De Aanbestedingswet is in werking getreden! Maar wat betekent dit nu concreet voor uw organisatie?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Aanbestedingswet is in werking getreden! Maar wat betekent dit nu concreet voor uw organisatie?"

Transcriptie

1 De Aanbestedingswet is in werking getreden! Maar wat betekent dit nu concreet voor uw organisatie? De Aanbestedingswet bevat veel wijzigingen ten opzichte van het juridische kader voor Europese aanbestedingen zoals dat was neergelegd in het Besluit aanbestedingsregels voor overheidsopdrachten (Bao) en het Besluit aanbestedingen speciale sectoren (Bass). De nieuwe voorschriften hebben onder meer tot gevolg dat aanbesteders gedwongen worden om hun aanbestedingen meer af te stemmen op de kenmerken van de specifieke opdracht en de potentiële opdrachtnemers. Daarnaast bevat de Aanbestedingswet diverse nieuwe procedurevoorschriften. Dat neemt niet weg dat aanbesteders nog de nodige vrijheid hebben bij de inrichting van een aanbesteding. Afwijkingen van de algemene uitgangspunten in de Aanbestedingswet dienen aanbesteders wel te kunnen motiveren volgens het comply or explain -principe. Maar wat betekent dit nu concreet voor uw organisatie? In de bijlage bij dit bericht zijn door Boot advocaten te Amsterdam de voornaamste aandachtspunten en belangrijkste wijzigingen in verband met de Aanbestedingswet voor uw praktijk op een rij gezet.

2 Is een gebouw een optelsom van zelfstandige appartementsrechten? In een appartementencomplex bestaande uit een winkel met 4 bovengelegen woningen ( 5 appartementsrechten) wordt de winkel gesloopt waarna alleen de dragende delen voor de woonappartementen overblijven. Daarna wordt de winkel opnieuw gebouwd. De uitbouw van de oude winkel wordt onbebouwde grond. De Hoge Raad oordeelt dat elk appartement afzonderlijk moet worden beoordeeld en dat de winkel zodanig is verbouwd dat sprake is van nieuwbouw. Lees meer. Een gebouw is gesplitst in 5 appartementsrechten, bestaande uit een supermarkt en 4 bovengelegen woonappartementen. De supermarkt wordt geheel gesloopt inclusief de vloer en fundering van et deel dat uitsteekt buiten de woonappartementen. Daarna wordt de benedenverdieping opnieuw gebouwd als modewinkel met een kleiner oppervlak. Het appartementsrecht winkel is geleverd met een vrijstelling voor de btw. De verkrijger heeft 6% overdrachtsbelasting voldaan en tegen deze aangifte bezwaar aangetekend. Hij is van mening was dat de levering belast is met btw omdat sprake is van een nieuw vervaardigde onroerende zaak waardoor een vrijstelling overdrachtsbelasting van toepassing is. De Hoge Raad oordeelt dat het winkelgedeelte van het gebouw dat horizontaal of verticaal is gesplitst in appartementsrechten afzonderlijk in aanmerking moet worden genomen bij de beoordeling of sprake is van de levering van een onroerende zaak. Omdat van de winkel niet meer dan de draagconstructie onder de woonappartementen is overgebleven, is sprake van een zelfstandige onroerende zaak die zodanig is verbouwd dat sprake is van nieuwbouw. De verkrijger heeft terecht een beroep gedaan op een vrijstelling overdrachtsbelasting. Ook voor de verkopende partij is dit een gunstige beslissing. Nu de levering is belast met btw kan verkoper de btw op de sloop en bouwkosten verrekenen als voorbelasting. Deze visie van de Hoge Raad kan tot verschillen leiden bij ingrijpende verbouwingen bij gebouwen die wel en gebouwen die niet zijn gesplitst in appartementsrechten. Een gebouw dat niet is gesplitst in appartementsrechten dient voor het oordeel of sprake is van vervaardiging als geheel te worden gezien. Als het gebouw is gesplitst is appartementsrechten kan een deel van het gebouw door verbouwing worden vervaardigd terwijl de rest van het gebouw intact blijft. Het lijkt er op dat de Hoge Raad zijn vaste leer dat fysiek gescheiden bouwwerken voor de heffing van btw afzonderlijk in aanmerking worden genomen, tenzij zij zich niet lenen voor zelfstandig gebruik, heeft verlaten.

3 Fiscale Kennisbank: extra functies en gebruiksgemak in nieuwe versie! Een goed product verbetert zichzelf regelmatig. Op basis van gebruikerswensen en ervaringen, zijn extra mogelijkheden ontwikkeld die u nog beter in staat stellen uw fiscaliteit te borgen en samen te werken met andere gemeenten. In dit artikel nemen wij een aantal van deze verbeteringen in het EFK fiscale informatiesysteem voor gemeenten met u door. Een nieuwe interface De nieuwe schermen sluiten aan op de gebruikersinterface van Windows 8 en helpt de gebruiker eenvoudiger zijn of haar weg te vinden. De lichtere interface heeft meer witruimte waardoor pagina s zijn geoptimaliseerd voor mobiele en tablet gebruikers. Daarnaast zijn er praktische buttons naar veelvoorkomende informatie zoals de modellabeling, het btw handboek of de nieuwsbrieven. In het gemeentelijke deel zijn buttons per gemeente instelbaar wat de herkenbaarheid van belangrijke gemeentelijke informatie ten goede komt. Meer functionaliteit De zoekfunctie is op een aantal punten verbeterd. Op basis van een ingebouwde analyse zijn de zoekresultaten beter afgestemd op de gebruiker, die daarnaast eenvoudig extra zoekverfijningen en suggesties kan instellen. De resultaten zijn snel te bekijken door de preview mogelijkheden. Om het gebruikers makkelijker te maken hun gemeentelijke of samenwerkingsdossier op te bouwen is het nu mogelijk om met drag & drop documenten vanuit Windows Verkenner te uploaden. Informatie kan eenvoudiger worden gedeeld door het eenmalig toegang geven tot een specifieke map of document. Het gemeentelijke- en samenwerkingsdeel zijn uitgebreid met: a) een prikbord voor algemeen gebruik; b) een Fiscalpedia waar de gemeente zelf een eigen wiki met gemeentelijke fiscale wetenswaardigheden/afspraken kan maken; c) een overzicht van de meest recente documenten. Het werken met dynamische links vanuit documenten naar andere documenten is nu mogelijk en documenten kunnen op basis van documentsets over mappen heen gekoppeld worden. Mocht u informatie vanuit uw financiële administratie gaan koppelen aan de Kennisbank, dan is het goed te weten dat uitgebreide business intelligence mogelijkheden zijn. Ook is een koppeling met uw intranet mogelijk.

4 Kennis vinden, delen en samenwerken Het vinden van (fiscale) kennis, kennis doelgericht inzetten binnen uw gemeentelijke proces en het mogelijk maken van samenwerking met collega gemeenten blijft het uitgangspunt van het EFK fiscale informatiesysteem. Ook deze nieuwe versie, waarvan een deel van de nieuwe mogelijkheden zijn toegelicht, helpt u uw fiscale proces beter te borgen en uw (advies)kosten te verlagen. Mocht u afgelopen jaar een demonstratie van de Tabonnee of de Kennisbank hebben gehad, dan loont het zeker de moeite om nog een keer kennis te maken met deze nieuwe versie. Wij komen graag bij u langs voor een demonstratie of neemt u contact met ons op voor een vrijblijvende proefperiode. Lezersvraag: btw-bouwterrein en zakelijk recht Een gemeente biedt kopers bouwrijpe kavels in erfpacht aan voor nieuwbouw. Vraag is of bij de vestiging van het recht van erfpacht altijd btw is verschuldigd. Voor het antwoord <klik hier>. Antwoord De eerste gedachte is dat grond die kwalificeert als btw-bouwterrein altijd btw-belast moet worden geleverd waarbij de koper een beroep kan doen op een vrijstelling overdrachtsbelasting. Echter het vestigen van het zakelijk recht van erfpacht zorgt voor (mogelijke) complicaties. Hoe komt dat? Via een fictie in de Wet op de omzetbelasting 1968 wordt het vestigen van zakelijke rechten onder een voorwaarde aangemerkt als levering. De voorwaarde is dat de te berekenen contante waarde (van toepassing bij canon) of de eenmalige (af)koopsom ten minste gelijk is aan de kostprijs van de onroerende zaak waarop het recht betrekking heeft. Als aan deze voorwaarde niet wordt voldaan wordt het vestigen van het zakelijke recht aangemerkt als een verhuurdienst. In beginsel is verhuur vrijgesteld van btw, tenzij verhuurder en huurder kunnen opteren voor btw-belaste verhuur. Als opteren niet mogelijk is, is het vestigen van het recht vrijgesteld van btw en is de koper overdrachtsbelasting verschuldigd. Voor kopende ondernemers is overdrachtsbelasting een ongewenste kostenpost en voor de gemeente bestaat geen recht op aftrek van btw ter zake van alle uitgevoerde (bouwrijpmaak)werkzaamheden. Om deze dubbele teleurstelling te voorkomen is het raadzaam vooraf contact met uw adviseur op te nemen als u gebruik wilt maken van zakelijke rechten.

5 De drie musketiers en de btw (publieke samenwerking en de btw) Vanaf 4 februari 2013 is geen btw-dag meer gelijk aan de dagen daarvoor. Gemeenten en provincies hebben gezamenlijk ingestemd met een door het Rijk te plegen gemaximeerde uitgave uit het BTW-compensatiefonds tot een bedrag van Omdat de individuele gemeente zelf geen plafond ervaart, is het maar de vraag of dit plafond een rol gaat spelen in besluitvorming. Voor grote structurele veranderingen, zoals het instellen van Regionale Uitvoerings Diensten (RUD) of Shared Service Centers (SSC) zou dat wel moeten. Over het hoe en waarom. Samenwerkingsverbanden van publiekrechtelijke lichamen, zoals de Gemeenschappelijke Regeling er één is, kunnen onder voorwaarden kiezen uit twee btw-mogelijkheden: 1. Het verrichten van btw-belaste prestaties aan de deelnemende gemeenten; 2. Het verrichten van btw-vrijgestelde prestaties aan de deelnemende gemeenten. De dienstverlening zelf zal er niet anders zijn, maar de financiële uitgangspunten daarentegen wel. Voor situatie 2 is veelal sprake van een open-kostencalculatie, waaraan de individuele gemeente bijdraagt naar rato van zijn aandeel in de gezamenlijke uitgaven. Sturing op de uitgaven via het gebruikelijke stelsel van begroting en verantwoording alsmede bestuurlijke invloed, zal het risico van kostenoverschrijding van de eigen gemeentelijke begroting dienen te beperken. In situatie 1 ligt dit risico minder voor de hand. De deelnemende gemeenten nemen in beginsel prestaties af tegen een van te voren gesteld tarief. Staat de gemeentelijke begroting geen extra kosten toe, dan worden geen prestaties van het samenwerkingsverband afgenomen. BTW-verwerking Aannemende dat de gemeente de dienstverlening in beide situaties afneemt voor compensabele doeleinden, zal de btw in eerste aanleg geen probleem opleveren. Immers of de gefactureerde btw of de doorgeschoven btw (transparantiemethode) komt voor compensatie in aanmerking. Echter, in de absolute omvang van het te declareren btw-bedrag maakt het wel uit. In de eerste situatie wordt de volledige dienstverlening aan de heffing van btw onderworpen, terwijl in de tweede situatie alleen btw wordt doorgeschoven, zoals die aan het samenwerkingsverband in rekening wordt gebracht. Het belangrijkste verschil zit dus in het al dan niet in de heffing betrekking van btw van de eigen loonkosten. Een tweede aspect bij de transparante methode is de onmogelijkheid te kunnen opteren voor btwbelaste huur (het samenwerkingsverband verricht immers btw-vrijgestelde prestaties). Dit betekent dat het samenwerkingsverband soms wordt gedwongen btw-schade te betalen aan de verhuurder. Hierdoor stijgen de kosten van de dienstverlening en dus ook de gemeentelijke uitgave. Gestileerd weergegeven: Omschrijving Situatie 1 Situatie 2 Netto kosten Btw-schade 0 10 Doorschuif btw 1 Subtotaal % btw 21 0 Totaal Gemeentelijke kosten (zonder compensabele btw) Shared Service Centre Voor deze vorm van samenwerking zal niet altijd de keuze voor situatie 2 mogelijk zijn. Dit wordt veroorzaakt door de uitzondering op de btw-vrijstelling voor dienstverlening op het gebied van financiële administraties en automatisering. De gemeentelijk afweging Wij kunnen goed begrijpen dat een gemeentelijke projectleider kiest voor situatie 1. Dit levert ogenschijnlijk de laagste kosten voor de eigen gemeente op. Maar of dit in gemeente brede zin de juiste keuze is, betwijfelen wij ten zeerste.

6 Uit het voorbeeld blijkt dat het samenwerkingsverband in situatie 1 veel meer btw in rekening brengt als in situatie 2. In situatie 1 wordt sneller het bcf-plafond bereikt en dus worden gemeenten gekort op hun uitkering gemeentefonds als ze er door heen schieten. Met situactie 2 blijven de gemeenten eerder beneden het bcf-plafond. Als er gelden overblijven in het Btw-compensatiefonds, worden deze gelden toegevoegd aan het Gemeentefonds en komt dit ten goede aan alle gemeenten. Tot slot Als gemeenten, indachtig het bcf-plafond, met elkaar de lijfspreuk van de drie musketiers Eén voor allen en allen voor één overnemen, dan zal de keuze snel voor situatie 2 de juiste zijn. Blijft het bij ieder voor zich, dan hangt een korting op de uitkering van het Gemeentefonds 2014 als het zwaard van Damocles boven ieders hoofd.

7 Het nieuwe werken met I-pads, Tablets en smartphones Onlangs bent u waarschijnlijk geïnformeerd over het feit dat de verleggingsregeling omzetbelasting vanaf 1 april 2013 ook van toepassing is op de aankoop van Tablets en andere elektronische producten, waaronder mobiele telefoons, als deze worden geleverd aan ondernemers en de koop een waarde van of meer vertegenwoordigt. Een gemeente koopt dergelijke producten echter nagenoeg volledig in haar hoedanigheid van overheid. De vraag is nu of u dus een factuur moet accepteren ter zake van dergelijke leveringen als daarop de omzetbelasting aan u is verlegd? <lees meer> Om de vraag te kunnen beantwoorden nemen we eerst in kijkje in de toelichting van het ministerie. Daarin staat het volgende aangegeven: Artikel VIII, onderdeel C (artikel 24ba van het Uitvoeringsbesluit omzetbelasting 1968) Het doel van deze verlegging van btw is het voorkomen en het stoppen van btw-carrouselfraude in de producten, genoemd in de onderhavige wijziging. Deze regeling houdt in dat de ondernemer die tegen betaling de genoemde goederen levert geen omzetbelasting mag vermelden op de factuur die hij uitreikt. Die ondernemer vermeldt dan wel op de factuur «btw verlegd». De afnemer van de goederen dient dan de verschuldigde belasting in zijn aangifte op te nemen als door hem verschuldigde belasting. Op dezelfde aangifte kan die omzetbelasting met toepassing van artikel 15 van de Wet op de omzetbelasting 1968 in aftrek worden gebracht. Om te voorkomen dat ondernemers voor elke kleine levering de verleggingsregeling moeten toepassen, is een ondergrens ingesteld van per levering per soort goed. Kunstmatig opgeknipte leveringen worden voor het drempelbedrag als één levering gezien. Uit het doel van de regeling en omdat in andere situaties, zoals de verwerving van de goederen van andere EU-ondernemers door een gemeente op eigen aangifte de btw wordt verschuldigd in combinatie met het gegeven dat iedere gemeente ook btw-ondernemer is (en dus aangifte doet), kun je afleiden dat de regeling ook bij gemeenten van toepassing zou moeten zijn. Er staat namelijk niet expliciet dat de afnemer ondernemer moet zijn. Dat kun je alleen afleiden uit het feit dat de afnemer de aan haar verlegde btw op haar aangifte moet voldoen. En daarvoor moet je dus als ondernemer ingeschreven zijn bij de Belastingdienst. Vervolgens staat er dat de afnemer de btw met toepassing van artikel 15, van de Wet op de omzetbelasting 1968 in aftrek kan brengen. Dat kunnen gemeenten maar voor een klein deel (gemiddeld een procent of 4). Het grootste deel van de btw kan de gemeente declareren bij het BTWcompensatiefonds. Risico-vermijding: opgave btw-nummer Het risico als de gemeente een factuur accepteert waar btw op staat vermeld en de gemeente deze btw betaalt aan de verkoper, terwijl naar de mening van de Belastingdienst de verleggingsregeling van toepassing, deze btw daardoor ten onrechte in rekening is gebracht en u de btw niet op aangifte mag aftrekken of voor een bijdrage uit het Btw-compensatiefonds in aanmerking mag laten komen. Dit risico kunt u voorkomen door bij bestelling van dergelijke apparatuur uw btw-nummer op te geven waardoor de verkoper de verschuldigde btw aan u kan verleggen. U geeft deze btw op in vakje 2a van het aangiftebiljet. Deze btw verwerkt gelijk aan de wijze waarop u de btw zou hebben verwerkt als de btw die op factuur in rekening zou zijn gebracht. Dit betreft veelal een forfaitair percentage.

8 Tijdelijk laag btw-tarief voor renovatie en onderhoud woningen De tijd dat de meeste gemeenten nog over een eigen woningbedrijf beschikten ligt al weer een tijd achter ons. Toch heeft menig gemeente nog wel ergens een woning in bezit, al is het maar vanwege de tijdelijke exploitatie in een bestemmingsplan/exploitatiegebied. Als aan deze woning onderhoud moet worden gepleegd of een renovatie moet worden uitgevoerd is er tijdelijk het lage btw op de arbeid van toepassing. Maar ook voor de lezer zelf een belasting besparende mogelijkheid. Vanaf 1 maart 2013 tot 1 maart 2014 is het mogelijk dat bij onderhoud, renovatie maar ook bij serviceabonnementen het lage btw-tarief toe te passen als de werkzaamheden betrekking hebben op een woning ouder dan twee jaar. Bij de publicatie van het besluit is tevens een lijst met genummerde vragen en antwoorden toegevoegd. Immers is een aanvullende lijst met geletterde vragen en antwoorden verschenen. Klik hier voor het besluit en de lijst. De regeling komt in sterke mate overeen met de eerdere regeling voor het lage btw-tarief op arbeid. In de nieuwe regeling is speciaal iets geregeld voor architecten, hoveniers en op maat gemaakte goederen, zoals deuren en kozijnen. Toch kunnen er situaties zijn, die niet helemaal zijn beschreven in het besluit en in de vragen en antwoorden. Voor die situatie kunt u een lezersvraag via info@efkbelastingadviseurs.nl insturen of contact opnemen met uw adviseur.

Subsidie of dienstverlening Btw en samenwerkingverbanden Wijzigingen btw-tarief

Subsidie of dienstverlening Btw en samenwerkingverbanden Wijzigingen btw-tarief 20 september Subsidie of dienstverlening Btw en samenwerkingverbanden Wijzigingen btw-tarief 2012 Gemeente Delft Belastingbesparing door dienstverlening Dierenopvang Een stichting houdt zich bezig met

Nadere informatie

Btw, overdrachtsbelasting en onroerend goed

Btw, overdrachtsbelasting en onroerend goed DE ONROERENDGOEDMARKT: AANSPORING TOT VERANDERING Btw, overdrachtsbelasting en onroerend goed Erasmus Universiteit Rotterdam prof. dr. R.N.G. van der Paardt 19 juni 2015 Onderwerpen Bouw en ingrijpende

Nadere informatie

Levering van een bestaand gebouw en vernieuwbouw

Levering van een bestaand gebouw en vernieuwbouw Levering van een bestaand gebouw en vernieuwbouw Voor menig ontwikkelaar van vastgoed is het zorg heffing van overdrachtsbelasting te voorkomen. Zeker als dit betrekking heeft op de zakelijke markt. Recent

Nadere informatie

De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning

De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning Hieronder wordt ingegaan op de fiscale consequenties van de aankoop en het bezit van een recreatiewoning die zodanig met de (onder)grond is verbonden

Nadere informatie

De kleineondernemersregeling. Belastingdienst

De kleineondernemersregeling. Belastingdienst Belastingdienst De kleineondernemersregeling Betaalt u in een jaar minder dan 1.883 btw aan ons? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de kleineondernemersregeling. Is dat het geval dan betaalt u in dat

Nadere informatie

De kleineondernemersregeling

De kleineondernemersregeling Belastingdienst De kleineondernemersregeling Hoeft u per jaar minder dan 1.883 btw aan ons te betalen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de kleine onder nemersregeling. U betaalt dan minder of helemaal

Nadere informatie

Vermindering van BTW voor kleine ondernemers

Vermindering van BTW voor kleine ondernemers Vermindering van BTW voor kleine ondernemers De kleineondernemersregeling Heeft u een onderneming en maakt u weinig omzet? Dan is er voor u de kleineondernemersregeling. Volgens deze regeling kunt u in

Nadere informatie

De kleineondernemersregeling

De kleineondernemersregeling Belastingdienst De kleineondernemersregeling OB 201-1Z*13FD Heeft uw onderneming een lage omzet en betaalt u per jaar minder dan 1.883 btw? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling.

Nadere informatie

De kleineondernemersregeling

De kleineondernemersregeling Belastingdienst De kleineondernemersregeling OB 201-1Z*14FD Heeft uw onderneming een lage omzet en betaalt u per jaar minder dan 1.883 btw? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de kleineondernemersregeling.

Nadere informatie

Vragen en antwoorden verhoging btw-tarief

Vragen en antwoorden verhoging btw-tarief Vragen en antwoorden verhoging btw-tarief Onlangs is een wetswijziging aangenomen waardoor het algemene btw-tarief in Nederland van 19% naar 21% zal worden verhoogd. In de praktijk leidt dit tot verschillende

Nadere informatie

! Het kan voordelig zijn om de ingebruikname van een nieuw pand dat gaat worden gebruikt

! Het kan voordelig zijn om de ingebruikname van een nieuw pand dat gaat worden gebruikt Omzetbelasting - eindejaarstips Geen integratieheffing meer vanaf 2014 De integratieheffing voor de btw wordt met ingang van 1 januari 2014 afgeschaft. Hiermee komt een einde aan de heffing van btw over

Nadere informatie

De schijnbaar oneindige discussie over bouwterreinen

De schijnbaar oneindige discussie over bouwterreinen Begraafplaatsen Recent heeft rechtbank Den Haag een beslissing genomen over de behandeling van gemeentelijke begraafplaatsen voor het BTW-compensatiefonds. De rechtbank hanteert daarvoor een bijzondere

Nadere informatie

De kleineondernemersregeling

De kleineondernemersregeling Belastingdienst De kleineondernemersregeling OB 201-1Z*15FD Hoeft u per jaar minder dan 1.883 btw aan ons te betalen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de kleineondernemersregeling. U betaalt dan

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 Een systematiek voor het oplossen van btw-problemen

HOOFDSTUK 1 Een systematiek voor het oplossen van btw-problemen HOOFDSTUK 1 Een systematiek voor het oplossen van btw-problemen De wijze waarop internationale transacties in de heffing van btw worden betrokken, wordt bepaald door de systematiek van de btw-wetgeving.

Nadere informatie

Aftrek en/of compensatie van btw definitief na verwerken factuur?

Aftrek en/of compensatie van btw definitief na verwerken factuur? Aftrek en/of compensatie van btw definitief na verwerken factuur? Onlangs heeft de rechtbank Arnhem uitspraak gedaan in een zaak waarbij de Belastingdienst een naheffingsaanslag omzetbelasting heeft opgelegd,

Nadere informatie

FREBLO0221b Herziening aftrek omzetbelasting (art. 15-6 Wet jo. art. 11-14a Uitv. besch. OB)

FREBLO0221b Herziening aftrek omzetbelasting (art. 15-6 Wet jo. art. 11-14a Uitv. besch. OB) FREBLO0221b Herziening aftrek omzetbelasting (art. 15-6 Wet jo. art. 11-14a Uitv. besch. OB) Motiveer je antwoorden en vermeld de belangrijkse wetsartikelen. Tenzij anders vermeld worden de prestaties

Nadere informatie

Btw-tips vierde kwartaal 2017

Btw-tips vierde kwartaal 2017 BOEKHOUDINGEN JAARREKENINGEN LOONADMINISTRATIES BELASTINGAANGIFTEN ADVIESWERK BEGELEIDEN & ONDERSTEUNEN Btw-tips vierde kwartaal 2017 1. Laatste jaar voor de KOR? Pas deze in 2017 nog toe! Pas in uw laatste

Nadere informatie

Vermindering van btw voor kleine ondernemers

Vermindering van btw voor kleine ondernemers Vermindering van btw voor kleine ondernemers De kleineondernemersregeling Hebt u een onderneming en maakt u weinig omzet? Dan is er voor u de kleineondernemersregeling. Volgens deze regeling kunt u in

Nadere informatie

Als u een bedrijfs pand gaat kopen of verkopen Gevolgen voor de btw

Als u een bedrijfs pand gaat kopen of verkopen Gevolgen voor de btw Gevolgen voor de btw Gaat u een bedrijfspand kopen of verkopen? Dan hebt u te maken met bepaalde btw-regels. De verkoop van een bedrijfspand is meestal vrijgesteld van btw. In sommige situaties is het

Nadere informatie

Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling BTW per 1 januari 2020 De eenmanszaak, maatschap en VOF die in Nederland

Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling BTW per 1 januari 2020 De eenmanszaak, maatschap en VOF die in Nederland Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling BTW per 1 januari 2020 De eenmanszaak, maatschap en VOF die in Nederland gevestigd zijn met een beperkt af te dragen bedrag

Nadere informatie

Informatie voor ondernemers

Informatie voor ondernemers Informatie voor ondernemers Factuurvereisten en regels Vrijwel elke ondernemer heeft te maken met btw. Btw is de belasting die u als ondernemer verschuldigd bent over uw omzet. Daar staat tegenover dat

Nadere informatie

Btw en combinatiefuncties

Btw en combinatiefuncties Btw en combinatiefuncties 1 Inhoudsopgave 1. Achtergrondinformatie 3 1.1 Wat is een combinatiefunctie? 3 1.2 Inhoud brochure 3 2. Btw 3 3. Btw-gevolgen als een werknemer tegen vergoeding wordt uitgeleend/gedetacheerd

Nadere informatie

Special BTW-verhoging. Per 1 oktober 2012

Special BTW-verhoging. Per 1 oktober 2012 Special BTW-verhoging Per 1 oktober 2012 Gevolgen van de BTW verhoging per 1 oktober 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Facturering en aangifte 4 3. Doorlopende prestaties 4 4. Nieuwbouw/verbouwingen

Nadere informatie

Vermindering van BTW voor kleine ondernemers

Vermindering van BTW voor kleine ondernemers Vermindering van BTW voor kleine ondernemers De kleineondernemersregeling Heeft u een onderneming en maakt u weinig omzet? Dan is er voor u de kleineondernemersregeling. Volgens deze regeling kunt u in

Nadere informatie

Gemeente Utrecht mevrouw mr. M.C. Don prof. dr. R.N.G. van der Paardt - belastingadviseur. fiscale aspecten omzetten erfpacht naar vol eigendom

Gemeente Utrecht mevrouw mr. M.C. Don prof. dr. R.N.G. van der Paardt - belastingadviseur. fiscale aspecten omzetten erfpacht naar vol eigendom Memorandum AAN T. A. V. VAN D A T U M 3 juli 2015 Gemeente Utrecht mevrouw mr. M.C. Don prof. dr. R.N.G. van der Paardt - belastingadviseur B E T R E F T fiscale aspecten omzetten erfpacht naar vol eigendom

Nadere informatie

Als u een bedrijfspand gaat huren of verhuren

Als u een bedrijfspand gaat huren of verhuren Als u een bedrijfspand gaat huren of verhuren Gevolgen voor de btw Gaat u een bedrijfspand huren of verhuren? Dan hebt u te maken met bepaalde btw-regels. De verhuur van een bedrijfspand is meestal vrijgesteld

Nadere informatie

Als u een bedrijfspand gaat kopen of verkopen

Als u een bedrijfspand gaat kopen of verkopen Als u een bedrijfspand gaat kopen of verkopen Gevolgen voor de BTW Gaat u een bedrijfspand kopen of verkopen? Dan heeft u te maken met bepaalde BTW-regels. De verkoop van een bedrijfspand is meestal vrijgesteld

Nadere informatie

Cliëntenbrief Nieuwe factureringsregels vanaf 1 januari 2013: alle wijzigingen op een rij

Cliëntenbrief Nieuwe factureringsregels vanaf 1 januari 2013: alle wijzigingen op een rij Cliëntenbrief Nieuwe factureringsregels vanaf 1 januari 2013: alle wijzigingen op een rij Onderwerp: nieuwe factureringsregels per 1 januari 2013 Doel: informeren en adviseren Bestemd voor: alle ondernemers

Nadere informatie

BIJLAGE Nadere uitwerking samenwerkingsverbanden en btw-wetgeving

BIJLAGE Nadere uitwerking samenwerkingsverbanden en btw-wetgeving BIJLAGE Nadere uitwerking samenwerkingsverbanden en btw-wetgeving Zoals het er nu naar uit ziet worden als gevolg van de drie grote decentralisaties in het sociale domein per 1 januari 2015 nieuwe taken

Nadere informatie

Hoge Raad, 8 maart 2013 12/02061, LJN: ECLI:NL:HR:2013:BZ3574 (Uitleg begrip vervaardiging)

Hoge Raad, 8 maart 2013 12/02061, LJN: ECLI:NL:HR:2013:BZ3574 (Uitleg begrip vervaardiging) TBR 2013/151 Hoge Raad, 8 maart 2013 12/02061, LJN: ECLI:NL:HR:2013:BZ3574 (Uitleg begrip vervaardiging) Mr. J.A.C.A. Overgaauw, mr. D.G. van Vliet, mr. C.B. Bavinck, mr. E.N. Punt en mr. P.M.F, van Loon

Nadere informatie

Vermindering van btw voor kleine ondernemers

Vermindering van btw voor kleine ondernemers Vermindering van btw voor kleine ondernemers De kleineondernemersregeling Hebt u een onderneming en maakt u weinig omzet? Dan is er voor u de kleine-ondernemersregeling. Volgens deze regeling kunt u in

Nadere informatie

Transformatie en belasting

Transformatie en belasting Transformatie en belasting van het Expertteam (kantoor)transformatie in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Wie betaalt de afdracht? Bij transformatie en herbestemming

Nadere informatie

Als u vragen heeft over dit onderwerp of over de intrekking van mededeling 26, dan kunt u uiteraard contact opnemen

Als u vragen heeft over dit onderwerp of over de intrekking van mededeling 26, dan kunt u uiteraard contact opnemen BTW-nieuwtjes 5/2010 van vilsteren BTW advies bv Heidesteinlaan 2a, 6866 AG Heelsum E-mail: info@btwadvies.com Website: www.btwadvies.com Telefoon: 026-7071710 KvK Arnhem 09136209 De pro rata en het mogen

Nadere informatie

U krijgt te maken met: inkomstenbelasting onroerendezaakbelasting. En mogelijk ook met: overdrachtsbelasting omzetbelasting forensenbelasting

U krijgt te maken met: inkomstenbelasting onroerendezaakbelasting. En mogelijk ook met: overdrachtsbelasting omzetbelasting forensenbelasting Als u een vakantiewoning op het oog heeft in Nederland, is het verstandig u eerst en goed te laten informeren over de fiscale gevolgen die aan de aankoop en het gebruik van de vakantiewoning verbonden

Nadere informatie

Afschaffing btw-landbouwregeling voor bosbouwers. 4 april 2018 Aart Bakker / Petra de Waal / Hessel Vliegen

Afschaffing btw-landbouwregeling voor bosbouwers. 4 april 2018 Aart Bakker / Petra de Waal / Hessel Vliegen Afschaffing btw-landbouwregeling voor bosbouwers 4 april 2018 Aart Bakker / Petra de Waal / Hessel Vliegen Agenda Werking oude landbouwregeling t/m 31-12-2017 Afschaffing landbouwregeling vanaf 01-01-2018

Nadere informatie

Wijziging regels plaats van dienst/ procedure teruggaafverzoeken per 2010. Onderwerp: EU BTW pakket per 1 januari 2010. Bestemd voor: alle ondernemers

Wijziging regels plaats van dienst/ procedure teruggaafverzoeken per 2010. Onderwerp: EU BTW pakket per 1 januari 2010. Bestemd voor: alle ondernemers Wijziging regels plaats van dienst/ procedure teruggaafverzoeken per 2010 Onderwerp: EU BTW pakket per 1 januari 2010 Doel: informeren Bestemd voor: alle ondernemers 1 Inleiding Per 1 januari 2010 zal

Nadere informatie

Btw en overdrachtsbelasting

Btw en overdrachtsbelasting Btw en overdrachtsbelasting Btw en overdrachtsbelasting Prof. dr. René N.G. van der Paardt Erasmus Universiteit Rotterdam Loyens & Loeff N.V. Rotterdam Overzicht systeem van de omzetbelasting in het algemeen

Nadere informatie

Aan de voorzitter van Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Aan de voorzitter van Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Aan de voorzitter van Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

21 mei 2019 BTW-nieuwtje : Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling BTW per 1 januari 2020

21 mei 2019 BTW-nieuwtje : Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling BTW per 1 januari 2020 21 mei 2019 BTW-nieuwtje 12-2019: Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling BTW per 1 januari 2020 Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling

Nadere informatie

Foederer. Advieswijzer Vakantiewoning & fiscus 2017

Foederer. Advieswijzer Vakantiewoning & fiscus 2017 Advieswijzer Vakantiewoning & fiscus 2017 Als u nadenkt over de aankoop van een vakantiewoning in Nederland, is het verstandig u eerst te laten informeren over de fiscale gevolgen die aan de aankoop en

Nadere informatie

Actualiteiten btw en overdrachtsbelasting

Actualiteiten btw en overdrachtsbelasting Actualiteiten btw en overdrachtsbelasting Mr. Henk de Kat Bouw- en vastgoedcursus Slot Zeist 11 juni 2015 Programma BTW: Leegstand gebouw Verbouwing / btw-aftrek Overdracht gebouw aan derde/ in de plaats

Nadere informatie

12 fiscale tips over onroerend goed

12 fiscale tips over onroerend goed Kennisdocument 12 fiscale tips over onroerend goed De laatste jaren is de btw-heffing op onroerend goed volop in beweging geweest. Wellicht heeft u iets meegekregen van het vervallen van de zogenoemde

Nadere informatie

: 295 per persoon exclusief BTW, inclusief lesmateriaal en broodjes Locatie : Heelsum

: 295 per persoon exclusief BTW, inclusief lesmateriaal en broodjes Locatie : Heelsum BTW-nieuwtjes 5-2013 van vilsteren BTW advies bv Heidesteinlaan 2a, 6866 AG Heelsum E-mail: info@btwadvies.com Website: www.btwadvies.com Telefoon: 026-7071710 KvK Arnhem 09136209 1. Workshop BTW en factuurvereisten

Nadere informatie

BTW-ASPECTEN WATERVILLA ZILVEREN SCHOR

BTW-ASPECTEN WATERVILLA ZILVEREN SCHOR BTW-ASPECTEN WATERVILLA ZILVEREN SCHOR In deze brochure worden de belangrijkste vragen op het gebied van de Wet op de Omzetbelasting 1968 (hierna Wet OB) behandeld die zich voordoen bij de aankoop, de

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord... 1. 1. Inleiding in de btw... 3. 2. Btw-ondernemerschap... 6. 3. In welke gevallen bent u btw verschuldigd?...

Inhoudsopgave. Voorwoord... 1. 1. Inleiding in de btw... 3. 2. Btw-ondernemerschap... 6. 3. In welke gevallen bent u btw verschuldigd?... Inhoudsopgave Voorwoord............................................................... 1 1. Inleiding in de btw.................................................... 3 1.1. Wat zijn kostprijsverhogende belastingen?..............................

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel FISCALE ASPECTEN VAN DE ONDERNEMING MAANDAG 19 DECEMBER UUR

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel FISCALE ASPECTEN VAN DE ONDERNEMING MAANDAG 19 DECEMBER UUR SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel FISCALE ASPECTEN VAN DE ONDERNEMING MAANDAG 19 DECEMBER 2016 9.00-11.00 UUR SPD Bedrijfsadministratie Fiscale aspecten van de onderneming B / 6 Vraag 1 2016 NGO-ENS

Nadere informatie

RB EINDEJAARSTIPS & AANDACHTSPUNTEN 2014 / 2015

RB EINDEJAARSTIPS & AANDACHTSPUNTEN 2014 / 2015 RB EINDEJAARSTIPS & AANDACHTSPUNTEN 2014 / 2015 Omzetbelasting Omzetbelasting Benut verlaagd BTW-tarief voor renovatie en onderhoud tot 1 juli 2015 Het BTW-tarief op arbeidskosten bij renovatie, herstel

Nadere informatie

Stimuleringsmaatregelen

Stimuleringsmaatregelen BTWijzer De nieuwsbrief van BTW Nederland jaargang 2 nummer 2 september 2010 Stimuleringsmaatregelen Op 30 augustus jl. is bekend geworden dat er op verzoek vanuit de Tweede Kamer maatregelen worden genomen

Nadere informatie

Als u deze situatie onderkent bij uw gemeente, vragen wij uw bijzondere aandacht voor een uitspraak van de rechtbank Breda.

Als u deze situatie onderkent bij uw gemeente, vragen wij uw bijzondere aandacht voor een uitspraak van de rechtbank Breda. Nieuwsbrief gemeenten 2010/11 Geachte lezer, Voor u ligt de nieuwsbrief, waarin items zijn opgenomen die in het bijzonder betrekking hebben op het karakter van een te betalen, of een te ontvangen vergoeding

Nadere informatie

Als u een bedrijfs pand gaat huren of verhuren Gevolgen voor de btw

Als u een bedrijfs pand gaat huren of verhuren Gevolgen voor de btw Gevolgen voor de btw Gaat u een bedrijfspand huren of verhuren? Dan hebt u te maken met bepaalde btw-regels. De verhuur van een bedrijfspand is meestal vrijgesteld van btw. Vaak is het voordelig om de

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 4 Editie 2013/15 Augustus 2013 Btw 1. Leegstand en btw 2. Detacheren van personeel 3. Historische molens 4. Notariële akten /

Nadere informatie

Onderwijsinstellingen en Van Ree & Van Driel

Onderwijsinstellingen en Van Ree & Van Driel Onderwijsinstellingen en Van Ree & Van Driel Het verstrekken van onderwijs door daartoe bestemde inrichtingen, zoals omschreven in de wetten die onderwijs regelen, is vrijgesteld van omzetbelasting. Toch

Nadere informatie

Het BTW-compensatiefonds is in 2014 verdwenen: Wat nu te doen?

Het BTW-compensatiefonds is in 2014 verdwenen: Wat nu te doen? Het BTW-compensatiefonds is in 2014 verdwenen: Wat nu te doen? Het afschaffen van het bcf lijkt steeds meer vaste vorm aan te nemen. In zowel de decembercirculaire voor gemeenten als voor provincies staat

Nadere informatie

mr. T. (Ton) Verveer 4/15/2010

mr. T. (Ton) Verveer 4/15/2010 Btw en transport per 1 januari 2010 mr. C.F.C. C (Frank) Resseler mr. T. (Ton) Verveer 1 Btw in perspectief Btw en transport INHOUD Btw en met transport samenhangende diensten Bemiddeling Verhuur vrachtwagens

Nadere informatie

Auteur: mr. A.P. van Nes, FrieslandCampina. 2 december Centrale vraagstelling

Auteur: mr. A.P. van Nes, FrieslandCampina. 2 december Centrale vraagstelling FACTSHEET Voorstel voor een RICHTLIJN VAN DE RAAD tot wijziging van Richtlijn 2006/112/EG betreffende de kleine ondernemersregeling in de BTW COM(2018) 20 final; 2018/0006 (CNS) Auteur: mr. A.P. van Nes,

Nadere informatie

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze BTW-nieuwtjes 7/2010 Verlaagd BTW-tarief bij onderhoud woning.

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze BTW-nieuwtjes 7/2010 Verlaagd BTW-tarief bij onderhoud woning. BTW-nieuwtjes 8/2010 van vilsteren BTW advies bv Heidesteinlaan 2a, 6866 AG Heelsum E-mail: info@btwadvies.com Website: www.btwadvies.com Telefoon: 026-7071710 KvK Arnhem 09136209 BTW-maatregelen Belastingplan

Nadere informatie

AANGEPAST EXEMPLAAR. Raadsvoorstel Bestuur en Middelen A 15 onderwerp. BTW-compensatiefonds. 1. Aanleiding en achtergrond

AANGEPAST EXEMPLAAR. Raadsvoorstel Bestuur en Middelen A 15 onderwerp. BTW-compensatiefonds. 1. Aanleiding en achtergrond AANGEPAST EXEMPLAAR Raadsvoorstel jaar bijlagenr. commissie(s) categorie/agendanr. 2002 118 Bestuur en Middelen A 15 onderwerp BTW-compensatiefonds Aan de raad 1. Aanleiding en achtergrond Met de invoering

Nadere informatie

Toelichting bij de aangifte omzetbelasting

Toelichting bij de aangifte omzetbelasting Belastingdienst 2013 Toelichting bij de aangifte omzetbelasting Startende ondernemers Algemene informatie Wat leest u in deze toelichting? Deze toelichting bij de aangifte omzetbelasting bestaat uit twee

Nadere informatie

BTW-nieuwtjes 17-2013

BTW-nieuwtjes 17-2013 BTW-nieuwtjes 17-013 van vilsteren BTW advies bv Heidesteinlaan a, 6866 AG Heelsum E-mail: info@btwadvies.com Website: www.btwadvies.com Telefoon: 06-7071710 KvK Arnhem 0913609 1. Nieuw vastgoedbesluit

Nadere informatie

Kunstgrasvelden en de integratielevering: mag de fiscus maar eenmaal heffen?

Kunstgrasvelden en de integratielevering: mag de fiscus maar eenmaal heffen? Kunstgrasvelden en de integratielevering: mag de fiscus maar eenmaal heffen? Recent heeft de Advocaat-Generaal (AG) van het Hof van Justitie zijn conclusie afgegeven in de zaak van de aanleg van nieuwe

Nadere informatie

FISCALE INFORMATIE OVER VAKANTIEWONING IN NEDERLAND

FISCALE INFORMATIE OVER VAKANTIEWONING IN NEDERLAND FISCALE INFORMATIE OVER VAKANTIEWONING IN NEDERLAND Bij de aankoop van een vakantiewoning in Nederland komt een aantal fiscale aspecten kijken. Hierbij speelt uw persoonlijke situatie een belangrijke rol.

Nadere informatie

Overdrachtsbelasting.

Overdrachtsbelasting. Overdrachtsbelasting. Vanuit de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) zijn vragen gesteld over de tijdelijke verlaging van het tarief van de overdrachtsbelasting voor woningen (zie het besluit

Nadere informatie

Fiscaliteit en grond- en bouwexploitatie in het kort

Fiscaliteit en grond- en bouwexploitatie in het kort www.pwc.nl Fiscaliteit en grond- en bouwexploitatie in het kort Versie: oktober 2011 W.A. Rouwenhorst FB (088) 792 30 08 Inhoudsopgave 1. Fiscale theorie 3 1.1. Algemeen 3 1.2. Btw en toepassing Wet OB

Nadere informatie

PRAKTIJKNOTITIE BTW. 1. Inleiding. 2. Btw-aftrek algemeen

PRAKTIJKNOTITIE BTW. 1. Inleiding. 2. Btw-aftrek algemeen Van: VDF btw-specialisten Datum: Juni 2017 Onderwerp: Btw en herzieningsregels 1. Inleiding Ondernemers die actief zijn in de onroerend goedbranche en ondernemers die zelf een bedrijfspand hebben aangeschaft,

Nadere informatie

Welke gevolgen heeft de btw-verhoging van 19% naar 21% voor u?

Welke gevolgen heeft de btw-verhoging van 19% naar 21% voor u? Welke gevolgen heeft de btw-verhoging van 19% naar 21% voor u? Op 1 oktober 2012 wordt het algemene btw-tarief verhoogd van 19% naar 21%. Dit is eerder bekendgemaakt in de Voorjaarsnota van 25 mei 2012

Nadere informatie

Let op bij Kopieren ID Kaart:

Let op bij Kopieren ID Kaart: Nieuwsbrief van d.d. 07-06-2012 Nummer: 05 2012 Let op bij Kopieren ID Kaart: Voor iedere W.N. bent u verplicht een kopie van een geldig identiteitsbewijs te bewaren bij uw administratie. Gerechtshof Leeuwarden

Nadere informatie

Meest gestelde vragen & antwoorden 6% btw. Versie: 20 december 2013

Meest gestelde vragen & antwoorden 6% btw. Versie: 20 december 2013 Meest gestelde vragen & antwoorden 6% btw Versie: 20 december 2013 Branchevereniging VHG heeft de meest gestelde vragen over het toepassen van het verlaagd btw-tarief voor u in beeld gebracht. De antwoorden

Nadere informatie

ECLI:NL:RBSGR:2012:BV8097

ECLI:NL:RBSGR:2012:BV8097 ECLI:NL:RBSGR:2012:BV8097 Instantie Datum uitspraak 15-02-2012 Datum publicatie 15-03-2012 Rechtbank 's-gravenhage Zaaknummer AWB 11/4708 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht

Nadere informatie

Fiscale informatie over vakantiewoning in Nederland

Fiscale informatie over vakantiewoning in Nederland April 2017 Mr. P. Homan Belastingadviseur E-mail: p.homan@edo.nl Internet: www.edo.nl Fiscale informatie over vakantiewoning in Nederland Bij de aankoop van een vakantiewoning in Nederland komt een aantal

Nadere informatie

Btw bij onderaanneming en uitlening van personeel

Btw bij onderaanneming en uitlening van personeel Btw bij onderaanneming en uitlening van personeel De verleggingsregeling Bent u ondernemer in de bouw, de scheepsbouw, de metaalconstructie of de confectie-industrie? Dan hebt u waarschijnlijk regelmatig

Nadere informatie

Verlaagde BTW-tarief voor renovatie- en herstelwerkzaamheden verlengd tot 31 december 2014

Verlaagde BTW-tarief voor renovatie- en herstelwerkzaamheden verlengd tot 31 december 2014 Gasthuisstraat 101 1791 GK Den Burg 0222-363040 info@vba-texel.nl www.vba-texel.nl Verlaagde BTW-tarief voor renovatie- en Per 1 maart 2013 is het verlaagde BTW-tarief van toepassing op renovatie- en herstelwerkzaamheden

Nadere informatie

r-3, vnig ^ U./U.o (070) 373 8393 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Lbr. 14/011

r-3, vnig ^ U./U.o (070) 373 8393 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Lbr. 14/011 U./U.o Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad r-3, vnig ^ 1 Vereniging van Nederlandse Gemeenten informatiecentrum tel (070) 373 8393 betreft BTW-gevolgen decentralisaties uw kenmerk ons kenmerk

Nadere informatie

Wij gaan gewoon door!

Wij gaan gewoon door! BTWijzer De nieuwsbrief van BTW Nederland jaargang 2 nummer 1 maart 2010 Wij gaan gewoon door! Nu ja, zo gewoon is dat eigenlijk niet. Het zal u zijn opgevallen, ons kabinet is er bijvoorbeeld mee opgehouden.

Nadere informatie

2010 -- HRo - Omzetbelasting -- Deel 4

2010 -- HRo - Omzetbelasting -- Deel 4 Omzetbelasting les 4 programma Maatstaf van heffing Hoeveel OB? Wie moet OB voldoen en wanneer? Besluit uitsluiting aftrek omzetbelasting 1968 Oefening Maatstaf van heffing 1 van 2 OB wordt geheven over

Nadere informatie

De gemeente is opdrachtgever, maar is zij ook de afnemer van de prestatie?

De gemeente is opdrachtgever, maar is zij ook de afnemer van de prestatie? De gemeente is opdrachtgever, maar is zij ook de afnemer van de prestatie? Deze vraag houdt menige gemeente bezig. Als opdrachtgever ontvangt zij weliswaar een factuur, maar alleen als afnemer van de prestatie

Nadere informatie

oefententamen omzetbelasting

oefententamen omzetbelasting oefententamen omzetbelasting vraag 1 De gemeente Reusel-De Mierden kocht in 2008 voor haar afdeling Burgerzaken (o.a. uitgifte paspoorten en rijbewijzen) een aantal computers van een Belgische computerfabrikant.

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het besluit verlaagd btw-tarief op arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen (2)

Vragen en antwoorden over het besluit verlaagd btw-tarief op arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen (2) Vragen en antwoorden over het besluit verlaagd btw-tarief op arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen (2) 1. Een onderaannemer rondt zijn prestatie af voor 1 oktober, maar die prestatie maakt

Nadere informatie

TIPS. Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) www.hlb-van-daal.nl

TIPS. Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) www.hlb-van-daal.nl TIPS Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) Handel en BTW In dit memo worden aspecten van BTW behandeld, die van toepassing kunnen zijn bij internationale handel. Het is geen volledig overzicht, maar

Nadere informatie

2009 -- Overdrachtsbelasting -- Deel 1

2009 -- Overdrachtsbelasting -- Deel 1 Overdrachtsbelasting les 1 programma Inleiding overdrachtsbelasting Verkrijgingen Maatstaf van heffing Verandering in beperkt recht Hoe bij gezamenlijk eigendom Vrijstellingen Heffing en teruggaaf Object

Nadere informatie

Btw-nieuwsbrief mei 2019

Btw-nieuwsbrief mei 2019 In deze btw-nieuwsbrief informeren wij u over de ontwikkelingen op het gebied van de omzetbelasting. In deze nieuwsbrief gaan wij nader in op de volgende onderwerpen: (1) btw-teruggaaf op oninbare vorderingen,

Nadere informatie

Beslissing ET 123563 van 19 december 2012 Nieuwe regels inzake opeisbaarheid van btw Overgangsbepalingen

Beslissing ET 123563 van 19 december 2012 Nieuwe regels inzake opeisbaarheid van btw Overgangsbepalingen Beslissing ET 123563 van 19 december 2012 Nieuwe regels inzake opeisbaarheid van btw Overgangsbepalingen De uitreiking van de factuur, vooraleer het belastbaar feit zich heeft voorgedaan, is geen oorzaak

Nadere informatie

Omzetbelasting -- Deel 3

Omzetbelasting -- Deel 3 Omzetbelasting week 4 programma Vrijgestelde prestaties versus aftrek voorbelasting Levering onroerende zaak Hoofdregel Twee uitzonderingen Verhuur onroerende zaak Hoofdregel Vijf uitzonderingen 1 Vrijgestelde

Nadere informatie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2012, 1 e jaargang, 2 e editie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2012, 1 e jaargang, 2 e editie Nieuwsbrief 2012, 1 e jaargang, 2 e editie Inhoud 1. De ondernemer voor de inkomstenbelasting 1.1 Nieuwe BTW per 1 oktober 2012! 1.2 Aanpassing urencriterium naar omzetcriterium? 2. De B.V. 2.1 Flex-BV-wet

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de btw-verhoging van 19% naar 21% per 1 oktober 2012

Vragen en antwoorden over de btw-verhoging van 19% naar 21% per 1 oktober 2012 Vragen en antwoorden over de btw-verhoging van 19% naar 21% per 1 oktober 2012 1. Mogen ondernemers voor prestaties die zij verrichten na 30 september 2012 reeds voor 1 oktober 2012 btw factureren naar

Nadere informatie

Overdrachtsbelasting -- Deel 1

Overdrachtsbelasting -- Deel 1 Overdrachtsbelasting les 1 programma Inleiding overdrachtsbelasting Verkrijgingen Maatstaf van heffing Verandering in beperkt recht Hoe bij gezamenlijk eigendom Vrijstellingen Heffing en teruggaaf Object

Nadere informatie

oefententamen omzetbelasting

oefententamen omzetbelasting oefententamen omzetbelasting vraag 1 De gemeente Reusel-De Mierden kocht in 2008 voor haar afdeling Burgerzaken (o.a. uitgifte paspoorten en rijbewijzen) een aantal computers van een Belgische computerfabrikant.

Nadere informatie

ALLE INFORMATIE OVER HET KOPEN VAN EEN HUIS BIJ WOONSTAD ROTTERDAM

ALLE INFORMATIE OVER HET KOPEN VAN EEN HUIS BIJ WOONSTAD ROTTERDAM ALLE INFORMATIE OVER HET KOPEN VAN EEN HUIS BIJ WOONSTAD ROTTERDAM WOONSTAD ROTTERDAM HEEFT DE WONING DIE JOU PAST! Koophuis? Huurhuis? Jouw huis! Bij Woonstad Rotterdam draait het vooral om jouw huis,

Nadere informatie

Workshop. Casus woningen en beperking btw druk. Bedrijfsonroerend goed; leegstand en btw aftrek. pagina 1

Workshop. Casus woningen en beperking btw druk. Bedrijfsonroerend goed; leegstand en btw aftrek. pagina 1 Workshop Casus woningen en beperking btw druk Bedrijfsonroerend goed; leegstand en btw aftrek pagina 1 Casus Ontwikkelende bouwer bouwt woningen en verkoopt die aan woningbelegger Grond 100 ovb 6 Bouwkosten

Nadere informatie

Aan- of inbesteden en de btw-gevolgen

Aan- of inbesteden en de btw-gevolgen Aan- of inbesteden en de btw-gevolgen Menig btw-vraagstuk wordt tegen het licht gehouden van de Europese BTW-richtlijn en de uitlegging daarvan door het Hof van Justitie (HvJ). Het Hof streeft naar eenheid

Nadere informatie

BTW tjes actualiteiten juli 2010

BTW tjes actualiteiten juli 2010 Inhoudsopgave 1. Ziekenhuis BTW verschuldigd over administratieve diensten 2. Kosten voor gemene rekening 3. School kan slechts een klein deel van de voorbelasting in aftrek brengen 4. Besluit tot wijziging

Nadere informatie

3.6 Aangifte, rubriek 5: Voorbelasting, kleineondernemersregeling en totaal 22

3.6 Aangifte, rubriek 5: Voorbelasting, kleineondernemersregeling en totaal 22 ALGEMEEN 1 WAT IS NIEUW 8 1.1 Overzicht wijzigingen 8 1.2 Opzet en indeling Almanak 10 1.3 Belastingdienst 11 2 BTW-SYSTEEM 13 2.1 Omzetbelasting volgens btw-systeem 13 AANGEVEN EN BETALEN 3 AANGIFTE OMZETBELASTING,

Nadere informatie

BTW pilot. 20 juni 2014

BTW pilot. 20 juni 2014 BTW pilot 20 juni 2014 ICSadviseurs Inhoud 1. Voorstellen 2. Waarom de BTW-pilot? 3. Wat is BTW? 4. Heffing van BTW 5. Verricht u BTW belaste prestaties? 6. Vrijstellingen 7. Rekenmodel 8. Invulexercitie

Nadere informatie

Prinsjesdag 2014 - fiscale actualiteiten

Prinsjesdag 2014 - fiscale actualiteiten 18 september 2014 Prinsjesdag 2014 - fiscale actualiteiten Op Prinsjesdag 2014 is het Belastingplan 2015 gepresenteerd. Het Belastingplan 2015 bevat voor specifiek de vastgoedsector weinig belangrijke

Nadere informatie

Auteur: Agion B.V. Versie 1.0 Copyright 2012 Agion B.V.

Auteur: Agion B.V. Versie 1.0 Copyright 2012 Agion B.V. Werkinstructie BTW wijziging in SAP Business One Auteur: Agion B.V. Versie 1.0 Copyright 2012 Agion B.V. Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Aanpassen BTW-codes... 4 3. BTW-codes toevoegen... 5 4. BAPI add-on...

Nadere informatie

Masterclass 5 Administratie & verzekeringen: een goede basis voor ondernemen in Duitsland

Masterclass 5 Administratie & verzekeringen: een goede basis voor ondernemen in Duitsland Welkom! Masterclass 5 Administratie & verzekeringen: een goede basis voor ondernemen in Duitsland Uw gastheren: Peter Veldhuis en Cees van t Veer Oostwerk Henk-Jan Morsink Gothaer versicherungen Oostwerk

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2017 325 Besluit van 28 augustus 2017 tot wijziging van het Uitvoeringsbesluit omzetbelasting 1968 met betrekking tot verlegging omzetbelastingplicht

Nadere informatie

HRo - Omzetbelasting -- Deel 6

HRo - Omzetbelasting -- Deel 6 Omzetbelasting les 6 programma Belastbare feiten Internationale handel OB-heffing bij internationale handel intracommunautaire transacties Artikel 1 Onder de naam 'omzetbelasting' wordt een belasting geheven

Nadere informatie

klaar voor de start? eindejaarscorrecties btw

klaar voor de start? eindejaarscorrecties btw In de laatste aangifte omzetbelasting over het jaar 2018 dienen zoals ieder jaar verschillende correcties te worden verwerkt. In deze leaflet wordt aandacht besteed aan de belangrijkste correcties die

Nadere informatie

Elektronisch factureren

Elektronisch factureren Elektronisch factureren 1 Waarom deze brochure Wanneer u als ondernemer goederen of diensten levert aan een andere ondernemer, bent u meestal verplicht een factuur uit te reiken aan die andere ondernemer.

Nadere informatie