Het thema Welkom Kiki wordt bij voorkeur als eerste thema van Kansen in kinderen uitgevoerd.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het thema Welkom Kiki wordt bij voorkeur als eerste thema van Kansen in kinderen uitgevoerd."

Transcriptie

1 1. Welkom Kiki Het thema Welkom Kiki wordt bij voorkeur als eerste thema van Kansen in kinderen uitgevoerd. In dit thema komt Kiki kennismaken met de kinderen. Kiki is een nieuw vriendje dat samen met de kinderen allemaal leuke en leerzame avonturen komt beleven. Het thema kan herhaald worden wanneer er veel kinderen in de groep zijn bijgekomen of na een lange vakantie. Kinderen ontwikkelen zich de hele dag door. U, als pedagogisch werker, kan het kind hierbij helpen door het kind de ruimte te geven zich te ontwikkelen, kansen te grijpen en te creëren 2. Zomer Met de zomer voor de deur speelt Kiki daarop in met dit thema. Het seizoen van de blauwe luchten, de zon en buiten spelen laat kinderen kennis maken met de termen warm en koud en leert hen (buiten) spelen met water en zand, op de camping of op het strand. 3. Kriebelbeestjes Wanneer kinderen buiten spelen komen zij in aanraking met dieren die leven in de natuur. In en om de tuin zullen dat hoofdzakelijk kleine beestjes zijn, in dit thema noemen we de kleine beestjes Kriebelbeestjes. Hiermee bedoelen we; lieveheersbeestjes, rups, vlinder, mier en overige kleine insecten. Door de kinderen op een spelende wijze samen met Kiki kennis te laten maken met deze beestjes zullen zij meer begrip krijgen voor de natuur en de beestjes die erin leven. 4. Op straat Bij het thema Op straat willen we kinderen vertrouwd maken met het verkeer dat zij op straat tegen komen. Jonge kinderen leren vooral door te doen. Met de activiteiten in dit thema leren ze wat belangrijk is als je veilig aan het verkeer wilt deelnemen. We gaan erover spelen, beleven er ervaren. 5. Herfst Ieder seizoen biedt mogelijkheden voor kinderen om op onderzoek uit te gaan en vaardigheden te oefenen. Door het kind de ruimte te geven zich te ontwikkelen, kansen te grijpen en te creëren, kan de pedagogisch werker het kind helpen. In de herfst krijgen de bladeren aan de bomen een andere kleur. Daarna vallen ze naar beneden. In het bos is het heerlijk in de herfst. Bergen bladeren in het bos om lekker doorheen te hollen. Voor kinderen is het een seizoen waarin veel te doen is en ze bijvoorbeeld op zoek kunnen naar eikels, kastanjes en paddenstoelen. In de thema bieden we weer leuke activiteiten aan die bij het thema herfst passen. 6. Wat eet jij vandaag Het thema Wat eet jij vandaag? is voor de kinderen een thema waarin zij snel van alles zullen herkennen. Kinderen zien ouders immers vaak in de keuken bezig en eten is een belangrijke, regelmatig voorkomende bezigheid in een gezin. Kinderen leren van het gedrag van hun ouders en pedagogisch werker onder meer door het te kopiëren. Tijdens de activiteiten in dit thema maken de kinderen kennis met de materialen in en om de keuken.

2 We koken eten, spelen restaurantje en vieren een feestje met zelfgemaakte pizza! 7. Decemberfeesten: In het thema Decemberfeesten gaat het in het eerste gedeelte om Kiki die het sinterklaasfeest beleeft. De kinderen en Kiki gaan dieper in op de gebruiken en rituelen rondom het sinterklaasfeest. In het tweede gedeelte komt het kerstfeest aan de orde. We versieren de kerstboom, versturen kerstkaarten en beleven Kerst met gezelligheid, liedjes en een bezoek aan een kerstshow. 8. Kiki in de sneeuw In het thema Kiki in de sneeuw gaat het over Kiki die kennis maakt met de winter, sneeuw en de gevolgen hiervan. Buiten is het guur en de sneeuw is nat en koud. We kunnen niet meer goed zien waar we lopen en de dieren kunnen geen eten meer vinden. Gelukkig heeft Kiki een aantal oplossingen en samen met de kinderen onderneemt zij leuke en leerzame activiteiten omtrent dit winterse thema. 9. Kiki is ziek In dit thema gaat het over ziek zijn en weer gezond worden. Als Kiki een beetje ziek is, gaan de kinderen de beer verzorgen. Ze stoppen haar in bed en brengen bezoekjes aan de dokter. Gelukkig wordt Kiki zo snel weer beter. 10. Hier woon ik Het thema Hier woon ik gaat over de straat en het huis waarin de kinderen wonen. Hoe ziet het huis er van de buitenkant uit en hoe herken je het huis? We luisteren naar alle geluiden die we horen in huis. We bouwen onze eigen huizen en knutselen een hele straat. Rekenprikkels staan centraal in dit thema. We tellen hoe hoog ons huis is en hoeveel ramen en deuren het heeft. We herkennen de cijfers op de huisnummer bordjes. Als afsluiting gaan we kijken naar het huis van iemand anders, want we gaan op visite. 11. De tuin van Kiki Het zelf zaaien, zien opgroeien en oogsten van groenten, bloemen en vruchten is een prachtige ervaring. Kinderen kunnen dit proces niet jong genoeg meemaken. Dit thema gaat over de tuin van Kiki. In dit thema hebben we ook vier paasactiviteiten toegevoegd. Waardoor je de thema s prettig, begrijpbaar en zonder te veel moeite in elkaar kunt laten overlopen. 12. Boerderijdieren Kiki en de boerderijdieren is een thema dat gaat over de dieren die wonen op de boerderij. Op een boerderij is erg veel te doen, vaak hebben kinderen er geen idee van. In dit thema richten we ons op de kennismaking met de boerderijdieren. Welke wonen er op een boerderij en hoe zien de dieren eruit.

3 13. Kiki en ik Als we samen in de spiegel kijken wat zien we dan? In dit thema stimuleren we de ontwikkeling van een positief zelfbeeld door veel naar onszelf te kijken. Tijdens dit thema gaan we ook heerlijk ontspannen. Door aan de slag te gaan met baby massage, kinderyoga en ademhalingsspelletjes krijgen de kinderen rust in hun lijf. De activiteiten in dit thema sluiten aan op de belevingswereld van het kind. Soms is de wereld zo hectisch, zeker voor een jong kind. En hoe lekker is het dan dat een kind zich even helemaal kan ontspannen op een leuke en speelse manier? Genieten staat voorop! 14. Kiki gaat op reis Kiki gaat op reis is een thema dat gaat over op vakantie gaan. Samen met Kiki gaan we op reis. Tijdens dit thema gaat het vooral om te ervaren hoe het bijvoorbeeld is om met de trein op reis te gaan, buiten te eten, en hoe het voelt als water en zand bij elkaar komen. We gaan kamperen in de tuin! Is het regenachtig? Dan kan kamperen we gewoon in huis, dat kan ook! 15. Kiki in het park Het thema Kiki in het park gaat over wat er in het park te zien en te beleven is. De dieren, insecten en de mooie natuur. De bomen en de grasveldjes vormen één grote speeltuin! Welke dieren en insecten komen er allemaal voor in het park? 16. Zwaailichten Het thema Zwaailichten gaat over de grote auto s met een zwaailicht en een sirene aan. Kinderen hebben waarschijnlijk allemaal wel eens zo n auto snel voorbij zien rijden. Daarnaast spelen kinderen allemaal wel eens voor politieagent of brandweerman. Aan de hand van dit thema leren kinderen welke hulpverleners er zijn en ze komen meer te weten over die grote auto s met zwaailichten. 17. Kiki en de egel Dit thema gaat over de herfst en de egel. We zien de egel misschien maar af en toe, toch is hij prominent aanwezig in de herfst. De egel slaapt namelijk overdag en daarom zien we hem zo weinig. We leren aan de hand van de egel dat iedereen op een andere manier leeft. Wij wonen in een huis. De mol woont onder de grond en de spin in een web. De egel maakt een holletje, soms zelfs in de achtertuin. 18. Boodschappen In het thema Boodschappen staat de supermarkt en alles wat je daar kunt kopen centraal. Met de kinderen denken we na over de vraag welke producten je allemaal kunt kopen in de supermarkt. Door ook een themahoek boodschappen doen of de winkel in ons huis te creëren, kunnen we winkeltje spelen.

4 19. Kiki viert feest De maand december is een maand vol feesten, lekker eten en gezelligheid. Tijdens het thema Kiki viert feest gaan we van die sfeer genieten! We doen veel activiteiten samen en creëren een gezellige sfeer met muziek en leuke activiteiten. In het eerste gedeelte van het thema maken we kennis met Sinterklaas en Zwarte Piet. In het tweede gedeelte van het thema versieren we de kamer met kerstversiersels en komt de kerstboom met zijn mooie lichtjes in de woonkamer. We hangen prachtige kerstballen in de boom en beleven het kerstverhaal. 20. Kiki heeft het koud De winter is aangebroken. De mutsen gaan weer op de hoofden en we dragen warme wanten aan onze handen. Het is een tijd waarin we misschien wel buiten in de sneeuw of op het ijs kunnen spelen en het is ook een periode van veel sfeer in huis. Kinderen willen niet altijd hun wanten, muts en sjaal aan. Kiki gaat ze daarbij helpen. Je krijgt het anders zo koud. Kiki wordt warm aangekleed voordat we naar buiten gaan om te spelen en ook de kinderen kleden zich warm aan. Zo stimuleren we de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen van het kind. Want Kijk! Ik kan het zelf! 21. Mijn huis In het thema Mijn huis staat de binnenkant van het huis waarin de kinderen wonen centraal. Hoe ziet het huis er aan de binnenkant uit en hoe herken je de verschillende kamers? In dit thema gaat Kiki op ontdekking, samen met de kinderen. We luisteren naar geluiden die we horen in huis. We maken ons eigen huis en knutselen een kijkdoos. 22. Kiki maakt Muziek Het thema Kiki maakt muziek is een feestelijk thema waarbij samenwerken onderling en de eigenheid van het kind voorop staan. We gaan volop aan de slag met muziek en bewegen. Kinderen worden blij en vrolijk van muziek en het is ook goed voor hun ontwikkeling. Muziek en taal met al zijn tonen, klanken en ritmes hebben alles met elkaar te maken. Jonge kinderen vinden het heerlijk om muziek te maken en bewegen gaat daarbij bijna vanzelf. Het wordt extra feestelijk als ze zich ook mogen verkleden. In de huid kruipen van anderen is een feest voor jonge kinderen. 23. Kiki en de bloemen Het is lente! De vogeltjes fluiten en de bloemen komen uit de grond. Aan de bomen komen verse groene bladeren en er worden lammetjes geboren. In de lente gebeurt zoveel! Het is een seizoen waarbij het heerlijk is om naar buiten te gaan en de natuur te verkennen. De natuur brengt ons zoveel spelmogelijkheden. Tijdens dit thema maken de kinderen kennis met de natuur en in het bijzonder de bloem. We gaan de bloem uitvoerig bestuderen op verschillende manieren. We besteden in dit thema tevens veel aandacht aan de kleuren van de bloemen. Ook alle zintuigen worden geprikkeld. Want wist je dat je veel meer met bloemen kunt dan alleen ernaar kijken?

5 24. Kiki in de dierentuin We gaan naar de dierentuin! Wat zijn er een hoop dieren in de dierentuin. Tijdens de activiteiten bij dit thema ontdekt het kind de dieren uit de dierentuin, hun kenmerken en hun natuurlijke omgeving. Grote en kleine dieren komen voorbij, dieren in het oerwoud en dieren in het water. De kinderen mogen volop kijken, luisteren en voelen wat de dierenwereld heeft te bieden. 25. Kiki vliegt Deze maand werken we met het thema Kiki vliegt. Kinderen weten vaak al op jonge leeftijd wat ze later willen worden en wanneer ze met een vliegreis op vakantie zijn geweest dan zou het zomaar kunnen dat ze piloot willen worden! Aan de hand van dit thema Kiki vliegt laten we de kinderen niet alleen kennismaken met het vliegtuig, maar met alles wat vliegt of zweeft. 26. Kiki onderwater In het thema Onder water maken de kinderen kennis met de wondere wereld onder water. We creëren een onderwaterwereld. We maken ons eigen aquarium en we ervaren het verschil tussen nat en droog, drijven en zinken. En al spelend breiden de kinderen hun woordenschat uit met nieuwe woorden en hun betekenis. Onder water valt van alles te voelen, te onderzoeken, te kijken en te luisteren. Kortom, dit thema is een feest voor de sensorische ontwikkeling. 27. Kiki op de camping Het is zomer! In de zomer gaan veel kinderen op vakantie. Sommige kinderen gaan naar een hotel, een bungalowpark of naar de camping. Vaak zit een dag op de camping vol leuke buitenactiviteiten. We beleven met dit thema een dag op de camping. We zetten onze eigen tent op, gaan naar de speeltuin, doen een speurtocht, gaan naar het zwembad en aan het eind van de dag is het tijd voor een barbecue en voor de minidisco! Het thema Kiki op de camping is een vol en druk programma voor één dag. Dat is geen enkel probleem want wij verdelen de activiteiten van die ene dag over een hele maand. Het is leuk om regelmatig foto s te maken. Als afsluiting van het thema kun je dan samen met de kinderen hun eigen vakantie fotoboek maken! 28. Kiki naar de dokter Ieder kind krijgt in zijn leven wel te maken met medische zorg, onderzoeken en handelingen zoals inentingen, tandartsbezoek, koortsmeting of zelfs opname in een ziekenhuis. Een kind breekt een arm, valt een gat in het hoofd of loopt een flinke snijwond op Of het nu gaat om een bezoek aan de huisarts, de tandarts of een opname in het ziekenhuis, een kind goed voorbereiden is belangrijk. Elk kind reageert anders, een standaardaanpak bestaat daarom niet. Met het thema Naar de dokter laten we de kinderen kennismaken met diverse artsen en medische specialismen, onderzoeken en behandelingen. Zo zijn de kinderen alvast een beetje voorbereid op wat hen vroeg of laat te wachten staat bij het consultatiebureau, de tandarts of in het ziekenhuis.

6 29. Kiki en de bosdieren Deze maand duiken we in de wereld van de bosdieren. Welke dieren leven in het bos en hoe zien ze eruit? In het thema Kiki en de bosdieren maken de kinderen kennis met de verschillende dieren en hun kenmerken, en ook met de mooie natuur waarin de bosdieren leven. De herfst is hét seizoen om met kinderen eropuit te trekken naar het bos. Daar spelen we op in. En natuurlijk komen jullie niet met lege handen terug van de boswandeling. De verzamelde natuurschatten krijgen een plekje op de thematafel die deze maand een echte groeitafel is. Wat overblijft kun je goed gebruiken voor de kijkdoos met bosmaterialen die we gaan maken. Kinderen mogen de doos bekijken in een donkere ruimte, met een zaklamp. Zo leren de wat oudere kinderen het verschil tussen kijken in het licht en kijken in het donker, net als de bosuil. 30. Kiki in het restaurant Kiki is uit eten geweest in een echt restaurant. Hoe leuk is dat? Sommige kinderen zullen al eens uit eten zijn geweest en weten hoe het eraan toegaat in een restaurant, anderen zullen nog nooit in een restaurant zijn geweest. Als je met het thema Kiki in het restaurant aan de slag bent geweest kennen alle kinderen daarna het woord restaurant en weten ze hoe het eraan toegaat als je buitenshuis gaat eten. Uit eten gaan kan een feest zijn voor kinderen. Als ze de woorden, gebruiken en voorwerpen herkennen omdat jullie er samen mee bezig zijn geweest, wordt het ook een feest van herkenning. Kinderen breiden hun woordenschat uit en een etentje buiten de deur verloopt extra gezellig omdat ze weten wat ze kunnen verwachten. Dat schept rust en veiligheid en dat komt de sfeer aan tafel vast ten goede. 31. Omkeerthema Sinterklaasfeest, kerstfeest en Oud en Nieuw Sint en Piet zijn in het land, dat betekent een dolle en vaak ook drukke tijd voor kinderen. De drukte blijft nog een tijdje want na 5 december volgen nog twee feesten: Kerstfeest en Oud en Nieuw. We knippen de maand december in twee delen en maken voor deze maand een omkeerthema. Je leest in het eerste deel: Kiki viert Sinterklaas. Daarna kun je dit nummer omdraaien en dan vind je het thema Kiki viert Kerst waarin ook een maandonderwerp over Oud en Nieuw is opgenomen. We geven bij beide thema s vier activiteiten zodat je in totaal weer achtactiviteiten krijgt aangeboden, evenveel als bij andere thema s. Wat ons betreft wordt december een echte feestmaand, voor de kinderen en voor jou, zonder decemberstress. Wij denken dat genieten en rust best samen kunnen gaan. Daarvoor geven we suggesties. Bij de ontwikkelingsgebieden geven we dit keer niet alleen aan waar je aan werkt bij een bepaalde activiteit, we laten zien hoe je kunt inspelen op de speciale decembermaand op het gebied van spraak en taal, sociaal-emotionele ontwikkeling, lichamelijke en zintuiglijke ontwikkeling en met rekenprikkels.

7 32. Kiki in de bergen In het thema Kiki in de bergen maken de kinderen kennis met een ander natuurlandschap dan we in Nederland gewend zijn. Kiki is op vakantie geweest in de bergen en ze wil de kinderen er alles over vertellen. Want ze vond de bergen geweldig. Wanneer je bovenop een berg staat is alles beneden heel klein. Als je beneden staat is de berg heel groot. Op sommige bergen was sneeuw en daar was het heel koud. Vaak scheen de zon en dan was het best lekker om op de berg te zijn. Je kunt ook wandelen in de bergen, alleen dat is best vreemd hoor. Je moet schuin wandelen in de bergen. Sommige bergen hebben handige liften waarmee je via een kabelbaan boven op de berg kunt komen. Kiki heeft in de skilift gezeten en nu wil ze met de kinderen ook zo n lift maken. In de bergen kan het koud zijn, daarom heeft Kiki nieuwe warme kleren. Hebben de kinderen ook warme kleren? 33. Kiki en de huisdieren Huisdieren en kinderen gaan prima samen en kinderen beleven plezier aan dieren. Elk huisdier kan iets leuks: een hond kan goed met een tak spelen, een poes kan goed achter de muisjes rennen, een konijn kan goed worteltjes eten en een vis kan goed zwemmen. Tijdens dit thema maken de kinderen kennis met verschillende huisdieren. Het wordt een gezellige beestenboel met een huisdierenhoek compleet met voer en hokken. En natuurlijk is het leuk voor de kinderen en beer Kiki dat er dit keer zoveel dieren in de opvang zijn! 34. Kiki ontdekt de vormen In dit thema gaan gaat Kiki de verschillende vormen ontdekken. Wat is een cirkel, vierkant en een driehoek? We ontdekken en ervaren de vormen in het door het doen van verschillende leuke activiteiten. We spelen een gezellig vormen spel, knutselen met de vormen en ontdekken welke vorm wel rolt en welke juist niet. In huis hebben we ook vele vormen, ook deze gaan we herkennen in dit leerzame en vooral speelse thema. Extra bij dit thema wordt er aandacht besteed aan de kleuren. 35. Kiki op reis door Nederland Tijdens dit thema gaat Kiki op reis door Nederland en ontdekt ze Nederland. We fietsen naar een molen en gaan er ook eentje maken. Wat prachtig die draaiende wieken. Ook gaan we op bezoek bij een kaasboerderij, want hoe wordt de Nederlandse kaas gemaakt. We koken een echt Nederlandse eten en ook gaan we opzoek naar de Nederlandse bloemen. Waaronder de tulp. Helemaal leuk om dit thema te combineren met koningsdag! 36. M n familie en ik Dit thema gaat over families, niet alleen onze eigen familie, ook de familie van Kiki en de dieren. Jonge dieren en baby's en ook over verliefd zijn, trouwen en uit logeren gaan bij familie. Een heerlijk thema in mei, want dan leggend e vogels een ei en springen de jonge lammetjes in de wei! 37. Kiki ontdekt In dit thema gaan we op onderzoek uit. Bellen blazen, drijven/zinken, toveren met kleuren op een schilderij, eten koken; wat rauw niet lekker is en gekookt wel, bevriezen van iets en nog veel meer leuke en leerzame ontdekkingen. Hoe leuk, we maken onze eigen ballen baan in de tuin! Deze maand gaan we aan de slag als kleine onderzoekers

8 38. Extra thema: Ik word kleuter De stap naar de basisschool, het ene kind is er hard aan toe, het andere kind ziet er nog huizenhoog tegen op. Dit thema is specifiek bedoeld voor de kinderen die bijna vier jaar worden. Het bevat alleen activiteiten voor deze leeftijd kinderen. Dit thema wordt uitgevoerd met het kind dat 4 wordt individueel of samen met nog een kind van deze leeftijd. In het thema besteden we aandacht aan het voorbereiden op de basisschool, het wennen en bereiden we het afscheid en tegelijk verjaardagsfeest voor! De 24 woordkaarten die horen bij dit thema besteden aan de kleuren en getallen, die kinderen leren in de kleuterklas. 39. Extra thema: Baby erbij Hoera! Er komt een baby bij! Er breekt een spannende tijd aan! Niet alleen voor de ouders en u als pedagogisch werker, maar ook zeker voor het kind. Er zijn een hoop onduidelijkheden voor het kind als er een nieuwe baby komt. Om toch wat duidelijkheid te scheppen en goede begeleiding te bieden in uw opvang heeft Kiki een aantal activiteiten bedacht die u samen met het kind kunt uitvoeren. Zo kunnen we samen ontdekken waar alle babyspullen voor zijn en hoet het nou precies zit met zo n baby in de buik. Alles wordt uitgelegd en aan het kind duidelijk gemaakt. Dit is een heel gezellig thema omdat het voor iedereen een bijzondere en blije tijd is. 40. Extra thema: Afscheid nemen Ieder kind rouwt op een andere manier. Er zijn verschillende redenen waarom iemand rouwt. Dit kan het verlies zijn van een dierbare, maar het kan ook zijn dat ouders gaan scheiden of doordat een kind te maken krijgt met ziekte. Geen leuke dingen voor een klein kind en net zo min voor de volwassenen om het kind heen. Daarom is begeleiding voor het kind zo belangrijk! Het is niet makkelijk om een kind te begeleiden in zo n proces. Er komen in zo n proces veel vragen naar boven. Wat moet je doen en wat moet je laten? Maar ook krijg je te maken met je eigen gevoelens. Misschien heb je net zelf iemand verloren of heb je een scheiding mee gemaakt, misschien laat je eigen gezondheid het afweten. En hoe begeleid je een kind dan zonder dat je jouw gevoelens projecteert op het kind? In dit thema gaan we samen op zoek naar de best mogelijke begeleiding voor het kind en voor u als gastouder. Samen met Kiki maken we de situatie zo dragelijk mogelijk!

Welkom op de pagina van speelzaal Tinkelbel, seizoen 2013 / 2014. De pedagogisch medewerkers van Tinkelbel. v.l.n./r Paola, Gezina en Tilly

Welkom op de pagina van speelzaal Tinkelbel, seizoen 2013 / 2014. De pedagogisch medewerkers van Tinkelbel. v.l.n./r Paola, Gezina en Tilly Welkom op de pagina van speelzaal Tinkelbel, seizoen 2013 / 2014 De pedagogisch medewerkers van Tinkelbel. v.l.n./r Paola, Gezina en Tilly Graag verwijzen we u naar onze site voor meer informatie betreffende

Nadere informatie

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid Op REIS met Kids2b Kids2b Kids2b is zeer verheugd dat u uw kind aan ons toevertrouwd. Wij begrijpen dat het voor S I E R u als ouder een grote stap is om een deel van de zorg en opvoeding van uw kind te

Nadere informatie

Informatie voor ouders van kinderen van 0 1 ½ jaar

Informatie voor ouders van kinderen van 0 1 ½ jaar Sint en Kerst Informatie voor ouders van kinderen van 0 1 ½ jaar 0 1 ½ In het thema 'Sint en Kerst' staat de viering van Sinterklaas en Kerst centraal. Bij het thema 'Sinterklaas', leren de kinderen hoe

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus. Seizoen 2013 / 2014. Thema "water" In dit thema staat water centraal.

Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus. Seizoen 2013 / 2014. Thema water In dit thema staat water centraal. Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus Seizoen 2013 / 2014 Thema "water" In dit thema staat water centraal. Water komt uit de kraan maar zit ook in een fles, je kunt het drinken maar je

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2 Aan de ouders van groep 1 en 2 INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD De eerste weken van het nieuwe jaar zijn al weer voorbij. We hebben met de kinderen gewerkt over de kalender. Hoe ziet

Nadere informatie

Lente. Zomer. Winter. Herfst. Winter

Lente. Zomer. Winter. Herfst. Winter Lente Winter Winter Zomer Herfst Goedemorgen, Beertje, het is tijd om op te staan. Je moet naar school. Maar kijk eerst maar eens naar buiten, want het sneeuwt, zegt Moeder Beer. Beertje springt uit bed

Nadere informatie

Activiteiten BSO Bommelstein groep 1 t/m 4 Zomervakantie week 1: 6 juli t/m 10 juli. Thema: ziekenboeg

Activiteiten BSO Bommelstein groep 1 t/m 4 Zomervakantie week 1: 6 juli t/m 10 juli. Thema: ziekenboeg Zomervakantie week 1: 6 juli t/m 10 juli Thema: ziekenboeg Maandag 6 juli: De veilige haven Dit is de eerste vakantiedag en die beginnen we graag ontspannen. Ga mee naar speeltuin De Veilige Haven om lekker

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2013 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2013 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2013 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK PUK & Ko Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

Nieuws uit groep 1/ 2 d.

Nieuws uit groep 1/ 2 d. Nieuws uit groep 1/ 2 d. Dit schooljaar begonnen we met 15 oudste kleuters en 9 jongste kleuters. In september kwamen Jake en Indy erbij. Ons eerste thema van schatkist was Erop uit: het verhaal van Kleine

Nadere informatie

Vragenkaartjes voor onderweg!

Vragenkaartjes voor onderweg! Vragenkaartjes voor onderweg! 1 Print de kaartjes uit 2 Knip de kaartjes uit langs het kniprandje 3 Bind een elastieke om het pakketje kaartjes 4 Klaar om op vakantie te gaan met leuke vragenkaartjes!

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK PUK & Ko Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

Activiteiten bij 'De tovenaar die vergat te toveren'

Activiteiten bij 'De tovenaar die vergat te toveren' Toversteen, ketting, Interne krachtbronnen zoals kracht, slim zijn, moed, sleutelhanger maken zelfvertrouwen enzovoort versterken (zie ZMN pagina 28 Interne krachtbronnen). Bespreek met jouw kind welke

Nadere informatie

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok 1 Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok Samenvatting Jan en Katrijn gaan naar het bos om spullen te zoeken voor de herfsttafel. Als Jan in

Nadere informatie

Activiteiten BSO De Berenboot groep 1 t/m 3 Zomervakantie week 1: 6 t/m 10 juli. Thema: Dit is mijn lijf

Activiteiten BSO De Berenboot groep 1 t/m 3 Zomervakantie week 1: 6 t/m 10 juli. Thema: Dit is mijn lijf Zomervakantie week 1: 6 t/m 10 juli Thema: Dit is mijn lijf Maandag 6 juli: Wie ben ik? We beginnen de vakantie relaxed met yoga en massage. Ook maken we omtrekken van onszelf op het schoolplein. Uiteraard

Nadere informatie

Jaarkalender 2012 van KinderCentrumAlmere

Jaarkalender 2012 van KinderCentrumAlmere Beste ouders / verzorgers Bijgaand treft u de jaarkalender 2012 aan voor zowel de kinderdagopvang als de buitenschoolseopvang. De kalender is afgestemd op de jaargetijden. In iedere periode vindt u tevens

Nadere informatie

Waarom draagt Sinterklaas van die vreemde kleren? 6. Zijn de kleren van de Sint altijd rood? 6. Heeft de Sint maar één staf? 6

Waarom draagt Sinterklaas van die vreemde kleren? 6. Zijn de kleren van de Sint altijd rood? 6. Heeft de Sint maar één staf? 6 Waarom draagt Sinterklaas van die vreemde kleren? 6 Zijn de kleren van de Sint altijd rood? 6 Heeft de Sint maar één staf? 6 Hoeveel mijters heeft de Sint? 7 Gooit Sinterklaas zijn vieze kleren in de wasmand?

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Leesboekje de seizoenen

Leesboekje de seizoenen Leesboekje de seizoenen Leesboekje De Seizoenen Pagina 1 Dit is de winter. Dit is de sneeuw. Dit is de hagel. Dit is de ijzel. Dit is het ijs. Dit is het donker. Dit is het licht. Dit is de kat. Dit is

Nadere informatie

Thema nieuwsbrief Karel in de lente April 2015

Thema nieuwsbrief Karel in de lente April 2015 Thema nieuwsbrief Karel in de lente April 2015 Beste ouders en/of verzorgers Tijdens de vorige thema s hebben de kinderen veel gedaan. Zo hebben ze uitstapjes gedaan, geknutseld, gezongen en de boekjes

Nadere informatie

3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur

3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur 3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur Activiteiten en bereik 2011: Vrije bezoekers: 23.119 NME activiteiten: 1046 Avonturenclubs: 1474 Speciale doelgroepen 20 Openbare

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 7)

Luisteren: muziek (A2 nr. 7) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Filmlinks. Voorbereiding op de lessen

Filmlinks. Voorbereiding op de lessen Stadswerken Filmlinks www.utrecht.nl/nmc Voorbereiding op de lessen Korte informatieve filmpjes op internet als eenvoudige voorbereiding op de boerderij- en tuinlessen op de NMC-locaties. Inhoudsopgave

Nadere informatie

Voor kleuters is het belangrijk om een knuffel vast te houden, het geeft houvast, een knuffel troost, geeft vertrouwen, een veilig gevoel.

Voor kleuters is het belangrijk om een knuffel vast te houden, het geeft houvast, een knuffel troost, geeft vertrouwen, een veilig gevoel. Pasen Wat lijkt het lang geleden dat we met Kerst de geboorte van Jezus vierden. Het thema van Pasen is vasthouden en loslaten. Om te ontdekken dat het geloof in Jezus houvast biedt, moeten de mensen om

Nadere informatie

Kerstviering groep 4. Welkom. Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet.

Kerstviering groep 4. Welkom. Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet. Kerstviering groep 4 Welkom Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet. Als de kerstklokken luiden Dan horen wij steeds weer Dat Jezus is geboren.

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

NME-leerroute Kabouters in het Westerpark

NME-leerroute Kabouters in het Westerpark NME-leerroute Kabouters in het Westerpark 1 Groep Tilburg, BS Jeanne d Arc Verhaal voor de kinderen In het Westerpark woont een kaboutervolk. Dat weten niet zoveel mensen, maar voor deze ene keer hebben

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 23 oktober 2012 Nr.05

NIEUWSBRIEF 23 oktober 2012 Nr.05 NIEUWSBRIEF 23 oktober 2012 Nr.05 Algemeen: HONDEN OP HET SCHOOLPLEIN Gisteren is er weer een kind op het schoolplein gebeten door een kleine hond. Gelukkig bleek de schade mee te vallen. Toch doen wij

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Voor het eerst naar school Welkom op De Wonderboom Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar school. We wensen jullie een fijne tijd toe op De Wonderboom. Dit boekje informeert over verschillende zaken

Nadere informatie

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz.

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz. WELKOM PUK!!! Van week 35 t/m 40 gaan wij van start met het thema Welkom Puk. De vakantie is weer voorbij, dat betekent dat er nieuwe baby s en kinderen bij ons op De Boerderij komen. Zo wordt ook Puk

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK PUK & Ko Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

Weekprogramma: Week 1; 0 jaar De meegenomen foto s worden met de baby s bekeken. 1 jaar De kinderen wijzen zichzelf en de familie op foto s aan.

Weekprogramma: Week 1; 0 jaar De meegenomen foto s worden met de baby s bekeken. 1 jaar De kinderen wijzen zichzelf en de familie op foto s aan. Ik en mijn familie 2 februari starten we met het thema ik en mijn familie, tijdens deze drie weken staat de familie van het kind centraal. We starten daarom ook in de eerste week met de familie foto s.

Nadere informatie

Je bent een echte doorzetter, bravo! Je hebt goed naar mij geluisterd, fantastisch! Daar heb je goed over nagedacht, echt slim van je!

Je bent een echte doorzetter, bravo! Je hebt goed naar mij geluisterd, fantastisch! Daar heb je goed over nagedacht, echt slim van je! Wat heb jij netjes opgeruimd, tjonge wat knap! Je bent een echte doorzetter, bravo! Je hebt goed op jouw beurt gewacht, je bent een kanjer! Wat ben jij goed aan het spelen, ik ben trots op je! Je hebt

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

Themawandeling Herfst

Themawandeling Herfst Themawandeling Herfst Leerdoelen: De leerlingen tonen respect voor de natuur De leerlingen kunnen enkele typische herfstverschijnselen uit het bos verklaren De leerlingen kunnen op een aangepaste manier

Nadere informatie

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. 1 In het begin GENESIS 1:1-25 In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. De aarde is nat en donker. God wil van de aarde iets heel moois maken.

Nadere informatie

THEMA LENTE Auditieve oefeningen

THEMA LENTE Auditieve oefeningen THEMA LENTE Auditieve oefeningen Auditieve synthese Lettergrepen samenvoegen tot een woord Tulp Gras Wei Letters samenvoegen tot een woord Kalfje Krokus Lente Narcis Zaaien Veulen Groeien Paashaas je Poesje

Nadere informatie

Op het strand. Ben jij ook wel eens aan zee geweest? En heb je toen ook schelpen gezocht? Waar was jij in de vakantie? Ik was. mesheft.

Op het strand. Ben jij ook wel eens aan zee geweest? En heb je toen ook schelpen gezocht? Waar was jij in de vakantie? Ik was. mesheft. Op het strand Els en Tim zijn terug. Ze zijn op vakantie geweest. Helemaal naar Frankrijk. Ze hebben daar gespeeld met nieuwe vriendjes. Ook hebben ze gezwommen in zee. Op het strand lagen mooie schelpen.

Nadere informatie

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart Kerstkaart Refrein: Ik stuur een kerstkaart naar oom Rob en één naar tante Fee. Zeg postbezorger, breng je ook voor mij een

Nadere informatie

Ook$met$kinderen$van$0$/$4$jaar$de$natuur$in!

Ook$met$kinderen$van$0$/$4$jaar$de$natuur$in! Ook$met$kinderen$van$0$/$4$jaar$de$natuur$in! Inleiding Ook met kinderen van 0-4 jaar kun je de natuur in! Kinderen willen spelen, ontdekken, leren en genieten. Hun leefwereld wordt langzaam groter en

Nadere informatie

LOPKE OVERZICHT ALGEMENE FICHES, VERHALEN EN ACTIVITEITENFICHES DERDE KLEUTERKLAS. ECEGO-Expertisecentrum voor Ervaringsgericht Onderwijs

LOPKE OVERZICHT ALGEMENE FICHES, VERHALEN EN ACTIVITEITENFICHES DERDE KLEUTERKLAS. ECEGO-Expertisecentrum voor Ervaringsgericht Onderwijs LOPKE OVERZICHT ALGEMENE FICHES, VERHALEN EN ACTIVITEITENFICHES DERDE KLEUTERKLAS ECEGO-Expertisecentrum voor Ervaringsgericht Onderwijs Overzicht algemene fiches Lopke 3 de kleuterklas: algemene fiche

Nadere informatie

Activiteitenprogramma zomervakantie 2014

Activiteitenprogramma zomervakantie 2014 Beste ouders, hallo kinderen, Programma Voor jullie ligt het programma voor de van BSO Tinteltuin Hoorn. Jullie kunnen in dit programma lezen wat we deze vakantie gaan doen. Het is fijn als alle kinderen

Nadere informatie

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten Herfst inhoud Herfst 3 1. Het weer 4 2. Overal blad 5 3. Zaden 6 4. Paddenstoelen 7 5. De eekhoorn 8 6. De egel 9 7. Insecten 10 8. Vogels op reis 11 9. Filmpje 12 Pluskaarten 13 Bronnen en foto s 15 Colofon

Nadere informatie

De eekhoorn. œ œ œ œ œ. Ó Œ œ œ. œ œ œ œ. œ j. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ Œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ J. - hoorn, de eek - hoorn eet.

De eekhoorn. œ œ œ œ œ. Ó Œ œ œ. œ œ œ œ. œ j. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ Œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ J. - hoorn, de eek - hoorn eet. oktober 2010 tekst: Joke de Klerck muziek: Ton Kerkhof De eekhoorn Refrein Intro Ó Œ œ œ J œ œ œ œ eek stapelen: œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ Œ Al - hoorn, de eek - hoorn eet zich vol en rond. œ œ œ œ

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

Ik vind het heel leuk in groep 4. We rekenen en we doen taal. Zo leuk allemaal. Ik hoop dat ik nog veel leer. Julia

Ik vind het heel leuk in groep 4. We rekenen en we doen taal. Zo leuk allemaal. Ik hoop dat ik nog veel leer. Julia We hebben de afgelopen tijd weer veel leuke activiteiten in de klas gedaan. In november was er een gezellige opa en oma middag. Het is leuk om te zien dat de opa s en oma s en de kinderen samen genieten

Nadere informatie

EEN REIS DOOR HET SCHOOLJAAR 2014-2015 VAN GROEP 1/2

EEN REIS DOOR HET SCHOOLJAAR 2014-2015 VAN GROEP 1/2 EEN REIS DOOR HET SCHOOLJAAR 2014-2015 VAN GROEP 1/2 DAG 1 VAN HET SCHOOLJAAR, IEDEREEN MOEST EVEN OP DE FOTO.. WE HEBBEN HET AFGELOPEN SCHOOLJAAR VEEL THEMA S BEHANDELD: Thema familie Thema feest Thema

Nadere informatie

Ontwikkelingskansen voor ieder kind! Kiki en de egel. Kiki en de egel. voor ouders. Kansen in kinderen

Ontwikkelingskansen voor ieder kind! Kiki en de egel. Kiki en de egel. voor ouders. Kansen in kinderen Ontwikkelingskansen voor ieder kind! voor ouders Voorwoord Dit thema gaat over de herfst. In dit seizoen zien we weer allerlei nieuwe dieren die we in de andere seizoenen niet tegen kwamen. De egel is

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Activiteitenprogramma 2014 06.01 t/m 07.02

Activiteitenprogramma 2014 06.01 t/m 07.02 Activiteitenprogramma 2014 06.01 t/m 07.02 Locatie: KDV Voorbeeld: Groep: 0-4 jaar Data Dag Competentie Activiteit 0-2jaar Activiteit 2-4 jaar 06.01 Maandag Kijk, ik maak contact, blazen maar, spelletje

Nadere informatie

Ontwikkelingskansen voor ieder kind! Een nieuw vriendje. Thema Welkom Kiki. voor ouders. Kansen in kinderen

Ontwikkelingskansen voor ieder kind! Een nieuw vriendje. Thema Welkom Kiki. voor ouders. Kansen in kinderen Ontwikkelingskansen voor ieder kind! Een nieuw vriendje Thema Welkom Kiki voor ouders Voorwoord In dit eerste thema van KIKI maakt uw kind kennis met een nieuw vriendje: Welkom Kiki. Beer Kiki beleeft

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

inhoud 8. Hoor, wie klopt daar? 10 9. Slaap kindje, slaap. 11 10. O, denneboom. 12 11. Een knalfeest 13 Filmpjes 14 Werkblad 16 Puzzel 17

inhoud 8. Hoor, wie klopt daar? 10 9. Slaap kindje, slaap. 11 10. O, denneboom. 12 11. Een knalfeest 13 Filmpjes 14 Werkblad 16 Puzzel 17 Een jaar vol feest inhoud 1 Feest 3 2 Lang zal hij leven! 4 3 Verkleden 5 4 Ei, ei, waar ben je? 6 5 Daar komt de bruid! 7 6 Beestenfeest 8 7 Boekenfeest 9 8 Hoor, wie klopt daar? 10 9 Slaap kindje, slaap

Nadere informatie

KDV VUURVOGEL. Waterpret bij de Maasstraat

KDV VUURVOGEL. Waterpret bij de Maasstraat KDV VUURVOGEL NR 3 september 2015 Weer aan de slag! We zijn alweer enkele weken op onze eigen locatie en dat voelt goed! Maar het was ook leuk op de Maasstraat. Daar hebben we 6 weken samengespeeld met

Nadere informatie

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli?

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli? INTERVIEW d.d. 28 december 2009 Coeliakiepoli Op het interview-wenslijstje van Nynke en Zara staat Dr. Luisa Mearin. Zij is kinderarts MDL in het LUMC te Leiden en heeft als eerste met haar collega s in

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Inhoudsopgave Voorwoord bladzijde 2 De Noordoostpolder bladzijde 4 Belangrijke punten bladzijde 6 Een eerlijke gemeente bladzijde 7 Goede zorg bladzijde 9 Rust op

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

in elk seizoen anders uitzien uit de seizoenen geknutselde seizoenshoek

in elk seizoen anders uitzien uit de seizoenen geknutselde seizoenshoek Seizoenen GROEP 3-4 31 80 minuten 1, 51, 54 en 55 De leerling: in elk seizoen anders uitzien uit de seizoenen geknutselde seizoenshoek seizoenen (bijlage) (verschillende kleuren) gekleurd papier bruine

Nadere informatie

dieren in de dierentuin

dieren in de dierentuin dieren in de groep 4-5 Geachte leerkracht, Dit lespakket ondersteunt u bij het voorbereiden van uw schoolreisje naar Burgers Zoo. Daarnaast kan het ook prima worden ingezet als u een thema over en of exotische

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

Nieuwsbrief Waalwijk centrum. Juli 2013

Nieuwsbrief Waalwijk centrum. Juli 2013 Nieuwsbrief Waalwijk centrum Juli 2013 De bladeren zijn weer aan het vallen: de herfst is begonnen. We genieten nog van een paar mooie zonnige najaarsdagen. Buiten valt er weer genoeg te ontdekken en beleven.

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen.

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen. Lente groep 3/4 inhoud blz Lente 3 1 Langer licht 4 2 Bollen 5 3 Wakker worden 6 4 Frisse blaadjes 7 5 Kikkerdril 8 6 Op reis 9 7 In de wei 10 8 Er op uit! 11 9 Filmpjes 12 Werkblad winter 13 Schrijf je

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek 1. Algemene informatie Eliza was here - Mr Dim - /turkije/_zuid-egeische_kust/gocek_/mr_dim.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Mr Dim - (Turkije Zuid-Egeïsche

Nadere informatie

ma di wo do vr za zo Begin thema Logeerkoffer mee

ma di wo do vr za zo Begin thema Logeerkoffer mee Augustus 0 WELKOM 7 0 7 Logeerkoffer mee 0 7 0 Deze maand beginnen we weer met het VVE programma Piramide. Piramide is een totaalprogramma waarbij alle ontwikkelingsgebieden van het kind gestimuleerd worden.

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Welke voorkeur heb jij?

Welke voorkeur heb jij? Pedagogische vaardigheden: Welke voorkeur heb jij? Als pedagogisch medewerker maak je in de omgang met de kinderen in jouw groep gebruik van verschillende pedagogische vaardigheden. Wat zijn jouw voorkeursvaardigheden

Nadere informatie

Spreekoefeningen. Oefenen voor het eerste deel van het examen spreken: Vragen beantwoorden. 1 enkele vragen. (voor het inburgeringsexamen - spreken)

Spreekoefeningen. Oefenen voor het eerste deel van het examen spreken: Vragen beantwoorden. 1 enkele vragen. (voor het inburgeringsexamen - spreken) Spreekoefeningen (voor het inburgeringsexamen - spreken) Oefenen voor het eerste deel van het examen spreken: Vragen beantwoorden. 1 enkele vragen Eet u vaak brood? Wat voor groente eet u vaak? Wat vindt

Nadere informatie

THEMA: FEEST. Peuterstart Groepen: Krabben en Kreeften. Ballonnen plakken. VVE: kringgesprek Puk is jarig,woordkaartjes bekijken Ballonnen(kleur)spel

THEMA: FEEST. Peuterstart Groepen: Krabben en Kreeften. Ballonnen plakken. VVE: kringgesprek Puk is jarig,woordkaartjes bekijken Ballonnen(kleur)spel THEMA: FEEST Dag 19/11/2018 We maken ballonnen en doen het ballonnenkleurenspel Ballonnen plakken VVE: kringgesprek Puk is jarig,woordkaartjes bekijken Ballonnen(kleur)spel We maken verlanglijstjes voor

Nadere informatie

Aan de ouders van de kinderen van groep 1en 2: Nieuwbrief voor het nieuwe thema.

Aan de ouders van de kinderen van groep 1en 2: Nieuwbrief voor het nieuwe thema. Aan de ouders van de kinderen van groep 1en 2: Nieuwbrief voor het nieuwe thema. Allereerst willen we alle ouders en kinderen een heel goed 2015 wensen. We wensen u veel gezondheid en geluk toe. We hopen

Nadere informatie

Pedagogische visie. Welkom bij Op Stoom. Zin in taart? Altijd wat te doen

Pedagogische visie. Welkom bij Op Stoom. Zin in taart? Altijd wat te doen Welkom bij Op Stoom Kwaliteit en service zijn belangrijke kenmerken van Op Stoom zodat ouders hun kinderen met een gerust hart achterlaten bij de medewerkers. We bieden liefdevolle zorg en inspiratie aan

Nadere informatie

Activiteitengids. buitenschoolse opvang Ypenburg

Activiteitengids. buitenschoolse opvang Ypenburg Activiteitengids buitenschoolse opvang Ypenburg 4 november 2013 t/m 20 december 2013 Voorwoord Hallo allemaal, Hier is het nieuwe knaloranje boekje van Leuk Ypenburg met weer allerlei superleuke workshops.

Nadere informatie

Nieske Selles-ten Brinke God kent jou! Dagboek voor kinderen 5+

Nieske Selles-ten Brinke God kent jou! Dagboek voor kinderen 5+ Nieske Selles-ten Brinke God kent jou! Dagboek voor kinderen 5+ Uitgeverij Jes! Zoetermeer Bij de productie van dit boek is gebruikgemaakt van papier dat het keurmerk Forest Stewardship Council (FSC )

Nadere informatie

Aan de wand hangen woordkaarten met betrekking tot de herfst.

Aan de wand hangen woordkaarten met betrekking tot de herfst. Herfst Nog niet zolang geleden liepen we in korte broek, kon de jas thuis blijven en was de temperatuur zelfs hoog, te hoog voor dit seizoen. Maar nu waait het, het regent en vallen de blaadjes van de

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Vaarboom

Nieuwsbrief De Vaarboom Maart 2013 Beste ouders, Wat is er de afgelopen weken weer veel gebeurd! We hebben een fantastische start gemaakt in ons nieuwe gebouw. Zowel leerkrachten en leerlingen lijken zich helemaal op hun gemak

Nadere informatie

Nieuwsbrief 18-12-2014

Nieuwsbrief 18-12-2014 Basisschool de Regenboog 18-12-2014 Nr 3 Belangrijke data Al weer bijna kerstfeest en een nieuw jaar. Een tijd om terug te kijken en te denken aan nieuwe kansen en mogelijkheden. Voor onze school zien

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Kleinschalige woon- en onderwijsvormen. Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag

Kleinschalige woon- en onderwijsvormen. Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag Kleinschalige woon- en onderwijsvormen Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag Doenersdreef Zorg Kinderen in Hilversum en Almere Sommige kinderen hebben iets bijzonders. Iets dat ze nét een beetje

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

7.5 Script en plaatjes post-test

7.5 Script en plaatjes post-test 7.5 Script en plaatjes post-test De vorige keer waren we hier om Drakie wat beter te leren praten en Drakie heeft toen een heleboel van jou geleerd. Dat vond ie heel leuk. Vandaag gaan we wat dingen die

Nadere informatie

KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN

KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN KRUISWOORDRAADSEL 1: WILDE DIEREN Vul de benamingen van onderstaande dieren in rooster 1 in. 10 3 6 18 16 12 8 23 21 22 19 5 9 17 4 15 14 20 27 1 7 2 13 26 24 25 11 KRUISWOORDRAADSEL

Nadere informatie

Doos der wijzen: opdracht één

Doos der wijzen: opdracht één Doos der wijzen: opdracht één Zet de schoenendoos voor je voet, en bekijk alle kanten goed. De bodem zie je nu helemaal niet, heb daarover geen verdriet. Neem het deksel er eens van, hoeveel kanten zie

Nadere informatie

Welkom op de eigen pagina van speelzaal Sprinkhaan, seizoen 2013 / 2014

Welkom op de eigen pagina van speelzaal Sprinkhaan, seizoen 2013 / 2014 Welkom op de eigen pagina van speelzaal Sprinkhaan, seizoen 2013 / 2014 Puk is jarig! Vieren jullie dit met ons mee? Klik hier voor de uitnodiging. Thema: Wat heb jij aan vandaag? Het thema wat heb jij

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Strandlopers en Notenkrakers

Strandlopers en Notenkrakers Week 1: 13 t/m 17 juli 2015 Maandag 13-07: Op de eerste dag van de zomervakantie gaan wij verkoeling zoeken in het water en chillen in het bubbelbad. Waar kunnen we deze elementen beter vinden dan in het

Nadere informatie

Workshop BSO Rakker-Pret.

Workshop BSO Rakker-Pret. Workshop BSO Rakker-Pret. Workshop-programma Toneel Vissen Boskunstwerk Kerstmobiel Experimenten uitvoeren Kleien Overzicht workshops Kalender 2013 Weerkalender Poppenkastpop sint of Piet Bootjes wedstrijd

Nadere informatie

Ontwikkelingskansen voor ieder kind! Boodschappen. Kansen in kinderen. Boodschappen. voor ouders. Kansen in kinderen

Ontwikkelingskansen voor ieder kind! Boodschappen. Kansen in kinderen. Boodschappen. voor ouders. Kansen in kinderen Ontwikkelingskansen voor ieder kind! voor ouders Voorwoord doen met kinderen in de supermarkt is heel leuk. Je moet alleen geen haast hebben! In het thema staat de supermarkt en alles wat je daar kunt

Nadere informatie

seizoenskleuren Kijk eens naar buiten! Hoe kun je zien welk seizoen het is? Aan de bomen, aan de

seizoenskleuren Kijk eens naar buiten! Hoe kun je zien welk seizoen het is? Aan de bomen, aan de Marlies Huijzer seizoenskleuren elk seizoen zijn kleur Kijk eens naar buiten! Hoe kun je zien welk seizoen het is? Aan de bomen, aan de bloemen, aan het weer, aan de kleren van de kinderen, én aan de kleuren

Nadere informatie