Takendebat gemeente Dongen Rapport raadpleging Inwonerpanel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Takendebat gemeente Dongen Rapport raadpleging Inwonerpanel"

Transcriptie

1 Takendebat gemeente Dongen Rapport raadpleging Inwonerpanel

2 Colofon 2 Uitgegeven door Gemeente Dongen Informatie Willem Vulto wvulto@dongen.nl Uitgevoerd door GfK 4 Government Opmaak GfK Group Datum April 2011 Status Definitief Versienummer 1 Bijlage Tabellenboek (digitaal)

3 Inhoudsopgave Inleiding 12 onderwerpen: investeren of bezuinigen? Maatschappelijke participatie en sociale voorzieningen Accommodaties en voorzieningen Onderhoud en leefbaarheid Afvalinzameling Conclusies Vragenlijst

4 1 Inleiding

5 Aanleiding 5 In het voorjaar van 2011 zal in een Takendebat door de raad van de Gemeente Dongen een aantal uitspraken moeten worden gedaan. Die uitspraken dienen 2 doelen. Op de eerste plaats het concretiseren van de in de meerjarenbegroting opgenomen taakstellende bezuinigingen. Op de tweede plaats het wegnemen van de voor 2013 en 2014 geraamde begrotingstekorten. De Gemeente Dongen heeft aan GfK gevraagd of het mogelijk is het eerste onderzoek op het Inwonerpanel Dongen in het kader van dit Takendebat uit te laten voeren. De resultaten van deze raadpleging worden beschreven in onderhavig rapport.

6 Voorbereiding vragenlijst 6 De vragenlijst (zie hoofdstuk 8) werd door GfK, in overleg met de gemeenteraad samengesteld. In de aanloop naar het Takendebat werd door betrokkenen binnen de gemeente Dongen een lijst met stellingen geformuleerd. Deze lijst vormde het vertrekpunt voor de definitieve vragenlijst. Bij het formuleren van de vragen en stellingen werd zo veel mogelijk gelet op: Begrijpelijkheid voor alle deelnemers aan het onderzoek; Eenduidigheid van de (vraag)stelling; De bruikbaarheid van de antwoorden die het onderzoek zouden voortvloeien; De lengte van de vragenlijst. Als gevolg hiervan diende een weloverwogen keuze in de onderwerpen en aangeleverde stellingen gemaakt te worden.

7 Eerste onderzoek Inwonerpanel Dongen 7 Het betreft zoals gezegd het eerste onderzoek op het Inwonerpanel Dongen. Inwonerpanel Dongen: Steekproef getrokken uit de GBA; inwoners hebben uitnodiging ontvangen; Bij aanvang onderzoek 700 aanmeldingen. Onderzoek Takendebat: 523 panelleden (=75%) hebben de vragenlijst ingevuld; Start 11 februari 2011, sluiting 20 maart 2011; Resultaten representatief (gewogen) naar: Leeftijd (18 jaar en ouder); Geslacht; Aantal inwoners per wijk.

8 Overige achtergrondkenmerken steekproef 8 Alleenwonend 12% Tweepersoons huishouden, zonder kinderen Huishouden met kinderen, jongste kind 0 t/m 3 jaar 45% 10% Huishouden met kinderen, 15% jongste kind 4 t/m 12 jaar Huishouden met kinderen, jongste kind 13 jaar of ouder 18% Eigen woning 84% Huurwoning 16% Gezinsinkomen Tot euro 8% tot euro 13% tot euro 27% Meer dan euro 28% Weet ik niet / wil ik niet 23% zeggen Opleidingsniveau Laag 13% Midden 48% Hoog 40%

9 Profielschets deelnemers onderzoek 9 In 2010 een beroep gedaan op de gemeente of een andere organisatie voor `ondersteuning` Ja 6% Nee 94% Mate van tevredenheid wonen in Dongen (Zeer) tevreden 93% Niet tevreden en niet 6% ontevreden (Zeer) ontevreden 1% Lid van een zang- muziektoneel- of hobbyvereniging in de gemeente Dongen Ja 19% Nee 81% Lid sportvereniging in Dongen Ja 36% Nee 64% Interesse in lokale politiek Ja 63% Nee 37% Aantal culturele activiteit afgelopen jaar bezocht in Dongen Geen enkele keer 30% Minder dan 5 keer 54% 6 tot 10 keer 13% Meer dan 10 keer 2%

10 Leeswijzer 10 Het rapport geeft een samenvatting van de resultaten van het onderzoek op het Inwonerpanel Dongen. De steekproef is gewogen naar leeftijd, geslacht en wijkaandeel. De resultaten zijn representatief voor wat deze drie achtergrondkenmerken. Andere populatiecijfers waren niet beschikbaar; In het rapport worden de resultaten grafisch weergegeven; Opvallende en noemenswaardige significante verschillen (95% betrouwbaarheidsinterval) tussen verschillende groepen worden besproken; Het gaat hierbij om verschillen ten aanzien van geslacht, leeftijd, wijk of dorpskern woonachtig, opleidingsniveau, gezinssamenstelling, gezinsinkomen, politieke interesse, tevredenheid over wonen in Dongen, huur- of koopwoning en of men voorstander is van een verhoging van de gemeentelijke belastingen.

11 Leeswijzer 11 De resultaten op de stellingen dienen op de eerste plaats onafhankelijk van elkaar te worden beoordeeld. Er is niet expliciet aan de deelnemers aan het onderzoek gevraagd een afweging te maken tussen de diverse stellingen; Bij de beoordeling van de 12 onderwerpen werd wel expliciet gevraagd aan de deelnemers een afweging te maken voor wat betreft bezuinigingen en investeringen; Het rapport dient als hulpmiddel voor de gemeenteraad bij het maken van weloverwogen besluiten ten aanzien van de in de meerjarenbegroting opgenomen taakstellende bezuinigingen. Het verdient aanbeveling daartoe ook gebruik te maken van het bijgeleverde tabellenboek. Hierin zijn significante verschillen groen (positief) en rood (negatief) gemarkeerd.

12 2 12 onderwerpen: investeren of bezuinigen?

13 12 onderwerpen: investeren of bezuinigen? Gevraagd werd minimaal drie onderwerpen te selecteren waarop de gemeente Dongen zou moeten investeren, alsmede minimaal drie onderwerpen waarop dient te worden bezuinigd. Gemiddeld willen de deelnemers op 3,5 onderwerpen bezuinigen en op 4,7 onderwerpen investeren. 13 Onderwijs Veiligheid en leefbaarheid Economie en werkgelegenheid Wet Maatschappelijke Ondersteuning Verkeer en onderhoud aan wegen Afvalinzameling Sociale zaken Maatschappelijke zaken Openbaar groen Inwonerszaken Ruimtelijke zaken en volkshuisvesting Milieu en bouwen % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Bezuinigen Investeren Geen van beiden

14 Welke onderwerpen komen volgens Dongenaren niet in aanmerking voor bezuinigingen? 14 Op de eerste plaats Onderwijs (8%). Met name Dongenaren in de leeftijd van 30 t/m 39 jaar vinden dat in onderwijs moet worden geïnvesteerd (80%); Op Veiligheid en leefbaarheid mag van 13% van de Dongenaren worden bezuinigd. Meer dan de helft (57%) van de Dongenaren is van mening dat op deze zaken moet worden geïnvesteerd. Opvallend is dat dit aandeel lager ligt onder de groep die van mening is dat de gemeentelijk belastingen tijdelijk (48%) of structureel (33%) mogen worden verhoogd. Dit geldt ook voor hoger opgeleiden (50%). Lager opgeleiden vinden over het algemeen juist vaker dat op veiligheid en leefbaarheid moet worden geïnvesteerd (71%); Bijna tweederde (63%) van de Dongenaren is van mening dat in Economie en werkgelegenheid moet worden geïnvesteerd. Slechts 16% ziet dit thema als mogelijke bezuinigingspost. Op dit vlak zijn geen vermeldenswaardige verschillen tussen groepen Dongenaren waargenomen; Ook in de WMO (52%) en in Verkeer en onderhoud aan wegen (51%) wil meer dan de helft van de Dongenaren bij voorkeur investeren. Voor beide zaken geldt overigens dat een op de vijf inwoners van mening is dat hierop kan worden bezuinigd.

15 Welke onderwerpen komen volgens Dongenaren dan wel in aanmerking voor bezuinigingen? 15 Het onderwerp Milieu en bouwen komt het duidelijkst naar voren als bezuinigingsoptie; meer dan de helft (56%) van de Dongenaren is van mening dat op deze zaken mag worden bezuinigd. Tegelijkertijd is slechts 16% van mening dat hierin dient te worden geïnvesteerd. Er zijn geen verschillen tussen specifieke groepen Dongenaren waargenomen; Ruimtelijke zaken en volkshuisvesting komen naar de mening van iets meer dan de helft (52%) van de Dongenaren in aanmerking voor bezuinigingen. Daarentegen vindt meer dan een kwart (27%) van de inwoners dat in deze zaken dient te worden geïnvesteerd. Dit aandeel ligt hoger bij de groep die van mening is dat de gemeentelijk belastingen structureel mogen worden verhoogd (42%); Inwonerszaken is het volgende onderwerp dat voor bezuinigingen in aanmerking zou kunnen komen. Slechts 13% is van mening dat hierop moet worden geïnvesteerd, terwijl ruim twee op de vijf Dongenaren (42%) vindt dat de gemeente hierop mag bezuinigen. Inwoners die van mening zijn dat de gemeentelijk belastingen structureel mogen worden verhoogd, zijn vaker van mening dat op Inwonerszaken kan worden bezuinigd (61%); Op Afvalinzameling wil meer dan de helft (53%) van de Dongenaren investeren noch bezuinigen. Hiermee is dit het minst uitgesproken onderwerp.

16 De belangrijkste verschillen tussen de buurten 16 In het Centrum wil men vaker investeren in Inwonerszaken (23% vs 13%) en vaker bezuinigen op de WMO (32% vs 20%); In de Hoge Akker wil men vaker bezuinigen op Openbaar groen (49% vs 37%) maar vaker investeren in de WMO (66% 52%); In West I wil men vaker investeren in Ruimtelijke zaken en volkshuisvesting (42% vs 27%); In Klein Dongen/Vaart wil men vaker investeren in Economie en werkgelegenheid (84% vs 63%); In s Gravenmoer wil me juist meer bezuinigen op Economie en werkgelegenheid (42% vs 16%); In de Buitengebieden, inclusief de industrieterreinen, mag meer geïnvesteerd worden in de Afvalinzameling (35% vs 21%) en meer bezuinigd worden op Sociale zaken (62% vs 30%), WMO (34% vs 20%) en Maatschappelijke zaken (50% vs 31%).

17 Op welk onderwerp moet het eerst worden geïnvesteerd? Economie en werkgelegenheid Veiligheid en leefbaarheid Onderwijs 8 Verkeer en onderhoud aan wegen Wet Maatschappelijke Ondersteuning Maatschappelijke zaken 8 Sociale zaken Openbaar groen 9 20 Ruimtelijke zaken en volkshuisvesting Inwonerszaken Afvalinzameling Milieu en bouwen 16 De top drie blijft gelijk. Economie en werkgelegenheid komt nu als belangrijkste thema naar voren. Bijna een kwart van de inwoners is van mening dat de gemeente hierin moet investeren; Een op de vijf Dongenaren vindt dat de gemeente moet investeren in Veiligheid en leefbaarheid. Onderwijs staat met 16% op de derde plek.

18 Op welk onderwerp moet het eerst worden bezuinigd? Milieu en bouwen Openbaar groen Inwonerszaken 7 Ruimtelijke zaken en volkshuisvesting Sociale zaken 9 15 Afvalinzameling Verkeer en onderhoud aan wegen Maatschappelijke zaken Wet Maatschappelijke Ondersteuning 9 14 Economie en werkgelegenheid Veiligheid en leefbaarheid Onderwijs 13 Ook hier komt Milieu en bouwen als belangrijkste bezuinigingspost naar voren. Bijna een op de vijf inwoners vindt dat de gemeente op dit thema kan bezuinigingen; Openbaar groen (15%), Inwonerszaken (14%) en Ruimtelijke zaken en volkshuisvestingen (13%) worden vervolgens door bijna evenveel Dongenaren genoemd.

19 3 Maatschappelijke participatie en sociale voorzieningen

20 Maatschappelijke participatie en sociale voorzieningen 20 Aan de inwoners werden 7 stellingen voorgelegd met betrekking tot maatschappelijke participatie en sociale voorzieningen: De gemeente moet ervoor zorgen dat alle jongeren (tot 18 jaar) lid kunnen zijn van een (sport)vereniging; De gemeente moet voor een bijstandsuitkering een tegenprestatie aan uitkeringsgerechtigden vragen; De gemeente moet ervoor zorgen dat iedereen in de samenleving mee kan doen, via werk, vrijwilligerswerk of scholing; De eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen moet worden verhoogd; De gemeente moet woningaanpassingen tot een maximum bedrag vergoeden; Men zou pas een beroep mogen doen op de gemeente, als men zelf niet in staat is om het probleem op te lossen; De eigen bijdrage van ouders voor het vervoer van kinderen naar speciaal onderwijs moet zeker niet worden verhoogd. Gevraagd werd aan te geven in welke mate men het eens of oneens is met de betreffende stelling. Men kon de volgende antwoorden geven: helemaal mee eens, mee eens, niet mee eens en niet mee oneens, mee oneens, helemaal mee oneens; In de rapportage werden de 5 antwoordmogelijkheden samengevoegd tot 3 categorieën: (helemaal) mee eens, niet mee eens en niet mee oneens, (helemaal) mee oneens.

21 Maatschappelijke participatie en sociale voorzieningen Stelling 1 t/m 4 21 De gemeente moet ervoor zorgen dat alle jongeren lid kunnen zijn van een (sport)vereniging De gemeente moet voor een bijstandsuitkering een tegenprestatie aan uitkeringsgerechtigden vragen De gemeente moet ervoor zorgen dat iedereen in de samenleving mee kan doen, via werk, vrijwilligerswerk of scholing De eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen moet worden verhoogd % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% (Helemaal) mee eens Niet mee eens en niet mee oneens (Helemaal) mee oneens

22 Maatschappelijke participatie en sociale voorzieningen 22 Sportdeelname jongeren: Bijna de helft (47%) van de Dongenaren is van mening dat de gemeente ervoor moet zorgen dat alle jongeren lid kunnen zijn van een sportvereniging. Een derde is het hiermee (helemaal) niet eens; In Klein-Dongen/Vaart en de Buitengebieden zijn minder mensen het met de stelling eens; Dongenaren die van mening zijn dat de gemeentelijke belastingen niet omhoog mogen, zijn het vaker oneens met de stelling; Tegenprestatie bijstandsuitkering: Ruim vier op de vijf (84%) van de inwoners is van mening dat de gemeente voor een bijstandsuitkering een tegenprestatie aan uitkeringsgerechtigden moet vragen; In West I zijn minder mensen het eens met deze stelling (70%); Lager opgeleiden zijn het vaker eens met de stelling (95%); Dongenaren in een huurwoning zijn het vaker (helemaal) oneens (14% versus 7% overall); Personen uit een huishouden met een netto gezinsinkomen onder de euro zijn het minder vaak eens met de stelling (65%).

23 Maatschappelijke participatie en sociale voorzieningen 23 Meedoen in de samenleving: Driekwart van de Dongenaren vindt dat de gemeente ervoor moet zorgen dat iedereen in de samenleving mee kan doen (via werk, vrijwilligerswerk of scholing). Slechts 8% is het hiermee niet eens; Dongenaren in de leeftijd van 30 t/m 39 jaar zijn het minder vaak eens met de stelling (65%); Dit geldt ook voor bewoners van de Buitengebieden. Hiervan geeft 59% aan het met de stelling eens te zijn. 28% geeft aan het (helemaal) oneens te zijn; Personen uit huishoudens met een netto gezinsinkomen tussen de en euro per maand, zijn het minder vaak eens met de stelling (63%); Hoger opgeleiden zijn het vaker oneens (13% tegen 8% gemiddeld). Bijdrage Wmo-voorzieningen: Een op de vijf (21%) Dongenaren is van mening dat de eigen bijdrage voor Wmovoorzieningen moet worden verhoogd. Bijna de helft (48%) is het hier (helemaal) niet mee eens; In s Gravenmoer (34%) en in de Buitengebieden (40%) zijn de inwoners vaker van mening dat de eigen bijdrage moet worden verhoogd; Dit geldt ook voor tweepersoonshuishoudens zonder kinderen (28% (helemaal) mee eens). Alleenstaanden zijn het juist minder vaak met de stelling eens (9%); Personen uit huishoudens in de inkomensklasse tot euro zijn het minder vaak eens met de stelling (13%).

24 Maatschappelijke participatie en sociale voorzieningen Stelling 5 t/m 7 24 De gemeente moet woningaanpassingen tot een maximum bedrag vergoeden Men zou pas een beroep mogen doen op de gemeente, als men zelf niet in staat is om het probleem op te lossen De eigen bijdrage van ouders voor het vervoer van kinderen naar speciaal onderwijs moet zeker niet worden verhoogd % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% (Helemaal) mee eens Niet mee eens en niet mee oneens (Helemaal) mee oneens

25 Maatschappelijke participatie en sociale voorzieningen Vergoeding woningaanpassingen: Bijna de helft (48%) van de inwoners is van mening dat de gemeente woningaanpassingen tot een maximum bedrag moet vergoeden. Ruim een op de vijf (23%) is het hiermee niet eens; Dongenaren in de leeftijd van 40 tot 50 jaar zijn het vaker met de stelling eens (59%); Dit geldt met 65% zeker ook voor de inwoners van Oud Dongen (Centrum zuid); Bewoners van een huurwoning zijn het minder vaak oneens met de stelling dat de gemiddelde inwoner van Dongen (11% versus 23%); Personen uit huishoudens in de inkomensklasse tot euro zijn het minder vaak eens met de stelling (33%). Beroep doen op de gemeente: Ruim tweederde (71%) van de Dongenaren is van mening dat men pas een beroep zou mogen doen op de gemeente, als men zelf niet in staat is om het probleem op te lossen. 15% is het hier (helemaal) niet mee eens; Inwoners die aangaven niet geïnteresseerd te zijn in de lokale politiek, zijn het minder vaak eens met de stelling (63%). Tweepersoons huishoudens zonder kinderen zijn het juist vaker eens (78%). Vervoer speciaal onderwijs: Bijna drie op de vijf (58%) inwoners is het eens met de stelling dat de eigen bijdrage van ouders voor het vervoer van kinderen naar speciaal onderwijs zeker niet moet worden verhoogd; 50- tot 65-jarigen zijn het hiermee minder vaak eens (47%). Inwoners van s Gravenmoer zijn het ook minder vaak met de stelling eens (38%), evenals de hoger opgeleiden (48%) en de gezinsinkomens van meer dan euro per maand (47%). 25

26 Maatschappelijke participatie en sociale voorzieningen 26 Uit de stellingen komt het beeld naar voren dat: Een meerderheid van de Dongenaren maatschappelijke participatie belangrijk vindt; Dit blijkt ook uit het relatief kleine aandeel dat van mening is dat: De eigen bijdrage voor de WMO kan worden verhoogd; Woningaanpassingen tot een maximum mogen worden vergoed; De eigen bijdrage voor vervoer van kinderen naar speciaal onderwijs kan worden verhoogd. Aan de andere kant is een meerderheid van mening dat van uitkeringsgerechtigden een tegenprestatie voor de bijstandsuitkering kan worden gevraagd.

27 4 Accommodaties en voorzieningen

28 Accommodaties en voorzieningen 28 Aan de inwoners werden 13 stellingen voorgelegd met betrekking tot accommodaties en voorzieningen: De gemeente moet de komende vier jaar geen geld uitgeven aan kunstwerken in Dongen; (Sport)accommodaties moeten zoveel mogelijk multifunctioneel gebruikt worden; De gemeente moet het onderhoud van de sportvelden overlaten aan de verenigingen zelf; De weekmarkt in Dongen moet blijven bestaan; Alle kosten van de gemeentelijke accommodaties moeten in de huurprijs worden doorberekend; Culturele activiteiten moeten zonder gemeentelijke subsidie worden bekostigd; Op de bibliotheek mag niet bezuinigd worden; De gemeentelijke bijdrage voor musea moet worden stopgezet; Het zwembad moet worden gehandhaafd, ook als de toegangsprijs daarvoor moet worden verhoogd; Muziekonderwijs moet niet in een muziekschool maar in andere bestaande gebouwen worden verzorgd; Peuterspeelzalen zijn niet meer nodig, want ouders kunnen gebruik maken van kinderopvang; Verschillende sportverenigingen binnen één tak van sport moeten samenwerken en zonodig samengaan, als daardoor de kosten voor de gemeente omlaag gaan; Werkzaamheden, die de gemeente uitvoert bij evenementen, moeten in rekening worden gebracht bij de organisaties.

29 Accommodaties en voorzieningen Stelling 1 t/m 5 29 De gemeente moet de komende vier jaar geen geld uitgeven aan kunstwerken in Dongen (Sport)accommodaties moeten zoveel mogelijk multifunctioneel gebruikt worden De gemeente moet het onderhoud van de sportvelden overlaten aan de verenigingen zelf De weekmarkt in Dongen moet blijven bestaan Alle kosten van de gemeentelijke accommodaties moeten in de huurprijs worden doorberekend % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% (Helemaal) mee eens Niet mee eens en niet mee oneens (Helemaal) mee oneens

30 Accommodaties en voorzieningen 30 Kunstwerken: Vier op de vijf (79%) Dongenaren is van mening dat de gemeente de komende vier jaar geen geld moet uitgeven aan kunstwerken in Dongen. Slechts 11% is het hiermee niet eens; In de Biezen zijn minder inwoners deze mening toegedaan (68%); Hoger opgeleiden zijn het ook minder vaak met de stelling eens (71%). Middelbaar opgeleiden zijn het juist vaker eens met de stelling (85%); Indien het huishouden een inkomen boven de euro netto per maand heeft, is men het minder vaak eens met de stelling (71%). (Sport)accommodaties: Vrijwel alle Dongenaren zijn van mening dat (sport)accommodaties zoveel mogelijk multifunctioneel moeten worden gebruikt (97%); In de Hoge Akker ligt het aandeel met 91% iets lager; Onderhoud sportvelden: Ruim de helft (58%) van de inwoners vindt dat de gemeente het onderhoud van de sportvelden moet overlaten aan de verenigingen zelf. 16% is het hiermee niet eens; Alleenwonenden zijn het hiermee vaker oneens (28%) terwijl tweepersoonshuishoudens zonder kinderen het hiermee minder vaak oneens zijn (11%); Inwoners in de inkomensgroep tot euro zijn het vaker eens met de stelling (74%).

31 Accommodaties en voorzieningen 31 Weekmarkt: Bijna de helft (47%) van de Dongenaren vindt dat de weekmarkt moet blijven bestaan. Een op de vijf (21%) inwoners is het niet met deze stelling eens; 65-plusser vinden vaker (61%) dat de weekmarkt moet blijven bestaan en minder vaak (5%) dat deze mag verdwijnen; Bewoners in Oud Dongen (Centrum zuid) vinden minder vaak dat de weekmarkt moet blijven (29%); Dit geldt ook voor huishoudens met kinderen boven de vier jaar (36%); Indien het huishouden een inkomen boven de euro netto per maand heeft, is men het minder vaak eens met de stelling (71%). Huurprijs gemeentelijke accommodaties: Een op de drie Dongenaren (35%) is van mening dat alle kosten van de gemeentelijke accommodaties in de huurprijs moeten worden doorberekend. Daartegenover is bijna een op de drie (29%) het hiermee juist niet eens; Vrouwen zijn het hiermee minder vaak eens (29%); Jongeren in de categorie 18 tot 30 jaar zijn het ook minder vaak met deze stelling eens (20%).

32 Accommodaties en voorzieningen Stelling 6 t/m Culturele activiteiten moeten zonder gemeentelijke subsidie worden bekostigd Op de bibliotheek mag niet bezuinigd worden De gemeentelijke bijdrage voor musea moet worden stopgezet Het zwembad moet worden gehandhaafd, ook als de toegangsprijs daarvoor moet worden verhoogd Muziekonderwijs moet niet in een muziekschool maar in andere bestaande gebouwen worden verzorgd % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% (Helemaal) mee eens Niet mee eens en niet mee oneens (Helemaal) mee oneens

33 Accommodaties en voorzieningen Culturele activiteiten: Een op de drie Dongenaren (34%) is van mening dat culturele activiteiten zonder gemeentelijke subsidie moeten worden bekostigd. Daartegenover staat dat bijna tweevijfde van de inwoners (38%) het hiermee juist niet eens is; Vrouwen zijn het met 28% minder vaak eens met de stellingen; In West I zijn ook minder inwoners deze mening toegedaan (20%). In de Buitengebieden vinden juist meer mensen (57%) dat culturele activiteiten zonder gemeentelijke subsidie moeten worden bekostigd; Verder is interessant te zien dat inwoners die de gemeentelijke belastingen niet willen verhogen het juist vaker eens zijn met deze stelling (42%) en dat mensen die dit ter overbrugging wel tijdelijk zouden willen het minder vaak eens zijn met de stelling (22%); Daarnaast valt ook het verschil in opleidingsniveau op. Bijna de helft (47%) van de lager opgeleiden wil geen gemeentelijke subsidies voor culturele activiteiten, terwijl hoger opgeleiden het minder vaak eens zijn met deze stelling (23%). Bibliotheek: Ruim drie op de vijf (62%) Dongenaren vindt dat op de bibliotheek niet mag worden bezuinigd. Een op de vijf (19%) is het hiermee niet eens; Jongeren in de leeftijd van 18 tot 30 jaar zijn het minder vaak met de stelling eens (44%); In Oud Dongen (Centrum zuid) zijn inwoners het ook minder vaak met de stelling eens (48%); Huishoudens met kinderen van 0 tot 4 jaar zijn het vaker met de stelling eens (78%), terwijl huishoudens met oudere kinderen (boven de 13 jaar) het minder vaak (40%) eens zijn. 33

34 Accommodaties en voorzieningen 34 Musea: Exact evenveel Dongenaren zijn het (helemaal) eens en (helemaal) oneens met de stelling dat de gemeentelijke bijdrage voor musea moet worden stopgezet, namelijk 35%; Vrouwen blijken vaker dan gemiddeld het oneens te zijn met de stelling (41%); 65-plussers zijn het minder vaak eens (18%) en vaker oneens (53%) met deze stelling. In de leeftijd 30 tot 40 jaar is men het minder vaak oneens met de stelling (22%); Indien men heeft aangegeven structurele verhoging van de gemeentelijke belastingen wel te zien zitten, is men het vaker oneens met deze stelling (61%); Inwoners die aangaven niet geïnteresseerd te zijn in de lokale politiek, zijn het vaker met de stelling eens (42%); Ook hier zien we weer een verschil tussen lager en hoger opgeleiden. Lager opgeleiden vinden vaker (47%) dat de gemeentelijke bijdrage voor musea moet worden stopgezet. Hoger opgeleiden zijn het hiermee minder vaak eens (25%); Dat laatste geldt ook voor de inkomens boven de euro netto per gezin per maand (27%), terwijl de inkomens tussen de en euro het juist vaker eens zijn met de stelling (45%).

35 Accommodaties en voorzieningen Zwembad: Ruim driekwart (78%) van de Dongenaren is van mening dat het zwembad moet worden gehandhaafd, ook als de toegangsprijs daarvoor moet worden verhoogd. Slechts 8% is het hiermee niet eens; Mannen zijn vaker van mening dat het zwembad moet worden gehandhaafd (84%). Vrouwen zijn in 72% van de gevallen deze mening toegedaan. Jongeren in de categorie 18 tot 30 jaar zijn het minder vaak met deze stelling eens (67%). Ouderen boven de 65 jaar zijn het juist vaker met deze stelling eens (92%); In West I is 64% het met de stelling eens, hetgeen onder het gemiddelde ligt. Indien men aangaf niet geïnteresseerd te zijn in de lokale politiek is men het minder vaak met de stelling eens (71%); Tweepersoons huishoudens zonder kinderen zijn het vaker eens met de stelling (84%). Gezinnen met jonge kinderen (65%) en oudere kinderen (66%) zijn het minder vaak eens. Personen met een gezinsinkomen tot euro zijn het minder vaak eens met de stelling (65%). Locatie muziekonderwijs: Twee op de vijf Dongenaren (41%) is van mening dat muziekonderwijs niet in een muziekschool maar in andere bestaande gebouwen moet worden verzorgd. Ruim een kwart (29%) is het hiermee niet eens; Jongeren in de categorie 18 tot 30 jaar zijn het minder vaak met deze stelling eens (25%). Ouderen boven de 65 jaar zijn het juist vaker met deze stelling eens (55%); Indien men aangaf niet geïnteresseerd te zijn in de lokale politiek is men het minder vaak eens met de stelling (32%). Dit geldt ook voor de inkomensgroep van tot euro per gezin per maand. 35

36 Accommodaties en voorzieningen Stelling 11 t/m Peuterspeelzalen zijn niet meer nodig, want ouders kunnen gebruik maken van kinderopvang Verschillende sportverenigingen binnen één tak van sport moeten samenwerken/ samengaan, als daardoor de kosten omlaag gaan Werkzaamheden, die de gemeente uitvoert bij evenementen, moeten in rekening worden gebracht bij de organisaties % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% (Helemaal) mee eens Niet mee eens en niet mee oneens (Helemaal) mee oneens

37 Accommodaties en voorzieningen 37 Peuterspeelzalen: Een op de vijf (21%) van de Dongenaren is van mening dat peuterspeelzalen niet meer nodig zijn omdat ouders gebruik kunnen maken van kinderopvang. Meer dan de helft (54%) is het hiermee niet eens; Logischerwijs zijn huishoudens met kinderen het veel vaker oneens met deze stelling, ongeacht de leeftijd van de (thuiswonende) kinderen. Tweepersoons huishoudens zonder kinderen zijn het minder vaak oneens; Jongeren zijn het minder vaak eens met deze stelling. Van de 18- tot 30-jarigen is slechts 10% het (helemaal) eens. Dit geldt met 11% evenzeer voor 30- tot 40-jarigen; Dongenaren die aangaven geen verhoging van de gemeentelijke belasting te wensen, zijn het vaker eens met de stelling (28%). Indien men tijdelijk ter overbrugging wel een verhoging zou willen toestaan, is men het juist minder vaak met de stelling eens (11%); Lager opgeleiden zijn het met 33% minder vaak oneens met de stelling.

38 Accommodaties en voorzieningen 38 Samenwerking sportverenigingen: 71% van de inwoners vindt dat verschillende sportverenigingen binnen één tak van sport moeten samenwerken en zonodig samengaan, als daardoor de kosten voor de gemeente omlaag gaan. 12% is het hiermee niet eens; Vrouwen zijn met 76% het vaker eens met de stelling; Dit geldt met 86% ook voor de 65-plussers. Jongeren zijn het minder vaak eens (respectievelijk 58% van de 18- tot 30-jarigen en 61% van de 30- tot 40-jarigen); In de Hoge Akker zijn meer mensen het oneens met de stelling (21%); Huurders zijn het met 84% vaker eens met de stelling. Dit geldt met 78% ook voor tweepersoons huishoudens zonder kinderen. Werkzaamheden bij evenementen: Meer dan de helft van de Dongenaren vindt dat werkzaamheden, die de gemeente uitvoert bij evenementen, in rekening moeten worden gebracht bij de organisaties. Een op de vijf (22%) is het hiermee niet eens; 65-plussers zijn met 70% het vaker eens met de stelling; Huishoudens met kinderen waarvan het jongste kond ouder dan 13 jaar is, geven minder vaak aan het met de stelling eens te zijn (44%); Personen met een gezinsinkomen van netto tussen de en euro, geven vaker aan het met de stelling eens te zijn (69%).

39 Accommodaties en voorzieningen 39 Uit de stellingen komt het beeld naar voren dat: Er naar de mening van de Dongenaren best kritisch mag worden gekeken naar hoe er op het terrein van accommodaties kan worden bezuinigd, met name als het gaat om het efficiënt gebruiken van de accommodaties; Dit ook geldt voor het samenvoegen van sportverenigingen; De bekostiging van een aantal zaken mag volgens een deel van de Dongenaren, maar lang niet iedereen, best bij de organisaties en gebruikers worden neergelegd; Het zwembad zouden de meeste Dongenaren graag willen behouden; Over het behoud van de weekmarkt lopen de meningen uiteen.

40 5 Onderhoud en leefbaarheid

41 Onderhoud en leefbaarheid 41 Aan de inwoners werden 6 stellingen voorgelegd met betrekking tot onderhoud en leefbaarheid: De inrichting en het onderhoud van groen op bedrijventerreinen moet door het bedrijfsleven worden betaald; Dongen moet het karakter van een dorp blijven houden en dus niet veel groeien; Het onderhoudsniveau van de wegen in Dongen moet worden verbeterd; Het onderhoudsniveau van het openbaar groen moet worden verbeterd; In de kleinere kernen moeten een gebouw waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en een school zijn; Wijk- en dorpsraden moeten blijven bestaan.

42 Onderhoud en leefbaarheid Stelling 1 t/m 3 42 De inrichting en het onderhoud van groen op bedrijventerreinen moet door het bedrijfsleven worden betaald Dongen moet het karakter van een dorp blijven houden en dus niet veel groeien Het onderhoudsniveau van de wegen in Dongen moet worden verbeterd % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% (Helemaal) mee eens Niet mee eens en niet mee oneens (Helemaal) mee oneens

43 Onderhoud en leefbaarheid 43 Groen op bedrijventerreinen: Ruim tweederde (69%) van de inwoners is van mening dat de inrichting en het onderhoud van groen op bedrijventerreinen door het bedrijfsleven moet worden betaald. 13% is het hiermee niet eens; De jongste groep inwoners (18 t/m 29 jaar) is het minder vaak eens met de stelling (54%) terwijl de 65-plussers het juist vaker ermee eens zijn (88%); In Klein-Dongen/Vaart is men het ook minder vaak eens met de stelling (53%); Dit geldt in dezelfde mate voor huishoudens met kinderen waarvan het jongste kind tussen de 4 en de 12 jaar is. Behoud dorps karakter: Bijna driekwart (74%) van de Dongenaren vindt dat Dongen het karakter van een dorp moet blijven houden en dus niet veel moet groeien. 12% is het niet eens met de stelling; Vrouwen zijn het vaker met de stelling eens (79%); In West II is men het ook vaker met deze stelling eens (88%). In Oud Dongen (Centrum zuid) is men het er minder vaak mee eens (60%); Alleenwonenden zijn het ook minder vaak eens met de stelling (56%), evenals de inkomensgroep met een gezinsinkomen tussen de en euro (57%). Heeft men een inkomen tussen de en euro, dan is men het vaker eens den gemiddeld (83%).

44 Onderhoud en leefbaarheid 44 Onderhoudsniveau wegen: Ruim twee op de vijf (43%) van de inwoners vindt dat het onderhoudsniveau van de wegen in Dongen moet worden verbeterd. Een kwart (26%) is het hiermee niet eens; 65-plussers zijn het vaker eens met deze stelling (59%). Is men tussen de 30 en de 50 jaar, dan is men het hiermee minder vaak eens; In West I zijn de bewoners ook van mening dat het onderhoudsniveau moet worden verbeterd; Hoger opgeleiden zijn het vaker oneens met de stelling (33%); Bewoners van een huurwoning zijn het vaker eens met de stelling (66%); Dit geldt ook in het algemeen voor huishoudens zonder kinderen. Huishoudens met jongere kinderen zijn het juist minder vaak met de stelling eens; Ook het gezinsinkomen laat verschillen zien. De inkomens tot euro zijn vaker van mening dat het onderhoudsniveau van de wegen in Dongen moet worden verbeterd. Heeft men een inkomen van boven de euro, dan is men het minder vaak eens met deze stelling.

45 Onderhoud en leefbaarheid Stelling 4 t/m 6 45 Het onderhoudsniveau van het openbaar groen moet worden verbeterd In de kleinere kernen moeten een gebouw waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en een school zijn Wijk- en dorpsraden moeten blijven bestaan % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% (Helemaal) mee eens Niet mee eens en niet mee oneens (Helemaal) mee oneens

46 Onderhoud en leefbaarheid Openbaar groen: Een kwart van de Dongenaren vindt dat het onderhoudsniveau van het openbaar groen moet worden verbeterd. Bijna twee op de vijf inwoners is het hiermee niet eens (39%); In de Hoge Akker (56%) en Oud Dongen (Centrum zuid) (54%) is men het vaker oneens met de stelling; Dit geldt met 46% ook voor de hoger opgeleiden en met 48% voor de inkomens boven de euro netto per gezin per maand. Kleinere kernen: Bijna tweederde (64%) van de inwoners vindt dat in de kleinere kernen een gebouw waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en een school moeten zijn. 14% is het hiermee oneens; 65-plussers zijn met 80% deze mening vaker toegedaan dan de gemiddelde Dongenaar; Dit geldt met 86% en 83% ook voor respectievelijk de inwoners in Klein Dongen/Vaart en s-gravenmoer. In de Buitengebieden is men het vaker oneens met deze stelling (29%); Inwoners die niet geïnteresseerd zijn in de lokale politiek zijn het minder vaak eens met de stelling (57%). Ligt het gezinsinkomen boven de euro, dan is men het vaker oneens (20%). Wijk- en dorpsraden: Ruim tweederde (68%) is van mening dat wijk- en dorpsraden moeten blijven bestaan. Minder dan een op de tien inwoners is het oneens met de stelling (8%); 50- tot 65-jarigen zijn het minder vaak eens met de stelling (60%); In Klein Dongen/Vaart is maar liefst 94% eens met de stelling; Lager opgeleiden zijn het ook vaker eens met de stelling (83%). Ligt het gezinsinkomen boven de euro, dan is men het vaker oneens (14%). 46

47 Onderhoud en leefbaarheid 47 Uit de stellingen komt het beeld naar voren dat: Over het onderhoudsniveau van de wegen en het groen de meningen uiteen lopen. Met betrekking tot de wegen is het aandeel Dongenaren dat graag verbetering zou willen zien iets groter dan met betrekking tot het groen; Een meerderheid van de Dongenaren van mening is dat de inrichting en onderhoud van het groen op bedrijventerreinen door het bedrijfsleven moet worden betaald; Een grote meerderheid er waarde aan hecht dat de voorzieningen in kleine kernen en wijken gehandhaafd blijven.

48 6 Afvalinzameling

49 Afvalinzameling 49 Aan de inwoners werden 3 stellingen voorgelegd met betrekking tot afvalinzameling: Er moeten op zoveel mogelijk plaatsen in de wijk ondergrondse afvalcontainers worden geplaatst; De huisvuilzak moet worden vervangen door een minicontainer (kliko); Het huisvuil moet 1 keer per 2 weken (restafval en GFT-afval om en om) worden opgehaald in plaats van elke week, zodat de kosten voor de inwoners omlaag gaan.

50 Afvalinzameling Stelling 1 t/m 3 50 Er moeten op zoveel mogelijk plaatsen in de wijk ondergrondse afvalcontainers worden geplaatst De huisvuilzak moet worden vervangen door een minicontainer (kliko) Het huisvuil moet 1 keer per 2 weken worden opgehaald in plaats van elke week, zodat kosten omlaag gaan % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% (Helemaal) mee eens Niet mee eens en niet mee oneens (Helemaal) mee oneens

51 Afvalinzameling Afvalcontainers: Meer dan de helft van de Dongenaren (53%) vindt dat er op zoveel mogelijk plaatsen in de wijk ondergrondse afvalcontainers moeten worden geplaatst. Bijna een op de drie (31%) inwoners is het hiermee niet eens; Jongeren in de leeftijd 18 t/m 29 jaar zijn het minder vaak met de stelling eens (39%). 65- plussers zijn het vaker eens (70%); Inwoners in het Centrum zijn het vaker eens met de stelling (65%). In Klein Dongen/Vaart zijn minder mensen het met de stelling eens (26%); Bewoners van een huurwoning zijn het vaker eens met de stelling (72%). Dit geldt ook voor de inkomensgroep tot euro. Minicontainers: Ruim een derde (36%) van de inwoners is van mening dat de huisvuilzak moet worden vervangen door een minicontainer (kliko). Bijna de helft (49%) is het hiermee niet eens; Vrouwen zijn het minder vaak oneens met de stelling (44%); Inwoners in de leeftijd 30 t/m 39 jaar zijn het vaker eens met de stelling (48%); In Klein Dongen/Vaart is men het vaker oneens met de stelling (69%); Inwoners die van mening zijn dat de gemeentelijke belastingen niet mogen worden verhoogd, zijn het minder vaak eens met de stelling (28%) en juist vaker oneens (59%). Voorstanders van een structurele verhoging zijn het minder vaak oneens met de stelling (32%); Dit laatste geldt ook voor bewoners van een huurwoning (33%); Ook inkomen laat verschillen zijn. De hoogste inkomens (boven de euro) zijn het vaker eens met de stelling (44%). De categorie eronder is het minder vaak eens (24%). 51

52 Afvalinzameling 52 Ophalen huisvuil: Nagenoeg evenveel Dongenaren zijn het eens (45%) en oneens (44%) met de stelling dat het huisvuil 1 keer per 2 weken (restafval en GFT-afval om en om) moet worden opgehaald in plaats van elke week, zodat de kosten voor de inwoners omlaag gaan; Jongeren in de leeftijd 18 t/m 29 jaar zijn het minder vaak met de stelling eens (33%). 65- plussers zijn het vaker eens (61%). 40- tot 50-jarigen zijn het vaker oneens met de stelling (55%); In de Biezen zijn minder mensen het eens met de stelling (33%); Alleenwonenden zijn het vaker eens met de stelling (61%) en minder vaak oneens (26%). Huishoudens met jongere kinderen (tot 12 jaar) zijn het juist vaker oneens met de stelling; Inkomens tot euro zijn het minder vaak oneens met de stelling. Inkomens tussen de en euro zijn het vaker oneens met de stelling en minder vaak eens.

53 Afvalinzameling 53 Uit de stellingen komt het beeld naar voren dat: De meningen nogal uiteen lopen; Er wel een kleine meerderheid is voor afvalcontainers onder de grond; Bijna de helft van de Dongenaren toch graag wekelijks het afval opgehaald ziet worden; Bijna de helft van de Dongenaren de komst van een kliko niet ziet zitten.

54 7 Conclusies

55 Conclusies 1. Op sociale voorzieningen en maatschappelijke participatie lijkt een meerderheid van de Dongenaren liever niet te willen bezuinigen Men ziet voor bezuinigingen eerder mogelijkheden op het gebied van accommodaties en voorzieningen. Het beeld lijkt te bestaan dat kritischer naar de kosten van een en ander kan worden gekeken. Besparing door efficiënter gebruik en samenvoeging van verenigingen behoort tot de mogelijkheden. 3. Over de hele linie komt het beeld naar voren dat kosten voor gebruik van een aantal faciliteiten (deels) op de gebruikers mogen worden afgewenteld. 4. Het zwembad gaat de Dongenaar duidelijk na aan het hart. Over het behoud van de weekmarkt lopen de meningen meer uiteen. 5. Voorzieningen op buurt- en wijkniveau worden belangrijk gevonden. 6. Voor wat betreft de afvalinzameling komt geen eenduidig beeld naar voren. Op dit punt lopen de meningen uiteen, zeker als het gaat om kostenbesparing.

56 Zouden de gemeentelijke belastingen mogen worden verhoogd om bezuinigingen te beperken? Tot slot, bezuinigen is één kant van het verhaal. Door de gemeentelijke belastingen (tijdelijk) te verhogen, zouden de bezuinigingen kunnen worden beperkt. Iets meer dan de helft van de inwoners ziet een verhoging van de gemeentelijke belastingen zeker niet zitten. Een kwart slechts tijdelijk ter overbrugging. 56 Totaal t/m 29 jaar t/m 39 jaar t/m 49 jaar t/m 64 jaar plus % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Nee, zeker niet Ja, tijdelijk ter overbrugging Ja, structureel Weet ik niet

57 8 Vragenlijst

58

59

60

61

62

63

64

Takendebat gemeente Dongen Resultaten raadpleging Inwonerpanel

Takendebat gemeente Dongen Resultaten raadpleging Inwonerpanel Takendebat gemeente Dongen Resultaten raadpleging Inwonerpanel Agenda 2 1 2 3 4 5 6 7 8 Toelichting onderzoek 12 onderwerpen: investeren of bezuinigen? Maatschappelijke participatie en sociale voorzieningen

Nadere informatie

Gescheiden gft inzameling Nesselande

Gescheiden gft inzameling Nesselande rotterdam.nl/onderzoek Gescheiden gft inzameling Nesselande Onderzoek en Business Intelligence Gescheiden gft inzameling Nesselande Een evaluatie M. van Rhee Onderzoek en Business Intelligence (OBI) 13

Nadere informatie

Sociale kracht in Houten Burgerpeiling 2014

Sociale kracht in Houten Burgerpeiling 2014 in Houten Burgerpeiling 2014 Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Houten Projectnummer 598 / 2015 Samenvatting Goede score voor Sociale Kracht in Houten Houten scoort over het algemeen goed als

Nadere informatie

Waardering van voorzieningen, vervoer en werk

Waardering van voorzieningen, vervoer en werk Waardering van voorzieningen, vervoer en werk Burgerpeiling Woon- en Leefbaarheidsmonitor Eemsdelta 2015 Een afname van het inwoneraantal heeft gevolgen voor het voorzieningenniveau. Er zal immers niet

Nadere informatie

SCHOOLSPORT SPORTEN OP SCHOOL, BIJ SCHOOL EN NAMENS SCHOOL. In opdracht van NOC*NSF

SCHOOLSPORT SPORTEN OP SCHOOL, BIJ SCHOOL EN NAMENS SCHOOL. In opdracht van NOC*NSF SCHOOLSPORT SPORTEN OP SCHOOL, BIJ SCHOOL EN NAMENS SCHOOL In opdracht van NOC*NSF GfK 1 Schoolsport Juli 1 1 Inleiding GfK voert maandelijks in opdracht van NOC*NSF de Sportdeelname Index uit. In dit

Nadere informatie

Resultaten peiling afvalinzameling Rijssen-Holten Panel. augustus 2018

Resultaten peiling afvalinzameling Rijssen-Holten Panel. augustus 2018 Resultaten peiling afvalinzameling Rijssen-Holten Panel augustus 2018 Inwonerpeiling afvalinzameling Inwonerpeiling Eind 2016 is er een aantal wijzigingen in de afvalinzameling doorgevoerd. De gemeente

Nadere informatie

INFORMATIEBEHOEFTEN EN INFORMATIEZOEKGEDRAG IN RELATIE TOT SPORT. In opdracht van NOC*NSF

INFORMATIEBEHOEFTEN EN INFORMATIEZOEKGEDRAG IN RELATIE TOT SPORT. In opdracht van NOC*NSF INFORMATIEBEHOEFTEN EN INFORMATIEZOEKGEDRAG IN RELATIE TOT SPORT In opdracht van NOC*NSF 1 Inleiding GfK voert maandelijks in opdracht van NOC*NSF de Sportdeelname Index uit. In dit onderzoek wordt iedere

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN EN GEMEENTELIJKE SPORTBELEID. In opdracht van NOC*NSF

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN EN GEMEENTELIJKE SPORTBELEID. In opdracht van NOC*NSF GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN EN GEMEENTELIJKE SPORTBELEID In opdracht van NOC*NSF GfK 2014 Gemeenteraadsverkiezingen Sportdeelname Index Hardlooprapportage en gemeentelijk sportbeleid februari 2014 1 Inleiding

Nadere informatie

Onderzoek Houten Jongeren en Wonen

Onderzoek Houten Jongeren en Wonen Onderzoek Houten Jongeren en Wonen Juni 2007 www.adv-mr.com Utrechtseweg 101, 3702 AB Zeist Inhoud Inleiding Vanuit woonstichting Viveste en de gemeente Houten is een behoefte aan onderzoek naar de woonwensen

Nadere informatie

Uitgevoerd door Dimensus Afvalinzameling Renswoude 2016

Uitgevoerd door Dimensus Afvalinzameling Renswoude 2016 Uitgevoerd door Dimensus Afvalinzameling Renswoude 2016 Onderzoeksbeschrijving In 2016 is een enquête gehouden onder de inwoners van de gemeente Renswoude over de inzameling en scheiding van afval. De

Nadere informatie

WAARDERING GEMEENTEBESTUUR KOGGENLAND

WAARDERING GEMEENTEBESTUUR KOGGENLAND WAARDERING GEMEENTEBESTUUR KOGGENLAND Gemeente Koggenland Maart 2016 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3330670 Rapportnummer 2016/concept Datum Maart

Nadere informatie

NOORDZEE EN ZEELEVEN. 2-meting Noordzee-campagne. Februari 2015. GfK 2015 Noordzee en zeeleven Stichting Greenpeace Februari 2015

NOORDZEE EN ZEELEVEN. 2-meting Noordzee-campagne. Februari 2015. GfK 2015 Noordzee en zeeleven Stichting Greenpeace Februari 2015 NOORDZEE EN ZEELEVEN 2-meting Noordzee-campagne Februari 2015 1 Inhoudsopgave 1. Samenvatting 2. Onderzoeksverantwoording 3. Onderzoeksresultaten 4. Contact 2 1. Samenvatting 3 Samenvatting Houding t.a.v.

Nadere informatie

10% 23% 40% 20% 7% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Figuur 2 Bent u bekend met het werk van de gemeenteraad van Zeewolde? (n=547) in grote lijnen.

10% 23% 40% 20% 7% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Figuur 2 Bent u bekend met het werk van de gemeenteraad van Zeewolde? (n=547) in grote lijnen. Burgerpanel Zeewolde Resultaten peiling 6: gemeenteraad juni 2013 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 6 e peiling met het burgerpanel van Zeewolde. De vragen gingen deze keer over

Nadere informatie

RAPPORTAGE SPORTBESTUURDERS. In opdracht van NOC*NSF

RAPPORTAGE SPORTBESTUURDERS. In opdracht van NOC*NSF RAPPORTAGE SPORTBESTUURDERS In opdracht van NOC*NSF 1 Inleiding GfK voert maandelijks in opdracht van NOC*NSF de Sportdeelname Index uit. In dit onderzoek wordt iedere maand aan netto n=000 Nederlanders

Nadere informatie

Inleiding. Onderzoekstechnische- of andere vragen over dit rapport kunt mailen naar

Inleiding. Onderzoekstechnische- of andere vragen over dit rapport kunt mailen naar Inleiding Gemeente Oss moet de komende jaren miljoen bezuinigen. Om dit te kunnen realiseren wil het gemeentebestuur graag van de inwoners weten hoe zij denken over deze bezuinigingen. Daarom heeft zij

Nadere informatie

BURGERPANEL CAPELLE OVER WELSTANDSVRIJ BOUWEN

BURGERPANEL CAPELLE OVER WELSTANDSVRIJ BOUWEN BURGERPANEL CAPELLE OVER WELSTANDSVRIJ BOUWEN Gemeente Capelle aan den IJssel April 2016 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3330670 Rapportnummer 2016

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten

Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten Gemeente s-hertogenbosch, afdeling Onderzoek & Statistiek, februari 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Vrijwilligerswerk... 4 3. Mantelzorg... 8

Nadere informatie

ONDERZOEK VEILIGHEID. Inwonerpanel Gemeente Dongen Onderzoek 9 Mei GfK 2014 Gemeente Dongen Onderzoek Veiligheid Mei

ONDERZOEK VEILIGHEID. Inwonerpanel Gemeente Dongen Onderzoek 9 Mei GfK 2014 Gemeente Dongen Onderzoek Veiligheid Mei ONDERZOEK VEILIGHEID Inwonerpanel Gemeente Dongen Onderzoek 9 Mei 14 GfK 14 Gemeente Dongen Onderzoek Veiligheid Mei 14 1 Inhoudsopgave 1. Samenvatting. Onderzoeksresultaten Voorvallen en misdrijven Veiligheid

Nadere informatie

DIENSTVERLENING EN COMMUNICATIE

DIENSTVERLENING EN COMMUNICATIE DIENSTVERLENING EN COMMUNICATIE Gemeente Vianen Onderzoek uitgevoerd op het Inwonerpanel Vianen, zomer 2012 GfK 2012 Dienstverlening en communicatie gemeente Vianen 18 september 2012 1 Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Werken op afspraak. Klant Contact Centrum Gemeente Dongen. GfK, februari 2016 (17177-12) Client logo [delete this grey box if not required]

Werken op afspraak. Klant Contact Centrum Gemeente Dongen. GfK, februari 2016 (17177-12) Client logo [delete this grey box if not required] Werken op afspraak Klant Contact Centrum Gemeente Dongen GfK, februari 2016 (17177-12) 1 Inhoudsopgave 1 2 3 4 Management Summary Slide 3-4 Onderzoeksresultaten Slide 5-11 Onderzoeksverantwoording Slide

Nadere informatie

Het overgrote deel van de paneleden (93 procent) wist voor deze peiling dat de gemeente Hof van Twente (extra) moet gaan bezuinigen in 2012.

Het overgrote deel van de paneleden (93 procent) wist voor deze peiling dat de gemeente Hof van Twente (extra) moet gaan bezuinigen in 2012. Hofpanel Resultaten peiling 11 Bezuinigingen in de gemeente Hof van Twente Inleiding De gemeente Hof van Twente moet de komende jaren drastisch bezuinigen en/of de inkomsten verhogen om de begroting sluitend

Nadere informatie

BEWONERSCONSULTATIE T.B.V. HET REGIONAAL AFVALBELEIDSPLAN

BEWONERSCONSULTATIE T.B.V. HET REGIONAAL AFVALBELEIDSPLAN BEWONERSCONSULTATIE T.B.V. HET REGIONAAL AFVALBELEIDSPLAN ONDERZOEK INWONERPANEL SOEST GFK, MAART 2014 GfK 2014 Bewonersconsultatie Regionaal Afvalbeleidsplan Maart 2014 1 Inhoud 1. Samenvatting 2. Onderzoeksresultaten

Nadere informatie

Gemeentelijke Dienstverlening. Omnibus 2009

Gemeentelijke Dienstverlening. Omnibus 2009 Gemeentelijke Dienstverlening Omnibus 2009 Afdeling O&S Februari 2009 2 Samenvatting Inwoners vinden dat de gemeente haar dienstverlening heeft verbeterd De inwoners van s-hertogenbosch beoordelen de gemeentelijke

Nadere informatie

i n t e r n e t p a n e l o v e r b e z u i n i g i n g e n

i n t e r n e t p a n e l o v e r b e z u i n i g i n g e n i n t e r n e t p a n e l o v e r b e z u i n i g i n g e n Mening internetpanel over bezuinigingen In opdracht van: College van burgemeester en wethouders gemeente Purmerend Uitgevoerd door: Team Beleidsonderzoek

Nadere informatie

Hoofdstuk 17. Financiële dienstverlening

Hoofdstuk 17. Financiële dienstverlening Hoofdstuk 17. Financiële dienstverlening Samenvatting Leiden kent verschillende inkomensondersteunende regelingen, te weten: Kwijtschelding gemeentelijke belastingen, Bijzondere bijstand, Declaratieregeling,

Nadere informatie

Stadsenquête Leiden 2004

Stadsenquête Leiden 2004 Hoofdstuk 16. Milieu Samenvatting Leiden heeft een Milieustraat aan de J.C. Rijpstraat. Vergeleken met voorgaande jaren zijn zowel de bekendheid als het gebruik verder toegenomen. In de Stadsenquête van

Nadere informatie

ONDERZOEK GEMEENTEGIDS

ONDERZOEK GEMEENTEGIDS ONDERZOEK GEMEENTEGIDS Gemeente Hulst GfK Panel Services I juli 2014 GfK 2014 Onderzoek gemeentegids gemeente Hulst juli 2014 1 Inhoudsopgave 1. Management Summary 2. Onderzoeksresultaten Gebruik papieren

Nadere informatie

Digipanel: Financiële armoede s-hertogenbosch Augustus 2006, Bureau Onderzoek en Statistiek

Digipanel: Financiële armoede s-hertogenbosch Augustus 2006, Bureau Onderzoek en Statistiek Digipanel: Financiële armoede s-hertogenbosch Augustus 2006, Bureau Onderzoek en Statistiek Inleiding In opdracht van de Taskforce Armoede heeft het Bureau Onderzoek en Statistiek acht stellingen over

Nadere informatie

Draagvlak voor het regeerakkoord: woningmarkt. Flitspeiling in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Draagvlak voor het regeerakkoord: woningmarkt. Flitspeiling in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Draagvlak voor het regeerakkoord: woningmarkt Flitspeiling in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Inhoudsopgave 1. Samenvatting 2. Resultaten Flitspeiling Draagvlak

Nadere informatie

Voorzieningen Bewonerspanel Roerdalen

Voorzieningen Bewonerspanel Roerdalen Voorzieningen april 2011 Flycatcher Internet Research, 2004 Dit materiaal is auteursrechtelijk beschermd en kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de uitgever is dan ook niet toegestaan. P.O. Box

Nadere informatie

AmersfoortPanel-onderzoek: mening over voorstel tot woonlastenverhoging

AmersfoortPanel-onderzoek: mening over voorstel tot woonlastenverhoging AmersfoortPanel-onderzoek: mening over voorstel tot woonlastenverhoging Gemeente Amersfoort Dymphna Meijneken Mei 2015 Aanleiding Op 28 april 2015 is in het college een raadsvoorstel vastgesteld over de

Nadere informatie

Hoofdstuk 14. Gemeentelijke website

Hoofdstuk 14. Gemeentelijke website Hoofdstuk 14. Gemeentelijke website Samenvatting Van alle Leidenaren heeft 87% de beschikking over internet: 84% beschikt ook thuis over internet, 3% alleen elders. De beschikking over internet is hiermee

Nadere informatie

Wmo-kanteling. Raadpleging Inwonerpanel Dongen

Wmo-kanteling. Raadpleging Inwonerpanel Dongen Wmo-kanteling Raadpleging Inwonerpanel Dongen Even voorstellen 2 Stephan Dijcks GfK onderzoekt gedrag consumenten en burgers Beheer en onderzoek Inwonerpanel Dongen Uitvoerder landelijke Wmo-evaluatie

Nadere informatie

EVALUATIEPEILING BURGERPANEL MOERDIJK

EVALUATIEPEILING BURGERPANEL MOERDIJK EVALUATIEPEILING BURGERPANEL MOERDIJK Gemeente Moerdijk Juli 2019 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3084800 Rapportnummer 2019/101 Datum Juli 2019 Opdrachtgever

Nadere informatie

Onderzoek Inkomensafhankelijke huurverhoging

Onderzoek Inkomensafhankelijke huurverhoging Onderzoek Inkomensafhankelijke huurverhoging 18 april 2014 Over dit onderzoek Aan het onderzoek deden 6.914 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee die in een huurhuis wonen. Hiervan wonen 5.488 mensen

Nadere informatie

Hoofdstuk 9. Gemeentelijke website

Hoofdstuk 9. Gemeentelijke website Hoofdstuk 9. Gemeentelijke website Samenvatting Het percentage Leidenaren dat thuis kan beschikken over internet is, na een snelle toename in eerdere jaren, dit jaar vrijwel gestabiliseerd tot op 77%.

Nadere informatie

Wijkaanpak. bekendheid, betrokkenheid en communicatie

Wijkaanpak. bekendheid, betrokkenheid en communicatie Afdeling Onderzoek & Statistiek Gemeente Deventer Karen Teunissen April 2006 Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoofdstuk 1 Bekendheid en betrokkenheid 4 Samenvatting 8 Hoofdstuk 2 Communicatie 9 Samenvatting 12

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 28 t/m 39. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 28 t/m 39. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 28 t/m 39 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 29 september 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting

Nadere informatie

Onderzoek Digipanel: Contacten met vrienden, familie en buren

Onderzoek Digipanel: Contacten met vrienden, familie en buren Versie definitief Datum 20 maart 2007 1 (5) Onderzoek Digipanel: Contacten met vrienden, familie en Auteur Tineke Brouwers Het derde onderzoek Op 8 maart 2007 kregen alle panelleden van dat moment (771

Nadere informatie

jaargang 9, peiling 2 20 oktober 2011

jaargang 9, peiling 2 20 oktober 2011 Internetpanel Hengelo jaargang 9, peiling 2 20 oktober 20 Vernieuwen en bezuinigen deel II Het thema van de tweede internetpeiling van 20 is, net als de eerste peiling van dit jaar, Vernieuwen en bezuinigen.

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSONDERZOEK

DIENSTVERLENINGSONDERZOEK DIENSTVERLENINGSONDERZOEK Gemeente Dongen September 2013 GfK 2013 Gemeente Dongen Dienstverleningsonderzoek September 2013 1 Inhoudsopgave 1. Aanleiding 2. Samenvatting 3. Onderzoeksresultaten Publieksbalies

Nadere informatie

GELDZAKEN VOOR NU EN STRAKS

GELDZAKEN VOOR NU EN STRAKS GELDZAKEN VOOR NU EN STRAKS Uitstelgedrag onder financiële consumenten Juni 2015 1 Inhoudsopgave 3 6 Management Summary Grafische samenvatting Opvallende resultaten Onderzoeksresultaten Uitstelgedrag Zorg

Nadere informatie

Sportparticipatie Volwassenen

Sportparticipatie Volwassenen Sportparticipatie 2014 Volwassenen Onderzoek & Statistiek Februari 2015 2 Samenvatting In het najaar van 2014 is de sportparticipatie van de volwassen inwoners van de gemeente s- Hertogenbosch onderzocht.

Nadere informatie

INWONERSPANEL MILL EN SINT HUBERT PEILING LAND VAN CUIJK

INWONERSPANEL MILL EN SINT HUBERT PEILING LAND VAN CUIJK INWONERSPANEL MILL EN SINT HUBERT PEILING 2 2015 LAND VAN CUIJK Gemeente Mill en Sint Hubert Oktober 2015 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623 27 89 info@research2evolve.nl

Nadere informatie

ALPHENPANEL OVER ZONDAGSOPENSTELLING

ALPHENPANEL OVER ZONDAGSOPENSTELLING ALPHENPANEL OVER ZONDAGSOPENSTELLING nieuwsbrief Februari 2015 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de peiling met het. Deze peiling ging over de zondagsopenstelling. De gemeenteraad

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 40 t/m 51. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 40 t/m 51. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 40 t/m 51 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 27 december 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting Resultaten

Nadere informatie

Stadsenquête Leiden 2003

Stadsenquête Leiden 2003 Hoofdstuk 21. Milieu Samenvatting Zeven op de tien Leidenaren kent de Milieustraat, aan de J.C. de Rijpstraat, een voorziening waar inwoners van Leiden op vertoon van een legitimatie hun grof huishoudelijk

Nadere informatie

Hoofdstuk 19. Welzijnsorganisatie

Hoofdstuk 19. Welzijnsorganisatie Hoofdstuk 19. Welzijnsorganisatie Samenvatting Ongeveer de helft van de Leidenaren heeft wel eens gehoord van de Leidse Welzijnsorganisatie. In 2001 lag de bekendheid op 43%. De bekendheid is het grootst

Nadere informatie

HET BURGERPANEL OVER DE SOCIALE AGENDA

HET BURGERPANEL OVER DE SOCIALE AGENDA HET BURGERPANEL OVER DE SOCIALE AGENDA Gemeente Leiderdorp Januari 2017 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3330670 Rapportnummer 2017/10 Datum Januari

Nadere informatie

Verordening Individuele Voorzieningen. Een onderzoek onder leden van Digipanel Haarlem

Verordening Individuele Voorzieningen. Een onderzoek onder leden van Digipanel Haarlem Verordening Individuele Voorzieningen Een onderzoek onder leden van Digipanel Haarlem Onderzoek en Statistiek Haarlem, november 2009 1 Colofon Opdrachtgever: Samensteller: Gemeente Haarlem Programmabureau

Nadere informatie

Verleden en toekomst in Oud-West

Verleden en toekomst in Oud-West Verleden en toekomst in In mei 009 is aan de panelleden van stadsdeel gevraagd naar hun mening over de ontwikkelingen die in het stadsdeel zichtbaar zijn. Deze ontwikkelingen betreffen onder andere inkomsten,

Nadere informatie

Verhuisplannen en woonvoorkeuren

Verhuisplannen en woonvoorkeuren Verhuisplannen en woonvoorkeuren Burgerpeiling Woon- en Leefbaarheidsmonitor Eemsdelta 2015 Bevolkingsdaling ontstaat niet alleen door demografische ontwikkelingen, zoals ontgroening en vergrijzing of

Nadere informatie

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Tilburg DIMENSUS beleidsonderzoek December 2012 Projectnummer 507 Inhoudsopgave Samenvatting

Nadere informatie

Dordt sport! Inhoud SPORTMONITOR 2018 DE BELANGRIJKSTE ONTWIKKELINGEN OP EEN RIJ. 1 Conclusies. 2 Sporten

Dordt sport! Inhoud SPORTMONITOR 2018 DE BELANGRIJKSTE ONTWIKKELINGEN OP EEN RIJ. 1 Conclusies. 2 Sporten Dordt sport! SPORTMONITOR 2018 DE BELANGRIJKSTE ONTWIKKELINGEN OP EEN RIJ Inhoud 1. Conclusies 2. Sporten 3. Sportverenigingen 4. Vrijwilligerswerk 5. Sportevenementen bezoeken Sport en beweging zijn van

Nadere informatie

Hoofdstuk 17. Financiële dienstverlening

Hoofdstuk 17. Financiële dienstverlening Hoofdstuk 17. Financiële dienstverlening Samenvatting In dit hoofdstuk wordt allereerst gekeken naar de bekendheid en het gebruik van vijf inkomensondersteunende regelingen, te weten: Kwijtschelding gemeentelijke

Nadere informatie

ONDERZOEK WAARDERING PRESTATIES OLYMPIC TEAMNL SOCHI In opdracht van NOC*NSF

ONDERZOEK WAARDERING PRESTATIES OLYMPIC TEAMNL SOCHI In opdracht van NOC*NSF ONDERZOEK WAARDERING PRESTATIES OLYMPIC TEAMNL SOCHI 2014 In opdracht van NOC*NSF GfK 2014 Evaluatie Sochi 2014 maart Maart 2014 1 Inleiding GfK voert maandelijks in opdracht van NOC*NSF de Sportdeelname

Nadere informatie

INWONERSPANEL GRAVE PEILING LAND VAN CUIJK

INWONERSPANEL GRAVE PEILING LAND VAN CUIJK INWONERSPANEL GRAVE PEILING 2 2015 LAND VAN CUIJK Gemeente Grave Oktober 2015 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623 27 89 info@research2evolve.nl www.research2evolve.nl

Nadere informatie

KTO Het Nieuwe Inzamelen Overvecht

KTO Het Nieuwe Inzamelen Overvecht KTO Het Nieuwe Inzamelen Overvecht Utrecht.nl/onderzoek Colofon uitgave Afdeling Onderzoek Gemeente Utrecht Postbus 16200 3500 CE Utrecht 030 286 1350 onderzoek@utrecht.nl in opdracht van Inzamelen, Markten

Nadere informatie

INWONERSPANEL CUIJK PEILING LAND VAN CUIJK

INWONERSPANEL CUIJK PEILING LAND VAN CUIJK INWONERSPANEL CUIJK PEILING 2 2015 LAND VAN CUIJK Gemeente Cuijk Oktober 2015 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623 27 89 info@research2evolve.nl www.research2evolve.nl

Nadere informatie

Afvalscheiding in Sliedrecht

Afvalscheiding in Sliedrecht Afvalscheiding in Sliedrecht Bewonerspanel Sliedrecht Inhoud: 1. Conclusies 2. Figuren en tabellen De gemeente Sliedrecht is bezig met het opstellen van een afvalbeleidsplan. Een belangrijk aspect daarbij

Nadere informatie

RAPPORTAGE SPORT EN GELUK

RAPPORTAGE SPORT EN GELUK RAPPORTAGE SPORT EN GELUK Extra vragen Sportdeelname Index Februari 2015 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Management Summary 3 Onderzoeksresultaten 4 Onderzoeksverantwoording 5 Contact 2 1. Inleiding 3 Inleiding

Nadere informatie

rapportage Advisering over duurzamere alternatieven voor de cv-ketel april 2018

rapportage Advisering over duurzamere alternatieven voor de cv-ketel april 2018 rapportage Advisering over duurzamere alternatieven voor de cv-ketel april 2018 01 Inleiding 2 Aanleiding Ingegeven door de wens om de aardgaswinning in Nederland verder te verminderen, neemt de druk op

Nadere informatie

25 juni 2015 Dorpsraad Waarland Bouwend Waarland Waarland Bouwt Zelf

25 juni 2015 Dorpsraad Waarland Bouwend Waarland Waarland Bouwt Zelf Onderzoek woningbehoefte Waarland 2015 25 juni 2015 Dorpsraad Waarland Bouwend Waarland Waarland Bouwt Zelf 1 Inleiding 1.1 Inleiding De gemeente Schagen wil haar toekomstig woningbouwprogramma inrichten

Nadere informatie

Burgerijenquête 2005. Sporten en gebruik gemeentelijke sportaccommodaties

Burgerijenquête 2005. Sporten en gebruik gemeentelijke sportaccommodaties Burgerijenquête 2005 Sporten en gebruik gemeentelijke sportaccommodaties Burgerijenquête 2005 Sporten en gebruik gemeentelijke sportaccommodaties De Oosterhoutse Burgerijenquête is een vorm van onderzoek

Nadere informatie

Afvalscheiding nu en in de toekomst Onderzoek en Informatie, mei 2015

Afvalscheiding nu en in de toekomst Onderzoek en Informatie, mei 2015 Afvalscheiding nu en in de toekomst Onderzoek en Informatie, mei 2015 100% afval scheiden = 0 kg restafval! Dat is het doel waar Breda naar streeft. De gemeente onderschrijft daarmee het landelijk actieplan

Nadere informatie

Hoofdstuk 11. Financiële dienstverlening

Hoofdstuk 11. Financiële dienstverlening Hoofdstuk 11. Financiële dienstverlening Samenvatting Dit hoofdstuk behandelt de bekendheid en het gebruik van de vijf Leidse inkomensondersteunende regelingen onder respondenten met een netto huishoudinkomen

Nadere informatie

HOE DENKT NEDERLAND OVER SOCIAAL- ECONOMSICHE ZAKEN?

HOE DENKT NEDERLAND OVER SOCIAAL- ECONOMSICHE ZAKEN? HOE DENKT NEDERLAND OVER SOCIAAL- ECONOMSICHE ZAKEN? ONDERZOEKSRAPPORT November 2018 20845 INHOUDSOPGAVE GESCHREVEN DOOR 1. INLEIDING P AGINA 3 2. CONCLUSIES P AGINA 5 3. RESULTATEN P AGINA 7 BERTINA RANSIJN

Nadere informatie

2014, peiling 5 november 2014. hebben nog 178 Hengeloërs eenmalig de vragenlijst ingevuld. Het onderwerp van

2014, peiling 5 november 2014. hebben nog 178 Hengeloërs eenmalig de vragenlijst ingevuld. Het onderwerp van resultaten 2014, peiling 5 november 2014 Van 28 oktober tot en met 9 november 2014 is een peiling onder het HengeloPanel gehouden. Van de 2.663 panelleden die waren uitgenodigd, hebben 1.424 leden de vragenlijst

Nadere informatie

Parlementaire enquête: Meer rechten voor de huurder

Parlementaire enquête: Meer rechten voor de huurder Parlementaire enquête: Meer rechten voor de huurder Negende peiling Huurderspanel Woonwaard Woonwaard december 2014 Inleiding Aanleiding en doel onderzoek Woonwaard peilt periodiek de mening van de huurders

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 8 t/m 11. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 8 t/m 11. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 8 t/m 11 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 18 maart 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting Resultaten

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 16 t/m 19. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 16 t/m 19. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 16 t/m 19 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 17 mei 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting Resultaten

Nadere informatie

Koopkracht onderzoek Inkomens- en uitgavenzekerheid en belastingmoraal 2019

Koopkracht onderzoek Inkomens- en uitgavenzekerheid en belastingmoraal 2019 Koopkracht onderzoek Inkomens- en uitgavenzekerheid en belastingmoraal 2019 1 Inhoudsopgave Samenvatting 3 Resultaten 8 Bijlagen 22 2 Samenvatting Koopkracht onderzoek 3 Inleiding Inkomens- en uitgavenzekerheid

Nadere informatie

Waardering van leefbaarheid en woonomgeving

Waardering van leefbaarheid en woonomgeving Waardering van leefbaarheid en woonomgeving Burgerpeiling Woon- en Leefbaarheidsmonitor Eemsdelta 2015 In de Eemsdelta zijn verschillende ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de leefbaarheid.

Nadere informatie

RAPPORTAGE ZOMERDIP. In opdracht van NOC*NSF

RAPPORTAGE ZOMERDIP. In opdracht van NOC*NSF RAPPORTAGE ZOMERDIP In opdracht van NOC*NSF GfK 2014 Zomerdip Rapportage September Zomerdip 2014 September 2014 1 Inleiding GfK voert maandelijks in opdracht van NOC*NSF de Sportdeelname Index uit. In

Nadere informatie

Hoofdstuk 24 Financiële situatie

Hoofdstuk 24 Financiële situatie Hoofdstuk 24 Financiële situatie Samenvatting De gemeente voert diverse inkomensondersteunende maatregelen uit die bedoeld zijn voor huishoudens met een lager inkomen. Zes op de tien Leidenaren zijn bekend

Nadere informatie

EénVandaag en Nibud onderzoeken armoede

EénVandaag en Nibud onderzoeken armoede EénVandaag en Nibud onderzoeken armoede Doel Armoede is geen eenduidig begrip. Armoede wordt vaak gemeten via een inkomensgrens: iedereen met een inkomen beneden die grens is arm, iedereen er boven is

Nadere informatie

Groningers positief over sociale contacten in de woonbuurt

Groningers positief over sociale contacten in de woonbuurt Groningers positief over sociale contacten in de woonbuurt Sociale betrokkenheid, ofwel sociale cohesie, is een belangrijke eigenschap voor een leefbare woonomgeving. Zo blijkt dat hoe meer sociale contacten

Nadere informatie

AFM Consumentenmonitor

AFM Consumentenmonitor AFM Consumentenmonitor Rechtsbijstandverzekeringen Voorjaar 2018 GfK April 2018 1 Achtergrond & Leeswijzer Achtergrond Leeswijzer De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Nadere informatie

Tabellenboek Wijkkranten

Tabellenboek Wijkkranten Tabellenboek Wijkkranten Sociaal Geografisch Bureau bureau voor beleidsonderzoek en statistiek Dordrecht drs. J.M.A. Schalk januari 2007 Colofon Opdrachtgever Tekst Drukwerk Informatie Maatschappelijke

Nadere informatie

ONDERZOEK MULTIFUNCTIONELE ACCOMMODATIE (MFA)

ONDERZOEK MULTIFUNCTIONELE ACCOMMODATIE (MFA) ONDERZOEK MULTIFUNCTIONELE ACCOMMODATIE (MFA) Gemeente Hulst GfK I juli 2014 GfK 2014 Onderzoek MFA gemeente Hulst juli 2014 1 Inhoudsopgave 1. Management Summary 2. Onderzoeksresultaten Mening over MFA

Nadere informatie

Gemiddeld gebruik van internet via verschillende media, in procenten (meer antwoorden mogelijk) 52% 37% 0% 20% 40% 60% 80% 100%

Gemiddeld gebruik van internet via verschillende media, in procenten (meer antwoorden mogelijk) 52% 37% 0% 20% 40% 60% 80% 100% 6 GEBRUIK VAN INTERNET EN SOCIAL MEDIA De gemeente is benieuwd of alle bewoners beschikking hebben over en gebruik maken van internet en van social media en of men belemmerd wordt als het gaat om informatie

Nadere informatie

Interactief bestuur. Omnibus 2017

Interactief bestuur. Omnibus 2017 Interactief bestuur Omnibus 2017 Afdeling Onderzoek & Statistiek Januari 2018 Samenvatting In het najaar van 2017 is door de afdeling Onderzoek & Statistiek van de gemeente s-hertogenbosch weer het tweejaarlijks

Nadere informatie

Huiselijk Geweld in 's-hertogenbosch. Omvang, kenmerken en meldingen

Huiselijk Geweld in 's-hertogenbosch. Omvang, kenmerken en meldingen Huiselijk Geweld in 's-hertogenbosch Omvang, kenmerken en meldingen O&S oktober 2003 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Samenvatting 1. Inleiding Plan Plan van van Aanpak Aanpak Huiselijk Geweld Geweld Inhoud

Nadere informatie

ONDERZOEK WEBSITE. Gemeente Hulst. GfK Panel Services I mei 2013. GfK 2013 Onderzoek website gemeente Hulst 31 mei 2013 1

ONDERZOEK WEBSITE. Gemeente Hulst. GfK Panel Services I mei 2013. GfK 2013 Onderzoek website gemeente Hulst 31 mei 2013 1 ONDERZOEK WEBSITE Gemeente Hulst GfK Panel Services I mei 2013 GfK 2013 Onderzoek website gemeente Hulst 31 mei 2013 1 Inhoudsopgave 1. Management Summary 2. Onderzoeksresultaten Gebruik website Zoekmachine

Nadere informatie

Sparen voor een koopwoning

Sparen voor een koopwoning Sparen voor een koopwoning Consumentenonderzoek in opdracht van de Volksbank GfK februari 1 Inhoudsopgave 1 2 3 4 Management summary Onderzoeksresultaten Onderzoeksverantwoording Contact 2 Management summary

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 12 t/m 15. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 12 t/m 15. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 12 t/m 15 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 15 april 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting Resultaten

Nadere informatie

Jongeren en het huwelijk. Jongeren en het huwelijk

Jongeren en het huwelijk. Jongeren en het huwelijk Inhoud Zijn je ouders nog bij elkaar? 3 Genschap van goederen: Stel je zou gaan trouwen, waarvoor zou je dan kiezen? 7 Ik zou later willen trouwen 4 Partneralimentatie: Waar gaat je voorkeur naar uit?

Nadere informatie

Bijlage D Aanvullende tabellen 2. Bijlage bij hoofdstuk 2 2. Bijlage bij hoofdstuk 3 4. Bijlage bij hoofdstuk 4 9. Bijlage bij hoofdstuk 5 18

Bijlage D Aanvullende tabellen 2. Bijlage bij hoofdstuk 2 2. Bijlage bij hoofdstuk 3 4. Bijlage bij hoofdstuk 4 9. Bijlage bij hoofdstuk 5 18 Ondersteuning gewenst. Mensen met lichamelijke beperkingen en hun voorzieningen op het terrein van wonen, zorg, vervoer en welzijn. Mirjam de Klerk en Roelof Schellingerhout. Den Haag: Sociaal en Cultureel

Nadere informatie

BURGERPANEL EEMNES PEILING BESTUURLIJKE TOEKOMST II

BURGERPANEL EEMNES PEILING BESTUURLIJKE TOEKOMST II BURGERPANEL EEMNES PEILING 3 2016 BESTUURLIJKE TOEKOMST II Gemeente Eemnes Mei 2016 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623 27 89 info@research2evolve.nl

Nadere informatie

Het Goes van morgen Vervolgonderzoek naar bezuinigingsmogelijkheden

Het Goes van morgen Vervolgonderzoek naar bezuinigingsmogelijkheden Het Goes van morgen Vervolgonderzoek naar bezuinigingsmogelijkheden Inwoners over de toekomst van Goes Necker van Naem www.necker.nl 0343-820 380 Over dit onderzoek Necker van Naem heeft in april 2016

Nadere informatie

Evaluatie hinder bij wegwerkzaamheden

Evaluatie hinder bij wegwerkzaamheden Evaluatie hinder bij wegwerkzaamheden Projectnummer: 10203 In opdracht van: Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer drs. Merijn Heijnen dr. Willem Bosveld Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus 658 1012 GL

Nadere informatie

Rookmelders Omnibusonderzoek 2011

Rookmelders Omnibusonderzoek 2011 Omnibusonderzoek 2011 Onderzoekskader Omnibusonderzoeken 2011 Opdrachtgever Brandweer en rampenbestrijding (Marry Borst) Uitvoering Gemeente Alkmaar, Concerncontrol, Team Onderzoek en Statistiek (Aad Baltus)

Nadere informatie

I N T E R N E T P A N E L O V E R

I N T E R N E T P A N E L O V E R I N T E R N E T P A N E L O V E R ONTMOETING EN WIJKCENTRA Het internetpanel over ontmoeting en wijkcentra 2 In opdracht van: Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling W. van Wetten S. Langeberg Uitgevoerd

Nadere informatie

NissewaardPanel over grondstoffenbeleid, november 2015. Figuur 1: Aandeel afval dat nu apart wordt gehouden van het restafval (Nmax=709)

NissewaardPanel over grondstoffenbeleid, november 2015. Figuur 1: Aandeel afval dat nu apart wordt gehouden van het restafval (Nmax=709) NissewaardPanel over grondstoffenbeleid, november 201 Deze nieuwsbrief beschrijft in het kort de resultaten van een peiling over grondstoffenbeleid. Uit de resultaten komt naar voren dat driekwart van

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week t/m week Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week t/m week Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers Rapport monitor Opvang asielzoekers week 52 2016 t/m week 13 2017 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 13 april 2017 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting

Nadere informatie

Overheidsmaatregelen Zesde peiling Huurderspanel Woonwaard

Overheidsmaatregelen Zesde peiling Huurderspanel Woonwaard Overheidsmaatregelen Zesde peiling Huurderspanel Woonwaard Woonwaard December 2013 Colofon Uitgave : I&O Research BV Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel. (0229) 282555 www.ioresearch.nl Rapportnummer

Nadere informatie

Stemmen op 3 maart 2010 Vragen aan het Purmerends internetpanel

Stemmen op 3 maart 2010 Vragen aan het Purmerends internetpanel Stemmen op 3 maart 2010 Vragen aan het Purmerends internetpanel Stemintenties Purmerends Internetpanel 1 Gemeente Purmerend, Team B&I Rapportage door: Team Beleidsonderzoek & Informatiemanagement Gemeente

Nadere informatie

COLOFON. Nissewaard Peiling 2018 Colofon 2. Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus AN Enschede. Rapportnummer 2019/056.

COLOFON. Nissewaard Peiling 2018 Colofon 2. Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus AN Enschede. Rapportnummer 2019/056. COLOFON Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563 7500 AN Enschede Rapportnummer 2019/056 Datum April 2019 Opdrachtgever Gemeente Nissewaard Auteurs Wouter Andringa, Frank ten Doeschot, Mireille Koomen,

Nadere informatie

Interactief bestuur. Omnibus 2015

Interactief bestuur. Omnibus 2015 Interactief bestuur Omnibus 2015 O&S April 2016 Samenvatting In september/oktober 2015 is door de afdeling Onderzoek & Statistiek van de gemeente s- Hertogenbosch een omnibusonderzoek gehouden. In dit

Nadere informatie

NissewaardPanel over opvang vluchtelingen, maart 2016

NissewaardPanel over opvang vluchtelingen, maart 2016 NissewaardPanel overopvang vluchtelingen, NissewaardPanel over opvang vluchtelingen, Deze nieuwsbrief beschrijft in het kort de resultaten van een peiling over de opvang van vluchtelingen in Nissewaard.

Nadere informatie