Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,"

Transcriptie

1 Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Vandaag lezen we uit de brief van de apostel Paulus aan de Galaten. Hoofdstuk 2. We vallen midden in het betoog van Paulus. De vrijheid van de christenen in Galatië werd bedreigd doordat er mensen waren gekomen, die de nieuwe gelovigen verplichtten zich te besnijden. Paulus verzet zich daar fel tegen. Hij schrijft de Galaten: er zijn veel religies maar er is maar één goede boodschap. En die heb ik niet zelf bedacht, die komt van God. Paulus beroept zich op zijn apostelschap. Hij schrijft, kort gezegd: ik ben een onafhankelijk getuige van die boodschap, maar geen eenling. Ik heb wel contact gehad met de leiders van de kerk in Jeruzalem, die de boodschap die ik jullie heb verkondigd, kunnen bevestigen. Het is dezelfde boodschap, die van God komt. Lezen: hst. 2. Twee weken geleden hebben we het eerste hoofdstuk gelezen en ik heb toen de boodschap van de hele brief van Paulus aan de Galaten zo samengevat: [dia 1] de brief gaat over de kern van het evangelie. Het evangelie is de boodschap die gaat over christelijke vrijheid. Die vrijheid werd en wordt aan de ene kant bedreigd door wetticisme (daarover gaan vooral hoofdstuk 3 en 4), en aan de andere kant door wetteloosheid (hst. 5 en 6). Om goed te begrijpen waar het in deze brief steeds over gaat, ga ik even de hoofdrolspelers aan jullie voorstellen. [dia 2] De toenmalige wereld werd beheerst door de keizer en de machthebbers van het Romeinse rijk. [dia 3] In Jeruzalem woonden de joden, een trots volk waar op het moment dat Paulus zijn brief schrijft veel nationalistische bewegingen zijn. Een paar jaar later zal dat tot een uitbarsting komen, in de vernietiging van Jeruzalem.

2 [dia 4] Daarnaast waren er, sinds Pinksteren, in Jeruzalem en in Judea kerken ontstaan die bestonden uit joden, die christen geworden waren. De joden in Jeruzalem beschouwden hen als een sekte. Het waren gelovigen die in de tempel bleven komen, zich hielden aan de wet en de besnijdenis én geloofden dat Jezus de Messias is. [dia 5] dáárnaast had je nog niet-joodse gelovigen, gelovigen uit de andere volken. De apostelen hadden besloten (Hand. 15) dat ook zij hoorden bij het volk van God, zonder dat zij zich hoefden te besnijden en zich aan alle joodse wetten te houden. Bijvoorbeeld de spijswetten. Hoewel de messiasbelijdende joden dat wel deden, hoefden zij dat niet te doen wanneer zij met die laatste groep te maken hadden. Denk aan het visioen van Petrus voordat hij naar Cornelius ging. Het was juist deze laatste groep die de oorzaak werd een groeiend conflict tussen de eerste twee groepen: de joden en de messiasbelijdende joden. De nationalistische joden konden vanwege de nieuwe gelovigen de messiasbelijdende joden niet langer als joodse sekte beschouwen. Want joden eten niet met heidenen, tenzij die zich laten besnijden. Zo werden de nieuwe gelovigen, bijvoorbeeld in Galatië, de inzet in een conflict tussen nationalistische en messiasbelijdende joden. Wat is onze positie, en hoe kunnen wij nu het beste luisteren naar deze brief van Paulus aan de gelovigen in Galatië. Ik denk dat het belangrijk is dat wij proberen te luisteren met de oren van gelovige mensen uit het toenmalige Galatië, aan wie de brief in eerste instantie ook gericht is. Dat is een kwestie van de antenne afstemmen voor een goede ontvangst. En dat is minder moeilijk dan je misschien denkt. Want de Galaten waren van oorsprong Kelten net als wij afkomstig uit Noord-West Europa die na een volksverhuizing in midden Turkije zijn komen wonen.

3 In hun overtuiging speelden natuurgoden en geesten een grote rol. Heel globaal zou je kunnen zeggen dat iets van die Keltische mindset weer terug is in N-W Europa in onze tijd. Met veel aandacht voor het occulte, voor de natuur, het paranormale. Voor feeën, elfen, heksen en druïden. Met heilige plaatsen bij bronnen, of in bossen. [dia 6 leeg scherm] Je kunt je voorstellen dat voor hen het evangelie een geweldige bevrijding is geweest. Want de kern van het evangelie bestaat uit: vrijheid. Paulus schrijft het zo: Gods wil is dat Hij zichzelf gegeven heeft voor onze zonden om ons te bevrijden uit deze door het kwaad beheerste wereld. Tot eer van God in eeuwigheid (vers 4 en 5 uit hoofdstuk 1). Voor christelijke Kelten daarom geen onzekerheid meer. Geen leven waarin je altijd moest uitkijken voor een van de meer dan 400 goden waarvan er altijd wel één ontevreden was. Of voor geesten die je konden meenemen naar hun wereld. Het huidige Halloween schijnt hier indirect nog mee te maken te hebben. Door je te vermommen als geest, kon je ze tegelijkertijd afschrikken en bleef jij waar je hoorde. Het evangelie bevrijdt mensen. Mensen, er is één God, en die heeft zichzelf gegeven om ons te bevrijden van onze zonden uit deze door het kwaad beheerste wereld. Juist dat laatste was een ervaring die voor Kelten dagelijkse realiteit was. Deze wereld wordt beheerst door kwade machten. Maar niet voor wie bij Jezus hoort. Die hoeft niet langer bang te zijn. Maar die vrijheid werd en wordt altijd ook bedreigd. Daar gaat het vanmorgen over. Nadat er kerken in het gebied van de Galaten waren ontstaan, kwamen er Joodse Christenen uit Judea die, gedreven door angst voor de nationalistische joden de Galaten wijs hadden gemaakt dat zij zich moesten besnijden. Dat was het joodse inwijdingsritueel. Net zoals Esther en Thijmen straks gedoopt worden ik kom daarstraks nog op terug moesten joden iedereen die als jood geboren werd of die later joods wilde worden, besnijden.

4 Dit gebeurde niet uit theologische onwetendheid, maar uit angst. Want de apostelen hadden inmiddels al besloten (Handelingen 15) dat gelovigen uit de heidenen zich niet hoefden te besnijden. Laten we eens kijken hoe Paulus hierop reageert. Op een zeker moment is er een incident tussen Petrus en Paulus. Petrus komt in Antiochië en eet met de heidenen. Voor een jood was dat, vanwege de spijswetten, not-done maar Petrus had inmiddels geleerd door een visioen (Handelingen 10) dat juist de spijswetten niet langer de gemeenschap tussen nieuwe gelovigen en Messiasbelijdende joden mochten verhinderen. Toch trekt Petrus zich op een gegeven moment terug als er afgezanten komen van de kerk uit Jeruzalem. Ook uit angst. Het zegt iets over de gespannen situatie in Jeruzalem, waar meer en meer joods nationalisme opkomt die joodse christenen dwingen om hun broeders uit de heidenvolken te besnijden. Uit de verplichting om te collecteren voor de armen in Jeruzalem kun je zien hoe penibel de situatie van veel Messiasbelijdende joden was geworden (het kostte ze wat!). De grotere joods nationalistische beweging probeerde de Messiasbelijdende joden als het ware te integreren / op te nemen in hun eigen nationalistische beweging. En inderdaad, onder druk van vervolgingen, waren er nu ook Messiasbelijdenide joodse die hun mede gelovigen uit de heidenen dwongen om zich te besnijden om de band met het moedervolk, met Jeruzalem, niet te hoeven breken. Een merkwaardige situatie. Onder druk van vervolgingen woog de band met het oude joodse volk zwaarden dan de gemeenschap met heidenen door het geloof. En nog merkwaardiger wordt het, wanneer blijkt dat sommige pasbekeerde christenen ook wel onder de indruk zijn van dit joods nationalisme het is een godsdienst met oude papieren, met indrukwekkende wetten en rituelen en zich maar al te graag laten besnijden.

5 Paulus verzet zich heftig tegen deze praktijk. Jullie zijn bevrijd uit deze door het kwaad beheerste wereld door het geloof in Jezus Christus. Laat niet opnieuw slaven van jezelf maken. Paulus schrijft in vers 5 dat de waarheid van het evangelie [ ] in uw belang behouden (moet) blijven. Deze zogenaamde broeders, schijnbroeders noemt Paulus ze, zijn helemaal niet bezorgd zijn om jullie geluk maar om hun eigen belang. Hun eigen nationalisme. Paulus heeft geleerd dat een mens rechtvaardig wordt, niet op grond van werken van de wet maar op grond van geloof in God die zichzelf gegeven heeft om mensen uit een door het kwaad beheerste wereld. zie je hoe heftig, hoe emotioneel Paulus reageert? Zelf Titus, schrijft Paulus, werd niet gedwongen zich te besnijden. Waarom dit voorbeeld? Nou, Titus was een Griek. En Paulus een jood. Niemand, ook niet de leiders van kerk in Jeruzalem, verplichtte Titus om zich te besnijden. Met andere woorden, voor de band tussen de jood Paulus en de Griek Titus was overeenstemming in geloof voldoende, besnijdenis was niet nodig. Er schuilen twee belangrijke lessen in wat Paulus de gelovige Galaten hier schrijft, ook voor ons. En dan zeg ik straks nog iets over de laatste verzen van hst. 2. De eerste les is eigenlijk een kritische vraag. De eis om zich te laten besnijden leek voor de Galaten maar een kleine ingreep. Die bovendien hun Messiasbelijdende broeders uit de brand hielp. Maar Paulus ontmaskert de motieven achter deze eis heel scherp. Paulus is niet tegen de besnijdenis op zich (Timotheüs had hij zelf laten besnijden omwille van de joden, maar Timonteüs hoorde als jood ook besneden te zijn). Paulus is ook niet tegen de wet op zich.

6 Maar Paulus laat wel zien dat de zogenaamde broeders uit Jeruzalem uit zijn op hun eigenbelang, en helemaal niet op dat van de Galaten, laat staan op de eer van God. Zij gebruiken de wet en de besnijdenis voor zichzelf. Zij worden gedreven door angst. Fijntjes wijst Paulus ze er op dat als het ze werkelijk zou gaan om de wet en de besnijdenis als weg om rechtvaardig voor God te worden, besnijdenis alleen niet voldoende is. Daarvoor moet je de hele wet houden. [dia 7] De kritische vraag die hierbij hoort is deze: wat de belangen die gelovige mensen drijven? Wat zijn mijn / jouw belangen? Je moet goed begrijpen dat de belangen van de zogenaamde broeders uit Jeruzalem toch wel vroom hebben geleken. Was het joodse volk niet Gods volk? Moest dat niet sterk staat tegenover de Romeinen? Maar God wil niet dat een christen zich laat leiden door angst, maar door geloof. Die angstige houding kan zomaar ook de kerk in sluipen, juist als het gaat om de vraag, wie hoort erbij, wie eet met wie? Dan worden er kleine aanvullende eisen gesteld. Niet eens zozeer theologisch gemotiveerd, maar soms ook uit eigenbelang. Niet omdat we blij zijn met het geloof van die ander, maar omdat we bezorgd zijn dat het profiel van de kerk in een ongelovige wereld verwatert. En op zich is dat een mooi motief. Maar het zijn niet onze omgangsvormen die maken wie wij zijn en ons uiteindelijk bij God brengen. Dat is het offer van onze Heer Jezus Christus. Dat is genoeg. Voldoende. Laten we ons niet vergissen en dezelfde fout maken als de Galaten. De tweede les is een oproep en hangt hiermee samen. Paulus schrijft in vers 14: Toen ik zag dat ze niet de rechte weg naar het ware evangelie bewandelden, zei ik tegen Kefas, in aanwezigheid van iedereen: Jij bent een Jood, maar je leeft als een heiden en houdt je niet aan de Joodse gebruiken; hoe kun je dan opeens heidenen dwingen als Joden te leven? [dia 8] Bewandel de rechte weg naar het evangelie. Wat is dat voor een weg?

7 Dat is een levensweg die zich niet laat leiden door angst voor mensen (in het geval van Petrus en Barnabas) of door angst voor goden en geesten (in het geval van de Galaten) maar door geloof in God, die zichzelf heeft gegeven om mensen te bevrijden uit deze door het kwaad beheerste wereld. Dat is echte christelijke vrijheid. Een leven dat niet beheerst wordt door wat mensen vinden, maar door wat God vindt. Dat is het leven van iemand die het niet zoekt bij andere goden, rituelen of overtuigingen ik ken bijvoorbeeld mensen die zich christen noemen en tegelijk hun toevlucht zoeken in het geloof in reïncarnatie. Ook dat is geen rechte weg. Geen echte vrijheid. Christelijke vrijheid is ook niet een vrijheid waarin ieder doet wat hij of zij zelf goed lijkt, maar een leven geleid door Gods Geest. We zullen dit verder uitgewerkt zien in de hoofdstukken 5 en 6. Angst hoort niet bij een christen. Angst leidt tot zwalkend en onzeker, soms zelfs schijnheilig gedrag. Waarbij je anderen verplicht wat je zelf niet eens doet. Nee, wandel de rechte weg. Samen gedreven door het belang dat God de eer krijgt. Komen er andere belangen, dan loop je geen rechte weg maar ga je zwalken. Uit angst. Net als Petrus. Die eerst wel en toen ineens niet meer at met gelovigen uit de heiden volken. Leef in de vrijheid van het evangelie. Ontneem elkaar de vrijheid niet. Door iets anders te geloven of te doen. Want er zijn overtuigingen die niet in overeenstemming zijn met de vrijheid van het evangelie. Maar er zijn ook daden die dat niet zijn. Sommige daden spreken het evangelie tegen. Zoals die van Petrus. Toen hij zich afzonderde en ineens alleen nog at met joden. Vraag je dat maar af: wandel je de rechte weg naar het evangelie? Klopt je leven met je geloof? [dia 9 leeg scherm]

8 Tot slot. Paulus schrijft in vers 15 en 16, het is het vervolg van zijn woorden tegen Petrus, Hoewel wij Joden van geboorte zijn en geen zondaars uit andere volken, weten we dat niemand als rechtvaardige wordt aangenomen door de wet na te leven, maar door het geloof in Jezus Christus. Door geloof en vertrouwen worden mensen rechtvaardig voor God. Dat geldt voor joden van geboorte. En dat geldt voor Kelten van geboorte. Dat geldt voor mensen uit de Haarlemmermeer van geboorte. Bijvoorbeeld Esther en Thijmen. Hoe zit het dan met de wet? Het is goed om op dit punt 2 dingen duidelijk te maken over wat hier staat over de wet. In de eerste plaats gaat het tot nu toe in de brief aan de Galaten om een verwijzing naar joodse voedselwetten, en daarmee samenhangend, de eis tot besnijdenis. Maar Paulus gebruikt een algemene aanduiding: werken van de wet die ook voor Kelten voorstelbaar is geweest. Vanuit hun perspectief zijn de voorschriften die sommigen uit Jeruzalem hen proberen op te dringen vergelijkbaar met werken van de wet uit het geloof dat zij juist hadden afgezworen. Werken om God of de goden gunstig te stemmen. En dat is nu precies het punt in hoofdstuk 2: niet onze prestaties brengen ons bij God. Dan zou Christus voor niets gestorven zijn. Alleen het geloof in het verzoenende werk van Jezus Christus brengt mensen bij God. [voorbeeld van de kerk als gebouw]. Een christen is iemand die niet meer voor zichzelf leeft. Maar voor God. Paulus schrijft het in vers 19 en 20: ikzelf leef niet meer, maar Christus leeft in mij.

9 Echte vrijheid is mogelijk. Een christen is niet iemand die gelooft in regels of principes. Een christen is iemand die gestorven is met Christus. Een christen is iemand die dood is voor de macht van het kwaad. En die met Hem is opgestaan en leeft voor God. Die nieuwe ik leeft zonder angst voor mensen, voor geesten of voor de toekomst. Die nieuwe ik is een bevrijde ik zonder eigenbelang. Niet nodig. In Christus heb je alles al. Hij heeft jou bevrijd uit deze door het kwaad beheerste wereld. Dat uitgangspunt mag het leven van een christen beheersen. Ook dat van Esther en Thijmen. God geeft het hen in de vorm van een belofte. Om vanuit te gaan. Om uit te leven. Van opstaan tot naar bed gaan. Elke dag. Als bevrijde mensen. Tot eer van God in eeuwigheid. [amen]

Galaten 1. Begin van de brief

Galaten 1. Begin van de brief Galaten 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Galatië 1-3 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de provincie Galatië. Allereerst dit: Ik ben niet door mensen aangesteld als apostel,

Nadere informatie

Lezen Galaten 1. Preek. Gemeente van Jezus, Christus, gasten,

Lezen Galaten 1. Preek. Gemeente van Jezus, Christus, gasten, We gaan in de komende tijd stilstaan bij de brief van Paulus aan de Galaten. [dia 1] Hier zie je plaatje van de landstreek Galatië. In het huidige Turkije dus. Er was een grotere Romeinse provincie Galatië,

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, We zijn begonnen aan een bijbelboek dat niet makkelijk is, dat was ook de ervaring van sommigen vorige week, toen ik heb uitgelegd over die schijnapostelen,

Nadere informatie

ambtsdragers mogen hierin voorgaan, door leiding te geven aan het proces waarin Christus gestalte krijgt. Waarin Hij geboren wordt. In ons.

ambtsdragers mogen hierin voorgaan, door leiding te geven aan het proces waarin Christus gestalte krijgt. Waarin Hij geboren wordt. In ons. Preek over Galaten 4:12-20 (Bevestiging ambtsdragers) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, De kern van dit stukje uit de brief van Paulus vind je in vers 19: Christus moet gestalte krijgen.

Nadere informatie

Jezus zei tegen Petrus: "En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders.", vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus

Jezus zei tegen Petrus: En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders., vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus Les 6 voor 11 augustus 2018 Jezus zei tegen Petrus: "En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders.", vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus vervulde die opdracht door naar

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

Galaten 2: 11-21, Ezechiël 36: 26-28, om gerechtvaardigd te worden uit geloof in Christus

Galaten 2: 11-21, Ezechiël 36: 26-28, om gerechtvaardigd te worden uit geloof in Christus 1 Galaten 2: 11-21, Ezechiël 36: 26-28, uit geloof in Christus, je identiteit ligt in God, 29 mei 2016, eerste zondag na Trinitatis, Oostkerk Gemeente, ook wij zijn in Jezus Christus en niet uit werken

Nadere informatie

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Thema: Leven door de Geest: geroepen om vrij te zijn! Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Wie weet wat dit is? straks, aan het einde van de preek zal ik het verklappen. Denk er

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

HET CONCILIE VAN JERUZALEM

HET CONCILIE VAN JERUZALEM HET CONCILIE VAN JERUZALEM Les 8 voor 25 augustus 2018 De heidenen accepteerden het evangelie en dat was een probleem voor sommige joden. Zouden de heidenen niet onder dezelfde regels moeten leven als

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Na votum en zegengroet zullen we voor de Here jubelen in ons lied door met elkaar van Psalm 81 de verzen 1 en 2 te zingen.

Nadere informatie

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, HC zondag 32 en 33 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik vind de vraag van zondag 32, en dan bedoel ik de eerste vraag (86) een beetje raar. Of eigenlijk: wel begrijpelijk maar

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus)

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) 1 PROS GALATAS 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty P A U L O C PAULUS WIE WAS DEZE MAN? Muurschildering van de apostel Paulus in een

Nadere informatie

Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam.

Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam. 1 1 Johannes 4:7-12 Preek 1 Geliefde gemeente, Los zand of heilig vuur? Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam. Het eerste thema was

Nadere informatie

Paulus in actie. In een heilige actie. Gericht op de drie-enige God. Dat is tot eer van God en uitbreiding van Zijn Koninkrijk.

Paulus in actie. In een heilige actie. Gericht op de drie-enige God. Dat is tot eer van God en uitbreiding van Zijn Koninkrijk. Paulus in actie Samenstelling: mevr. H.J. de Jongste en mevr. M. Quist Er is veel over Paulus te schrijven. Over al zijn werk lees je in het Bijbelrooster. Hij schrijft over zijn bezoeken en persoonlijke

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t DOPEN Geloven = dopen Op veel plekken in de bijbel wordt gesproken over dopen. Maar als je onbekend bent met dopen, waar moet je dan beginnen? We hopen dat

Nadere informatie

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof)

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Stel, je bent gaan stappen met een groep. En één van je vrienden is zo dronken als een tor. Als jullie besluiten naar

Nadere informatie

Kolossenzen 1. Begin van de brief

Kolossenzen 1. Begin van de brief Kolossenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Kolosse 1-2 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Kolosse. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Ik schrijf

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Paulus brief aan de Romeinen. #1 voorbereiding

Paulus brief aan de Romeinen. #1 voorbereiding 1 Paulus brief aan de Romeinen #1 voorbereiding Inhoudsopgave Paulus brief aan de Romeinen - #1 voorbereiding... 1 1. Inleiding... 2 2. Thema van de brief... 3 3. De vijf grote thesen van de brief... 4

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek over Galaten 4:21-5:1 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Wie van jullie heeft er wel eens stamboomonderzoek gedaan in de familie? In onze familie heeft iemand dat wel eens

Nadere informatie

Liturgie van 27 juli 2008. Mededelingen Gebed Lied uit het verzameld Liedboek. Thema: Wat bindt ons? naar aanleiding van de brief aan de Galaten

Liturgie van 27 juli 2008. Mededelingen Gebed Lied uit het verzameld Liedboek. Thema: Wat bindt ons? naar aanleiding van de brief aan de Galaten Liturgie van 27 juli 2008 Thema: Wat bindt ons? naar aanleiding van de brief aan de Galaten Medewerking: Kinderoppas : Cynthia van Dam Kindernevendienst : Henriette van Buren Diaken : Ria Verhoeven Ouderling

Nadere informatie

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN?

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? Net zoals er natuurkundige wetten zijn die het leven bepalen zijn er ook een aantal geestelijke wetten die onze relatie met God bepalen. 1. God heeft je lief en wil graag

Nadere informatie

4. Samothrake, Neapolis and Filippi. Handelingen 16:11-40 Nieuwe Gelovigen

4. Samothrake, Neapolis and Filippi. Handelingen 16:11-40 Nieuwe Gelovigen Les 9 voor 1 september 2018 4. Samothrake, Neapolis and Filippi. Handelingen 16:11-40 Nieuwe Gelovigen 5. Thessalonica en Berea. Handelingen 17:1-15 Het bestuderen van de Schriften 1. Syrië and Cilicië.

Nadere informatie

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding -

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding - 1 Johannes - Kringleiderhandeleiding - Beste kringleider, Hieronder vind je per hoofdstuk een aantal aanvullende gedachten bij het kringmateriaal over 1 Johannes. Met name wordt beschreven wat het doel

Nadere informatie

Leven in vrijheid Vraag: Galatenbrief waarin wet t.o.v. genade aan bod komt

Leven in vrijheid Vraag: Galatenbrief waarin wet t.o.v. genade aan bod komt Leven in vrijheid Vraag: Galatenbrief waarin wet t.o.v. genade aan bod komt Zierikzee, 10 september, 1 oktober en 29 oktober 2018 Leven in vrijheid: Galaten 1 en 2 Persoonlijke verdediging Wet en genade

Nadere informatie

3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen

3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen 3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen over jezelf. Nee, jullie moeten bescheiden zijn, en een ander belangrijker vinden dan jezelf. 4 Denk niet alleen aan jezelf, maar zorg

Nadere informatie

2 Petrus 1. Begin van de brief

2 Petrus 1. Begin van de brief 2 Petrus 1 Begin van de brief Petrus groet alle christenen 1 Dit is een brief van Simon Petrus, een dienaar en apostel van Jezus Christus. Aan alle mensen die zijn gaan geloven. Jullie geloof is net zo

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 4, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 4, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Romeinen 4, 23-25 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Gezang 20 : 1 en 6 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Psalm 51 : 3 en 4 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : 6 Zingen :

Nadere informatie

5 Dit is de boodschap die we van Hem gehoord hebben en u bekend maken: dat God licht is en in Hem totaal geen duisternis is.

5 Dit is de boodschap die we van Hem gehoord hebben en u bekend maken: dat God licht is en in Hem totaal geen duisternis is. 1 JOHANNES vertaling dr. A. Dirkzwager 1 Wat er was vanaf het begin, wat we gehoord hebben, wat we met onze ogen gezien hebben, wat we bekeken hebben en onze handen aangeraakt hebben in verband met het

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

Leerstellige verschillen

Leerstellige verschillen Les 7 voor 17 november 2018 Interne conflicten zijn een van de grootste gevaren voor eenheid. De vroege kerk werd geconfronteerd met dit soort conflicten. Ze pakten ze aan en losten ze zodanig op, dat

Nadere informatie

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Wat heb ik aan de wet? (1) - de wet brengt de zonde aan het licht Liturgie 22 januari 2012 - ds. D. Vonck te Houten Votum/ zegengroet Psalm 8:1,3,4 Gebed Lezing

Nadere informatie

U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus bekleed.

U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus bekleed. 1 Bekleden met Dopen is je met Christus bekleden. Galaten 3:27 U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus bekleed. 2 Graf Dopen is met Hem begraven worden, met Hem opstaan

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

[Uitzending 338: Handelingen 15:1 t/m 12]

[Uitzending 338: Handelingen 15:1 t/m 12] [Uitzending 338: Handelingen 15:1 t/m 12] De vorige uitzending sloten we af met de thuiskomst van Paulus en Barnabas in Antiochië. Zij waren weer terug in de stad waar de eerste zendingsreis was begonnen.

Nadere informatie

doop begraaft Romeinen 6:3-11

doop begraaft Romeinen 6:3-11 bevrijdt En ik wil niet, broeders, dat u er geen weet van hebt dat onze vaderen allen onder de wolk waren en allen door de zee zijn gegaan, en dat allen in Mozes get zijn in de wolk en in de zee, en allen

Nadere informatie

Paulus is een Jood. Thema Paulus januari 2011

Paulus is een Jood. Thema Paulus januari 2011 Paulus is een Jood Thema Paulus 1 16 januari 2011 leesteksten uitgedeeld op papier: Handelingen 14:8-20 Handelingen 17:16-34 Handelingen 24:14-15 Handelingen 26:19-23 1 Tessalonicenzen 1:9-10 gesprek wat

Nadere informatie

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015 Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71 dinsdag 2 juni 2015 1 ev. Johannes tot nu toe 1:1-18 Jezus is het Woord: bij God en zelf God 1:19-52 Jezus is het Lam van God discipelen volgen Hem

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

Efeziërs 1. Begin van de brief

Efeziërs 1. Begin van de brief Efeziërs 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Efeze 1 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Efeze. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Jullie horen

Nadere informatie

Liturgie 30 april 2017

Liturgie 30 april 2017 Liturgie 30 april 2017 Welkom en mededelingen Zingen Hemelhoog 617a Tienduizend redenen De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

De Waarheid ten onder houden

De Waarheid ten onder houden De Waarheid ten onder houden Romeinen 1:18-20 R. Brinkman, www.yarah.nl De waarheid ten onder houden Romeinen 1:18-20 (NBG) 18 Want toorn van God openbaart zich van de hemel over alle goddeloosheid en

Nadere informatie

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Doopviering Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Welkom Beste, Wij zijn hier samengekomen om de geboorte te vieren van dit nieuwe leven. Dagelijks worden er kinderen geboren,

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 22 (08-06)

De Bijbel Open 2013 22 (08-06) 1 De Bijbel Open 2013 22 (08-06) Vanmorgen bespreken we een vraag van een luisteraar over de geschiedenis van de Emmausgangers uit Lukas 24. Het gaat om wat twee volgelingen van Jezus meemaakten, toen

Nadere informatie

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Cadeautjes Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Opwekking 32 Dit is de dag, dit is de dag, die de Heer ons geeft, die de Heer ons geeft. Wees

Nadere informatie

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV 36 Laat dan heel het huis van Israël zeker weten dat God Hem tot een Heere en Christus gemaakt heeft, namelijk deze Jezus, Die u gekruisigd hebt. 37 En toen zij dit hoorden, werden zij diep in het hart

Nadere informatie

p1920 Terneuzen, 7/7/19 Thema: Verbonden aan God Gemeente van Christus,

p1920 Terneuzen, 7/7/19 Thema: Verbonden aan God Gemeente van Christus, Thema: Verbonden aan God p1920 Terneuzen, 7/7/19 Liturgie Votum en groet Psalm 108 : 1,2 De Tien Woorden gevolgd door 1 Tessalonicenzen 4,1 Psalm 73 : 9,10 Gebed Gezang 243 : 1,2,3,4 GK Heer, ik kom tot

Nadere informatie

Het Christendom in Rome

Het Christendom in Rome Het Christendom in Rome Paragraaf 1: De weg van het Christendom naar Rome Het Christendom is ontstaan doordat men ging geloven dat jezus uit de dood opstond en de zoons van god was. De laatste woorden

Nadere informatie

De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008

De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008 De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008 Van een van de luisteraars ontving ik een vraag: wat betekent toch die uitdrukking in Openbaring 3: Zie, Ik heb een geopende deur voor u

Nadere informatie

Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars,

Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars, Preek over Johannes 20 vers 18: Ik heb de HEER gezien! Paasfeest 2011 Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars, Hoe zou Jezus eruit zien? Wat denken jullie? Ik heb hier een paar plaatjes

Nadere informatie

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven?

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Menorah 11-02-2018 Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? A B C D E F Om Gods liefde voor de wereld te laten zien. Om mensen tot geloof in Jezus

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade.

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade. - 1 - Werkelijk vrij Wij zijn, zoals Galaten 5:13 het noemt, tot vrijheid geroepen. We zullen achtereenvolgens behandelen: * Geen slaaf meer van de zonde. * Geen slaaf meer van mensen. * Geen slaaf meer

Nadere informatie

In het evangelie openbaart zich dat God enkel en alleen wie geloof als rechtvaardige aanneemt

In het evangelie openbaart zich dat God enkel en alleen wie geloof als rechtvaardige aanneemt Dienstnummer: 1258 zondag: 7e zondag van de herfst, in het licht van Allerheiligen datum: 05-11-2017 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Romeinen 1:16-17, Romeinen

Nadere informatie

VIERENDE GEMEENSCHAP...

VIERENDE GEMEENSCHAP... ... IN EEN BIDDENDE EN VIERENDE GEMEENSCHAP... KEN JIJ DE EN? 7 is al eeuwenlang een heilig getal. De zevende dag bijvoorbeeld is een rustdag. Zo zijn er ook zeven sacramenten, zeven belangrijke momenten

Nadere informatie

De eerste christenen, jaren 30-70

De eerste christenen, jaren 30-70 De eerste christenen, jaren 30-70 Inleiding mannenvereniging, 19-10-2018 Broeders, Dit onderwerp heb ik gekozen omdat ik mij hierin de laatste jaren heb verdiept. Het past bij een boek wat ik aan het schrijven

Nadere informatie

Het evangelie volgens Johannes

Het evangelie volgens Johannes Het evangelie volgens Johannes Gods Zoon komt naar de wereld Gods Zoon was er al in het begin 1 In het begin was Gods Zoon er al. Hij was bij God, en hij was zelf God. 2 In het begin was hij al bij God.

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

Schoongewassen! 1 Kor. 6:10-11

Schoongewassen! 1 Kor. 6:10-11 Schoongewassen! 1 Kor. 6:10-11 10 Houd jezelf toch niet voor de gek! Mensen die met allerlei mannen of vrouwen naar bed gaan, of afgoden aanbidden, of niet trouw zijn aan hun eigen man of vrouw, of mannen

Nadere informatie

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV)

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) Jaarreeks 2: Jaarreeks 2: 1. Door Jezus gezocht Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) 1. Door Jezus gezocht De Mensenzoon is gekomen om te

Nadere informatie

Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono. Vierde zondag door het jaar. De Bergrede

Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono. Vierde zondag door het jaar. De Bergrede Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono Vierde zondag door het jaar De Bergrede De berghelling waar Jezus zijn Bergrede uitsprak. Bovenop de heuvel de kerk van de Bergrede Welkom In het

Nadere informatie

Juli Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag. De uitzending van Barnabas en Saulus. Lezen: Handelingen 12: 23-13

Juli Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag. De uitzending van Barnabas en Saulus. Lezen: Handelingen 12: 23-13 Juli 2015 Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag De uitzending van Barnabas en Saulus Lezen: Handelingen 12: 23-13 God gaat aan het werk. De nieuwe fase in de geschiedenis van de wereld begint in dit

Nadere informatie

MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN

MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN 13-6-2018 1 Overzicht of diepte 10 juni: deel 1: Romeinen 1-5:12 17 juni: deel 2: Romeinen 6-8 24 juni: deel 3: Romeinen 9-16 13-6-2018 2 Vandaag Hoofdstuk 1 t/m 5: 11 1.

Nadere informatie

Deze bijeenkomst gaat over de dubbele betekenis van de doop: je hoort bij God en je hoort bij Zijn gemeente.

Deze bijeenkomst gaat over de dubbele betekenis van de doop: je hoort bij God en je hoort bij Zijn gemeente. Doop: Je bent nooit alleen Leeftijd: 9-12 Thema: dopen, erbij horen, Kerk, rituelen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de dubbele betekenis van de doop: je hoort bij God en je hoort bij Zijn

Nadere informatie

De Geest wil het geluid van God verstaanbaar maken

De Geest wil het geluid van God verstaanbaar maken Lezen: Handelingen 2:1-13 (BGT) Tekst: Handelingen 2:11b Lieve mensen, Vorige week vierden we Pinksteren. Dat is het feest van de Geest. Gods Geest komt op alle mensen. De komende weken vragen we ons af:

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18 - 1 - Johannes 1:1/18 1 In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. De apostel Johannes begint zijn evangelie met dezelfde drie woorden die in Genesis 1 staan, namelijk:

Nadere informatie

Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt!

Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt! Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt! Over dopen Aan dat verlangen geven we als gemeente ook vandaag graag

Nadere informatie

Pasen (de opstanding) En dan in vers 36: De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33

Pasen (de opstanding) En dan in vers 36: De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 - 1 - Pasen (de opstanding) De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 De Heere Jezus had Zich tijdens het avondeten aan de twee Emmaüsgangers als de opgestane Heer geopenbaard.

Nadere informatie

Hij ging, Hij bleef en Hij komt terug

Hij ging, Hij bleef en Hij komt terug Hij ging, Hij bleef en Hij komt terug blok A - nivo 1 - avond 6 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Herhaling vorige week / Romeinen 6:23 19.20 Woordweb afscheid nemen 19.25 Lezen Handelingen

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Handelingen 10: Hokjes, vakjes

Handelingen 10: Hokjes, vakjes Handelingen 10:9-36 - Hokjes, vakjes Hokjes, vakjes, we hebben allemaal vooroordelen over mensen die anders zijn. Petrus heeft ook een vooroordeel, over iedereen die niet Joods is. Hij wordt van zijn vooroordeel

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

VIERDE LES: + DIA1: Het christelijke wereldbeeld is als volgt: God en de wereld is niet hetzelfde. Als Schepper staat Hij aan het begin ervan en gaat

VIERDE LES: + DIA1: Het christelijke wereldbeeld is als volgt: God en de wereld is niet hetzelfde. Als Schepper staat Hij aan het begin ervan en gaat VIERDE LES: + DIA1: Het christelijke wereldbeeld is als volgt: God en de wereld is niet hetzelfde. Als Schepper staat Hij aan het begin ervan en gaat Hij erbovenuit. En tegelijkertijd maakt Hij wel contact

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 15, Morgendienst / Middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 15, Morgendienst / Middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 15, 16-19 Morgendienst / Middagdienst Broeders en zusters, 1. Zingen : Lied 215 : 1-3 2. Schuldbelijdenis door het zingen van Psalm 51 : 4 en 5 3. Genadeverkondiging

Nadere informatie

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 ZONDAG 4 NOVEMBER om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 Ik hoop dat u vandaag een kerkdienst kon bezoeken. Zag u er ook naar uit om broeders en zusters te ontmoeten; of vindt u dat niet

Nadere informatie

Bedenk de dingen die boven zijn.. niet die op de aarde zijn. Johannes 3: 3-6

Bedenk de dingen die boven zijn.. niet die op de aarde zijn. Johannes 3: 3-6 Johannes 3: 3-6 3 Jezus zei: Waarachtig, ik verzeker u: alleen wie opnieuw wordt geboren, kan het koninkrijk van God zien. 4 Hoe kan iemand geboren worden als hij al oud is? vroeg Nikodemus. Hij kan toch

Nadere informatie

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Bedrinkt u niet (5:18a) is duidelijk een opdracht waar we

Nadere informatie

Handelingen 10:9-36 Hokjes, vakjes

Handelingen 10:9-36 Hokjes, vakjes Handelingen 10:9-36 Hokjes, vakjes Hokjes, vakjes, we hebben allemaal vooroordelen over mensen die anders zijn. Petrus heeft ook een vooroordeel, over iedereen die niet Joods is. Hij wordt van zijn vooroordeel

Nadere informatie

Ons is een rijk evangelie toevertrouwd. Bemoedigingen vanuit de Schrift. Jouw rol als leidinggevende

Ons is een rijk evangelie toevertrouwd. Bemoedigingen vanuit de Schrift. Jouw rol als leidinggevende Ons is een rijk evangelie toevertrouwd Bemoedigingen vanuit de Schrift Jouw rol als leidinggevende Wat is jouw ideaal als het gaat over het delen van het evangelie met jouw kinderen, tieners of jongeren?

Nadere informatie

De daden van de vergoddelijkte Augustus, met welke hij de wereld aan het oppergezag van het Romeinse volk onderwierp.

De daden van de vergoddelijkte Augustus, met welke hij de wereld aan het oppergezag van het Romeinse volk onderwierp. Het leven van Jezus 2.0 Preek over Handelingen 1:1-5 [dia 1] Pas kregen we van mijn schoonmoeder een foto. Een foto van vroeger, van het gezin van de opa van mijn schoonmoeders moeder. Er staat geen jaartal

Nadere informatie

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE.

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE. 1 Inleiding Als het erg druk wordt op straat, moet je het verkeer gaan regelen. In de jonge gemeente in de havenstad Korinte was het druk in de samenkomsten: er waren mensen die vol van de Geest allemaal

Nadere informatie

Preek over Markus 8: Broeders, zusters, jong en oud,

Preek over Markus 8: Broeders, zusters, jong en oud, Preek over Markus 8: 27-33 Broeders, zusters, jong en oud, Vandaag gaat het over de belangrijkste vraag die een mens zich maar kan stellen. Het is de vraag die Jezus hier stelt aan zijn vrienden en die

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie