De engel die zo graag wil leven Het waargebeurde verhaal over een kleine engel, Little Angel, die als liefdeswezen wordt geboren in een stierenlijf.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De engel die zo graag wil leven Het waargebeurde verhaal over een kleine engel, Little Angel, die als liefdeswezen wordt geboren in een stierenlijf."

Transcriptie

1 Hoofdstuk Anguel De engel die zo graag wil leven Het waargebeurde verhaal over een kleine engel, Little Angel, die als liefdeswezen wordt geboren in een stierenlijf. 31 augustus 2003 wordt hij geboren in een aards lijf, een pracht om te zien, maar hij is ziek en als hij slechts enkele dagen oud is, wil hij weg uit dit leven. Hij loopt weg van zijn moeder en gaat in z n eentje in een hoekje liggen om te sterven. Als ik naar hem toeloop is hij al te zwak om weg te lopen en hij blijft bewegingsloos liggen. Urenlang zit ik naast hem te praten en te vertellen over het leven. Hij luistert naar me maar reageert nauwelijks. Ik mag hem aanraken, maar hij voelt zich zo ziek dat hij alleen maar wilt sterven. Hij heeft nog geen naam en ik noem hem mijn engeltje, een prachtig teer wezentje; Little angel noem ik hem. De dagen daarna krijgt hij van de boer allerlei medicijnen toegediend en dan herstelt hij van zijn ziekte. Waarom besluit hij om te blijven leven? Omdat de boer wil dat hij blijft leven? Omdat ik over het leven heb verteld? Waarom? Als hij een half jaar oud is vindt hij zichzelf een grote, stoere jongen en wil hij geen Little angel meer heten; hij is tevreden met de naam Anguel. Het eerste half jaar heeft hij een plezierig jong leventje. Hij is dikke vrienden met het kalfje Blanche en ze spelen samen naar hartenlust. Als hij ouder wordt toont Anguel een wantrouwen naar de mens en hij kan flink snuiven en met zijn kop ineens naar voren stoten. Waarom dat wantrouwen? Weet hij wat hem boven het hoofd hangt? Anguel is namelijk geboren op een boerderij waar de stieren gebruikt worden om mee te fokken of te worden vetgemest en als vleesvee geslacht. De keren dat ik bij hem ben, zing ik voor hem en dan worden zijn ogen zacht en dan wijkt even het wantrouwen uit de ogen. Langzaamaan verandert hij weer naar het lieve,

2 vriendelijke wezen zoals ik hem leerde kennen als kalfje, totdat de mens hem weer laat zien hoe onbetrouwbaar de méns is. Nee het woordje mens in voorgaande zin is geen vergissing. Anguel is een stier en wordt daardoor beoordeeld en bestempeld als onbetrouwbaar en gevaarlijk, een groot vooroordeel waardoor mensen raar kunnen reageren. Het volgende is een voorbeeld daarvan: op een dag zit een van de koeien klem tussen ijzeren stangen en ik roep de hulp in van een buurman om de koe uit de benarde positie te bevrijden. Anguel staat rustig op een afstandje te kijken als de buurman een grote plank pakt en zonder enige waarschuwing op Anguel afloopt en hem met die plank hard en voluit in het gezicht slaat. Ik sta helemaal perplex en kan alleen maar geschrokken uitroepen: Wat doe jij nou? Hij deed toch helemaal niets?. Als antwoord krijg ik: Dan weet hij nu in ieder geval wat hem te wachten staat als hij wat van plan is. Anguel is geschrokken weggelopen en blijft op grote afstand staan. Ik weet niet wat ik tegen hem moet zeggen. Hoe kan ik dit rechtvaardigen? Zijn argwaan jegens de mens is weer enorm toegenomen en al mijn pogingen om hem enig vertrouwen te geven in de mens, zijn in één keer tenietgedaan. Het duurt weer maandenlang voordat ik Anguel enigermate mag benaderen.

3 Anguel vertelt waarom hij zo kwaad is. Als Anguel ongeveer twee jaar oud is, zegt de boer dat Anguel overbodig is en dat hij gedood, geslacht, zal worden. Hij wordt apart gezet in de buitenstal, de laatste halte voor de stieren die geslacht zullen worden. De dieren worden dan in sneller tempo vetgemest om na enige maanden te worden geslacht. Ik probeer regelmatig om contact te krijgen met hem en om een beetje plezier te brengen in zijn leven: een keer lekker gras geven of hooi of kuilgras. Hij laat zich zelden aaien. Woedend kan Anguel ineens naar voren schieten om de mens te willen stoten, te verwonden. Hij laat zich door niemand aanraken. En dan, eindelijk, vertelt Anguel mij waarom hij steeds zo woedend reageert op mensen: Anguel is kwaad op de hypocriete mens die hem als kalf in leven heeft gehouden om daarna over zijn leven te beslissen en het te beëindigen wanneer de méns wil. Anguel wil verder niets meer tegen mij zeggen, maar ik praat wél tegen hém. Wekenlang vertel ik hem dat ik zijn mening deel over het hypocriete gedrag van sommige mensen. Ik vertel hem dat ik door zijn woeste buitenkant heen kijk en dat ik zijn innerlijk wezen zie dat zo liefdevol en puur is. Nog steeds zie ik die kleine engel die toen geboren werd. Wekenlang vertel ik hem dat hij mij niet voor de gek kan houden met zijn woedende uitvallen. Elke dag ga ik met hem praten of zing ik voor hem. Op een gegeven ogenblik zie ik ineens weer een zachte blik in zijn ogen. Vergis ik mij? Het was maar een flits. In de daaropvolgende weken/maanden verandert Anguel; heel langzaamaan zie ik wat vaker die zachte blik even in zijn ogen komen. Hij wil nog steeds niet met mij praten. Wat heeft het voor zin? Kan ik iets voor hem betekenen dan?

4 Steeds vaker komt in me op dat ik hem niet wil laten sterven ook ík heb met hem gesproken over het leven hoe hypocriet ben ík als ik hem laat sterven? Oké, het is niet mijn stier, maar betekent dat dat ik niet voor hem mag opkomen? Betekent dat dat ik mij het lot van deze stier niet moet aantrekken, maar langs mij neer kan leggen? Langs mij neer móét leggen? Kan hij niet gewoon blijven leven omdat hij een levend wézen is? Een levend wezen dat zélf mag bepalen wanneer hij wil sterven?

5 Anguel is gered van de slacht! Ik ga met de boer in gesprek en vraag voor welk bedrag ik Anguel kan kopen. De prijs is niet mis: 1700,- euro. En dat is nog niet alles want wat daarna? Waar kan Anguel leven? In Nederland is weinig plaats voor stieren, althans niet voor stieren die mogen blijven leven. Daarbij nog het probleem hier in Nederland: de vele regels en wetten voor het hebben van stieren. Stieren zijn geen hobbydieren. Nee, voor stieren gelden heel andere regels. Bijvoorbeeld: als ik met stieren omga kan ik mij niet verzekeren tegen ongevallen. Met paarden (waar toch nogal eens ongelukken mee gebeuren!) kan dat wel. Als iemand van een paard valt en verlamd raakt worden ziektekosten vergoed. Geen probleem want een paard valt onder huisdieren. Als iemand door een hond struikelt en van alles breekt.. geen probleem, dat wordt vergoed. Maar laat het woord stier eens vallen en geen enkele verzekeraar wil je nog verzekeren! Een stier is een product, is handelswaar. De boer wil Anguel laten slachten. Ik krijg het niet geregeld met een verzekeraar, Ministerie van Landbouw, enz. enz. Ten einde raad vertel ik Anguel dat ik het niet voor elkaar krijg om hem te kopen en dan dan begint hij te huilen. De tranen komen uit zijn ogen en rollen over zijn wangen en met twee grote vochtige ogen vol verdriet ontwijkt hij mijn blik. Al vaker heb ik gemerkt dat stieren huilen. Het zijn geen toevallige tranen, nee ze zijn situatiegericht. Stieren huilen onder andere op momenten van verdriet, maar ook op momenten van grote ontroering of grote blijdschap. Ook ik schiet in tranen als ik het verdriet van Anguel zie en voel. Nee dit kan niet. Wat oneerlijk tegenover Anguel En weer ga ik met de boer in gesprek om uitstel te vragen. Weer voer ik gesprekken met het Ministerie, met verzekeraars. Wederom loop ik vast.

6 Een vriendelijke man bij het Ministerie vindt het geweldig dat ik dit wil doen voor stieren. Hij vindt het een prachtige missie en wenst me veel succes daarmee, maar daarmee zijn mijn problemen niet opgelost. De boer wil actie, wil zijn geld en wil dat het opgelost wordt. Ik zie geen oplossing en ga aan Anguel vertellen dat het me niet lukt. Altijd kijkt hij me aan als ik op hem afloop maar nu staat hij met afgewend hoofd. Als ik zijn ogen zoek en hij me uiteindelijk dan toch aan wil kijken, dan zie ik weer dat grote verdriet en weer komen er tranen uit zijn ogen. Hij weet al wat ik wil vertellen. In mij komt een grote weerstand tegen het idee dat ik hem niet kan redden en een vastberadenheid komt in mij op: ik neem definitief de beslissing om hem te kopen en vertel hem dat hij, zolang als ik leef, nooit geslacht zal worden. Ik zie wel hoe ik het voor elkaar krijg, maar dat het mij gaat lukken dat weet ik zeker. Anguel voelt dat ik het meen en alle verdriet, maar ook alle woede verdwijnt uit zijn ogen en met zachte liefdevolle ogen kijkt hij mij aan. En ik? Ik begin te huilen om deze lieve grote engel in een stierenlijf. Wat een zachtheid, wat een enorme liefde zit er in dit grote wezen. Die zachtheid is nooit meer uit zijn ogen verdwenen. Een engel die wil blijven leven. Meer vraagt hij niet. 12 juli 2006 heb ik Anguel kunnen kopen deze eer gaat naar een zeer liefdevolle jonge vrouw.. zij heeft het totale bedrag voor de aankoop van Anguel geschonken! Dank lieve Nicole! Doordat het geld voor Anguel geschonken wordt, heb ik de mogelijkheid om zijn vriend, de enorm grote knuffel beer Snowy, te kopen. Snowy is bijna even oud als Anguel en ze zijn van jongs af aan al samen. Wat een genot om Snowy het goede nieuws te kunnen vertellen dat ook hij VRIJ is en zal blijven leven zolang als hij wil.

7 Het zijn toch net kleine kinderen Anguel is zieieieieielllliiiiggggg!! Lees maar waarom die grote kerel tranen laat vallen. De stieren staan al een jaar in een buitenstal: dat wil zeggen een overkapt gedeelte dat in vijf vakken is onderverdeeld. Elk vak is ongeveer 4 x 5 meter. Het eerste vak is leeg. In het tweede vak staat Anguel. Daarnaast staan drie witte stiertjes, drie zonen van Anguel: Jonas, Jacob en Angelo. In het vierde vak staan de drie zwarte stieren Django, Julio en Alexander. In het achterste, het vijfde vak, staan twee witte stieren, Snowy en Joris. Omdat Snowy problemen heeft met zijn rug wordt Joris weggehaald en in het eerste vak gezet en blijft Snowy in het achterste vak. Snowy krijgt hierdoor minder aandacht dan Anguel en Joris. Anguel staat nu eenmaal vooraan en wordt dan ook het eerste benaderd, krijgt als eerste eten, zijn ruimte wordt meestal als eerste schoongemaakt, enz.. Snowy is daar toch regelmatig verdrietig onder. Als ik de stieren Anguel en Snowy hebben gekocht, wil boer Piet de twee stieren naast elkaar zetten en dus moeten Joris en Snowy van plaats wisselen: Snowy gaat naar het eerste vak. Anguel staat in het tweede vak. Dit tot grote vreugde van Snowy, want die krijgt nu meer aandacht. Anguel deelt die vreugde niet want nu is het dus Snowy die als eerste begroet wordt enz. Anguel is niet meer zo overduidelijk de nr. 1 als voorheen. Anguel kan daar soms erg verdrietig over zijn. Meestal gaat het goed, maar af en toe vindt hij zichzelf toch wel heel erg zielig hoor! Zo ook vandaag. Vandaag neem ik wat extra tijd vrij om de klauwen van Snowy wat te knippen. Snowy staat de laatste tijd weer slechter op zijn achterpoten: zijn rechter achterpoot staat te ver naar voren en wordt dan ónder het lichaam gezet. Klauwen bekappen is geen favoriete bezigheid voor de stieren (en voor mij overigens ook niet). Normaal gesproken worden runderen in een bekapbox gezet en worden de poten een voor een opgetakeld om vervolgens de nagels te knippen. Voor de meeste dieren is dit een zeer beangstigende en stressvolle gebeurtenis. Sommige mensen verdoven de stieren, maar dat is ook een hele heisa. Ze kunnen lelijk vallen als dat grote lijf, half uit de verdoving, weer probeert te lopen en te staan. Ik probeer dergelijke stressvolle gebeurtenissen te vermijden: ik wacht op een gunstig moment om te kunnen handelen en dat is als de stieren liggen te doezelen nadat ze de buik lekker vol hebben gegeten. Die momenten zijn redelijk schaars en vaak moet ik wekenlang wachten. Eindelijk komt vandaag zo n gunstig moment.. Snowy ligt lekker te herkauwen, dus handschoenen aan en de snoeischaar gepakt. Een snoeischaar? Ja daarmee ga ik te werk omdat het mij helaas niet lukt een klauwmes te hanteren. Het gezegde Goed gereedschap is het halve werk is beslist een grote waarheid, maar ik heb alleen een snoeischaar en dat betekent steeds een millimetertje eraf knippen want die klauwen zijn ongelooflijk hard. Snowy vindt dat deze manier van werken nogal lang duurt

8 en trekt regelmatig zijn poot een beetje terug ( Al dat gefriemel ), maar verder blijft hij lekker rustig liggen. Een driekwart uurtje verder zijn allebei de klauwen een klein stukje korter. Even mijn pijnlijke knieën strekken en even mijn rug rekken.. al dat voorover zitten. Vanuit mijn ooghoeken zie ik Anguel kijken en ik draai me naar hem toe. Anguel ligt te kijken met een paar zeer verdrietige, vochtige ogen. Wat is dat nou jongen? Ja hoor, verdrietig zegt hij: En ik dan? Eigenlijk schiet ik in de lach. Daar ligt hij dan, een grote kerel van hier tot ginder, die ligt te huilen omdat hij een keer geen aandacht krijgt. Ja hoor.. zichzelf zielig vinden.. Lachend loop ik naar hem toe.. ondertussen zeggend: Wie heeft hier het dikste matras van allemaal? Wie heeft er überhaupt een matras? Wat wil dat zeggen denk je? Maar nee hoor.. mijn woorden helpen niet.. dikke tranen rollen uit zijn ogen en hij vindt zichzelf zooo zieieieielig. Als ik bij hem zit, zijn snuit aai en mijn stem daalt om met zware, liefdevolle stem te zeggen dat hij toch weet hoe belangrijk hij voor mij is, dan nog wendt hij zijn ogen af en vindt hij zich toch nog steeds heel zielig. Lang geleden dat ik voor je gezongen heb hè jongen? Zingend komen de woorden in mij op dat hij toch weet hoe belangrijk hij voor mij is: Vanaf het eerste moment was jij mijn engel en wist ik dat jij alleen maar liefde bent. Zingend haal ik oude herinneringen op aan onze eerste dagen.. aan de tijd dat hij brieste als ik bij hem in de buurt kwam maar dat ik blééf herhalen dat ik zijn mooie innerlijk zag; aan de tijd dat ik hem beloofde hem te zullen kopen zodat hij niet geslacht zou worden maar VRIJ zou zijn.. Zingend ga ik door over het NU.. dat er een geweldige engel in zo n groot lijf zit.. in een verkeerd lijf want velen zien alleen zijn buitenkant. Een buitenkant die ik overigens

9 geweldig mooi vind en die ik met langzame, zachte strelingen onder mijn vingers voel wegglijden. Ik voel me steeds zachter worden van binnen en mijn strelingen worden nog bewuster.. elk haartje van zijn lijf voel ik. Ik voel zijn lichaamswarmte en voel zijn lijf op en neer gaan door zijn ademhaling. Ik voel dat er een mooi moment aankomt waarop Anguel me mee zal nemen naar een ander bewustzijnsniveau. Het is lang geleden dat ik me hiertoe de tijd heb gegund en intens verheugd zeg ik tegen Anguel dat ik graag met hem mee wil gaan. Met Anguel afzakken naar een ander bewustzijnsniveau en samen naar een andere dimensie Zijn ogen zijn grote donkere poelen van oneindige, onbeschrijflijke liefde. Alleen liefde.. zoooo vreemd om in die ogen weg te zakken.. ik vergeet zijn lijf.. ik vergeet zijn postuur ik ga het Universum binnen en ik voel en zie dat ENE.. dat ALLES dat alleen maar LIEFDE is zo vreemd.. zo heel, héél erg vreemd. Ik ga alleen maar verder, alleen maar dieper... ik zak weg in een put van liefde ik word omringd door vreemde gevoelens en ik merk dat mijn hersenen het proberen te grijpen.. nutteloos om dat te proberen. ik kan het niet be-grijpen. Hij neemt me mee naar binnen.. naar zijn grootse hart het is een weg waarin ik meegezogen word ik ben weerloos en stuurloos.. geen controle meer hij heeft me in zijn greep ik kan me niet losmaken van zijn ogen. Iets in mij probeert zich te verzetten.. probeert controle te nemen, maar Anguel is sterker.. zijn óóóógen.. Ineens een explosie van licht het is er wijds geen horizon geen einde. Zijn hart.. ik ben in zijn hárt ik ben in zijn Hárt!!! Ik ben compleet overdonderd. Ik zie dat ik ronddraai ik draai rondjes met mijn armen wijds uitgestrekt Ik besef dat ik niet duizelig word. Vreemd want als ik normaal gesproken maar een half slagje draai dan ben ik al duizelig. Ik ben uitgelaten.. vrolijk.. speels..lachs. Ik ben gelukkig...gelukkig! Zorgeloos.. Geborgen.. Ik voel me veilig HIJ is er. HIJ is Anguel en Anguel is HEM. Ik voel dat ik teruggetrokken word.. Please laat me blijven Anguel laat me blijven in jouw mooie hart. Het helpt niet.. ik word teruggetrokken totdat ik weer buiten zijn ogen ben en ik hem in zijn ogen kijk. Ik ben stil wat moet ik zeggen? Ik begin te huilen.. zoals zo vaak als ik té veel liefde in mijn lichaam voel. Ik voel honderd dingen tegelijk:.. dankbaarheid.. liefde.. spijt dat het voorbij is.. verlangen enz. enz. enz. Ik voel vooral dankbaarheid voor wat je mij weer geeft, jij grootse engel.. mijn liefde voor jou en voor jullie is zó groot Ik wil het de wereld in schreeuwen.. gillen.. Mijn liefde slaat om in wanhoop. Hoe krijg ik de mensen nou toch zo ver dat ze van hun vooroordeel afstappen dat stieren nooit te vertrouwen zijn, dat stieren gevaarlijk zijn en dat je er niet in de buurt kunt komen? Hoe krijg ik de mensen zover dat ze jullie zien zoals

10 jullie ZIJN? Géén lap vlees op een bord, maar bijzondere wezens die ons zóveel te bieden hebben. Hoe krijg ik mensen zover dat ze beseffen dat ze liefdeswezens laten doden? Een koude rilling loopt over mijn rug als ik bedenk dat de slacht het lot was van Anguel Waarom een stierenlijf jongen? Waarom zit je in een stierenlijf? Anguel antwoordt: Hoe anders zou ik jouw aandacht hebben getrokken? Hoe anders zou jij hebben kunnen ervaren hoe GROOTSE liefde zich manifesteert in iets groots? In een groot lijf? Praten jullie niet over de grootse wezens, de walvissen, als zijnde de poortwachters van jullie bestaan? Is het niet dat jullie een uiterlijke grootsheid moeten zien om af te kunnen meten hoe het dan van binnen kan zijn? Is het niet dat jullie een referentiekader moeten hebben om het begrip grootsheid te kunnen bevatten? Vraag je naar waarheid? Vraag je naar antwoorden? Dan zal ik je vertellen wat dit stierenlijf te vertellen heeft. Ja.. groots zijn wij en volgens jullie gevaarlijk met onze antennes die tot ver in het Universum reiken. Want de dualiteit waarin jullie leven creëert 2 uitersten en als jullie niet willen zien dat liefde in een gevaar kan schuilen, dan verzamelen wij beiden tot één. Wat je zaait zul je oogsten en jullie bepalen hoe de dieren in deze tijd zullen worden. Wij kiezen voor de liefde.. wij zijn liefde. Jij hebt onze Bron gezien; jij hebt gezien van waaruit wij leven. Wat wil je van ons? Wat wil je van de tijgers, de leeuwen, de krokodillen en de haaien? Hoe willen jullie ons zien? Hebben jullie ons nog steeds nodig om de tegenpool te vertegenwoordigen van de liefde? Wat is liefde? Het snoezige lammetje waar jullie hart van vol loopt om het vervolgens te doden en te eten? Is dat de dualiteit die jullie zoeken? Wat willen jullie dat wij zijn? Jullie maken ons tot wat jullie wensen.. wij zijn slechts een spiegel.. slechts een afspiegeling van wat er in jullie leeft en beweegt. Ook een krokodil is gevaarlijk omdat jullie willen dat hij dat is.. want wat zou voor jullie een wereld zijn zonder afslachting? Moeten wij doden om te eten? En wat doen jullie? Doden jullie om te eten? Als jullie overstag zullen gaan om in vrede te leven en elkander te voeden.. zullen wij dat ook doen. Grenzen neerzetten en iedere diersoort een eigen terrein? Waarom zouden wij? Diverse soorten bij elkaar hebben andere voedingsgewoontes.. voor allen is er voldoende. Zullen wij elkander doden? Vooralsnog wel.. als wij bepalen om uit het leven te gaan dan kunnen wij ons laten doden en dan is dat een snellere manier om te sterven dan te wachten op ouderdom. Maar ook deze gedachtegang is iets ouds dat jullie in stand houden. Stel je open voor het nieuwe.. stel je open voor het Goddelijke plan en BEN: BEN in je Bron..

11 BEN in je liefde.. BEN in je geloof, in het ALLES. Zet geen ideeën in de wereld van hoe je denkt dat het moet zijn of zal zijn. Laat los je gedachten en zie ook onze wereld als levend in liefde met en naast elkaar. Geen invulling van prooi en jager geen invulling geven aan ons leven en onze dood.. laat ons onze eigen creaties van het leven. Want wij zijn in staat om in vrede met elkaar te leven. Laat de mens naar ons kijken en laat hen aan ons overlaten om een spiegel te maken van de hemel op aarde. Wellicht dat de mens ons dan kan aanschouwen als het paradijs. Stop met onze wereld te creëren. Laat ons ZIJN. Overdonderd door zijn antwoord denk ik na over hetgeen hij heeft verteld. Wat vertel je jongen? Bedoel je dat jullie leven van jager en prooi door ons wordt veroorzaakt? Ja. Jullie houden deze fabel in stand. Hoezo fabel Anguel? Het is toch zo dat een tijger in een aards lijf een ander dier moet eten om te overleven? Laat het zijn. Zoals jij bezig bent om nu te leren dat alles slechts energie is en je energie tot alles kunt manifesteren.. zo is ook voor ons dat wij kunnen omgaan met energie zoals wij dat wensen. Het gaat er om dat je je bewust wordt van oude ideeën aangaande de dieren. Als mensen ertoe overgaan om niet meer te eten en om hun lichaam slechts als energie te ervaren en om de energie toe te voegen of af te voeren naar gelang men wenst, waarom zouden wij dan anders zijn? Laat jullie oordelen en visies los aangaande onze levens en ja, set us free. Laat ons vrij.. laat ons zijn naar onze eigen creaties. Geef ons onze spirituele, energetische vrijheid om te worden hetgeen wij wensen te zijn. Anguel, nu krijg ik ineens gekke denkbeelden kan dit betekenen dat jij bijvoorbeeld van vorm zou veranderen en ik je anders zou zien dan zijnde als deze stier? Ja, dat zou kunnen gebeuren. Ik betwijfel of ik dat wel een leuk gegeven vind. Ik vind je lijf nou juist zo mooi en zo bijzonder. Het lijkt me vervelend als ik dan bijvoorbeeld ineens een poes in mijn handen houd, of word je dan in eens een mens of misschien wel een heel vreemde vorm?? Ik merk dat het me onzeker maakt en de vraag komt naar boven wie/wat jij dan eigenlijk bent. Je wordt dan zo ongrijpbaar of moet ik zeggen onbegrijpbaar? Je hebt me toch gezien toen je in mijn ogen keek? Ja ik was ongrijpbaar voor je maar vond je dat vervelend of was het mooi en was je vrolijk en blij? Het was toch mooi en vrolijk? Ja dat klopt allemaal wel, maar ik vind het moeilijk om het oude beeld los te laten. Ik zoek die vastigheid van een duidelijk herkenbaar lijf. Het brengt me in verwarring. Daarom vraag ik om het te laten ZIJN. Laat het met rust en zie mij zoals je mij graag wilt zien. Maar doe niet meer dan dat.. vul niet in hoe wij leven, wat wij eten enz. enz.

12 Wat dan? Hoe moet ik dan naar de dierenwereld kijken? En is dat hetzelfde voor de plantenwereld? Laat het voor dit moment zo ZIJN. Niet gaan denken. Geniet van hetgeen waarvan je kunt genieten. Ik vraag je alleen om mij te zien als méér dan dit huidige lijf. Ik moet even tijd nemen om het bovenstaande los te laten en inderdaad niet te veel in het denken te gaan zitten. Dat is moeilijk want vele vragen komen naar boven en ik wil graag antwoord. Ik ben echter ook blij dat ik het los kan laten en voel de verwarring verdwijnen als ik met mijn handen zachtjes en liefdevol zijn huid aai en als mijn vingers zich begraven in de krullen op zijn kop. Langzaam kom ik weer terug in het vertrouwde stukje.. onder mijn handen voel ik een stier.. maar toch is het anders dan voorheen.. ik voel veel meer dan alleen een stier.. Anguel is veel meer dan alleen een stier. Zoveel méér dan dat. Er is nog een groot stuk om te verkennen. Liefdevol kijk ik hem aan.. dankbaar voor de mooie momenten die hij mij weer geeft. Wat houd ik toch van je jongen. Wat houd ik toch heel heel veel van je!

13 Als een hamburger tussen twee warme broodjes Anguel en Snowy vinden het fijner in de wei dan in de stal. Er is echter een minpuntje in de wei is niets aanwezig om je eens lekker te schuren als je jeuk hebt. En het is héél vervelend als al die kriebelende vliegjes op je rug zitten en je niets hebt om je aan te krabben, krabben en krabben. Dus Anguel en Snowy vinden het zalig als ze geborsteld worden. Ik heb ze beloofd vandaag langer te blijven en dus is er tijd om ze te borstelen. Als ze in de gaten hebben dat ik de borstels ga halen in de stal, gaan ze allebei in de starthouding staan. Ze richten zich in volle grootte op en kijken met grote ogen of ik daadwerkelijk de borstels in mijn handen heb als ik uit de stal kom: Jaaa ze heeft de borstels! Wie het eerst? Dát is een probleempje.. ze willen allebei als eerste. Gelukkig heb ik twee borstels, twee armen en twee handen: Anguel staat links van mij en Snowy staat rechts van mij dus het lukt wel om ze tegelijkertijd te borstelen. Deze manier is echter erg vermoeiend en al snel moet ik stoppen. Twee paar ogen kijken mij verbaasd aan Waarom stop je al? Ik leg even uit wat het probleem is: Tja ik dacht dat eens even te doen.. jullie samen borstelen maar helaas heb ik erg weinig kracht in mijn armen en ben ik nu dus al bekaf. Ik moet iets anders bedenken. Gelukkig is Cobie aanwezig en die is toch zo ongeveer klaar met het verschonen van de waterbakken, dus wordt Cobie erbij geroepen en die ontfermt zich over Snowy. Ik kan dan verder gaan met Anguel. Beide mannen staan heerlijk te genieten. Ook één stierenlijf borstelen blijft vermoeiend want zo n lijf is gróót.

14 Ook Cobie wordt moe in haar armen. Snowy is kleiner dan Anguel en is eerder klaar. Zodoende kan Cobie eerder stoppen. Ik ga nog even door met Anguel. Snowy staat achter mij en ik hoor hem gras eten. Langzaamaan komt hij heeeel onopvallend dichter bij me staan. Zo heel per ongeluk, toevallig steeds dichterbij. Mijn ruimte tussen Anguel en Snowy wordt steeds kleiner: He lieve jongens, willen jullie een beetje opletten dat ik voldoende ruimte overhoudt? Snowy wil jij alsjeblieft een beetje achteruit gaan? Normaal gesproken doet hij dat onmiddellijk, maar deze keer niet. Anguel komt ook nog eens dichter naar mij toe en mijn ruimte tussen die twee grote stierenlijven in wordt redelijk smal. Hé mannen.. wat zijn jullie van plan? Geen reactie. Het voelt beslist niet dreigend, maar wel alsof die twee iets van plan zijn. Ik voel een bepaalde vrolijkheid, ondeugendheid bij beide mannen, en reagerend op hun kwajongsachtige bui vraag ik met lachende stem nog een keer wat ze van plan zijn.. Weer geen reactie behalve dat Snowy van achteren dichterbij komt en Anguel van voren dichterbij komt en dan dan is er dus géén ruimte meer over en sta ik helemaal ingeklemd tussen twee stieren: aan de voorkant tegen mij aan de warme buik van een grote stier (Anguel is dusdanig groot dat ik niet over hem heen kan kijken), aan de achterkant de lagere warme buik van Snowy. Ik ben beslist niet bang. Er zit absoluut geen kwaadheid in hun actie eerder het tegenovergestelde: ik voel hun plagerijtje en ineens schiet ik voluit in de lach. Ik vertel Anguel en Snowy dat ik me net zo voel als een hamburger tussen twee warme broodjes! Cobie is in het stalletje bezig met het voer. Hardop lachend roep ik haar om naar buiten te komen en te kijken wat die twee mannen uitspoken. Cobie komt naar buiten en ziet mij amper staan tussen die twee grote lichamen in. Wat ze wel duidelijk ziet zijn de lachende snuiten van die twee en ook Cobie schiet in de lach. Tegen deze twee rekels zeg ik dat hun lijven zo heerlijk warm zijn en dat het wel plezierig is. Van de winter mogen ze mijn kacheltje zijn. Met de lach nog in hun ogen gaan ze weer uit elkaar. De smiechten! Ja ja dit zijn dus twee van die verschrikkelijk gevaarlijke dieren volgens vele mensen. Op deze gedachte van mij komt hun volgende reactie: Gekke mensen. Ja jongens, gekke mensen inderdaad want ze kénnen jullie niet, maar ze oordelen wél. Maar wie weet komen ze wel een keer naar jullie toe en dan laten ze zich misschien ook wel lekker pletten.. Dag lieverds!

15 Anguel is stoerrrrrrrrrrrrrrrr Vandaag weer zoiets moois meegemaakt. De grootste stier van de groep van zes stieren, Anguel, is de leider en moet natuurlijk heel stoer zijn tegenover de anderen. Hij loopt dan ook vaak een beetje bij me weg als ik te lief doe tegen hem.. als ik hem liefdevol aai en voor hem zing. Hij is dan bang dat hij het respect van de anderen verliest en zijn leiderschap in gevaar komt. Vandaag wil ik hem weer aaien en loopt hij weer weg waarop ik hem vraag waarom hij dat doet en dat ik hem zo heel erg graag wil aaien. Daarop loopt hij weg van de voerbakken naar de waterbakken, een heel eind verderop. Hij drinkt niet, staat alleen maar en kijkt me aan. Ik loop ook naar de waterbakken. Hij laat me helemaal toe en als ik dan begin te zingen, staat hij met bedeesde ogen te luisteren en geniet hij van mijn aaien. Hij is weer helemaal die zo heel erg lieve gevoelige grote stier.. zo'n groot lijf met een heel groot hart. Als hij teruggaat naar de andere loopt hij het grootste gedeelte heel langzaam.. zijn oren continu naar achteren en luisterend naar mij. Als ik zeg dat ik heel veel van hem houd, stopt hij en kijkt om naar mij met duidelijk de woorden: 'Ik houd ook van jou. Dat weet je toch wel he?' 'Ja Anguel, dat weet ik echt heel goed lieve jongen' is mijn antwoord. Daarna loopt hij langzaam verder totdat hij de andere dieren tot op enkele meters genaderd is. De pas wordt erin gezet en heel duidelijk komt hij bij de groep aan met een uitstraling van: 'Opzij want ik ben er weer'. Zo prachtig om te zien. Ik zou echt continu moeten filmen... wat zijn het toch schitterende wezens.. en wat is er weinig bekend van hun grote gevoeligheid en tederheid.

Anguel De engel die zo graag wil leven

Anguel De engel die zo graag wil leven Anguel De engel die zo graag wil leven Het waargebeurde verhaal over een kleine engel, Little Angel, die als liefdeswezen wordt geboren in een stierenlijf. 31 augustus 2003 wordt hij geboren in een aards

Nadere informatie

Joris wil gezien worden.

Joris wil gezien worden. JORIS Joris wil gezien worden. Joris is ruim anderhalf jaar oud als hij mij dwingt om hem bewuster te zien. Ik sta bij Snowy en Joris in de stal. Ik praat met Snowy en aai hem over zijn snuit. Ineens voel

Nadere informatie

Joris.. die lieve, zachte, adorabele en vooral wijze Joris.

Joris.. die lieve, zachte, adorabele en vooral wijze Joris. JORIS Joris.. die lieve, zachte, adorabele en vooral wijze Joris. Lieve jongen ik houd zo heel, heel erg veel van jou. Weet je dat? Oh kerel wat ben je toch lief en zo heel erg zacht en.. wat is dat toch

Nadere informatie

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer.

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer. Psalmen Psalm 119 Heer, ik wil leven volgens uw wetten 1 Gelukkig zijn mensen die altijd het goede doen, die leven volgens de wet van de Heer. 2 Gelukkig zijn mensen die altijd denken aan de woorden van

Nadere informatie

Stan. Geschreven door. Eline Willemse. Illustraties van. Dick Rink

Stan. Geschreven door. Eline Willemse. Illustraties van. Dick Rink Stan Geschreven door Eline Willemse Illustraties van Dick Rink http://www.dickrink.nl Copyright 2013 Stan is een beer. Een hele lieve beer. Een beer die zich af en toe een beetje alleen voelt. En weet

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN INHOUD 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN 7 Verdriet uit je hart en verdriet om je zorgen 11 De belangrijkste relatie is die met jezelf 14 In dankbaarheid ligt geluk

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Hé Joyce, ga je mee? Emma rent achter Joyce aan als ze van het schoolplein lopen. Joyce, wij gaan vanmiddag op bezoek bij mijn oom,

Nadere informatie

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 6 blz. 1 Door welke poort moet je gaan

Nadere informatie

Gita Siebers November 2009 MENS IN WORDING

Gita Siebers November 2009 MENS IN WORDING Gita Siebers November 2009 MENS IN WORDING Een reis naar binnen Foto s, schilderij en tekst: Gita Siebers, tenzij anders vermeld 1 juli 1997 Waarom voel ik me zo afgesneden van mezelf? Waarom ben ik niet

Nadere informatie

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen Geloven, wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen pagina 10 Hoe is de wereld ontstaan? pagina 26 Waarom bestaat de mens? pagina 42 Wat is geloven? pagina 58 Wie is God? pagina 74 Waarom heeft

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Leren omgaan met gedachten, gevoelens, emoties en pijn

Leren omgaan met gedachten, gevoelens, emoties en pijn Leren omgaan met gedachten, gevoelens, emoties en pijn Toespraak van Jiun roshi op de eerste dag van een vijfdaagse zen-retraite, geredigeerd en enigszins ingekort door Myoko Sint Het is vandaag de eerste

Nadere informatie

- Waarschuwing- dit is een pittige les!

- Waarschuwing- dit is een pittige les! - Waarschuwing- dit is een pittige les! Herken je de volgende situatie: Je vraagt aan je partner (heb je deze niet denk dan even terug aan de tijd dat je deze wel had) of hij de vuilniszak wilt buiten

Nadere informatie

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG EEN BIJTEND KONIJN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER BIJTENDE KONIJNEN. JE KUNT

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

Copyright Beertje Anders

Copyright Beertje Anders Copyright Beertje Anders Beren hebben allerlei gevoelens. Kun jij zien hoe Beertje Anders zich nu voelt? Blij. Ik ben blij als ik jarig ben, als ik spelen mag met Beertje Bruin, als ik met de andere beren

Nadere informatie

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14 Inhoud Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden 10 3. Tevreden met weinig 12 4. Tevreden met wat je hebt 14 Angst 5. Angst voor mensen 16 6. Angst voor God

Nadere informatie

Pannenkoeken met stroop

Pannenkoeken met stroop Pannenkoeken met stroop Al een maand lang zegt Yvonne alleen maar nee. Heb je je best gedaan op school? Nee. Was het leuk? Nee. Heb je nog met iemand gespeeld? Nee. Heb je lekker gegeten? Nee. Heb je goed

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

de zon schijnt altijd

de zon schijnt altijd de zon schijnt altijd GEDICHTEN Klara Hobrink Inhoud 1 Achter de wolken 2 Zit men in een diep dal 3 Wat gebeurt er om ons heen? 4 U geeft antwoord 5 Loof de Heer 6 De blijdschap 7 Hem danken 8 Ken je de

Nadere informatie

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig Beertje Anders zit stil in een hoekje als Beertje Bruin langskomt. Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig bent. Kan ik je helpen, want ik ben je vriend en vrienden

Nadere informatie

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr Honger! (voor jonge kinderen) Drie kinderen lopen naar school. Opeens zien ze een heel rare man in oude kleren. Hij vraagt om een beetje geld voor eten. Natuurlijk schrikken de kinderen en denken ze aan

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

BELLE. Een witte (b)engel is geboren

BELLE. Een witte (b)engel is geboren BELLE Een witte (b)engel is geboren Belle heeft, dat blijkt al heel snel, een behoorlijke eigen wil. Waarschijnlijk heeft ze die nodig om te kunnen overleven, maar het is voor ons wat minder plezierig

Nadere informatie

Levende Verhalen Het verhaal van Anke

Levende Verhalen Het verhaal van Anke 1 Levende Verhalen Het verhaal van Anke Anke is een krachtige, levenslustige vrouw die midden in haar leven staat. Ze heeft een intensieve baan als leidinggevende in de zorg en naast haar drukke baan is

Nadere informatie

Openingsgebeden INHOUD

Openingsgebeden INHOUD Openingsgebeden De schuldbelijdenis herzien Openingsgebeden algemeen Openingsgebeden voor kinderen Openingsgebeden voor jongeren INHOUD De schuldbelijdenis herzien De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus

Nadere informatie

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Heb je naar aanleiding van dit dagboek vragen of opmerkingen? Mail me

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

LES 11. Het onzichtbare koninkrijk. Sabbat

LES 11. Het onzichtbare koninkrijk. Sabbat Het onzichtbare koninkrijk Heeft iemand ooit iets tegen je gezegd waardoor je anders gaat nadenken dan je daarvoor deed? Hoe heeft dat je leven veranderd? Denk aan een een jongen van jouw leeftijd die

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Het feest van de olifant

Het feest van de olifant Het feest van de olifant door Marike Jongsma In een land hier ver vandaan leefde eens een mooie olifant. Olifant had vele vrienden in het woud. Maar zijn vrienden hadden olifant al een poosje niet meer

Nadere informatie

1. Dit kan niet waar zijn

1. Dit kan niet waar zijn 1. Dit kan niet waar zijn Het is woensdagmiddag. Freek en Gerdien fietsen uit school naar huis. Freek, ik ben benieuwd of de twee kalfjes al zijn geboren. Twee kalfjes? Heb ik je dat niet verteld? De roodbonte

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de OVER EN UIT OVER EN UIT Welkom bij de e-training Over en uit. In deze training leer je beter om te gaan met je scheiding. Je leert hoe je het beste het nieuws van de scheiding aan je kind kan vertellen,

Nadere informatie

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Soms voel je je gevangen door het leven. Vastgezet door de drukte, en beklemd in je eigen hoofd. Je voelt je niet vrij en je voelt geen liefde. Met deze tips breng

Nadere informatie

Ik ben de voet, en ik loop heel goed.

Ik ben de voet, en ik loop heel goed. Eén lliichaam, velle lleden Ik ben de voet, en ik loop heel goed. www.bijbelidee.nl (( voorbeelld )) Eén lliichaam, velle lleden Voorbereiding Op het werkblad staan een oor, mond, oog, neus, hand,voet,

Nadere informatie

7.5 Script en plaatjes post-test

7.5 Script en plaatjes post-test 7.5 Script en plaatjes post-test De vorige keer waren we hier om Drakie wat beter te leren praten en Drakie heeft toen een heleboel van jou geleerd. Dat vond ie heel leuk. Vandaag gaan we wat dingen die

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Dingetjes I. Kleuter-kabouters

Dingetjes I. Kleuter-kabouters Dingetjes I Kleuter-kabouters 2018 David Arts Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur worden verveelvoudigd, opgeslagen in een

Nadere informatie

Beste Lezer. Voor u ligt de bundel met als thema afscheid, de dood, rouwverwerking. Het heeft mij jaren gekost om deze bundel vorm te geven.

Beste Lezer. Voor u ligt de bundel met als thema afscheid, de dood, rouwverwerking. Het heeft mij jaren gekost om deze bundel vorm te geven. Beste Lezer Voor u ligt de bundel met als thema afscheid, de dood, rouwverwerking Het heeft mij jaren gekost om deze bundel vorm te geven. De flarden waren er al heel lang, maar ik kreeg het niet voor

Nadere informatie

Geef. nooit op! Gods beloften voor jou MIRANDA TOLLENAAR

Geef. nooit op! Gods beloften voor jou MIRANDA TOLLENAAR Geef Gods beloften voor jou nooit op! MIRANDA TOLLENAAR Geef nooit op! Tollenaar, Miranda ISBN 978-90-6353-630-5 NUR 713 Boekverzorging: Studio Vrolijk, Margreet Kattouw De bijbelteksten in deze uitgave

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT 3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT Thea van Bodegraven-Boonstra Maart 2016 Voorwoord Wat kun je verwachten in dit e-book? Als er iemand in jouw gezin last

Nadere informatie

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s Babylichaamstaal Van te vroeg geboren baby s Inleiding Voor een pasgeboren baby is lichaamstaal de eerste en enige manier om te vertellen wat hij wel of niet prettig vindt. Omdat hij nog niet kan praten,

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

2. Het kistje. Joost weet niet wat hij hoort. Geadopteerd. Hij!

2. Het kistje. Joost weet niet wat hij hoort. Geadopteerd. Hij! 1. Ziek Ademt hij nog wel? Angstig kijkt Joost naar zijn vader. Het zal toch niet nu gebeuren, net nu zijn moeder even een boodschap doet. Hij buigt zich voorover tot heel dicht bij het gezicht van zijn

Nadere informatie

Scene 1: Rollen: heks. Katrijn

Scene 1: Rollen: heks. Katrijn Rollen: Speler 1: Speler 2: * prinses heks * Jan Klaassen Katrijn Benodigdheden: * Decor: * Kistje In het kistje zit een zak met nootjes Haakje bevestigd aan poppenkast waar de muzieksleutel aan hangt.

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Hoe krijg je meer zin? 09 - Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Meer zin. Denk jij ook dat zin in vrijen er spontaan hoort te zijn? Dat zin iets is dat zomaar uit het niets op komt borrelen? Geloof

Nadere informatie

Het speelhuis van Lotte en Nina

Het speelhuis van Lotte en Nina VERHAAL Het speelhuis van Lotte en Nina Uit logeren Nina zit achter in de auto van mama. Spannend, hè? zegt mama. Voor het eerst ga jij ergens logeren. Aap steekt zijn kop uit haar rugzak. Hij lacht, omdat

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober e zondag na Trinitatis

De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober e zondag na Trinitatis De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober 2016 22e zondag na Trinitatis Toralezing: Genesis 12:1-8 Evangelielezing: Lucas 19:1-10 OVERWEGING Als je terug komt in het dorp waar

Nadere informatie

Gedichten en korte spreuken voor rouwbrieven en dankkaartjes.

Gedichten en korte spreuken voor rouwbrieven en dankkaartjes. Gedichten en korte spreuken voor rouwbrieven en dankkaartjes. Rust nu maar uit, je hebt je strijd gestreden. Je hebt het als een moedig man gedaan. Wie kan begrijpen hoe je hebt geleden en wie kan voelen,

Nadere informatie

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b 1 Verkondiging Enkele kinderen vragen in de kerk: waarom vieren we kerst? En wat betekent het voor u? Reactie op de antwoorden Ja, waarom vieren we kerst? En wat betekent

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok Samenvatting Jan heeft een prijs gewonnen. Het is een voetreis door het oerwoud van Afrika. Ze komen allerlei dieren

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Beter leven, meer plezier

Beter leven, meer plezier Rob van Ginkel Training en Coaching Beter leven, meer plezier NLP strategieën voor een leven met plezier Inhoudsopgave Wat is NLP...3 De logica van angst...3 Vrijkomen van angst...3 Negatieve gevoelens

Nadere informatie

SLOTSCÈNE VAN ISOLA. Hij draait zich om en wil vertrekken. BERNARD Wij doen het niet! Verbruggen draait zich verbaasd om.

SLOTSCÈNE VAN ISOLA. Hij draait zich om en wil vertrekken. BERNARD Wij doen het niet! Verbruggen draait zich verbaasd om. SLOTSCÈNE VAN ISOLA Arnold blijft staan. Achter hem gaat de deur open. Arnold ziet aan de gezichten van Diana en Bernard dat ze iemand achter hem zien. Hij draait zich om en doet geschrokken een stap achteruit.

Nadere informatie

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer 3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer verbinding met je hart contact met jezelf zelfwaardering Hee! Wat goed dat je begonnen bent aan het lezen van mijn ebook. Dat betekent dat de wil

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug.

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug. 1950 Het huilende beeld De zon schijnt met hete stralen op het kleine dorpje. Niets beweegt in de hitte van de middag. De geiten en koeien slapen in de schaduw. De blaadjes hangen stil aan de bomen. Geen

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december 2016 Kerstverhaal Heel lang geleden was er een jonge vrouw, Maria. Zij woonde in het dorpje Nazareth. Maria was een heel gewone vrouw, net zo gewoon

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Lelijke griet. Dino is nog steeds te verbaasd om iets normaals te zeggen. Het enige dat hij kan bedenken is: Heet je echt Belle?

Lelijke griet. Dino is nog steeds te verbaasd om iets normaals te zeggen. Het enige dat hij kan bedenken is: Heet je echt Belle? Rolstoeltaxi Dino, wil jij even helpen? Dino reageert niet. Hij is ingespannen bezig met zijn tekening. De opdracht is om het bovenaanzicht van de school te maken. En dat valt niet mee. Dino, vraagt de

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

Energiek de lente in!

Energiek de lente in! Miniboekje Energiek de lente in! 10 tips voor meer balans & energie Beste lezer, Dit boekje is een klein cadeautje voor u! De lente is weer begonnen en de bomen staan te popelen om uit te lopen. Koeien

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Het vreemde paard van Sinterklaas. door Nellie de Kok

Het vreemde paard van Sinterklaas. door Nellie de Kok Het vreemde paard van Sinterklaas door Nellie de Kok 1 Het vreemde paard van Sinterklaas door Nellie de Kok Samenvatting Als Sinterklaas in Nederland aankomt, wil hij dat Piedewiet zijn paard, Americo

Nadere informatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie Hallo! Je houdt van je partner. Jullie zijn al geruime tijd samen en hebben misschien samen kinderen. Jullie leiden een druk bestaan en tijd

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk!

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Hoe werk je met een spreekbeurtwerkplan? Het eerste deel bestaat uit vragen. Met een moeilijk woord noemen we dat theoretisch onderzoek. In het tweede deel vind

Nadere informatie

De best gelezen tips voor meer zelfvertrouwen! Ilonka Brakman

De best gelezen tips voor meer zelfvertrouwen! Ilonka Brakman De best gelezen tips voor meer zelfvertrouwen! Ilonka Brakman Waarom dit e-book? Hoe lang droom jij er al van om nieuwe stappen voor jezelf te zetten? Je bent een leergierig en staat als vrouw middenin

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme

Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme Werkstuk door een scholier 1997 woorden 8 april 2001 5,1 112 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 1) Geef een korte omschrijving wat het boeddhisme volgens jou voor

Nadere informatie

Oma Pleuntje en opa Joep

Oma Pleuntje en opa Joep Oma Pleuntje en opa Joep Voorpublicatie uit: Wiebeltand van Isabelle de Ridder en Monique Dozy Clavis Uitgeverij (verschijnt voorjaar 2017). Al eerder verschenen: Pleuntje (maart 2016) en Joep (september

Nadere informatie

TIPS VOOR DOCENTEN. Kim Koelewijn. Nu met nog meer tranen! HUIL! Het lucht op Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan

TIPS VOOR DOCENTEN. Kim Koelewijn. Nu met nog meer tranen! HUIL! Het lucht op Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan TIPS VOOR DOCENTEN HUIL! Het lucht op Nu met nog meer tranen! Kim Koelewijn Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan 9-99 TIPS VOOR DOCENTEN Dichtbij en verder weg Wanneer je met

Nadere informatie

Marlies Verhelst. Geraakt

Marlies Verhelst. Geraakt Marlies Verhelst Geraakt 4 Het bankje Langzaam fietst Aron naar de waterplas. Hij heeft zin in zijn date met Maira. Het is hun eerste afspraakje. Hij zet zijn fiets tegen de prullenbak naast een van de

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid.

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. Januari Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. (Hoog) gevoelig zijn krijgt in deze tijd steeds meer ruimte en bekendheid, dat is fijn. Een generatie geleden was het niet wenselijk om gevoelig

Nadere informatie

Ik mis je in alle kleuren

Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Met gedichten van Margreet Jansen en illustraties van Angelique Bosman Voor... een lotgenotengroep van de Stichting Jonge Helden Ik schrijf je vandaag

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

Poppenkastverhaal kinderboekenweek 2004 thema: MUZIEK

Poppenkastverhaal kinderboekenweek 2004 thema: MUZIEK Poppenkastverhaal kinderboekenweek 2004 thema: MUZIEK Rollen: Speler 1: * Prinses * Heks Speler 2: * Jan Klaassen * Katrijn Benodigdheden: *Decor: * Kistje * In het kistje zit een zakje met nootjes * Haakje

Nadere informatie

Joris, Joris lieve Joris. Zo wit als sneeuw, je ogen hemelsblauw Ook jij, groots wonder, ontlokt mij de woorden: Ik houd van jou.

Joris, Joris lieve Joris. Zo wit als sneeuw, je ogen hemelsblauw Ook jij, groots wonder, ontlokt mij de woorden: Ik houd van jou. Joris Joris, Joris lieve Joris. Zo wit als sneeuw, je ogen hemelsblauw Ook jij, groots wonder, ontlokt mij de woorden: Ik houd van jou. Verlegen kijk je dan naar benêe, en buigt je hoofd zo heel gedwee.

Nadere informatie

Een boekje over God. voor jou!

Een boekje over God. voor jou! Een boekje over God voor jou! Dit boekje is voor jou. Het gaat over God. Weet jij Wie God is? Wat zie je buiten? Buiten zijn allemaal mooie dingen. Kijk maar omhoog. Je ziet kleine en grote wolken. Soms

Nadere informatie

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018 We luisteren: - Veldhuis & Kemper is het mooi Is het constant een zooi Er is lief Er is leed Er is zuinig of breed Er is kort Er is lang Vrolijk en bang Er is hoop Er is stil Er is zang Er is langzaam

Nadere informatie

MARIAN HOEFNAGEL. Met alle geweld. in één klap alleen. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

MARIAN HOEFNAGEL. Met alle geweld. in één klap alleen. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren MARIAN HOEFNAGEL Met alle geweld in één klap alleen Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 1 Stoer Yung loopt de school uit. Zijn rugtas hangt over zijn rechterschouder. Zo ziet hij er stoer uit. Yung draagt

Nadere informatie

Troostboekje van. Antonius in Beweging

Troostboekje van. Antonius in Beweging Wie zijn we? Antonius in Beweging wil de boodschap van Christus in woord en daad uitdragen. We organiseren allerlei activiteiten rondom levensbeschouwing en geloof. Zo geven we op een eigentijdse en warme

Nadere informatie

Zo ver weg, zo dichtbij

Zo ver weg, zo dichtbij Brief van een engel Sinds de dag dat ik mijn lichaam heb verlaten Heb ik geen woorden meer Enkel een gevoel dat geen lied kan vertalen Ik zal er altijd zijn voor je, in de wolken die je zullen vergezellen

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

REDENEN OM. Dankbaar TE ZIJN. Dirkje Evers

REDENEN OM. Dankbaar TE ZIJN. Dirkje Evers REDENEN OM Dankbaar TE ZIJN Dirkje Evers Er zijn vele kleine zegeningen die het leven de moeite waard maken. Leer de kleine dingen in het leven te waarderen. Het helpt je om een dankbaar hart te ontwikkelen

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie