Hazera en Clause: perfectie in courgettes!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hazera en Clause: perfectie in courgettes!"

Transcriptie

1 Courgette

2 Hazera en Clause: perfectie in courgettes! Hazera en Clause behoren tot de toonaangevende zaadbedrijven in de wereld en zijn onderdeel van de Limagrain Groep. Voor courgettes verzorgt Clause de veredeling en doet Hazera de verkoop binnen de Benelux. Jaarrond de beste kwaliteit Ieder teeltgebied en elke teeltwijze vereisen rassen die perfect aangepast zijn aan de lokale omstandigheden. Daarom testen Hazera en Clause in de Benelux ieder jaar nieuwe courgetterassen met het doel om de productiviteit, de arbeidsvriendelijkheid en de oogstzekerheid voor professionele telers te vergroten. Dit gebeurt zowel voor de verse markt als ook voor de industrie. Zo proberen wij onze rassen zo goed mogelijk aan te passen aan de steeds hoger wordende eisen die de markt stelt. Het zijn rassen die méérwaarde hebben voor teler, industrie en consument. Innovatie Hazera en Clause zijn als groentezadenbedrijven onderdeel van de Franse groep Limagrain. Dat de Limagrain Groep innovatie hoog in het vaandel heeft staan blijkt uit het feit dat daarbinnen wereldwijd meer dan 1750 mensen actief zijn op het gebied van plantonderzoek en veredeling. Hazera en Clause werken nauw samen met gerenommeerde onderzoeksinstellingen in binnen- en buitenland. Zaadtechnologie Een team van zaadproductiespecialisten controleert elke stap van de zaad productie van onze rassen. Op deze manier willen zij zorg dragen voor een betrouwbare en kwalitatief goede productie. De afdeling zaadtechnologie is continue bezig met het bewaken van zuivere, gelijke en gezonde producten met een goede kiemkracht. Onze laboratoria zijn NAL-geaccrediteerd. Advies en service Hazera en Clause hebben een sterk team gewasspecialisten en verkopers die dicht bij de telers en de markt staan. Zij geven deskundig en persoonlijk advies om het maximale uit de rassen te halen. De vragen en opmerkingen die zij van u krijgen verwerken wij in nieuwe ver edelingsprogramma s voor verbeterde rassen.

3 Cora F1 De vroegste hybride. Cora geeft over het algemeen een zeer open gewas waardoor het gemakkelijk te oogsten is. Cora heeft weinig last van zijspranten. Het ras geeft, onder de juiste teeltomstandigheden, mooie glanzende cilindrische vruchten die een sterke middelgroene kleur hebben. Tosca F1 Intermediair meeldauwresistent (IR) ras in het Cora type. Dit ras is geschikt voor lange zomerteelten en biologische teelt. Ook lijkt dit ras HR tegen vruchtvuur. Tosca geeft over het algemeen een iets kortere vrucht dan Cora. IR: Px. CLX Nieuw Nieuw ras voor de verse markt. Onder de juiste teeltomstandigheden komt dit ras snel in productie en kan het veel kwaliteit-1 vruchten geven. Goede houdbaarheid van de geoogste vruchten. Aanbevolen voor de vroege zomer en zomerteelt. IR: Px/ZYMV/WMV/PRSV Houd er rekening mee dat u de disclaimer hebt gelezen op de achterzijde van deze brochure.

4 Mirza F1 Middenvroege hybride, geschikt voor de hele teeltperiode. Mirza vormt, onder goede teeltomstandigheden, een compact gewas met korte internodiën, dat goed rechtop blijft staan en open is. De bladeren zijn compact en kort. De vruchten zijn cilindrisch en middengroen. Mirza is over het algemeen geschikt voor lange teelten. De vruchtkleur middengroen/ groen. De vruchten zijn over het algemeen weinig gevoelig voor oogstschade. IR: Px/ZYMV/WMV Opmerking: Ervaring leert dat later planten dan 1 juli de kans op een onvoldoende ontwikkeld gewas verhoogt. Aanbevolen wordt de basisbemesting vrij hoog te houden (ca. 40 kg extra N), zodat een voldoende grote plant kan worden gevormd. Onder de juiste omstandigheden kan het plantgetal, vanwege het compacte gewas, mogelijk met 15% verhoogd worden. Hierdoor kan de opbrengst potentieel worden vergroot. CLX Nieuw Nieuw ras voor de verse markt. Onder de juiste teeltomstandigheden een sterk en gezond gewas, HR tegen virussen en HR tegen meeldauw. HR tegen vruchtvuur. Bij koeler weer blijft het gewas over het algemeen goed door produceren. Het ras wordt geadviseerd voor de nazomer. IR: Px/ZYMV/WMV/PRSV Precioza F1 Ras voor de industrie. Onder de juiste teeltomstandighede een sterk gewas dat lang rechtop blijft staan. De vruchten zijn over het algemeen zeer lang, cilindrisch en gelijk van kleur. Hoge oogstsnelheid. Goede houdbaarheid van de geoogste vruchten. IR: Px / ZYMV / WMV. Teeltadvies Aanbevolen wordt een gematigde N-bemesting bij het begin van de teelt en om op te passen met organische meststoffen.

5 Lanka F1 Nieuw Nieuw ras voor de industrie. Kan onder de juiste teeltomstandigheden snel in productie komen en geeft potentieel lange cilindrische vruchten. HR: tegen virussen en IR: meeldauw. IR: Px / ZYMV / WMV. Teeltadvies Planttijdstip Ras Ziekteresistentie Jan. - half feb. Moderne kas Half mrt. Half apr. Half mei Vanaf half juni Hoge plastic tunnels /licht verwarme kas Lage tunnels / afdekking Juni Zomer Nazomer Industrie Cora F Tosca F1 IR: Px Mirza F1 Precioza F1 Lanka F1 Nieuwe rassen CLX F1 CLX F1 Wit-crême vruchten IR: Px/ZYMV/ WMV IR: Px/ZYMV/ WMV IR: Px/ZYMV/ WMV IR: Px /ZYMV/ WMV/PRSV IR: Px /ZYMV/ WMV/PRSV Opal F Gele vruchten Orelia F Sunlight F1 IR: Px/ZYMV/ WMV/PRSV

6 Ziekten en plagen Virussen Virusaantastingen in courgette zijn de afgelopen jaren een toenemend probleem geworden. Deze aantastingen leiden tot onverkoopbare vruchten, lagere producties en slechte houdbaarheid van het product na de oogst, vooral in het tweede deel van de zomer en de nazomer. Kenmerkend voor virusaantasting is het specifieke geelgroene vlekkenpatroon op de bladeren en een verstoorde uitgroei van het blad die zich kan uiten in omgekrulde bladranden, verkorte bladstelen en soms dwerggroei. Hoe jonger het gewas wanneer de besmetting optreedt, hoe ernstiger de symptomen en de schade zijn. De vruchten van deze planten zijn vaak onverkoopbaar doordat ernstige misvormingen en verkleuring optreden. Besmetting met meerdere virussen tegelijk is mogelijk, waarbij de symptomen en schade veel ernstiger zijn dan bij aantasting door één virus. De nieuwe rassen zijn over het algemeen resistent tegen virussen. Deze resistentie is intermediair. Dit betekent dat de planten toch (lichte) symptomen kunnen vertonen, echter veel minder dan gevoelige rassen. Naast de inzet van resistente rassen is een goede luisbestrijding noodzakelijk omdat het virus door luizen overgebracht wordt. Vanuit enkele zieke planten wordt het virus bij de oogst (snijden) snel verspreid over het hele perceel! Identificatie van virus is alleen goed mogelijk in gespecialiseerde laboratoria. Virusverspreiding: de belangrijkste verspreider van virussen zijn bladluizen die door het aanprikken van het blad het virus overdragen van de ene plant op de andere. Een tweede oorzaak is de mechanische verspreiding door contact met de plant, of via oogstmesjes. Verwijder een zieke plant dan ook zo snel mogelijk! Breek als het kan de vruchten van de plant en snijd het steeltje hierna met een mesje recht af, zodat besmetting via een geïnfecteerd mes wordt voorkomen. Virusbestrijding: het gebruik van resistente rassen is een van de belangrijkste methoden om schade te beperken. Daarnaast is een goede en tijdige bestrijding van bladluizen cruciaal. Probeer mechanische infecties zoveel mogelijk te vermijden door het gebruik van schoon oogstmateriaal. Vermijd teelt bij waardplanten van virus, zoals sierkalabassen. Zorg ook voor een goede onkruidbestrijding omdat bepaalde onkruiden dragers van virus kunnen zijn. Opkweek in een schone ruimte, vrij van waardplanten (niet in de buurt van sierkalebassen en pompoenen).

7 WMV Watermeloen virus WMV belemmert de groei van de plant. Op de bladeren komt een groenige mozaïek voor en de delen rond de hoofdnerven zijn vaak donkerder gekleurd. Soms zijn de bladranden wat meer gekarteld dan normaal. De geïnfecteerde bladeren ontwikkelen zich tot ongeveer de normale bladgrootte. Ter hoogte van de nerven kan het blad opvallend lang uitgroeien. Doordat de bladstelen minder lang worden krijgt de plant een bossig uiterlijk. WMV geeft lichte symptomen bij groene vruchten. Op gele vruchten zien we een groen mozaïek. PRSV Papaya Ring Spot Virus, voorheen Watermeloen Virus-1 Vruchten van geïnfecteerde planten worden vervormd door knobbelvorming maar in mindere mate dan bij ZYMV. De bladeren vertonen een opvallend groene mozaïek van onregelmatige vorm, soms in combinatie met een sterk zilvergrijsachtige gloed. Het blad blijft rondom de nerven veel smaller dan gezond blad. Typisch voor dit virus zijn de kleine lichte zwellingen van het blad.

8 CMV Komkommer Mozaïek Virus De aangetaste bladeren blijven meestal kleiner dan de gezonde en vertonen de typische stervormige gele mozaïekvlekken met beschadiging van de bladschijf. De bladranden krullen om, meestal naar beneden. Ook de bladstelen blijven korter en planten die ernstig aangetast zijn vertonen daardoor meestal dwerggroei. De geïnfecteerde vruchten zijn misvormd, blijven kleiner, vertonen een geelgroen mozaïek of heel veel kleine bobbelingen of putjes op of in de vrucht. CMV komt niet zo vaak voor in Noord-Europa op courgettes. ZYMV Courgette Geel Mozaïek Virus De bladeren zijn vaak zeer vervormd, erg versmald en niet veel breder dan de nerven (nog smaller dan bij PRSV). De planten blijven zeer klein (dwergvorming). De nerven zijn vaak lichter van kleur dan het blad. Een lichtgroen tot geel, klein mozaïek is zichtbaar over het gehele bladoppervlak. De vrucht vertoont ook mozaïekvlekken en is sterk vervormd door knobbelvorming.

9 Schimmels Echte meeldauw Erysiphe cichoracearum en Sphaerotheca fuliginea Echte meeldauw is herkenbaar door een wit schimmelpluis op de aangetaste delen, meestal op de bovenzijde van het blad. Echte meeldauw wordt veroorzaakt door 2 schimmels. Erysiphe komt over het algemeen meer voor bij kasteelten (hogere luchtvochtigheid), Sphaerotheca komt meer voor in vollegrondsteelten. Door de vorming van het witte schimmelpluis op het blad vermindert de fotosynthese, wat leidt tot een verminderde groei en dus lagere opbrengsten. Verspreiding van meeldauw gebeurt door de lucht. Bij hogere temperaturen (23-26 C), hoge luchtvochtigheid en een droog gewas kan meeldauw zich snel verspreiden. Op een nat gewas, dus gedurende regenachtige periodes zal meeldauw zich minder snel verspreiden. Er zijn grote verschillen in rasgevoeligheid. Bestrijding Gebruik resistente rassen en chemische bestrijding. Vruchtvuur Cladosporium cucumerinum Vruchtvuur geeft op het blad bruingrijze vlekken omgeven door een gele rand. Het grijze weefsel sterft af waardoor een gat ontstaat in het blad. Ook op de bladsteel zijn bruingrijze vlekken zichtbaar. Op de vrucht zijn vele kleine plekjes zichtbaar, vaak bedekt met gomdruppels. Vruchtvuur wordt verspreid door de wind, maar ook door insecten en contact via kleding en gereedschap. De sporen van deze schimmel kunnen zich makkelijk over grote afstand verspreiden en kunnen ook overleven op gewasresten. Vruchtvuur vermenigvuldigt zich snel onder relatief koele (optimum ligt rond de 17 C) en vochtige omstandigheden. Na een periode van regen of bij een slecht drogend gewas kunnen binnen 3-5 dagen de eerste symptomen gevonden worden. Bestrijding Gebruik minder gevoelige rassen en chemische bestrijding.

10 Bacteriën Erwinia carotovora Deze bacterie veroorzaakt het afsterven van complete planten, doordat de stengel openbarst en wegrot. De aantasting ontstaat vooral aan de basis van de stengel op N-rijke percelen, bij vochtig weer en hoge worteldruk. Beschadiging van de stengel door o.a. bladbreuk of oogstbeschadigingen vormen invalspoorten voor deze bacterie. De stengel wordt hol en de plant sterft af. Bestrijding Zorg voor een gematigde N-bemesting. Zorg voor een voldoende hoge Kaligift. Vermijd organische meststoffen. Zorg voor een goede ontwatering en het snel opdrogen van de gewassen. Er bestaan verschillen tussen rassen in gevoeligheid. In het algemeen is het aan te bevelen de N-gift te verdelen. Een matige gift in het begin van de teelt en zodra de eerste vruchten gesneden worden kan de tweede gift gedaan worden. Andere beschadigingen Hagelschade Door hagel kan grote schade in courgettes ontstaan. De vruchten zijn onverkoopbaar. Bij een flinke hagelbui duurt het lang (14 dagen) voordat de laatste beschadigde vruchtjes weer marktwaardig zijn. Luizenschade Door saponttrekking van zuigende bladluizen ontstaan groeiremmingen, misvormingen en soms verkleuring. Ook kan vervuiling van de vrucht ontstaan door honingdauw waarop zich roetdauwschimmels ontwikkelen. Bij luisaantasting in een jong stadium aan de jonge vruchtbeginsels kan zuigschade aan de vrucht ontstaan. Deze vruchten zijn ook niet meer verkoopbaar. Het grootste gevaar is echter de overdracht van virusziekten. Bestrijding Zorg voor een goede luisbestrijding tijdens de teelt.

11 Bemestingsadvies courgette De onderstaande adviezen geven een leidraad voor de bemesting van courgette. Alle adviezen moeten aangepast worden aan de plaatselijke omstandigheden, zoals grondsoort, bodemvruchtbaarheid en teeltperiode. Stikstof: de totale stikstofbehoefte voor courgette is 220 kg per ha (inclusief de bodemvoorraad Nmin 0-60 kg). Bij aanvang van de teelt moet tenminste 100 kg N beschikbaar zijn. Als het N-mineraalgehalte al zo hoog is, wordt in de praktijk bij de vroege plantingen toch vaak nog een kleine basisgif van circa 30 kg N per ha gegeven. Gedurende de teelt wordt er vervolgens nog een paar keer bijbemest met kg N per ha. Deze stikstof wordt bij voorkeur gegeven in een niet snelwerkende vorm. Op zandgronden wordt de basisbemesting N vaak in de vorm van magnesamon gegeven (b.v kg per ha). Magnesamon bevat ook magnesium, dat vooral op zandgronden belangrijk is. Te forse N-giften bij het begin van de teelt geven een hogere kans op zijspranten en later in de teelt, vooral bij vochtig weer, een verhoogde kans op afsterving van de plant door Erwinia-rotting. Vermijd zoveel mogelijk organische meststoffen. Advies planting juni/juli: bij Cora en Tosca adviseren we geen basisgift bij een hoog N mineraal gehalte. Beter is om een week voor aanvang van de oogst te strooien met kg/ha van een snelwerkende N-meststof. Ook Precioza moet in het begin rustig weg groeien. Fosfaat: meestal zijn vruchtgroenten fosfaatbehoeftig. Bij courgettes kan echter een normale hoeveelheid volstaan. Over het algemeen is 125 kg P2O5 per ha voldoende. Kali: bij komkommerachtigen zoals courgette is de kalibehoefte vrij groot. Toch zal men bij een goed kaligehalte van de grond met kg K2O per ha kunnen volstaan. Bij voorkeur wordt deze hoeveelheid in chloorarme vorm toegediend. Magnesium: bij een zware kalibemesting kan bij een koude periode gemakkelijk magnesiumgebrek optreden. Courgette is hiervoor vrij gevoelig. Magnesiumgebrek uit zich door een brede, niet scherp afgetekende geelverkleuring aan de randen van de oudere bladeren. Soms dringt de geelverkleuring ook tussen de nerven. Op gronden waar snel magnesiumgebrek optreedt, zou men kg Kieseriet per ha kunnen strooien. Zo nodig kan men ook spuiten met 2% bitterzout (magnesiumsulfaat Zaaiadvies courgette Courgettes worden meestal in perspotjes gezaaid en hierna uitgeplant. De opkweekperiode is kort (vaak maar 1 week). Door 5 cm perspotten te gebruiken is er iets meer speling bij het uitplanten dan bij 4 cm perspotjes. Vaak worden perspotten gebruikt met een V-vormig gat voor een slapil. Wij adviseren om gebruik te maken van potten met een schotelvormige holte en de de zaden horizontaal in deze ondiepe holte te leggen. De potten moeten goed vochtig zijn en eventueel kan het potje met het zaadje na het plaatsen van het zaadje nog licht bevochtigd worden. Hierna moeten de potjes afgestrooid worden met een 1 cm dikke laag van vrij droge potgrond. Deze mag tot de opkomst niet meer nat worden gemaakt. Door de horizontale plaatsing van de zaden en de 1 cm dikke droge afdeklaag is de wortel gedwongen naar beneden te groeien (in de vochtige perspot) en blijft de zaadhuid in de afdeklaag steken bij het omhooggroeien van de kiemplant, waardoor de kiemlobben zich makkelijk kunnen ontvouwen. De optimale kiemtemperatuur is 25 graden en wij adviseren dan ook zo dicht mogelijk bij die temperatuur te gaan zitten. Dit kan eventueel in een koelcel gebeuren. Let erop dat na b.v. 2 dagen de bakken met de planten in de kas gezet worden (licht) om de hypocotyl kort te houden!

12 Neem voor meer informatie contact op met onze gewasspecialisten: Theo Driessen +31 (0) theo.driessen@hazera.com Johan Vandenabeele +32 (0) johan.vandenabeele@hazera.com Arjen Biesheuvel +31 (0) arjen.biesheuvel@hmclause.com Denis Desrumaux +32 (0) denis.desrumaux@hazera.com Christophe Malfait +32 (0) christophe.malfait@hmclause.com info@hazera.nl Hoge resistentie (HR): plantenrassen beperken de groei en ontwikkeling van een specifieke plaag of ziekte onder normale plaag- of ziektedruk sterk in vergelijking met vatbare rassen. Deze plantenrassen kunnen echter wel enige ziektesymptomen of schade vertonen onder hoge plaag- of ziektedruk. Intermediaire resistentie (IR): plantenrassen beperken de groei en ontwikkeling van een specifieke plaag of ziekte, maar kunnen meer symptomen vertonen in vergelijking met hoog resistente rassen. Intermediair resistente plantenrassen zullen minder ernstige ziektesymptomen of schade vertonen dan vatbare plantenrassen, onder vergelijkbare milieuomstandigheden en/of plaag- of ziektedruk. De in deze brochure met betrekking tot ziekte-, bemesting-, en zaaiadviezen vervatte informatie en eventuele afgeleiden daarvan ( Adviezen ) behoren tot het eigendom van Hazera en/of de oorspronkelijke vervaardiger van deze informatie of materiaal. De verstrekte Adviezen zijn samengesteld uit interne en externe bronnen en ervaringen van Hazera en door Hazera wordt ten aanzien van de verstrekte Adviezen en/of volledigheid of juistheid daarvan geen garantie en representatie gegeven. Alle verwijzingen naar ziektes, symptomen, preventie en/of de beheersingsmaatregelen of technische gegevens zijn indicatief en zijn uitdrukkelijk gebaseerd op door Hazera genomen proeven of algemene ervaringen op het noordelijk halfrond en onder Noordwest-Europese omstandigheden. In praktijk kan de voornoemde informatie wegens verschillende factoren IN HOGE MATE afwijken van hetgeen hieromtrent in de brochure is opgenomen. Afbeeldingen zijn slechts illustratief. Het gebruik van de Adviezen is op eigen risico en ontslaat u niet van uw verplichting om uw eigen onderzoek en controle te doen. De wijze waarop uit deze brochure verkregen informatie wordt toepast kan op geen wijze door Hazera worden gecontroleerd en/of beheerst. Hazera en haar functionarissen, directeuren, werknemers, aandeelhouders of vertegenwoordigers zullen in geen geval aansprakelijk zijn voor enige rechtstreekse, niet-rechtstreekse, bijzondere, bijkomende of resulterende schade. Opgelet: Deze informatie en enige aanvullende/overige verbale of schriftelijke informatie die gegeven kan worden namens Hazera, geeft gemiddelde resultaten weer van specifieke proeven; deze zijn niet uitputtend en ook niet noodzakelijkerwijs nauwkeurig en mogen niet worden opgevat als een advies, richtsnoer, aanbeveling, verklaring of garantie. Zaaitijden en groeigebieden zijn enkel indicatief. Afbeeldingen zijn enkel illustratief. De verkoop & het gebruik van zaden is onderhevig aan de voorwaarden en condities die gezamenlijk worden weergegeven op zaadverpakkingen en in catalogi en/of op: E&OE Hazera. Alle rechten voorbehouden.

Hazera en Clause: perfectie in veldsla

Hazera en Clause: perfectie in veldsla Veldsla Hazera en Clause: perfectie in veldsla Hazera en Clause behoren tot de toonaangevende zaadbedrijven in de wereld en zijn onderdeel van de Limagrain Groep. Voor veldsla verzorgt Clause de veredeling

Nadere informatie

Raskenmerken - Witte kool. Plant-, oogst- en bewaarperiode - Witte kool. Verse markt. Vers en Bewaring. Industrie. Verse markt.

Raskenmerken - Witte kool. Plant-, oogst- en bewaarperiode - Witte kool. Verse markt. Vers en Bewaring. Industrie. Verse markt. Raskenmerken - Witte kool Verse markt Merk Groeidagen Planten / ha Gewicht (kg) Bourbon 70 40 2-3 Vivaldi 78 30-40 1-3 Castello 80 40-60 1-2 Mozart 80 40-60 1-2 Orenoque 80 30-40 2-3 Potomak 90 30-40 2-3

Nadere informatie

Maanden jan feb mar apr mei jun jul aug sep okt nov dec Ecrine Manoline Yellowstar Topscore Platine Ombline Takine Flexine

Maanden jan feb mar apr mei jun jul aug sep okt nov dec Ecrine Manoline Yellowstar Topscore Platine Ombline Takine Flexine Teeltadvies witlofrassen Maanden jan feb mar apr mei jun jul aug sep okt nov dec Ecrine Manoline Yellowstar Topscore Platine Ombline Takine Flexine Nieuw Zaaien Pennenoogst Lofoogst Advies zaaizaadhoeveelheid

Nadere informatie

Raskenmerken / Plant- en oogstperiode - Bloemkool

Raskenmerken / Plant- en oogstperiode - Bloemkool Raskenmerken / Plant- en oogstperiode - Bloemkool Ras Merk Groeidagen Gebruik vm/ind bloemkool, voor zaai op grote potten (6-10 cm), kleine pot (4-6cm) en een vroege kluitplant (plantingen t/m april) Baltimore

Nadere informatie

Opbrengst en kwaliteit, de gouden combinatie!

Opbrengst en kwaliteit, de gouden combinatie! Ui Opbrengst en kwaliteit, de gouden combinatie! Hazera s uitgebreide uien portfolio is het resultaat van jarenlang onderzoek en ontwikkeling, in combinatie met kennis en inzicht in de wensen van de hele

Nadere informatie

De gouden combinatie

De gouden combinatie Ui De gouden combinatie Constante keiharde kwaliteit Ieder groeiseizoen is anders. De weersomstandigheden zijn erg bepalend voor de kwaliteit van uw gewassen. Hazera s filosofie is dat een uienteler er

Nadere informatie

Aardvlooien. Plagen in de tuin

Aardvlooien. Plagen in de tuin Aardvlooien Zeer kleine kevers (2.5mm). Donkere, glanzende, staalblauwe kleur. Maakt grote sprongen. Legt eitjes in de grond. Larven vreten aan de plantenwortels en eten van de blaadjes tot ze groot genoeg

Nadere informatie

24/03/2017. Teeltechniek kleine teelten Francis Jans, Inagro

24/03/2017. Teeltechniek kleine teelten Francis Jans, Inagro 24/03/2017 Teeltechniek kleine teelten Francis Jans, Inagro 1) Paksoi 2) Knolvenkel 3) Rapen 4) Rabarber Paksoi Brassica campestris var. Chinensis Fam.: koolachtigen 3 Plantkenmerken - koolachtigen typische

Nadere informatie

Studieavond Courgette

Studieavond Courgette Ecologie van courgettevirus in Vlaanderen de weg naar een duurzame geïntegreerde beheersing Studieavond Courgette 28 februari 2014 IWT landbouw: 100893 Mathias De Backer Kris De Jonghe Thijs De Langhe

Nadere informatie

Late zomer-, herfstteelt en bewaring. Late zomer-, herfstteelt en bewaring. Late zomer-, herfstteelt en bewaring. Late zomer-, herfstteelt en bewaring

Late zomer-, herfstteelt en bewaring. Late zomer-, herfstteelt en bewaring. Late zomer-, herfstteelt en bewaring. Late zomer-, herfstteelt en bewaring Chinese Kool & Paksoi Rasinfo 2016-2017 Chinese kool Manoko Emiko * Suzuko (Bejo 2961)* NIEUW Compact type Zeer goede schiettolerantie Universeel ras Kilo kool Middellange, cilindrische kool Sterk tegen

Nadere informatie

Praktijkgids. Herkenning bladaantastingen in suikerbieten

Praktijkgids. Herkenning bladaantastingen in suikerbieten Praktijkgids Herkenning bladaantastingen in suikerbieten Herken de bladschimmels op tijd Diagnose Om de bietenteelt rendabel te houden, moeten de teeltkosten zo laag mogelijk blijven. Voor de bestrijding

Nadere informatie

Herkennen van ziekten en plagen in tomaat. Productschap Tuinbouw

Herkennen van ziekten en plagen in tomaat. Productschap Tuinbouw Herkennen van ziekten en plagen in tomaat Wageningen UR Glastuinbouw Wageningen UR Glastuinbouw Productschap Tuinbouw Virussen Pepinomozaïekvirus (PepMV) Tomatenbronsvlekkenvirus (TSWV) Tomatengeelkrulbladvirus

Nadere informatie

Workshop Najaarsproblemen bieten en cichorei. Hoe stel ik de juiste diagnose?

Workshop Najaarsproblemen bieten en cichorei. Hoe stel ik de juiste diagnose? Workshop Najaarsproblemen bieten en cichorei Hoe stel ik de juiste diagnose? Elma Raaijmakers, Bram Hanse, Peter Wilting, Ellen van Oorschot en Marco Bom Bergen op Zoom, 15 oktober 2015 Workshop Korte

Nadere informatie

Programma voor vandaag: Bespreking toets Graanteelt deel 1 Ziekten in wintergranen Plagen en legering Werkopdracht Ziekten, plagen en legering

Programma voor vandaag: Bespreking toets Graanteelt deel 1 Ziekten in wintergranen Plagen en legering Werkopdracht Ziekten, plagen en legering Plantenteelt Graan Programma voor vandaag: Bespreking toets Graanteelt deel 1 Ziekten in wintergranen Plagen en legering Werkopdracht Ziekten, plagen en legering Huiswerk Werkopdracht Ziekten, plagen en

Nadere informatie

Spinazie assortiment 2018 VERSE MARKT

Spinazie assortiment 2018 VERSE MARKT Spinazie assortiment 2018 VERSE MARKT Normale varianten Solomon Voor de start van het seizoen Resistentie: HR Pfs:1-9,11-16 Zeer uniform Zeer snelle groei, zelfs in een koud voorjaar Brede meeldauwresistentie

Nadere informatie

Beheersing van Didymella bryoniae (Mycosphaerella) in de teelt van komkommer. IWT-project nr. 140982

Beheersing van Didymella bryoniae (Mycosphaerella) in de teelt van komkommer. IWT-project nr. 140982 Beheersing van Didymella bryoniae (Mycosphaerella) in de teelt van komkommer IWT-project nr. 140982 1 Overzicht project 2 Werkpakket 1 1/ Optimalisatie protocol voor airsampling Op zoek naar selectief

Nadere informatie

Ziekten en plagen ERWINIA. Veroorzaakt door: Bacterie.

Ziekten en plagen ERWINIA. Veroorzaakt door: Bacterie. Ziekten en plagen ERWINIA Veroorzaakt door: Bacterie. Erwinia Carotovora: bovengrondse delen of knollen verslijmen en vertonen rotte plekken (stinkend zachtrot). De knollen rotten geheel weg en verspreiden

Nadere informatie

Jonge planten lijken op paardebloem.

Jonge planten lijken op paardebloem. witlof De witlofteelt is minder ingewikkeld dan je geneigd bent te denken. In het kort komt het er op neer dat je eerst een dikke wortel gaat telen, net zoals je zou doen met winterpeen of pastinaak. Dan

Nadere informatie

IJsbergsla

IJsbergsla 2017 2018 Canavo (E01E.10627) Canavo is het e primeurras. Het ras kent een goede groeisnelheid, ook onder koudere omstandigheden en maakt daarbij voldoende bolomvang. Het ras is specifiek bedoeld voor

Nadere informatie

In dit document zijn de belangrijkste ziekten en plagen opgenomen, die een risico kunnen vormen voor de productie van bollen van goede kwaliteit

In dit document zijn de belangrijkste ziekten en plagen opgenomen, die een risico kunnen vormen voor de productie van bollen van goede kwaliteit Risico s in de productie In dit document zijn de belangrijkste ziekten en plagen opgenomen, die een risico kunnen vormen voor de productie van bollen van goede kwaliteit Schimmels Bewaarrot (Penicillium)

Nadere informatie

28Z.00452, te vergelijken met de vertrouwde industrierassen: Suprmeo en Precioza.

28Z.00452, te vergelijken met de vertrouwde industrierassen: Suprmeo en Precioza. COURGETTE VOOR INDUSTRIËLE VERWERKING 2014 4. Courgette voor industriële verwerking cultivaronderzoek 4.1 Doel Het vergelijken van verschillende cultivars in functie van vrucht- en gewaskenmerken, opbrengst

Nadere informatie

Schimmels. Schimmelziektes in sportvelden en gazons

Schimmels. Schimmelziektes in sportvelden en gazons Schimmelziektes in sportvelden en gazons Brown patch Brown Patch Symptomen: Donkere ringen van afstervend gras Droogte plekken Wit verkleuring van het aangetaste gras Brown Patch Infectie: Juni tot september

Nadere informatie

Workshop Najaarsproblemen bieten en cichorei

Workshop Najaarsproblemen bieten en cichorei Workshop Najaarsproblemen bieten en cichorei Hoe stel ik de juiste diagnose? Elma Raaijmakers, Peter Wilting, Ellen van Oorschot, Bram Hanse en Marco Bom Rolde, 2 september 2014 Workshop Korte uitleg:

Nadere informatie

IJsbergsla

IJsbergsla 2018 2019 Canavo Canavo is het nieuwe primeurras. Het ras kent een goede groeisnelheid, ook onder koudere omstandigheden en maakt daarbij voldoende bolomvang. Het ras is specifiek bedoeld voor de primeurteelt.

Nadere informatie

Teeltwisseling en komkommerbontvirus

Teeltwisseling en komkommerbontvirus Teeltwisseling en komkommerbontvirus Hygiënemaatregelen ook voor andere pathogenen 30 oktober 2013, Ineke Stijger Ken je vijanden Herkenning en verspreidingswijze Problemen in de komkommerteelt door: Komkommerbontvirus

Nadere informatie

1 Courgette voor industriële verwerking cultivaronderzoek

1 Courgette voor industriële verwerking cultivaronderzoek 1 Courgette voor industriële verwerking cultivaronderzoek 1.1 Doel Het vergelijken van verschillende cultivars in functie van vrucht- en gewaskenmerken, opbrengst en ziektegevoeligheid in de normale teelt

Nadere informatie

Valse meeldauw in zonnebloemen. Marjan de Boer, Suzanne Breeuwsma, Jan van der Bent, Rik de Werd en Frank van der Helm

Valse meeldauw in zonnebloemen. Marjan de Boer, Suzanne Breeuwsma, Jan van der Bent, Rik de Werd en Frank van der Helm Valse meeldauw in zonnebloemen Marjan de Boer, Suzanne Breeuwsma, Jan van der Bent, Rik de Werd en Frank van der Helm Probleem in zonnebloemen Valse meeldauw (Plasmopara halstedii) > oomyceet In Nederland,

Nadere informatie

MAISTEELT 2019: DE SUCCESFACTOREN!

MAISTEELT 2019: DE SUCCESFACTOREN! MAISTEELT 2019: DE SUCCESFACTOREN! In deze editie aandacht voor: Vernietigen en verkleinen vanggewas ph Organische stof: compost Kali bemesting Onderzaai Raskeuze Organisatie maisteelt Een plant groeit

Nadere informatie

werkkalender Gemaakt door Paul en Joep voor stichting Groeituinen in april 2014

werkkalender Gemaakt door Paul en Joep voor stichting Groeituinen in april 2014 werkkalender Gemaakt door Paul en Joep voor stichting Groeituinen in april 2014 1 e en 2 e week maart: Rode peper, pompoen, peterselie, basilicum, bloemkool en pastinaak: zaaien. 3 e en 4 e week maart:

Nadere informatie

Assortiment. seizoen 2015. Assortiment. spinazierassen voor de verse markt

Assortiment. seizoen 2015. Assortiment. spinazierassen voor de verse markt Assortiment seizoen 2015 Assortiment spinazierassen voor de verse markt Geachte relatie, Rijk Zwaan Nederland B.V. Wim in t Groen M +31 (0)6 53 29 89 91 E w.in.t.groen@rijkzwaan.nl Rijk Zwaan Belgium nv

Nadere informatie

Komkommerbontvirus in komkommmer

Komkommerbontvirus in komkommmer Komkommerbontvirus in komkommmer Gewasbeschermingsdag voor adviseurs, 31 maart 2011 Ineke Stijger, Roel Hamelink, Daniel Ludeking, Wageningen UR Glastuinbouw Plantenvirussen algemeen Speciale en nauwe

Nadere informatie

Verse markt. Milos. Hoge opbrengst

Verse markt. Milos. Hoge opbrengst Courgette 2017 Verse markt Milos Geschikt voor zomer en herfstteelt Sterk tegen virus Resistenties: IR: CMV / ZYMV / WMV / Gc-Px Open en overzichtelijk gewas, komt oogstsnelheid ten goede Mooie donkere,

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2010 plantenteelt open teelten CSPE BB

landbouw en natuurlijke omgeving 2010 plantenteelt open teelten CSPE BB landbouw en natuurlijke omgeving 2010 plantenteelt open teelten CSPE BB minitoets bij opdracht 5 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef

Nadere informatie

Komkommerbontvirus in komkommmer

Komkommerbontvirus in komkommmer Komkommerbontvirus in komkommmer Informatieavond Horticoop, 25 oktober 2010 Daniël Ludeking/Ineke Stijger, Wageningen UR Glastuinbouw Plantenvirussen algemeen Speciale en nauwe relatie tussen virus en

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD GEWASBESCHERMING BIJ BONEN

INFORMATIEBLAD GEWASBESCHERMING BIJ BONEN INFORMATIEBLAD GEWASBESCHERMING BIJ BONEN Onze informatiebladen geven uitvoerige technische-informatie en tips over specifieke onderwerpen, welke direct in relatie staan met zaden en zaaien. ONKRUIDBESTRIJDING

Nadere informatie

Excursie Teelt op water bladgewassen en bloemkool Inleiding lector teeltsystemen Teelt de grond uit 3 juli 2013

Excursie Teelt op water bladgewassen en bloemkool Inleiding lector teeltsystemen Teelt de grond uit 3 juli 2013 Excursie Teelt op water bladgewassen en bloemkool Inleiding lector teeltsystemen Teelt de grond uit 3 juli 2013 Programma Welkom en inleiding Resultaten onderzoek naar beheersing Microdochium panattonianum

Nadere informatie

BESTRIJDING VAN VALSE MEELDAUW IN PETERSELIE

BESTRIJDING VAN VALSE MEELDAUW IN PETERSELIE BESTRIJDING VAN VALSE MEELDAUW IN PETERSELIE In opdracht van Productschap Tuinbouw April 2004 Ing. C. Oostingh Proeftuin Zwaagdijk Tolweg 13 1681 ND Zwaagdijk-Oost Telefoon (0228) 56 31 64 Fax (0228) 56

Nadere informatie

Programma voor vandaag:

Programma voor vandaag: Aardappelteelt Programma voor vandaag: Standdichtheid en benodigde hoeveelheid pootgoed Bemesting van aardappelen Opdrachten no.2 Pauze 10:30 10:45 PowerPoint presentatie / werk in groepen Opdrachten no.

Nadere informatie

Bijeenkomst PN DA. Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV

Bijeenkomst PN DA. Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV Bijeenkomst PN DA Jongenelen oktober 2013 Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV Waarom een grondanalyse? Inzicht krijgen in de beschikbare voeding voor de plant; Hoofdelementen; Sporenelementen; ph van de

Nadere informatie

1 Courgette voor industriële verwerking cultivaronderzoek

1 Courgette voor industriële verwerking cultivaronderzoek 1 Courgette voor industriële verwerking cultivaronderzoek 1.1 Doel Het vergelijken van verschillende cultivars in functie van vrucht- en gewaskenmerken, opbrengst en ziektegevoeligheid in de normale teelt

Nadere informatie

EEN GROENTE IN HET DAGLICHT

EEN GROENTE IN HET DAGLICHT EEN GROENTE IN HET DAGLICHT De teelt van wortelen 1. Inleiding De wortel is een inheemse plant, die in het wild wordt aangetroffen langs dijken en in bermen. Uit deze wilde peen is onze rode cultuurpeen

Nadere informatie

Het begint met ons. www.kws.com

Het begint met ons. www.kws.com www.kws.com KWS Benelux BV Einsteinstraat 33 3281 NJ Numansdorp tel.: 0186-657506 fax: 0186-657507 E-mail J. Buis@kws.de www.kws.com Het begint met ons. Inleiding Inhoudsopgave Bladgezondheid is een belangrijk

Nadere informatie

Zaadhandel Hollandia nv Westkaai Merksem, België Telefoon +32 (0) Fax +32 (0)

Zaadhandel Hollandia nv Westkaai Merksem, België Telefoon +32 (0) Fax +32 (0) Rijk Zwaan Nederland B.V. Burgemeester Crezeelaan 40 Postbus 40, 2678 ZG De Lier, Holland Telefoon +31 (0) 174 53 23 00 Fax +31 (0) 174 53 21 63 sales@rijkzwaan.nl www.rijkzwaan.nl Zaadhandel Hollandia

Nadere informatie

Informatie die door Monsanto of haar medewerkers wordt gegeven hetzij mondeling, hetzij schriftelijk gebeurt in goed vertrouwen, maar dient niet

Informatie die door Monsanto of haar medewerkers wordt gegeven hetzij mondeling, hetzij schriftelijk gebeurt in goed vertrouwen, maar dient niet onion_diseases_card_2013_04_nl_press.indd 1 2013.04.11. 14:27:37 Informatie die door Monsanto of haar medewerkers wordt gegeven hetzij mondeling, hetzij schriftelijk gebeurt in goed vertrouwen, maar dient

Nadere informatie

Assortiment seizoen Spinazierassen voor de verse markt

Assortiment seizoen Spinazierassen voor de verse markt Assortiment seizoen 2017 Spinazierassen voor de verse markt Geachte relatie, Rijk Zwaan Nederland B.V. Wim in t Groen M +31 (0)6 53 29 89 91 E w.in.t.groen@rijkzwaan.nl Rijk Zwaan Belgium nv Koen T Syen

Nadere informatie

Geel blad is geel blad niet

Geel blad is geel blad niet Veldsla Geel blad is geel blad niet Peter Bleyaert (Inagro) en Liesbet Bruyneel (TACO) Ik heb ook wel last van geel blad zeggen veel veldslatelers. Maar bij nader inzicht gaat het niet altijd over hetzelfde

Nadere informatie

Rasbeschrijving. 14. Groep : (indien kenmerken genoemd onder 15 worden gebruikt voor groepering, zijn ze met een "G" aangeduid).

Rasbeschrijving. 14. Groep : (indien kenmerken genoemd onder 15 worden gebruikt voor groepering, zijn ze met een G aangeduid). Rasbeschrijving. Verwijsnummer opdrachtgever : KMK. Aanvraagnummer buitenlandse instantie :. Voorlopige aanduiding : RZ. Aanvrager : Rijk Zwaan Zaadteelt en Zaadhandel B.V., DE LIER. Gewas (Lat.) :. Gewas

Nadere informatie

Dubai. Krachtige prestaties, meer zekerheid. - Krachtig ras, ook voor getopte planten - Hoge potentiële opbrengst - Goede vruchtkwaliteit

Dubai. Krachtige prestaties, meer zekerheid. - Krachtig ras, ook voor getopte planten - Hoge potentiële opbrengst - Goede vruchtkwaliteit Dubai Krachtige prestaties, meer zekerheid - Krachtig ras, ook voor getopte planten - Hoge potentiële opbrengst - Goede vruchtkwaliteit www.deruiterseeds.nl Dubai Krachtpatser in opbrengst Dubai is een

Nadere informatie

Thuis bestuderen Aardappelen signalen blz. 52 t/m 85

Thuis bestuderen Aardappelen signalen blz. 52 t/m 85 Aardappelteelt Programma voor vandaag: De belangrijke aardappelziekten PowerPoint presentaties Thuis bestuderen Aardappelen signalen blz. 52 t/m 85 Planning Toets deel 2 Woe, 9. november (ziekten, plagen,

Nadere informatie

Komkommer 2015. Topspin (E23L.2215) E23L.2245 Kostas E23L.2221 Dee Lite (E23L.2246) Kurios

Komkommer 2015. Topspin (E23L.2215) E23L.2245 Kostas E23L.2221 Dee Lite (E23L.2246) Kurios Komkommer 2015 Topspin (E23L.2215) E23L.2245 Kostas E23L.2221 Dee Lite (E23L.2246) Kurios De kracht van kwaliteit Seizoen 2015 is voor komkommertelend Nederland een seizoen vol hoopvolle verwachtingen.

Nadere informatie

Bloeigedrag in courgette. Wat kunnen we doen om zoveel mogelijk vruchten te oogsten?

Bloeigedrag in courgette. Wat kunnen we doen om zoveel mogelijk vruchten te oogsten? Bloeigedrag in courgette Wat kunnen we doen om zoveel mogelijk vruchten te oogsten? Bloeigedrag courgette Hoe kunnen we zoveel mogelijk vrouwelijke bloemen laten uitgroeien tot een oogstbare vrucht? Wat

Nadere informatie

Diagnose van bladvlekken

Diagnose van bladvlekken Diagnose van bladvlekken De rol van Alternaria solani, A. alternata & ozon LeafSpot Alumni bijeenkomst 2016-10-27 Rozemarijn de Vries Jan Spoelder Lo Turkensteen Renate Ellens Bladziekten in aardappel

Nadere informatie

Teeltwisseling in de tomatenteelt

Teeltwisseling in de tomatenteelt Teeltwisseling in de tomatenteelt Hygiënemaatregelen voor meerdere pathogenen 30 oktober 2013, Ineke Stijger Ken je vijanden Herkenning en verspreidingswijze Problemen in de tomatenteelt door: Pepinomozaiëkvirus

Nadere informatie

Beoordelingskaart: Potplanten algemeen

Beoordelingskaart: Potplanten algemeen Beoordelingskaart: Potplanten algemeen De volgende algemene beoordelingscriteria zijn mogelijk. Op de specifieke kaarten staat aangegeven welke van de onderstaande punten relevant zijn voor het betreffende

Nadere informatie

INFO 204 JUNI 2009 2011. Signum, dé standaard in de teelt van wortelen. Signum in wortelen. Signum

INFO 204 JUNI 2009 2011. Signum, dé standaard in de teelt van wortelen. Signum in wortelen. Signum 204 JUNI 2009 2011 INFO Signum, dé standaard in de teelt van wortelen Voor een geslaagde wortelenteelt is een goede bescherming van het loof van groot belang, maar zeker voor bewaarpeen moet de bescherming

Nadere informatie

Maiszaden. Samen naar een optimaal rendement. www.cavdenham.nl

Maiszaden. Samen naar een optimaal rendement. www.cavdenham.nl Samen naar een optimaal rendement www.cavdenham.nl Maisteelt 2015 Ook voor het maisjaar 2015 hebben de rundveespecialisten van CAV Den Ham weer een keus gemaakt uit het grote aanbod van maisrassen in Nederland.

Nadere informatie

Begin van het moestuinseizoen

Begin van het moestuinseizoen Begin van het moestuinseizoen 1. Buiten Zaaien in volle grond Algemene regel : de hoeveelheid aarde waarmee je het zaadje bedekt, mag maximaal drie maal de breedte van het zaad zijn. Zaai periode : is

Nadere informatie

Voorwoord Maiskopbrand

Voorwoord Maiskopbrand Rassenadvies mais Seizoen 2018 Voorwoord Na een gemiddeld goed groeizaam jaar wat opbrengst en kwaliteit betreft, zit het nieuwe seizoen 2018 er weer aan te komen. Na legering van afgelopen jaar is maar

Nadere informatie

Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia

Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia Vervolgonderzoek in 2005 P.J. van Leeuwen, A.Th.J. Koster en J.P.T. Trompert Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Bloembollen maart 2006 PPO

Nadere informatie

CSPE GL 2010. minitoets bij opdracht 9

CSPE GL 2010. minitoets bij opdracht 9 CSPE GL 2010 landbouw-breed - afdelingsprogramma landbouw minitoets bij opdracht 9 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen

Nadere informatie

2. Groene courgette vroege teelt onder minitunnel cultivars bestemming verse markt

2. Groene courgette vroege teelt onder minitunnel cultivars bestemming verse markt 2. Groene courgette vroege teelt onder minitunnel cultivars bestemming verse markt 2.1 Doel Het vergelijken van verschillende cultivars in functie van vrucht- en gewaskenmerken, opbrengst en ziektegevoeligheid

Nadere informatie

Solaris. Voor de voorjaars-, zomer- en herfstteelt Snelle groeier. Produceert ronde knollen

Solaris. Voor de voorjaars-, zomer- en herfstteelt Snelle groeier. Produceert ronde knollen Venkel Rasinfo 2016-2017 Venkel Solaris Gemini NIEUW Voor de voorjaars-, zomer- en herfstteelt Snelle groeier Produceert ronde knollen Gemakkelijk te oogsten Sterk tegen droogrand Sterk tegen barsten en

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt gesloten teelten CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt gesloten teelten CSPE KB Examen VMBO-KB 2012 gedurende 200 minuten landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt gesloten teelten CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan

Nadere informatie

Presentatie. Afsterven steenfruitbomen. Klantendag Stonefruitconsult. Echteld Donderdag 7 maart. Met medewerking van Marcel Wenneker van PPO

Presentatie. Afsterven steenfruitbomen. Klantendag Stonefruitconsult. Echteld Donderdag 7 maart. Met medewerking van Marcel Wenneker van PPO oetermeer Presentatie Afsterven steenfruitbomen Klantendag Stonefruitconsult Echteld Donderdag 7 maart Met medewerking van Marcel Wenneker van PPO Boomuitval Grotere verliezen aan bomen binnen steenfruit

Nadere informatie

Overvloedige neerslag tijdens het groeiseisoen

Overvloedige neerslag tijdens het groeiseisoen Overvloedige neerslag tijdens groeiseizoen - Bemesting en verslemping - Wortelrot Peter Wilting en Bram Hanse SID Heerenveen en Tilburg, 7/8 december 2016 Overvloedige neerslag tijdens het groeiseisoen

Nadere informatie

1 Groene courgette vroege teelt in grote plastiekserre - bestemming verse markt

1 Groene courgette vroege teelt in grote plastiekserre - bestemming verse markt 1 Groene courgette vroege teelt in grote plastiekserre - bestemming verse markt 1.1 Doel Het vergelijken van verschillende cultivars in functie van vrucht- en gewaskenmerken, opbrengst en ziektegevoeligheid

Nadere informatie

Valse meeldauw in Zonnebloem laatste resultaten Auteur: Marjan de Boer, Suzanne Breeuwsma, Roselinde Duyvesteijn

Valse meeldauw in Zonnebloem laatste resultaten Auteur: Marjan de Boer, Suzanne Breeuwsma, Roselinde Duyvesteijn Valse meeldauw in Zonnebloem laatste resultaten 2009 Auteur: Marjan de Boer, Suzanne Breeuwsma, Roselinde Duyvesteijn Probleem in zonnebloemen Valse meeldauw (Plasmopara halstedii) > oömyceet In Nederland,

Nadere informatie

Bestrijding van blad- en aarziekten in wintertarwe. EH 859 Door: ing.h.w.g.floot

Bestrijding van blad- en aarziekten in wintertarwe. EH 859 Door: ing.h.w.g.floot Bestrijding van blad- en aarziekten in wintertarwe EH 859 Door: ing.h.w.g.floot Inleiding In de tarweteelt is de bestrijding van blad- en aarziekten eigenlijk ieder jaar nodig om een maximale financiële

Nadere informatie

Bestuivingsinformatie

Bestuivingsinformatie Bestuivingsinformatie Aardbei Fragaria vesca Familie Ode: Rosales Familie: Rozenfamilie, Rosace. Geslacht: Frigaria Biotoop en bodem: De aardbei prefereert een zonnige standplaats op vochtige vruchtbare

Nadere informatie

Helleborus Hybriden. Teeltbeschrijving Helleborus Hybriden

Helleborus Hybriden. Teeltbeschrijving Helleborus Hybriden Witte Paal 341 1742 LE Schagen the Netherlands Tel.: 0031 (0)224-590 173 Fax: 0031 (0)224-590 925 E-mail; info@green-works.nl www.green-works.nl Helleborus Hybriden Teeltbeschrijving Helleborus Hybriden

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2010 plantenteelt open teelten CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving 2010 plantenteelt open teelten CSPE KB landbouw en natuurlijke omgeving 2010 plantenteelt open teelten CSPE KB minitoets bij opdracht 20 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef

Nadere informatie

Vragen. Groeien en bloeien

Vragen. Groeien en bloeien Groeien en bloeien Kamerplanten staan langer in de huiskamer dan een boeket of bloemstuk. Een plant heeft bepaalde zaken nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Om een goed advies te kunnen geven moet

Nadere informatie

Gewasbescherming A open teelt Antwoorden Uitvoeren gewasbescherming. P. Admiraal W. Hendrix

Gewasbescherming A open teelt Antwoorden Uitvoeren gewasbescherming. P. Admiraal W. Hendrix Gewasbescherming A open teelt Antwoorden Uitvoeren gewasbescherming P. Admiraal W. Hendrix eerste druk, 2002 Artikelcode: 27089.2 & 27089.1 2002 Ontwikkelcentrum, Ede, Nederland Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Workshop Voorjaarsproblemen

Workshop Voorjaarsproblemen Workshop Voorjaarsproblemen Hoe stel ik de juiste diagnose? Bram Hanse, Peter Wilting, Ellen van Oorschot en Marco Bom Valthermond, 24 juni 2015 Workshop Korte uitleg: hoe stel ik de juiste diagnose? Aan

Nadere informatie

Schimmels in maïs Kiemschimmels Wortelverbruining Builenbrand Stengelrot Kolfsteelrot Bladvlekkenziekte Rhizoctonia Roest

Schimmels in maïs Kiemschimmels Wortelverbruining Builenbrand Stengelrot Kolfsteelrot Bladvlekkenziekte Rhizoctonia Roest Schimmels in maïs Er zijn verschillende schimmels die schade kunnen veroorzaken in maïs. Tot nu toe bestrijdt men alleen de kiemschimmels met chemische middelen. Bij de schimmelziekten stengelrot, kolfsteelrot

Nadere informatie

KENNISBUNDEL. Biologische aardappelen. Mei 2013 ZIEKTEN EN PLAGEN / VIRUSZIEKTEN. www.dlvplant.nl

KENNISBUNDEL. Biologische aardappelen. Mei 2013 ZIEKTEN EN PLAGEN / VIRUSZIEKTEN. www.dlvplant.nl KENNISBUNDEL Biologische aardappelen Mei 2013 TEELTTECHNISCHE ASPECTEN LOOFDODEN ZIEKTEN EN PLAGEN / INSECTEN ZIEKTEN EN PLAGEN / PHYTOPHTHORA INFESTANS ZIEKTEN EN PLAGEN / RHIZOCTONIA SOLANI DE SMAAK

Nadere informatie

Tips voor het uitvoeren van bemestingsproeven

Tips voor het uitvoeren van bemestingsproeven Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen Tips voor het uitvoeren van bemestingsproeven Inleiding De CBGV baseert haar adviezen bij voorkeur op zoveel mogelijk proefresultaten. Resultaten moeten daarbij

Nadere informatie

Moskrul 2 - Krausa. Fijn gekruld blad. Donkergroene kleur. Stevige stengel. Goede hergroei na oogst Geprimed Bejo Precision beschikbaar

Moskrul 2 - Krausa. Fijn gekruld blad. Donkergroene kleur. Stevige stengel. Goede hergroei na oogst Geprimed Bejo Precision beschikbaar (Wortel)peterselie, Snij-, Bleek- en Knolselderij, Pastinaak Rasinfo 2016-2017 Peterselie Moskrul 2 - Krausa Titan Fijn gekruld blad Donkergroene kleur Stevige stengel Goede hergroei na oogst Geprimed

Nadere informatie

Ziekten, plagen en afwijkingen 6

Ziekten, plagen en afwijkingen 6 Inhoud Voorwoord 5 Ziekten, plagen en afwijkingen 6 1 Schimmels 11 1.1 Wat zijn schimmels? 11 1.2 Bouw, verspreiding en levenswijze 12 1.3 Ziektebeelden en schade 14 1.4 Enkele plantenparasitaire schimmels

Nadere informatie

Assortiment seizoen Paprika

Assortiment seizoen Paprika Assortiment seizoen 2013-2014 Paprika Geachte relatie, Het nieuwe paprikaboekje voor teeltseizoen 2013-2014 is weer uit. In dit handzame overzicht vindt u alle rassen die ontwikkeld zijn voor de Nederlandse

Nadere informatie

Meer en beter gras van Eigen land met onze nieuwe graslandverzorgingsmachine

Meer en beter gras van Eigen land met onze nieuwe graslandverzorgingsmachine Nieuwsbrief nr.1 maart 2015 Technieken en wetgeving veranderen continu. Middels de nieuwsbrief gaan we proberen u een aantal keer per jaar op de hoogte te houden van de actualiteiten en nieuwe ontwikkelingen

Nadere informatie

Actualiteiten in gewasbescherming: Bladluizen en BYDV

Actualiteiten in gewasbescherming: Bladluizen en BYDV Actualiteiten in gewasbescherming: Bladluizen en BYDV Prof. Dr. ir. Geert Haesaert Department of applied biosciences Faculty of Bioscience Engineering GhentUniversity Geert.haesaert@ugent.be Dwerg vergelingsvirus

Nadere informatie

Cultuur- en gebruikswaardeonderzoek industriespinazie 2002 Voorjaarszaai. H. de Putter

Cultuur- en gebruikswaardeonderzoek industriespinazie 2002 Voorjaarszaai. H. de Putter Cultuur- en gebruikswaardeonderzoek industriespinazie 2002 Voorjaarszaai H. de Putter Praktijkonderzoek Plant & Omgeving BV. Projectrapport nr. 110118 2001 Wageningen, Praktijkonderzoek Plant & Omgeving

Nadere informatie

Bemesting kool en relatie tot trips.

Bemesting kool en relatie tot trips. Bemesting kool en relatie tot trips. Programma Nutri Growing concept Trips tabaci Bemesting kool Beheersing van trips in de teelt van kool. Bodemvruchtbaarheid Het vermogen van een bodem een gewas van

Nadere informatie

Product. Een 100% mannelijke zeer witte asperge Zéér vroeg primeur ras met een hoge totaal opbrengst Goed gesloten koppen en sterk tegen roest

Product. Een 100% mannelijke zeer witte asperge Zéér vroeg primeur ras met een hoge totaal opbrengst Goed gesloten koppen en sterk tegen roest Asperge Rasinfo 2016-2017 Prius F1 (Bejo 2900) NIEUW Teelt Geschikt voor de teelt van witte asperges in Noord-Europa Kan prima geteeld worden onder zwart/wit folie ook met (mini)tunnel Aanbevolen plantdichtheid:

Nadere informatie

Programma Programma /02/2010

Programma Programma /02/2010 Programma 2009-2010 4 oktober: asperge 24 januari: sla en ajuin 14 februari: kruiden, kiemplanten en groenbemesters 7 maart: meloen, pompoen en courgettes 30 mei: selder en wortelen Witloof Kolen Aardappelen

Nadere informatie

Zaaibed of tray: ga uit van een kwalitatieve plant

Zaaibed of tray: ga uit van een kwalitatieve plant Planttype en plantkwaliteit late herfstprei Zaaibed of tray: ga uit van een kwalitatieve plant Lieven Delanote, Karel Dewaele, Philippe France Een aantal biologische telers kweekt zelf zijn preiplanten

Nadere informatie

Gladiolen Bakkenproef 2011

Gladiolen Bakkenproef 2011 Gladiolen Bakkenproef 2011 Opzet: Doel: Mei geplant, oktober geoogst 90 bollen per m2 Teelt in handen van gespecialiseerde teler Geen chemische onkruidbeheersing, handmatig Grondsoort: lichte-, Calciumrijke

Nadere informatie

3 Groene courgette zomerteelt - bestemming verse markt

3 Groene courgette zomerteelt - bestemming verse markt 3 Groene courgette zomerteelt - bestemming verse markt 3.1 Doel Het vergelijken van verschillende cultivars in functie van vrucht- en gewaskenmerken, opbrengst en ziektegevoeligheid in de normale teelt.

Nadere informatie

5.2.4 Rhizoctonia. 5.2.4.3 De ziekte. In deze paragraaf wordt verwezen naar foto s. Deze kunt u vinden op de website als bijlage bij 5.2.4.

5.2.4 Rhizoctonia. 5.2.4.3 De ziekte. In deze paragraaf wordt verwezen naar foto s. Deze kunt u vinden op de website als bijlage bij 5.2.4. 5.2.4 Rhizoctonia AUTEUR EN CONTACTPERSOON: HANS SCHNEIDER De bodemschimmel Rhizoctonia solani veroorzaakt wortelbrand en wortelrot in suikerbieten. Bij zware aantasting gaan hele percelen verloren. Rotte

Nadere informatie

2. Groene courgette vroege teelt onder minitunnel cultivars bestemming verse markt

2. Groene courgette vroege teelt onder minitunnel cultivars bestemming verse markt 2. Groene courgette vroege teelt onder minitunnel cultivars bestemming verse markt 2.1 Doel Het vergelijken van verschillende cultivars in functie van vrucht- en gewaskenmerken, opbrengst en ziektegevoeligheid

Nadere informatie

Zaaien en planten. Wat is er nodig om een zaadje te laten groeien?

Zaaien en planten. Wat is er nodig om een zaadje te laten groeien? Stap 1 de tuin opruimen, vrijmaken van onkruid en omspitten Stap 2 de moestuin bemesting geven volgens het grondonderzoek Stap 3 de moestuin indelen in percelen Stap 4 Zaaien en planten Wat is er nodig

Nadere informatie

Spinazie voor de verse markt

Spinazie voor de verse markt Spinazie 2019 Spinazie voor de verse markt Verse markt NIEUW El Lucio (LDSP980) El Tajin Pfs: HR: 1-7, 9-17, IR:8 Snelgroeiend ras voor lente en najaar met uitstekende resistenties Hoogrond blad met donkergroene

Nadere informatie

Teelt van lelies in goten in de grond in Drenthe, 2012

Teelt van lelies in goten in de grond in Drenthe, 2012 Teelt van lelies in goten in de grond in Drenthe, 2012 Casper Slootweg Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen UR Business Unit Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit Februari 2013 Programma

Nadere informatie

PRODUCTONTWIKKELING IN ALLIUM NOVITEITEN IN DE PIJPLIJN. Peter Vroegindeweij Accountmanager DGS Koen van der Voort Manager Veredeling DGS

PRODUCTONTWIKKELING IN ALLIUM NOVITEITEN IN DE PIJPLIJN. Peter Vroegindeweij Accountmanager DGS Koen van der Voort Manager Veredeling DGS PRODUCTONTWIKKELING IN ALLIUM NOVITEITEN IN DE PIJPLIJN Peter Vroegindeweij Accountmanager DGS Koen van der Voort Manager Veredeling DGS VAN BEGIN TOT EINDE Intro Bejo/De Groot en Slot Veredeling Verkoop

Nadere informatie

FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT. verrijkt met borium organische meststof toepasbaar in derogatiebedrijf

FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT. verrijkt met borium organische meststof toepasbaar in derogatiebedrijf GROEN FOSFAAT NATUURLIJKE MAÏSMESTSTOF NATUURLIJK FOSFAAT NATUURLIJK FOSFAAT verrijkt met borium organische meststof toepasbaar in derogatiebedrijf FOSFAATMESTSTOF VOOR MAÏS Maïs telen zonder fosfaatkunstmest

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2011 plantenteelt gesloten teelten CSPE KB minitoets bij opdracht 14

landbouw en natuurlijke omgeving 2011 plantenteelt gesloten teelten CSPE KB minitoets bij opdracht 14 landbouw en natuurlijke omgeving 2011 plantenteelt gesloten teelten CSPE KB minitoets bij opdracht 14 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1).

Nadere informatie

hagelschade (geen open) sorteerschade ( > dan 24 uur na sortering) Perenbladvlo 5% vd vruchten met een max opp. van 0,5 cm2

hagelschade (geen open) sorteerschade ( > dan 24 uur na sortering) Perenbladvlo 5% vd vruchten met een max opp. van 0,5 cm2 Conference versie: 27-10-11 Klasse 1.1 Grond Kleur (zie foto's) Grondkleur afwijking Bronskleur is geen keurcriterium kleur 1 5 % kleur 2 hol en vuchtvlees bruin open beschadigin gen - Rot/ stek - Scald

Nadere informatie

Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels,

Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels, Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels, volle kersen of smaakvolle basilicum er natuurlijk niet

Nadere informatie

For information only content must not be duplicated. Grasziekten. Lebrun Benjamin

For information only content must not be duplicated. Grasziekten. Lebrun Benjamin Grasziekten Lebrun Benjamin Grasziekten : introductie 1) Oorzaak grasziekten : Virussen Bacteriën Fungus 2) Ziekten veroorzaken een aantal problemen : Vermindering van de groei van de plant Vermindering

Nadere informatie