Saskia Heijboer Wethouder

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Saskia Heijboer Wethouder"

Transcriptie

1 Voorwoord De transitiefase is inmiddels zo goed als afgerond. We zijn overgegaan naar een transformatiefase, waarin we met elkaar de taken op het gebied van werk, zorg en ondersteuning uitvoeren. Deze nieuwsbrief wil een verbindende schakel zijn tussen professionals en vrijwilligers. Een middel om partijen bij elkaar te brengen. Om relevante informatie te delen en onderlinge verbindingen te leggen. En zo een bijdrage te leveren aan een succesvolle transformatie van de taken in Vught. De transformatienieuwsbrief verschijnt eens per zes weken. Alle professionals, raadsleden en vrijwilligers die zich bezig houden met zorg en welzijnstaken in Vught krijgen m in de digitale postbus. Wij vinden het belangrijk dat het geen gemeentelijke nieuwsbrief is, maar een kanaal waarvan iedereen gebruik kan maken om iets te delen of te melden. Dus: is er iets waar u anderen op wilt wijzen, wilt delen of dat van belang is om te weten? Lever een artikel aan voor deze nieuwsbrief. Of stuur een mail naar communicatie@vught.nl, als u wel informatie hebt, maar liever niet zelf wilt schrijven. Kent u iemand die deze nieuwsbrief niet heeft ontvangen? Maar die wel geïnteresseerd of betrokken is? Laat het ons weten via transities@vught.nl. Wij kunnen hem/haar dan op de verzendlijst plaatsen. Tenslotte: het Vughtse beeldmerk van de transitie was de kameleon. Een dier dat zijn eigenheid behoudt, maar zich aanpast als zijn omgeving verandert. Ook in de transformatiefase is het een uitdaging dat wij allen, vanuit onze huidige rol en taak, gaan opereren in een veranderde maatschappelijke context. Dat blijft de kameleon symboliseren. En vandaar dat hij gewoon aanblijft als beeldmerk. Saskia Heijboer Wethouder Even voorstellen: Wegwijs+ Wegwijs is al jaren een bekend begrip in Vught als het Wmo-loket van de gemeente. Sinds 1 januari is daar een forse + bijgekomen. Graag leggen wij de W s van Wegwijs+ uit. Wegwijs+ Waarom? Sinds 1 januari 2015 is de overdracht van nieuwe taken een feit. Gemeenten zijn nu verantwoordelijk voor het begeleiden van mensen die thuis wonen. Ook hebben gemeenten taken op het gebied zorg voor jeugd overgenomen van het rijk en de provincie. Daar bovenop komen nog veranderingen op het gebied van werk en inkomensondersteuning.

2 Uitgangspunt is om de ondersteuning slimmer te organiseren en om de muurtjes die we de afgelopen jaren hebben opgebouwd waar mogelijk weer af te breken. Wegwijs+ is een bundeling van dienstverlening die al lang beschikbaar is in Vught, maar anders georganiseerd en puur gericht op korte lijnen en samenwerking. Wegwijs+ Wie? Wegwijs+ is één team met één aansturing van het oude Wmo-loket versterkt met: - Alle maatschappelijk werkers van Juvans - De cliëntondersteuners van MEE - Wijkverpleegkundigen van Vivent (voor niet cliëntgebonden taken) - Medewerkers van Welzijn (specifiek gericht op mantelzorg- en vrijwilligersondersteuning) - Voormalig indicatiesteller van Bureau Jeugdzorg - Artsen van de GGD Jeugdgezondheidszorg - Medewerkers van het oude gemeentelijke loket Arbeid en Inkomen Wegwijs+ Wat? Bij Wegwijs+ kunnen inwoners van Vught terecht met alle vragen op het gebied van wonen, zorg, welzijn, werk, inkomen, opgroeien en opvoeden. Ook signalen vanuit inwoners, vrijwilligers en professionals kunnen gemeld worden bij Wegwijs+. Dit kunnen signalen zijn op casusniveau, maar ook signalen van trends in Vught of kansen voor verbetering. Wegwijs+ is ook het team dat de besluiten neemt over ondersteuning aan inwoners op het gebied van de Wmo, Jeugdzorg of Werk en Inkomen. Bij een melding gaat een medewerker van Wegwijs+ in de meeste gevallen op huisbezoek. Daar bespreekt de medewerker de situatie met de inwoner. Bij dit gesprek kan de inwoner iemand vragen om hem of haar te ondersteunen. Iemand uit het eigen netwerk, of een cliëntondersteuner zijn (zie ook elders in deze nieuwsbrief). Wegwijs+ Waar? Wegwijs+ is te bereiken via U kunt ook bellen via (073) Het bezoekadres is: Secr. Van Rooijstraat 1 (gemeentekantoor).

3 De bedoeling is dat medewerkers van Wegwijs+ straks ook meer wijkgericht gaan werken. Daarover in een volgende nieuwsbrief ongetwijfeld meer. Voor mensen met een beperking Onderzoek naar mogelijkheden om mee te doen in Vught De gemeente heeft in 2014 onderzocht hoe mensen met een beperking mee kunnen doen in Vught. Voor het onderzoek zijn (zelfstandig wonende) mensen met een psychische beperking, mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een visuele of auditieve beperking benaderd. Hoe ervaren zij het leven in Vught? Hoe is het contact met anderen? Welke ondersteuning hebben ze nu, wat hebben ze nodig? Hoe gaat het financieel, sociaal, met werk. dagbesteding, vervoer, vrije tijd? Resultaten In totaal hebben 102 mensen meegedaan aan het onderzoek: 92 mensen hebben een schriftelijke vragenlijst ingevuld. Met 10 mensen zijn interviews gehouden. Daarna hebben nog vier groepsbijeenkomsten plaatsgevonden, waarin ideeën zijn uitgewisseld. Onderstaande onderwerpen springen er uit. Sociale contacten Het aangaan en onderhouden van contacten met mensen buiten de directe omgeving is vaak moeilijk. Vooral buiten de eigen (familie)kring. Mensen hebben het gevoel dat zij niet opgenomen worden in de groep, bijvoorbeeld omdat ze te traag zijn of moeilijker kunnen communiceren. Vooral mensen met auditieve beperkingen hebben hier moeite mee. Ook financiële beperkingen spelen een rol, waardoor bijvoorbeeld vervoer lastiger georganiseerd kan worden. Werk Een belangrijk deel van de doelgroep heeft een baan. Vaak om een beschutte werkplek of gedetacheerd werk via bijvoorbeeld WSD. Een deel van hen doet dat werk met veel plezier. Een ander deel is minder tevreden. Dit komt omdat het werk niet past bij hun vaardigheden, waardoor voldoende uitdaging ontbreekt. Ook is er niet altijd voldoende (passende) begeleiding op het werk. Ook hier is het belangrijk dat mensen met een beperking geaccepteerd worden door hun werkgever en door de collega s. De deelnemers aan het onderzoek vinden dan ook dat geïnvesteerd moet worden in werkgevers en collega s om de acceptatie te vergroten. En ze moeten meer de kans krijgen om passend werk te vinden. Deelnemen aan activiteiten Het deelnemen aan activiteiten gaat vaak mis omdat men niet altijd goed aan kan geven waar men tegenaan loopt of moeite heeft om mee te komen met andere deelnemers aan de activiteit. Op de achtergrond speelt mee dat andere deelnemers aan de activiteiten iemand met beperkingen vaak niet echt opnemen in de groep. Ook hier spelen financiële beperkingen een rol, waardoor het moeilijker wordt om deel te nemen aan activiteiten. Verder speelt mee dat er volgens de doelgroepen te weinig geschikte activiteiten binnen de gemeente Vught zijn. Er is geen behoefte aan speciaal opgerichte groepen. De onderzoeksdeelnemers geven aan juist dingen te willen ondernemen met mensen die geen beperking hebben. Het reguliere programma is vaak te hoog gegrepen.

4 De mensen die hebben meegedaan aan het onderzoek zien zeker mogelijkheden om Vught te verbeteren. Een paar van de ideeën: - organiseer samen met buurtbewoners en doelgroepen samen-eten-projecten of buurtfeesten; - zorg voor een tablet bij Wegwijs+, waarmee mensen met een auditieve beperking kunnen communiceren; - organiseer een carpoolservice (via een website); - geef voorlichting en cursussen over de doelgroepen aan werkgevers en medewerkers; - richt een participatieraad op; - organiseer stageplekken voor de doelgroepen. En nu? De gemeente gebruikt de uitkomsten en tips voor haar eigen beleid en organisatie. Daarnaast brengt de gemeente het rapport de komende tijd onder de aandacht van anderen, zoals bijvoorbeeld het welzijnswerk, verenigingen en werkgevers. Zodat we gezamenlijk kunnen bijdragen aan een dorp waarin iedereen kan meedoen. Wilt u het complete rapport ontvangen? Stuur een mail naar: transities@vught.nl Cliëntondersteuning in het sociale domein Gemeenten hebben sinds 1 januari 2015 de verantwoordelijkheid voor de totale ondersteuning van kwetsbare burgers bij hun zelfredzaamheid en hun maatschappelijke participatie. Om de positie van inwoners te versterken richten gemeenten voor alle inwoners de functie van cliëntondersteuning in. Tot dit jaar lag deze taak bij MEE. Hieronder leest u wat die cliëntondersteuning is en wat er op dat gebied beschikbaar is in Vught. Wat is cliëntondersteuning? Clientondersteuning is onafhankelijke ondersteuning aan inwoners. Dat kan via met informatie, advies of algemene ondersteuning. Het doel is bij te dragen aan het versterken van de zelfredzaamheid en participatie. En daarnaast aan het verkrijgen van een zo integraal mogelijke dienstverlening op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, (preventieve) zorg, jeugdhulp, onderwijs, welzijn, wonen, werk en inkomen. Belangrijk bij cliëntondersteuning is dat de inwoner het gevoel heeft dat er daadwerkelijk iemand naast hem staat bij een vraag om ondersteuning aan de gemeente. Wat zijn de mogelijkheden in Vught? De medewerkers van Wegwijs+ wijzen inwoners in principe altijd op de mogelijkheden van cliëntondersteuning. De Vughtse medewerkers van MEE Den Bosch werken sinds 1 januari 2015 vanuit Wegwijs+. Cliëntondersteuning kan dus direct door professionele cliëntondersteuners vanuit Wegwijs+ geregeld worden. Willen inwoners een meer onafhankelijke vorm van cliëntondersteuning? Dan zijn er meer mogelijkheden. MEE Den Bosch heeft medewerkers die niet aan Vught of Wegwijs+ gebonden zijn, maar wel de rol als cliëntondersteuner voor Vughtse inwoners op zich kunnen nemen. Daarnaast zijn er verschillende vrijwilligersinitiatieven die kunnen beantwoorden aan de vraag om cliëntondersteuning. De vrijwillige ouderenadviseurs bijvoorbeeld van Ouderen Samen of vrijwilligers van Door&Voor voor de GGZ-doelgroep. Daarnaast heeft de Katholieke Bond voor Ouderen in Vught een cliëntondersteuner.

5 In Vught en in de regio zijn ook verschillende vertrouwenspersonen en een ombudspersoon actief. Zowel op professionele als op vrijwillige basis. Zij kunnen ingezet worden als er een geschil is of dreigt te ontstaan tussen een inwoner en de gemeente. Meer informatie Bijstand en de Participatiewet: verplichtingen en sancties Bij een bijstandsuitkering horen meestal ook verplichtingen. Mensen moeten er zelf alles aan doen om weer aan werk te komen of om actief mee te doen in de samenleving. De arbeidsverplichtingen zijn niet nieuw. Ze stonden al langer in de Wet werk en bijstand. Echter, sinds de invoering van de Participatiewet zijn de sancties strenger. Wat zijn de arbeidsverplichtingen? 1. Men probeert betaald werk te vinden. Bijvoorbeeld door te reageren op vacatures, te solliciteren, een werkmap aan te maken op en via uitzendbureaus. 2. Men zoekt niet alleen naar werk in Vught en Cromvoirt, maar ook in de regio of nog verder weg. Vindt men werk of krijgt men werk aangeboden? Dan neemt men dit aan. 3. Men is bereid om voor het werk gaan reizen. Ook werk met een langere reistijd - tot maximaal 3 uur per dag - moet men aannemen. 4. Is het nodig om werk te krijgen of te behouden? En is dat ook mogelijk? Dan verhuist men voor een baan. Men moet dan wel een contract hebben voor ten minste een jaar en zo veel verdienen met deze baan dat geen bijstandsuitkering meer nodig is. 5. Men helpt de gemeente om een plan van aanpak voor de re-integratie te maken en uit te voeren. 6. Men houdt kennis en vaardigheden bij of verbetert die, als dit nodig is voor het krijgen of behouden van werk. 7. Men doet alles om de kans op werk of het behouden daarvan te bevorderen. Bijvoorbeeld door netjes gekleed, met een verzorgd uiterlijk en op tijd op een sollicitatiegesprek of op het werk te verschijnen. Wat zijn de sancties al men zich niet aan de arbeidsverplichtingen houdt? Dan kan het zijn dat de uitkering ( tijdelijk) wordt verlaagd. Of zelfs dat men helemaal geen uitkering meer krijgt. Regionaal Trainingscentrum Jeugd en gezin De gemeente s-hertogenbosch Vught, Haaren, Boxtel en Sint-Michielsgestel zijn gestart met een gezamenlijk Trainingscentrum Jeugd en Gezin. De trainingen zijn bedoeld voor kinderen met gedrags- of andere problemen, die met een (groeps)training opgelost kunnen worden. Met een gezamenlijk trainingscentrum is het mogelijk om het trainingsaanbod vanuit verschillende instellingen te bundelen, coördineren en af te stemmen. De uitgangspunten van een gezamenlijk trainingscentrum - Er is een regionale jaarplanning voor het aanbod van trainingen - Hierdoor is er een flexibel aanbod op maat, passend bij de vraag cq. de actuele situatie.

6 - Ouders zelf, of hun kinderen kunnen op verschillende momenten gebruik maken van trainingen - Ouders kunnen bepalen in welke gemeente zij een training willen volgen - Er is een efficiëntie in de kosten van de training, niet elke gemeente hoeft dan zelf de training te organiseren - Geen overlap meer in het aanbod en veel makkelijker om hiaten te signaleren - Eén en dezelfde toeleiding naar trainingen toe via een duidelijke aanmeldprocedure en aanmeldcriteria - Betere mogelijkheid voor kwaliteitsbewaking van de uitvoering, monitoren van de effecten, invoering van innovaties, doorontwikkeling enz. Voor wie zijn de trainingen bedoeld? De trainingen zijn gericht op preventie, en dus bedoeld voor kinderen met een relatief licht gedrags- of ander probleem. Zo voorkòmen we dat zwaardere (duurdere) inzet van hulp nodig is. We trainingen meestal in groepen. Wie mogen kinderen / jongeren aanmelden voor de training? Omdat de school de meeste problemen signaleert, is het zorgteam de belangrijkste toegangspoort. In praktijk gebeurt het aanmelden door de IB-er in samenspraak met een jeugdprofessional die lid is van het zorgteam van school. Meer informatie nodig? Neem voor vragen kunt u contact opnemen met het CJG: tel. nr.: Zet alvast in uw agenda Sociaal café: 20 mei, Stenen Hut Meer informatie volgt Elkaar ontmoeten bij Gewoon samen In Vught wonen veel kwetsbare mensen die zelfstandig wonen, maar wel professionele begeleiding hebben. Vaak hebben zij behoefte aan meer contact. Zo ontstond het maatjescafé voor hulpvragers, vrijwilligers en andere geïnteresseerden in het ontmoetingscentrum de Stenen Hut. Dit was een groot succes. Het heeft inmiddels geleid tot een aantal leuke contacten. Nu is dit maatjescafé uitgegroeid tot een volwassen sociaal café met de naam Gewoon Samen in het Gereghthof in het centrum van Vught. Elke laatste maandag van de maand kan iedereen daar terecht die zin heeft in een gezellig praatje onder het genot van een drankje. Het sociaal café start om half acht. Gewoon Samen wordt georganiseerd door Welzijn Vught, de Reinier van Arkelgroep en Cello. Colofon Transformatienieuwsbrief 1. Een uitgave van communicatie gemeente Vught, april Contact of kopij Wil je iets weten, aanvullen of opmerken? Of een bijdrage aan deze nieuwsbrief leveren? Neem contact op met communicatie@vught.nl

WAT WIJZIGT ER PER 1 JANUARI 2015? In deze uitgebreide nieuwsbrief treft u informatie aan over de Participatiewet, met speciale aandacht voor:

WAT WIJZIGT ER PER 1 JANUARI 2015? In deze uitgebreide nieuwsbrief treft u informatie aan over de Participatiewet, met speciale aandacht voor: INFORMATIEBRIEF WAT WIJZIGT ER PER 1 JANUARI 2015? In deze uitgebreide nieuwsbrief treft u informatie aan over de Participatiewet, met speciale aandacht voor: De kostendelersnorm pagina 1 en 2 Strengere

Nadere informatie

WWB wijzigt per 1 januari 2015 in Participatiewet. De kostendelersnorm

WWB wijzigt per 1 januari 2015 in Participatiewet. De kostendelersnorm WWB wijzigt per 1 januari 2015 in Participatiewet Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (Wwb) de Participatiewet. Iedereen die op

Nadere informatie

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid:

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: 2 juni 2014 Sociaal Domein Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding naar Wmo, Participatiewet. Samenhang met ontwikkelingen Publieke Gezondheidszorg en Passend

Nadere informatie

PARTICIPATIEWET en WET MAATREGELEN WWB 2015

PARTICIPATIEWET en WET MAATREGELEN WWB 2015 PARTICIPATIEWET en WET MAATREGELEN WWB 2015 Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet. En niet alleen de naam

Nadere informatie

Participatiewet. Aanvraag en spelregels van een bijstandsuitkering

Participatiewet. Aanvraag en spelregels van een bijstandsuitkering Participatiewet Aanvraag en spelregels van een bijstandsuitkering Inhoudsopgave U hebt een DigiD nodig 3 U volgt de volgende stappen 4 Bijstand voor jongeren 5 Vaste contactpersoon 5 Deze spelregels zijn

Nadere informatie

KUNNEN WIJ U VAN DIENST ZIJN?

KUNNEN WIJ U VAN DIENST ZIJN? KUNNEN WIJ U VAN DIENST ZIJN? Het Rijk heeft een aantal belangrijke (zorg)taken overgedragen aan de gemeenten. Zo is de gemeente sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de nieuwe Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal;

Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Roosendaal. Nr. 104320 6 november 2015 Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal;

Nadere informatie

Veranderingen in de Jeugdzorg, Wmo en Participatiewet

Veranderingen in de Jeugdzorg, Wmo en Participatiewet Veranderingen in de Jeugdzorg, Wmo en Participatiewet Programma -Uitleg veranderingen Jeugd en algemeen Wmo -Uitleg maatwerkvoorzieningen en Wiz -Uitleg participatiewet -Veelgestelde vragen -Ruimte om

Nadere informatie

De Wet Werk en Bijstand verandert op 1 januari 2015 in Participatiewet

De Wet Werk en Bijstand verandert op 1 januari 2015 in Participatiewet De Wet Werk en Bijstand verandert op 1 januari 2015 in Participatiewet Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet.

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal Nieuws voor professionals op het gebied van opvoeden en opgroeien 10 Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal In deze nieuwsbrief vindt u als professional, informatie over de ontwikkelingen van

Nadere informatie

Transitie sociaal domein Haarlem Basisinfrastructuur, subsidies en inkoop

Transitie sociaal domein Haarlem Basisinfrastructuur, subsidies en inkoop Transitie sociaal domein Haarlem Basisinfrastructuur, s en Piet Haker Platform Netwerk Vrijwilligerswerk 13 mei 2014 2 Aanleidingen transitie Nieuwe taken voor gemeenten per 2015 Decentralisatie Awbz Decentralisatie

Nadere informatie

Participatiewet. Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in 2015? De kostendelersnorm

Participatiewet. Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in 2015? De kostendelersnorm Participatiewet Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet. En niet alleen de naam verandert. Iedereen die op

Nadere informatie

>>> WAT ER IN 2015 VERANDERT ALS U EEN UITKERING HEBT

>>> WAT ER IN 2015 VERANDERT ALS U EEN UITKERING HEBT Van bijstand naar Participatiewet WAT ER IN 2015 VERANDERT ALS U EEN UITKERING HEBT >>> VANAF 1 januari 2015 TREEDT DE PARTIcIPATIEWET IN WERKING. DEZE VERVANGT DE WET WERK EN BIjSTAND (WWB), DE IOAW EN

Nadere informatie

Belangrijk nieuws. voor alle inwoners van Leiden

Belangrijk nieuws. voor alle inwoners van Leiden Belangrijk nieuws voor alle inwoners van Leiden ONDERSTEUNING - ZORG - JEUGDHULP - WERK IN 2015 Meedoen en zelf aan zet Nieuwe taken voor de gemeente Iedereen doet mee Mensen gaan naar school, zijn aan

Nadere informatie

Herstel en rehabilitatie in het licht van herziening zorgstelsel

Herstel en rehabilitatie in het licht van herziening zorgstelsel Herstel en rehabilitatie in het licht van herziening zorgstelsel Hanneke Henkens Congres Herstelwerkzaamheden 14 december 2006 WMO, WIA, WWB, Poortwachter AWBZ ZVW Forensisch wettelijk kader GGz Maatschappelijke

Nadere informatie

Ik heb een vraag over:

Ik heb een vraag over: Ik heb een vraag...... over zorg, huiselijk geweld en kindermishandeling, hulp en ondersteuning, opvoeding en jeugdhulp, ziekenhuisopname, beschermd wonen, schulden, werkloosheid, mijn arbeidsbeperking

Nadere informatie

WWB & Participatiewet

WWB & Participatiewet Wat gaat er veranderen vanaf 1 januari 2015? WWB & Participatiewet Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet.

Nadere informatie

Voorbereiden door krachten te bundelen... 2. Visie op nieuwe taken... 2. Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2

Voorbereiden door krachten te bundelen... 2. Visie op nieuwe taken... 2. Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2 Nieuwsbrief sociaal domein, #1 Vernieuwing welzijn, (jeugd)zorg en werk Inhoud Voorbereiden door krachten te bundelen... 2 Visie op nieuwe taken... 2 Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting De Boei. Sociaal Werk Bunschoten

Jaarverslag Stichting De Boei. Sociaal Werk Bunschoten Jaarverslag 2016 Stichting De Boei Sociaal Werk Bunschoten Inhoudsopgave Voorwoord... 2 1. De missie en visie van De Boei... 3 2. Bestuurssamenstelling... 3 3. Personele zaken... 3 4. Kerntaken van De

Nadere informatie

OVERZICHT WIJZIGINGEN WET INKOMENSVOORZIENIGING OUDERE EN GEDEELTELIJK ARBEIDSONGESCHIKTE WERKELOZE WERKNEMERS (IOAW) EN GEWEZEN ZELFSTANDIGEN (IOAZ)

OVERZICHT WIJZIGINGEN WET INKOMENSVOORZIENIGING OUDERE EN GEDEELTELIJK ARBEIDSONGESCHIKTE WERKELOZE WERKNEMERS (IOAW) EN GEWEZEN ZELFSTANDIGEN (IOAZ) OVERZICHT WIJZIGINGEN WET INKOMENSVOORZIENIGING OUDERE EN GEDEELTELIJK ARBEIDSONGESCHIKTE WERKELOZE WERKNEMERS (IOAW) EN GEWEZEN ZELFSTANDIGEN (IOAZ) Met ingang van 1 januari 2015 wordt een aantal wijzigingen

Nadere informatie

Het Sociaal Buurtteam Stand-By in uw buurt

Het Sociaal Buurtteam Stand-By in uw buurt Het Sociaal Buurtteam Stand-By in uw buurt Op 1 januari 2015 hebben alle gemeenten nieuwe taken gekregen op het gebied van werk, participatie, begeleiding, zorg en jeugdzorg. Tegelijk is er minder geld

Nadere informatie

Zorg of ondersteuning nodig? Kom naar het raadhuis!

Zorg of ondersteuning nodig? Kom naar het raadhuis! Zorg of ondersteuning nodig? Kom naar het raadhuis! De weg naar zorg en ondersteuning loopt altijd via het raadhuis Als u vragen heeft of hulp kunt gebruiken, betrek dan eerst de mensen om u heen. Misschien

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst VGN Stand van Zaken Jeugdwet

Informatiebijeenkomst VGN Stand van Zaken Jeugdwet Informatiebijeenkomst VGN Stand van Zaken Jeugdwet Transitiebureau Jeugd September 2013 Stand van zaken jeugdwet en landelijke ontwikkelingen 2 Voorlichtingsbijeenkomst nieuwe jeugdwet Het gebeurt per

Nadere informatie

Nieuwsbrief Samen Sterk in de Wijk

Nieuwsbrief Samen Sterk in de Wijk Nieuwsbrief Samen Sterk in de Wijk September 2015 Nieuwsbrief De eerste interne nieuwsbrief Samen Sterk in de Wijk Vught. Deze brief verschijnt periodiek. Samenwerkende organisaties Samen Sterk in de Wijk

Nadere informatie

Nieuwe arrangementen. Workshop 5

Nieuwe arrangementen. Workshop 5 Nieuwe arrangementen Workshop 5 De kaders (1) De 3 transities met minder middelen Geven mogelijkheden tot betere afstemming Meer preventie minder hulpverleners Meer lichter vormen van ondersteuning minder

Nadere informatie

Welzijn nieuwe stijl. Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen. 19 oktober 2010 Marjon Breed

Welzijn nieuwe stijl. Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen. 19 oktober 2010 Marjon Breed Welzijn nieuwe stijl Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen 19 oktober 2010 Marjon Breed Presentatie Welzijn nieuwe stijl Welzijn in Geldermalsen De Wmo Welzijn Actuele ontwikkelingen Welzijn nieuwe stijl

Nadere informatie

Decentralisaties Ook de gemeente Waddinxveen heeft er mee te maken. Wat houden de decentralisaties in? Waar komt het vandaan? Waarom? 7 Oktober 2014 Waar komt het vandaan? Samen voor elkaar: de samenleving

Nadere informatie

Beleidsplannen Sociaal Domein

Beleidsplannen Sociaal Domein Beleidsplannen Sociaal Domein Concept Beleidsplan Jeugdhulp Concept Beleidsplan Wmo/AWBZ Concept Beleidsuitgangspunten Participatiewet Concept Beleidsplan de Verbinding Concept-Beleidsplan Jeugdhulp Toekomst

Nadere informatie

Hoe staan we ervoor? Transformatie in wording. Inge Bakker Kennispunt Twente

Hoe staan we ervoor? Transformatie in wording. Inge Bakker Kennispunt Twente Hoe staan we ervoor? Transformatie in wording Inge Bakker Kennispunt Twente 1 Met Respect Versterken eigen kracht Zorg op maat Eén gezin, één plan Behoud het goede Ontwikkelen van werkwijze eigen kracht

Nadere informatie

Nederland verandert, de zorg verandert mee. Hoe zit het in Moerdijk?

Nederland verandert, de zorg verandert mee. Hoe zit het in Moerdijk? Nederland verandert, de zorg verandert mee. Hoe zit het in Moerdijk? Per 1 januari 2015 gaat er veel veranderen. Gemeenten zijn dan verantwoordelijk voor jeugdhulp, ondersteuning bij zelfstandig wonen

Nadere informatie

Gemeente Lansingerland: aanpak 3 decentralisaties

Gemeente Lansingerland: aanpak 3 decentralisaties Gemeente Lansingerland: aanpak 3 decentralisaties Decentralisatie AWBZ, Participatiewet en Jeugdzorg Bijeenkomst inwoners 12 november 2014 Tamara van de Wijdeven Nieuwe taken gemeente: AWBZ/Wmo Decentralisatie

Nadere informatie

Ondersteuning en hulp. in de gemeente Bunnik vanaf 1 januari 2015

Ondersteuning en hulp. in de gemeente Bunnik vanaf 1 januari 2015 Ondersteuning en hulp in de gemeente Bunnik vanaf 1 januari 2015 Voorwoord Dichtbij, bereikbaar en aanspreekbaar Het klinkt zo vanzelfsprekend en simpel: biedt mensen ondersteuning en hulp dichtbij, in

Nadere informatie

Overzicht trainingsaanbod GGZ

Overzicht trainingsaanbod GGZ Overzicht trainingsaanbod GGZ Nu met ZonMw subsidie voor gemeenten! U zult het ongetwijfeld in uw gemeente ervaren: mensen met psychische en psychiatrische problemen, een licht verstandelijke beperking

Nadere informatie

Kompassie met elkaar Wmo 2015. 15 maart 2014 Jacqueline van der Bos Inge van Dommelen

Kompassie met elkaar Wmo 2015. 15 maart 2014 Jacqueline van der Bos Inge van Dommelen Kompassie met elkaar Wmo 2015 15 maart 2014 Jacqueline van der Bos Inge van Dommelen In deze presentatie 1. Hoe is het nu geregeld? 2. Hoe is het straks geregeld? De nieuwe Wmo 2015 Participatiewet Jeugdwet

Nadere informatie

Van WWB naar Participatiewet

Van WWB naar Participatiewet Van WWB naar Participatiewet Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet. En niet alleen de naam verandert. Iedereen die op 31 december 2014 bijstand ontvangt en daar in

Nadere informatie

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten?

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten? Ik heb een vraag...... over zorg, huiselijk geweld en kindermishandeling, hulp en ondersteuning, opvoeding en jeugdhulp, ziekenhuisopname, beschermd wonen, schulden, werkloosheid, mijn arbeidsbeperking

Nadere informatie

Factsheet. Uitleg over cliëntondersteuning De cliëntenraad aan zet

Factsheet. Uitleg over cliëntondersteuning De cliëntenraad aan zet Factsheet Uitleg over cliëntondersteuning De cliëntenraad aan zet Colofon Uitgave Landelijke Cliëntenraad Postbus 95966 2509 CZ Den Haag T (070) 3499790 www.landelijkeclientenraad.nl info@lcr-suwi.nl Auteurs

Nadere informatie

Kennissessie 13: 'Is er cliëntondersteuning in uw gemeente?' Marijke Hempenius 7 april 2016

Kennissessie 13: 'Is er cliëntondersteuning in uw gemeente?' Marijke Hempenius 7 april 2016 Kennissessie 13: 'Is er cliëntondersteuning in uw gemeente?' Marijke Hempenius 7 april 2016 Even voorstellen Ieder(in) Netwerk Missie Belangenbehartiging, Toerusten, Platform, Dienstverlening, 'Is er cliëntondersteuning

Nadere informatie

Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk

Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk Pamela van der Kruk Interim manager WijkInformatiePunt en Sociaal Wijkteam Wielwijk INDELING PRESENTATIE

Nadere informatie

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving Breed Welzijn s-hertogenbosch Juvans Maatschappelijk Werk en Dienst verlening // Welzijn Divers //

Nadere informatie

Toegang Sociaal Domein & Sociaal wijkteam Velsen

Toegang Sociaal Domein & Sociaal wijkteam Velsen Toegang Sociaal Domein & Sociaal wijkteam Velsen Toegang (Harry Verheul, senior beleidsadviseur Werk, Inkomen en Zorg) Sociaal wijkteams (Inger Poorta, projectleider) Toegang sociaal domein in de gemeente

Nadere informatie

Presentatie vergadering dorpsraad Gerwen 28 oktober 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities

Presentatie vergadering dorpsraad Gerwen 28 oktober 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities De drie transities Jeugdwet, Wmo 2015 en Participatiewet Presentatie vergadering dorpsraad Gerwen 28 oktober 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities Nieuwe verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Nog niet iedereen weet Wegwijs+ te vinden. Of wat Wegwijs+ kan betekenen. Daarom gaan de teamleden sinds 1 januari actief de wijk in.

Nog niet iedereen weet Wegwijs+ te vinden. Of wat Wegwijs+ kan betekenen. Daarom gaan de teamleden sinds 1 januari actief de wijk in. No. 7, februari 2016 WEGWIJS+ IN DE WIJK Nog niet iedereen weet Wegwijs+ te vinden. Of wat Wegwijs+ kan betekenen. Daarom gaan de teamleden sinds 1 januari actief de wijk in. Er zijn twee teams: noord

Nadere informatie

Het sociaal domein. Renate Richters Els van Enckevort

Het sociaal domein. Renate Richters Els van Enckevort Het sociaal domein Renate Richters Els van Enckevort Om te beginnen vijf stellingen Zijn ze waar of niet waar? - 2 - Stelling 1 Ongeveer 5% van de jeugdigen in Nederland heeft met (een vorm van) jeugdzorg

Nadere informatie

De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen

De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen Stap voor stap op weg naar een nieuwe samenleving 1 Gemeenten krijgen de komende jaren steeds meer taken in de ondersteuning van inwoners

Nadere informatie

Deze tijd vraagt om creativiteit

Deze tijd vraagt om creativiteit 12 april 2012 Werkplaats Onderneem met zin! Deze tijd vraagt om creativiteit Participeren/ Meedoen naar vermogen Schakelen en verbinden Wim Roelofs Integrale aanpak en noodzaak om te schakelen en te verbinden

Nadere informatie

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen We worden steeds ouder Notitie Ouderen Apeldoorn, maart 2018 We worden steeds ouder We worden steeds ouder en we blijven langer thuis wonen. Ouder worden kent verschillende fases. De 65+er van nu is actief

Nadere informatie

Presentatie Nuenense buurt- en wijkverenigingen 17 november 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities

Presentatie Nuenense buurt- en wijkverenigingen 17 november 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities De drie transities Jeugdwet, Wmo 2015 en Participatiewet Presentatie Nuenense buurt- en wijkverenigingen 17 november 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities Nieuwe verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Leertafel cliëntondersteuning. Marijke Hempenius en Nienke van der Veen 9 april 2015

Leertafel cliëntondersteuning. Marijke Hempenius en Nienke van der Veen 9 april 2015 Leertafel cliëntondersteuning Marijke Hempenius en Nienke van der Veen 9 april 2015 Even voorstellen Ieder(in) Netwerk Missie Belangenbehartiging, Toerusten, Platform & Dienstverlening Opbouw presentatie

Nadere informatie

Bijlage 1: Achtergrondinformatie Transitie Jeugdzorg en verbinding decentralisaties

Bijlage 1: Achtergrondinformatie Transitie Jeugdzorg en verbinding decentralisaties Bijlage 1: Achtergrondinformatie Transitie Jeugdzorg en verbinding decentralisaties Achtergrondinformatie: De transitie van de jeugdzorg dient één centrale missie: er voor zorgen dat jeugdigen gezond en

Nadere informatie

mandaat paraaf paraafj Leidinggevende

mandaat paraaf paraafj Leidinggevende Gemeente Zandvoort B&W-ADVIES Verordening Nadere regels Beleidsnota Overig Na besluit (B&W/Raad): Uitgaande brief verzenden Stukken retour Publicatie Afdeling / werkeenheid: MD/BA Auteur : H. Esselink

Nadere informatie

Kanteling Wmo Iedereen doet mee

Kanteling Wmo Iedereen doet mee Kanteling Wmo Iedereen doet mee Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Een brochure voor iedereen die ondersteuning nodig heeft vanuit de Wmo. Vrijwillige ouderenadviseur uit Gelderland

Nadere informatie

Kennissessie 3 cliëntondersteuning. Marijke Hempenius en Ina Vijzelman 6 april 2017

Kennissessie 3 cliëntondersteuning. Marijke Hempenius en Ina Vijzelman 6 april 2017 Kennissessie 3 cliëntondersteuning Marijke Hempenius en Ina Vijzelman 6 april 2017 Even voorstellen Ieder(in) Netwerk Missie Belangenbehartiging, Toerusten, Platform & Dienstverlening En wie bent u Cliëntenraad

Nadere informatie

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente?

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Cliëntondersteuning Tips voor het keukentafelgesprek Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Inleiding...3 Leeswijzer...4 Wet maatschappelijke ondersteuning...5

Nadere informatie

Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein. Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014

Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein. Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014 Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014 1 De landelijke ontwikkelingen Regeerakkoord: Decentralisaties naar gemeenten: 1. AWBZ begeleiding,inkomensondersteuning,

Nadere informatie

Nadere regeling Second opinion, mediation en klachtafhandeling Wmo en Jeugdhulp

Nadere regeling Second opinion, mediation en klachtafhandeling Wmo en Jeugdhulp Nadere regeling Second opinion, mediation en klachtafhandeling Wmo en Jeugdhulp Nadere Regeling Second opinion, mediation en klachtafhandeling Wmo en Jeugdhulp Opdrachtgever: Auteur: gemeente Scherpenzeel

Nadere informatie

Jeugdhulp. Transitie Jeugdzorg Zuid-Holland Zuid

Jeugdhulp. Transitie Jeugdzorg Zuid-Holland Zuid Jeugdhulp Transitie Jeugdzorg Zuid-Holland Zuid Jeugdgezondheidszorg gemeentelijke opgroei- en opvoedondersteuning. Gesloten jeugdzorg Provinciale jeugdzorg Jeugdbescherming jeugdreclassering Jeugd - ggz

Nadere informatie

De bibliotheek actief in het sociale domein. Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij

De bibliotheek actief in het sociale domein. Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij De bibliotheek actief in het sociale domein Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij Programma Wetten op een rij: Wet Langdurige Zorg (Wlz) Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 (Wmo

Nadere informatie

Zozijn en de Stelselwijzigingen. Zozijn participeert!

Zozijn en de Stelselwijzigingen. Zozijn participeert! Zozijn en de Stelselwijzigingen Zozijn participeert! Doel van deze bijeenkomst Informeren over belangrijke veranderingen De impact hiervan op de dienstverlening en cliënten De aanpak van Zozijn Vragen

Nadere informatie

Eenzaamheid onder ouderen

Eenzaamheid onder ouderen Eenzaamheid onder ouderen Een inventarisatie van de stand van zaken en van een mogelijke aanpak in Ede (versie 31 oktober 2011) Op 3 februari 2011 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen over eenzaamheid

Nadere informatie

De KrimpenWijzer is er voor al uw vragen en ondersteuning op het gebied van welzijn, zorg, opvoeden en opgroeien.

De KrimpenWijzer is er voor al uw vragen en ondersteuning op het gebied van welzijn, zorg, opvoeden en opgroeien. De KrimpenWijzer is er voor al uw vragen en ondersteuning op het gebied van welzijn, zorg, opvoeden en opgroeien. Zit u niet lekker in uw vel en wilt u hier wat aan veranderen? Vindt u het moeilijk om

Nadere informatie

Wmo 2015 door Tweede Kamer

Wmo 2015 door Tweede Kamer Wmo 2015 door Tweede Kamer Een ruime tweederde meerderheid van de Tweede Kamer heeft op 24 april ingestemd met het wetsvoorstel van de Wmo 2015. De verwachting is dat de behandeling van het voorstel nog

Nadere informatie

Stand van zaken Sociaal Domein

Stand van zaken Sociaal Domein Stand van zaken Sociaal Domein Van transitie naar transformatie Gemeenteraad 27 oktober 2016 Voorbereiding Inhoud 2013 2020 Implementatie en borging Transformatie 1-1-2015 transitie heden Waar staan we

Nadere informatie

Kadernota Sociaal Domein. Managementsamenvatting. Kadernota Sociaal Domein. Managementsamenvatting DOEN. wat nodig is. Managementsamenvatting -

Kadernota Sociaal Domein. Managementsamenvatting. Kadernota Sociaal Domein. Managementsamenvatting DOEN. wat nodig is. Managementsamenvatting - Kadernota Sociaal Domein Managementsamenvatting Kadernota Sociaal Domein Managementsamenvatting DOEN wat nodig is Managementsamenvatting - 1 - Kadernota sociaal domein 2 Doen wat nodig is De gemeente Almere

Nadere informatie

Preventie in Gooise Meren. Preventie in het Sociaal domein

Preventie in Gooise Meren. Preventie in het Sociaal domein Preventie in Gooise Meren Preventie in het Sociaal domein Preventie: brede opgave Samen werken aan een vitale samenleving: prettig leefbaar, veilig, toegankelijk, gezond en betrokken Domein overstijgend:

Nadere informatie

Onafhankelijke cliëntondersteuning vanuit cliëntenperspectief. De stand van zaken medio 2015

Onafhankelijke cliëntondersteuning vanuit cliëntenperspectief. De stand van zaken medio 2015 Onafhankelijke cliëntondersteuning vanuit cliëntenperspectief De stand van zaken medio 2015 AVI-toolkit 22 April 2015 Inhoudsopgave Onafhankelijke cliëntondersteuning... 3 1. Het belang van onafhankelijke

Nadere informatie

Werkconferentie Transformatie Sociaal Domein Baarn

Werkconferentie Transformatie Sociaal Domein Baarn Werkconferentie Transformatie Sociaal Domein Baarn 21 april 2016 Impressies, bouwblokken en afspraken Inhoud Voorwoord... 3 Verwachtingen van deelnemers vooraf... 4 De werkconferentie... 5 Uitkomsten van

Nadere informatie

BELEIDSNOTITIE PARTICIPATIERAAD GEMEENTE VENRAY

BELEIDSNOTITIE PARTICIPATIERAAD GEMEENTE VENRAY BELEIDSNOTITIE PARTICIPATIERAAD GEMEENTE VENRAY INLEIDING Met ingang van 1 januari 2015 krijgen gemeenten een groot aantal taken overgeheveld, de zogeheten decentralisaties AWBZ-Wmo, de Jeugdwet en de

Nadere informatie

Stroomopwaarts. Begeleiding jongeren met psychische kwetsbaarheid

Stroomopwaarts. Begeleiding jongeren met psychische kwetsbaarheid Stroomopwaarts Begeleiding jongeren met psychische kwetsbaarheid Opzet Korte inleiding Stroomopwaarts Visie Aanpak begeleiding Jongeren met psychische kwetsbaarheid Training medewerkers door GGZ, MEE en

Nadere informatie

Communicatiekalender nieuwe diensten zorg en ondersteuning

Communicatiekalender nieuwe diensten zorg en ondersteuning Communicatiekalender nieuwe diensten zorg en ondersteuning gemeente Roosendaal, versie: 21-10-14 De gemeente Roosendaal zet er met communicatie op in dat alle inwoners goed op de hoogte zijn van de veranderingen

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Beleidsplan jeugdhulp lokaal Registratienummer: 00531755 Op voorstel B&W d.d.: 18-11-2014 Datum vergadering: 27-01-2015 Portefeuillehouder: M. Schlösser Rol gemeenteraad:

Nadere informatie

Verslag informatiebijeenkomstjeugdzorg Winsum, 3 juni 2015

Verslag informatiebijeenkomstjeugdzorg Winsum, 3 juni 2015 Verslag informatiebijeenkomstjeugdzorg Winsum, 3 juni 2015 Op 3 juni jl. was er op het AOC Terra college een informatiebijeenkomst over de jeugdzorg. De bijeenkomst werd georganiseerd door de WMO-adviesraad

Nadere informatie

postbusŵgemëeñfeňoořdëľnveldľnl- uèťheenïe NOORDENVELD

postbusŵgemëeñfeňoořdëľnveldľnl- uèťheenïe NOORDENVELD G E M E E N T E R15.00047 III N O O R D E N V E L D B E Z O E K A D R E S t Raadhuisstraat 1 9301 AA Roden P O S T A D R E S Ť Postbus 109 9300 AC Roden î W E B S I T E / E - M A I L t www.gemeentenoordenveld.nl

Nadere informatie

Wmo-loket. In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning

Wmo-loket. In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning sopgave 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 5 De gemeente... 5 Het Wmo loket... 5 Het gesprek... 6 2. Het gesprek voorbereiden... 7 Woonsituatie...

Nadere informatie

Medisch specialist ziekenhuis

Medisch specialist ziekenhuis Factsheet Medisch specialist ziekenhuis en de Jeugdhulp Almere 2015 Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp: ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en

Nadere informatie

Nieuw model voor Maatschappelijke Ondersteuning. Hans Weggemans 12 november 2014

Nieuw model voor Maatschappelijke Ondersteuning. Hans Weggemans 12 november 2014 Nieuw model voor Maatschappelijke Ondersteuning Hans Weggemans 12 november 2014 1 Decentralisaties Participatiewet 2015 (- ca. 20%) Wmo: Begeleiding en verzorging 2015 (-25% resp. -15%) Jeugdzorg 2015

Nadere informatie

Participatiewet vanaf 2015 Wat betekent dit voor u?

Participatiewet vanaf 2015 Wat betekent dit voor u? Participatiewet vanaf 2015 Wat betekent dit voor u? Participatiewet vanaf 2015 Wat betekent dit voor u? Vanaf 2015 is er veel veranderd rondom werk en inkomen. Zo is de Participatiewet ingevoerd, zijn

Nadere informatie

Iedereen doet mee. Voorjaarsconferentie 2014 Reinier van Arkel groep. Anne-Marie Eeftink

Iedereen doet mee. Voorjaarsconferentie 2014 Reinier van Arkel groep. Anne-Marie Eeftink Iedereen doet mee Voorjaarsconferentie 2014 Reinier van Arkel groep Anne-Marie Eeftink Inhoud Aanleiding Participatie ladder Maatschappelijk Steun Systeem Werkarrangement Filmpje Aanleiding WMO = Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Presentatie inforaad 23 mei 2013 Decentralisaties

Presentatie inforaad 23 mei 2013 Decentralisaties Presentatie inforaad 23 mei 2013 Decentralisaties Programma van vanavond Opening door de voorzitter. Presentatie decentralisaties door wethouder Conny Miermans Mogelijkheid voor stellen van vragen. Kennismaking

Nadere informatie

Belangrijk nieuws voor alle Utrechters! Ondersteuning, zorg, jeugdhulp en werk in 2015

Belangrijk nieuws voor alle Utrechters! Ondersteuning, zorg, jeugdhulp en werk in 2015 Belangrijk nieuws voor alle Utrechters! Ondersteuning, zorg, jeugdhulp en werk in 2015 Utrecht.nl Nieuwe taken voor de gemeente; wat betekent dat voor u? Buurtteams in 2015 Vanaf 1 januari 2015 kunt u

Nadere informatie

De rol van ervaringsdeskundigen in cliëntondersteuning

De rol van ervaringsdeskundigen in cliëntondersteuning Kennisdossier: De rol van ervaringsdeskundigen in cliëntondersteuning Deel 2 - Praktijkvoorbeelden en literatuur 1 Inhoudsopgave Uit de praktijk... 3 Interessante publicaties op een rij... 4 Online meer

Nadere informatie

Bijstand. Kostendelersnorm. Arbeidsverplichting. Wij wijzen je de weg! Tegenprestatie. Vrijwilligerswerk. Arbeidsverplichting. Bijstand (Sozaweetjes)

Bijstand. Kostendelersnorm. Arbeidsverplichting. Wij wijzen je de weg! Tegenprestatie. Vrijwilligerswerk. Arbeidsverplichting. Bijstand (Sozaweetjes) Arbeidsverplichting Kostendelersnorm Wij wijzen je de weg! Vrijwilligerswerk Arbeidsverplichting Tegenprestatie (Sozaweetjes) Inhoudsopgave Beste inwoner, Inleiding... 3 1 Arbeidsverplichting...4 1.1 Wat

Nadere informatie

Checklist Onafhankelijke Cliëntondersteuning

Checklist Onafhankelijke Cliëntondersteuning Checklist Onafhankelijke Cliëntondersteuning Gemeenten zijn verplicht onafhankelijke cliëntondersteuning aan te bieden aan mensen met een zorg- en ondersteuningsvraag. De meeste gemeenten hebben dit op

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 4 De Jeugdwet 32 Ben je jonger dan 18 jaar en heb je begeleiding nodig? Dan krijg je te maken

Nadere informatie

Ondersteuningsteam Bestwijzer

Ondersteuningsteam Bestwijzer Ondersteuningsteam Bestwijzer 1 Als er meer nodig is Wat is het Ondersteuningsteam? Iedereen heeft wel eens een vraag of hulp nodig. Meestal kunt u met uw vraag terecht bij mensen die u al kent. Zoals

Nadere informatie

Bijlage 2 Takenoverzicht

Bijlage 2 Takenoverzicht Bijlage 2 Takenoverzicht Met welke vragen kan onze inwoner straks bij het wijkteam terecht? Wanneer is het wijkteam bevoegd? Wanneer is er een rol voor het Kennis en Advies Centrum? Wanneer treden wij

Nadere informatie

Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond. 22 januari /02/2013 1

Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond. 22 januari /02/2013 1 Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond 22 januari 2013 14/02/2013 1 Headlines/voorlopige conclusies Deel I: Tussenevaluatie Buurtteams Jeugd en Gezin Pilot Ondiep/Overvecht 14/02/2013 2 Facts en figures

Nadere informatie

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie AAN VAN Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders ONDERWERP plan van aanpak Centrum voor Jeugd en Gezin 2012 2013 DATUM 21 juni 2012 KOPIE AAN S. Rijninks BIJLAGE 1 REGISTRATIENUMMER

Nadere informatie

Transformaties in rijks- en lokaal beleid. 19 september 2013 Jolanda Verbiesen

Transformaties in rijks- en lokaal beleid. 19 september 2013 Jolanda Verbiesen Transformaties in rijks- en lokaal beleid 19 september 2013 Jolanda Verbiesen Waar geven gemeenten geld aan uit? 1. Salarissen ambtenaren 2. Overdrachtsuitgaven (oa. Bijstand) 3. Inkoop tot 2007 ca. 1000,-

Nadere informatie

Decentralisatie Jeugdzorg. Van transitie naar transformatie. Samen maken we het mogelijk!

Decentralisatie Jeugdzorg. Van transitie naar transformatie. Samen maken we het mogelijk! Decentralisatie Jeugdzorg Van transitie naar transformatie Samen maken we het mogelijk! 13 oktober 2011 Drentse pilot jeugd Waar gaat het om? Opvoed- en opgroeiondersteuning Jeugdgezondheidszorg Opvoed-

Nadere informatie

Quickscan Informatievoorziening over onafhankelijke cliëntondersteuning in de Drechtsteden

Quickscan Informatievoorziening over onafhankelijke cliëntondersteuning in de Drechtsteden Quickscan Informatievoorziening over onafhankelijke cliëntondersteuning in de Drechtsteden Jaco de Kruijf en Mariëtte Teunissen Oktober 2015 1 Inleiding Zorgbelang Zuid-Holland volgt in opdracht van de

Nadere informatie

ZO LOKAAL MOGELIJK. Transities sociaal domein per 2015

ZO LOKAAL MOGELIJK. Transities sociaal domein per 2015 ZO LOKAAL MOGELIJK Transities sociaal domein per 2015 Indeling presentatie Laatste stand van zaken transities door Rianne Oomen Aanvullingen op het Wmo-beleidsplan door Stella Terlouw Beleidsplan Jeugdhulp

Nadere informatie

Bewaarexemplaar. De Wet Werk en Bijstand verandert op 1 januari 2015 in Participatiewet. Dat betekent iets voor u

Bewaarexemplaar. De Wet Werk en Bijstand verandert op 1 januari 2015 in Participatiewet. Dat betekent iets voor u Bewaarexemplaar De Wet Werk en Bijstand verandert op 1 januari 2015 in Participatiewet Dat betekent iets voor u November 2014 Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Vanaf 1 januari

Nadere informatie

Zorgloket Bergeijk. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg!

Zorgloket Bergeijk. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! Zorgloket Bergeijk De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! 2 Zorgloket Bergeijk De Wet maatschappelijke ondersteuning zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen in de maatschappij en zo lang mogelijk

Nadere informatie

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst 25-08- Inleiding Met de invoering van de Participatiewet op 1 januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor alle burgers met arbeidsvermogen die ondersteuning

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot Inhoudsopgave Inleiding... 4 Leeswijzer... 5 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 6 De gemeente... 6 Het Wmoloket... 6 Het gesprek... 7 2. Het gesprek voorbereiden... 8 Woonsituatie... 9 Huishouden...

Nadere informatie

Informerende bijeenkomst Participatiewet. voor gemeenteraadsleden West-Friesland. Woensdag 14 mei 2014 Maandag 26 mei 2014

Informerende bijeenkomst Participatiewet. voor gemeenteraadsleden West-Friesland. Woensdag 14 mei 2014 Maandag 26 mei 2014 Informerende bijeenkomst Participatiewet voor gemeenteraadsleden West-Friesland Woensdag 14 mei 2014 Maandag 26 mei 2014 Inleiding 3 decentralisaties Voorgeschiedenis participatiewet Stand van zaken wetgeving

Nadere informatie