203 miljoen besparen? Neen, De Block geeft farmalobbyman topfunctie in haar kabinet en maakt geneesmiddelen duurder

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "203 miljoen besparen? Neen, De Block geeft farmalobbyman topfunctie in haar kabinet en maakt geneesmiddelen duurder"

Transcriptie

1 Studiedienst PVDA, 31 maart miljoen besparen? Neen, De Block geeft farmalobbyman topfunctie in haar kabinet en maakt geneesmiddelen duurder Mochten we de Nederlandse prijzen toepassen op het Belgische verbruik van elf geneesmiddelen uit patent, dan zou dat 203 miljoen euro opbrengen. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) weigert deze eenvoudige maatregel en zet in haar kabinet zelfs een toplobbyist van de farmaceutische industrie aan het hoofd van haar geneesmiddelenbeleid. En dat terwijl de minister enkele veelgebruikte geneesmiddelen duurder maakt. Zo worden vanaf 1 april ontstekingsremmende neussprays en bepaalde maagzuurremmers voor de patiënt vier tot negen keer duurder. Vanaf 1 mei verdubbelt tot verdrievoudigt ook de kostprijs van antibiotica. Samenvatting De toepassing van het kiwimodel (een vorm van openbare aanbesteding voor geneesmiddelen) kan de prijzen van geneesmiddelen zo drukken dat het Riziv (Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering) veel meer kan besparen dan met de prijsverhogingen die minister De Block nu doorvoert. Dat toont de studie van PVDAgezondheidsspecialist, dokter Dirk Van Duppen. In Nederland bestaat al een vorm van het kiwimodel, zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens. Als we de Nederlandse prijzen voor geneesmiddelen die uit patent zijn, zouden toepassen op de Belgische gebruiksvolumes van elf van die geneesmiddelen, zou de sociale zekerheid 203 miljoen euro besparen. En dat zonder dat de patiënt het voelt. Dat is nu wel even anders. Vanaf 1 april worden ontstekingsremmende neussprays en bepaalde maagzuurremmers voor de patiënt vier tot negen keer duurder. Vanaf 1 mei verdubbelt tot verdrievoudigt ook de kostprijs van antibiotica. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) beweert daarmee de overconsumptie te willen aanpakken, maar de echte redenen zijn besparingen op kap van de patiënt, zegt Peter Mertens. Niet toevallig benoemde minister De Block in november vorig jaar Bart Vermeulen, topman van de farmaceutische industrie, in alle stilte tot adjunct-kabinetschef. Vermeulen leidt het departement gezondheidszorg en geneesmiddelenbeleid. Een aanstelling die alvast een levensgroot belangenconflict stelt, aldus Peter Mertens.

2 Inleiding Vanaf 1 april verhoogt minister De Block de aankoopprijs voor de patiënt van cortisoneneussprays. Ze worden negen keer duurder. Maagzuurremmers in 40 mg dosis bij verpakkingen groter dan 60 dagdosissen worden vier keer duurder. Vanaf 1 mei verdubbelt De Block ook de kost voor de patiënt in de aankoop van antibiotica. Daarvoor gaat ze deze geneesmiddelen veranderen van terugbetalingscategorie B (noodzakelijke geneesmiddelen) naar categorie C (comfortgeneesmiddelen). Daardoor zal het remgeld wat de patiënt uit eigen zak moet betalen voor gewoon verzekerden verdubbelen en voor patiënten met verhoogde tegemoetkoming verdrievoudigen. Door de logica van de terugbetalingscategorieën niet meer te respecteren, creëert De Block een belangrijk precedent, dat verdere forse besparingen op kap van de patiënt zal toelaten. In categorie B worden geneesmiddelen voor 75 procent terugbetaald omdat ze noodzakelijke geneesmiddelen zijn, met als typisch voorbeeld antibiotica, en in categorie C bedraagt de terugbetaling slechts 50 procent omdat ze tot de comfortgeneesmiddelen worden gerekend, zoals bijvoorbeeld de slijmverdunners. De argumentatie van Maggie De Block luidt: De Belgen slikken drie keer meer antibiotica dan de Nederlanders. Door de prijs te verhogen, gaan de patiënten twee keer nadenken vooraleer ze dit geneesmiddel zullen slikken. Maar die redenering klopt niet. 1. Het is de arts die geneesmiddelen voorschrijft. Het is zijn voorschrijfgedrag dat bij overgebruik dient aangepakt te worden. De BAPCOC-commissie voor het rationeel gebruik van antibiotica heeft in haar richtlijnen ter bestrijding van de overconsumptie nergens aanbevolen om de prijs van antibiotica te verhogen. 2. Gezondheid kent geen prijs. Er is in deze sector geen wat genoemd wordt prijselasticiteit. Tenzij voor de kwetsbare patiënt, voor wie de kostprijs voor antibiotica zelfs zal verdrievoudigen. Kwetsbare patiënten zullen voorgeschreven antibiotica die ze medische nodig hebben, niet afhalen. Een gecompliceerde bronchitis wordt dan een longontsteking. Dat gaat niet alleen de ziekteverzekering meer kosten, maar bezorgt ook de patiënt veel leed. 3. De situatie in Nederland pleit juist tegen de stelling van de minister. In Nederland moet de patiënt helemaal geen remgeld betalen op antibiotica. Toch ligt het gebruik daar stukken lager dan in ons land. 4. Bovendien wordt in Nederland een vorm van kiwimodel toegepast op alle producten die uit patent zijn. Daardoor ligt de prijs van die producten vijf tot tienmaal lager dan het goedkoopste generische geneesmiddel bij ons. Indien op het Belgische verbruik van, bijvoorbeeld, het meest voorgeschreven antibioticum amoxi-clavulaanzuur (Augmentin) de huidige Nederlandse prijzen zouden worden toegepast, kan de ziekteverzekering 7,3 miljoen euro besparen door prijsoptimalisatie bij de farmaceutische industrie. Dat is de helft van wat minister De Block nu wil besparen op alle antibiotica door de remgelden te verdubbelen of te verdrievoudigen.

3 Studie In deze studie berekenden we wat er bespaard kan worden als we de Nederlandse kiwiprijzen zouden toepassen op het verbruiksvolume van de elf geneesmiddelen uit patent die deel uitmaken van de top 25 van de meest kostende terugbetaalde ambulante geneesmiddelen in België. Deze top 25 is in september 2016 jaar gepubliceerd.(1)(2) De top 25 geeft voor ieder bestanddeel het nettobedrag weer dat het Riziv het afgelopen jaar heeft uitgegeven, het aantal dagdosissen die gebruikt zijn geweest, het aantal patiënten dat van het geneesmiddel gebruikmaakte en de evolutie van de uitgaven. De netto-uitgaven van het Riziv voor deze top 25 bedroegen in ,7 miljoen euro. Gemiddeld mag je rekenen dat de patiënt daarbovenop nog 20 procent van dit bedrag uit eigen zak moet betalen, wat neerkomt op zo n 180 miljoen euro. Toepassing van het kiwimodel op de elf geneesmiddelen in de top 25 waarvan het patent is verlopen, brengt 203,82 miljoen op (3) Prijsvergelijking van elf geneesmiddelen in de top 25 waarvan het patent verlopen is en de besparing die men bekomt als men voor dezelfde geneesmiddelen Nederlandse kiwiprijzen in België zou bedingen. Hierbij behouden de apothekers volledig de huidige marges.

4 Bronnen: Escapo 2016; Top ; ; Zie eindnoten (4) voor de bronnen en (5) voor de berekeningswijze. De Block haalt Farmalobby binnen Minister De Block benoemde een toplobbyist van de farmaceutische industrie als hoofdverantwoordelijke voor het geneesmiddelenbeleid. Bart Vermeulen werd in november 2016 in alle stilte benoemd tot adjunct-kabinetschef voor gezondheidszorg van minister De Block. Deputy Director Healthcare of the Minister of Social Affairs and Public Health. Daarmee heeft hij het gehele geneesmiddelenbeleid onder zijn bevoegdheid. Van september 2014 tot oktober 2016 werkte hij bij UCB als Associate Director Global Tendering and Contracting Outcomes Optimization. In die hoedanigheid heeft hij vanuit de farma-industrie mee het Toekomstpact met het kabinet onderhandeld. In die functie toont hij ook dat hij juist gespecialiseerd is en terreinervaring heeft om het kiwimodel te bekampen. Van 2011 tot 2014 was Bart Vermeulen hoofdeconoom van Pharma.be, de lobbymachine van de farmaceutische industrie in België. Voordien had hij van 2009 tot 2010 nog gewerkt bij de overheid op de Belgian Competition Authority. Zijn carrière is een typisch voorbeeld van wat genoemd wordt de draaideurpolitiek. Auteur van deze studie: Dirk Van Duppen, ) 2) De commentaar op de top 25 van het Belgische Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI) lees je hier: 3) Het sluismodel van de Christelijke Mutualiteiten: preferentie terugbetalingsmodel van de Nederlandse zorgverzekeraars (zie volgende eindnoot), openbare offerteaanvraag door de Duitse non-profitziekenkassen, de gemiddelde prijs van de drie goedkoopste geneesmiddelen in andere Europese landen zoals dat in Noorwegen wordt toegepast 4) In Nederland wordt door de private Zorgverzekeraars een vorm van kiwimodel toegepast op geneesmiddelen uit patent, namelijk het preferentieel terugbetalingssysteem. In dat systeem doet de Zorgverzekeraar voor een bepaald geneesmiddel een marktbevraging en betaalt alleen het goedkoopste terug, plus deze geneesmiddelen die een prijs bieden die minder dan 5 procent afwijkt van dit goedkoopste. Deze vorm van kiwimodel is verwant met het sluismodel dat de

5 Christelijke Mutualiteiten gelanceerd hebben. Daarbij worden na een marktbevraging de goedkoopste producten in een sluis gestoken voor bijvoorbeeld drie jaar. Zij worden terugbetaald en de anderen niet. Zie de referentie in vorige eindnoot (3). De Nederlandse prijzen die we gebruikten zijn afkomstig van De hier vermelde prijzen omvatten de af-fabrieksprijs plus de groothandelsmarge plus 6 procent btw. De Belgische vergelijkbare prijzen hebben we via de groothandelsprijzen van Escapo bekomen. Bij deze prijzen dienen nog de apotheekmarges bijgeteld te worden om aan de publieksprijs te komen. In Nederland bedraagt die apothekersmarge forfaitair 6,10 euro per verpakking als afleveringsvergoeding. In België bestaat die marge uit een vaste afleveringsvergoeding en een variabel deel. Omdat we niet raken aan de apothekersmarges hebben we deze buiten de berekeningen van de besparing gehouden. Het Belgische verbruik en uitgaven hebben we gebaseerd op de in 2016 gepubliceerde top 25 van het Riziv van ambulante geneesmiddelen (cijfers 2015). De Belgische publieksprijzen alsook de remgelden hebben gehaald van 5) De berekening van de besparing werd als volgt gedaan. De Riziv-uitgaven van een bepaald geneesmiddel vermeld in de tabel worden eerst vermenigvuldigd met 1,25 om de totale uitgaven te berekenen. De Riziv-uitgaven zijn de uitgaven volgens de publieksprijs minus de remgelden die de patiënt uit eigen zak betalen. Gemiddeld bedragen deze 20 procent van de publieksprijs of dus 25 procent van het deel van de prijs die het Riziv betaalt op het desbetreffende geneesmiddel. Vervolgens worden deze totale uitgaven vermenigvuldigd met van ieder geneesmiddel de inkoopprijs voor de apotheker gedeeld door de publieksprijs. Dan krijgen we de totale uitgaven van de apothekers voor het inkopen van het desbetreffende geneesmiddel in België. Het is op dat bedrag dat we de besparingen berekenen wanneer het geneesmiddel aan Nederlandse prijs door de apotheker zou worden ingekocht. Die besparing berekenen we door de totale uitgaven van de Belgische apotheken voor de inkoop van het desbetreffende geneesmiddel te vermenigvuldigen met (1 inkoopprijsnl/inkoopprijsbe). Bijvoorbeeld de berekening voor atorvastatine: we nemen de standaarddosis van 20 mg, grote verpakking 98 co. Riziv-uitgaven: 28,6 Mj x 1,25 = 35,75 Mj zijn de jaarlijkse uitgaven van het Riziv plus deze van de patiënten. Voor 98 co atorvastatine is de inkoopprijs apotheek 17,46 euro. Omgerekend betekent dit voor 90 co. 16,05 euro. Publieksprijs is 23,66 euro voor 98 co of 21,73 euro voor 90 co. Dus het totale bedrag dat apothekers betalen voor het voorgeschreven volume in België bedraagt 16,05/21,73 x 35,75 Mj euro = 26,41 Mj euro. Om de besparing te berekenen wordt 26,41 x (1-2,90/16,05)= 21,63

Slim kiwibeleid op de TOP 25 geneesmiddelen zou 459,5 miljoen opbrengen

Slim kiwibeleid op de TOP 25 geneesmiddelen zou 459,5 miljoen opbrengen Slim kiwibeleid op de TOP 25 geneesmiddelen zou 459,5 miljoen opbrengen Wanneer men een rationeel en een slim kiwibeleid zoals bijvoorbeeld in Nederland bestaat, zou toepassen op de 25 voor het Riziv meest

Nadere informatie

Slim kiwibeleid op de TOP 25 van de ambulante geneesmiddelen kan 480 miljoen euro opbrengen

Slim kiwibeleid op de TOP 25 van de ambulante geneesmiddelen kan 480 miljoen euro opbrengen Slim kiwibeleid op de TOP 25 van de ambulante geneesmiddelen kan 480 miljoen euro opbrengen Dirk Van Duppen en Sofie Merckx, PVDA-gezondheidsspecialisten Deze top 25 moet ons wel doen nadenken of een adequater

Nadere informatie

Onkelinx mist 103 miljoen euro besparing in gezondheidszorg

Onkelinx mist 103 miljoen euro besparing in gezondheidszorg Nieuwe maatregelen Onkelinx: vanaf 1 mei automatisch VOS systeem voor antibiotica en antimycotica Onkelinx mist 103 miljoen euro besparing in gezondheidszorg De kiwimoes van minister Onkelinx: Gevaar voor

Nadere informatie

Evolutie statinegebruik in België 2003-2013

Evolutie statinegebruik in België 2003-2013 Evolutie statinegebruik in België 23-213 Koen Cornelis, stafmedewerker, R&D Met dank aan de medische directie en de cel geneesmiddelen, LCM Samenvatting Statines zijn cholesterolverlagende geneesmiddelen

Nadere informatie

Evolutie statinegebruik in België

Evolutie statinegebruik in België Cholesterolverlagers: besparing van 50 miljoen euro mogelijk Bijlage Evolutie statinegebruik in België 2005-2015 Samenvatting Statines zijn cholesterolverlagende geneesmiddelen en zijn al jaren de meest

Nadere informatie

Meest voorgeschreven geneesmiddelen

Meest voorgeschreven geneesmiddelen Meest voorgeschreven geneesmiddelen Soort RIZIV uitgaven via apotheek in TOTAAL 2.600.123.685 Cholesterolverlagers Zocor (simvastatine) Antidepressiva Cipramil (citalopram) Maagzuurremmers Losec (omeprazole)

Nadere informatie

Goedkoop voorschrijven

Goedkoop voorschrijven Goedkoop voorschrijven Focus op zo goedkoop mogelijk Brochure voor de artsen en tandartsen Inhoud 1 Inhoud In een oogopslag...2 Nieuwe definitie goedkoop voorschrijven...2 Inleiding...4 I. Goedkoop voorschrijven:

Nadere informatie

2. Na de productgroep VANDETANIB-300-MG-TABLET en de daarbij behorende gegevens wordt ingevoegd:

2. Na de productgroep VANDETANIB-300-MG-TABLET en de daarbij behorende gegevens wordt ingevoegd: Ontwerpregeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van, CIBG- CJZ-3186826, houdende wijziging van de bijlage bij de Regeling maximumprijzen geneesmiddelen in verband met het toevoegen

Nadere informatie

Ziekte van Alzheimer. Impact van de beperkingsmaatregelen op de terugbetaling. studie

Ziekte van Alzheimer. Impact van de beperkingsmaatregelen op de terugbetaling. studie studie Ziekte van Alzheimer Impact van de beperkingsmaatregelen op de terugbetaling van geneesmiddelen De ziekte van Alzheimer is een groot probleem voor onze volksgezondheid, niet alleen omdat er zoveel

Nadere informatie

Besparingsmaatregelen

Besparingsmaatregelen Besparingsmaatregelen Daar u ongetwijfeld nog vragen zal hebben omtrent de besparingsmaatregelen, hebben wij voor u alles nog eens even op een rijtje gezet. Sinds 1 maart Voorschriften voor antibiotica

Nadere informatie

Economische evaluatie van de geneesmiddelenconsumptie 2003-2006. Een studie van de onafhankelijke ziekenfondsen

Economische evaluatie van de geneesmiddelenconsumptie 2003-2006. Een studie van de onafhankelijke ziekenfondsen Economische evaluatie van de geneesmiddelenconsumptie 2003-2006 Een studie van de onafhankelijke ziekenfondsen Deze brochure is een uitgave van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Redactie: Joëlle BENDA en

Nadere informatie

BESLUIT: Artikel I. De bijlage bij de Regeling maximumprijzen geneesmiddelen wordt vervangen door de bijlage bij deze regeling.

BESLUIT: Artikel I. De bijlage bij de Regeling maximumprijzen geneesmiddelen wordt vervangen door de bijlage bij deze regeling. Ontwerpregeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van, houdende wijziging van de bijlage bij de Regeling maximumprijzen geneesmiddelen De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Nadere informatie

elke prijs betalen we voor goedkope medicijnen? FTM

elke prijs betalen we voor goedkope medicijnen? FTM 1 van 7 15-07-17 22:12 ftm.nl Welke prijs betalen we voor goedkope medicijnen? FTM Pieter van der Lugt 9-12 minuten Dure geneesmiddelen houden de gemoederen bezig. Van Trump tot Edith Schippers, overal

Nadere informatie

GOEDKOPERE GENEESMIDDELEN

GOEDKOPERE GENEESMIDDELEN GOEDKOPERE GENEESMIDDELEN 10 slimme tips! www.fsmb.be GOEDKOPERE GENEESMIDDELEN 10 slimme tips! 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 PRAAT EROVER MET UW ARTS EN APOTHEKER... p 4 KIES OOK ZONDER VOORSCHRIFT HET GOEDKOOPSTE

Nadere informatie

Controle op effectieve aflevering

Controle op effectieve aflevering Specialiteiten Magistralen Zorgtrajecten Unieke barcode VOS Zuurstof NVS Bandagisterie??? Specifieke MAF VI s 01/07/04: UB op verpakking terugbetaalde specialiteit verplicht 01/01/05: apr. wordt verplicht

Nadere informatie

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Gelet op artikel 2 van de Wet geneesmiddelenprijzen; BESLUIT: Artikel I

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Gelet op artikel 2 van de Wet geneesmiddelenprijzen; BESLUIT: Artikel I Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 21 augustus 2017 CIBG-17-04974, houdende wijziging van de bijlage bij de Regeling maximumprijzen geneesmiddelen, in verband met het actualiseren

Nadere informatie

Ereloonsupplementen buiten ziekenhuizen stijgen met 15 procent

Ereloonsupplementen buiten ziekenhuizen stijgen met 15 procent PERSBERICHT 29.03.2019 Ereloonsupplementen buiten ziekenhuizen stijgen met 15 procent Belgen die op bezoek gaan bij hun huisarts, specialist, tandarts of kinesitherapeut moeten in een derde van de gevallen

Nadere informatie

WEGWIJS IN. medische hulp. Versie januari 2017 Medische hulp

WEGWIJS IN. medische hulp. Versie januari 2017 Medische hulp WEGWIJS IN medische hulp Versie januari 2017 Medische hulp WEGWIJS IN DE (DRINGENDE) MEDISCHE HULP in zes stappen... Wat is medische hulp? Is de medische hulp afhankelijk van mijn verblijfsituatie? Hoe

Nadere informatie

Terugbetaling van geneesmiddelen

Terugbetaling van geneesmiddelen TERUGBETALING VAN GENEESMIDDELEN / 5 Terugbetaling van geneesmiddelen In 2011 heeft de Staat 2,77 miljard euro uitgegeven voor de terugbetaling van in apotheken afgeleverde geneesmiddelen, goed voor 111,4

Nadere informatie

5. Voorschrift op stofnaam en substitutie

5. Voorschrift op stofnaam en substitutie 5. Voorschrift op stofnaam en substitutie Inleiding Het al dan niet voorschrijven op stofnaam (VOS) en substitueren zorgt al jaren voor meningsverschillen tussen huisartsen, apothekers en de overheid.

Nadere informatie

Standpunt overheid (Apr. A. Bourda) VOS & SUBSTITUTIE

Standpunt overheid (Apr. A. Bourda) VOS & SUBSTITUTIE Standpunt overheid (Apr. A. Bourda) VOS & SUBSTITUTIE KB van 10/08/2005 houdende vaststelling van de modaliteiten inzake het voorschrift voor menselijk gebruik: naam geneesmiddel Fantasiebenaming Wetenschappelijke

Nadere informatie

het geneesmiddelenbeleid inzake goedkopere geneesmiddelen 1 in belgië

het geneesmiddelenbeleid inzake goedkopere geneesmiddelen 1 in belgië 50 jaar ZIV het geneesmiddelenbeleid inzake goedkopere geneesmiddelen 1 in belgië Koen Cornelis, Departement Onderzoek en Ontwikkeling Met dank aan de cel geneesmiddelen, medische directie LCM Samenvatting

Nadere informatie

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Gelet op artikel 2 van de Wet geneesmiddelenprijzen; Besluit: Artikel I

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Gelet op artikel 2 van de Wet geneesmiddelenprijzen; Besluit: Artikel I Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 25 augustus 2015, CIBG-15-0716, houdende wijziging van de bijlage bij de Regeling maximumprijzen geneesmiddelen De Minister van Volksgezondheid,

Nadere informatie

WEGWIJS IN. medische hulp. Versie november 2015 Medische hulp

WEGWIJS IN. medische hulp. Versie november 2015 Medische hulp WEGWIJS IN medische hulp Versie november 2015 Medische hulp WEGWIJS IN DE (DRINGENDE) MEDISCHE HULP in zes stappen... Wat is medische hulp? Is de medische hulp afhankelijk van mijn verblijfsituatie? Hoe

Nadere informatie

Voorstel van resolutie tot verbetering van de situatie Van de chronische zieken. (ingediend door Maggie De Block) TOELICHTING

Voorstel van resolutie tot verbetering van de situatie Van de chronische zieken. (ingediend door Maggie De Block) TOELICHTING Voorstel van resolutie tot verbetering van de situatie Van de chronische zieken (ingediend door Maggie De Block) TOELICHTING Het regeerakkoord wijdt een paragraaf aan de noodzakelijke maatregelen voor

Nadere informatie

BETAALBARE EN TOEGANKELIJKE GEZONDHEIDSZORG

BETAALBARE EN TOEGANKELIJKE GEZONDHEIDSZORG ONS ENGAGEMENT VOOR BETAALBARE EN TOEGANKELIJKE GEZONDHEIDSZORG 1STEKLAS EERSTEKLAS ZORG VOOR IEDERS PORTEMONNEE We investeren 800 miljoen extra in solidaire zorg Hiermee betalen we extra zorg terug via

Nadere informatie

Zorgtraject Diabetes: samenvatting

Zorgtraject Diabetes: samenvatting Zorgtraject Diabetes: samenvatting Inhoud:. Principe. Procedure van aflevering en tarifering 3. Zorgtraject diabetes: prijzen zelfzorgmateriaal Een zorgtraject organiseert de aanpak en de opvolging van

Nadere informatie

Informatienota 2016/144

Informatienota 2016/144 Algemene ziekenhuizen Ouderenzorg Geestelijke gezondheidszorg - psychiatrische ziekenhuizen - psychiatrische verzorgingstehuizen - beschut wonen - PAAZ - revalidatiecentra - centra geestelijke gezondheidszorg

Nadere informatie

BESLUIT: Artikel I. De bijlage bij de Regeling maximumprijzen geneesmiddelen wordt vervangen door de bijlage bij deze regeling.

BESLUIT: Artikel I. De bijlage bij de Regeling maximumprijzen geneesmiddelen wordt vervangen door de bijlage bij deze regeling. Ontwerpregeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van, houdende wijziging van de bijlage bij de Regeling maximumprijzen geneesmiddelen De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Nadere informatie

Algemene info mutualiteit

Algemene info mutualiteit De mutualiteit Algemene info mutualiteit Een mutualiteit of ziekenfonds zorgt voor de terugbetaling van een deel van de dokterskosten, tandzorgen, geneesmiddelen, ziekenhuiskosten... Het Rijksinstituut

Nadere informatie

REGLEMENT: HUISHOUDELIJK REGLEMENT BETREFFENDE DE TEN LASTE NAME VAN MEDISCHE KOSTEN

REGLEMENT: HUISHOUDELIJK REGLEMENT BETREFFENDE DE TEN LASTE NAME VAN MEDISCHE KOSTEN REGLEMENT: HUISHOUDELIJK REGLEMENT BETREFFENDE DE TEN LASTE NAME VAN MEDISCHE KOSTEN Vastgesteld bij besluit OCMW-raad op 26 februari 2015 Aangepast bij besluit OCMW-raad op 27 oktober 2016 Aangepast bij

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 13 december 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 13 december 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Onze gezondheidszorg is top, maar de geestelijke gezondheid blijft een pijnpunt

Onze gezondheidszorg is top, maar de geestelijke gezondheid blijft een pijnpunt Onze gezondheidszorg is top, maar de geestelijke gezondheid blijft een pijnpunt Landurige geestelijke gezondheidszorg en De Vallei in PZ Bethaniënhuis in Zoersel. Beeld BAS BOGAERTS De Belgische staat

Nadere informatie

BESLUIT: De bijlage bij de Regeling maximumprijzen geneesmiddelen wordt vervangen door de bijlage bij deze regeling.

BESLUIT: De bijlage bij de Regeling maximumprijzen geneesmiddelen wordt vervangen door de bijlage bij deze regeling. Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 21 februari 2017,, houdende wijziging van de bijlage bij de Regeling maximumprijzen geneesmiddelen, in verband met het actualiseren van

Nadere informatie

Dure Geneesmiddelen in 2017:een rol voor de industrieapotheker? mr. drs. N.U.N. Kien, advocaat te Rotterdam

Dure Geneesmiddelen in 2017:een rol voor de industrieapotheker? mr. drs. N.U.N. Kien, advocaat te Rotterdam Dure Geneesmiddelen in 2017:een rol voor de industrieapotheker? mr. drs. N.U.N. Kien, advocaat te Rotterdam LS&H Lawyers B.V. Lezing NIA, 13 januari 2017 Inleiding Voorbereiding voor vandaag Waar houdt

Nadere informatie

Antibiotica via infuus thuis OPAT

Antibiotica via infuus thuis OPAT Antibiotica via infuus thuis OPAT Beste patiënt Met deze brochure willen we u meer uitleg geven over de behandeling met antibiotica bij u thuis (het OPAT-programma). We hopen u hier een eerste antwoord

Nadere informatie

Advies, thuisbezorging en alle andere diensten van uw apotheek

Advies, thuisbezorging en alle andere diensten van uw apotheek Advies, thuisbezorging en alle andere diensten van uw apotheek Bij de apotheek kunt u terecht voor medicijnen. Dat weet iedereen. Maar wat doet de apotheek nog meer voor u? En wat gebeurt er eigenlijk

Nadere informatie

A. Toegang tot informatie (via extranet)

A. Toegang tot informatie (via extranet) Het partneraanbod van pharma.be Wat kan pharma.be betekenen voor u? pharma.be, de Algemene Vereniging van de Geneesmiddelenindustrie, vertegenwoordigt de belangen van de innovatieve (bio-) farmaceutische

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 6 september 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 6 september 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

Afleveren van het goedkoopste geneesmiddel bij

Afleveren van het goedkoopste geneesmiddel bij Afleveren van het goedkoopste geneesmiddel bij - Voorschrijven op stofnaam - Antibiotica en antimycotica brochure voor de arts, tandarts en apotheker Inhoud 1 Inhoud Inleiding... 2 I. VOS voorschrift...

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Bouwmeester (PvdA) over besparingen in de zorg (2012Z19125).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Bouwmeester (PvdA) over besparingen in de zorg (2012Z19125). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Vlaams gewest

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Vlaams gewest TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Vlaams gewest Juli 2016 Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van het ziekenvervoer per ziekenfonds.

Nadere informatie

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Vlaams gewest

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Vlaams gewest TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Vlaams gewest April 2018 Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van het ziekenvervoer per ziekenfonds.

Nadere informatie

Kennisgeving ontwerpregeling tot wijziging van de bijlage bij de Regeling maximumprijzen geneesmiddelen

Kennisgeving ontwerpregeling tot wijziging van de bijlage bij de Regeling maximumprijzen geneesmiddelen Kennisgeving ontwerpregeling tot wijziging van de bijlage bij de Regeling maximumprijzen geneesmiddelen Inleiding Een ontwerpregeling tot wijziging van de bijlage van de Regeling maximumprijzen geneesmiddelen

Nadere informatie

Onderwerp: Achmea Voorschrijf Flits 1 Het voorschrijven van generieke statines

Onderwerp: Achmea Voorschrijf Flits 1 Het voorschrijven van generieke statines & GEZONDHEID Achmea divisie Zorg & Gezondheid, Postbus 19, 3800 HA Amersfoort Storkstraat 12 3833 LB Leusden www.achmeazorg.nl Aan: Raad van Bestuur Datum: Juli 2014 : Onderwerp: Achmea Voorschrijf Flits

Nadere informatie

De bijlage bij de Regeling maximumprijzen geneesmiddelen wordt vervangen door de bijlage bij deze regeling.

De bijlage bij de Regeling maximumprijzen geneesmiddelen wordt vervangen door de bijlage bij deze regeling. Regeling van de Minister voor Medische Zorg van 21 februari 2019, houdende wijziging van de bijlage bij de Regeling maximumprijzen geneesmiddelen in verband met het actualiseren van de maximumprijzen voor

Nadere informatie

Inhoudstafel. Prijsdalingen op 1 maart 2016 en daarna Patent Cliff en Veiligheidsmarge : waarover spreken we? 19/11/2015.

Inhoudstafel. Prijsdalingen op 1 maart 2016 en daarna Patent Cliff en Veiligheidsmarge : waarover spreken we? 19/11/2015. Prijsdalingen op 1 maart 2016 en daarna Patent Cliff en Veiligheidsmarge : waarover spreken we? Inleiding Eind juli ondertekende onze Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid een Toekomstpact met

Nadere informatie

Welkom bij uw apotheker

Welkom bij uw apotheker Welkom bij uw apotheker Eerstelijnsgezondheidswerker De apotheker Als volwaardige zorgverstrekker neemt de apotheker een centrale plaats in binnen ons gezondheidsstelsel. Hij is steeds bereikbaar zonder

Nadere informatie

Patiënten als partners:

Patiënten als partners: Patiënten als partners: Pleidooi voor verandering Alain Grijseels KPMG Advisory 12 oktober 2013 Inhoud 1. Landschap zorgverstrekking 2. Geldstromen 3. Kosten gezondheidszorg 4. Patiëntenparticipatie 5.

Nadere informatie

België : een strategisch belangrijke biofarmaceutische hub in Europa

België : een strategisch belangrijke biofarmaceutische hub in Europa Farmacijfers - december 2015 België : een strategisch belangrijke biofarmaceutische hub in Europa Verantwoordelijke uitgever: Catherine Rutten, pharma.be, de Algemene Vereniging van de Geneesmiddelenindustrie

Nadere informatie

Infospot. Protonpompinhibitoren (PPI) Oktober - November - December 2017

Infospot. Protonpompinhibitoren (PPI) Oktober - November - December 2017 Infospot Protonpompinhibitoren (PPI) Oktober - November - December 2017 INFOSPOT protonpompinhibitoren (PPI) - Oktober - November - December 2017 1 Voorafgaande opmerking: De hier gepresenteerde data over

Nadere informatie

FINANCIËLE INFORMATIEBROCHURE. Meer info vindt u op

FINANCIËLE INFORMATIEBROCHURE. Meer info vindt u op FINANCIËLE INFORMATIEBROCHURE Meer info vindt u op www.pvtdelandhuizen.be e-mail: pvtdelandhuizen@emmaus.be Wat kost het verblijf in een psychiatrisch verzorgingstehuis? Met deze financiële informatiebrochure

Nadere informatie

RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING. Dienst Geneeskundige Verzorging VERZEKERINGSCOMITE. Nota CGV 2017/370 Brussel,

RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING. Dienst Geneeskundige Verzorging VERZEKERINGSCOMITE. Nota CGV 2017/370 Brussel, RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 Tervurenlaan 211-1150 Brussel Dienst Geneeskundige Verzorging VERZEKERINGSCOMITE Nota

Nadere informatie

WJZ. De Minister voor Medische Zorg, Gelet op artikel 2 van de Wet geneesmiddelenprijzen; Besluit: Artikel I

WJZ. De Minister voor Medische Zorg, Gelet op artikel 2 van de Wet geneesmiddelenprijzen; Besluit: Artikel I Regeling van de Minister voor Medische Zorg van 22 augustus 2018, houdende wijziging van de bijlage bij de Regeling maximumprijzen geneesmiddelen in verband met het actualiseren van de maximumprijzen voor

Nadere informatie

1 Top 10 meest gebruikte geneesmiddelen Focus op Bloeddrukverlagers

1 Top 10 meest gebruikte geneesmiddelen Focus op Bloeddrukverlagers CM-onderzoek naar meest gebruikte geneesmiddelen, met focus op de bloeddrukverlagers 1 Top 10 meest gebruikte geneesmiddelen... 2 1.1 Inleiding... 2 1.2 Methode... 2 1.3 Top 10... 3 1.3.1 Top 10 dagdosissen

Nadere informatie

Overzicht voordelen mutualiteiten 2014

Overzicht voordelen mutualiteiten 2014 Overzicht voordelen mutualiteiten 2014 Christelijke Mutualiteit (CM) Griepvaccin Een tegemoetkoming van 50% van het betaalde bedrag (met een max van 3 euro) na voorlegging van het BVAC attest waaruit blijkt

Nadere informatie

De farmaceutische sector in België :

De farmaceutische sector in België : FARMA CIJFERS 2015 De farmaceutische sector in België : Een hoeksteen van de Belgische economie, een laboratorium van hoop voor de patiënten De kerncijfers voor 2015 bevestigen de kracht van de farmaceutische

Nadere informatie

De bijlage bij de Regeling maximumprijzen geneesmiddelen wordt vervangen door de bijlage bij deze regeling.

De bijlage bij de Regeling maximumprijzen geneesmiddelen wordt vervangen door de bijlage bij deze regeling. Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 11 augustus 2016, CIBG-16-02759, houdende wijziging van de bijlage bij de Regeling maximumprijzen geneesmiddelen, in verband met het actualiseren

Nadere informatie

RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 TERVURENLAAN BRUSSEL

RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 TERVURENLAAN BRUSSEL RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 TERVURENLAAN 211-1150 BRUSSEL Dienst voor geneeskundige verzorging Doc. NCAZ 2016/49add

Nadere informatie

wegwijs in de eerstelijns gezondheids zorg

wegwijs in de eerstelijns gezondheids zorg wegwijs in de eerstelijns gezondheids zorg huisarts huisarts Heb je vragen over je gezondheid? Voel je je niet goed? Ga dan naar de huisarts. Dat kan een solopraktijk zijn, een groepspraktijk of een wijkgezondheidscentrum.

Nadere informatie

Wat heeft een patiënt nodig voor OPAT?

Wat heeft een patiënt nodig voor OPAT? Deryckere Sabine Franky Buyle Ziekenhuisapotheek UZ Gent Outpatient Parenteral Antimicrobial Therapy OPAT: farmaceutische aspecten Info-avond thuisverpleegkundigen 19 september 2018 24 september 2018 Wat

Nadere informatie

R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R I Z I V Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering OMZENDBRIEF AAN DE ALGEMENE ZIEKENHUIZEN OMZ. ZH. 2013/13 Dienst voor geneeskundige verzorging Correspondent: Directie verzorgingsinstellingen

Nadere informatie

JAARVERSLAG TABAKSTOP STICHTING TEGEN KANKER VRAAGT OVERHEID OM SLIMMERE TERUGBETALING ROOKSTOPMEDICATIE

JAARVERSLAG TABAKSTOP STICHTING TEGEN KANKER VRAAGT OVERHEID OM SLIMMERE TERUGBETALING ROOKSTOPMEDICATIE JAARVERSLAG TABAKSTOP STICHTING TEGEN KANKER VRAAGT OVERHEID OM SLIMMERE TERUGBETALING ROOKSTOPMEDICATIE 48% van de rokers die Tabakstop begeleidt zijn zware rokers 22% heeft al meer dan 5 stoppogingen

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 10 december 2012 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 10 december 2012 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Reglement Farmaceutische zorg 2018

Reglement Farmaceutische zorg 2018 Reglement Farmaceutische zorg 2018 Ditzo Reglement Farmaceutische zorg 2018 1. Algemeen Dit Reglement is een uitwerking van de modelovereenkomst van de Ditzo basisverzekering welke weer een uitwerking

Nadere informatie

De TOP 25 van de werkzame bestanddelen in de uitgaven in de ambulante sector van de verzekering voor geneeskundige verzorging in 2017

De TOP 25 van de werkzame bestanddelen in de uitgaven in de ambulante sector van de verzekering voor geneeskundige verzorging in 2017 Infospot De TOP 25 van de werkzame bestanddelen in de uitgaven in de ambulante sector van de verzekering voor geneeskundige verzorging in Juli - Augustus - September 2018 De TOP 25 van de werkzame bestanddelen

Nadere informatie

Reactie Patiëntenfederatie NPCF op de VWS visie op geneesmiddelen: Nieuwe geneesmiddelen snel bij de patiënt, tegen aanvaardbare kosten

Reactie Patiëntenfederatie NPCF op de VWS visie op geneesmiddelen: Nieuwe geneesmiddelen snel bij de patiënt, tegen aanvaardbare kosten Bijlage bij: Reactie Patiëntenfederatie NPCF op de VWS visie op geneesmiddelen: Nieuwe geneesmiddelen snel bij de patiënt, tegen aanvaardbare kosten Inleiding Patiëntenfederatie NPCF neemt met belangstelling

Nadere informatie

1. Algemeen. 2. Definities

1. Algemeen. 2. Definities Ditzo Reglement Farmaceutische zorg 2019 Dit Reglement is onder voorbehoud van goedkeuring door de NZa, vanaf 01-01-2019 is de definitieve versie beschikbaar op onze site. 1. Algemeen Dit Reglement is

Nadere informatie

Artikel Art. 2.

Artikel Art. 2. 12 NOVEMBER 2008. KB tot uitvoering van artikel 57, 2, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, betreffende de berekeningsregels

Nadere informatie

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Zuid-West-Vlaanderen

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Zuid-West-Vlaanderen TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Zuid-West-Vlaanderen April 2018 Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van het ziekenvervoer

Nadere informatie

VOORSTEL VAN RESOLUTIE. over het verbeteren van de betaalbaarheid van oogcorrecties. (ingediend door Karin Jiroflée)

VOORSTEL VAN RESOLUTIE. over het verbeteren van de betaalbaarheid van oogcorrecties. (ingediend door Karin Jiroflée) VOORSTEL VAN RESOLUTIE over het verbeteren van de betaalbaarheid van oogcorrecties (ingediend door Karin Jiroflée) Toelichting Inleiding De afgelopen jaren was de gezondheidszorg steevast voorwerp van

Nadere informatie

Barometer kinesitherapie 2013

Barometer kinesitherapie 2013 Barometer kinesitherapie 2013 Ingevolge de nomenclatuurhervorming van 2002, lag het uitgavenniveau voor kinesitherapie in 2003 op het laagste niveau sinds 1991. Vanaf 2004 beginnen de uitgaven opnieuw

Nadere informatie

3.2 Prestatie extreme kosten van geneesmiddelen (NZa-code M002) Het leveren van geneesmiddelen noodzakelijk voor de zorg, onder

3.2 Prestatie extreme kosten van geneesmiddelen (NZa-code M002) Het leveren van geneesmiddelen noodzakelijk voor de zorg, onder Bijlage 7 bij circulaire AWBZ/Care/12/07c BELEIDSREGEL Extreme kosten zorggebonden materiaal en geneesmiddelen Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

MEDICATIEBEHEER IN WOONZORGCENTRA OP EEN KEERPUNT

MEDICATIEBEHEER IN WOONZORGCENTRA OP EEN KEERPUNT MEDICATIEBEHEER IN WOONZORGCENTRA OP EEN KEERPUNT COOP APOTHEKEN AFD. RESIDENTIELE ZORG Erik Temmerman MEDICATIEBEHEER IN WOONZORGCENTRA COOP APOTHEKEN NIEUWE ROL APOTHEEK IN WZC TARIFERING PER EENHEID

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring Boemerangstraat 2 B-3900 Overpelt 7/10116/21/000 Toelichting bij de opnameverklaring U kan als patiënt een aantal keuzes maken die een belangrijke invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs van uw ziekenhuisopname.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten Generaal Vaste Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus EA Den Haag

Tweede Kamer der Staten Generaal Vaste Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus EA Den Haag Tweede Kamer der Staten Generaal Vaste Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20018 2500 EA Den Haag Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie Alexanderstraat

Nadere informatie

Overheidsuitgaven en farmaceutische specialiteiten

Overheidsuitgaven en farmaceutische specialiteiten 199 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2 21 22 23 24 25 26 27 28 29 21 211 212 Overheidsuitgaven en farmaceutische specialiteiten Geneesmiddelen vertegenwoordigden in 212 16,4 % van de totale

Nadere informatie

«IPhEB-Monthly» Gegevens september 2017 (publicatie december 2017)

«IPhEB-Monthly» Gegevens september 2017 (publicatie december 2017) «IPhEB-Monthly» Gegevens september 2017 (publicatie december 2017) Verantwoordelijke uitgever: Luc Vansnick, Archimedesstraat 11 1000 Brussel Strikt voorbehouden aan de beheerders van het IFEB, het bestuurscomité

Nadere informatie

Inleiding. Methode. Resultaten. Vergelijkbaarheid Nederland en Duitsland

Inleiding. Methode. Resultaten. Vergelijkbaarheid Nederland en Duitsland Inleiding Vanaf 2007 is een aantal nieuwe bloedglucoseverlagende middelen geïntroduceerd op de se markt voor de behandeling van diabetes mellitus type 2 (DM2). Het betreft onder andere de dipeptidylpeptidase-4-remmers

Nadere informatie

Samen voor een goed en betaalbaar geneesmiddelenbeleid!

Samen voor een goed en betaalbaar geneesmiddelenbeleid! Samen voor een goed en betaalbaar geneesmiddelenbeleid! Afspraken tussen uw apotheek en Achmea Achmea heeft met uw apotheek afspraken gemaakt over het gebruik van geneesmiddelen. Deze afspraken dragen

Nadere informatie

Deel 4: CM in cijfers

Deel 4: CM in cijfers Deel 4: CM in cijfers Ledentallen Tabel 1: Verdeling van de leden per verzekeringsinstelling voor de algemene regeling op 31 december 2018 (totaal in orde) LCM 4.091.414 40,76% LNM 478.034 4,76% NVSM 2.996.526

Nadere informatie

Studie Onze energiefactuur explodeert (+62%), die van de multinationals daalt (-3%)

Studie Onze energiefactuur explodeert (+62%), die van de multinationals daalt (-3%) Studie Onze energiefactuur explodeert (+62), die van de multinationals daalt (-) De liberalisering van de energiemarkt kent wel degelijk winnaars: daar waar de factuur voor gezinnen fors duurder wordt,

Nadere informatie

Agenda LOK 11/02/2010

Agenda LOK 11/02/2010 4-9-200 Huisartsen Apothekers Huisartsen en apothekers Een gedeelde zorg voor de patiënt Agenda LOK /02/200 20.45u: Welkom + voorstellen aanwezigen 2.00u: Wettelijke aspecten van het 2.0u: Voorschrijven

Nadere informatie

De prestaties en tarieven zijn van toepassing voor cliënten geïndiceerd voor of aangewezen op verblijf.

De prestaties en tarieven zijn van toepassing voor cliënten geïndiceerd voor of aangewezen op verblijf. Bijlage 19 bij circulaire Care/Wlz/15/07c BELEIDSREGEL Extreme kosten zorggebonden materiaal en geneesmiddelen Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

DE INHOUD, VOORWAARDEN EN DE PROCEDURE OM DE MEDISCHE KOSTEN VIA DE ZIEKTEVERZEKERING TE LATEN BETALEN

DE INHOUD, VOORWAARDEN EN DE PROCEDURE OM DE MEDISCHE KOSTEN VIA DE ZIEKTEVERZEKERING TE LATEN BETALEN DE INHOUD, VOORWAARDEN EN DE PROCEDURE OM DE MEDISCHE KOSTEN VIA DE ZIEKTEVERZEKERING TE LATEN BETALEN 1. Welke medische kosten worden door het ziekenfonds betaald? De ziekenfondsen vergoeden geneeskundige

Nadere informatie

FINANCIËLE INFORMATIEBROCHURE. Meer info vindt u op

FINANCIËLE INFORMATIEBROCHURE. Meer info vindt u op FINANCIËLE INFORMATIEBROCHURE Meer info vindt u op www.pvtdelandhuizen.be e-mail: pvtdelandhuizen@emmaus.be Wat kost het verblijf in een psychiatrisch verzorgingstehuis? Met deze financiële informatiebrochure

Nadere informatie

Wat drijft farmaceutische bedrijven om nieuwe medicijnen te ontwikkelen?

Wat drijft farmaceutische bedrijven om nieuwe medicijnen te ontwikkelen? Wat drijft farmaceutische bedrijven om nieuwe medicijnen te ontwikkelen? ReumaNet Symposium 10 oktober 2015 Kristel De Gauquier, medisch directeur pharma.be Quote vandaag door ReumaNet voorgelegd: Farmabedrijven

Nadere informatie

10 augustus 2012. Op die manier brengt de organisatie een aantal voorstellen onder de aandacht van de Commissie voor begrotingscontrole.

10 augustus 2012. Op die manier brengt de organisatie een aantal voorstellen onder de aandacht van de Commissie voor begrotingscontrole. Bernadette Adnet Eerste adviseur Datum Betreft 10 augustus 2012 Nota van het VBO aan de Commissie voor begrotingscontrole Besparingsmaatregelen over de begroting NOTA In het kader van de gesprekken over

Nadere informatie

Rapport. Cardiovasculair risicomanagement. Simvastatine: keuze en dosering 2009-2010

Rapport. Cardiovasculair risicomanagement. Simvastatine: keuze en dosering 2009-2010 Rapport Cardiovasculair risicomanagement Simvastatine: keuze en dosering 2009-2010 Colofon Auteur Daniëlla Theunissen, apotheker Met medewerking van Marianne Nijpels, apotheker Illustratie Len Munnik september

Nadere informatie

DOSSIER: HET NIEUWE VERGOEDINGSSYSTEEM

DOSSIER: HET NIEUWE VERGOEDINGSSYSTEEM DOSSIER: HET NIEUWE VERGOEDINGSSYSTEEM DE NIEUWE VERGOEDING VOOR DE APOTHEKER Op welke producten heeft het NVS betrekking? Het gaat om alle vergoedbare specialiteiten die terugbetaalbaar zijn door het

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING Kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een opname in het dagziekenhuis Identificatie ziekenhuisinstelling AZ Maria Middelares Buitenring Sint-Denijs 30 9000 Gent Erkenningsnummer:

Nadere informatie

Energiespotmarkt- prijzen vs. vaste prijzen per jaar Amsterdam, 22 december 2017

Energiespotmarkt- prijzen vs. vaste prijzen per jaar Amsterdam, 22 december 2017 Energiespotmarktprijzen vs. vaste prijzen per jaar Amsterdam, 22 december 217 Samenvatting Voor consumenten en mkb'ers is een energiecontract o.b.v. spotmarktprijzen meestal goedkoper dan een traditioneel

Nadere informatie

Praktijkopgave: Kleenext

Praktijkopgave: Kleenext Praktijkopgave: Kleenext De firma Kleenext is actief in het marktsegment van onderhoudsproducten voor huis en tuin. Er wordt in de loop van de volgende budgetperiode een nieuw product gelanceerd. Het gamma

Nadere informatie

Samen voor een goed en betaalbaar geneesmiddelenbeleid!

Samen voor een goed en betaalbaar geneesmiddelenbeleid! Samen voor een goed en betaalbaar geneesmiddelenbeleid! Afspraken tussen uw apotheekhoudende huisarts en Achmea Achmea heeft met uw apotheekhoudende huisarts afspraken gemaakt over het gebruik van geneesmiddelen.

Nadere informatie

Belg tevreden over arts Transparantie en kostprijs blijven pijnpunt

Belg tevreden over arts Transparantie en kostprijs blijven pijnpunt Belg tevreden over arts Transparantie en kostprijs blijven pijnpunt Bijlage Naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van de ziekte- en invaliditeitsverzekering heeft CM de tevredenheid van de Belgen

Nadere informatie

Reglement Farmaceutische zorg Restitutie 2018

Reglement Farmaceutische zorg Restitutie 2018 Postbus 2705 6401 DE Heerlen T 088-35 35 763 Postbus 2296 5600 CG Eindhoven T 088-35 35 764 www.aevitae.com info@aevitae.com Reglement Farmaceutische zorg Restitutie 2018 Inhoudsopgave pag. 1 Algemeen

Nadere informatie

The beauty and the beast of hoe behoudt de arts zijn zelfstandigheid in het nieuwe zorgsysteem

The beauty and the beast of hoe behoudt de arts zijn zelfstandigheid in het nieuwe zorgsysteem The beauty and the beast of hoe behoudt de arts zijn zelfstandigheid in het nieuwe zorgsysteem Mertensdag 22 mei 2012 Achtergrond (i) 12-13% van alle verdiensten in Nederland gaan naar gezondheidszorg

Nadere informatie

ZORGZWAARTE IN DE OUDERENZORG

ZORGZWAARTE IN DE OUDERENZORG / Archief cijfers ZORGZWAARTE IN DE OUDERENZORG Vlaams Gewest 2013 / 5.01.2016 5.01.2016 Zorgzwaarte in de ouderenzorg 1/14 Gepubliceerd op: http://www.zorg-en-gezondheid.be/cijfers op juli 2015 door:

Nadere informatie

I. Terugbetaling medische kosten via DSDM :

I. Terugbetaling medische kosten via DSDM : Medische Dienst van de Federale Politie I. Terugbetaling medische kosten via DSDM : Toepassingsgebied : medische kosten niet ten gevolge van een arbeidsongeval of beroepsziekte - Wie heeft recht? - Wanneer

Nadere informatie