geheimen van online zelfverdediging

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "geheimen van online zelfverdediging"

Transcriptie

1 geheimen van online zelfverdediging DR. Marc

2 INHOUD Laat je niet belazeren! ➊ Houd uw beveiligingscodes geheim. ➋ Zorg ervoor dat uw bankpas nooit door een ander gebruikt wordt. ➌ Zorg voor een goede beveiliging van de apparatuur die u gebruikt voor uw bankzaken. ➍ Controleer uw bankrekening. ➎ Meld incidenten direct aan de bank en volg aanwijzingen van de bank op. Voor Marga Hang op! Klik weg! Bel uw bank!

3 INLEIDING Internetcriminelen proberen op slinkse wijze toegang te krijgen tot uw bankrekening Als u geld overmaakt, wilt u zeker weten dat dit naar de juiste rekening gaat. En dat het bedrag dat u overmaakt, ook echt het bedrag is dat wordt afgeschreven. Ook wilt u er zeker van zijn dat er niemand meekijkt als u online geld overmaakt. Helaas is dat niet altijd het geval... Internetcriminelen verzinnen steeds nieuwe manieren om uw computer te kraken en uw persoonlijke codes te ontfutselen. Met mijn boek Geheimen van online zelfverdediging weet u waar u op moet letten. Ik leer u hoe u zich zo goed mogelijk beschermt tegen internetcriminelen. Met praktische tips waar u direct iets mee kunt. Ook leest u wat u moet doen als u iets verdachts ziet. Banken doen enorm hun best. 24 uur per dag zijn experts bezig met het veilig houden van de banksystemen. Verdachte websites worden opgespoord en ontmanteld. Er zijn ook dingen die uw bank niet doet. Naar uw inloggegevens vragen bijvoorbeeld. Let dus altijd goed op met wie u te maken heeft! De banken hebben 5 principes voor veilig internetbankieren opgesteld. Lees ze door en volg ze op. En als er iets verdachts gebeurt: Hang op! Klik weg! En bel uw bank!

4 1 Houd uw **** beveiligingscodes geheim Als u zelf een beveiligingscode kunt kiezen, zorg dan dat die niet gemakkelijk te raden is. Kies bijvoorbeeld geen geboortejaar, naam van een familielid of postcode. Zorg ervoor dat niemand kan meekijken als u uw beveiligingscodes intikt. Het gaat hier niet alleen om uw pincode, maar ook om alle andere codes die u moet gebruiken om elektronische betalingen te doen en/of gebruik te maken van internet- en mobielbankieren. Geef nooit een beveiligingscode door per telefoon, of op een andere wijze dan de bank u heeft voorgeschreven. Dat geldt ook als u telefonisch, per of persoonlijk door iemand wordt benaderd die aangeeft medewerker van de bank te zijn. De bank zal u op deze wijze nooit om beveiligingscodes vragen. Checklist Iemand van uw bank zal NOOIT vragen om uw PIN of inlogcodes voor online bankieren! Zorg ervoor dat beveiligingscodes nooit aan een ander bekend kunnen worden. Beveiligingscodes zijn niet alleen de pincode die u in combinatie met de bankpas gebruikt. Het zijn ook alle andere codes die u moet gebruiken om elektronische betalingen te doen en/of gebruik te maken van interneten mobielbankieren. Dat kunnen bijvoorbeeld de codes zijn die een door de bank verstrekte codecalculator aangeeft. Uw beveiligingscodes zijn strikt persoonlijk. Geef ze nooit aan anderen, zelfs niet aan uw eigen partner. U mag uw beveiligingscodes alleen zelf gebruiken. U moet dat doen op de manier die de bank aangeeft. Schrijf of sla de codes niet op. Of, als het echt niet anders kan, alleen in een voor anderen onherkenbare vorm die alleen door uzelf is te ontcijferen. Bewaar in dit geval versleutelde informatie niet bij uw bankpas of bij apparatuur waarmee u uw bankzaken regelt. LET OP! DIT IS WAT ZE DOEN: Hang Op! U benaderen om uw bankrekening om te zetten naar IBAN Ongevraagd bellen om uw gegevens te controleren Bellen om een verkeerde betaling te annuleren Mailen dat uw internetbankier-account afgesloten wordt als u niet reageert Klik weg! Bel uw bank!

5 2 3 Zorg ervoor dat uw bankpas nooit door een ander apparatuur die u gebruikt gebruikt wordt Zorg voor een goede beveiliging van de voor uw bankzaken Checklist Houd uw bankpas in de gaten! Laat u niet afleiden als u de bankpas gebruikt en controleer of u uw eigen bankpas daarna terugkrijgt. Berg de bankpas altijd op een veilige plaats op en zorg ervoor dat u hem niet gemakkelijk kunt verliezen. Controleer regelmatig of u de bankpas nog in uw bezit heeft. LET OP! DIT IS WAT ZE DOEN: Uw pincode afkijken en daarna uw tas of bankpas rollen. Wees alert als u geld uit de muur haalt, een treinkaartje koopt of bij een parkeerautomaat staat. Let extra goed op als mensen u aanspreken als u nét uw pas heeft gebruikt! Soms ruilen internetcriminelen ongemerkt uw pas om. Controleer dus altijd of u uw eigen pas nog in bezit heeft. NB! Kunt u door medische of andere omstandigheden zelf geen geld opnemen of betalingen verrichten? Informeer uw bank, deze heeft hier oplossingen voor. Checklist Gebruik altijd recente updates voor uw software en browser. En installeer een virusscanner. Zorg dat de geïnstalleerde software op de apparatuur, zoals computer, tablet en/of smartphone, die u voor het regelen van uw bankzaken gebruikt, is voorzien van actuele (beveiligings) updates. Geïnstalleerde software is bijvoorbeeld het besturingssysteem en beveiligingsprogramma s, zoals een virusscanner en een firewall. Installeer geen illegale software. Beveilig de toegang tot de apparatuur die u gebruikt voor het regelen van uw bankzaken met een toegangscode. Zorg er daarnaast voor dat door de bank verstrekte toepassingen op de apparatuur die u gebruikt voor het regelen van uw bankzaken niet door onbevoegden kunnen worden gebruikt. Log altijd uit als u klaar bent met het regelen van uw bankzaken.

6 Meer weten over anti-virussoftware en firewalls? Een firewall beschermt uw computer extra tegen hackers. Controleer zelf of er een firewall is opgenomen in uw besturingssysteem of anti-virussoftware. Kijk voor meer informatie op de website van uw bank, veiligbankieren.nl of digibewust.nl. 4 Controleer uw bankrekening Check regelmatig uw rekeningoverzicht. Ziet u een vreemde afschrijving? Bel uw bank! Controleer altijd zo spoedig mogelijk uw elektronische of papieren rekeninginformatie of u transacties ziet waarvoor u geen toestemming heeft gegeven. Doe dit in ieder geval elke twee weken als de bank voor u elektronische rekeninginformatie ter beschikking stelt. Als u alleen rekeninginformatie op papier ontvangt, controleer deze dan in ieder geval binnen twee weken na ontvangst. Als er schade voor de bank ontstaat doordat het voor u enige tijd onmogelijk is geweest uw rekeninginformatie te controleren, dan kan de bank u vragen aan te tonen dat dit in alle redelijkheid niet mogelijk was. BOEVEN ZIJN HET! DIT IS WAT ZE DOEN: Uw rekening kan op verschillende manieren misbruikt worden. Allereerst kan er ingebroken worden en geld van uw rekening worden afgeschreven. Ook kan uw rekening gebruikt worden als tussenstation. Check daarom regelmatig uw bij- en afschrijvingen. Let op! Internetcriminelen kunnen ook geld op uw rekening storten en u vragen dit over te boeken naar een andere rekening. Niet doen! Terwijl u het misschien niet weet, bent u strafbaar zodra u het geld doorsluist.

7 5 Checklist Meld incidenten direct aan de bank en volg aanwijzingen van de bank op Is uw smartphone gestolen? Bel uw bank! Neem in de volgende gevallen in elk geval direct met de bank contact op: U heeft uw bankpas niet meer in uw bezit of weet niet waar deze is. U weet of vermoedt dat iemand anders uw beveiligingscode kent of heeft gebruikt. U ziet dat er transacties op uw bankrekening hebben plaatsgevonden zonder dat u daar toestemming voor heeft gegeven. U heeft uw mobiele apparaat met betaaltoepassing van de bank niet meer, tenzij u dit apparaat aan een ander heeft overgedragen en eerst de betaaltoepassing heeft verwijderd. Neem ook direct contact op met de bank bij iets dat u als vreemd of ongebruikelijk ervaart, zoals een andere manier van inloggen. De bank kan zorgen voor een blokkade om (verdere) schade te voorkomen. Als de bank u aanwijzingen geeft, bijvoorbeeld om nieuwe incidenten te voorkomen, dan moet u deze aanwijzingen opvolgen. Ook hierbij zal de bank u nooit om beveiligingscodes vragen. LET OP! bel uw bank als: - Uw smartphone, tablet of laptop is gestolen. - U uw bankpas kwijt bent. - U een vreemd telefoontje heeft gekregen van een bankmedewerker. - U vreemde afschrijvingen ontdekt. - de website van uw bank/de inlogpagina van uw internetbankieren er anders uit ziet dan u gewend bent. Hang Op! Klik weg! Bel uw bank!

8 LET OP! Internetcriminelen verzinnen steeds weer nieuwe manieren om uw gegevens te ontfutselen of malware op uw computer te krijgen. Zelfs populaire internetfilmpjes kunnen besmet zijn. Daarom zijn de richtlijnen in dit boek geen garantie voor de toekomst. Blijf alert en geef nooit uw persoonlijke inloggegevens af! En als u het niet vertrouwt: Hang op! Klik weg! En bel uw bank! EN DAT IS NOG LANG NIET ALLES! Ook als u gaat internetbankieren is het zaak goed op te letten. Bent u écht op de site van uw bank? Controleer daarom altijd het hangslotje in uw browserbalk. Meer weten? Lees dan verder op veiligbankieren.nl. Doe ook de spoedcursus ONLINE ZELFVERDEDIGING

Uniforme veiligheidsregels particulieren

Uniforme veiligheidsregels particulieren Uniforme veiligheidsregels particulieren De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft samen met de Consumentenbond regels opgesteld voor veilig elektronisch bankieren en betalen. Deze veiligheidsregels

Nadere informatie

UNIFORME VEILIGHEIDSREGELS PARTICULIEREN

UNIFORME VEILIGHEIDSREGELS PARTICULIEREN UNIFORME VEILIGHEIDSREGELS PARTICULIEREN [Instructie voor de bank: Dit document geeft beide versies (bijlage 1 en 2 van 19.003_LB_NL) van de Uniforme veiligheidsregels particulieren geïntegreerd weer,

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Elektronische Diensten C 03.2.30

Algemene Voorwaarden Elektronische Diensten C 03.2.30 Algemene Voorwaarden Elektronische Diensten C 03.2.30 Inleiding Voor u ziet u de algemene voorwaarden voor het gebruik van elektronische diensten bij Delta Lloyd Bank. Deze voorwaarden hebben wij zo duidelijk

Nadere informatie

Informatieblad Moneyou Go. 7 november 2017

Informatieblad Moneyou Go. 7 november 2017 Informatieblad Moneyou Go 7 november 2017 INHOUD ALGEMEEN Moneyou B.V. heet in deze voorwaarden ook Moneyou; is een 100%-dochter van ABN AMRO Bank N.V.; biedt via haar website aan: eigen producten (waarvan

Nadere informatie

Informatieblad Moneyou Go. Mei 2018.

Informatieblad Moneyou Go. Mei 2018. Informatieblad Moneyou Go Mei 2018. Algemeen Moneyou B.V. heet in deze voorwaarden ook Moneyou en wij; is een 100%-dochter van ABN AMRO Bank N.V.; biedt via haar website aan: eigen producten (waarvan Moneyou

Nadere informatie

Voorwaarden ASN Mobiel Bankieren

Voorwaarden ASN Mobiel Bankieren Voorwaarden ASN Mobiel Bankieren Met ASN Mobiel Bankieren heeft u de bank in uw binnenzak. U kunt overal uw saldo checken en meteen geld overmaken. ASN Mobiel Bankieren werkt op mobiele telefoons en tablets

Nadere informatie

Elektronische Diensten

Elektronische Diensten Elektronische Diensten Algemene Voorwaarden Inleiding voorwaarden elektronische diensten Voor u ziet u de algemene voorwaarden voor het gebruik van elektronische diensten bij OHRA. Deze voorwaarden hebben

Nadere informatie

Betaaldiensten Zaken

Betaaldiensten Zaken Informatieblad Betaaldiensten Zaken Januari 2015 Bestaande uit: 1. Veiligheid 2. Incasso 3. Salaris- en crediteurenbetalingen (batches) 4. Internationale overboekingen 5. Werkdagen 6. Limieten 7. Tarieven

Nadere informatie

Voorwaarden Mobiel Bankieren

Voorwaarden Mobiel Bankieren Particulier Betalen Voorwaarden Mobiel Bankieren Met Mobiel Bankieren heeft u de bank in uw binnenzak. U kunt overal uw saldo checken en meteen geld overmaken. Mobiel Bankieren is gratis en werkt op iedere

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Mijn Delta Lloyd XY 15418-0915

Algemene Voorwaarden Mijn Delta Lloyd XY 15418-0915 Algemene Voorwaarden Mijn Delta Lloyd XY 15418-0915 Inleiding Voor u ziet u de algemene voorwaarden voor het gebruik van de elektronische diensten bij Delta Lloyd. Deze voorwaarden hebben wij voor u zo

Nadere informatie

Voorwaarden. SNS Mobiel Bankieren

Voorwaarden. SNS Mobiel Bankieren Voorwaarden SNS Mobiel Bankieren Met SNS Mobiel Bankieren heb je de bank in je binnenzak. Je kunt overal je saldo checken en meteen geld overmaken. SNS Mobiel Bankieren werkt op iedere mobiele telefoon

Nadere informatie

Veilig internetbankieren. Wil Veugelers 15 november 2018

Veilig internetbankieren. Wil Veugelers 15 november 2018 Veilig internetbankieren Wil Veugelers 15 november 2018 Programma Veilig internetbankieren Wat doet de bank Wat kunt u zelf doen Valse e-mails Wat is phishing Herkennen van valse e-mails Veilig software

Nadere informatie

Voorwaarden ASN Mobiel Bankieren

Voorwaarden ASN Mobiel Bankieren Voorwaarden ASN Mobiel Bankieren Met ASN Mobiel Bankieren heeft u de bank in uw binnenzak. U kunt overal uw saldo checken en meteen geld overboeken. ASN Mobiel Bankieren werkt op mobiele telefoons en tablets

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Elektronische Diensten Delta Lloyd XY

Algemene Voorwaarden Elektronische Diensten Delta Lloyd XY Algemene Voorwaarden Elektronische Diensten Delta Lloyd XY 15418-0317 Inleiding In deze voorwaarden staan de afspraken tussen u en Delta Lloyd Levensverzekering N.V., Delta Lloyd Schadeverzekering N.V.,

Nadere informatie

Voorwaarden SNS Mobiel Bankieren

Voorwaarden SNS Mobiel Bankieren Voorwaarden SNS Mobiel Bankieren 8.3990.00 (20-07-2017) Voorwaarden SNS Mobiel Bankieren Met SNS Mobiel Bankieren heb je de bank altijd op zak. Je kunt overal je saldo checken en meteen geld overmaken.

Nadere informatie

Voorwaarden Mobiel Bankieren

Voorwaarden Mobiel Bankieren Particulier Betalen Voorwaarden Mobiel Bankieren Met Mobiel Bankieren heeft u de bank in uw binnenzak. U kunt overal uw saldo checken en meteen geld overmaken. Mobiel Bankieren is gratis en werkt op iedere

Nadere informatie

Informatieblad betaaldiensten

Informatieblad betaaldiensten In het Informatieblad Betaaldiensten geven wij u nadere informatie en regels voor het gebruik van onze betaaldiensten, zoals verwoord in de Voorwaarden Betaaldiensten. De in dit informatieblad gehanteerde

Nadere informatie

Rabobank Utrecht, partner voor bankzaken. Ook als u extra hulp nodig heeft. Een aandeel in elkaar

Rabobank Utrecht, partner voor bankzaken. Ook als u extra hulp nodig heeft. Een aandeel in elkaar Rabobank Utrecht, partner voor bankzaken Ook als u extra hulp nodig heeft Een aandeel in elkaar 1875 RABO_Folder_A5_WEL-schreef.indd 1 01-05-15 13:45 De Rabobank, uw partner bij bankzaken Soms is het lastig

Nadere informatie

Informatieblad Betaaldiensten Zaken

Informatieblad Betaaldiensten Zaken Informatieblad Betaaldiensten Zaken Bestaande uit: 1. Veiligheid 2. Incasso 3. Salaris- en crediteurenbetalingen (batches) 4. Internationale overboekingen 5. Werkdagen 6. Limieten 7. Tarieven 8. Wisselkoersen

Nadere informatie

Informatieblad Betaaldiensten Zaken

Informatieblad Betaaldiensten Zaken Informatieblad Betaaldiensten Zaken Bestaande uit: 1. Veiligheid 2. Incasso 3. Salaris- en crediteurenbetalingen (batches) 4. Internationale overboekingen 5. Werkdagen 6. Limieten 7. Tarieven 8. Wisselkoersen

Nadere informatie

Informatieblad Betaaldiensten Zaken

Informatieblad Betaaldiensten Zaken Informatieblad Betaaldiensten Zaken Bestaande uit: 1. Veiligheid 2. Incasso 3. Salaris- en crediteurenbetalingen (batches) 4. Internationale overboekingen 5. Werkdagen 6. Limieten 7. Tarieven 8. Wisselkoersen

Nadere informatie

Voorwaarden Mobiel Beleggen

Voorwaarden Mobiel Beleggen Voorwaarden Mobiel Beleggen Deze voorwaarden zijn van toepassing op de gebruikers van de bèta release van Mobiel Beleggen. Mobiel Beleggen Wanneer u als klant gebruik maakt van de Beleggingsdienst Zelf

Nadere informatie

Veilig online SNEL EN MAKKELIJK

Veilig online SNEL EN MAKKELIJK Veilig online SNEL EN MAKKELIJK 2 Veilig online Veilig online Sparen en beleggen waar en wanneer het u uitkomt Gemak, snelheid en op elk gewenst moment inzage in uw rekeningen; online sparen en beleggen

Nadere informatie

Omdat u er niet alleen voor staat Een aandeel in elkaar

Omdat u er niet alleen voor staat Een aandeel in elkaar Samen bankieren Omdat u er niet alleen voor staat Een aandeel in elkaar Leeswijzer Handige hulpmiddelen om zelfstandig te bankieren: 3 - Geld opnemen 3 - Rabo Internetbankieren en de Rabo Bankieren App

Nadere informatie

VEILIG OP DE BANK Opdrachtenblad Niveau:

VEILIG OP DE BANK Opdrachtenblad Niveau: Opdrachten Opdracht 1 Jasmina kan sinds kort zelf internetbankieren. Ze moet nog een beetje wennen dat ze met een apparaatje moet inloggen. a) Wat is dat voor apparaatje? Heb jij dit zelf ook? b) Waarom

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Problemen met inloggen? Wij helpen u graag! Stappenplan inloggen Stap 1: Ga naar www.asr.nl Stap 2: Klik rechts bovenin het scherm op de tekst inloggen. Stap 3:

Nadere informatie

Voorwaarden Internet Bankieren

Voorwaarden Internet Bankieren Particulier Betalen Voorwaarden Internet Bankieren Deze voorwaarden zijn van toepassing vanaf 1 juli 2015. Dit zijn de Voorwaarden Internet Bankieren. In dit document krijgt u informatie over Internet

Nadere informatie

VEILIG OP DE BANK Opdrachtenblad Niveau:

VEILIG OP DE BANK Opdrachtenblad Niveau: Opdrachten Opdracht 1 Wat zijn de voor- en nadelen van internetbankieren volgens jou? Maak jij je wel eens zorgen over de risico s van internetbankieren? Maak jij zelf gebruik van internetbankieren? In

Nadere informatie

THUIS VEILIG INTERNETTEN WWW.ICTKEURMERK.NL

THUIS VEILIG INTERNETTEN WWW.ICTKEURMERK.NL THUIS VEILIG INTERNETTEN WWW.ICTKEURMERK.NL INLEIDING INHOUD Internet is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Sinds de introductie ervan is er dan ook veel veranderd en de mogelijkheden worden

Nadere informatie

Voorwaarden Mijn SNS

Voorwaarden Mijn SNS Voorwaarden Mijn SNS 8.4240.00 (10-12-2018) Voorwaarden Mijn SNS Dit zijn de Voorwaarden Mijn SNS. In dit document krijg je informatie over Mijn SNS en zie je welke afspraken er gelden als je online met

Nadere informatie

Voorwaarden Zwitserleven Mobiel Bankieren

Voorwaarden Zwitserleven Mobiel Bankieren Voorwaarden Zwitserleven Mobiel Bankieren Inhoud 4 De eerste keer Zwitserleven Mobiel Bankieren gebruiken 1. Wat is Zwitserleven Mobiel Bankieren? 2. Wie kan Zwitserleven Mobiel Bankieren gebruiken? 3.

Nadere informatie

Voorwaarden ASN Online Bankieren

Voorwaarden ASN Online Bankieren Voorwaarden ASN Online Bankieren Dit zijn de Voorwaarden ASN Online Bankieren. In dit document leest u informatie over ASN Online Bankieren en ziet u welke afspraken er gelden wanneer u met ASN Online

Nadere informatie

Reglement Privérekening

Reglement Privérekening Particulier Betalen Reglement Privérekening Dit reglement is van toepassing vanaf 1 juli 2015. Dit is het Reglement Privérekening van RegioBank. In dit reglement leest u wat u nodig heeft om te betalen

Nadere informatie

Voorwaarden Internet Bankieren

Voorwaarden Internet Bankieren Particulier Betalen Voorwaarden Internet Bankieren Deze voorwaarden zijn van toepassing vanaf 1 juli 2015. Dit zijn de Voorwaarden Internet Bankieren. In dit document krijgt u informatie over Internet

Nadere informatie

Reglement Privérekeningen

Reglement Privérekeningen Reglement Privérekeningen Dit is het Reglement Privérekeningen van de ASN Bank. In dit reglement leest u wat u nodig heeft om te betalen en wat u moet weten over betalen en uw betaalrekening. Dit Reglement

Nadere informatie

Betaaldiensten Particulieren

Betaaldiensten Particulieren Informatieblad Betaaldiensten Particulieren Januari 2015 Bestaande uit: 1. Veiligheid 2. Incasso 3. Werkdagen 4. Limieten 5. Tarieven 6. Wisselkoersen 7. Rente op betaalrekening 8. Rentedatum 9. Verzending

Nadere informatie

Aan de slag met de Mobiel Bankieren App voor iphone & ipad (ios) Met deze handleiding kunt u simpel van start

Aan de slag met de Mobiel Bankieren App voor iphone & ipad (ios) Met deze handleiding kunt u simpel van start Aan de slag met de Mobiel Bankieren App voor iphone & ipad (ios) Met deze handleiding kunt u simpel van start Mobiel bankieren met ING U gaat aan de slag met onze Mobiel Bankieren App. We helpen u om stapsgewijs

Nadere informatie

Voorwaarden ASN Online Bankieren

Voorwaarden ASN Online Bankieren Voorwaarden ASN Online Bankieren Dit zijn de Voorwaarden ASN Online Bankieren. In dit document leest u informatie over ASN Online Bankieren en ziet u welke afspraken er gelden wanneer u met ASN Online

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Problemen met inloggen? Wij helpen u graag! Stappenplan inloggen Stap 1: Ga naar www.asr.nl Stap 2: Klik rechts bovenin het scherm op de tekst inloggen. Stap 3:

Nadere informatie

Reglement Privérekening

Reglement Privérekening Reglement Privérekening 8.4245.00.1611 (20-11-2016) Dit is het Reglement Privérekening van SNS Bank. In dit reglement lees je wat je nodig hebt om te betalen en wat je moet weten over betalen en je betaalrekening.

Nadere informatie

Voorwaarden. SNS Mobiel Bankieren Zakelijk

Voorwaarden. SNS Mobiel Bankieren Zakelijk Voorwaarden SNS Mobiel Bankieren Zakelijk Met SNS Mobiel Bankieren Zakelijk hebt u de bank in uw binnenzak. U kunt overal uw saldo checken en meteen geld overmaken. SNS Mobiel Bankieren Zakelijk werkt

Nadere informatie

Voorwaarden Mijn BLG Zakelijk

Voorwaarden Mijn BLG Zakelijk Voorwaarden Mijn BLG Zakelijk Geldig vanaf 1 april 2016 Dit zijn de Voorwaarden Mijn BLG Zakeijk. In dit document krijgt u informatie over Mijn BLG en ziet u welke afspraken er gelden als u online met

Nadere informatie

Reglement Privérekening

Reglement Privérekening Reglement Privérekening 8.4245.00.1505 (01-07-2015) Dit is het Reglement Privérekening van SNS Bank. In dit reglement lees je wat je nodig hebt om te betalen en wat je moet weten over betalen en je betaalrekening.

Nadere informatie

Aan het begin van deze voorwaarden vindt u de inhoudsopgave. Daarin vindt u alle onderwerpen terug.

Aan het begin van deze voorwaarden vindt u de inhoudsopgave. Daarin vindt u alle onderwerpen terug. Voorwaarden Mijn BLG Geldig vanaf 1 januari 2016 Dit zijn de Voorwaarden Mijn BLG. In dit document krijgt u informatie over Mijn BLG en ziet u welke afspraken er gelden als u online met Mijn BLG uw bankzaken

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank en het accepteren van de voorwaarden Eerste keer inloggen wanneer wij nog geen e-mailadres kennen: 1. Ga naar https://mijn.asrbank.nl

Nadere informatie

Veilig bankieren. Rabobank leiden, Leiderdorp en Oegstgeest

Veilig bankieren. Rabobank leiden, Leiderdorp en Oegstgeest Veilig bankieren Rabobank leiden, Leiderdorp en Oegstgeest Chantal van Scherpenzeel en Eric Schuiling, 17 april 2013 Inleiding Visie Rabobank Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest Wij willen de meest verbonden

Nadere informatie

de Coöperatieve Rabobank Het Markiezaat U.A., gevestigd te Bergen op Zoom, hierna te noemen de Bank.

de Coöperatieve Rabobank Het Markiezaat U.A., gevestigd te Bergen op Zoom, hierna te noemen de Bank. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2016-262 d.d. 16 juni 2016 (mr. C.E. du Perron, voorzitter en mw. mr. M. Nijland, secretaris) Samenvatting Consument is in oktober 2013 telefonisch

Nadere informatie

Voorwaarden Mijn SNS

Voorwaarden Mijn SNS Voorwaarden Mijn SNS 8.4240.00 (16-01-2017) Voorwaarden Mijn SNS Dit zijn de Voorwaarden Mijn SNS. In dit document krijg je informatie over Mijn SNS en zie je welke afspraken er gelden als je online met

Nadere informatie

Voorwaarden Mobiel Bankieren Zakelijk van RegioBank

Voorwaarden Mobiel Bankieren Zakelijk van RegioBank Zakelijk Betalen Voorwaarden Mobiel Bankieren Zakelijk van RegioBank Met Mobiel Bankieren Zakelijk heeft u de bank in uw binnenzak. U kunt overal uw saldo checken en meteen geld overmaken. Mobiel Bankieren

Nadere informatie

Voorwaarden Mijn SNS ( )

Voorwaarden Mijn SNS ( ) Voorwaarden Mijn SNS 8.4240.00.1511 (01-12-2015) Dit zijn de Voorwaarden Mijn SNS. In dit document krijg je informatie over Mijn SNS en zie je welke afspraken er gelden als je online met Mijn SNS je bankzaken

Nadere informatie

Tips. Senioren & Veiligheid

Tips. Senioren & Veiligheid Tips Senioren & Veiligheid 2 3 Tips Veilig met financiën Tips Veilig pinnen Geef nooit uw eigen pinpas en pincode aan iemand mee, als u zelf niet meer in staat bent om te pinnen of geld te halen. Ook niet

Nadere informatie

Deze negen tips besparen je een hoop ellende

Deze negen tips besparen je een hoop ellende Contact: Lieke Maalderink 020 670 22 32 Maart 2015 Hoe voorkom je phishing en andere veel voorkomende vormen van betaalfraude? Phishing is een vorm van internetfraude waarbij fraudeurs op verschillende

Nadere informatie

Reglement Privérekening

Reglement Privérekening Particulier Betalen Reglement Privérekening Dit reglement is van toepassing vanaf 21 november 2016. Dit is het Reglement Privérekening van RegioBank. In dit reglement leest u wat u nodig heeft om te betalen

Nadere informatie

Voorwaarden SNS Mobiel Bankieren Zakelijk

Voorwaarden SNS Mobiel Bankieren Zakelijk Voorwaarden SNS Mobiel Bankieren Zakelijk 8.4111.00 (25-07-2017) Voorwaarden SNS Mobiel Bankieren Zakelijk Met SNS Mobiel Bankieren Zakelijk heb je de bank altijd op zak. Je kunt overal je saldo checken

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. het internet en ik

Inhoud. Mijn leven. het internet en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Wachtwoord... 4 Hoofdstuk 2 Cybercrime... 6 Hoofdstuk 3 Oplichting... 8 Hoofdstuk 4 Verbinding... 10 Hoofdstuk 5 Webwinkels... 12 Hoofdstuk 6 Sociale media... 14 Hoofdstuk

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Mijn VKB

Algemene Voorwaarden Mijn VKB Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Algemene Voorwaarden Mijn VKB Artikel 1 Uitleg gebruikte woorden Hieronder leest u wat wij bedoelen met bepaalde woorden die in deze algemene voorwaarden worden gebruikt:

Nadere informatie

Informatie over privacy, veiligheid, disclaimer, copyright en gebruiksvoorwaarden

Informatie over privacy, veiligheid, disclaimer, copyright en gebruiksvoorwaarden Plus app gebruiksvoorwaarden (Cliënt) Informatie over privacy, veiligheid, disclaimer, copyright en gebruiksvoorwaarden Vers 1.4 Omgang met uw persoonsgegevens - Persoonlijke gegevens die u via de site

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-111 (mr. C.E. du Perron, voorzitter en mr. S.P.J. Holslag, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-111 (mr. C.E. du Perron, voorzitter en mr. S.P.J. Holslag, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-111 (mr. C.E. du Perron, voorzitter en mr. S.P.J. Holslag, secretaris) Klacht ontvangen op : 14 januari 2015 Ingesteld door : Consument

Nadere informatie

Voorwaarden Zilvervloot Sparen

Voorwaarden Zilvervloot Sparen Voorwaarden Zilvervloot Sparen 8.4241.00.1506 (01-07-2015) Dit zijn de Voorwaarden Zilvervloot Sparen. In dit document lees je welke afspraken er gelden voor deze spaarrekening. Bijvoorbeeld dat je als

Nadere informatie

Internetbankieren met Mijn ING. Zo gaat u eenvoudig van start

Internetbankieren met Mijn ING. Zo gaat u eenvoudig van start Internetbankieren met Mijn ING Zo gaat u eenvoudig van start 265244_1213.indd 1 05-11-13 09:41 Mijn ING Met Mijn ING bankiert u waar en wanneer u wilt. U kunt op elk moment precies zien hoeveel geld er

Nadere informatie

handleiding Internet Bankieren Instructieboekje Oktober 2015

handleiding Internet Bankieren Instructieboekje Oktober 2015 handleiding Internet Bankieren Instructieboekje Oktober 2015 September 2015 2 inleiding In deze handleiding helpen wij u graag op weg met Internet Bankieren. U leest hierin hoe u de meest gebruikte functies

Nadere informatie

Veelgestelde Vragen Veilig Online Pakket van HISCOX

Veelgestelde Vragen Veilig Online Pakket van HISCOX Juni 2014 1 Veelgestelde Vragen Veilig Online Pakket van HISCOX Bescherming Verzekering Service Juni 2014 2 Inhoud 1. Waarom biedt Hiscox in samenwerking met ABN AMRO het Veilig Online Pakket aan? 3 2.

Nadere informatie

Handleiding voor de Handelsbanken Kaartlezer

Handleiding voor de Handelsbanken Kaartlezer Handleiding voor de Handelsbanken Kaartlezer MARKETINGMATERIAAL Informatie over de kaartlezer Inloggen LOGIN SIGN Ondertekenen Annuleren of terug OK Een handeling bevestigen of de kaartlezer starten U

Nadere informatie

Voorwaarden Plus Betalen

Voorwaarden Plus Betalen Particulier Betalen Voorwaarden Plus Betalen Dit zijn de Voorwaarden Plus Betalen. In dit document leest u informatie over uw betaalrekening en welke afspraken er gelden. Bijvoorbeeld dat u niet rood mag

Nadere informatie

Voorwaarden Mobiel Bankieren Zakelijk van RegioBank

Voorwaarden Mobiel Bankieren Zakelijk van RegioBank Zakelijk Betalen Voorwaarden Mobiel Bankieren Zakelijk van RegioBank Met Mobiel Bankieren Zakelijk heeft u de bank in uw binnenzak. U kunt overal uw saldo checken en meteen geld overmaken. Mobiel Bankieren

Nadere informatie

Voorwaarden ASN Mobiel Bankieren Zakelijk

Voorwaarden ASN Mobiel Bankieren Zakelijk Voorwaarden ASN Mobiel Bankieren Zakelijk Met ASN Mobiel Bankieren Zakelijk heeft u de bank in uw binnenzak. U kunt overal uw saldo checken en meteen geld overmaken. ASN Mobiel Bankieren Zakelijk werkt

Nadere informatie

Samen Bankieren. Omdat u er niet alleen voor staat

Samen Bankieren. Omdat u er niet alleen voor staat Samen Bankieren Omdat u er niet alleen voor staat Laurens Gijsbers 19 november 2015 Zelfverzekerd financiële keuzes maken voor iedereen? De afgelopen jaren is er veel veranderd. Bankieren gebeurt met computer,

Nadere informatie

Reglement Privérekeningen

Reglement Privérekeningen Reglement Privérekeningen Dit is het Reglement Privérekeningen van ASN Bank. In dit reglement leest u wat u nodig heeft om te betalen en wat u moet weten over betalen en uw betaalrekening. Dit Reglement

Nadere informatie

Voorwaarden SNS Jeugd Betalen

Voorwaarden SNS Jeugd Betalen Voorwaarden SNS Jeugd Betalen 8.4241.00.1506 (01-07-2015) Dit zijn de Voorwaarden SNS Jeugd Betalen. In dit document lees je informatie over SNS Jeugd Betalen en zie je welke afspraken er gelden voor deze

Nadere informatie

Voorwaarden Mobiel Bankieren Zakelijk van RegioBank

Voorwaarden Mobiel Bankieren Zakelijk van RegioBank Zakelijk Betalen Voorwaarden Mobiel Bankieren Zakelijk van RegioBank Met Mobiel Bankieren Zakelijk heeft u de bank in uw binnenzak. U kunt overal uw saldo checken en meteen geld overboeken. Mobiel Bankieren

Nadere informatie

Bijzondere voorwaarden Digitaal Incassomachtigen. April 2015

Bijzondere voorwaarden Digitaal Incassomachtigen. April 2015 Bijzondere voorwaarden Digitaal Incassomachtigen April 2015 Algemene bepalingen 1 Uitleg gebruikte woorden Veel van de woorden die wij in deze voorwaarden gebruiken, worden uitgelegd in de algemene voorwaarden

Nadere informatie

Algemene voorwaarden MiniTix 2014

Algemene voorwaarden MiniTix 2014 Algemene voorwaarden MiniTix 2014 1 Uitleg gebruikte woorden Wij gebruiken bepaalde woorden in de overeenkomst en in de voorwaarden. Hieronder leest u wat wij met een aantal van deze woorden bedoelen.

Nadere informatie

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Veel gemak met je bank op zak Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Inhoud Wat kun je met de app? Met de SNS Mobiel Bankieren app heb je de bank altijd bij je. Geld overmaken, saldo

Nadere informatie

Saldolijn. Zo werkt het

Saldolijn. Zo werkt het Saldolijn Zo werkt het Saldolijn Met de Saldolijn kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week bankieren. U kunt uw saldo checken, geld overmaken, sparen of geld opnemen van uw lening. Dit kan met uw vaste

Nadere informatie

ICT Beveiliging DO s en DON Ts

ICT Beveiliging DO s en DON Ts ICT Beveiliging DO s en DON Ts wat te doen wat niet te doen valkuilen wat moet u rapporteren hoe blijft u overtuigend We zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor onze beveiliging. Volg de tips in dit handboek

Nadere informatie

Informatieblad Betaaldiensten Particulieren

Informatieblad Betaaldiensten Particulieren Informatieblad Betaaldiensten Particulieren Bestaande uit: 1. Veiligheid 2. Incasso 3. Werkdagen 4. Limieten 5. Tarieven 6. Wisselkoersen 7. Rente op betaalrekening 8. Rentedatum 9. Verzending schriftelijke

Nadere informatie

Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger.

Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger. 1 Veilig chatten Chatten is een populaire manier van contact maken en onderhouden op internet. Het is simpel gezegd het uitwisselen van getypte berichten. Dat kan met familie, vrienden en andere bekenden,

Nadere informatie

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Digipas. Onlinebankieren met uw Deutsche Bank Digipas

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Digipas. Onlinebankieren met uw Deutsche Bank Digipas Deutsche Bank Global Transaction Banking Digipas Onlinebankieren met uw Deutsche Bank Digipas Inhoud Wat is een Digipas?...3 Uw Digipas gebruiksklaar maken...4 Inloggen met uw Digipas...6 Uw transacties

Nadere informatie

Veilig internetbankieren en online betalen

Veilig internetbankieren en online betalen Veilig internetbankieren en online betalen Hoe vergroot u uw online weerbaarheid? Pascal Middelhof Jope Welter 1 Van harte welkom! Agenda 1. Internetbankieren in Nederland 2. Criminaliteit in het elektronisch

Nadere informatie

Privacy cliënt en supporter

Privacy cliënt en supporter Privacy cliënt en supporter Uw toestemming Door u aan te melden in het systeem en het vinkje voor akkoord te zetten, gaat u akkoord met de manier waarop het Jeugd- en gezinsteam uw gegevens verwerkt zoals

Nadere informatie

Bijzondere voorwaarden voor Rabo Ipayou 2016

Bijzondere voorwaarden voor Rabo Ipayou 2016 Bijzondere voorwaarden voor Rabo Ipayou 2016 1 Rabo Ipayou: Betaal elkaar direct via je 06 De Rabo Ipayou app is een smartphone app waarmee u een betaling kunt doen door gebruik van een Nederlands 06-nummer

Nadere informatie

Informatieblad Betaaldiensten Particulieren

Informatieblad Betaaldiensten Particulieren Informatieblad Betaaldiensten Particulieren Bestaande uit: 1. Veiligheid 2. Incasso 3. Werkdagen 4. Limieten 5. Tarieven 6. Wisselkoersen 7. Rente op betaalrekening 8. Rentedatum 9. Verzending schriftelijke

Nadere informatie

Checklist cybersecurity. Voorkom dat uw bedrijf de aandacht trekt van een cybercrimineel en check hoe u uw bedrijf online het beste beveiligt.

Checklist cybersecurity. Voorkom dat uw bedrijf de aandacht trekt van een cybercrimineel en check hoe u uw bedrijf online het beste beveiligt. Checklist cybersecurity Voorkom dat uw bedrijf de aandacht trekt van een cybercrimineel en check hoe u uw bedrijf online het beste beveiligt. Maak cybercrime belangrijk en bespreekbaar Zet cybersecurity

Nadere informatie

Wees veilig & beveiligd

Wees veilig & beveiligd Wees veilig & beveiligd Veilig internetten 10 VUISTREGELS 1 Installeer een antivirusprogramma op je computer, tablet en mobiele telefoon Schakel automatische updates en firewall in Scan maandelijks je

Nadere informatie

Bankieren waar en wanneer je wilt

Bankieren waar en wanneer je wilt Bankieren waar en wanneer je wilt Snel je saldo checken of geld overmaken op je telefoon of tablet? Dat doe je met de SNS Mobiel Bankieren app. Veilig en wel zo makkelijk. Inhoud Wat kun je met de app?

Nadere informatie

Overeenkomst en Voorwaarden Financieel Plan

Overeenkomst en Voorwaarden Financieel Plan Overeenkomst en Voorwaarden Financieel Plan Inhoud JOUW OVEREENKOMST MET ONS... 3 VOORWAARDEN... 4 1. Wat hoort er bij de overeenkomst?... 4 2. Welke algemene regels gelden?... 4 3. Je krijgt online een

Nadere informatie

Voorwaarden ASN Mobiel Bankieren Zakelijk

Voorwaarden ASN Mobiel Bankieren Zakelijk Voorwaarden ASN Mobiel Bankieren Zakelijk Met ASN Mobiel Bankieren Zakelijk heeft u de bank in uw binnenzak. U kunt overal uw saldo checken en meteen geld overmaken. ASN Mobiel Bankieren Zakelijk werkt

Nadere informatie

Voorwaarden ASN Juniorrekening

Voorwaarden ASN Juniorrekening Voorwaarden ASN Juniorrekening De ASN Juniorrekening is een betaalrekening waarbij uw kind rente krijgt over het positieve saldo. In deze Voorwaarden ASN Juniorrekening vindt u informatie over de ASN Juniorrekening.

Nadere informatie

Voorwaarden SNS Jeugdbetalen

Voorwaarden SNS Jeugdbetalen Voorwaarden SNS Jeugdbetalen 8.4241.00.1711 (01-11-2017) Voorwaarden SNS Jeugdbetalen Dit zijn de Voorwaarden SNS Jeugd Betalen. In dit document lees je informatie over SNS Jeugd Betalen en zie je welke

Nadere informatie

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Veel gemak met je bank op zak Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Inhoud Wat kun je met de app? Met de SNS Mobiel Bankieren app heb je de bank altijd bij je. Geld overmaken, saldo

Nadere informatie

Deutsche Bank Digipas

Deutsche Bank Digipas Deutsche Bank Global Transaction Banking Deutsche Bank Digipas Experience our Online Services Inhoud Wat is een Digipas?...3 Uw Digipas gebruiksklaar maken...4 Inloggen met uw Digipas...6 Uw transacties

Nadere informatie

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Veel gemak met je bank op zak Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Inhoud Wat kun je met de app? Met de SNS Mobiel Bankieren app heb je de bank altijd bij je. Geld overmaken, saldo

Nadere informatie

Welkom. Veiligheid en Samenleving Q4 2014

Welkom. Veiligheid en Samenleving Q4 2014 Welkom Veiligheid en Samenleving Q4 2014 Veiligheid en samenleving Voel jij je veilig online? Is je computer beveiligd? Is je antivirussoftware wel up-to-date? Wat is echt een goed wachtwoord? Herken een

Nadere informatie

wat te doen wat niet te doen valkuilen wat moet u rapporteren hoe blijft u overtuigend

wat te doen wat niet te doen valkuilen wat moet u rapporteren hoe blijft u overtuigend wat te doen wat niet te doen valkuilen wat moet u rapporteren hoe blijft u overtuigend 1. Laat u niet misleiden door het weggeven van vertrouwelijke informatie Reageer nooit op e-mails of telefoontjes

Nadere informatie

Informatieblad Betaaldiensten Particulieren

Informatieblad Betaaldiensten Particulieren Informatieblad Betaaldiensten Particulieren Bestaande uit: 1. Veiligheid 2. Incasso 3. Werkdagen 4. Limieten 5. Tarieven 6. Wisselkoersen 7. Rente op betaalrekening 8. Rentedatum 9. Verzending schriftelijke

Nadere informatie

Voorwaarden SNS EU Betaalrekening

Voorwaarden SNS EU Betaalrekening Voorwaarden SNS EU Betaalrekening 8.4423.00.1612 (01-01-2017) Voorwaarden SNS EU Betaalrekening Dit zijn de Voorwaarden SNS EU Betaalrekening. In dit document lees je informatie over je betaalrekening

Nadere informatie

Digitale post van de Belastingdienst

Digitale post van de Belastingdienst Belastingdienst Digitale post van de Belastingdienst Steeds meer mensen regelen via internet allerlei zaken. Denk bijvoorbeeld aan het bestellen van een boek, het boeken van een vakantie en internetbankieren.

Nadere informatie

Voorwoord gemeentesecretaris

Voorwoord gemeentesecretaris Werk altijd ibewust Voorwoord gemeentesecretaris Bijv burgers en bedrijven moeten erop vertrouwen dat wij vertrouwelijk met hun gegevens omgaan. Het is de taak van de medewerker om ervoor te zorgen dat

Nadere informatie

Handleiding Telewerken

Handleiding Telewerken Handleiding Telewerken Wat wil je doen? Probleem met Telewerken oplossen Telewerken activeren & installeren Toegang tot Flow vanaf meerdere apparaten en plekken Probleem met Telewerken oplossen Probleem:

Nadere informatie

Informatieblad Betaaldiensten Particulieren

Informatieblad Betaaldiensten Particulieren Informatieblad Betaaldiensten Particulieren Bestaande uit: 1. Veiligheid 2. Incasso 3. Werkdagen 4. Limieten 5. Tarieven 6. Wisselkoersen 7. Rente op betaalrekening 8. Rentedatum 9. Verzending schriftelijke

Nadere informatie