Eindrapport gebruikersonderzoek website DEN online

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eindrapport gebruikersonderzoek website DEN online"

Transcriptie

1 Eindrapport gebruikersonderzoek website DEN online In het najaar van 2011 heeft stichting DEN een onderzoek uitgevoerd naar de gebruiksvriendelijkheid van haar nieuwe website. De resultaten hiervan zijn gepubliceerd in een onderzoeksrapport, dat nu online beschikbaar is. Het onderzoeksrapport geeft advies voor doorontwikkeling van de website op drie punten: Uitbreiding van de zoekfuncties Verbetering van de navigatie, met name binnen de kennisbank Actualisering van de teksten, met name binnen de kennisbank Naar aanleiding van deze adviezen start DEN een nieuw ontwikkeltraject voor de website. Rapport en bijlagen Bekijk en download het rapport en de bijlagen via het overzicht met Publicaties van DEN. Met dank! De input van onze gebruikers is essentieel geweest voor het opstellen van het rapport. DEN wil daarom alle deelnemers aan de enquête en de observaties nogmaals hartelijk bedanken.

2 Herinnering: Doe mee aan EU-brede ENUMERATE-enquete Begin februari is ENUMERATE een EU-brede enquête gestart naar de status van digitalisering in erfgoedcollecties. Deze ENUMERATE Core Survey zal interessante gegevens opleveren over de voortgang van digitalisering in de Europese landen. DEN is verantwoordelijk voor de Nederlandse kengetallen. Met deze herinnering verzoekt DEN je vriendelijk om mee te doen aan het onderzoek. Alvast dank voor de medewerking! Online enquêteformulier DEN stelt het erg op prijs als je de enquête invult en eventuele opmerkingen die kunnen helpen de situatie binnen je organisatie beter te begrijpen doorgeeft. De enquête bestaat uit 32 vragen. Indien de gevraagde informatie voorhanden is, kost het invullen van de vragenlijst ongeveer 30 minuten. Lees de toelichting op de enquête op de website van ENUMERATE, of ga direct aan de slag met het invullen van het Nederlandstalige online enquêteformulier. De enquête is tot 15 maart 2012 in te vullen en hier te vinden: Let op: omdat de enquête langs verschillende kanalen wordt gedistribueerd, bestaat de kans dat deze bij verschillende personen binnen je organisatie terecht komt. Het advies is daarom om beantwoording ervan kort te sluiten met de directie van je instelling. Meer informatie Lees ook de oorspronkelijke oproep en de extra DEN-brief. Lees meer over de enquête en het consortium in het achtergrondartikel over ENUMERATE. Neem voor overige vragen contact op met DEN via

3 DE BASIS onder de loep Een van de taken die DEN zich in 2012 gesteld heeft, is het actualiseren van de standaarden en teksten in DE BASIS (Digitaal Erfgoed: Bouwen Aan Succesvolle ICT-Strategie). De verschillende onderdelen van DE BASIS zijn tussen 2008 en 2010 vastgesteld in samenwerking met de sector. Het is daarom tijd voor kritische reflectie, zeker voor de oudste onderdelen. Evaluatie 2011 In 2011 werd het proces van vaststelling en de impact van DE BASIS in de erfgoedsector geëvalueerd. Hieruit bleek dat DE BASIS als belangrijk instrument wordt gezien, maar nog (te) weinig in de praktijk wordt toegepast. Ook bleek het proces van de vaststelling van de standaarden uit DE BASIS onvoldoende te werken. Zie het nieuwsbericht over de evaluatie. Werkwijze 2012 Voor het actualiseren en herschrijven van de standaarden en teksten, werkt DEN dit jaar opnieuw met experts en consultatie vanuit de erfgoedsector. Anders dan voorheen, vraagt de stichting in een eerder stadium de inbreng van een zo breed mogelijke groep van erfgoedprofessionals. Daarnaast betrekken zij leveranciers en de Vlaamse zusterorganisatie CEST bij de evaluatie. Momenteel is DEN begonnen met de actualisering van DE BASIS voor vindbaarheid en DE BASIS voor vervaardiging van beeld, tekst, audio-visueel materiaal en geo-informatie. Laat van je horen! Ben jij ook geïnteresseerd om een bijdrage te leveren? Laat het DEN weten en stuur een mail naar onder vermelding van "DE BASIS evaluatie 2012". Meer informatie DE BASIS is een set van minimale eisen voor de digitalisering van erfgoed en maakt onderdeel uit van de kennisbank van DEN. Als je als erfgoedinstelling op verantwoorde en duurzame wijze wil digitaliseren en je collecties online wil delen raadt DEN sterk aan DE BASIS te volgen.

4 TIN toetst ICT aan DE BASIS van DEN Het Theater Instituut Nederland (TIN) heeft onlangs een review laten maken van de ICT binnen de eigen instelling, waarvoor DE BASIS van DEN als uitgangspunt werd genomen. DE BASIS als uitgangspunt In het kader van een aanstaande subsidieaanvraag heeft TIN de ICT binnen de eigen instelling laten beoordelen door Het Expertisecentrum (HEC). Als uitgangspunt voor deze beoordeling ICT werd DE BASIS van DEN gebruikt. DE BASIS staat voor Digitaal Erfgoed: Bouwen Aan Succesvolle ICT-Strategie. DE BASIS is een set van minimale eisen voor de digitalisering van erfgoed en maakt onderdeel uit van de kennisbank van DEN. Als je als erfgoedinstelling op verantwoorde en duurzame wijze wil digitaliseren en je collecties online wil delen raadt DEN sterk aan DE BASIS te volgen. Theatermuseum Na het bericht dat de rijkssubsidie aan TIN vanaf 2013 in zijn geheel zou worden geschrapt, heeft TIN de toezegging gekregen dat zij als Theatermuseum wel een subsidieaanvraag kan indienen. Een belangrijk onderdeel hiervan zal de wijze zijn waarop het TIN zich de komende jaren wil profileren als intermediair van digitaal beschikbare informatie over de Nederlandse podiumkunsten. Dit wil zij bereiken middels een platform voor zowel de presentatie van de digitale en gedigitaliseerde collectie, als voor de kennisdeling door professionals, theaterinstellingen en geïnteresseerden. De beoordeling werd uitgevoerd ter voorbereiding op de subsidieaanvraag. Eindrapport Lees het eindrapport 'Review Informatie Architectuur TIN' [PDF; 0,5 Mb].

5 Nieuw GO-cursusaanbod digitalisering en exploitatie van erfgoedcollecties GO opleidingen heeft twee nieuwe cursussen toegevoegd aan haar cursusaanbod rond de digitalisering en exploitatie van erfgoedcollecties: de vijfdaagse cursus 'Digitaal erfgoed in de praktijk' en de tweedaagse cursus 'Management van digitaal erfgoed'. De cursussen zijn ontwikkeld in samenwerking met specialisten van onder andere de Koninklijke Bibliotheek, DANS (Data Archiving and Networked Services) en Stichting DEN. Uitgangspunten en doelstelling Een belangrijk uitgangspunt bij beide cursussen vormt DE BASIS van DEN, een set van minimale eisen voor de digitalisering van erfgoed. Het doel van deze twee cursussen is de communicatie te bevorderen tussen inhoudelijk betrokkenen en managers. Digitaal erfgoed in de praktijk De vijfdaagse cursus 'Digitaal erfgoed in de praktijk: een procesmatige en integrale aanpak' start op dinsdag 15 mei 2012; de laatste lesdag is op 26 juni. Tijdens deze cursus komen alle aspecten aan de orde die een rol spelen bij het opzetten, onderhouden en toegankelijk maken van een collectie digitaal erfgoed. De deelnemers leren op welke wijze zij binnen de eigen instelling een rol kunnen spelen bij het bedenken, uitvoeren en evalueren van een integrale aanpak voor optimale en duurzame digitalisering. Met een dergelijke aanpak worden veelvoorkomende problemen en dure correcties achteraf vermeden. Management van digitaal erfgoed De tweedaagse cursus 'Management van digitaal erfgoed: een procesmatige en integrale aanpak' wordt gegeven op vrijdagen 11 en 25 mei De cursus gaat uitgebreid in op een passende aanpak rond selectie, implementatie en beheer van een collectie digitaal erfgoed. Aan de hand van een businesscase leren managers van erfgoedinstellingen hoe zij hieraan op verantwoorde wijze vorm kunnen geven. Aan de orde komen onderwerpen als: managementvraagstukken, juridische aspecten, infrastructuur, technische keuzes en hun consequenties, metadata en standaarden, gebruikersgroepen en toepassingsmogelijkheden. Meer informatie Lees het nieuwsbericht op de website van GO Opleidingen.

6 Nieuw in DE Projectenbank: Digital collections University of Groningen Library DE Projectenbank is weer een nieuw project rijker: Digital collections University of Groningen Library. In dit project digitaliseert de Rijksuniversiteit Groningen verschillende soorten collecties, zoals Griekse papyri, Middeleeuwse handschriften en alle Brinkman catalogi. Digital collections University of Groningen Library heeft een looptijd van 5 jaar en is gestart in De gedigitaliseerde collecties zijn online door het publiek te raadplegen op Bekijk het project in DE Projectenbank Evaluatie Muziekschatten Het Muziekcentrum van de Omroep heeft in het digitaliseringsproject Muziekschatten delen van de bladmuziekcollectie in digitale vorm beschikbaar gesteld voor alle muziekliefhebbers. De bladmuziek kan bovendien gedownload worden. Het project is eind 2011 afgerond en de opgedane ervaringen zijn nu in DE Projectenbank gepubliceerd. Leerpunten Muziekschatten werd gerealiseerd in het kader van de in 2009 afgeronde subsidieregeling Digitaliseren met Beleid. Een van de leerpunten uit het project is dat een goede voorbereiding cruciaal is, want een project kost altijd meer tijd en energie dan voorzien. Bekijk het project in DE Projectenbank

7 Abonneer je op de elektronische DEN-brief Stuur een mail onder vermelding van 'Verzoek DEN-brief' naar om automatisch het laatste nieuws van DEN in je mailbox te ontvangen. Je kunt je ook aanmelden voor de DEN-brief door je adres door te geven onder Houd mij op de hoogte, op de homepage van DEN:

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014 Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014 Deze vragenlijst dient om een totaalbeeld te krijgen van de resultaten van de projecten die in 2013/2014 gefinancierd

Nadere informatie

Het digitale informatielandschap van de toekomst. Jeanine Tieleman Kwaliteitsmedewerker Digitaal Erfgoed Nederland jeanine.tieleman@den.

Het digitale informatielandschap van de toekomst. Jeanine Tieleman Kwaliteitsmedewerker Digitaal Erfgoed Nederland jeanine.tieleman@den. Het digitale informatielandschap van de toekomst Jeanine Tieleman Kwaliteitsmedewerker Digitaal Erfgoed Nederland jeanine.tieleman@den.nl Opzet presentatie: Wat is DEN? Digitale informatiemaatschappij

Nadere informatie

Vooraankondiging: Digitaal Erfgoedconferentie 2012

Vooraankondiging: Digitaal Erfgoedconferentie 2012 Vooraankondiging: Digitaal Erfgoedconferentie 2012 De zevende editie van de Digitaal Erfgoedconferentie, DE conferentie 2012, vindt plaats op maandag 3 en dinsdag 4 december 2012 in De Doelen, Rotterdam.

Nadere informatie

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014 Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014 Deze vragenlijst dient om een totaalbeeld te krijgen van de resultaten van de projecten die in 2013/2014 gefinancierd

Nadere informatie

Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale. collecties en archieven. #informatieplan

Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale. collecties en archieven. #informatieplan Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale collecties en archieven #informatieplan Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale collecties

Nadere informatie

Vertrouwen in de toekomst - Regeerakkoord oktober 2017

Vertrouwen in de toekomst - Regeerakkoord oktober 2017 Vertrouwen in de toekomst - Regeerakkoord oktober 2017 Monumenten, kunstwerken en archieven willen we beschermen en toegankelijk maken, ook met behulp van digitalisering. Speciale aandacht voor monumentale

Nadere informatie

Auteursrechten in de praktijk van erfgoedinstellingen

Auteursrechten in de praktijk van erfgoedinstellingen Auteursrechten in de praktijk van erfgoedinstellingen Marco de Niet (Digitaal Erfgoed Nederland) Congres Archiefinnovatie Nieuwegein, 07-04-2015 Nieuwsuur, 4-3-2016 Data van erfgoedinstellingen waarop

Nadere informatie

Digitale cultuur als continuüm

Digitale cultuur als continuüm Digitale cultuur als continuüm Samenvatting Activiteitenplan 2017-2020 Stichting Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) Den Haag, 31 januari 2016 1/5 1. Vooraf Deze samenvatting is gebaseerd op de subsidieaanvraag

Nadere informatie

NBC+ Collecties beter vindbaar maken Deel 2. Enno Meijers 30 september 2014

NBC+ Collecties beter vindbaar maken Deel 2. Enno Meijers 30 september 2014 NBC+ Collecties beter vindbaar maken Deel 2 Enno Meijers 30 september 2014 Inhoud Achtergrond Rol NBC+ voor bibliotheekcollecties van overige instellingen Rol NBC+ voor erfgoedcollecties van bibliotheken

Nadere informatie

bim BAM bom Bibliotheken, Archieven en Musea in harmonie?

bim BAM bom Bibliotheken, Archieven en Musea in harmonie? bim BAM bom Bibliotheken, Archieven en Musea in harmonie? Marco de Niet (DEN) BRAIN, Workshop Samenwerking Utrecht 29-10-2008 Inhoud 1. De verwachting: de Digitale Collectie Nederland 2. De inzet: niveaus

Nadere informatie

Meer informatie over het ENUMERATE project en netwerk is te vinden op www.enumerate.eu

Meer informatie over het ENUMERATE project en netwerk is te vinden op www.enumerate.eu ENUMERATE Core Survey 2 October 2013 Beste collega, Er is een groeiende behoefte aan betrouwbare informatie over het digitaliseren van erfgoedcollecties, de kosten van zulke collecties, en de toegang en

Nadere informatie

Verkenning haalbaarheid digitalisering erfgoedcollecties

Verkenning haalbaarheid digitalisering erfgoedcollecties Verkenning haalbaarheid digitalisering Wilbert Helmus 19 juni 2017 Reikwijdte verkenning Collectiebeherende instellingen in Zuid-Holland Enquête en diepte-interviews Instellingen die in principe subsidie

Nadere informatie

Digitaal Erfgoed: Ontsluiting en semantisch beheer. Netwerk Digitaal Erfgoed

Digitaal Erfgoed: Ontsluiting en semantisch beheer. Netwerk Digitaal Erfgoed Digitaal Erfgoed: Ontsluiting en semantisch beheer Netwerk Digitaal Erfgoed Wilbert Helmus De Informatiemaatschappij als Collectie KNVI congres, 9 november 2017 Inhoud presentatie 1. Voorbeeld 2. Speelveld

Nadere informatie

In drie fasen naar een digitale organisatie

In drie fasen naar een digitale organisatie In drie fasen naar een digitale organisatie Volg deze unieke opleiding voor professionals en organisaties die succesvol willen zijn in hun digitale transformatie. Fase 1 EIM Practitioner De basis: een

Nadere informatie

Hoe vergroten we de waarde van digitale cultuur en digitaal erfgoed? Marco de Niet Digitaal Erfgoed Nederland

Hoe vergroten we de waarde van digitale cultuur en digitaal erfgoed? Marco de Niet Digitaal Erfgoed Nederland Hoe vergroten we de waarde van digitale cultuur en digitaal erfgoed? Marco de Niet Digitaal Erfgoed Nederland Cultuur in Beeld Rotterdam, 7 december 2016 Bovensectorale ondersteunende instelling in de

Nadere informatie

ENUMERATE Core Survey

ENUMERATE Core Survey ENUMERATE Core Survey Beste collega, Namens de verzamelde archieven, bibliotheken en musea roepen wij uw hulp in en vragen wij u deel te nemen aan een Europees onderzoek. De laatste jaren is een groeiende

Nadere informatie

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Rapportage over de NDE-projecten 2013/2014

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Rapportage over de NDE-projecten 2013/2014 Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Rapportage over de NDE-projecten 2013/2014 12-02-2015 Deze rapportage is opgesteld door de Werkgroep Monitoring van het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE), dat

Nadere informatie

Aan de slag met de EFFECTENMONITOR. Startbijeenkomst, 19 maart 2019 Amersfoort

Aan de slag met de EFFECTENMONITOR. Startbijeenkomst, 19 maart 2019 Amersfoort Aan de slag met de EFFECTENMONITOR Startbijeenkomst, 19 maart 2019 Amersfoort AGENDA 1. Achtergrond: Waarom een Effectenmonitor? 2. Ontwikkeling: Hoe is deze tot stand gekomen? 3. Workflow: Welke fasen

Nadere informatie

Nieuwjaarsreceptie 2004

Nieuwjaarsreceptie 2004 Inhoudsopgave Inleidend Nieuwjaarsreceptie 2004 Verslag algemene Ledenvergadering Beleidsplan DEN 2005-2008 Campagnes t.b.v. Cultuurwijzer Studiedag Erfgoed, onderwijs en internet Projecten voor gemeenschappelijke

Nadere informatie

Digitalisering Nederlandse collecties op de goede weg

Digitalisering Nederlandse collecties op de goede weg 157 Thema Digitalisering Erfgoed Digitalisering Nederlandse collecties op de goede weg Marco de Niet en Gerhard Jan Nauta Nederland doet het in Europees verband goed met het digitaliseren van collecties,

Nadere informatie

Een moderne dienstverlening voor musea en erfgoedinstellingen

Een moderne dienstverlening voor musea en erfgoedinstellingen Een moderne dienstverlening voor musea en erfgoedinstellingen Wat is Heron? Heron of Heritage Online staat voor: Een moderne softwaretoepassing voor het beheren, duurzaam bewaren en ontsluiten van al uw

Nadere informatie

Flandrica.be De virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek

Flandrica.be De virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek Flandrica.be De virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek David Coppoolse Stafmedewerker ontsluiting en digitalisering Conferentie Europa en de digitale ontsluiting van cultureel erfgoed 2011 01 19 Onderwerpen

Nadere informatie

Inleidend. Inhoudsopgave

Inleidend. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleidend Officiële lancering Cultuurwijs.nl/Cultuurwijzer Voorproefje Cultuurwijs.nl Jaarplanning Cultuurwijzer/Cultuurwijs Vormgeving Cultuurwijzer Subsidies voor ict-ontwikkelprojecten

Nadere informatie

Muziekbibliotheek van de Omroep

Muziekbibliotheek van de Omroep MCO_bibliotheek_aanlever_28_4_10 29-04-10 10:29 Pagina 1 Muziekbibliotheek van de Omroep Muzikale schatkamer van Nederland muziekcentrum van de omroep MCO_bibliotheek_aanlever_28_4_10 29-04-10 10:29 Pagina

Nadere informatie

De presentatie van Cultuurwijzer en Cultuurwijs

De presentatie van Cultuurwijzer en Cultuurwijs Inhoudsopgave Inleidend De presentatie van Cultuurwijzer en Cultuurwijs Collecties online via de Cultuurwijzer Jaarverslag EAD studiemiddag den website Aanmelden DEN-brief Wilt u automatisch op de hoogte

Nadere informatie

UITNODIGING ICT MARKTTOETS

UITNODIGING ICT MARKTTOETS UITNODIGING ICT MARKTTOETS Infrastructuur Managed Services LOGIUS 28 maart 2019 Voor de digitale economie Op donderdag 28 maart 2019 organiseert Nederland ICT in opdracht van Logius een ICT Markttoets

Nadere informatie

OUD IS IN. 12 september 2013

OUD IS IN. 12 september 2013 OUD IS IN 12 september 2013 David Coppoolse Vlaamse Erfgoedbibliotheek Marleen Vandenreyt Provinciale Bibliotheek Limburg Welkom 2 In deze presentatie Realisering Flandrica.be 2011-2012 Ervaringen van

Nadere informatie

Modern platform voor het ICT- en Telecomkanaal

Modern platform voor het ICT- en Telecomkanaal Modern platform voor het ICT- en Telecomkanaal Het online platform is altijd en overal te raadplegen! Bekijk interessante voorstellen via het Marktforum! Het vakblad brengt onmisbare artikelen en interviews!

Nadere informatie

Automatisch het DEN-nieuws in uw mailbox? Inschrijving voor de elektronische nieuwsbrief via: den@den.nl onder vermelding van verzoek DEN-brief.

Automatisch het DEN-nieuws in uw mailbox? Inschrijving voor de elektronische nieuwsbrief via: den@den.nl onder vermelding van verzoek DEN-brief. Inhoudsopgave Kwaliteitszorg IVA / ETIN Rapport Omwille van de kwaliteit van het digitale erfgoed Taskforce Archieven en Musea DEN-beleidsplan 2006-2008 Jaarlijkse DEN Conferentie op 9 en 10 november 2005

Nadere informatie

Handleiding voor leerkrachten. Versie 4.2; 13 november Contact via:

Handleiding voor leerkrachten. Versie 4.2; 13 november Contact via: Handleiding voor leerkrachten Versie 4.2; 13 november 2012 Aanpassingen: 2.1 Mogelijkheid tot wijzigen wachtwoord 3.1 Nieuwe inlogprocedure 4.1 Nieuwe inlogprocedure: leerlingen loggen zelfstandig in 4.2

Nadere informatie

Automatisch het DEN-nieuws in uw mailbox? Inschrijving voor de elektronische nieuwsbrief via: den@den.nl onder vermelding van DEN-brief.

Automatisch het DEN-nieuws in uw mailbox? Inschrijving voor de elektronische nieuwsbrief via: den@den.nl onder vermelding van DEN-brief. Inhoudsopgave Inleidend Gewijzigd bezoekadres Leidraad Cultureel erfgoed digitaal online 3-D dag op 29 juni Aanvullend Advies Raad voor Cultuur Nieuwe Auteurswet in behandeling Thema Sport en recreatie

Nadere informatie

Projectplan De ijsberg zichtbaar maken

Projectplan De ijsberg zichtbaar maken Projectplan De ijsberg zichtbaar maken Versie 5.1 Datum 15 november 2018 Status definitief Auteur Liesbeth Keijser Instelling Nationaal Archief Het topje van de ijsberg, dat zijn de beschrijvingen die

Nadere informatie

EDLnet: deelname van de Vlaamse gemeenschap

EDLnet: deelname van de Vlaamse gemeenschap EDLnet: deelname van de Vlaamse gemeenschap Mel Collier Hoofdbibliothecaris K.U.Leuven 10 december 2007 K. U. L E U V E N - Centrale Bibliotheek EDLnet Een thematisch netwerk binnen het econtentplus Programma

Nadere informatie

Inleiding op digitalisering t.b.v. digital humanities. Marco de Niet

Inleiding op digitalisering t.b.v. digital humanities. Marco de Niet Inleiding op digitalisering t.b.v. digital humanities Marco de Niet DH Clinic 1 Utrecht, 5 september 2017 1.Perspectieven op digitalisering 2.Kwaliteitszorg en standaardisatie 3.De gebruiker centraal (?)

Nadere informatie

April Beste collega,

April Beste collega, April 2017 Beste collega, Namens de verzamelde archieven, bibliotheken en musea vragen wij u mee te doen aan Europees onderzoek naar digitale erfgoedcollecties. Er is een groeiende behoefte aan betrouwbare

Nadere informatie

De kaderstellende rol van de raad bij complexe projecten

De kaderstellende rol van de raad bij complexe projecten De kaderstellende rol van de raad bij complexe projecten Basisschool Aan de Bron en sporthal op het voormalige WML-terrein Onderzoeksopzet Rekenkamer Weert 16 december 2007 Inhoudsopgave 1. Achtergrond

Nadere informatie

KB- INDICATOREN. 1. Bereik, gebruik en tevredenheid. 0-meting. Online Bibliotheek Bron Wat Datum 0-meting

KB- INDICATOREN. 1. Bereik, gebruik en tevredenheid. 0-meting. Online Bibliotheek Bron Wat Datum 0-meting KB- INDICATOREN Deze indicatoren geven weer op welke manier de KB bijdraagt aan publieke toegang tot informatie, wetenschap, erfgoed en geletterdheid. We rapporteren over bereik, gebruik en tevredenheid

Nadere informatie

FORUM STANDAARDISATIE 11 oktober 2017

FORUM STANDAARDISATIE 11 oktober 2017 FS 20171011.3D Forum Standaardisatie Wilhelmina v Pruisenweg 104 2595 AN Den Haag Postbus 84011 2508 AA Den Haag Wijzigen van de status van OAI-PMH van pas toe of leg uit naar aanbevolen www.forumstandaardisatie.nl

Nadere informatie

Een vragenlijst voor archiefinstellingen die willen bijdragen aan het Archi...

Een vragenlijst voor archiefinstellingen die willen bijdragen aan het Archi... Een vragenlijst voor archiefinstellingen die willen bijdragen aan het Archi... Het Archieven Portaal Europa is een publicatie en aggregatie platform voor Europese archiefinstellingen, ontwikkeld door het

Nadere informatie

Onderzoek naar de business case van ehealth

Onderzoek naar de business case van ehealth Onderzoek naar de business case van ehealth Deze vragenlijst is onderdeel van studie naar de business case van ehealth en. Op basis van een formeel model van het Nictiz worden een aantal stakeholders onderscheiden

Nadere informatie

Geluiden voor de Toekomst Muziekweb in de 21e eeuw Ingmar Vroomen

Geluiden voor de Toekomst Muziekweb in de 21e eeuw Ingmar Vroomen Geluiden voor de Toekomst Muziekweb in de 21e eeuw Ingmar Vroomen ingmar@muziekweb.nl Bron: https://nos.nl/op3/artikel/2128065-dit-is-waarom-twintigersvinylplaten-kopen.html Bron: https://nvpi.nl/nvpi-audio/2018/04/24/omzet-nederlandse-muziekindustrie-stijgt-door-in-2017/

Nadere informatie

Proces Mediaverwerking

Proces Mediaverwerking Proces Mediaverwerking Anne Werst, manager Catalogiseren awerst@beeldengeluid.nl Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid Cijfers Ruim 750.000 uur radio, televisie, film 1.500.000 catalogusbeschrijvingen

Nadere informatie

VERBINDEN EN SAMENWERKEN MET HET RECLASSERING DIGIPLEIN NEDERLAND

VERBINDEN EN SAMENWERKEN MET HET RECLASSERING DIGIPLEIN NEDERLAND VERBINDEN EN SAMENWERKEN MET HET DIGIPLEIN Reclassering Nederland telt 2.500 medewerkers die zich dagelijks inzetten voor een veiligere samenleving. Ze werken verspreid over heel Nederland waardoor een

Nadere informatie

Voortgangsrapportage. Uitvoeringsagenda gezamenlijk collectieplan 17/18 Elma Lammers

Voortgangsrapportage. Uitvoeringsagenda gezamenlijk collectieplan 17/18 Elma Lammers Voortgangsrapportage Uitvoeringsagenda gezamenlijk collectieplan 17/18 Elma Lammers 06-07-18 Aanleiding WSOB artikel 10: De Koninklijke Bibliotheek stelt elke vier jaar voor de deelnemers van het netwerk

Nadere informatie

Nederlands Muziek Instituut en Haags Gemeentearchief 2013-2016

Nederlands Muziek Instituut en Haags Gemeentearchief 2013-2016 Samen werken aan een gezamenlijke toekomst Nederlands Muziek Instituut en Haags Gemeentearchief 2013-2016 [Verkorte versie] 1. Inleiding Bij de advisering door de commissie Hirsch Ballin is ten aanzien

Nadere informatie

ENUMERATE / De Digitale Feiten 2013-2014

ENUMERATE / De Digitale Feiten 2013-2014 ENUMERATE / De Digitale Feiten 2013-2014 Resultaten van de Nederlandse inbreng in ENUMERATE Core survey 2 (2013-2014) Den Haag Stichting Digitaal Erfgoed Nederland Juli 2014 Dit werk is gelicenseerd onder

Nadere informatie

De toekomst van de kb is digitaal

De toekomst van de kb is digitaal Met genoegen presenteer ik u de plannen van de kb voor de komende jaren. De toekomst van de kb is digitaal. Wij willen inzetten op die digitale toekomst, kwaliteit leveren aan onze klanten, en de huidige

Nadere informatie

Flandrica.be De virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek

Flandrica.be De virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek Flandrica.be De virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek David Coppoolse Stafmedewerker ontsluiting en digitalisering Anet Gebruikersdag 2011 06 15 v1.2 2011 06 15 Vlaamse Erfgoedbibliotheek Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Inhoud. 1. Even voorstellen. 2. Doel van deze sessie. 3. Veranderende omgeving bij de Nationale Politie. 4. Nationale Politie. 5. Portfoliomanagement

Inhoud. 1. Even voorstellen. 2. Doel van deze sessie. 3. Veranderende omgeving bij de Nationale Politie. 4. Nationale Politie. 5. Portfoliomanagement Inhoud 1. Even voorstellen 2. Doel van deze sessie 3. Veranderende omgeving bij de Nationale Politie 4. Nationale Politie 5. Portfoliomanagement 6. Sturen op resultaat effectmeting 7. Next Practices? 8.

Nadere informatie

Betreffende beantwoording schriftelijke vragen van de heer Maxim van Luttikhuizen (SP) inzake Deregulering in het fysieke domein.

Betreffende beantwoording schriftelijke vragen van de heer Maxim van Luttikhuizen (SP) inzake Deregulering in het fysieke domein. Corsanummer: 1400276623 Op 16 oktober 2014 zijn bij de raadsgriffie vragen binnen gekomen van de heer Maxim van Luttikhuizen van de fractie SP gericht aan de voorzitter van de Raad op grond van ex artikel

Nadere informatie

PEILING ERVARINGEN MET EDE DOET

PEILING ERVARINGEN MET EDE DOET PEILING ERVARINGEN MET EDE DOET ACHTERGROND EN OPZET PEILING De gemeente Ede wil inwoners graag betrekken bij het behoud en het verbeteren van de leefkwaliteit in de buurt. Doel is het bevorderen van sociaal

Nadere informatie

Hand-out 'Digitale toegankelijkheid op een hoger niveau, aanpak bij de Koninklijke Bibliotheek'

Hand-out 'Digitale toegankelijkheid op een hoger niveau, aanpak bij de Koninklijke Bibliotheek' Verder met digitale toegankelijkheid Hand-out 'Digitale toegankelijkheid op een hoger niveau, aanpak bij de Koninklijke Bibliotheek' Presentatie Iacobien Riezebosch van Firm Ground op de SDU Praktijkdag

Nadere informatie

WorldShare & openbare bibliotheken

WorldShare & openbare bibliotheken Werkconferentie Plusbibliotheken 19 juni 2015 WorldShare & openbare bibliotheken Saskia Leferink * Nander Lankhorst* Martin van Muyen Agenda 1. Korte introductie: strategie van OCLC in NL 2. De waarde

Nadere informatie

Tags: online; websites; automatisering; infrastructuur; cloud; infrastructure; Mirabeau; 626; automation; guidelines

Tags: online; websites; automatisering; infrastructuur; cloud; infrastructure; Mirabeau; 626; automation; guidelines Asset 1 van 4 Effectief in de cloud Gepubliceerd op 7 october 2013 Cloud technologie speelt een steeds grotere rol binnen de exploitatie van web omgevingen. De voordelen van cloud zijn inmiddels breeduit

Nadere informatie

E-invoicing. Efficiëntere verwerking van al uw binnenkomende facturen. Hans C. Arents

E-invoicing. Efficiëntere verwerking van al uw binnenkomende facturen. Hans C. Arents E-invoicing Efficiëntere verwerking van al uw binnenkomende facturen Hans C. Arents Senior adviseur e-government strategie & programma management Coördinatiecel Vlaams e-government (CORVE) - Departement

Nadere informatie

Choral + Spraaktechnologie: ingezet voor de ontsluiting van audiovisuele

Choral + Spraaktechnologie: ingezet voor de ontsluiting van audiovisuele Choral + Spraaktechnologie: ingezet voor de ontsluiting van audiovisuele archieven De benadering Doel van het NWO CATCH project CHoral (2006-2011): onderzoek en ontwikkel geautomatiseerde annotatieen zoek

Nadere informatie

white paper 2 Selectie ehrm oplossing: Hoe kom ik tot de juiste keuze?

white paper 2 Selectie ehrm oplossing: Hoe kom ik tot de juiste keuze? white paper 2 Selectie ehrm oplossing: Hoe kom ik tot de juiste keuze? 1 Voorwoord 1. ehrm oplossing: impact van de keuze 2. Overzicht oplossingen 3. Project organisatie voor ehrm 4. Van ambitie tot keuze

Nadere informatie

Van de kast naar de scanner naar het semantisch web: Digitale ontsluiting van cultureel erfgoedmateriaal in projectvorm

Van de kast naar de scanner naar het semantisch web: Digitale ontsluiting van cultureel erfgoedmateriaal in projectvorm Van de kast naar de scanner naar het semantisch web: Digitale ontsluiting van cultureel erfgoedmateriaal in projectvorm DEN Annelies van Nispen De enorme culturele rijkdom van Nederland wordt steeds zichtbaarder.

Nadere informatie

TARA. of een open architectuur voor archieven. een verkenning door Karin van der Heiden en Ivo Zandhuis

TARA. of een open architectuur voor archieven. een verkenning door Karin van der Heiden en Ivo Zandhuis TARA of een open architectuur voor archieven een verkenning door Karin van der Heiden en Ivo Zandhuis TARA Toegankelijke Archieven Referentie Architectuur toegankelijke archieven wat wil uw baas? profileren

Nadere informatie

Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen

Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen CURSISTEN HANDLEIDING November 2009 E-mail: bedrijfsopleidingen@lumc.nl 2009 Alle rechten voorbehouden LUMC-Bedrijfsopleidingen Behoudens de in of

Nadere informatie

Hallo! De zakelijke community voor ondernemers. Bijeenkomst CRM association, 1 juli 2009

Hallo! De zakelijke community voor ondernemers. Bijeenkomst CRM association, 1 juli 2009 Hallo! De zakelijke community voor ondernemers Bijeenkomst CRM association, 1 juli 2009 Onderwerpen >Waarom een community >Historie en start > Organisatie > Ambitie/Doelstelling >Voorbeelden/Best practices

Nadere informatie

SNEAK PREVIEW. 1 GO2socialmedia vinden, binden en houden van klanten

SNEAK PREVIEW. 1 GO2socialmedia vinden, binden en houden van klanten SNEAK PREVIEW 1 GO2socialmedia vinden, binden en houden van klanten SNEAK PREVIEW Leadgeneratie Benchmark 2016: Wat doen succesvolle bedrijven beter? Recentelijk is voor de zesde keer de Nationale B2B

Nadere informatie

Uitvoeringsagenda [CONCEPT] Beleidskader landelijke (plus) collecties

Uitvoeringsagenda [CONCEPT] Beleidskader landelijke (plus) collecties Uitvoeringsagenda [CONCEPT] Beleidskader landelijke (plus) collecties Elma Lammers 13-04-18 Inhoud 1. Aanleiding 2. Onderzoeksresultaten (highlights) 3. Uitgangspunten 4. Overzicht implementatie in zes

Nadere informatie

ATHENA Access to cultural heritage networks across Europe. Presentatie door Chris Vastenhoud

ATHENA Access to cultural heritage networks across Europe. Presentatie door Chris Vastenhoud ATHENA Access to cultural heritage networks across Europe Presentatie door Chris Vastenhoud INHOUD Introductie Relatie EDL Doelstelling Activiteiten in project Belgische deelnemers Organisatie Planning

Nadere informatie

De maatschappelijke opbrengst van de bibliotheek. Marjolein Oomes, Koninklijke Bibliotheek Amersfoort,

De maatschappelijke opbrengst van de bibliotheek. Marjolein Oomes, Koninklijke Bibliotheek Amersfoort, De maatschappelijke opbrengst van de bibliotheek Marjolein Oomes, Koninklijke Bibliotheek Amersfoort, 02-11-2015 Gegevensverzameling Naam en/of datum Agenda Doel en opbouw van het onderzoeksprogramma Inzichten

Nadere informatie

Overleg Hoofden Backoffice

Overleg Hoofden Backoffice Overleg Hoofden Backoffice Jaarverslag 2017 en Jaarplan 2018 1 Contents 1.Introductie... 3 2.Jaarverslag OHB 2017... 3 3.Vooruitblik 2018... 5 4.Vergaderingen 2018... 5 2 1.Introductie Het Overleg Hoofden

Nadere informatie

Empowerment Kwaliteit Instrument EKI

Empowerment Kwaliteit Instrument EKI Empowerment Kwaliteit Instrument EKI voor gezondheidsbevorderaars en preventiewerkers als aanvulling op de Preffi 2.0 Gerard Molleman NIGZ-Centrum Kennis & Kwaliteit Programma 14.05 Eigen ervaringen met

Nadere informatie

RIE Manager voor SOM MBO

RIE Manager voor SOM MBO RIE Manager voor SOM MBO Februari 2016 IT&Care Annabel Eigenhuis Mirella de Vries Introductie IT&Care, 100% dochter van HumanCapitalCare Leverancier van RIE Manager, Enquête Manager, Incidenten Manager

Nadere informatie

1 Deelproject Spraakherkenning: SHoUT Audio Indexering Service

1 Deelproject Spraakherkenning: SHoUT Audio Indexering Service 1 Deelproject Spraakherkenning: SHoUT Audio Indexering Service De in het CHoral project ontwikkelde audio-indexeringstechnologie op basis van automatische spraakherkenning (SHoUT) wordt beschikbaar gemaakt

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 25 434 Structuurversterking filmindustrie Nr. 47 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 21 maart 2016 Kamervragen 2016Z04425

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 21 maart 2016 Kamervragen 2016Z04425 > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Turfmarkt

Nadere informatie

Rapport. Kwalitatief onderzoek naar hoe mensen een persoonlijke gezondheidsomgeving kiezen. T. van der Leij Beleidsmedewerker Digitale Zorg

Rapport. Kwalitatief onderzoek naar hoe mensen een persoonlijke gezondheidsomgeving kiezen. T. van der Leij Beleidsmedewerker Digitale Zorg Rapport Kwalitatief onderzoek naar hoe mensen een persoonlijke gezondheidsomgeving kiezen T. van der Leij Beleidsmedewerker Digitale Zorg Patiëntenfederatie Nederland T 030 297 03 03 E info@patientenfederatie.nl

Nadere informatie

EFFECTMETING SOCIAAL EDUCATIEVE DIENSTVERLENING

EFFECTMETING SOCIAAL EDUCATIEVE DIENSTVERLENING EFFECTMETING SOCIAAL EDUCATIEVE DIENSTVERLENING Landelijke Dag Basisvaardigheden, 8 november 2018 DESAN karin.rutten@desan.nl Koninklijke Bibliotheek marianne.hermans@kb.nl Wie doet er al aan effectmeting?

Nadere informatie

FS150422.7A. A: Beschrijving van de voorgestelde werkwijze B: Toelichting op het MSP en identificatie proces

FS150422.7A. A: Beschrijving van de voorgestelde werkwijze B: Toelichting op het MSP en identificatie proces FS150422.7A FORUM STANDAARDISATIE 22 april 2015 Agendapunt: 7. Internationaal Stuk 7A. Notitie omgang met standaarden van het Europese Multistakeholder Platform on ICT Standardisation Bijlage A: Beschrijving

Nadere informatie

Je weet wat je wilt bereiken, maar wie & wat loop je tegen het lijf?

Je weet wat je wilt bereiken, maar wie & wat loop je tegen het lijf? Plannen gemaakt? Met hulp van de standaardaanpak ImpactAnalyse in de Zorg kom je verder! Je weet wat je wilt bereiken, maar wie & wat loop je tegen het lijf? IMPACT? de ZORG? STANDAARD AANPAK 1 Inpassen

Nadere informatie

Open cultuur data in de praktijk Werkbijeenkomst Nederlands-Vlaamse samenwerking bij digitalisering van het cultureel erfgoed

Open cultuur data in de praktijk Werkbijeenkomst Nederlands-Vlaamse samenwerking bij digitalisering van het cultureel erfgoed Open cultuur data in de praktijk Werkbijeenkomst Nederlands-Vlaamse samenwerking bij digitalisering van het cultureel erfgoed Johan Oomen @johanoomen Hoofd R&D Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Nadere informatie

Masterclass IT Savvy. Impact van trends

Masterclass IT Savvy. Impact van trends Masterclass IT Savvy Impact van trends Regelmatig komen onderzoeksbureaus zoals Gartner en McKinsey met rapporten waarin nieuwe trends worden aangekondigd. Belangrijke vraag, en niet eenvoudig te beantwoorden,

Nadere informatie

HANDLEIDING VEILIG THUIS CLUSTERBEHEER

HANDLEIDING VEILIG THUIS CLUSTERBEHEER HANDLEIDING VEILIG THUIS CLUSTERBEHEER INLEIDING Voor de Veilig Thuis organisaties is in opdracht van de VNG blended learning trainingsmateriaal ontwikkeld door VanMontfoort en Augeo over de thema s Kindermishandeling

Nadere informatie

Network-centric approach of sustainable digital archives

Network-centric approach of sustainable digital archives Network-centric approach of sustainable digital archives 1. Partners Het consortium: de onderzoekers: IBBT-project office: Nico Verplancke IBBT-MMLAB-UGent: Rik Van de Walle IBBT-SMIT-VUB: Caroline Pauwels

Nadere informatie

Portfoliomanagement software van Thinking Portfolio

Portfoliomanagement software van Thinking Portfolio Portfoliomanagement software van Thinking Portfolio Eenvoudig in gebruik Snelle implementatie Betrouwbaar in de cloud Vast maandbedrag Onbeperkt aantal gebruikers PMO Portfoliomanagement Programma s en

Nadere informatie

Geodata: registreren, ontsluiten, archiveren

Geodata: registreren, ontsluiten, archiveren Data Archiving and Networked Services Geodata: registreren, ontsluiten, archiveren Peter Doorn Geonovum-DANS studiedag: 'Digitale duurzaamheid van Geodata', 16 feb 12 DANS is een instituut van KNAW en

Nadere informatie

MEMO DIGITAAL INZIEN TENTAMEN

MEMO DIGITAAL INZIEN TENTAMEN MEMO DIGITAAL INZIEN TENTAMEN Digitaal inzien tentamens 1. Introductie Al lange tijd is digitalisering een belangrijk onderwerp binnen het academisch onderwijs. Op het gebied van digitalisering zijn er

Nadere informatie

Reglement Stimuleringsregeling MediaMosa 2011:

Reglement Stimuleringsregeling MediaMosa 2011: Reglement Stimuleringsregeling MediaMosa 2011: Versie 1.0 Datum 29 maart 2011 SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma Het SURFnet/ Kennisnet Innovatieprogramma wordt financieel mogelijk gemaakt door het Ministerie

Nadere informatie

DigiInkoop Efficiënter zaken doen met de Rijksdienst

DigiInkoop Efficiënter zaken doen met de Rijksdienst DigiInkoop Efficiënter zaken doen met de Rijksdienst Digitaal Bestuur Congres 20 januari 2011 Menno van Drunen - Logius Aan deze presentatie kunnen geen rechten worden ontleend. Even voorstellen: wij zijn

Nadere informatie

Stichting NIOC en de NIOC kennisbank

Stichting NIOC en de NIOC kennisbank Stichting NIOC Stichting NIOC en de NIOC kennisbank Stichting NIOC (www.nioc.nl) stelt zich conform zijn statuten tot doel: het realiseren van congressen over informatica onderwijs en voorts al hetgeen

Nadere informatie

Erfgoedinstellingen en auteursrecht: Ken je strategie!

Erfgoedinstellingen en auteursrecht: Ken je strategie! Erfgoedinstellingen en auteursrecht: Ken je strategie! KVAN dagen 2015 PAUL KELLER, AMERSFOORT, 9 JUNI 2015 Auteursrecht en erfgoedcollecties Op veel werken in de collecties van erfgoedinstellingen rust

Nadere informatie

ENUMERATE / De Digitale Feiten

ENUMERATE / De Digitale Feiten ENUMERATE / De Digitale Feiten 2011-2013 Resultaten van de Nederlandse inbreng in ENUMERATE Core survey 2011/2012 & Thematic survey 2013 Den Haag Stichting Digitaal Erfgoed Nederland Augustus 2013 Dit

Nadere informatie

Internationaal samenwerken met een nationaal tintje: UKB migreert naar het WorldShare Platform

Internationaal samenwerken met een nationaal tintje: UKB migreert naar het WorldShare Platform OCLC Klantencontactdag 9 oktober 2014 Internationaal samenwerken met een nationaal tintje: UKB migreert naar het WorldShare Platform Simone Kortekaas& Harry Alberda Projectteam UKB UKB naar WorldSharePlatform:

Nadere informatie

Social Media in de Tuinbouw. Social media in de Tuinbouw

Social Media in de Tuinbouw. Social media in de Tuinbouw Social media in de Tuinbouw Inleiding: Dit onderzoek is uitgevoerd door Jan-Peter Steetskamp, in opdracht van Mariëlle van Leeuwen, zelfstandig professional op het gebied van marketing en online communicatie

Nadere informatie

Doelgroep Het instrument analyseert de zorg op het niveau van: met name geschikt voor Individuele basisschool Ja O O Speciale basisschool 0 Ja O

Doelgroep Het instrument analyseert de zorg op het niveau van: met name geschikt voor Individuele basisschool Ja O O Speciale basisschool 0 Ja O Volledige naam van het instrument De Zorgmeter Afkorting Doelgroep Het instrument analyseert de zorg op het niveau van: met name geschikt voor ook geschikt voor Individuele basisschool Ja O O Speciale

Nadere informatie

ARCHIVERING DOE JE ZO!

ARCHIVERING DOE JE ZO! E-MAILARCHIVERING DOE JE ZO! De hoeveelheid e-mails bij het Rijk groeit maar door. Het aantal groeit zelfs explosief, want we e-mailen met z n allen heel erg veel en het gebruik van e-mail is niet meer

Nadere informatie

WERKEN MET DE NIEUWE EFFECTENMONITOR

WERKEN MET DE NIEUWE EFFECTENMONITOR WERKEN MET DE NIEUWE EFFECTENMONITOR Landelijke Dag Meten Maatschappelijke Opbrengsten, 17 december 2018 DESAN karin.rutten@desan.nl Koninklijke Bibliotheek marianne.hermans@kb.nl Effectmeting: output

Nadere informatie

nummer 5 / 7 september 2012

nummer 5 / 7 september 2012 nummer 5 / 7 september 2012 AERIUS nieuwsbrief Deze nieuwsbrief informeert u over de stand van zaken van het AERIUS project en is bedoeld voor iedereen die direct of zijdelings betrokken is bij de ontwikkeling

Nadere informatie

Het kader voor de evaluatie van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit

Het kader voor de evaluatie van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit Het kader voor de evaluatie van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit 1. Aanleiding voor het evaluatiekader Zoals overeengekomen in de bestuurlijke afspraak die ten grondslag ligt aan de regeling Cultuureducatie

Nadere informatie

Aan de slag met IVZO.net

Aan de slag met IVZO.net Aan de slag met IVZO.net Inhoud Wat is IVZO.net?...1 Account aanmaken... 1 Stap 1: voor de eerste keer aanmelden... 1 Stap 2: profiel invullen... 3 Mijn dashboard... 3 Taakondersteuning voor uw thema...

Nadere informatie

B. Basis sociale media. Vragenlijst 2. U heeft geoefend met de computer. De bibliotheek heeft u daar graag bij geholpen.

B. Basis sociale media. Vragenlijst 2. U heeft geoefend met de computer. De bibliotheek heeft u daar graag bij geholpen. Monitor digitale basisvaardigheden Versie: maart 2016 IN TE VULLEN DOOR BIBLIOTHEEKMEDEWERKER Postcode van de bibliotheekvestiging: Datum waarop vragenlijst is/wordt ingevuld: B. Basis sociale media Vragenlijst

Nadere informatie

ITIL en/of eigen verantwoordelijkheid

ITIL en/of eigen verantwoordelijkheid ITIL en/of eigen verantwoordelijkheid Leo Ruijs 20 SEPTEMBER 2011 INNOVATIEDAG MANSYSTEMS Service8 B.V. Stelling ITIL BEPERKT DE EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID VAN MEDEWERKERS EN HEEFT DAARMEE EEN NEGATIEVE

Nadere informatie

Interview Irene van Oostrum (GGD GHOR Nederland): De bereidheid om mee te denken is groot

Interview Irene van Oostrum (GGD GHOR Nederland): De bereidheid om mee te denken is groot Juni/juli 2014 In deze nieuwsbrief Uitvraag 2013 Rapport onderzoek stagiaire Daphne Vermeulen Interview Irene van Oostrum (GGD GHOR Nederland): De bereidheid om mee te denken is groot Tijdsbalk Agenda

Nadere informatie

Peter de Haas peter.dehaas@breinwave.nl +31655776574

Peter de Haas peter.dehaas@breinwave.nl +31655776574 Peter de Haas peter.dehaas@breinwave.nl +31655776574 business context Innovatie Platform Klantinteractie Klantinzicht Mobiel Social Analytics Productiviteit Processen Integratie Apps Architectuur Wat is

Nadere informatie

Digitaal Erfgoed Houdbaar

Digitaal Erfgoed Houdbaar Digitaal Erfgoed Houdbaar Werken aan de lange termijn toegang van digitale erfgoedcollecties Marcel Ras Traditionele media Robuust Fysiek (vast te pakken) Direct te begrijpen Ervaring met toekennen

Nadere informatie