Praktijk voorbeeld 2: midi opnemen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Praktijk voorbeeld 2: midi opnemen"

Transcriptie

1 ' Bij dit praktijkvoorbeeld leer je hoe je midi informatie kunt opnemen in Sonar. Aan bod komt ondermeer: - de metronoom - Midi sporen opnemen - Loop recording - punch in en punch out Nieuw Project: Voordat we met dit projectvoorbeeld van start gaan, maak je een nieuw project aan. 1. Start Sonar op. 2. Ga naar <file-new>. 3. In de 'new project' dialoog box typ je 'Tutorial2' in. 4. Kies de 'midi tracks' template uit de lijst van sjablonen (templates). 5. Klik OK. Sonar opent nu een nieuw project, met alleen maar midi sporen daarin. Nu kunnen we een midi spoor gaan opnemen. Om dat handig (en goed in de maat) te kunnen doen, gaan we de metronoom gebruiken. Die moeten we dan eerst even instellen. Metronoom. Veel muzikanten gebruiken tijdens het opnemen een metronoom om goed in de maat te blijven, of om te voelen hoe snel de muziek eigenlijk gaat. De metronoom in Sonar gaat een beetje verder dan de gewone huis tuin en keuken metronoom die je misschien al kent. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat de metronoom alleen aan staat bij het opnemen, en niet tijdens het afspelen van een song. Je kunt instellen dat hij een aantal tellen vooraf telt voordat de opname of het afspelen start. En je kunt vrij instellen welke geluiden de metronoom gebruikt. Dat kunnen midi noten zijn, of audio files. En natuurlijk volgt de metronoom alle tempo veranderingen in een project. Je kunt de metronoom instellen via de metronoom werkbalk, die zie je hieronder. Wanneer die niet in beeld is kun je die tevoorschijn halen door naar <views-toolbars> te gaan en daar metronome aan te vinken. A B C D E F G H A. Opname count in B. Maten C. Tellen D. metronoom bij afspelen E. Metronoom bij opnemen F. Metronoom met audio G. Metronoom met midi H. Metronoom instellingen

2 We gaan nu de metronoom zo instellen dat hij met gebruik van audio files tweematen vooraf telt voordat er opgenomen gaat worden. Dit moet je doen: 1. In de metronoom werkbalk klik je op de 'count in' knop. 2. Met de '+' en '-' knoppen stel je de waarde in op '2'. 3. Zorg dat de 'metronoom bij opname' uit staat. 4. Kies de 'audio metronoom' optie. Doordat je de metronoom bij de opname uit zet, telt de metronoom alleen maar die twee maten vóóraf, en stopt de metronoom zodra de opname begint. Wanneer je liever tijdens de opname de metronoom wél hoort, moet je deze functie aan laten staan. In dit voorbeeld telt de metronoom twee maten vooraf bij een opname, maar niet bij het afspelen. Midi in- en uitgangen: We kijken even of alle midi poorten goed zijn ingesteld. 1. kies <options-midi devices> om de midi apparaten dialoogbox te openen. 2. kies hier de midi apparaten die je wilt gebruiken. Bijvoorbeeld de midi interface van je geluidskaart, of die van je midi controller of een speciale midi interface. 3. klik OK. Handige tips Tijdens het opnemen zal SONAR de rest van het project net zoals anders gewoon afspelen. Soms is het dan handig om bepaalde partijen/instrumenten die meespelen tijdelijk uit te zetten, omdat ze als je ze aan laat staan het moeilijker te horen is wat je aan het spelen bent. Wanneer je bijvoorbeeld de pianopartij wilt overdoen en de oude nog niet wilt weggooien, kun je de oude opname op 'Mute' zetten. Dat 'muten' doe je door op de knop <mute> te drukken. Maar aangezien we nu met een helemaal fris en nieuw project te maken hebben, zonder eerdere opnamen, hoeven we helemaal niets te 'muten'. Je kunt ook wat andere afspeel opties instellen zoals het tempo. Je kunt om het jezelf makkelijker te maken op een veel langzamer tempo opnemen dan dat je het uiteindelijk zal willen hebben.

3 MIDI opnemen We gaan nu een spoor opnemen in het project. Dat gaat als volgt: 1. Kijk even goed na of je midi instrument aanstaat en ook daadwerkelijk MIDI informatie verzend. 2. Als er nog geen leeg MIDI spoor in je project is, moet je dat eerst aanmaken. Dat doe je door rechtsklik in een leeg gedeelte van het 'track pane' (daar waar de sporen verschijnen als je ze hebt opgenomen) en door dan 'insert MIDI track' te kiezen. Er wordt dan een leeg midi spoor bijgemaakt. 3. Klik op de knop 'arm' van het midi spoor waarop je wilt gaan opnemen. Hiermee stel je dit spoor in om mee te gaan opnemen. Hiermee stel je automatisch in dat dit spoor op ieder midikanaal gaat opnemen. 4. Dan klik je op 'record' op de transportbalk, of op de 'r' van je computer toetsenbord. 5. Speel op je midi instrument wat je wilt opnemen. 6. Wanneer je klaar bent, druk op de spatiebalk van je computer toetsenbord, of klik op de stopknop van de transportbalk van SONAR. Als je wat gespeeld hebt, verschijnt er een nieuwe clip in het spoor waarop je hebt opgenomen. Wanneer er géén nieuwe clip verschijn, is er iets mis gegaan. Er is dan waarschijnlijk geen midi informatie ontvangen, of de midi poorten staan niet goed. Kijk in de help sectie onder het hoofdstuk 'ik kan niet opnemen met mijn MIDI instrument' voor mogelijke oorzaken en oplossingen. De opname beluisteren. We gaan de zojuist gemaakt opname afspelen. We gaan tijdens het afluisteren meteen een paar andere views openen, om eens te kijken wat die voor ons kunnen betekenen. 1. Klik op de 'herstel strip afmeting' knop zodat je alle informatie en knoppen van het opgenomen spoor kunt overzien. Misschien moet je ook nog even op de 'ALL' tab klikken, die vind je rechts onderaan bij de sporen. 2. Klik op het 'output' pijltje om de beschikbare midi uitgangen te bekijken. 3. Kies de synthesizer van je geluidskaart, als je die hebt. Anders kies je een andere midi uitgang waarvan je weet dat daar een synthesizer achter zit. Wanneer je niet de Midi uitgangen ziet, die je eigenlijk wel had verwacht, ga dan naar <options-midi devices> en zet daar de midi drivers aan die je wilt gebruiken. 4. Bij 'Ch' kun je een MIDI kanaal kiezen. 5. In het Patch veld kun je een geluid kiezen.

4 6. Nu kun je middels views verschillende manieren kiezen om je opname te bekijken. Bijvoorbeeld piano-roll, staff en event list. Je kunt ze allemaal onder of naast elkaar zetten met de functie 'tile'. 7. Om naar het begin van het project te gaan druk je op de 'w' van je computer toetsenbord, of op de 'rewind' knop in SONAR. 8. Klik op play op gebruik de spatiebalk om het afpelen te starten. De verschillende views laten allemaal dezelfde informatie, dezelfde noten zien. Maar op een andere manier. Kijk nog eens in SONAR Basisbegrippen, bij het hoofdstukje views voor een aanvullende beschrijving. Als je klaar bent met het bekijken en beluisteren van je opname, sluit je deze vensters weer af. Nog een opname maken Misschien was je eerste opname meteen de perfecte take, maar misschien ook niet. Als je de eerste opname wilt weggooien en het nog eens overdoen doe je het volgende: 1. Kies <edit-undo recording> of druk op ctrl+z om je opname ongedaan te maken. 2. Klik op rewind of gebruik de W toets om terug te gaan naar het begin. Het spoor is nog steeds klaar voor opname, dus daar hoef je niets aan te doen. 3. Klik op record of druk op de R toets. 4. Wanneer je klaar bent klik je op stop of je gebruikt de spatiebalk. Je kunt ook je volgende opname op een ander spoor opnemen. Zo kun je alle opnames bewaren en later de beste uitkiezen, of van verschillende opnames een versie samenstellen. Vergeet dan niet het nieuwe spoor in opname stand te zetten en het vorige eruit te halen. Kijk ook even bij 'In loop opnemen' voor een handige manier om meerdere takes op te nemen. Je werk bewaren. Wanneer je iets gemaakt hebt dat je wilt bewaren kun je je werk opslaan op de harddisk. 1. Kies <file-save as>. 2. Nu kun je je bestand een naam geven. Geef een naam die echt iets zegt over het project, zodat je het later gemakkelijk kunt terugvinden. Als je helemaal geen titel weet, gebruik dan bijvoorbeeld de datum in combinatie met je naam, of de plaats waar je bent. 3. Klik OK. SONAR bewaard het project onder de naam die je gegeven hebt. Vanaf nu kun je om de veranderingen in dit project te bewaren steeds save kiezen.

5 In een loop opnemen. Als je een aantal opnamen van hetzelfde gedeelte achter elkaar wilt maken, kun je SONAR laten loopen. SONAR speelt dan steeds het gehele project of een gedeelte daarvan (de loop lengte) af. Daarbij maakt SONAR bij iedere loop een nieuwe clip. Je kunt SONAR zo instellen dat iedere clip meteen op een nieuw spoor wordt gezet, of dat alle clips worden opgestapeld in één spoor. We gaan het eerste nu eens proberen. De loop voorbereiden We gaan SONAR vertellen dat er gelooped moet worden over de eerste vier maten. 1. Klik op het driehoekje bij de Snap to Grid functie, om de dialoog box te openen. Soms is dit niet zichtbaar in de werkbalk waarin de knoppen van de sporen zitten. Gebruik je muis om deze werkbalk breder te maken (verschuif de verticale balk die tussen de track werkbalk en het clip venster zit naar rechts). 2. In het 'snap to Grid' keuze menu klik je op de knop 'musical time' en je kiest 'measure' (maat) uit de keuze lijst. Bij 'Mode' kies je 'move to'. Hierna sluit je de dialoog box. 3. In de tijdmeter (bovenaan) selecteer het aantal maten dat je wilt loopen door met je muis een elastiek te slepen over de eerste vier maten. 4. Bij de 'loop' werkbalk kies je 'set loop to selection' (stel de loop in op wat ik geselecteerd heb in de tijdmeter). Hiermee stel je dus de start en eind positie van je loop in, gelijk aan de start en eindpositie van wat je met de muis hebt geselecteerd. Door op te klikken wordt de loop geactiveerd. Sporen instellen Nu gaan we het eerste spoor waar waarop gaan opnemen instellen. 1. Zet een MIDI spoor in opname modus, door de opname knop in te drukken zodat hij rood is. 2. Controleer of de MIDI instellingen kloppen (midi uitgang van het spoor moet overeenkomen met het midi instrument of de midi poort die je wilt gebruiken. Ook moeten de MIDI kanalen en zo kloppen. Je kunt ook al een klank (patch) kiezen.

6 MIDI uitgang MIDI kanaal MIDI bank MIDI patch DROPDOWN menu Dit geldt eigenlijk voor iedere MIDI opname die je gaat maken, dus ook als je in een Loop gaat opnemen. Loop recording Als laatste moeten we instellen wat SONAR met de verschillende takes moet doen. 1. Kies <transport-record options> om het 'opname optie' dialoog venster te openen. 2. Kies dan 'Store takes in separate tracks'. Nu wordt iedere keer als de loop weer vooraan begint een nieuw spoor aangemaakt waarin de volgende loop wordt opgenomen. Daarbij worden ook alle instellingen die je op het eerste spoor hebt gemaakt overgenomen. 3. Klik OK. 4. Klik 'Rewind' 5. Klik 'Record' SONAR herhaalt nu steeds de eerste vier maten en maakt bij iedere herhaling een nieuw spoor aan waarop de laatste opname geplaatst wordt. Wanneer je een laatste loop wilt wissen, kies <transport-reject Loop Take'. (laatste loop niet bewaren). 6. Om het opnemen te stoppen klik je op 'stop' of gebruik je de spatiebalk. Nu kun je alle loops onafhankelijk beluisteren door er steeds een 'solo' te schakelen. In plaats van in meerdere sporen kun je je loops ook in één spoor opnemen. Dat is bijvoorbeeld handig als je een drum ritme aan het opnemen bent.

7 'Spring-in' opnemen Veel termen in SONAR zijn eigenlijk onvertaalbaar. Het zijn woorden die we in het Nederlands ook gebruiken, en 'Punch In Recording' is daar weer een voorbeeld van. Stel je voor, je hebt een aan geniaal grenzende opname gemaakt, maar nét als het erop aan komt maak je een niet te verdoezelen fout. Het is dan zonde om de hele opname weg te gooien en met overdoen lukt het maar niet om de magie terug te krijgen van deze ene bijzondere take. Dan kan 'punch in' een uitkomst bieden. Zo werkt het: recording'. Dan zet je het spoor in opname mode en vervolgens ga je opnemen. Je kunt gewoon meespelen terwijl je de oorspronkelijke opname hoort, maar er wordt helemaal niets opgenomen. Totdat je bij het gedeelte komt wat je hebt ingesteld als Punch in. Dan gaat SONAR automatisch opnemen, jij speelt gewoon door. En aan het einde van het Punch in gebied, stopt SONAR het opnemen, maar speelt wel gewoon door. De eerdere opname is ook weer hoorbaar. Dus alleen het gedeelte dat je hebt geselecteerd voor punch in wordt opnieuw opgenomen, de rest blijft zoals het was. Punch in recording instellen 1. Ga naar <views-toolbars-record>om de opname werkbalk in beeld te krijgen. a b c d e f g a. Punch in start, b. Punch in einde, c. Punch in volgt selectie, d. Auto punch aan/uit, e. Opname modus, f. Step time opnemen, g. Opname opties 2. In de opname werkbalk klik je op de 'punch in' tijd (a) om de maat in te stellen waar de punch in opname begint. 3. Hetzelfde doe je voor de 'punch out' (b). 4. klik op de auto punch aan/uit knop (d) om de auto punch te activeren. 5. Kies 'overwrite' (vervang oude opname door de nieuwe) bij het opnamemode menu (e). 6. Zet het spoor waarop je de punch wilt toepassen klaar voor opnemen. 7. Wanneer de loop nog aan staat, zet die uit. 8. Klik terugspoelen. 9. klik opnemen. Speel je partij totdat je voorbij het punch einde bent gekomen. Dan stop je SONAR door op stop te klikken of door de spatiebalk te gebruiken. Als dat handig is kun je punch opnemen combineren met looping. Wanneer auto punch aanstaat, zie je in de tijdlijn speciale 'markers' (markeerpunten) staan die aangeven waar de punch in en punch out punten zijn. Punch in Punch out

Praktijk voorbeeld 1: het begin

Praktijk voorbeeld 1: het begin Dit voorbeeld gaat over hoe je: - een project opent en afspeelt - het project automatisch herhalend kan laten afspelen. - markers gebruikt - het tempo aanpast - tracks kan uitzetten of solo laten spelen.

Nadere informatie

Praktijk voorbeeld 3: audio opnemen

Praktijk voorbeeld 3: audio opnemen Om digitale audio op te nemen is een apparaat of instrument nodig dat op de lijningang of microfooningang van de geluidskaart is aangesloten; bijvoorbeeld een elektrische gitaar, een voorversterker of

Nadere informatie

Installatie en gebruik muziekprogramma NoteWorthy Composer

Installatie en gebruik muziekprogramma NoteWorthy Composer Installatie en gebruik muziekprogramma NoteWorthy Composer Installatie Onder de link NWC downloaden staat een programma nwcsetup.exe. Dit programma moet geinstalleerd worden op de eigen computer. Ga hiervoor

Nadere informatie

Geluidsbewerking met AUDACITY

Geluidsbewerking met AUDACITY Geluidsbewerking met AUDACITY Dit is de eenvoudige handleiding voor het project Be-Mobile. Niet alles wordt uitgelegd want het is een uitgebreid (en soms ingewikkeld) programma. AUDACITY is een gratis

Nadere informatie

Opnemen met Odeo. Inleiding

Opnemen met Odeo. Inleiding Opnemen met Odeo Inleiding In deze handleiding leert u hoe u hoe u uw stem kunt opnemen met de computer. Hiervoor hoeft u niets te downloaden en te installeren, u kunt alles online doen via de website

Nadere informatie

Uitleg van het bovenmenu:

Uitleg van het bovenmenu: Windows Media Player Open de media player via alle programma s of via een pictogram op het bureaublad Dit is een voorbeeld hoe het er ongeveer kan zien. Uitleg van het bovenmenu: Nu afspelen Mediabibliotheek

Nadere informatie

digitale ontwerp technieken SketchUp

digitale ontwerp technieken SketchUp L DOT digitale ontwerp technieken SketchUp SketchUp L 1.1 Inleiding Veel klanten van een tuinarchitect kunnen zich moeilijk verbeelden hoe de tuintekening van de architect er in werkelijkheid uit komt

Nadere informatie

Audiobestanden. maken. Inleiding

Audiobestanden. maken. Inleiding maken Audiobestanden Bron afbeelding: http://web.uvic.ca/hcmc/clipart/ Inleiding In deze handleiding leert u hoe u digitale audiobestanden kunt creëren en hoe u streaming audiobestanden van een website

Nadere informatie

STAGESCAPE M20d ADVANCED GUIDE. Firmware Version 1.20 Addendum. Rev D Line 6, Inc.

STAGESCAPE M20d ADVANCED GUIDE. Firmware Version 1.20 Addendum. Rev D Line 6, Inc. STAGESCAPE M20d ADVANCED GUIDE Rev D Firmware Version 1.20 Addendum 2013 Line 6, Inc. Inhoudsopgave Appendix D: Fader View... D 1 Fader View Werkbalk...D 2 Menu voor het toewijzen van Faders...D 3 Menu

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Basis Live Mode Functies Je kan eenvoudig camerabeelden bekijken in een layout naar keuze. Kies een layout bovenaan het scherm, in de Live Mode.

Basis Live Mode Functies Je kan eenvoudig camerabeelden bekijken in een layout naar keuze. Kies een layout bovenaan het scherm, in de Live Mode. Eindgebruiker Quick Start Guide Overzicht De exacqvision Client software bestaat uit 3 schermen: Live, Search, en Setup. Om in het gewenste scherm te geraken, klik je op het desbetreffende pictogram aan

Nadere informatie

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008 1 Handleiding Pivot Stickfigure Animator Maak je eigen animated gifjes en laat je poppetje bewegen zoals jij wilt. Je kunt je Pivot invoegen in een mailtje, je website of laten verschijnen op je desktop.

Nadere informatie

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam Beeld en geluid Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia ABC Amsterdam OCA onderwijscomputercentrum maart 2002 Deze cursus is eigendom

Nadere informatie

6. Tekst verwijderen en verplaatsen

6. Tekst verwijderen en verplaatsen 6. Tekst verwijderen en verplaatsen In deze module leert u: een stuk tekst selecteren een stuk tekst verwijderen; acties ongedaan maken en opnieuw doen; een stuk tekst vervangen; een stuk tekst verplaatsen;

Nadere informatie

GV-VMS... 3. Live beelden... 3. Content List... 4. Ontwerp... 4. Inzoomen... 5 PTZ... 5. Opgenomen beelden... 6. Content List... 6. Opzoeken...

GV-VMS... 3. Live beelden... 3. Content List... 4. Ontwerp... 4. Inzoomen... 5 PTZ... 5. Opgenomen beelden... 6. Content List... 6. Opzoeken... GEOVISION VMS INHOUD GV-VMS... 3 Live beelden... 3 Content List... 4 Ontwerp... 4 Inzoomen... 5 PTZ... 5 Opgenomen beelden... 6 Content List... 6 Opzoeken... 6 Object Search... 6 Bewaren... 8 2 GV-VMS

Nadere informatie

Snel op weg met Solid Edge ST5

Snel op weg met Solid Edge ST5 Snel op weg met Solid Edge ST5 Dit document helpt u, om na installatie van Solid Edge ST5, snel aan de slag te kunnen met de software. Beschreven staat welke instellingen u kunt aanpassen om een betere

Nadere informatie

adobe Premiére Pro CC?

adobe Premiére Pro CC? Hoe maak je een stopmotion in adobe Premiére Pro CC? MULTIMEDIATECHNOLOGIE OPDRACHT TECHNIEK Academiejaar 2013-2014 Studente: Stefanie Rondelez, 1 GMB Lector: Mevr. Ann Audenaert INHOUDSTAFEL --> Stap

Nadere informatie

QUESTI OPSTARTGIDS ALGEMENE INSTELLINGEN EN LVS

QUESTI OPSTARTGIDS ALGEMENE INSTELLINGEN EN LVS 01 - WELKOM BIJ QUESTI Welkom bij Questi. Alvorens je opstart, willen we je graag attent maken op enkele zaken. Voor je op de knop inloggen klikt, bekijk je best even de algemene filmpjes onder de knop

Nadere informatie

Download DIGIPRAAT in de Google playstore! Zoek naar eu.desmidt om DIGIPRAAT en DIGITAAL te vinden!

Download DIGIPRAAT in de Google playstore! Zoek naar eu.desmidt om DIGIPRAAT en DIGITAAL te vinden! Download DIGIPRAAT in de Google playstore! Zoek naar eu.desmidt om DIGIPRAAT en DIGITAAL te vinden! Inhoud Hoe werkt het:... 1 Aanmaken van een nieuwe groep met eigen afbeelding, tekst en spraak... 4 Instellingen...

Nadere informatie

11. Internet Explorer 8 (1)

11. Internet Explorer 8 (1) 11. Internet Explorer 8 (1) 11.1 De werkomgeving Internet Explorer, sinds Windows '98 de Browser van Microsoft, heeft in Windows 7 een nieuwe versie gekregen, namelijk versie 8. Internet Explorer openen

Nadere informatie

Als je echt interesse hebt kun je ook een compleet setje met mixer en al kopen voor redelijk weinig geld (mixer heeft ook usb interface)

Als je echt interesse hebt kun je ook een compleet setje met mixer en al kopen voor redelijk weinig geld (mixer heeft ook usb interface) Opdracht voor les 2 (is elders te lezen) Kort levensverhaal vertellen aan de hand van foto s Op de achtergrond moet je ondersteunen met muziek Daarvoor heb je een audioprogramma nodig omdat je met meerdere

Nadere informatie

Internet Explorer 7 (IE7)

Internet Explorer 7 (IE7) Internet Explorer 7 (IE7) 1. HET VENSTER Het venster van Internet Explorer 7 ziet er als volgt uit: Het venster bestaat uit volgende onderdelen: De knoppen Volgende en Vorige. Adresbalk hierin vullen we

Nadere informatie

3.4 De Wizard voor het samenvoegen

3.4 De Wizard voor het samenvoegen 3.4 De Wizard voor het samenvoegen Het hoofddocument kan een brief, maar kan ook een etiket of enveloppe zijn. Bij het samenvoegen van het hoofddocument met het gegevensbestand worden telkens de gegevens

Nadere informatie

In dit document wordt uitleg gegeven over de inrichting van formulieren binnen Trajectplanner voor

In dit document wordt uitleg gegeven over de inrichting van formulieren binnen Trajectplanner voor Formulieren In dit document wordt uitleg gegeven over de inrichting van formulieren binnen Trajectplanner voor de Functioneel beheerder. Ter verduidelijking zijn op relevante onderdelen eveneens schermvoorbeelden

Nadere informatie

Cool Edit handleiding voor gebruikers

Cool Edit handleiding voor gebruikers Cool Edit handleiding voor gebruikers 1 Programma opnemen op MP3 Opnemen van een bandprogramma in mp3 kan in beide studio s. Dit doe je met het programma Cool Edit Pro. Dubbelklik op het volgende icoontje

Nadere informatie

Symbol for Windows BlissEditor

Symbol for Windows BlissEditor Handicom Symbol for Windows BlissEditor ( Versie 4 ) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Schermopbouw van de Bliss Editor...3 2.1 Werkbalk... 3 2.2 Matrix... 4 2.3 Palet met basisvormen,

Nadere informatie

DMX LIGHTPLAYER. Inleiding...2. DMX bibliotheek...3. Kanalen programmeren...7. Sequentie creëren...11

DMX LIGHTPLAYER. Inleiding...2. DMX bibliotheek...3. Kanalen programmeren...7. Sequentie creëren...11 DMX LIGHTPLAYER Inleiding...2 DMX bibliotheek...3 Kanalen programmeren...7 Sequentie creëren...11 Inleiding De DMX LightPlayer is zeer gebruikersvriendelijk. Importeer een bestaand toestel of creëer een

Nadere informatie

Macro s. 4.2 Een macro maken

Macro s. 4.2 Een macro maken 4.2 Een macro maken Een macro is een reeks van commando s die u kunt maken en die een programma uitvoeren. Wanneer u de macro in zijn geheel uitvoert, dan worden de acties opeenvolgend uitgevoerd. Elk

Nadere informatie

Snelstart Gids. Menustructuur. Opstarten en Afsluiten. Formatteren van Disk. 72xxHVI-ST Series DVR

Snelstart Gids. Menustructuur. Opstarten en Afsluiten. Formatteren van Disk. 72xxHVI-ST Series DVR Menustructuur De menustructuur van de DS-72xxHVI-ST Serie DVR is als volgt: Opstarten en Afsluiten Het juist opstarten en afsluiten is cruciaal voor de levensduur van uw DVR. Opstarten van uw DVR: 1. Plaats

Nadere informatie

PowerPoint Instructie. Een presentatie maken met gesproken commentaar

PowerPoint Instructie. Een presentatie maken met gesproken commentaar PowerPoint Instructie Een presentatie maken met gesproken commentaar Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Geluidsinstellingen m.b.t. microfoon in Windows 7... 1 3. Stap voor stap: gesproken commentaar toevoegen...

Nadere informatie

Les 3: Het diagram voor gevorderden

Les 3: Het diagram voor gevorderden Les 3: Het diagram voor gevorderden Aangezien het diagram en het tekstscherm met elkaar zijn verbonden zult u zien dat het diagram is veranderd na uw werk in het tekstscherm. In deze les maakt u uw diagram

Nadere informatie

Gebruikershandleiding SmartPSS

Gebruikershandleiding SmartPSS Gebruikershandleiding SmartPSS Index 1. Live-beelden bekijken P3 2. Opgenomen beelden bekijken P8 3. Opgenomen beelden opslaan P15 2 1. Live-beelden bekijken 1. Om Live-beelden te bekijken opent u eerst

Nadere informatie

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print AAN DE SLAG INSTALLATIE In deze handleiding worden de stappen besproken die doorlopen worden bij het installeren van de volledige versie Communicate In Print LET OP! WANNEER U EERDER EEN VERSIE VAN IN

Nadere informatie

INSTALLATIE HANDLEIDING

INSTALLATIE HANDLEIDING INSTALLATIE HANDLEIDING SKELLET Kompellaan 11, 3600 Genk, België Inhoudsopgave 1 Software downloaden... 2 2 Software installeren... 3 3 SketchUp instellen voor Skellet... 5 3.1 Template instellen... 5

Nadere informatie

Initiatie Movie Maker

Initiatie Movie Maker Initiatie Movie Maker Wat is Movie Maker? Windows Movie Maker is een computerprogramma dat toelaat video-bestanden te bewerken. Het wordt standaard bij de besturingssystemen Windows XP, Windows ME en Windows

Nadere informatie

1. Kennismaken met Impress

1. Kennismaken met Impress 1. Kennismaken met Impress In deze module leert u: 1 Wat Impress is; 2 Impress starten; 3 Een nieuwe presentatie maken; 4 Instellingen van Impress wijzigen; 5 Opslaan en openen. 1 Wat is Impress? OpenOffice.org

Nadere informatie

Inhoudsopgave Template verhaal... 2 Eigenschappen van een pagina... 4 Achtergrond invoegen vanuit classroomsuite... 5 Achtergrond eigen database...

Inhoudsopgave Template verhaal... 2 Eigenschappen van een pagina... 4 Achtergrond invoegen vanuit classroomsuite... 5 Achtergrond eigen database... Inhoudsopgave Template verhaal... 2 Eigenschappen van een pagina... 4 Achtergrond invoegen vanuit classroomsuite... 5 Achtergrond eigen database... 9 Afbeelding toevoegen vanuit classroom... 11 Afbeelding

Nadere informatie

Inhoudsopgave" Inleiding" 2" TIP: Inlognamen op de basisschool" 3" Gereedschap - Graphics" 4" Gereedschap - Wall" 5" Gereedschap - Video" 6"

Inhoudsopgave Inleiding 2 TIP: Inlognamen op de basisschool 3 Gereedschap - Graphics 4 Gereedschap - Wall 5 Gereedschap - Video 6 Inhoudsopgave Inleiding 2 TIP: Inlognamen op de basisschool 3 Gereedschap - Graphics 4 Gereedschap - Wall 5 Gereedschap - Video 6 Publiceren en/of Opslaan 8 Pagina 1-9 Inleiding! Wat leuk dat je wilt werken

Nadere informatie

Siemens Industry Mall. Handleiding. Winkelwagenbeheer

Siemens Industry Mall. Handleiding. Winkelwagenbeheer Siemens Industry Mall Handleiding Winkelwagenbeheer Page: 1 of 22 Inhoudstafel 1 VOORWOORD...3 2 CREATIE VAN WINKELWAGENS...4 2.1 Opladen van een bestaande winkelwagen uit de Mall... 4 2.2 Selectie van

Nadere informatie

Viewlog Viewlog Interface Functiepaneel Bestanden bewaren Dmv Logboek... 5

Viewlog Viewlog Interface Functiepaneel Bestanden bewaren Dmv Logboek... 5 VIEWLOG HANDLEIDING INHOUD Viewlog... 3 1. Viewlog Interface... 4 1.1 Functiepaneel... 5 2. Bestanden bewaren... 5 2.1 Dmv Logboek... 5 2.2 Dmv Exporteren als AVI of EXE... 6 2.3 Dmv Favorieten... 7 2.4

Nadere informatie

AFO 113 Authoritybeheer

AFO 113 Authoritybeheer AFO 113 Authoritybeheer 113.1 Inleiding Authority records die gebruikt worden in de catalogusmodule kunnen via deze AFO beheerd worden. U kunt hier records opzoeken, wijzigen, verwijderen of toevoegen.

Nadere informatie

HANDLEIDING. Terug zoeken en archiveren met de Mobotix Control Center 2.2

HANDLEIDING. Terug zoeken en archiveren met de Mobotix Control Center 2.2 HANDLEIDING Terug zoeken en archiveren met de Mobotix Control Center 2.2 De event player: Selecteer een camera door het desbetreffende beeld 1 keer aan te klikken met de muis. Rondom het live beeld verschijnt

Nadere informatie

Beweging van a naar b Beweging van groot naar klein.

Beweging van a naar b Beweging van groot naar klein. 1 2 2014 Algemeen. In de film wordt veel gebruik gemaakt van animatie.er wordt bijna geen film meer gemaakt zonder special effects en animatie. Soms is het een bescheiden onderdeel en soms staat een film

Nadere informatie

Dienst Bestuur & organisatie Guimardstraat BRUSSEL DOCUMENT

Dienst Bestuur & organisatie Guimardstraat BRUSSEL DOCUMENT Dienst Bestuur & organisatie Guimardstraat 1 1040 BRUSSEL +32 2 507 07 82 www.katholiekonderwijs.vlaanderen DOCUMENT Handleiding tijdlijnen maken met TimeLine Versie 2017-11-20 1 TimeLine installeren in

Nadere informatie

10. Pagina-instellingen

10. Pagina-instellingen 10. Pagina-instellingen Voordat u begint met het schrijven van een document in het programma Writer, is het raadzaam eerst te bepalen hoe het er uiteindelijk uit moet komen te zien. In deze module leert

Nadere informatie

Verkorte Nederlandse Gebruikershandleiding

Verkorte Nederlandse Gebruikershandleiding Verkorte Nederlandse Gebruikershandleiding 1. Bediening van de DVR 1.1 Bediening met de muis De muis moet aan de ACHTERKANT van de recorder worden aangesloten op de USB ingang. Als de muis actief is dan

Nadere informatie

Cloud handleiding Versie: 1.0 Datum: 23-7-2014

Cloud handleiding Versie: 1.0 Datum: 23-7-2014 Cloud handleiding Versie: 1.0 Datum: 23-7-2014 2 Inhoud Inleiding... 5 Inrichting SequreBox Cloud... 5 1. Inloggen... 6 2. Abonnementen voeg camera toe... 8 3. Controleer beelden... 9 4. Camera Stel Alarm

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DJCONTROL INSTINCT EN DJUCED

AAN DE SLAG MET DJCONTROL INSTINCT EN DJUCED AAN DE SLAG MET DJCONTROL INSTINCT EN DJUCED INSTALLATIE Plaats de cd. Voer het installatieprogramma uit. Volg de instructies. 1 6 2 7 3 4 5 1- alans van kanaal 1-2 (mixuitgang) 2- Volume op kanaal 1

Nadere informatie

MS Word opzet verslag

MS Word opzet verslag 2014 MS Word opzet verslag F. Vonk versie 1 7-5-2014 inhoudsopgave terminologie... - 3 -... - 5 - stap 1: voorblad toevoegen... - 5 - stap 2: paginanummers op de bladzijdes zetten... - 6 - stap 3: lege

Nadere informatie

Waar pas je een WordPress menu aan?

Waar pas je een WordPress menu aan? Je navigatie-menu aanpassen in WordPress is erg eenvoudig. In deze handleiding leggen we stap voor stap uit uit hoe je een menu in je WordPress website kunt aanpassen. Waar pas je een WordPress menu aan?

Nadere informatie

Handleiding Meet-Me Conferencing

Handleiding Meet-Me Conferencing Handleiding Meet-Me Conferencing Document: Handleiding Meet-Me Conferencing Datum: 28-3-2017 Versie: 1.0 Auteur: Ingrid de Bont Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Inloggen... 4 2.1 Inloggen als gespreksleider...

Nadere informatie

Spellingscontrole bij e mailsjabloon

Spellingscontrole bij e mailsjabloon Spellingscontrole bij e mailsjabloon Om binnen Outlook 2003 en 2007 de spellingscontrole te kunnen gebruiken binnen het sjabloon moet het sjabloon als briefpapier worden ingesteld i.p.v. handtekening.

Nadere informatie

EN MET OUTLOOK AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: BASISVAARDIGHEDEN

EN MET OUTLOOK AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: BASISVAARDIGHEDEN E-MAILEN MET OUTLOOK E-MAILEN MET OUTLOOK Op www.seniorenweb.nl vind je tips en tricks over het werken met Outlook. Op http://www.gratiscursus.be/outlook_2010/ staat een gratis cursus Outlook. Beide zijn

Nadere informatie

PARTIJOPGAVE NAKTUINBOUW

PARTIJOPGAVE NAKTUINBOUW PARTIJOPGAVE NAKTUINBOUW HANDLEIDING In het kort Deze handleiding helpt u om stapsgewijs uw partijopgave te doen. Mochten er nog vragen zijn naar aanleiding van deze handleiding, dan kunt u altijd telefonisch

Nadere informatie

SMARTPHONE APPLICATIE HANDLEIDING

SMARTPHONE APPLICATIE HANDLEIDING SMARTPHONE APPLICATIE HANDLEIDING INHOUD GV Smartphone applicatie handleiding... 3 1 Enkele nota s:... 3 2 Windows Smartphone GV-MSView... 3 2.1 GV-MSView Live beelden instellen... 3 2.2 GV-MSView Opgenomen

Nadere informatie

Eocortex handleiding voor eindgebruikers

Eocortex handleiding voor eindgebruikers Eocortex handleiding voor eindgebruikers 1. Inloggen 2. Live beelden bekijken a. Grid aanpassen naar wens b. Aantal camera s selecteren c. Maximaliseren van 1 beeld d. Snapshots en quick record 3. Archief

Nadere informatie

Geluidsbewerking met AUDACITY. Deze elektrische puls wordt op ons computerscherm voorgesteld als een geluidsgolf.

Geluidsbewerking met AUDACITY. Deze elektrische puls wordt op ons computerscherm voorgesteld als een geluidsgolf. Geluidsbewerking met AUDACITY 1. Wat is geluid Van gierende banden tot trillende snaren. Alles wat geluid maakt, beweegt en verplaatst daardoor kleine beetjes lucht. Geluidsgolven kan je niet zien, maar

Nadere informatie

DVR0404 / DVR0804 handleiding Web interface v1.1

DVR0404 / DVR0804 handleiding Web interface v1.1 DVR0404 / DVR0804 handleiding Web interface v1.1 Open Internet Explorer en vul het IP adres van de recorder in, bijv: http://192.168.1.15 Het IP adres is ook te achterhalen via het menu op de recorder

Nadere informatie

WERKEN MET MAGIX CLEANING LAB

WERKEN MET MAGIX CLEANING LAB WERKEN MET MAGIX CLEANING LAB Opgemaakt met versie 2004 Bij het openen krijg je dit beeld. Magix werkt met een 3-stappen systeem. Zie knoppen 1-2-3 rechts boven Import = Opnemen Cleaning = opkuiswerk Export

Nadere informatie

Stappenplan Scannen. Hoe te scannen: Start het programma ABBYY Finereader op

Stappenplan Scannen. Hoe te scannen: Start het programma ABBYY Finereader op Stappenplan scannen Hoe te scannen: Start het programma ABBYY Finereader op Het programma ABBYY Finereader is een programma waarmee makkelijk gescand kan worden. Het zorgt voor de OCR omzetting. Dit wil

Nadere informatie

EnVivo EZ Converter. Gebruikershandleiding

EnVivo EZ Converter. Gebruikershandleiding EnVivo EZ Converter Gebruikershandleiding op met Teknihall support: 0900 400 2001 2 INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE... 4 OPMERKINGEN... 4 FUNCTIES... 5 SPECIFICATIES... 5 SYSTEEMEISEN... 5 INHOUD VAN DE VERPAKKING

Nadere informatie

Basishandleiding WordPress

Basishandleiding WordPress Basishandleiding WordPress Website: http://www.uwsite.nl Back-end: http://www.uwsite.nl/wp-admin Gebruikersnaam: uwgebruikersnaam Wachtwoord: uwwachtwoord 0. Inloggen in het gebruikersgedeelte / het back-end

Nadere informatie

DRAADLOOS HD CAMERASYSTEEM HANDLEIDING DVR-PL-NL V1.0

DRAADLOOS HD CAMERASYSTEEM HANDLEIDING DVR-PL-NL V1.0 DRAADLOOS HD CAMERASYSTEEM HANDLEIDING DVR-PL-NL V1.0 INHOUD Inleiding Benodigdheden Pagina 3 Aansluiten Stap 1: aansluiten van de recorder Pagina 4 Stap 2: aansluiten van de monitor Pagina 4 Stap 3: adapters

Nadere informatie

Wat leuk dat je wilt werken met Glogster (http://www.glogster.com)! Maar wat is het?

Wat leuk dat je wilt werken met Glogster (http://www.glogster.com)! Maar wat is het? Inhoudsopgave Inleiding! 1 TIP: Inlognamen op de basisschool! 2 Gereedschap - Graphics! 6 Gereedschap - Wall! 6 Gereedschap - Video! 8 Publiceren en/of Opslaan! 9 Inleiding Wat leuk dat je wilt werken

Nadere informatie

Audio Sporen en Clips. Kanalen, Sporen en Clips. Een spoor in clips opdelen

Audio Sporen en Clips. Kanalen, Sporen en Clips. Een spoor in clips opdelen Audio Sporen en Clips Een Audacity project kan meerdere audio sporen bevatten. Een spoor is normaal gesproken een ononderbroken sectie, zoiets als een one-take video, echter Audacity kan een spoor, binnen

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

Handleiding. Garageband imovie

Handleiding. Garageband imovie Handleiding Garageband imovie Inhoud Garageband 3 Garageband: een project aanmaken 3 Garageband: maken van geluidsspoor 3 Garageband: opnemen voice-over 4 Garageband: geluidsopname exporteren 4 imovie

Nadere informatie

2. De eerste webpagina maken

2. De eerste webpagina maken 35 2. De eerste webpagina maken Een website bestaat uit één of meer webpagina s. Bij het maken van een website bouwt u de website pagina voor pagina op. U begint met de hoofdpagina. Dat is de pagina die

Nadere informatie

Automatisering voor Financiële Dienstverleners. Werken met Queries en Merge Documenten. For more information visit our website at www.pyrrho.

Automatisering voor Financiële Dienstverleners. Werken met Queries en Merge Documenten. For more information visit our website at www.pyrrho. Automatisering voor Financiële Dienstverleners Werken met Queries en Merge Documenten For more information visit our website at www.pyrrho.com Date: Document Nr: 30 maart, 2007 UBizzMerge, Versie 4.0 Status:

Nadere informatie

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t Windows Movie maker. Inhoud 1. Installeren van Windows Movie Maker... 1 2. Vooraf rekening mee houden... 3 3. Aan de slag... 3 3.1 De werkruimte... 3 3.2 Een nieuw project starten... 4 3.3 Aanpassen van

Nadere informatie

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6 AUDACITY HANDLEIDING Voor audacity versie 1.2.6 Inhoudsopgave 1.1: Installatie 1.2: Mp3 bestanden mogelijk maken 2.1: Een bestand openen 2.2: Uitleg knoppen 2.3: Een deel selecteren 2.4: Verwijderen 2.5:

Nadere informatie

Handleiding Kaltura via Blackboard

Handleiding Kaltura via Blackboard Handleiding Kaltura via Blackboard Studenten handleiding versie 1 juni 2016 Inhoudsopgave Inloggen in Blackboard... 2 My Media... 2 Introductie My Media... 2 My Media: Add New... 5 Add New: Media Upload...

Nadere informatie

Sluit een micro aan op je computer. Zorg ervoor dat je boxen niet te luid staan anders krijg je feed-back (piepen).

Sluit een micro aan op je computer. Zorg ervoor dat je boxen niet te luid staan anders krijg je feed-back (piepen). Audacity Opnemen van een geluid met een micro. Aansluiten van de micro. Sluit een micro aan op je computer. Zorg ervoor dat je boxen niet te luid staan anders krijg je feed-back (piepen). Steek de rode

Nadere informatie

Smart Professional Surveillance System Gebruikers Handleiding Nederlands

Smart Professional Surveillance System Gebruikers Handleiding Nederlands Smart Professional Surveillance System Gebruikers Handleiding Nederlands 1 Inhoudsopgave Live view Camera... 3 Real-time beelden bekijken... 3 Record/Opnemen... 6 Snapshot/schermafdruk... 6 PTZ functie...

Nadere informatie

Handleiding Word de graad

Handleiding Word de graad Handleiding Word 2010 3de graad Inhoudsopgave Regelafstand 3 Knippen 3 Kopiëren 5 Plakken 6 Tabs 7 Pagina-instellingen 9 Opsommingstekens en nummeringen 12 Kopteksten en voetteksten 14 Paginanummering

Nadere informatie

HANDLEIDING POWERPOINT 2010

HANDLEIDING POWERPOINT 2010 HANDLEIDING POWERPOINT 2010 Ella Wynants & Caroline Nijsmans THOMAS MORE KEMPEN Turnhout Inleiding Dit zijn allerlei handelingen die je vaker zult moeten gebruiken. Je weet al een manier om dit te doen

Nadere informatie

BASIS TEKSTBEWERKING deel 2

BASIS TEKSTBEWERKING deel 2 BASIS TEKSTBEWERKING deel 2 Opslaan en openen. Opslaan. Om een tekst document te kunnen bewaren, zult u het moeten opslaan op de harde schijf van uw computer. Het blijft daar dan net zo lang staan tot

Nadere informatie

Bloggen met blogdirect

Bloggen met blogdirect Bloggen met blogdirect H1 Aanmelden en inloggen H1.1 Aanmelden Ga naar www.blogdirect.nl Klik op registeren. Onderstaand scherm verschijnt: Vul de gegevens in en klik op verzenden. Verzin een gebruikersnaam:

Nadere informatie

Stappenplan Presentatie maken - 2

Stappenplan Presentatie maken - 2 WAT IS PREZI? Je kunt op verschillende manieren een presentatie maken, onder andere met de tool Prezi. Je kunt theorie weergeven en afbeeldingen en filmpjes toevoegen. Je kunt inzoomen en draaien. Een

Nadere informatie

Herberekenen BaseCamp GPS routes Motorclub Zwolle en Omstreken

Herberekenen BaseCamp GPS routes Motorclub Zwolle en Omstreken Herberekenen BaseCamp GPS routes Motorclub Zwolle en Omstreken 0PGERICHT 29 DECEMBER 1967 1. Route via Email binnenhalen, herberekenen en sturen naar toestel. 1.1. Van Email op de computer: Open je e-mailbox

Nadere informatie

Tips & Tricks: Tip van de maand Mei 2009. NX6 User Interface

Tips & Tricks: Tip van de maand Mei 2009. NX6 User Interface Tips & Tricks: Tip van de maand Mei 2009 NX6 User Interface Door: Bas Verschuren Deze maand gaan we binnen de NX Tips&Tricks aandacht besteden aan de User Interface. Roles Met de komst van NX4 zijn de

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-15-01 Pagina s Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: In bijna alle boeken en tijdschriften die je opent, zie je dat de pagina s genummerd zijn. Het is natuurlijk

Nadere informatie

MONTAGE THEMA S IN STUDIO12 31-03-2010

MONTAGE THEMA S IN STUDIO12 31-03-2010 MONTAGE THEMA S IN STUDIO12 31-03-2010 Wat is het? Dit nieuwe item werd aan Studio12 toegevoegd om het programma aantrekkelijker te maken voor de beginner Ieder thema bestaat uit een setje van sjablonen

Nadere informatie

Met een mailing of massaverzending kunt u een groot aantal documenten verzenden naar gebruikelijke adressen, die in een gegevensbestand staan.

Met een mailing of massaverzending kunt u een groot aantal documenten verzenden naar gebruikelijke adressen, die in een gegevensbestand staan. Een mailing verzorgen Met een mailing of massaverzending kunt u een groot aantal documenten verzenden naar gebruikelijke adressen, die in een gegevensbestand staan. Voor deze techniek zijn twee bestanden

Nadere informatie

Microsoft Word Kennismaken

Microsoft Word Kennismaken Microsoft Word 2013 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Quickstart. Nero SoundTrax. Ahead Software AG

Quickstart. Nero SoundTrax. Ahead Software AG Quickstart Nero SoundTrax Ahead Software AG Informatie over copyright en handelsmerken De gebruikershandleiding bij Nero SoundTrax en de inhoud hiervan zijn beschermd door midddel van copyright en zijn

Nadere informatie

Quick Guide VivianCMS

Quick Guide VivianCMS Quick Guide VivianCMS Gastenboek creëren Versie: 1.0 Startdatum: 24 juli 2006 Datum laatste wijziging: 24 juli 2006 Opmerking: Gepubliceerd op http://www.viviancms.nl Inhoud 1 Inleiding...3 1.1 Contactformulier

Nadere informatie

Bepaal grootte van de Tekst En type bv. Copyright 2006 en klik op V in optiebalk

Bepaal grootte van de Tekst En type bv. Copyright 2006 en klik op V in optiebalk 10 april 2006 Eigen penseel definiëren (Soort stempel) Je kunt je eigen stempel maken. Open een nieuwe afbeelding 10x10 cm. en 72 pixels per inch. Achtergrond is wit. Ga naar gereedschap aangepaste vormen

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

Legal Intelligence Quick Reference Sheets

Legal Intelligence Quick Reference Sheets Legal Intelligence Quick Reference Sheets Eenvoudig zoeken Bronnenselectie Resultatenpagina Dossiers maken Dossiers indelen Attenderingen instellen Persoonlijke homepage ipad-app - downloaden en activeren

Nadere informatie

inex Client Quicksheet

inex Client Quicksheet inex Client Quicksheet Installeren Klik op het icoon StandardSetup. Het volgende scherm verschijnt: Klik op Next. Selecteer Client en klik op Next. Kies eventueel in welke map inex geïnstalleerd mag worden

Nadere informatie

PlayNow Box. 1. Uitpakken en aansluiten. 2. Afstandsbediening leren kennen. 3. Opstarten. 4. Internet instellen. 5.

PlayNow Box. 1. Uitpakken en aansluiten. 2. Afstandsbediening leren kennen. 3. Opstarten. 4. Internet instellen. 5. Pagina 1 van 24 PlayNow Box 1. Uitpakken en aansluiten 2. Afstandsbediening leren kennen 3. Opstarten 4. Internet instellen 5. In gebruik nemen 6. Een film of serie aanzetten 7. PlayNow Box besturen met

Nadere informatie

Geluid opnemen. Om te beginnen

Geluid opnemen. Om te beginnen Geluid opnemen Het opnemen van geluid met Audacity is erg gemakkelijk. Het enige dat je nodig hebt is een computer waarvan de geluidskaart een microfoon (mic) of line input heeft. Om te beginnen Voordat

Nadere informatie

Aan de slag met internet

Aan de slag met internet Aan de slag met internet Titel Aan de slag met internet Eerste druk December 2017 De module Aan de slag met Internet is een onderdeel van de WERK-portal.nl. De WERKportal.nl is een product van SBCM en

Nadere informatie

Handleiding online Factsheetmodule

Handleiding online Factsheetmodule Handleiding online Factsheetmodule Sportvissers hebben eigenlijk maar twee dingen nodig: goed viswater en een goede visstand. De zorg voor goed viswater met een goede visstand is dan ook de belangrijkste

Nadere informatie

Monteren van een STOP MOTION filmpje ADOBE PREMIER Stap 1: Hoe start je een nieuw project.

Monteren van een STOP MOTION filmpje ADOBE PREMIER Stap 1: Hoe start je een nieuw project. Monteren van een STOP MOTION filmpje ADOBE PREMIER Stap 1: Hoe start je een nieuw project. Vooraleer we beginnen met de software te gebruiken is het beter om alle programma s die we niet nodig hebben af

Nadere informatie

Voorzie iedere pagina van een titel. Je kan de titel uit het menu aanhouden. Een titel voeg je toe als volgt: 1. Klik op Element toevoegen.

Voorzie iedere pagina van een titel. Je kan de titel uit het menu aanhouden. Een titel voeg je toe als volgt: 1. Klik op Element toevoegen. Een Jimdo website Pagina s opvullen Je hebt je navigatie aangepast. Nu moet je ervoor zorgen dat de inhoud van de pagina s ook overeen komen met het menu. Om te beginnen wis je de inhoud die reeds op de

Nadere informatie

In deze handleiding wordt uitgelegd hoe een DIN kader gemaakt moet worden en hoe er nieuwe papierformaten aangemaakt moeten worden.

In deze handleiding wordt uitgelegd hoe een DIN kader gemaakt moet worden en hoe er nieuwe papierformaten aangemaakt moeten worden. DIN kader In deze handleiding wordt uitgelegd hoe een DIN kader gemaakt moet worden en hoe er nieuwe papierformaten aangemaakt moeten worden. Verschillende sheets aanmaken 1. Open de Iso Draft.dft uit

Nadere informatie

Microsoft Word Selecteren

Microsoft Word Selecteren Microsoft Word 2013 Selecteren Inhoudsopgave 3. Selecteren 3.1 Tekst selecteren 3.2 Tekst verwijderen 3.3 Kopiëren, knippen, plakken en ongedaan maken 3.4 Werken met twee documenten 3.1 Tekst selecteren

Nadere informatie

1. Introductie tot SPSS

1. Introductie tot SPSS 1. Introductie tot SPSS Wat is SPSS? SPSS is een statistisch computerprogramma dat door wetenschappers wordt gebruikt om gegevens te verzamelen, analyseren en te bewerken. Het wordt voornamelijk gebruikt

Nadere informatie