INHOUD. 1. Inleiding 2. Functies van geluid en muziek 3. Soorten geluid 4. Dynamiek 5. Geluidsapparatuur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INHOUD. 1. Inleiding 2. Functies van geluid en muziek 3. Soorten geluid 4. Dynamiek 5. Geluidsapparatuur"

Transcriptie

1

2 INHOUD 1. Inleiding 2. Functies van geluid en muziek 3. Soorten geluid 4. Dynamiek 5. Geluidsapparatuur 6. Opname 7. Geluidscontinuïteit 8. Geluid achteraf 9. Geluidsmontage en nabewerking 10. Samenvatting

3

4 1. INLEIDING - De toevoeging van geluid aan film (rond 1927) markeerde het volwassen worden van de film. - Goed geluid bij een film wordt meestal niet opgemerkt, slecht geluid des te beter. - Geluid werkt sterk op ons onderbewustzijn.

5

6 2. FUNCTIES VAN GELUID EN MUZIEK A. Geluidsweergave De simpelste functie van filmgeluid is het weergeven van geluid uit de scène. We willen iemand die we zien praten ook horen praten. B. Sfeersuggestie Daarnaast kunnen we met geluid heel duidelijk de sfeer in een scène bepalen. Zo zit bijvoorbeeld een eng huis vol enge geluiden en suggereren vogels die fluiten dat het lente is. C. Emotionele suggestie Hierbij denken we aan romantische muziek bij een zwijmelscène om het publiek nog meer te doen zwijmelen. Ook kunnen dit soort geluiden en muziek extra perspectief aan een scène weergeven, doordat ze het innerlijk van een van de personages kunnen weergeven.

7 2. FUNCTIES VAN GELUID EN MUZIEK D. Suggestie gebeurtenissen buiten beeld Een auto die komt aanrijden of een deur die open gaat, hoeven we niet perse te zien. Soms is het ook leuker om de reactie van de andere persoon te zien. E. Continuïteitssuggestie Bij een montagesequentie wordt een rij losse beelden, begeleid door muziek, versneld een onderdeel van je verhaal. Zet een continu geluid (zoals muziek) over niet-continue beelden en je krijgt de suggestie van een doorlopend geheel. Ook kunnen twee verschillende locaties op die manier één locatie suggereren. F Aandacht sturen Bijvoorbeeld in een wijd landschap met in de verte een auto, wordt meteen duidelijk dat de aandacht op de auto ligt wanneer er geluid van een naderende wagen op gemonteerd wordt.

8

9 3. SOORTEN GELUID A. Direct geluid Het geluid dat tegelijk met het beeld wordt opgenomen. Dialogen voornamelijk. B. Sfeer- en locatiegeluid Geluid dat de sfeer van de scène of locatie bepaalt. De achtergrondgeluiden. Deze worden vrijwel nooit tegelijk met het beeld opgenomen maar achterna, of ze worden uit een geluidsbibliotheek gehaald. C. Effectgeluiden Elk geluid dat bij een bepaalde gebeurtenis binnen of buiten beeld - hoort, maar dat niet direct wordt opgenomen. Ze worden bijna altijd los of achterna opgenomen. D. Voice-over Vertelstem of gedachtestem: achteraf opgenomen en toegevoegd.

10 3. SOORTEN GELUID E. Muziek Je hebt drie soorten muziek in film: - Filmmuziek: achteraf over de scène heen gezet, hoort in feite niet bij de scène. Deze is toegevoegd om een bepaalde sfeer op te roepen of om emoties te suggereren. - Muziek die onlosmakelijk bij een scène hoort. - Sfeermuziek die bij de scène hoort, ook al wordt er in de scène mogelijk op gereageerd.

11

12 4. DYNAMIEK - De variatie tussen hard en zacht geluid heet dynamiek. - Helaas kan een videofilm nooit echt hard of echt zacht geluid bevatten. De dynamiek van video is dus niet erg groot - Om die dynamiek te vergroten, moet je manieren vinden om het geluid harder en zachter te suggereren. - Door met contrasten te werken vergroot je schijnbaar) de dynamiek enorm.

13

14 5. GELUIDSAPPARATUUR A. Microfoons - De microfoon die op de camera is bevestigd, voldoet meestal niet. Werk dus, als het kan, met een losse microfoon. - Microfoons zetten geluid om in een elektrisch signaal dat we vervolgens op een (video)band kunnen zetten.

15 5. GELUIDSAPPARATUUR RONDOM GEVOELIG Neemt evenveel geluid op van alle kanten. Wordt niet of nauwelijks gebruikt bij filmopnames. NIER OF CARDIOÏDE Deze microfoon is richtinggevoelig en neemt dus meer geluid op dat van voor de microfoon komt. De vorm van de lijn die zijn gevoeligheid aangeeft, lijkt op een nier.

16 5. GELUIDSAPPARATUUR HYPER-RICHTINGGEVOELIG OF HYPERCARDIOÏDE Neemt heel weinig op van wat er zich achter of naast de microfoon aan geluid afspeelt. Je kunt dus vrij gericht geluid opnemen. Het voordeel van een hypercardioïde microfoon is dat je er op een veel grotere afstand nog geluid mee kunt opnemen. Echte richtmicrofoons zijn bijna altijd lange dunne buizen. Helaas zijn ze erg duur

17 5. GELUIDSAPPARATUUR B. Hengel - Met een hengel kan de geluidsman de microfoon dichtbij de gefilmde personen brengen zonder zelf in beeld te komen. - Als niemand in beeld beweegt, kun je ook statieven gebruiken - Een hengel is niets meer dan een lange stok waaraan aan het einde de microfoon zit. Het snoer slaan we om de hengel heen en tappen we desnoods vast. - Een microfoon aan een hengel wordt meestal een boom genoemd.

18 5. GELUIDSAPPARATUUR C. Dasspelmicrofoons - Dasspeldmicrofoons worden veel gebruikt bij televisie. - Het zijn microfoons die aan de personen zelf zitten vastgemaakt, al dan niet onzichtbaar. - Het kunnen rondom gevoelige of niermicrofoons zijn. - Ze zitten zo dicht bij de persoon dat het geluid te close is en er niets van akoestiek opgenomen wordt. Hierdoor is het opnemen van set noise noodzakelijk. ( Oplossing kan eventueel een minidiskrecordertje zijn, dat is minder storingsgevoelig) - Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de gewone (kabel) en de zendmicrofoon (zender).

19 5. GELUIDSAPPARATUUR Zendmicrofonen voor- en nadelen - Voordelen - Met een zendmicrofoon zit een persoon niet in snoeren vast. - Geen zichtbare hengel of kabel bij totaal shot. - Nadelen - Zendmicrofoons vormen een inbreuk op de pricavy. - Zendmicrofoons zijn storingsgevoelig. - Zendmicrofoons zijn duur.

20 5. GELUIDSAPPARATUUR D. Microfoonkeuze bij documentaires - De keuze voor welke microfoon je kiest is afhankelijk van de situatie. - Waarmee verstoor je de natuurlijke situatie het minst? - Kun je met dasspeldmicrofoons werken of is het praktisch onmogelijk? - Kun je iedereen volgen met een richtmicrofoon op een afstandje? - Kun je alles alleen met een rondomgevoelige microfoon zeker zijn dat je alles opneemt? - - Voordelen van een zendmicrofoon - Als geluidsman loop je minder snel in de weg of in beeld. - De subjecten kunnen zich vrij bewegen. - De subjecten voelen zich minder afgeleid dan met een hengel. - Je hebt meestal minder last van omgevingsgeluid

21 5. GELUIDSAPPARATUUR E. Koptelefoon - Een koptelefoon dient om het op te nemen geluid te controleren op kwaliteit, volume en ongewenste bijgeluiden. - Je moet hiervoor een koptelefoon hebben die zo veel mogelijk van het geluid van de buitenwereld afsluit

22

23 6. OPNAME - Geluid wordt bij film altijd los opgenomen op een aparte geluidsrecorder (bijvoorbeeld DAT-recorder) - Bij video wordt het geluid soms apart en soms samen met je beeld opgenomen. - Meer sporen = mixer en meersporenrecorder (zoals een ADAT-recorder) - Bij documentaires izjn aparte geluidsdragers af te raden.

24 6. OPNAME A. Mono of stereo Geluid nemen we eigenlijk altijd mono op, stereo wordt achteraf in de mixage gemaakt. Alleen sfeergeluiden die ruimtelijkheid moeten suggereren kun je beter direct stereo opnemen. Deze zijn moeilijk achteraf nog stereo te maken. B. Positioneren van de microfoon Anticipeer bij het opnemen van het geluid op het geluidsniveau. De ideale microfoonpositie voor spraak is dertig centimeter tot een meter vanaf de mond. De positionering van de microfoon is natuurlijk afhankelijk van de camera. Zorg er voor dat de microfoon wel niet zo ver van je subject is want geluidssterkte vermindert kwadratisch met de afstand (3 keer zo ver = 9 keer zo zwak)

25 6. OPNAME C. Hengelen en geluidskwaliteit Meestal wordt er van boven gehengeld. Niet boven de mens, maar richten op de mond. Een microfoon kan je ook positioneren achter een object om zo dichter bij het subject te komen. Hoe dichter, hoe beter. Akoestiek kun je later nog bijvoegen, maar niet meer verwijderen. Bij drama wordt bijna altijd met een richtinggevoelige microfoon gewerkt. Bij documentaires is aan te raden met een richtmicrofoon van een afstandje proberen iedereen te vangen.

26 6. OPNAME D. Boomcheck Voor vrijwel elke opname wordt een boomcheck gedaan om te controleren dat de boom niet in beeld komt. Hierbij brengt de geluidsman de boom steeds dichter bij het subject tot de cameraman de boom in beeld ziet. Er moet wel rekening gehouden worden met het feit dat je door de zoeker of op een televisiescherm niet steeds hetzelfde kader zult hebben als het opgenomen beeld. E. Ruis Bij elke geluidsopname wordt ook ruis opgenomen, daarom zorg je ervoor dat het geluidsniveau bij een opname altijd zo hoog mogelijk is; dan is de ruis in verhouding tot het geluid zo zacht mogelijk. F. Geluidsniveau Bij een camera met geluidsmeters (VU-meters) moet je erop letten dat het geluidsniveau zo hoog mogelijk is. De meters moeten zo ver mogelijk uitslaan, maar niet het rood (= vervormd geluid).

27 6. OPNAME G. Stuk sterktes Wanner je de mogelijkheid hebt om het geluidsniveau met de hand in te stellen moet je de geluidsbronnen even op hun maximum meten door de boom op zijn juiste positie te houden en zo het opnamevolume op dat niveau op zijn hoogst te zetten (net niet in het rood). In vakjargon heet dit een stuk sterkte vragen. H. Tekstoverlap Wanneer je een dialoog in coverage opneemt (bijvoorbeeld in twee OTS), en de acteurs vallen in rede, wordt de in-rede-valling opgenomen met telkens een kleine pauze die later weggeknipt wordt. In de montage kun je de teksten altijd over elkaar heen plakken maar niet meer uit elkaar trekken.

28 6. OPNAME I. Problemen - Cameraman verantwoordelijk - Boom in beeld - Boomschaduw - Arm of een schaduw van de geluidsman in beeld - Geluidsman verantwoordelijk - Vliegtuigen en andere ongewenste bijgeluiden. (Bij docu: niets aan te doen) - Wind: kan wel een plopkap aangedaan worden bij buitenopnames - Draad- en andere storingen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen tape je de draad best goed vast aan de hengel en rond kwetsbare punten.

29

30 7. GELUIDSCONTINUÏTEIT - We willen hebben dat er een geheel ontstaat. Als je dit effect in de montagekamer wil bereiken, moet je op de set het volgende in de gaten houden: - A. Ongewenste Bijgeluiden/achtergrondgeluiden - Als geluidsman moet je hier eisen dat het shot wordt overgedaan. - B. Voorbereiding - Ga op voorhand met de regie en de geluidsman naar de locatie. Zo kan je de locatie afkeuren of inventariseren op akoestiek en kleine bijgeluiden. - C. Gewenste bijgeluiden - Deze moeten los opgenomen worden. Pas in de montage wordt het sfeergeluid erbij gezet.

31 7. GELUIDSCONTINUÏTEIT - D. Bijgeluiden in de documentaire - Soms zijn bijgeluiden onvermijdbaar of zelfs logisch. Als dit niet heel erg stoort kun je het het beste direct opnemen. Zorg dan voor een shot van de oorzaak, zodanig dit duidelijk voor de kijker wordt. Neem ook zeker je set noise op - E. Akoestische continuïteit - Onderscheid tussen gesloten opname en open opname. - Gesloten: close-ups, zo min mogelijk omgevingsgeluid en akoestiek opneemt. - Open: totalen, veel van de omgeving en de bijbehorende akoestiek. - Het soort opname (Gesloten of open) is meestal wel continu binnen een scène. - In speelfilms bijna altijd met gesloten opname, sfeergeluiden achteraf toevoegen. - De richting waar je microfoon heen wijst en hoe je hengelt (boven of onder) kan een invloed geven op de geluidscontinuïteit. - In de montage wordt vaak extra achtergrondgeluid toegevoegd.

32

33 8. GELUID ACHTERAF A. Wilds Wilds zijn geluidsopnames die wel op de set maar los van het beeld gemaakt worden - Effectgeluid (zoals een autodeur) - Geluid buiten beeld (bij fictie), als het eenvoudig op de set te maken is. - Set noise: het natuurlijke geluid van de set. Heb je in de montage nodig als: - Sfeer- of achtergrondgeluid - Je een goede verhouding set noise direct geluid wilt kunnen instellen. - Je gedeeltes van shots wil gebruiken waarvan het geluid onbruikbaar is. - Je de geluidscontinuïteit moet waarborgen.

34 8. GELUID ACHTERAF B. Nasynchronisatie (ADR) Als de geluidsopnames niet goed gelukt zijn of er is te veel omgevingsherrie gebruikt met nasynchronisatie of ADR (Automatc Dialog Replacement). Tijdens de opnames wordt wel al geluid opgenomen (Wild guide of Guide track) maar meer om de acteurs te helpen. Voor nasynchronisatie is set noise noodzakelijk. C. Foley De foley artist maakt alle geluiden die niet goed op de band staan na adhv een koffertje met voorwerpen. Het zijn allerlei subtiele geluiden die de kijker meestal niet bewust hoort. D. Geluidseffecten Als Foley niet binnen het budget valt kun je nog altijd je eigen creativiteit of een geluidseffectenbibliotheek raadplegen.

35 8. GELUID ACHTERAF E. Muziek Nadat de film gemonteerd is wordt de muziek pas gecomponeerd. Daarna wordt de muziek in de mixage op de juiste sterkte toegevoegd. In afwachting van de te componeren muziek wordt temp-muziek op de band gezet zodat de montage wat makkelijker wordt.

36

37 9. GELUIDSMONTAGE EN NABEWERKING A. Professionele geluidsbewerking In de montage plaatst de editor het directe en het meest basale overige geluid al op de beelden (de stemmen en de geluidseffecten). Het geluid wordt zo veel mogelijk op verschillende tracks gezet. Een professionele geluidseditor moet daarbij: - Het directe geluid in stukken knippen en stiltes weghalen. - De opgenomen set noise toevoegen op een apart spoor. - Andere geluidssporen gebruiken voor oneven scènes dan voor even scènes. - Vaste geluidssporen aanhouden voor muziek en voice-overs - Sporen reserveren voor nasynchronisatie. Door niet-dialoog zo strikt mogelijk te scheiden van dialoog, kan nasynchronisatie in een andere taal. Als alles een eigen track heeft, kun je beginnen met toevoegen van foley, nasynchronisatie, voice-over en muziek.

38 9. GELUIDSMONTAGE EN NABEWERKING B. Mixage In de mixage wordt bepaald hoe hard elk geluid moet zijn. Elk spoor heeft een volumeschuif en knopjes om de geluiden te voorzien van kleur (equalizer), akoestiek (galm) en eventuele effecten. Pas in de mixage wordt het geluid stereo gemaakt. Hierbij is er sprake van een linker- en een rechterkanaal (2). Bij bijvoorbeeld een Dolby Digital Surround zijn er echter 7 kanalen (links, rechts, front, LFE, surround links, surround rechts, surround achter). Bij mono is er slechts 1 kanaal. Soms wordt er naar precies 2 of 3 keer zoveel sporen gemixt, omdat dialoog muziek en effecten (DM & E) nog gescheiden worden.

39 9. GELUIDSMONTAGE EN NABEWERKING C. Lowbudget geluidsafwerking De meeste montagesoftware bevat eenvoudige mogelijkheden tot mixage. Hierbij nog enkele tips: - Een goede mix is ook afhankelijk van de omliggende scènes. - In de mixage niet het stereogeluid precies het beeld laten volgen, wel een klein stereo effect. - Stereo moet de ervaring van het beeld versterken, niet ervan afleiden.

40

41 10. SAMENVATTING Functies van geluid: Geluidsweergave, sfeersuggestie, continuïteitssuggestie, suggestie van gebeurtenissen buiten beeld en het sturen van de aandacht. Soorten geluid: Direct geluid, sfeergeluid, effectgeluid, muziek, voice-over Een gesloten opname laat niets van de akoestiek van de locatie horen, een open opname wel. Overlap in dialoog neem je niet overlappend op als niet beide sprekers in beeld zijn. Los opnemen als wilds of foley: Set noise, effectgeluid, geluid buiten beeld. Het directe geluid wordt eerst gemonteerd samen met het beeld. Daarna de rest. Mixage: Het afstemmen, samenvoegen en stereo maken van al het geluid.

42 10. SAMENVATTING Gebruik van een hengel (boom): - Op de mond van de spreker richten. - Zo dicht mogelijk bij de geluidsbron. - Geluidsniveau altijd zo hoog mogelijk, maar niet in het rood. - Geen (schaduw van) boom of geluidsman in beeld, eerst boom check. - Vraag om een stuk sterkte om het geluidsniveau in te stellen. - Denk aan de geluidscontinuïteit.

43

Geluid Laura Van Raemdonck 1MMP C Mul4mediatechnologie

Geluid Laura Van Raemdonck 1MMP C Mul4mediatechnologie Geluid Laura Van Raemdonck 1MMP C Mul4mediatechnologie 2014-2015 Onderbewuste geluiden directe geluid = bv dialogen Filmgeluid à emo4es, associa4es Geluid is zeer belangrijk! Functies Geluidsweergave Sfeersugges4e

Nadere informatie

OPDRACHT 2: FILMTECHNIEK

OPDRACHT 2: FILMTECHNIEK OPDRACHT 2: FILMTECHNIEK Lisa Van Landuyt 1GMB MMT - 05/03/2015 - Ann audenaert OPDRACHT 1: THUIS AFLEVERING 3285 SCÈNE 1: PROBLEMEN SCENARIO Er staat geen scènenummer. Er is ook niet vermeld of het zich

Nadere informatie

Geluid. Geluid opnemen en monteren

Geluid. Geluid opnemen en monteren Geluid Geluid opnemen en monteren Geluid is belangrijk Goed geluid begint bij de bron Het geluid bepaalt minstens 50% van de film! De kijker accepteert een film met minder goede beelden als het geluid

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 5. De video-opnamen AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Voorbereiding video-opnamen afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 5. De video-opnamen AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Voorbereiding video-opnamen afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-05-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Voorbereiding video-opnamen afgerond. Intro: De belangrijkste voorbereidingen zijn getroffen en alle leden van de crew weten wat ze moeten doen.

Nadere informatie

Check de accu. Zit er een volle accu in de camera?

Check de accu. Zit er een volle accu in de camera? LET OP! Als je je bestanden wilt verzekeren tegen verlies, dan dien je zelf back-ups te maken. Het kan namelijk altijd gebeuren dat een harde schijf crasht of andere onvoorziene gebeurtenissen zich voordoen.

Nadere informatie

Het verhaal moet aanspreken, spannend zijn en een mooi einde hebben. Als je uit de bioscoop loopt moet je een goed gevoel hebben over de film.

Het verhaal moet aanspreken, spannend zijn en een mooi einde hebben. Als je uit de bioscoop loopt moet je een goed gevoel hebben over de film. FILMS KIJKEN: Filmische middelen. Als je naar een film kijkt, let je meestal alleen op het verhaal, daar zal in het volgende blok behandeld worden. Dit is het inhoudelijk gedeelte. Het verhaal moet aanspreken,

Nadere informatie

Les 6 Geluid en Muziek

Les 6 Geluid en Muziek Les 6 Geluid en Muziek Geluid in een film is heel belangrijk. Denk ook altijd om origineel geluid op te nemen die je als achtergrondgeluid kunt gebruiken. Zoals rumoer op een plein, op een station of vliegveld

Nadere informatie

MAKEN FILMS. Roemer Lievaart

MAKEN FILMS. Roemer Lievaart De belangrijkste updates van het boek Films Maken tussen zevende/achtste druk en de nieuwe, negende druk, van juni 2012 (ISBN 978-90-805551-0-5). (c) QQleQ Dramaprodukties 2012. All rights reserved. Roemer

Nadere informatie

Geluidsbewerking met AUDACITY. Deze elektrische puls wordt op ons computerscherm voorgesteld als een geluidsgolf.

Geluidsbewerking met AUDACITY. Deze elektrische puls wordt op ons computerscherm voorgesteld als een geluidsgolf. Geluidsbewerking met AUDACITY 1. Wat is geluid Van gierende banden tot trillende snaren. Alles wat geluid maakt, beweegt en verplaatst daardoor kleine beetjes lucht. Geluidsgolven kan je niet zien, maar

Nadere informatie

Audio Sporen en Clips. Kanalen, Sporen en Clips. Een spoor in clips opdelen

Audio Sporen en Clips. Kanalen, Sporen en Clips. Een spoor in clips opdelen Audio Sporen en Clips Een Audacity project kan meerdere audio sporen bevatten. Een spoor is normaal gesproken een ononderbroken sectie, zoiets als een one-take video, echter Audacity kan een spoor, binnen

Nadere informatie

Filmen, daar zit muziek in

Filmen, daar zit muziek in Filmen, daar zit muziek in Frans Mulder (mulderfa@wxs.nl) : mulderfa1 Filmen, daar zit muziek in Frans Mulder (mulderfa@wxs.nl) : mulderfa1 9-10-2019 Filmen, daar zit muziek in 3 Uitgangspunt/Doelgroep

Nadere informatie

Naam: Michelle Vos. Cursus: Theory Print. Cursusjaar: 2024. Opdracht: Onderzoek. Klas: JDE-D02. Naam: Michelle Vos. Studentennummer: 1634980

Naam: Michelle Vos. Cursus: Theory Print. Cursusjaar: 2024. Opdracht: Onderzoek. Klas: JDE-D02. Naam: Michelle Vos. Studentennummer: 1634980 1 Naam: Michelle Vos Cursus: Theory Print Cursusjaar: 2024 Opdracht: Onderzoek Klas: JDE-D02 Naam: Michelle Vos Studentennummer: 1634980 2 Contents Inleiding... 4 Hoe is er gebruik gemaakt van diëgetisch

Nadere informatie

MOVING: workshop filmmaken

MOVING: workshop filmmaken Dit werkblad is van: klas: MOVING: workshop filmmaken Neem zelf bewegend beeld op en maak er een videoclip, korte film of reportage van door er geluid, effecten en titels aan toe te voegen... Clips op

Nadere informatie

Wat wil ik vertellen? m.a.w. zoek de essentie op van het verhaal dat je wil vertellen.

Wat wil ik vertellen? m.a.w. zoek de essentie op van het verhaal dat je wil vertellen. Handleiding filmen 1 Voor we starten? Voor je start met opnemen is het belangrijk dat je het geheel goed voorbereidt. Hier zijn enkele tips die zeker van pas kunnen komen bij de voorbereiding. Stel jezelf

Nadere informatie

KidsviewTV project. Videomontage met Studio 8 SE Pinnacle Toon Tullemans

KidsviewTV project. Videomontage met Studio 8 SE Pinnacle Toon Tullemans KidsviewTV project Videomontage met Studio 8 SE Pinnacle Toon Tullemans Fase 1 De videobeelden opnemen >Start de computer en dubbelklik op het logo van Pinnacle 8. Kies nat als in de onderstaande afbeelding

Nadere informatie

Hoe kan je een verhaal op een multimediale manier vertellen?

Hoe kan je een verhaal op een multimediale manier vertellen? Hoe kan je een verhaal op een multimediale manier vertellen? Over digital storytelling Digital storytelling is een heel eenvoudige manier om een verhaal op een multimediale manier te vertellen. Je kan

Nadere informatie

Les 8. Productie Breakdown Draaischema Call sheets Een productie opzetten Samenvatting

Les 8. Productie Breakdown Draaischema Call sheets Een productie opzetten Samenvatting Inhoudsopgave Woord vooraf...9 Les 1. Camera...11 Basisprincipes van het filmen en fotograferen... 11 Bediening videocamera s... 13 Scherpstellen... 19 Videosystemen... 21 Samenvatting... 22 Les 2. Het

Nadere informatie

Hoe maak ik een korte film over zwerfvuil in zee? Enkele basisregels voor het maken van een film

Hoe maak ik een korte film over zwerfvuil in zee? Enkele basisregels voor het maken van een film Hoe maak ik een korte film over zwerfvuil in zee? Enkele basisregels voor het maken van een film Onderwerp keuze Ten eerste zal je moeten nadenken over je onderwerp. Waar moet je film over gaan? Om tot

Nadere informatie

Als je echt interesse hebt kun je ook een compleet setje met mixer en al kopen voor redelijk weinig geld (mixer heeft ook usb interface)

Als je echt interesse hebt kun je ook een compleet setje met mixer en al kopen voor redelijk weinig geld (mixer heeft ook usb interface) Opdracht voor les 2 (is elders te lezen) Kort levensverhaal vertellen aan de hand van foto s Op de achtergrond moet je ondersteunen met muziek Daarvoor heb je een audioprogramma nodig omdat je met meerdere

Nadere informatie

Pinnacle video bewerking

Pinnacle video bewerking Pinnacle video bewerking Klik op dit icoontje op het bureaublad Klik daarna hier op Selecteer je gemaakte filmpje. Nu zie jouw film in verschillende scènes verschijnen. Sleep nu de scène die jij wil gebruiken

Nadere informatie

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 1 Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 2 Voorbereiding Voordat je begint met filmen moet er een aantal zaken geregeld

Nadere informatie

AV THEORIE CAMERAREGIE

AV THEORIE CAMERAREGIE AV THEORIE CAMERAREGIE HET LOS OPNEMEN VAN SHOTS, HOE MOOI OOK, LEVERT NOG GEEN FILM OP!!! Film maken is een verhaal vertellen in beelden en dat verhaal wil je met mensen delen, je wilt je film aan een

Nadere informatie

Opleiding Regie Fictie

Opleiding Regie Fictie Opleiding Regie Fictie Welkom bij deze opleiding! In deze sheet vind je meer informatie over wat je kunt verwachten m.b.t. de modules die gegeven worden, wat je aangeboden krijgt en nog overige praktische

Nadere informatie

Multi-culti. documentaire

Multi-culti. documentaire Multi-culti documentaire Inhoudsopgave Documentaire 3 Stappenplan documentaire 4 Regisseur 5 Producer 6 Cameraman/vrouw 7 Scenario 8 Script schrijven 10 Storyboard maken cameratechnieken 14 Kaders 15 Camerastandpunt

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 4. Voorbereiding video-opnamen AV

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 4. Voorbereiding video-opnamen AV OPDRACHTKAART Video 4 AV-03-04-01 Voorbereiding video-opnamen Voorkennis: Je hebt de opdrachten Het script en Het storyboard afgerond. Intro: Het voorbereiden van video-opnamen neemt veel tijd in beslag.

Nadere informatie

Opleiding Regie Documentaire

Opleiding Regie Documentaire Opleiding Regie Documentaire Welkom bij de opleiding Regie Documentaire aan de Amsterdam Film School! In dit document vind je meer informatie over wat je kunt verwachten m.b.t. de modules die gegeven worden,

Nadere informatie

Geluidsbewerking met AUDACITY

Geluidsbewerking met AUDACITY Geluidsbewerking met AUDACITY Dit is de eenvoudige handleiding voor het project Be-Mobile. Niet alles wordt uitgelegd want het is een uitgebreid (en soms ingewikkeld) programma. AUDACITY is een gratis

Nadere informatie

STILL: workshop fotobewerking

STILL: workshop fotobewerking Dit werkblad is van: klas: STILL: workshop fotobewerking Ontwerp en maak je eigen digitale flyer, poster of fotocollage met zelfgemaakt foto s! Je kent ze wel: coole flyers voor een feest, bewerkte foto

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. 1 Akoestiek 15

Inhoud. Voorwoord 5. 1 Akoestiek 15 Inhoud Voorwoord 5 1 Akoestiek 15 1.1 Het geluidsveld 15 1.1.1 Berekening van de golflengte 18 1.1.2 Tijd- en frequentiedomein 18 1.1.3 Rekenen met db s 20 1.2 Geluidsuitbreiding 23 1.2.1 Interferentie

Nadere informatie

Verhaalvormen Teamreflectie

Verhaalvormen Teamreflectie Verhaalvormen Teamreflectie Passie is een essentieel onderdeel van vakmanschap. Door het vertellen van verhalen brengen we die passie over op een ander. Mensen worden geraakt met verhalen. Daarnaast leren

Nadere informatie

Opleiding Montage. Welkom bij de opleiding Montage van de Amsterdam Film School!

Opleiding Montage. Welkom bij de opleiding Montage van de Amsterdam Film School! Opleiding Montage Welkom bij de opleiding Montage van de Amsterdam Film School! In dit document vind je meer informatie over wat je kunt verwachten van de verschillende lesmodules, de faciliteiten en alle

Nadere informatie

Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop.

Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop. Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop. Holland Goreng: het beste van Azië en Holland samen Onderstaande commercial is gemaakt op

Nadere informatie

Opname en weergaveformaten

Opname en weergaveformaten Opname en weergaveformaten Opname/weergave Mixage/weergave naam Sporen bij opname mono 1 1 2-track/bi-piste 2 2 4-track 4 4 weergave (kanalen) Multi track 8-16-32-48 8-16-32-48 stereo A/B 2 2 stereo X/Y

Nadere informatie

Welk verhaal wil je vertellen met je film? Wat wil je bereiken bij de mensen die je film gaan zien? Denk bijvoorbeeld aan:

Welk verhaal wil je vertellen met je film? Wat wil je bereiken bij de mensen die je film gaan zien? Denk bijvoorbeeld aan: SKVR TIPS & TRICKS WFFR VOORBEREIDING Een goede voorbereiding is heel belangrijk omdat een natuurfilm natuurlijk altijd live is. Wanneer je gaat filmen ga je op jacht naar de juiste shots. Je wilt weten

Nadere informatie

Maak je eigen film! Van idee tot filmpremière. www.broet.nl

Maak je eigen film! Van idee tot filmpremière. www.broet.nl 3728 TUE Eureka covers 09:Opmaak 1 12-01-2009 12:24 Pagina 7 Maak je eigen film! Van idee tot filmpremière www.broet.nl 2 Maak je eigen film! Een korte stap voor stap handleiding. Inhoudsopgave Hoofdstuk

Nadere informatie

CKV Filmproject. Korte Film. Week 1 film-idee en synopsis

CKV Filmproject. Korte Film. Week 1 film-idee en synopsis CKV Filmproject We hebben ons de afgelopen periode beziggehouden met de kunstdiscipline FILM. Je hebt een professionele film bekeken en je hebt geleerd om niet alleen op het verhaal te letten maar ook

Nadere informatie

Workshop NML Video. Les 3 beeldtaal & cameratechniek over opdracht 2 exporteren keyframes bij effecten

Workshop NML Video. Les 3 beeldtaal & cameratechniek over opdracht 2 exporteren keyframes bij effecten Workshop NML Video Les 3 beeldtaal & cameratechniek over opdracht 2 exporteren keyframes bij effecten BEELDTAAL & CAMERATECHNIEK SHOTS / KADREREN SHOTS / KADREREN Wat breng je in beeld (en wat niet!) en

Nadere informatie

Spraakopnames in Articulate Studio 13 Pro

Spraakopnames in Articulate Studio 13 Pro Spraakopnames in Articulate Studio 13 Pro Han Ellenbroek, MEL e-learning consultant Advies over opzet en organisatie bedrijfsopleidingen Didactische opzet Blended learning Examinering en borging Inrichting

Nadere informatie

De kunst van het inkorten en weglaten Door: Henk Verbeek

De kunst van het inkorten en weglaten Door: Henk Verbeek De kunst van het inkorten en weglaten Door: Henk Verbeek Filmen is meer dan knopje drukken. Soms wil je mooie beelden, duidelijk maken wat je bedoeld, sfeer weergeven of technisch goed werk leveren....of

Nadere informatie

Het maken van een

Het maken van een Het maken van een Storyboard 19-4-2008 1 Vroeg of laat een speelfilm Iedere amateurfilmer waagt zich vroeg of laat aan een speelfilm. Lang geen eenvoudige klus, maar als u zich goed voorbereid valt het

Nadere informatie

ThemaFilm Individueel,, citymarketing

ThemaFilm Individueel,, citymarketing ThemaFilm Individueel,, citymarketing Opdracht themafilm over Helsinki, Den Bosch, Maastricht, Eindhoven Maak een themafilm met smartphone of fotocamera Probeer niet alles te laten zien maar maak een keuze,

Nadere informatie

Instructie voor De training Het maken van een Video-verslag

Instructie voor De training Het maken van een Video-verslag Instructie voor De training Het maken van een Video-verslag >>>>> Een Videoverslag maken, en wat komt er allemaal bij kijken?

Nadere informatie

Sluit een micro aan op je computer. Zorg ervoor dat je boxen niet te luid staan anders krijg je feed-back (piepen).

Sluit een micro aan op je computer. Zorg ervoor dat je boxen niet te luid staan anders krijg je feed-back (piepen). Audacity Opnemen van een geluid met een micro. Aansluiten van de micro. Sluit een micro aan op je computer. Zorg ervoor dat je boxen niet te luid staan anders krijg je feed-back (piepen). Steek de rode

Nadere informatie

Videoclub Bedum. Geluid in video

Videoclub Bedum. Geluid in video Videoclub Bedum Geluid in video Videoclub Bedum Geluid in video Wat is geluid en hoe versterkt geluid het beeld. Voorbeeldfilmpje Let op de microfoon. Vragen: 1. Wat vind je van het geluid? 2. Hoe zou

Nadere informatie

Verslag mediadag. zaterdag 22 januari 2011

Verslag mediadag. zaterdag 22 januari 2011 Verslag mediadag zaterdag 22 januari 2011 2011 Onderwerp: Inhoudsopgave Datum: 2011 Inhoudsopgave 1 Televisie maken: de start...5 1.1 Diverse disciplines... 5 1.2 Enkele hoofdlijnen mbt het maken van

Nadere informatie

Geluid, een ondergeschoven kindje.

Geluid, een ondergeschoven kindje. Geluid, een ondergeschoven kindje. Het audio-deel is bij de video filmers meestal een ondergeschoven kindje geweest. Eenvoudige camcorders bieden weinig mogelijkheden en maar matige geluidskwaliteit. Het

Nadere informatie

LESBRIEF: Schooljournaal

LESBRIEF: Schooljournaal LESBRIEF: Schooljournaal Versie: 2017-02-20 Wat ga je leren? Je leert hoe een nieuwsuitzending (een journaal ) tot stand komt. En wat er allemaal bij komt kijken voordat de uitzending gereed is. Je gaat

Nadere informatie

Lesmateriaal Fictiefilm Digital Playground

Lesmateriaal Fictiefilm Digital Playground LESMATERIAAL FILMMAKEN - FICTIE Junior Kalveren Gala: De leukste, mooiste en spannendste films die tijdens de Digital Playground workshops gemaakt zijn zullen op het Nederlands Film Festival worden vertoond

Nadere informatie

Hoorspel Bovenbouw Schrijver: Meia Wippoo Doelgroep: bovenbouw basisonderwijs Datum: 2 maart 2012 1

Hoorspel Bovenbouw Schrijver: Meia Wippoo Doelgroep: bovenbouw basisonderwijs Datum: 2 maart 2012 1 Hoorspel Bovenbouw Schrijver: Meia Wippoo Doelgroep: bovenbouw basisonderwijs Datum: 2 maart 2012 1 Les Hoorspel (of Foley) met Audacity Inhoudelijke omschrijving Hoorspelen worden al gemaakt sinds 1924.

Nadere informatie

Handleiding. Sinner bluetooth scooterhelm

Handleiding. Sinner bluetooth scooterhelm Handleiding Sinner bluetooth helm Sinner bluetooth skihelm Sinner bluetooth scooterhelm Inhoudsopgave 1 Introductie bluetooth 1.1 Bluetooth helm controle knop 1.2 Ondersteunende profielen en functies 1.3

Nadere informatie

Mini-docu - Les 2 Herinneringen in beeld

Mini-docu - Les 2 Herinneringen in beeld Mini-docu - Les 2 Herinneringen in beeld [Om deze lesbrief in te kunnen vullen heb je de nieuwste versie van Adobe Reader nodig] Naam: Klas: Naam docent: Als er in een documentaire wordt gesproken over

Nadere informatie

Fout! Geen tekst met opgegeven opmaakprofiel in document.

Fout! Geen tekst met opgegeven opmaakprofiel in document. Hulpmiddelen en accessoires Inleiding Als iemand slechthorend wordt, wacht hij eerst 7 jaar voordat hij aan iemand een hulpvraag stelt. Die hulpvraag kan gesteld worden aan de audicien, de huisarts, de

Nadere informatie

KLIK OM TE NAVIGEREN PRODUCTIE 4 GRAFISCHE ELEMENTEN 4 RIGGING 4 ANIMEREN 4 RENDEREN 5 BACKUP 5

KLIK OM TE NAVIGEREN PRODUCTIE 4 GRAFISCHE ELEMENTEN 4 RIGGING 4 ANIMEREN 4 RENDEREN 5 BACKUP 5 PRODUCTIE PROCES Wij vinden het bij Infilmer Studios belangrijk dat de klant een goed inzicht heeft in het proces. Daarom zullen we je bij elk onderdeel van de productie een overzicht geven van de processen

Nadere informatie

Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden

Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden Communiceren doe je met zijn tweeën Deze folder is bedoeld voor de goedhorenden die in hun omgeving iemand kennen die slechthorend is, en voor slechthorenden

Nadere informatie

W E R K E N M E T L I V E - G E L U I D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

W E R K E N M E T L I V E - G E L U I D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - W E R K E N M E T L I V E - G E L U I D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - HET GELUID WAT IS GELUID? Onder het begrip "geluid" verstaat men de verspreiding van trillingen

Nadere informatie

maak zelf een filmpje

maak zelf een filmpje maak zelf een filmpje 1 Zelf een filmpje maken is nog nooit zo makkelijk geweest. Iedereen kan een IPAD met camera oppakken en aan de slag gaan. Maar bij het maken van een goed filmpje (dat veel kijkers

Nadere informatie

Film in de pc laden.

Film in de pc laden. Film in de pc laden. Wat is er nodig: De hardeschijf moet voldoende ruimte hebben om het ruwe beeldmateriaal te kunnen bewerken en te bewaren. 1 uur digitale video= 3600 sec. X 3,6 MB/sec.= 12.960 MB =

Nadere informatie

Voor dat je begint controleer je of je microfoon en koptelefoon goed aangesloten zijn op de computer. De roze aansluiting is voor de microfoon stekker

Voor dat je begint controleer je of je microfoon en koptelefoon goed aangesloten zijn op de computer. De roze aansluiting is voor de microfoon stekker Handleiding. Voor dat je begint controleer je of je microfoon en koptelefoon goed aangesloten zijn op de computer. De roze aansluiting is voor de microfoon stekker De groene aansluiting is voor de koptelefoon

Nadere informatie

LESBRIEF. Informatie VOOR DOCENTEN LEERDOELEN. Let op! Wanneer u het lesmateriaal

LESBRIEF. Informatie VOOR DOCENTEN LEERDOELEN. Let op! Wanneer u het lesmateriaal LESBRIEF Informatie VOOR DOCENTEN De lesbrief is te gebruiken voor het VMBO en de onderbouw van HAVO/VWO. De lesbrief is bedoeld om leerlingen kennis te laten maken mét en in te gaan óp de verschillende

Nadere informatie

Module 2a. Doel: Inzicht krijgen in de belangrijkste algemene compositieparameters.

Module 2a. Doel: Inzicht krijgen in de belangrijkste algemene compositieparameters. Module 2a Componeren Studielast: 7 uur. Doel: Inzicht krijgen in de belangrijkste algemene compositieparameters. Inhoud: Voordat een docent aan de slag gaat met het componeren van muziek bij kinderen en

Nadere informatie

Goed horen met FM. Een gids voor praktische toepassingen. Life is on. www.phonak.nl

Goed horen met FM. Een gids voor praktische toepassingen. Life is on. www.phonak.nl Goed horen met FM Een gids voor praktische toepassingen Life is on We laten ons inspireren door de wensen van iedereen die vertrouwt op onze kennis, ideeën en zorg. Door op een creatieve manier de grenzen

Nadere informatie

Muziek (geluid) bij de film

Muziek (geluid) bij de film Muziek (geluid) bij de film Muziek bij de film Gebaseerd op eerdere presentaties van: Emile de Gruijter, Jan de Bloois, Gerrit van Doornen, John Riegen en Harry van der Burgt vanaf 2000. Wat is belangrijker?

Nadere informatie

Handouts Bracina cursus 24 oktober 2015

Handouts Bracina cursus 24 oktober 2015 Handouts Bracina cursus 24 oktober 2015 PRODUCTIE Paul Lacroix TITEL Creatief titels maken DATE 24/10/2015 SCENES TAKE 10 1 De titel is het visitekaartje van de film Dit is het eerste wat het publiek te

Nadere informatie

VIDEOBEWERKEN DEEL 2

VIDEOBEWERKEN DEEL 2 VIDEOBEWERKEN DEEL 2 In deel 1 van het videobewerken hebben we het gehad over de instellingen en wat er zoal in de bewerkings omgeving te vinden is In deel twee gaan we film opnemen, plaatsen het in het

Nadere informatie

Filmstudio op zak. Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: Erik98

Filmstudio op zak. Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: Erik98 Filmstudio op zak Handleiding van Helpmij.nl Auteur: Erik98 mei 2016 Iedereen heeft een filmstudio op zak Ik liep laatst tegen een interessant artikel aan onder de titel " Everyone has a movie studio in

Nadere informatie

Voorkennis: Je hebt Multimedia-opdrachten 1 tot en met 3 (MM-02-01 t/m 03) en Audio-opdracht 1 tot en met 4 (MM-02-07 t/m 10) afgerond.

Voorkennis: Je hebt Multimedia-opdrachten 1 tot en met 3 (MM-02-01 t/m 03) en Audio-opdracht 1 tot en met 4 (MM-02-07 t/m 10) afgerond. OPDRACHTKAART MM-02-11-01 Het maken van een eenvoudige stemopname Voorkennis: Je hebt Multimedia-opdrachten 1 tot en met 3 (MM-02-01 t/m 03) en Audio-opdracht 1 tot en met 4 (MM-02-07 t/m 10) afgerond.

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Inleiding. Hoofdstuk 1: Pre-Productie 1.1 Scenario..4 1.2 Decoupage en mise-en-scene.8 1.3 Productie.14

INHOUDSOPGAVE. Inleiding. Hoofdstuk 1: Pre-Productie 1.1 Scenario..4 1.2 Decoupage en mise-en-scene.8 1.3 Productie.14 INHOUDSOPGAVE Inleiding Hoofdstuk 1: Pre-Productie 1.1 Scenario..4 1.2 Decoupage en mise-en-scene.8 1.3 Productie.14 Hoofdstuk 2: Productie 2.1 Regie..18 2.2 Productie.18 2.3 Camera.21 2.4 Licht 22 2.5

Nadere informatie

Thema 8 Geluid. Les 8.1 Het geluid van een motor (nodig: woordenboeken) WOORDVELD :..

Thema 8 Geluid. Les 8.1 Het geluid van een motor (nodig: woordenboeken) WOORDVELD :.. Les 8.1 Het geluid van een motor (nodig: woordenboeken) WOORDVELD :.. 1.De motor: een motor is een machine waarmee iets in beweging gezet wordt. 3. Motorpech : pech met de motor; het werkt niet. 4. De

Nadere informatie

Installatiehandleiding. Nederlands. Comfort Digisystem. Speaker DS15

Installatiehandleiding. Nederlands. Comfort Digisystem. Speaker DS15 Installatiehandleiding Comfort Digisystem Speaker DS15 Nederlands Introductie De Speaker DS15 is een speakersysteem dat gebruikt kan worden in alle vrijwel situaties waar het nodig is om spraak akoestisch

Nadere informatie

Surround Sound. Jan Hoekstra Drachten, 5 oktober 2010

Surround Sound. Jan Hoekstra Drachten, 5 oktober 2010 Jan Hoekstra Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1 Surround geluid. 3 1.1. Inleiding. 3 1.2. Matrix systeem. 3 1.3. Discreet systeem. 4 Hoofdstuk 2 De setting. 5 2.1. Inleiding. 5 2.2. Plaatsing speakers. 5 2.3.

Nadere informatie

Geluid opnemen. Om te beginnen

Geluid opnemen. Om te beginnen Geluid opnemen Het opnemen van geluid met Audacity is erg gemakkelijk. Het enige dat je nodig hebt is een computer waarvan de geluidskaart een microfoon (mic) of line input heeft. Om te beginnen Voordat

Nadere informatie

Ofwel: Hoe maak je een boeiende audio-visuele presentatie. Hannes Haisma

Ofwel: Hoe maak je een boeiende audio-visuele presentatie. Hannes Haisma Ofwel: Hoe maak je een boeiende audio-visuele presentatie Hannes Haisma Met dank aan AV etc CGC, april 2013 Hannes Haisma 2 1. Je hebt een idee 2. Je hebt een aantal beelden 3. Je hebt een stuk muziek

Nadere informatie

THEORIE. Kijken naar Film

THEORIE. Kijken naar Film THEORIE Kijken naar Film Introductie Sommige mensen bekijken een film zoals ze junkfood eten. Ze denken er niet bij na, ze praten er niet over. Ze realiseren zich niet dat kunst en cultuur onze kijk op

Nadere informatie

SKILLABLE VIDEO HANDBOEK IN 10 STAPPEN EEN PROFESSIONELE VIDEO MET JE SMARTPHONE

SKILLABLE VIDEO HANDBOEK IN 10 STAPPEN EEN PROFESSIONELE VIDEO MET JE SMARTPHONE SKILLABLE VIDEO HANDBOEK IN 10 STAPPEN EEN PROFESSIONELE VIDEO MET JE SMARTPHONE skillable.nl Every single business is a media company first, then you do something as a business. - Gary Vaynerchuck De

Nadere informatie

MUZIEK SUPER MEGA KNAP NATUURKNAP REKENKNAP MUZIEKKNAP ZELFKNAP BEELDKNAP SAMENKNAP BEWEEGKNAP TAALKNAP

MUZIEK SUPER MEGA KNAP NATUURKNAP REKENKNAP MUZIEKKNAP ZELFKNAP BEELDKNAP SAMENKNAP BEWEEGKNAP TAALKNAP MUZIEK NATUUR REKEN BEELD MUZIEK ZELF SAMEN TAAL BEWEEG BEWEEG MUZIEK BEELD NATUUR REKEN ZELF SAMEN MUZIEK TAAL FILMMUZIEK Filmmuziek is de muziek die je hoort tijdens de film. Met muziek worden de sfeer

Nadere informatie

1. Een cd afspelen. Let op! Voor dit hoofdstuk heeft u een muziek-cd nodig. Voor de voorbeelden in dit hoofdstuk wordt een cd van André Rieu gebruikt:

1. Een cd afspelen. Let op! Voor dit hoofdstuk heeft u een muziek-cd nodig. Voor de voorbeelden in dit hoofdstuk wordt een cd van André Rieu gebruikt: 13 1. Een cd afspelen De computer is de afgelopen tientallen jaren langzaam veranderd in een machine voor internet en entertainment. Met het Vista-programma Windows Media Player heeft u de beschikking

Nadere informatie

Korte Film Individueel

Korte Film Individueel Korte Film Individueel Opdracht 2, Filmen en Monteren Maak een korte film van maximaal 60 seconden met twee personen met je smartphone of camera waarin je informatie geeft over het Koning Willem I College.

Nadere informatie

LEERLIJN. Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn.

LEERLIJN. Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn. LEERLIJN Titel Periode Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn. ALGEMEEN Titel activiteit Een raadselachtige film VL

Nadere informatie

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk 7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk Elja Trum Als je foto's moet maken in een donkere kerk (bijvoorbeeld tijdens een huwelijk, doop of communie) is dat een uitdaging. Indirect flitsen kan

Nadere informatie

Videobanden op Dvd Benodigheden: opnemen.

Videobanden op Dvd Benodigheden: opnemen. Videobanden op Dvd Hoe gaat u te werk om videobanden op Dvd te zetten. Ervan uitgaande dat u met Pinnacle Studio 10-11 of 12 werkt gaat het als volgt: Benodigheden: Een computer met TV kaart Een videorecorder

Nadere informatie

1.QUICKSTART GUIDE 3 2. PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.DEURBEL AANSLUITEN OP STROOM EN BEVESTIGEN AAN DE MUUR 4 4.HET SCHERM IN GEBRUIK NEMEN 7

1.QUICKSTART GUIDE 3 2. PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.DEURBEL AANSLUITEN OP STROOM EN BEVESTIGEN AAN DE MUUR 4 4.HET SCHERM IN GEBRUIK NEMEN 7 GEBRUIKSAANWIJZING 2 INHOUDSOPGAVE 1.QUICKSTART GUIDE 3 2. PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.DEURBEL AANSLUITEN OP STROOM EN BEVESTIGEN AAN DE MUUR 4 4.HET SCHERM IN GEBRUIK NEMEN 7 5.HET SCHERM NEERZETTEN

Nadere informatie

CAMZWEXT3N CCTV BEVEILIGINGSSYSTEEM : ACTIVERING VIA AUDIO & BEWEGING - VIDEOSTARTER

CAMZWEXT3N CCTV BEVEILIGINGSSYSTEEM : ACTIVERING VIA AUDIO & BEWEGING - VIDEOSTARTER CCTV BEVEILIGINGSSYSTEEM : ACTIVERING VIA AUDIO & BEWEGING - VIDEOSTARTER 1. Inleiding De is een gebruikersvriendelijk en makkelijk te installeren camerasysteem met volgende kenmerken : een ingebouwde

Nadere informatie

Cameraopstelling, beeld, licht en geluid (interview)

Cameraopstelling, beeld, licht en geluid (interview) Cameraopstelling en beeld 1. Zet de camera neer Om de video een professionele look te geven adviseer ik je te zorgen dat je video stilstaat. Laat hem niet vasthouden door degene die interviewt, maar zorg

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Wat heb je nodig? 2. Computer 3 Speakers en microfoon 4 Microfooncontrole in Windows 6 Opnameprogramma 8

Hoofdstuk 1: Wat heb je nodig? 2. Computer 3 Speakers en microfoon 4 Microfooncontrole in Windows 6 Opnameprogramma 8 Inhoud Hoofdstuk 1: Wat heb je nodig? 2 Computer 3 Speakers en microfoon 4 Microfooncontrole in Windows 6 Opnameprogramma 8 Hoofdstuk 2: Loops en tracks downloaden 10 Geluid maken of downloaden 11 Creative

Nadere informatie

2 Rekenmethoden Microfoontypen Opnametechnieken... 7

2 Rekenmethoden Microfoontypen Opnametechnieken... 7 Inhoudsopgave 1 Uitleg grafieken 3 1.1 Begrippen.................................... 3 1. Microfoonhoek en -afstand aflezen....................... 1.3 Stereoperspectief................................

Nadere informatie

1.QUICKSTART GUIDE 3 2. PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.DEURBEL AANSLUITEN OP STROOM EN BEVESTIGEN AAN DE MUUR 4 4.HET SCHERM IN GEBRUIK NEMEN 7

1.QUICKSTART GUIDE 3 2. PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.DEURBEL AANSLUITEN OP STROOM EN BEVESTIGEN AAN DE MUUR 4 4.HET SCHERM IN GEBRUIK NEMEN 7 GEBRUIKSAANWIJZING 2 INHOUDSOPGAVE 1.QUICKSTART GUIDE 3 2. PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.DEURBEL AANSLUITEN OP STROOM EN BEVESTIGEN AAN DE MUUR 4 4.HET SCHERM IN GEBRUIK NEMEN 7 5.HET SCHERM NEERZETTEN

Nadere informatie

Interview met: Dylan Connor Haigh Geïnterviewd door: Josse van Horn Thema: Promofilm. Kroost PROMOFILM!

Interview met: Dylan Connor Haigh Geïnterviewd door: Josse van Horn Thema: Promofilm. Kroost PROMOFILM! 20-04-2017 Interview met: Dylan Connor Haigh Geïnterviewd door: Josse van Horn Thema: Promofilm Kroost PROMOFILM! 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgaven Pag. 2 Inleiding Pag. 3 Het Interview Pag. 4, 5 Conclusie

Nadere informatie

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel Belichtingsregelingen: Basisgebruik Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel I uitgevoerd. De uitleg over functies wordt in twee delen gebracht,

Nadere informatie

Handleiding Observatielab. UiL-OTS Janskerkhof 13 Utrecht

Handleiding Observatielab. UiL-OTS Janskerkhof 13 Utrecht Handleiding Observatielab UiL-OTS Janskerkhof 13 Utrecht Warmolt Tonckens 19 december 2007 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 De opzet...3 Aan- en uitzetten van de apparatuur...4 De videomixer...5 Quad...5

Nadere informatie

Handleiding. Garageband imovie

Handleiding. Garageband imovie Handleiding Garageband imovie Inhoud Garageband 3 Garageband: een project aanmaken 3 Garageband: maken van geluidsspoor 3 Garageband: opnemen voice-over 4 Garageband: geluidsopname exporteren 4 imovie

Nadere informatie

GELUIDSBEWERKING. Premieregroep 2009 1 of 5

GELUIDSBEWERKING. Premieregroep 2009 1 of 5 GELUIDSBEWERKING Voor de doorsneefilm, zoals een vakantiefilm, reportage of documentaire zullen we over het algemeen 3 soorten geluid gebruiken, t.w. 1. Livegeluid 2. Voice-over 3. Muziek Dankzij meerdere

Nadere informatie

Ben je klaar met de installatie download dan ook de LAME encoder om te kunnen werken met het MP3 formaat.

Ben je klaar met de installatie download dan ook de LAME encoder om te kunnen werken met het MP3 formaat. Wat is Audacity Audacity is open-source geluidsbewerkingssoftware waarmee het mogelijk is WAV-, AIFF-, Ogg Vorbis-, en MP3-bestanden te maken en te bewerken. Audacity is beschikbaar voor meerdere platforms,

Nadere informatie

4. Video s maken met Windows Movie Maker 1

4. Video s maken met Windows Movie Maker 1 101 4. Video s maken met Windows Movie Maker 1 Het bewerken van video s op de computer wordt steeds populairder. Het probleem is dat u daar vaak een duur, speciaal videobewerkingsprogramma voor nodig heeft.

Nadere informatie

eenheid van tijd, plaats en handeling

eenheid van tijd, plaats en handeling Terminologie Een shot of take is één ononderbroken filmopname Een scène is een combinatie van verschillende shots, ceze shots groeperen één handeling of gebeurtenis en zijn allemaal op dezelfde locatie

Nadere informatie

Muziekmethode voor basisonderwijs Docentenhandleiding groep 8. Jennemieke Snijders. Uitgeverij Lambo telefoon: 026-3515613

Muziekmethode voor basisonderwijs Docentenhandleiding groep 8. Jennemieke Snijders. Uitgeverij Lambo telefoon: 026-3515613 Muziek en Meer Muziekmethode voor basisonderwijs Docentenhandleiding groep 8 Jennemieke Snijders Uitgeverij Lambo telefoon: 026-3515613 Parkstraat 30 internet: www.lambo.nl 6828 JJ Arnhem e-mail: info@lambo.nl

Nadere informatie

Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten)

Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten) Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten) Inleiding Introductie Ik geef mijn grenzen aan Beginopstelling: Kring Deze dramales "Ik geef mijn grenzen aan" voor groep 7/8 maakt onderdeel uit

Nadere informatie

Tascam US-122 Uitgebreide Nederlandse Handleiding

Tascam US-122 Uitgebreide Nederlandse Handleiding Tascam US-122 Uitgebreide Nederlandse Handleiding Inleiding In deze versie komt zowel het installeren van de drivers als Cubase niet aan bod. Het installeren van de drivers lijkt me duidelijk genoeg beschreven,

Nadere informatie

Hand-out Aquashot Kampioenschap Onderwatervideografie. Auteur: Edward Snijders

Hand-out Aquashot Kampioenschap Onderwatervideografie. Auteur: Edward Snijders Hand-out Aquashot Kampioenschap Onderwatervideografie Auteur: Edward Snijders Onderwater filmen en Aquashot Kampioenschap Onderwaterfilmer Edward Snijders is internationaal geen onbekende filmmaker. Met

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van Filmopnames

Handleiding voor het maken van Filmopnames Handleiding voor het maken van Filmopnames 1 1.Benodigdheden bezoek kinderdagverblijf Camera + tas Accu s (opgeladen!) en oplader Bezoek kinderdagverblijf Start van de observatie Als je de introductie

Nadere informatie

Presentatie door Stefan Sand tijdens de Weidevogeldag Zuid-Holland 2017

Presentatie door Stefan Sand tijdens de Weidevogeldag Zuid-Holland 2017 Presentatie door Stefan Sand tijdens de Weidevogeldag Zuid-Holland 2017 wat is jullie doel? Doel: Wat wil je met je video bereiken? Bijvoorbeeld: informeren of aansporen Doen: Wat wil je dat mensen

Nadere informatie