Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger."

Transcriptie

1 1 Veilig chatten Chatten is een populaire manier van contact maken en onderhouden op internet. Het is simpel gezegd het uitwisselen van getypte berichten. Dat kan met familie, vrienden en andere bekenden, maar ook met onbekenden. Er zijn twee verschillende manieren om te chatten. De meest populaire methode is de gesloten methode, waarbij gebruik wordt gemaakt van software die u eerst moet downloaden en installeren op uw eigen computer. Dit wordt Instant Messaging software genoemd. Het bekendste voorbeeld hiervan is Windows Live Messenger. Voordat u op deze manier met iemand kunt chatten, moet u die persoon eerst toevoegen aan uw vriendenlijst. U kunt dus zelf bepalen met wie u chat. Bij de open chatmethode wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde chatroom of chatbox. Dit is een speciale ruimte op internet waar computergebruikers naar binnen kunnen gaan om met elkaar te praten. Ook dit gebeurt met behulp van tekstboodschappen, maar het verschil met gesloten chatten is dat uw berichten door meerdere personen tegelijk gelezen kunnen worden. Chatrooms zijn meestal dan ook bedoeld om groepsgesprekken te voeren, vaak gericht op een bepaald onderwerp. Het is overigens ook vaak mogelijk om in een chatroom even apart met iemand te gaan en te chatten zonder dat de anderen in de chatroom kunnen zien wat u typt. Sommige chatrooms zijn beschermd met een wachtwoord. U moet dan eerst lid worden en daarna inloggen om in de chatroom te kunnen komen. In dit hoofdstuk leest u meer over: veilig gesloten chatten; veilig open chatten; tips voor veilig chatten. U kunt ook op verschillende manieren berichten uitwisselen via communitywebsites als Hyves en Facebook. U plaatst dan bijvoorbeeld achtereenvolgens korte berichtjes op uw profielpagina. Dit kan soms de vorm aannemen van chatten. In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger.

2 2 Veilig chatten Veilig gesloten chatten Vergeleken met open chatten via een chatroom is gesloten chatten al automatisch een stuk veiliger. In de eerste plaats maakt u gebruik van een programma op uw eigen computer dat u eerst moet downloaden en installeren. Het voordeel hiervan is onder andere dat u zelf de instellingen voor het chatten kunt opgeven. Om te kunnen chatten met behulp van Instant Messaging moet u eerst het programma downloaden en installeren: Het programma Windows Live Messenger moet u bijvoorbeeld downloaden van de website van Windows Live Essentials. Een tweede standaard veiligheidsmaatregel is dat uw chatprogramma is beveiligd tegen onbevoegd gebruik door een wachtwoord. Dit betekent dat niemand zonder uw toestemming van uw chatprogramma gebruik kan maken en in uw naam kan chatten. In Windows Live Messenger wordt het Windows Live ID gebruikt voor het inloggen in het chatprogramma: Zowel de ID als het bijbehorende wachtwoord maakt u beveiligd aan op de Windows Live-website.

3 Veilig chatten 3 Wees voorzichtig met de opties Mijn adres onthouden, Mijn wachtwoord onthouden en Automatisch aanmelden. Ze lijken gemakkelijk, maar kunnen ervoor zorgen dat anderen onbevoegd met uw programma kunnen gaan chatten. Wanneer anderen ook van uw computer gebruik maken, is het beter om zelf toch steeds bij het opstarten van Windows Live Messenger uw inloggegevens in te typen. Als u eenmaal ingelogd bent in uw chatprogramma, kunt u vrienden toevoegen die ook actief zijn met Windows Live Messenger. Het is veiliger om hierbij alleen mensen toe te voegen die u ook werkelijk kent. Zo voorkomt u dat u gaat chatten met mensen die het niet zo nauw nemen met wat u allemaal naar hen stuurt aan tekstberichten. Tijdens een chatsessie getypte tekst kan namelijk worden opgeslagen, als een van de deelnemers dit wil. Contactpersonen zoeken en toevoegen: Alleen de contactpersonen die in uw vriendenlijst staan, kunnen contact met u maken en met u chatten: U kunt soms een verzoek van een onbekende krijgen om toegevoegd te worden aan uw vriendenlijst. Sommigen proberen op die manier toegang tot andere chatters te krijgen om bijvoorbeeld ongewenste contacten op te bouwen (vooral een risico bij kinderen) of om ongevraagd schadelijke of ongewenste bestanden te sturen. Wees niet bang om een verzoek van iemand die u niet kent gewoon te weigeren. Als er iemand van uw vriendenlijst online is, kunt u met hem chatten. Des te minder goed u iemand kent, des te beter moet u opletten wat voor informatie u deelt. U leest hier meer over in de laatste paragraaf van dit PDF-bestand.

4 4 Veilig chatten Er bestaan specifieke Windows Live Messenger virussen. Deze verspreiden zich onder andere van gebruiker naar gebruiker doormiddel van een hyperlink. Deze wordt verstuurd aan de hand van uw vriendenlijst. Bijvoorbeeld een link met de naam Mooie foto, klik hier. Door op deze link te klikken verpreidt het virus zich verder naar uw vrienden. Dit type virus richt niet veel schade aan, maar is wel vervelend. Er is ook schadelijk software, in de vorm van wormen, die zich via het netwerk van Live Messenger verspreidt en stiekem op uw computer nestelt via beveiligingsfouten in het programma. Deze wormen kunnen onder andere uw persoonlijke gegevens in Live Messenger stelen. Om deze problemen te voorkomen, moet u niet op onbekende hyperlinks klikken of onbekende bestanden, verzonden via Live Messenger, openen. Daarnaast moet u ervoor zorgen dat u altijd de laatste update van Live Messenger geïnstalleerd heeft en dat uw antivirussoftware tijdens het chatten aan staat. Veilig open chatten Open chatten is risicovoller dan gesloten chatten, omdat u niet zelf in hand heeft met wie u in een chatroom terecht komt. U kunt open chatten via speciale websites die allerlei chatrooms aanbieden. Voorbeelden daarvan zijn of Op Globalchat zijn chatrooms over verschillende onderwerpen en voor verschillende doelgroepen te vinden:

5 Veilig chatten 5 Er zijn soms ook websites die maar één chatroom hebben, zodat leden daar met elkaar in contact kunnen komen. Een voorbeeld daarvan zijn lotgenotenwebsites: Ook op websites die niet zijn gespecialiseerd in chatten zijn soms chatrooms te vinden: Tip Plugin installeren Soms moet u eerst een extra stukje software (een plugin) installeren om de chatroom in uw internetbrowser te kunnen zien. Hiervoor wordt meestal Java gebruikt. Vaak staat er een link op de website die verwijst naar de nieuwste versie van Java. Let er hierbij op dat u ook werkelijk op de website van Java terechtkomt. Bij veel chatrooms moet u zich eerst aanmelden. Soms houdt dit in dat u eerst lid moet worden en uw persoonlijke gegevens moet opgeven, zoals uw adres. U kunt eventueel voor de veiligheid een mailadres gebruiken van Gmail of Hotmail dat u specifiek voor dit soort zaken gebruikt. Zo voorkomt u spam op uw eigen adres. Lees voordat u zich aanmeldt als lid wel eerst even de voorwaarden door. Via lidmaatschap wordt voorkomen dat onbevoegden de chatroom binnenkomen. Er zijn chatrooms waarbij u niet eerst lid hoeft te zijn. Gewoon inloggen met een bepaalde naam is dan vaak al voldoende. Houd er rekening mee dat bij dit soort onbeschermde chatrooms de kans dat u vervelende medechatters tegenkomt wat groter is, omdat iedereen naar binnen kan. Gebruik voor uw gebruikersnaam bij chatrooms een verzonnen naam in plaats van uw echte naam. Zo voorkomt u dat anderen u later lastig kunnen vallen door u via uw echte naam op internet op te zoeken.

6 6 Veilig chatten Tip Chatrooms met moderator Als u er zeker van wilt zijn dat het chatten geordend en volgens bepaalde regels verloopt, is het verstandig een chatroom te nemen waarbij een moderator aanwezig is. Een moderator is iemand die in de gaten houdt of alles in een chatroom volgens de regels verloopt en eventueel lastposten buiten de chat kan zetten. Soms is er niet direct een moderator in de chat aanwezig, maar wel op de website. U kunt deze dan eventueel vragen om in de chat te komen en mee te lezen, als er iets niet helemaal goed gaat. Veilig chatten Of u nu chat via een open of gesloten chatroom: het is verstandig met de volgende zaken rekening te houden: Controleer of een chatroom deel uitmaakt van een betrouwbare website voordat u zich erbij aanmeldt of naar binnen gaat. U wilt niet dat uw persoonlijke gegevens of gesprekken worden misbruikt. Grote chatwebsites zijn gewoonlijk betrouwbaar. Bescherm uw identiteit online: kies een gebruikersnaam die niet hetzelfde is als uw eigen naam en wees voorzichting met het plaatsen van persoonlijke gegevens in uw profiel op de chatwebsite. Zet bij voorkeur in de instellingen bij uw profiel de optie aan dat anderen uw gegevens niet mogen zien. Geef ook geen persoonlijke informatie door via de chat. Kijk uit met het versturen van persoonlijke bestanden, zoals foto s en video s naar onbekenden via de chat. Het komt regelmatig voor dat vooral intieme foto s en video s later ongevraagd op internet worden geplaatst. Het is meestal onmogelijk nog te verwijderen, omdat ze vaak snel gekopieerd worden naar andere websites. Ook moet u voorzichtig zijn met het aannemen van bestanden van bekenden en onbekenden via een chat. Dit kan een bron van virussen en andere malware zijn. Plaats zelf ook niet ongevraagd persoonlijke bestanden van anderen op internet. Iemand kan eventueel een rechtszaak aanspannen als u ongewenst iets van hem online plaatst. Houd er rekening mee dat anderen zich als iemand anders kunnen voordoen dan ze werkelijk zijn. Zo kan een man doen alsof hij een vrouw is. Kijk uit bij het gebruik van een webcam. De beelden en het geluid kunnen door anderen simpel worden opgenomen en eventueel op internet worden geplaatst. Een webcam kan wel handig zijn om te zien of de ander ook werkelijk is wie hij zegt te zijn. Lees de regels en reglementen op chatwebsite. Op deze manier voorkomt u dat u in de problemen komt, omdat u zich niet aan de regels houdt.

7 Veilig chatten 7 Houd er rekening dat u soms tegen vervelende mensen aan kunt lopen in een chat. Schakel in zo n geval een moderator in of log simpelweg uit. Als u veilig wilt chatten in een chatroom, is het handig erop te letten dat u bij een moderator terecht kunt of vervelende gebruikers kunt blokkeren met een bepaalde knop. Er zijn ook chatrooms met een scheldwoordfilter. Wees selectief in het accepteren van nieuwe vrienden via een chatprogramma als Windows Live Messenger. Het is beter om een paar goede en betrouwbare chatvrienden te hebben dan zoveel mogelijk. Wees voorzichtig bij het maken van een afspraak buiten internet met mensen die u alleen via een chat kent. Kies hiervoor bij voorkeur een openbare gelegenheid, omdat niet iedereen werkelijk is zoals hij zich voordoet in een chatroom. De regels voor chatten op chatterswereld.nl:

8 8 Veilig chatten Achtergrondinformatie Woordenlijst Chatroom Chatten Gesloten chat Instant Messaging software Java Moderator Open chat Plugin Vriendenlijst Windows Live Messenger Een speciale ruimte op internet waar computergebruikers naar binnen kunnen gaan om met elkaar te praten. Dit gebeurt met behulp van tekstboodschappen die door meerdere personen tegelijk gelezen kunnen worden. Chatrooms zijn meestal bedoeld om groepsgesprekken te voeren, vaak gericht op een bepaald onderwerp. Een chatroom wordt ook wel chatbox genoemd. Het uitwisselen van tekstberichten met anderen op internet, met behulp van een chatroom of chatsoftware. Chatmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van software die u eerst moet downloaden en installeren op uw eigen computer. Voordat u op deze manier met iemand kunt chatten, moet u die persoon eerst toevoegen aan uw vriendenlijst. U kunt daardoor zelf bepalen met wie u chat. Chatsoftware die u eerst moet downloaden en installeren op uw eigen computer. Het bekendste voorbeeld hiervan is Windows Live Messenger. Een programmeertaal waarmee veel plugins werken. Een medewerker van een chatwebsite die in de gaten houdt of de regels worden nageleefd. Chatmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van een chatroom of chatbox. Een klein programma dat wordt toegevoegd aan een internetbrowser om bijvoorbeeld te kunnen chatten. Lijst met contacten die u heeft opgebouwd in een Instant Messaging programma als Windows Live Messenger. Met deze contacten kunt u chatten. U kunt zelf bepalen wie er op deze lijst komt. Eén van de meest populaire Instant Messaging programma s. Maakt onderdeel uit van Windows Live Essentials.

U kunt dit pakkket aanvragen via

U kunt dit pakkket aanvragen via 1 Kinderen op internet In deze tijd weten opgroeiende kinderen niet beter dan dat er internet is. E-mails versturen, een eigen pagina op Hyves, online games spelen: het is een alledaagse zaak. Het is mooi

Nadere informatie

Hoewel online gamen relatief veilig is, zijn er toch een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden. In dit PDF-bestand leest u daar meer over.

Hoewel online gamen relatief veilig is, zijn er toch een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden. In dit PDF-bestand leest u daar meer over. 1 Veilig online gamen Het spelen van games is één van de meest populaire bezigheden op de computer. Er zijn duizenden games in allerlei genres: variërend van puzzelspellen tot avonturenspellen. Een groot

Nadere informatie

3. Videobellen met Windows Live Messenger

3. Videobellen met Windows Live Messenger 49 3. Videobellen met Windows Live Messenger Misschien heeft u het programma Windows Live Messenger wel eens gebruikt om te chatten met contactpersonen die op hetzelfde moment online zijn. Chatten is het

Nadere informatie

Antwoorden - Basis Digiveiligheid 2016 Nr Vraag Antwoord. 9.1 1a Beschrijf in het kort wat er gebeurt als je Instant Messaging gebruikt:

Antwoorden - Basis Digiveiligheid 2016 Nr Vraag Antwoord. 9.1 1a Beschrijf in het kort wat er gebeurt als je Instant Messaging gebruikt: 1 of 5 6/8/2016 13:28 Antwoorden - Basis Digiveiligheid 2016 Nr Vraag Antwoord 9.1 1a Beschrijf in het kort wat er gebeurt als je Instant Messaging gebruikt: Je stuurt snelle tekstberichten, spraakberichten

Nadere informatie

Windows Live Family Safety

Windows Live Family Safety 1 Windows Live Family Safety Met Windows Live Family Safety kunt u toezicht houden op het internetgebruik van uw (klein)kinderen. U kunt specifieke websites blokkeren of toestaan, maar u kunt ook webinhoud

Nadere informatie

www.meestermichael.nl Gebruik van:

www.meestermichael.nl Gebruik van: Gebruik van: Aanmelden bij Gmail 1. Ga naar www.google.nl 2. Klik daar op Gmail: 3. Klik vervolgens op Aanmelden voor Gmail: 4. Let op: staat de taal op Nederlands? 5. In het volgende venster moet van

Nadere informatie

1. Uw computer beveiligen

1. Uw computer beveiligen 15 1. Uw computer beveiligen Voor computers die verbinding maken met internet is goede beveiliging essentieel. Een goed beveiligingssysteem verkleint het risico op malware (virussen of andere schadelijke

Nadere informatie

Skype 5. In een laptop is vaak alles aanwezig. Zo nodig kunt u een webcam met ingebouwde microfoon kopen (prijs vanaf 15.00).

Skype 5. In een laptop is vaak alles aanwezig. Zo nodig kunt u een webcam met ingebouwde microfoon kopen (prijs vanaf 15.00). 1 Skype 5 Wat heeft u nodig: Een computer met luidsprekers De computer mag Windows of Linux gebruiken of Mac zijn. Microfoon Camera (webcam) als u met beeld wilt skypen 11-4-2011 In een laptop is vaak

Nadere informatie

Informatie boekje. MSN & Hyves. voor jongeren van behandelgroepen

Informatie boekje. MSN & Hyves. voor jongeren van behandelgroepen Informatie boekje MSN & Hyves voor jongeren van behandelgroepen 24 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Hoofdstuk 1 MSN 4 1.1. Wat is MSN? 4 Dit informatieboekje is ontwikkeld door: Manon van de Linde & Chrissy Pijnenburg

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Internet Fun & Veilig

Internet Fun & Veilig Internet Fun & Veilig AGENDA Pc & Internet = Fun Veilig op je pc Veilig op internet Veilig samen met je hele klas op internet Begin bij het begin: veilig pc-gebruik Laat je ouders de pc instellen Gebruikersprofielen

Nadere informatie

Via de knop Accountinstellingen, optie Accountinstellingen wordt het volgende venster geopend:

Via de knop Accountinstellingen, optie Accountinstellingen wordt het volgende venster geopend: SAMENVATTING HOOFDSTUK 4 E-mailinstellingen Om e-mail te kunnen ontvangen en versturen, heb je een e-mailaccount nodig. Via het tabblad Bestand, Info kun je een nieuwe account maken of een bestaande wijzigen:

Nadere informatie

1. Uw computer beveiligen

1. Uw computer beveiligen 11 1. Uw computer beveiligen Voor computers die verbinding maken met internet is goede beveiliging essentieel. Een goed beveiligingssysteem verkleint het risico op malware (virussen of andere schadelijke

Nadere informatie

doen 7 Windows Live Mail

doen 7 Windows Live Mail doen 7 Windows Live Mail E-mail betekent electronic mail, elektronische post. U gaat berichten verzenden en ontvangen. Daar hebt u een e-mailprogramma voor nodig en een e-mailadres. In deze les werkt u

Nadere informatie

8.13 Windows Hulp op afstand

8.13 Windows Hulp op afstand 1 8.13 Windows Hulp op afstand Misschien heeft u een probleem dat u zelf niet kunt oplossen, maar is één van uw (klein)kinderen of kennissen erg handig met computers. Dan kunt u natuurlijk telefonisch

Nadere informatie

Windows Live Mail Windows 8

Windows Live Mail Windows 8 Windows Live Mail Windows 8 Dit programma kan alleen onder MS Windows worden geïnstalleerd en is één van de betere programma's om mee te E-mailen op een Windows computer Windows Live Mail is een prima

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Introductie Visual Steps 10 Nieuwsbrief 10 Wat heeft u nodig? 11 Uw voorkennis 11 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Introductie Visual Steps 10 Nieuwsbrief 10 Wat heeft u nodig? 11 Uw voorkennis 11 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Introductie Visual Steps... 10 Nieuwsbrief... 10 Wat heeft u nodig?... 11 Uw voorkennis... 11 De website bij het boek... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 12 Toets uw kennis...

Nadere informatie

waar u bestanden kunt downloaden; welke bestanden veilig en onveilig zijn; hoe u antivirussoftware gebruikt om onveilige bestanden te vinden.

waar u bestanden kunt downloaden; welke bestanden veilig en onveilig zijn; hoe u antivirussoftware gebruikt om onveilige bestanden te vinden. 1 Veilig downloaden Eén van de meest populaire bezigheden op internet is downloaden. Het gaat dan om downloaden van muziek en software, maar ook bijvoorbeeld films en foto s. Zeker sinds de meeste computergebruikers

Nadere informatie

Safe surfen. Safe surfen juf Lies 1

Safe surfen. Safe surfen juf Lies 1 Safe surfen Safe surfen juf Lies 1 THEMA 1: VIRUSSEN WAT IS EEN VIRUS? Politie waarschuwt voor agressief computervirus dinsdag 20 maart 2012, 19u59 De politie waarschuwt voor een nieuw, bijzonder schadelijk

Nadere informatie

Wat is Windows Live Messenger Windows Live Messenger Downloaden Windows Live Messenger Installeren Windows Live ID maken Windows Live Messenger

Wat is Windows Live Messenger Windows Live Messenger Downloaden Windows Live Messenger Installeren Windows Live ID maken Windows Live Messenger door Henk Verbeek Wat is Windows Live Messenger Windows Live Messenger Downloaden Windows Live Messenger Installeren Windows Live ID maken Windows Live Messenger starten Vrienden uitnodigen en accepteren

Nadere informatie

1. Beveiligen. In dit hoofdstuk leert u:

1. Beveiligen. In dit hoofdstuk leert u: 15 1. Beveiligen Beveiliging is essentieel voor computers die verbinding maken met internet. Een goed beveiligingssysteem verkleint het risico op virussen of andere schadelijke software op uw computer.

Nadere informatie

Werkbundel Net op t net

Werkbundel Net op t net www.ikbeslis.be Werkbundel Net op t net Sociale netwerksites en privacy Versie 1.0 23 juni 2014 Werkbundel Net op t net lespakket 3 de graad basisonderwijs versie 1.0 Pagina 1 Ik beslis Het Net op t net

Nadere informatie

Live Mail Windows. Deel 1 Downloaden en installeren van Windows Live Mail

Live Mail Windows. Deel 1 Downloaden en installeren van Windows Live Mail Live Mail Windows Dit programma kan alleen onder MS Windows worden geïnstalleerd en is één van de betere programma's om mee te E-mailen op een Windows computer Windows Live Mail is een prima programma

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. het internet en ik

Inhoud. Mijn leven. het internet en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Wachtwoord... 4 Hoofdstuk 2 Cybercrime... 6 Hoofdstuk 3 Oplichting... 8 Hoofdstuk 4 Verbinding... 10 Hoofdstuk 5 Webwinkels... 12 Hoofdstuk 6 Sociale media... 14 Hoofdstuk

Nadere informatie

1. Uw tablet beveiligen

1. Uw tablet beveiligen 11 1. Uw tablet beveiligen Het risico op virussen of andere schadelijke software (malware genoemd) is bekend van pc s. Minder bekend is dat u ook op een tablet met malware geconfronteerd kan worden als

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Problemen met inloggen? Wij helpen u graag! Stappenplan inloggen Stap 1: Ga naar www.asr.nl Stap 2: Klik rechts bovenin het scherm op de tekst inloggen. Stap 3:

Nadere informatie

uw kind op internet handboek voor ouders voorpublicatie Evert Bergervoet & Justine Pardoen

uw kind op internet handboek voor ouders voorpublicatie Evert Bergervoet & Justine Pardoen uw kind op internet handboek voor ouders voorpublicatie Uw kind op internet Tieners lijken soms wel helemaal verslingerd aan internet: gamen met anderen over de hele wereld, uren ronddwalen in het Habbo

Nadere informatie

handleiding 2008/2009

handleiding 2008/2009 handleiding 2008/2009 Online digitale foto s plaatsen en delen met familie en vrienden INHOUD Hoofdstuk 1 1.1 Aanmelden 2 1.2 Album aanmaken 2 1.2.1 Klassiek foto s plaatsen 2 1.2.2 Geavanceerd foto s

Nadere informatie

Studio Visual Steps Een website aanpassen via uw eigen webhostingservice

Studio Visual Steps Een website aanpassen via uw eigen webhostingservice Studio Visual Steps Een website aanpassen via uw eigen webhostingservice Aanvullend PDF-bestand bij het boek Websites bouwen met Web Easy Een website aanpassen via uw eigen webhostingservice 2 Een website

Nadere informatie

Wees veilig & beveiligd

Wees veilig & beveiligd Wees veilig & beveiligd Veilig internetten 10 VUISTREGELS 1 Installeer een antivirusprogramma op je computer, tablet en mobiele telefoon Schakel automatische updates en firewall in Scan maandelijks je

Nadere informatie

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u:

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u: 7 Windows Defender Veel internetgebruikers downloaden wel eens een gratis programma van internet. Vaak realiseren zij zich niet dat sommige programma s onderdelen bevatten die informatie over de gebruikers

Nadere informatie

Safe surfen. www.safesurfen.be. Safe surfen juf Lies 1

Safe surfen. www.safesurfen.be. Safe surfen juf Lies 1 Safe surfen www.safesurfen.be Safe surfen juf Lies 1 INLEIDING 1. WAAROVER GAAT DEZE BUNDEL? Deze bundel wil je op weg helpen om veilig op het internet te surfen. In de bundel staan gevaren van het internet

Nadere informatie

2. Downloaden en installeren

2. Downloaden en installeren U hebt ongetwijfeld wel eens van Skype gehoord. De populaire (video)beldienst op uw pc, op basis van Voice over IP (VoIP), zit zo in de lift dat Microsoft de dienst heeft overgenomen (Microsoft legt 8,5

Nadere informatie

Online netwerkontwikkeling voor personen met een licht verstandelijke beperking

Online netwerkontwikkeling voor personen met een licht verstandelijke beperking [Kies de datum] Online netwerkontwikkeling voor personen met een licht verstandelijke beperking. Online netwerkontwikkeling voor personen met een licht verstandelijke beperking 1 Woord aan de begeleider

Nadere informatie

Wat zijn de gevaren en is het eigenlijk wel gevaarlijk? Om welke doelgroep gaat het? Wat doen jongeren op die sites?

Wat zijn de gevaren en is het eigenlijk wel gevaarlijk? Om welke doelgroep gaat het? Wat doen jongeren op die sites? Werkstuk door een scholier 2135 woorden 1 maart 2008 6 25 keer beoordeeld Vak Informatica Inhoudsopgave De hoofdvraag en deelvragen 3 Beantwoording op de deelvragen 4 De conclusie 8 Bronnen 9 De Hoofdvraag:

Nadere informatie

Wat te doen tegen ongewenste e-mail?

Wat te doen tegen ongewenste e-mail? Wat te doen tegen ongewenste e-mail? 1 van 5 Internet biedt ons steeds meer mogelijkheden en levert ons vele faciliteiten die onze dagelijkse bezigheden enorm kunnen vereenvoudigen. Toch zijn er naast

Nadere informatie

Gratis bellen via het internet? Kennismaking met Skype

Gratis bellen via het internet? Kennismaking met Skype Gratis bellen via het internet? Kennismaking met Skype Telefoneren via internet Skype is gratis software die van je pc en internetverbinding een telefoon maakt. Als je vrienden ook Skype installeren, bel

Nadere informatie

Opmerking: Realiseer je dat dit een gratis programma is en daarom is het mogelijk dat het soms niet naar behoren werkt.

Opmerking: Realiseer je dat dit een gratis programma is en daarom is het mogelijk dat het soms niet naar behoren werkt. Inhoudspogave 1. Benodigdheden 1 2. Installatie 2 3. Uitleg beginscherm 3 4. Testgesprek 4 5. Contactpersonen 5 6. Bellen 7 7. Chatten (tekstmessenger) 8 8. Skype-vergadering 9 1 Benodigdheden Voordat

Nadere informatie

Inventus Software. Antum Secured Mail / Message System. Gebruikershandleiding

Inventus Software. Antum Secured Mail / Message System. Gebruikershandleiding Inventus Software Antum Secured Mail / Message System Gebruikershandleiding 1 Hoe begin ik? 3 2 Wat is er zoal aanwezig in het hoofdprogramma? 3 3 Hoe decoder ik e-mails of tekstberichten? 4 3.1 Decoderen

Nadere informatie

Hyves handleiding voor de Groenteman

Hyves handleiding voor de Groenteman Hyves handleiding voor de Groenteman In deze speciale Hyves handleiding voor de groenteman leest u informatie over wat dit sociale medium precies inhoudt en hoe u als groente en/of fruitspecialist Hyves

Nadere informatie

Een webcam kiezen en gebruiken in 4 gemakkelijke stappen

Een webcam kiezen en gebruiken in 4 gemakkelijke stappen Een webcam kiezen en gebruiken in 4 gemakkelijke stappen 1. Kies een Logitech QuickCam -webcam die bij u past. 2. Installeer de Logitech QuickCam-software.. Installeer een instant messaging-toepassing.

Nadere informatie

Skype. Praktische informatie over Skype

Skype. Praktische informatie over Skype April 2015 Auteur: E.C.Bliek Skype Praktische informatie over Skype Dit bestand omvat een introductie over het programma Skype. Functies, gebruik en een gebruiksinstructie worden behandeld. ICT&Onderwijs

Nadere informatie

Snel van start met Facebook?

Snel van start met Facebook? Handleiding Snel van start met Facebook? Facebooken, liken, taggen?!? Deze termen kom je steeds vaker tegen. Interactie via Facebook is razendpopulair. Maar wat is het en hoe werkt het? Deze handleiding

Nadere informatie

Een website omzetten naar WordPress

Een website omzetten naar WordPress 1 Een website omzetten naar WordPress Er zijn talloze programma s beschikbaar om websites te maken. In de titels Basisgids Websites maken met WordPress en Websites maken met WordPress voor senioren wordt

Nadere informatie

Inhoudsopgave Internet voor beginners

Inhoudsopgave Internet voor beginners Inhoudsopgave Internet voor beginners 1 Ontdek het internet Het internet De internetverbinding 2 Surfen op het internet Internet Explorer o Opstarten en afsluiten o De vorige versies o Onderdelen o Surfen

Nadere informatie

Handleiding: Installatie citrix receiver Windows 8 Klant: Algemeen

Handleiding: Installatie citrix receiver Windows 8 Klant: Algemeen Handleiding: Installatie citrix receiver Windows 8 Klant: Algemeen Datum: 26-04-2013 Kenmerk: Versie 1.0 NetSourcing B.V. Achterweg 44 4181 AE Waardenburg t. 088 077 20 00 f. 088 077 20 00 www.netsourcing.nl

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. e-kracht is ontwikkeld door:

Gebruikershandleiding. e-kracht is ontwikkeld door: Gebruikershandleiding e-kracht is ontwikkeld door: Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Het e-kracht account...4 2.1 Contacten toevoegen... 6 2.2 Een dagboek bijhouden... 7 2.3 Links beheren... 8 2.4 Een fotoalbum

Nadere informatie

WEBKWESTIE PRIVACY EN IDENTITEIT WERKBOEK. Dit boekje is van

WEBKWESTIE PRIVACY EN IDENTITEIT WERKBOEK. Dit boekje is van WEBKWESTIE PRIVACY EN IDENTITEIT WERKBOEK Dit boekje is van Stap 1. Tip 1: Tip 2: Tip 3: Stap 2. Wat geef je wel door op internet en wat niet? Kleur het rondje in: Rood = niet doorgeven op internet Oranje

Nadere informatie

Bellen met Skype. 1. Account aanmaken. 2. Downloaden en installeren

Bellen met Skype. 1. Account aanmaken. 2. Downloaden en installeren Bellen met Skype U hebt ongetwijfeld wel eens van Skype gehoord. De populaire (video)beldienst op uw pc, op basis van Voice over IP (VoIP), zit zo in de lift dat Microsoft de dienst heeft overgenomen.

Nadere informatie

Handleiding SPAMFILTER

Handleiding SPAMFILTER Handleiding SPAMFILTER Auteur: Johan Mos, Toon Hopkoper Datum: 27 mei 2008 Versie: 1.2 Pagina 1 INLEIDING De e-mail filter van PROXSYS houdt ongewenste mails vast op haar server zodat uw e- mailbox vrij

Nadere informatie

Handleiding voor. Persoonlijk begeleider. Beknopte handleiding bij het gebruik van het landelijk platform

Handleiding voor. Persoonlijk begeleider. Beknopte handleiding bij het gebruik van het landelijk platform Handleiding voor Persoonlijk begeleider Beknopte handleiding bij het gebruik van het landelijk platform Introductie TARA is een webgebaseerd programma en biedt een complete online omgeving voor mensen

Nadere informatie

Opgelet: Reclame is onvermijdbaar daardoor kan dit alles gratis.

Opgelet: Reclame is onvermijdbaar daardoor kan dit alles gratis. 1. Website: SiKuFoto = www.fotosite.be Foto s op de site kunnen via het bestuur, na controle, geplaatst worden door mij. Er kan ook een nieuwsbrief verstuurd worden naar SiKuFoto leden Fotogalerij waar

Nadere informatie

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen...

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen... E-MAIL INHOUD Inleiding... 3 Het e-mailadres... 3 Hoe werkt e-mail?... 3 Je emailadres registreren... 4 Aanmelden bij Outlook... 7 Schermonderdelen... 8 Mailen... 10 Een mail lezen... 10 Een mail versturen...

Nadere informatie

Door: Whisper380 Versie: 2.0 Datum: 5-7-2010 Eigenaar: whisper380-computerhulp.net

Door: Whisper380 Versie: 2.0 Datum: 5-7-2010 Eigenaar: whisper380-computerhulp.net Door: Whisper380 Versie: 2.0 Datum: 5-7-2010 Eigenaar: whisper380-computerhulp.net Installeren van incredimail... 3 Een e-mail account instellen:... 7 Testen van instellingen:... 14 2 Installeren van incredimail:

Nadere informatie

Meerdere gebruikersaccounts aanmaken

Meerdere gebruikersaccounts aanmaken Meerdere gebruikersaccounts aanmaken In Windows XP heeft u de mogelijkheid om met meerdere gebruikersaccounts te werken. Werken er meerdere personen op de computer dan ontkomt u er al niet meer aan en

Nadere informatie

Handleiding Mijn Kerk

Handleiding Mijn Kerk Handleiding Mijn Kerk 1 www.deinteractievekerk.nl Algemeen Uw kerk gaat de Interactieve Kerk gebruiken. In deze handleiding willen we u op een eenvoudige manier uitleggen hoe de Interactieve Kerk precies

Nadere informatie

Les 7 Doen: Windows Live Mail

Les 7 Doen: Windows Live Mail Wegwijs in Windows 7 Les 7 Doen: Windows Live Mail Vervangende les voor Windows Live Mail versie 2011 Hannie van Osnabrugge bussum 2011 Deze vervangende les voor Windows Live Mail versie 2011 hoort bij

Nadere informatie

Les 2 ... Hoe in alle veiligheid surfen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is. Leerkrachten

Les 2 ... Hoe in alle veiligheid surfen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is. Leerkrachten Les 2... Hoe in alle veiligheid surfen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor de leerkracht Waarom?

Nadere informatie

Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken

Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken Inhoud 1. Inloggen... 2 2. Openingscherm... 3 3. Outlook...

Nadere informatie

Aan de slag met Acadin

Aan de slag met Acadin Aan de slag met Acadin Handleiding voor de leerling (v. W-09-2011) 1 (versie sept.2011) Inhoud Basistaken in schema... 3 Inloggen en uitloggen... 4 Openen van Acadin inlogpagina... 4 Aanmelden bij de leeromgeving...5

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 De website bij het boek... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Voor docenten... 9 De

Nadere informatie

Postcode van de bibliotheekvestiging. Samen op t web. Vragenlijst 1

Postcode van de bibliotheekvestiging. Samen op t web. Vragenlijst 1 Versie: november 2014_2 IN TE VULLEN DOOR BIBLIOTHEEKMEDEWERKER Postcode van de bibliotheekvestiging. Samen op t web Vragenlijst 1 Beste deelnemer, U gaat oefenen met internet. De bibliotheek helpt u daar

Nadere informatie

Mobiel Internet Veiligheidspakket

Mobiel Internet Veiligheidspakket Mobiel Internet Veiligheidspakket Gebruikershandleiding Mobiel Internet Veiligheidspakket voor Windows Mobile smartphones Mobiel IVP Windows Mobile Versie 1.0, d.d. 20-07-2011 Inleiding... 3 1 Installatie...

Nadere informatie

Mobiel Internet Veiligheidspakket

Mobiel Internet Veiligheidspakket Mobiel Internet Veiligheidspakket Gebruikershandleiding Mobiel Internet Veiligheidspakket voor Android smartphones en tablets Mobiel IVP Android Versie 1.0, d.d. 20-07-2011 1 Inleiding... 3 2 Installatie...

Nadere informatie

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice SnelStart Stappenplan SBR btw-aangifte met SnelStart 12 Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Inleiding Vanaf 1 januari 2014 is het verplicht om de btw-aangifte te versturen volgens de Standard Business Reporting

Nadere informatie

Alle helponderwerpen Over blokken Over e-mail

Alle helponderwerpen Over blokken Over e-mail Alle helponderwerpen Over blokken Een blok is een onderdeel van uw website dat u aan of uit kunt zetten. De blokken die momenteel op de website staan zijn Twitterblok LinkedInblok Fotoblok Cv/brochureblok

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal www.arienszorgpalet.nl

Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal www.arienszorgpalet.nl Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal www.arienszorgpalet.nl Versie 1 mei 2016 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Inloggen Mijn cliëntportaal 4 Voorbeeld Mijn cliëntportaal 7 Mijn afspraken 8 Mijn dossier

Nadere informatie

Postcode van de bibliotheekvestiging. De basis en/of Het internet op + Samen op t web. Vragenlijst 2

Postcode van de bibliotheekvestiging. De basis en/of Het internet op + Samen op t web. Vragenlijst 2 Versie: november 2014_2 IN TE VULLEN DOOR BIBLIOTHEEKMEDEWERKER Postcode van de bibliotheekvestiging. De basis en/of Het internet op + Samen op t web Vragenlijst 2 Beste deelnemer, U heeft geoefend met

Nadere informatie

Webmail met Windows Live Hotmail

Webmail met Windows Live Hotmail 1 Webmail met Windows Live Hotmail Webmail is een handige mogelijkheid om waar ook ter wereld uw e-mail te kunnen ophalen en versturen. U heeft daarvoor een webmailadres nodig en een computer die verbonden

Nadere informatie

Producthandleiding Aan de slag met de QLiCT Afstandsbediening. uitvoering Standaard en Groen versie 2.5

Producthandleiding Aan de slag met de QLiCT Afstandsbediening. uitvoering Standaard en Groen versie 2.5 Producthandleiding Aan de slag met de QLiCT Afstandsbediening uitvoering Standaard en Groen versie 2.5 Inhoud 1 Lees dit eerst... 2 2 Voorbereiding... 2 Op school... 2 Thuis... 3 Updates... 3 3 Aan de

Nadere informatie

Internet beveiliging instellen onder Windows XP. Start Internet Explorer op en doe volgende handelingen:

Internet beveiliging instellen onder Windows XP. Start Internet Explorer op en doe volgende handelingen: Internet beveiliging instellen onder Windows XP Start Internet Explorer op en doe volgende handelingen: 1. Klik in de menubalk van Internet Explorer op het menu "Extra" en kies "Internet Opties" 2. Klik

Nadere informatie

Leuk en veilig op social media, hoe doe je dat? Twitter, Facebook, LinkedIn

Leuk en veilig op social media, hoe doe je dat? Twitter, Facebook, LinkedIn Leuk en veilig op social media, hoe doe je dat? Twitter, Facebook, LinkedIn Social media voor ouderen? 2 S o c i a l e n e t w e r k e n Communicatie tussen mensen, bedrijven en organisaties in een online

Nadere informatie

ZIVVER Gebruikershandleiding

ZIVVER Gebruikershandleiding Versie: 2.0 Datum: 11 april 2017 support@zivver.com www.zivver.com Inhoud Welkom bij ZIVVER!... 3 1. Inloggen in je online veilige postvak... 4 2. Stuur een veilig bericht vanuit je online veilige postvak...

Nadere informatie

OFFICE 365. Start Handleiding Leerlingen

OFFICE 365. Start Handleiding Leerlingen OFFICE 365 Start Handleiding Leerlingen Meer info: Naast deze handleiding is er zeer veel informatie reeds voorhanden op het internet of door op het vraagteken te klikken in de Office 365 omgeving. Ook

Nadere informatie

Extra les Werken met Windows Live Mail 2012

Extra les Werken met Windows Live Mail 2012 Wegwijs in Windows 8 Extra les Werken met Windows Live Mail 2012 Hannie van Osnabrugge u i t g e v e r ij c o u t i n h o c bussum 2013 Deze extra les over het werken met Windows Live Mail 2012 hoort bij

Nadere informatie

GEAVANCEERD. 12. Groepsgesprekken. 13. Een eigen Skype-nummer

GEAVANCEERD. 12. Groepsgesprekken. 13. Een eigen Skype-nummer GEAVANCEERD 12. Groepsgesprekken Met Skype kunt u - net als met de 'ouderwetse' telefoon - één persoon bellen, maar u kunt ook een groepsgesprek starten. De eenvoudigste manier om dit te doen is door de

Nadere informatie

OFFICE 365. Start Handleiding Medewerkers

OFFICE 365. Start Handleiding Medewerkers OFFICE 365 Start Handleiding Medewerkers Meer info: Naast deze handleiding is er zeer veel informatie reeds voorhanden op het internet of door op het vraagteken te klikken in de Office 365 omgeving. Ook

Nadere informatie

Handleiding Skydrive: werken met verschillende personen aan een JALdocument

Handleiding Skydrive: werken met verschillende personen aan een JALdocument Handleiding Skydrive: werken met verschillende personen aan een JALdocument 1 VOORAF Indien je beschikt over een Windows LIVE ID (je hebt momenteel al een Hotmail, Gmail of Livemailaccount), ga dan onmiddellijk

Nadere informatie

Yeshivath Sharashim. http://yeshivathsharashim.org. Hand- Users

Yeshivath Sharashim. http://yeshivathsharashim.org. Hand- Users Yeshivath Sharashim http://yeshivathsharashim.org Hand- Users leiding Guide Welkom bij http://yeshivathsharashim.org! We hopen dat deze handleiding u zal helpen kennis te maken met Yeshivath Sharashim

Nadere informatie

FAQ: myadlib gebruiken

FAQ: myadlib gebruiken FAQ: myadlib gebruiken Adlib Information Systems Copyright 2011 Adlib Information Systems B.V. Alle rechten voorbehouden. Adlib is een product van Adlib Information Systems B.V. De informatie in dit document

Nadere informatie

Internetcafé Mei - Veilig PC Gebruik

Internetcafé Mei - Veilig PC Gebruik Spam/Nepmail Internetcafé Mei - Veilig PC Gebruik Gevaren Spyware Cookies Hacking Identiteitsroof Virus Diefstal Phishing Overmacht 100% Veilig PC Gebruik? Definities Virus - Computerprogramma wat zichzelf

Nadere informatie

1. een e-mailadres aanmaken

1. een e-mailadres aanmaken e-mailen met Windows Live Hotmail 1. een e-mailadres aanmaken We gaan nu zelf een e-mail adres aanmaken. Dit moet je maar één keer doen. Daarna kan je altijd met datzelfde adres werken. We kiezen voor

Nadere informatie

Stap 1. Stichting Veilig Online

Stap 1. Stichting Veilig Online Ouderlijk toezicht is beschikbaar op Microsoft Windows Vista zorgt ervoor dat u controle heeft over het doen en laten van uw kinderen op de computer. Het is mogelijk om een tijdslimiet in te stellen, webfilters

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 8 ... Skype: Online bellen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 8 ... Skype: Online bellen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Les 8... Skype: Online bellen Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor de leerkracht Waarom? Skype wordt

Nadere informatie

Viaa Online - OneDrive

Viaa Online - OneDrive Viaa Online - OneDrive Wat is OneDrive Onedrive maakt het mogelijk om je bestanden op te slaan in de cloud. Cloudopslag betekent dat je bestanden opgeslagen worden op het internet en je ze ook vanaf iedere

Nadere informatie

PROFIS Software Oplossingen

PROFIS Software Oplossingen PROFIS Software Oplossingen De PROFIS software Oplossingen, een effectieve manier om ankers te berekenennatuurlijk altijd volgens de laatste richtlijnen Voordelen van de registratie bij PROFIS Software

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Nieuwsbrief 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Nieuwsbrief 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Nieuwsbrief... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website bij het boek... 9 Toets uw kennis... 9 Voor

Nadere informatie

Windows Live (Mail) Een introductie HCC Beginners IG H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl

Windows Live (Mail) Een introductie HCC Beginners IG H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl Windows Live (Mail) Een introductie HCC Beginners IG H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl Inhoud presentatie Overzicht Windows Live Windows Live Mail Live Mail Installeren Live Mail configureren

Nadere informatie

Handleiding voor. Familieleden. Beknopte handleiding bij het gebruik van het landelijk platform

Handleiding voor. Familieleden. Beknopte handleiding bij het gebruik van het landelijk platform Handleiding voor Familieleden Beknopte handleiding bij het gebruik van het landelijk platform Introductie TARA is een webgebaseerd programma en biedt een complete online omgeving voor mensen met een (licht)

Nadere informatie

Handleiding competitie.nevobo.nl

Handleiding competitie.nevobo.nl De competitiewebsite, welke via http://competitie.nevobo.nl/ te bereiken is, wordt steeds belangrijker in de volleybalcompetities van de Nevobo. In dit document vindt u informatie over de werking van deze

Nadere informatie

In dit soort s wordt gevraagd naar inloggegevens, SOFI-nummers en/of creditcardgegevens.

In dit soort  s wordt gevraagd naar inloggegevens, SOFI-nummers en/of creditcardgegevens. Product omschrijving Veilig internetten Phishing Wat is phishing en wat doet het? Phishing is erop gericht gegevens te achterhalen door gebruik te maken van mails, websites of zelf een telefoontje, dat

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig 11 De website bij het boek 11 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig 11 De website bij het boek 11 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig... 11 De website bij het boek... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 12 Uw voorkennis... 13 Toets uw kennis...

Nadere informatie

HANDLEIDING. LogMeIn Free host software version 4.0.0.982

HANDLEIDING. LogMeIn Free host software version 4.0.0.982 HANDLEIDING LogMeIn Free host software version 4.0.0.982 september 2011 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Over LogMeIn Free... 4 Stappenplan... 4 Stap 1 - Een LogMeIn-account aanmaken... 5 Stap 2 - C3LO-computers

Nadere informatie

Net op t net. Lespakket over sociale netwerksites en privacy 3 de graad basisonderwijs Werkbundel

Net op t net. Lespakket over sociale netwerksites en privacy 3 de graad basisonderwijs Werkbundel Net op t net Lespakket over sociale netwerksites en privacy 3 de graad basisonderwijs Werkbundel Versie 2.0 - September 2017 Wat is privacy? wat ik online zet, wat ik op het net vertel, aan wie ik mijn

Nadere informatie

V O O R W O O R D... 3 1 V O O R U Z I C H K U N T A A N M E L D E N B I J G O O G L E +... 4 2 D E E L N E M E N A A N G O O G L E +...

V O O R W O O R D... 3 1 V O O R U Z I C H K U N T A A N M E L D E N B I J G O O G L E +... 4 2 D E E L N E M E N A A N G O O G L E +... Handleiding Google+ Inhoud V O O R W O O R D... 3 1 V O O R U Z I C H K U N T A A N M E L D E N B I J G O O G L E +..... 4 2 D E E L N E M E N A A N G O O G L E +... 7 3 F O T O S B E K I J K E N... 14

Nadere informatie

Kinderen en Veilig Internet. Prof. dr. R. Casimirschool 6 maart 2012

Kinderen en Veilig Internet. Prof. dr. R. Casimirschool 6 maart 2012 Kinderen en Veilig Internet Prof. dr. R. Casimirschool 6 maart 2012 Over mij Johan Lammers Geboren en getogen in Deurne Organisatiepsychologie in Nijmegen Nu weknowmore & socialemediatraining.nl in Amsterdam

Nadere informatie

Installatiehulp (Dutch) De eerste stappen

Installatiehulp (Dutch) De eerste stappen De eerste stappen Installatiehulp (Dutch) Het doet ons genoegen dat u voor ons product hebt gekozen en wij hopen dat u tevreden bent over uw nieuwe G DATA software. Als iets niet meteen duidelijk is, kan

Nadere informatie

Handleiding koppeling voor patiënten

Handleiding koppeling voor patiënten Handleiding koppeling voor patiënten Inhoud 1. Registreren... 2 1.1 Voordat u begint... 2 1.2 Een account aanmaken... 2 1.3 Geen account? Registreer nu!... 3 1.4 Bevestig uw account... 3 1.5 Gefeliciteerd,

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Problemen met inloggen? Wij helpen u graag! Stappenplan inloggen Stap 1: Ga naar www.asr.nl Stap 2: Klik rechts bovenin het scherm op de tekst inloggen. Stap 3:

Nadere informatie

Handleiding voor. Contentbeheerder. Beknopte handleiding bij het gebruik van het landelijk platform

Handleiding voor. Contentbeheerder. Beknopte handleiding bij het gebruik van het landelijk platform Handleiding voor Contentbeheerder Beknopte handleiding bij het gebruik van het landelijk platform Introductie TARA is een web-gebaseerd programma en biedt een complete online omgeving voor mensen met een

Nadere informatie