APPORTEREN MIJN PERFECTE PUPPY

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "APPORTEREN MIJN PERFECTE PUPPY"

Transcriptie

1 APPORTEREN MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS

2 PAGINA 2 VAN 10 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze opgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande toestemming van de auteur.

3 PAGINA 3 VAN 10 APPORTEREN Apporteren is het terugbrengen van een voorwerp. Sommige rassen staan bekend als apporterend zoals retrievers en spaniëls maar het is zeker niet alleen aan hen voorbehouden. Elke hond kan leren apporteren! De oefening apporteren bestaat uit twee delen: vasthouden en los laten. Omdat puppy s van nature graag van alles in hun bek stoppen kun je een pup van jongs af aan al leren apporteren. BENODIGDHEDEN Pup, halsband, lijn, voorwerp A, voorwerp B, eventueel voertjes, genoeg tijd en geduld. LET OP: de voorwerpen moeten geschikt zijn voor de pup om vast te houden bij voorkeur zijn favoriete speeltje (B) en op-een-na favoriete speeltje (A).

4 PAGINA 4 VAN 10 DE PRAKTIJK STAP 1 Je begint met het verzamelen van de benodigdheden voorwerp A, voorwerp B en eventueel voertjes. Leg deze op een tafel of stoel binnen handbereik maar buiten bereik van jouw pup. Lijn jouw pup aan en houd de lijn vast (ook in huis). Ga zelf op een stoel zitten of op de grond als je een kleine pup hebt. Je geeft jouw pup voorwerp A (zijn op-een-na favoriete speeltje). Jouw pup mag het even vasthouden maar er niet mee aan de wandel gaan (daarom heb je hem ook aangelijnd). Vervolgens laat je voorwerp B zien (zijn favoriete speeltje). Zodra hij voorwerp A los laat zeg je LOS. Let op de timing: je zegt pas LOS als hij daadwerkelijk zijn kaken van elkaar doet en niet eerder! Je geeft hem vervolgens voorwerp B als beloning. Je mag voorwerp B ook vervangen door voer.

5 PAGINA 5 VAN 10 Je herhaalt de oefening door voorwerp B weer te ruilen voor voorwerp A of iets lekkers waarbij je steeds LOS zegt op het moment dat de kaken van elkaar gaan. Herhaal dit hooguit 5 keer per trainingssessie en stop dan alle voorwerpen weg. Deze blijven in jouw bezit en komen alleen voor de oefening tevoorschijn. PUPS DIE MOEILIJK VASTHOUDEN Als jouw pup niet graag iets vast pakt, ga dan op zoek naar iets wat zacht is. De meeste pups willen dat wel aanpakken. Desnoods een oude handdoek of pannenlap. Je kunt de interesse verhogen door er even mee te spelen met jouw pup (zachtjes heen-en-weer trekken, nooit op-en-neer). In de regel zullen deze pups ook snel los laten. Ruil dan met een soortgelijk voorwerp of als de interesse van jouw pup heel laag is, ruil dan met voer. Bij voorkeur iets superlekkers zoals kaas of worst. PUPS DIE MAKKELIJK VASTHOUDEN Pups die makkelijk vasthouden zijn in de regel wat moeilijker met los laten.

6 PAGINA 6 VAN 10 Geef de pup dan een minder aantrekkelijk voorwerp om vast te houden (bijvoorbeeld van hard materiaal) en ruil voor een aantrekkelijk voorwerp (van zacht materiaal). Doe geen trekspelletje want dit verhoogt de behoefte tot vasthouden (buitdrift). Vooral bij deze pups is het belangrijk dat ze niet weg kunnen rennen met het voorwerp. Maak het spannender door steeds te ruilen voor iets wat nog aantrekkelijker is. Sluit de oefening af met het ruilen tegen voer anders komt er nooit een einde aan de oefening. Als je goed kunt ruilen met jouw pup ben je toe aan stap 2. STAP 2 Nu ga je controleren of hij het woord LOS begrijpt. Je gaat nu jouw hand(en) met de palm(en) naar boven onder zijn bek houden als hij voorwerp A vast heeft en zegt LOS. Als hij het voorwerp uitspuugt is hij natuurlijk een knappe pup en krijgt hij zijn beloning (voorwerp B).

7 PAGINA 7 VAN 10 Deze stap lijkt dus heel erg op stap 1 met twee heel belangrijk detailverschillen: Bij stap 1 zeg je LOS nadat hij het voorwerp heeft los gelaten en bij stap 2 zeg je LOS als hij het voorwerp nog vast heeft. Bij stap 1 laat je het te ruilen voorwerp (of voertje) zien voordat hij los laat en bij stap 2 laat je het te ruilen voorwerp (of voertje) pas zien nadat hij ook daadwerkelijk heeft los gelaten. Maak niet de fout door te vroeg naar stap 2 te gaan. De pup zal dan snel het verschil tussen VAST en LOS niet meer begrijpen. STAP 3 Je houdt het voorwerp voor zijn neus en wacht tot jouw pup het vast pakt. Op dat moment zeg je VAST. Je zegt pas VAST als hij daadwerkelijk zijn kaken om het voorwerp heeft en niet als hij er alleen maar naar kijkt of aan snuffelt. Kies ook hier weer een voorwerp wat jouw pup graag vast pakt maar niet zijn favoriete speeltje.

8 PAGINA 8 VAN 10 Je kunt nu het VAST en LOS gaan combineren. Laat een voorwerp zien en zeg VAST als hij het vast pakt en ruil voor een ander voorwerp (of voertje) en zeg LOS als hij het los laat. Oefen dit bij voorkeur verschillende keren op een dag waarbij je steeds VAST roept zodra hij ook spontaan iets in zijn bek neemt. STAP 4 Wanneer het verschil tussen LOS en VAST duidelijk is voor jouw pup kun je hem een stukje laten lopen met het voorwerp (altijd naar jou toe). Je gooit een voorwerp een klein stukje weg (jouw pup is nog steeds aangelijnd) en zegt VAST. Als je stap 3 goed hebt doorlopen zal jouw pup het voorwerp vast pakken. Doet hij het niet, dan ga je te snel en moet terug naar de vorige stap. Vervolgens roep je de naam van jouw pup, nodigt hem uit bij je te komen (gebruik hiervoor geen stemcommando), houd jouw handen onder zijn bek en zegt LOS.

9 PAGINA 9 VAN 10 Als beloning gooi je opnieuw het voorwerp een stukje weg en herhaal je bovenstaande. Je kunt nu de afstand steeds verder vergroten en zelfs buiten, zonder afleiding, gaan oefenen. Houd wel altijd de lijn vast of zorg dat je op de lijn kunt gaan staan zodat jouw pup nooit met het voorwerp in zijn bek weg kan lopen. STAP 5 Wanneer hij een voorwerp gaat halen (VAST) en terug brengt (LOS), is hij aan het apporteren. Als dit vlot gaat kun je volstaan met het commando APPORT waarbij je dus twee commando s aan elkaar koppelt. Als jouw pup dit graag doet, hoef je uiteindelijk niet meer te ruilen voor een ander voorwerp. Hij haalt dan zijn beloning uit het nog een keertje mogen apporteren. Wanneer je de oefening op deze manier opbouwt kun je van een pup van 10 weken al een perfect apporterende pup maken. Zodra hij jouw schoenen, afstandsbediening of blikje bier te pakken heeft, haal je hem naar je toe en beloont hem door zijn prooi te ruilen voor zijn speeltje en dat weer voor hem weg te gooien.

10 PAGINA 10 VAN 10 AANDACHTSPUNTEN Het aanleren van LOS en VAST werkt heel nauwkeurig. Helaas leren honden vaak vasthouden op het commando LOS omdat het gezegd wordt op het moment dat ze iets vasthouden. Honden associëren dingen die gelijktijdig gebeuren. Volg de stappen zoals hier beschreven en je hebt binnen kort tijd een apporteur in huis die de krant voor je haalt, jouw sloffen en s avonds het speelgoed van de kinderen opruimt en allemaal omdat hij het zelf zo leuk vindt.

ZINDELIJKHEIDS- TRAINING EN BENCHTRAINING MIJN PERFECTE PUPPY

ZINDELIJKHEIDS- TRAINING EN BENCHTRAINING MIJN PERFECTE PUPPY ZINDELIJKHEIDS- TRAINING EN BENCHTRAINING MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 9 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle

Nadere informatie

GameChangers. Dogs Talk Hondentraining & Gedrag

GameChangers. Dogs Talk Hondentraining & Gedrag 5MINUTEN GameChangers 1. Focus op mij Een sterke onbreekbare band met je hond, dat wil jij toch ook! Dit is voor iedereen haalbaar met enkele eenvoudige oefeningen die zorgen voor een sterke band en een

Nadere informatie

OMGANG KIND EN HOND MIJN PERFECTE PUPPY

OMGANG KIND EN HOND MIJN PERFECTE PUPPY OMGANG KIND EN HOND MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 7 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

RASTYPEN IN DE PUPPYKLAS MIJN PERFECTE PUPPY

RASTYPEN IN DE PUPPYKLAS MIJN PERFECTE PUPPY RASTYPEN IN DE PUPPYKLAS MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 12 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze,

Nadere informatie

Aandacht voor gedrag Beloon gewenst gedrag Controle over gedrag DOGSIDE

Aandacht voor gedrag Beloon gewenst gedrag Controle over gedrag DOGSIDE Aandacht voor gedrag Beloon gewenst gedrag Controle over gedrag DOGSIDE Leuke activiteiten voor kind en hond. * Voor diverse activiteiten wordt hondenvoer of speelgoed gebruikt. Het is héél belangrijk

Nadere informatie

Rekenen Groep 6-1e helft schooljaar.

Rekenen Groep 6-1e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of

Nadere informatie

AANDACHTS- EN CONCENTRATIEOEFENINGEN 1

AANDACHTS- EN CONCENTRATIEOEFENINGEN 1 AANDACHTS- EN CONCENTRATIEOEFENINGEN 1 If a dog is distracted or disengaged from his owner while training, his learning progress is slow Dawn Jecs AANDACHTSOEFENINGEN BASIS 1 MET NAAM Aandacht is de basis

Nadere informatie

Antwoorden Rekenen Groep 5-1e helft schooljaar

Antwoorden Rekenen Groep 5-1e helft schooljaar Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of

Nadere informatie

Brunelleschi. De Dom van Florence

Brunelleschi. De Dom van Florence Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv, Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-1e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-1e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2013 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is:

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is: HIL02347 P&K Puppy Clicker NL 19/10/07 14:34 Page 1 Clicker Training Train uw pup met de clicker training Clicker training is in de jaren veertig ontwikkeld door trainers van zeezoogdieren. Zij ontdekten

Nadere informatie

Instructies Socialisatie Dierenarts

Instructies Socialisatie Dierenarts Instructies Socialisatie Dierenarts Algemeen De instructies hieronder geven algemene adviezen en beschrijven hoe je de verschillende oefeningen stap voor stap kunt aanleren. Als het niet lukt vraag dan

Nadere informatie

Overgangsexamen van A naar B April 2012

Overgangsexamen van A naar B April 2012 m te slagen moet de hond minstens 50% behalen op elke oefening, en 70% in het totaal. Je hebt recht op 2 herkansingen, doch niet op één en dezelfde oefening. Er wordt NIET met de lange lijn gewerkt. Honden

Nadere informatie

"de juiste keuze" traingingsspel

de juiste keuze traingingsspel "de juiste keuze" traingingsspel Challenge jouw hond en zorg voor dat jullie samen de beste resultaten gaan behalen met de "de juiste keuze" training, die de basis zal vormen voor elke volgende oefening.

Nadere informatie

Puppy apporteren. Hv Den Hartel

Puppy apporteren. Hv Den Hartel Puppy apporteren Voor mensen die al eens eerder een hond opgeleid hebben, bedenk één ding puppyapport lijkt niet op het apport wat de uiteindelijke oefening moet worden. Het gaat er bij de puppy's (lees

Nadere informatie

5-Daagse starters workshop

5-Daagse starters workshop 5-Daagse starters workshop Met 2 akkoorden naar je 1 e liedje Dag 5: Tips voor het samenspelen Copyright 2018 Arvid Kuipers - Gitaarstarters, Haaren. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit document mag

Nadere informatie

z ó leuk is lezen! taart van juf jet Anneke Scholtens en Pauline Oud Zwijsen

z ó leuk is lezen! taart van juf jet Anneke Scholtens en Pauline Oud Zwijsen z ó leuk is lezen! taart van juf jet Anneke Scholtens en Pauline Oud Zwijsen z ó leuk is lezen! taart van juf jet Anneke Scholtens Pauline Oud Zwijsen kijk, daar is juf jet. ze is jarig. lot heeft koek

Nadere informatie

inhoud 1. Mmmmm lekker zoet 2. Waar komt suiker vandaan? 3. Suiker vind je overal 4. Nog meer suiker 5. Te veel suiker 6. Hoe word je te dik?

inhoud 1. Mmmmm lekker zoet 2. Waar komt suiker vandaan? 3. Suiker vind je overal 4. Nog meer suiker 5. Te veel suiker 6. Hoe word je te dik? Suiker inhoud 1. Mmmmm lekker zoet 3 2. Waar komt suiker vandaan? 4 3. Suiker vind je overal 6 4. Nog meer suiker 10 5. Te veel suiker 11 6. Hoe word je te dik? 12 7. Geen eten 13 8. Afvallen 14 9. Au,

Nadere informatie

Opspringen afleren In 3 eenvoudige stappen

Opspringen afleren In 3 eenvoudige stappen Opspringen afleren In 3 eenvoudige stappen Ze springen om aandacht Onze honden willen ons niet pesten, maar ze willen gewoon ontzettend graag contact. Dat honden opspringen heeft in eerste instantie als

Nadere informatie

Stap 2 WERKBOEK. door

Stap 2 WERKBOEK. door Stap 2 WERKBOEK door Auteursrechten en gebruik met toestemming Niets uit deze online cursus en/of informatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt

Nadere informatie

Gedrag en gehoorzaamheid (GG)

Gedrag en gehoorzaamheid (GG) Gedrag en gehoorzaamheid (GG) GG staat voor Gedrag & Gehoorzaamheid. Dit is een wedstrijdsport, maar ook een sport voor recreanten om gewoon lekker bezig te zijn. Het is een sport waarbij je samen met

Nadere informatie

Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over. De "Alles of niets" methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar

Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over. De Alles of niets methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over De "Alles of niets" methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar De Alles of niets methode is een heel simpele manier om een hond te leren om wat

Nadere informatie

De avonturen van Dax

De avonturen van Dax De avonturen van Dax Leanne Baars Mirjam Laater De avonturen van Dax De avonturen Leanne Baars van Dax Mirjam Laater Eerste druk juni 2017 Interea Publishing www.avonturenvandax.nl www.interea.nl Copyright

Nadere informatie

https://www.youtube.com/watch?v=zajn57r8cz0 NEE oefening STAP 2 https://www.youtube.com/watch?v=wy4jf1u60t8 NEE oefening STAP 3

https://www.youtube.com/watch?v=zajn57r8cz0 NEE oefening STAP 2 https://www.youtube.com/watch?v=wy4jf1u60t8 NEE oefening STAP 3 Het is om soms volledig wanhopig van te worden. Denk je leuk met je pup op straat te gaan lopen en dan ben je de hele weg bezig ervoor te zorgen dat er niets van al die straatviezigheid in de bek van de

Nadere informatie

Leer je aandacht te richten en je zult rust vinden.

Leer je aandacht te richten en je zult rust vinden. Leer je aandacht te richten en je zult rust vinden. Belangrijke boodschap: Het is illegaal om dit ebook te kopiëren, verkopen of verdelen! Dit ebook hoor je te krijgen van www.emotivo.nl of een andere

Nadere informatie

Benchtraining aangeleerd wordt; de hond moet leren dat een bench niet eng is maar juist leuk!

Benchtraining aangeleerd wordt; de hond moet leren dat een bench niet eng is maar juist leuk! Benchtraining Een bench is een uitermate handig hulpmiddel bij de opvoeding van jouw hond. Denk bijvoorbeeld aan de zindelijkheid die sneller aan te leren is, of het voorkomen van het stukbijten van je

Nadere informatie

BASISCURSUS LES 4: ZIT & BLIJF + AF-OEFENING HONDENTRAINING NOORD-HOLLAND

BASISCURSUS LES 4: ZIT & BLIJF + AF-OEFENING HONDENTRAINING NOORD-HOLLAND BASISCURSUS LES 4: ZIT & BLIJF + AF-OEFENING HONDENTRAINING Een belevenis voor het leven! LES 4 PRAKTIJKOEFENING ZIT & BLIJF In les twee hebben we het zit met oogcontact al behandeld. We hebben de hond

Nadere informatie

Trainingshandleiding. Vibratietrainer met afstandsbediening

Trainingshandleiding. Vibratietrainer met afstandsbediening Trainingshandleiding Vibratietrainer met afstandsbediening Dank u dat u voor het merk PetSafe hebt gekozen. U en uw huisdier zijn een vriendschap waard met onvergetelijke momenten en in een goede verstandhouding.

Nadere informatie

Dag van de Hond. Sport & Spel. Samen lekker bezig zijn!

Dag van de Hond. Sport & Spel. Samen lekker bezig zijn! Dag van de Hond Sport & Spel Samen lekker bezig zijn! In deze folder lees je hoe je niet alleen lekker met je hond bezig kunt zijn door het beoefenen van hondensport, maar ook hoe je gewoon thuis of tijdens

Nadere informatie

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl Door: Jan van den Brand Inleiding Ik krijg veel vragen van hondeneigenaren. Veel van die vragen gaan over de omgang met en de training van de hond. Deze vragen spitsen zich dan vooral toe op: Watt is belangrijk

Nadere informatie

juni Jacqueline van Laar COLOFON

juni Jacqueline van Laar  COLOFON juni 2017 - Jacqueline van Laar info@schakelom.nl www.schakelom.nl COLOFON BELANGRIJKE NOOT VOOR DE LEZER Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze

Nadere informatie

Cliff-Pup van Pip dank aan familie Swagerman Met je pup en (jonge) hond lekker lopen zonder lijn

Cliff-Pup van Pip dank aan familie Swagerman Met je pup en (jonge) hond lekker lopen zonder lijn Cliff-Pup van Pip 2014- dank aan familie Swagerman Met je pup en (jonge) hond lekker lopen zonder lijn Loslopen is heel belangrijk voor een pup en (jonge) hond. Een hond moet de gelegenheid krijgen om

Nadere informatie

PADLET EVERNOTE SWAY LINO

PADLET EVERNOTE SWAY LINO PADLET EVERNOTE SWAY LINO KIES ZELF Jouw betekenisvolle ervaringen, inzichten, keuzes en/of acties kun je verzamelen in. Een is een persoonlijke (soms digitale) map waarin je jezelf laat zien. Het is jouw

Nadere informatie

6,1 TWEE TOT VIER WEKEN VIER TOT ACHT WEKEN. Werkstuk door een scholier 2471 woorden 11 mei keer beoordeeld. Verzorging

6,1 TWEE TOT VIER WEKEN VIER TOT ACHT WEKEN. Werkstuk door een scholier 2471 woorden 11 mei keer beoordeeld. Verzorging Werkstuk door een scholier 2471 woorden 11 mei 2006 6,1 68 keer beoordeeld Vak Verzorging Voorwoord Ik houd mijn werkstuk over de hond, omdat ik het een leuk dier vind, 25 mei krijgen we er een en ik wil

Nadere informatie

Spraytrainer met afstandsbediening - Trainingshandleiding

Spraytrainer met afstandsbediening - Trainingshandleiding Spraytrainer met afstandsbediening - Trainingshandleiding Dank u voor uw keuze voor PetSafe, wereldwijd het meest verkochte merk in elektronische trainingsmiddelen. Het is onze missie het meest vertrouwde

Nadere informatie

Ik ben Bianca van Dalen, Ik help vrouwen met weinig budget overzicht te krijgen in hun financiën. Ik laat ze zien welke mogelijkheden er zijn met hun

Ik ben Bianca van Dalen, Ik help vrouwen met weinig budget overzicht te krijgen in hun financiën. Ik laat ze zien welke mogelijkheden er zijn met hun Ik ben Bianca van Dalen, Ik help vrouwen met weinig budget overzicht te krijgen in hun financiën. Ik laat ze zien welke mogelijkheden er zijn met hun budget zodat ze tijd en geld overhouden. Zo ervaren

Nadere informatie

BASISCURSUS LES 6: AF & BLIJF + HIER HONDENTRAINING NOORD-HOLLAND

BASISCURSUS LES 6: AF & BLIJF + HIER HONDENTRAINING NOORD-HOLLAND BASISCURSUS LES 6: AF & BLIJF + HIER HONDENTRAINING Een belevenis voor het leven! LES 6 PRAKTIJK AF & BLIJF AF EN BLIJF In les 4 hebben we al het zit en blijf behandeld. De af en blijf oefening werkt eigenlijk

Nadere informatie

SPIEGELREFLEX TIPS ELSE KRAMER

SPIEGELREFLEX TIPS ELSE KRAMER SPIEGELREFLEX TIPS ELSE KRAMER HOE HAAL JE ZOVEEL MOGELIJK UIT DEZE CURSUS? Heel eenvoudig. Door te doen. Te maken. Ik ga je allemaal handige dingen leren, maar die zullen alleen beklijven en effect hebben

Nadere informatie

HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES

HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE

Nadere informatie

inhoud Neuzen 1. Je neus 2. Groot is mooi 3. Wroeten 4. Grijpneus 5. Speurneus 6. Onder water 7. Zoem, zoem, ik ruik je 8. Ruiken met je tong

inhoud Neuzen 1. Je neus 2. Groot is mooi 3. Wroeten 4. Grijpneus 5. Speurneus 6. Onder water 7. Zoem, zoem, ik ruik je 8. Ruiken met je tong Neuzen inhoud Neuzen 3 1. Je neus 4 2. Groot is mooi 6 3. Wroeten 7 4. Grijpneus 8 5. Speurneus 9 6. Onder water 10 7. Zoem, zoem, ik ruik je 11 8. Ruiken met je tong 12 9. Filmpjes 13 Pluskaarten 14 Bronnen

Nadere informatie

Voorbeeldgedrag Auteur: Mariska Hakvoort-Hazeleger

Voorbeeldgedrag Auteur: Mariska Hakvoort-Hazeleger Je krijgt deze mailing omdat je de online cursus 'Opvoeden vanuit geloof, hoop & liefde' volgt. Ben jij niet de juist geadresseerde, stuur dan een mail aan ons. Onze gegevens staan onderaan deze mailing.

Nadere informatie

Begeleide interne stage

Begeleide interne stage Ik, leren en werken Begeleide interne stage Deel 2 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Marian van der Meijs Inhoudelijke redactie: Titel: Ik, leren

Nadere informatie

NEDERLANDS Taalverzorging 1F Woord/zin Deel 1 van 3

NEDERLANDS Taalverzorging 1F Woord/zin Deel 1 van 3 NEDERLANDS Taalverzorging 1F Woord/zin Deel 1 van 3 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur(s): Ruud Schinkel Inhoudelijke redactie: Ina Berlet Titel:

Nadere informatie

Belangrijke boodschap:

Belangrijke boodschap: Belangrijke boodschap: Het is illegaal om dit E-book te kopiëren, verkopen of verdelen! Dit e-book hoor je te krijgen van goedomgaanmetgeld.nl of een andere website waarvan Marielle Vreeken eigenaar is,

Nadere informatie

HEC LEEMANS. Megamoppenboek

HEC LEEMANS. Megamoppenboek HEC LEEMANS Megamoppenboek 2018 VRT en Standaard Uitgeverij Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen www.standaarduitgeverij.be info@standaarduitgeverij.be Zetwerk en coverontwerp: Artattack.be Illustraties: Hec

Nadere informatie

HONDENSHOW hoe gaat dat in z n werk?

HONDENSHOW hoe gaat dat in z n werk? HONDENSHOW hoe gaat dat in z n werk? Lijkt het je leuk om met de hond mee te doen aan een hondenshow? Begin dan eerst zelf je hond te beoordelen en let er bij een reu op dat hij alle twee de teelballen

Nadere informatie

Monique Spierenburgh. Doolhof van arbeid

Monique Spierenburgh. Doolhof van arbeid Monique Spierenburgh Doolhof van arbeid Doolhof van arbeid Monique Spierenburgh Illustraties en doolhof instructies: Splinter Uitgever: Mfave www.mfave.nl ISBN: 978-94-91239-02-1 NUR: 771 Copyright 2011

Nadere informatie

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden. verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden. verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand stap in de stilte www.uitgeverijmeinema.nl Ontwerp omslag: Mulder van Meurs Illustraties: Maartje van den Noort isbn 978 90 211 4326 2 nur 728 2013 Uitgeverij Meinema, Zoetermeer Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Trek jouw ideale klant aan in een oogopslag

Trek jouw ideale klant aan in een oogopslag WERKBOEK Trek jouw ideale klant aan in een oogopslag Naar een sterker, zichtbaarder en aantrekkelijker merk in 3 maanden. Anne Quaars, De Beeldstrateeg, 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Workshop Stijn Verhulst 18 oktober Neem de lijst door met gedragingen waaruit je kan opmaken dat je aantrekkelijk bent voor een kind.

Workshop Stijn Verhulst 18 oktober Neem de lijst door met gedragingen waaruit je kan opmaken dat je aantrekkelijk bent voor een kind. Workshop Stijn Verhulst 18 oktober 2010 Neem de lijst door met gedragingen waaruit je kan opmaken dat je aantrekkelijk bent voor een kind. 2. Voorafgaand aan de video: Caroline en Peter praten 45 minuten

Nadere informatie

Leuke en handige trucs voor u en uw hond.

Leuke en handige trucs voor u en uw hond. Leuke en handige trucs voor u en uw hond. Inhoudsopgave: 1. De Basis Beginselen a. Klikker Training b. Wat is Vorming? c. Einddoel van Klikker Training 2. Trucs en Kunstjes a. Dingen ophalen 1. Apport

Nadere informatie

HANDBOEK POWER OF PLAY MAAK JE EIGEN SPEELMATERIAAL VOOR MIDDEN- EN BOVENBOUW VOORBEELD PAGINA S

HANDBOEK POWER OF PLAY MAAK JE EIGEN SPEELMATERIAAL VOOR MIDDEN- EN BOVENBOUW VOORBEELD PAGINA S HANDBOEK POWER OF PLAY MAAK JE EIGEN SPEELMATERIAAL VOOR MIDDEN- EN BOVENBOUW PAGINA S Copyright 2018 Right To Play & Jantje Beton ( de uitgever ) Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag

Nadere informatie

BOERBOEL INTERNATIONAL NUTTIGE TIPS VOOR PUPPY EN JONGE HONDEN EIGENAREN.

BOERBOEL INTERNATIONAL NUTTIGE TIPS VOOR PUPPY EN JONGE HONDEN EIGENAREN. BOERBOEL INTERNATIONAL NUTTIGE TIPS VOOR PUPPY EN JONGE HONDEN EIGENAREN. VOORWOORD BOERBOEL INTERNATIONAL is opgericht op 1 April 2008 en is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige zeer snel groeiende

Nadere informatie

Hoe werkt het nu eigenlijk zijn de mensen betere hondentrainers? Of zijn de honden betere mensen trainers? Misschien is het een stuk teamwerk.

Hoe werkt het nu eigenlijk zijn de mensen betere hondentrainers? Of zijn de honden betere mensen trainers? Misschien is het een stuk teamwerk. Vertrouw op je hond Een veel gehoorde kreet, echter in de praktijk denkt de mensen het vaak zelf beter weten dan De hond. De neus van de hond is beter dan van de mens, maar de mens wil graag controle houden

Nadere informatie

Spelen met je hond omdat spel goed voor je hond is!

Spelen met je hond omdat spel goed voor je hond is! 1 2 Spelen met je hond omdat spel goed voor je hond is! Jubileumboekje van Ineke Bos 20 jaar trainster en eigenaresse van hondenschool DOGSIDE en 15 jaar kynologisch gedragstherapeut 3 Goodie 4 Dit is

Nadere informatie

Overgangsexamen van B naar C April 2012

Overgangsexamen van B naar C April 2012 Om te slagen moet de hond minstens 50% behalen op elke oefening, en 70% in het totaal. Je hebt recht op 2 herkansingen, doch niet op één en dezelfde oefening. Er wordt NIET met de lange lijn gewerkt. Honden

Nadere informatie

EEN KLAS VOL BOEKENWORMEN. Linda Willemsen. Dit is een preview van het E-book Een klas vol boekenwormen te koop op www.klasvanjuflinda.

EEN KLAS VOL BOEKENWORMEN. Linda Willemsen. Dit is een preview van het E-book Een klas vol boekenwormen te koop op www.klasvanjuflinda. EEN KLAS VOL BOEKENWORMEN Linda Willemsen Een klas vol boekenwormen EEN KLAS VOL BOEKENWORMEN Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2014 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Bonus 1/ breinprikkels voor je hond

Bonus 1/ breinprikkels voor je hond Bonus 1/ breinprikkels voor je hond w w w. j e h o n d o p v o e d e n. c o m Breinprikkels voor je hond of hoe je hem mentaal kan stimuleren en blij maken Wist je dit al? Honden die zich vervelen veroorzaken

Nadere informatie

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Linda Willemsen www.klasvanjuflinda.nl www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Spelenderwijs rijmen Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2014 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen

Nadere informatie

Opvoeding van de jachthond

Opvoeding van de jachthond Opvoeding van de jachthond De klassieke fout die helaas nog veel wordt gemaakt bij het opvoeden van de jonge jachthond is de gedachte dat pas met de opvoeding en training van de hond moet worden begonnen

Nadere informatie

binnen handbereik Een kickstart met 15 open akkoorden

binnen handbereik Een kickstart met 15 open akkoorden De gitarist in jou.. binnen handbereik Een kickstart met 15 open akkoorden Copyright 2017 2018 Arvid Kuipers - Gitaarstarters, Haaren. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit handboek mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Huisdieren 3 2. De hond 5 3. De kat 6 4. De witte muis 7 5. De goudvis 8 6. Het konijn 9 7. De cavia De tamme rat 11 9.

inhoud blz. 1. Huisdieren 3 2. De hond 5 3. De kat 6 4. De witte muis 7 5. De goudvis 8 6. Het konijn 9 7. De cavia De tamme rat 11 9. Huisdieren inhoud blz. 1. Huisdieren 3 2. De hond 5 3. De kat 6 4. De witte muis 7 5. De goudvis 8 6. Het konijn 9 7. De cavia 10 8. De tamme rat 11 9. De papegaai 12 10. De hamster 13 11. De parkiet 14

Nadere informatie

Jouw hond leren alleen thuis te blijven

Jouw hond leren alleen thuis te blijven Jouw hond leren alleen thuis te blijven Honden zijn roedeldieren, dit betekent dat zij altijd in groepen leven en van nature niet gewend zijn om alleen te zijn. Dit moeten ze dus nog leren. Meestal laten

Nadere informatie

De geheime magische cirkel en jouw unieke dromenvanger

De geheime magische cirkel en jouw unieke dromenvanger 1 De geheime magische cirkel en jouw unieke dromenvanger Bonusverhaal: Regenboogschattenjacht 2.0 Een magische ontdekkingsreis naar mooie dromen Auteur: Eveline van Dongen Copyright: Eveline van Dongen

Nadere informatie

Hond. in s he van t Wolf. hui. Sylvia Vanden Heede. Met illustraties van Marije Tolman

Hond. in s he van t Wolf. hui. Sylvia Vanden Heede. Met illustraties van Marije Tolman Hond Sylvia Vanden Heede Met illustraties van Marije Tolman hui in s he van t Wolf www.lannoo.com Registreer u op onze website en we sturen u regelmatig een nieuwsbrief met informatie over nieuwe boeken

Nadere informatie

Saferpay. Handleiding Versie

Saferpay. Handleiding Versie Saferpay Handleiding Versie 2.1 088 990 7700 support@ccvshop.nl www.ccvshop.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Changelog 3 1. Inleiding 5 2. Aanmelden Saferpay 6 3. Instellingen CCV Shop 7 4. Het resultaat

Nadere informatie

Handleiding Programmeren en bewerken CAM (graveermachine) Aan de slag. in beroep en bedrijf. Handleiding Programmeren en bewerken CAM (graveermachine)

Handleiding Programmeren en bewerken CAM (graveermachine) Aan de slag. in beroep en bedrijf. Handleiding Programmeren en bewerken CAM (graveermachine) Aan de slag in beroep en bedrijf Handleiding Programmeren en bewerken CAM (graveermachine) Branche Uitgevers 1 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in

Nadere informatie

Cursus Onderwijs en ICT. Programmeren met Visual Basic

Cursus Onderwijs en ICT. Programmeren met Visual Basic Cursus Onderwijs en ICT Jaargang 2, deel 23 (versie 1.0 NL 2-7-2011) Programmeren met Visual Basic door Serge de Beer Inleiding In sommige gevallen biedt het aanbod op de softwaremarkt niet wat je zoekt.

Nadere informatie

DE WAARDE VAN ZELF (LEREN) KIEZEN

DE WAARDE VAN ZELF (LEREN) KIEZEN (LEREN) KIEZEN 7 EN KIES ZELF DE WAARDE VAN ZELF (LEREN) KIEZEN KEUZEMOGELIJKHEDEN "Leren gaat veel beter en levert veel bruikbaarder en duurzamer resultaten als men zelf kiest wat en hoe men leert. De

Nadere informatie

Muziek in de renaissance en barok. Renaissance (1400 1600) Belangstelling voor het hier en het nu

Muziek in de renaissance en barok. Renaissance (1400 1600) Belangstelling voor het hier en het nu Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

Affecten, emoties en expressie

Affecten, emoties en expressie Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Eten 3 2. De maaltijd 4 3. Het bestek 5 4. Planten en dieren 6 5. Uit eten 8 6. Eten in andere landen Dat lust ik niet

inhoud blz. 1. Eten 3 2. De maaltijd 4 3. Het bestek 5 4. Planten en dieren 6 5. Uit eten 8 6. Eten in andere landen Dat lust ik niet Eten inhoud blz.. Eten 3 2. De maaltijd 4 3. Het bestek 5 4. Planten en dieren 6 5. Uit eten 8 6. Eten in andere landen 0 7. Dat lust ik niet. 8. Hap, slik, boem! 2 9. Filmpjes 4 Pluskaarten 5 Bronnen

Nadere informatie

Tot kijk. Sylvia Vanden Heede met tekeningen van Thé Tjong-Khing

Tot kijk. Sylvia Vanden Heede met tekeningen van Thé Tjong-Khing Tot kijk Sylvia Vanden Heede met tekeningen van Thé Tjong-Khing In dezelfde reeks Vos en Haas Vos en Haas Op het eiland Het dikke boek van Vos en Haas Vos en Haas en de dief van Iek Koek koek Vos en Haas

Nadere informatie

NIEMAND LUISTERT. Lia Lucas

NIEMAND LUISTERT. Lia Lucas niemand luistert 1 2 NIEMAND LUISTERT Lia Lucas 3 Uitgeverij U2pi BV (www.jouwboek.nl), Voorburg 2e druk november 2014 Titel: Niemand luistert Auteur: Lia Lucas Illustraties: Lia Lucas ISBN: 978-90-8759-465-7

Nadere informatie

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN Hotel Hallo - Thema 2 Hallo opdrachten TELEVISIE KIJKEN 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer

Nadere informatie

De rots van Calpe. Novelle. Bram Zoon

De rots van Calpe. Novelle. Bram Zoon De rots van Calpe Novelle Bram Zoon 5 Tweede druk (december 2014) Portretfoto: Peter Schoonen ISBN: 9789402126662 Informatie en contact: www.bramzoon.com Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande

Nadere informatie

PRAKTISCHE SECTORORIËNTATIE. Economie en Handel

PRAKTISCHE SECTORORIËNTATIE. Economie en Handel PRAKTISCHE SECTORORIËNTATIE Economie en Handel Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Tessel Mulder, Philein Educatieve Teksten Inhoudelijke redactie:

Nadere informatie

landelijk informatiecentrum gezelschapsdieren Minder hondenbeten Extra opdrachten basisscholen (groep 5 t/m 8) over houden van huisdieren

landelijk informatiecentrum gezelschapsdieren Minder hondenbeten Extra opdrachten basisscholen (groep 5 t/m 8)  over houden van huisdieren Minder hondenbeten Extra basisscholen (groep 5 t/m 8) landelijk informatiecentrum gezelschapsdieren www.licg.nl over houden van huisdieren Introductie Introduceren van Minder Hondenbeten extra De die u

Nadere informatie

killer CV waarmee je in no-time aan tafel zit met de recruiter?

killer CV waarmee je in no-time aan tafel zit met de recruiter? Hoe maak je een killer CV waarmee je in no-time aan tafel zit met de recruiter? 5 CV geheimen die je concurrentie niet toepast dit e-book wordt je aangeboden door 1 Hoe maak je een killer CV waarmee je

Nadere informatie

Seksuele vorming. Anticonceptie en zwangerschap

Seksuele vorming. Anticonceptie en zwangerschap Seksuele vorming Anticonceptie en zwangerschap Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Rianne Gritter Inhoudelijke redactie: Tessel Mulder, Philein

Nadere informatie

Training. Ondersteuning bij bereiden van maaltijd en eten

Training. Ondersteuning bij bereiden van maaltijd en eten Training Ondersteuning bij bereiden van maaltijd en eten Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Joke Christiaans Eindredacteur: Bapke Westhoek Titel:

Nadere informatie

Stop met ploeteren en laat mij jou helpen. Zodat ook jij het leven kan leiden waarvoor je bestemd bent!

Stop met ploeteren en laat mij jou helpen. Zodat ook jij het leven kan leiden waarvoor je bestemd bent! Ik ben Anke en ik gebruik mijn kennis, passie en creativiteit om vrouwen die weten dat ze meer in hun mars hebben en zich afvragen: is dit het nou te helpen weten wat ze willen en gaan doen wat ze willen.

Nadere informatie

NEDERLANDS Spreken en gesprekken voor 1F Deel 4 van 5

NEDERLANDS Spreken en gesprekken voor 1F Deel 4 van 5 NEDERLANDS Spreken en gesprekken voor 1F Deel 4 van 5 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur(s): Hanneke Molenaar Inhoudelijke redactie: Ina Berlet

Nadere informatie

5-Daagse starters workshop

5-Daagse starters workshop 5-Daagse starters workshop Met 2 akkoorden naar je 1 e liedje Dag 4: First Day of the Journey Copyright 2018 Arvid Kuipers - Gitaarstarters, Haaren. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit document mag

Nadere informatie

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HONDEN KUNNEN GOEDE VRIENDEN VAN ONS ZIJN. MAAR ZE

Nadere informatie

Scratch les 3: Quiz! Je eigen spelshow

Scratch les 3: Quiz! Je eigen spelshow Scratch les 3: Quiz! Je eigen spelshow Hoeveel weten jouw vriendjes en vriendinnetjes over jouw favoriete onderwerp? Test het met je zelfgemaakte quiz! Ga naar https://scratch.mit.edu/projects/112774047/.

Nadere informatie

Bij de wilde beesten af

Bij de wilde beesten af Doe mee met deze spectaculaire recordpoging! Bij de wilde beesten af De jaarlijkse recordpoging op Animal Event wordt dit jaar beestachtig leuk! We gaan ditmaal onder leiding van creatief trainer Judith

Nadere informatie

Belangrijke regels voor het spelen met de Jack Russell.

Belangrijke regels voor het spelen met de Jack Russell. Inleiding Hier het boekje met de 25 leukste spelletjes voor je Jack Russell Terriër Vaak gooien we spullen weg terwijl we er met de hond nog zoveel plezier mee kunnen beleven. Er zijn 25 leuke spelletjes

Nadere informatie

PESTAANPAK. Leerlingenboekje bij de lessenserie van Prima. Groep 8

PESTAANPAK. Leerlingenboekje bij de lessenserie van Prima. Groep 8 PESTAANPAK Leerlingenboekje bij de lessenserie van Prima Groep WAAROM ZIJN LESSEN OVER PESTEN BELANGRIJK? Samen sta je sterk tegen pesten! Als er in de groep en op school een gezellige en positieve sfeer

Nadere informatie