Succesvol studeren met Autisme

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Succesvol studeren met Autisme"

Transcriptie

1 Studeren met steun reeks UNLIMITED Succesvol studeren met Autisme Anny Katsma Ankie Wezeman

2

3 Inhoudsopgave Ervaringsverhaal. 6 Jorrit vertelt over zijn studie 6 Informatie ASS 7 Wat is ASS? 7 Verschillende stoornissen binnen het autistisch spectrum 7 Hoe herken je ASS? 8 Wat veroorzaakt ASS? 9 Hoe vaak komt ASS voor? 9 De invloed die ASS kan hebben op studeren 10 Studeren met ASS, mogelijke knelpunten tijdens je studie 10 Tips om succesvol te studeren met ASS 11 Algemene informatie over studeren en ASS (psychiatrische problematiek) 12 Voorafgaand aan de studie 12 Bij het kiezen 13 Tijdens het studeren 13 Studeren met stress 13 Situaties die stress op kunnen roepen. 14 Moet ik op school iets vertellen over ASS? 15 Informatiebronnen voor jou als student 15 Websites over studeren met een beperking 15 Boeken en sites voor mensen met ASS 15 Bronnen 16 Colofon 17 Projectleiding 17 Projectmedewerkers 17 Ontwerp en lay-out 17 Druk 17 Informatie 17

4

5 Voorwoord Iedereen heeft wel eens problemen in de communicatie met anderen. Als je een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) hebt, kun je vaker dan gemiddeld op verschillende manieren moeite hebben met anderen. Iemand met ASS kan zich afzijdig houden van contact of juist veel behoefte hebben aan contact. Bij het communiceren met anderen is het voor mensen met ASS vaak moeilijk aan te voelen wat er bedoeld wordt. Ze kunnen zeer breedsprakig zijn of juist heel weinig zeggen. Ook kunnen er problemen zijn met het verbeeldende vermogen. Dit uit zich in een gebrek aan fantasie of juist in zich verliezen in fantasie. Autisme kan het functioneren van iemand beïnvloeden op alle levensgebieden, zoals in relaties, vrije tijd, werk en opleiding. Maar er zijn ook mensen met ASS die op deze levensgebieden redelijk functioneren of alleen problemen ervaren op één of enkele gebieden. ASS kan, zoals hierboven al is genoemd, ook problemen veroorzaken tijdens je opleiding. Deze problemen kunnen bijvoorbeeld voorkomen tijdens een college waarbij je meer moeite hebt om de docent te begrijpen dan je studiegenoten. Ook kun je door ASS problemen ondervinden tijdens het werken in groepjes, doordat je het moeilijk vind om te begrijpen wat ze bedoelen of moeite hebt met het aanpassen aan de groep. Het is voor iedere student een grote overgang van het middelbaar onderwijs naar een hoger onderwijs, maar met ASS kan dit nog eens extra moeilijk. Deze moeilijke overgang is de reden dat de Hanzehogeschool Groningen deze brochure heeft uitgegeven voor studenten met ASS. Je vindt hierin ook algemene informatie over ASS, maar voornamelijk over ASS binnen het onderwijs. De brochure geeft bijvoorbeeld knelpunten, maar ook tips met betrekking tot het studeren met ASS. Ook wordt de vraag vertel ik aan anderen dat ik ASS heb behandeld. Je kunt in deze brochure ook de mogelijkheden, aanpassingen en ondersteuning, die op de Hanzehogeschool Groningen mogelijk is, lezen. Ten slotte worden er tips gegeven over andere informatiebronnen waarin je informatie over ASS en studeren met ASS kunt vinden.

6 Studeren met autisme Jorrit vertelt over zijn studie Ik heb de studie informatica afgerond. Vlak na mijn afstuderen kreeg ik de diagnose stoornis van Asperger. Tijdens mijn studietijd heb ik dus nooit geweten dat ik autistisch was, al had ik, achterafgezien, wel veel klachten die daar later bij bleken te horen. 6 Ik heb dus niet kunnen profiteren van bijvoorbeeld een Wajong uitkering, of hulp of ondersteuning tijdens mijn studie. (ik heb gewoon naast mijn studie gewerkt, wat eigenlijk wel zwaar was.) Ik vind het daarom belangrijk te benadrukken dat er veel studenten zijn die op moment van studeren misschien nog geen diagnose hebben of niet van zichzelf weten dat zij autistisch zijn maar wel de problemen ervan ervaren. En ook al zijn zij al wel gediagnosticeerd, zij niet de hulp en ondersteuning krijgen die misschien nodig zijn. niet actief mee wilde werken en voelde me steeds ellendiger. Achteraf vind ik het heel jammer dat ik toen niet wist wat ik nu wel weet, namelijk dat ik behoefte heb aan structuur en duidelijke taakverdeling. Dan kan ik prima samen werken in een groep. Ook heb ik moeite met het selecteren van informatie, wanneer ik duidelijk heb wat ik moet weten kan ik het prima leren. Achteraf weet ik van alle mogelijkheden die er zijn binnen school. Had ik dit toen geweten zou alles een stuk makkelijker zijn geweest! Konden mensen herkennen dat ik autistisch ben? Nou, de meeste mensen, (docenten en medestudenten), konden niet aan mij zien dat ik autistisch was. Ik was niet opvallend, gedroeg me niet vreemd, kon schijnbaar redelijk meekomen, haalde mijn tentamens, geen directe problemen zichtbaar. Ik had echter veel vage klachten wat in de loop van mijn studie steeds erger werd. Zo was ik erg gespannen, voelde me heel moe en kon me erg onrustig voelen en gedragen. Ik kon niet mee praten met mijn groepsleden bij een gezamenlijk project. Ik wist niet meer welke informatie ik nu wel en welke niet moest leren voor een toets of tentamen. Groepsgenoten dachten dat ik lui was of Ik hoop dat andere studenten met een Autistische stoornis dit aan (kunnen) geven en leren wat ze nodig hebben om hun studie goed af te ronden. Met een paar kleine zaken kan je het jezelf al een stuk makkelijker maken. Ook kan de studieloopbaanbegeleider (SLB er) je helpen bij het kiezen van aanpakken en plannen.

7 Succesvol studeren met autisme Informatie ASS Wat is ASS? ASS staat voor Autisme Spectrum Stoornis. Onder ASS vallen dus alle stoornissen binnen het Autistisch Spectrum. We spreken van een spectrum om aan te geven dat autisme op vele verschillende manieren tot uiting kan komen. De term autisme komt van het Griekse woord autos, dit betekend zelf. Autos verwijst naar de in zichzelf gekeerde indruk die mensen met autisme soms maken. Autisme wordt in de DSM-IV geclassificeerd als een pervasieve ontwikkelingsstoornis. Dit betekend in de praktijk dat mensen met ASS vooral moeite hebben met het sociale begrip en sociale intuïtie. Mensen met autisme weten soms niet wat er precies van ze wordt verwacht in bepaalde situaties en weten niet hoe ze moeten reageren in sociale interacties. Dit zorgt ervoor dat ze zich vaak onzeker en angstig kunnen voelen. Om deze angst onder controle te houden of te vermijden nijgen ze naar het vasthouden aan bekende regels en patronen. Dit houdt in dat ze moeilijk met veranderde of veranderende situaties om kunnen gaan. Verderop in deze brochure zal er nog meer informatie worden gegeven over autisme en DSM-IV. 7 Verschillende stoornissen binnen het autistisch spectrum Deze verschillende stoornissen binnen het autistisch spectrum zijn: 1. Autisme 2. PDD-NOS 3. Syndroom van Asperger 4. Multiplex ontwikkelingsstoornis/ Multiplex (Complex) Developmental Disorder (MCDD)

8 Studeren met autisme Hoe herken je ASS? Verschillende stoornissen uit het autistisch spectrum hebben verschillende belangrijke kenmerken. Er bestaat vaak een typisch beeld van iemand die autistisch is, zoals hoogbegaafdheid of het niet in staat zijn tot een normaal gesprek. Dit beeld van een autistisch persoon kan bij mensen die niet autistisch zijn vaak gecreëerd worden door verhalen uit hun omgeving, televisie of films, zoals de film Rainman Toch is geen mens met een autische stoornis hetzelfde, omdat ieder mens uniek is. De verschillende stoornissen hebben verschillende kenmerken en ook uit een bepaalde stoornis zich bij ieder persoon weer anders en in meer of mindere mate. Dit mate waarin de onderstaande kenmerken voorkomen zijn afhankelijk van je intelligentie, je aanleg en je socialisatie, dus je opvoeding. 3. Het derde kenmerk is een opvallend beperkt repertoire van bezigheden en interesses en beperkte, zich herhalende, stereotype patronen van gedrag. Een voorbeeld hiervan is dat je minder interesses hebt dan gemiddeld en daar helemaal in op kunt gaan, zelfs als het niet gepast is in een situatie of je al;s je eigenlijk iets anders moet doen. Ook kan het zijn dat je gefixeerd bent, dus een overmatige aandacht hebt, voor een bepaald voorwerp, waardoor je niet meer op je omgeving let, maar alleen op het desbetreffende voorwerp. 8 Wel zijn er een drietal kenmerken welke bij ieder persoon met een stoornis uit het autistisch spectrum in meer of mindere mate (op)spelen. Deze zijn; 1. Kwalitatieve tekortkomingen/beperkingen in sociale interacties. Hierbij gaat het vooral op wederkerigheid. Een voorbeeld hiervan is dat je met een autistische stoornis wel tegen iemand kunt praten, maar vaak moeite hebt met het voeren van een echt gesprek met iemand. 2. Kwalitatieve tekortkomingen/beperkingen in nonverbale en verbale communicatie en het verbeeldend vermogen. Een voorbeeld hiervan bij nonverbale communicatie (lichaamstaal of gezichtsuitdrukkingen), is dat je moeite kunt hebben om te begrijpen dat iemand boos of geïrriteerd is, na aanleiding van zijn of haar gezichtsuitdrukking. Een voorbeeld bij verbale communicatie (het praten/gesprekken), is dat je moeite kunt hebben met het onderscheiden van wat iemand letterlijk of figuurlijk bedoelt. Je hebt het soms niet door als iemand een grap maakt.

9 Succesvol studeren met autisme Wat veroorzaakt ASS? Uit onderzoek van de afgelopen jaren wordt het steeds duidelijker dat ASS grotendeels verklaard wordt door biologische factoren. In eerder onderzoek is gekeken naar erfelijkheid (genetica) en naar het functioneren van de hersenen. ASS wordt voor ongeveer 80 tot 90 procent verklaard vanuit erfelijke factoren. Verder lijken de hersenen van mensen met ASS anders te functioneren dan de hersenen van mensen zonder deze diagnose. Doordat de hersenen van mensen met ASS anders te lijken functioneren, zien we bij onderzoek bijvoorbeeld dat kinderen met ASS meer fouten maken bij verschillende taken en dat ze moeite hebben om steeds nieuwe oplossingen te bedenken of te wisselen van strategie. Ook lijken mensen met ASS moeite te hebben met het interpreteren van emoties en het zich verplaatsen in andere mensen. Hoe dit precies komt is nog niet duidelijk. 9 Hoe vaak komt ASS voor? We weten niet precies hoeveel mensen met autisme er in Nederland zijn. Daar is namelijk geen onderzoek naar gedaan. Op basis van recente epidemiologische studies uit het buitenland gaan we ervan uit dat autisme bij 0,58 % van de bevolking voor komt, waarvan de volgende varianten bij HBO-studenten vooral voorkomen % klassiek autisme % de stoornis van Asperger % PDD-NOS Deze percentages kunnen we ook voor Nederland gebruiken omdat autisme overal ter wereld in vergelijkbare mate voor komt. Omgerekend betekent dit dat er in Nederland ongeveer mensen zijn met een vorm van autisme De overige vormen van autisme komen sporadisch voor. Daarom kunnen we die aantallen niet in percentages uitdrukken.

10 Studeren met autisme De invloed die ASS kan hebben op studeren Studeren met ASS, mogelijke knelpunten tijdens je studie Jongeren met een stoornis uit het autistische spectrum stromen steeds vaker door naar het hoger onderwijs en ervaren daar soms onbegrip en studieproblemen. Op het middelbare onderwijs is alles nog gestructureerd, iets dat op het HBO minder het geval is. Er zal meer gevraagd worden naar eigen keuzes en een beroep worden gedaan op je eigen verantwoordelijkheid en initiatief. Uit ervaring weten we dat een student met ASS vaak mensen van buitenaf nodig hebben om dit overzicht te bewaren. Studenten met ASS hebben vaak meer moeite met de bedoelingen van anderen (medestudenten en docenten) te begrijpen, dus wordt het lastiger een beroep te doen op mensen van buitenaf. Weten waar je als studente met ASS tegenaan kunt lopen tijdens je studie kan helpen op tijd de juiste hulp te vragen. Studeren aan een HBO opleiding houdt ook vaak in dat er samen gewerkt moet worden in groepjes (projectgroepen), iets dat knelpunten kan geven voor een student met ASS. Het leren voor, en maken van tentamens, bestuderen van lesmateriaal, colleges volgen, individuele verslagen en samenwerken in projectgroepen of teams (stage bijv) zijn allerlei zaken die verwacht worden van een HBO student. Dit is natuurlijk al nieuw, veel en kan voor stress zorgen bij studenten maar voor studenten met ASS wordt het vaak als nog stressvoller en vermoeiender ervaren. Er worden een aantal kenmerken genoemd van studenten met ASS binnen het hoger onderwijs, sommige zullen herkenbaar voor je zijn, andere zijn mogelijke kenmerken, immers iedere student blijft uniek! moeite met het verwerken van (gesproken) informatie (Colleges.) 2. het onderscheiden van hoofd- en bijzaken in informatie kan moeilijk zijn. (colleges, lessen) 3. moeite bij het leggen van verbanden, abstractievermogen (uitvoeren van projectopdr. bijv) 4. moeite met flexibiliteit (opzet of planning veranderd binnen opleiding of werkgroepje) 5. behoefte aan structuur en duidelijke opdrachten. (Opdrachten zelf van internet moeten halen) 6. moeite met sociale interacties(niet oppikken van subtiele signalen, eenrichtingsverkeer, letterlijk opvatten van uitspraken.) (samenwerking met medestudenten en overleg met docenten.) 7. Ontstaat stress bij overvloed aan prikkels of afwijkende situaties (bijv. wanneer de les later begint of mensen die te laat binnen komen bij college.) Er is veel te lezen en op te zoeken over mensen met ASS en over studeren met ASS. Sommige kenmerken zullen herkenbaar zijn andere minder. Belangrijker is hier rekening mee te houden en te kijken naar de invloed ervan op je studie. Door deze kenmerken van ASS zijn er een aantal mogelijke knelpunten waar een student met ASS rekening mee zou kunnen houden om de kans op succesvol afstuderen te vergroten.

11 Succesvol studeren met autisme Tips om succesvol te studeren met ASS 8. Zorg voor een goede (dag) planning 9. Roep de hulp in van bijvoorbeeld SLB-er voor een taakgerichte planning bij moeilijkheden. 10. Zorg voor een rustige (prikkelarme )studieruimte. Binnen de Hanze hogescholen kun je hier ook gebruik van maken, vraag hiernaar bij de SLB-er. 11. Vraag docenten naar een hand out van de stof tijdens colleges en/of lessen 12. Maak gebruik van de periodieke gesprekken met je SLB-er, stel hier desnoods een vast gespreksprotocol voor op. 13. Zoek een plek op tijdens lessen waar je het minst afgeleidt wordt. Dit het liefst als vaste plek naast vaste mensen. 14. Structureer je aantekeningen en/of ontvangen hand out in een map zodat deze goed zijn terug te vinden voor jou. 15. Maak met studiegroepen vaste afspraken over bijvoorbeeld contacturen en pauzes. 16. Stel een voorzitter aan die voor structuur zorgt, zorg voor een voor jouw duidelijke taak 17. Probeer duidelijkheid te bieden aan de werkgroep, leg uit dat jij een vaste taak en duidelijkheid nodig hebt om het juiste resultaat te behalen. 18. Maak gebruik van al je sterke punten! 11

12 Studeren met autisme Algemene informatie over studeren en autisme Autisme kan het studeren op verschillende manieren beïnvloeden. Het is goed om te weten dat er bij een aantal studenten geen of weinig negatieve effecten zijn, dan wel dat zij strategieën hebben ontwikkeld waardoor zij minder belemmeringen ondervinden. Het is ook van belang te weten dat het hoger beroepsonderwijs een leeromgeving is waarin een verantwoordelijkheid voor het eigen leerproces en het aankunnen van een redelijk volwassen studentenrol worden vereist zijn. Verder wordt er van de student gevraagd dat hij of zij kan reflecteren op het eigen leerproces en in staat is in groepen samen te werken aan projecten. Het hoger beroepsonderwijs vraagt van de student een andere leerwijze; meer zelfstudie, vaak meer leesstof en minder tijd. Daarnaast zijn het vaak grote instellingen, zeker in vergelijking met scholen voor voortgezet onderwijs. Al deze factoren kunnen bijdragen tot meer (studie) stress en tot verminderd studieplezier. Ieder persoon is een individu met een eigen manier van denken en leren. Het kan van belang zijn om stil te staan bij een aantal zaken waar je mee te maken krijgt, voorafgaand aan het studeren, bij het kiezen van een studie en tijdens het studeren zelf. Voorafgaand aan de studie 12 Een goede voorbereiding en een geschikte keuze kunnen veel problemen voorkomen. Stel jezelf - eventueel samen met een ondersteuner - de volgende vragen: 1. heeft onderwijs voor mij de komende periode prioriteit? 2. is mijn psychische gezondheid stabiel genoeg om me te kunnen concentreren op mijn opleiding? 3. wat waren mijn eerdere ervaringen met onderwijs? 4. wat is voor mij belangrijk bij het omgaan met die eisen (lichamelijk, intellectueel, emotioneel)? 5. heb ik het doorzettingsvermogen en het zelfvertrouwen om frustraties aan te kunnen, informatie te krijgen van ondersteunend personeel of docenten van de onderwijsinstelling, voor mezelf op te komen als dat nodig is? 6. ben ik in staat om aanvragen, formulieren en ander papierwerk goed te verzorgen en te bewaren? 7. als mijn situatie of conditie verandert, zal ik dan in staat zijn om mijn plannen opnieuw in te schatten en zonodig aan te passen? 8. wat vinden voor mij belangrijke mensen van mijn studieplannen? 9. zijn mijn persoonlijke omstandigheden nu geschikt om een opleiding succesvol te kunnen volgen en zo niet, wat kan ik daaraan verbeteren? 10. wat is het goede moment om te starten? 11. is het verstandig over mijn psychiatrische problematiek te vertellen als ik kennis ga maken of ga starten op de opleiding?

13 Succesvol studeren met autisme Bij het kiezen Gebruik de tijd die je hebt om een goede keuze te maken, om je te oriënteren op de keuzemogelijkheden en om je af te vragen wat voor jouw persoonlijk belangrijke criteria zijn bij het kiezen van een opleiding en de omgeving waarin je die wilt volgen. Als je dat alleen niet lukt, kun je daar hulp bij vragen van anderen, zoals familie, vrienden, eventuele hulpverleners/begeleiders waarmee je contact hebt. Belangrijke vragen voor het kiezen van een studie: 12. is het voor mij duidelijk wat ik wil studeren? 13. heb ik een duidelijk, realistisch beeld over de eisen die het hoger beroepsonderwijs aan mij stelt? 14. welke mogelijkheden zijn er om me voor te bereiden op een nieuwe onbekende omgeving? 15. Zijn er op de door mij gekozen studie bepaalde aanpassingen waarvan ik gebruik zou kunnen maken tijdens het studeren? Tijdens het studeren Hieronder worden een aantal suggesties gegeven die je kunt gebruiken bij het studeren. Van belang is om te onderzoeken welke strategie het beste bij jou past. Voor de meeste studenten telt dat het één van de moeilijkste opgaven is om daadwerkelijk te beginnen met het studeren. 13 Enkele suggesties zijn: 16. Bedenk wat voor jou de beste plek is om te kunnen studeren, zonder afgeleid te worden. 17. Het kan helpen om met een vast iemand afspraken te maken om gezamenlijk te gaan studeren of met diegene te overleggen wat de hoofd en bijzaken zijn van het geen je moet leren of behandelen. 18. Probeer in ieder geval één van de taken te voltooien die je wilt doen. Zoals genoemd is beginnen met het studeren één van de moeilijkste dingen en een taak volbrengen kan je de energie geven er nog één bij te doen. Om te voorkomen dat de studie chaotisch wordt, moet je zoveel mogelijk structuur aanbrengen. In het hoger onderwijs heb je veel verantwoordelijkheid voor je eigen indeling qua tijd. Veel studenten hebben de ervaring dat de vele vrije uren in het begin, na verloop van tijd te weinig zijn om alle taken en opdrachten te voltooien. Je zou kunnen zeggen, dat als je efficiënt wilt studeren het van belang is om één en ander goed te (leren) plannen en organiseren (timemanagement). Ontwikkel een zekere studie routine; een vast ritme en tijden waarop je studeert. Maak regelmatig een prioriteiten lijst, sit kan bijvoorbeeld met je studieloopbaan begeleider. Ontwikkel voor jezelf een overzichtelijke leerbibliotheek zodat je gemakkelijk terug kan vinden waar je wát hebt liggen. (boeken aantekeningen mappen met etiketten). Maak er een gewoonte van een agenda te gebruiken voor afspraken, je planning e.d. zodat je één en ander gemakkelijk kunt overzien. Studeren met stress Studeren kan stress geven! Bijna iedere student voelt zich in een bepaalde periode van zijn studie gestresst. Er zullen ook gedurende jouw studie situaties voorkomen die je niet verwacht, sommige situaties kunnen moeilijk voor je zijn om ermee om te gaan, weer andere kunnen veel emoties oproepen om allerlei redenen (eerdere ervaringen, gebeurtenissen, nieuwe ervaringen, omstandigheden e.d.).

14 Studeren met autisme Situaties die stress op kunnen roepen. 1. Onbegrip; je kunt je niet begrepen voelen door anderen. De ander snapt niet dat je op een bepaalde manier reageert op bepaalde situaties. 2. Docenten opdrachten die voor jouw erg onduidelijk of vaag zijn. 3. Situaties die vragen om een zekere flexibiliteit te hanteren in tijdsdruk en opdrachten. 4. Bepaalde taken of opdrachten vragen (te) veel energie om vol te kunnen houden. 5. Kritiek en/of negatieve beoordelingen krijgen die je erg teleurstellen of als niet eerlijk ervaart. 6. Problemen in het contact met medestudenten. Bijvoorbeeld geen of weinig contacten hebben, zaken te persoonlijk opvatten, je in de steek gelaten voelen. 7. Je niet veilig voelen in de onderwijsinstelling. 8. De decaan komt niet op gemaakte afspraak of is steeds moeilijk bereikbaar. 9. Had je net een lang werkstuk af, crasht je computer en ben je al je werk kwijt, terwijl je nog geen back-up gemaakt hebt. 10. Je hebt een aantal lessen moeten missen en bent bang dat het niet meer in te halen is. 11. Discriminerende opmerkingen van anderen. 12. Problemen naast de studie, die veel energie op vragen en/of veel emoties oproepen. 14 Het eerste studiejaar kost vaak de meeste (in)spanning. Nieuwe mensen, een nieuwe omgeving, andere lesstof en dergelijke vragen veel aandacht en energie. Veel studenten hebben de ervaring dat ze na het eerste jaar zich redelijk hebben aangepast aan de nieuwe omgeving. Van belang kan zijn om te bekijken in hoeverre je een zeker stapelen van stress en emoties kan voorkomen. Immers, onder erg veel spanning studeren zal weinig resultaat opleveren. Als dit het geval is kun je aan een aantal zaken denken die een mogelijke bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van de stress. Probeer een preventieve werkwijze te ontwikkelen om te zorgen dat je adequaat reageert. Bij het bedenken van deze werkwijze kun je de hulp inroepen van een ander, bijvoorbeeld je mentor/decaan of je hulpverlener. Het is goed om ook hierbij te bedenken dat wat voor de één geldt voor een ander net even anders kan zijn. Over het voorkomen van en omgaan met stress kan je ook lezen in de brochure Voorkomen van en omgaan met stress. Een Persoonlijk Actieplan. Deze brochure is ook een onderdeel van deze Studeren met steunreeks van de Hanzehogeschool Groningen.

15 Succesvol studeren met autisme Moet ik op school iets vertellen over ASS? Sommige van de suggesties, die in deze brochure zijn genoemd, kun je toepassen zonder dat je hoeft te vertellen dat er sprake is van psychiatrische problematiek. Het is wel van belang te weten dat de onderwijsinstelling waar je studeert iets van je moet weten en begrijpen als je voor aanpassingen en/of hulpbronnen in aanmerking wilt komen. Veel docenten zullen weinig kennis hebben van ASS en een zekere mate van openheid kan hen helpen het beter te begrijpen. Er zijn ook alternatieven. Een voorbeeld is om voor een deel open te zijn. Bijvoorbeeld door met je mentor of decaan een gesprek te hebben over eventuele studiemoeilijkheden. Deze mentor/decaan kan dan met jou overleggen wat de mogelijkheden in ondersteuning of aanpassingen zijn en wie er wel en niet op de hoogte gebracht moet worden. Over het wel of niet geven van openheid over je aandoening kan je ook lezen op de website en in de brochure Vertel ik het wel of niet (zie achter in deze brochure.) Informatiebronnen voor jou als student Websites over studeren met een beperking Het Lectoraat Rehabilitatie van de Hanzehogeschool is een van de initiatiefnemers van een website waarop interessante informatie is te vinden over studeren met een (psychische) beperking. Deze is Een site van het expertisecentrum Handicap en studie heeft tevens een interessante site die het onderwerp studeren met een beperking behandeld. Deze is: 15 Boeken en sites voor mensen met ASS Attwood, T. Het syndroom van asperger, Delfos, F. Een vreemde wereld, Vermeulen, P. Brein bedriegt. Als autisme niet op autisme lijkt, Willey, L. Doen alsof je normaal bent,

16 Studeren met autisme Publicaties project Studeren met steun Deze brochure is een onderdeel van de Studeren met steun reeks van het lectoraat Rehabilitatie van de Hanzehogeschool Groningen. Andere titels in deze reeks zijn: Succesvol studeren met psychiatrische problematiek. Ervaringen van studenten 2. Succesvol studeren met ADHD 3. Succesvol studeren met een Borderline persoonlijkheidsstoornis 4. Succesvol studeren met een eetstoornis 5. Succesvol studeren met schizofrenie 6. Succesvol studeren met een stemmingsstoornis 7. Succesvol studeren met een angststoornis 8. Vertel ik het wel of vertel ik het niet. Openheid over je psychiatrische achtergrond 9. Voorkomen van en omgaan met stress. Het maken van een Persoonlijk Actieplan voor en door studenten met een psychiatrische achtergrond. 10. Ben ik er op tijd bij?. Behoeften aan steun herkennen. 11. Hoe krijg ik wat ik nodig heb?. Vragen om ondersteuning en vragen om aanpassingen. 12. Hoe kan ik adequaat reageren?. Op feedback reageren 13a. Met onderlinge steun studeren. Handleiding voor het opzetten en uitvoeren van een lotgenotengroep 13b. Met onderlinge steun studeren. Onderzoeksrapport. 14. Waar kan ik terecht?. Wegwijzer voor studenten met psychische problemen, en handicaps in Groningen 15. Hoe herken ik dat studenten psychische problemen hebben? Workshop voor onderwijskundig personeel 16. Wat voor ondersteuning hebben studenten met een psychiatrische achtergrond nodig? Workshop voor onderwijskundig personeel

17 Succesvol studeren met autisme Colofon De reeks Studeren met steun is een uitgave van het Lectoraat rehabilitatie van de Hanzehogeschool Groningen. Projectleiding Lies Korevaar Projectmedewerkers Hanny van Asdonck Peter van der Ende Eddy Hofman José Schotanus Cees Witsenburg Auteurs Brochure Annie Katsma en Ankie Wezeman 17 Ontwerp en lay-out Sandra Jonge Poerink - GSC Druk Grafisch Centrum HG Informatie Hanzehogeschool Groningen Lectoraat Rehabilitatie lectoraatrehabilitatie@org.hanze.nl Website: Telefoon: (050)

18 Deze brochure is tot stand gebracht door: UNLIMITED Lectoraat Rehabilitatie

Succesvol studeren met autisme (ASS)

Succesvol studeren met autisme (ASS) Succesvol studeren met autisme (ASS) 1 Lies Korevaar 2 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Het verhaal van Jorrit... 4 ASS... 7 Wat is ASS?... 7 Verschillende stoornissen binnen het autistisch spectrum... 7 Hoe

Nadere informatie

Studeren met steun reeks UNLIMITED. - Behoeften aan steun herkennen - Ben ik er op tijd bij? Cees Witsenburg Lies Korevaar

Studeren met steun reeks UNLIMITED. - Behoeften aan steun herkennen - Ben ik er op tijd bij? Cees Witsenburg Lies Korevaar Studeren met steun reeks UNLIMITED - Behoeften aan steun herkennen - Ben ik er op tijd bij? Cees Witsenburg Lies Korevaar Inhoudsopgave Voorwoord 5 Behoeften aan steun herkennen 6 Sjaak (1) 6 Inleiding

Nadere informatie

Studeren met steun reeks UNLIMITED. - Op feedback reageren - Hoe kan ik adequaat reageren? Cees Witsenburg Lies Korevaar

Studeren met steun reeks UNLIMITED. - Op feedback reageren - Hoe kan ik adequaat reageren? Cees Witsenburg Lies Korevaar Studeren met steun reeks UNLIMITED - Op feedback reageren - Hoe kan ik adequaat reageren? Cees Witsenburg Lies Korevaar Inhoudsopgave Voorwoord 5 Op feedback reageren 6 Annemiek(1) 6 Inleiding 6 Op feedback

Nadere informatie

Vertel ik het wel of Vertel ik het niet

Vertel ik het wel of Vertel ik het niet Studeren met steun reeks UNLIMITED - Openheid over je psychiatrische achtergrond - Vertel ik het wel of Vertel ik het niet Lies Korevaar Inhoudsopgave Voorwoord 5 Ineke 6 Martin 6 Inleiding 6 Openheid

Nadere informatie

Expertisecentrum Begeleid Leren. Succesvol studeren met steun voor (jong)volwassenen met een psychiatrische aandoening

Expertisecentrum Begeleid Leren. Succesvol studeren met steun voor (jong)volwassenen met een psychiatrische aandoening Expertisecentrum Begeleid Leren Succesvol studeren met steun voor (jong)volwassenen met een psychiatrische aandoening Expertisecentrum Begeleid Leren Ê Succesvol studeren met steun voor (jong)volwassenen

Nadere informatie

Hoe krijg ik wat ik nodig heb?

Hoe krijg ik wat ik nodig heb? Studeren met steun reeks UNLIMITED - Vragen om ondersteuning & Vragen om aanpassingen - Hoe krijg ik wat ik nodig heb? Cees Witsenburg Lies Korevaar Inhoudsopgave Voorwoord 5 Vragen om ondersteuning 6

Nadere informatie

IPS en Begeleid Leren

IPS en Begeleid Leren IPS en Begeleid Leren Symposium IPS Arbeidsreïntegratie met de beste papieren? Amersfoort, 30 maart 2006 Lies Korevaar Programma Workshop Welkom Doelstelling workshop Inleiding Doelgroep Begeleid Leren-programma

Nadere informatie

Voorkomen van en omgaan met stress. Het maken van een Persoonlijk Actieplan voor studenten met psychische klachten

Voorkomen van en omgaan met stress. Het maken van een Persoonlijk Actieplan voor studenten met psychische klachten Voorkomen van en omgaan met stress Het maken van een Persoonlijk Actieplan voor studenten met psychische klachten Voorkomen van en omgaan met stress Het maken van een Persoonlijk Actieplan voor studenten

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Het beantwoorden van de vragen uit de checklist helpt je om twee manieren namelijk:

Het beantwoorden van de vragen uit de checklist helpt je om twee manieren namelijk: Studeren met autisme in het hoger onderwijs checklist Inleiding over studeren in het hoger onderwijs Studeren in het hoger onderwijs is vaak heel anders dan je tot nu toe gewend was. Er wordt van je verwacht

Nadere informatie

Succesvol studeren met ADHD. Lies Korevaar

Succesvol studeren met ADHD. Lies Korevaar Succesvol studeren met ADHD 0 Lies Korevaar 1 Inhoudsopgave Voorwoord... 4 Het verhaal van Esther... 3 ADHD... 5 Wat is ADHD?... 5 Kenmerken van ADHD... 6 Hoe vaak komt ADHD voor?... 6 De invloed die ADHD

Nadere informatie

Studeren met steun reeks UNLIMITED. Succesvol studeren met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Eddy Hofman Lies Korevaar

Studeren met steun reeks UNLIMITED. Succesvol studeren met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Eddy Hofman Lies Korevaar Studeren met steun reeks UNLIMITED Succesvol studeren met een borderline persoonlijkheidsstoornis Eddy Hofman Lies Korevaar Inhoudsopgave Voorwoord 5 Anita 6 Studeren met een borderline persoonlijkheidsstoornis

Nadere informatie

13-11-2014. Poster. Belemmeringen in drie categorieën te verdelen: In duo s: 1. Persoonlijke belemmeringen

13-11-2014. Poster. Belemmeringen in drie categorieën te verdelen: In duo s: 1. Persoonlijke belemmeringen Poster Jacomijn Hofstra Onderzoeker lectoraat Rehabilitatie en docent Toegepaste Psychologie, Hanzehogeschool Groningen In duo s: Belemmeringen in drie categorieën te verdelen: Wat hindert jongvolwassenen

Nadere informatie

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo StudieThermometer Mw Demo Kandidaat 27-11 - 2018 Temperatuur wat aan de lage kant? Instelling Demo Beste Demo, Goed dat je de StudieThermometer hebt ingevuld! Het helpt je om te bekijken of alles goed

Nadere informatie

Succesvol studeren met ADHD

Succesvol studeren met ADHD Studeren met steun reeks UNLIMITED Succesvol studeren met ADHD Eddy Hofman Lies Korevaar Inhoudsopgave Voorwoord 5 Esther 6 Studeren met ADHD in het algemeen 9 ADHD 9 Hoe herken je ADHD? 10 Hoe vaak komt

Nadere informatie

Overzicht. Wat heeft hij/zij? Wat is zijn diagnose? Omgaan met psychische aandoeningen voor docenten. Inleiding. 1. Inleiding

Overzicht. Wat heeft hij/zij? Wat is zijn diagnose? Omgaan met psychische aandoeningen voor docenten. Inleiding. 1. Inleiding Omgaan met psychische aandoeningen voor docenten Success@School Urecht, 29 november 2018 1. Inleiding Overzicht 2. Signaleren psychische problemen 3. Invloed psychische aandoening op het studeren dr. Lies

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

Werkgeversvereniging Oost - Regio IJssel/Vecht

Werkgeversvereniging Oost - Regio IJssel/Vecht Werkgeversvereniging Oost - Regio IJssel/Vecht 1. Welke associaties heeft u bij het begrip Autisme? Contactgestoord, nemen geen initiatief. Beperkt in het sociaal wenselijk gedrag, grotere behoefte aan

Nadere informatie

Voorkomen van en omgaan met stress. - Het maken van een Persoonlijk Actieplan voor en door studenten met een psychiatrische achtergrond -

Voorkomen van en omgaan met stress. - Het maken van een Persoonlijk Actieplan voor en door studenten met een psychiatrische achtergrond - Studeren met steun reeks UNLIMITED - Het maken van een Persoonlijk Actieplan voor en door studenten met een psychiatrische achtergrond - Voorkomen van en omgaan met stress Marianne Bassant Lies Korevaar

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Succesvol studeren met schizofrenie

Succesvol studeren met schizofrenie Studeren met steun reeks UNLIMITED Succesvol studeren met schizofrenie Eddy Hofman Lies Korevaar Inhoudsopgave Voorwoord 5 Coen 6 Studeren met schizofrenie in het algemeen 9 Psychotische stoornis 9 Schizofrenie

Nadere informatie

o Vallen er veel studenten uit? o Zijn er veel moeilijke vakken, zo ja, welke? o Hoeveel contacturen zijn er / hoeveel zelfstudie moet je doen?

o Vallen er veel studenten uit? o Zijn er veel moeilijke vakken, zo ja, welke? o Hoeveel contacturen zijn er / hoeveel zelfstudie moet je doen? Gaan studeren Wil je na je havo-, vwo- of mbo-diploma graag verder studeren aan een hogeschool of universiteit? Maar weet je niet zeker of dat kan vanwege je functiebeperking? Dan helpt deze folder je

Nadere informatie

Succesvol studeren met een stemmingsstoornis

Succesvol studeren met een stemmingsstoornis Studeren met steun reeks UNLIMITED - Depressie en Manie - Succesvol studeren met een stemmingsstoornis Lies Korevaar Eddy Hofman Inhoudsopgave Voorwoord 5 Daphne 6 Stemmingsstoornis 8 Depressie 8 Wat

Nadere informatie

DOEL van de WORKSHOP. KIESKEURIG 3 jaar OPDRACHT. Hoe KIESKEURIG bent u geweest bij het kiezen van deze workshop? 13-11-2014

DOEL van de WORKSHOP. KIESKEURIG 3 jaar OPDRACHT. Hoe KIESKEURIG bent u geweest bij het kiezen van deze workshop? 13-11-2014 KIESKEURIG 3 jaar Ondersteuning bij het kiezen van een vervolgopleiding voor middelbare scholieren HAVO en VWO November 2014 Eveline Hartman RSG Wolfsbos Hoogeveen Franca Hiddink Lectoraat rehabilitatie

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Doel van deze presentatie is

Doel van deze presentatie is Doel van deze presentatie is Oplossingsgericht? Sjoemelen? Evaluatie van de praktische oefening. Verbetersuggesties qua oplossingsgerichtheid (niet met betrekking tot de inhoud van de gebruikte materialen)

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Voorkomen van en omgaan met stress. - Het maken van een Persoonlijk Actieplan voor en door studenten met een psychiatrische achtergrond -

Voorkomen van en omgaan met stress. - Het maken van een Persoonlijk Actieplan voor en door studenten met een psychiatrische achtergrond - Studeren met steun reeks UNLIMITED - Het maken van een Persoonlijk Actieplan voor en door studenten met een psychiatrische achtergrond - Voorkomen van en omgaan met stress Marianne Bassant Lies Korevaar

Nadere informatie

Studeren met een functiebeperking

Studeren met een functiebeperking Studeren met een functiebeperking Informatie voor aspirant-studenten 1 Studiesuccescentrum Windesheim Inhoud Studeren met een functiebeperking, informatie voor aspirant-studenten... 1 Studeren met een

Nadere informatie

1.6 Wat hindert en wat helpt bij het studeren met een psychische aandoening?

1.6 Wat hindert en wat helpt bij het studeren met een psychische aandoening? 1.6 Wat hindert en wat helpt bij het studeren met een psychische aandoening? Om als professional meer inzicht te krijgen in welke problemen en met psychische aandoeningen ervaren tijdens het studeren en

Nadere informatie

MBO-HBO DOORSTROOMASSESSMENT

MBO-HBO DOORSTROOMASSESSMENT MBO-HBO DOORSTROOMASSESSMENT Jij en het hbo. een succesvolle combinatie? 1 UNIEKE KANS Jij en het hbo..een succesvolle combinatie? Unieke kans..test jezelf voor het hbo! Krijg zicht op jezelf Ontdek je

Nadere informatie

Deel VI Verstandelijke beperking en autisme

Deel VI Verstandelijke beperking en autisme Deel VI Inleiding Wat zijn de mogelijkheden van EMDR voor cliënten met een verstandelijke beperking en voor cliënten met een autismespectrumstoornis (ASS)? De combinatie van deze twee in een en hetzelfde

Nadere informatie

Autisme Spectrum Stoornissen

Autisme Spectrum Stoornissen www.incontexto.nl to nl Autisme Spectrum Stoornissen Drs. Nathalie van Kordelaar Nathalie van Kordelaar en Mirjam Zwaan Opbouw voorlichting Algemene kennis van autisme. Handelen in werksituaties. Alle

Nadere informatie

Succesvol studeren met psychische klachten?! De rol van de onderwijsinstellingen bij de begeleiding van studenten met psychische klachten

Succesvol studeren met psychische klachten?! De rol van de onderwijsinstellingen bij de begeleiding van studenten met psychische klachten Succesvol studeren met psychische?! De rol van de onderwijsinstellingen bij de begeleiding van studenten met psychische Sietske Sportel, adviseur Expertisecentrum handicap + studie Participatie door educatie,

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Inzicht in Autisme. Lezing

Inzicht in Autisme. Lezing Inzicht in Autisme Lezing 18-09-2014 FRANS COOLEN ASS Trainer NVA ASS Trainer/coach bij In to Autisme frans.coolen@intoautisme.nl ASS Autisme Spectrum Stoornis Per persoon Per leeftijd In ernst In verschijningsvorm

Nadere informatie

Interessen: Wat vind ik leuk?

Interessen: Wat vind ik leuk? Interessen: Wat vind ik leuk? Opdracht 1: Zet een kruisje bij de punten die je leuk vindt om te doen. Omcirkel vervolgens drie punten die je het allerleukst vindt om te doen. Ik vind het leuk om iets van

Nadere informatie

Overzicht. Waarom aandacht voor studenten met psychische problemen?

Overzicht. Waarom aandacht voor studenten met psychische problemen? Ondersteuning van studenten met psychische problemen bij het volhouden/afronden van de studie Studieadviseurs Universiteit Utrecht Utrecht, 31 oktober 2017 Kennismaking Overzicht Waarom aandacht voor studenten

Nadere informatie

Autismespectrumstoornis. SPV REGIOBIJEENKOMST MIDDEN NEDERLAND Mandy Bekkers

Autismespectrumstoornis. SPV REGIOBIJEENKOMST MIDDEN NEDERLAND Mandy Bekkers Autismespectrumstoornis SPV REGIOBIJEENKOMST MIDDEN NEDERLAND 19-10-2016 Mandy Bekkers (mandybekkers@hotmail.com) Waarschuwing vooraf! 2 Geschiedenis Autos (Grieks: zelf) 1937-1940: Term autisme 1943 &

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Kinderen Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Voor wie is dit boekje? Je hebt dit boekje gekregen omdat je autisme hebt of omdat je nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

Studeren met een Functiebeperking

Studeren met een Functiebeperking Studeren met een Functiebeperking Weten hoe jij zo optimaal mogelijk studeert? Maak een afspraak met de studentendecaan om je situatie te bespreken Windesheim zet kennis in werking Inhoud Pag 4 Studeren

Nadere informatie

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 SLB eindverslag Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 Eindverslag De afgelopen periode heb ik een aantal lessen SLB gehad. Hierover ga ik een eindverslag schrijven en vertellen hoe ik de lessen

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Voel jij wat ik bedoel? www.psysense.be 17/5/2008

Voel jij wat ik bedoel? www.psysense.be 17/5/2008 Voel jij wat ik bedoel? www.psysense.be 17/5/2008 Gevoel en emoties / definitie Emoties: in biologische zin: affectieve reacties. Prikkeling van dit systeem geeft aanleiding tot allerlei lichamelijke reacties.

Nadere informatie

Autisme Spectrum Stoornis (ASS)

Autisme Spectrum Stoornis (ASS) GGZ Friesland Ontwikkelingsstoornisssen Autisme Spectrum Stoornis (ASS) GGZ Friesland is de grootste aanbieder van geestelijke gezondheidszorg in de provincie Friesland. We bieden u hulp bij alle mogelijke

Nadere informatie

Studeren met een functiebeperking

Studeren met een functiebeperking CIJFERS Studeren met een functiebeperking Gebaseerd op het onderzoek Studeren met een functiebeperking 2012 door ResearchNed/ITS in opdracht van het Ministerie van OCW. 1 De 10 meest voorkomende functiebeperkingen

Nadere informatie

Waar kan ik terecht? - Wegwijzer voor studenten met psychische problemen en handicaps in de stad Groningen - Studeren met steun reeks

Waar kan ik terecht? - Wegwijzer voor studenten met psychische problemen en handicaps in de stad Groningen - Studeren met steun reeks Studeren met steun reeks UNLIMITED - Wegwijzer voor studenten met psychische problemen en handicaps in de stad Groningen - Waar kan ik terecht? Jan de Jonge Renske Zwama Eddy Hofman Inhoudsopgave Voorwoord

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Succesvol studeren met een borderline persoonlijkheidsstoornis

Succesvol studeren met een borderline persoonlijkheidsstoornis Succesvol studeren met een borderline persoonlijkheidsstoornis 0 Lies Korevaar 1 Inhoudsopgave Voorwoord... 4 Het verhaal van Anita... 3 Borderline persoonlijkheidsstoornis... 7 Wat is een borderline persoonlijkheidsstoornis?...

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik.

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik. De muur Ik heb een muur om me heen. Nou, een muur? Het lijken er wel tien. En niemand is in staat om Over die muur bij mij te komen. Ik laat je niet toe, Want dan zou je zien Hoe kwetsbaar ik ben. Maar

Nadere informatie

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor ouders (en hun begeleiders)

Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor ouders (en hun begeleiders) Autisme, zonder verstandelijke beperking Dr. Martine F. Delfos Cursus voor ouders (en hun begeleiders) Cursus op 13 en 27 maart en 10 april en 8 mei 2009 Autisme zonder verstandelijke handicap Cursus voor

Nadere informatie

AUTISME EN CONFLICTHANTERING. Anneke E. Eenhoorn

AUTISME EN CONFLICTHANTERING. Anneke E. Eenhoorn AUTISME EN CONFLICTHANTERING Anneke E. Eenhoorn UITGANGSPUNT UITGANGSPUNT DRIE VOORBEELDEN Rosa van 8 jaar. Na een ogenschijnlijk gewone dag op school, haalt ze fel uit Mike van 11 jaar. Na een kleine

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out Online Psychologische Hulp 2 Therapieland 3 Therapieland Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Overspanning & Burn-out van Therapieland. Je krijgt uitleg

Nadere informatie

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Jongeren Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Vragen? Voor wie is deze brochure? Je hebt deze brochure gekregen omdat je autisme hebt of nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Autisme in je vrije tijd

Autisme in je vrije tijd Autisme in je vrije tijd KINDEREN MET AUTISME IN EEN GEWONE JEUGDVERENIGING? HET KAN! Een informatieve brochure door Elise Burny - orthopedagoog Jannicke Hurtekant - orthopedagoog Petra Warreyn - klinisch

Nadere informatie

juni Jacqueline van Laar COLOFON

juni Jacqueline van Laar  COLOFON juni 2017 - Jacqueline van Laar info@schakelom.nl www.schakelom.nl COLOFON BELANGRIJKE NOOT VOOR DE LEZER Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Ellen van den Ende in samenwerking met Mariëtte Verschure JONG EN HOOGGEVOELIG HOEZO ANDERS?! Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Uitgeverij Akasha Inhoud Hooggevoelig, hoezo anders?!

Nadere informatie

Succesvol studeren met een stemmingsstoornis

Succesvol studeren met een stemmingsstoornis Succesvol studeren met een stemmingsstoornis 1 Lies Korevaar 2 Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Het verhaal van Daphne... 4 Stemmingsstoornis... 8 Wat is een depressie?... 8 Hoe herken je het?... 8 Hoe vaak

Nadere informatie

Overzicht. Begeleid Leren. Jong volwassenheid heeft een hoger risico om psychische problemen te krijgen

Overzicht. Begeleid Leren. Jong volwassenheid heeft een hoger risico om psychische problemen te krijgen Begeleid Leren Overzicht Symposium Success@School Utrecht, 29 november 2018 Doelgroep Begeleid Leren Positionering van Begeleid Leren Ontwikkelde kennis, producten en diensten Dr. Lies Korevaar Agenda

Nadere informatie

Studeren met psychische klachten

Studeren met psychische klachten Studeren met psychische klachten Handicap + Studie Regiobijeenkomst Nijmegen, 8 oktober 2015 Lies Korevaar Overzicht 1. Waar hebben studenten met psychische problemen last van? 2. Toolkit Begeleid Leren

Nadere informatie

Signaleringslijst voor leerlingen met autisme!

Signaleringslijst voor leerlingen met autisme! Signaleringslijst voor leerlingen met autisme! Wennen en je begrepen voelen op je nieuwe school. De overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs is voor iedereen even wennen. Zeker als je

Nadere informatie

<prikkelaar toevoegen> Compaen pakt aan.

<prikkelaar toevoegen> Compaen pakt aan. Compaen pakt aan. Ik weet hoe ik jou kan bereiken Versterk je leerkracht: Hoe bereik ik de kinderen in mijn klas? 19 maart 2014 Jelte van der Kooi trainer/ adviseur schoolbegeleider

Nadere informatie

Herkennen van signalen op de werkvloer... Wat kun je ermee?

Herkennen van signalen op de werkvloer... Wat kun je ermee? Herkennen van signalen op de werkvloer... Wat kun je ermee? Wie zijn wij? Samantha van Engeland & Marianne Stevens Even voorstellen... Maar dan net even anders... Knelpunten voor mensen met een licht verstandelijke

Nadere informatie

SECTORWERKSTUK 2013-2014

SECTORWERKSTUK 2013-2014 SECTORWERKSTUK 2013-2014 1 HET SECTORWERKSTUK Het sectorwerkstuk is een verplicht onderdeel voor alle leerlingen uit het Mavo. Het maken van een sectorwerkstuk is een manier waarop je, als eindexamenkandidaat,

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

Autisme (ASS) begeleiding of aansturing? Platformdag Passend Onderwijs 3 december 2015 Chul Joo Ro

Autisme (ASS) begeleiding of aansturing? Platformdag Passend Onderwijs 3 december 2015 Chul Joo Ro Autisme (ASS) begeleiding of aansturing? Platformdag Passend Onderwijs 3 december 2015 Chul Joo Ro Voorzet Voorzet is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met autisme sinds 1994. Is actief in Noord

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

6555 BW Wat kun je doen als je te snel boos bent.indd 12

6555 BW Wat kun je doen als je te snel boos bent.indd 12 Hoofdstuk twee Een geheimpje over boosheid Iedereen wordt wel eens boos. Het is zelfs zo n gewoon gevoel dat we een heleboel woorden hebben om het te beschrijven. Hier zijn een paar woorden die allemaal

Nadere informatie

juni Jacqueline van Laar COLOFON

juni Jacqueline van Laar   COLOFON juni 2017 - Jacqueline van Laar info@schakelom.nl www.schakelom.nl COLOFON BELANGRIJKE NOOT VOOR DE LEZER Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze

Nadere informatie

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen 3 Voorwoord Goed onderwijs is een belangrijke voorwaarde voor jonge mensen om uiteindelijk een betekenisvolle en passende plek in de maatschappij te krijgen. Voor studenten met een autismespectrumstoornis

Nadere informatie

Jacomijn Hofstra Onderzoeker lectoraat Rehabilitatie en docent Toegepaste Psychologie, Hanze hogeschool Groningen

Jacomijn Hofstra Onderzoeker lectoraat Rehabilitatie en docent Toegepaste Psychologie, Hanze hogeschool Groningen Jacomijn Hofstra Onderzoeker lectoraat Rehabilitatie en docent Toegepaste Psychologie, Hanze hogeschool Groningen In duo s: Wat hindert jongvolwassenen met psychiatrische problemen bij het (opnieuw gaan)

Nadere informatie

Mijn kind heeft een LVB

Mijn kind heeft een LVB Mijn kind heeft een LVB Wat betekent een licht verstandelijke beperking nu precies? Informatie voor ouders van kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 6 tot 23 jaar

Nadere informatie

Studievoortgang Assessment Rapportage

Studievoortgang Assessment Rapportage Studievoortgang Assessment Rapportage Vertrouwelijk Naam E-mail Mw R. Demo rdemo@abc.com Geboortedatum 1-12 - 1991 Datum assessment 13-12 - 2014 Hoe zijn mijn studieresultaten? Hieronder volgt een kort

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

Omgaan met kinderen met autismespectrumstoornissen. Rob Neyens 22.10.2009

Omgaan met kinderen met autismespectrumstoornissen. Rob Neyens 22.10.2009 Omgaan met kinderen met autismespectrumstoornissen Rob Neyens 22.10.2009 Programma 1. Theorie: wat is autisme? 1.1 Buitenkant 1.2 Binnenkant 2. Praktijk: hoe omgaan met autisme? 2.1 Remediëren 2.2 Compenseren

Nadere informatie

Evaluatie weblectures bij FLOT. aanleiding

Evaluatie weblectures bij FLOT. aanleiding Evaluatie weblectures bij FLOT aanleiding In september 2013 is bij de lerarenopleiding wiskunde van FLOT gestart met het project weblectures. Het plan was om deze in te zetten bij de cursussen calculus

Nadere informatie

De voordelen en mogelijkheden van een goede planning 1

De voordelen en mogelijkheden van een goede planning 1 Instituut voor Onderwijs en Opleiden De voordelen en mogelijkheden van een goede planning 1 Studieadviseurs geneeskunde VUmc In het algemeen geldt: hoe beter je conditie, des te beter je concentratie,

Nadere informatie

Feedback geven en ontvangen

Feedback geven en ontvangen Feedback geven en ontvangen 1 Inleiding In het begeleiden van studenten zul je regelmatig feedback moeten geven en ontvangen: feedback is onmisbaar in de samenwerking. Je moet zo nu en dan kunnen zeggen

Nadere informatie

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Autisme en een verstandelijke beperking 20 september 2016

Autisme en een verstandelijke beperking 20 september 2016 Autisme en een verstandelijke beperking 20 september 2016 Cecile Blansjaar: orthopedagoog/autisme specialist Gedragskundige Stichting de Waerden Mede oprichter De Sociale Bron Wat is Autisme? In Nederland

Nadere informatie

Bijlage 25: Autismespectrumstoornis in DSM-5 (voorlopige Nederlandse vertaling) 1

Bijlage 25: Autismespectrumstoornis in DSM-5 (voorlopige Nederlandse vertaling) 1 Bijlage 25: Autismespectrumstoornis in DSM-5 (voorlopige Nederlandse vertaling) 1 Moet voldoen aan de criteria A, B, C en D A. Aanhoudende tekorten in sociale communicatie en sociale interactie in meerdere

Nadere informatie

Autisme begeleiding of aansturing? Workshop Platformdag gehandicapten 9 april 2015 Chul Joo Ro

Autisme begeleiding of aansturing? Workshop Platformdag gehandicapten 9 april 2015 Chul Joo Ro Autisme begeleiding of aansturing? Workshop Platformdag gehandicapten 9 april 2015 Chul Joo Ro Voorzet Voorzet is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met autisme sinds 1994. Actief in Noord en

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

Kennis en aanpak van ouders met een verstandelijke en/of psychiatrische beperking. Esther Glas & Sandra Segers 10 November 2016

Kennis en aanpak van ouders met een verstandelijke en/of psychiatrische beperking. Esther Glas & Sandra Segers 10 November 2016 Kennis en aanpak van ouders met een verstandelijke en/of psychiatrische beperking Esther Glas & Sandra Segers 10 November 2016 Esther Glas Sandra Segers OUDERSCHAP Stelling 1 Mensen met een verstandelijke

Nadere informatie

Vragenlijst Depressie

Vragenlijst Depressie Vragenlijst Depressie Deze vragenlijst bestaat uit een aantal uitspraken die in groepen bij elkaar staan (A t/m U). Lees iedere groep aandachtig door. Kies dan bij elke groep die uitspraak die het best

Nadere informatie

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben IK WIJZER Ik wil graag weten wie ik ben Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Copyright DilemmaManager B.V. Pagina 2 van 8 1 Inleiding Hallo Ruben, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer.

Nadere informatie

De term functiebeperking wordt gebruikt als verzamelbegrip en omvat chronische ziekte, psychische of lichamelijke klachten, dyslexie en dyscalculie.

De term functiebeperking wordt gebruikt als verzamelbegrip en omvat chronische ziekte, psychische of lichamelijke klachten, dyslexie en dyscalculie. Inleiding Deze brochure is bedoeld voor (aspirant) studenten met een functiebeperking. Studeren met een functiebeperking is vaak niet eenvoudig. Zo kan een chronische ziekte vermoeidheid en pijn veroorzaken

Nadere informatie

Overleg van tevoren altijd met de ouders over de aanpak voor het kind en tips voor de omgang.

Overleg van tevoren altijd met de ouders over de aanpak voor het kind en tips voor de omgang. Overleg van tevoren altijd met de ouders over de aanpak voor het kind en tips voor de omgang. Aandacht stoornissen ADD Attention Deficit Disorder (letterlijk: aandacht tekort stoornis) - Een vorm van ADHD

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN Inhoud: - Zorgeloos op uitje -Wat is autisme? - Wat houd een uitje precies in? - 15 TIPS om uw uitje tot een succes te maken Marinka

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie