DANKEN VOOR DE RIJKDOM VAN DE GEMEENTE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DANKEN VOOR DE RIJKDOM VAN DE GEMEENTE"

Transcriptie

1 DANKEN VOOR DE RIJKDOM VAN DE GEMEENTE 1 Kor. 1:4-9 / Gehouden op / p.1 Liturgie: Votum & groet Zi: Ps. 122:1.3 Lezing van Gods wet Zi: Ps. 103:1.5 Gebed Schriftlezing: 1 Kor. 1:1-9 & Openb. 21: Zi: Gez. 177:1.2 (GKB) Preek: 1 Kor. 1:4-9 Zi: Gez. 74:1.2 (GKB) Gebed Kollekte Zi: Gez. 74:4.5 (GKB) Zegen Gemeente van onze Here Jezus Christus, Wat een prachtige vrouw is dat! Ziet ze er niet schitterend uit? Versierd met parels, goud, diamant. Ze schittert door het heldere licht van de heerlijkheid van God. Zo ziet Johannes de bruid van de Here Jezus. Die bruid, dat bent u. Dat zijn wij. Dat zijn jullie. Want die bruid is de gemeente. Zien jullie er zo schitterend uit, jongelui? Bent u, brs en zrs, zo mooi? Staan wij te stralen in het heldere licht van God? Ziet u zich zo al staan, versierd met parels, goud en diamant? Het is vandaag 26 augustus. We zitten vlak na de vakantie. Er wordt weer allerlei werk in de kerk voorbereid en opgestart. Als je daaraan denkt en als je merkt hoe het leven van onze gemeente is en van de kerk in het algemeen, kun je dat dan wel met die stralende bruid in verband te brengen? Het ziet er toch lang zo mooi niet uit? Het verschil kan zo groot zijn. Dat zien we allemaal wel. Daarvoor hoef je niet naar anderen te kijken, wat ze doen. Als je naar jezelf kijkt zie je toch al vlekken genoeg? Nu horen we vanmorgen de apostel Paulus bij zijn werk voor de gemeente in Korinthe. Hij denkt wel aan die stralende bruid. Kijk maar: God heeft de gemeente geroepen om één te zijn met zijn Zoon. Paulus gebruikt het woord gemeenschap. De gemeenschap van de bruid met de bruidegom. En God geeft de zekerheid dat de gemeente geen blaam zal treffen! Dat zegt Paulus. De gemeente zal dus onberispelijk zijn. Ze zal er perfect uit zien als de bruidegom komt! Paulus heeft het op zijn manier ook over die schitterende bruid. Zo herinnert de gemeente in Korinthe aan haar rijkdom. Het is een rijke gemeente. Een gemeente die alle reden heeft om dankbaar te zijn voor de rijkdom die God haar geeft. Daarom begint Paulus zijn brief met de dankbaarheid voor de rijkdom die God haar geeft.

2 1 Kor. 1:4-9 / Gehouden op / p.2 PAULUS DANKT GOD VOOR DE RIJKDOM VAN DE GEMEENTE IN KORINTHE. 1. het getuigenis van Christus. 2. de verwachting van Christus. 3. de gemeenschap met Christus. 1.HET GETUIGENIS VAN CHRISTUS. Als je rijk bent kun je ook wel dankbaar zijn. Zo is dat toch, jongens en meisjes? Een bruid die in zo n prachtige jurk trouwt, versierd met parels, goud en diamanten, zal vast dankbaar zijn. Als de gemeente er nu eens zo mooi uitzag, dan zou je dankbaar zijn en dankbaar je werk doen. Als Paulus aan de gemeente in Korinthe denkt dankt Hij God. Zag ze er dan zo mooi uit? Was het een schitterende gemeente waar je blij en dankbaar bij kon horen? Dat is ze helemaal niet. Dat is in deze brief duidelijk. Er is in Korinthe veel aan de hand. In hoofdstuk 1 is het gelijk al raak: er zijn verkeerde partijschappen. Verderop lees je over hoererij. Ze hebben moeiten met het huwelijk, met hun sexualiteit. Ze hebben elkaar niet lief. Daarom heeft Paulus kritiek op hun avondmaalsviering. Ook zijn ze met het spreken in vreemde talen verkeerd bezig. Er zijn er zelfs die de opstanding uit de doden ontkennen. Uit Paulus brief kun je zo een hele lijst van misstanden opstellen. Daarom schrijft Paulus deze brief. Er is veel mis. Die gemeente ziet er niet uit. Is dat de kerk? Moet je daarbij horen? Moet je daar je werk voor doen? Wat een enorm verschil met die prachtige bruid waar niets op aan te merken is. En dan begint Paulus zijn brief met dat hij zo dankbaar is. Hij dankt God omdat die gemeente zo rijk is. Waar dankt hij God dan voor? Nee, niet dat de gemeente zo perfect is. Niet dat er niets valt te verbeteren. Niet dat er geen misstanden uit te roeien zijn. Toch is hij dankbaar. Dankbaar omdat ze zo rijk is. God heeft haar rijk gemaakt. Die rijkdom is het getuigenis van Christus. Dat is het evangelie. Paulus heeft zelf een lange tijd in Korinthe het evangelie gebracht. Toen hij daar weg ging zijn ze dat evangelie niet vergeten. Nee, het heeft in de gemeente een vaste plaats gekregen. En niet maar een klein beetje. Zoals Paulus het zegt: ze zijn rijk in alle woord en kennis. Alle woord. Alle kennis. Ze hebben niet maar een béétje evangelie, maar het héle evangelie. Niet maar een béétje kennis van God. Nee, ze kennen Christus in wie ál de schatten van kennis en wijsheid van God verborgen zijn. De gemeente van Korinthe is niet karig bedeeld. Later komt later komt Paulus in zijn brief daar op terug, maar nu laat hij al weten hoe dankbaar hij daarvoor is. Dat evangelie maakt de gemeente schatrijk.

3 1 Kor. 1:4-9 / Gehouden op / p.3 Dat is toch zo? Is het niet de boodschap van Gods genade: de vergeving van de zonden door Christus bloed en dat Hij ons leven nieuw maakt door zijn Geest? Dat is onze redding. Van die genade, van die Christus, moeten we het hebben. Ken je dat evangelie? Dan mag je God wel elke dag danken. Dank God dat je bij een gemeente hoort waar dat evangelie een vaste plaats heeft. En als er veel werk aan de kerk te doen is, neem dan maar een voorbeeld aan Paulus: ga vanuit die dankbaarheid aan het werk. We kunnen dat soms zomaar vergeten. We doen dan zoals het wel eens in de opvoeding gaat. Dat weten jullie, jongelui, ook wel: je wordt er wel eens moe van dat je vader en moeder altijd zeggen wat er niet goed; wat je hóórt te doen. Je kunt als ouders veel kritiek hebben. Het lijkt dan net alsof er niets goed is. Daar kun je als kind moe van worden en als ouders raak je teleurgesteld. Want het is zo negatief. Zo kun je ook in de kerk vooral bezig zijn met alles wat er niet goed is. Dan blijft er weinig dankbaarheid over. En dan heb je er ook niet zoveel zin meer in om je voor de kerk in te zetten. Dat doet Paulus anders: Hij spreekt met dankbaarheid over de gemeente, niet omdat alles wel goed is. Niet omdat er niets te veranderen en te verbeteren is. Maar hij begint met het goede wat God in de gemeente gegeven heeft: het evangelie, dat een vaste plaats gekregen heeft. Daarmee kan hij dankbaar aan het werk om van die gemeente een stralende bruid te maken. Neem een voorbeeld aan Paulus. Laat dat evangelie z n vaste stevige plaats onder ons hebben. Geef dat de ruimte in de gemeente. In kerkdienst (ook het bezoek van de kerkdienst), het ambtelijke bezoek, in persoonlijke bijbellezen, op de vereniging en de club. Wees dankbaar voor dat evangelie. Dat is onze rijkdom en die dankbaarheid mag de toon zijn waarop we alle werk in de kerk aanpakken. 2.DE VERWACHTING VAN CHRISTUS. Met deze dankbaarheid heeft je werk ook perspectief. Dat maakt Paulus ook duidelijk. Hij zet het werk in de kerk in het perspectief van de komst Christus. Wij verwachten de Here Jezus toch? Of niet soms? We weten uit het evangelie dat Hij zal komen om te oordelen over levende en doden. Met zijn komst breekt Gods nieuwe wereld aan. Het koninkrijk waar God alles in allen is. Dat is onze toekomst. Dat geeft ons leven vulling. Het heeft het perspectief van de bruiloft. Want de Here Jezus is de bruidegom en wij zijn de bruid. En wat doe je dan? Jongens en meisjes, wat doe je als je gaat trouwen? Jij bent straks de bruid, wat ga je dan doen? Je gaat het feest voorbereiden. Je gaat je verheugen op die dag.

4 1 Kor. 1:4-9 / Gehouden op / p.4 Dat moet een mooie dag worden. En je zorgt ervoor dat je er schitterend uitziet. Je koopt de mooiste trouwjurk die je kunt vinden. En, wat erg als de hond met z n vuile poten tegen je op opspringt of als moeder nog even een vouwtje wil gladstrijken en er per ongeluk een bruine vlek op komt. Dat is erg want je wilt er prachtig uitzien. Zo is het ook met ons, met de gemeente. Straks komt de Here Jezus. De bijbel vergelijkt dat met een bruiloft. Wij zijn samen de bruid. Dan moeten we er toch prachtig uitzien? Daar moeten we ons klaar voor maken. Er is dus van alles te doen. Maar dan wordt ons leven wel heel anders. Want dan kun je niet bezig zijn met de bedoeling om het alleen in dit leven goed te hebben. Het kan je niet maar gaan om rijk te zijn, b.v. En er zijn heel veel dingen waar je je niet meer zo druk voor kunt maken, omdat het voor de bruiloft niet belangrijk is. Of omdat het alleen maar vuil maakt: de zonde, b.v. Het leven dat we nu hebben, dat is het belangrijkste niet. Daar draait het niet om. Dat is maar goed ook. Want het leven hier is zo vaak vol van moeite; wat is er veel verdriet. Wat kun je tobben met je gezondheid b.v., of door andere tegenslagen. Een het ergste van alles: het vuil van de zonde waardoor zoveel moois in ons leven bedorven raakt. Stel je nu eens voor dat dit leven alles was wat er bestaat. Dat je alleen maar dat leven hebt tussen je geboorte en de dag dat je sterft. Dat is nog eens frustererend! Want dan moet je het hier goed hebben. Dan kun je geen teleurstellingen verdragen. Dan heb je ook zomaar geen geduld om te wachten. Je leeft maar een keer. Zorg dat je het goed hebt. pluk de dag. Want je hebt geen perspectief. Gelukkig is het evangelie van de Here Jezus er. Hij heeft ons lief. Hij deed onze zonden weg. En wij mogen Hem liefhebben. We mogen uitzien naar de bruiloft en ons daar klaar voor maken. Dan is er heel wat te doen. Juist omdat het nu nog niet altijd zo geweldig is in de kerk. En wat zegt Paulus tegen de Korinthiërs? jullie zijn zo rijk met het evangelie en hierdoor, door dat evangelie, kom je ook geen enkele genadegave te kort. Later gaat hij uitvoerig op die genadegaven in. Hij bedoelt de gaven die de Heilige Geest schenkt. Terwijl ze uitzien naar de bruiloft komen ze niets te kort. Is dat niet mooi? Is dat niet een grote bemoediging: dat je als gemeente niets te kort komt. Met het getuigenis van Christus, met alle woord en alle kennis komen al de genade gaven mee die je nodig hebt om je voor te bereiden op de bruiloft. Daar ben je naar op weg en God geeft door zijn Geest wat je daar voor nodig hebt. Dat gaf Hij aan de Korintiërs. Zou Hij dat niet aan al de gemeenten schenken ook aan ons? God zorgt

5 1 Kor. 1:4-9 / Gehouden op / p.5 voor de gemeente. Hij geeft wat nodig is. Hij zal ons helpen ons op de bruiloft voor te bereiden. De gemeente ziet er nog niet zo mooi uit. Maar ze wordt wel mooi! Want dat heeft Christus voor haar verdiend. Hij zal dat ook in haar leven bewerken. Daarbij gebruikt Hij het verlangen naar de bruiloft dat je stimuleert om je te reinigen van zonden; om je leven te zien in het perspectief dat je voor je ligt. Het leven in de gemeente van Christus heeft altijd uitzicht. Want God geeft wat ze nodig heeft. Aan vergeving, troost, aan bemoediging, aan kracht. Aan gaven. Aan mogelijkheden. Dan hoef je niet bang te zijn dat je de trouwdag niet zult halen. Als je het maar niet van jezelf verwacht en van eigen inzet, prestaties en kracht. Ook hier zoeken we onze redding en onze hulp niet bij onszelf, maar buiten onszelf, in Jezus Christus, onze Heer. 3.DE GEMEENSCHAP MET CHRISTUS. Daar kom je nooit bedrogen mee uit. Kijk maar wat Paulus tot slot zegt: God door wie u geroepen bent om één te zijn met zijn Zoon Jezus Christus, is trouw. God is trouw. Hij heeft ons geroepen en roept ons nog steeds tot de gemeenschap met zijn Zoon. Hij wil ons laten delen in de liefdesgemeenschap van zijn Zoon. Daar is Hij op uit. Dan zal Hij daar ook mee doorgaan. Want God is trouw. Vergeet dat niet, gemeente! Je kunt rustig op God vertrouwen. In vertrouwen op Hem je werk doen. Dat geeft rust. De ene keer zie je vrucht op je werk; een andere keer breekt het je bij de handen af. Je kunt wel eens denken hoe moet het verder. Lang niet alle werk in de kerk lukt. Dat kan je wel eens moedeloos maken, of pessimistisch. Maar het hangt niet van ons werk af. Wij zijn het niet die de gemeente bouwen. We worden door de Here ervoor ingezet. We moeten aan de slag. Maar het is de Here die door onze dienst zijn gemeente bouwt. En Hij is trouw. Als je naar mensen kijkt zie je vaak ontrouw. Falen. Fouten, zonden. Noem maar op. Dat zul je bij de Here nooit zien. Hij is trouw en doet zijn werk altijd goed. Kijk je naar de mensen, dan zie je ook afkeer, afval, vijandschap. Maar ook tegenover alle verzet en vijandschap doet de Here zijn werk. Hij laat je groeien in de gemeenschap met zijn Zoon. Hij wil de band steeds meer aanhalen. Het verlangen naar de Here Jezus al sterker maken. Hij voert zijn plannen uit. Ook het plan om voor zijn Zoon de bruiloft te organiseren met een stralende bruid, zonder vlek of rimpel. Vertrouw maar op Hem. Ook in alle menselijke zwakheid. Ook waar je niet steeds ziet hoe het gaan moet. Ook als het jou bij de handen afbreekt. Gelukkig hoeven we het niet zelf te maken. We zouden het niet

6 1 Kor. 1:4-9 / Gehouden op / p.6 kunnen en eronder bezwijken. Maar in vertrouwen op God mogen we alle werk aanvatten in de kracht van het geloof op weg naar die prachtige bruiloft. Brs en zr. laten we zo aan werk gaan en elkaar daarin aansporen en ondersteunen. Dat zal tot zegen zijn. Amen.

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

DE ENE NAAM IN DE VERDEELDE GEMEENTE

DE ENE NAAM IN DE VERDEELDE GEMEENTE DE ENE NAAM IN DE VERDEELDE GEMEENTE 1 Kor. 1:10-17 / gehouden op 16-09-2007 / p.1 Liturgie: Votum & groet Zi: Ps. 147:1 Lezing van Gods wet Zi: Ps. 105:3.5 Gebed Schriftlezing: 1 Kor. 1:10-17 Zi: Ps.

Nadere informatie

Preek over zondag 21, gehouden op / p.1

Preek over zondag 21, gehouden op / p.1 Preek over zondag 21, gehouden op 01-11-09 / p.1 Liturgie: Votum en groet Zi: Ps. 23:1.2.3 Gebed Schriftlezing: Matth. 4:12-25 Zi: Lied 294:1.2.4.5 Preek: Zondag 21 Zi: Gez. 119:1.2.3 Credo: gez. 179b

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

WE MOETEN DE WERELD NIET LIEFHEBBEN. 1.om de liefde van onze Vader. 2.om het leven uit onze Vader. 3.om de toekomst met onze Vader.

WE MOETEN DE WERELD NIET LIEFHEBBEN. 1.om de liefde van onze Vader. 2.om het leven uit onze Vader. 3.om de toekomst met onze Vader. 1 Joh. 1:15-17 / Gehouden op 17-06-2007 / p.1 DE WERELD NIET LIEFHEBBEN Liturgie: Votum & groet Zi: Ps. 100:1.2 Lezing van Gods wet Zi: Ps. 1:1.2.3 Gebed Schriftlezing: 1 Joh 3:1-10 Zi: Gez. 22:1.2.4 (GKB)

Nadere informatie

BOUWEN OP CHRISTUS, HET ENE FUNDAMENT

BOUWEN OP CHRISTUS, HET ENE FUNDAMENT BOUWEN OP CHRISTUS, HET ENE FUNDAMENT 1 KOR. 3:10-15 gehouden op 06-01-2008 - p.1 Liturgie: Votum en groet Zi: Psalm 122:1 Voorlezing van de wet van God Zi: Psalm 25:2.3.4 Gebed Schriftlezing: 1 Kor. 3:1-23

Nadere informatie

DE GOD VAN LEVENDEN. Liturgie

DE GOD VAN LEVENDEN. Liturgie Zondag 22 / Gehouden op 17-02-2008 / p.1 DE GOD VAN LEVENDEN Liturgie Votum & groet Zi: Ps. 136:1.2 Lezing van Gods wet Zi: Ps. 16:1.2 Gebed Schriftlezing: Ex. 3:1-6 Zi: Ps. 136:9.10 Matth. 22:23-33 Zi:

Nadere informatie

Belijden Gez 161: 1,4 Gebed Collecte Zingen LB 802 Door de wereld gaat een woord. Zegen Zingen LB 425 Vervuld van uw zegen

Belijden Gez 161: 1,4 Gebed Collecte Zingen LB 802 Door de wereld gaat een woord. Zegen Zingen LB 425 Vervuld van uw zegen Votum en groet Zingen Ps 67 De Here God zij ons genadig De tien woorden Zingen Ps 45: 1,5 hart vervuld; stralende bruid Schriftlezing 2 Korintiërs 3: 1-11 Zingen Ps 133 Wens LB 976 Prediking 2 Korintiërs

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 ZONDAG 4 NOVEMBER om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 Ik hoop dat u vandaag een kerkdienst kon bezoeken. Zag u er ook naar uit om broeders en zusters te ontmoeten; of vindt u dat niet

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen: Gezang 131 : 1, 2 en 4 4. Lezing van de wet 5. Zingen:

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Psalm 148 : 1 en 5 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Gezang 157 (NG 80) 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

DE HERE VRAAGT VOLLEDIGE TOEWIJDING.

DE HERE VRAAGT VOLLEDIGE TOEWIJDING. DE HERE VRAAGT VOLLEDIGE TOEWIJDING. Zondag 32 / gehouden op 10-08-2008 / p.1 Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ld 95:1.2.3 (Liedboek) Gebed Schriftlezing: Titus 2:1-3:7 Zi: Gez. 178 (KGB) Preek:

Nadere informatie

ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN

ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN Zondag 10 / gehouden op 21-06-2009 / p.1 ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN Liturgie Votum en groet Zi: Psalm 118:1.5 Gebed Schriftlezing: Gen. 22:1-19 Zi: Psalm 33:2 Schriftlezing:Gen: 50:17-21:

Nadere informatie

Gebed voor de zieken/ zwakken/ gehandicapten - gebed loopt uit op: Opwekking 717 Stil mijn ziel

Gebed voor de zieken/ zwakken/ gehandicapten - gebed loopt uit op: Opwekking 717 Stil mijn ziel Liturgie Ontdekzondag 2015 De zwakste schakel Welkom door de dienstdoende ouderling Votum, zegengroet en amen Zingen Liedboek 460: 1,2, 3 en 4 Loof de Koning heel mijn wezen Gebed Bijbellezing: 1 Korintiërs

Nadere informatie

HET EVANGELIE VAN DE DWAZE ZWAKHEID VAN GOD. 1.dit evangelie is onthullend. 2.dit evangelie is verlossend.

HET EVANGELIE VAN DE DWAZE ZWAKHEID VAN GOD. 1.dit evangelie is onthullend. 2.dit evangelie is verlossend. 1 Kor. 1:25 / Gehouden op 07-10-2007 / p. 1 DE DWAZE ZWAKHEID VAN GOD Liturgie: Votum & groet Zi: Ps. 75:1.2 Lezing van Gods wet Zi: Ps. 75:23.6 Gebed Schriftlezing: 1 Kor. 1:18-31 Zi: Gez. 177:1.2 (GKB)

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart Votum en groet Zingen Ps 133 Gebed Zingen GK 138: 1,2,5 Heer laat het licht zijn Schriftlezing 1 Petrus 1: 10-25 Zingen GK 23 Uw Woord is een lamp Prediking 1 Petrus 1: 22-25 Zingen GK 22 Uw Woord omvat

Nadere informatie

Orde III Schrift, zegen en gebed

Orde III Schrift, zegen en gebed Orde III Schrift, zegen en gebed bemoediging en groet Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel en aarde gemaakt heeft, Ps. 124:8 [die trouw houdt tot in eeuwigheid Ps. 146:6 en niet laat varen het

Nadere informatie

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 8, 21-26 Middagdienst Broeders en zusters, de Here wil ons in deze dienst voor de vraag stellen of wij Hem werkelijk liefhebben. Of wij zijn liefde ook willen

Nadere informatie

Betekenis van 5 kleuren van het geloof

Betekenis van 5 kleuren van het geloof Betekenis van 5 kleuren van het geloof God is Koning, Hij heeft mij gemaakt en wil dat we voor Hem leven. Goud schittert, zo schittert God, omdat Hij zo groot en heerlijk is. Hij glanst nog véél meer dan

Nadere informatie

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen vandaag wil ik dit gebod toepassen op het geloofsgesprek onderwerp van de gemeenteavond komende week onze overtuiging is dat zulke gesprekken hard nodig zijn voor de opbouw van onze gemeente tegelijk is

Nadere informatie

Samen één in de liefde van Christus

Samen één in de liefde van Christus Samen één in de liefde van Christus Eerst twee voorbeelden: Je bent verliefd Je hebt elkaar lief Hoe laat je dat aan elkaar merken? * door een complimentje; * door tijd en aandacht; * door iets leuks te

Nadere informatie

Orde II Schrift, zegen en gebed

Orde II Schrift, zegen en gebed Orde II Schrift, zegen en gebed begroeting Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar gekomen

Nadere informatie

DAVID BEWONDERT DE HERE ALS DE GOD VAN ZIJN LEVEN

DAVID BEWONDERT DE HERE ALS DE GOD VAN ZIJN LEVEN Ps. 139 / gehouden op 220707 / p.1 DE GOD VAN ONS LEVEN Liturgie Votum & groet Zi: Ps. 139:1.2 Lezing van Gods wet Zi: Ps. 139:3.4.5 Gebed Schriftlezing: Psalm 139 Zi: Ps. 139:6.7 Preek: Ps. 139 Gebed

Nadere informatie

GEEF JEZELF IN HET LICHAAM VAN CHRISTUS.

GEEF JEZELF IN HET LICHAAM VAN CHRISTUS. GEEF JEZELF IN HET LICHAAM VAN CHRISTUS. Liturgie Votum en groet Zingen: Psalm 92:1.2 Voorlezing van de wet Zingen: Psalm 92:3.4.7.8 Gebed Lezing van Gods Woord: 1 Kor. 12:4-27 Zingen; Gezang 120:1.2.3

Nadere informatie

p1730 Terneuzen, 29/10/17 Thema: Christus centraal Hij is van God gegeven Gemeente van de Heer Jezus Christus,

p1730 Terneuzen, 29/10/17 Thema: Christus centraal Hij is van God gegeven Gemeente van de Heer Jezus Christus, p1730 Terneuzen, 29/10/17 Thema: Christus centraal Hij is van God gegeven Liturgie Votum en groet Psalm 122 : 1,2 De Tien Woorden gevolgd door 1 Johannes 4,10 Psalm 122 : 3 Gebed Gezang 38 : 1,2,3,4 De

Nadere informatie

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente.

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Ben je ooit aan iets begonnen met een prut houding? Zo van: dit is niks, dit was niks en dit zal ook nooit wat

Nadere informatie

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden COPYRIGHT: WWW.BIJBELSOPVOEDEN.NL ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden Lees Lukas 22:15-20 Volgende week zondag wordt bij ons in de kerk het Heilig Avondmaal gehouden.

Nadere informatie

Een boekje over God. voor jou!

Een boekje over God. voor jou! Een boekje over God voor jou! Dit boekje is voor jou. Het gaat over God. Weet jij Wie God is? Wat zie je buiten? Buiten zijn allemaal mooie dingen. Kijk maar omhoog. Je ziet kleine en grote wolken. Soms

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : 6 Zingen :

Nadere informatie

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 8, 31 Huwelijksdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 8, 31 Huwelijksdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Romeinen 8, 31 Huwelijksdienst 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Psalm 25 : 1 en 2 4. Gebed 5. Schriftlezing : Romeinen 8 : 31 39 6. Zingen : Psalm 63 : 2 en 3 7.

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Eredienst 2 juli :30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot

Eredienst 2 juli :30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot Eredienst 2 juli 2017 16:30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot Liturgie Votum van Sela Opwekking 638 Prijs Adonai Gebed Lezen: 1 Korintiërs 12 : 6-8 Preek Lied 39 (wisselzang) Gebed Viering Heilig Avondmaal

Nadere informatie

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag 24 mei 2015, 17.00 uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag Zingen: Gez. 145 : 1 4 Gesproken verwachting, groet Zingen: Ps. 67 : 1, 2 Gebed Schriftlezing: Johannes 15 : 26 16 : 16 Zingen: Gez. 106 :

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Spreuken 3, 6 Huwelijksdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Spreuken 3, 6 Huwelijksdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Spreuken 3, 6 Huwelijksdienst Bruidspaar, familie en vrienden, broeders en zusters en verdere gasten. Heel hartelijk welkom in deze dienst. We zijn hier bij elkaar

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 12, 4-7 Middagdienst Doop

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 12, 4-7 Middagdienst Doop Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 12, 4-7 Middagdienst Doop 1. Lied : Psalm 122 : 1 en 2 2. Gebed om zegen voor de dienst 3. Doop 4. Aansluitend op de doop zingen Psalm 105 : 5 5. Schriftlezing

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 103, 1 Huwelijksdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 103, 1 Huwelijksdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Psalm 103, 1 Huwelijksdienst 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Gezang 165 4. Gebed voor de opening van het Woord 5. Schriftlezing : Psalm 103 (vertaling 1951) 6.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Lied 457 : 1, 2 en 3 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 51 : 4 en 5 6

Nadere informatie

Preek 2 Timotheüs 1:6 6 januari 2019

Preek 2 Timotheüs 1:6 6 januari 2019 Preek Gemeente van Christus, Het is altijd een indrukwekkend iets. Het moment waarop iemand neerknielt en de handen opgelegd worden. Veel stelt het niet voor, zou je misschien zeggen. En toch is het tegendeel

Nadere informatie

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22.

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22. Inhoudsopgave Voorwoord 1. Een gebed bij het begin van het nieuwe jaar Ik ben met u 2. Gods hand 3. Zegen Vrede met God 4. In de kerk 5. Is Deze niet de Christus? Deze ontvangt zondaars 6. Echte vrienden

Nadere informatie

Ps.103:1,2, 17 en 18 Houten 23 november 2008

Ps.103:1,2, 17 en 18 Houten 23 november 2008 Ps.103:1,2, 17 en 18 Houten 23 november 2008 We vieren vanmorgen een prachtig feest. Kees van Leeuwen heeft belijdenis van zijn geloof afgelegd en hield samen met Mirjam hun drie kinderen ten doop. Johannes

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 15, 11 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 15, 11 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Johannes 15, 11 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, in deze dienst wil de Here Jezus ons laten horen en zien dat Hij ons wil laten delen in zijn blijdschap.

Nadere informatie

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Liturgie Voorzang Ps 23,1 Votum / groet Zingen Ps 23,2.3 Wet Zingen Ps 61,2.3.6 Gebed Lezen: Markus 14,17-31 Preek over Markus 14,22 Zingen Gez

Nadere informatie

Eredienst 2 juli :00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma

Eredienst 2 juli :00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma Eredienst 2 juli 2017 10:00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma Liturgie Votum / zegengroet Psalm 62: 1 en 3 Gebed Lezen: Johannes 21: 15-17 Preek deel I Wet van de Heer: Zingen Gezang 176b Gebed HA Formulier

Nadere informatie

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk?

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Orde I Schrift, zegen en gebed

Orde I Schrift, zegen en gebed Orde I Schrift, zegen en gebed begroeting Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar gekomen zijn,

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps 33,2

Nadere informatie

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins zondag 11 juni 2017 Liturgie 09:30 uur Ds H D Bondt 14:15 uur Ds R Prins 09:30 uur 11-jun Ds H D Bondt NLB 217 : 1-5 Ps 101 : 1, 2, 3 Exodus 34 : 4-9 NLB 195 : Matt 28 : 16-20 2 Kor 13 : 11-13 Opw 661

Nadere informatie

JANUARI NIEUWJAARSDAG

JANUARI NIEUWJAARSDAG MAANDAG 1 JANUARI NIEUWJAARSDAG Genade zij u... 1 Korinthe 1:3 Er is weer een nieuwe jaarkring begonnen. Wat zal het komende jaar ons brengen? Het is een goede gewoonte elkaar het beste en al het nodige

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels

De Dordtse Leerregels De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 2 Artikel 6 t/m 9 Werkboek 6 Dordtse Leerregels hoofdstuk 2 artikel 6 t/m 9 Boven artikel 6 t/m 9 schrijven we : ongeloof en geloof Over ongeloof en geloof is veel te leren.

Nadere informatie

LET OP WAT JE HOORT! LET OP WAT JE VAN DE HERE HOORT! 1. dan vind je Hem. 2. dan wordt je rijk met Hem. Markus 4:24.25 / Gehouden op 06-02-2011 / p.

LET OP WAT JE HOORT! LET OP WAT JE VAN DE HERE HOORT! 1. dan vind je Hem. 2. dan wordt je rijk met Hem. Markus 4:24.25 / Gehouden op 06-02-2011 / p. Markus 4:24.25 / Gehouden op 06-02-2011 / p. 1 LET OP WAT JE HOORT! Liturgie: Votum & groet Zingen: Psalm 145:1.3 Wet Zingen: Psalm 40:2.3 Gebed Schriftlezing: 1 Kor. 1:18-25 & 2:6-9 Zingen: Gezang 91

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3-5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3-5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Filippenzen 2, 3-5 Huwelijksdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 107 : 1 en 4 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Liturgie 22 januari Avondmaal

Liturgie 22 januari Avondmaal Liturgie 22 januari 2017 Avondmaal Votum en Groet Zingen Hemelhoog 209 Zie hoe Jezus lijdt voor mij Zie hoe Jezus lijdt voor mij, aan het kruis de dood nabij. Die voor mij het oordeel draagt; Hij die tot

Nadere informatie

30 oktober 2016 Vijfde zondag van de missiemaand 31 e zondag doorheen het jaar C. Liturgische suggesties

30 oktober 2016 Vijfde zondag van de missiemaand 31 e zondag doorheen het jaar C. Liturgische suggesties 30 oktober 2016 31 e zondag doorheen het jaar C Intredelied ZJ 540 Heer, onze Heer, hoe zijt Gij aanwezig Verwelkoming en kruisteken L. Wij staan hier als leerlingen van Jezus. Ook op deze laatste zondag

Nadere informatie

p1732 Terneuzen, 5/11/17 viering HA Thema: Dubbel dankbaar Gemeente van de Heer Jezus Christus,

p1732 Terneuzen, 5/11/17 viering HA Thema: Dubbel dankbaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Thema: Dubbel dankbaar p1732 Terneuzen, 5/11/17 viering HA Liturgie Votum en groet Psalm 92 : 1,2 Gebed Schriftlezing: Matteüs 5,13-16 Filippenzen 2,1-17 Psalm 116 : 1,2,10 Zondag 32 H.C. Preek Dubbel

Nadere informatie

Gebedsdienst dinsdag 20 oktober 1987 Thema: Maria, moeder van liefde. Woord ter inleiding

Gebedsdienst dinsdag 20 oktober 1987 Thema: Maria, moeder van liefde. Woord ter inleiding Gebedsdienst dinsdag 20 oktober 1987 Thema: Maria, moeder van liefde Openingslied God groet u, zoals bloemen Woord ter inleiding De genade van onze Heer Jezus Christus, de liefde van God en de gemeenschap

Nadere informatie

Lezingen: Jesaja 30 : 15 t/m 21 en Lucas 13: 22 t/m 30

Lezingen: Jesaja 30 : 15 t/m 21 en Lucas 13: 22 t/m 30 Zondag 25 augustus 2019 Na 25 jaar. Lezingen: Jesaja 30 : 15 t/m 21 en Lucas 13: 22 t/m 30 Het zijn geen gemakkelijke lezingen die wij vandaag horen en het klinkt ook niet allemaal even vriendelijk. En

Nadere informatie

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus AVONDMAALSVIERING KONINGSKERK 13-09 - 2009 door ds. L. Krüger Schriftlezing: Koloss. 1: 24-29 (NBV) Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag

Nadere informatie

2 Timoteüs 1,6-7 Wakker het vuur van de Geest aan! ds. Hans Burger

2 Timoteüs 1,6-7 Wakker het vuur van de Geest aan! ds. Hans Burger 2 Timoteüs 1,6-7 Wakker het vuur van de Geest aan! ds. Hans Burger Bevestiging Dingeman van Wijnen als ouderling Liturgie Voorzang Ps 139,1.3 Stil gebed Votum Groet Zingen: Ps 139,8.11 Gebed Schriftlezing:

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Broeders en zusters, deze dienst staat in het thema: God zegt u: u mag er zijn. Dit naar aanleiding van de gemeenteschets die op 13

Nadere informatie

Nee, dat is niet alleen een vraag om met Pinksteren of een week na Pinksteren te stellen - dat is een vraag voor altijd.

Nee, dat is niet alleen een vraag om met Pinksteren of een week na Pinksteren te stellen - dat is een vraag voor altijd. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Er gaat een verhaal over de engelen in de hemel die verdrietig zijn. Als er gevraagd wordt waarom ze zo verdrietig zijn, zeggen ze: God heeft zulke geweldige schatten

Nadere informatie

Dankgebed Collecte Slotzang Ps 150 Zegen

Dankgebed Collecte Slotzang Ps 150 Zegen 160327 1700 Votum- groet Zingen Ps 9: 1,7,8 Gebed Lezen Matt 28: 1-10 Zingen LB 217: 1,4 Lezen 1 Kor 15: 12-29 Zingen Ps 16: 3,5 Preek 1 Kor 15: 20-22 Zingen Ps 100 na inl 1 en na punten Belijden GK 179b

Nadere informatie

Gemeente, jongens en meisjes, Wat hebben jullie een prachtig onderwerp uitgekozen. Een gave Geest! De Heilige Geest is zelf een gave.

Gemeente, jongens en meisjes, Wat hebben jullie een prachtig onderwerp uitgekozen. Een gave Geest! De Heilige Geest is zelf een gave. 1 Intro Ester en Renate 2 Mededelingen KR 3 Zingen lied vd school PS 84 : 1 4 Votum en Groet 5 Zingen: Opwekking 334 6 Gedicht en aansteken vd kaars 7 Zingen Lied GK 171: 1 Schuldbelijdenis Zingen Lied

Nadere informatie

Orde I Schrift, zegen en gebed

Orde I Schrift, zegen en gebed Orde I Schrift, zegen en gebed groet en inleidend woord Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

WAAR GA JE HEEN? DE HERE VRAAGT: WAAR GA JE HEEN?

WAAR GA JE HEEN? DE HERE VRAAGT: WAAR GA JE HEEN? WAAR GA JE HEEN? Liturgie: Votum & groet Zingen: Psalm 84:1.2 Wet Zingen: Gezang. 155:1-5 Gebed Schriftlezing: Joh. 21:1-19 Zingen: Psalm 116:1.7 Verkondiging: Joh. 21:18.19 Zingen: Ld. 473:1.2.5 (LvK)

Nadere informatie

Belijdenisdienst Pinksteren. Feest van de Geest!

Belijdenisdienst Pinksteren. Feest van de Geest! Liturgie zondag 4 juni 2017 Belijdenisdienst Pinksteren Feest van de Geest! Voorganger: Ds. Margriet van de Bunt Organist: Tijn Bouw met medewerking van True Colors Welkom en mededelingen- ouderling van

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

de zon schijnt altijd

de zon schijnt altijd de zon schijnt altijd GEDICHTEN Klara Hobrink Inhoud 1 Achter de wolken 2 Zit men in een diep dal 3 Wat gebeurt er om ons heen? 4 U geeft antwoord 5 Loof de Heer 6 De blijdschap 7 Hem danken 8 Ken je de

Nadere informatie

Preek zondag 1523, voor 23 juni 2019mi, nr 599, JWB.

Preek zondag 1523, voor 23 juni 2019mi, nr 599, JWB. Preek zondag 1523, voor 23 juni 2019mi, nr 599, JWB. Votum en zegengroet Zingen Ps 33: 1,4,5,8 Gebed Lezen Romeinen 3:21-30; 4:5-8; 5:1,9 Zingen Gk 185:1,2,3,4 (Heer, wij loven en aanbidden) Tekst Zondag

Nadere informatie

Biddag Brouwershaven

Biddag Brouwershaven Biddag 2018 03-12 Brouwershaven Votum en groet Zingen Ps 29: 1,4,5 Gebed Schriftlezing Lukas 10: 1,2; 38-42 Zingen Ps 127: 1,2 Prediking Lukas 10: 42 Zingen Opw 462 (of luisteren) Zingen GK 22 Belijden

Nadere informatie

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers Liturgie 23 juni 2019 bevestiging ambtsdragers Votum en groet Zingen Hemelhoog 475 God maakt vrij In de naam van de Vader, in de naam van de Zoon, in de naam van de Geest voor Uw troon, zijn wij hier gekomen

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 10, 15 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 10, 15 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 10, 15 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, de Here wil ons deze morgen weer laten horen en ervaren dat wij, ondanks al onze zonden toch burgers

Nadere informatie

GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK

GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK INLEIDING bij de drie workshops Als je christen bent zijn er een paar wezenlijke zaken die bij je horen, n.l. : de bijbel lezen en bidden! Het is de bedoeling

Nadere informatie

Amarence en Laurens-Jan van Kooten. Anna Vogel. Zondag 13 november In deze dienst wordt de Doop bediend aan

Amarence en Laurens-Jan van Kooten. Anna Vogel. Zondag 13 november In deze dienst wordt de Doop bediend aan Protestantse Gemeente Het Anker te Zaltbommel Zondag 13 november 2016 In deze dienst wordt de Doop bediend aan Amarence en Laurens-Jan van Kooten en Anna Vogel INTREDE Woord van welkom Stil gebed Aanvangslied

Nadere informatie

2 Aan de heiligen in Kolosse, gelovige broeders en zusters die één zijn in Christus. Genade zij u en vrede van God, onze Vader.

2 Aan de heiligen in Kolosse, gelovige broeders en zusters die één zijn in Christus. Genade zij u en vrede van God, onze Vader. Votum groet Zingen Ps 63: 1, 2, 3 Gebed Schriftlezing Kolos 1: 1-8 Zingen Ps 16: 1, 3 Prediking Kolos 1: 3-8 Zingen GK06 115 Nooit kan t geloof Belijdenis Nicea Zingen Ps 16: 4, 5 Dankgebed Collecte Zingen

Nadere informatie

19 juli uur G.Gunnink WEST en OOST Thema: Op reis (2). Doop Feike Messink

19 juli uur G.Gunnink WEST en OOST Thema: Op reis (2). Doop Feike Messink 19 juli 10.00 uur G.Gunnink WEST en OOST Thema: Op reis (2). Doop Feike Messink Gesproken verwachting en groet Amen = zingen Opw. 733, De zon komt op Lezing van de wet Zingen: PvN 130 Gebed Zingen voor

Nadere informatie

Lucas 2:10 Kerst: nooit meer bang!

Lucas 2:10 Kerst: nooit meer bang! Lucas 2:10 Kerst: nooit meer bang! Wees niet bang, zegt de engel tegen de herders. Niet zo gek: God is een God om bang van te worden. Maar dat wil hij niet. Daarom komt hij naar ons toe als een ontwapenende

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 15, Morgendienst / Middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 15, Morgendienst / Middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 15, 16-19 Morgendienst / Middagdienst Broeders en zusters, 1. Zingen : Lied 215 : 1-3 2. Schuldbelijdenis door het zingen van Psalm 51 : 4 en 5 3. Genadeverkondiging

Nadere informatie