3. De organisatie. 3.1 Algemeen. 3.2 Het bestuur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "3. De organisatie. 3.1 Algemeen. 3.2 Het bestuur"

Transcriptie

1 3. De organisatie 3.1 Algemeen De Partij voor de Dieren is officieel een vereniging. Een vereniging is verplicht om een groot aantal zaken formeel vast te leggen in statuten. In de statuten van de Partij voor de Dieren wordt bijvoorbeeld beschreven hoe het bestuur van de partij samengesteld is, welke procedures gelden en wie welke taken en verantwoordelijkheden heeft. De Partij voor de Dieren gaat op een democratische manier te werk waarbij het laatste woord altijd aan de leden is. Elk jaar worden er één of meerdere congressen georganiseerd, waarin de leden hun stem kunnen laten horen. Tijdens het congres vertelt het bestuur wat ze het afgelopen jaar gedaan heeft en wat haar plannen voor het komende jaar zijn. Daarnaast kan er gestemd worden over de te nemen besluiten. Marianne Thieme aan het woord tijdens het partijcongres op 1 april Het bestuur Zoals hierboven al duidelijk werd is de Partij voor de Dieren een vereniging met leden en een bestuur. De leden van het bestuur worden hieronder kort voorgesteld. Marianne Thieme, voorzitter Mr. Marianne Thieme is voorzitter van de Partij voor de Dieren. Ze was lijsttrekker van de partij bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2003 en bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Marianne is juriste en werkte een aantal jaren als beleidsmedewerker bij Stichting Bont voor Dieren en was voorzitter van Stichting Wakker Dier. Lieke Keller, secretaris Drs. Lieke Keller heeft andragogie gestudeerd (met als specialisatie communicatie) en is van 1991 tot 2005 directeur geweest van Stichting Bont voor Dieren en daarnaast ook bestuurslid van Wakker Dier. Vanaf de oprichting is zij nauw betrokken bij de Partij voor de Dieren. Van 1 oktober 2005 tot 1 februari 2007 is Lieke Keller directeur geweest van de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren. Sinds februari 2007 is Lieke Keller directeur van het Partijbureau.

2 Luuk Folkerts, penningmeester Luuk Folkerts (1963) is natuurkundige en werkt bij een internationaal adviesbureau gespecialiseerd in duurzame energie en klimaatbeleid. Naast zijn overtuiging dat het anders moet en kan met ons energiegebruik, vindt hij de manier waarop wij mensen omgaan met dieren de grootste misstand in de Nederlandse samenleving. Eerder stond hij op de kandidatenlijst voor de Provinciale Staten van Utrecht en de Eerste Kamer in Ton Dekker, vice-voorzitter Drs. Ton Dekker is voormalig onderzoeker bij het Meertens Instituut (KNAW) en al jaren een actief dierenbeschermer. Hij was onder andere lid van het hoofdbestuur van de Dierenbescherming en is nu onder andere voorzitter van de afdeling Alkmaar van de Dierenbescherming, van de Stichting Vissenbescherming en van de Stichting Bont voor Dieren. Hans Bouma, algemeen bestuurslid Hans Bouma (1941) is dichter, publicist en ethicus. Sinds 1970 is hij nauw betrokken bij acties voor welzijn van dieren en natuurbehoud. Hij schreef de inleiding voor de Nederlandse vertaling van Animal Liberation van Peter Singer: Pro mens, pro dier (Baarn 1975). Kenner en pleitbezorger van de ethiek van Albert Schweitzer ( eerbied voor het leven ). Was als uitgever bij Kok-Kampen verantwoordelijk voor vele uitgaven op het gebied van natuurbehoud en dierenrechten. Uitgangspunt in eigen boeken en bundels, zowel algemene als spirituele en religieuze: inclusieve humaniteit. Een humaniteit die rekening houdt met de belangen van alle levensvormen. Diederik van Liere, algemeen bestuurslid Diederik van Liere (1958) is gedragsbioloog en gepromoveerd op dierenwelzijn. Hij heeft zich met zijn eigen adviesbureau gespecialiseerd in het voorkomen van overlast of schade door dieren, zonder ze te doden. Daarvoor was hij onder andere werkzaam voor de Dierenbescherming en als directeur van het IFAW en heeft hij verschillende bestuursfuncties bekleed bij onder andere de Zeehondencrèche en Stichting Wakker Dier. Hij stond tevens op de tweede plek van de kandidatenlijst voor de Eerste Kamerverkiezingen in Tom Sprangers, algemeen bestuurslid Tom Sprangers (1987) studeert economie en management aan Rijkuniversiteit Groningen. Voor hij bij het partijbestuur kwam was hij voorzitter van PINK!, de jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren. Daarvoor was hij penningmeester van dezelfde vereniging. Tom wil als bestuurslid van de Partij voor de Dieren de link vormen met de jongeren binnen de partij.

3 3.3 De Kamerleden in de Tweede Kamer Esther Ouwehand (links) & Marianne Thieme (rechts). Marianne Thieme Marianne Thieme (1972) is naast voorzitter ook medeoprichtster van de Partij voor de Dieren. Na haar studie rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam werkte zij enkele jaren bij een overheidsadviesbureau. Haar dierenbeschermingsloopbaan begon zij als faunaconsulent van de Dierenbescherming, waarna ze beleidsmedewerker werd van Bont voor Dieren en vervolgens directeur van Stichting Wakker Dier. In die laatste functie werd ze in september 2006 door het landbouwvakblad De Boerderij uitgeroepen als de meest invloedrijke vrouw van Nederland op het gebied van de maatschappelijke en economische positie van boeren. Esther Ouwehand Esther Ouwehand (1976) was voor haar intrede in de Tweede Kamer 2 jaar coördinator van het partijbureau van de Partij voor de Dieren. Ze deed bestuurlijke ervaring op in het jongerenwerk en verruilde 2 jaar geleden een veelbelovende carrière in de marketing van jongerentijdschriften voor een baan bij de Partij voor de Dieren. In die functie was ze onder meer verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding over het partijbureau en ondersteunde ze het bestuur bij de ontwikkeling van beleid. Ze was in 2006 co-auteur van het Partij voor de Dieren-verkiezingsprogramma '220x liever ' en ziet de Partij voor de Dieren als het belangrijkste initiatief voor de wettelijke én werkelijke bescherming van dieren van de afgelopen decennia.

4 3.4 Senator Eerste Kamer Bij de Provinciale Staten verkiezingen op 7 maart 2007 heeft de Partij voor de Dieren 9 zetels gewonnen, een overweldigend resultaat! Deze 9 zetels zijn op hun beurt weer goed voor 1 zetel in de Eerste Kamer. Op 29 mei vonden de Eerste Kamerverkiezingen door de Provinciale Staten plaats. Niko Koffeman is officieel verkozen tot onze eerste senator. Niko Koffeman Niko Koffeman bedacht in 1992 dat er een Partij voor de Dieren zou moeten komen. Toen dat idee in 2002 waargemaakt werd door Lieke Keller, Marianne Thieme en Ton Dekker, stond hij hen vanaf aanvang met raad en daad terzijde. Niko Koffeman is een bevlogen dieren-, natuur- en milieubeschermer sinds zijn 18e. Hij verhinderde met de aanleg van een protestbos in het Lickebaertgebied dat daar een vuilstort kwam, hij voerde samen met Antoinette Hertsenberg campagnes tegen de plezierjacht en genetische manipulatie van dieren, was medeoprichter van Stichting Wakker Dier en kreeg landelijke bekendheid in de strijd tegen de drijfjacht op wilde zwijnen door het Koninklijk huis. Hij begeleidde als extern campagneadviseur de SP van 0 naar 25 zetels in het parlement in 13 jaar. Koffeman is de bedenker van Adopteer-een-kip, Adopteer-een-appelboom en de VegaPolis. Media Maidenspeech Niko Koffeman in de Eerste Kamer Beeld en geluid van de maidenspeech van Niko Koffeman De Ochtenden Interview met Niko Koffeman, reclameman en strateeg achter de Partij voor de Dieren 3.5 Het partijbureau Het partijbureau van de Partij voor de Dieren is gevestigd in Amsterdam. Hier verzorgt een aantal vaste medewerkers de dagelijkse werkzaamheden. Daarbij hoort onder andere het beantwoorden van mail, het verwerken van de toestroom van nieuwe leden en het verzorgen van de post mailings. In verkiezingstijd vinden op het partijbureau de voorbereidingen voor de verkiezingen plaats en wordt de campagne georganiseerd. Extra activiteiten die daardoor ontstaan zijn bijvoorbeeld het onderhouden van intensief contact met de pers, het laten ontwerpen en ontwikkelen van promotiemateriaal, de distributie van dit materiaal, het organiseren van congressen en het aansturen van de verschillende regionale werkgroepen. Naast deze vaste werknemers wordt er ook dankbaar gebruikt gemaakt van enthousiaste vrijwilligers die op oproepbasis werken.

5 De feestelijke opening van de partijwinkel voor de Landelijke Verkiezingen op 22 november De Provinciale Staten De Provinciale Staten is de volksvertegenwoordiging op provinciaal niveau. Het aantal leden is per provincie verschillend en afhankelijk van het inwoneraantal van de provincie. Voor de Partij voor de Dieren is de provinciale politiek erg belangrijk vanwege de directe bestuurlijke verantwoordelijkheid die bij de Provinciale Staten ligt. Op de beleidsterreinen waar de Partij voor de Dieren zich wil laten gelden is de toepassing van de Flora- en faunawet (de jacht) één van de belangrijkste. Maar ook bijvoorbeeld de vergunningverlening aan (bio-industrie)bedrijven komt in de provincie aan de orde. Zeer belangrijke onderwerpen waar wij als partij onze stem over willen en moeten laten horen. Op 7 maart 2007 heeft Nederland gestemd voor nieuwe Provinciale Staten. De Partij voor de Dieren heeft in 11 provincies meegedaan. In 8 provincies is het gelukt om in totaal 9 zetels te halen, een fantastisch resultaat! In Friesland, Drenthe en Overijssel is het helaas niet gelukt om voldoende stemmen te halen om vertegenwoordiging te bewerkstelligen. In Zeeland heeft de partij niet deelgenomen. Dit is een gevolg van de doelstelling van de partij om alleen deel te nemen als er voldoende kundige mensen beschikbaar zijn die het werk in de Provinciale Staten op zich kunnen en willen nemen.

6 Rob van oeveren Peter van poelgeest Carla van Viegen Birgit Verstappen Wanda Bodewitz Noord-Holland Noord-Holland Zuid-Holland Noord-Brabant Utrecht Frank Wassenberg Luuk van der Veer Melissa Bax Anja Hazekamp Limburg Gelderland Flevoland Groningen Hieronder kun je doorklikken naar de Provinciale websites voor meer informatie over het werk in de provincie. - Noord-Holland - Zuid-Holland - Noord-Brabant - Utrecht - Limburg - Gelderland - Flevoland - Groningen 3.7 De regionale werkgroepen Om de vertegenwoordiging van de Partij voor de Dieren zo goed mogelijk te verdelen over heel Nederland en de partij op lokaal niveau vorm te geven zijn er werkgroepen in een groot aantal regio s. Deze werkgroepen organiseren bijeenkomsten voor de actieve leden binnen de betreffende regio. Ongeveer één keer per maand komen zij bijeen om te vergaderen. De leden van de werkgroepen zijn zeer actief met het inspringen op lokale actualiteiten en daarnaast ondersteunen ze het partijbureau bij landelijke activiteiten zoals het voeren van de campagne. De voorzitters van de werkgroepen onderhouden contact met het partijbureau om de activiteiten af te stemmen.

7 Actieve werkgroepleden bij een standje in Uithoorn. Klik hier voor een overzicht van onze werkgroepen. 3.8 De leden De leden van de Partij voor de Dieren hebben stem- en spreekrecht op de partijcongressen, kunnen deelnemen aan de activiteiten van de werkgroepen en worden op de hoogte gehouden van nieuws en activiteiten van de partij. Je kunt lid worden van de Partij voor de Dieren als je 16 jaar of ouder bent. De contributie voor het reguliere lidmaatschap bedraagt 15,- per jaar. Klik hier om lid te worden! Actieve leden in actie tegen `ganzenproeverij in Utrecht. Naast de reguliere leden hebben wij ook leden voor het leven. Dit zijn mensen die de partij de rest van hun leven willen blijven steunen. Een lidmaatschap voor het leven van de Partij voor de Dieren kan aangevraagd worden voor 500,- (65+ betalen een contributie van 250). Klik hier om een lidmaatschap voor het leven aan te vragen! 3.9 Jongerenorganisatie: PINK! PINK! is een nieuwe organisatie voor en door jongeren die dierenwelzijn bij leeftijdsgenoten onder de aandacht wil brengen. De jongerenorganisatie van de Partij

8 voor de Dieren doet dit door het geven van voorlichting en door jongeren te betrekken bij de maatschappelijke discussie over dierenrechten. PINK! brengt bezoeken aan verschillende bedrijven en organiseert lezingen en debatten waarin thema s als dierenwelzijn en duurzaamheid centraal staan. Ook voert PINK! publieksvriendelijke acties. PINK! wil die jongeren aan zich binden die het belangrijk vinden om eerlijk in de wereld te staan. Een leuk leven, maar met respect voor mens, dier, natuur en milieu. En dat kan heel goed samen! Wil jij leeftijdgenoten ontmoeten die er ook zo over denken en ben je tussen de 14 en 27 jaar, sluit je dan nú aan bij PINK! Voor maar 5,- ben je een jaar lang lid en geef je de organisatie de mogelijkheid om haar standpunten verder uit te dragen. Bij een nieuw lidmaatschap kun je kiezen uit leuke welkomstgeschenken, bijvoorbeeld het boek van Marianne Thieme! Klik hier om lid te worden van PINK! Ga naar voor meer informatie over PINK!.

Profielen kandidatenlijst Partij voor de Dieren Tweede Kamerverkiezingen 2012

Profielen kandidatenlijst Partij voor de Dieren Tweede Kamerverkiezingen 2012 Profielen kandidatenlijst Partij voor de Dieren Tweede Kamerverkiezingen 2012 1. Marianne Thieme (Utrecht, Maarssen) Marianne Thieme (1972) is één van de oprichters van de Partij voor de Dieren en zij

Nadere informatie

Profielen kandidaten Tweede Kamerverkiezingen 9 juni 2010

Profielen kandidaten Tweede Kamerverkiezingen 9 juni 2010 Profielen kandidaten Tweede Kamerverkiezingen 9 juni 2010 Marianne Thieme Marianne Thieme (1972) is oprichter en bestuursvoorzitter van de Partij voor de Dieren en voorzitter van de Tweede Kamerfractie.

Nadere informatie

StemWijzer in de provincie

StemWijzer in de provincie StemWijzer in de provincie Verslag van een enquête onder gebruikers van de provinciale StemWijzers bij de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart 2007. April 2007 Dr. M. Boogers TILBURGSE SCHOOL VOOR

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement Huishoudelijk Reglement Algemeen Begripsbepalingen In dit Huishoudelijk Reglement en in de krachtens dit Huishoudelijk Reglement vast te stellen reglementen wordt verstaan onder: a. Algemene ledenvergadering:

Nadere informatie

Vrouwen in. de Provinciale Staten. Onderzoeksrapport

Vrouwen in. de Provinciale Staten. Onderzoeksrapport Vrouwen in de Provinciale Staten Onderzoeksrapport April 2015 Hoeveel vrouwen zijn er in maart 2015 in de Provinciale Staten gekozen? Op 18 maart waren er in Nederland verkiezingen voor de Provinciale

Nadere informatie

DIT IS VNO-NCW. Lidmaatschap en contributie

DIT IS VNO-NCW. Lidmaatschap en contributie De Europese lobby van vno-ncw richt zich zowel op de Europese spelers in Brussel (Europese Commissie, Europees Parlement) als op de Nederlandse politiek (in Den Haag en via de Permanente Vertegenwoordiging

Nadere informatie

Diversiteit in de Provinciale Staten

Diversiteit in de Provinciale Staten Onderzoek Diversiteit in de Provinciale Staten Het Huis voor democratie en rechtsstaat heeft na de verkiezingen van 2 maart 2011 de diversiteit in de nieuwe Provinciale Staten (PS) onderzocht. Het gaat

Nadere informatie

Onderzoeksrapport: Vrouwen in de gemeenteraden

Onderzoeksrapport: Vrouwen in de gemeenteraden Onderzoeksrapport: Vrouwen in de gemeenteraden _ Maart 2014 ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat Hofweg 1H 2511 AA Den Haag T: 070 757 02 00 Hoeveel vrouwen zijn er in maart 2014 in de gemeenteraden

Nadere informatie

Persoonlijke gegevens raadsleden

Persoonlijke gegevens raadsleden Persoonlijke gegevens raadsleden Dit document bevat de volgende gegevens van raadsleden: Aantal raadsleden naar gemeentegrootte 1998-2014 Aantal raadsleden naar politieke partij 1998-2014 Aandeel vrouwelijke

Nadere informatie

Puzzel: De stem van de Statenleden

Puzzel: De stem van de Statenleden Puzzel: De stem van de Statenleden Korte omschrijving werkvorm De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn geweest, de uitslag is bekend en de volgende verkiezingen staan alweer voor de deur: die van

Nadere informatie

Bestuursverslag Bestuursverslag 2011

Bestuursverslag Bestuursverslag 2011 Het bestuursverslag beoogt op beknopte wijze leden te informeren over de activiteiten en resultaten van het afgelopen jaar. Terugkijkend op 2011 kunnen we constateren dat dankzij de inzet van leden door

Nadere informatie

Diversiteit in Provinciale Staten

Diversiteit in Provinciale Staten Diversiteit in Provinciale Staten In aanloop naar de verkiezingen van 2 maart inventariseerde E-Quality, hét kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit, de kandidatenlijsten (zie werkwijze) van

Nadere informatie

Diversiteit in Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Eerste Kamer in 2011

Diversiteit in Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Eerste Kamer in 2011 Onderzoek Diversiteit in Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Eerste Kamer in 2011 Het Huis voor democratie en rechtsstaat heeft na de verkiezingen van 2 maart 2011 de diversiteit in de nieuwe Provinciale

Nadere informatie

Wie bestuurt de provincie?

Wie bestuurt de provincie? Wie bestuurt de provincie? Nederland heeft twaalf provincies. En die provincies hebben allemaal hun eigen volksvertegenwoordigers en hun eigen bestuurders. De provincies staan tussen het Rijk en de gemeenten

Nadere informatie

Zwarte Piet of niet? Enquête Onderwijsblad november 2015 Tabellen

Zwarte Piet of niet? Enquête Onderwijsblad november 2015 Tabellen Zwarte Piet of niet? Enquête Onderwijsblad november 2015 Tabellen 1 Verantwoording Begin november hield het Onderwijsblad een korte enquête over Zwarte Piet onder de leden in het basisonderwijs waarvan

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel 9 Artikel 10 Artikel 11 Artikel 12 Artikel 13 Artikel 14 Artikel 15 Lidmaatschap, toelating

Nadere informatie

Feiten NVM Open Huizen Dag 5 oktober 2013

Feiten NVM Open Huizen Dag 5 oktober 2013 Feiten NVM Open Huizen Dag 5 oktober 2013 Aan de NVM Open Huizen Dag van 5 oktober 2013 deden 47.374 woningen mee, waarvan 1.192 nieuwbouwwoningen (2,9%). De meeste huizen waren te bezoeken in de provincies

Nadere informatie

LIMBURG. Politicus van het jaar - Limburg 1) Geert Wilders 2) Emile Roemer 3) Diederik Samsom

LIMBURG. Politicus van het jaar - Limburg 1) Geert Wilders 2) Emile Roemer 3) Diederik Samsom LIMBURG Politicus van het jaar - Limburg 1) Geert Wilders 2) Emile Roemer 3) Diederik Samsom Politieke uitspraak van het jaar - Limburg 3) Ik ben op alles voorbereid maar niet op politici die glashard

Nadere informatie

Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2015

Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2015 Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2015 Inhoud Inleiding... 2 1. Organisatieopbouw... 3 2. Politieke vormings- en scholingsactiviteiten... 3 3. Informatievoorziening... 3 4. Ledenwerving: supporters...

Nadere informatie

Wmo prestatieveld 4? Goed voor Elkaar!

Wmo prestatieveld 4? Goed voor Elkaar! Wmo prestatieveld 4? Goed voor Elkaar! Waarom Goed voor Elkaar? In de Wmo (Wet Maatschappelijke Ontwikkeling) is in prestatieveld 4 vastgelegd dat u als gemeente verantwoordelijk bent voor de ondersteuning

Nadere informatie

Algemeen reglement d.d. 2 januari 2014

Algemeen reglement d.d. 2 januari 2014 Algemeen reglement d.d. 2 januari 2014 Vereniging voor christelijk hoger onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en patiëntenzorg gevestigd te Amsterdam ALGEMEEN ARTIKEL 1 1.1 Dit reglement is gebaseerd

Nadere informatie

Stichting HoogOverHattem. Website:

Stichting HoogOverHattem.   Website: Stichting HoogOverHattem Email: info@hoogoverhattem.nl Website: www.hoogoverhattem.nl Vastgesteld 9 november 2018 Zakelijke gegevens... 2 Doelstelling... 3 Relatie met SATL... 3 Strategie... 4 Voorlichting...

Nadere informatie

Vrouwen in de politiek geactualiseerde versie, januari 2011

Vrouwen in de politiek geactualiseerde versie, januari 2011 Vrouwen in de politiek geactualiseerde versie, januari 2011 Bij de landelijke verkiezingen in juni 2010 zijn er 61 vrouwen in het parlement gekozen, zes meer dan bij de verkiezingen van 2003 en van 2006.

Nadere informatie

HIER. Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen. Dit doet de Eerste Kamer GEBEURT HET! INVLOED VAN DE EERSTE KAMER

HIER. Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen. Dit doet de Eerste Kamer GEBEURT HET! INVLOED VAN DE EERSTE KAMER STEM 2019 VOOR HAVO/VWO MAGAZINE OVER EERSTE KAMER HOE WORDT EERSTE KAMER GEKOZEN? Interview EERSTE KAMERLEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen Dit doet de Eerste Kamer HIER GEBEURT HET! INVLOED VAN EERSTE

Nadere informatie

Factsheet persbericht

Factsheet persbericht Factsheet persbericht Nut vakbonden onbekend bij jongeren 30 november 2011 Inleiding Van oktober 2011 tot november 2011 hield Zoekbijbaan.nl het Nationale Bijbanen Onderzoek. Aan het onderzoek deden 2464

Nadere informatie

Q1 Loopt uw indicatie voor een Wmovoorziening. huishoudelijke hulp) binnenkort af? (dit staat in het indicatiebesluit dat u ontvangen heeft)

Q1 Loopt uw indicatie voor een Wmovoorziening. huishoudelijke hulp) binnenkort af? (dit staat in het indicatiebesluit dat u ontvangen heeft) Q1 Loopt uw indicatie voor een Wmovoorziening via de gemeente (bijv. huishoudelijke hulp) binnenkort af? (dit staat in het indicatiebesluit dat u ontvangen heeft) Beantwoord: 2.458 Overgeslagen: 9 Ik maak

Nadere informatie

Stemrapport Kern met Pit finale 2016 19/3/2016. Uitslag. 1 e prijs Groningen Zorgproject Wedde dat 't lukt. 2 e prijs Noord-Holland Kickmee!

Stemrapport Kern met Pit finale 2016 19/3/2016. Uitslag. 1 e prijs Groningen Zorgproject Wedde dat 't lukt. 2 e prijs Noord-Holland Kickmee! Stemrapport Kern met Pit finale 2016 19/3/2016 Uitslag 1 e prijs Groningen Zorgproject Wedde dat 't lukt 2 e prijs Noord-Holland Kickmee! 3 e prijs Flevoland Samen leven samen spelen Positie Kern Projecttitel

Nadere informatie

Persoonlijke gegevens van Wethouders

Persoonlijke gegevens van Wethouders Persoonlijke gegevens van Wethouders Dit document bevat de volgende gegevens van wethouders: Aantal wethouders naar gemeentegrootte 1998-2014 Aandeel wethouders naar politieke partij 1998-2014 Aandeel

Nadere informatie

Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019

Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 mbo entree / mbo niveau 2 Met (kandidaat-)statenlid INHOUD TOOLBOX In deze Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 vindt u verschillende werkvormen

Nadere informatie

Stem ook! Woensdag 18 maart kiezen we twee keer

Stem ook! Woensdag 18 maart kiezen we twee keer Provinciale Statenverkiezingen Woensdag 18 maart kiezen we twee keer Stem ook! Op woensdag 18 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen. Iedereen vanaf 18 jaar mag dan stemmen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Bestuur Partij voor de Dieren afdeling Zuid-Holland Provinciale verkiezingen in Zuid-Holland in 2007

Nieuwsbrief Bestuur Partij voor de Dieren afdeling Zuid-Holland Provinciale verkiezingen in Zuid-Holland in 2007 Nieuwsbrief Met deze nieuwsbrief willen wij, bestuur, werkgroepen, Statenlid en fractiemedewerkster van de Partij voor de Dieren, onze leden zo goed mogelijk op de hoogte brengen van onze activiteiten

Nadere informatie

SECRETARIAAL JAARVERSLAG SECRETARIAAL JAARVERSLAGEN 2013, SECRETARIAAL JAARVERSLAG

SECRETARIAAL JAARVERSLAG SECRETARIAAL JAARVERSLAGEN 2013, SECRETARIAAL JAARVERSLAG Inhoud SECRETARIAAL JAARVERSLAG 2015... 2 SECRETARIAAL JAARVERSLAGEN 2013, 2014... 4 SECRETARIAAL JAARVERSLAG 2012... 5 1 SECRETARIAAL JAARVERSLAG 2015 Samenstelling bestuur Het bestuur bestaat uit de

Nadere informatie

Onderzoek aanbod vrouwen- en meidenvoetbal vanuit de landelijke competities

Onderzoek aanbod vrouwen- en meidenvoetbal vanuit de landelijke competities Onderzoek aanbod vrouwen- en meidenvoetbal vanuit de landelijke competities Brondatum: september 15 Publiciatiedatum: februari 1 Uitgevoerd door Salman Khawaja (HMNISC) voor Stichting Ontiwkkeling Vrouwen

Nadere informatie

CONCEPTVERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN DE VERENIGING IPO OP 29 SEPTEMBER 2015

CONCEPTVERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN DE VERENIGING IPO OP 29 SEPTEMBER 2015 CONCEPTVERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN DE VERENIGING IPO OP 29 SEPTEMBER 2015 aanvang vergadering : 18.00 uur einde vergadering : 19.00 uur plaats : Zaal Beaune, Crowne Plaza

Nadere informatie

Introductie. Wie zijn wij

Introductie. Wie zijn wij Introductie Wie zijn we? Hoe werken we? Waar vindt u ons in de partij? Wat doen we? Waarvoor we ons inzetten: Missie: Het stimuleren van democratisch overheidsbeleid dat op lokaal, provinciaal, nationaal,

Nadere informatie

VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019

VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019 VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019 GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE NOORD-HOLLAND FLEVOLAND OVERIJSSEL ZUID-HOLLAND UTRECHT GELDERLAND NOORD-BRABANT ZEELAND LIMBURG PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN WATERSCHAPSVERKIEZINGEN

Nadere informatie

Verkiezing en methode

Verkiezing en methode Verkiezingsuitslag Verkiezing en methode Het Leukste uitje van het Jaar wordt bepaald op basis van een onderzoek onder ANWB leden. Dit onderzoek bestaat uit twee rondes, namelijk een nominatieronde en

Nadere informatie

Kandidatenprofielen van de eerste drie kandidaten per provincie voor de Provinciale Statenverkiezingen, 2 maart 2011

Kandidatenprofielen van de eerste drie kandidaten per provincie voor de Provinciale Statenverkiezingen, 2 maart 2011 Kandidatenprofielen van de eerste drie kandidaten per provincie voor de Provinciale Statenverkiezingen, 2 maart 2011 Flevoland Melissa Bax - Almere Melissa Bax (1979) heeft zich de afgelopen vier jaar

Nadere informatie

Basisscholen in krimpgebieden in schooljaar 2017/2018

Basisscholen in krimpgebieden in schooljaar 2017/2018 Basisscholen in krimpgebieden in 2017/2018 In welke provincies sluiten de meeste basisscholen? Aan het begin van 2017/2018 zijn in Groningen, Zeeland, Limburg en Flevoland rond 2% van de basisscholen gesloten

Nadere informatie

NAH Vanuit eigen kracht! Klankbordgroepen uit. Groningen Drenthe. Rdam Rijnmond Utrecht Zeeland

NAH Vanuit eigen kracht! Klankbordgroepen uit. Groningen Drenthe. Rdam Rijnmond Utrecht Zeeland NAH Vanuit eigen kracht! Klankbordgroepen uit Gelderland Groningen Drenthe Midden Holland Rdam Rijnmond Utrecht Zeeland Limburg Haaglanden NAH Vanuit eigen kracht! Klankbordgroep Gelderland Wel samenwerking

Nadere informatie

INHOUD. 1. Inleiding 3. 2. Campagnes & beleid 5. 3. Communicatie 7

INHOUD. 1. Inleiding 3. 2. Campagnes & beleid 5. 3. Communicatie 7 BELEIDSPLAN 2014 INHOUD 1. Inleiding 3 2. Campagnes & beleid 5 3. Communicatie 7 2 1. Inleiding Het zijn bewogen tijden voor Bont voor Dieren. Eind 2012 is het nertsenfokverbod een feit geworden. Uniek

Nadere informatie

Persoonlijke gegevens raadsleden

Persoonlijke gegevens raadsleden Persoonlijke gegevens raadsleden Dit document bevat de volgende gegevens van raadsleden: Aantal raadsleden naar gemeentegrootte 1998-2016. Aantal raadsleden naar politieke partij 1998-2016. Aandeel vrouwelijke

Nadere informatie

De Stemming van 9 juni 2019

De Stemming van 9 juni 2019 De Stemming van 9 juni Er zijn geen verschuivingen deze week waargenomen. De peiling is gelijk aan die van de vorige week. Wel zijn er naast deze rapportage twee aparte gescheiden rapportages. De ene over

Nadere informatie

Vrijgestelde soorten per provincie

Vrijgestelde soorten per provincie per provincie Wet Natuurbescherming 2017 NLadviseurs adviesbureau voor natuurbeheer en landschapsoptimalisering Colofon Deze rapportage is opgesteld door NLadviseurs Mei 2017 NLadviseurs Larensteinselaan

Nadere informatie

Campagneplan Provinciale Staten en Europese verkiezingen 2019 GroenLinks Utrecht

Campagneplan Provinciale Staten en Europese verkiezingen 2019 GroenLinks Utrecht Campagneplan Provinciale Staten en Europese verkiezingen 2019 GroenLinks Utrecht Intro 2 Campagnestrategie 3 Vorige campagne 3 Doel campagne 2019 3 Achterban 3 Doelgroep 3 Activiteiten 3 Landelijke campagne

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 2030 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Directie Weerbaarheidsverhoging Afdeling veiligheidsregio's Schedeldoekshaven

Nadere informatie

Website Benchmark. Provinciale Statenverkiezingen 18 maart 2015 BENCHMARK ONDERZOEK

Website Benchmark. Provinciale Statenverkiezingen 18 maart 2015 BENCHMARK ONDERZOEK Website Benchmark Provinciale Statenverkiezingen 18 maart 2015 BENCHMARK ONDERZOEK Provinciale Statenverkiezingen 2015 Provinciale Statenverkiezingen betekent: campagnes. Uiteraard van politieke partijen,

Nadere informatie

Campagne Europese verkiezingen

Campagne Europese verkiezingen Campagne Europese verkiezingen Schrijft u op 4 juni geschiedenis met uw stem? Kies dan op 4 juni Partij voor de Dieren bij de Europese verkiezingen. We zouden als eerste partij met als hoofdthema dieren,

Nadere informatie

Inhoud. 1. Wat verstaan we onder een leerlingenraad. 2. Waarom een leerlingenraad? 3. Opzet en organisatie van een leerlingenraad

Inhoud. 1. Wat verstaan we onder een leerlingenraad. 2. Waarom een leerlingenraad? 3. Opzet en organisatie van een leerlingenraad Inhoud 1. Wat verstaan we onder een leerlingenraad 2. Waarom een leerlingenraad? 3. Opzet en organisatie van een leerlingenraad a. samenenstelling van de raad/verkiezingen b. Wat kan zoal op de agenda

Nadere informatie

Werkplan 2016 bestuur afdeling Groningen

Werkplan 2016 bestuur afdeling Groningen Werkplan 2016 bestuur afdeling Groningen Inleiding In dit werkplan van het bestuur kijken we terug op het afgelopen jaar en stellen we de speerpunten voor het komende jaar vast. Het werkplan zal samen

Nadere informatie

KWARTAALMONITOR APRIL 2016. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland

KWARTAALMONITOR APRIL 2016. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland KWARTAALMONITOR APRIL 2016 Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland Inhoud 3 WAT TE DOEN MET ÉÉN MILJOEN 4 BEDRIJVEN SPELEN IN OP WET DBA 5 VEEL STARTENDE FREELANCERS OP LEEFTIJD 6

Nadere informatie

Figuur 1: Ontwikkeling aantal leerlingen Figuur 2: Ontwikkeling aantal leerlingen 2009-2013 1 (index: 2009 = 100) 2014-2019 (index: 2014 = 100)

Figuur 1: Ontwikkeling aantal leerlingen Figuur 2: Ontwikkeling aantal leerlingen 2009-2013 1 (index: 2009 = 100) 2014-2019 (index: 2014 = 100) Het aantal leerlingen in het basisonderwijs is tussen 2010 en 2014 gedaald. In de provincie Limburg nam het aantal leerlingen in deze periode het sterkst af. In het voortgezet onderwijs is het aantal leerlingen

Nadere informatie

Analyse Megastallen en Megabedrijven 2005, 2010 en 2013

Analyse Megastallen en Megabedrijven 2005, 2010 en 2013 Analyse Megastallen en 2005, 2010 en 2013 Edo Gies, m.m.v. Han Naeff en Jaap van Os Alterra Wageningen UR 12 februari 2015 Inleiding Milieudefensie wil inzicht in de ontwikkelingen van het aantal megastallen

Nadere informatie

Voordracht Kandidaatbestuur aan de Provinciale ledenvergadering GroenLinks Gelderland

Voordracht Kandidaatbestuur aan de Provinciale ledenvergadering GroenLinks Gelderland Voordracht Kandidaatbestuur aan de Provinciale ledenvergadering GroenLinks Gelderland Opdracht Op 13 augustus 2013 heeft het voltallige bestuur van de Gelderse afdeling van GroenLinks haar functie te beschikking

Nadere informatie

Regionale Arbeidsmarktanalyse uit Feiten en Cijfers

Regionale Arbeidsmarktanalyse uit Feiten en Cijfers Regionale Arbeidsmarktanalyse uit Feiten en Cijfers Een beschrijving van het horeca onderwijs en de horeca arbeidsmarkt per provincie Regionale Arbeidsmarktanalyse uit Feiten en Cijfers Een beschrijving

Nadere informatie

Gemeentelijke Duurzaamheidsindex GDI-2014 Data voor alle 12 provincies

Gemeentelijke Duurzaamheidsindex GDI-2014 Data voor alle 12 provincies Gemeentelijke Duurzaamheidsindex GDI-2014 Data voor alle 12 provincies Stichting Duurzame Samenleving www.gdindex.nl info@gdindex.nl 0317-750645 1 De GDI omvat de 3 dimensies van duurzaamheid: Mens & Maatschappij,

Nadere informatie

Voorstel invoering referenda in nieuw Huishoudelijk Reglement. Inleiding

Voorstel invoering referenda in nieuw Huishoudelijk Reglement. Inleiding Voorstel invoering referenda in nieuw Huishoudelijk Reglement Inleiding Op de algemene ledenvergadering (ALV) van 28 november 2015 vond discussie en stemming plaats over een nieuw Huishoudelijk Reglement

Nadere informatie

S T A T U U T. aangenomen op het 6de EUCDW-congres 15 maart 1993 KÖNIGSWINTER - D. aangepast op het 7de EUCDW-congres 6 september 1997 ROME - I

S T A T U U T. aangenomen op het 6de EUCDW-congres 15 maart 1993 KÖNIGSWINTER - D. aangepast op het 7de EUCDW-congres 6 september 1997 ROME - I S T A T U U T aangenomen op het 6de EUCDW-congres 15 maart 1993 KÖNIGSWINTER - D aangepast op het 7de EUCDW-congres 6 september 1997 ROME - I aangepast op het 8 ste EUCDW-congres 26 november 2001 in BRUSSEL

Nadere informatie

Districtsreglement KNMV algemene vergadering 14 mei DISTRICTSREGLEMENT KNMV

Districtsreglement KNMV algemene vergadering 14 mei DISTRICTSREGLEMENT KNMV Districtsreglement KNMV algemene vergadering 14 mei 2012 1 DISTRICTSREGLEMENT KNMV Artikel 1. Districten en Districtsreglement Artikel 2. Leden Artikel 3. Samenstelling en verkiezing districtsbestuur Artikel

Nadere informatie

Vind je het hartstikke leuk bij DWARS en wil je graag meer betekenen voor de vereniging? Solliciteer dan nu voor het landelijk bestuur!

Vind je het hartstikke leuk bij DWARS en wil je graag meer betekenen voor de vereniging? Solliciteer dan nu voor het landelijk bestuur! Solliciteer nu voor het landelijk bestuur van DWARS! Vind je het hartstikke leuk bij DWARS en wil je graag meer betekenen voor de vereniging? Solliciteer dan nu voor het landelijk bestuur! Als bestuurslid

Nadere informatie

Wie bestuurt de provincie?

Wie bestuurt de provincie? Wie bestuurt de provincie? 2 Nederland heeft twaalf provincies, die allemaal hun eigen volksvertegenwoordigers en hun eigen bestuurders en ambtenaren hebben. De provincies staan tussen het Rijk en de gemeenten

Nadere informatie

HIER. Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen. Dit doet de Eerste Kamer GEBEURT HET! INVLOED VAN DE EERSTE KAMER EERSTE KAMER

HIER. Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen. Dit doet de Eerste Kamer GEBEURT HET! INVLOED VAN DE EERSTE KAMER EERSTE KAMER STEM 2019 VOOR (V)MBO MAGAZINE OVER DE EERSTE KAMER HOE WORDT DE EERSTE KAMER GEKOZEN? Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen Dit doet de Eerste Kamer HIER GEBEURT HET! INVLOED VAN

Nadere informatie

Belangen: Provinciaal formatiespel

Belangen: Provinciaal formatiespel Belangen: Provinciaal formatiespel Korte omschrijving werkvorm Onderhandelingen rondom de vorming van een nieuw provinciaal bestuur (College van Gedeputeerde Staten) nemen vaak veel tijd in beslag. Soms

Nadere informatie

Factsheet persbericht

Factsheet persbericht Factsheet persbericht Ouderen azen op studentenwerk 09 november 2009 Inleiding Van augustus 2009 tot en met september 2009 hield Zoekbijbaan.nl het Nationale Bijbaan Onderzoek. Aan het onderzoek deden

Nadere informatie

Q1 Wat is uw leeftijd?

Q1 Wat is uw leeftijd? Q1 Wat is uw leeftijd? Beantwoord: 7.034 Overgeslagen: 60 10 8 6 4 Jonger dan 50 jaar 50-59 jaar 60-69 jaar 70-79 jaar 80 jaar of ouder Jonger dan 50 jaar 50-59 jaar 60-69 jaar 70-79 jaar 80 jaar of ouder

Nadere informatie

In gemeenten met minste huurwoningen worden de meeste huurwoningen geliberaliseerd

In gemeenten met minste huurwoningen worden de meeste huurwoningen geliberaliseerd In gemeenten met minste huurwoningen worden de meeste huurwoningen geliberaliseerd Een overzicht van de spreiding van huursegmenten per provincie en voor een aantal steden Staf Depla, Lid Tweede Kamer

Nadere informatie

Nederland dient financiële steun te geven aan landen van de Europese Unie met een hoge staatsschuld die anders in grote problemen zullen komen.

Nederland dient financiële steun te geven aan landen van de Europese Unie met een hoge staatsschuld die anders in grote problemen zullen komen. Aankondiging Op 12 september dit jaar worden verkiezingen gehouden voor de Tweede Kamer. Politieke partijen hebben hun verkiezingsprogramma voor de komende jaren vastgesteld. De lijsttrekkers van de partijen

Nadere informatie

REGLEMENT REGIO MIDDEN-NEDERLAND POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN D66

REGLEMENT REGIO MIDDEN-NEDERLAND POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN D66 REGLEMENT REGIO MIDDEN-NEDERLAND POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN D66 Artikel 1 Definities a. Statuten en Huishoudelijk Reglement: de door het congres vastgestelde Statuten en Huishoudelijk Reglement van de

Nadere informatie

Verantwoording Partijbestuur Gespreksronde provincies oktobernovember

Verantwoording Partijbestuur Gespreksronde provincies oktobernovember Verantwoording Partijbestuur 2014 Gespreksronde provincies oktobernovember 2014 Werkplan 2013-2014 1. Borgen aanbevelingen van Dijk en uitvoering congresuitspraken van 3 maart 2013. 2. Optimale voorbereiding

Nadere informatie

Voorstellen van het Hoofdbestuur (HB) mede op basis van de aanbevelingen door de Commissie Toekomst van de VVD-structuur

Voorstellen van het Hoofdbestuur (HB) mede op basis van de aanbevelingen door de Commissie Toekomst van de VVD-structuur Voorstellen van het Hoofdbestuur (HB) mede op basis van de aanbevelingen door de Commissie Toekomst van de VVD-structuur Aanbeveling 1: Er moet nu worden doorgepakt met het hervormen van de partijorganisatie

Nadere informatie

BESTUURLIJKE VERNIEUWING?

BESTUURLIJKE VERNIEUWING? BESTUURLIJKE VERNIEUWING? De rol van de provincie en de Eerste Kamer 11 maart 2015 Nederlanders willen leden Eerste Kamer direct kunnen kiezen 1 I&O Research vroeg in haar laatste peiling 2 naar een aantal

Nadere informatie

Sociale Alliantie. Er zijn geen kosten verbonden aan deze bijeenkomsten. Vervoerskosten kunnen op verzoek worden vergoed.

Sociale Alliantie. Er zijn geen kosten verbonden aan deze bijeenkomsten. Vervoerskosten kunnen op verzoek worden vergoed. Europees Jaar ter bestrijding van armoede en sociale uitsluiting Lokale Sociale Agenda 2010 Regionale instructie- en werkbijeenkomsten Vrijdag 19 februari Leiden regio Noord- en Zuid-Holland Dinsdag 2

Nadere informatie

Politiek in Nederland

Politiek in Nederland Politiek in Nederland Dit werkboek is van Klas M. VAN SON, DE CSV/ HET PERRON, Spoorlaan 11-13, Veenendaal. Beste leerling, Dit is jouw werkboek Politiek in Nederland. Over een paar jaar mag jij ook stemmen

Nadere informatie

Inhoudelijke jaarverslag 2013

Inhoudelijke jaarverslag 2013 Inhoudelijke jaarverslag 2013 NTFF Westermarkt 2H, 1016 DK Amsterdam 1016 DK Amsterdam 020-7371666 info@ntff.nl KvK: 52197123 RSIN / fiscaal nummer: 850338980 Inhoudsopgave Wat is de missie en doelstellingen

Nadere informatie

4 maart 2019 Auteur: Jeroen Kester. Onderzoek: Binding met provincie

4 maart 2019 Auteur: Jeroen Kester. Onderzoek: Binding met provincie 4 maart 2019 Auteur: Jeroen Kester Onderzoek: Binding met provincie Samenvatting Provinciale politici nauwelijks bekend bij inwoners Op 20 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Maar inwoners

Nadere informatie

Factsheet persbericht. Stagiairs ervaren discriminatie

Factsheet persbericht. Stagiairs ervaren discriminatie Factsheet persbericht Stagiairs ervaren discriminatie Inleiding Stagiairs ervaren discriminatie Het is steeds lastiger voor studenten om een stageplek te vinden. Tijdens de sollicitatieprocedure ervaren

Nadere informatie

Statuten jeugdraad Glabbeek

Statuten jeugdraad Glabbeek Statuten jeugdraad Glabbeek 2018-2025 Algemeen Art 1. In de gemeente Glabbeek wordt een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 14 februari 2003 houdende de ondersteuning en

Nadere informatie

Whitepaper: 50-plussers & Twitter

Whitepaper: 50-plussers & Twitter Whitepaper: 50-plussers & Twitter Wordt Twitter alleen gebruikt door hippe jonge mensen? Allang niet meer! Twitter wordt inmiddels gebruikt door alle lagen van de bevolking, jong en oud. Multiscope monitorde

Nadere informatie

Wie bestuurt de provincie?

Wie bestuurt de provincie? Wie bestuurt de provincie? Nederland heeft twaalf provincies. En die provincies hebben allemaal hun eigen volksvertegenwoordigers en hun eigen bestuurders. De provincies staan tussen het Rijk en de gemeenten

Nadere informatie

Jaarplan versie 19 november 2018 Bestuur Gewest Noord Holland

Jaarplan versie 19 november 2018 Bestuur Gewest Noord Holland Jaarplan 2019 - versie 19 november 2018 Bestuur Gewest Noord Holland Inleiding Het jaar 2019 staat in het teken van de verkiezingen. 21 maart kiezen voor nieuwe Provinciale Staten en de nieuwe algemene

Nadere informatie

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid van de Derde Kamer der Staten-Generaal, Gefeliciteerd! Deze week ben jij een politicus. Je gaat samen met je klasgenoten discussiëren over

Nadere informatie

Derde Kamer. Derde Kamer. Handboek Politiek 1. der Staten-Generaal

Derde Kamer. Derde Kamer. Handboek Politiek 1. der Staten-Generaal erde Kamer Derde Kamer Kamer e Kamer Handboek Politiek 1 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand

Nadere informatie

Meer info: http://members.home.nl/janrlunsing/oe_schaper.htm UITNODIGING

Meer info: http://members.home.nl/janrlunsing/oe_schaper.htm UITNODIGING De Jan Schaper-leergang 2 Jan Schaper, in 1897 in Groningen gekozen als het eerste SDAP-raadslid in Nederland. Een van de 12 oprichters (de 12 apostelen) van de SDAP. Meer info: http://members.home.nl/janrlunsing/oe_schaper.htm

Nadere informatie

Als eerste is gevraagd in hoeverre de Cito Eindtoets Basisonderwijs een reëel beeld oplevert van

Als eerste is gevraagd in hoeverre de Cito Eindtoets Basisonderwijs een reëel beeld oplevert van Onderzoek Cito Eindtoets Basisonderwijs Methode en deelname Van 16 tot en met 24 januari 2013 heeft een online survey over de Cito Eindtoets Basisonderwijs opengestaan voor het Basisonderwijs. De vragen

Nadere informatie

Coördinatienoodzakelijkbijpopulatiebeheerreeën

Coördinatienoodzakelijkbijpopulatiebeheerreeën Coördinatienoodzakelijkbijpopulatiebeheerreeën Verslag workshopreeënbeheer25oktober2013 FBE Utrecht(De Klomp) Met de workshop Populatiebeheervanreeën. Doen wehetgoed? nam Vereniging Het Reewild(VHR)opvrijdag25oktoberhetinitiatiefvooreenlandelijkediscussieoverhet

Nadere informatie

Factsheet persbericht. Vooral studentes somber over kansen arbeidsmarkt

Factsheet persbericht. Vooral studentes somber over kansen arbeidsmarkt Factsheet persbericht Vooral studentes somber over kansen arbeidsmarkt Inleiding Van augustus 2009 tot en met september 2009 hield Zoekbijbaan.nl het Nationale Bijbanen Onderzoek. Aan het onderzoek deden

Nadere informatie

HOVO NEDERLAND. Jaarverslag

HOVO NEDERLAND. Jaarverslag HOVO Nederland www.hovonederland.nl info@hovonederland.nl secretariaat Pb 1061 2302 BB Leiden HOVO NEDERLAND Jaarverslag 2013 HOVO-Nederland Jaarverslag 2013 In 2013 heeft HOVO Nederland een nieuwe start

Nadere informatie

Statuten en regelgeving van de Dutch Society of NeuroRehabilitation

Statuten en regelgeving van de Dutch Society of NeuroRehabilitation Statuten en regelgeving van de Dutch Society of NeuroRehabilitation Artikel 1: Naam De vereniging draagt de naam Dutch society of Neuro-Rehablitation, Inc. of DSNR. Artikel 2: Een non-profit organisatie.

Nadere informatie

Bezuinigingen openbaar groen Branche vereniging VHG Uitvoering augustus 2013 VELDWERK OPTIMAAL

Bezuinigingen openbaar groen Branche vereniging VHG Uitvoering augustus 2013 VELDWERK OPTIMAAL Bezuinigingen openbaar groen Branche vereniging VHG Uitvoering augustus 2013 VELDWERK OPTIMAAL Veldwerk Optimaal B.V. 's-hertogenbosch, september 2013 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. ONDERZOEKSVERANTWOORDING 2

Nadere informatie

SAMENVATTING RAPPORT VAN HET KWALITEITSONDERZOEK NAAR MATE VAN KLANTTEVREDENHEID OVER DIENSTVERLENING VAN ADVOCATEN

SAMENVATTING RAPPORT VAN HET KWALITEITSONDERZOEK NAAR MATE VAN KLANTTEVREDENHEID OVER DIENSTVERLENING VAN ADVOCATEN SAMENVATTING RAPPORT VAN HET KWALITEITSONDERZOEK NAAR MATE VAN KLANTTEVREDENHEID OVER DIENSTVERLENING VAN ADVOCATEN 1. ALGEMEEN 1.1 INHOUD Onderwerp Pagina 1. ALGEMEEN 1.1 Inhoud 1 1.2 Het onderzoek en

Nadere informatie

Mocht jij bij deze verkiezingen stemmen? Heb je bij deze verkiezingen ook gestemd? Ja 55,9% Nee 44,1% Totaal. Ja 98,5% Nee 1,4% Zeg ik niet 0,1%

Mocht jij bij deze verkiezingen stemmen? Heb je bij deze verkiezingen ook gestemd? Ja 55,9% Nee 44,1% Totaal. Ja 98,5% Nee 1,4% Zeg ik niet 0,1% Mocht jij bij deze verkiezingen stemmen? Ja 55,9% Nee 44,1% Heb je bij deze verkiezingen ook gestemd? Ja 98,5% Nee 1,4% Zeg ik niet 0,1% Op welke partij heb je gestemd? PvdA 27,1% D66 17,9% VVD 16,4% SP

Nadere informatie

Hotsheet Oktober - December 2012

Hotsheet Oktober - December 2012 Hotsheet Oktober - December 2012 StepStone feiten en cijfers StepStone feiten en cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 4.841.739 Aantal bezoeken 1.377.466 Unieke bezoekers 948.607 Aantal vacatures 3.597

Nadere informatie

NAJAARS- CONGRES. 4 en 5 november 2016 Lunteren

NAJAARS- CONGRES. 4 en 5 november 2016 Lunteren NAJAARS- CONGRES 4 en 5 november 2016 Lunteren ALGEMENE INFORMATIE Dit najaar bestaat de VVD Bestuurdersvereniging 70 jaar! Traditiegetrouw vindt het najaarscongres plaats in Congrescentrum De Werelt in

Nadere informatie

Ouderen en de arbeidsmarkt. Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1

Ouderen en de arbeidsmarkt. Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1 Inhoudsopgave 1...1 2 Hoofdsectie...2 1 In hoeverre bent u het eens of oneens met de volgende stellingen met betrekking tot ouderen van 55 + en de arbeidsmarkt?...2 2 Oudere werknemers moeten goedkoper

Nadere informatie

Artikel 1. Naam en zetel. 1.1. De vereniging draagt de naam: Ondernemersvereniging MKB Wijchen

Artikel 1. Naam en zetel. 1.1. De vereniging draagt de naam: Ondernemersvereniging MKB Wijchen Statuten voor Ondernemersvereniging MKB Wijchen Artikel 1. Naam en zetel. 1.1. De vereniging draagt de naam: Ondernemersvereniging MKB Wijchen 1.2. De vereniging is gevestigd te Postbus 262, 6600 AG Wijchen

Nadere informatie

Resultaten Data Health Check

Resultaten Data Health Check Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op via 070-3844600 of stuur een e-mail naar info@creditsafe.nl De Creditsafe klantenservice helpt u graag verder. 12% 23.6% 76.4% 88% Overeenkomende bedrijven

Nadere informatie

Stand van zaken gemeentelijke woonvisies

Stand van zaken gemeentelijke woonvisies Stand van zaken gemeentelijke woonvisies Colofon Teksten Jeroen de Leede (VNG) Dataverwerking Marieke de Haan (VNG Informatiecentrum) Opmaak Chris Koning (VNG) Januari 2016 2 Vereniging van Nederlandse

Nadere informatie

Lesbrief Dierenrechten en activisten

Lesbrief Dierenrechten en activisten Lesbrief Dierenrechten en activisten Hoe komt het toch dat er tegenwoordig zoveel publiciteit is rond dieren en hun welzijn? In de tweede kamer is met de komst van de Partij voor de Dieren nog nooit zoveel

Nadere informatie

Het belang van toerisme en recreatie voor de economie in Maasduinen 29 januari Arjan Bakkeren Stafgroep Economisch Onderzoek Rabobank Nederland

Het belang van toerisme en recreatie voor de economie in Maasduinen 29 januari Arjan Bakkeren Stafgroep Economisch Onderzoek Rabobank Nederland Het belang van toerisme en recreatie voor de economie in Maasduinen 29 januari 2004 Arjan Bakkeren Stafgroep Economisch Onderzoek Rabobank Nederland Opbouw van de lezing Provinciaal beleid toerisme en

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 2. Het Onderzoek

NIEUWSBRIEF 2. Het Onderzoek NIEUWSBRIEF 2 ZonMw akkoord met Onderzoek Van maart tot juli 2009 hebben we een vooronderzoek uitgevoerd om een eerste indruk te krijgen over hoe het nu gaat met binnen Nederland geadopteerden en hun adoptieouders.

Nadere informatie