Wat moet ik doen met mijn pensioen?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat moet ik doen met mijn pensioen?"

Transcriptie

1 Het Dilemma van de DGA: Wat moet ik doen met mijn pensioen? Disclaimer Deze uitgave is ontwikkeld om u te voorzien van competente en betrouwbare informatie omtrent het onderwerp dat behandeld wordt. Echter, de schrijvers en uitgever laten zich niet in met juridische, financiële of andere professionele adviezen. Wetten en gebruiken verschillen van land tot land. De schrijvers en uitgever kunnen geen verantwoordelijkheid nemen voor het gebruik en de toepassing van de inhoud van dit boek. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, internet of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Ook het plaatsen van directe links naar de bestandslocatie van dit document op websites, in nieuwsbrieven of andere vormen van digitale media is niet toegestaan.

2 2 Inhoudsopgave Deel I... 3 De DGA en zijn pensioen De DGA en zijn pensioen Huidige wetgeving Pensioen in eigen beheer Nadelen Pensioen in eigen beheer Welke mogelijkheden zijn er vanaf 2017 voor de DGA? De DGA heeft 3 opties Gevolgen en risico s voor partners...10 Deel II...12 Financiering van de afkoop van het DGA pensioen De oplossing...13

3 3 Deel I De DGA en zijn pensioen

4 4 1. De DGA en zijn pensioen Pensioen DGA wijzigt: afkoop DGA pensioen is mogelijk! Tot nu toe kon de DGA op 2 manieren pensioen opbouwen: zelf in de BV een eigen pensioenvoorziening treffen (eigen beheer) of een pensioenpolis bij een verzekeraar afsluiten. Vele DGA s hebben in het verleden gekozen voor pensioenopbouw in eigen beheer: van de bijna DGA s hebben er circa gekozen voor een (gedeeltelijk) eigen beheer. Dit pensioen in eigen beheer gaf de laatste jaren veel problemen. Naast beperking van de fiscale aftrekmogelijkheden door verlaging van de tarieven vennootschapsbelasting zetten de waardering van de pensioenvoorziening en de financiele positie van de BV de dividendbeslissing onder druk. De waarde van de pensioenvoorziening moest jaarlijks worden vastgesteld, zowel fiscaal als commercieel. Hiervoor is een actuariële berekening nodig. Het verschil tussen de commerciële waarde en fiscale waarde door met name de lage rente leidde tot grote problemen. Vanwege de problemen hebben vele DGA s de verdere pensioenopbouw afgelopen jaren reeds beëindigd Huidige wetgeving Pensioen in eigen beheer Tot en met 2016 kan de DGA in eigen beheer een pensioenvoorziening opbouwen. De DGA is zowel werknemer als werkgever. In tegenstelling tot andere werkgevers en werknemers hoeft de pensioenvoorziening niet bij een pensioenfonds of bij een verzekeraar te worden ondergebracht. Voor de DGA is dit interessant omdat het geld binnen de onderneming kan blijven. Als werknemer krijgt de DGA een pensioentoezegging van de BV (pensioenbrief). De BV treft als werkgever hiervoor een pensioenvoorziening. De jaarlijkse dotatie aan de pensioenvoorziening wordt berekend met behulp van gespecialiseerde berekeningsoftware of door een actuaris. De dotatie is aan een fiscaal maximum gebonden en aftrekbaar voor de vennootschaps- en inkomstenbelasting. Jaarlijks wordt zowel een fiscale als een commerciële waarde van de pensioenvoorziening vastgesteld. Ook hiervoor is een actuariële berekening nodig. Deze berekening houdt onder andere rekening met rente. Voor de fiscale waarde is dat (minimaal) 4% en voor de commerciële waarde de marktrente. Bij de commerciële waarde wordt ook rekening gehouden met salarisstijgingen en indexaties voor de toekomst. (zie RJ 271 en uiting RJ ).

5 5 Kleine rechtspersonen mogen de balans op stellen volgens fiscale grondslagen. De commerciële waarde wordt dan gebruikt om te toetsen of de BV voldoende vermogen heeft om dividend uit te keren. De huidige wetgeving vinden DGA s en de belastingdienst te ingewikkeld, te kostbaar en ondoorzichtig Nadelen Pensioen in eigen beheer Dividendklem Een DGA die een pensioenvoorziening heeft getroffen in zijn BV (pensioen in eigen beheer) heeft al jaren last van de dividendklem. De dividendklem ontstaat door het (grote) verschil in de commerciële waarde en de fiscale waarde van de pensioenvoorziening op de balans van de onderneming. Doordat de rente extreem laag is en vooral veel lager is dan de fiscale rente (4%) is de commerciële waarde van de pensioenvoorziening vele malen (3 tot 4 keer) hoger dan de fiscale waarde. De meeste ondernemers passen een fiscale waardering toe. Echter als u dividend wilt uitkeren is de commerciële waarde van de pensioenvoorziening leidend. Wanneer het eigen vermogen van de BV op commerciële waarde negatief is kan geen dividend worden uitgekeerd. Dit is de dividendklem. Door de dividendklem kunnen vele ondernemers al jaren geen dividend uitkeren. Maar ook hebben zij beperkt toegang tot de financieringsmarkt. Immers ook de banken kijken naar de commerciële balans. Zij zitten dus klem. Door afkoop van het DGA pensioen wordt de DGA bevrijdt van deze dividend klem. Om u een indruk te geven hoe groot deze klem is: de fiscale waarde van alle pensioenen in eigen beheer bedraagt nu circa 37 miljard euro, de commerciële waarde loopt op tot een bedrag van maar liefst 120 miljard euro. Voorbeeld fiscale en commerciele waardering Stel u bent 50 jaar en heeft een opgebouwd ouderdomspensioen van en bij overlijden wordt 70% van dit pensioen uitgekeerd. De waarde van het pensioen per eind 2016 bedraagt fiscaal en commercieel Indien de BV over activa beschikt die minder bedragen dan is het niet mogelijk om dividend uit te keren.

6 6 2. Welke mogelijkheden zijn er vanaf 2017 voor de DGA? Traject voor wetsvoorstel (brieven) In 2012 heeft de toenmalige staatssecretaris van Financien, de heer Weekers, toegezegd onderzoek te doen naar de gevolgen van de verschillen in commerciele en fiscale waardering voor pensioen. Meerdere brieven later, op 1 juli 2016, kondigt de huidige staatssecretaris, de heer Wiebes, een wetsvoorstel aan om het PEB (Pensioen in eigen beheer) uit te faseren met ingang van 1 januari Op Prinsjesdag 2016 is een wetsvoorstel ingediend. De overheid wil voor de DGA en de belastingdienst een structureel eenvoudiger systeem De DGA heeft 3 opties Vanaf 1 januari 2017 is het niet meer mogelijk om fiscaal voordelig pensioen in eigen beheer op te bouwen. Als de DGA nog pensioen wil opbouwen zal hij dat via een verzekeraar moeten doen of zelf voor voldoende vermogensopbouw in het bedrijf of in privé moeten zorgdragen (financial planning). Dit betekent dat de DGA die nog pensioen in eigen beheer opbouwt, vóór 1 januari 2017 de aandeelhoudersvergadering (AVA) een besluit moet laten nemen dat vanaf 1 januari 2017 geen opbouw meer zal plaatsvinden. Doet de DGA dit niet dan is de pensioenopbouw fiscaal onzuiver (bovenmatig) wat zal leiden tot een belastingclaim van wel 72% (maximaal 52% loonheffing plus 20% revisierente) over de waarde van de gehele pensioenaanspraak.

7 7 Wat te doen met de opgebouwde pensioenvoorziening? Met betrekking tot de reeds opgebouwde pensioenvoorziening heeft de DGA 3 mogelijkheden: Afkopen korting op verschuldigde belasting geen revisierente geld vrij beschikbaar Omzetten pensioenverpliching wordt spaarpotje moet in de BV blijven vanaf pensioen in 20 jaar uitkeren Niets doen pensioenvoorziening blijft staan jaarlijkse actuariele berekening dividendklem blijft bestaan De verwachting is dat het wetsvoorstel op 19 december 2016 in de Eerste kamer wordt behandeld. Afkoop De wetgever staat de DGA tijdelijk toe om in de jaren 2017 tot en met 2019 de opgebouwde pensioenvoorziening in eigen beheer fiscaal gunstig af te kopen. Wat zijn deze gunstige voorwaarden: - Korting op de belastbare (fiscale) waarde bij afkoop - Geen revisierente (was 20%) Hoe eerder wordt afgekocht hoe hoger de korting: De korting geldt op de grondslag geldt over de waarde per eind 2015.

8 8 Een eenvoudig voorbeeld De DGA mag de fiscale waarde van de pensioenvoorziening afkopen. In dit voorbeeld bij afkoop per 1 januari Als de DGA afkoopt is de DGA tevens bevrijd van de dividendklem: de commerciële waarde van de pensioenvoorziening ( ) heeft geen betekenis meer. Als de DGA de fiscale waarde wil afkopen was normaal een revisierente verschuldigd van 20%. Die boete is tijdelijk niet verschuldigd. De DGA mag afkopen zonder boete. Hij krijgt zelfs een korting op de verschuldigde inkomstenbelasting. In 2017 is deze korting 34,5%. De korting wordt berekend over de fiscale waarde per of de datum waarop in 2015 het gebroken boekjaar eindigde. Dit betekent dat over (34,5% van ) van de fiscale waarde geen belasting verschuldigd is. De DGA dient dus aan inkomstenbelasting te betalen en kan in privé ontvangen. Hiermee is de belastingdruk slechts 34% terwijl afkopen normaal tot een belastingdruk van 72% (52% + 20%) zou leiden. Omzetten Naast afkoop krijgt de DGA de mogelijkheid om de huidige pensioenvoorziening om te zetten in een spaarpotje binnen de BV. Het is dan geen pensioen (uitgesteld loon) meer. De fiscale waarde van de pensioenvoorziening per wordt omgezet in een spaarvariant, de zogenaamde oudedagsvoorziening (ODV) waaraan jaarlijks rente wordt toegevoegd. Extra sparen is niet mogelijk. De rente die jaarlijks wordt toegevoegd is het u-rendement (zie voor actuele percentage )

9 9 Op de pensioendatum (uiterlijk AOW-datum) moet het spaarpotje (ODV) worden gebruikt voor een gelijkmatige uitkering gedurende een looptijd van minstens 20 jaar. De uitbetaling kan lopen via de BV of er kan een lijfrente worden aangekocht bij een verzekeraar. Indien de DGA kiest voor omzetting kan hij of zij er later alsnog voor kiezen om af te kopen mits de afkoop uiterlijk 31 december 2019 plaatsvindt. Na 31 december 2019 kan de ODV niet meer worden afgekocht. De kortingspercentages blijven van toepassing waarbij geldt hoe eerder de afkoop hoe voordeliger. Niets doen De DGA kan besluiten om niet af te kopen of om te zetten naar een spaarvariant/oudedagsvoorziening (ODV). De pensioenvoorziening blijft dan in de huidige vorm bevroren op de balans van de BV staan. De huidige waarderingsregels blijven gelden: een actuariële berekening is jaarlijks nodig om zowel de fiscale als de commerciële waarde van de pensioenvoorziening vast te stellen. Ook de verplichtingen tot indexatie (toeslagen) blijven onverminderd van kracht. Fiscaal voordelige pensioenopbouw in eigen beheer is vanaf 2017 niet meer mogelijk en de dividendklem blijft een probleem bij de huidige rente.

10 Gevolgen en risico s voor partners Positie partner Door afkoop of omzetting vervalt (een deel van) de pensioenvoorziening voor de partner. De partner en eventuele ex-partner(s) zal (zullen) dan ook allemaal instemming moeten verlenen voor de keuze voor afkoop of omzetten. Bij afkoop vervalt volledig de pensioenbestemming van de voorziening, dus ook voor de partner. Bij omzetting kan op of voor de pensioendatum het spaarpotje (ODV) gebruikt worden voor een geleidelijke uitkering of voor lijfrente met overlijdensclausule. Zowel bij afkoop als bij omzetting moet rekening worden gehouden met de gevolgen voor de partner als de DGA komt te overlijden. Bij echtscheiding heeft de partner geen recht meer op een deel van het pensioen en is de situatie van de partner afhankelijk van de afspraken die partners hebben gemaakt. De positie van de partner verandert wezenlijk bij afkoop of omzetting. Het is van belang dat er goede afspraken worden gemaakt en indien van toepassing een passende compensatie wordt overeengekomen. Overlijden DGA Onder de huidige wetgeving heeft de partner recht op een partnerpensioen voor zover dit geregeld is in de pensioenbrief. Bij overlijden komt dit partnerpensioen tot uitkering (ten laste van de BV). Kiest de DGA onder de nieuwe wetgeving voor het omzetten van het pensioen in eigen beheer in een oudedagsverplichting (ODV, optie 2) dan heeft de partner bij overlijden de beschikking over het (resterende bedrag) in de ODV. Wanneer De DGA nog niet met pensioen was kan de ODV door de partner voor een jaarlijkse uitkering worden aangewend vanuit de BV gedurende 20 jaar. Overlijdt de DGA nadat hij met pensioen is dan ontvangt de partner over de resterende periode een uitkering. Bijvoorbeeld gedurende 10 jaar als de DGA 10 jaar na pensionering overlijdt. Bij afkoop van het pensioen in eigen beheer is er geen voorziening voor de partner meer getroffen in de BV. Indien de DGA samen met zijn partner besluit tot afkoop van pensioen in eigen beheer is het raadzaam na te denken over de noodzaak van bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering bij overlijden. Dit zal mede afhankelijk zijn van de overige beschikbare middelen van de partner bij overlijden. Te denken valt aan de eigen woning, vermogen uit de BV of andere inkomsten.

11 11 Echtscheiding De wet verevening pensioen bij echtscheiding is onder de huidige wetgeving ook van toepassing op de DGA. Dit houdt in dat de partner bij echtscheiding recht heeft op de helft van het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen. Ook wordt het partnerpensioen dat opgebouwd is tot aan het einde van het huwelijk aan de ex-partner uitgekeerd bij overlijden van de DGA. Exechtgenoten kunnen in het echtscheidingsconvenant hierover andere afspraken maken of geheel afzien van verevening. Besluit de DGA onder de nieuwe wetgeving het pensioen in eigen beheer om te zetten in een oudedagsverplichting (ODV) dan is de toestemming van de partner vereist en dient ook te worden gemeld of er afspraken zijn gemaakt in geval van echtscheiding. De toestemming en de afspraken moeten binnen een maand worden kenbaar gemaakt aan de Belastingdienst. Hiervoor komen formulieren beschikbaar. Bij afkoop is na echtscheiding niets geregeld. De partner dient bij afkoop eveneens toestemming te geven; eventuele afspraken en compensatie kunnen worden vastgelegd in een aanpassing van de huwelijkse voorwaarden. Ex-partners Heeft de DGA op 1 januari 2017 al een (of meerdere) ex-partner(s) die vanuit het huidige pensioen in eigen beheer recht hebben op een deel van het ouderdomspensioen en/of een partnerpensioen bij overlijden van de DGA dan dienen alle ex-partners mee te tekenen in het geval van afkoop of omzetting. Er moeten aanvullende afspraken worden gemaakt want het recht vanuit het pensioen in eigen beheer komt na afkoop of omzetting te vervallen.

12 12 Deel II Financiering van de afkoop van het DGA pensioen

13 13 1. De oplossing Voor het pensioen dat al is opgebouwd bestaat tijdelijk de mogelijkheid tot afkoop. Indien u kiest voor afkoop kunt u gebruik maken van een kortingsregeling. Hoe eerder de afkoop plaatsvindt hoe groter het belastingvoordeel. Het voordeel kan oplopen tot 34,5%. Het bedrag dat de afkoop de DGA oplevert kan naar eigen inzicht worden besteed. En u bent ook eindelijk bevrijd van de dividendklem zodat u zich kunt richten op het ondernemen. Niet alle DGA s hebben voldoende liquide middelen in de BV voor afkoop. Ondernemers kiezen er vaak voor winsten weer te investeren in de onderneming. Daarvoor zijn ze ondernemer geworden. Dit betekent dat niet alle DGA's in staat zijn de afkoop van hun DGA pensioen met liquide middelen te financieren als ze dat zouden willen. Hoe goed de onderneming er ook voor staat. Wij horen DGA's en hun adviseurs vaak zeggen "afkoop is interessant maar kan financieel niet om dat er geen liquide middelen zijn". Voor deze situatie bieden wij u een oplossing. Samen met een nader bekend te maken partner bieden wij DGA's de mogelijkheid tot externe financiering van de afkoop van het DGA pensioen. Op dit moment werken wij achter de schermen hard aan een "totaaloplossing". Een oplossing die niet alleen voorziet in de behoefte van financiering maar ook voorziet in "voorlichting" en verzorging (situatie partner). We hebben daar nog even tijd voor nodig. Over enkele weken willen wij de gehele propositie voor de DGA uitrollen. Wij vragen nog even uw geduld. Wij houden u op de hoogte via

WIJZIGINGEN PENSIOEN IN EIGEN BEHEER DGA NOVEMBER 2016

WIJZIGINGEN PENSIOEN IN EIGEN BEHEER DGA NOVEMBER 2016 WIJZIGINGEN PENSIOEN IN EIGEN BEHEER DGA NOVEMBER 2016 1 INHOUD Inleiding Huidige situatie pensioen in eigen beheer (PEB) De dividendklem Nieuwe situatie: Wat zijn de wijzigingen? Optie 1 Niets doen Optie

Nadere informatie

Pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft! Wat nu?

Pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft! Wat nu? Pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft! Wat nu? Het pensioen in eigen beheer wordt per 1 januari 2017 afgeschaft. Tenminste als het Parlement voor die tijd het daartoe op Prinsjesdag 2016 ingediende

Nadere informatie

Foederer. Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft: welke keuze maakt u? 2018

Foederer. Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft: welke keuze maakt u? 2018 Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft: welke keuze maakt u? 2018 Sinds 1 juli 2017 kunt u geen pensioen meer opbouwen in uw eigen bv. Het pensioen in eigen beheer is afgeschaft. Maar wat te

Nadere informatie

Het pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft. Wat nu?

Het pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft. Wat nu? Pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft! Wat nu? Het pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft per 1 april 2017. Tenminste als het Parlement voor die datum de novelle en het wetsvoorstel daartoe aanneemt.

Nadere informatie

Let op! Het is aan u welke mogelijkheid u kiest. Laat u hierover goed adviseren, want alle drie de mogelijkheden kennen zo hun eigen voor- en nadelen.

Let op! Het is aan u welke mogelijkheid u kiest. Laat u hierover goed adviseren, want alle drie de mogelijkheden kennen zo hun eigen voor- en nadelen. Sinds 1 juli 2017 is de mogelijkheid om pensioen in eigen beheer op te bouwen, voor u als dga afgeschaft. Maar wat te doen met uw bestaande pensioenvoorziening in eigen beheer? U kunt kiezen uit drie mogelijkheden:

Nadere informatie

Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft. Welke keuze maakt u?

Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft. Welke keuze maakt u? Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft Welke keuze maakt u? Bron: SRA- Publicatiedatum:29-08-2017 Sinds 1 juli 2017 kunt u geen pensioen meer opbouwen in uw eigen bv. Het pensioen in eigen beheer

Nadere informatie

Pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft! Wat nu?

Pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft! Wat nu? Pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft! Wat nu? Het pensioen in eigen beheer wordt per 1 januari 2017 afgeschaft. Tenminste als de Eerste kamer voor die tijd het daartoe op Prinsjesdag 2016 ingediende

Nadere informatie

Foederer. Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft: welke keuze maakt u nu? Pension & Benefits Consultants Member Crowe Horwath International

Foederer. Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft: welke keuze maakt u nu? Pension & Benefits Consultants Member Crowe Horwath International Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft: welke keuze maakt u nu? Sinds 1 juli 2017 kunt u geen pensioen meer opbouwen in uw eigen bv. Het pensioen in eigen beheer is afgeschaft. Maar wat te doen

Nadere informatie

Let op! Vóór 1 juli moet u de eerste acties hebben ondernomen om de nodige zaken te regelen. Welke acties dat zijn, leest u verderop.

Let op! Vóór 1 juli moet u de eerste acties hebben ondernomen om de nodige zaken te regelen. Welke acties dat zijn, leest u verderop. Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu? Update 2017 Bron: SRA - Publicatiedatum: 07-03-2017 Bent u directeur-grootaandeelhouder en bouwt u pensioen op in uw bv? Dat kan per 1 april 2017

Nadere informatie

Eshuis Advieswijzer. Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu? Lid van: Update Keuzemogelijkheden. Knelpunten

Eshuis Advieswijzer. Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu? Lid van: Update Keuzemogelijkheden. Knelpunten Lid van: Update 2017 Bent u directeur-grootaandeelhouder en bouwt u pensioen op in uw bv? Dat kan per 1 april 2017 niet meer. Daarmee is de Eerste Kamer op 7 maart 2017 akkoord gegaan. Wat betekent dit

Nadere informatie

Foederer. Advieswijzer Pensioen in eigen beheer! Wat nu? Pension & Benefits Consultants Member Crowe Horwath International

Foederer. Advieswijzer Pensioen in eigen beheer! Wat nu? Pension & Benefits Consultants Member Crowe Horwath International Advieswijzer Pensioen in eigen beheer! Wat nu? Bent u directeur-grootaandeelhouder (dga) en bouwt u pensioen op in uw bv? Het kabinet is van plan het pensioen in eigen beheer per 1 januari 2017 af te schaffen.

Nadere informatie

Welke lijfrenten vallen onder het wetsvoorstel? Het wetsvoorstel ziet slechts op pensioen en niet op lijfrente- en stamrechtverplichtingen.

Welke lijfrenten vallen onder het wetsvoorstel? Het wetsvoorstel ziet slechts op pensioen en niet op lijfrente- en stamrechtverplichtingen. Ontwikkelingen pensioen in eigen beheer voor de dga: de meest gestelde vragen Uitfasering pensioen Welke lijfrenten vallen onder het wetsvoorstel? Het wetsvoorstel ziet slechts op pensioen en niet op lijfrente-

Nadere informatie

Update Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu?

Update Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu? Update Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu? Bron: SRA - Publicatiedatum: 29-11-2016 Bent u directeur-grootaandeelhouder (dga) en bouwt u pensioen op in uw bv? Het kabinet is van plan

Nadere informatie

Uitfasering pensioen in eigen beheer

Uitfasering pensioen in eigen beheer Uitfasering pensioen in eigen beheer Op Prinsjesdag is het wetsvoorstel uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen ingediend. De mogelijkheid om fiscaal gefaciliteerd pensioen

Nadere informatie

De oudedagsvoorziening van de DGA. Dukers & Baelemans 2016

De oudedagsvoorziening van de DGA. Dukers & Baelemans 2016 De oudedagsvoorziening van de DGA Staatssecretaris Wiebes Er zijn DGA s die hun actuaris zo vaak zien dat hij ook met kerst en op verjaardagen van familie welkom is. 2 Programma Aanleiding en historie

Nadere informatie

Eshuis Advieswijzer. Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu? Update Lid van:

Eshuis Advieswijzer. Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu? Update Lid van: Lid van: Bent u directeur-grootaandeelhouder en bouwt u pensioen op in uw bv? Vanaf 1 juli 2017 kan dit niet meer. Dan stopt definitief de pensioenopbouw in eigen beheer. Wat dit voor u betekent, leest

Nadere informatie

Pensioen in eigen beheer vanaf 1 april 2017

Pensioen in eigen beheer vanaf 1 april 2017 Pensioen in eigen beheer vanaf 1 april 2017 De laatste jaren was het pensioen dat de directeurgrootaandeelhouder (DGA) in zijn eigen B.V. opbouwt onderwerp van gesprek. Het liefst wilde het kabinet er

Nadere informatie

DGA-pensioen afgeschaft Opgepast! De fiscus geeft korting

DGA-pensioen afgeschaft Opgepast! De fiscus geeft korting UW ONDERNEMING, ONZE ERVARING DGA-pensioen afgeschaft Opgepast! De fiscus geeft korting mr. Anthony van Venrooij Pensioen in eigen beheer (PEB) 2 Presentatie in twee delen: Deel 1 Historie pensioen in

Nadere informatie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2016, 5 e jaargang, 12 e editie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2016, 5 e jaargang, 12 e editie Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2016, 5 e jaargang, 12 e editie Inhoud 1. Box 3 per 01-01-2017 2. Pensioen in eigen beheer vanaf 01-01-2017 3. Diverse overige wijzigingen 4. Eindejaarstips

Nadere informatie

Advieswijzer: Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu? Update 2017

Advieswijzer: Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu? Update 2017 Advieswijzer: Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu? Update 2017 Bent u directeur-grootaandeelhouder en bouwt u pensioen op in uw bv? Vanaf 1 juli 2017 kan dit niet meer. Dan stopt definitief de

Nadere informatie

Beëindiging Pensioen in Eigen Beheer. Wat nu?

Beëindiging Pensioen in Eigen Beheer. Wat nu? Beëindiging Pensioen in Eigen Beheer. Wat nu? Ondernemerszaken! Pensioen in Eigen Beheer afgeschaft. En nu? Inleiding Er zijn belangrijke wijzigingen voor DGA s die pensioen in eigen beheer hebben opgebouwd.

Nadere informatie

Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu?

Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu? Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu? Bent u directeur-grootaandeelhouder (dga) en bouwt u pensioen op in uw bv? Het kabinet is van plan het pensioen in eigen beheer per 1 januari 2017

Nadere informatie

Pensioen in eigen beheer vanaf 1 april 2017

Pensioen in eigen beheer vanaf 1 april 2017 Pensioen in eigen beheer vanaf 1 april 2017 De laatste jaren was het pensioen dat de directeurgrootaandeelhouder (DGA) in zijn eigen B.V. opbouwt onderwerp van gesprek. Het liefst wilde het kabinet er

Nadere informatie

Pensioen Periodiek. Omnia tempus habent Alles heeft zijn tijd

Pensioen Periodiek. Omnia tempus habent Alles heeft zijn tijd Pensioen Periodiek Omnia tempus habent Alles heeft zijn tijd Wat betreft het ingediende Wetsvoorstel Uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen is bovenstaande wel een

Nadere informatie

Vanaf 1 juli 2017 kunt u als DGA niet langer pensioen opbouwen binnen uw eigen onderneming. Wat zijn de alternatieven?

Vanaf 1 juli 2017 kunt u als DGA niet langer pensioen opbouwen binnen uw eigen onderneming. Wat zijn de alternatieven? Vanaf 1 juli 2017 kunt u als DGA niet langer pensioen opbouwen binnen uw eigen onderneming Wat zijn de alternatieven? 4 alternatieven Belicht vanuit verschillende invalshoeken 1 2 3 4 Korte omschrijving

Nadere informatie

EXTRA NIEUWSBRIEF APRIL 2017

EXTRA NIEUWSBRIEF APRIL 2017 EXTRA NIEUWSBRIEF APRIL 2017 Voor u ligt een extra nieuwsbrief welke geheel gewijd is aan de nieuwe pensioenregels voor DGA S in ondernemingen. Een nieuwe regel welke grote vormen gaat aannemen voor aandeelhouders

Nadere informatie

Pensioenkeuzestress voor DGA s Wie, wat wanneer

Pensioenkeuzestress voor DGA s Wie, wat wanneer Pensioenkeuzestress voor 200.000 DGA s Wie, wat wanneer 1 november 2016 Paul Lavrijssen RB FFP Adviseur Aegon Adfis Specialist DGA 1 Welkom bij Aegon Adfis Academy Uw kennispartner voor fiscale en juridische

Nadere informatie

Notitie inzake uitfasering pensioen in eigen beheer per

Notitie inzake uitfasering pensioen in eigen beheer per Notitie inzake uitfasering pensioen in eigen beheer per 1-4-2017 Inleiding Het oorspronkelijke wetsvoorstel uitfasering pensioen in eigen beheer is in het najaar van 2016 aangenomen door de Tweede Kamer.

Nadere informatie

Oplossingsrichtingen Pensioen in eigen beheer

Oplossingsrichtingen Pensioen in eigen beheer Oplossingsrichtingen Pensioen in eigen beheer Op 01 juli 2015 heeft de Staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes, de Tweede Kamer geïnformeerd over de mogelijke oplossingsrichtingen pensioen in eigen

Nadere informatie

Uitfasering pensioen in eigen beheer. Bertine van Hoorn & Manuel Hayes

Uitfasering pensioen in eigen beheer. Bertine van Hoorn & Manuel Hayes Bertine van Hoorn & Manuel Hayes 28 maart 2017 Agenda Wat is Pensioen in eigen beheer? Waar ging het fout? Hoofdlijnen wet - afkoop - omzetting oudedagsverplichting - niets doen - tijdspad Wat te doen?

Nadere informatie

Pensioen in Eigen Beheer Acties?

Pensioen in Eigen Beheer Acties? 16 mei 2017 Pensioen in Eigen Beheer Acties? Vanaf 1 juli 2017 is het niet langer mogelijk voor directeuren-grootaandeelhouders (dga s) om een pensioen op te bouwen in de eigen BV, ofwel Pensioen in Eigen

Nadere informatie

Wie beheer(s)t Pensioen in Eigen beheer. Bert Faber

Wie beheer(s)t Pensioen in Eigen beheer. Bert Faber Wie beheer(s)t Pensioen in Eigen beheer Bert Faber Fiscale Zaken Rabobank FFP Jaarcongres 5 oktober 2017 Klant en uitfasering PEB Welke wegwijzers ga jij invullen? Waar maak jij het verschil? 2 Toetsen

Nadere informatie

Uitfasering pensioen in eigen beheer

Uitfasering pensioen in eigen beheer De gevolgen voor de partner van de dga Versie 1.0 3 april 2017 Now, for tomorrow Vanaf 1 april 2017 is het mogelijk het pensioen in eigen beheer fiscaal vriendelijk af te kopen of om te zetten in een oudedagsverplichting.

Nadere informatie

Korte Grafte 9 7321 ZD Apeldoorn T 055-7851377. Lichtenauerlaan 102-120 3062 ME Rotterdam T 010-7982435

Korte Grafte 9 7321 ZD Apeldoorn T 055-7851377. Lichtenauerlaan 102-120 3062 ME Rotterdam T 010-7982435 Korte Grafte 9 7321 ZD Apeldoorn T 055-7851377 Lichtenauerlaan 102-120 3062 ME Rotterdam T 010-7982435 F 084-8671670 E info@hertgerspensioenadvies.nl I www.hertgerspensioenadvies.nl Oplossingsrichtingen

Nadere informatie

informatiebrief over uitfaseren pensioen in eigen beheer

informatiebrief over uitfaseren pensioen in eigen beheer Rondweg 103 5406 NK Uden 0486 820 203 info@boekzo.nl www.boekzo.nl beconnummer 580.788 bank NL52RABO 0156 9798 45 BTW NL8221.75.307.B01 Kenmerk Behandeld door Datum Uitfaseren PEB mr. Paul L.J. Nielen

Nadere informatie

Pensioen in eigen beheer

Pensioen in eigen beheer Pensioen in eigen beheer PEB DE FINANSEURS, DECEMBER 2016 Wat houdt PEB in? De B.V. neemt de rol van de verzekeraar over: Je betaalt premies aan je eigen B.V. Je eigen B.V. reserveert deze premies Als

Nadere informatie

Afschaffing pensioen in eigen beheer

Afschaffing pensioen in eigen beheer FAMILY OWNED BUSINESS & PRIVATE WEALTH MAART 2017 Afschaffing pensioen in eigen beheer Belangrijke informatie voor de (ex-)partner van de DGA Afschaffing pensioen in eigen beheer 3 Voorwoord De jarenlange

Nadere informatie

PENSIOENBEREKENING-DGA Mr R. Touw RB

PENSIOENBEREKENING-DGA Mr R. Touw RB PENSIOENBEREKENING-DGA Mr R. Touw RB 015 700 9714 info@pensioenberekening-dga.nl Vergelijking keuzemogelijkheden Algemene informatie Met ingang van 1 januari 2017 is het niet langer mogelijk om fiscaal

Nadere informatie

MEMO PENSIOEN EIGEN BEHEER (PEB) M.I.V. 2017

MEMO PENSIOEN EIGEN BEHEER (PEB) M.I.V. 2017 MEMO PENSIOEN EIGEN BEHEER (PEB) M.I.V. 2017 De wetgever heeft besloten dat het opbouwen van pensioenaanspraken in eigen beheer met ingang van 1 april 2017 niet langer mogelijk is. Staatssecretaris Wiebes

Nadere informatie

Eigen beheer vanaf 2017

Eigen beheer vanaf 2017 Eigen beheer vanaf 2017 Drs. M.J.W. (Maarten) Foppen RA Mr. O.M. (Olga) Huig Pagina: 1 Even voorstellen Onze gecertificeerde pensioenadviseurs drs. M.J.W. (Maarten) Foppen RA mr. O.M. (Olga) Huig - Pensioenadvisering

Nadere informatie

Wat moet ik doen met mijn pensioen?

Wat moet ik doen met mijn pensioen? Het Dilemma van de DGA: Wat moet ik doen met mijn pensioen? Disclaimer Deze uitgave is ontwikkeld om u te voorzien van competente en betrouwbare informatie omtrent het onderwerp dat behandeld wordt. Echter,

Nadere informatie

MFP Alumni. Uitfasering Pensioen Eigen Beheer. Coen van den Bedem Kenniscentrum Van Lanschot

MFP Alumni. Uitfasering Pensioen Eigen Beheer. Coen van den Bedem Kenniscentrum Van Lanschot MFP Alumni Uitfasering Pensioen Eigen Beheer Coen van den Bedem Kenniscentrum Van Lanschot Rotterdam, 9 November 2017 Uitfasering Pensioen eigen beheer, actualiteiten Pensioen en stamrecht, onderdekking

Nadere informatie

GEBRUIKERSGIDS WETSVOORSTEL UITFASERING PENSIOEN IN EIGEN BEHEER

GEBRUIKERSGIDS WETSVOORSTEL UITFASERING PENSIOEN IN EIGEN BEHEER GEBRUIKERSGIDS WETSVOORSTEL UITFASERING PENSIOEN IN EIGEN BEHEER De besluitvorming rondom het wetsvoorstel Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen is uitgesteld.

Nadere informatie

Kenmerk Behandelaar Doorkiesnummer Datum PN mr. Paul L.J. Nielen informatiebrief over uitfaseren pensioen in eigen beheer

Kenmerk Behandelaar Doorkiesnummer Datum PN mr. Paul L.J. Nielen informatiebrief over uitfaseren pensioen in eigen beheer Pensioen B.V. T.a.v. de de directie Rondweg 103 5406 NK Uden Rondweg 103 5406 NK Uden Postbus 379 T +31 (0) 486 416299 IBAN NL27 RABO 0128326107 KvK Brabant: 17177356 BTW: NL 8180.13.552.B01 Beconnummer:

Nadere informatie

RJ-Uiting : ontwerp-richtlijn Pensioenvoorziening en oudedagsverplichting directeuren-grootaandeelhouder

RJ-Uiting : ontwerp-richtlijn Pensioenvoorziening en oudedagsverplichting directeuren-grootaandeelhouder RJ-Uiting 2017-3: ontwerp-richtlijn Pensioenvoorziening en oudedagsverplichting directeuren-grootaandeelhouder Inleiding Op 27 maart 2017 is de gewijzigde Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige

Nadere informatie

WET UITFASERING PENSIOEN IN EIGEN BEHEER EN OVERIGE FISCALE

WET UITFASERING PENSIOEN IN EIGEN BEHEER EN OVERIGE FISCALE WET UITFASERING PENSIOEN IN EIGEN BEHEER EN OVERIGE FISCALE PENSIOENMAATREGELEN Eindelijk is per 7 maart 2017 het wetsvoorstel uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen

Nadere informatie

Afschaffing pensioen in eigen beheer

Afschaffing pensioen in eigen beheer FAMILY OWNED BUSINESS & PRIVATE WEALTH MAART 2017 Afschaffing pensioen in eigen beheer De drie keuzes van de DGA Afschaffing pensioen in eigen beheer 3 Voorwoord De jarenlange onzekerheid over het pensioen

Nadere informatie

RJ-Uiting : ontwerp-richtlijnen Pensioenvoorziening en oudedagsverplichting directeuren-grootaandeelhouder

RJ-Uiting : ontwerp-richtlijnen Pensioenvoorziening en oudedagsverplichting directeuren-grootaandeelhouder RJ-Uiting 2016-15: ontwerp-richtlijnen Pensioenvoorziening en oudedagsverplichting directeuren-grootaandeelhouder Inleiding Op 17 november 2016 is het voorstel van de Wet uitfasering pensioen in eigen

Nadere informatie

RJ-Uiting : Richtlijn Pensioenvoorziening en oudedags- verplichting directeuren-grootaandeelhouder

RJ-Uiting : Richtlijn Pensioenvoorziening en oudedags- verplichting directeuren-grootaandeelhouder RJ-Uiting 2017-8: Richtlijn Pensioenvoorziening en oudedags- verplichting directeuren-grootaandeelhouder Algemeen Met RJ-Uiting 2017-3 ontwerp-richtlijn Pensioenvoorziening en oudedagsverplichting directeuren-grootaandeelhouder

Nadere informatie

Pensioenkeuzestress voor de DGA

Pensioenkeuzestress voor de DGA Artikel P.P.M. Lavrijssen RB FFP 1 Pensioenkeuzestress voor de DGA Directeuren-grootaandeelhouders moeten kiezen wat ze gaan doen met hun in eigen beheer opgebouwd pensioen 10 Door de Wet Uitfasering pensioen

Nadere informatie

FFP Congres 2016 Omhels de toekomst DGA(-adviseurs)! Geen pensioenadvies - in eigen beheer - meer, maar financiële planning. Mr.

FFP Congres 2016 Omhels de toekomst DGA(-adviseurs)! Geen pensioenadvies - in eigen beheer - meer, maar financiële planning. Mr. FFP Congres 2016 Omhels de toekomst DGA(-adviseurs)! Geen pensioenadvies - in eigen beheer - meer, maar financiële planning Mr. Theo Gommer MPLA Inhoud plannen Wiebes definitieve keuzes: Wet uitfasering

Nadere informatie

Pensioen in eigen beheer afgeschaft. En hoe nu verder?

Pensioen in eigen beheer afgeschaft. En hoe nu verder? Pensioen in eigen beheer afgeschaft En hoe nu verder? Onderwerpen Wat is pensioen (in eigen beheer); Aandachtspunten voor 31-12-2016; Keuzemogelijkheden bij afschaffen; Aandachtspunten bij afschaffen En

Nadere informatie

Voorloopblad rapport keuzemogelijkheden

Voorloopblad rapport keuzemogelijkheden Voorloopblad rapport keuzemogelijkheden 9 december 2016 De volgende kanttekeningen worden bij de adviesrapportage geplaatst: In de rapportage wordt uitgegaan de tekst en toelichting zoals opgenomen in

Nadere informatie

ACTIEPUNTEN. EIND 2018 voor de DGA TARIEVEN WONING BTWVERHOGING EIGEN KLAAR VOOR

ACTIEPUNTEN. EIND 2018 voor de DGA TARIEVEN WONING BTWVERHOGING EIGEN KLAAR VOOR ACTIEPUNTEN EIND 2018 voor de DGA KLAAR VOOR 2019 TARIEVEN BTWVERHOGING EIGEN WONING ACTIEPUNTEN VOOR DE DGA Inhoudsopgave 3 Maatregelen tegen veel lenen bij eigen bv 3 Tarieven in de vennootschapsbelasting

Nadere informatie

Reactie RB op Kamerbrief over oplossingsrichtingen pensioen in eigen beheer

Reactie RB op Kamerbrief over oplossingsrichtingen pensioen in eigen beheer Reactie RB op Kamerbrief over oplossingsrichtingen pensioen in eigen beheer 1. Inleiding Het Register Belastingadviseurs (hierna: RB) heeft met belangstelling kennisgenomen van de brief van de staatssecretaris

Nadere informatie

BESCHERM UW PENSIOEN ALS DGA

BESCHERM UW PENSIOEN ALS DGA BESCHERM UW PENSIOEN ALS DGA Alles over de risico s van nu, afkopen en de dividendklem Velthuyse & Mulder Vermogensbeheer De directeur-grootaandeelhouder (DGA) moet heel alert zijn op zijn pensioenopbouw.

Nadere informatie

DGA en de uitfasering Pensioen in Eigen Beheer

DGA en de uitfasering Pensioen in Eigen Beheer DGA en de uitfasering Pensioen in Eigen Beheer Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) kun je vanaf 1 april 2017 geen pensioen meer opbouwen in je eigen onderneming; dan stopt de ingewikkelde regeling Pensioen

Nadere informatie

Een leven zonder eigen beheer?! Jack Borremans Zwitserleven Pensioenevent 4 oktober 2016

Een leven zonder eigen beheer?! Jack Borremans Zwitserleven Pensioenevent 4 oktober 2016 Een leven zonder eigen beheer?! Jack Borremans Zwitserleven Pensioenevent 4 oktober 2016 Aanleiding en context: de worsteling van het kabinet Fiscaal pensioen of echt pensioen That s the question! Onderwerpen

Nadere informatie

Knelpunt pensioen in eigen beheer: waardering pensioenverplichting

Knelpunt pensioen in eigen beheer: waardering pensioenverplichting Voorstel voor een eenvoudiger pensioen in eigen beheer Inleiding Het Register Belastingadviseurs (hierna: het RB) heeft met belangstelling kennisgenomen van de brief van de staatssecretaris van Financiën

Nadere informatie

Pensioen in eigen beheer. 11 april 2017

Pensioen in eigen beheer. 11 april 2017 Pensioen in eigen beheer 11 april 2017 Pensioen in eigen beheer (PEB) 2 Uitfasering PEB: een complexe aangelegenheid Afkoop Compensatie Bevriezen Schenking Huwelijks Vermogen Erfrecht Zorgplicht Omzetting

Nadere informatie

Pensioen NieuwsBericht

Pensioen NieuwsBericht OBR of OSE vervangt pensioen in eigen beheer. Op 1 juli stuurde Staatssecretaris Wiebes zijn oplossingsrichtingen voor pensioen in eigen beheer aan de Tweede Kamer. Volgens Wiebes kan pensioen in eigen

Nadere informatie

DGA en pensioen in eigen beheer? let op uw winstreserve!

DGA en pensioen in eigen beheer? let op uw winstreserve! DGA en pensioen in eigen beheer? let op uw winstreserve! Vanaf 1 april 2017 kan de DGA niet langer pensioen in eigen beheer opbouwen. Wel krijgt de DGA krijgt een afkoopmogelijkheid, waarbij een fiscale

Nadere informatie

Pensioen in Eigen Beheer

Pensioen in Eigen Beheer Pensioen in Eigen Beheer Mr. Peter J.W. Harts Pensioen Advies Bureau Centraal Beheer en Avéro Achmea 29 september 2015 Pensioen in Eigen Beheer: knelpunten Waarderings- en berekeningssystematiek is ingewikkeld

Nadere informatie

Special Eindejaarstips Tips voor de bv en de dga

Special Eindejaarstips Tips voor de bv en de dga Tips voor de bv en de dga 39. Stop opbouw pensioen in eigen beheer vanaf 2017 Een dga kan net als een gewone werknemer pensioen opbouwen. Een gewone werknemer moet dat doen bij een professioneel pensioenfonds

Nadere informatie

Reglement. Compensatieregeling pensioen RTL Nederland

Reglement. Compensatieregeling pensioen RTL Nederland Reglement Compensatieregeling pensioen RTL Nederland 1 juli 2013 1 Inhoudsopgave Compensatieregeling pensioen RTL Nederland Artikel 1.1 Wat bedoelen we met bepaalde begrippen en afkortingen in dit reglement?

Nadere informatie

Symposium Mastercourse Financiële Planning 12 oktober pagina 1

Symposium Mastercourse Financiële Planning 12 oktober pagina 1 Symposium Mastercourse Financiële Planning 12 oktober 2016 pagina 1 Programma 16:00: Inleiding symposium 16:10: Jelle van den Berg: Belastingplan 2017 16:45: Theo Hoogwout: Schenkingsvrijstelling eigen

Nadere informatie

Welkom bij de workshop Pensioen: medezeggenschap, actualiteit en eigen beheer

Welkom bij de workshop Pensioen: medezeggenschap, actualiteit en eigen beheer Welkom bij de workshop Pensioen: medezeggenschap, actualiteit en eigen beheer Norbert Laane, advocaat medezeggenschapsrecht Alex Ter Horst, advocaat pensioenrecht Carl Luijken, pensioenfiscalist 1 11 april

Nadere informatie

Afschaffen van pensioen in eigen beheer: een mijnenveld vol met adviesmogelijkheden

Afschaffen van pensioen in eigen beheer: een mijnenveld vol met adviesmogelijkheden Afschaffen van pensioen in eigen beheer: een mijnenveld vol met adviesmogelijkheden 5-10-2016 Door Alieke Doornink, werkzaam bij Edmond Halley en Jaco Weeda, werkzaam bij Pensioen Consultants Westland

Nadere informatie

Wijzigingen in de pensioenwetgeving... 2. Belangrijke gevolgen van de pensioenwijzigingen... 4

Wijzigingen in de pensioenwetgeving... 2. Belangrijke gevolgen van de pensioenwijzigingen... 4 UPDATE Pensioenspecial september 2014 Sneller op de hoogte zijn van het nieuws? Volg ons op Social Media! Mandema & Partners helpt u graag bij het interpreteren van de pensioenwijzigingen die voor u en

Nadere informatie

WELKOM. Bij het symposium: TANDHEELKUNDIG ONDERNEMERSCHAP IN ROERIGE TIJDEN

WELKOM. Bij het symposium: TANDHEELKUNDIG ONDERNEMERSCHAP IN ROERIGE TIJDEN WELKOM Bij het symposium: TANDHEELKUNDIG ONDERNEMERSCHAP IN ROERIGE TIJDEN Koersvast richting pensioen? Vrijdag 20 maart 2015 Meeùs Door: Peter Nederstigt Betrokken, pragmatisch, integer Agenda Voorstellen

Nadere informatie

MEMO PENSIOEN EIGEN BEHEER (PEB) M.I.V. 2017

MEMO PENSIOEN EIGEN BEHEER (PEB) M.I.V. 2017 MEMO PENSIOEN EIGEN BEHEER (PEB) M.I.V. 2017 Op Prinsjesdag heeft de regering aangekondigd met ingang van 1 januari 2017 de mogelijkheid tot het opbouwen van pensioenaanspraken in eigen beheer af te schaffen.

Nadere informatie

DGA pensioen opbouw. Zo ja, hoeveel. Zo ja, moet u hier verplicht aan deelnemen? Zo ja, geldt er voor u een dispensatie?

DGA pensioen opbouw. Zo ja, hoeveel. Zo ja, moet u hier verplicht aan deelnemen? Zo ja, geldt er voor u een dispensatie? Aanvullende bedrijfsgegevens Zijn er meerdere DGA s werkzaam in de BV waarin u werkzaam bent? Zo ja, hoeveel Zijn er andere personen werkzaam in de BV waarin u werkzaam bent? Zo ja, hoeveel Geldt er voor

Nadere informatie

Steens & Partners Accountants en Adviseurs Pensioen DGA 25 november 2013

Steens & Partners Accountants en Adviseurs Pensioen DGA 25 november 2013 Steens & Partners Accountants en Adviseurs Pensioen DGA 25 november 2013 Even voorstellen Pensioen Perspectief consultants voor actuariële, fiscaal- en civielrechtelijke pensioenvraagstukken geen belangen

Nadere informatie

ST NIEUWSBRIEF 2015 deel 8

ST NIEUWSBRIEF 2015 deel 8 ST NIEUWSBRIEF 2015 deel 8 1. Pensioen in eigen beheer mogelijk afgeschaft Er is nog geen besluit genomen over de problemen met het pensioen in eigen beheer van 140.000 directeuren-grootaandeelhouders

Nadere informatie

Bijlage 1 Tabellenboek met voorbeelden Let op! MijnABP Let op! Inhoudsopgave Bijlage 1

Bijlage 1 Tabellenboek met voorbeelden Let op! MijnABP Let op! Inhoudsopgave Bijlage 1 Bijlage 1 Tabellenboek met voorbeelden In deze bijlage vindt u ruilfactoren en rekenvoorbeelden die gebruikt worden bij de verdeling. De ruilfactoren zijn afhankelijk van uw leeftijd. Alle bedragen zijn

Nadere informatie

Handleiding Pexit-Tool. 1. Inleiding. 2. Opzet Pexit-Tool. 1. Inleiding

Handleiding Pexit-Tool. 1. Inleiding. 2. Opzet Pexit-Tool. 1. Inleiding Handleiding Pexit-Tool 1. Inleiding 1. Inleiding 2. Opzet Pexit-Tool 3. Toelichting Invoer 4. Toelichting Uitvoer 5. Korte toelichting rekenbladen Op 1 januari 2017 treedt - onder voorbehoud van parlementaire

Nadere informatie

ABC Prinsjesdaglezing Mr. Theo Gommer MPLA

ABC Prinsjesdaglezing Mr. Theo Gommer MPLA ABC Prinsjesdaglezing 2016 Mr. Theo Gommer MPLA Inhoud wetsvoorstel Wiebes DGA-pensioen wet verbeterde premieregeling adviesrechten OR Perspectiefnota Toekomst Pensioenstelsel Wetsvoorstel Wiebes DGA-pensioen

Nadere informatie

Technische bijlage keuzemogelijkheden pensioen in eigen beheer. Vergelijking keuzemogelijkheden. Rapport bestemd voor

Technische bijlage keuzemogelijkheden pensioen in eigen beheer. Vergelijking keuzemogelijkheden. Rapport bestemd voor Vergelijking keuzemogelijkheden Algemene informatie Met ingang van 1 april 2017 is het niet langer mogelijk om fiscaal gefaciliteerd nieuwe pensioenaanspraken op te bouwen in eigen beheer (het is niet

Nadere informatie

Na artikel III wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Na artikel III wordt een artikel ingevoegd, luidende: 34 555 Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten tot uitfasering van het pensioen in eigen beheer en het treffen van enkele fiscale maatregelen inzake oudedagsvoorzieningen (Wet uitfasering

Nadere informatie

WET UITFASERING PENSIOEN IN EIGEN BEHEER EN OVERIGE FISCALE

WET UITFASERING PENSIOEN IN EIGEN BEHEER EN OVERIGE FISCALE WET UITFASERING PENSIOEN IN EIGEN BEHEER EN OVERIGE FISCALE PENSIOENMAATREGELEN Veel DGA s hebben er reikhalzend naar uitgezien: een oplossing voor het pensioen in eigen beheer (PEB). Inderdaad oplossing!

Nadere informatie

Aanspraak ingevolge een oudedagsverplichting. Een overzicht David Bakker, 19 november 2018

Aanspraak ingevolge een oudedagsverplichting. Een overzicht David Bakker, 19 november 2018 Aanspraak ingevolge een oudedagsverplichting. Een overzicht David Bakker, 19 november 2018 De aanspraak ingevolge een oudedagsverplichting (ODV) was ooit bedoeld als een eenvoudige overgangsmaatregel om

Nadere informatie

Kantoor Dinlda & Dinkla Bedrijfsadviseurs. Seminar: Pensioen in eigen beheer. Donderdag 17 november 2016

Kantoor Dinlda & Dinkla Bedrijfsadviseurs. Seminar: Pensioen in eigen beheer. Donderdag 17 november 2016 Kantoor Dinlda & Dinkla Bedrijfsadviseurs Seminar: Pensioen in eigen beheer Donderdag 17 november 2016 Over wie/ wat gaat het nu eigenlijk...? Ruim 190.000 DGA' s in Nederland. 140.000 DGA' s hebben pensioen

Nadere informatie

WELKOM Prinsjesdagavond Ontvangst Presentatie nieuwe website Presentatie Wil Vennix + Vragen 21.

WELKOM Prinsjesdagavond Ontvangst Presentatie nieuwe website Presentatie Wil Vennix + Vragen 21. WELKOM Prinsjesdagavond 19.30 Ontvangst 19.45 Presentatie nieuwe website 20.00 Presentatie Wil Vennix + Vragen 21.00 Hapje & Drankje Prinsjesdag en fiscale actualiteiten 2016 28-9-16, DE TOESTROOM WIL

Nadere informatie

Aanvulling 3 op het Pensioenreglement 2011

Aanvulling 3 op het Pensioenreglement 2011 Aanvulling 3 op het Pensioenreglement 2011 Het Pensioenreglement 2011 geldend voor werknemers voor wie op 31 juli 2011 het pensioenreglement 2008 van toepassing is dan wel in dienst getreden op of na 1

Nadere informatie

Productvoorwaarden BLG Aanvullend Pensioen Spaarrekening Geldig vanaf 1 januari 2016

Productvoorwaarden BLG Aanvullend Pensioen Spaarrekening Geldig vanaf 1 januari 2016 Productvoorwaarden BLG Aanvullend Pensioen Spaarrekening Geldig vanaf 1 januari 2016 Dit zijn de Productvoorwaarden BLG Aanvullend Pensioen Spaarrekening. In dit document leest u welke afspraken er gelden

Nadere informatie

492. Afschaffen pensioen in eigen beheer compliceert echtscheidingen!

492. Afschaffen pensioen in eigen beheer compliceert echtscheidingen! 492. Afschaffen pensioen in eigen beheer compliceert echtscheidingen! Drs. I.E. Leene-Hoedemaeker MPLA Op Prinsjesdag is het belastingplan 2017 openbaar gemaakt. Onderdeel van dit belastingplan is het

Nadere informatie

Webinar DGA Pensioen

Webinar DGA Pensioen Webinar DGA Pensioen Inhoudsopgave. 1. Wetgeving en gevolgen voor DGA. 2. Wat doet Zwitserleven met bestaande portefeuille? 3. Zwitserleven Pensioen Individueel. Kenmerken Voordelen Wetgeving en gevolgen

Nadere informatie

PPS-saldo omzetten. Versie 04-02-2016

PPS-saldo omzetten. Versie 04-02-2016 PPS-saldo omzetten Versie 04-02-2016 Versie 04-02-2016 PPS-saldo omzetten in een uitkering Deelnemers en gewezen deelnemers die bij PDN een PPS-saldo (voorheen prepensioenkapitaal genoemd) hebben opgebouwd,

Nadere informatie

Reglement AOW-compensatie 2013

Reglement AOW-compensatie 2013 Reglement AOW-compensatie 2013 bijlage bij Pensioenreglement 2014 Versie 2. Het reglement is herschreven in begrijpelijke taal. Deze versie is vastgesteld op 20 april 2017. Inhoud Reglement AOW-compensatie

Nadere informatie

Vermogensrendementsheffing

Vermogensrendementsheffing 29 november 2016 Onderwerpen Vermogensrendementsheffing Vermogensrendementsheffing Elke sukkel haalt meer dan 4% rendement. Wie dat niet lukt kan bij mij staatsobligaties krijgen, met een procent of 6

Nadere informatie

Overzicht van voor- en nadelen van pensioenopbouw in eigen beheer

Overzicht van voor- en nadelen van pensioenopbouw in eigen beheer Pagina 1/6 Overzicht van voor- en nadelen van pensioenopbouw in eigen beheer Momenteel bouwt u pensioen op bij uw eigen vennootschap. Dit betekent dat de vennootschap recht heeft op premieaftrek voor uw

Nadere informatie

Reactie RB op het wetsvoorstel Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen (34 555)

Reactie RB op het wetsvoorstel Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen (34 555) Reactie RB op het wetsvoorstel Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen (34 555) Het Register Belastingadviseurs (hierna: RB) heeft met veel belangstelling kennisgenomen

Nadere informatie

Voorwaarden SNS Lijfrente Sparen

Voorwaarden SNS Lijfrente Sparen Voorwaarden SNS Lijfrente Sparen Versie 1-01-07-2014 Dit zijn de Voorwaarden SNS Lijfrente Sparen. In dit document lees je welke afspraken er gelden voor deze spaarrekening. Bijvoorbeeld dat je met deze

Nadere informatie

Uit dienst. Versie 29-12-2015

Uit dienst. Versie 29-12-2015 Uit dienst Versie 29-12-2015 Versie 29-12-2015 Uit dienst Je gaat uit dienst, maar je gaat nog niet met pensioen. Je hebt een andere baan gevonden, begint een eigen bedrijf of er is een andere reden waarom

Nadere informatie

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers?

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? De verlenging van uw contract U ontvangt voor de verlenging van de pensioenregeling voor uw werknemers een voorstel voor

Nadere informatie

Prinsjesdag 2016 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u?

Prinsjesdag 2016 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u? Prinsjesdag 2016 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u? Prinsjesdag 2016 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u? Afgelopen dinsdag is de laatste miljoenennota van dit kabinet gepresenteerd. Daarin is

Nadere informatie

Ken je lijfrente. Lijfrente nieuw regime

Ken je lijfrente. Lijfrente nieuw regime Ken je lijfrente Lijfrente nieuw regime Lijfrente nieuw regime Het kapitaal van uw lijfrenteverzekering komt beschikbaar. Wat kunt u doen? Een aantal jaren geleden hebt u een lijfrenteverzekering afgesloten.

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat u moet weten over uw pensioen Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u duidelijkheid over wat u krijgt bij pensionering.

Nadere informatie

Pensioenreglement. van AEGON Levensverzekering N.V. voor de werknemers op wie van toepassing was de pensioenregeling van:

Pensioenreglement. van AEGON Levensverzekering N.V. voor de werknemers op wie van toepassing was de pensioenregeling van: van AEGON Levensverzekering N.V. voor de werknemers op wie van toepassing was de pensioenregeling van: de stichting Beambtenfonds voor het mijnbedrijf. 45283 Inhoudsopgave Algemene Bepalingen Artikel 1.

Nadere informatie