9. Luchtkwaliteit en open groene ruimte in Antwerpen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "9. Luchtkwaliteit en open groene ruimte in Antwerpen"

Transcriptie

1 9. Luchtkwaliteit en open groene ruimte in Antwerpen Daan Van Brusselen & Wouter Arrazola de Oñate Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is luchtvervuiling verantwoordelijk voor 7 miljoen doden per jaar. In ontwikkelingslanden is indoor air pollution (door verbrandingsprocessen binnenshuis: koken op dieselvuurtjes et cetera) vaak de schuldige, maar in westerse landen gaat het vooral om outdoor air pollution. 1. Verkeersgerelateerde luchtvervuiling Ontploffingsmotoren van zowel auto s, vrachtwagens, motorfietsen en schepen stoten vervuiling uit, een complex mengsel van honderden toxische bestanddelen. De WHO heeft luchtvervuiling in haar geheel zelfs als kankerverwekkend benoemd. Voor kankerverwekkende stoffen bestaat geen gezonde limiet. De regel geldt: zo weinig mogelijk en het liefst niets. De negatieve gezondheidseffecten van luchtvervuiling zijn sterk en divers. Langdurige blootstelling vermindert de uiteindelijke levensverwachting en doet het aantal vroegtijdige overlijdens toenemen. Daarnaast is er een causaal verband tussen luchtvervuiling en longkanker en nemen respiratoire aandoeningen toe bij kortstondige pieken in vervuiling. Zo worden bij astmapatiënten aanvallen frequenter en ernstiger. Er is ook een verband tussen luchtvervuiling en de groeivertraging van de foetus bij zwangere vrouwen, en een laag geboortegewicht van pasgeborenen.

2 128 Luchtkwaliteit en open groene ruimte in Antwerpen We zien ook een verminderde longinhoudsgroei en een tragere en minder goede cognitieve ontwikkeling bij opgroeiende kinderen. Bij kinderen met een familiale voorbeschiktheid is er een causaal verband met het ontstaan van astma. Ten slotte leidt vervuilde lucht tot meer hart- en vaatziekten, hartinfarcten, hoge bloeddruk, stollingen en trombose. De gevaarlijkste bestanddelen voor de gezondheid zijn het minder bekende ultrafijne stof, roet en stikstofoxiden (NOx), die sterk aan lokaal verkeer gerelateerd zijn. Net omdat ultrafijn stof zo klein is, dringt het zeer diep door in de longen, en van daaruit zelfs in de bloedbaan. Op dit moment is een werkgroep van de WHO bezig de aanbevolen limieten te herzien. De limietwaarde voor NOx zal omlaag gaan. Hiermee moet in toekomstige projecten rekening gehouden worden. 2. De luchtkwaliteit in Antwerpen Milieuvervuiling is in Vlaanderen verantwoordelijk voor 8 procent van de ziektelast. Driekwart daarvan wordt door verkeersgerelateerde luchtvervuiling veroorzaakt. De Clean Air for Europe-studie (CAFE) gaf al aan dat de gemiddelde levensverwachting in ons land met dertien maanden daalt ten gevolge van luchtvervuiling. In Antwerpen zou dat rond de twee jaar liggen. Luchtvervuiling wordt niet enkel door verkeer veroorzaakt, ook huishoudens (hout stoken) en industrie zijn belangrijke oorzaken. Een groot percentage van de grofste deeltjes in het geheel van luchtvervuiling komt zelfs van buiten Vlaanderen aanwaaien. Een volledige overkapping van de Ring zal dus niet alle luchtvervuiling oplossen. Daarnaast zijn zeker nog andere acties noodzakelijk. Toch zal een vermindering van de uitstoot door verkeer voor de buurten net naast de ring zeer gunstige gezondheidseffecten hebben en veel kosten uitsparen. Een aanzienlijk deel van de voor de gezondheid gevaarlijkste bestanddelen van luchtvervuiling (ultrafijn stof, NOx en roet) is afkomstig van lokaal verkeer. Zelfs al zijn de verschillen niet heel groot, kleine concentratieverschillen langs een drukke weg maken een groot verschil op het vlak van volksgezondheid als er vlak bij die weg een grote populatiedichtheid is. Net omdat zo veel mensen naast de ring wonen zal de impact op hun gezondheid groot zijn. De OESO en de Wereldgezondheidsorganisatie berekenen de economische kost van de gezondheidsimpact van luchtvervuiling in België op 17,7 miljard euro per jaar data/assets/pdf_file/0008/276956/pr_economics-annex_en.pdf?ua=1.

3 Luchtkwaliteit en open groene ruimte in Antwerpen 129 Ze stellen dat voor landen als België (klein, dichtbevolkt, veel drukke snelwegen) minstens 50% van die kost door transport en verkeer wordt veroorzaakt. Het is duidelijk dat een beperking van de luchtvervuiling economische besparingen met zich zal meebrengen. Antwerpen wordt bijzonder zwaar getroffen. In de grootste stad van Vlaanderen loopt de hoger beschreven daling van de levensverwachting door luchtvervuiling volgens de CAFE-studie op tot een drietal jaar. De historische ligging van de Antwerpse ring, die door het hart van de stad loopt, is de oorzaak van dat enorme effect op de gezondheid. De ring concentreert het verkeer van heel de metropoolregio midden in de stad. Dagelijks passeren voertuigen (waarvan 27% vrachtwagens = ) doorheen de stad; 82% hiervan is doorgaand verkeer. Al die voertuigen scheren door een gebied waar de populatiedichtheid oploopt tot inwoners/ km mensen wonen in de kritische 1500-meterzone van de ring. Binnen de 500-metergevarenzone liggen 55 scholen, ziekenhuizen en ouderlingentehuizen. 12 scholen en 75 kinde r crèches liggen in de zone waar de gemiddelde concentraties fijn stof de Europese norm overschrijden. Metingen tonen aan dat de lucht in verscheidene Antwerpse scholen de aanvaardbare normen overschrijdt, vooral ten gevolge van lokale verkeerssituaties die zich enten bovenop de achtergrondvervuiling in de stad. In een notendop: drie grote knelpunten in Antwerpen: Permanente luchtvervuiling, deels als gevolg van het doorgaande verkeer op de ring en deels door lokaal verkeer, binnen en buiten de ring; Een groot aantal kwetsbare inwoners leeft in de onmiddellijke nabijheid van de ring; In verscheidene scholen overschrijdt de luchtkwaliteit de aanvaardbare normen, vooral als gevolg van lokale verkeerssituaties die zich enten bovenop de achtergrondvervuiling in de stad. Wat wordt wereldwijd aangeraden? Een recente serie publicaties over urbanisme, transport en gezondheid in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet 2 beveelt het volgende aan: geef prioriteit aan niet-gemotoriseerd i.p.v. gemotoriseerd transport; scholen, opleidingsinstituten en woningen moeten ver van drukke verkeerswegen gelokaliseerd zijn, en andersom; privaat gebruik van gemotoriseerde vervoersmiddelen moet ontmoedigd worden. 2. Urban design, transport, and health. The Lancet Published: September 23, series/urban-design.

4 130 Luchtkwaliteit en open groene ruimte in Antwerpen Dat die acties ook efficiënt zijn, wordt aangetoond door het feit dat op autoloze zondagen de concentratie roet in de lucht plots met 50% daalt. Een studie uit California ziet dan weer een verbetering van de gezondheid bij een vermindering van de luchtvervuiling. 3 Dat bewijst dat het kan en dat het werkt. Het invoeren van een lage-emissiezone (LEZ) zoals de stad Antwerpen die gepland heeft, zal een verbetering van de NOx-concentraties als resultaat hebben, maar zal het NOx-probleem zeker niet oplossen. Het is nog onzeker hoe groot de verbetering zal zijn. In andere steden werd gemeten dat de reducties door een LEZ veel minder zijn dan verwacht (mede door de fraude bij autoconstructeurs die wagens indelen in bepaalde EURO-klassen terwijl ze in realiteit niet aan die eisen voldoen). Daarom werken vele steden op dit moment al aan ultralage-emissiezones. 3. Wat kunnen we doen in Antwerpen? De recente consensus in The Lancet raadt aan om zo veel mogelijk gebruik te maken van lokale kennis en contextspecifieke studies. Over Antwerpen zijn enkele gedetailleerde studies beschikbaar: Onderzoek uit 2016 door de VUB, de UA en de KUL op 2000 meetpunten in Antwerpen stad 4 geeft een uniek gedetailleerd beeld van NOx-concentraties verdeeld over de stad. Op 45 procent van de meetpunten in mei 2016 werd de norm voor stikstofdioxide van de WHO overschreden. De bijdrage van de Ring op de NOx- concentraties werd gevonden tot op 1000 meter afstand van die ring (zie Figuur 1). Onderzoek naar de Ring en een eventuele overkapping uit 2015 door UGent, UHasselt, KUL, VITO en VRGT 5 toont dat de PM 2,5 - en NO -waarden significant 2 kunnen dalen door een volledige overkapping. Hierdoor zouden jaarlijks 21 doden vermeden kunnen worden en zou de longfunctie van kinderen er significant op vooruitgaan in 356 scholen in die eerste 1500 meter rond de ring. Die 21 doden zijn slechts het topje van de ijsberg: het betekent dat er veel minder mensen met chronisch longlijden zouden zijn, minder doktersbezoeken, minder mensen die naar de spoedafdeling moeten. Dat zal ook fors voelbaar zijn in de kosten van de gezondheidszorg. 3. Gauderman (2007) en Gauderman (2015). 4. Meysman F, Samson R, Huyse H et al. (2016). 5. Van Brusselen D, Arrazola de Onate W, Mahieu B, Vranckx S, Lefebvre W, Janssens S, Nawrot T, Nemery B, Avonts D. Health Impact Assessment of a Predicted Air Quality Change by Moving Traffic from an Urban Ring Road into a Tunnel. The Case of Antwerp, Belgium. PLoS One 2016; 11 (5).

5 Luchtkwaliteit en open groene ruimte in Antwerpen 131 Figuur 1 Bijdrage van de ring op de Nox-concentraties Figuur 2 Voorspelde verbetering van de PM 2.5 -concentratie in Antwerpen met een volledige overkapping van de ring. (Van Brusselen et al. Plos One, mei 2016)

6 132 Luchtkwaliteit en open groene ruimte in Antwerpen Figuur 3 Piramide van effecten op de gezondheid die verband houden met luchtvervuiling (Künzli N., Perez L., Rapp R. Air Quality and Health. European Respiratory Society Report 2010) Ernst van de gezondheidseffecte Deel van de benadeelde bevolking 4. Wat kunnen we doen aan de ring? Europese experts van SEFIRA (een wetenschappelijk onderzoeksprogramma omtrent luchtkwaliteitsbeleid) die in 2014 Antwerpen bezochten wezen erop dat de meest schadelijke emissies door onder meer lokale maatregelen kunnen teruggeschroefd worden. De recent herziene richtlijn door het Agentschap Zorg & Gezondheid voor de uitvoering van een gezondheidsimpactsstudie betreffende verkeersdragende structuren 6 bevat een wetenschappelijke consensus tussen alle diensten, agentschappen, instituten, wetenschappers met ervaring in het domein van gezondheid en luchtvervuiling in Vlaanderen. Er werden minimale vereisten gesteld voor voldoende spatiale of ruimtelijke resolutie om de gezondheidsimpact zo zorgvuldig mogelijk in te schatten. Zo werd beslist om de concentratieverschillen in vervuiling in acht te nemen tot op 1500 meter van de wegas. Er werd ook voorgesteld om rond tunnelmonden 7 een grote afstand in 6. VITO Technum voor Agentschap Zorg & Gezondheid Ontwikkelen van een methodiek die de gezondheidsimpact in kaart brengt van infrastructuurprojecten die wegverkeer dragen of genereren. December Maiheu et al., 2015.

7 Luchtkwaliteit en open groene ruimte in Antwerpen 133 rekening te brengen (min. 1 km) om de gezondheidsimpact te berekenen. Dat komt door de sterke luchtstroming uit de tunnelmond en de relatief hoge concentratie aan luchtpolluenten (polluenten die zich in de tunnel bevinden concentreren zich nu rond de tunnelmond). Die lokale en Vlaamse bevindingen stemmen overeen met internationale studies: In California zag men gezondheidseffecten door verkeersvervuiling tot op maximum 1500 meter van een drukke weg. 8 In Duitsland onderzocht men 2860 kinderen van 4 jaar en 3061 kinderen van 6 jaar. Astma en allergieën kwamen meer voor bij kinderen die tot op minstens 1000 meter van een drukke verkeersweg leefden. 9 Zowel lokale wetenschappelijke bevindingen, de Vlaamse consensus als internationale studies zijn heel duidelijk over het belangrijke verband tussen de afstand van populatie (wonend, werkend, school, sport, zorg...) en de bronnen van vervuiling door verkeer. In het drukbevolkte Antwerpen is dat extra van belang gezien de densiteit van de populatie, die risico loopt en omdat reeds grote nieuwe ziekenhuizen, nieuwe sportaccommodatie, scholen en nieuwe woonbuurten in de steigers staan. Met die algemeen aanvaarde factor afstand tot de bron van vervuiling moet in de toekomst rekening gehouden worden bij de inplanting van tunnelmonden of niet-overkapte drukke wegen. De luchtkwaliteit in de tunnels zal slecht zijn. Daarom is ondertunneling alleen niet voldoende. De helft van alle grof stof dat door verkeer wordt uitgestoten is niet afkomstig van de emissies van verbrandingsmotoren, maar van wrijving door gebrekkige remmen, versnellingen, banden, wegdek. Hier zal elektrificatie van het wagenpark niets aan veranderen. Ook de CO 2 -uitstoot en klimaatopwarming moeten in acht genomen worden, alsook de gevolgen en kosten van verkeersongevallen en doden. Daarom moet ongetwijfeld werk gemaakt worden van een absolute vermindering van het wagen- en vrachtwagenverkeer Groene ruimte Gezien meer dan de helft van de wereldbevolking vandaag de dag in steden woont, is meer groene openbare ruimte daar levensnoodzakelijk. De Kaunas-studie in Litouwen toonde aan dat meer dan 350 meter van groene ruimte wonen het aantal hartinfarcten met 20% verhoogt. Meer dan 630 meter van een park of bos wonen zorgt zelfs voor een toename van 36%. Dat is geen verhaal van groenen, dat is wetenschap. 8. Gauderman 2007 en Gauderman Morgenstern et al. AJRCCM 2008.

8 134 Luchtkwaliteit en open groene ruimte in Antwerpen Het wordt steeds duidelijker dat bomen ervoor zorgen dat mensen langer, gezonder en gelukkiger leven. In de Verenigde Staten kunnen jaarlijks 6,8 miljard gezondheidszorgkosten vermeden worden door de aanwezigheid van bomen, volgens onderzoek van David Nowak in Environmental Pollution, Qua volksgezondheid zijn bomen in stedelijke gebieden veel belangrijker dan bomen op het platteland. Elke boom verwijdert proportioneel meer fijn stof in gebieden waar de bevolkingsdichtheid hoog is, en de gezondheidsimpact van de captatie van luchtvervuiling door bomen is het hoogst in stedelijke gebieden Geluid De gevolgen van geluidsoverlast zijn sluipend: slaapverstoring, hart- en vaatziekten, leerstoornissen... De door de WHO en de EU voorgeschreven aanvaardbare geluidsniveaus worden in Antwerpen nergens binnen de kilometer van de ring gehaald. Een reden te meer dus om verkeer in drukbevolkte straten te beperken. 5. Conclusie Met jaarlijks 7 miljoen doden door slechte luchtkwaliteit heeft luchtpollutie de grootste gezondheidsimpact van alle milieufactoren. Dat is een globaal probleem, maar moet op héél veel plekken lokaal aangepakt worden. Think local, act global! Lage-emissiezones helpen in beperkte mate, maar vooral een volledige (anders komt alle luchtverontreiniging er weer uit aan de tunnelmonden) overkapping van de ring, zoals voorgesteld in Ringland, zijn erg goede voorbeelden van die stelregel. Een drastische mentaliteitsomslag is aan de orde. De prioriteiten moeten worden omgekeerd. Geen voorrang aan capaciteitsuitbreiding en een paar luttele minuten tijdswinst, maar gezondheid en leefbaarheid op de eerste plaats. Dat kan onder meer door verkeer te beperken, te vertragen en te sturen. Er is een ambitieus overheidsbeleid nodig, een totaalplan zoals in Kopenhagen, met parkeerterreinen aan de rand van de stad, openbaar vervoer (met één kaartje dat bruikbaar is voor alle trams, bussen en treinen in heel Denemarken) en fietsverkeer dat op elkaar afgestemd is. Verder stelt het Europese milieuagentschap dat 10 bomen per hectare al voor een meetbaar verschil in luchtkwaliteit zorgen. Buiten het feit dat lokale infrastructurele maatregelen zoals Ringland qua stadsontwikkeling zeer goed scoren, toont de medische literatuur aan dat een oplossing die én geluid én vuile lucht uit de urbane omgeving bant, strikt noodzakelijk is.

9 Luchtkwaliteit en open groene ruimte in Antwerpen 135 Luchtkwaliteit en groene ruimte in een notendop Modal shift: gemotoriseerd verkeer (nu 70%) verminderen ten voordele van fietsverkeer of openbaar vervoer. In navolging van steden als Kopenhagen (83% van de verplaatsingen met fiets of openbaar vervoer) Vermindering en sturing van verkeer (vooral vracht- en dieselverkeer), bv. door lage-emissiezones of trajectsturing Snelheid verminderen (van 120 naar 90 km/u) kan elementair koolstof met 30% doen dalen en PM 2.5 met 10% in de eerste 100 meter. Ruimtelijke ordening in aangetaste regio s sturen (bv. woonwijken, scholen, crèches, wijkgezondheidszorgcentra en ziekenhuizen op meer dan 500 meter van de verkeersas houden) Dieselfilters Open groene ruimte creëren. Opportuniteiten zoals het groen maken van zones van open ruimte die een nieuwe bestemming krijgen, mogen niet worden gemist. Een Park Spoor Oost, naar analogie met Park Spoor Noord, in een van de dichtstbevolkte gebieden van Antwerpen, is een noodzaak. Bomen in alle straten zijn aangewezen. Ringland, een maximale overkapping geïntegreerd in een mobiliteitsoplossing die doorgaand verkeer van stadsverkeer scheidt. Een kleiner aantal aangepaste tunnelmonden op strategische plekken verder weg van de stad is aangewezen gezien emissies naar de tunnelmonden verplaatst worden. Er wordt tevens 430 hectare nieuwe ruimte gecreëerd in de stad, beschikbaar voor stadsontwikkeling, groene ruimte...

10

Ademloos Horta. Nood aan Luchtzaak

Ademloos Horta. Nood aan Luchtzaak Ademloos Horta Nood aan Luchtzaak 5,3 biljoen / jaar Meer dan budget voor Volksgezondheid 17,7 miljard euro per jaar > opbrengst Haven Antwerpen Ringland verlaagt mortaliteit Health Impact Assessment of

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Luchtverontreiniging groot probleem gezondheid Elk jaar sterven wereldwijd zo n 6,5 miljoen mensen aan de gevolgen van luchtverontreiniging en in Nederland zorgt dit jaarlijks zeker voor 13.000 vroegtijdige

Nadere informatie

Ieder kind heeft recht op een school in een gezonde omgeving. Horta avond, Ademloos 22 mei 2013 Prof. Dr. Dirk Avonts Universiteit Gent.

Ieder kind heeft recht op een school in een gezonde omgeving. Horta avond, Ademloos 22 mei 2013 Prof. Dr. Dirk Avonts Universiteit Gent. Ieder kind heeft recht op een school in een gezonde omgeving. Horta avond, Ademloos 22 mei 2013 Prof. Dr. Dirk Avonts Universiteit Gent. Ademen in Antwerpen. Aandeel autosnelwegen in de totale luchtvervuiling

Nadere informatie

Een overkapte Ring staat borg voor een gezond Borgerhout. Prof. Dr. Dirk Avonts. Universiteit Gent. Dirk.Avonts@ugent.be. 2 mei 2012.

Een overkapte Ring staat borg voor een gezond Borgerhout. Prof. Dr. Dirk Avonts. Universiteit Gent. Dirk.Avonts@ugent.be. 2 mei 2012. Een overkapte Ring staat borg voor een gezond Borgerhout. Prof. Dr. Dirk Avonts. Universiteit Gent. Dirk.Avonts@ugent.be. 2 mei 2012. VERKEER LAWAAI AFSTAND TOT VERKEERSAS LUCHT- VERVUILING AFNAME GROENE

Nadere informatie

Eerste kaart roetconcentraties Nederland Roet aanvullende maat voor gezondheidseffecten luchtvervuiling

Eerste kaart roetconcentraties Nederland Roet aanvullende maat voor gezondheidseffecten luchtvervuiling Eerste kaart roetconcentraties Nederland Roet aanvullende maat voor gezondheidseffecten luchtvervuiling RIVM/DCMR, december 2013 Roet is een aanvullende maat om de gezondheidseffecten weer te geven van

Nadere informatie

Hoe komen de annual air quality kaarten tot stand?

Hoe komen de annual air quality kaarten tot stand? Hoe komen de annual air quality kaarten tot stand? De annual air quality kaarten tonen het resultaat van een koppeling van twee gegevensbronnen: de interpolatie van luchtkwaliteitsmetingen (RIO-interpolatiemodel)

Nadere informatie

Verkeer en Longen: een lastig huwelijk

Verkeer en Longen: een lastig huwelijk Verkeer en Longen: een lastig huwelijk Dr Wouter Arrazola de Oñate Medisch Directeur VRGT Vereniging voor Respiratoire Gezondheid en Tuberculose Geen conflict van belangen, geen banden met: Industrie Bouwbedrijf

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Overzicht presentatie Luchtkwaliteit getoetst aan de normen Impact van deze luchtkwaliteit op onze gezondheid Bespreking van stikstofdioxide en fijn stof De nieuwste

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Zeist

Luchtkwaliteit in Zeist Luchtkwaliteit in Zeist Inleiding In een eerder artikel is gesproken over Samen het milieu in Zeist verbeteren en de vier pijlers onder het uitvoeringsplan, zie het artikel op deze website van 7 juni en

Nadere informatie

Fijn stof in Vlaanderen; gezondheidseffecten, oorsprong en reductiemaatregelen

Fijn stof in Vlaanderen; gezondheidseffecten, oorsprong en reductiemaatregelen Fijn stof in Vlaanderen; gezondheidseffecten, oorsprong en reductiemaatregelen Fijn stof kost de Vlaming tot 3 gezonde levensjaren. Vlaanderen zal ook in de toekomst moeite hebben om aan de Europese fijn

Nadere informatie

Luchtverontreiniging en gezondheid

Luchtverontreiniging en gezondheid Luchtverontreiniging en gezondheid Dr. Ir. Moniek Zuurbier GGD Gelderland-Midden 2 Inhoud presentatie Gezondheidseffecten: longen en hart Gevoelige groepen Blootstelling in Nederland Trends Componenten

Nadere informatie

De impact van verkeer op de gezondheid.

De impact van verkeer op de gezondheid. De impact van verkeer op de gezondheid. 25 juni 2012 Prof. Dr. Dirk Avonts. Universiteit Gent. VERKEER LAWAAI AFSTAND TOT VERKEERSAS LUCHT- VERVUILING AFNAME GROENE RUIMTE Bewijskracht. Cohortstudies,

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest. Koen Toté - VMM

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest. Koen Toté - VMM Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Koen Toté - VMM Overzicht presentatie Luchtkwaliteit 2017 getoetst aan de normen Impact van deze luchtkwaliteit op onze gezondheid Bespreking van fijn stof en stikstofdioxide

Nadere informatie

Ons milieu en uw gezondheid. Prof. Dirk Avonts, Universiteit Gent.

Ons milieu en uw gezondheid. Prof. Dirk Avonts, Universiteit Gent. Ons milieu en uw gezondheid. Prof. Dirk Avonts, Universiteit Gent. dirk.avonts@ugent.be Verkeersgerelateerde gezondheidsschade. Welke milieufactoren spelen een rol bij wegverkeer? Hoe evalueer je de gezondheidseffecten?

Nadere informatie

Dr. Ir. Roel Gijsbers

Dr. Ir. Roel Gijsbers Dr. Ir. Roel Gijsbers r.gijsbers@ens-cleanair.com Slimme, Gezonde en Vitale Stad Leefbaarheid Kwaliteit gebouwde omgeving Groen Infrastructuur & bereikbaarheid Kwaliteit voorzieningen Cultuur & Recreatiemogelijkheden

Nadere informatie

Fijn stof. Nieuwe feiten en realiteiten.

Fijn stof. Nieuwe feiten en realiteiten. Fijn stof. Nieuwe feiten en realiteiten. Ademloos, Horta-avond. 7 feb 2012 Prof. Dirk Avonts.Universiteit Gent. dirk.avonts@ugent.be Wat is gekend? Hoe fijner het fijn stof, hoe schadelijker. Hoe verder

Nadere informatie

Vliegverkeer slecht voor de gezondheid. Sara Botschuijver Leonard Beijdewellen Informatieavond Laagvliegroutes van Lelystad Airport: Berkum

Vliegverkeer slecht voor de gezondheid. Sara Botschuijver Leonard Beijdewellen Informatieavond Laagvliegroutes van Lelystad Airport: Berkum Vliegverkeer slecht voor de gezondheid Sara Botschuijver Leonard Beijdewellen Informatieavond Laagvliegroutes van Lelystad Airport: Berkum 9-01-2018 Kleine deeltjes in de Lucht: Fijnstof en ultra fijnstof

Nadere informatie

Handreiking luchtkwaliteit gevoelige bestemmingen Noord-Brabant

Handreiking luchtkwaliteit gevoelige bestemmingen Noord-Brabant Handreiking luchtkwaliteit gevoelige bestemmingen Noord-Brabant Het Bestuurlijk B5 Milieu heeft in september 2012 het Plan van Aanpak Gezonde Luchtkwaliteit vastgesteld. Eén van de acties die we daarin

Nadere informatie

KARVA 17 november 2018, Antwerpen. Roeland SAMSON Laboratorium voor Milieu- en Stadsecologie Bio-ingenieurswetenschappen

KARVA 17 november 2018, Antwerpen. Roeland SAMSON Laboratorium voor Milieu- en Stadsecologie Bio-ingenieurswetenschappen KARVA 17 november 2018, Antwerpen 1 Roeland SAMSON Laboratorium voor Milieu- en Stadsecologie Bio-ingenieurswetenschappen 2 Intro Intro Bronnen van luchtverontreiniging 3 Bron: VMM Intro EU lidstaten hebben

Nadere informatie

Fijn stof in Nederland: stand van zaken en beleidsimplicaties na het tweede BOP. onderzoeksprogramma

Fijn stof in Nederland: stand van zaken en beleidsimplicaties na het tweede BOP. onderzoeksprogramma Fijn stof in Nederland: stand van zaken en beleidsimplicaties na het tweede BOP onderzoeksprogramma Fijn stof in Nederland: stand van zaken en beleidsimplicaties na het tweede BOP onderzoeksprogramma

Nadere informatie

Sara Benoy, medisch milieukundige.

Sara Benoy, medisch milieukundige. Sara Benoy, medisch milieukundige. Gezondheidseffecten verkeer. Directe invloeden van verkeer: Luchtverontreiniging Geluidsoverlast Verkeersonveiligheid Gebrek aan beweging Indirecte gezondheidsgevolgen

Nadere informatie

FIJN STOF EN PLANTEN: EEN BOEIENDE INTERACTIE

FIJN STOF EN PLANTEN: EEN BOEIENDE INTERACTIE FIJN STOF EN PLANTEN: EEN BOEIENDE INTERACTIE Roeland SAMSON Siegfried DENYS Laboratory of Environmental and Urban Ecology (EUREC A!) roeland.samson@uantwerpen.be siegfried.denys@uantwerpen.be Structuur:

Nadere informatie

Luchtkwaliteit, Verkeer en Gezondheid Maatregelen, kosten en bevoegdheden

Luchtkwaliteit, Verkeer en Gezondheid Maatregelen, kosten en bevoegdheden Luchtkwaliteit, Verkeer en Gezondheid Maatregelen, kosten en bevoegdheden Luc Int Panis Conferentie Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO) Residence Palace, Brussel 12/10/2018 Inleiding Luchtvervuiling

Nadere informatie

Verkeer en luchtverontreiniging

Verkeer en luchtverontreiniging Verkeer en luchtverontreiniging gezondheidsschade Dr Ir Miriam Gerlofs-Nijland RIVM 1 Positie RIVM Onderzoeksinstituut rijksoverheid Onafhankelijk van politiek en beleid Verbindt wetenschap en beleid Maakt

Nadere informatie

Luchtkwaliteit. Een gezonde hoeveelheid luchtvervuiling bestaat niet!!??

Luchtkwaliteit. Een gezonde hoeveelheid luchtvervuiling bestaat niet!!?? Luchtkwaliteit Een gezonde hoeveelheid luchtvervuiling bestaat niet!!?? Deel 1: Wat is luchtverontreiniging? Emissie, Verspreiding,Blootstelling 1952 2009 3 4 5 Van de bronnen van luchtvervuiling in Nederland

Nadere informatie

Zaal KLAS 6.2. Luchtkwaliteit, gezondheid en klimaat: Curieuzeneuzen

Zaal KLAS 6.2. Luchtkwaliteit, gezondheid en klimaat: Curieuzeneuzen Zaal KLAS 6.2. Luchtkwaliteit, gezondheid en klimaat: Curieuzeneuzen Prof. dr. ir. Filip Meysman (UAntwerpen) 2 3 Wat is luchtverontreiniging? 4 Bronnen van luchtverontreiniging Industrie Huishoudens Luchtvaart

Nadere informatie

Roetmemo Roetkaart december 2014

Roetmemo Roetkaart december 2014 Roetmemo Roetkaart december 2014 Colofon Uitgave Gemeente Utrecht, Ontwikkelorganisatie/ sector Milieu & Mobiliteit Afdeling Expertise Milieu Auteur Wiet Baggen Projectnaam Roetmemo - Roetkaart Datum 18

Nadere informatie

Een voorstel van de Commissie voor nieuwe grenswaarden voor de luchtkwaliteit

Een voorstel van de Commissie voor nieuwe grenswaarden voor de luchtkwaliteit IP/97/853 Brussel, 8 oktober 1997 Een voorstel van de Commissie voor nieuwe grenswaarden voor de luchtkwaliteit De Europese Commissie heeft vandaag een voorstel goedgekeurd voor een richtlijn met nieuwe

Nadere informatie

Resultaten meetcampagne luchtkwaliteit in Gent bekend

Resultaten meetcampagne luchtkwaliteit in Gent bekend Resultaten meetcampagne luchtkwaliteit in Gent bekend Na een oproep van de Stad Gent stelden vijftig Gentenaars hun gevel ter beschikking om de invloed van het verkeer op de Gentse luchtkwaliteit te onderzoeken.

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Steden Probleemschets, Aandachtspunten, Tendensen

Luchtkwaliteit in Steden Probleemschets, Aandachtspunten, Tendensen Luchtkwaliteit in Steden Probleemschets, Aandachtspunten, Tendensen Frans Fierens, Gerwin Dumont (*) (*)Medewerkers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gedetacheerd naar de Intergewestelijke Cel voor

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Vlaanderen en in uw gemeente. Koen Toté - VMM

Luchtkwaliteit in Vlaanderen en in uw gemeente. Koen Toté - VMM Luchtkwaliteit in Vlaanderen en in uw gemeente Koen Toté - VMM VMM meet de luchtkwaliteit 13/03/2019 3 Luchtkwaliteit in Vlaanderen Waaraan toetsen we? Grens- en streefwaarden van de Europese Unie (EU)

Nadere informatie

Slappe normen voor luchtkwaliteit zijn gevaar voor de gezondheid

Slappe normen voor luchtkwaliteit zijn gevaar voor de gezondheid Slappe normen voor luchtkwaliteit zijn gevaar voor de gezondheid Adviesbureau Royal HaskoningDHV (RHDHV) heeft in opdracht van Milieudefensie onderzocht hoeveel bescherming verschillende normen (wettelijke

Nadere informatie

FIJN STOF EN PLANTEN: EEN BOEIENDE INTERACTIE

FIJN STOF EN PLANTEN: EEN BOEIENDE INTERACTIE FIJN STOF EN PLANTEN: EEN BOEIENDE INTERACTIE Roeland SAMSON Siegfried DENYS Laboratory of Environmental and Urban Ecology (EUREC A!) roeland.samson@uantwerpen.be siegfried.denys@uantwerpen.be Structuur:

Nadere informatie

De impact van verkeer op gezondheid Het MER rapport Oosterweel

De impact van verkeer op gezondheid Het MER rapport Oosterweel De impact van verkeer op gezondheid Het MER rapport Oosterweel Dirk.vanduppen@gvhv.be Geneeskunde voor het volk Persconferentie Ademloos 28 november 2013 Onderbouwd door een sterke literatuurstudie VERKEER

Nadere informatie

Programma van vanavond:

Programma van vanavond: Programma van vanavond: Welkom door SLBB Kennismaking met Uitleg over luchtvervuiling Vragen Afsluiting Wie en wat is Klaor Loch Klaor Loch is het Maastrichts voor schone lucht, maar ook een zelfstandige

Nadere informatie

Info- en intervisiemoment

Info- en intervisiemoment Info- en intervisiemoment Agenda onthaal stook je gezondheid niet op handhaving bij stoken pauze intervisie lunch Stook je gezondheid niet op Inhoud Inleiding Een onschuldig vuurtje? Lokale aanpak: sensibilisering

Nadere informatie

Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté

Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté Overzicht presentatie Waarom luchtmetingen in Vlaanderen? Evolutie van de laatste decennia Toetsen van de luchtkwaliteit aan de heersende

Nadere informatie

Luchtkwaliteit langs de N208 bij Hillegom

Luchtkwaliteit langs de N208 bij Hillegom CE CE Oplossingen voor Oplossingen milieu, economie voor milieu, en technologie economie en technologie Oude Delft 180 Oude Delft 180 2611 HH Delft 2611 HH Delft tel: tel: 015 015 2 150 2 150 150 150 fax:

Nadere informatie

Gezondheidswinst door schonere lucht. Nr. 2018/01. Samenvatting

Gezondheidswinst door schonere lucht. Nr. 2018/01. Samenvatting Gezondheidswinst door schonere lucht Nr. 2018/01 Gezondheidswinst door schonere lucht pagina 2 van 5 De lucht in Nederland is de afgelopen decennia een stuk schoner geworden en voldoet nu vrijwel overal

Nadere informatie

Monique Meijerink 30 maart 2009. Relatie luchtkwaliteit - gezondheidsaspecten

Monique Meijerink 30 maart 2009. Relatie luchtkwaliteit - gezondheidsaspecten Monique Meijerink Relatie luchtkwaliteit - gezondheidsaspecten Krantenkoppen liegen er niet om Bewoners eisen recht op schone lucht Niks aan de hand, gewoon deuren en ramen dicht Megastal bedreiging voor

Nadere informatie

Verhoging maximumsnelheid A10 West. Een analyse van de impact op de gezondheid van omwonenden

Verhoging maximumsnelheid A10 West. Een analyse van de impact op de gezondheid van omwonenden Verhoging maximumsnelheid A10 West Een analyse van de impact op de gezondheid van omwonenden VERHOGING VAN DE MAXIMUM SNELHEID OP DE A10 WEST 1 Samenvatting Achtergrond De verhoging van de maximumsnelheid

Nadere informatie

Meervoudige gezondheidswinst dankzij een gezonde publieke ruimte. Stefan Acke, Zorg & Gezondheid

Meervoudige gezondheidswinst dankzij een gezonde publieke ruimte. Stefan Acke, Zorg & Gezondheid Meervoudige gezondheidswinst dankzij een gezonde publieke ruimte Stefan Acke, Zorg & Gezondheid MEERVOUDIGE GEZONDHEIDSWINST DANKZIJ EEN GEZONDE PUBLIEKE RUIMTE Stefan Acke, Zorg & Gezondheid Studiedag

Nadere informatie

Kansen voor gezondheid!

Kansen voor gezondheid! Gaaf Gaaf Gezond Gelderland Gelderland Kansen voor gezondheid! Kern Omgevingsvisie & Gezondheid Bereikbaarheid Mobiliteit Wonen E-transitie Klimaat Ronde tafel Omgevingswet 10-10-2018 Grootste gezondheidswinst

Nadere informatie

Aanvullende informatie over luchtkwaliteit en metingen

Aanvullende informatie over luchtkwaliteit en metingen Aanvullende informatie over luchtkwaliteit en metingen Wat doen gemeenten en GGD Amsterdam op het gebied van luchtkwaliteit? De GGD Amsterdam informeert en adviseert de inwoners en het bestuur van Amsterdam

Nadere informatie

TRANSITION = Lokaal luchtkwaliteitsbeleid Stad Gent

TRANSITION = Lokaal luchtkwaliteitsbeleid Stad Gent TRANSITION = Lokaal luchtkwaliteitsbeleid Stad Gent Tine Heyse Schepen voor Milieu, Klimaat, Energie en Noord-Zuid Stad Gent 10 oktober 2016 Mobiliteitsplan Gent: Duurzame MODAL SHIFT Bijdrage (lokaal)

Nadere informatie

Effecten van drukke verkeersaders op de gezondheid. Prof. Dr. Dirk Avonts. Universiteit Gent. Dirk.Avonts@ugent.be

Effecten van drukke verkeersaders op de gezondheid. Prof. Dr. Dirk Avonts. Universiteit Gent. Dirk.Avonts@ugent.be Effecten van drukke verkeersaders op de gezondheid. Prof. Dr. Dirk Avonts. Universiteit Gent. Dirk.Avonts@ugent.be VERKEER LAWAAI AFSTAND TOT VERKEERSAS LUCHT VERVUILING AFNAME GROENE RUIMTE Verkeersgerelateerde

Nadere informatie

Een gezonde omgeving in Binnenstad

Een gezonde omgeving in Binnenstad Een gezonde omgeving in Binnenstad Utrecht Gemeente en inwoners kunnen samen een gezonde leefomgeving creëren. Een gezonde leefomgeving is van belang om een gezonde leefstijl te bevorderen en risico s

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Nederland: cijfers en feiten. Joost Wesseling

Luchtkwaliteit in Nederland: cijfers en feiten. Joost Wesseling Luchtkwaliteit in Nederland: cijfers en feiten Joost Wesseling Inhoud: Doorsneden door de luchtkwaliteit Concentraties: de laatste decennia; EU normen; Nederland in de EU. Luchtkwaliteit en gezondheid.

Nadere informatie

Onderzoek Luchtkwaliteit

Onderzoek Luchtkwaliteit Onderzoek Luchtkwaliteit Deze bijlage bevat het luchtkwaliteitsonderzoek en is de verantwoording voor de toelichting (paragraaf 5.10). In de eerste paragraaf van deze bijlage zijn het geldende beleid en

Nadere informatie

MEMO. Onderwerp/Subject: Analyse rapport RIVM Luchtkwaliteit 2012

MEMO. Onderwerp/Subject: Analyse rapport RIVM Luchtkwaliteit 2012 MEMO Aan/To: Van/From: Datum/Date: RAI Vereniging Chris van Dijk 18 september Onderwerp/Subject: Analyse rapport RIVM Luchtkwaliteit 2012 Ieder jaar publiceert het RIVM een jaaroverzicht van de meetresultaten

Nadere informatie

Gesjoemel op de weg? Eric Feringa Igor van der Wal

Gesjoemel op de weg? Eric Feringa Igor van der Wal Gesjoemel op de weg? Eric Feringa Igor van der Wal Wat kunt u verwachten? Hoe is úw kennis van luchtverontreiniging? Inzicht in normen en techniek Wat is de invloed van sjoemelsoftware? Casestudy A13 Overschie

Nadere informatie

Wereldgezondheidsorganisatie : fijnstof onderschat

Wereldgezondheidsorganisatie : fijnstof onderschat Wereldgezondheidsorganisatie : fijnstof onderschat In deze publicatie http://tiny.cc/3l493w van de regionale afdeling Europa van de WHO, wordt antwoord gegeven op 24 vragen die alle betrekking hebben op

Nadere informatie

AUTO EN GEZONDHEID EINDRAPPORT

AUTO EN GEZONDHEID EINDRAPPORT AUTO EN GEZONDHEID EINDRAPPORT Rapport in opdracht van: Vlaams Instituut voor Wetenschappelijk en Technologisch Aspectenonderzoek - viwta Vlaams Parlement 1011 Brussel 10 januari 2008 TRANSPORT & MOBILITY

Nadere informatie

De Commissie dient een voorstel in voor grenswaarden voor de luchtkwaliteit voor benzeen en koolmonoxide

De Commissie dient een voorstel in voor grenswaarden voor de luchtkwaliteit voor benzeen en koolmonoxide IP/98/1049 Brussel, 2 december 1998 De Commissie dient een voorstel in voor grenswaarden voor de luchtkwaliteit voor benzeen en koolmonoxide De Europese Commissie heeft een voorstel voor een richtlijn

Nadere informatie

Kennisnemen van de resultaten van de derde monitoringsronde van het Nationale Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL).

Kennisnemen van de resultaten van de derde monitoringsronde van het Nationale Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Informatienota B&W Onderwerp : Monitoring Luchtkwaliteit 2012 B&W-vergadering : 29 januari 2013 Registratienummer : BW13.00119 Registratiecode : *BW13.00119* Auteur : Gijs Gerrits Portefeuillehouder :

Nadere informatie

Humane biomonitoring GENK-ZUID Onderzoek naar de invloed van wonen nabij het industriegebied Genk-Zuid RESULTATEN

Humane biomonitoring GENK-ZUID Onderzoek naar de invloed van wonen nabij het industriegebied Genk-Zuid RESULTATEN Humane biomonitoring GENK-ZUID 2016 2018 Onderzoek naar de invloed van wonen nabij het industriegebied Genk-Zuid RESULTATEN 1 Wat is de humane biomonitoring Genk-Zuid 2016/2018? Waarom deden we dit onderzoek?

Nadere informatie

EVERY BREATH A THREAT

EVERY BREATH A THREAT EVERY BREATH A THREAT Een adembenemende studie #cleanairnow EVERY BREATH A THREAT EEN ADEMBENEMENDE STUDIE 02 DE GEZONDHEIDSGEVOLGEN VAN NO 2 Dit is een samenvatting van de studie Gezondheidsrisico s als

Nadere informatie

Luchtkwaliteitsmodellering: waarom?

Luchtkwaliteitsmodellering: waarom? 03/12/2014 Luchtkwaliteitsmodellering: waarom? Wouter Lefebvre (VITO) Waarom modelleren? ASSESSMENT VOORSPELLING BRONTOEWIJZING WELK BELEID? 03/12/2014 2 WHO, 1999 Inhoudstafel 1. Assessment: hoe is de

Nadere informatie

Verontreiniging door wegverkeer. Peter Hofschreuder

Verontreiniging door wegverkeer. Peter Hofschreuder Verontreiniging door wegverkeer Peter Hofschreuder Hebben we problemen,en met de luchtkwaliteit in Nederland? Verkorting van de levensduur door blootstelling aan fijn stof Verandering van de bekorting

Nadere informatie

DE INVLOED VAN DIESELVOERTUIGEN OP DE LUCHTKWALITEIT. Wouter Lefebvre, Marlies Vanhulsel, Stijn Janssen en vele collega s

DE INVLOED VAN DIESELVOERTUIGEN OP DE LUCHTKWALITEIT. Wouter Lefebvre, Marlies Vanhulsel, Stijn Janssen en vele collega s DE INVLOED VAN DIESELVOERTUIGEN OP DE LUCHTKWALITEIT Wouter Lefebvre, Marlies Vanhulsel, Stijn Janssen en vele collega s INHOUDSTAFEL» Stikstofoxides (NO x )» Wat? Waarom? Waar?» Bronnen» Fijn stof» Algemeen»

Nadere informatie

Tabel 1 Grenswaarden maatgevende stoffen Wet luchtkwaliteit stof toetsing van grenswaarde geldig stikstofdioxide (NO 2 )

Tabel 1 Grenswaarden maatgevende stoffen Wet luchtkwaliteit stof toetsing van grenswaarde geldig stikstofdioxide (NO 2 ) Luchtkwaliteit 1.1. Toetsingskader Wet milieubeheer luchtkwaliteitseisen De Wet milieubeheer luchtkwaliteitseisen (ook wel Wet luchtkwaliteit genoemd, Wlk) bevat grenswaarden voor zwaveldioxide, stikstofdioxide

Nadere informatie

Notitie. : Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam : P.R. Beaujean Datum : 12 oktober 2007 : M. Zieltjens Onze referentie : 9S6248.01/N0003/902610/Nijm

Notitie. : Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam : P.R. Beaujean Datum : 12 oktober 2007 : M. Zieltjens Onze referentie : 9S6248.01/N0003/902610/Nijm Notitie Aan : Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam Van : P.R. Beaujean Datum : 12 oktober 2007 Kopie : M. Zieltjens Onze referentie : 9S6248.01/N0003/902610/Nijm Betreft : Luchtkwaliteitsonderzoek Tiendhove

Nadere informatie

Niewsbrief nr. 3 / November 2014 Januari 2015

Niewsbrief nr. 3 / November 2014 Januari 2015 Niewsbrief nr. 3 / November 2014 Januari 2015 1. Inleiding De laatste maanden is er hard gewerkt aan enkele SEFIRA werkpakketten. Onder de leiding van de universiteit van Urbino werd een theoretisch en

Nadere informatie

Joaquin. Conference on Health Relevant Air Quality Policies Antwerp, March 06, Joaquin. 1. Wat is Joaquin?

Joaquin. Conference on Health Relevant Air Quality Policies Antwerp, March 06, Joaquin.  1. Wat is Joaquin? JOAQUIN Interreg IV-B NW Europa Wat is? JOAQUIN Joint JOINT 13 Partners: 4 Belgische: VMM, IRCELINE, Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid, Stad Antwerpen Joint Air Quality Air Quality De Noord-West Europese

Nadere informatie

Luchtkwaliteit: een Europees perspectief

Luchtkwaliteit: een Europees perspectief Luchtkwaliteit: een Europees perspectief Conferentie Luchtkwaliteit Brussel, 5 december 2014 Dr Hans Bruyninckx Executive Director European Environment Agency EEA rapporten 2014 Luchtverontreiniging een

Nadere informatie

Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit Rapportage 2011. Samenvatting Amsterdam

Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit Rapportage 2011. Samenvatting Amsterdam Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit Rapportage 2011 Samenvatting Amsterdam 2 3 Stand van zaken luchtkwaliteit 2011 Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) In 2015 moet Nederland

Nadere informatie

L. Indicatieve effecten Luchtkwaliteit

L. Indicatieve effecten Luchtkwaliteit L. Indicatieve effecten Luchtkwaliteit 73 Bijlage L Indicatieve bepaling effect alternatieven N 377 op luchtkwaliteit Inleiding De provincie Overijssel is voornemens de N 377 Lichtmis Slagharen (verder

Nadere informatie

Luchtvervuiling in Nederland in kaart gebracht

Luchtvervuiling in Nederland in kaart gebracht Luchtvervuiling in Nederland in kaart Luchtvervuiling in Nederland in kaart gebracht Hoofdpunten uit de GCN/GDN-rapportage 2013 Luchtvervuiling in Nederland in kaart gebracht Hoofdpunten uit de GCN/GDN-rapportage

Nadere informatie

Memo. In totaal worden er maximaal 110 woningen gerealiseerd. Dit kunnen zowel grondgebonden woningen zijn alsook gestapeld woningen.

Memo. In totaal worden er maximaal 110 woningen gerealiseerd. Dit kunnen zowel grondgebonden woningen zijn alsook gestapeld woningen. Memo aan: van: Gemeente Arnhem SAB datum: 18 maart 2015 betreft: Luchtkwaliteit Schuytgraaf Arnhem project: 150131 INLEIDING Het voornemen bestaat om veld 13 van de in aanbouw zijnde woonwijk Schuytgraaf

Nadere informatie

Toekomstbestendig luchtkwaliteitsbeleid

Toekomstbestendig luchtkwaliteitsbeleid Toekomstbestendig luchtkwaliteitsbeleid Presentatie schakeldag 11 juni 2013 Luchtkwaliteitsbeleid Nederland en Europa Beleidsdoel: gezondheidsschade door luchtverontreiniging zoveel mogelijk beperken.

Nadere informatie

Evaluatie 1 jaar LEZ in Antwerpen

Evaluatie 1 jaar LEZ in Antwerpen Evaluatie 1 jaar LEZ in Antwerpen Rapport voor: Stad Antwerpen Francis Wellensplein 1 2018 Antwerpen Auteurs: Filip Vanhove (Transport & Mobility Leuven), Wouter Lefebvre, Marlies Vanhulsel, Peter Viaene,

Nadere informatie

Hoe groot is fijnstof?

Hoe groot is fijnstof? Luchtkwaliteit Fijnstof Gezondheid Luchtkwaliteit in Nederland Gezondheidsgevolgen Bescherming door normen? Wat te doen voor een beter leefmilieu? Presentatie F. Joester, gehouden oor GroenLinks Leiderdorp

Nadere informatie

Luchtkwaliteit t.g.v. wegverkeer. parkeren Spoorzone

Luchtkwaliteit t.g.v. wegverkeer. parkeren Spoorzone Luchtkwaliteit t.g.v. wegverkeer parkeren Spoorzone te Winterswijk Versie 2 december 2008 opdrachtnummer 08-159lucht datum 2 december 2008 opdrachtgever Gemeente Winterswijk Postbus 101 7100 AC Winterswijk

Nadere informatie

1. Inleiding. Rapportage Luchtkwaliteit 2012, gemeente Doetinchem 4

1. Inleiding. Rapportage Luchtkwaliteit 2012, gemeente Doetinchem 4 Rapport Luchtkwaliteit 2012 Doetinchem Oktober 2013 INHOUD 1. Inleiding... 4 2. Algemeen... 5 2.1 Wet luchtkwaliteit... 5 2.2 Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit... 5 2.3 Bronnen van luchtverontreiniging...

Nadere informatie

Hoge ruimtelijke resolutie luchtkwaliteitsmodellering Frans Fierens Vlaamse Milieumaatschappij IRCEL. Hoorzitting MINA raad, 14 maart 2018

Hoge ruimtelijke resolutie luchtkwaliteitsmodellering Frans Fierens Vlaamse Milieumaatschappij IRCEL. Hoorzitting MINA raad, 14 maart 2018 Hoge ruimtelijke resolutie luchtkwaliteitsmodellering Frans Fierens Vlaamse Milieumaatschappij IRCEL Hoorzitting MINA raad, 14 maart 2018 Hoge ruimtelijke resolutie luchtkwaliteitsmodellering Van alleen

Nadere informatie

Een gezonde omgeving in Noordwest

Een gezonde omgeving in Noordwest Een gezonde omgeving in Noordwest Utrecht Gemeente en inwoners kunnen samen een gezonde leefomgeving creëren. Een gezonde leefomgeving is van belang om een gezonde leefstijl te bevorderen en risico s voor

Nadere informatie

Zeg géén nee tegen emissievrije OV

Zeg géén nee tegen emissievrije OV Zeg géén nee tegen emissievrije OV Vanaf 2025 dienen alle nieuwe bussen emissievrij te zijn. Vanaf 2030 dienen alle bussen emissievrij te zijn. Emissievrije bussen, met ingang van de nieuwe concessie maar

Nadere informatie

Betere luchtkwaliteit. de Groene Loper

Betere luchtkwaliteit. de Groene Loper Betere luchtkwaliteit dankzij de Groene Loper Van stilstaan naar vooruitgaan Wat is dat, luchtkwaliteit? De realisatie van de Groene Loper voor A2 Maastricht is de oplossing voor de luchtkwaliteit in Maastricht

Nadere informatie

StaticAir. Het is onze missie om een fijnstof vrije leef- en werkomgeving te realiseren tegen zo gering mogelijk kosten.

StaticAir. Het is onze missie om een fijnstof vrije leef- en werkomgeving te realiseren tegen zo gering mogelijk kosten. NL StaticAir StaticAir is een jonge onderneming die zich richt op de ontwikkeling en productie van fijnstof reduceersystemen. StaticAir is in het bezit van unieke octrooien. Deze octrooien en onze kennis

Nadere informatie

Gezondheid & verkeer: de rol van lokale besturen. Stefanie Vanhoutte Medisch milieukundige Logo Midden-West-Vlaanderen 2 december 2013

Gezondheid & verkeer: de rol van lokale besturen. Stefanie Vanhoutte Medisch milieukundige Logo Midden-West-Vlaanderen 2 december 2013 Gezondheid & verkeer: de rol van lokale besturen Stefanie Vanhoutte Medisch milieukundige Logo Midden-West-Vlaanderen 2 december 2013 Inhoud Uitgangspunt & feiten Waarom lokaal? Hoe? Wat kan je concreet

Nadere informatie

Bijdrage van schepen en dieseltreinen aan lokale concentraties roet en ultrafijn stof

Bijdrage van schepen en dieseltreinen aan lokale concentraties roet en ultrafijn stof Bijdrage van schepen en dieseltreinen aan lokale concentraties roet en ultrafijn stof Manon Vaal - GGD Gelderland-Midden Lex Groenewold- GGD Gelre-IJssel Simone Lops- GGD Regio Nijmegen Anoek Besselink-

Nadere informatie

College Luchtkwaliteit

College Luchtkwaliteit College Luchtkwaliteit Henk Nijhuis Adviseur Luchtkwaliteit Bureau Omgevingskwaliteit PK40 Gemeente Nijmegen h.nijhuis@nijmegen.nl November 2016 Opbouw College luchtkwaliteit Normale samenstelling atmosfeer

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Effecten uitbreiding milieuzone Den Haag

Gemeente Den Haag. Effecten uitbreiding milieuzone Den Haag Gemeente Den Haag Effecten milieuzone Den Haag Gemeente Den Haag Effecten milieuzone Den Haag - Datum 3 juni 2014 GVH210/Stm/ Kenmerk Eerste versie www.goudappel.nl goudappel@goudappel.nl Documentatiepagina

Nadere informatie

Bijdrage van schepen en dieseltreinen aan lokale concentraties roet en ultrafijn stof

Bijdrage van schepen en dieseltreinen aan lokale concentraties roet en ultrafijn stof Bijdrage van schepen en dieseltreinen aan lokale concentraties roet en ultrafijn stof Manon Vaal - GGD Gelderland-Midden Lex Groenewold- GGD Gelre-IJssel Simone Lops- GGD Regio Nijmegen Anoek Besselink-

Nadere informatie

Doodsoorzaak: VERKEER

Doodsoorzaak: VERKEER Doodsoorzaak: VERKEER V erkeersongevallen zijn wereldwijd de belangrijkste niet aan ziekte gebonden doodsoorzaak. De VN legden zich daarom met de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen een stevige ambitie

Nadere informatie

Veehouderij en gezondheid omwonenden

Veehouderij en gezondheid omwonenden Veehouderij en gezondheid omwonenden Hebben veehouderijen effect op de gezondheid van mensen die in de omgeving wonen? Dat was de centrale vraag in het onderzoek VGO. In deze brochure vindt u de belangrijkste

Nadere informatie

memo INLEIDING WETTELIJK KADER aan: Johan van der Burg datum: 26 maart 2013 Luchtkwaliteit parkeerterrein Fort Pannerden project: 110189.

memo INLEIDING WETTELIJK KADER aan: Johan van der Burg datum: 26 maart 2013 Luchtkwaliteit parkeerterrein Fort Pannerden project: 110189. memo aan: van: Johan van der Burg datum: 26 maart 2013 betreft: Luchtkwaliteit parkeerterrein Fort Pannerden project: 110189.01 INLEIDING De ministeriële regeling NIBM bevat geen kwantitatieve uitwerking

Nadere informatie

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening. WETTELIJK KADER

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening. WETTELIJK KADER memo aan: van: Gemeente De Ronde Venen en De Stichtse Vecht Johan van der Burg datum: 28 augustus 2014 betreft: Luchtkwaliteit Fietsbrug bij Nigtevecht project: 130530 INLEIDING Aan de zuidzijde van Nigtevecht

Nadere informatie

StatiqAir. Het is onze missie om een fijnstof vrije leef- en werkomgeving te realiseren tegen zo gering mogelijk kosten.

StatiqAir. Het is onze missie om een fijnstof vrije leef- en werkomgeving te realiseren tegen zo gering mogelijk kosten. NL StatiqAir StatiqAir is een jonge onderneming die zich richt op de ontwikkeling en productie van fijnstof reduceersystemen. StatiqAir is in het bezit van unieke octrooien. Deze octrooien en onze kennis

Nadere informatie

41. INDEXEN VOOR DE LUCHTKWALITEIT IN BRUSSEL

41. INDEXEN VOOR DE LUCHTKWALITEIT IN BRUSSEL 41. INDEXEN VOOR DE LUCHTKWALITEIT IN BRUSSEL 1.Algemene luchtkwaliteitsindex Om de graad van luchtvervuiling op eenvoudige en voor het grote pubiek verstaanbare wijze voor te stellen, werd in 1996 een

Nadere informatie

Actualisatie Toets luchtkwaliteit bestemmingsplan Spijkvoorder Enk

Actualisatie Toets luchtkwaliteit bestemmingsplan Spijkvoorder Enk Gemeente Deventer Actualisatie Toets luchtkwaliteit bestemmingsplan Spijkvoorder Enk Datum 31 augustus 2009 DVT352/Cps/1543 Kenmerk Eerste versie 1 Inleiding De gemeente Deventer is bezig met de planvorming

Nadere informatie

PERSBERICHT Stichting tegen Kanker Leuvensesteenweg 479 1030 Brussel 02/743 45 75 (communicatie)

PERSBERICHT Stichting tegen Kanker Leuvensesteenweg 479 1030 Brussel 02/743 45 75 (communicatie) Bijlagen 1. RESULTATEN ENQUÊTE DEDICATED RESEARCH OMTRENT ROOKVRIJE CAFÉS 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 2. INFORMATIEFICHE PASSIEF ROKEN Passief roken = passief ziek worden Eindelijk is het zover: vanaf 1

Nadere informatie

Themasessie 2: Fietsen brengt op. Voordelen en risico s van fietsen voor de gezondheid

Themasessie 2: Fietsen brengt op. Voordelen en risico s van fietsen voor de gezondheid Themasessie 2: Fietsen brengt op Voordelen en risico s van fietsen voor de gezondheid Luc Int Panis (VITO/UH) Brugge 24 maart 2014 25/03/2014 1 Agenda (en conclusies)» Is fietsen gezond? (ja, meestal wel)»

Nadere informatie

De Legitimiteit Groep. 16 juni 2011 Corpus, Oegstgeest

De Legitimiteit Groep. 16 juni 2011 Corpus, Oegstgeest De Legitimiteit Groep 16 juni 2011 Corpus, Oegstgeest Welkom Robbert Reimering Dagvoorzitter De Legitimiteit Groep Agenda 14.30 uur Welkom, Robbert Reimering 14.35 uur Introductie project, Kevin Zuidhof

Nadere informatie

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 26 april J. van Rooij

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 26 april J. van Rooij Notitie 20120520-03 Ontwikkeling hotelzone Maastricht Aachen Airport Beoordeling luchtkwaliteitsaspecten Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 26 april 2012 20120520-03 J. van Rooij 1 Inleiding

Nadere informatie

FIETSEN BRENGT OP EEN AANZET TOT ECONOMISCHE EVALUATIE VAN FIETSEN, GEZONDHEIDSBATEN INBEGREPEN. Bruno Van Zeebroeck

FIETSEN BRENGT OP EEN AANZET TOT ECONOMISCHE EVALUATIE VAN FIETSEN, GEZONDHEIDSBATEN INBEGREPEN. Bruno Van Zeebroeck FIETSEN BRENGT OP EEN AANZET TOT ECONOMISCHE EVALUATIE VAN FIETSEN, GEZONDHEIDSBATEN INBEGREPEN Bruno Van Zeebroeck Fietsen brengt op Fietsen = veel voordelen Fietsen = antwoord op maatschappelijke uitdagingen

Nadere informatie

Luchtkwaliteit en gezondheid

Luchtkwaliteit en gezondheid Luchtkwaliteit en gezondheid - Bronnen van fijn stof in de Gelderse Vallei - Rik van de Weerdt, arts medische milieukunde / toxicoloog GGD Gelderland Midden Gezondheidsraad 2018 Volksgezondheid Toekomst

Nadere informatie

De vraag van 7 miljard: meet MER Oosterweelverbinding de effecten van mobiliteit op milieu en mens? zondag 9 februari 14

De vraag van 7 miljard: meet MER Oosterweelverbinding de effecten van mobiliteit op milieu en mens? zondag 9 februari 14 De vraag van 7 miljard: meet MER Oosterweelverbinding de effecten van mobiliteit op milieu en mens? op basis van wetenschappelijk en relevant onderzoek, internationaal aanvaarde normen via onafhankelijke

Nadere informatie

Rapportage luchtkwaliteit Sportpark Buitenhout

Rapportage luchtkwaliteit Sportpark Buitenhout Rapportage luchtkwaliteit Sportpark Buitenhout - Onderzoek luchtemissie toekomstig verkeer sportpark- Gemeente Almere Dienst Stedelijke Ontwikkeling Team Ruimte&Wonen A. Sjauw Telefoon (036) 5484057 Fax

Nadere informatie

StaticAir. De missie van StaticAir is het creëren van een fijnstof vrije leef- en werkomgeving.

StaticAir. De missie van StaticAir is het creëren van een fijnstof vrije leef- en werkomgeving. NL StaticAir Fijnstof: een materie die voor velen ongrijpbaar is, slechts door sommigen te meten is en door zeer weinig te vangen is. StaticAir biedt een revolutionaire oplossing. Het afvangen van fijnstof

Nadere informatie