Waar je ook naartoe wil met je loopbaan...

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waar je ook naartoe wil met je loopbaan..."

Transcriptie

1 Waar je ook naartoe wil met je loopbaan... de VDAB effent het pad. versie 2010

2 De VDAB je hele loopbaan lang De tijd dat je na school bij dezelfde werkgever bleef tot je pensioen, behoort voorgoed tot het verleden. De enige zekerheid die je nu hebt, is een steeds veranderende loopbaan. Je kunt werk zoeken of werk hebben. Je kunt ander, meer of minder werk willen. Misschien ben je thuis omdat je net ontslagen bent. Of ben je na een periode tijdskrediet klaar om weer aan de slag te gaan. Wil je een opleiding volgen om je werk beter te doen of om ander werk te proberen? Zit er misschien een zelfstandig ondernemer in jou? De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) wil je een antwoord geven op alle vragen die je in je loopbaan stelt. Of je nu werk zoekt, werk hebt of werk geeft. Bij de VDAB is iedereen welkom. Schoolverlaters, kortgeschoolden, 50-plussers, allochtonen en mensen met een beperking krijgen bij de VDAB extra aandacht. De VDAB helpt je om richting te geven aan je loopbaan, op elk moment in je carrière.

3 Ik wil zelf keuzes maken over mijn loopbaan Een goede planning is het halve werk. Uitvissen welke job je wilt, werk zoeken, solliciteren, een opleiding volgen je hebt meer kans op slagen als je je goed voorbereidt. Je hoeft dit niet alleen te doen. De VDAB is er om je hierbij te ondersteunen. Weet je nog niet goed welke kant het met je loopbaan uitmoet? Je kunt bij de VDAB terecht om je hierin wegwijs te maken, via algemene informatie of een gespecialiseerde dienstverlening. Zoek je werk, dan helpt het Oriëntatiecentrum je om je mogelijkheden en kansen te ontdekken. Heb je werk maar wil je diepgaander over je huidige loopbaan nadenken, dan is loopbaanbegeleiding meer iets voor jou. Via groepswerk en individuele gesprekken zoeken we samen welke jobs het beste bij jou passen. De VDAB helpt je met een aanbod op maat. Samen met onze consulenten zoek je naar vacatures, sollicitatietips of opleidingen, waardoor je kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Het is aan jou om daar volop gebruik van te maken. Het is belangrijk dat jij zelf een beslissing neemt. De VDAB is er voor jou om je bij die keuze te helpen en je te ondersteunen in alles wat je onderneemt in je loopbaan.

4 Ik wil werk zoeken Wil je je kans wagen op de arbeidsmarkt? De VDAB doet alles om een passende job voor je te vinden. We helpen je graag snel en efficiënt. Iedereen die bij ons binnenstapt, mag rekenen op een individuele service en professionele begeleiding. Op die manier verhogen we je kansen. Laat je niet ontmoedigen als je niet direct werk vindt. Werk zoeken is lang niet altijd even gemakkelijk. Dankzij jouw inspanningen en onze ondersteuning lukt het je vast. Wie zich inschrijft, is in. Je eerste carrièrezet is je inschrijven bij de VDAB. Je kunt dat via onze website of gratis via de servicelijn Hou je identiteitskaart of je SIS-kaart bij de hand. Vanaf het moment dat je bij de VDAB ingeschreven bent, begint je zoektocht naar werk. Op basis van je dossier ontvang je vacatures via mail, sms of per brief. Zorg daarom dat je dossier zo volledig mogelijk is en meld onmiddellijk alle wijzigingen in je persoonlijke situatie. Zo krijg je de beste vacatures op maat van je profiel. Verspreid ook je cv in onze databank. Zo bereik je duizenden werkgevers tegelijk.

5 De VDAB is een Vlaamse dienst voor de begeleiding en opleiding van werkzoekenden. Verwar ons niet met de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Zij bepalen of iemand recht heeft op een werkloosheidsuitkering. Wil je een uitkering krijgen of behouden, dan is het belangrijk dat je actief zoekt naar werk. De VDAB helpt je hierbij. Ben je pas afgestudeerd of net ontslagen? Vanaf het moment dat je als afgestudeerde bent ingeschreven bij de VDAB, gaat de wachttijd in die je moet doorlopen voor je een werkloosheidsuitkering kunt krijgen. Deze wordt uitgedrukt in werkdagen, zaterdagen inbegrepen. Heb je al gewerkt en ben je ontslagen, dan hoef je geen wachttijd de doorlopen. Zoek je ander werk? Ook werknemers en zelfstandigen kunnen zich inschrijven bij de VDAB als vrije werkzoekende. Publiceer je cv op de databank en ontvang dezelfde service als alle andere werkzoekenden. Werken in binnen- en buitenland Zoek je een job dicht bij je thuis? Neem een kijkje in Werk zoeken op en klik op blader in gemeenten. Je krijgt er een overzicht van alle vacatures dicht bij jou in de buurt. Bedrijven die dringend op zoek zijn naar personeel stellen zich voor op In de rubriek Bedrijven in de kijker vind je per bedrijf een overzicht van de openstaande vacatures. Overweeg je een job in het buitenland? De jobdatabank biedt duizenden jobs binnen en buiten Europa aan. In de Europese Economische Ruimte (EER) kun je zonder werkvergunning in een ander EER-land gaan werken. Voor meer informatie kun je terecht bij je VDAB-consulent of neem een kijkje op De VDAB-jobdatabank: meer dan vacatures binnen handbereik Door onze samenwerking met andere jobsites garandeert de jobdatabank van de VDAB je het grootste vacatureaanbod in Vlaanderen. Je kunt ze raad-plegen via de VDAB-website of via onze jobcomputers in bibliotheken, VDAB-kantoren, gemeentehuizen, Werkwinkels, Zoeken in onze jobdatabank gaat eenvoudig en doeltreffend. Op basis van je beroep, studies, regio of trefwoorden vind je onmiddellijk vacatures.

6 Ik wil solliciteren Heb je een passende vacature gevonden, dan kun je solliciteren. Dat kan op verschillende manieren, met een brief en cv, telefonisch, via een sociale netwerksite of zelfs door een informeel gesprek. Er zijn tal van mogelijkheden. De VDAB biedt je de mogelijkheid om online te solliciteren via Mijn VDAB. Solliciteer online via Mijn VDAB Op Mijn VDAB kun je je gratis registreren voor een persoonlijke dienstverlening. Dat luik bestaat uit een dossiermanager en een sollicitatieruimte. In de dossiermanager kun je je officieel inschrijven als werkzoekende en zelf je dossier beheren. Vacatures zoeken doe je via de knop Mijn vacatures. Op basis van de gegevens uit je dossier ontvang je passende vacatures. In de sollicitatieruimte kun je onder andere met deze toepassingen aan de slag: Mijn cv s Maak meerdere cv s aan, geef referentiepersonen in, bewaar en bewerk je documenten en stuur ze door. Je kunt ook je cv vergelijken met dat van andere sollicitanten met hetzelfde profiel. Mijn jobs en jobmatching Match je cv automatisch met passende vacatures en bewaar de interessantste om later op te solliciteren. Mail op maat Ontvang automatisch een bericht in je mailbox of op je gsm over interessante vacatures en opleidingen. Mijn beroepsoriëntatie Weet je nog niet helemaal zeker welk beroep bij je past? Dan kun je hier de test doen. Je VDAB-consulent helpt je bij het opstellen van een professioneel en overzichtelijk cv, met ruimte voor een persoonlijke toets. Als je je cv in de cv-databank laat opnemen, bereik je moeiteloos én gratis duizenden werkgevers die de cvdatabank dag en nacht via het internet kunnen raadplegen. Zo heb je de kans dat een werkgever je rechtstreeks of via de VDAB contacteert. Dat geldt ook voor vakantiejobs. De VDAB ook voor personen met een arbeidshandicap De VDAB doet alles om een passende job te vinden voor elke werkzoekende, ook voor personen met een arbeidshandicap. Merk je dat je door langdurige problemen moeilijk een job vindt of volhoudt, dan heb je misschien gespecialiseerde hulp nodig. Die krijg je via de VDAB. De eerste stap is een officiële erkenning van je arbeidshandicap. Je VDAB-consulent helpt je daarmee verder. Hiermee heb je recht op tewerkstellingsondersteunende maatregelen om een job te vinden en om je job gemakkelijker te kunnen uitoefenen. Misschien kom je wel in aanmerking voor: De terugbetaling van aangepast gereedschap of van een aangepaste arbeidspost; Een tussenkomst in de loonkost; Een tussenkomst in de verplaatsingskosten naar het werk; Een tolk voor doven of slechthorenden; Een tewerkstelling in een beschutte werkplaats. Meer informatie vind je op

7 Ik wil een opleiding volgen Leren solliciteren voor werkzoekenden In de Jobclub kun je professioneel leren solliciteren. Hier ontdek je op een actieve manier de kneepjes van het vak: van een overtuigende sollicitatiebrief schrijven tot een goed sollicitatiegesprek voeren. De praktijkgerichte en boeiende training duurt twee weken. Tijdens deze periode mag je in onze sollicitatieruimte gratis gebruikmaken van alles wat je nodig hebt om echt te solliciteren: telefoon, pc, kopieermachine, kranten, adressenbestanden, briefpapier, enveloppen, Zelfs de postzegels zijn gratis. De Jobclubs zijn enkel toegankelijk voor werkzoekenden. Leren solliciteren voor werknemers Heb je werk, maar zoek je ander werk? Dan is de online cursus sollicitatietraining beslist iets voor jou. Surf naar ga naar de flap Opleidingen en kies voor Vind een opleiding. Vink jezelf aan als werknemer en kies als trefwoord sollicitatietraining. Je bent niet verplicht het hele pakket te volgen. Je kunt je beperken tot datgene wat je direct nodig hebt. Je bepaalt zelf waar en wanneer je leert. Het cursusmateriaal is steeds online beschikbaar en je krijgt 90 dagen toegang tot de leeromgeving. De gemiddelde leertijd van deze cursus bedraagt 30 uren. Je kunt zelfs een beroep doen op een online coach. TIP: Ook als werkzoekende kun je gratis online cursussen volgen. Hoe beter je bent opgeleid en een vak beheerst, hoe groter de kans om snel een goede job te vinden. Leren hoeft niet schools of saai te zijn. Bij de VDAB vind je honderden praktijkgerichte en boeiende opleidingen, die openstaan voor werkzoekenden, werknemers en zelfstandigen. Vergroot de kansen op een job met een opleiding Alle opleidingen verlopen in nauwe samenwerking met diverse opleidingscentra en met verschillende sectoren van de bedrijfswereld. Aan de meeste cursussen zijn stages verbonden. Zo verhoog je de kans dat je na je opleiding meteen aan de slag kunt. De VDAB beschikt over een netwerk van gespecialiseerde opleidingscentra met moderne infrastructuur. De meest geavanceerde machines, computers, media en hightechapparatuur zorgen ervoor dat je optimaal wordt voorbereid op een job in het hedendaagse arbeidscircuit. Via het internet kun je verschillende VDAB-opleidingen bij je thuis volgen. Via antwoordt een instructeur op al je vragen en taken. Zo kun je met deze vorm van webleren op korte termijn spectaculaire resultaten behalen. In overleg met je VDAB-consulent kies je de meest efficiënte opleidingsmethode. Je kunt ook opleidingsvormen combineren. Leren in een opleidingscentrum, aangevuld en afgewisseld met webleren, blijkt heel effectief. Deze mengvorm heet blended leren.

8 Vergroot je vaardigheden met een opleiding op de werkvloer Heb je voor je nieuwe job een specifieke opleiding nodig? Dan organiseert de VDAB met je toekomstige werkgever een Individuele BeroepsOpleiding. Je wordt op de werkvloer opgeleid met gegarandeerd een vast contract na een succesvolle opleiding. Een formule die zowel jou als je werkgever heel wat voordelen biedt. Vergroot je vaardigheden met een opleiding op de werkvloer.

9 Je rechten als werkzoekende De VDAB stelt alles in het werk om je rechten als werkzoekende te respecteren en tot uiting te laten komen. Recht op arbeid Je hebt recht op een job en een eerlijke kans op de arbeidsmarkt. Iedereen die bij de VDAB aanklopt, helpen we zo snel en efficiënt mogelijk. Het is onze plicht om elke werkzoekende optimaal bij te staan bij het vinden van een geschikte job. Bovendien zorgen wij ervoor dat alles wettelijk in orde is. Recht op opleiding Een opleiding vergroot je kansen om snel een job te vinden. De VDAB heeft een ruim opleidingsaanbod, aangepast aan je persoonlijke behoeften en de eisen van het bedrijfsleven. Recht op begeleiding Van zodra je bent ingeschreven, kun je van onze diensten gebruikmaken. Als je dat wil, begeleidt je VDAB-consulent je actief. Samen zoeken jullie de kortste weg naar een passende job. Want niet alleen je mogelijkheden, ook je wensen zijn belangrijk. Recht op gelijke kansen Man of vrouw, blank of zwart, arm of rijk, jong of oud, Belg of buitenlander, gelovig of niet: de VDAB is er voor iedereen. Recht op informatie Ben je ingeschreven? Dan krijg je informatie over je rechten, plichten en mogelijkheden. Recht op privacy Je persoonsgegevens worden opgenomen in het Arbeids- Markt-Informatiesysteem. Om je zo goed mogelijk te helpen bij je zoektocht naar werk, is het belangrijk dat onze medewerkers in de werkwinkel toegang hebben tot je gegevens. Wil je niet dat onze partners je dossier kunnen inkijken? Meld dat aan de servicelijn op of aan je VDAB-consulent. Recht op service De VDAB streeft naar de beste service voor elke werkzoekende. Daarom willen we luisteren. Ook als je ontevreden bent. Bel met je klachten naar Zo kunnen we de VDAB nog klantvriendelijker maken en de dienstverlening nog verbeteren. Ontevreden over de manier waarop je klacht werd behandeld? Bel de Vlaamse Ombudsman op het nummer of mail naar

10 Je plichten als werkzoekende Geen rechten zonder plichten. Naast de waaier aan rechten die je als werkzoekende beschermt, moet je ook een aantal verplichtingen nakomen. Dat is zeker het geval als je een werkloosheidsuitkering ontvangt. Zorg dat je dossier correcte informatie bevat. Laat zo snel mogelijk aan de VDAB weten als je bent verhuisd, zowel in het binnen- als naar het buitenland. Heb je werk gevonden, dan hoef je dat alleen te melden bij een deeltijdse job. Je kunt een uitnodiging ontvangen van de VDAB voor een job, opleiding of infosessie. Dat kan per sms, mail, brief of telefonisch. Je bent verplicht om hierop in te gaan. Kun je dan niet, meld dat zo snel mogelijk aan je VDAB-consulent. Je rechten als werknemer of zelfstandige Als werknemer of zelfstandige heb je bij de VDAB net dezelfde rechten als een werkzoekende, maar geen plichten. Heb je meer doorgedreven begeleiding nodig, dan verwijst een consulent je door naar een gespecialiseerde instantie op de arbeidsmarkt, zoals bijvoorbeeld loopbaanbegeleiding. Surf hiervoor naar Voor meer informatie, locaties van deze Werkwinkels en openingsuren: surf naar De VDAB, als openbare dienstenverstrekker, wil ook jou de beste service verlenen over alles wat met werk, opleiding en loopbaan te maken heeft. Helemaal gratis bovendien. Deze service vind je bij de VDAB in 26 Werkwinkels in Vlaanderen. Zij blijven bepaalde dagen in de week langer open, speciaal voor mensen die werken. Je kunt er terecht met al je vragen rond werk, opleiding en loopbaan. Je kunt er grasduinen in allerlei infobrochures of websites die met werk te maken hebben.

11 v.u.: F. Leroy, Keizerslaan 11, 1000 Brussel 2010 Wil je graag meer weten over de VDAB? Bel: (elke werkdag van 8 tot 20 uur) Ga langs bij je VDAB-consulent in je plaatselijke VDAB-kantoor of een Werkwinkel. Surf naar

de vdab je hele loopbaan lang. De VDAB steunt je op elk moment.

de vdab je hele loopbaan lang. De VDAB steunt je op elk moment. de vdab je hele loopbaan lang. De VDAB steunt je op elk moment. De VDAB je hele loopbaan lang. Je hele loopbaan bij één en dezelfde werkgever? Dat is verleden tijd. Vandaag verander je tijdens je loopbaan

Nadere informatie

Welkom! Je stopt met school en je hebt nog geen werk. Wat Nu? 24-4-2014. Transitietraject. Wie zijn wij? Verloop info

Welkom! Je stopt met school en je hebt nog geen werk. Wat Nu? 24-4-2014. Transitietraject. Wie zijn wij? Verloop info Welkom! Wie zijn wij? Verloop info Afgestudeerd, en nu? Info over onze dienst GTB Info over de ondersteuningsmaatregelen vanuit de VDAB Vragen? Heb je goed nagedacht over je beslissing? Je stopt met school

Nadere informatie

De VDAB ook. voor personen met een arbeidshandicap

De VDAB ook. voor personen met een arbeidshandicap De VDAB ook voor personen met een arbeidshandicap Onze dienstverlening op een rijtje Je bent werkzoekend, werknemer of zelfstandige en je hebt een langdurige beperking van fysieke, verstandelijke, psychische,

Nadere informatie

Afgestudeerd. en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job

Afgestudeerd. en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job Afgestudeerd en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job Alles over afstuderen Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg www.werk.belgië.be VDAB (Vlaanderen) voor kantoren

Nadere informatie

2011 Gedaan met studeren?

2011 Gedaan met studeren? Gedaan met studeren? 2011 Ik schrijf mij in als werkzoekende Ik ben geen student meer en ik zoek werk. Ik woon in het Brusselse Gewest. Het eerste wat je moet doen, is je inschrijven als werkzoekende bij

Nadere informatie

Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst!

Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst! Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst! Je gaat op zoek naar werk Je bent nog een tijdje werkzoekend Je vindt werk Je wordt ziek Wat met vakantiewerk? Schrijf je in

Nadere informatie

Afgestudeerd. en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job

Afgestudeerd. en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job Afgestudeerd en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job Alles over afstuderen Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg www.werk.belgie.be VDAB (Vlaanderen) voor kantoren

Nadere informatie

Interventiedienst Limburg Sociale interventieadviseurs

Interventiedienst Limburg Sociale interventieadviseurs Info VDAB diensten 3 Inhoud De sociale interventiedienst Verschil VDAB/RVA Inschrijving bij de VDAB Taken en werking VDAB Cv-databank werkgevers Knelpuntberoepen (VDAB) Opleidingen Website VDAB 3 Interventiedienst

Nadere informatie

Ik verlaat de school wat nu?

Ik verlaat de school wat nu? Ik verlaat de school wat nu? Je hebt geen werk? Schrijf je in bij de VDAB: Hoe? Via de website www.vdab.be Via het gratis nummer 0800/ 30 700 Via een kantoor in de buurt Wanneer? Voor 1 augustus Als je

Nadere informatie

FACULTEIT LETTEREN & WIJSBEGEERTE 13 MAART 2017

FACULTEIT LETTEREN & WIJSBEGEERTE 13 MAART 2017 FACULTEIT LETTEREN & WIJSBEGEERTE 13 MAART 2017 Programma 2 Info letteren & wijsbegeerte 3 1. Missie VDAB 2. Diploma op zak, wat nu? Inschrijven bij VDAB Beroepsinschakelingstijd Kinderbijslag en mutualiteit

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

Sollicitatietips. ACLVB Jongeren

Sollicitatietips. ACLVB Jongeren Sollicitatietips ACLVB Jongeren Waar vind je vacatures en hoe begin je aan een sollicitatiebrief? Een paar nuttige tips. Waar begin ik? Je kan natuurlijk wachten tot je ideale job uit de lucht komt vallen.

Nadere informatie

FACULTEIT LETTEREN & WIJSBEGEERTE 10 FEBRUARI 2016

FACULTEIT LETTEREN & WIJSBEGEERTE 10 FEBRUARI 2016 FACULTEIT LETTEREN & WIJSBEGEERTE 10 FEBRUARI 2016 Programma 2 Info letteren & wijsbegeerte 3 1. Missie VDAB 2. Diploma op zak, wat nu? Inschrijven bij VDAB Beroepsinschakelingstijd Kinderbijslag en mutualiteit

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Jobaanbiedingen voor u

Jobaanbiedingen voor u NATHALIE ESTHER Borluutstraat 5 9300 AALST Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding VDAB Keizerslaan 11 1000 Brussel Tel. 0800 30 700 E-mail: am@vdab.be http://www.vdab.be Uw kenmerk

Nadere informatie

FCB Loopbaanplein in vogelvlucht

FCB Loopbaanplein in vogelvlucht FCB Loopbaanplein in vogelvlucht Het FCB Loopbaanplein helpt werknemers verder in hun loopbaan. Of dat nu bij de huidige werkgever is, in de huidige branche of juist daarbuiten. De gratis zelftesten van

Nadere informatie

Wegen naar je toekomst Je gids in je zoektocht naar een diploma, opleiding of werk

Wegen naar je toekomst Je gids in je zoektocht naar een diploma, opleiding of werk Wegen naar je toekomst Je gids in je zoektocht naar een diploma, opleiding of werk Een uitgave van het Netwerk Samen tegen Schooluitval Brussel in samenwerking met Leerwinkel Brussel Je weet nog niet

Nadere informatie

WOORDZOEKER. ABVV Socialistische vakbond. ACV Christelijke vakbond. ACLVB Liberale vakbond

WOORDZOEKER. ABVV Socialistische vakbond. ACV Christelijke vakbond. ACLVB Liberale vakbond WOORDZOEKER Spel Alle kaarten worden omgekeerd op de tafel gelegd. De leerlingen mogen beurtelings twee kaartjes omdraaien. Als ze twee kaarten hebben die bij elkaar horen mogen ze deze kaarten houden.

Nadere informatie

FCB Loopbaanplein in vogelvlucht

FCB Loopbaanplein in vogelvlucht FCB Loopbaanplein in vogelvlucht Oriënteren en Profileren Het Loopbaanplein van FCB helpt werknemers verder in hun loopbaan. Of dat nu bij de huidige werkgever is, in de huidige branche of juist daarbuiten.

Nadere informatie

opleiding werkloosheid rechten arbeidskaart loon syndicaten Werk en opleiding Santé arbeidsovereenkomst werk zoeken gelijkschakeling van diploma s

opleiding werkloosheid rechten arbeidskaart loon syndicaten Werk en opleiding Santé arbeidsovereenkomst werk zoeken gelijkschakeling van diploma s rechten arbeidskaart arbeidsovereenkomst werk zoeken opleiding zelfstandige werkloosheid gelijkschakeling van diploma s loon syndicaten Werk en opleiding Santé Door te werken kan je jezelf en je familie

Nadere informatie

Inschrijving bij de VDAB

Inschrijving bij de VDAB school verlater Je hebt besloten dat de tijd van studeren voorbij is. Misschien ben je opgelucht. Maar wellicht sta je voor nieuwe verantwoordelijkheden. Voor een eigen inkomen zorgen bijvoorbeeld. Daarvoor

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Gitaar. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs.

Proefhoofdstuk Gitaar. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs. Proefhoofdstuk Gitaar Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 +32 3 292 33 30 Maak

Nadere informatie

??! Bij wie kun je terecht? Aan de slag. Take a break?

??! Bij wie kun je terecht? Aan de slag. Take a break? Aan de slag Als je werkt worden je rechten en plichten vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. Deze overeenkomst kan verschillende vormen aannemen en leg je schriftelijk vast. Lees je contract steeds aandachtig

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Rookstopconsulent. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Rookstopconsulent. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Rookstopconsulent Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Elfjulistraat 39a, 9000 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 +32 3 292 33 30

Nadere informatie

Studiefinanciering van de Vlaamse overheid?

Studiefinanciering van de Vlaamse overheid? ??! Je hebt je diploma op zak. Wellicht heb je al nagedacht over je toekomst: waar wil je naartoe? Wil je meteen je diploma verzilveren op de arbeidsmarkt? Of wil je liever nog als student door het leven

Nadere informatie

2/12/14. VDAB voor werkgevers QUIZ. Partner in rekrutering en opleiding. Matching. Filmronde VDAB-kennismaking

2/12/14. VDAB voor werkgevers QUIZ. Partner in rekrutering en opleiding. Matching. Filmronde VDAB-kennismaking 2/12/14 VDAB voor werkgevers Matching Partner in rekrutering en opleiding (google) QUIZ (Google) Filmronde VDAB-kennismaking VDAB Beleidsraamwerk uitdagingen voor de toekomst 1 Filmvragen Een opwarmertje

Nadere informatie

onze opleidingen zetten je op de juiste weg VDAB-opleidingen bij partners Versie 2012/2013

onze opleidingen zetten je op de juiste weg VDAB-opleidingen bij partners Versie 2012/2013 onze opleidingen zetten je op de juiste weg VDAB-opleidingen bij partners Versie 2012/2013 3 op 4 cursisten vinden een job na een opleiding bij de VDAB en zijn partners. (elke werkdag van 8 tot 19u) welkom

Nadere informatie

Zondag 12 februari 2012 Ups & Downs vzw

Zondag 12 februari 2012 Ups & Downs vzw Terug aan het werk?! Zondag 12 februari 2012 Ups & Downs vzw Inhoud 1. Voorstelling Vlaams Patiëntenplatform vzw 2. Solliciteren 3. Redelijke aanpassingen 4. Ondersteuningsmaatregelen 5. Toegelaten arbeid

Nadere informatie

Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014

Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014 Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014 algemeen 2 Algemene principes 3 PARTIJEN BIJ UITZENDARBEID Volwaardig werk = rechten en plichten Werk zoeken via uitzend? Snel, ervaring, CV, korte opeenvolgende

Nadere informatie

V.U Marc Parasie p/a Dijkstraat 59, 9200 Dendermonde. Mijn VDAB online Leer meer over mijn VDAB via VDAB online

V.U Marc Parasie p/a Dijkstraat 59, 9200 Dendermonde. Mijn VDAB online Leer meer over mijn VDAB via VDAB online V.U Marc Parasie p/a Dijkstraat 59, 9200 Dendermonde Mijn VDAB online Leer meer over mijn VDAB via VDAB online Je hebt nu meer zicht op de mogelijkheden van mijn VDAB dossier en de Sollicitatieruimte.

Nadere informatie

Dienstverleningsmodel 2020: naar een futureproof Serr inn VDAB

Dienstverleningsmodel 2020: naar een futureproof Serr inn VDAB Dienstverleningsmodel 2020: naar een futureproof Serr inn VDAB 30 11 2018 DVL2020, onze ambities... 1 meer klanten bereiken: van 240.000 werkzoekenden naar 4 miljoen Vlamingen. Ons klantenbereik wordt

Nadere informatie

SPOT EEN JOB! Vacatures zoeken. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

SPOT EEN JOB! Vacatures zoeken. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS SPOT EEN JOB! Wie zoekt die vindt! Er zijn veel manieren om vacatures te vinden. In dit lespakket worden de jongeren aan het werk gezet om via verschillende kanalen vacatures te vinden: kranten, internet,

Nadere informatie

Personal branding op de arbeidsmarkt: vermarkt je carrière

Personal branding op de arbeidsmarkt: vermarkt je carrière Personal branding op de arbeidsmarkt: vermarkt je carrière TRAININGSPROGRAMMA VIER WORKSHOPS De wereld verandert snel en dat is van invloed op ieders plaats en functioneren op de arbeidsmarkt. We maken

Nadere informatie

15/01/16. Doelen. Vacature vinden. Waar? Hoe en waar vind ik een passende vacature?

15/01/16. Doelen. Vacature vinden. Waar? Hoe en waar vind ik een passende vacature? Medefinanciering door Doelen Hoe en waar vind ik een passende vacature? Hoe kies ik een passende vacature Hoe maak ik een CV dat werkt? Hoe maak ik een sollicitatiebrief waarmee ik eruit spring? Solliciteren

Nadere informatie

Employee Support en Menea

Employee Support en Menea Employee Support en Menea Sinds de aankondiging in april heb je de adviseurs van Employee Support bij Philip Morris kunnen zien om jou en je collega's te ondersteunen en bij te staan. Gelukkig hebben veel

Nadere informatie

START OCMW ABVV ACLVB

START OCMW ABVV ACLVB WOORDENDOMINO Spel Elke leerling krijgt evenveel kaartjes. De leerling met start legt de beginkaart op tafel. Wie bij het woord op de dominokaart het juiste logo kan aanleggen mag verder spelen. Hij/zij

Nadere informatie

Wegwijs in de social profit

Wegwijs in de social profit 8/10/2015 Trefdag Gent Wegwijs in de social profit SPREKER: Tine Winnelinckx - VIVO Wegwijs in de social profit Even kennismaken? ONDERWIJS ARBEIS- MARKT LEVENSLANG LEREN DIVERSITEIT FOSEN SAINCTELETTESQUARE

Nadere informatie

De opvolging van je zoektocht naar werk

De opvolging van je zoektocht naar werk De opvolging van je zoektocht naar werk Klassieke procedure > Hoe vermijd je sancties? > Wat moet je doen? > Vraag de nodige informatie! www.aclvb.be Als werkloze heb je een aantal verplichtingen. Zo moet

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

Agenda Missie VDAB Diploma op zak, wat nu? Inschrijven bij VDAB Beroepsinschakelingstijd Jeugdvakantie Rechten en plichten Wat zijn mijn kansen?

Agenda Missie VDAB Diploma op zak, wat nu? Inschrijven bij VDAB Beroepsinschakelingstijd Jeugdvakantie Rechten en plichten Wat zijn mijn kansen? WELKOM! 1 Agenda Missie VDAB Diploma op zak, wat nu? Inschrijven bij VDAB Beroepsinschakelingstijd Jeugdvakantie Rechten en plichten Wat zijn mijn kansen? Hoe kan VDAB je ondersteunen? 2 MISSIE Missie

Nadere informatie

1. Wat is een tewerkstellingscel?

1. Wat is een tewerkstellingscel? Je wordt geconfronteerd met een collectief ontslag. Dat roept heel wat vragen op. De sociaal interventieadviseur probeert je hierbij zo goed mogelijk verder te helpen via infosessies en individuele gesprekken.

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Spaans. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs.

Proefhoofdstuk Spaans. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs. Proefhoofdstuk Spaans www.centrumvoorafstandsonderwijs.be www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat

Nadere informatie

Levenslang. leren. Leer wat je wil, wanneer je wil

Levenslang. leren. Leer wat je wil, wanneer je wil Levenslang leren Leer wat je wil, wanneer je wil Alles over levenslang leren Tweedekansonderwijs Vlaanderen www.tweedekansonderwijs.be Opleidingen voor Volwassenen www.wordwatjewil.be www.onderwijsvlaanderen.be

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Spaans voor beginners. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Spaans voor beginners. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Spaans voor beginners www.centrumvoorafstandsonderwijs.be www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050

Nadere informatie

ONDERWIJS HOOGSTRATEN ZIN OM EEN VAK TE LEREN? SEPTEMBER 2014 TOT EN MET JANUARI 2015. Kijk op pagina 6. Stephen Vincke - FOD Justitie

ONDERWIJS HOOGSTRATEN ZIN OM EEN VAK TE LEREN? SEPTEMBER 2014 TOT EN MET JANUARI 2015. Kijk op pagina 6. Stephen Vincke - FOD Justitie ONDERWIJS HOOGSTRATEN SEPTEMBER 2014 TOT EN MET JANUARI 2015 Stephen Vincke - FOD Justitie ZIN OM EEN VAK TE LEREN? Kijk op pagina 6. 1 COMPUTER STARTERSCURSUS COMPUTER Wil je graag meer weten over de

Nadere informatie

Geef een jongere een kans met een instapstage, omdat instappen werkt, 1

Geef een jongere een kans met een instapstage, omdat instappen werkt, 1 Geef een jongere een kans met een instapstage, omdat instappen werkt, 1 infodocument werkgever 2015 Wil je een schoolverlater zonder diploma secundair onderwijs kansen bieden om onze sector te leren kennen

Nadere informatie

VAN UNIEF / HOGESCHOOL NAAR WERK!

VAN UNIEF / HOGESCHOOL NAAR WERK! VAN UNIEF / HOGESCHOOL NAAR WERK! Diploma (bijna) op zak?! Je hebt al een stapje voor : Jouw kansen op werk verhogen met een masterdiploma! je hebt al wat bewezen : doorzettingsvermogen, stof kunnen verwerken,

Nadere informatie

SPOT EEN JOB! Op bezoek bij een interimkantoor. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

SPOT EEN JOB! Op bezoek bij een interimkantoor. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS SPOT EEN JOB! Wie zoekt die vindt! Er zijn veel manieren om vacatures te vinden. In dit lespakket worden de jongeren aan het werk gezet om via verschillende kanalen vacatures te vinden: kranten, internet,

Nadere informatie

Onderstaand krantenartikel kan eventueel gebruikt worden om het toenemende belang van elektronische databanken aan te tonen.

Onderstaand krantenartikel kan eventueel gebruikt worden om het toenemende belang van elektronische databanken aan te tonen. 5.6 Vaardigheden verzameld: slim solliciteren Deze Vaardigheden verzameld is opgevat als een (ietwat aangepaste) webquest. Dat betekent dat de leerlingen zelfstandig alle opdrachten doorlopen en gebruikmaken

Nadere informatie

Duaal leren, dat is vaardigheden ontwikkelen op school én op de werkvloer. Dat biedt heel wat voordelen voor alle partijen. Als jongere vind je na je

Duaal leren, dat is vaardigheden ontwikkelen op school én op de werkvloer. Dat biedt heel wat voordelen voor alle partijen. Als jongere vind je na je Duaal leren Duaal leren, dat is vaardigheden ontwikkelen op school én op de werkvloer. Dat biedt heel wat voordelen voor alle partijen. Als jongere vind je na je studies sneller een job én ben je helemaal

Nadere informatie

Individuele Reïntegratie Overeenkomsten (IRO)

Individuele Reïntegratie Overeenkomsten (IRO) // NOMIA CONSULTANTS Routeplanner naar Werk Individuele Reïntegratie Overeenkomsten (IRO) Zit u in de WW of WAO dan is het nu mogelijk uw eigen reïntegratiebureau te kiezen. Ook kunt u naar Nomia overstappen

Nadere informatie

Levenslang. leren. Leer wat je wil, wanneer je wil

Levenslang. leren. Leer wat je wil, wanneer je wil Levenslang leren Leer wat je wil, wanneer je wil Alles over levenslang leren Volwassenenonderwijs http://onderwijs.vlaanderen.be/ cursisten Tweedekansonderwijs Vlaanderen www.tweedekansonderwijs.be Opleidingen

Nadere informatie

Lesgeven in Antwerpen

Lesgeven in Antwerpen Lesgeven in Antwerpen Onderwijstalent.be wijst de weg Je leert om verder te kijken dan de punten Je moet echt om de kinderen geven, kansen aanbieden, op alle vlakken, elke dag opnieuw. Werken als leraar

Nadere informatie

LIJST MET AFKORTINGEN EN BEGRIPPEN

LIJST MET AFKORTINGEN EN BEGRIPPEN Schoolverlaterswegwijs Editie 2012 1 LIJST MET AFKORTINGEN EN BEGRIPPEN ABVV: Algemeen Belgisch Vakverbond ACLVB: Algemene Centrale der Liberale Vakbonden ACV: Algemeen Christelijk Vakverbond BIT: Beroepsinschakelingstijd

Nadere informatie

Welkom. bij OCMW Antwerpen

Welkom. bij OCMW Antwerpen Welkom bij OCMW Antwerpen 1 Onthaalbrochure_klanten.indd 1 25/08/15 16:52 2 Onthaalbrochure_klanten.indd 2 25/08/15 16:52 Inhoud Wat is een OCMW? 4 Waar is het OCMW? 4 Wie kan hulp vragen? 4 Hoe vraag

Nadere informatie

Socioprofessionele reïntegratie. Conny Daens, GTB

Socioprofessionele reïntegratie. Conny Daens, GTB Socioprofessionele reïntegratie Conny Daens, GTB GTB - dienst, vzw die vanuit de werkwinkels heel nauw samenwerkt met VDAB binnen een samenwerkingsakkoord voor personen met een werkvraag. - Onderscheidt

Nadere informatie

Kennismaking met 'Mijn Loopbaan' als portfolio voor je leerlingen - Google Documenten. Mijn loopbaan

Kennismaking met 'Mijn Loopbaan' als portfolio voor je leerlingen - Google Documenten. Mijn loopbaan Mijn loopbaan Opdracht : Vul je dossier volledig aan in Mijn Loopbaan. Persoonlijke pagina 1. Banner met persoonlijke gegevens Je ziet 3 onderdelen : status inschrijving, publica e CV, profiel. Bij de

Nadere informatie

Wat kies jij? Wegwijzer in het fasemodel

Wat kies jij? Wegwijzer in het fasemodel Wat kies jij Wegwijzer in het fasemodel Van inkomen naar inkomen dit helpt PostNL helpt je op verschillende manieren. Met name via een financiële vergoeding, begeleiding van werk naar werk door Mobility

Nadere informatie

Netwerken vanuit je hart

Netwerken vanuit je hart LinkedIn Tips: Zorg voor een optimaal goed professioneel uitziend profiel Kies voor een duidelijke professionele foto Ben je op zoek naar werk? Laat dat duidelijk zien in je profiel door woorden te gebruiken

Nadere informatie

Interim als opstap voor. Young Graduates. Régis Birgel Jobat Career Launch 27/03/2013

Interim als opstap voor. Young Graduates. Régis Birgel Jobat Career Launch 27/03/2013 Interim als opstap voor Young Graduates. Régis Birgel Jobat Career Launch 27/03/2013 AGENDA 1. De arbeidsmarkt in cijfers. 2. Wat is uitzendarbeid? 3. Wanneer doen bedrijven beroep op een uitzendkracht?

Nadere informatie

+ 20 Ik ben jong, werkzoekende en potverdikkemme ik wil een job!!!!

+ 20 Ik ben jong, werkzoekende en potverdikkemme ik wil een job!!!! + 20 Ik ben jong, werkzoekende en potverdikkemme ik wil een job!!!! Doel: De jongeren bewust maken van de desastreuze gevolgen van de nieuwe maatregelen van minister Frank Vandenbroucke omtrent activering

Nadere informatie

Routeplanner voor jong talent

Routeplanner voor jong talent Routeplanner voor jong talent HOE GERAAK JE VAN DE SCHOOL NAAR JE EERSTE JOB? Afstuderen, werk zoeken en vinden, je eerste loon, een nieuwe stap in je leven Maar! Er komt heel wat bij kijken. Je sociaal

Nadere informatie

MEEST GEMAAKTE FOUTEN IN HET CV

MEEST GEMAAKTE FOUTEN IN HET CV DE 5: MEEST GEMAAKTE FOUTEN IN HET CV Een handleiding vol met tips over het opstellen van een duidelijk en goed cv. L1NDA 1 Introductie Als je gaat solliciteren is een spetterend CV essentieel. Het is

Nadere informatie

Studiek e uze. Neem je tijd voor belangrijke stappen!

Studiek e uze. Neem je tijd voor belangrijke stappen! Studiek e uze Neem je tijd voor belangrijke stappen! Alles over studiekeuze Vlaamse infolijn - Onderwijs tel. 1700 (gratis nummer) Onderwijskiezer www.onderwijskiezer.be Departement Onderwijs www.ond.vlaanderen.be

Nadere informatie

Studiegids. Praktijkroutes Praktijkgestuurd leren binnen bedrijven. Maatwerk Geef je eigen opleiding vorm

Studiegids. Praktijkroutes Praktijkgestuurd leren binnen bedrijven. Maatwerk Geef je eigen opleiding vorm Studiegids Praktijkroutes Praktijkgestuurd leren binnen bedrijven Maatwerk Geef je eigen opleiding vorm Persoonlijke + Meer dan alleen beroepsgericht Studiegids Praktijkroutes 2015-2016 Friesland College

Nadere informatie

C3 werkt! biedt perspectief

C3 werkt! biedt perspectief C3 werkt! biedt perspectief Beeld: Afra Klinkenberg Sta je aan het begin van je carrière, ben je een ervaren professional, of sta je je op het het punt een een nieuwe uitdaging aan aan te te gaan? gaan?

Nadere informatie

"Wat wil ik bereiken in mijn werk? Wil ik bij mijn huidige werkgever blijven? Ga ik mij oriënteren op ander werk? Hoe bereik ik mijn doel?

Wat wil ik bereiken in mijn werk? Wil ik bij mijn huidige werkgever blijven? Ga ik mij oriënteren op ander werk? Hoe bereik ik mijn doel? FNV Loopbaanadvies Waarom? "Wat wil ik bereiken in mijn werk? Wil ik bij mijn huidige werkgever blijven? Ga ik mij oriënteren op ander werk? Hoe bereik ik mijn doel?" Houden dit soort vragen u bezig, dan

Nadere informatie

UWV en School Ex Elize de Bar

UWV en School Ex Elize de Bar UWV en School Ex Elize de Bar 9 december 2013 Brief voor de jongere Beste MBO-afgestudeerde, Ben je op zoek naar werk? UWV helpt je daarbij op weg via www.werk.nl. Op werk.nl kun je werk zoeken, informatie

Nadere informatie

Cursusgids - Social Medi lessen. Eerste druk November 2015. Digitaal Leerplein. Website: www.digitaalleerplein.nl E-mail: info@digitaalleerplein.

Cursusgids - Social Medi lessen. Eerste druk November 2015. Digitaal Leerplein. Website: www.digitaalleerplein.nl E-mail: info@digitaalleerplein. Titel Cursusgids - Social Medi lessen Eerste druk November 2015 Auteur Fred Beumer Digitaal Leerplein Website: www.digitaalleerplein.nl E-mail: info@digitaalleerplein.nl Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

23/12/15. Doelen. Agenda. Organisatie VDAB? VDAB & Gespecialiseerd netwerk

23/12/15. Doelen. Agenda. Organisatie VDAB? VDAB & Gespecialiseerd netwerk Medefinanciering door Doelen Vertrouwd raken met verschillende spelers die je kunnen ondersteunen bij je zoektocht naar werk Weten bij welke speler je terecht kan met welke vragen en voor welke ondersteuning

Nadere informatie

Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!?

Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!? Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!? Op cursus met KEI-JONG vzw is... op stap gaan bijleren nieuwe mensen Bijleren op een plezante manier. Nieuwe dingen uitproberen. Nieuwe mensen leren

Nadere informatie

De meest gestelde sollicitatievragen

De meest gestelde sollicitatievragen De meest gestelde sollicitatievragen Vertel eens iets meer over jezelf? Wat kan je vermelden: Naam Woonplaats Studies Werkervaring Motivatie Positieve eigenschappen Gebruik eventueel je cv als leidraad

Nadere informatie

Stappenplan Hoe schrijf ik me in voor een opleiding aan de HAN?

Stappenplan Hoe schrijf ik me in voor een opleiding aan de HAN? Stappenplan Hoe schrijf ik me in voor een opleiding aan de HAN? Wil je je aanmelden voor een opleiding bij de HAN? Meld je dan aan via Studielink. Studielink is de online inschrijfapplicatie voor het Nederlandse

Nadere informatie

Op zoek naar vrijwilligerswerk?

Op zoek naar vrijwilligerswerk? Op zoek naar vrijwilligerswerk? Handleiding voor het online zoeken naar en direct reageren op vacatures Wanneer je vrijwilligerswerk zoekt is onze website dé plek om een kijkje te nemen. Wij hebben een

Nadere informatie

AFGESTUDEERD? WAT NU?!

AFGESTUDEERD? WAT NU?! AFGESTUDEERD? WAT NU?! Je hebt je diploma op zak, maar wat nu? Weet je al of je werk wil zoeken, verder wil studeren of misschien naar het buitenland trekt? En hoe pak je dit dan best aan? Heb je nog recht

Nadere informatie

www.desocialekaart.be Fiches claimen en beheren als fichebeheerder

www.desocialekaart.be Fiches claimen en beheren als fichebeheerder Fiche claimen www.desocialekaart.be Fiches claimen en beheren als fichebeheerder Ben je nog geen fiche-eigenaar en wil je dit worden? Neem eerst een kijkje in het Dashboard van je profiel bij Mijn fiches

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk. Wie kan er op jou rekenen?

Vrijwilligerswerk. Wie kan er op jou rekenen? Vrijwilligerswerk Wie kan er op jou rekenen? Alles over vrijwilligerswerk Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk tel. 03 218 59 01 www.vrijwilligersweb.be www.vrijwilligerswetgeving.be Provinciale Steunpunten

Nadere informatie

Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin)

Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin) Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin) Lay-out Bob Snel (trainer ATC Amstelduin) Document Versie maart 2007 Meer informatie E-mail:

Nadere informatie

Geen boeken meer. Je verlaat de school Werkloos of werken?

Geen boeken meer. Je verlaat de school Werkloos of werken? Afgestudeerd en nu? Afgestudeerd en nu? Eerst en vooral een feestje, want dat heb je verdiend! En dan ga je nadenken over je toekomst en dan komen de vragen. Hoe dan ook er zijn een aantal zaken waar je

Nadere informatie

AFGESTUDEERD? WAT NU?!

AFGESTUDEERD? WAT NU?! AFGESTUDEERD? WAT NU?! Je hebt je diploma op zak, maar wat nu? Weet je al of je werk wil zoeken, verder wil studeren of misschien naar het buitenland trekt? En hoe pak je dit dan best aan? Heb je nog recht

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Arabisch

Proefhoofdstuk Arabisch Proefhoofdstuk Arabisch www.centrumvoorafstandsonderwijs.be www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat

Nadere informatie

5 Tips Voor Meer Sollicitatiesucces Snel en eenvoudig 5 stappen in de goede richting

5 Tips Voor Meer Sollicitatiesucces Snel en eenvoudig 5 stappen in de goede richting 5 Tips Voor Meer Sollicitatiesucces Snel en eenvoudig 5 stappen in de goede richting E-book geschreven door Sollicitatiedokter.nl Inhoudsopgave 1. Behandel solliciteren als een baan... pagina 1 2. Wees

Nadere informatie

afgestudeerd? wat nu?!

afgestudeerd? wat nu?! afgestudeerd? wat nu?! Je hebt je diploma op zak, maar wat nu? Weet je al of je werk wil zoeken, verder wil studeren of misschien naar het buitenland trekt? En hoe pak je dit dan best aan? Heb je nog recht

Nadere informatie

werkblad en computers met internetaansluiting

werkblad en computers met internetaansluiting SPOT EEN JOB! Wie zoekt die vindt! Er zijn veel manieren om vacatures te vinden. In dit lespakket worden de jongeren aan het werk gezet om via verschillende kanalen vacatures te vinden: kranten, internet,

Nadere informatie

Spottofy.nl. Handleiding deelnemer

Spottofy.nl. Handleiding deelnemer Spottofy.nl Handleiding deelnemer 1 2 Inleiding Aanhetwerk.nu is een online test- en- matchsysteem waarin jouw persoonlijke competenties getest en gematcht worden tegen de bestpassende functie. Deze handleiding

Nadere informatie

Werkplekleren P r o v i n ciale N e t werkdag 2 oktober 2 0 1 4

Werkplekleren P r o v i n ciale N e t werkdag 2 oktober 2 0 1 4 Werkplekleren P r o v i n ciale N e t werkdag 2 oktober 2 0 1 4 1. Wat is werkplekleren? 2 Werkplekleren Organiseren van leeractiviteiten die gericht zijn op het aanleren en toepassen van algemene, arbeids-

Nadere informatie

Jobbank Zuiddag 2012. Handleiding voor leerkrachten

Jobbank Zuiddag 2012. Handleiding voor leerkrachten Jobbank Zuiddag 2012 Handleiding voor leerkrachten Inhoudstafel Account aanmaken School inschrijven Collega s uitnodigen Leerlingen opvolgen Tips voor opvolging leerlingen Om de school in te schrijven,

Nadere informatie

Ons vormingsboekje VOORJAAR 2016

Ons vormingsboekje VOORJAAR 2016 Ons vormingsboekje VOORJAAR 2016 M e e r i n f o : d e n t r a v o o 0 1 4 / 6 8. 7 1. 9 3 1 Voor wie? JE BENT NOOIT TE OUD OM TE LEREN! Voor alle mensen die willen bijleren! Waarom? Om te groeien als

Nadere informatie

Als ik mijn baan kwijtraak. Voorkom dat u werkloos wordt Hoe komt u weer aan werk? Wat moet u doen voor een WW-uitkering?

Als ik mijn baan kwijtraak. Voorkom dat u werkloos wordt Hoe komt u weer aan werk? Wat moet u doen voor een WW-uitkering? Als ik mijn baan kwijtraak Voorkom dat u werkloos wordt Hoe komt u weer aan werk? Wat moet u doen voor een WW-uitkering? Werk boven uitkering UWV verstrekt tijdelijk inkomen in het kader van wettelijke

Nadere informatie

Spel Nabespreking Begrippen voor de leerkracht

Spel Nabespreking Begrippen voor de leerkracht MEMORY Spel Alle kaarten worden omgekeerd op de tafel gelegd. De leerlingen mogen beurtelings twee kaartjes omdraaien. Als ze twee kaarten hebben die bij elkaar horen mogen ze deze kaarten houden. Wie

Nadere informatie

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer 10 GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer www.fokjeritsma.nl info@fokjeritsma.nl 2 Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wees je bewust van je doel... 6 Bellen: een uitstekend instrument... 6 Systeem... 7

Nadere informatie

Jobbank Zuiddag 2012. Handleiding voor leerlingen

Jobbank Zuiddag 2012. Handleiding voor leerlingen Jobbank Zuiddag 2012 Handleiding voor leerlingen Inhoudstafel Account aanmaken Job zoeken in de jobbank Je wordt aanvaard voor een job Post je job op Facebook Je wordt geweigerd voor een job Een werkgever

Nadere informatie

SOLLICITEREN EN NETWERKEN (21)

SOLLICITEREN EN NETWERKEN (21) SOLLICITEREN EN NETWERKEN (21) Het is belangrijk dat je kan aantonen dat je intensief naar werk zoekt. Zoek passende vacatures (3) Professionaliseer je contactgegevens (1) Toon aan dat je werk zoekt Ontvang

Nadere informatie

Gedaan met studeren? PLAN JE TOEKOMST DOE DE TEST WERK ZOEKEN MIJN MAP BEREID JE SOLLICITATIE- GESPREK!... KLAAR OM NAAR HET BUITENLAND HOEVER STA JE

Gedaan met studeren? PLAN JE TOEKOMST DOE DE TEST WERK ZOEKEN MIJN MAP BEREID JE SOLLICITATIE- GESPREK!... KLAAR OM NAAR HET BUITENLAND HOEVER STA JE Gedaan met studeren? PLAN JE TOEKOMST DOE DE TEST ALLES WAT JE ALTIJD AL WILDE WETEN OVER WERK ZOEKEN MIJN MAP MIJN HULPMIDDEL BIJ MIJN ZOEKTOCHT NAAR WERK IK KLASSEER ER AL MIJN NUTTIGE DOCUMENTEN EN

Nadere informatie

Ik heb een klacht. uwv.nl werk.nl. Als u niet tevreden bent over UWV. Wilt u meer weten?

Ik heb een klacht. uwv.nl werk.nl. Als u niet tevreden bent over UWV. Wilt u meer weten? uwv.nl werk.nl Ik heb een klacht Als u niet tevreden bent over UWV Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie over de klachtenprocedure bij UWV. Als u na het lezen nog vragen heeft, kijk

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB. boekhouden en informatica WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB. boekhouden en informatica WWW.VOORBEREIDINGSJAAR. ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN boekhouden en informatica IN ÉÉN SCHOOLJAAR KLAAR OM TE STUDEREN IN HET NEDERLANDS WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.BE Ik

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk leven

Voorstelling Onafhankelijk leven Voorstelling Onafhankelijk leven Inhoudsopgave 1. Wat is Onafhankelijk leven?... 3 2. Waarom is Onafhankelijk Leven belangrijk?... 4 3.1. Met een persoonlijk assistentie budget (PAB) kan je onafhankelijk

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Portugees voor gevorderden.

Proefhoofdstuk Portugees voor gevorderden. Proefhoofdstuk Portugees voor gevorderden www.centrumvoorafstandsonderwijs.be www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125,

Nadere informatie

Outplacement: voor de werknemer

Outplacement: voor de werknemer Outplacement: voor de werknemer Ontslag: een keerpunt voor werkgever en werknemer De aanleiding tot outplacement is een ontslag. Dat kan zijn door een reorganisatie of omdat werknemer en werkgever, om

Nadere informatie