[ Jaarverslag SVS ]

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "[ Jaarverslag SVS ]"

Transcriptie

1 [ Jaarverslag SVS ]

2 [ Inhoud ] Voorwoord 3 [ 1. ] Structuur SVS 4 [ 2.] Stimulering van de schoolsport Schoolsport geeft kleur Fitte School Dienstverlening Middagsport Sport na school 12 [ 3.] Deelname aan SVS-activiteiten Basisonderwijs Totaal aantal scholen Deelname op woensdagnamiddag Programma op woensdagnamiddag 16 A. Individuele sporten 16 B. Ploegsporten Programma tijdens de lesuren 18 A. Bewegingslandschappen + sportprojecten 18 B. Natuurgebonden sporten Algemene deelname BuLO Totaal aantal scholen Deelname op woensdagnamiddag Programma op woensdagnamiddag 20 A. Individuele sporten 20 B. Ploegsporten Programma tijdens de lesuren Algemene deelname Secundair Totaal aantal scholen Deelname op woensdagnamiddag Programma op woensdagnamiddag 23 A. Individuele sporten recreatief 23 B. Ploegsporten recreatief 24 C. Piramidale competities individuele sporten 24 D. Piramidale competities ploegsporten 25 E. Open ontmoetingen 25 F. Internationale schoolsport Programma tijdens de lesuren 26 A. Sportprojecten 26 B. Natuurgebonden sporten Algemene deelname BuSO Totaal aantal scholen Deelname op woensdagnamiddag Programma op woensdagnamiddag 28 A. Individuele sporten 28 B. Ploegsporten Programma tijdens de lesuren Algemene deelname 29 [ 4.] Samenwerkingsverbanden Kernwerking Brede school met sportaanbod Andere samenwerkingsinitiatieven 33 FOTO S: met dank aan Lieve Wijndaele & Jan Massyn, Bloso; Veerle Vanvolsem, SGI Lennik; SVS-medewerkers ( 2 )

3 [ Voorwoord ] Met dit jaarverslag proberen we inzicht te geven in de structuur en de werking van SVS tijdens het schooljaar Opvallend in het organogram is de uitbreiding van onze Raad van Bestuur met vertegenwoordiging uit de sportwereld (BVLO, ISB en VSF) om op die manier de link tussen onderwijs en sport via schoolsport nog te verbeteren. Schoolsport speelt zich voor een groot deel af in de school en daarom leveren we heel wat moeite om de scholen in Vlaanderen en Brussel te stimuleren een schoolsportplan op te stellen als onderdeel van het globale schoolwerkplan. Beweging, spel en sport kunnen immers een belangrijke meerwaarde betekenen in het opvoedingsproject van een school. Bewegingstussendoortjes, sportieve momenten tijdens de lesuren, een sportieve middagpauze en sport na school kunnen bijdragen tot een fitte en gezonde levensstijl. Om de brede waaier van bewegings- en sportkansen optimaal te laten benutten, creëerden SVS en Bloso een raamkader met de actie Schoolsport geeft kleur. Scholen kunnen voor deze promotieactie gelauwerd worden als zij naast initiatieven in de eigen school ook deelnemen aan activiteiten georganiseerd door SVS. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan de samenwerking met de lokale sportclubs en de diversiteit aan initiatieven en participanten. Omdat wij het als een belangrijke meerwaarde beschouwen om spel en sport ook te kunnen beleven tijdens ontmoetingen met leerlingen van andere scholen, blijven we ook heel wat mankracht inzetten om de organisatie van diverse schoolsportactiviteiten aan te bieden, zowel tijdens de lesuren als op woensdagnamiddag. In het aanbod tijdens de lesuren zijn vooral de bewegingslandschappen voor het basisonderwijs gekend (Rollebolle, Kronkeldiedoe, Alles met de bal en American Games) en de natuurgebonden sporten. Het ruime keuzeaanbod op woensdagnamiddag is er vooral op gericht om elke leerling iets naar zijn gading te laten vinden. Plezier en succesbeleving staan dan ook bij elke organisatie centraal. Uiteraard dat we als organisatoren de hulp van velen nodig hebben. SVS is daarom ook alle partnerorganisaties, de gemeentelijke sportdiensten, de lokale sportclubs en de sportfederaties bijzonder dankbaar voor hun samenwerking. Bovenal willen we alle schoolteams, directies, leerkrachten en leerlingen, van harte danken voor hun inzet voor de schoolsport en hun engagement voor een bewegingsvriendelijke leeromgeving. De laatste lovende woorden willen we graag uitspreken aan alle SVS-medewerkers voor hun niet aflatende gedrevenheid, niettegenstaande de decretale moeilijkheden die hun weerslag hebben op het statuut van het personeel. Zullen we dit dossier eindelijk kunnen afronden in een nieuwe subsidieovereenkomst tijdens het schooljaar ? Herman Van Driessche, algemeen directeur ( 3 )

4 [ 1.] Structuur SVS De schoolsportwerking wordt gecoördineerd vanuit één centraal secretariaat in Brussel en 5 provinciale secretariaten. In de bestuursorganen van SVS is er een paritaire samenstelling uit vertegenwoordigers van het vrij gesubsidieerd onderwijs, het officieel gesubsidieerd onderwijs en het gemeenschapsonderwijs, zowel wat betreft de Raad van Bestuur als het Dagelijks Bestuur. In de Raad van bestuur zijn ook 3 vertegenwoordigers uit de sportwereld opgenomen (BVLO, ISB, VSF). Het Dagelijks Bestuur wordt samengesteld uit een beperkte vertegenwoordiging van de Raad van Bestuur. De algemeen directeur woont zowel het Dagelijks Bestuur als de Raad van Bestuur bij met adviserende stem. Ook provinciaal wordt structureel en op regelmatige basis overleg georganiseerd met de scholen (directies en/of leerkrachten). Een schoolsportgangmaker coördineert de schoolsportwerking in de eigen school en verzorgt de permanente communicatie met SVS. RAAD VAN BESTUUR Vergadert minimum 3 maal per jaar en zet de krijtlijnen uit voor de schoolsport DAGELIJKS BESTUUR Vergadert minimum 6 maal per jaar en volgt van nabij de beleidsuitvoering op COORDINATIECOMITE Overlegvergadering algemeen directeur en provinciale coördinatoren i.f.v. de beleidsuitvoering; vergadert minimum 1 maal per maand. PROVINCIALE SECRETARIATEN Intern overleg basis - secundair - BuLO en BuSO - bewegingslandschappen - NGS + interprovinciaal overleg in werkgroepen per niveau 1 maal per trimester KERNVERGADERINGEN STARTVERGADERINGEN COMMISSIE SEC. & BuO TECHNISCHE COMMISSIE - Per onderwijsniveau, per provincie - Min. 1 x per jaar evaluatie + planning - Alle scholen per provincie per onderwijsniveau - 1 x per jaar - Afgevaardigde leerkrachten per provincie voor verschillende sporttakken - Min. 2 x per jaar - Afgevaardigde leerkrachten (experten) vanuit de provincies per sporttak - Ad hoc SAMENSTELLING RAAD VAN BESTUUR & DAGELIJKS BESTUUR - Voorzitter : Eddy De Waele Dagelijks Bestuur Leden : - Hendrik Beckers - Bert Smet - Gedelegeerd Bestuurder : Jean-Pierre Bormans Dagelijks Bestuur - Jacky Cardinaels - Jelle Vanbiervliet - Ondervoorzitter : Gaston Hertegonne Dagelijks Bestuur - Christine De Medts - Gert Van Damme - Ondervoorzitter : Marc Van den Brande Dagelijks Bestuur - Josse Lambrix - Winand Vandelaer - Urbain Lavigne - Patrick Weyn - Stany Meskens SAMENSTELLING COORDINATIECOMITE Herman Van Driessche, algemeen directeur Marc Anthierens, provinciaal coördinator Antwerpen Jaak Dhont, provinciaal coördinator Limburg Harry De Beleyr, provinciaal coördinator Oost-Vlaanderen Eric Swinnen, provinciaal coördinator Vlaams-Brabant & Brussel Leen Van Looy, provinciaal coördinator West-Vlaanderen ( 4 )

5 [ 2.] Stimulering van de schoolsport ( 5 )

6 2.1 Schoolsport geeft kleur De schoolsportpromotieactie Schoolsport geeft kleur, loopt over drie schooljaren en was in aan haar tweede jaar toe. Het is het raamkader waarin de verschillende schoolsportinitiatieven passen en zo één geheel vormen binnen het opvoedingsproject van de school. Schoolsport geeft kleur is opgebouwd uit 10 actiepunten die dus een leidraad vormen voor een goede schoolsportwerking. De actiepunten 1, 2, 3 en 4 dienen steeds opgenomen te worden in de jaarlijkse planning. Van de andere actiepunten dienen er elk schooljaar minimum 2 gekozen te worden om na 3 jaar alle actiepunten gerealiseerd te hebben. De 10 actiepunten 1. Basis voor schoolsport Het aanstellen van een schoolsportgangmaker is onontbeerlijk. Zijn of haar inzet is fundamenteel bij het ontwikkelen van een dynamisch en gezond schoolsportklimaat binnen de eigen school. Met een goed werkende schoolsportraad en de steun van de directie en het voltallige schoolteam kan de schoolsportgangmaker effectief en vlot een programma en een schoolsportplanning realiseren. Het stimuleren van een schoolsportnetwerk zowel binnen (schoolsportraad) als buiten de school (met de gemeentelijke sportraad, de sportdienst, de lokale sportclubs, ) verhoogt de schoolsportwerking op school. 2. Fitte School: stimuleren van een beleidsmatige aanpak Het project Fitte School biedt een pedagogisch kader voor een geïntegreerd voedings- en bewegingsbeleid op school. Met Fitte School bieden wij naast een methodiek ook ideeën, acties, praktische tips en voorbeelden aan om gezond te eten, voldoende water te drinken, voldoende te bewegen, te spelen en te sporten. 3. Extra sportmomenten binnen de lesuren Alle kinderen motiveren om aan sport te doen is een belangrijke taak. Daarom durft SVS aandacht vragen om ook tijdens de lessen een grote waaier van initiatieven te ontwikkelen teneinde de leerlingen tot een sportieve en actieve levenshouding aan te zetten. 4. SVS-activiteiten op woensdagnamiddag In het kader van de schoolsport ontmoeten scholen elkaar op woensdagnamiddag, met als doel de schoolgaande jeugd extra sportkansen te bieden en hen kennis te laten maken met een zo breed mogelijke waaier aan sporten en spelen. Het aanbod voorziet zowel recreatieve (in het basisonderwijs en het secundair onderwijs) als competitieve activiteiten (enkel in het secundair onderwijs). De lokale samenwerking tussen SVS, de verschillende scholen, de gemeenten, de sportdienst(en) en de clubs, bij het organiseren van recreatieve sportmomenten wordt kernwerking genoemd. ( 6 )

7 5. Stimuleren van leerlingenparticipatie Leerlingen inspraak geven en hen betrekken in de organisatie van de schoolsport. Op deze manier leren de kinderen en jongeren verantwoordelijkheid nemen, samenwerken en zich engageren voor een sportieve schoolcultuur en meer sport op school! De leerlingen uit het secundair onderwijs maken op deze wijze deel uit van het sportieve netwerk op school (leerlingenparlement, schoolsportraad en sportinfopunt). 6. Actieve verplaatsing van en naar de school De school kan bijdragen tot een milieuvriendelijke en een duurzame mobiliteit door de kinderen en jongeren te stimuleren om te voet of met de fiets naar school te komen. 7. Organiseren van sportieve vrije momenten De school kan de mogelijkheid creëren om vrije momenten sportief in te vullen: de speeltijden, de middagpauze, een (on)verwacht uur studie De initiatieven kunnen gericht zijn naar de inkleding van de speelplaats, naar georganiseerde sportactiviteiten, naar mogelijkheden tot ontlenen van spelmateriaal, naar het openstellen van sportzalen, In dit actiepunt vragen we om ook tijdens de lessen, vakoverschrijdend, een grote waaier van initiatieven te ontwikkelen teneinde de jongeren tot een sportieve en actieve levenshouding te blijven motiveren. [ Schoolsport geeft kleur : overzicht aantal laureaten per provincie ] Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Basis , , , , , % resultaat t.o.v. aantal scholen * 17,94 10,46 16,62 8,68 16,70 70,40 BuLO , , , , % resultaat t.o.v. aantal scholen * 13,74 15,64 9, ,06 65,40 Secundair 87 25, , , , , % resultaat t.o.v. aantal scholen * 10,71 5,54 9,24 7,14 8,99 41,63 BuSO 14 18, , , , % resultaat t.o.v. aantal scholen * * Totaal aantal scholen in Vlaanderen 11,57 14,88 10,74 9,92 14,05 61,16 8. Naschoolse sport Met de naschoolse sport willen we de leerlingen van het basisonderwijs, aansluitend op de schooluren, de mogelijkheid bieden om meer aan sport te doen. Dit kan door binnen de reguliere opvang bewegingskansen te creëren, door initiatieven zoals sport-snack (Sportief Naschools Actieve Kids ) mogelijk te maken, Met de naschoolse sport willen we de jongeren van het secundair onderwijs, onmiddellijk na de lesuren, extra kansen bieden om laagdrempelig te sporten met klasgenoten en vrienden. De SNS-pas is een concrete realisatie van dit actiepunt. 9. Brug met de sportclubs Door het samenwerken met clubs trachten we de drempel voor het sporten in clubverband te verlagen om zo de doorstroming naar de sportclubs te bevorderen. 10. Schoolsport geeft kleur: multiculturele waarden, fair-play,... Jongeren krijgen al sportend de kans om in contact te komen met belangrijke waarden zoals respect, fair-play, doorzettingsvermogen, omgang met emoties, weerbaarheid, vriendschap en omgang met regels. De school als spiegel van de (multiculturele) samenleving [ Evolutie promotieactie Schoolsport geeft kleur versus vorige actie ] Bas. Ond. + BuLO Sec. Ond. + BuSO Bas. Ond. + BuLO Sec. Ond. + BuSO Bas. Ond. + BuLO Sec. Ond. + BuSO Bas. Ond. + BuLO Sec. Ond. + BuSO Bas. Ond. + BuLO Sec. Ond. + BuSO ANTWERPEN LIMBURG OOST-VLAANDEREN VL.BRAB./BRUS. WEST-VLAANDEREN ( 7 )

8 2.2 Fitte School Evolutie en verankering in de werking van SVS Voor het opstarten van het project Fitte School bij het begin van het schooljaar , werd er gekozen om twee belangrijke thema s een meer concrete invulling te geven: voeding en beweging. Het project Fitte School heeft als doel de scholen een methodiek aan te reiken om een geïntegreerd voedings- en bewegingsbeleid te helpen uitbouwen. Met dit project willen de partners zowel basisscholen als secundaire scholen ertoe aanzetten initiatieven te nemen om een degelijk gezondheidsbeleid uit te werken rond twee belangrijke pijlers: evenwichtige voeding en beweging. Deze koppeling van thema s is uniek. Fitte School sleepte intussen een WHO Counteracting Obesity Award in de wacht en dat tijdens de conferentie over obesitas in Istanbul (najaar 2006). Het project werd door de Wereldgezondheidsorganisatie geselecteerd als een van de vijf beste praktijkvoorbeelden uit 202 inzendingen uit 35 Europese landen. Het project is tot stand gekomen door de samenwerking van SVS, VIG (VIGeZ) en NICE. De Stuurgroep Fitte School zorgt ervoor dat het project in de lijn blijft liggen van de uitgangspunten van alle partners. Sinds het ontstaan van het project Fitte School in 2005 zijn er heel wat acties ondernomen en heeft het project ervoor gezorgd dat scholen die hun voedings- en bewegingsbeleid wilden uitbouwen, een stevige houvast hadden. De krachtlijnen van deze methodiek betekenden voor heel wat scholen een basis en een inspiratiebron om het voedings- en bewegingsbeleid meer kracht bij te zetten. Vanaf september 2007 kregen scholen een extra motivatie om aan het gezondheidsbeleid op school aandacht te besteden. De minister van Onderwijs drong erop aan hiervoor oog te hebben en dit op maat van de noden en de behoeften van de leerlingen op school. Dit leidde ertoe dat heel wat scholen interesse hadden in het uitbouwen van een gezondheidsbeleid. Deze stimulans was ook voelbaar bij het project Fitte School. Voeding en beweging zijn trouwens geliefde thema s bij heel wat scholen om als insteek te gebruiken bij de verdere uitbouw van het gezondheidsbeleid. De thema s leiden vaak tot zeer concrete acties en projecten op school waardoor het draagvlak bij zowel leerlingen, schoolteam als ouders voelbaar groter worden. Scholen konden hier zeker hulp gebruiken om een kwalitatief beleid verder te kunnen uitbouwen. Fitte School heeft er ook toe geleid dat verschillende intermediairs op de hoogte raakten van de methodiek en deze hielpen uitdragen. ( 8 )

9 Binnen het project Fitte School werden ook dit schooljaar een aantal materialen uitgewerkt die scholen zeer concreet in de praktijk konden omzetten. - Het pakket Bewegingstussendoortjes op school werd verder geïmplementeerd en de leerkrachten kregen ondersteuning door het aanbieden van vormingen op maat. Afgelopen schooljaar zijn er 25 vormingen geörganiseerd. - Er werden verschillende nieuwe initiatieven toegevoegd aan het rijtje van de actiefiches van Fitte School. In september 2008 werden er twee fiches gedrukt en verspreid: de actiefiche Gezond eten en voldoende bewegen doe je niet alleen. Ouders en school samen op weg. (voordracht ouderinfoavond voor basisonderwijs) en de infofiche Met Fitte School aan de slag - een woordje uitleg. In januari 2009 volgde de actiefiche van het totaalproject Gezonde Voeding. In maart kwamen de kookmethodiek Comme Chez Moi, Kieskeurig (campagne rond dranken en tussendoortjes op school), Svieke Kronkel voor buitengewoon basisonderwijs, Wild van Water en Melk4kids aan de orde. Voor de scholen werd een handleiding geschreven voor het gebruik van verschillende instrumenten die de school helpen het gezondheidsbeleid en de acties m.b.t. voeding en beweging zelf te evalueren. De handleiding beschrijft beknopt waarvoor de instrumenten dienen, voor welke doelgroep en geeft de juiste weblinks en dit over de Indicatorenbevraging en het feedbackinstrument, het Startinstrument, Monitoring schoolsport, Kieskeurig, Gezond eten op school en Wild van water. Tenslotte is er een loco-regionaal netwerk uitgewerkt zodat er een optimale samenwerking is tussen de veldwerkers van beide thema s (voeding en beweging) en op die manier een integratie tussen beide thema s tot stand blijft komen. Dit zorgt er ook voor dat scholen eenduidige boodschappen krijgen. - De brochure rond voeding en bewegen, de 8 (on)waarheden over voeding en bewegen voor leerkrachten LO. werd voorgesteld op de SVS-Apotheose en alle deelnemers kregen deze mee. - Ouderinfoavonden voor het basisonderwijs die scholen de kans geven een brug te slaan tussen school en thuismilieu werden aangeboden. Tijdens de voordracht, Gezond eten en voldoende bewegen doe je niet alleen. Ouders en school samen op weg, wordt ruimte voorzien om het gezondheidsbeleid van de school toe te lichten. De voordracht is op die manier ook een ideale gelegenheid om ouders te sensibiliseren en hun steun en medewerking te vragen bij de uitvoering van het gezondheidsbeleid op school. De deelnemers krijgen bij de start van de infoavond een werkboekje dat na afloop thuis nog kan geraadpleegd worden voor alle tips en aanbevelingen. De infoavond werd in het schooljaar vier maal aangeboden met gemiddeld telkens 30 deelnemende ouders. - De populaire voedingstestjes werden herwerkt en bruikbaar gemaakt voor een jonger doelpubliek. Zo kunnen lagere scholen deze ook gebruiken in hun lessen. Al deze acties zijn een antwoord op de noden van het veld die we binnen het project Fitte School aangevoeld hebben. Op deze manier hebben we ernaar gestreefd een methodiek aan te bieden waarbij scholen ook antwoorden vinden op hun concrete vragen. Daarenboven hebben we in het schooljaar gestreefd naar een verankering van het project in de dagelijkse werking van de verschillende partnerorganisaties. De partnerorganisaties zullen in de toekomst zeker nog samen blijven werken rond deze thema s en zullen hun werking verderzetten om het voedings- en bewegingsbeleid op scholen te ondersteunen en uit te bouwen. ( 9 )

10 2.3 Dienstverlening De dienstverlening van SVS situeert zich op verschillende domeinen. Op vlak van communicatie worden de gangmakers via de website en de maandelijkse nieuwsbrief permanent geïnformeerd. Digitaal reiken wij concreet werkmateriaal aan om de administratie te optimaliseren. Voorbeelden van tornooischema s kunnen van het web gedownload worden. Voor elke activiteit in het basisonderwijs staat een aankondigingsbrief voor de ouders op het web. Ook kan voor elke activiteit een affiche gedownload worden om op te hangen in de school. De website is eveneens een informatiekanaal om de leerkracht LO op de hoogte te houden van de talrijke navormingen in verband met bewegingsopvoeding georganiseerd door de onderwijsnetten of andere partners van SVS. SVS biedt een aantal publicaties aan: Als een vis in het water, Handig met de bal, Oriëntatielopen, Loopuithouding bevatten nuttige tips bij het aanleren van de betrokken bewegingsvaardigheden. De publicaties Sport en spel op de speelplaats, een verzameling van speelplaatsspelen en Spelen op de speelplaats, organisatievoorbeelden uit de praktijk reiken ideeën aan om van de speelplaats een echte sportieve speelplaats te maken. De fietsmap Fietsen doe je niet alleen bevat praktische en interessante informatie bij het uitwerken van fietsinitiatieven in overeenstemming met de eindtermen en om de fiets als actief en sportief transportmiddel te promoten. SVS heeft 4 brevettenacties uitgewerkt. Bedoeling is de beweging in haar vier belangrijkste domeinen te ondersteunen naar alle kinderen toe: atletiekvaardigheid (+ atletiekvijfkamp), balvaardigheid, gymvaardigheid en zwemvaardigheid. Voor elke sporttak zijn er 6 à 7 tal brevetten die een weerslag zijn van het vorderingsniveau van de leerling. Voor de zwembrevetten werkt SVS samen met het ISB (Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid). Onderstaande cijfers geven het totaal aantal uitgereikte brevetten weer voor het basisonderwijs en het buitengewoon onderwijs. Het aantal brevetten in het secundair onderwijs is verwaarloosbaar. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Atletiek vaard Atletiek 5 kamp Balvaardigheid Gymnastiek Zwemmen Tot. BuSO+BuLO Tot Tot Tot Tot Tot ( 10 )

11 Ook materieel ondersteunt SVS door vraaggestuurd een specifieke uitleendienst uit te bouwen. Naast klein materiaal biedt SVS de mogelijkheid aan scholen om een circuskoffer, een spelenmarkt of de set Hopsakee voor kleuters uit te lenen. Bij elk pakket is een draaiboek voorzien met didactische tips en organisatietips. Het project Tarzan op school is een specifiek uitleenproject voor het secundair onderwijs. SVS stelt tenslotte draaiboeken en pedagogische dossiers ter beschikking. De draaiboeken reiken ideeën aan voor gebruik in de school en bevatten organisatietips en inhoudelijke tips voor naschoolse activiteiten. Een aantal draaiboeken zijn gerealiseerd in samenwerking met de betrokken sportfederatie. Enkele voorbeelden: badmintoninstuif, handbalinstuif, zweminstuif, zwemspetters, gymnastiekland, basket is kei-neig, Vlaamse fietsweek voor scholen en Vlaamse veldloopweek voor scholen, De draaiboeken rollebolle, kronkeldiedoe, alles met de bal en american games zijn niet alleen opgesteld als leidraad voor de bewegingslandschappen, het SVS aanbod tijdens de lesuren, maar bevatten eveneens veel concrete tips voor de eigen schoolsituatie. 2.4 Middagsport Vrije momenten sportief invullen is een van de 10 actiepunten van de actie Schoolsport geeft kleur. Vele scholen zowel in het basisonderwijs als in het secundair onderwijs nemen het initiatief om tijdens de middagpauze sportactiviteiten te organiseren, competitief of recreatief. In een aantal scholen bepalen de jongeren en kinderen mee het programma en de indeling in periodes voor de verschillende klassen. Voorbeelden van middagsport zijn badminton, basketbal, dans, estafettes, loopspelen, tikspelen, trefbal, reactiespelen, unihockey,... in het basisonderwijs en aerobic, badminton, klassencompetities balsporten, tafeltennis,... in het secundair onderwijs. De voornaamste doelstellingen zijn : - de leerlingen aanmoedigen om ook buiten de lesuren LO aan sport te doen; - de klassfeer verbeteren door samen te sporten en elkaar aan te moedigen; - fair play ontwikkelen (leren verliezen, fouten toegeven, enz.); - spelvreugde en extra beweging aanbieden aan de leerlingen vanuit het standpunt sport is gezond. Het is eveneens een kans om leerlingen te betrekken bij de organisatie: het klaarmaken en het opruimen van de sporthal, het scorebord verzorgen of een wedstrijd leiden. Zo kan ook worden voldaan aan een ander actiepunt van Schoolsport geeft kleur namelijk het stimuleren van de leerlingenparticipatie. Middagsport past ook in het kader van Fitte School om beweging en gezonde voeding binnen de scholen te stimuleren en vanzelfsprekend te maken. Voor een statistisch overzicht zie pagina 13. ( 11 )

12 2.5 Sport na school SVS heeft afgelopen jaar vele scholen ertoe kunnen aanzetten om naschoolse sportactiviteiten te organiseren aansluitend op de lesuren om hun leerlingen de mogelijkheid te bieden meer aan sport te doen. Dit gebeurt op eigen initiatief in de school ofwel gaat de school in op het aanbod dat SVS in dit verband doet, met name Sportsnack voor het basisonderwijs en SNS voor het secundair onderwijs. De statistische gegevens van evaluatiefiche 8 van Schoolsport geeft kleur leren ons dat tijdens het schooljaar , basisscholen en 303 secundaire scholen initiatieven namen om het actiepunt Naschoolse sport concreet te realiseren. Sportsnack Wil jij na een dag op de schoolbanken ook liefst wat beweging? Dan is een Sportsnack de oplossing voor leerlingen uit het basisonderwijs. In overleg met de gemeente, een FOLLO-leerkracht (FOLLO = flexibele opdracht voor leerkrachten LO) of een SVS-medewerker kunnen basisscholen via de organisatie van naschoolse sport kinderen meer kansen bieden om te bewegen. De SNS-pas wil een oplossing bieden. De SNS-pas is een unieke SPORT NA SCHOOL formule voor leerlingen van het secundair onderwijs, dat door SVS, Bloso en FOLLO-leerkrachten werd uitgewerkt. Met dit project willen we de samenwerking tussen partners uit de buurt, gemeente, sportclubs en onderwijs verbeteren. Zo krijgt de schoolgaande jeugd een laagdrempelig en pedagogisch ondersteund bewegingsaanbod. Met de slogan Als het kriebelt na de lessen, moet je SNS-en slaagt het project erin een groot aantal leerlingen aan te zetten om te sporten onmiddellijk na de lesuren. De leerlingen kopen voor een democratische prijs een SNS-pas en daarmee kunnen ze in de buurt van de school gaan sporten, wanneer het hen best past. Maar zij kunnen vooral een sport beoefenen die hen het meest aanspreekt. Zeker voor leerlingen die nog niet aangesloten zijn bij een sportclub, spreekt deze formule aan. Tijdens het schooljaar werd SNS aangeboden in volgende steden, agglomeraties en gemeenten: Aalst, Aarschot, Antwerpen Stad, Antwerpen Noord, Dendermonde, Diepenbeek, Deinze, Genk, Gent, Hasselt, Herentals, Lier, Leuven, Mol, Oudenaarde, Roeselare, Ronse, Vorselaar, Westerlo en Wetteren. In totaal werden er SNS-passen verkocht. Het initiatief, dat kadert in het concept van Brede school met Sportaanbod, met de steun van Bloso, betreft een gevarieerd aanbod aan spel en sport aansluitend op de schooluren onder professionele begeleiding zoveel mogelijk in de eigen school. Het biedt de kinderen extra sport- en bewegingskansen met de nadruk op omnisport, plezier en recreatie. Al spelend en bewegend kunnen de kinderen zich uitleven tijdens deze sportieve naschoolse opvang alvorens thuis het schoolwerk aan te vatten. Tijdens het schooljaar werd Sportsnack aangeboden in volgende gemeenten: Arendonk, Berg, Brussel, Budingen, Deinze, Dessel, Dilsen, Haacht, Hasselt, Herenthout, Hoeilaart, Huldenberg, Kasterlee, Keerbergen, Lauwe, Lennik, Lier, Lokeren, Menen, Minderhout, Olen, Overpelt, Pepingen, Putte, Rekkem, Retie, Wetteren, Wichelen, Veurne. In totaal namen er 88 scholen deel aan de georganiseerde Sportsnack. SNS Met de SNS-pas na de les naar de sportzaal. Het verontrust ons allemaal dat minder dan de helft van de Vlaamse jongeren tussen 12 en 18 jaar 3 uur per week aan sport doet. De jeugd zou minstens een uur per dag moeten bewegen, blijkt uit onderzoek aan de universiteiten. Maar één op drie jongeren haalt deze norm. ( 12 )

13 Cijfergegevens Onderstaande tabellen verwijzen naar de gegevens over de middagsport en de naschoolse sport, afkomstig van de evaluatiefiches 2009 van de actie Schoolsport geeft kleur. Het betreft dus de resultaten van de scholen die deze actiepunten (7 en 8 voor het basisonderwijs en 3 en 8 voor het secundair onderwijs) voor SGK ( ) ingevuld hebben. [ Basis & BuLO ] [ Secundair & BuSO ] EVALUATIEFICHE 7 - Sportief invullen van vrije momenten op school 7.3 Middagsport ANTWER. LIMBURG OOST-VL. VL.-BR./BR. WEST-VL. TOTAAL Fiche Klassentornooien Initiaties Trainingen Recreatieve sporten EVALUATIEFICHE 3 - Sportief invullen van vrije momenten op school 3.1 Middagsport ANTWER. LIMBURG OOST-VL. VL.-BR./BR. WEST-VL. TOTAAL Fiche Middagsport Klassentronooien Initiaties Trainingen Uitlenen sportmateriaal Naschoolse sport opstarten Sportinitiatie middagpauze Naschoolse sport op maat, vrij programma Polyvalente nasch. sportopleiding EVALUATIEFICHE 8 - Naschoolse sport ANTWER. LIMBURG OOST-VL. VL.-BR./BR. WEST-VL. TOTAAL Fiche Bewegingstuin 3-6 jaar Trainingen / lessenreeksen na school Recreatieve schoolsportclub oprichten Remediëringslessen EVALUATIEFICHE 8 - Naschoolse sport ANTWER. LIMBURG OOST-VL. VL.-BR./BR. WEST-VL. TOTAAL Fiche Sportsessies opstarten Sportinitiatie middagpauze Naschoolse sport op maat, vrij programma Polyvalente nasch. sportopleiding Trainingen / lessenreeksen na school Recreatieve schoolsportclub oprichten Sportateliers oprichten Remediëringslessen ( 13 )

14 [ 3.] Deelname aan SVS-activiteiten ( 14 )

15 3.1 Basisonderwijs Totaal aantal scholen Het totaal aantal scholen omvat het totaal aantal autonome basisscholen + de wijkscholen die een volledig afzonderlijke schoolsportwerking hebben. Deze aantallen kunnen dus verschillend zijn van de officiële cijfers van het Departement Onderwijs. Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Basis , , , , , Deelname op woensdagnamiddag Deeln. sch. < 4 activiteiten Deeln. sch. = of > 4 activiteiten Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % , , , , , , , , , , ,6 TOT. deeln. sch , , , ,6 600 [ Evolutie deelnemende scholen op woensdagnamiddag ] ANTWERPEN LIMBURG OOST-VLAANDEREN VL.BRAB./BRUS. WEST-VLAANDEREN ( 15 )

16 3.1.3 Programma op woensdagnamiddag Het sport- en spelaanbod in het basisonderwijs wordt lokaal in kernen georganiseerd. Het zijn éénmalige ontmoetingen. Het aanbod van individuele sporten en balsporten is in elke provincie gelijklopend, toch zijn er provinciale verschillen, toe te schrijven aan een vraaggestuurde lokale werking. Deze vinden we vooral terug in de groep andere. De instuiven omvatten een kennismaking met een sporttak. Deze worden in de vorm van een doorschuifsysteem aangeboden. Zoveel mogelijk woensdagnamiddagactiviteiten gebeuren i.s.m. sportfederaties en sportclubs: oa. atletiek, badminton, gymnastiek, handbal, korfbal, tafeltennis en zaalvoetbal. A. [ Overzicht individuele sporten ] [ Evolutie deelname individuele sporten ] Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Atletiek Badminton* Dans Fietsen Gymnastiek IJsschaatsen Instuif** Lopen Mini-tennis Orientatie Skaten Squash Tafeltennis Vl.Veldl.week Zwemmen*** Andere**** Tot Tot Tot Tot Tot * Badminton: badminton & badmintoninstuiven ** Instuif: handig met de bal, slagsporten, balinstuif, buitenpretjes, spelinstuif, volksspelen, trampoline, sportieve leerlingen, smos *** Zwemmen: swimmathon, zweminstuif & zwemmen **** Andere: judo, petanque, slagsporten, sprookjesmarkt, triathlon, rope-skipping, estafettenloop, schaatsen, shotcup, footrobics, wandelen, ANTWERPEN LIMBURG OOST-VLAANDEREN VL.BRAB./BRUS. WEST-VLAANDEREN ( 16 )

17 B. [ Overzicht ploegsporten ] Ploeg sch. Ploeg sch. Ploeg sch. Ploeg sch. Ploeg sch. Ploeg sch. Basebal Basketbal Handbal Korfbal Mini/zaalvoetb Netbal Trefbal Unihoc Voetbal Voetbal Voetbal DNC Andere* Tot Tot Tot Tot Tot * Andere: handbal, korfbal, krachtbal, apotheose balsporten, ringstick, speleovolley, tchoukbal, volley instuif, powerplay soccer, zaalvoetbal [ Evolutie deelname aan ploegsporten ] ANTWERPEN LIMBURG OOST-VLAANDEREN VL.BRAB./BRUS. WEST-VLAANDEREN ( 17 )

18 3.1.4 Programma tijdens de lesuren Naast het woensdagnamiddagaanbod biedt SVS de scholen ook een programma aan op lesdagen. Dit kan geïntegreerd worden in het lessenpakket of ingepast worden in een schoolsportdag. Via dit aanbod wordt het intra muros sportgebeuren op school gestimuleerd. SVS reikt ideeën en oefenstof aan waarrond ook tijdens de les bewegingsopvoeding of als extra bewegingsmoment gewerkt kan worden. Voor elke graad van het basisonderwijs heeft SVS bewegingslandschappen uitgewerkt: Rollebolle, Kronkeldiedoe, Alles met de bal, American Games en Danone Nations Cup. Mega spelenpaleis, Spelcaroussel en Bewegingsjungle zijn provincie-eigen bewegingslandschappen. Sportprojecten worden gerealiseerd met partners zoals de Doe aan sportbeurs, Ket 2 sport, een zee van sporten, Atletiekfestival, Gordel voor scholen, Ijsparadijs, Tenslotte heeft SVS ook een uitgebreid aanbod Natuurgebonden Sporten (NGS). A. [ Bewegingslandschappen + sportprojecten ] Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Alles met bal Americ. Games Danone Nations Kronkeldiedoe Rollebolle Spelcaroussel Spelenpaleis Totaal Atletiek indoor Atletiek festiv DAS beurs Gordel Kleuter/ijspar Meester O F Schaatsen Vl. fietsweek Vl. veldloopw Wandelen Zee v. sporten Zwemmen/instuif Andere* Totaal Tot Tot Tot Tot Tot * Andere: volksspelen, Limburg fietst, netbal en trefbalinstuiven, omnisportdag, ijsschaatsen, circusinitiatie, spel en wandeldag, jogging, Kids on ice, megagym, waterfun, zwemestafettes, Ket 2 sport, kleitof, speelparken, fietsbrevet ( 18 )

19 B. [ Natuurgebonden sporten ] Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Avontuur Combinaties Mountainbike Oriëntatie Algemene deelname Deeln. sch. < 4 activiteiten Deeln. sch. = of > 4 activiteiten Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % ,8 16 4, , , , , , , , , ,8 TOT. deeln. sch , , , , , ,1 Tochten/explor Watersport Wintersport Andere* Tot Tot Tot Tot Tot * Andere: trolkaland [ Vergelijking deelname op woensdagnamiddag en algemene deelname in het basisonderwijs ] [ Evolutie deelname activiteiten tijdens de lesuren ] 0 ANTWERPEN LIMBURG OOST-VLAANDEREN VL.BRAB./BRUS. WEST-VLAANDEREN deelname op woensdagnamiddag algemene deelname ANTWERPEN LIMBURG OOST-VLAANDEREN VL.BRAB./BRUS. WEST-VLAANDEREN ( 19 )

20 3.2 Buitengewoon Lager Onderwijs Totaal aantal scholen In eerste instantie wordt er gestreefd naar een integratie in het programma van het basisonderwijs. Daarnaast worden er specifieke activiteiten georganiseerd in elke provincie en dit zowel op woensdagnamiddag als tijdens de lesuren. Speciale aandacht gaat uit naar de mentaal en fysiek zwakke leerlingen, die niet terecht kunnen in het gewone SVS aanbod. We vinden deze doelgroep massaal terug in de Type 2/4 dagen, vroemdag of snoezeldagen. Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % BuLO 46 21, , , , , Deelname op woensdagnamiddag A. [ Individuele sporten ] Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Atletiek Dans Omnisportdag Petanque Veldloop Zwemmen Tot Tot Tot Tot Tot Deeln. sch. < 4 activiteiten Deeln. sch. = of > 4 activiteiten Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % 10 21, ,3 6 13,6 4 11, , ,4 2 4, ,3 8 18,2 2 5, , ,4 TOT. deeln. sch , , ,8 6 16, , , Programma op woensdagnamiddag Enkel Limburg en West-Vlaanderen hebben een specifiek aanbod op woensdagnamiddag. De andere provincies opteren voor een integratie in de woensdagnamiddagactiviteiten van het basisonderwijs. In de praktijk nemen er niet veel BuLO-scholen deel op woensdagnamiddag, vooral omdat zij na de activiteiten dienen in te staan voor het vervoer van de leerlingen naar hun woonplaats. B. [ Ploegsporten ] Ploeg sch. Ploeg sch. Ploeg sch. Ploeg sch. Ploeg sch. Ploeg sch. Mini/zaalvoetb Netbal Unihoc Voetbal Tot Tot Tot Tot Tot ( 20 )

21 3.2.4 Programma tijdens de lesuren Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Atletiek Beweg. dag IJsschaatsen Mini/zaal voet Mini-handbal Netbal Omnisport Trefbal Unihoc Veldloop Voetbal / Wandelen Zwemmen Andere* [ Vergelijking deelname op woensdagnamiddag en algemene deelname in het BuLO ] ANTWERPEN LIMBURG OOST-VLAANDEREN VL.BRAB./BRUS. WEST-VLAANDEREN deelname op woensdagnamiddag algemene deelname Tot Tot Tot Tot Tot *Andere: snoezelen, vroemdag, jogging Algemene deelname BuLO, geïntegreerd in activiteiten Lager Onderwijs Ind. sport. woensdag nm. Ploegsporten * woensdag nm. Bewegingslandschappen Deeln sch. Deeln sch. Deeln sch. Deeln sch. Deeln sch. Deeln sch Sportproject Deeln. sch. < 4 activiteiten Deeln. sch. = of > 4 activiteiten Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % 25 54,3 3 8, , ,8 6 12, , , , , , , ,8 NGS Tot * Deelnemers ploegsporten = aantal ploegen X 8 TOT. deeln. sch , , , , ,7 ( 21 )

22 3.3 Secundair onderwijs Het schoolsportaanbod van SVS in het secundair onderwijs situeert zich binnen de school, in de kernen, regionaal, provinciaal, Vlaams en internationaal Totaal aantal scholen Het totaal aantal scholen omvat: het aantal secundaire scholen, waarbij samengevoegde scholen voor schoolsportdeelname tellen voor 1 school. Deze aantallen kunnen dus verschillend zijn van de officiële cijfers van het Departement Onderwijs. Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Secundair , , , , , [ Evolutie deelnemende scholen op woensdagnamiddag ] ANTWERPEN LIMBURG OOST-VLAANDEREN VL.BRAB./BRUS. WEST-VLAANDEREN Deelname op woensdagnamiddag Deeln. sch. < 4 activiteiten Deeln. sch. = of > 4 activiteiten Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % 45 21, , , , , , , , ,8 TOT. deeln. sch , , , , , ,7 ( 22 )

23 Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Atletiek Avont. trophy Badminton Dans & gym IJsschaatsen Mountainbike Squash Tafeltennis Tennis Duath./triathl Veldloop* Vl.Veldl.week Zwemmen/ estafettes Programma op woensdagnamiddag Het recreatief sportaanbod in het secundair onderwijs wordt op woensdagnamiddag lokaal in de kernen georganiseerd. Het zijn éénmalige ontmoetingen voor alle leerlingen die wensen deel te nemen aan een recreatief sporttornooi of nader willen kennis maken met een sportdiscipline. Waar geografisch gezien weinig secundaire scholen zijn, gebeurt dit aanbod regionaal. A. [ Overzicht individuele sporten recreatief ] Andere** Tot Tot Tot Tot Tot * Veldloop: veldloop & veldloopcriterium ** Andere: cyclo-days, sports 4 you, stratenloop, denksport, windsurfen, slagsporten, inlineskaten, klimmen, gevechtssporten, omnisport, roeien, provinciale sportdagen, shotcup basket, shotcup handbal, frisbee [ Evolutie deelname individuele sporten recreatief ] ANTWERPEN LIMBURG OOST-VLAANDEREN VL.BRAB./BRUS. WEST-VLAANDEREN ( 23 )

24 B. [ Overzicht ploegsporten recreatief ] Ploeg sch. Ploeg sch. Ploeg sch. Ploeg sch. Ploeg sch. Ploeg sch. Basket Basketbal Netbal Voetbal*** Voetbal Volleybal* Zaal/minvoet Andere** Tot Tot Tot Tot Tot * Volleybal: volleybal, volleybal 3-3/4-4 ** Andere: basebal, beachvolleybal, handbal, korfbal, streetsoccer, klassenduel, krachtvolley, Esve-es trophy, Highlandgames, sportinstuif, rugby, touwtrekken, unihoc *** Voetbal: voetbal, voetbal 7-7, voetbal C. [ Piramidale competities individuele sporten ] Naast het recreatieve aanbod biedt SVS voor een aantal sporttakken de mogelijkheid om deel te nemen aan een piramidale competitie. De provinciale kampioenen worden uitgenodigd voor een Vlaamse finale. SVS streeft hierbij naar een zo groot mogelijke samenwerking met de betrokken sportfederaties. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Atletiek Oriëntatieloop Veldlopen Zwemmen Tot Tot Tot Tot Tot [ Evolutie deelname ploegsporten recreatief ] [ Evolutie piramidale competities individuele sporttakken ] ATLETIEK VELDLOPEN ZWEMMEN ANTWERPEN LIMBURG OOST-VLAANDEREN VL.BRAB./BRUS. WEST-VLAANDEREN ( 24 )

[ Jaarverslag SVS ]

[ Jaarverslag SVS ] [ Jaarverslag SVS 2009-2010 ] [ Inhoud ] Voorwoord 3 [ 1. ] Structuur SVS 4 [ 2.] Stimulering van de schoolsport 5 2.1 Schoolsport geeft kleur 6 2.2 Fitte School 8 2.3 Dienstverlening 10 2.4 Middagsport

Nadere informatie

Cijferrapport. Stichting Vlaamse Schoolsport. schooljaar Leopold II-laan 184 D 1080 BRUSSEL

Cijferrapport. Stichting Vlaamse Schoolsport. schooljaar Leopold II-laan 184 D 1080 BRUSSEL Cijferrapport Stichting Vlaamse Schoolsport schooljaar 2015-2016 Leopold II-laan 184 D 1080 BRUSSEL Tel. : 02 / 420 06 80 Fax : 02 / 420 31 71 www.schoolsport.be INHOUDSTAFEL A. Stimulering van de schoolsport

Nadere informatie

Cijferrapport. Stichting Vlaamse Schoolsport. schooljaar 2013-2014. Leopold II-laan 184 D 1080 BRUSSEL

Cijferrapport. Stichting Vlaamse Schoolsport. schooljaar 2013-2014. Leopold II-laan 184 D 1080 BRUSSEL Cijferrapport Stichting Vlaamse Schoolsport schooljaar 2013-2014 Leopold II-laan 184 D 1080 BRUSSEL Tel. : 02 / 420 06 80 Fax : 02 / 420 31 71 www.schoolsport.be INHOUDSTAFEL A. Stimulering van de schoolsport

Nadere informatie

Trefdag Sportparticipatie. Schoolsport anders bekeken!

Trefdag Sportparticipatie. Schoolsport anders bekeken! Trefdag Sportparticipatie Schoolsport anders bekeken! Trefdag Sportparticipatie Schoolsport en Decreet lokaal sportbeleid Beleidsprioriteit 3 Het voeren van een activeringsbeleid met het oog op een levenslange

Nadere informatie

Wie, wat, waar en hoe over de

Wie, wat, waar en hoe over de Wie, wat, waar en hoe over de STICHTING VLAAMSE SCHOOLSPORT Inhoud 1. HISTORIEK p. 3 2. STRUCTUUR van SVS p. 4 3. Decretale OPDRACHT SVS p. 5 4. DOELSTELLINGEN SVS p. 5 5. DOELGROEP en ACCENTEN p. 7 5.1

Nadere informatie

EVALUATIEVERSLAG Sport beweegt je school

EVALUATIEVERSLAG Sport beweegt je school EVALUATIEVERSLAG Sport beweegt je school Schooljaar 2013-2014 A. Inleiding en situering........................................................ 2 B. Evaluatie Sport beweegt je school schooljaar 2013-2014........................

Nadere informatie

Brede school met sportaanbod

Brede school met sportaanbod Tweede Studiedag Brede School Vlaams Parlement 16 mei 2008 Context Opdracht van Minister Anciaux Brede School : doel Verbreden van de school met het oog op integrale ontwikkeling van leerlingen Extra kansen

Nadere informatie

VLAAMSE OUDERENRAAD. Advies 2009/1 Sport en Bewegen voor ouderen. Vlaamse Ouderenraad 25 maart 2009 Koloniënstraat bus Brussel

VLAAMSE OUDERENRAAD. Advies 2009/1 Sport en Bewegen voor ouderen. Vlaamse Ouderenraad 25 maart 2009 Koloniënstraat bus Brussel VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2009/1 Sport en Bewegen voor ouderen Vlaamse Ouderenraad 25 maart 2009 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2009/1 Sport en Bewegen voor ouderen

Nadere informatie

met sportaanbod Maken sport en cultuur scholen kansrijker? Nadine De Ridder - Eric Swinnen Brede school met sportaanbod - Vlaanderen

met sportaanbod Maken sport en cultuur scholen kansrijker? Nadine De Ridder - Eric Swinnen Brede school met sportaanbod - Vlaanderen met sportaanbod Maken sport en cultuur scholen kansrijker? Nadine De Ridder - Eric Swinnen Brede school met sportaanbod - Vlaanderen met sportaanbod Visie: Brede school met sportaanbod wil -binnen het

Nadere informatie

Brede school met sportaanbod

Brede school met sportaanbod Brede school met sportaanbod Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap ISB-Congres 19 en 20 maart 2008 Overzicht tweede ronde werkgroep Inleiding: voorstelling concept en modellen Ragnar Van Acker Vakgroep

Nadere informatie

MOEV Startvergadering voor Sportdiensten. 30 augustus 2018 Gent

MOEV Startvergadering voor Sportdiensten. 30 augustus 2018 Gent MOEV Startvergadering voor Sportdiensten 30 augustus 2018 Gent Agenda Schoolsport Acties en campagnes Sport op het werk G-sport Bovenlokale samenwerking Sport, natuur en ruimtelijke ordening Sport Vlaanderen

Nadere informatie

Welkom! Startvergadering secundair onderwijs MOEV Oost-Vlaanderen 1

Welkom! Startvergadering secundair onderwijs MOEV Oost-Vlaanderen 1 Welkom! Startvergadering secundair onderwijs MOEV Oost-Vlaanderen De Pinte, 1 05/09/2018 2 3 Stilstaan is achteruitgaan. Zet je school in beweging. 4 Nieuw beleidsplan met 2 belangrijke doelstellingen

Nadere informatie

Het nieuwe topsportconvenant

Het nieuwe topsportconvenant Het nieuwe topsportconvenant Stéphanie PIEN Avocate Vanden Eynde Legal Avenue de la Toison d'or, 77 1060 Bruxelles Tél : + 32 / (0)2.290.04.00 Fax : +32 / (0)2.290.04.10 contact : sp@vdelegal.be Web site

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SPORTDAG

AANVRAAGFORMULIER SPORTDAG AANVRAAGFORMULIER SPORTDAG Beste leerkracht Het BLOSO-sportcentrum heet U van harte welkom. Vriendelijk bedankt om voor het BLOSO CENTRUM te kiezen. Wij doen ons best om u een aangename sportdag te bezorgen!

Nadere informatie

Reglement voor toekenning subsidie Naschools Sportaanbod van Heists Secundair Onderwijs

Reglement voor toekenning subsidie Naschools Sportaanbod van Heists Secundair Onderwijs Reglement voor toekenning subsidie Naschools Sportaanbod van Heists Secundair Onderwijs 1) Omschrijving - Binnen de perken van de kredieten goedgekeurd op de begroting van de gemeente Heist-op-den-Berg,

Nadere informatie

BEWEGEN IN BEWEGING Info bewegingsopvoeding op school!

BEWEGEN IN BEWEGING Info bewegingsopvoeding op school! BEWEGEN IN BEWEGING Info bewegingsopvoeding op school! Telefoon: 015 29 84 78 Fax: 015 29 84 37 Email: frans.schroons.mb@kerknet.be ~ 1 ALGEMENE INFORMATIE i.v.m. BEWEGINGSOPVOEDING OP SCHOOL. De voornaamste

Nadere informatie

Gezondheidsbeleid: visie van onze school

Gezondheidsbeleid: visie van onze school Gezondheidsbeleid: visie van onze school Wij stellen ons tot doel onze leerlingen de nodige kennis, inzichten, vaardigheden en attitudes bij te brengen voor een gezonde leefstijl met respect voor zichtzelf

Nadere informatie

Info Sportdagen & Sportweken

Info Sportdagen & Sportweken Sportdienst Eeklo Info Sportdagen & Sportweken www.eeklo.be/sport Sportdienst Eeklo Algemene informatie Doelgroep Onze schoolsportdagen en -weken richten we in voor leerlingen van het kleuteronderwijs,

Nadere informatie

Opleidingen Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs. Vragenlijst

Opleidingen Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs. Vragenlijst Opleidingen Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs Vragenlijst Beste sporter, trainer, bestuurslid, supporter, Met steun van de Vlaamse overheid biedt Rode Kruis-Vlaanderen 225 sportclubs een opleiding

Nadere informatie

KALENDER SVS OOST-VLAANDEREN SECUNDAIR ONDERWIJS SEPTEMBER 2016 datum activiteit cat. gemeente plaats aard

KALENDER SVS OOST-VLAANDEREN SECUNDAIR ONDERWIJS SEPTEMBER 2016 datum activiteit cat. gemeente plaats aard SEPTEMBER 2016 07-09-16 Startvergadering Lkr. De Pinte sporthal Polderbos spec 14-09-16 24/09/2016-2/10/2016: e Veldloopweek 21-09-16 Voetbal 4 x 4 Min Beveren Voetbalterreinen SK Beveren recr/kern Voetbal

Nadere informatie

Overzicht analyse- en evaluatie-instrumenten

Overzicht analyse- en evaluatie-instrumenten Overzicht analyse- en evaluatie-instrumenten Onderstaand overzicht toont welke instrumenten de school kan gebruiken om haar beginsituatie in kaart te brengen en/of beleid te evalueren. Voeding Beweging

Nadere informatie

Samen sport mee(r) op jongerenmaat maken.

Samen sport mee(r) op jongerenmaat maken. Samen sport mee(r) op jongerenmaat maken. Tips voor leerkrachten en trainers een samenwerking tussen Panathlon en de Vlaamse Sportfederatie vzw De campagne Sport op Jongerenmaat Waarom? Elke jongere heeft

Nadere informatie

Gezonde School Stand van zaken, anno 2015

Gezonde School Stand van zaken, anno 2015 Gezonde School Stand van zaken, anno 2015 Gezonde School Aan de slag, een praktijkdag - 17 maart 2017 Tineke Vansteenkiste 1 VIGeZ vzw, 2017, indicatorenbevraging Indicatorenmeting Hoe de voorbije 3 schooljaren

Nadere informatie

Bewegen in de klas! Een avontuurlijke REIS NAAR een GEZONDE SCHOOL!

Bewegen in de klas! Een avontuurlijke REIS NAAR een GEZONDE SCHOOL! Bewegen in de klas! Een avontuurlijke REIS NAAR een GEZONDE SCHOOL! 13 oktober 2017 Annick Craessaerts en Inge Op de Beeck Stichting Vlaamse Schoolsport (SVS) Bewegen in de klas Sport beweegt je school

Nadere informatie

1. ISF. Het programma-aanbod varieert tweejaarlijks. Meer info kan je terugvinden op de MOEV-website.

1. ISF. Het programma-aanbod varieert tweejaarlijks. Meer info kan je terugvinden op de MOEV-website. Reglementen INTERNATIONALE SCHOOLSPORT ISF/FISEC Algemeenheden MOEV wil elke leerling de kans geven om eenmaal in zijn/haar schoolcarrière te genieten van een financiële tussenkomst voor deelname aan een

Nadere informatie

Groeiend belang van naschoolse programma s ter aanvulling van de les LO

Groeiend belang van naschoolse programma s ter aanvulling van de les LO Groeiend belang van naschoolse programma s ter aanvulling van de les LO Schoolsport = alle sportactiviteiten georganiseerd door (of in samenwerking met) de school tijdens de middagpauze, na het laatste

Nadere informatie

Brede school met sportaanbod. Tweede Studiedag Brede School Vlaams Parlement 16 mei 2008

Brede school met sportaanbod. Tweede Studiedag Brede School Vlaams Parlement 16 mei 2008 Brede school met sportaanbod Tweede Studiedag Brede School Vlaams Parlement 16 mei 2008 Onze Missie: Het creëren en optimaliseren van sportkansen in Brusselse buurten met prioriteit voor kwetsbare doelgroepen

Nadere informatie

Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding

Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding Doel van de functie : In lijn met het pedagogisch project van de school didactisch verantwoord bewegingsopvoeding geven, teneinde bij te dragen

Nadere informatie

Welkom. Basisonderwijs & BuBaO SVS Oost - Vlaanderen De Pinte woensdag 6 september 2017

Welkom. Basisonderwijs & BuBaO SVS Oost - Vlaanderen De Pinte woensdag 6 september 2017 Welkom Basisonderwijs & BuBaO SVS Oost - Vlaanderen De Pinte woensdag 6 september 2017 We zwaaien uit: Rudy Schoutteten Raf Delagaye Kristien Depoorter Medewerkers SVS Oost-Vlaanderen Basisonderwijs &

Nadere informatie

nr. 884 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 20 september 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderopvang - Centra voor Inclusieve Kinderopvang (CIK s)

nr. 884 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 20 september 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderopvang - Centra voor Inclusieve Kinderopvang (CIK s) SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 884 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 20 september 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderopvang - Centra voor Inclusieve Kinderopvang (CIK

Nadere informatie

Aandachtspunten voor directies BaO

Aandachtspunten voor directies BaO Aandachtspunten voor directies BaO 1. In de week van 8 en/of 15 september komt de muzische vormer een halve dag naar uw school voor een intakegesprek. Doelstellingen: Kennismaken met de directie, de leerkracht

Nadere informatie

Effectief Actief interventie beschrijving GB bijlage Menukaart Sportimpuls 2013 MSI

Effectief Actief interventie beschrijving GB bijlage Menukaart Sportimpuls 2013 MSI Beweegpret 55+ aan Zet A) Kosten en uren Vul hieronder het aantal uur in dat de lokale professional (aanvrager) kwijt is aan de uitvoer van de sport en beweegactiviteiten. Benoem steeds de rol van de professional

Nadere informatie

NATIONALE FINALE 24 MEI 2014 INTERNATIONALE FINALE 16 NOVEMBER 2014 Bestemming Brazilië

NATIONALE FINALE 24 MEI 2014 INTERNATIONALE FINALE 16 NOVEMBER 2014 Bestemming Brazilië NATIONALE FINALE 24 MEI 2014 INTERNATIONALE FINALE 16 NOVEMBER 2014 Bestemming Brazilië met de schoolsportfederaties PERSDOSSIER INHOUDSTAFEL BELGIË DANONE NATIONS CUP PARTNERS PRAKTISCHE GIDS SPRING IN

Nadere informatie

Dimarso-onderzoek naar de effectiviteit van de Bloso sensibiliseringscampagne Sportelen, Beweeg zoals je bent

Dimarso-onderzoek naar de effectiviteit van de Bloso sensibiliseringscampagne Sportelen, Beweeg zoals je bent Dimarso-onderzoek naar de effectiviteit van de Bloso sensibiliseringscampagne Sportelen, Beweeg zoals je bent Nadat uit onderzoek bleek dat minder dan een kwart van de 50-plussers voldoende beweegt of

Nadere informatie

Taakomschrijving en aandachtspunten voor leerkrachten basisonderwijs

Taakomschrijving en aandachtspunten voor leerkrachten basisonderwijs Taakomschrijving en aandachtspunten voor leerkrachten basisonderwijs 1. In de tweede en/of derde week van september komt de muzische vormer een halve dag naar uw school voor een intakegesprek. Doelstellingen:

Nadere informatie

Subsidies en. uitleendiensten Alle mogelijke steun voor jouw vereniging of activiteit

Subsidies en. uitleendiensten Alle mogelijke steun voor jouw vereniging of activiteit Subsidies en uitleendiensten Alle mogelijke steun voor jouw vereniging of activiteit Alles over subsidies en uitleendiensten Uitleendienst Kampeermateriaal voor de Jeugd tel. 02 251 69 43 www.uldk.be Uitleendienst

Nadere informatie

STICHTING VLAAMSE SCHOOLSPORT. Herman Van Driessche

STICHTING VLAAMSE SCHOOLSPORT. Herman Van Driessche STICHTING VLAAMSE SCHOOLSPORT Herman Van Driessche Schoolsport als springplank naar een actieve levensstijl An De Meester Herman Van Driessche Prof. dr. L. Haerens Prof. dr. G. Cardon Prof. dr. I. De Bourdeaudhuij

Nadere informatie

Schoolsport als springplank naar blijvende sportparticipatie. Prof. dr. L. Haerens Prof. dr. G. Cardon An De Meester

Schoolsport als springplank naar blijvende sportparticipatie. Prof. dr. L. Haerens Prof. dr. G. Cardon An De Meester Schoolsport als springplank naar blijvende sportparticipatie Prof. dr. L. Haerens Prof. dr. G. Cardon An De Meester Groeiend belang van naschoolse programma s ter aanvulling van de les LO Schoolsport:

Nadere informatie

DE KLEUTERACADEMIE

DE KLEUTERACADEMIE Jaarprogramma 2017 1. DE KLEUTERACADEMIE Kleutergym met het accent op het speels aanleren van diverse vaardigheden die de sportieve ontplooiing van de kleuters ten goede komen. Wekelijks op woensdagnamiddag

Nadere informatie

De sportverenigingen die aan de volgende criteria voldoen hebben recht op een subsidie:

De sportverenigingen die aan de volgende criteria voldoen hebben recht op een subsidie: SUBSIDIEREGLEMENT SPORTVERENIGINGEN HEUVELLAND 1. Omschrijving Binnen de kredieten zoals voorzien op de begroting van de gemeente Heuvelland, kunnen sportverenigingen, erkend door het gemeentebestuur Heuvelland

Nadere informatie

VVG. GolfVlaanderen.be. slagkrachtig & doelgericht. VVG Junior Golf. Topsportschool

VVG. GolfVlaanderen.be. slagkrachtig & doelgericht. VVG Junior Golf. Topsportschool Vlaamse Vereniging voor Golf VVG GolfVlaanderen.be slagkrachtig & doelgericht VVG Junior Golf Korte historiek School en topsport is niet eenvoudig! INHOUD HISTORIEK NUT VAN TOPSPORTSCHOLEN INSCHRIJVEN

Nadere informatie

DEPARTEMENT CULTUUR EN SPORT SPORTDIENST - RETRIBUTIEREGLEMENT VOOR DEELNAME AAN SPORTACTIVITEITEN

DEPARTEMENT CULTUUR EN SPORT SPORTDIENST - RETRIBUTIEREGLEMENT VOOR DEELNAME AAN SPORTACTIVITEITEN gh DEPARTEMENT CULTUUR EN SPORT SPORTDIENST - RETRIBUTIEREGLEMENT VOOR DEELNAME AAN SPORTACTIVITEITEN Goedgekeurd door de gemeenteraad op 18 december 2013 Gewijzigd door de gemeenteraad op 23 juni 2014

Nadere informatie

Sessie 3 G-sport inbouwen in het bestaande aanbod

Sessie 3 G-sport inbouwen in het bestaande aanbod Sessie 3 G-sport inbouwen in het bestaande aanbod Wat is G-sport? Sportparticipatie uitgeoefend door personen met een handicap FYS VE VI AU PSY Filmpje Wie is in Vlaanderen met G-sport bezig? Vb. Vb. Vb.

Nadere informatie

sportaanbod vgc-sporthal koekelberg

sportaanbod vgc-sporthal koekelberg Félix Vande Sandestraat 15 1081 Koekelberg sportaanbod vgc-sporthal koekelberg seizoen 14-15 inhoudsopgave 5 jeugd 11 volwassenen 16 17 18 50+ en personen met een beperking sportclubs in vgc-sporthal koekelberg

Nadere informatie

Infosessies G-sport 2018

Infosessies G-sport 2018 Infosessies G-sport 2018 Welkom A tot Z aanbod van Parantee-Psylos De G-sportdrempels van vandaag als uitdaging voor morgen G-sport Vlaanderen G-sporters beleven meer: de ondersteuning voor G- sport van

Nadere informatie

Aandachtspunten voor directies BaO

Aandachtspunten voor directies BaO Aandachtspunten voor directies BaO 1. In de week van 12 september komt de muzische vormer een hele dag naar uw school voor een intakegesprek. Doelstellingen: Kennismaken met de directie, de leerkracht

Nadere informatie

Intervisie 1. Project Naschools Sporten voor leerlingen 1 e en 2 e graad secundair onderwijs. Roel Noukens l ISB

Intervisie 1. Project Naschools Sporten voor leerlingen 1 e en 2 e graad secundair onderwijs. Roel Noukens l ISB Project Naschools Sporten voor leerlingen 1 e en 2 e graad secundair onderwijs Roel Noukens l ISB Agenda Ontvangst Kennismaking & Voorstelling Kernpunten! Pauze Knelpunten & uitdagingen! De start van een

Nadere informatie

BVLO LIMBURGvzw. Inschrijvingsformulier. Nascholingen Thema De kleuter in beweging. Maak je keuze: Inschrijven verplicht! (code vermelden aub)

BVLO LIMBURGvzw. Inschrijvingsformulier. Nascholingen Thema De kleuter in beweging. Maak je keuze: Inschrijven verplicht! (code vermelden aub) Inschrijvingsformulier Persoonlijke gegevens Naam en voornaam:.. Adres: Postnummer en Gemeente:.... Telefoon: GSM.. E mail: School of club: Geboortedatum:.././ Maak je keuze: Inschrijven verplicht! (code

Nadere informatie

2. Kan de minister een overzicht bezorgen van het aantal personen dat reeds een initiatiesessie gevolgd heeft sinds de opstart van het project?

2. Kan de minister een overzicht bezorgen van het aantal personen dat reeds een initiatiesessie gevolgd heeft sinds de opstart van het project? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 736 van PETER WOUTERS datum: 4 augustus 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Project Motiverend Coachen - Participatie In de beleidsnota

Nadere informatie

Sport- en beweeg interventie beschrijving GB bijlage Menukaart Sportimpuls 2018

Sport- en beweeg interventie beschrijving GB bijlage Menukaart Sportimpuls 2018 Naam interventie: Natuurlijk Bewegen A) Kosten en uren Vul hieronder het aantal uur in dat de lokale professional (aanvrager) kwijt is aan de uitvoer van de sport en beweegactiviteiten. Benoem steeds de

Nadere informatie

WELKOM. Basisonderwijs BuBaO 7 september Leuven

WELKOM. Basisonderwijs BuBaO 7 september Leuven WELKOM Basisonderwijs BuBaO 7 september 2016 - Leuven PLOEG VLAAMS-BRABANT & BRUSSEL: Coördinator: Basisonderwijs & BuBaO: Bewegingslandschappen: NGS Vlaams-Brabant: NGS Ardennen: Fietsmeesters: Eric Swinnen

Nadere informatie

Brede school met promotie van sport en beweging

Brede school met promotie van sport en beweging Brede school met promotie van sport en beweging Ragnar Van Acker (UGent), Ilse De Bourdeaudhuij (UGent), Kristine De Martelaer (VUB), Jan Seghers (KULeuven) en Greet Cardon (UGent) 10 mei 11 Achtergrond

Nadere informatie

SPECIFIEKE OMGEVINGSANALYSE VOOR SPORT TASK FORCE BRUSSEL, 2011

SPECIFIEKE OMGEVINGSANALYSE VOOR SPORT TASK FORCE BRUSSEL, 2011 SPECIFIEKE OMGEVINGSANALYSE VOOR SPORT TASK FORCE BRUSSEL, 2011 Inleiding Een Brussels huishouden spendeerde anno 2009 gemiddeld ongeveer 250 aan musea, schouwspelen en soortgelijke activiteiten. Dat staat

Nadere informatie

Aanvraagformulier toelage sport

Aanvraagformulier toelage sport Gemeente Ravels 1 Aanvraagformulier toelage sport Identificatiegegevens Naam sportvereniging: Sporttak: Sportfederatie: Rekeningnummer sportvereniging: Naam en adres van de titularis van de rekening: Contactpersoon

Nadere informatie

CHECKLIST BEWEGING EN SEDENTAIR GEDRAG/ LANG ZITTEN

CHECKLIST BEWEGING EN SEDENTAIR GEDRAG/ LANG ZITTEN CHECKLIST BEWEGING EN SEDENTAIR GEDRAG/ LANG ZITTEN Algemeen: proces gezondheidsbeleid Een gemotiveerd team: Het personeel is gemotiveerd om rond beweging en sedentair gedrag te werken. Over het bewegingsbeleid

Nadere informatie

Opleiding en vorming voor trainers en lesgevers (voor specifieke doelgroepen) in. Eva Vonck 6 december 2012

Opleiding en vorming voor trainers en lesgevers (voor specifieke doelgroepen) in. Eva Vonck 6 december 2012 1 Opleiding en vorming voor trainers en lesgevers (voor specifieke doelgroepen) in jouw gemeente Eva Vonck 6 december 2012 2 Inhoud Vlaamse Trainersschool: wie zijn we? Begeleidingsgerichte opleidingen

Nadere informatie

Jaarprogramma 2015. Tarief : 10 per periode Minimum aantal deelnemers : 12 per groep

Jaarprogramma 2015. Tarief : 10 per periode Minimum aantal deelnemers : 12 per groep Jaarprogramma 2015 1. DE SPORTACADEMIE : Sportdienst Naschoolse sport voor lagere schoolkinderen. Het doel is het aanleren van diverse sporten, verhogen van de algemene conditie bij de jeugd en doorstroming

Nadere informatie

Dag van de VTS-medewerker - Workshop 4 12 december 2009

Dag van de VTS-medewerker - Workshop 4 12 december 2009 Dag van de VTS-medewerker - Workshop 4 Dag van de VTS-medewerker - Workshop 4 1 Dag van de VTS-medewerker Workshop 4: Denkcelwerking en -structuur Dag van de VTS-medewerker - Workshop 4 2 Inleiding Denkcelwerking

Nadere informatie

Optreden om 16u in. Topsporthal Vlaanderen

Optreden om 16u in. Topsporthal Vlaanderen 13 Zondag van mei 2012 12u tot 18u Gent: Topsporthal Vlaanderen, Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx, Sport- en Recreatiepark Blaarmeersen info en tickets: individuelen p2, gezinnen p5 vooraf inschrijven

Nadere informatie

Sessie 15. Slimme clubs werken samen

Sessie 15. Slimme clubs werken samen Sessie 15 Slimme clubs werken samen Vraagje om te starten Regio s burensportdiensten Waarom gaan jullie naar deze vergaderingen? Samenwerken Samenwerking tussen clubs Nood aan een trekker ondersteuner

Nadere informatie

Gezond Werken in een gezonde school! Silvia Van Cauter : Stafmedewerker Gezond Leven Ken Nys: Sport Vlaanderen

Gezond Werken in een gezonde school! Silvia Van Cauter : Stafmedewerker Gezond Leven Ken Nys: Sport Vlaanderen Gezond Werken in een gezonde school! Silvia Van Cauter : Stafmedewerker Gezond Leven Ken Nys: Sport Vlaanderen Vlaams Intituut Gezond Leven Expertisecentrum Doel: mensen helpen om gezond te leven Hoe:

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking --- dossiernummer: 1303265 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever NOORD-ZUIDSAMENWERKING: subsidiereglement voor programma's

Nadere informatie

LICHAMELIJKE OPVOEDING

LICHAMELIJKE OPVOEDING LICHAMELIJKE OPVOEDING Dirk De Bock voor directies en leraren 1 Algemene didactische en pedagogische berichten De overheidsreglementering in verband met documenten bij de lesvoorbereiding is beperkt: de

Nadere informatie

G-sp rt. Sport voor personen met een handicap: gewoon doen!

G-sp rt. Sport voor personen met een handicap: gewoon doen! G-sp rt Sport voor personen met een handicap: gewoon doen! Alles over G-sport Steunpunt G-Sport Vlaanderen tel. 03 240 62 97 www.gsportvlaanderen.be Psylos vzw Vlaamse federatie voor sport en recreatie

Nadere informatie

Sport- en themasportdagen. schooljaar

Sport- en themasportdagen. schooljaar Sport- en themasportdagen schooljaar 2016-2017 www.sportyvzw.be Wie zijn wij? Sporty Sportief is erkend als sportvereniging door stad Leuven. Tijdens het schooljaar organiseren wij naast heel wat sportdagen

Nadere informatie

Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden?

Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden? Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden? Na ons gesprek zojuist kunt u in deze bijlage een stukje achtergrond informatie vinden. Mocht u vragen hebben, dan hoor ik dit graag. Veel plezier

Nadere informatie

#SPORTERS BELEVEN MEER

#SPORTERS BELEVEN MEER #SPORTERS BELEVEN MEER DE #SPORTERSBELEVENMEER-AWARD is in 2019 aan zijn derde editie toe! Aan de hand van verschillende criteria daagt Sport Vlaanderen de steden en gemeenten uit om beleving toe te voegen

Nadere informatie

Jaarprogramma 2012. Tarief : 8 per periode.

Jaarprogramma 2012. Tarief : 8 per periode. Jaarprogramma 2012 1. DE SPORTACADEMIE : Sportdienst Naschoolse sport voor lagere schoolkinderen. Het doel is het aanleren van diverse sporten, verhogen van de algemene conditie bij de jeugd en doorstroming

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking --- dossiernummer:. 1303265 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever NOORD-ZUIDSAMENWERKING: subsidiereglement voor programma's

Nadere informatie

De lesgever De lesgever is één van de belangrijkste schakels bij de organisatie van de naschoolse sport.

De lesgever De lesgever is één van de belangrijkste schakels bij de organisatie van de naschoolse sport. Inhoudstafel Wat is Sportsnack? Sportsnack staat voor Sportief Naschools Actieve Kids en wil extra beweging voor kinderen van de basisschool en kleuterklas mogelijk maken. Kinderen en jongeren bewegen

Nadere informatie

ACTIVITEITENVERSLAG CNL vzw

ACTIVITEITENVERSLAG CNL vzw ACTIVITEITENVERSLAG 2009 CNL vzw Algemene informatie Gegevens Maatschappelijke zetel : Troisdorflaan 19 te 3600 Genk Ondernemingsnummer : 0812.690.546 Leden De vereniging bestaat uit volgende werkende

Nadere informatie

Sportraad secretariaat Sportraad : Marleen Decordier t/ )

Sportraad secretariaat Sportraad : Marleen Decordier t/ ) Sportraad secretariaat Sportraad : Marleen Decordier (marleen.decordier@depanne.be t/058-42 18 20) ERKENNINGSREGLEMENT VAN EEN SPORTVERENIGING Goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 december 2008; wijziging

Nadere informatie

BELEIDSPLAN. Internationaal Centrum Ethiek in de Sport 2015-2017. Internationaal Centrum Ethiek in de Sport

BELEIDSPLAN. Internationaal Centrum Ethiek in de Sport 2015-2017. Internationaal Centrum Ethiek in de Sport 1 BELEIDSPLAN Internationaal Centrum Ethiek in de Sport 2015-2017 Internationaal Centrum Ethiek in de Sport Waterkluiskaai 16-9040 Sint-Amandsberg/Gent www.ethicsandsport.com - info@ethicsandsport.com

Nadere informatie

60 bewegen. Hoe kan een school nu helpen om de 60 bewegen per dag zo maximaal mogelijk te behalen tijdens de schooldag voor ALLE leerlingen?

60 bewegen. Hoe kan een school nu helpen om de 60 bewegen per dag zo maximaal mogelijk te behalen tijdens de schooldag voor ALLE leerlingen? Logo Kempen: Gezonde School overleg 10/05/2017 Eric De Jongh SammyP@School Bewegingspaspoort: Naar een gezond beweegmilieu op school én in de klas? Wat is de beweegnorm? Kinderen en jongeren moeten dagelijks:

Nadere informatie

Sport- en themasportdagen. schooljaar 2014-2015. www.sportyvzw.be

Sport- en themasportdagen. schooljaar 2014-2015. www.sportyvzw.be Sport- en themasportdagen schooljaar 2014-2015 www.sportyvzw.be Wie zijn wij? Sporty Sportief is erkend als sportvereniging door stad Leuven. Tijdens het schooljaar organiseren wij naast heel wat sportdagen

Nadere informatie

Luc Dequick/BPC/Parantee

Luc Dequick/BPC/Parantee Luc Dequick/BPC/Parantee INHOUD 1. DEFINITIES 1.1 G-sport 1.2 G-sporter 1.3 Doelgroepen 2. G-SPORT IN VLAANDEREN 2.1 G-sport Vlaanderen 2.2 Stuurgroep G-sport Vlaanderen 2.3 Actoren 2.4 Steunpunt G-sport

Nadere informatie

E E N P R A K T I J K V O O R B E E L D H. - H A R T C O L L E G E WA R E G E M J. M. N O R E I L L I E

E E N P R A K T I J K V O O R B E E L D H. - H A R T C O L L E G E WA R E G E M J. M. N O R E I L L I E DELEN VAN SCHOOLINFRA - STRUCTUUR E E N P R A K T I J K V O O R B E E L D H. - H A R T C O L L E G E WA R E G E M J. M. N O R E I L L I E 1. Hoe project aanpakken? 2. Hoe samenwerken tussen school en stad?

Nadere informatie

- een naschools bewegings- en sportaanbod voor de leerlingen van het lager onderwijs;

- een naschools bewegings- en sportaanbod voor de leerlingen van het lager onderwijs; VOORWOORD Het is genoegzaam bekend dat kinderen en jongeren te weinig bewegen, wat leidt tot een mindere fysieke conditie. Door computerspelletjes, tv kijken, zitten kinderen te veel stil. Bovendien is

Nadere informatie

Vlaamse Zaalvoetbalbond VZVB Beleidsplan

Vlaamse Zaalvoetbalbond VZVB Beleidsplan Vlaamse Zaalvoetbalbond VZVB Beleidsplan 2017-2020 1. INLEIDING Voorwoord Dit beleidsplan is tot stand gekomen met de hulp van de commissies, het personeel en de Raad van Bestuur van de Vlaamse Zaalvoetbalbond.

Nadere informatie

MINDER LANG STILZITTEN: CHECKLIST LANG STILZITTEN OP SCHOOL (uitgebreide versie)

MINDER LANG STILZITTEN: CHECKLIST LANG STILZITTEN OP SCHOOL (uitgebreide versie) MINDER LANG STILZITTEN: CHECKLIST LANG STILZITTEN OP SCHOOL (uitgebreide versie) Met deze checklist kan je in kaart brengen hoe het gesteld is met lang stilzitten op je school. Met lang stilzitten of sedentair

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Sport & Recreatiedomeinen dienst Sport dossiernummer: 1704203 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Reglement ' Oost-Vlaamse Sportringen' wijziging om op 18.12.2017 voor laatste maal de Oost-

Nadere informatie

WEEK VAN DE SPORTCLUB

WEEK VAN DE SPORTCLUB WEEK VAN DE SPORTCLUB Van ZATERDAG 10 tem ZONDAG 18 SEPTEMBER 2011 Een organisatie van Bloso ism : 1. de gemeentelijke sportdienst 2. de gemeentelijke sportraad Hamme 3. de lokale sportclubs WEEK VAN DE

Nadere informatie

Effectief Actief interventie beschrijving bijlage Menukaart Sportimpuls 2017

Effectief Actief interventie beschrijving bijlage Menukaart Sportimpuls 2017 Natuursprong A) Kosten en uren Vul hieronder het aantal uur in dat de lokale professional (aanvrager) kwijt is aan de uitvoer van de sport en beweegactiviteiten. Benoem steeds de rol van de professional

Nadere informatie

1)Missie. 2)Visie. 4)Inkomsten

1)Missie. 2)Visie. 4)Inkomsten 1)Missie 2)Visie 3)Organogram Bevo 4)Inkomsten 5)Evolutie ledenaantal Missie Bevo Geetbets is een vaste waarde binnen het divisie en provinciaal volleybal en wil dit ook blijven. Binnen onze club vormt

Nadere informatie

Sportdienst in samenwerking met kinderopvang. Damme

Sportdienst in samenwerking met kinderopvang. Damme 1 Sportdienst in samenwerking met kinderopvang Damme De achtergrond Gemeente Damme wil in samenwerking met de lokale partners het sportaanbod voor jonge kinderen uitbreiden en verder uitwerken. De sportdienst

Nadere informatie

VLAAMS SECRETARIAAT VAN HET KATHOLIEK ONDERWIJS vzw Dienst Besturen

VLAAMS SECRETARIAAT VAN HET KATHOLIEK ONDERWIJS vzw Dienst Besturen VLAAMS SECRETARIAAT VAN HET KATHOLIEK ONDERWIJS vzw Dienst Besturen OPDRACHT, SAMENSTELLING EN WERKING VAN HET BUREAU BESTUREN EN OVERLEGFORUM BESTUREN Intern reglement OPDRACHT Art. 1, 1 Art. 1, 2 Het

Nadere informatie

MULTIMOVE VOOR KINDEREN Oproep kandidaatstelling nieuwe tafeltennisclubs

MULTIMOVE VOOR KINDEREN Oproep kandidaatstelling nieuwe tafeltennisclubs VLAAMSE TAFELTENNISLIGA vzw Brogniezstraat 41 bus 3 -B-1070 Brussel Tel.: 02/527.53.72 Fax: 02/527.52.49 E-mail: info@vttl.be Bank: 734-0017378-24 RPR Brussel 0419.261.219 MULTIMOVE VOOR KINDEREN Oproep

Nadere informatie

Goede praktijken van Multimove voor kinderen STAD GENK

Goede praktijken van Multimove voor kinderen STAD GENK Goede praktijken van Multimove voor kinderen STAD GENK Multimove in Genk/ Doel Zoveel mogelijk kinderen in de multimove krijgen die: (Nog) niet aan sport doen / onvoldoende bewegen (Nog) niet in een sportclub

Nadere informatie

Zeer belangrijk hierbij: Zonder ouderbetrokkenheid gaan alle goede initiatieven vaak verloren.

Zeer belangrijk hierbij: Zonder ouderbetrokkenheid gaan alle goede initiatieven vaak verloren. Onze school stelt zich tot doel de leerlingen de nodige kennis, inzichten, vaardigheden en attitudes bij te brengen voor een gezonde leefstijl met respect voor zichzelf en anderen. Dit door in te zetten

Nadere informatie

Nummer 3/2016. Nieuwsbrief. Fedes VZW. Lieven Bauwensstraat Brugge. Tel.: 050/ Fax: 050/

Nummer 3/2016. Nieuwsbrief. Fedes VZW. Lieven Bauwensstraat Brugge. Tel.: 050/ Fax: 050/ Nummer 3/2016 Nieuwsbrief Fedes VZW Lieven Bauwensstraat 20 8200 Brugge Tel.: 050/35.13.05 Fax: 050/36.18.60 info@fedes.be Wat mag je verwachten in dit nummer: 2 1. Inhoudstafel 2 2. K.A.V.V.V. VZW en

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; collegebesluit nr. 00/006 ---------------------------------- 27 januari Besluit houdende het sportpromotieplan. Het College, Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde

Nadere informatie

hier weetjes & tips voor ouders beweegt iets een gevarieerd bewegingsaanbod voor jonge kinderen

hier weetjes & tips voor ouders beweegt iets een gevarieerd bewegingsaanbod voor jonge kinderen hier beweegt iets weetjes & tips voor ouders een gevarieerd bewegingsaanbod voor jonge kinderen Als je niet kan springen, landen, lopen, vangen, werpen kan je niet voetballen, tafeltennissen, zwemmen Wat

Nadere informatie

Effectief Actief interventie beschrijving GB bijlage Menukaart Sportimpuls 2016 Sportdorp

Effectief Actief interventie beschrijving GB bijlage Menukaart Sportimpuls 2016 Sportdorp A) Kosten en uren Vul hieronder het aantal uur in dat de lokale professional (aanvrager) kwijt is aan de uitvoer van de sport en beweegactiviteiten. Benoem steeds de rol van de professional (trainer, begeleider,

Nadere informatie

werksessie: verborgen ISB- congres 20 maart 2013

werksessie: verborgen ISB- congres 20 maart 2013 werksessie: verborgen armoede ISB- congres 20 maart 2013 Typ hier Wat de titel Samenlevingsopbouw Oost- Vlaanderen Grondrechtenboom Meetjesland Cultuur, sport en vrije tijd Drempels Aanpak in 3 plattelandsgemeenten

Nadere informatie

Opleidingen tot vertrouwenspersoon in het onderwijs - Stand van zaken

Opleidingen tot vertrouwenspersoon in het onderwijs - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 500 van VERA CELIS datum: 23 mei 2017 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Opleidingen tot vertrouwenspersoon in het onderwijs

Nadere informatie

CC DePoort. Het vervolg op. 22 sportideeën. SPORTRAAD WETTEREN i.s.m. Gemeentebestuur

CC DePoort. Het vervolg op. 22 sportideeën. SPORTRAAD WETTEREN i.s.m. Gemeentebestuur Het vervolg op 21.06.2017 CC DePoort 22 sportideeën SPORTRAAD WETTEREN i.s.m. Gemeentebestuur Vier weken geleden 22 mei : op zoek naar 22 sportideeën RESULTAAT : 105 opmerkingen, suggesties en ideeën Na

Nadere informatie

Subsidiereglement voor bovenlokale projectondersteuning 2020

Subsidiereglement voor bovenlokale projectondersteuning 2020 Subsidiereglement voor bovenlokale projectondersteuning 2020 Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wenst te inspireren, sensibiliseren, faciliteren en in te zetten op de ontwikkeling van een levenslange

Nadere informatie

Aanbod kwaliteitsvolle materialen

Aanbod kwaliteitsvolle materialen Aanbod kwaliteitsvolle materialen In onderstaand overzicht vind je materialen voor voeding, beweging of voor allebei. Ze worden opgedeeld volgens bruikbaarheid: als educatief materiaal, binnen een project

Nadere informatie