Instructie biertappen voor De Deltabrouwers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Instructie biertappen voor De Deltabrouwers"

Transcriptie

1 Instructie biertappen voor De Deltabrouwers Datum: augustus 2016 uteur: Bert Ton Inhoud 1. Uitrusting 2. Werkwijze tappen 3. Tapkoppen 4. Spoelen van slangen en tapkop 5. Mogelijke opstellingen 6. Slangaansluitingen 7. Koolzuurdruk 8. Drukaflaten en koolzuur bijsuppleren 9. Schoonmaken van fusten 10. Vullen 20L fusten

2 1. Uitrusting De basisuitrusting ziet er als volgt uit. TPZUIL TPKOP TERUGSLG KLEPJE WITTE SLNG P1 REDUCEER BR P2 FUST RODE SLNG TPSTNG B C D CO2 FLES

3 Het fust is voorzien van een tapstang en eindigt boven in de aansluiting voor de tapkop. De aansluiting met de tapkop kan verschillende vormen hebben, afhankelijk van de bierleverancier. (zie hoofdstuk 3). Het bier stroomt dus via deze tapstang totaan afsluiter. an de zijkant van de tapkop zit de aansluiting voor het koolzuur. Hierin bevindt zich een plastic terugslagklepje. Dit klepje zorgt ervoor, dat het bier niet in de koolzuurfles stroomt. Bovenop de vloeistof staat een bepaalde koolzuurdruk. Deze druk is afhankelijk van de temperatuur en van het biersoort. (zie hoofdstuk 7) Meestal is dat ca bar. 2. Werkwijze We bepalen ca 1 week vooraf de druk in het fust. (zie hoofdstuk 8 ) We gaan er dus vanuit, dat de druk in het fust ca 0.5 bar is. - sluit eerst de witte slang aan op afsluiter en op de tapzuil. De slangkoppelingen zijn 5/8. - Sluit een rode slang aan op afsluiter B van het reduceer en op de tapkop. Koppeling eveneens 5/8. Sluit het reduceer aan op de CO2 fles. (steeksleutel 30) Het reduceer is enkel en heeft twee uitgangen. - fsluiter blijft nog gesloten. fsluiter D + B blijft gesloten. - Zet de tapkop op de fustaansluiting ( hoofstuk 3) en druk het handle naar beneden, tot deze gelocked is. Het bier komt nu tot aan afsluiter. - Kontroleer of de tapkraan dicht staat. - fsluiter D aan de koolzuurfles blijft nog dicht. fsluiter B kan open. Kontroleer de druk P1 - Open nu afsluiter. Het bier stroomt nu tot aan de tapkraan. - Zet een emmer en/of bierglas onder de tapkraan. - Begin nu te tappen. Er zal eerst nog wat spoelwater vrijkomen (zie hoofdstuk 4) - Kontroleer hoeveel schuim je in het glas ziet. In het begin zal dat meestal teveel zijn. Kontroleer de koolzuurdruk bij afsluiter B. Dit is nu ook de druk in het fust. Bepaal de insteldruk van het reduceer volgens hoofdstuk Na enige glazen tappen zal de druk in het fust dalen en kunnen we een biertje met normale hoeveelheid schuim tappen. Gaan we verder met tappen, dan zal de druk nog verder dalen en de hoeveelheid schuim verder afnemen. Dan moeten we koolzuur gaan bijsuppleren. - Open afsluiter D (afsluiter B staat reeds open)en stel het reduceer in op ongeveer dezelfde druk P1 als in het fust bij begin tappen. - Kontroleer de hoeveelheid schuim tijdens het tappen. - Stel het reduceer zo weinig mogelijk bij en maak de stappen zo klein mogelijk. Kleine veranderingen werken maar langzaam door. Bij grote veranderingen raak je het spoor snel bijster!! - Dus de hoeveelheid schuim en de koolzuurdruk hebben een belangrijke relatie met elkaar. (Zie ook hoofdstuk 7) - Heb je bij aanvang al te weinig schuim, dan direkt koolzuur bijsuppleren. - De ervaring leert, dat ieder fust verschillend is, vooral als de nagisting met suiker is gedaan. Bij fusten van professionele brouwerijen is dat veel beter voorspelbaar. Zij satureren de fusten met koolzuur en meten dan ook het koolzuurgehalte bij verkoop.

4 3. Tapkoppen De volgende types zijn voor ons van belang: Platte koppen, nl Palm kop. (Type ) De meeste van onze fusten hebben deze kop. Zie Inventarislijst. Ook ons DBF bier valt hieronder.

5 Bavaria kop. (type M) Komt weinig voor. Lijkt erg veel op de Palmkop. Verschil zit hem in het binnenwerk. Naast Bavaria ook gebruikt door La Trappe en Grolsch. Driehoefijzerkop (typeg) Hebben we op voorraad, maar nog nooit gebruikt.

6 Heinekenkop (type S) Bajonet type

7 Keykeg Er is 1 stuks tapkop voor keykegs. Er is een wezenlijk verschil tussen keykegs en gewone fusten. Maakt men bij een gewone fust de tapkop los, dan wordt ook het fust afgesloten, dus en komt niets meer naar buiten. Bij een keykeg is dat niet zo. Dus maak je de tapkop los en er staat nog druk op de keykeg, dan spuit het eruit. Daarom is er op een keykeg tapkop een veiligheidsventiel gemonteerd. Dus eerst de druk eraf laten en daarna pas de tapkop losmaken. 4. Spoelen van slangen en tapkop TPZUIL TPKOP TERUGSLG KLEPJE WITTE SLNG DPTER WTER SLNG SPOEL KOP We spoelen de tapkop en de bierslang altijd door na gebruik van de tapkraan. Ook spoelen we voor het gebruik. De spoelkop heeft een aansluiting voor type S (Heineken). En is dmv een adapter ook geschikt voor type tapkop. Sluit afsluiter en zet de tapkraan dicht. Maak de tapkop los van het fust. Sluit de spoelkop aan op de tapkop. sluit de waterslang aan op de waterkraan. zet een emmer onder de tapkraan. Open afsluiter en de tapkraan. Open de waterkraan en spoel alles goed door.

8 Het is niet nodig om de koolzuuraansluiting op de tapkop af te dichten. Het terugslagklepje zal voorkomen, dat er water uit komt 5. Mogelijke opstellingen Opstelling 1 LGE KOELKST TPZUIL B D C CO2 FLES Hierbij wordt gebruik gemaakt van de lage (witte) koelkast als koeling. In de zijkant is een gat geboord, waar de rode een witte slang doorheen kunnen. De tapzuil staat op een mobiele unit en kan voor transport worden gedemonteerd. Tijdens het DBF wordt deze opstelling gebruiktals apart tappunt, buiten in de voortent. Let erop, dat de tapkop richting afsluiter een bocht van 90 gr maakt. Dit is noodzakelijk ivm de beschikbare hoogte in de koelkast. Niet alle tapkoppen hebben zo n 90 gr bocht. Soms moet er weleens wat omgebouwd worden, dwz onderdelen van andere koppen geleend worden.

9 Deze opstelling gebruiken we ook in de Vroone. lleen wordt dan niet de mobiele unit gebruikt, maar staat de tapzuil op het barblad. De tapzuil staat hier permanent opgesteld. lleen de rechter tapzuil is geschikt voor gebruik, gezien vanaf achterzijde bar. Opstelling 2 KOELER DUBBELE REDUCEER B D C CO2 FLES Hier wordt de zg ronde tapunit gebruikt. De koeling vindt plaats in het vaatje. Deze moet dan ook aangesloten worden op 230 V. We gebruiken dus een dubbel reduceer, twee rode en twee witte slangen. De tapcapaciteit is relatief laag. Op iedere tapkraan zit een zg compensatorkraantje. Hiermee kan de doorstroming groter of kleiner gemaakt worden. (zie hoofdstuk 7) De druk van ieder fust kan hier afzonderlijk worden ingesteld. Dit is altijd handig bij verschillende biersoorten.

10 Opstelling 3 Goederenloods tijdens DBF DUBBELE REDUCEER B D KOELER C CO2 FLES Deze tap staat in de wagon naast de goederenloods. De tapzuilen zitten aangesloten op de koeler. Vanuit de koeler komen twee witte bierslangen, die je op de tapkoppen aansluit. De koolzuurslangen buitenom de koeler aansluiten op de dubbele reduceer. 6. Slangaansluitingen De meest gangbare aansluitingen zijn 3/8 en 5/8. Sommige bedrijven gebruiken voor bier 5/8 en voor koolzuur 3/8. Dit om fouten bij het aansluiten te voorkomen. Bij de Deltabrouwers is alles historisch gebaseerd op 5/8, zowel voor bier als voor koolzuur. Dus opletten bij het aansluiten! Er zijn verloopstukken in de handel. lle koppelingen zijn voorzien van een rubberen ring. Deze wil nog wel eens zoekraken. Een stukje duct tape kan verlies voorkomen. Dus neem reserve ringen mee.

11 7. Koolzuurdruk De druk in het fust is van 2 zaken afhankelijk, nl temperatuur koolzuurgehalte in het bier. Dit is afhankelijk van het biersoort. Een gemiddeld bier bevat ca 2,5 liter CO2 per liter bier (2,5 L/L ) Dit komt overeen met 2,5 * 1,98 = 5 gram CO2 per liter bier. (5 gr/l ) en 2,5 * 1,98 / 10 = 0,5 gewichts % Deze eenheden worden vaak door elkaar gebruikt. In de volgende tabel kan je e.e.a aflezen. gew% CO2 0,43 0,46 0,49 0,55 0,6 druk bar temp grc 0 0,35 0,45 0,54 0,73 0,89 2 0,45 0,55 0,66 0,86 1,03 4 0,56 0,67 0,78 0,99 1,18 6 0,67 0,78 0,9 1,13 1,33 8 0,78 0,91 1,03 1,28 1, ,9 1,04 1,17 1,44 1, ,03 1,17 1,32 1,6 1, ,17 1,32 1,47 1,78 2, ,31 1,47 1,63 1,96 2, ,46 1,63 1,8 2,15 2, ,61 1,8 1,98 2,35 2, ,78 1,07 2,17 2,56 2, ,95 2,16 2,36 2,78 3,12 Met de temperatuur wordt bedoeld, de fusttemperatuur. Dus als het bier 0,49 gew% aan CO2 heeft en de temperatuur van het fust is 4 gr C, dan is de druk 0,78 bar. Is het fust echter niet gekoeld, bv 20 gr, dan is de druk 1,98 bar. Stel, dat we de druk checken bij 20 gr C en we vinden 0,8 bar, dan zal de druk na koeling tot 4 gr C veel te laag zijn en moeten we CO2 gaan bijsuppleren (zie hoofdstuk 8 ) e.e.a. heeft invloed op de gekozen opstelling (hoofdstuk 5) Opstelling 1 Het fust staat in de koelkast en heeft dus een temperatuur van ca 4 gr C. Opstelling 2 en 3 Het bier heeft de omgevingstemperatuur en daarop moet dus ook de druk worden ingesteld.

12 Het kan echter ook zijn, dat het fust is voorgekoeld, zoals bij het DBF gebruikelijk is. Dan dus hiermee rekening houden! Instellen van de koolzuurdruk Stellen we de druk in het fust lager in dan afgelezen in de tabel, dan zal het bier vooral in de bierleiding gaan schuimen en tappen we voornamelijk schuim. Stellen we de druk hoger in, dan zal het bier gaan schuimen, als het uit de tapkraan komt. Stel, dat de CO2 druk veel te hoog is, omdat we teveel suiker voor de nagisting hebben gebruikt of dat het bier niet volledig was uitgegist. ls je dan gaat tappen, zal je heel lang last van veel schuim hebben. Ook als de druk gezakt is, zal je dit blijven houden. Je kunt dan beter vooraf de druk aflaten. (zie hoofdstuk 8) Drukverlies bierslang vanaf afsluiter tot aan tapkraan Stel, dat de druk in het fust 0,78 bar is. De druk bij de tapkraan moet ca 0.13 bar zijn. Dit druk verschil moet overeenkomen met de weerstand van de bierslang van af afsluiter tot aan de tapkraan. Dit kan je berekenen met een aparte Excel sheet. Het komt erop neer, dat de gebruikte bierslang bij opstelling 1 een speciale dunne (compensator)slang is (inwendige diameter 4 mm) Zou dit een grotere diameter hebben, dan zou de druk bij de tapkraan te hoog worden en schuim zal het gevolg zijn. De lengte en diameter van de bierslang is dus belangrijk! Momenteel is de lengte 1,5 m en daar hebben we goede resultaten mee. Bij opstelling 2 zit er aan de tapkraan nog een apart kraantje. Dit noemt men een compensatorkraan. Hiermee kan men (beperkt) de weerstand regelen vanaf afsluiter tot aan de tapkraan.

13 8.Druk aflaten en koolzuur toevoegen Druk aflaten TERUGSLGKLEPJE GEDEMONTEERD TPKOP P1 REDUCEER BR RODE SLNG B D CO2 FLES BINNEN PIJP FUST C - Sluit afsluiter - Voordat we de tapkop aansluiten, draaien we de wartel van de koolzuuraansluiting los en verwijderen we het terugslagklepje. - Sluit rode slang aan op het reduceer bij afsluiter B. Gebruik een (enkel) reduceer met twee uitgangen. - Sluit afsluiter B en C - sluit het reduceer aan op de CO2 fles en houdt afsluiter D gesloten. - sluit de tapkop aan op het fust. Bedenk hierbij, dat er druk op het fust staat! - open afsluiter B Men kan nu de druk P1 aflezen. De druk is afhankelijk van de temperatuur van het fust. (zie ook hoofstuk 7 koolzuur ) Is deze meer dan 1 bar, dan is het verstandig om de druk af te laten. - open afsluiter C totdat de gewenste druk is bereikt. De druk aflaten gaat in stappen. Stel, je laat de druk af van bv 2 naar 0,5 bar. Kijk je de volgende dag weer, dan is de druk niet 0,5 bar maar 1,2 bar. Je moet dan de druk nogmaals aflaten. Dit kan meerdere keren nodig zijn. Dus niet wachten tot de laatste dag, maar ruim van te voren de druk checken.

14 Druk verhogen Stel dat de druk na de hergisting toch te laag is. Dan heb je vrijwel geen schuim, maar een soort limonade. Je kunt dan het beste het fust koelen en dan CO2 bijsuppleren. Werkwijze: ls bij druk aflaten, maar dan - afsluiter C gesloten houden - afsluiter D openen en het reduceer instellen op 1 bar. Deze druk gedurende 24 uur handhaven met koeling. Hoe lager de temperatuur, destemeer CO2 kan het bier opnemen. Dat koelen kan bv in onze lage, witte koelkast. Heb je meerdere fusten met hetzelfde probleem, dan moet je dus steeds bij ieder fust meerder dagen CO2 bijsuppleren. (hadden we bij DBF 2015, gelukkig was het toen buiten 5grC) Het druk verhogen gaat nl ook in stappen, net als bij het druk aflaten. Het zal duidelijk zijn, dat een te lage druk lastiger is op te lossen, dan een te hoge druk. Je kunt dus bij de hergisting beter teveel suiker toevoegen dan te weinig. 9. Schoonmaken fusten We gaan er vanuit, dat de tapstang normaal verwijderd kan worden. Dwz, dat de tapstang is gekraakt. Het zg kraken wordt hier niet beschreven. lle fusten in de opslag zijn normaal te openen. - laat eerst de druk af van het fust door een tapkop aan te sluiten en afsluiter te openen. - verwijder de tapkop en draai de tapstang eruit dmv een pijpentang. Het fust eerst goed omspoelen en alle bierresten verwijderen. Daarna met een chemipro oplossing (warm)vullen. Op de tapstang een tapkop zetten en deze indrukken. Het geheel ook in een chemipro oplossing zetten. Het fust daarna meerdere keren met schoon water naspoelen. De tapstang incl de tapkop in- en uitwendig goed spoelen. De tapstang weer in het fust draaien. Denk om de O-ring! De bovenzijde van de tapstang goed ontsmetten met alcohol en afdekken met wat aluminium folie. Schrijf op de folie: schoon + datum

15 10. Vullen 20L fusten Weeg 3 x 20 gram (kristal)suiker en meng dit met wat water. Kook dit even en laat dit afkoelen. De tapstang goed ontsmetten met alcohol. Draai de tapstang eruit. Zorg, dat de vulslang tot op de bodem reikt. Vul de fust tot bijna onder de vulopening. Voeg de suikeroplossing toe en draai de tapstang er weer in. Kontroleer de O-ring! De tapstang (hand)vast draaien met een pijpentang. De tapstang ontsmetten met alcohol en afdekken met aluminiumfolie.

Instructie biertappen voor De Deltabrouwers

Instructie biertappen voor De Deltabrouwers Instructie biertappen voor De Deltabrouwers Datum: februari 2017 Auteur: Bert Ton Rev: 3 Inhoud 1. Uitrusting 2. Werkwijze tappen 3. Tapkoppen 4. Spoelen van slangen en tapkop 5. Mogelijke opstellingen

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Biertap

Gebruiksaanwijzing Biertap Benodigdheden Biertap Bierkeg (bierkoppeling) Bierslang (wit) Koolzuurfles Koolzuurmeter (manometer) Koolzuurslang (rood) Extra Lekblad Spoelbak Spoelborstel Afschuimer Bakje Afschuimer Glazenreiniger

Nadere informatie

Handleiding droogkoelers

Handleiding droogkoelers Handleiding droogkoelers Droogkoelers van Lindr Droogkoelers 29 september 2018 1 Van harte gefeliciteerd met de aanschaf van uw Lindr biertap! Deze handleiding is een vertaling van de bijgeleverde Engelse/Tsjechische

Nadere informatie

Pressurized Transfer van CCT naar KEG. BrewTalk Brewmaster editie #1 Juni 2019 Haico Terbeek

Pressurized Transfer van CCT naar KEG. BrewTalk Brewmaster editie #1 Juni 2019 Haico Terbeek Pressurized Transfer van CCT naar KEG BrewTalk Brewmaster editie #1 Juni 2019 Haico Terbeek https://www.brewtalk.nl Pressurized Transfer Een van de voordelen van een RVS gistvat of CCT is dat er vaak een

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing bierinstallatie

Gebruiksaanwijzing bierinstallatie Start van de dag Voordat u de dag begint, controleer of alle uitlopen () van de bierkranen schoon zijn. Ondanks dat u de dag ervoor alles hebt gereinigd, is het mogelijk dat tijdens uw afwezigheid toch

Nadere informatie

Wijngaard de Heuvel. Brouwen met BREWFERM Moutextracten omslaat 8 nauw op te volgen stappen:

Wijngaard de Heuvel.  Brouwen met BREWFERM Moutextracten omslaat 8 nauw op te volgen stappen: Brouwen met BREWFERM Moutextracten omslaat 8 nauw op te volgen stappen: 1. Koken 2. Koelen van het wort 3. Giststarter aanmaken en overheveling 4. Gist toevoegen en gisting 5. Controle gisting 6. Lagering

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing tapbuffet

Gebruiksaanwijzing tapbuffet Gebruiksaanwijzing tapbuffet Start van de dag Voordat dat u de dag begint, controleer of alle uitlopen van de bierkranen schoon zijn. Ondanks u de dag ervoor alles hebt gereinigd, is het mogelijk dat tijdens

Nadere informatie

Hoe te werken met KeyKeg fusten

Hoe te werken met KeyKeg fusten Hoe te werken met KeyKeg fusten gebruikers handleiding Slimline 10, 20, 30 liter Baseline 20, 30 liter Inhoudsopgave Hoe te werken met KeyKeg fusten 1. KeyKeg Baseline 2. KeyKeg Slimline 3. Voordelen van

Nadere informatie

Tips & tricks. Tappen

Tips & tricks. Tappen Tappen Tips & tricks HOE ZORG JE ERVOOR DAT JE HET BESTE BIERTJE SERVEERT? WIJ HEBBEN NUTTIGE EN PRAKTISCHE TIPS & TRICKS VAN HORECAEXPERTS VERZAMELD. PRINT ZE UIT EN BESPREEK ZE MET JE PERSONEEL. Tip

Nadere informatie

Presentatie Dutch Craft Beer Conference Carel Molenschot

Presentatie Dutch Craft Beer Conference Carel Molenschot Presentatie Dutch Craft Beer Conference 2019 Carel Molenschot Tapbier in balans met tapinstallatie en omgekeerd Carel Molenschot Inleiding Carel Molenschot - 35 jaar als externe kwaliteitsfunctionaris

Nadere informatie

Controleer de temperatuur in de bierbewaarplaats (rond de 4 C). Fusten dienen 2 dagen vóór aanvang van het evenement te worden voorgekoeld.

Controleer de temperatuur in de bierbewaarplaats (rond de 4 C). Fusten dienen 2 dagen vóór aanvang van het evenement te worden voorgekoeld. TAPTECHNISCHE INFORMATIE OMGAAN MET CO2 TAPINSTRUCTIE (samenvatting) VOORBEREIDING HET TAPPEN koelen het afschuimen afsluiten Koolzuur aansluiten Een fust aanslaan NA EEN EVENEMENT Onderhoud VOORBEREIDING

Nadere informatie

GROHE MINTA TOUCH. installatie instructie

GROHE MINTA TOUCH. installatie instructie installatie instructie Benodigde gereedschappen: Steeksleutel 7 mm Steeksleutel 9 mm Steeksleutel mm Steeksleutel 4 mm Kruiskopschroevendraaier Benodigde materialen: Bevestigingsmaterialen (4) voor de

Nadere informatie

100% 95% Heineken Brouwerijen. 89/89 points SECTIONAL SCORES UW GOED GETAPT SCORE UW GEMIDDELDE SCORE UW GEGEVENS WIJZIGINGEN.

100% 95% Heineken Brouwerijen. 89/89 points SECTIONAL SCORES UW GOED GETAPT SCORE UW GEMIDDELDE SCORE UW GEGEVENS WIJZIGINGEN. UW GOED GETAPT SCORE SECTIONAL SCORES 100% 89/89 points UW GEMIDDELDE SCORE 95% 4 Evaluaties UW GEGEVENS Heineken Brouwerijen Section WIJZIGINGEN This Evaluatie Last Evaluatie +/- Den Helder - Cafe de

Nadere informatie

Handleiding revisie verdamper Koltec VG392 / Necam Mega

Handleiding revisie verdamper Koltec VG392 / Necam Mega Handleiding revisie verdamper Koltec VG392 / Necam Mega 1. Demontage Met de demontage van de verdamper beginnen we met de voorzijde. Draai eerst de 2 korte boutjes die naast de uitgang van de verdamper

Nadere informatie

Handleiding dagelijks gebruik/tips onderhoud

Handleiding dagelijks gebruik/tips onderhoud Handleiding dagelijks gebruik/tips onderhoud Bier Zie ook gebruiksaanwijzing bierinstallatie. Hierin vindt u: Start van de dag Vervangen van een CO2 cilinder Vervangen van een bierfust Doorspoelen van

Nadere informatie

Montage-, gebruikers- en onderhoudshandleiding BDA 04

Montage-, gebruikers- en onderhoudshandleiding BDA 04 Montage-, gebruikers- en onderhoudshandleiding BDA 04 Lees deze handleiding zorgvuldig alvorens de beveiligde diagnosekoppeling BDA 04 te monteren en te gebruiken. Bij het niet naleven van deze handleiding

Nadere informatie

De Wijn deel II. De druiven geplukt toen ze nèt goed rijp waren. Dit proefondervindelijk vastgesteld.

De Wijn deel II. De druiven geplukt toen ze nèt goed rijp waren. Dit proefondervindelijk vastgesteld. De Wijn deel II De druiven geplukt toen ze nèt goed rijp waren. Dit proefondervindelijk vastgesteld. Ontsteeld, gewassen en gekneusd in twee emmers. Een heel subtiele met de neus heerlijk waarneembare

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING HOE TE WERKEN MET KEYKEG FUSTEN

GEBRUIKERSHANDLEIDING HOE TE WERKEN MET KEYKEG FUSTEN GEBRUIKERSHANDLEIDING HOE TE WERKEN MET KEYKEG FUSTEN INHOUDSOPGAVE 1. ALGEMENE INFORMATIE KeyKeg fust 5 Bag-in-Keg principe 6 Voordelen 8 Besparing 9 Milieu 10 2. OPSLAG EN HANDLING 12 INHOUD 3. AANSLUITEN

Nadere informatie

Elke Recoh-drain is voorzien van een sticker met eigen nummer. Deze sticker moet leesbaar blijven. Indien deze niet leesbaar is vervalt de garantie.

Elke Recoh-drain is voorzien van een sticker met eigen nummer. Deze sticker moet leesbaar blijven. Indien deze niet leesbaar is vervalt de garantie. Installatie instructie Recoh-drain RD1-835CW Wij feliciteren u met de aanschaf van de Recoh-drain (Douchegoot-wtw). De Recoh-drain is één van de economisch meest interessante vormen van energiebesparing.

Nadere informatie

Gratis E-book Wijn maken druivenwijnmaken.nl

Gratis E-book Wijn maken druivenwijnmaken.nl Gratis E-book Wijn maken druivenwijnmaken.nl Hoe maak je wijn? Op de volgende pagina s leer je stap voor stap wijn maken van druiven. Zelf doe ik dit nu al 17 jaar, in begin met wisselend succes, maar

Nadere informatie

EcoAir 60. Gebruiksaanwijzing

EcoAir 60. Gebruiksaanwijzing EcoAir 60 Gebruiksaanwijzing Technische specificaties. Algemeen Netspanning: 230V/50Hz Ampère: 16 Wattage: 3000 Afmeting: 515x975x40mm (BxHxD) Gewicht leeg: 42 kg Pompen Aantal: 2x (douche- en afvalwater)

Nadere informatie

Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen

Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Uitvoering 3 Installatie 3 Vullen 5 Starten ( eerste keer) 5 Starten ( normaal gebruik) 5

Nadere informatie

Bediening. Gebruiksklaar maken

Bediening. Gebruiksklaar maken De Isomac Venus is een Italiaanse espressomachine voor thuisgebruik. De machine wordt gemaakt in de buurt van Milaan. De buitenkant is van roestvrij staal. Bovenop bevindt zich een rvs kopjeswarmer/houder.

Nadere informatie

Vijverstolp (11-8-2013) Gerrit van Eijndhoven htpp://www.gerritentiny.nl

Vijverstolp (11-8-2013) Gerrit van Eijndhoven htpp://www.gerritentiny.nl Vijverstolp (11-8-2013) Gerrit van Eijndhoven htpp://www.gerritentiny.nl Voorwoord... 1 Hoe het werkt... 2 Het systeem.... 2 De stolp... 2 De console... 3 De zuigpomp... 4 Onderhoud... 5 Slot... 5 Voorwoord

Nadere informatie

De biertapinstallatie

De biertapinstallatie De biertapinstallatie Voor tapbier het glas bereikt, heeft het al een lange of korte reis afgelegd door de technische installatie. Duidelijk springt de tapkraan in het oog; de rest van de apparatuur, leidingen

Nadere informatie

Gascat Brise Puls Gascat Brise Plus gasdrukregelaar Gebruiksaanwijzing

Gascat Brise Puls Gascat Brise Plus gasdrukregelaar Gebruiksaanwijzing Gascat Brise Puls Gascat Brise Plus gasdrukregelaar Gebruiksaanwijzing INHOUDSOPGAVE 1. Opslag 2. Montagevoorschrift 3. In- en uitbedrijfname 3.1 In- bedrijfname 3.2 Uit- bedrijfname 3.3 Eerste maal in

Nadere informatie

Versie Nederlands

Versie Nederlands NEDERLANDSE INSTALLATIE HANDLEIDING KINETICO DUPLEX COMPACT MODELLEN Waterontharders duplex met geïntegreerd zoutvat / en MiniKB met losse bak Versie Nederlands 2015.2 2020c (EU) 2020c HF / Aquakinetic

Nadere informatie

Snelheidsdrempel TWO-PIECE

Snelheidsdrempel TWO-PIECE Snelheidsdrempel TWO-PIECE Twee elementen! Dus één naad waardoor zand en vuil minder grip hebben en de levensduur verlengd wordt. De flexibele eigenschap is dat het materiaal zich blijvend aanpast aan

Nadere informatie

Handleiding dagelijks gebruik/tips onderhoud

Handleiding dagelijks gebruik/tips onderhoud Handleiding dagelijks gebruik/tips onderhoud Wijn Er zijn verschillende soorten besturingssystemen. Kies bij onderstaande vragen het systeem aan dat u gebruikt, voor de juiste handleiding. Zie ook Soorten

Nadere informatie

Partyverhuur de Wit www.partyverhuurdewit.nl

Partyverhuur de Wit www.partyverhuurdewit.nl Partyverhuur de Wit voor al uw feesten en partijen www.partyverhuurdewit.nl Voor al uw feesten en partijen 1 Inhoud Over ons... 4 Producten... 6 Biertaps... 9 Staan en zitten... 18 Koelen... 22 Opdienen

Nadere informatie

WPT Series 5200 Glas Reparatie Systemen. Reparatie Handleiding Glas Reparatie Standaard Kit WP5200 (220 Volt)

WPT Series 5200 Glas Reparatie Systemen. Reparatie Handleiding Glas Reparatie Standaard Kit WP5200 (220 Volt) WPT Series 5200 Glas Reparatie Systemen Reparatie Handleiding Glas Reparatie Standaard Kit WP5200 (220 Volt) WPT Glas Reparatie Standaard Kit WP5206 (220 Volt) Reparatie Handleiding 5200 / Stand 01.2009

Nadere informatie

Vijverstolp ( ) Gerrit van Eijndhoven htpp://www.gerritentiny.nl

Vijverstolp ( ) Gerrit van Eijndhoven htpp://www.gerritentiny.nl Vijverstolp (30-9-2017) Gerrit van Eijndhoven htpp://www.gerritentiny.nl Voorwoord... 1 Hoe het werkt... 2 Het systeem.... 2 De stolp... 2 De console... 3 De zuigpomp... 4 Je vissen fotograferen... 5 Onderhoud...

Nadere informatie

Patent nr: NL / EP / US 2005/ A1

Patent nr: NL / EP / US 2005/ A1 UltraSieve MIDI Patent nr: NL 1026138 / EP 1593305 / US 2005/0258188-A1 Installatie handleiding Introductie De UltraSieve is een voorfilter om vuildelen uit het water te zeven. De techniek is gebaseerd

Nadere informatie

Handleiding Zelfaanzuigende e-she pomp

Handleiding Zelfaanzuigende e-she pomp 15-11-2016 Versie 2.0 Handleiding Zelfaanzuigende e-she pomp Pagina 1 van 9 blz.1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Uitvoeringen... 3 3. Installatie... 3 4. Inbedrijfstelling... 5 4.1.

Nadere informatie

Installatiegids Delta Ontario Duplex

Installatiegids Delta Ontario Duplex GH Systems bvba Delta water softeners Diependale 24 Serviceadres: Fonteinplein 3 9700 Oudenaarde Tel. 055/457110 Fax. 055/457111 info@ghsystems.be www.ghsystems.be Installatiegids Delta Ontario Duplex

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding CCM Classic Koffer Meetkoffer voor het nauwkeurig bepalen van het vochtpercentage in bouwstoffen volgens de calcium carbid methode. Dryfast Kreekweg 22 NL - 3133 AZ - Vlaardingen

Nadere informatie

Bedrijfsvoorschriften

Bedrijfsvoorschriften 1 Inhoud 2 Inleiding 2 2.1 Gebruiksdoel 2 2.2 Toepassingsgebied 2 2.3 Te ontraden gebruik 2 3 Veiligheid 2 4 Transport en opslag 2 5 Installatievoorschriften 2 5.1 Plaatsing 2 5.2 Inbouw in leidingwerk

Nadere informatie

Installatiegids simplex

Installatiegids simplex Installatiegids simplex Isera Rusela Escalda Het is aan te raden een waterontharder door een gespecialiseerde installateur te laten plaatsen. Ondanks dat de DELTA waterontharder waarschijnlijk de meest

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding CCM Classic Koffer Meetkoffer voor het nauwkeurig bepalen van het vochtpercentage in bouwstoffen volgens de calcium carbid methode. Dryfast Kreekweg 22 NL - 3133 AZ - Vlaardingen

Nadere informatie

Allereerst moeten we natuurlijk de benodigdheden klaarzetten, dus laten we beginnen bij stap 1. Stap 1: het klaarzetten van de benodigdheden:

Allereerst moeten we natuurlijk de benodigdheden klaarzetten, dus laten we beginnen bij stap 1. Stap 1: het klaarzetten van de benodigdheden: Zelf bio-co 2 maken Door: Cichlid Zoals beloofd hier het uitgebreide fotoverslag over het maken van bio co2 in flesformaat. Zoals jullie allemaal weten hebben planten voedingsstoffen nodig. Hoofdzakelijk

Nadere informatie

Hotto boilerkraan plaatsen

Hotto boilerkraan plaatsen Hotto boilerkraan plaatsen Hotto boilerkraan plaatsen Materialen Gereedschap Hotto Quadro kraan Chroom Steeksleutel Hotto Arco kraan RVS Hotto Arco kraan Chroom Hotto Quadro kraan RVS http://bit.ly/29e6suk

Nadere informatie

BARDIENST INSTRUCTIEBOEK TV WESTZAAN

BARDIENST INSTRUCTIEBOEK TV WESTZAAN BARDIENST INSTRUCTIEBOEK TV WESTZAAN 1 Geacht lid van T.V. Westzaan U gaat nu uw dienst vervullen en om u daarbij wat op weg te helpen, hebben wij dit overzicht gemaakt. In dit instructieboek worden stap

Nadere informatie

INSTALLATIE GROHE SENSIA IGS

INSTALLATIE GROHE SENSIA IGS INSTALLATIE GROHE SENSIA IGS 1 INHOUD DOOS 1 1. Besturingskast 2. Installatie instructies 3. Doosje: -4x M12 moer -3/8 t-stuk -tube vet 4. Gevlochten waterslang 4. met kogelkraan 5. Pijpsleutel 19mm 6.

Nadere informatie

Delta Water Softeners Nederland BV De Sonman 27, 5066 GJ Moergestel T : 013 513 35 54 info@dewason.nl www.dewason.nl

Delta Water Softeners Nederland BV De Sonman 27, 5066 GJ Moergestel T : 013 513 35 54 info@dewason.nl www.dewason.nl INSTALLATIEGIDS DELTA ESCALDA DELTA ISERA Delta Water Softeners Nederland BV De Sonman 27, 5066 GJ Moergestel T : 013 513 35 54 info@dewason.nl www.dewason.nl Onderdelen Voorzorgsmaatregelen Installatie

Nadere informatie

Schoonmaakhandleiding

Schoonmaakhandleiding Schoonmaakhandleiding Amalfi Versie: 01-08-2014 Selecta B.V. Koeweistraat 10 4181CD Waardenburg Tel: +31(418) 657 800 www.selectavending.nl Belangrijk Inhoud van de handleiding Deze handleiding voor de

Nadere informatie

HANDLEIDING airco diagnose gereedschap A/C Vloeistof Check artikelnummer: 501175 (complete set)

HANDLEIDING airco diagnose gereedschap A/C Vloeistof Check artikelnummer: 501175 (complete set) HANDLEIDING airco diagnose gereedschap A/C Vloeistof Check artikelnummer: 501175 (complete set) 1.0 Voorwoord 1) Deze handleiding richt zich tot de airco monteur, die door opleiding, of door speciale training,

Nadere informatie

Bier. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Wat is bier?

Bier. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Wat is bier? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over een drank die men in de horeca veel schenkt of tapt, namelijk bier. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: de grondstoffen

Nadere informatie

A Original-Gebrauchsanleitung V1/0516

A Original-Gebrauchsanleitung V1/0516 6L A100268 Original-Gebrauchsanleitung V1/0516 NL/B Technische gegevens Naam Nr art.: Uitvoering: Afmetingen: Gewicht: Thermische pannen set 6L A100268 De set bestaat uit: pan met glazen deksel, thermische

Nadere informatie

Instructies voor de overgang naar tubeless

Instructies voor de overgang naar tubeless Instructies voor de overgang naar tubeless Wat u nodig heeft, voordat u begint: Een fietswiel (van een mountainbike, cyclocross) met band Een conversieset - "Stan's NoTubes Conversion Kit Een veiligheidsbril

Nadere informatie

ZONNEBOILER INSTALLATIE - INSTRUCTIE. voor een collector gemonteerd op panlatten.

ZONNEBOILER INSTALLATIE - INSTRUCTIE. voor een collector gemonteerd op panlatten. ZONNEBOILER INSTALLATIE - INSTRUCTIE. voor een gemonteerd op panlatten. Leverancier van alternatieve oplossingen voor water, warmte comfort en stroom Tel: 058-288 47 39 / Fax 058-288 92 98 PLAATSING VAN

Nadere informatie

DELTA WATER ENGINEERING V09/2014/P1

DELTA WATER ENGINEERING V09/2014/P1 Delta Water Engineering V09/2014/P1 INSTALLATIEGIDS MORAVA 1. Onderdelen: 1. BYPASS 8. INSTELLING RESTHARDHEID 2. KLEPPENHUIS 9. INSTELLING INKOMENDE HARDHEID 3. HARSTANK 10. NAAR PEKELKLEP 4. CONTAINER

Nadere informatie

Handleiding. Zelf installatie

Handleiding. Zelf installatie Handleiding Zelf installatie Stroomvereisten spas met een Balboa GS of GL systeem > 2008 (met 3 fase aansluiting): 1x 220 volt 16 amp. C karakteristiek: (1x fase, 1x nul en aarde) (verwarming schakelt

Nadere informatie

Plaatsing Clark antennemast op Landrover 90

Plaatsing Clark antennemast op Landrover 90 Plaatsing Clark antennemast op Landrover 90 Datum : mei juli 2008 Merk mast : Clark Gekocht bij : Landrover Paginamarkt Via de Landrover Startpagina / markt kwam ik in het bezit van een zoveelste hands

Nadere informatie

Installatie handleiding

Installatie handleiding www.home-appliance.nl JAN07v1/SCH www.home-appliance.nl JAN07v1/SCH Installatie handleiding voorwoord Gefeliciteerd met de aankoop van uw airconditioning. Wanneer u de volgende stappen nauwkeurig volgt

Nadere informatie

Installatiegids duplex

Installatiegids duplex Installatiegids duplex Garona Mosela Morava Het is aan te raden een waterontharder door een gespecialiseerde installateur te laten plaatsen. Ondanks dat de DELTA waterontharder waarschijnlijk de meest

Nadere informatie

KRUPS F380. Gebruiksaanwijzing

KRUPS F380. Gebruiksaanwijzing KRUPS F380 Gebruiksaanwijzing 1 2 3 4 5 6 max. 30 cm 7 8 9 max. 3 /4 10 11 12 13 14 15 Nederland Veiligheidsvoorschriften Dit apparaat dient aangesloten te worden op een geaard stopcontact. Het voltage

Nadere informatie

Uitdeukset hydraulisch 4 ton Handleiding

Uitdeukset hydraulisch 4 ton Handleiding Uitdeukset hydraulisch 4 ton 9706155 Handleiding Gebruiksaanwijzing en onderdelenlijst Lees voor uw eigen veiligheid de instructies, voor gebruik, goed door. Nummer Omschrijving Aantal 1 Kunststof kist

Nadere informatie

nederlands Installatie manual NEDERLANDS Installatie instructie Hydraulische stuursystemen Buitenboordmotor-Hekdrive-binnenboord

nederlands Installatie manual NEDERLANDS Installatie instructie Hydraulische stuursystemen Buitenboordmotor-Hekdrive-binnenboord Installatie instructie Hydraulische stuursystemen Buitenboordmotor-Hekdrive-binnenboord nederlands www.steeringgear.nl 1 Inhoud Inhoud van de set... 3 1-Installatie van de pomp opbouw... 5 2 installatie

Nadere informatie

Zie achterzijde voor bijkomende informatie HET GEBRUIK VAN EEN PORTABLE

Zie achterzijde voor bijkomende informatie HET GEBRUIK VAN EEN PORTABLE HET GEBRUIK VAN EEN PORTABLE Vul de portable kort voordat u weg gaat. Vloeibare zuurstof verdampt. Als u de gevulde portable niet gebruikt, zal deze toch in ongeveer 24 uur leeglopen. 1. Zorg er altijd

Nadere informatie

Gebruikshandleiding Nitraat-/Fosfaat filter

Gebruikshandleiding Nitraat-/Fosfaat filter Gebruikshandleiding Nitraat-/Fosfaat filter Categorie: Waterwaarden en filtratie Werkingsprincipe Nitraat in het aquarium ontstaat door bacteriële omzetting van organische stoffen, zoals voedselresten

Nadere informatie

Introductie. Vuildeeltjes en water. Vuildeeltjes. Water. In de praktijk gaat dat als volgt:

Introductie. Vuildeeltjes en water. Vuildeeltjes. Water. In de praktijk gaat dat als volgt: UltraSieve Gebruiksaanwijzing Introductie De UltraSieve is een voorfilter om vuildelen uit het water te zeven. De techniek is gebaseerd op de zeefbocht. Een zeefbocht bestaat uit honderden scherpe driehoekige

Nadere informatie

Installatiehandleiding Scale Control. Lees voor het installeren eerst deze handleiding

Installatiehandleiding Scale Control. Lees voor het installeren eerst deze handleiding Installatiehandleiding Scale Control Lees voor het installeren eerst deze handleiding Inleiding De werking van de Quooker Scale Control De Scale Control reduceert de hardheid van het water om zo kalkophoping

Nadere informatie

Servicevoorschrift Pagina 1 van 6 Test- en hervulhandleiding

Servicevoorschrift Pagina 1 van 6 Test- en hervulhandleiding Servicevoorschrift Pagina 1 van 6 Servicevoorschrift Pagina 2 van 6 Nr. Omschrijving S 2 DF 1 Borgpen 142 101 2. Drukindicator 501 816 3. Spindel met O-ring 142 082 4. Ventiel met 140 435 bevestigingsmoer

Nadere informatie

Draaiboek NK biertappen voorwedstrijden

Draaiboek NK biertappen voorwedstrijden Draaiboek NK biertappen voorwedstrijden Inhoud Afspraken voorwedstrijden...2 Wedstrijdorganisatoren...2 Ambassadeur...2 Digitaal ondersteuningspakket...2 Tapbenodigdheden...2 Contact Brouwerijen...3 Annuleren

Nadere informatie

Reparatievoorschriften Demonteren van het CF500 besturingsventiel

Reparatievoorschriften Demonteren van het CF500 besturingsventiel NL Reparatievoorschriften Demonteren van het CF500 besturingsventiel NL Demonteren van het CF500 besturingsventiel U heeft van Cargo Floor een besturingsventiel ontvangen ter uitwisseling van een defect

Nadere informatie

MEUBELSLOTEN (LOCKERSLOTEN) TC-LS100 LS100.130214 VERGRENDELINGEN. t 088 500 2800 f 088 500 2899 13

MEUBELSLOTEN (LOCKERSLOTEN) TC-LS100 LS100.130214 VERGRENDELINGEN. t 088 500 2800 f 088 500 2899 13 MEUBELSLOTEN (LOCKERSLOTEN) MODELLEN LS100ZA, LS100ZB, LS100ZC, LS100ZD, LS100WA, LS100WB, LS100WC, LS100WD 1. INHOUDSOPGAVE 1 Inhoudsopgave 2 Bedieningselement 3 Slot met bevestigingsmaterialen 4 Installatie

Nadere informatie

Handleiding rookgascondensor INHOUDSOPGAVE: WERKING. 1.1 Algemeen 1.2 Werking INSTALLATIE

Handleiding rookgascondensor INHOUDSOPGAVE: WERKING. 1.1 Algemeen 1.2 Werking INSTALLATIE Handleiding rookgascondensor INHOUDSOPGAVE: WERKING 1.1 Algemeen 1.2 Werking INSTALLATIE 2.1 Aflevering 2.2 Voorschriften 2.3 Opstelling 2.4 Montage beveiligingen 2.5 Montage rookgasafvoer 2.6 Montage

Nadere informatie

Flexibels : C.V. & sanitair

Flexibels : C.V. & sanitair Flexibels : C.V. & sanitair Sanutal beschikt over de nodige machines om flexibele slangen voor sanitair en verwarming te produceren. Deze productie laat ons toe een volledig en hoogwaardig gamma uit voorraad

Nadere informatie

Handleiding HAMA Reparatiepistool GR1500

Handleiding HAMA Reparatiepistool GR1500 Handleiding HAMA Reparatiepistool GR1500 Gebruikersinstructies HAMA Reparatiepistool GR1500 HAMA Nijverheidsstraat 5 7482 GZ Haaksbergen t. 0535730000 f. 0535730001 www.hama.nl info@hama.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

De koeling van de motor.

De koeling van de motor. . AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 Inleiding Door de verbranding van brandstof in de motor (= werkslagen) ontstaan zeer hoge temperaturen. ( ± 2000 C.) Deze temperatuur moet worden teruggebracht

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Watergekoelde CO2 Generator

Gebruiksaanwijzing Watergekoelde CO2 Generator Gebruiksaanwijzing Watergekoelde CO2 Generator Waarschuwing vooraf: Dit is een open aardgastoestel dat volgens alle geldende regels aangesloten en gebruikt moet worden. Hoewel er alles aan gedaan is d.m.v.

Nadere informatie

PLAATS OF VERWIJDER DE POMPELEMENTEN ALLEEN BIJ EEN STILSTAANDE POMP

PLAATS OF VERWIJDER DE POMPELEMENTEN ALLEEN BIJ EEN STILSTAANDE POMP PLAATS OF VERWIJDER DE POMPELEMENTEN ALLEEN BIJ EEN STILSTAANDE POMP Demonteren van het pompelement: De getallen tussen haakjes verwijzen naar de nummers op de onderdelentekening 1. Koppel de leiding los

Nadere informatie

Servicevoorschrift Pagina 1 van 6 NL S019-FLN S 6 DN eco Uitgave 08/2008 NEN 2559

Servicevoorschrift Pagina 1 van 6 NL S019-FLN S 6 DN eco Uitgave 08/2008 NEN 2559 Servicevoorschrift Pagina 1 van 6 Servicevoorschrift Pagina 2 van 6 Tek.nr. S 6 DN eco 1 Borgpen 142 101 2. Drukindicator 501 817 3. Spindel met 142 082 0-Ring 4. Ventiel met 140 423 zeskant moer 5. 0-Ring

Nadere informatie

Difrax magnetronsterilisator

Difrax magnetronsterilisator Difrax magnetronsterilisator Je wilt het beste voor je baby, daar is hygi ne een belangrijk onderdeel in. Met de Difrax magnetronsterilisator worden schadelijke bacteri n binnen enkele minuten gedood.

Nadere informatie

Leidingreparatie en -onderhoud

Leidingreparatie en -onderhoud Leidingreparatie en -onderhoud Uitgebreide keuze bij één leverancier. Uniek duurzaam ontwerp. Betrouwbare prestaties en snel. Type Aantal modellen Pagina Druktestpompen 2 9.2 Pijpbevriezers 2 9.3 Ontkalkingspompen

Nadere informatie

928 Tech Talk: Remvloeistof verversen bij een 928 (by Theo Jenniskens)

928 Tech Talk: Remvloeistof verversen bij een 928 (by Theo Jenniskens) 928 Tech Talk: Remvloeistof verversen bij een 928 (by Theo Jenniskens) Alweer het zesde deel van een serie tech talks, en deze keer gaat het weer over regulier onderhoud: Remvloeistof vervangen. Het vervangen

Nadere informatie

Installatiehandleiding plaatsen van twee zonnecollectoren op een schuindak

Installatiehandleiding plaatsen van twee zonnecollectoren op een schuindak Installatiehandleiding plaatsen van twee zonnecollectoren op een schuindak 1) Neem de arbo-voorschriften in acht, plaats bij voorkeur een in hoogte verstelbare steiger met valbeveiliging op de werkruimte.

Nadere informatie

Boren, Tappen & Full-Flow Filter Tech

Boren, Tappen & Full-Flow Filter Tech Boren, Tappen & Full-Flow Filter Tech (7/24/2002) Het boren en tappen van ALLE oliekanalen in het VW carter is iets wat IEDEREEN die een motor bouwt zou moeten doen! Het is een relatief simpel werkje:

Nadere informatie

5, waar gaat dit hoofdstuk over? 1.2 stoffen bij elkaar: wat kan er gebeuren? Samenvatting door een scholier 1438 woorden 31 maart 2010

5, waar gaat dit hoofdstuk over? 1.2 stoffen bij elkaar: wat kan er gebeuren? Samenvatting door een scholier 1438 woorden 31 maart 2010 Samenvatting door een scholier 1438 woorden 31 maart 2010 5,6 15 keer beoordeeld Vak Scheikunde Scheikunde Hoofdstuk 1 stoffen bij elkaar 1.1 waar gaat dit hoofdstuk over? Als je 2 stoffen bij elkaar doet

Nadere informatie

Reservoir PRO3-VAQ PRO7-VAQ

Reservoir PRO3-VAQ PRO7-VAQ Installatiehandleiding VAQ Lees voor het installeren eerst deze handleiding Inleiding De werking van de Quooker Het Quooker-systeem bestaat uit een klein reservoir onder het aanrecht dat aangesloten is

Nadere informatie

PAMLOCK trekvaste verbinding

PAMLOCK trekvaste verbinding Pagina 1 van 1 versie 01-12-2004 PAMLOCK trekvaste verbinding Kogelvergrendeling in borgkamer Conformator Borgring STANDARD rubberring Lasril De PAMLOCK trekvaste verbinding STD-Pk is ontworpen voor twee

Nadere informatie

Geachte lezer, Omdat Visser s installatiebedrijf u graag langdurig van u sanitair wil laten genieten, hebben wij dit boekje samengesteld.

Geachte lezer, Omdat Visser s installatiebedrijf u graag langdurig van u sanitair wil laten genieten, hebben wij dit boekje samengesteld. Geachte lezer, Waarschijnlijk heeft u net uw nieuwe huis betreden. Om u optimaal te laten genieten van uw sanitair heeft Visser s installatiebedrijf in de bouwfase zijn uiterste best gedaan om uw sanitair

Nadere informatie

Schoonmaakhandleiding

Schoonmaakhandleiding Schoonmaakhandleiding Cremona Espresso Versie: 01-08-2014 Selecta B.V. Koeweistraat 10 4181CD Waardenburg Tel: +31(418) 657 800 www.selectavending.nl Algemene informatie Belangrijk Inhoud van de handleiding

Nadere informatie

Schoonmaakhandleiding

Schoonmaakhandleiding Schoonmaakhandleiding Business Line 200 Versie: 01-08-2014 Selecta B.V. Koeweistraat 10 4181CD Waardenburg Tel: +31(418) 657 800 www.selectavending.nl Belangrijk Inhoud van de handleiding Deze handleiding

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Nestbare vaten

Gebruiksaanwijzing Nestbare vaten Gebruiksaanwijzing Nestbare vaten Oktober 2014 Wassen Onderstaand wasvoorschrift is van toepassing op het reinigen van alle CurTec verpakkingen die zijn vervaardigd uit polyethyleen en polypropyleen. De

Nadere informatie

Byzoo Sous Vide Hippo

Byzoo Sous Vide Hippo Byzoo Sous Vide Hippo handleiding 220-240V, 50Hz 800W BELANGRIJKE VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN LEES ALLE INSTRUCTIES VOOR GEBRUIK EN BEWAAR VOOR TOEKOMSTIGE REFERENTIE 1 Lees alle instructies zorgvuldig voor

Nadere informatie

Handleiding Hogedrukpan VOS-13000

Handleiding Hogedrukpan VOS-13000 Handleiding Hogedrukpan VOS-13000 7 8 9 10 11 12 5 1 13 3 2 6 4 Binnenzijde container: 14 15 16 17 Onderdelen van uw hogedrukpan 1. Handgreep 2. Veiligheidsventiel (met slang) 3. Overdrukventiel 4. Druk/temperatuurmeter

Nadere informatie

MTCV- Multifunctioneel Thermostatisch Circulatieventiel

MTCV- Multifunctioneel Thermostatisch Circulatieventiel MTCV- Multifunctioneel Thermostatisch Circulatieventiel MTCV standaard uitvoering MTCV met thermostatische desinfectiemodule en thermometer MTCV met elektrische desinfectiemodule en temperatuuropnemer

Nadere informatie

Alu ceder tuinschuurtjes

Alu ceder tuinschuurtjes Alu ceder tuinschuurtjes OPBOUW INSTRUCTIE CEDER TUINHUISJE VOORWOORD Uw keuze voor dit tuinhuisje uit de ceder collectie is de juiste geweest. Een onderscheidend, onderhoudsvrij en eenvoudig op te bouwen

Nadere informatie

Eerbeckse Dorpsbrouwerie

Eerbeckse Dorpsbrouwerie Eerbeckse Dorpsbrouwerie Mijn naam is Koos van der Velde. Ik woon met vrouw en kinderen in Eerbeek. Ik ben 44 jaar oud en overdag werkzaam als bedrijfsleider bij een Electro Technisch installatiebureau.

Nadere informatie

Zehnder ComfoFond-L Aardwarmtewisselaar met gesloten water-glycolcircuit

Zehnder ComfoFond-L Aardwarmtewisselaar met gesloten water-glycolcircuit Belangrijke eigenschappen Aardwarmtewisselaar voor gebruik in combinatie met balansventilatie-units met warmterecuperatie (type ComfoD 350, 450 en 550 Luxe) Onttrekt energie uit de bodem via ondergrondse

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing HEETWATERAPPARAAT HEETWATERAPPARAAT HWA 20

Gebruiksaanwijzing HEETWATERAPPARAAT HEETWATERAPPARAAT HWA 20 Gebruiksaanwijzing HEETWATERAPPARAAT NL HEETWATERAPPARAAT HWA 20 1 HWA 20 2 3 5 4 4 Fig. 1 GEBRUIKSAANWIJZING (NEDERLANDS) Lees deze gebruiksaanwijzing aandachtig, voor een goed en veilig gebruik van het

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding LT-2008.02 Limo-konijn Leeftijd: 2 tot 14 Transportmaat: 50-70-90 cm Gewicht: 16 kg. Vermogen: 250watt Spanning: 230 volt Lees voor het opzetten en gebruiken van het speeltoestel

Nadere informatie

Montage-, gebruikers- en onderhoudshandleiding BDA 04

Montage-, gebruikers- en onderhoudshandleiding BDA 04 Montage-, gebruikers- en onderhoudshandleiding BDA 04 Lees deze handleiding zorgvuldig alvorens de beveiligde diagnosekoppeling BDA 04 te monteren en te gebruiken. Bij het niet naleven van deze handleiding

Nadere informatie

Installatieaanwijzing Weegtafel

Installatieaanwijzing Weegtafel KERN & Sohn GmbH Ziegelei D-72336 Balingen E-mail: info@kern-sohn.com Installatieaanwijzing Weegtafel KERN YPS-0 Versie 2.5 0/20 NL Tel.: +49-[0]7433-9933-0 Fax: +49-[0]7433-9933-49 Internet: www.kern-sohn.com

Nadere informatie

Algemene montage-instructie van het ATON B100RV-VW zonne-energie systeem- VOORL.

Algemene montage-instructie van het ATON B100RV-VW zonne-energie systeem- VOORL. 1 Algemene montage-instructie van het ATON B100RV-VW zonne-energie systeem- VOORL. 1. Algemeen. De basis van het systeem is een 100 liter boiler met daarop gemonteerd een pompunit en een regeling. Deze

Nadere informatie

Snelheidsdrempel ONE-PIECE

Snelheidsdrempel ONE-PIECE Snelheidsdrempel ONE-PIECE Geen losse elementen! Dus géén naden of kieren, waardoor zand en vuil minder grip hebben en de levensduur verlengd wordt. De flexibele eigenschappen van het materiaal past zich

Nadere informatie

BESTEKOMSCHRIJVING: Pole Cone 80 LSBLW-NL1 (BB21) 130 mm.

BESTEKOMSCHRIJVING: Pole Cone 80 LSBLW-NL1 (BB21) 130 mm. BESTEKOMSCHRIJVING: Pole Cone 80 LSBLW-NL1 (BB21) 130 mm. De flexibele, overrijdbare verkeerspaal heeft een diameter van 130 mm en een hoogte van 800 mm. Na te zijn overreden komt de paal volledig terug

Nadere informatie

AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK

AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK Let erop dat de schakelaar op 0 (uit) staat voordat u het snoer op de wandcontactdoos aansluit. Laat de stekker niet in het stopcontact wanneer de koffiemachine

Nadere informatie

Showersave. QB1-21D QB1-21D-HE (High Efficient) (dubbele douchepijp wtw) Installatiehandleiding

Showersave. QB1-21D QB1-21D-HE (High Efficient) (dubbele douchepijp wtw) Installatiehandleiding Showersave QB1-21D QB1-21D-HE (High Efficient) Installatiehandleiding Inhoudsopgave Pagina 1.0 Algemeen 2 1.1 Beschrijving van de warmtewisselaar 2 1.2 Veiligheid en Legionella 2 1.3 Onderhoud en reiniging

Nadere informatie