Informatievaardigheden. in het basisonderwijs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatievaardigheden. in het basisonderwijs"

Transcriptie

1 Informatievaardigheden in het basisonderwijs

2

3

4 Agenda 1. Wanneer ben je informatievaardig? 2. Waarom is het (nu) zo belangrijk informatievaardig te zijn? 3. Wat betekent dit voor het onderwijs? 4. Hoe doen leerkrachten en leerlingen het nu? 5. Wat betekent dit voor de Bibliotheek op school / leesconsulenten?

5 Wanneer ben je informatievaardig? Informatievaardig ben je als je geleerd hebt hoe je moet leren. Je weet hoe je moet leren omdat je weet hoe kennis is georganiseerd, hoe je informatie moet vinden en hoe je informatie zo kunt organiseren dat anderen ervan kunnen leren. - American Library Association 1989

6 Wanneer ben je informatievaardig? Mensen die informatievaardig zijn, zijn in staat hun informatiebehoefte te onderkennen en deze op een effectieve en efficiënte wijze te bevredigen. (Van Veen, 2005:17)

7 Waarom is het (nu) zo belangrijk om informatievaardig te zijn?

8 Waarom zijn informatievaardigheden (nu) zo belangrijk?

9

10

11

12

13 Waarom zijn informatievaardigheden (nu) zo belangrijk? Om kunnen gaan met het groeiend informatie aanbod en het gebruik van internet als bron. Prestaties op school en tijdens studie. o Gebruik van online én offline bronnen. Meekomen in de (almaar veranderende) informatiesamenleving.

14

15

16

17 Waarom zijn informatievaardigheden (nu) zo belangrijk? Om kunnen gaan met het groeiend informatie aanbod en het gebruik van internet als bron. Prestaties op school en tijdens studie. Meekomen in de (almaar veranderende) informatiesamenleving. o Brandstof leven lang leren, actief en kritisch burgerschap, participatie, enz. Belangrijk onderdeel 21 ste eeuwse vaardigheden

18 Werk, maar ook het alledaagse functioneren in de informatiesamenleving, vraagt veel meer dan in de industriële samenleving om hogere kennisniveaus, complexere toegepaste vaardigheden, diversiteit en flexibiliteit (Trilling & Fadel, 2009)

19

20 Leerkrachten en docenten onderschrijven het belang van 21 ste eeuwse vaardigheden en geven aan wel meer aandacht te willen besteden aan 21 ste eeuwse vaardigheden en met name ook leren leren (Onderwijsraad, 2014)

21 Slechts 3% van de leraren in de onderbouw en 1% in de bovenbouw van het basisonderwijs geeft aan dat op school systematisch extra tijd en aandacht wordt geschonken aan 21ste-eeuwse vaardigheden (Onderwijsraad, 2014)

22 Vragen? Deel 2: Wat betekent dit voor het onderwijs? Hoe doen leerkrachten en leerlingen het nu? Wat betekent dit voor dbos/leesconsulenten?

23 Wat betekent dit voor het onderwijs? Aandacht voor vaardigheden voor het omgaan met informatie op internet. Aandacht voor Leren leren: door het hanteren van een stapsgewijze aanpak bij het oplossen van informatievraagstukken. Aandacht onderliggende vaardigheden. Informatievaardige leerkrachten.

24 Vaardigheden voor het omgaan met informatie op het internet Een geschikt zoeksysteem kiezen (of plaats om informatie te zoeken). Zoekwoorden kiezen. Geschikte informatiebronnen selecteren (op een website of in de resultaten van een zoekopdracht). Online informatiebronnen evalueren. Juist omgaan met auteursrechten/copyrights.

25 Stapsgewijze aanpak van informatievraagstukken

26 Stapsgewijze aanpak van informatievraagstukken 1. Probleem definiëren en goede vragen formuleren. 2. Bronnen bepalen, een zoekplan maken, trefwoorden genereren. 3. Zoeken en verzamelen van de informatie. 4. Bekijken en beoordelen van informatie op bruikbaarheid. 5. Ordenen, verwerken en presenteren van informatie. 6. Evalueren van het proces en de tussenstappen.

27 Stapsgewijze aanpak van informatievraagstukken Big6-model / Super3-model SLO-systematiek

28 Stapsgewijze aanpak van informatievraagstukken Bij informatievaardige opdrachten steeds alle stappen behandelen. Geïntegreerd in curriculum en/of aparte lessen. Over meerdere leerjaren. Werken aan niveauopbouw.

29 Onderliggende vaardigheden Instrumentele vaardigheden o technische omgang met het medium Structurele vaardigheden o de structuur van het medium begrijpen Strategische vaardigheden o doelen voor ogen houden en daarnaar handelen

30 Informatievaardige leerkrachten

31 Informatievaardige leerkrachten De leerkracht moet dus zelf informatievaardig zijn, weten: Hoe je de stappen doorloopt. Maar ook specifieke didactische vaardigheden bezitten: Werken met uitgewerkte voorbeelden. Proceswerkbladen gebruiken. Met leerlingen in gesprek gaan/reflecteren/discussieren. Samen de mindmap maken. Bespreken wat criteria zijn bij het beoordelen van informatie. Etc. Het belang van informatievaardigheden kunnen overdragen.

32 Hoe doen leerkrachten en leerlingen het nu? Onderzoek Saskia Brand-Gruwel Aantal resultaten van de monitor van de Bibliotheek op school

33 Hoe doen leerlingen het nu?

34 Enkele resultaten scholen in de monitor dbos % (1272) van de basisscholen in NL bereikt met dbos. Daarvan vult 84% (1063) ook het deel informatievaardigheden van de monitor in. o o 85% minstens 1x/maand, 51% minstens 1x/week aandacht voor informatie-vaardigheden. 17% (180) een leerlijn informatievaardigheden met expliciete doelen voor verschillende jaargroepen.

35 Op welke manier komen informatievaardigheden aan bod?

36 1. Aandacht leerkracht voor bedenken welke informatie gevonden moet worden.

37 Leerling: Stap 1 Taakdefinitie; een lijstje met zoekwoorden maken.

38 2. Aandacht leerkracht voor bedenken hoe en waar de informatie het beste gevonden kan worden.

39 Leerling: Stap 2 Zoekstrategie; bedenken waar de informatie het beste gevonden kan worden.

40 Leerling Stap 3 Zoeken; ook nog op andere sites of in andere boeken kijken.

41 3. Aandacht leerkracht voor internet als bron

42 4. Aandacht leerkracht voor kranten en tijdschriften als bron

43 5. Aandacht leerkracht voor personen als bron

44 En wat zien we bij de leerlingen? 78% gebruikt internet op de computer voor het zoeken van informatie, 20% (ook) op de telefoon 51% gebruikt (ook) boeken 38% vraagt het (ook) wel eens aan een persoon Van de leerlingen stelt 42% nooit een vraag aan iemand van de bibliotheek.

45 6. Aandacht leerkracht voor beoordelen kwaliteit van informatie

46 Leerling: Stap 4 Beoordelen; wie de informatie op internet heeft gezet.

47 Leerling: Stap 4 Beoordelen; of de informatie niet te oud is.

48 6. Aandacht leerkracht voor verwijzen naar bronnen.

49 7. Aandacht leerkracht voor reflecteren op het zoekproces

50 Conclusie wat betreft gepresenteerde monitorresultaten Leerkrachten zeggen vaak wel aandacht te geven aan informatievaardigheden. Maar dit zien we lang niet altijd terug: o in de aandacht die er zou moeten zijn voor bepaalde deelvaardigheden o in de vaardigheden van de leerlingen. Daarom: Zijn leerkrachten zich wel voldoende bewust van waar het om draait bij informatievaardigheden? Geef zij wel vaak genoeg aandacht aan het onderwerp? Hebben zij zelf voldoende vaardigheden?

51 Wat betekent dit voor de Bibliotheek op school / leesconsulenten? Er is genoeg werk te doen. Overtuig scholen van het belang van informatievaardigheden (m.n. leren leren). Moedig scholen aan hier structureel op in te zetten. Kijk naar vaardigheden van leerkrachten en het begrip dat zij hebben van het onderwerp informatievaardigheden. o Kijk hiervoor ook naar de monitorresultaten van de leerlingen. o Werk aan de kwaliteit van de invulling van het onderwerp. Leg de link met onderwijsvernieuwing voor de 21 ste eeuw en 21 ste eeuwse vaardigheden.

Informatievaardighedenplan als onderdeelvan het Leesplan

Informatievaardighedenplan als onderdeelvan het Leesplan Informatievaardighedenplan als onderdeelvan het Leesplan Binnen de landelijke aanpak van de Bibliotheek Leerlingen met goede informatievaardigheden maken betere werkstukken en houden interessantere spreekbeurten.

Nadere informatie

Informatievaardigheden in het basisonderwijs. Hoe leer je kinderen zoeken op internet

Informatievaardigheden in het basisonderwijs. Hoe leer je kinderen zoeken op internet Informatievaardigheden in het basisonderwijs Hoe leer je kinderen zoeken op internet Voorstellen Doelen Heeft u inzicht in wat informatievaardigheden zijn. Weet u het belang van informatievaardigheden.

Nadere informatie

Monitor de Bibliotheek op school Landelijke analyse informatievaardigheden

Monitor de Bibliotheek op school Landelijke analyse informatievaardigheden Monitor de Bibliotheek op school Landelijke analyse informatievaardigheden Aandacht voor informatievaardigheden op basisscholen neemt toe In het basisonderwijs is het aantal scholen met een specifieke

Nadere informatie

Word Infomatiev aardig. Saskia Brand- Gruwel Iwan Wopereis

Word Infomatiev aardig. Saskia Brand- Gruwel Iwan Wopereis Word Infomatiev aardig Saskia Brand- Gruwel Iwan Wopereis In deze workshop lost u een informatieprobleem op; krijgt u informatie over (het leren van) informatievaardigheden; bespreken we onderzoek naar

Nadere informatie

Monitor de Bibliotheek op school Landelijke analyse informatievaardigheden

Monitor de Bibliotheek op school Landelijke analyse informatievaardigheden Monitor de Bibliotheek op school Landelijke analyse informatievaardigheden Aandacht voor informatievaardigheden neemt op basisscholen niet toe, op het vmbo wel In het basisonderwijs is het aantal scholen

Nadere informatie

Monitor de Bibliotheek op school Landelijke analyse informatievaardigheden

Monitor de Bibliotheek op school Landelijke analyse informatievaardigheden Monitor de Bibliotheek op school Landelijke analyse informatievaardigheden Aandacht voor informatievaardigheden op basisscholen neemt toe In het basisonderwijs is het aantal scholen met een specifieke

Nadere informatie

Mediaplan als onderdeel van het Leesplan, toegespitst op informatievaardigheden

Mediaplan als onderdeel van het Leesplan, toegespitst op informatievaardigheden Mediaplan als onderdeel van het Leesplan, toegespitst op informatievaardigheden Binnen de landelijke aanpak van de Bibliotheek Een mediawijze leerling heeft alle competenties in huis die nodig zijn om

Nadere informatie

Monitor de Bibliotheek op school vmbo

Monitor de Bibliotheek op school vmbo Monitor de Bibliotheek op school vmbo 2018-2019 Vragenlijst docenten Basisinformatie U vult deze vragenlijst in voor BRIN school... - Naam school... - Plaats school... Deze vragenlijst heeft betrekking

Nadere informatie

Monitor de Bibliotheek op school vmbo

Monitor de Bibliotheek op school vmbo Monitor de Bibliotheek op school vmbo Vragenlijst bibliotheek Als de school meerdere vestigingen kent heeft deze vragenlijst betrekking op de vestiging waar hij wordt afgenomen. In dat geval moet in de

Nadere informatie

Leerlingen moeten leren meerdere informatiebronnen naast elkaar te gebruiken.

Leerlingen moeten leren meerdere informatiebronnen naast elkaar te gebruiken. De mediatheek gebruiken in het onderwijs Deze instructie bevat de volgende onderdelen: Aanwijzingen voor het formuleren van een mediatheekopdracht... 1 Inleiding... 1 Het formuleren van een onderzoeksopdracht...

Nadere informatie

21 e eeuwse vaardigheden inzetten in het voortgezet onderwijs. Maaike Rodenboog, SLO

21 e eeuwse vaardigheden inzetten in het voortgezet onderwijs. Maaike Rodenboog, SLO 21 e eeuwse vaardigheden inzetten in het voortgezet onderwijs Maaike Rodenboog, SLO m.rodenboog@slo.nl SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Onafhankelijke, niet-commerciële positie als

Nadere informatie

A. MISSIE MEDIATRAINING B. VISIE MEDIATRAINING. GO! middenschool MIRA Loystraat Hamme

A. MISSIE MEDIATRAINING B. VISIE MEDIATRAINING. GO! middenschool MIRA Loystraat Hamme A. MISSIE MEDIATRAINING De grote missie van deze module is leerlingen te laten ontdekken en hen te laten proeven van de mediawereld door niet alleen het negatieve, maar zeker ook het positieve ervan te

Nadere informatie

Help! Ik moet op onderzoek!

Help! Ik moet op onderzoek! Help! Ik moet op onderzoek! SETOC realiseren in SO. Jan Gilté Basispatroon Op basis van informatie waarover je beschikt en die je afweegt, keuzes maken en beslissingen nemen. Onderzoek: wat?? Onderzoek

Nadere informatie

Kennisverdieping Informatievaardigheden

Kennisverdieping Informatievaardigheden Kennisverdieping Informatievaardigheden binnen de Bibliotheek op school basisonderwijs Maart 2016 Colofon Auteurs NextValue Research, Sander Smit In samenwerking met Koninklijke Bibliotheek, Maaike Toonen

Nadere informatie

Handreiking opdrachten informatievaardigheid in het voortgezet onderwijs

Handreiking opdrachten informatievaardigheid in het voortgezet onderwijs Handreiking opdrachten informatievaardigheid in het voortgezet onderwijs Achtergrondinformatie, tips en een checklist September 2016 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Informatievaardigheden in het voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Mediaplan. digitale geletterdheid TIP! School: Contactpersoon:

Mediaplan. digitale geletterdheid TIP! School: Contactpersoon: Mediaplan digitale geletterdheid School: Contactpersoon: De 21e-eeuwse vaardigheden zijn elf competenties die leerlingen nodig hebben om succesvol deel te nemen aan de maatschappij van de toekomst. Om

Nadere informatie

Geïntegreerd informatievaardigheden-onderwijs. Kijkje in de keuken van. Het Landschap

Geïntegreerd informatievaardigheden-onderwijs. Kijkje in de keuken van. Het Landschap Geïntegreerd informatievaardigheden-onderwijs Kijkje in de keuken van Het Landschap Programma Geïntegreerd informatievaardigheden onderwijs Voorbeelden van leerlijnen en leermomenten De ideale aanpak nader

Nadere informatie

Leerlijn digitale geletterdheid

Leerlijn digitale geletterdheid Leerlijn Digitale geletterdheid Onze visie: erkent de digitale ontwikkelingen en ziet het als haar opdracht om kinderen, samen met ouders, te leren bewust, autonoom, creatief, veilig en gezond met digitale

Nadere informatie

1 van :30

1 van :30 Statistieken Naam formulier Titel formulier Aantal vragen 60 Totaal aantal ingevuld 277 mediatheek De mediatheek en informatievaardigheden in het voortgezet onderwijs 1. Welke onderwijsniveau's biedt de

Nadere informatie

Monitor de Bibliotheek op school vmbo

Monitor de Bibliotheek op school vmbo Monitor de Bibliotheek op school vmbo Vragenlijst bibliotheek Als de school meerdere vestigingen kent heeft deze vragenlijst betrekking op de vestiging waar hij wordt afgenomen. In dat geval moet in de

Nadere informatie

Effectief zoeken en verwerken van digitale informatie. Saskia Brand-Gruwel

Effectief zoeken en verwerken van digitale informatie. Saskia Brand-Gruwel Effectief zoeken en verwerken van digitale informatie Saskia Brand-Gruwel Opbouw Wat is een informatieprobleem? Wat maakt het zoeken en vinden van informatie op het internet moeilijk? Hoe verloopt het

Nadere informatie

Monitor de Bibliotheek op school vmbo

Monitor de Bibliotheek op school vmbo Monitor de Bibliotheek op school vmbo Vragenlijst bibliotheek Als de school meerdere vestigingen kent heeft deze vragenlijst betrekking op de vestiging waar hij wordt afgenomen. In dat geval moet in de

Nadere informatie

Mediawijsheidbeleidsplan St. Willibrordusschool Hulst

Mediawijsheidbeleidsplan St. Willibrordusschool Hulst St. Willibrordusschool Princebolwerk 2 4561 EN HULST Tel. 0114-370541 E-mail: willibrordus@skohulst.nl website: www.willibrordushulst.nl Mediawijsheidbeleidsplan St. Willibrordusschool Hulst Mediawijsheidbeleidsplan

Nadere informatie

Leertaken ontwerpen voor het leren van informatievaardigheden in het hoger onderwijs

Leertaken ontwerpen voor het leren van informatievaardigheden in het hoger onderwijs Leertaken ontwerpen voor het leren van informatievaardigheden in het hoger onderwijs Workshop 15 oktober 2010 Iwan Wopereis, CELSTEC, Open University of the Netherlands Opzet Workshop Inleiding 10 min

Nadere informatie

Becoming a critical web searcher. Saskia Brand-Gruwel

Becoming a critical web searcher. Saskia Brand-Gruwel Becoming a critical web searcher Saskia Brand-Gruwel Herkenbaar probleem? Frustratie Deze sessie Lezing: Wat maakt het zoeken en vinden van informatie op het internet moeilijk? Hoe verloopt het proces

Nadere informatie

Mediawijsheid in de Bibliotheek op school vo verkenning

Mediawijsheid in de Bibliotheek op school vo verkenning Mediawijsheid in de Bibliotheek op school vo verkenning Achtergrond In de huidige informatiesamenleving groeien jongeren op met media. Om te werken en te leren in de (digitale) wereld moeten jongeren leren

Nadere informatie

Digitale geletterdheid en de lerarenopleidingen, een ontwikkelplan

Digitale geletterdheid en de lerarenopleidingen, een ontwikkelplan Digitale geletterdheid en de lerarenopleidingen, een ontwikkelplan SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling VELON conferentie Brussel, 4 februari 2016 Petra Fisser, Monique van der Hoeven, Sigrid

Nadere informatie

Workshop Informatievaardigheden

Workshop Informatievaardigheden Workshop Informatievaardigheden Domeindeskundigendag 26 mei en 4 juni 2009 Nathalie van den Eerenbeemt Francesca Louwers Erik Oomen Esther Tonnaer Jelka van der Velden Barbara Vermaas Nicole van de Wiel

Nadere informatie

Ontwerpend leren. de ruimte in. Drs. ing. H. (Henk) Averesch

Ontwerpend leren. de ruimte in. Drs. ing. H. (Henk) Averesch Ontwerpend leren de ruimte in Drs. ing. H. (Henk) Averesch Kennismaking Wie ben ik? Henk Averesch - Docent natuur/w&t/ict/onderzoek/ppo - Projectleider W&T-in-de-pabo - Coördinator en docent MLI Wat gaan

Nadere informatie

Digitale geletterdheid op basisschool de Meent

Digitale geletterdheid op basisschool de Meent Digitale geletterdheid op basisschool de Meent 2017-2021 Inhoud: 21e eeuwse vaardigheden 3 Wat is digitale geletterdheid 4 Visie, Deskundigheid, Inhoud en Infrastructuur 5 Leerplan ICT- basisvaardigheden

Nadere informatie

Het Ontwikkelteam Digitale geletterdheid geeft de volgende omschrijving aan het begrip digitale technologie:

Het Ontwikkelteam Digitale geletterdheid geeft de volgende omschrijving aan het begrip digitale technologie: BIJGESTELDE VISIE OP HET LEERGEBIED DIGITALE GELETTERDHEID Digitale geletterdheid is van belang voor leerlingen om toegang te krijgen tot informatie en om actief te kunnen deelnemen aan de hedendaagse

Nadere informatie

Leermiddelengids voor informatievaardigheden

Leermiddelengids voor informatievaardigheden Leermiddelengids voor informatievaardigheden binnen de Bibliotheek op school Colofon Auteurs NextValue Research Maaike Toonen, Sectorinstituut Openbare Bibliotheken Eindredactie Anette Heideman, Sectorinstituut

Nadere informatie

Leermiddelengids voor informatievaardigheden

Leermiddelengids voor informatievaardigheden Leermiddelengids voor informatievaardigheden binnen de Bibliotheek op school Februari 2015 Colofon Auteurs NextValue Research Maaike Toonen, Koninklijke Bibliotheek Eindredactie Anette Heideman, Koninklijke

Nadere informatie

1 - Achtergrond, uitgangspunten en aanpak van Bramediawijs

1 - Achtergrond, uitgangspunten en aanpak van Bramediawijs Achtergrond, uitgangspunten en aanpak van Bramediawijs Inhoudsopgave: Het belang van volgens kabinet Balkenende IV Het belang van volgens kabinet Balkenende IV 1 Bramediawijs als onderdeel van het lokaal

Nadere informatie

25. 21e eeuwse vaardigheden: wat moet je er mee en wat kan je er mee?

25. 21e eeuwse vaardigheden: wat moet je er mee en wat kan je er mee? 25. 21e eeuwse vaardigheden: wat moet je er mee en wat kan je er mee? 21 e eeuwse vaardigheden in het funderend onderwijs - stand van zaken- SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Petra Fisser

Nadere informatie

Leermiddelengids voor informatievaardigheden. binnen de Bibliotheek op school vo

Leermiddelengids voor informatievaardigheden. binnen de Bibliotheek op school vo Leermiddelengids voor informatievaardigheden binnen de Bibliotheek op school vo April 2017 Colofon Auteurs Sander Smit en Dzenita Camo, NextValue Research In opdracht van Maaike Toonen, Koninklijke Bibliotheek

Nadere informatie

Informatie vaardigheden

Informatie vaardigheden 0 Boek 77992.indb 0 02-2-09 6:4 Noordhoff Uitgevers bv Informatie vaardigheden Je dient informatievaardig te zijn om snel en grondig digitale informatie te zoeken, te selecteren en te verwerken. In dit

Nadere informatie

1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren.

1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren. Leerlijn ICT DERDE LEERJAAR 1 Kennismaken - aanzetten - occasioneel opbouwen - regelmatig VERWERVEN - systematisch 1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken

Nadere informatie

informatieomgeving: veranderend, rijp en groen, gigantisch, ongeordend,.. tekstsoorten: niet lineair, hypertekst, multimediaal, interactief

informatieomgeving: veranderend, rijp en groen, gigantisch, ongeordend,.. tekstsoorten: niet lineair, hypertekst, multimediaal, interactief geletterdheid onlinegeletterdheid informatieomgeving: veranderend, rijp en groen, gigantisch, ongeordend,.. tekstsoorten: niet lineair, hypertekst, multimediaal, interactief informatiemiddelen veranderen:

Nadere informatie

Toelichtingen op de lessenserie

Toelichtingen op de lessenserie Toelichtingen op de lessenserie Inhoud Introductie op ICT vaardigheden... 2 Inleiding... 2 Computervaardigheden... 2 Opdracht 1... 3 Internetvaardigheden... 5 Opdracht 2... 6 Lessenserie informatievaardigheden...

Nadere informatie

Leermiddelengids voor informatievaardigheden

Leermiddelengids voor informatievaardigheden Leermiddelengids voor informatievaardigheden binnen de Bibliotheek op school basisonderwijs Maart 2016 Colofon Auteurs Sander Smit en Dzenita Camo, NextValue Research In opdracht van Maaike Toonen, Koninklijke

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 DE HOLTHUIZEN School: De Holthuizen Plaats: Haaksbergen BRIN-nummer: 12YQ Onderzoeksnummer: 103463 Datum uitvoering onderzoek:

Nadere informatie

Leergebied Overstijgend Onderwijs in de VMBO stroom (versie juni 2018)

Leergebied Overstijgend Onderwijs in de VMBO stroom (versie juni 2018) Leergebied Overstijgend Onderwijs in de VMBO stroom (versie juni 2018) In de VMBO stroom van het ACL wordt sinds het schooljaar 2016-2017 expliciet aandacht besteed aan de leergebied overstijgende (LGO)

Nadere informatie

Informatievaardigheden

Informatievaardigheden Informatievaardigheden (in het onderwijs) Jaap Walhout & Saskia Brand-Gruwel Overzicht Introductie Opdracht Nabespreken opdracht Informatievaardigheden & 10 jaar onderzoek Discussie Vooruitblik & huiswerk

Nadere informatie

Lerarenopleidingen voor de 21 ste eeuw

Lerarenopleidingen voor de 21 ste eeuw Lerarenopleidingen voor de 21 ste eeuw Eindkwalificaties Leren en lesgeven met ict en beginmeting Anne-Marieke van Loon Dana Uerz Aanleiding Lerarenopleiding voor de 21e eeuw; Stand van zaken / beginmeting;

Nadere informatie

Draaiboek bij workshop informatievaardigheden voor schoolteams basisonderwijs Ter voorbereiding op het informatievaardighedenplan

Draaiboek bij workshop informatievaardigheden voor schoolteams basisonderwijs Ter voorbereiding op het informatievaardighedenplan Draaiboek bij workshop informatievaardigheden voor schoolteams basisonderwijs Ter voorbereiding op het informatievaardighedenplan Inleiding Met de aanpak van de Bibliotheek op school werken bibliotheek

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 BASISSCHOOL DE HORST

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 BASISSCHOOL DE HORST RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 BASISSCHOOL DE HORST School: De Horst Plaats: Apeldoorn BRIN-nummer: 17UB Onderzoeksnummer: 103558 Datum uitvoering onderzoek:

Nadere informatie

Stap 1: Onderwerp ( ontwerpprincipe: nieuwsgierigheid) (3.19) Stap 2: Sluit het aan op de school? (3.19)

Stap 1: Onderwerp ( ontwerpprincipe: nieuwsgierigheid) (3.19) Stap 2: Sluit het aan op de school? (3.19) Thema:. Quest 4 Didactisch model 10 stappen ontwerpen cultuuronderwijs. Stap 1: Onderwerp ( ontwerpprincipe: nieuwsgierigheid) Kies een onderwerp dat bij de ervaringen, ontwikkelingen en de thuis taal

Nadere informatie

OVERZICHT LEERGANG. De zes standaardmodules vormen het basisprogramma, deze zijn verplicht. De instapmodules en verdiepende modules zijn optioneel.

OVERZICHT LEERGANG. De zes standaardmodules vormen het basisprogramma, deze zijn verplicht. De instapmodules en verdiepende modules zijn optioneel. Leergang Digitale Geletterdheid Product en prijzen 2017 OVERZICHT LEERGANG Onderwijs heeft als doel om jongeren voor te bereiden op de maatschappij waarin ze leven. Digitale geletterdheid is een belangrijke

Nadere informatie

Leerlijn ICT VIJFDE LEERJAAR 1 Kennismaken - aanzetten - occasioneel opbouwen - regelmatig VERWERVEN - systematisch herhalen - verdiepen - verbreden -

Leerlijn ICT VIJFDE LEERJAAR 1 Kennismaken - aanzetten - occasioneel opbouwen - regelmatig VERWERVEN - systematisch herhalen - verdiepen - verbreden - Leerlijn ICT VIJFDE LEERJAAR 1 Kennismaken - aanzetten - occasioneel opbouwen - regelmatig VERWERVEN - systematisch herhalen - verdiepen - verbreden - 1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover

Nadere informatie

Het doen van literatuuronderzoek

Het doen van literatuuronderzoek Het doen van literatuuronderzoek Workshop Miniconferentie Kritisch denken in de wetenschap Saskia Brand-Gruwel Iwan Wopereis Invoegen Afbeelding homepage Boekenweek 2011 Pagina 2 Wat dan wel? Wat dan wel?

Nadere informatie

Leermiddelengids voor informatievaardigheden

Leermiddelengids voor informatievaardigheden Leermiddelengids voor informatievaardigheden binnen de Bibliotheek op school basisonderwijs September 2016 Colofon Auteurs Sander Smit en Dzenita Camo, NextValue Research In opdracht van Maaike Toonen,

Nadere informatie

Leermiddelengids voor informatievaardigheden. binnen de Bibliotheek op school vo

Leermiddelengids voor informatievaardigheden. binnen de Bibliotheek op school vo Leermiddelengids voor informatievaardigheden binnen de Bibliotheek op school vo September 2016 Colofon Auteurs Sander Smit en Dzenita Camo, NextValue Research In opdracht van Maaike Toonen, Koninklijke

Nadere informatie

Literatuurstudie informatievaardigheden primair onderwijs

Literatuurstudie informatievaardigheden primair onderwijs Literatuurstudie informatievaardigheden primair onderwijs Kennisbasis voor de ontwikkeling, inzet en monitoring van een doorgaande lijn voor informatievaardigheden binnen de Bibliotheek op school. Literatuurstudie

Nadere informatie

21st Century Skills - Leerdoelen van de puzzels. X2 Computational thinking - 1. Probleem (her)formuleren

21st Century Skills - Leerdoelen van de puzzels. X2 Computational thinking - 1. Probleem (her)formuleren 21st Century Skills - Leerdoelen van de puzzels Puzzel Vaardigheden Onderwijsdoelen Aanbodsdoelen Ruimte X X0 Informatievaardigheden - 4. Verwerken van X1 Informatievaardigheden (en geletterdheid) - 2.

Nadere informatie

Digitale Ongelijkheid

Digitale Ongelijkheid Digitale Ongelijkheid klantenservice via digitale media Dr. Alexander van Deursen Vakgroep Media, Communicatie en Organisatie Toegang tot digitale media Motivatie 5% niet gemotiveerd om internet te gebruiken

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 OBS REMBRANDT School: openbare basisschool Rembrandt Plaats: Akersloot BRIN-nummer: 04GB Onderzoeksnummer: 103497 Datum uitvoering

Nadere informatie

De Taalbrug: 2F van vmbo naar mbo. De doorlopende leerlijn Nederlands

De Taalbrug: 2F van vmbo naar mbo. De doorlopende leerlijn Nederlands Hoe motiveer je docenten om mee te doen? Hoe beoordeel je de vaardigheden? Hoe maak je de beschrijvingen van het rapport Over de drempels met taal werkbaar? Hoe zorg je ervoor dat leerlingen betrokken

Nadere informatie

Deelopdracht 1: Onderzoek naar het onderwijsconcept van jouw leerwerkplek

Deelopdracht 1: Onderzoek naar het onderwijsconcept van jouw leerwerkplek Deelopdracht 1: Onderzoek naar het onderwijsconcept van jouw leerwerkplek In deze deelopdracht ga je het onderwijsconcept van jouw leerwerkplek onderzoeken. Geerts en van Kralingen (2011) definiëren onderwijsconcept

Nadere informatie

~ 1 ~ selecteren. (LPD 1,8,27) (LPD 13,22,23,27)

~ 1 ~ selecteren. (LPD 1,8,27) (LPD 13,22,23,27) ~ 1 ~ Functionele taalvaardigheid/ tekstgeletterdheid Eindtermen (P)AV voor 2 de graad SO 3 de graad SO 3 de jaar 3 de graad SO DBSO niveau 2 de graad DBSO niveau 3 de graad DBSO niveau 3 de jaar 3 de

Nadere informatie

Educatief pakket duurzame energie Didactische onderbouwing

Educatief pakket duurzame energie Didactische onderbouwing Educatief pakket duurzame energie Didactische onderbouwing Inhoud Welkom Doelen Profielschetsen Materialen Bijlagen Met het Solly Systeem worden kinderen al op jonge leeftijd geïntroduceerd in de wereld

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN

RAPPORT VAN BEVINDINGEN RAPPORT VAN BEVINDINGEN School: c.b.s. Op de Zandtange Plaats: Mussel BRIN-nummer: 08BS Datum uitvoering onderzoek: 4 maart 2008 Datum vaststelling rapport: 29 mei 2008 Onderzoeksnummer: 118432 1 ONDERZOEK

Nadere informatie

Klantendag Heutink ICT

Klantendag Heutink ICT Klantendag Heutink ICT Google Apps for Education in de praktijk Wouter Stiekema Heutink ICT Agenda Inleiding Google apps for education Waarom? Essentie van Google producten Pilot op de Kerckeboschschool

Nadere informatie

De mediawijze adolescent

De mediawijze adolescent De mediawijze adolescent Amber Walraven, 12 november 2014 ITS, Radboud Universiteit Nijmegen 1 Inhoud Wat kunnen adolescenten wel op het gebied van mediawijsheid? Wat kunnen adolescenten niet op het gebied

Nadere informatie

Enquête noden van de scholen. Eerste verwerking

Enquête noden van de scholen. Eerste verwerking Enquête noden van de scholen Eerste verwerking Verwerking van formulieren ingediend op 27/9/16 46 enquêtes werden ingediend/verwerkt Achtergrond mooi verspreid over de 4 componenten van STEM Man/vrouw

Nadere informatie

21 ste -eeuwse vaardigheden. Dr. Pieter

21 ste -eeuwse vaardigheden. Dr. Pieter 21 ste -eeuwse vaardigheden Dr. Pieter Baay @BaayPieter School2Work proefschrift Link naar proefschrift @BaayPieter Link naar literatuurstudie @BaayPieter Mentimeter www.menti.com Code: 123015 @BaayPieter

Nadere informatie

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO 1. Persoonlijke gegevens Naam school:.. Provincie school: o Antwerpen o Limburg o Oost- Vlaanderen o Vlaams- Brabant o West- Vlaanderen Wat is je functie?

Nadere informatie

MediaVaardig Project: Mediawijsheid / Informatievaardigheden Financiering: Deelregeling Cultuureducatie met Kwaliteit Partners: Biblionet Groningen, G

MediaVaardig Project: Mediawijsheid / Informatievaardigheden Financiering: Deelregeling Cultuureducatie met Kwaliteit Partners: Biblionet Groningen, G MediaVaardig Project: Mediawijsheid / Informatievaardigheden Financiering: Deelregeling Cultuureducatie met Kwaliteit Partners: Biblionet Groningen, Groninger Forum, Cultuurclick Groningen Ingehangen in

Nadere informatie

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dat mensen gebruik maken van media is niet nieuw. Er zijn

Nadere informatie

Doelen Praktijkonderzoek Hogeschool de Kempel

Doelen Praktijkonderzoek Hogeschool de Kempel Doelen Praktijkonderzoek Hogeschool de Kempel Auteurs: Sara Diederen Rianne van Kemenade Jeannette Geldens i.s.m. management initiële opleiding (MOI) / jaarcoördinatoren 1 Inleiding Dit document is bedoeld

Nadere informatie

Rapportage de Monitor de Bibliotheek op School. Gemeente Heemstede Schooljaar 2013-2014

Rapportage de Monitor de Bibliotheek op School. Gemeente Heemstede Schooljaar 2013-2014 Rapportage de Monitor de Bibliotheek op School Gemeente eemstede Schooljaar 2013-2014 De monitor is een landelijk meetinstrument dat onder andere het leesplezier van kinderen, het leesbevorderende gedrag

Nadere informatie

Toekomstgericht onderwijs

Toekomstgericht onderwijs Toekomstgericht onderwijs Doelen, werkwijzen en ervaringen van scholen met een innovatief onderwijsconcept Iris Bogaers (Rudolf Steiner College Haarlem) Monique Volman (Universiteit van Amsterdam) ORD,

Nadere informatie

21ste-eeuwse vaardigheden:

21ste-eeuwse vaardigheden: INLEIDING 21ste-eeuwse vaardigheden Het helpen ontwikkelen van 21ste-eeuwse vaardigheden bij studenten vraagt het nodige van docenten. Zowel qua werkvormen als begeleiding. In hoeverre neem je een voorbeeldrol

Nadere informatie

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Student: Vincent van der Maaden, MSc Studentnummer: 5783070 Opleiding: Interfacultaire lerarenopleiding, UvA Vakgebied: Aardrijkskunde

Nadere informatie

Handleiding voor de leerling

Handleiding voor de leerling Handleiding voor de leerling Inhoudopgave Inleiding blz. 3 Hoe pak je het aan? blz. 4 Taken blz. 5 t/m 9 Invulblad taak 1 blz. 10 Invulblad hoofd- en deelvragen blz. 11 Plan van aanpak blz. 12 Logboek

Nadere informatie

Al doende leren Een module voor trainers

Al doende leren Een module voor trainers Al doende leren Een module voor trainers Bijlagen: Powerpoint Een module voor trainers Handouts: Stappenplan internetgebruik (De Strategiekaart) Print van Powerpoint prestaties geld Parktijkopdrachten

Nadere informatie

Maatschappelijke vorming

Maatschappelijke vorming toelichting Hoe kan de school de leerling helpen om zich te ontwikkelen tot een actieve, verantwoordelijke en sociale burger? Een belangrijke taak van de school is om leerlingen voor te bereiden op hun

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 BASISSCHOOL BEISTERVELD

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 BASISSCHOOL BEISTERVELD RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 BASISSCHOOL BEISTERVELD School/vestiging: Plaats: Bergeijk BRIN-nummer: 06HG Onderzoeksnummer: 104008 Datum uitvoering onderzoek:

Nadere informatie

Digitale Ongelijkheid. Dr. Alexander van Deursen Vakgroep Media, Communicatie en Organisatie

Digitale Ongelijkheid. Dr. Alexander van Deursen Vakgroep Media, Communicatie en Organisatie Digitale Ongelijkheid Dr. Alexander van Deursen Vakgroep Media, Communicatie en Organisatie Toegang Motivatie In 2013 is nog maar 6% van de bevolking niet gemotiveerd om internet te gebruiken. Zij hebben

Nadere informatie

ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG OP BASISSCHOOL DE STEIGER

ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG OP BASISSCHOOL DE STEIGER DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2009-2010 OP BASISSCHOOL DE STEIGER Plaats : Stampersgat BRIN-nummer : 08KF Onderzoeksnummer : 118893 Datum schoolbezoek : 20 april 2010

Nadere informatie

Advies voor goed onderwijs, organiseer je samen

Advies voor goed onderwijs, organiseer je samen Advies voor goed onderwijs, organiseer je samen KB BB GL/TL Een handreiking voor leerkrachten van groep 7 en 8 in het basisonderwijs, leerkrachten in het speciaal basisonderwijs en de docenten vmbo onderbouw

Nadere informatie

Hoe kan de school in het algemeen werk maken van het nieuwe concept (stam + contexten)?

Hoe kan de school in het algemeen werk maken van het nieuwe concept (stam + contexten)? Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET EN STUDIEGEBIED ASO STUDIERICHTING : ECONOMIE Hoe kan de school in het algemeen werk maken van het nieuwe concept

Nadere informatie

OVERZICHT LEERGANG Doelstelling van de leergang Opbouw van de leergang Inhoud van de leergang

OVERZICHT LEERGANG Doelstelling van de leergang Opbouw van de leergang Inhoud van de leergang Leergang Digitale Geletterdheid & Didactiek Product en prijzen 2017 OVERZICHT LEERGANG Onderwijs heeft als doel om jongeren voor te bereiden op de maatschappij waarin ze leven. Digitale geletterdheid is

Nadere informatie

KNAG dag Andreas Boonstra

KNAG dag Andreas Boonstra KNAG dag 2018 Andreas Boonstra 1 Beeldvorming Foto van Pixabay 2 Is er sprake van een kloof? Foto van Pixabay 3 Kennis en vaardigheden?? Is het en/of OF en/en? 4 Eerste jaar Aardrijkskunde op de Katholieke

Nadere informatie

DOMEINBESCHRIJVING 27 MEI 2014 VOORLOPIG CONCEPT

DOMEINBESCHRIJVING 27 MEI 2014 VOORLOPIG CONCEPT DOMEINBESCHRIJVING 27 MEI 2014 VOORLOPIG CONCEPT 1 VOORSTEL NIEUW DOMEIN A VAARDIGHEDEN 1.1 Doel en inhoud Dit domein omvat algemene en vakspecifieke vaardigheden die verkaveld zijn in de subdomeinen A1

Nadere informatie

Primair Onderwijs. 6 lessen

Primair Onderwijs. 6 lessen Maak je eigen land! Voor de docent Vak(gebied) Schooltype/afdeling Oriëntatie op jezelf en de wereld, Aardrijkskunde Primair Onderwijs Leerjaar Groep 3/4 Tijdsinvestering Vakinhoud Kerndoelen 6 lessen

Nadere informatie

Wetenschap en Technologie, Science, óók voor hoogbegaafde leerlingen op PO en onderbouw VO.

Wetenschap en Technologie, Science, óók voor hoogbegaafde leerlingen op PO en onderbouw VO. VO-PO samenwerking Kandinsky - Talent Wetenschap en Technologie, Science, óók voor hoogbegaafde leerlingen op PO en onderbouw VO. VO-PO samenwerking Kandinsky - Talent Wetenschap en Technologie, Science,

Nadere informatie

Thema van de projectweek is:

Thema van de projectweek is: DE HOOGTE SPECIAL! DATUM: 30-01-2017 Inhoud: Projectweek School van de Toekomst 14-02 t/m 23-02 AGENDA FEBRUARI 10-02 Warme truiendag 14-02: 08.30 uur Opening projectweek (schoolplein) 14-02 t/m 23-02

Nadere informatie

PROFIELWERKSTUK VWO

PROFIELWERKSTUK VWO PROFIELWERKSTUK VWO 2017-2018 Beste 5 VWO-er, Het profielwerkstuk (PWS) is onderdeel van je eindexamen en kan worden gezien als een afsluiting van de kennis- en vaardigheden die je op het VWO tot je hebt

Nadere informatie

Werken met persoonlijke leerdoelen en de 21 st Century skills in het basisonderwijs

Werken met persoonlijke leerdoelen en de 21 st Century skills in het basisonderwijs Werken met persoonlijke leerdoelen en de 21 st Century skills in het basisonderwijs Ageeth Bos MSc. Februari 2015 Pagina 1 Werken met persoonlijke leerdoelen en de 21st Century skills in het basisonderwijs

Nadere informatie

Overzicht resultaten uit onderzoek door Cubiss

Overzicht resultaten uit onderzoek door Cubiss Overzicht resultaten uit onderzoek door Cubiss 2009-2010 1. Inleiding In opdracht van de Vereniging van Brabantse Bibliotheken is in 2009 en 2010 onderzoek gedaan naar de wensen en behoeften van het primair

Nadere informatie

De leerlingen maken de lessen bij deze leerlijn individueel in de Workspace, de digitale werkomgeving van Codename Future.

De leerlingen maken de lessen bij deze leerlijn individueel in de Workspace, de digitale werkomgeving van Codename Future. Informatie is steeds makkelijker te krijgen. Jongeren gebruiken vooral digitale bronnen. Maar hoe vind je in de rijstebrijberg van internet de beste en juiste informatie? En hoe lees en gebruik je de gevonden

Nadere informatie

Huiswerkbeleid OBS Da Vinci

Huiswerkbeleid OBS Da Vinci Huiswerkbeleid OBS Da Vinci Schooljaar 2014-2015 Versie 5 05-11-2014 Thomas Hoek Inleiding Waarom Beleid op Huiswerk? Huiswerk is een onderdeel van school, kind en ouders die samen moet werken om het kind

Nadere informatie

(Digi)taal 12+: een dag over het vo, mbo en digitale geletterdheid

(Digi)taal 12+: een dag over het vo, mbo en digitale geletterdheid (Digi)taal 12+: een dag over het vo, mbo en digitale geletterdheid Sprekers Erik Reuvers Suzanne Mol Marijke van Huijstee Deelsessies Wensspel op weg naar je visie Leesclub Speeddaten 29 januari 2019 Het

Nadere informatie

Uitwerking kerndoel 7 Nederlandse taal

Uitwerking kerndoel 7 Nederlandse taal Uitwerking kerndoel 7 Nederlandse taal Tussendoelen en leerlijnen Nederlandse taal Primair onderwijs In samenwerking met het expertisecentrum Nederlands Enschede, 1 juni 2006 Nederlands kerndoel 7 Stichting

Nadere informatie

Een duurzame auto INHOUD OPDRACHT DOELEN

Een duurzame auto INHOUD OPDRACHT DOELEN Een duurzame auto Dit is een eerste versie van de nieuwe activiteitsuggesties, passend bij de leerlijnen die ontwikkeld zijn bij de leer. Ze zijn nog in ontwikkeling en zullen in de komende tijd verder

Nadere informatie

21 e eeuwse vaardigheden in het onderwijs. stand van zaken en toekomstige mogelijkheden. Petra Fisser VELON-studiedag Breda, 13 november 2015

21 e eeuwse vaardigheden in het onderwijs. stand van zaken en toekomstige mogelijkheden. Petra Fisser VELON-studiedag Breda, 13 november 2015 21 e eeuwse vaardigheden in het onderwijs stand van zaken en toekomstige mogelijkheden SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Petra Fisser VELON-studiedag Breda, 13 november 2015 SLO, nationaal

Nadere informatie

Leermiddelengids voor informatievaardigheden

Leermiddelengids voor informatievaardigheden Leermiddelengids voor informatievaardigheden binnen de Bibliotheek op school Augustus 2015 Colofon Auteurs NextValue Research Maaike Toonen, Koninklijke Bibliotheek Eindredactie Anette Heideman, Kunst

Nadere informatie