Belangrijke regels voor het spelen met de Jack Russell.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Belangrijke regels voor het spelen met de Jack Russell."

Transcriptie

1

2 Inleiding Hier het boekje met de 25 leukste spelletjes voor je Jack Russell Terriër Vaak gooien we spullen weg terwijl we er met de hond nog zoveel plezier mee kunnen beleven. Er zijn 25 leuke spelletjes beschreven die gemakkelijk uit te voeren zijn. Ze zijn praktisch en eenvoudig en zijn eigenlijk een must voor iedere Jack Russell eigenaar.

3 Spelletjes met de Jack Russell. Voor zijn geestelijke en lichamelijke conditie is het belangrijk regelmatig spelletjes te spelen met je Jack Russell Het verstevigd de band tussen baas en hond behoorlijk en met leuke spelletjes kunnen zowel de baas als de Jack Russell er echt van genieten. Belangrijke regels voor het spelen met de Jack Russell. Om optimaal te kunnen genieten en optimaal profijt te halen van het spelen moet je wel de volgende regels in acht nemen. Bepaal zelf wanneer er gespeeld wordt. Als de hond geen zin heeft ga dan ook niet verder. Negeer fouten en prijs wanneer de hond het goed heeft gedaan. Als je klaar bent met het spelen berg de speeltjes op zodat ze leuk zijn als je ze na een tijdje weer te voorschijn haalt. Speel niet als de Jack Russell net gegeten heeft. Zorg altijd dat je het laatste krachtspelletje met je hond altijd winnend afsluit. Zorg dat het spel niet te ruw wordt. Bepaal ook zelf weer wanneer het spel weer is afgelopen.

4 1. Plezier met een schoenendoos. Stop wat kleine lekkernijtjes onder in de schoenendoos en maak proppen van een paar oude kranten. Stop ook hier piepkleine lekkernijen in. Snuffelend en krantenscheurend zal hij zich een weg moeten banen naar het lekkers. Jouw Jack Russell zal hier waanzinnig veel plezier aan beleven en moet zijn vaardigheden inzetten voor wat lekkers 2. Spelen met de voedselbal. Eigenlijk zou iedere hondeneigenaar er eentje moeten hebben, we hebben het hier over de voerbal of voedselbal. Te koop bij iedere goede dierenzaak of webwinkel. Nu niet gewoon het voer in zijn bakje doen maar gewoon in een voerbal. Jouw Jack Russell zal weer moeite moeten doen en zijn talenten moeten gebruiken om aan eten te komen. Dit spel houd je hond scherp, intelligent en actief.

5 3. Koekie zoek. Laat je Jack Russell aan je hand ruiken waar 5 lekkere brokjes of andere lekkernijen in zitten. Je laat je hond in de gang wachten en je verstopt de lekkernijen in de woonkamer. Op het moment dat je de kamerdeur open doet roep je koekie zoek! En moedig je de hond aan om de lekkernijen te gaan zoeken. Hij zal na een paar keer al heel ongeduldig achter de deur staan te wachten omdat hij weet dat er op dat moment voor hem brokjes of andere lekkernijen voor hem verstopt worden. Als dan de kamer deur eenmaal open is zal hij als een gek gaan rondsnuffelen. Voor jou een hartstikke leuk gezicht en jouw hond zal hier een enorm plezier aan beleven.

6 4. Sokkenspel. Gebruik voor dit spel een oude sok en ga een trekspelletje aan met jouw Jack Russell. Hij zal de sok als prooi zien en zich uiterst inspannen om het spel te winnen. Je mag de hond af en toe best laten winnen als je zelf maar de meeste spelletjes van hem wint. Het laatste spel moet je ten alle tijden winnen. De meeste Jack Russells zijn gek op dit soort spelletjes en je ziet ze er dan ook vol in gaan. Je ziet dan echt het jachtinstinct bij ze boven komen. 5. Tunnelspel. Maak van drie of vier legen dozen tunnels. U maakt in de dozen openingen waar de hond door heen moet. De openingen maak je door ze met een mes uit het karton te snijden. Zorg dat je verschillende dozen hebt. Zorg ook dat de openingen niet overal even groot zijn zodat de dozen ook echt verschillende hindernissen vormen. Vaak durven honden niet door de doos heen te lopen maar als ze het eenmaal gedaan hebben zie je dat ze hun eigen angst overwonnen hebben en lopen ze triomfantelijk het parcours uit.

7 Moedig de hond enorm aan om alle hindernissen te overwinnen. Aan het einde van het parcours geeft u de Jack Russell een kleine traktatie. 6. Waar is de baas? Voor dit spel moet je met twee personen zijn. De baas verstopt zich in huis en de hond moet de baas gaan zoeken als hem dat lukt dan wordt hij beloont. In de zomer kan je ook de tuin er bij betrekken zodat het zoekgebied van de hond wat wordt uitgebreid. De Jack Russell zal enorm enthousiast reageren als het hem gelukt is de juiste persoon op te sporen. Hij heeft weer gebruik kunnen maken van zijn fantastische reukvermogen en voor zowel baas als hond is dit een waanzinnig leuk spel. 7. Zoek de kluif! Het is zonde om je hond zomaar een kluif te geven zonder dat hij er moeite voor hoeft te doen. Op het moment dat je een kluif wilt geven zet je de hond even apart in een andere ruimte. Verstop de kluif in het huis en geef de hond het commando ZOEK DE KLUIF. Moedigde hond aan en de hond zal nog tevredener aan zijn lekkere kluif beginnen.

8 Hij heeft moeten werken voor wat lekkers en dat geeft vaak een voldaner gevoel dan dat je hem zomaar krijgt. Dit soort spelletjes verhoogt de band tussen baas en hond aanzienlijk en is bovendien ook nog eens erg goed voor het zelfvertrouwen van de hond. 8. Het grote verpakkingsspel. Zonde om een lege verpakking zomaar weg te gooien. Doe je hond een plezier en gebruik bijvoorbeeld een leeg pak hagelslag of kruidenmix om er iets lekkers in te stoppen, vouw het dubbel en je hond zal het met plezier verscheuren om bij het lekkers te komen. Zo trainen wij zijn hersens en laten hem ook nog eens gebruik maken van zijn sterke eigenschappen. 9. Rolletje van plezier. Gooi geen enkele wc rol nog zomaar weg, stop er iets lekkers in, vouw het dubbel en geef het aan de hond. Weer zal hij zijn talenten moeten gebruiken om bij het lekkers te moeten komen. Jack Russells zijn intelligente beesten en hebben het nodig om aan het werk gezet te worden.

9 10. Lekkers vangen. Laat je hond zitten op commando en gooi het lekkers in zijn bek. Als hij het vangt mag hij het opeten anders moet hij het laten liggen en krijgt hij een nieuwe poging. Doe dit maar hoogsten een stuk of 5 keer. 11. Bezemspel. Veel Jack Russells vinden het geweldig om over iets heen te springen en doet luid blaffend aan dit spel mee en de andere Jack Russell moet er helemaal niets van hebben dus probeer maar uit of jouw Jack Russell het leuk vindt om te springen. Het handigst voor dit spel is als je met twee personen bent. Laat de hond over de bezemsteel springen en weer terug en geef je hond een kleine beloning. Laat de hond steeds iets hoger springen. Doe dit niet te lang en te vaak. Doe dit sowieso niet met honden die last hebben van hun gewrichten.

10 12. Vliegende sokkenspel. Om goed te kunnen zien dat jouw Jack Russell echte jachtinstincten heeft zou je kunstmatig een prooi moeten maken waarmee je hem het gevoel geeft dat hij zijn prooi binnen handbereik heeft. Bevestig een oude sok aan een touwtje en laat de sok door de lucht zweven zo moet uw hond alle zeilen bijzetten om de prooi te bemachtigen. 13. Jagersbal. Er zijn Jack Russells die zijn hun hele leven verzot op tennisballen die lopen op hun zestiende jaar nog achter een bal aan te rennen en krijgen er gewoonweg geen genoeg van. Voor deze honden is een ouderwets potje jagerbal een uitkomst. Gooi een tennisbal zo ver mogelijk weg en laat de hond het als een prooi terug brengen. Het jagen zal hem veel plezier geven. En Jack Russells kunnen dit simpele spel echt onvermoeibaar lang spelen.

11 14. Oude schoenenspel. Bewaar 3 of 4 oude schoenen. Zet uw hond weer apart en verstop de oude schoenen. In 1 van de neus van de schoenen zit een traktatie. Moedig de hond aan om de juiste schoen op te speuren. Begin eerst met een schoen zodat de hond na een tijdje het spel begint door te krijgen. Om te voorkomen dat de hond straks ook met nieuwe schoenen aan de slag gaat is het belangrijk om de hond te leren dat hij niet in de schoenen mag bijten. Het is eigenlijk alleen maar een zoekspelletje de schoen kan er dus ook niet kapot van raken. 15. Schatgraven. Neem je hond mee naar het strand en verstop in het zand een speeltje waar hij dol op is. Je zult zien dat de jack Russell eindeloos kan graven. De manier waarop hij graaft is zeer grappig om te zien. Hij graaft alsof zijn leven ervan af hangt. Zijn kop zit vaak helemaal onder het zand en hij zal dit spel zeer serieus nemen. Dit schatgraven is een te gekke bezigheid voor de Jack Russell en voor de baas is dit een enorm grappig gezicht.

12 16. Tikkertje. Loop naar je hond toe en tik hem zachtjes aan. Loop dan weer van je hond weg zodat hij achter je aan gaat lopen. Het wordt een soort kat en muis spelletje op een leuke manier. Loop van je hond weg en ga er dan plotseling weer naar toe. Je hond zal hier enorm veel plezier van hebben en zal luidblaffend achter je aan lopen. Let wel op dat de hond niet te wild wordt, hij mag niet bijten in het voorbijgaan. Gebeurt dit wel leg het spel dan direct stil. 17. Klauterspel. Maak met je hond een wandeling en ga op zoek naar obstakels zoals een rij bomen, een bankje of een laag muurtje. Vaak liggen er in het bos wel omgevallen of omgezaagde bomen. Hierdoor ligt er al op een natuurlijke manier een heel traject klaar waar de hond overheen kan lopen. Leg wat lekkers bovenop en laat de hond het pakken. Het zal in het begin misschien wat onwennig gaan maar op een gegeven moment loopt jouw Jack Russell triomfantelijk over bankjes en omgevallen boomstammen heen.

13 18. Bomenspel. Dit is echt een te gek spel voor zowel de hond als de baas. Ga met twee personen naar een park of bos en laat 1 persoon zich verstoppen achter een boom. De andere persoon gaat samen met de hond op zoek. Omdat buiten het zoekgebied wat groter is dan binnen zal je aan de Jack Russell goed kunnen merken dat hij zijn reukvermogen op volle sterkte in aan het zetten is. Je ziet hem gewoon sporen opzoeken in de hoop een geurvlaag op te vangen zodat hij iemand kan vinden die met wat lekkers voor hem klaar staat. Beloon de hond natuurlijk uitvoerig wanneer hij zijn speurtocht tot een goed einde heeft volbracht. Enorm leuk spel wat ook goed is voor het zelfvertrouwen van de hond. 19. Opruimspel. Leer de hond om zijn eigen speelgoed op te ruimen als je klaar bent met spelen. De hond weet dan voortaan ook direct wanneer het spelen is afgelopen.je laat de hond zijn speelgoed in zijn bek doen en stuurt hem dan met zijn bijtring naar de mand.

14 Als hij met de bijtring in de mand zit geef je hem de opdracht de bal te zoeken. Als hij de bal heeft dan stuur je hem weer naar de mand en zo ga je door tot al het speelgoed is opgeruimd. In het begin is het niet heel gemakkelijk maar naar een paar keer snapt de Jack Russell wel wat de bedoeling is. Ook leidt het ook vaak tot groot vermaak bij andere mensen als ze zien dat de hond zijn eigen speelgoed opruimt. 20. Het samenspel. Als je visite hebt dan is het leuk om de hond de namen aan te leren van de aanwezige mensen. Vaak weten honden dit al wel een klein beetje als die mensen vaak over de vloer komen. Geef de hond de opdracht om naar bijvoorbeeld JAN toe te gaan. Als de hond naar de juiste naam is toe gegaan geeft deze de hond een kleine traktatie. Je kunt met dit spel enorm veel lol hebben. Je visite heeft er lol in en doet vaak heel enthousiast mee en de hond die geniet met volle teugen omdat hij in het middelpunt van de belangstelling staat.

15 21. Goudzoeken in de natuur. Verstop in je tuin een klein groepje met hondenbrokjes en laat de hond dit opzoeken. Moedig hem aan om het goud te vinden. Als je geen tuin hebt kies dan voor een parkje of bos waar de hond eventjes los kan lopen. Maak het zoekgebied niet al te groot, de oppervlakte van een gemiddelde tuin is meer dan voldoende. 22. Fiftyfifty Fifty. Houdt je handen achter je rug en verstop in 1 van je handen een lekkernij. Knijp je handen dicht en laat de hond ruiken in welke hand je wat lekkers hebt. Prijs hem uitbundig als hij de juiste hand heeft geraden. Vaak geeft men een hond zomaar een brokje. Laat hem voortaan kiezen, prikkel zijn zintuigen de Jack Russell is er dol op.

16 23. Lege flessenspel. Stop wat brokjes in een lege cola of bijvoorbeeld fanta fles en laat de hond zijn best doen om er alles uit te krijgen. Hier is de hond wel eventjes mee bezig en dat is ook de bedoeling. Het is leuker dan wanneer je zijn voer altijd maar gelijk in zijn bak gooit. Laat hem af en toe werken voor zijn eten. 24. Honden balletje balletje. Pak drie lege ondoorzichtige plastic bekers en stop in een van de bekers een brokje. Laat dit goed zien, hussel de bekers door elkaar zodat de hond het ook niet meer weet. Laat hem daarna met zijn neus bepalen waar het brokje zich bevind. 25. Zwemspel. Gooi een stok in het water of een balletje en laat je Jack Russell dit ophalen. De meeste Jack Russells zij dol op zwemmen. Zijn ze dit niet dan vinden ze het vaak wel leuk om iets uit ondiep water te gaan halen voor je. Ze vinden het vaak geweldig om voor hun baas te werken aan de waterkant.

17 Spelletjes met de Jack Russell. Voor zijn geestelijke en lichamelijke conditie is het belangrijk regelmatig spelletjes te spelen met je Jack Russell Het verstevigd de band tussen baas en hond behoorlijk en met leuke spelletjes kunnen zowel de baas als de Jack Russell er echt van genieten.

18 Belangrijke regels voor het spelen met de Jack Russell. Om optimaal te kunnen genieten en optimaal profijt te halen van het spelen moet je wel de volgende regels in acht nemen. Bepaal zelf wanneer er gespeeld wordt. Als de hond geen zin heeft ga dan ook niet verder. Negeer fouten en prijs wanneer de hond het goed heeft gedaan. Als je klaar bent met het spelen berg de speeltjes op zodat ze leuk zijn als je ze na een tijdje weer te voorschijn haalt. Speel niet als de Jack Russell net gegeten heeft. Zorg altijd dat je het laatste krachtspelletje met je hond altijd

19 winnend afsluit. Zorg dat het spel niet te ruw wordt. Bepaal ook zelf weer wanneer het spel weer is afgelopen.

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

Dag van de Hond. Sport & Spel. Samen lekker bezig zijn!

Dag van de Hond. Sport & Spel. Samen lekker bezig zijn! Dag van de Hond Sport & Spel Samen lekker bezig zijn! In deze folder lees je hoe je niet alleen lekker met je hond bezig kunt zijn door het beoefenen van hondensport, maar ook hoe je gewoon thuis of tijdens

Nadere informatie

APPORTEREN MIJN PERFECTE PUPPY

APPORTEREN MIJN PERFECTE PUPPY APPORTEREN MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 10 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Aandacht voor gedrag Beloon gewenst gedrag Controle over gedrag DOGSIDE

Aandacht voor gedrag Beloon gewenst gedrag Controle over gedrag DOGSIDE Aandacht voor gedrag Beloon gewenst gedrag Controle over gedrag DOGSIDE Leuke activiteiten voor kind en hond. * Voor diverse activiteiten wordt hondenvoer of speelgoed gebruikt. Het is héél belangrijk

Nadere informatie

HANDIG VOERSPELLETJES VOOR KONIJNEN EN KNAAGDIEREN

HANDIG VOERSPELLETJES VOOR KONIJNEN EN KNAAGDIEREN HANDIG VOERSPELLETJES VOOR KONIJNEN EN KNAAGDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES

HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE

Nadere informatie

Spelen met je hond omdat spel goed voor je hond is!

Spelen met je hond omdat spel goed voor je hond is! 1 2 Spelen met je hond omdat spel goed voor je hond is! Jubileumboekje van Ineke Bos 20 jaar trainster en eigenaresse van hondenschool DOGSIDE en 15 jaar kynologisch gedragstherapeut 3 Goodie 4 Dit is

Nadere informatie

Tips Voor het spelen met een kat

Tips Voor het spelen met een kat Tips Voor het spelen met een kat Inhoudsopgave - Jong geleerd is oud gedaan.... 3 - Mijn kat wil niet spelen!... 3 - De vloer ligt vol met speeltjes voor de kat maar hij gebruikt ze niet.... 4 - Hoe moet

Nadere informatie

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl BLIJ MET EEN EI Deze speur- en speltocht is niet alleen bedoeld voor rond de paastijd. Doordat iedereen moet proberen zijn of haar ei heel te houden wordt er een extra spelelement in de speurtocht gebracht.

Nadere informatie

PRAKTISCH VOEDSELVERRIJKING EN SPELLETJES VOOR KONIJNEN EN KNAAGDIEREN. www.licg.nl over houden van huisdieren

PRAKTISCH VOEDSELVERRIJKING EN SPELLETJES VOOR KONIJNEN EN KNAAGDIEREN. www.licg.nl over houden van huisdieren l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH VOEDSELVERRIJKING EN SPELLETJES VOOR KONIJNEN EN KNAAGDIEREN over houden van huisdieren Knaagdieren en konijnen

Nadere informatie

SEM 19-06-2004-12-12-2013 (9,5 jaar) Lieve Sem, In 2006 leerden we jou voor het eerst kennen. Wat een leuke en grappige berner was je en ben je altijd gebleven. Met je lange tong half uit je bek, je schuine

Nadere informatie

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is:

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is: HIL02347 P&K Puppy Clicker NL 19/10/07 14:34 Page 1 Clicker Training Train uw pup met de clicker training Clicker training is in de jaren veertig ontwikkeld door trainers van zeezoogdieren. Zij ontdekten

Nadere informatie

(nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch)

(nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch) (nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch) Het werkt op zich net als een gewoon potje basketbal, alleen zijn jullie nu net zo lang als echte basketballers. Papa en mama nemen de kinderen

Nadere informatie

Bonus 1/ breinprikkels voor je hond

Bonus 1/ breinprikkels voor je hond Bonus 1/ breinprikkels voor je hond w w w. j e h o n d o p v o e d e n. c o m Breinprikkels voor je hond of hoe je hem mentaal kan stimuleren en blij maken Wist je dit al? Honden die zich vervelen veroorzaken

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Jack Russell

Werkstuk Biologie Jack Russell Werkstuk Biologie Jack Russell Werkstuk door een scholier 1984 woorden 20 november 2008 6,3 16 keer beoordeeld Vak Biologie BENODIGDHEDEN Een Jack Russell heeft niet zoveel nodig. Als hij de bal heeft

Nadere informatie

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HONDEN KUNNEN GOEDE VRIENDEN VAN ONS ZIJN. MAAR ZE

Nadere informatie

Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over. De "Alles of niets" methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar

Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over. De Alles of niets methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over De "Alles of niets" methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar De Alles of niets methode is een heel simpele manier om een hond te leren om wat

Nadere informatie

Bungelende emmer. Benodigdheden: emmertje, touw, kleine ballen Aantal spelers: 3+ Voorbereiding : geen Leeftijd: 4+ Soort: spel

Bungelende emmer. Benodigdheden: emmertje, touw, kleine ballen Aantal spelers: 3+ Voorbereiding : geen Leeftijd: 4+ Soort: spel Bungelende emmer Benodigdheden: emmertje, touw, kleine ballen Hang een emmertje met een touw aan een tak van een boom. Alle kinderen moeten nu vanaf een vast punt (zo n drie meter van de bungelende emmer

Nadere informatie

Cliff-Pup van Pip dank aan familie Swagerman Met je pup en (jonge) hond lekker lopen zonder lijn

Cliff-Pup van Pip dank aan familie Swagerman Met je pup en (jonge) hond lekker lopen zonder lijn Cliff-Pup van Pip 2014- dank aan familie Swagerman Met je pup en (jonge) hond lekker lopen zonder lijn Loslopen is heel belangrijk voor een pup en (jonge) hond. Een hond moet de gelegenheid krijgen om

Nadere informatie

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG EEN BIJTEND KONIJN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER BIJTENDE KONIJNEN. JE KUNT

Nadere informatie

Speel-o-theek denkspelletjes voor uw hond:

Speel-o-theek denkspelletjes voor uw hond: Speel-o-theek denkspelletjes voor uw hond: Deze denkspelletjes houden uw hond actief en mentaal fit. U traint het denkvermogen van uw hond. Het maken van lange wandelingen alleen is niet altijd voldoende.

Nadere informatie

Paasspeurtocht. Veel plezier!

Paasspeurtocht. Veel plezier! Paasspeurtocht Vier het paasfeest met deze gezellige speurtocht. De kinderen speuren in groepjes op of rondom de school naar grote, kartonnen paaseieren. Op elk paasei staat een opdracht. De opdracht wordt

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

AANDACHTS- EN CONCENTRATIEOEFENINGEN 1

AANDACHTS- EN CONCENTRATIEOEFENINGEN 1 AANDACHTS- EN CONCENTRATIEOEFENINGEN 1 If a dog is distracted or disengaged from his owner while training, his learning progress is slow Dawn Jecs AANDACHTSOEFENINGEN BASIS 1 MET NAAM Aandacht is de basis

Nadere informatie

Hersenwerk voor honden heeft de toekomst

Hersenwerk voor honden heeft de toekomst Honden aan het werk zetten met eenvoudige middelen Hersenwerk voor honden heeft de toekomst Honden mogen niet of nauwelijks meer doen waar ze voor gemaakt zijn: jagen, bewaken, hoeden. De meeste honden

Nadere informatie

HANDIG HONDEN ONTMOETEN

HANDIG HONDEN ONTMOETEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG HONDEN ONTMOETEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN ONTMOETEN. JE KUNT ER

Nadere informatie

De manieren waarop een hond leert. Wat is gedrag?

De manieren waarop een hond leert. Wat is gedrag? De manieren waarop een hond leert Wat is gedrag? Echt alles wat een hond doet wordt gedrag genoemd. Honden gedragen zich zoals honden zich horen te gedragen. Ze doen volkomen natuurlijke en normale hondendingen

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

De allerliefste oppas

De allerliefste oppas De allerliefste oppas Met de ene oppas ga ik buiten spelen door de andere wordt altijd thee gezet bij de derde zal ik mij echt nooit vervelen en van de vierde mag ik lekker laat naar bed Met de ene oppas

Nadere informatie

Herman gaat met zijn dochter Lies naar de dierentuin. Joppie de hond gaat ook mee. Ze gaan gelijk naar de apen, die dicht bij de ingang zijn.

Herman gaat met zijn dochter Lies naar de dierentuin. Joppie de hond gaat ook mee. Ze gaan gelijk naar de apen, die dicht bij de ingang zijn. Herman gaat met zijn dochter Lies naar de dierentuin. Joppie de hond gaat ook mee. Ze gaan gelijk naar de apen, die dicht bij de ingang zijn. De ondeugendste aap Snoei pakt de hoed van Herman af. Snoei

Nadere informatie

PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG

PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Honden kunnen prima samengaan met kinderen, maar

Nadere informatie

SPEL 1. Kangoeroe buidel-dief. Doel: Uitleg: Te moeilijk? Te makkelijk?

SPEL 1. Kangoeroe buidel-dief. Doel: Uitleg: Te moeilijk? Te makkelijk? SPEL 1 Kangoeroe buidel-dief Alle kangoeroe s (kinderen) hebben wat lekkers in hun buidel, op 1 kangoeroe na. Die kangoeroe probeert het lekkers van de andere kangoeroe s af te pakken totdat die alles

Nadere informatie

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Beste docent, Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Zwemmen Zonder Mouwen; een muzikale 8+ voorstelling die zich afspeelt in en rondom

Nadere informatie

Mens en hond trekken al eeuwen samen op.

Mens en hond trekken al eeuwen samen op. Hond in de omgeving Hond en samenleving Honden maken deel uit van onze samenleving. Zij geven vrolijkheid en kleur aan het leven van de hondenbezitter. Bovendien zijn honden soms zelfs onmisbaar als hulphond

Nadere informatie

HONDENTOILET. Uw hond in 10 stappen op het hondentoilet (volwassen hond)

HONDENTOILET. Uw hond in 10 stappen op het hondentoilet (volwassen hond) HONDENTOILET Uw hond in 10 stappen op het hondentoilet (volwassen hond) Stap 1: zoek de juiste plaats voor het hondentoilet Plaats het hondentoilet in een hoek, zodat het wordt afgeschermd door twee muren.

Nadere informatie

Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek

Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek De enige officiële training voor Troostbeesten. Lilian Kars, 1999 Illustraties: Rainer Harman Niets uit deze uitgave mag op enige wijze worden gebruikt of gedupliceerd

Nadere informatie

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord Het spelen van levend ganzenbord Voor het spelen van het levend ganzenbord verdeel je de deelnemers in minimaal twee groepen. Deze groepen spelen het levend ganzenbord tegen elkaar. Het doel van het levend

Nadere informatie

Het spellenboek. De plaatjes laten zien wat je bij elk spelletje nodig hebt. Hieronder zie je wat elk plaatje betekent:

Het spellenboek. De plaatjes laten zien wat je bij elk spelletje nodig hebt. Hieronder zie je wat elk plaatje betekent: Het spellenboek De plaatjes laten zien wat je bij elk spelletje nodig hebt. Hieronder zie je wat elk plaatje betekent: Mandje vullen Voor dit spel zijn minimaal twee kinderen nodig. Stap 1: Verdeel de

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

Expeditie Boswachterscode

Expeditie Boswachterscode Boswachterscode Ontdek jij je zesde zintuig? Kinderen tussen de 7 en 10 jaar opgelet! Zet je zintuigen op scherp. Volg het spoor van Benno Buitenpret. Speciaal voor jou heeft hij zijn persoonlijke en buitengewoon

Nadere informatie

Lesbrief Kikker viert de lente. Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar

Lesbrief Kikker viert de lente. Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar Lesbrief Kikker viert de lente Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart 2018 Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar Van 21 t/m 30 maart kleurt heel Nederland groen met het

Nadere informatie

Ik laat je ontdekken hoe de mensen hier vroeger leefden. En je leert over de omgeving; over de grond, de bomen en de beestjes.

Ik laat je ontdekken hoe de mensen hier vroeger leefden. En je leert over de omgeving; over de grond, de bomen en de beestjes. HALLO! IK BEN EDDY DE EGEL. VANDAAG NEEM IK JE MEE OP ONTDEKKING IN DE SPITKEET! WIJ EGELS SCHARRELEN AL HEEL LANG TUSSEN DE MENSEN. MEESTAL ZIE JE ONS NIET MAAR WIJ ZIEN VAN ALLES! Ik laat je ontdekken

Nadere informatie

Themawandeling Herfst

Themawandeling Herfst Themawandeling Herfst Leerdoelen: De leerlingen tonen respect voor de natuur De leerlingen kunnen enkele typische herfstverschijnselen uit het bos verklaren De leerlingen kunnen op een aangepaste manier

Nadere informatie

GameChangers. Dogs Talk Hondentraining & Gedrag

GameChangers. Dogs Talk Hondentraining & Gedrag 5MINUTEN GameChangers 1. Focus op mij Een sterke onbreekbare band met je hond, dat wil jij toch ook! Dit is voor iedereen haalbaar met enkele eenvoudige oefeningen die zorgen voor een sterke band en een

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Ik ben een heel klein muisje

Ik ben een heel klein muisje Ik ben een heel klein muisje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Ik ben een heel klein muisje: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Massagespel... 4 Speelgoed... 4 Muisje

Nadere informatie

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl Door: Jan van den Brand Inleiding Ik krijg veel vragen van hondeneigenaren. Veel van die vragen gaan over de omgang met en de training van de hond. Deze vragen spitsen zich dan vooral toe op: Watt is belangrijk

Nadere informatie

Dag van de Hond. Kind & Hond. kunnen de beste maatjes worden!

Dag van de Hond. Kind & Hond. kunnen de beste maatjes worden! Dag van de Hond Kind & Hond kunnen de beste maatjes worden! In deze folder lees je hoe je goede maatjes met de hond kunt worden. Daarvoor moet je onder andere weten hoe hij in elkaar zit, wat hij nodig

Nadere informatie

Nieuwsbrief Moederdag

Nieuwsbrief Moederdag Nieuwsbrief Moederdag Het is alweer bijna Moederdag, een belangrijk moment voor de kinderen om hun mama eens extra te verwennen! In deze nieuwsbrief vind u twee activiteiten met leuke ideeën om te knutselen

Nadere informatie

De Speel-O-Theek, wat is dat eigenlijk?

De Speel-O-Theek, wat is dat eigenlijk? wat is dat eigenlijk? Wie kent niet de spelletjes uitleen voor de kids? Sogno Honden Services introduceert eenzelfde concept, maar dan voor uw viervoeter. Voor iedere baas met een hond die; - is uitgekeken

Nadere informatie

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk.

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Prent 1 Sst, ik hoor iets! Prent 1. Sst, ik hoor iets! Said en Jamal zitten aan tafel te eten. Samen met papa en mama. Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Papa laat het horloge zien. Het is een

Nadere informatie

Een baas voor Mallekat

Een baas voor Mallekat Een baas voor Mallekat Voor kinderen van 3 tot 8 jaar Geschreven door Elisabeth Roodenburg Er zijn nog veel meer verhalen van Elisabeth Roodenburg Copyright: Elisabeth Roodenburg Vermaat 2011 en digiboeken.org/paraplu

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Huisdieren 3 2. De hond 5 3. De kat 6 4. De witte muis 7 5. De goudvis 8 6. Het konijn 9 7. De cavia De tamme rat 11 9.

inhoud blz. 1. Huisdieren 3 2. De hond 5 3. De kat 6 4. De witte muis 7 5. De goudvis 8 6. Het konijn 9 7. De cavia De tamme rat 11 9. Huisdieren inhoud blz. 1. Huisdieren 3 2. De hond 5 3. De kat 6 4. De witte muis 7 5. De goudvis 8 6. Het konijn 9 7. De cavia 10 8. De tamme rat 11 9. De papegaai 12 10. De hamster 13 11. De parkiet 14

Nadere informatie

12. Waar zijn moeder en jong gebleven?

12. Waar zijn moeder en jong gebleven? 12. Waar zijn moeder en jong gebleven? Tijdens deze activiteit: gaan de kinderen via een parcours naar de verblijfplaats van een moeder en haar jong om eten te brengen. Inrichting speelleeromgeving Deze

Nadere informatie

Beide methodes komen uitgebreid aan bod in de komende pagina s.

Beide methodes komen uitgebreid aan bod in de komende pagina s. Voorwoord Zindelijkheidstraining is erop gericht om uw hond zo snel mogelijk te leren om buiten het huis zijn behoefte doen, of eventueel in een geschikte plek binnenshuis. We bespreken twee methodes voor

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Workshops BSO Rakkerpret. 25 februari t/m 19 Juli 2013.

Workshops BSO Rakkerpret. 25 februari t/m 19 Juli 2013. Workshops BSO Rakkerpret 25 februari t/m 19 Juli 2013. Inhoudsopgave: Workshop-programma Wc-rollen kunst Dansles Paaswerkje Zintuigenworkshop Moederdag Raam schilderen Overzicht workshops Speurtocht Vaderdag

Nadere informatie

HANDIG KONIJNEN KOPPELEN

HANDIG KONIJNEN KOPPELEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG KONIJNEN KOPPELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HET KOPPELEN VAN TWEE KONIJNEN.

Nadere informatie

Zintuigen. Expertgroep 2 : Ruiken doe je met je neus! Naam leerling:... Leden expertgroep:...

Zintuigen. Expertgroep 2 : Ruiken doe je met je neus! Naam leerling:... Leden expertgroep:... Expertgroep 2 : Ruiken doe je met je neus! Naam leerling:.... Leden expertgroep:... De voorbereiding De neus is er niet alleen om te ademen want door je neus kun je lekkere en vieze geuren ruiken. Jullie

Nadere informatie

LUKT NIET! een escaperoom maar dan net anders. Draaiboek voor de spelleider

LUKT NIET! een escaperoom maar dan net anders. Draaiboek voor de spelleider LUKT NIET! een escaperoom maar dan net anders Draaiboek voor de spelleider Inleiding Deze virtuele escaperoom kan je voor van alles inzetten en je kan er je eigen draai aan geven. Het gaat er niet om dat

Nadere informatie

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 3 en 4. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - blinde rups (lesformat) Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Nadere informatie

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES VOORWOORD In 2016 schreef ik de Gids over emoties bij kids 80 praktische tips. Mijn kennis en ervaring blijft zich echter door ontwikkelen. Daarom deel ik

Nadere informatie

Waarom dit boekje? Productiebedrijf. Kiezen. Grootmagazijn. Magazijn van een winkel. Ervaring

Waarom dit boekje? Productiebedrijf. Kiezen. Grootmagazijn. Magazijn van een winkel. Ervaring Waarom dit boekje? Tijdens je opleiding ga je op stage. Je kunt op veel plekken stage lopen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stage in de keuken of in een winkel. Of voor een stage in de bouw. Kiezen

Nadere informatie

HANDIG DE TAAL VAN EEN HOND

HANDIG DE TAAL VAN EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG DE TAAL VAN EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDENTAAL. JE KUNT ER

Nadere informatie

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen 1) Voor de kleinste kinderen In de winter kunnen vogels wel wat extra s gebruiken. Met kinderen van alle leeftijden kun je hiermee aan de slag. Dennenappels

Nadere informatie

Libra R&A locatie AC Tilburg/Breda. Mondademen en mondmotoriek

Libra R&A locatie AC Tilburg/Breda. Mondademen en mondmotoriek Libra R&A locatie AC Tilburg/Breda Mondademen en mondmotoriek Mondademen en mondmotoriek Bevorderen van neusademhaling en verbetering van de mondmotoriek bij kinderen Er zijn veel kinderen die door de

Nadere informatie

Huisregels. voor. kinderen

Huisregels. voor. kinderen Huisregels voor. kinderen Versie januari 2016 Inhoudsopgave Huisregels Dreumesen HD pagina 3 Huisregels Peuters HP.pagina 4 2 Huisregels Dreumesen We willen kinderen zoveel mogelijk op positieve wijze

Nadere informatie

Voeten &zo Groesbeek Liesbeth Drabbe Wijers Pagina 1

Voeten &zo Groesbeek Liesbeth Drabbe Wijers Pagina 1 Voeten &zo Groesbeek Liesbeth Drabbe Wijers Pagina 1 Inhoud Inleiding 3 Even voorstellen 4 Stap 1 De Omgeving 5 Stap 2 Je Nagel[s] 6 Stap 3 Bescherming 8 Er is meer! 9 Voeten &zo Groesbeek Liesbeth Drabbe

Nadere informatie

Sportkanjers in de gymles. Sportkanjers in de gymles. gy m 10 SPORTKANJERGYMLESSEN VOOR DE BASISSCHOOL BOVENBOUW

Sportkanjers in de gymles. Sportkanjers in de gymles. gy m 10 SPORTKANJERGYMLESSEN VOOR DE BASISSCHOOL BOVENBOUW Sportkanjers in de gymles Sportkanjers in de gymles gy m gy m 10 SPORTKANJERGYMLESSEN VOOR DE BASISSCHOOL BOVENBOUW Leskaarten Les 1: Ik doe aan sport! VERTEL HET VOLGENDE VERHAAL: Het eerste wat je doet

Nadere informatie

PUPPYREN.nl. Puppyrennen, accessoires en info

PUPPYREN.nl. Puppyrennen, accessoires en info Inhoudsopgave 1. Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond gaat luisteren?... 3 2. Puppycursus... 4 2.1 Wat leer je tijdens een puppycursus?... 4 2.2 Wat leer jij zelf tijdens de cursus?... 4 2.3 Wat leert een

Nadere informatie

HET GROTE WELPEN DOEBOEK SCOUTING HEIDEPARK

HET GROTE WELPEN DOEBOEK SCOUTING HEIDEPARK HET GROTE WELPEN DOEBOEK SCOUTING HEIDEPARK 2018-2019 ERWIN DE SWART Scouting Heidepark Het Grote Welpen Doeboek 2018-2019 Bladzijde 1 Het Avontuur Begint Hier Elk weekend gaan de Welpen (6-11 jaar) van

Nadere informatie

Uitgeverij Animal Academy

Uitgeverij Animal Academy Van dezelfde auteur High Five met je konijn, eerste druk oktober 2011 High Five met je konijn, tweede druk maart 2012 High Five with your rabbit, December 2012 epub High Five with your rabbit, January

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Sabine Wisman. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam

Sabine Wisman. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Sabine Wisman Uitgeverij Ploegsma Amsterdam 8, 10, 13 8, 9, 10, 11, 12, 13 10 11 21 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 25 18, 19, 21, 23 30, 31, 32, 36, 39, 41 30, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 40, 41 30, 31,

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Hé Joyce, ga je mee? Emma rent achter Joyce aan als ze van het schoolplein lopen. Joyce, wij gaan vanmiddag op bezoek bij mijn oom,

Nadere informatie

werkblad Basisopstelling 2 Vak 1 Glijden en klimmen Vak 2 Rollen op verhoogd vlak 1 Vak 3 Doeljagerbal Materiaal

werkblad Basisopstelling 2 Vak 1 Glijden en klimmen Vak 2 Rollen op verhoogd vlak 1 Vak 3 Doeljagerbal Materiaal werkblad Basisopstelling opstelling in 3 vakken klimramen aan de korte kant Vak 1 Glijden en klimmen Vak Rollen op verhoogd vlak 1 Vak 3 Doeljagerbal Materiaal 3 Groot -3 klimramen 6 banken 6 matten 1

Nadere informatie

Hoe gaat het in groep 1/2 b

Hoe gaat het in groep 1/2 b Hoe gaat het in groep 1/2 b Binnenkomst: - Als je op school komt hang je je jas op je eigen haakje onder je tent. Je tas zet je op de plank. - In de klas geef je de juf een hand en je pakt een spelletje

Nadere informatie

https://www.youtube.com/watch?v=zajn57r8cz0 NEE oefening STAP 2 https://www.youtube.com/watch?v=wy4jf1u60t8 NEE oefening STAP 3

https://www.youtube.com/watch?v=zajn57r8cz0 NEE oefening STAP 2 https://www.youtube.com/watch?v=wy4jf1u60t8 NEE oefening STAP 3 Het is om soms volledig wanhopig van te worden. Denk je leuk met je pup op straat te gaan lopen en dan ben je de hele weg bezig ervoor te zorgen dat er niets van al die straatviezigheid in de bek van de

Nadere informatie

Huisregels. voor. kinderen

Huisregels. voor. kinderen Huisregels voor. kinderen Versie september 2014 Inhoudsopgave Huisregels Dreumesen HD pagina 3 Huisregels Peuters HP.pagina 4 2 Huisregels Dreumesen We willen kinderen zoveel mogelijk op positieve wijze

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Voor het eerst naar school Welkom op De Wonderboom Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar school. We wensen jullie een fijne tijd toe op De Wonderboom. Dit boekje informeert over verschillende zaken

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. De kringloop van het water Groep 6-7-8

Voorbereiding post 1. De kringloop van het water Groep 6-7-8 Voorbereiding post 1 De kringloop van het water Groep 6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 1: De kringloop van het water, voor groep 6, 7 en 8. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

Spelletjes voor je mond. Afdeling Logopedie

Spelletjes voor je mond. Afdeling Logopedie Spelletjes voor je mond Afdeling Logopedie Voor de ouders De spelletjes in deze folder zijn voor iedereen leuk, maar ze zijn vooral bedoeld voor kinderen die veel met de mond open zitten, slappe mondspieren

Nadere informatie

Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? Linda van de Weerd

Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? Linda van de Weerd Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? 1 Linda van de Weerd Inhoud Moet je horen! 3 Trillingen 4 Luister! 5 Hard en zacht 6 Dichtbij en ver weg 7 Hoog en laag 8 Doof zijn 9 Moeilijke

Nadere informatie

4-7 jaar Scharrelavontuur. 4-7 jaar Scharrelavontuur. Sterke geuren. Aardegeuren. Pluk een blaadje van een plantje.

4-7 jaar Scharrelavontuur. 4-7 jaar Scharrelavontuur. Sterke geuren. Aardegeuren. Pluk een blaadje van een plantje. Sterke geuren Pluk een blaadje van een plantje. Wrijf erover met je vingers, en verkreukel het blaadje een beetje. Ruik nu eens. Laat elkaar je blaadje ruiken. Waar ruikt het naar? Aardegeuren Ga op de

Nadere informatie

09-12-2014 Hallo Makker!

09-12-2014 Hallo Makker! 09-12-2014 Hallo Makker! 10-12-2014 Nou daar ben ik dan! Mijn aankondiging was al erg populair gisteren dus nu heb ik wat waar te maken Ik ben dus Makker, 1 jaar oud ben een kruising tussen een herder,

Nadere informatie

Leuke en handige trucs voor u en uw hond.

Leuke en handige trucs voor u en uw hond. Leuke en handige trucs voor u en uw hond. Inhoudsopgave: 1. De Basis Beginselen a. Klikker Training b. Wat is Vorming? c. Einddoel van Klikker Training 2. Trucs en Kunstjes a. Dingen ophalen 1. Apport

Nadere informatie

Pietengymles. Kun jij een echte hulppiet worden? Doe de oefeningen en verdien een pietendiploma!

Pietengymles. Kun jij een echte hulppiet worden? Doe de oefeningen en verdien een pietendiploma! Pietengymles Kun jij een echte hulppiet worden? Doe de oefeningen en verdien een pietendiploma! Dit is een gymles in hoeken. De kinderen gymmen in groepjes en wisselen na een minuut of 7 van hoek. Zo hebben

Nadere informatie

Olympische Spelen 2008

Olympische Spelen 2008 Olympische Spelen 2008 Sportdag voor groep 1 en 2 Naam: Groep: Anne Frankschool Dit jaar zijn de Olympische Spelen. Wij zullen dat ook gaan doen. De kinderen van groep 1 en 2 zullen een kijkje nemen bij

Nadere informatie

Spelen met zand. Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar

Spelen met zand. Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar Spelen met zand Zoals je hebt kunnen zien is zand heel interessant, maar zand is ook heel erg leuk. Je kunt er namelijk onwijs goed mee spelen! Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar Schrijf

Nadere informatie

Je bent nu al bijna vier jaar en dan mag je naar school. Eerst mag je een paar ochtenden komen kijken.

Je bent nu al bijna vier jaar en dan mag je naar school. Eerst mag je een paar ochtenden komen kijken. Hoera! Wat leuk dat je bij ons naar school mag. Je wilt vast graag weten wat we allemaal gaan doen. Daarom staat dit boekje op de website van school. Hier staan heel veel belangrijke dingen die handig

Nadere informatie

Welke voorkeur heb jij?

Welke voorkeur heb jij? Pedagogische vaardigheden: Welke voorkeur heb jij? Als pedagogisch medewerker maak je in de omgang met de kinderen in jouw groep gebruik van verschillende pedagogische vaardigheden. Wat zijn jouw voorkeursvaardigheden

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Workshop: CircusKermisland

Workshop: CircusKermisland Workshop: CircusKermisland Er is een circuswereld bij ons in het dorp opgeslagen. Je kan er leuke shows gaan bekijken. Maar je kan er ook gaan rondlopen in circuskermisland. Een paradijs van spelletjes

Nadere informatie

7-12 jaar Scharrelavontuur. 7-12 jaar Scharrelavontuur

7-12 jaar Scharrelavontuur. 7-12 jaar Scharrelavontuur Geluiden Wees 1 minuut helemaal stil. Luister naar de geluiden om je heen. Hoeveel geluiden heb je gehoord? Welke geluiden heb je herkend? Je eigen geur maken Verzamel verschillende soorten blaadjes, mos,

Nadere informatie

Wriemelbeestjes. Als je een holletje gaat graven kom je kleine beestjes tegen. Kun jij kleine beestjes vinden als je in de bladhoop graaft?

Wriemelbeestjes. Als je een holletje gaat graven kom je kleine beestjes tegen. Kun jij kleine beestjes vinden als je in de bladhoop graaft? Spits je lepeloren Ga zitten en doe je ogen dicht. Draai je lepeloren naar alle kanten. Wat kun je allemaal horen? Hoor je andere konijnen? Sluipt daar een vos door de struiken? Of is het de wind? Laat

Nadere informatie

Informatie voor ouders van kinderen van 0 1 ½ jaar

Informatie voor ouders van kinderen van 0 1 ½ jaar Sint en Kerst Informatie voor ouders van kinderen van 0 1 ½ jaar 0 1 ½ In het thema 'Sint en Kerst' staat de viering van Sinterklaas en Kerst centraal. Bij het thema 'Sinterklaas', leren de kinderen hoe

Nadere informatie

Junglegymles. Op expeditie

Junglegymles. Op expeditie Junglegymles Op expeditie Ga je mee? Op expeditie in de jungle? Pak je rugzak maar en vergeet je verrekijker niet. We gaan op pad. Onderweg komen we van alles tegen. Omgevallen boomstammen, een rivier,

Nadere informatie

Wild Rhino s 13 en 14 jaar

Wild Rhino s 13 en 14 jaar Mambo Djambo is een ander woord voor kletspraat, maar wel hele belangrijke kletspraat in dit geval! Hier kun je namelijk vinden wat er allemaal te doen is op Vakantiepark Beekse Bergen. Hieronder kun je

Nadere informatie