ambtsdragers mogen hierin voorgaan, door leiding te geven aan het proces waarin Christus gestalte krijgt. Waarin Hij geboren wordt. In ons.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ambtsdragers mogen hierin voorgaan, door leiding te geven aan het proces waarin Christus gestalte krijgt. Waarin Hij geboren wordt. In ons."

Transcriptie

1 Preek over Galaten 4:12-20 (Bevestiging ambtsdragers) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, De kern van dit stukje uit de brief van Paulus vind je in vers 19: Christus moet gestalte krijgen. In ons. Daarmee bedoelt Paulus vooral en in de eerste plaats: in ons als gemeente. Christus moet gestalte krijgen. Je zou het zo kunnen zeggen: we moeten, als gemeente, aanstekelijk christen zijn. Aanstekelijk chisten zijn, dat doe je niet alleen zelf, maar samen. Het is de bedoeling dat het aan ons te zien is, wat we geloven. Of beter gezegd: wie we geloven. En ambtsdragers mogen hierin voorgaan, door leiding te geven aan het proces waarin Christus gestalte krijgt. Waarin Hij geboren wordt. In ons. [dia 1 titel] Christus moet gestalte krijgen. Dat is het thema van de preek. Ik ga dat uitwerken in vier stappen. In elke stap staat een tekstgedeelte centraal: [dia 1.1] 1. Wees zoals ik, want ik ben zoals u (vs. 12a). Wat bedoelt Paulus hier en wat betekent dat? [dia 1.2] Toen prees u zich gelukkig Over het voorbeeld van Paulus ziekte (vs. 12b-16); [dia 1.3] Het is goed als u zich inspant (vs ). Over de verhouding tussen wetticisme en wetteloosheid. [dia 1.4] Zolang Christus geen gestalte in u krijgt (vs ). Over Paulus barensweeën. Vs. 12(a) / Wees zoals ik, want ik ben zoals u. [dia 2] Een raadselachtig en ook weer emotioneel begin van de tekst. In deze brief wisselen moeilijke, meer theologische gedeelten en hele scherpe emotionele stukken elkaar af. Je kunt zien dat Paulus echt bezorgd is. Om de leer, en om de praktijk van het leven. [dia 3] Paulus schreef in 2:5: de waarheid van het evangelie moest in uw belang behouden blijven.

2 De pas gewonnen vrijheid van de gelovigen in Galaten stond op het spel. In plaats van meer en meer op Christus te gaan lijken, wilden de Galaten meer en meer op de joden gaan lijken. Door zich te laten besnijden, de spijswetten te gaan onderhouden en de heilige feesten. Met andere woorden: ze gedroegen zich meer en meer als proselieten die aansluiting zochten bij het joodse volk. Dan als vrije en zelfstandige kinderen van God door Jezus Christus. Wat bedoelt Paulus nu met die openingszin wees zoals ik, want ik ben zoals u? Is aanstekelijk christen-zijn of aanstekelijk gemeente zijn hetzelfde als aanstekelijk Paulus-zijn? Het klinkt een beetje uit de hoogte, arrogant? [dia 4] Paulus schrijft in 1 Korintiers 9:21: voor hen die niet onder de Joodse wet staan, ben ik als iemand geworden die de wet niet heeft, om hen te winnen. Dit betekent niet dat ik de wet van God heb losgelaten, maar dat ik mij heb onderworpen aan de wet van Christus. Dit is dus het punt: de Galaten waren begonnen in geloof, maar dreigden nu verder te gaan met werken! Paulus zegt tegen de Galaten: verlang niet terug naar de tijd voor de komst van Christus. Weet je nog, die rode draad door de Bijbel met Christus in het midden? Naar de tijd vóór Christus, toen heidenen nog proseliet moesten worden om bij God te horen. Neem geen genoegen met een positie als aanhangsel bij het volk van God. Wees blij met wie je bent in Christus: eens geen volk, nu Gods volk. Hoe kan het nu toch, schrijft Paulus eigenlijk, dat ik als jood bereid ben geweest voor jullie een heiden te worden (1 Kor. 9:21) en dat jullie heidenen op jullie beurt nu proberen joods te worden! Het lijkt op een slechte film waarin een prins verliefd wordt op een eenvoudig meisje en waarin het meisje vervolgens wanneer ze zich ontworstelt heeft aan haar lage komaf ervandoor gaat met een andere rijkeluiszoon.

3 Of zoiets. Daar houd je een kater aan over. Of niet soms? [dia 5 leeg scherm] wees zoals ik betekent niet: wordt meer meer joods. Maar het betekent: wordt meer zoals Christus. Want, let op Paulus persoonlijke getuigenis in Galaten 2:20: ikzelf leef niet meer, maar Christus leeft in mij. Laat dat onze eenheid zijn. Geldt ook voor ons. Los van Christus bewegen mensen per definitie uit elkaar. Maar in Hem vinden we elkaar. Onze eenheid is dus een geloofsverbondenheid. Kijk omhoog. Prijs de Heer. Hij maakt ons één. [dia 6] / Toen prees u zich gelukkig over het voorbeeld van Paulus ziekte. Paulus schrijft: hoewel mijn ziekte u er alle aanleiding toe gaf, hebt u mij toch niet veracht of verstoten. (vs. 14) Het is een beetje gissen naar wat Paulus hier bedoelt. Volgens sommigen had hij malaia en was hij daarom in het hoger gelegen Galatië. Anderen denken aan Paulus besneden zijn (een aanstoot voor de heidense Galaten). Dat zou dan ironisch zijn, aangezien ze nu zichzelf maar al te graag laten besnijden. Weer anderen denken aan het boze oog. Als je wel eens op vakantie bent geweest in bijvoorbeeld Turkije dan weet je wat dat is. Weer anderen, en dat lijkt mij een nuchtere uitleg denken dat Paulus een oogziekte had en er daarom met zijn rode ogen en pus er als prediker niet uitzag. Paulus schrijft in vers 15: ik kan van u getuigen dat u zelfs uw ogen zou hebben uitgerukt om ze mij te geven. Hoe dan ook, Paulus herinnert de Galaten er aan hoe zij Paulus en zijn boodschap ontvangen hebben en aangenomen. En hoe zij dus niet uit een natuurlijke reflex (om wat voor reden dan ook) Paulus en zijn bodschap van God veracht of verstoten. Maar zij prezen zich gelukkig. Letterlijk: gezegend. Zij voelden zich gezegend.

4 Omdat ze kinderen van God mochten zijn. niet langer bang voor andere goden, die geen goden zijn. Maar Paulus vraagt: wat is er nu nog van dat gevoel over? [Dia 7] Paulus schrijft in 1 Tess. 2:13: Wij danken God dan ook onophoudelijk dat u zijn woord, dat u van ons ontvangen hebt, niet hebt aangenomen als een boodschap van mensen, maar als wat het werkelijk is: als het woord van God dat ook werkzaam is in u, die gelooft. Dat is gezegend zijn. misschien weten jullie nog hoe ik in Hoofddorp kwam. Met die gereeschapskist. Met daarin de Bijbel. Dat is niet mijn mening. Maar Woord van God. dat ons is toevertrouwd. Dat maakt van jullie vrije mensen. Bevrijd uit deze door het kwaad beheerste wereld. Laat dat gezegende gevoel overheersen. Laat niemand jullie iets anders wijsmaken. Jullie zijn gezegende mensen. Vs / het is goed als u zich inspant. [dia 8 - titel] Schrijft Paulus. Maar voor wie? En hoe, met welke instelling? Laten we eens kijken naar dat hoofdthema uit Galaten. Paulus is bezorgd dat de pas tot geloof gekomen Galaten hun vrijheid in Christus inruilen voor een geloof dat zich beroept op eigen prestaties. Let erop hoe dat in z n werk ging bij de Galaten. Zij dreigden die vrijheid te verliezen, niet door terug te vallen in de dienst aan afgoden, maar door ahw door te schieten in een geloof in eigen prestaties op grond van de wet. De vrijheid die iedereen heeft door het geloof in Jezus Christus wordt op twee manieren bedreigt. [dia 8.1] 1) door wetteloosheid. De wet, daar heb ik geen boodschap aan. Ik ben vrij. Wie maakt mij wat. Nee, Paulus schrijft: Het is goed dat u zich inspant maar doe het met de goede motivatie, doe het uit dankbaarheid en uit liefde. En doe het altijd, niet soms wanneer bepaalde mensen in de buurt zijn, vanuit je relatie met Jezus, gedreven door zijn Geest. Leef niet voor mensen maar voor God die de wet in je hart wil schrijven.

5 En [dia 8.2] 2) door wetticisme. Daarmee bedoelt Paulus niet dat de wet op zich slecht is, maar een geloof dat gebaseerd is op eigen prestaties. O wat gaat de satan geraffineerd te werk. Want ook Gods geboden kunnen hiervoor worden misbruikt. Dan doet satan zich voor als een engel van het licht (2 Kor. 11:14). Paulus daagt de mensen die jaloers naar vrome joden kijken jaloers zijn op een verkeerd soort orthodoxie - uit: vindt je de wet mooi, léés dan de wet en ontdek dat de wet zelf ook al rekening hield met het feit dat niemand door werken van de wet rechtvaardig wordt voor God. In de wet staan ook bepalingen over offers en verzoening. De wet is juist ingevoerd, kan Paulus schrijven om Gods volk, de joden, bewust te maken van zonde. Kortom: speel Abraham niet tegen Mozes uit. wet niet tegen genade. Hoor in de wet de belofte van God die je bevrijd heeft om kind van Hem te zijn. En hoor in de belofte de wet, niet als de regels die ons dreigt, maar als de richtlijn die ons drijft. Vertrouw niet op de wet maar op de belofte. Welke belofte: dat je door het geloof in Jezus Christus nakomeling van Abraham bent en daarmee erfgenaam van Gods belofte: dat je kind mag zijn van Hem. [dia 9 - titel] zolang Christus geen gestalte in u krijgt Zolang Christus geen gestalte in u krijgt doorsta ik telkens weer barensweeën om u. Het belangrijkste vers in dit bijbelgedeelte. Wij kunnen alleen een aanstekelijke gemeente zijn als Christus in ons gestalte krijgt. En hoe gebeurt dat? Ik zou zeggen op twee manieren: [dia 9.1] 1) door een gezonde leer daarvoor is onderwijs nodig zoals Paulus dat ook geeft aan de Galaten. Het bewaren en bewaken van die leer is een belangrijke taak van ouderlingen.

6 En [dia 9.2] 2) doordat die gezonde leer doorwerkt in ons leven. Nu zijn er in onze traditie 2 valkuilen. De eerste is dat wij als kerk sterk gericht zijn (altijd geweest) op het bewaken van de leer. De drie formulieren. Met daardoor als valkuil dat het geloof in de praktijk (het leven) daardoor te weinig aandacht krijgt. Een tweede valkuil is dat de manier waarop het geloof praktijk wordt bij ons vooral buitenkant is. Want we zijn sterk in organiseren in dingen doen. De valkuil is dat je jezelf dan afmeet aan wat er georganiseerd wordt: van politieke partijen tot scholen en van kinderbiddagmiddagen tot websites. 1 Tess. 5:21-22: Onderzoek alles, behoud het goede [22] en vermijd elk kwaad, in welke vorm het zich ook voordoet. Ik zou zeggen: laat wat we organiseren vooral ook inhoud hebben. Geloofsinhoud. Dan krijgt Christus gestalte in ons. [dia 10 leeg scherm] Vergelijk de kerk met een bouwtekening. De kerk is niet alleen een beschrijving van hoe het moet (de geloofsbelijdenis) en wat je moet doen, organiseren. Kerkzijn moet vorm krijgen in de praktijk. Hoe? Christus moet in deze bouwtekening gestalte krijgen. Niet alleen in ons belijden. Niet alleen in wat we organiseren. Maar in hoe we leven. Waar we over praten. Waar we van getuigen. Of we bereid zijn om te geven. Doen we dat niet het geloof ook echt leven dan raken we onze vrijheid kwijt. Óf door langzaam af te drijven naar een werelds leven. Als een kikker in een pan die langzaam aan de kook raakt. Óf door steeds strenger te worden voor jezelf. En voor anderen. Door de bouwtekening belangrijker te vinden dat het uiteindelijke resultaat.

7 Christus moet gestalte krijgen. Daarmee bedoel ik niet dat wij het offer voor onze zonden moeten brengen. Maar dat wij, als zijn lichaam, dat offer in de praktijk brengen. Door onze levenshouding. Dan krijgt Christus gestalte. Dan zijn we aanstekelijk christen. Dat is echte spiritualiteit: dat het te zien en te merken is in onze levenshouding dat niet wij leven, maar Christus in ons. En wij in Hem. Krijgt Christus gestalte in onze gemeente? [dia 11 titel] Een paar praktische suggesties. [dia 11.1] Laat ik beginnen met een groot compliment te geven voor de manier waarop dat al gebeurt in deze gemeente. Op verschillende manieren zijn mensen bezig niet voor zichzelf te leven maar ook voor anderen. Er is veel gastvrijheid. Offerbereidheid, bijvoorbeeld doordat mensen hun tijd, hun geld, hun eten delen met elkaar. Vriendelijkheid, interesse. Er is heel veel trouw en inzet. Dienen als kwaliteit. Dat is aan de andere kant ook een valkuil, namelijk dat je dat alles doet omdat het moet, en anderen meet aan de lat van jouw prestaties. Dat is geen dankbaarheid maar moeten. Dan verwacht ik van jou wat ik ook doe. Een groot compliment! Maar waar kunnen we nog aan werken? 1. [11.2] We kunnen nog meer en beter leren wat we doen te verbinden met wat we geloven. Wat bedoel ik daarmee: dat we leren praten over ons geloof. en luisteren: meer worden als Maria en minder als Marta. Elkaar daarin toerusten. Vrijmoediger worden daarin. Voorbeeld van het ziekenhuis. 2. [11.3] een voorwaarde daarvoor is: dat je elkaar kent. Vraag aan alle nieuwe mensen: stel jezelf voor in Kerknieuws. Zodat wij ook echt elkaars lasten kunnen dragen. Zodat wij het praktisch kunnen maken. Niet alleen

8 tegenover mensen die wij al kennen (bijvoorbeeld familie) maar ook nieuwelingen 3. [11.4] door bereid te zijn bekend te staan als gevende mensen mensen die van genade leven. Zoals de Vader Mij gezonden heeft, zo zend ik ook jullie. (Joh. 20:21). Voorbeeld kinderbiddag en dankdagmiddag. Energie ombuigen naar buiten toe. Koffie-ochtenden / eetproject. Ambtsdragers: aan dit proces mogen jullie leiding geven. jullie zijn opzichters in de bouw van Christus kerk. Vroedvrouwen. Die meehelpen aan de geboorte van Christus in deze gemeente. Hij maakt ons één. Tot eer van God in eeuwigheid. [amen]

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, We zijn begonnen aan een bijbelboek dat niet makkelijk is, dat was ook de ervaring van sommigen vorige week, toen ik heb uitgelegd over die schijnapostelen,

Nadere informatie

Galaten 1. Begin van de brief

Galaten 1. Begin van de brief Galaten 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Galatië 1-3 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de provincie Galatië. Allereerst dit: Ik ben niet door mensen aangesteld als apostel,

Nadere informatie

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Thema: Leven door de Geest: geroepen om vrij te zijn! Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Wie weet wat dit is? straks, aan het einde van de preek zal ik het verklappen. Denk er

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Vandaag lezen we uit de brief van de apostel Paulus aan de Galaten. Hoofdstuk 2. We vallen midden in het betoog van Paulus. De vrijheid van de christenen

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek over Galaten 4:21-5:1 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Wie van jullie heeft er wel eens stamboomonderzoek gedaan in de familie? In onze familie heeft iemand dat wel eens

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

25 oktober uur K Beiboer

25 oktober uur K Beiboer 25 oktober 10.00 uur K Beiboer EER AAN GOD Psalm 95, 1.2, 3 Gez 131, 1,2.3.4 (Barmhartig Vader..) Welkom Belijdenis van afhankelijkheid Wet Gez 146, 1.2.3 Gebed LUISTEREN NAAR GOD Inleiding preek : Lezen

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, HC zondag 32 en 33 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik vind de vraag van zondag 32, en dan bedoel ik de eerste vraag (86) een beetje raar. Of eigenlijk: wel begrijpelijk maar

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding -

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding - 1 Johannes - Kringleiderhandeleiding - Beste kringleider, Hieronder vind je per hoofdstuk een aantal aanvullende gedachten bij het kringmateriaal over 1 Johannes. Met name wordt beschreven wat het doel

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Mededelingen door de ouderling van dienst Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers

Nadere informatie

5 Dit is de boodschap die we van Hem gehoord hebben en u bekend maken: dat God licht is en in Hem totaal geen duisternis is.

5 Dit is de boodschap die we van Hem gehoord hebben en u bekend maken: dat God licht is en in Hem totaal geen duisternis is. 1 JOHANNES vertaling dr. A. Dirkzwager 1 Wat er was vanaf het begin, wat we gehoord hebben, wat we met onze ogen gezien hebben, wat we bekeken hebben en onze handen aangeraakt hebben in verband met het

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Wat heb ik aan de wet? (1) - de wet brengt de zonde aan het licht Liturgie 22 januari 2012 - ds. D. Vonck te Houten Votum/ zegengroet Psalm 8:1,3,4 Gebed Lezing

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

Ik bid voor hen, Ik bid niet voor de wereld, maar voor hen die U Mij gegeven hebt, want ze zijn van U.

Ik bid voor hen, Ik bid niet voor de wereld, maar voor hen die U Mij gegeven hebt, want ze zijn van U. 1 De Bijbel open 2013 2 (12-01) Vandaag nemen we de draad weer op en bespreken we weer een van de vragen die ik van de luisteraars ontving. Het is een vraag over Johannes 17: 9, uit het hogepriesterlijk

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis)

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Vandaag wil ik het met jullie hebben over seks. Waarom doe ik dat? Omdat bij het leven van een christen altijd een bepaalde lifestyle

Nadere informatie

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]:

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]: Preek over HC zondag 31 GEMEENTE VAN JEZUS CHRISTUS, GASTEN EN LUISTERAARS, Iedereen weet wel dat je sleutels hebt in verschillende soorten. Aan het soort sleutel kan je vaak al zien voor welk doel je

Nadere informatie

Paulus is een Jood. Thema Paulus januari 2011

Paulus is een Jood. Thema Paulus januari 2011 Paulus is een Jood Thema Paulus 1 16 januari 2011 leesteksten uitgedeeld op papier: Handelingen 14:8-20 Handelingen 17:16-34 Handelingen 24:14-15 Handelingen 26:19-23 1 Tessalonicenzen 1:9-10 gesprek wat

Nadere informatie

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente.

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Ben je ooit aan iets begonnen met een prut houding? Zo van: dit is niks, dit was niks en dit zal ook nooit wat

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

God leren kennen. BijbelGespreksGroep (BGG)

God leren kennen. BijbelGespreksGroep (BGG) God leren kennen BijbelGespreksGroep (BGG) Zingen psalm 119: Uw woord is mij een lamp voor mijnen voet, Mijn pad ten licht, om 't donker op te klaren. Ik zwoer, en zal dit met een blij gemoed Bevestigen,

Nadere informatie

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

HC zd. 42 nr. 31. dia 1 HC zd. 42 nr. 31 weinig mensen zullen zeggen dat ze leven voor het geld geld maakt niet gelukkig toch zeggen we er graag achteraan: wel handig als je het hebt want waar leef ik voor? een christen mag zeggen:

Nadere informatie

EEN MAN DOOR GOD GESTUURD

EEN MAN DOOR GOD GESTUURD Bijbel voor Kinderen presenteert EEN MAN DOOR GOD GESTUURD Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Gijs van Ginkel Ouderling Scriba

Mededelingen door de ouderling van dienst. Gijs van Ginkel Ouderling Scriba Mededelingen door de ouderling van dienst Gijs van Ginkel Ouderling Scriba Wij presenteren de komst van een nieuwe SOOS-ruimte! Welkom in De Rank na de dienst op zondag 16 december! Psalm 138 vers 1 en

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Ps.103:1,2, 17 en 18 Houten 23 november 2008

Ps.103:1,2, 17 en 18 Houten 23 november 2008 Ps.103:1,2, 17 en 18 Houten 23 november 2008 We vieren vanmorgen een prachtig feest. Kees van Leeuwen heeft belijdenis van zijn geloof afgelegd en hield samen met Mirjam hun drie kinderen ten doop. Johannes

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1)

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de doop Bij de doop word je in water ondergedompeld of ermee besprenkeld.

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Bijbelstudie 1 Korintiërs Diversiteit in de kerk is van alle tijden. En nu onze cultuur en de kerk minder goed op elkaar aansluiten dan wel eens gedacht, worden we vaker bepaald bij de verschillen tussen

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Lezen Galaten 1. Preek. Gemeente van Jezus, Christus, gasten,

Lezen Galaten 1. Preek. Gemeente van Jezus, Christus, gasten, We gaan in de komende tijd stilstaan bij de brief van Paulus aan de Galaten. [dia 1] Hier zie je plaatje van de landstreek Galatië. In het huidige Turkije dus. Er was een grotere Romeinse provincie Galatië,

Nadere informatie

Biddag Brouwershaven

Biddag Brouwershaven Biddag 2018 03-12 Brouwershaven Votum en groet Zingen Ps 29: 1,4,5 Gebed Schriftlezing Lukas 10: 1,2; 38-42 Zingen Ps 127: 1,2 Prediking Lukas 10: 42 Zingen Opw 462 (of luisteren) Zingen GK 22 Belijden

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart Votum en groet Zingen Ps 133 Gebed Zingen GK 138: 1,2,5 Heer laat het licht zijn Schriftlezing 1 Petrus 1: 10-25 Zingen GK 23 Uw Woord is een lamp Prediking 1 Petrus 1: 22-25 Zingen GK 22 Uw Woord omvat

Nadere informatie

Als votum Ps 121: 1,2 Na groet Ps 121: 3,4 Gebed Lezen Matt 6: 1-9; Zingen GK 227: 1,4,5 GK Alles Alles Preek HC 45 (mn ) Zingen

Als votum Ps 121: 1,2 Na groet Ps 121: 3,4 Gebed Lezen Matt 6: 1-9; Zingen GK 227: 1,4,5 GK Alles Alles Preek HC 45 (mn ) Zingen Als votum Ps 121: 1,2 Na groet Ps 121: 3,4 Gebed Lezen Matt 6: 1-9; 31-34 Zingen GK 227: 1,4,5 GK06 110 Alles Alles Preek HC 45 (mn 117-119) Zingen Ps 138: 1,4 Gebed GK 180d GK06 181d Onze Vader Collecte

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg Eredienst 06 mei 2018 10:00 Voorganger: ds. H. van den Berg Liturgie Votum / zegengroet Psalm 65 : 1 (NPB) Wet Psalm 65 : 2 (NPB) Gebed Johannes 13 : 31 38 Gezang 61 : 1, 2, 3 Tekst: 1 Korintiërs 13 :

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter Mededelingen door de ouderling van dienst Willem de Vos Ouderling voorzitter Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming)

Nadere informatie

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade.

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade. - 1 - Werkelijk vrij Wij zijn, zoals Galaten 5:13 het noemt, tot vrijheid geroepen. We zullen achtereenvolgens behandelen: * Geen slaaf meer van de zonde. * Geen slaaf meer van mensen. * Geen slaaf meer

Nadere informatie

Paulus in actie. In een heilige actie. Gericht op de drie-enige God. Dat is tot eer van God en uitbreiding van Zijn Koninkrijk.

Paulus in actie. In een heilige actie. Gericht op de drie-enige God. Dat is tot eer van God en uitbreiding van Zijn Koninkrijk. Paulus in actie Samenstelling: mevr. H.J. de Jongste en mevr. M. Quist Er is veel over Paulus te schrijven. Over al zijn werk lees je in het Bijbelrooster. Hij schrijft over zijn bezoeken en persoonlijke

Nadere informatie

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling Het avondmaal is door onze verlosser zelf ingesteld. Want de apostel Paulus verklaart: Wat ik heb ontvangen

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 2 Op het scherp van de snede (Galaten 2)

Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 2 Op het scherp van de snede (Galaten 2) Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 2 Op het scherp van de snede (Galaten 2) A) Doel 1. Betekenis benoemen Paulus maakt in dit hoofdstuk scherp onderscheid tussen Wet en Evangelie. Niet door de werken

Nadere informatie

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus)

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) 1 PROS GALATAS 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty P A U L O C PAULUS WIE WAS DEZE MAN? Muurschildering van de apostel Paulus in een

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Paulus pastorale oproep. Galaten 4:12. Broeders; ik smeek het u! wees zoals ik want ook ik ben zoals u Het begin gedenken. Galaten 4:13-15.

Paulus pastorale oproep. Galaten 4:12. Broeders; ik smeek het u! wees zoals ik want ook ik ben zoals u Het begin gedenken. Galaten 4:13-15. Les 9 voor 26 augustus 2017 Paulus pastorale oproep. Galaten 4:12. Broeders; ik smeek het u! wees zoals ik want ook ik ben zoals u Het begin gedenken. Galaten 4:13-15. De waarheid vertellen. Galaten 4:16-20.

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

Intro Het begon zo goed.

Intro Het begon zo goed. Intro Het begon zo goed. Je herinnert je misschien nog de eerste kennismaking met het christelijk geloof. De liedjes die je als kind leerde thuis en op school. Je eerste keer op Alpha Cursus. Het moment

Nadere informatie

1 Joh. 5 : 1 en 10 1Ieder die gelooft dat Jezus de christus is, is uit God geboren, en ieder die de Vader liefheeft, heeft ook lief wie uit hem

1 Joh. 5 : 1 en 10 1Ieder die gelooft dat Jezus de christus is, is uit God geboren, en ieder die de Vader liefheeft, heeft ook lief wie uit hem 1 Joh. 5 : 1 en 10 1Ieder die gelooft dat Jezus de christus is, is uit God geboren, en ieder die de Vader liefheeft, heeft ook lief wie uit hem geboren zijn. 10Wie in de Zoon van God gelooft, draagt het

Nadere informatie

6 september uur René Barkema. toewijden aan God. - stilte. - votum + vredegroet. - GK Gezang 164 (canon) luisteren naar God.

6 september uur René Barkema. toewijden aan God. - stilte. - votum + vredegroet. - GK Gezang 164 (canon) luisteren naar God. 6 september 2015 17.00 uur René Barkema toewijden aan God - stilte - votum + vredegroet - GK Gezang 164 (canon) luisteren naar God - NBV Romeinen 3:21-31 - HC Zondag 23 - GK Psalm 71:8, 9, 11 en 14 - preek

Nadere informatie

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 God en je naasten liefhebben LES 3 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 Wat leer

Nadere informatie

Preek over het achtste gebod (Heidelbergse Catechismus zondag 42)

Preek over het achtste gebod (Heidelbergse Catechismus zondag 42) Preek over het achtste gebod (Heidelbergse Catechismus zondag 42) Gemeente van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Niet stelen maar delen Steel niet. Dat zijn maar twee woorden. Eén van de kortste

Nadere informatie

[dia 1 titel] Het thema van de preken in deze adventtijd is:

[dia 1 titel] Het thema van de preken in deze adventtijd is: Inleiding op de bijbellezing: [dia 1 titel] Het thema van de preken in deze adventtijd is: God belooft wat! [dia 1.1] Gods belofte aan Noach: hoop voor de aarde, was het thema van de preek van vorige week.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : 6 Zingen :

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Bedrinkt u niet (5:18a) is duidelijk een opdracht waar we

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

Leven in verwachting van Jezus terugkomst. Preek over Danie l 7

Leven in verwachting van Jezus terugkomst. Preek over Danie l 7 Leven in verwachting van Jezus terugkomst. Preek over Danie l 7 Toen Jezus vlak voor zijn lijden en sterven verhoord werd door de hogepriester vroeg deze aan Hem: Ben u de messias, de Zoon van de gezegende?

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

DANKEN VOOR DE RIJKDOM VAN DE GEMEENTE

DANKEN VOOR DE RIJKDOM VAN DE GEMEENTE DANKEN VOOR DE RIJKDOM VAN DE GEMEENTE 1 Kor. 1:4-9 / Gehouden op 26-08-2007 / p.1 Liturgie: Votum & groet Zi: Ps. 122:1.3 Lezing van Gods wet Zi: Ps. 103:1.5 Gebed Schriftlezing: 1 Kor. 1:1-9 & Openb.

Nadere informatie

MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN

MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN 13-6-2018 1 Overzicht of diepte 10 juni: deel 1: Romeinen 1-5:12 17 juni: deel 2: Romeinen 6-8 24 juni: deel 3: Romeinen 9-16 13-6-2018 2 Vandaag Hoofdstuk 1 t/m 5: 11 1.

Nadere informatie

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse 30 oktober 2016 Voorganger : Begeleiding : Ds. H.D.Bondt Jeugdband / Els Cornelisse Welkom mededelingen Luisteren: groep 1-3 Wie liefde heeft - Jezus! Wie vrede geeft - Jezus! Dat Jezus leeft Want iedereen

Nadere informatie

[1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd.

[1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd. Rinze IJbema - 2 Timoteüs 1, 14 [1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd. Kracht en genade. Ik had twee week terug een gesprekje met Nynke hier over deze belijdenisdienst.

Nadere informatie

Wees blijde in de hoop

Wees blijde in de hoop - 1 - Wees blijde in de hoop Deze tekst staat in Romeinen 12:12. Hoop is verwachting; men verwacht iets wat komt en bijbelse hoop is een zekere verwachting. Niet zoiets van wat wij in het Nederlands zeggen:

Nadere informatie

DE ONTWIKKELING VAN GODS HEILSPLAN IN DE TIJD

DE ONTWIKKELING VAN GODS HEILSPLAN IN DE TIJD DE ONTWIKKELING VAN GODS HEILSPLAN IN DE TIJD GOD WERKT IN DE TIJD Zeventig weken zijn er bepaald over uw volk en uw heilige stad, om de overtreding te beëindigen, de zonden te verzegelen, de ongerechtigheid

Nadere informatie

ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN

ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN Zondag 10 / gehouden op 21-06-2009 / p.1 ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN Liturgie Votum en groet Zi: Psalm 118:1.5 Gebed Schriftlezing: Gen. 22:1-19 Zi: Psalm 33:2 Schriftlezing:Gen: 50:17-21:

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

Daniël 1 Leven met overtuiging 13 oktober 2013 Heilige boontjes

Daniël 1 Leven met overtuiging 13 oktober 2013 Heilige boontjes Preek Gemeente van Christus,, dat is het thema voor deze dienst. En ik weet niet of jullie als doopouders daar wel zo blij mee zijn. Want die uitdrukking klinkt bepaald niet positief in onze taal. Wat

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE voor het doopsel van meerdere kinderen In dit boekje vind je een 15-tal voorbeelden van belofte-formules die je als ouders kan uitspreken tijdens de doopviering van je kind.

Nadere informatie

De daden van de vergoddelijkte Augustus, met welke hij de wereld aan het oppergezag van het Romeinse volk onderwierp.

De daden van de vergoddelijkte Augustus, met welke hij de wereld aan het oppergezag van het Romeinse volk onderwierp. Het leven van Jezus 2.0 Preek over Handelingen 1:1-5 [dia 1] Pas kregen we van mijn schoonmoeder een foto. Een foto van vroeger, van het gezin van de opa van mijn schoonmoeders moeder. Er staat geen jaartal

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Berend Jongsma

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Berend Jongsma Welkom in de Hoeksteen Voorganger: Berend Jongsma Lezen : Psalm 139 Opwekking 354 Psalm 139 : 1, 2 en 11 Gezang 165 Gezang 161 : 1, 2, 3 en 4 Gezang 111 : 1 en 2 Welkom en mededelingen Votum en groet Onze

Nadere informatie

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Doopviering Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Welkom Beste, Wij zijn hier samengekomen om de geboorte te vieren van dit nieuwe leven. Dagelijks worden er kinderen geboren,

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE.

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE. 1 Inleiding Als het erg druk wordt op straat, moet je het verkeer gaan regelen. In de jonge gemeente in de havenstad Korinte was het druk in de samenkomsten: er waren mensen die vol van de Geest allemaal

Nadere informatie

Het is opvallend dat er in Galaten 3 vers 27 staat: U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus omkleed.

Het is opvallend dat er in Galaten 3 vers 27 staat: U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus omkleed. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, gasten, luisteraars thuis, Afgelopen week. Hier, vlak bij de kerk. Een man zat op de stoep. Hij keek wazig voor zich uit. Een grote natte plek om hem heen. De man

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 5 Ben je slaaf of ben je vrij? (Galaten 4)

Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 5 Ben je slaaf of ben je vrij? (Galaten 4) Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 5 Ben je slaaf of ben je vrij? (Galaten 4) A) Doel 1. Betekenis benoemen De Galaten zijn weer terug bij af: de evangelische vrijheid hebben ze verruild voor wetticisme.

Nadere informatie

Dag 1. Lezen: Johannes 15: 12 13

Dag 1. Lezen: Johannes 15: 12 13 Waaraan herken je een christen? Aan het visje achterop zijn auto? Aan het kruisje om haar hals? Aan de juiste theologie? Waaraan herken je een christen? Aan de leerling herken je de leraar. Jezus is het

Nadere informatie

Deze kant is voor de grotere kinderen

Deze kant is voor de grotere kinderen Deze kant is voor de grotere kinderen Preeksamenvatting 16 september 2012 Over het huisbezoekthema: Groeien in Christus samen werken aan geloofsgroei. THEMA: GROEI NAAR VOLWASSENHEID IN CHRISTUS 1. Dat

Nadere informatie

De Geest van God is onzichtbaar. Je kunt Hem alleen zien in wat Hij doet. Wat zie je dan? Dia 1

De Geest van God is onzichtbaar. Je kunt Hem alleen zien in wat Hij doet. Wat zie je dan? Dia 1 1 Preek over 1 Korintiërs 12:7 Geliefden in Christus, De Geest van God is onzichtbaar. Je kunt Hem alleen zien in wat Hij doet. Wat zie je dan? Dia 1 Bij de officiële komst van de Geest op Pinksteren zagen

Nadere informatie

Liturgie bij de avonddienst op 14 februari 2016

Liturgie bij de avonddienst op 14 februari 2016 Liturgie bij de avonddienst op 14 februari 2016 We luisteren naar: Zie hoe Jezus lijdt voor mij (Sela) Zie hoe Jezus biddend strijdt met de pijn, verlatenheid. Zo alleen, verwond roept Hij: Mijn God, waarom

Nadere informatie

Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde en trouw?

Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde en trouw? Spreuken 3,3 Mogen liefde en trouw je nooit verlaten, wind ze om je hals, schrijf ze in je hart. Spreuken 14,22 Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde

Nadere informatie