : La Passerelle Hotton Bewegwijzering : Deze rustige en kronkelende wandeling leidt u langs de Ourthe. U ontdekt wellicht ongekende aspecten van deze rivier. De stroom, die het leven van

Nadere informatie

Focus op trage wegen in Binkom (Lubbeek) Evaluatiebundel

Focus op trage wegen in Binkom (Lubbeek) Evaluatiebundel Focus op trage wegen in Binkom (Lubbeek) Evaluatiebundel Jouw gegevens Naam:... Adres:...... Telefoon:... E-mail:... Ik vertegenwoordig volgende organisatie:... Ik bezocht de trage wegen in de periode:

Nadere informatie

dgroen Zwolle Veenekampen, Ruiten en Tolhuislanden Beheervisie wegbeplanting 2015-2025

dgroen Zwolle Veenekampen, Ruiten en Tolhuislanden Beheervisie wegbeplanting 2015-2025 dgroen Zwolle Veenekampen, Ruiten en Tolhuislanden Beheervisie wegbeplanting 2015-2025 Deze visie geeft richting aan het beheer van de wegbeplantingen voor de komende 10 jaar. Er is geen (uitvoerings)geld

Nadere informatie

Omdat het dorp wat hoger ligt dan de beken eromheen, was de grond goed voor boeren om zich er te vestigen en akkers te bewerken.

Omdat het dorp wat hoger ligt dan de beken eromheen, was de grond goed voor boeren om zich er te vestigen en akkers te bewerken. Laarzenpad bij Chaam 4.9 km wandelen Je wandeling start ten noorden van Chaam, maar je kunt ook vertrekken vanuit het centrum vanaf bijvoorbeeld café Bellevue, de route wordt dan 2 km langer en is vanaf

Nadere informatie

ROOD VOOR ROOD GROENRIJK / LANDSCHAPSPLAN EN INRICHTINGSVOORSTEL

ROOD VOOR ROOD GROENRIJK / LANDSCHAPSPLAN EN INRICHTINGSVOORSTEL ROOD VOOR ROOD GROENRIJK / LANDSCHAPSPLAN EN INRICHTINGSVOORSTEL De ontwikkeling van het landschap Het perceel ligt ten oosten van Enschede aan de voet van de stuwwal waarop de stad is gevestigd. De voet

Nadere informatie

Dag van de Trage Wegen 2015 - Route 2 - Limburgs landschap Tösch route - 13 Km

Dag van de Trage Wegen 2015 - Route 2 - Limburgs landschap Tösch route - 13 Km Dag van de Trage Wegen 2015 - Route 2 - Limburgs landschap Tösch route - 13 Km Het Lemke Bergerkampstraat 18 A 3650 Dilsen-Stokkem - 089/562646 VZW Trage Wegen - www.tragewegen.be www.hetlemke.be www.tragewegen.be

Nadere informatie

Focus op trage wegen in Pellenberg (Lubbeek) Evaluatiebundel

Focus op trage wegen in Pellenberg (Lubbeek) Evaluatiebundel Focus op trage wegen in Pellenberg (Lubbeek) Evaluatiebundel Jouw gegevens Naam:... Adres:...... Telefoon:... E-mail:... Ik vertegenwoordig volgende organisatie:... Ik bezocht de trage wegen in de periode:

Nadere informatie

Opgemaakt door Bart Van de Weghe 18/10/2017

Opgemaakt door Bart Van de Weghe 18/10/2017 NOTA STRAATNAMENANALYSE IN KADER VAN DE FUSIE AALTER KNESSELARE Opgemaakt door Bart Van de Weghe 18/10/2017 Eén van de acties die moet ondernomen worden bij een gemeentelijke fusie is een onderzoek naar

Nadere informatie

Brochure bereikbaarheid. Regio Aalter

Brochure bereikbaarheid. Regio Aalter Brochure bereikbaarheid Regio Aalter januari 2019 Inhoud BEREIKBAARHEID VAN SCHOLEN IDEAAL. REGIO AALTER... 3 1 ALGEMEEN... 3 1.1 Emmaüs Middenschool... 3 1.2 Emmaüs Bovenbouw... 3 1.3 Emmaüs Machelen

Nadere informatie

Inrichtingsplan Stadsbos Deinze

Inrichtingsplan Stadsbos Deinze Inrichtingsplan Stadsbos Deinze 1 Wandel- en fietspad verwevingszone - Gaversesteenweg NA DE WERKEN speelelementen Vanaf de Nieuwgoeddreef tot aan de Achtmeersstraat werd een 3 meter breed wandel- en fietspad

Nadere informatie

Verslag infovergadering 17 mei 2017 heraanleg voetpaden en groen Jef Buyckxstraat

Verslag infovergadering 17 mei 2017 heraanleg voetpaden en groen Jef Buyckxstraat Verslag infovergadering 17 mei 2017 heraanleg voetpaden en groen Jef Buyckxstraat Aanwezig: 41 buurtbewoners Schepen Stad Turnhout: Luc Debondt Wegen, Groen en Mobiliteit Stad Turnhout: Steven Mateusen,

Nadere informatie

Leest. Inhoud. 1. Situering 2. Naamsverklaring 3. Indeling in secties en gehuchten 3.1 Leest Smal - Brabant 3.2 Leest Vrijheid Mechelen 4.

Leest. Inhoud. 1. Situering 2. Naamsverklaring 3. Indeling in secties en gehuchten 3.1 Leest Smal - Brabant 3.2 Leest Vrijheid Mechelen 4. Leest Inhoud 1. Situering 2. Naamsverklaring 3. Indeling in secties en gehuchten 3.1 Leest Smal - Brabant 3.2 Leest Vrijheid Mechelen 4. Besluit 1. Situering 931 Ha (kaart 1) Rechthoekig blok tussen Heffen

Nadere informatie

Ter ere van mijn vijftigste verjaardag. Ruud J. E. Offermans. Sittard, november Alle rechten voorbehouden. Redactie: Hub Offermans

Ter ere van mijn vijftigste verjaardag. Ruud J. E. Offermans. Sittard, november Alle rechten voorbehouden. Redactie: Hub Offermans Ter ere van mijn vijftigste verjaardag. Ruud J. E. Offermans Sittard, november 2016 Redactie: Hub Offermans Voorkant: Tranchot-von Müfflingkaart, 1803-1820. Alle rechten voorbehouden. 1 2 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Brochure bereikbaarheid. Regio Aalter

Brochure bereikbaarheid. Regio Aalter Brochure bereikbaarheid Regio Aalter maart 2018 Inhoud BEREIKBAARHEID VAN SCHOLEN IDEAAL. REGIO AALTER... 3 1 ALGEMEEN... 3 1.1 Emmaüs Middenschool... 3 1.2 Emmaüs Bovenbouw... 3 1.3 Emmaüs Machelen campus

Nadere informatie

BAKENS UIT T VERLEDEN WEGWIJZERS NAAR DE TOEKOMST

BAKENS UIT T VERLEDEN WEGWIJZERS NAAR DE TOEKOMST BAKENS UIT T VERLEDEN WEGWIJZERS NAAR DE TOEKOMST De Oude Zennebaan (te Hombeek) die liep op de scheiding van de broeken (links) en de kouters (rechts) Bronnen: Oude kaarten: Ferraris (1777); Popp (1860)

Nadere informatie

Stel zelf uw fietsroute samen, knooppunt 89 verbindt de vijf routes.

Stel zelf uw fietsroute samen, knooppunt 89 verbindt de vijf routes. FusieFietsFun vijf verrassende fietsroutes voor jong en oud in uw nieuwe gemeente Stel zelf uw fietsroute samen, knooppunt verbindt de vijf routes. Startpunt knooppunt De Pietendriesmolen: de oudste houten

Nadere informatie

Romantiek. in een sprookjeslandschap. Op een boogscheut van het. drukke Gent treffen we het. Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein

Romantiek. in een sprookjeslandschap. Op een boogscheut van het. drukke Gent treffen we het. Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein Romantiek in een sprookjeslandschap Tekst: Fanny Storms Fotografie: Park van Beervelde Op een boogscheut van het drukke Gent treffen we het Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein betreden worden

Nadere informatie

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap.

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. NATUURVERBINDING HOORNEBOEG GOOIS NATUURRESERVAAT Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. PRODUCTIEBOS MAAKT PLAATS VOOR OORSPRONKELIJK HEIDELANDSCHAP TEN ZUIDEN VAN HILVERSUM LIGGEN

Nadere informatie

Focus op trage wegen in Hansbeke. Adviesnota

Focus op trage wegen in Hansbeke. Adviesnota Focus op trage wegen in Hansbeke Adviesnota Deze adviesnota en de bijbehorende kaart zijn een onderdeel van het trage wegenproject van de gemeente Nevele en het Regionaal Landschap Meetjesland. Ze krijgen

Nadere informatie

Enkele opmerkingen naar aanleiding van een bijschrift over kasteel Crayenstein.

Enkele opmerkingen naar aanleiding van een bijschrift over kasteel Crayenstein. Enkele opmerkingen naar aanleiding van een bijschrift over kasteel Crayenstein. Uit: C. Baardman, Leo J. Leeuwis, M.A. Timmermans, Langs Merwede en Giessen (Den Haag 1961) Op de zuidelijke oever van de

Nadere informatie

Averboodse Baan (N165), Laakdal

Averboodse Baan (N165), Laakdal Programma van Maatregelen Auteur: A. Schoups (veldwerkleider) Autorisatie: J.A.G. van Rooij (OE/ERK/Archeoloog/2017/00169) 1 Inleiding In opdracht heeft Vlaams Erfgoed Centrum in juni 2017 een archeologienota

Nadere informatie

HET PALEIS IN DE STAD

HET PALEIS IN DE STAD HET PALEIS IN DE STAD Oriëntatie: standpunt bepalen met afbeelding en plan Tip: deze oefening kan ook gedaan worden met andere afbeeldingen die het paleis vanuit een ander standpunt tonen en te vinden

Nadere informatie

Verkavelingspatroon Regelmatige blokverkaveling (door houtwallen omgeven)

Verkavelingspatroon Regelmatige blokverkaveling (door houtwallen omgeven) 4.5 Landduinen Landschapskenmerken Reliëfvorm Mozaïek van hogere zandduinen meestal bebost en lager en vlakker gelegen vennen en schrale graslanden Water Lage grondwaterstanden Bodem Zandgronden Wegenpatroon

Nadere informatie

: Beetsterzwaag. : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag. : Bos, weiland, heide, meer

: Beetsterzwaag. : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag. : Bos, weiland, heide, meer Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 13 KM : Friesland : Beetsterzwaag : Bakkerij Verloop : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag Bijzonderheden : 90% onverhard : Bos, weiland, heide, meer RA = Rechtsaf

Nadere informatie

Beplantingsplan/inrichtingsplan in het kader van Landschappelijke inpassing Klaverdijk 5 opdrachtgever: De heer J. Roes

Beplantingsplan/inrichtingsplan in het kader van Landschappelijke inpassing Klaverdijk 5 opdrachtgever: De heer J. Roes Beplantingsplan/inrichtingsplan in het kader van Landschappelijke inpassing Klaverdijk 5 opdrachtgever: De heer J. Roes Datum: 04-04-2016 Getekend door ing. J.Collou 1 Aanleiding De familie Roes heeft

Nadere informatie

Project Trage wegen Ingelmunster. Startnota

Project Trage wegen Ingelmunster. Startnota Project Trage wegen Ingelmunster Startnota Juni 2007 1 PROJECT TRAGE WEGEN 3 1.1 Reden tot opmaak 3 1.2 Projectteam 3 1.3 Naar een actuele inventaris 3 1.3.1 Opmaken van een basiskaart 3 1.3.2 Opzoeken

Nadere informatie

Focus op trage wegen in Linden (Lubbeek) Evaluatiebundel

Focus op trage wegen in Linden (Lubbeek) Evaluatiebundel Focus op trage wegen in Linden (Lubbeek) Evaluatiebundel Jouw gegevens Naam:... Adres:...... Telefoon:... E-mail:... Ik vertegenwoordig volgende organisatie:... Ik bezocht de trage wegen in de periode:

Nadere informatie

De familienamen worden in vijf groepen verdeeld.

De familienamen worden in vijf groepen verdeeld. WAT BETEKENT UW FAMILIENAAM? We dragen allen een familienaam maar weten veelal niet wat hij betekent. We weten nog minder hoe onze voorouders aan hun familienaam gekomen zijn. Om onze lezers te believen

Nadere informatie

GEBIEDSBESCHRIJVING Vijf gebieden in Amersfoort Noordoost voor bestemmingsplan Bedrijventerreinen

GEBIEDSBESCHRIJVING Vijf gebieden in Amersfoort Noordoost voor bestemmingsplan Bedrijventerreinen GEBIEDSBESCHRIJVING Vijf gebieden in Amersfoort Noordoost voor bestemmingsplan Bedrijventerreinen Ecologisch Adviesbureau Viridis Inventarisatie Bedrijventerreinen Amersfoort Noordoost In opdracht van:

Nadere informatie

Samenvatting rondvraag trage wegen Beringen infoavond 17 juni 2008

Samenvatting rondvraag trage wegen Beringen infoavond 17 juni 2008 Samenvatting rondvraag trage wegen Beringen infoavond 17 juni 2008 Adviezen i.v.m. het herstel en de ontwikkeling van het netwerk trage wegen! let op: dit zijn enkel de wensen en meningen van de aanwezigen

Nadere informatie

ARION een Griekse mythologische figuur als fameuze springbron in de tuinen van het Huys Ootmarsum

ARION een Griekse mythologische figuur als fameuze springbron in de tuinen van het Huys Ootmarsum ARION een Griekse mythologische figuur als fameuze springbron in de tuinen van het Huys Ootmarsum ARION. ets van Albrecht Dürer Tekening Koepeltuin Huys Ootmarsum door Schoenmaker. 1723.Rijksarchief Zwolle

Nadere informatie

en nog andere straten moest nog worden aangelegd.

en nog andere straten moest nog worden aangelegd. In de Belle Epoque had de Brabantstraat en de Brabantdam. De Brabantstraat liep van de Vogelmarkt tot aan het François Laurentplein. Deze straat is een van de oudste van Gent want werd reeds vermeld in

Nadere informatie

Het Diemerbos. Onder de rook van Amsterdam

Het Diemerbos. Onder de rook van Amsterdam Staatsbosbeheer Naritaweg 221, 1043 CB Amsterdam T 020-7073700 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen

Nadere informatie

REPORTAGE: HOPPER JEUGDVERBLIJF MERKENVELD, LOPPEM (ZEDELGEM)

REPORTAGE: HOPPER JEUGDVERBLIJF MERKENVELD, LOPPEM (ZEDELGEM) NOTA REPORTAGE: HOPPER JEUGDVERBLIJF MERKENVELD, LOPPEM (ZEDELGEM) Datum: 1 augustus 2007 REPORTAGE: HOPPER JEUGDVERBLIJF MERKENVELD, LOPPEM (ZEDELGEM) 1 augustus 2007 pagina 1 > 6 1 Hopper Jeugdverblijf

Nadere informatie

BPA ZUSSEN: situering plangebied

BPA ZUSSEN: situering plangebied BPA ZUSSEN: situering plangebied BPA ZUSSEN: situering plangebied BPA ZUSSEN: analyse plangebied 7,15ha BPA ZUSSEN: analyse plangebied bestaande woningen 40 woningen 10 open bebouwing (ca. 5-6 are per

Nadere informatie

Over loper en waaier

Over loper en waaier HAUPTMEIJER VERKEER Naar een landschapsbewuste reconstructie van de dijk van Slingeland Over loper en waaier CONCEPT Naar een landschapsbewuste reconstructie van de dijk van Slingeland CONCEPT mei 2009

Nadere informatie

Inventaris van kapellen en ander klein devotioneel erfgoed in Maldegem Categorie Beschrijving Site straat + nr. Postcode Gemeente Kapel, deel van

Inventaris van kapellen en ander klein devotioneel erfgoed in Maldegem Categorie Beschrijving Site straat + nr. Postcode Gemeente Kapel, deel van Inventaris van kapellen en ander klein devotioneel erfgoed in Maldegem Categorie Beschrijving Site straat + nr. Postcode Gemeente Kapel, deel van gebouw Kapel van broeders van Hiëronimieten Voormalig klooster

Nadere informatie

Meedhuizen Verwerking vragenlijst op de Droomavond 19 juni

Meedhuizen Verwerking vragenlijst op de Droomavond 19 juni Meedhuizen Verwerking vragenlijst op de Droomavond 19 juni 29-06-2018 Vragenlijsten Veiligheid - voetganger pag. 6 - fietser - automobilist Parkeren pag. 12 Groen pag. 16 Routes en Toegankelijkheid pag.

Nadere informatie

" Non - Stop " Seniorenwerking vnr - vzw

 Non - Stop  Seniorenwerking vnr - vzw laats : VOLLEZELE Naam wandeling : WALGRAEVEWANDELING Lengte wandeling : 7 km 300 meter Duur wandeling : 1 h 49 min Gemiddelde snelheid: 4 km/h Aard van de wegen : De wandeling loopt over betonwegjes en

Nadere informatie