Voor een goed verloop van de testprocedure is de medewerking van uw basisschool noodzakelijk.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voor een goed verloop van de testprocedure is de medewerking van uw basisschool noodzakelijk."

Transcriptie

1 Aan: Scholen voor primair onderwijs in de gemeente Arnhem t.a.v. directies, groepsleraren groep 7 en 8 en interne begeleiders Ter kennisname: scholen voor vmbo en praktijkonderwijs in de gemeente Arnhem t.a.v. verantwoordelijken voor de intake en andere scholen van SWV in Arnhem Datum: Arnhem, september 2015 Kenmerk: Betreft: PAS/ /PB/WH Testen potentiële leerlingen LWOO of PrO PO-VO schooljaar Geachte heer/ mevrouw, De Arnhemse schoolbesturen voor primair onderwijs en voortgezet onderwijs hebben een overdrachtsprocedure primair onderwijs - voortgezet onderwijs (PO-VO) afgesproken. Daarbij hoort dat ieder jaar potentiële leerlingen voor leerwegondersteunend onderwijs en praktijkonderwijs (LWOO en PrO) vroeg in hun laatste schooljaar primair onderwijs worden getest. Deze testgegevens zijn van belang voor het advies over een passende school voor voortgezet onderwijs, dat de basisschool aan de ouders en leerlingen geeft. Dit schooljaar ( ) worden de testen afgenomen van week 45 t/m 48 in We vragen de basisscholen om hun leerlingen voor 20 oktober 2015 op te geven zodat we ook daadwerkelijk op 2 november kunnen starten met de testdagen. De testen worden afgenomen door het Expertisecentrum EeCee in opdracht van het Samenwerkingsverband V(S)O De scholen voor speciaal basisonderwijs organiseren het testen van hun leerlingen in de eigen school. Voor een goed verloop van de testprocedure is de medewerking van uw basisschool noodzakelijk. Wat moet de basisschool doen? De basisschool selecteert de leerlingen die mogelijk in aanmerking komen voor LWOO of PrO en meldt deze kinderen aan bij het Expertisecentrum EeCee. Daarvoor gebruikt u het aanmeldingsformulier, dat u bij deze brief aantreft. Wanneer u wilt dat de leerlingen van uw school zoveel mogelijk op dezelfde dag getest worden, moet u de aanmeldingen in één bundel opsturen (dus niet telkens een paar leerlingen waar u de aanmeldingen van de ouders van terug ontvangen heeft).

2 Voor leerlingen die vanuit groep 7 doorstromen naar het voortgezet onderwijs en leerlingen die slechts kort in Nederland verblijven geldt een andere testprocedure. Groep 7 leerlingen met doublure na groep 3 worden eind januari 2016 in groepsverband getest en leerlingen die slechts kort in Nederland verblijven zullen individueel onderzocht worden middels een non-verbale intelligentietest. Een groot deel van de leerlingen, waarbij recentelijk (na ) een intelligentieonderzoek is afgenomen, hoeven niet aangemeld te worden. Wanneer een leerling recentelijk is onderzocht of na groep 3 is ingestroomd in het Nederlandse onderwijssysteem, verzoeken wij u contact op te nemen met Eecee om samen na te gaan of aanmelding zinvol is (contactpersoon Suzan de Groot-Burggraaf, telefonisch bereikbaar op maandag tel of per s.degroot@eecee.nl). We vragen de basisschool om o.a. de naam en geboortedatum van het kind op het aanmeldingsformulier in te vullen (we hebben de afgelopen jaren gemerkt dat dit te veel problemen geeft wanneer de ouders/verzorgers dat zelf doen). De basisschool informeert de ouders/verzorgers van de leerlingen die voor de testen in aanmerking komen. Daarvoor kunt u de brochure gebruiken die bij deze brief is gevoegd. Wanneer u de aanmeldingen gebundeld opstuurt worden de kinderen van uw school waar mogelijk op dezelfde dag getest. De basisschool informeert de ouders/verzorgers over de resultaten van de testen. Wat vraagt de basisschool van de ouders? De basisschool vraagt beide ouders/verzorgers (wettelijk vertegenwoordigers) om het aanmeldingsformulier op tijd te ondertekenen en in te leveren bij de leerkracht van de basisschool. Indien de leerling 12 jaar of ouder is, tekent de leerling ook. Zonder een ingevuld en ondertekend formulier kan de leerling niet getest worden. Als de ouders het formulier hebben ondertekend, hebben zij toestemming gegeven voor het afnemen van de testen en voor het doorgeven van de resultaten aan de school voor voortgezet onderwijs waar zij hun kind aanmelden. De ouders/verzorgers zorgen dat hun zoon of dochter op de testdag tijdig aanwezig is op de testlocatie en ook weer op tijd wordt opgehaald. Hoe selecteert u potentiële LWOO en PrO leerlingen? Potentiële LWOO en PrO leerlingen zijn leerlingen die aan het eind van groep 7 op het CITO leerlingvolgsysteem D of E scoren op twee van de vier domeinen technisch lezen, begrijpend lezen, spellen en inzichtelijk rekenen (met uitzondering van de combinatie technisch lezen en spellen).

3 Als u eind groep 7 de CITO entreetoets groep 7 heeft gebruikt, kunt u ook daarmee nagaan of deze kinderen tot de potentiële leerlingen LWOO of PrO horen. Het gaat om leerlingen, die op twee van de vier domeinen tot de 25% zwakst scorende leerlingen behoren. Om daadwerkelijk in aanmerking te komen voor LWOO moet er bij twee van de vier domeinen (m.u.v. de eerder genoemde combinatie) sprake zijn van een leerachterstand van > 25%, voor PrO geldt een achterstand van > 50%. Door- of terugtoetsen Voor indicatie vanuit groep 8 (7) voor LWOO en PrO moeten kinderen op de basisschool de juiste toetsen maken. De indicatiecommissie accepteert alleen toetsgegevens van kinderen van toetsen die aansluiten bij het werkelijke didactische niveau van de leerling. Kandidaten voor LWOO en PrO hebben leerachterstanden. Bij adaptieve toetsing worden toetsen afgenomen die de leerling op basis van zijn eigen leerniveau redelijk zou moeten kunnen maken. Een leerling die qua leerlijn in groep 6 zit, laat men niet ploeteren met de veel te moeilijke toets van groep 8. Het gebruik van de toets van groep 6 is kindvriendelijker en de score niet alleen betrouwbaarder, maar geeft ook meer inzicht in wat een leerling kan. In de Staatscourant van 27 augustus 2015 leest u (pagina 4, 5 en 6) hoe u moet door- en terugtoetsen. U vindt de Staatscourant op de site van Stichting PAS ( (rechtsboven vindt u het kopje downloads dat klikt u aan vervolgens klikt u PO-VO-procedure aan en tot slot klikt u op 07 Regeling screeningsinstrumenten ). Let op: In tegenstelling tot het vorige schooljaar is in de Staatscourant van 27 augustus 2015 bepaald dat voor de CITO-LOVS 2.0 toetsen de nieuwe normering (CITO, september 2013) gebruikt mag worden om de leerachterstanden te bepalen. Het gebruik van de CITO-LOVS 3.0 toetsen is (nog) niet toegestaan. Waar en wanneer worden de leerlingen getest? De testen worden afgenomen door het Expertisecentrum EeCee, onder leiding van mevrouw Ria Krul (r.krul@eecee.nl ). Wanneer de aanmeldingen binnen zijn worden er groepsindelingen gemaakt en ontvangt de basisschool een uitnodiging voor de testdag. De testdagen vinden plaats in de ochtend in november U ontvangt bericht van het Expertisecentrum EeCee over de dag waarop de door u gemelde leerlingen worden getest, het tijdstip waarop de kinderen aanwezig moeten zijn en hoe laat zij weer opgehaald kunnen worden. Bij de uitnodiging voor de testdag ontvangt u tevens informatie over de testlocatie. Voor administratieve vragen over de PO-VO-testdagen kunt u terecht bij mw. Nicolette Peters van het Expertisecentrum EeCee. Bij voorkeur per n.peters@eecee.nl of eventueel telefonisch tel.: Bereikbaar op dinsdag t/m vrijdag tussen uur.

4 De Apeldoornse Vragenlijst (AVL) vervalt De AVL (Apeldoornse vragenlijst) mag dit schooljaar niet meer gebruikt worden om het sociaal emotioneel functioneren in kaart te brengen ten behoeve van een LWOO-aanvraag. De leerkracht hoeft deze dus ook niet meer in te vullen. Als blijkt dat het voor een enkele leerling noodzakelijk is het sociaal-emotioneel functioneren in kaart te brengen, wordt de leerkracht na de testdag door Eecee benaderd om alsnog een vragenlijst over deze leerling in te vullen. Het zal dan gaan om de SEV (Sociaal Emotionele Vragenlijst) of de DVL (Docenten Vragenlijst). De uitslagen van de testen ontvangen de basisscholen en ouders na 20 januari 2016 U ontvangt de uitslagen van Eecee digitaal, zodat u ze digitaal bij het overstapdossier kunt voegen dat u naar de scholen voor VO verstuurt. Op woensdag 20 januari 2016 organiseren we voor leerkrachten groep 8 en internbegeleiders zoals ieder jaar een voorlichtingsbijeenkomst over de PO-VO procedure. We weten dat veel van de vragen die u na het ontvangen van de testuitslagen stelt, voorkomen kunnen worden wanneer u deelneemt aan deze voorlichtingsbijeenkomst (u ontvangt hier nog een aparte uitnodiging voor). Contactgegevens: Samenwerkingsverband V(S)O Secretariaat Astrid van Zuylen Vossenstraat JL Arnhem T: en E: info@swv2506.nl Expertisecentrum EeCee Contactpersoon PO-VO testdagen Nicolette Peters Bezoekadres: Leidenweg LD Arnhem Postadres: Postbus AB Arnhem Tel.: E: n.peters@eecee.nl Afdelingsleider Ria Krul\Leidenweg LD Arnhem T: en E: r.krul@eecee.nl

5 Vragen of opmerkingen? Hebt u nog vragen over de organisatie of over de gang van zaken tijdens het testen, dan kunt u deze stellen aan Ward Habets (tel: , w.habets@swv2506.nl). Voor andere vragen kunt u ook terecht bij Peter Burgers (tel: , p.burgers@stichtingpas.nl). Bij laatstgenoemde kunt u ook extra exemplaren van de brochure voor ouders aanvragen. Met vriendelijke groet, Ward Habets (directeur Samenwerkingsverband V(S)O) Peter Burgers (coördinator st. PAS) Ria Krul (afdelingsleider Expertisecentrum EeCee) Bijlagen: - Formulier Aanmelding en Toestemming LWOO/PrO onderzoek. - Informatiebrochure voor ouders/verzorgers van basisschoolleerlingen Leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs in Arnhem e.o.

Overdrachtsprocedure Primair Onderwijs Voortgezet Onderwijs

Overdrachtsprocedure Primair Onderwijs Voortgezet Onderwijs Gemeente Arnhem Overdrachtsprocedure Primair Onderwijs Voortgezet Onderwijs Onderwijskundig Rapport 2016 Correspondentieadressen Stichting PAS Samenwerkingsverband V(S)O 25.06 Peter Burgers Ward Habets

Nadere informatie

Overdrachtsprocedure Primair Onderwijs Voortgezet Onderwijs

Overdrachtsprocedure Primair Onderwijs Voortgezet Onderwijs Gemeente Arnhem Overdrachtsprocedure Primair Onderwijs Voortgezet Onderwijs Onderwijskundig Rapport 2015 Correspondentieadressen Stichting PAS Samenwerkingsverband V(S)O 25.06 Peter Burgers Ward Habets

Nadere informatie

Overdrachtsprocedure Primair Onderwijs Voortgezet Onderwijs

Overdrachtsprocedure Primair Onderwijs Voortgezet Onderwijs Gemeente Arnhem Overdrachtsprocedure Primair Onderwijs Voortgezet Onderwijs Onderwijskundig Rapport 2017 Correspondentieadressen Stichting PAS Samenwerkingsverband V(S)O 25.06 Peter Burgers Ward Habets

Nadere informatie

Aan: Scholen voor primair onderwijs in Dieren en omgeving, t.a.v. directie, groepsleraren groep 7 en 8 en intern begeleiders.

Aan: Scholen voor primair onderwijs in Dieren en omgeving, t.a.v. directie, groepsleraren groep 7 en 8 en intern begeleiders. Samenwerkingsverband (SWV) regio Zutphen Zutphen, oktober 2019 Onderwerp: Testdag schoolverlaters Aan: Scholen voor primair onderwijs in Dieren en omgeving, t.a.v. directie, groepsleraren groep 7 en 8

Nadere informatie

Arnhemse Overdrachtsprocedure Primair Onderwijs Voortgezet Onderwijs ten behoeve van plaatsing in schooljaar

Arnhemse Overdrachtsprocedure Primair Onderwijs Voortgezet Onderwijs ten behoeve van plaatsing in schooljaar Aan: Geadresseerde Datum: Arnhem, november 2015 Kenmerk: Betreft: PAS//PB Arnhemse Overdrachtsprocedure Primair Onderwijs Voortgezet Onderwijs ten behoeve van plaatsing in schooljaar 2016-2017 Geachte

Nadere informatie

De zorgleerling in beeld (ZIB)

De zorgleerling in beeld (ZIB) De zorgleerling in beeld 2019-2020 (ZIB) Van basisschool naar school voor praktijkonderwijs of vmbo met leerwegondersteuning (lwoo) Deze brochure geeft inhoudelijke informatie over het traject De zorgleerling

Nadere informatie

Aan: Scholen voor primair onderwijs in de regio van SWV regio Zutphen. t.a.v. directie, groepsleraren groep 7 en 8 en intern begeleiders.

Aan: Scholen voor primair onderwijs in de regio van SWV regio Zutphen. t.a.v. directie, groepsleraren groep 7 en 8 en intern begeleiders. Samenwerkingsverband (SWV) regio Zutphen Zutphen, september 2019 Onderwerp: Testdag schoolverlaters Aan: Scholen voor primair onderwijs in de regio van SWV regio Zutphen. t.a.v. directie, groepsleraren

Nadere informatie

Geachte heer, mevrouw,

Geachte heer, mevrouw, Aan: Geadresseerde Datum: Arnhem, november 2016 Kenmerk: PAS/1610-189/PB Betreft: Arnhemse Overdrachtsprocedure Primair Onderwijs Voortgezet Onderwijs ten behoeve van plaatsing in schooljaar 2017 2018

Nadere informatie

Toelating. tot het leerwegondersteunend- en praktijkonderwijs

Toelating. tot het leerwegondersteunend- en praktijkonderwijs Toelating tot het leerwegondersteunend- en praktijkonderwijs Waarom deze brochure? Het Samenwerkingsverband VO-VSO Nijmegen e.o. wil u door middel van deze brochure informatie geven over de toelating tot

Nadere informatie

Evaluatiebijeenkomst LWOO/PrO & Route september 2018

Evaluatiebijeenkomst LWOO/PrO & Route september 2018 Evaluatiebijeenkomst LWOO/PrO 2017-2018 & Route 2018-2019 5 september 2018 1 Agenda Voorstellen Terugblik schooljaar 2017-2018 Route schooljaar 2018-2019 Verantwoordelijkheid PO, VO, ouder(s)/verzorger(s),

Nadere informatie

Leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs. Informatie voor ouders en verzorgers van basisschoolleerlingen in de regio Arnhem

Leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs. Informatie voor ouders en verzorgers van basisschoolleerlingen in de regio Arnhem Leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs Informatie voor ouders en verzorgers van basisschoolleerlingen in de regio Arnhem Colofon Tekst: Peter Burgers & Ward Habets Redactie: Veurinc, Hattem

Nadere informatie

Procedure aanvraag Lwoo/PrO. Voor leerlingen met een aanvullende ondersteuningsbehoefte in het reguliere voortgezet onderwijs

Procedure aanvraag Lwoo/PrO. Voor leerlingen met een aanvullende ondersteuningsbehoefte in het reguliere voortgezet onderwijs Procedure aanvraag Lwoo/PrO Voor leerlingen met een aanvullende ondersteuningsbehoefte in het reguliere voortgezet onderwijs Aanmelding in het voortgezet onderwijs PO/VO Pré-advies bij ODC omtrent passend

Nadere informatie

Werkwijze voor aanmeldingen LWOO en Praktijkonderwijs.

Werkwijze voor aanmeldingen LWOO en Praktijkonderwijs. Werkwijze voor aanmeldingen LWOO en Praktijkonderwijs. Schooljaar 2018-2019 1 Inhoud Inleiding 3 Criteria voor LWOO 4 Criteria voor Praktijkonderwijs 4 Toelaatbaarheidsonderzoeken 5 Voorwaarden test- en

Nadere informatie

Geachte heer, mevrouw,

Geachte heer, mevrouw, Aan: Geadresseerde Datum: Arnhem, november 2017 Kenmerk: PAS/1711-089/PB/AdR Betreft: Arnhemse Overdrachtsprocedure Primair Onderwijs Voortgezet Onderwijs ten behoeve van plaatsing in schooljaar 2018 2019

Nadere informatie

Adviesformulier VO Bijlage Sociaal-emotionele ontwikkeling

Adviesformulier VO Bijlage Sociaal-emotionele ontwikkeling Gemeente Arnhem Adviesformulier VO Bijlage Sociaal-emotionele ontwikkeling t.b.v het schooladvies bij het verlaten van het primair onderwijs en t.b.v. LWOO/PrO-procedure. Toelichting De Wet Eindtoets en

Nadere informatie

Adviesformulier VO Onderwijskundig Rapport t.b.v het schooladvies bij het verlaten van het primair onderwijs en t.b.v. LWOO/PrO-procedure.

Adviesformulier VO Onderwijskundig Rapport t.b.v het schooladvies bij het verlaten van het primair onderwijs en t.b.v. LWOO/PrO-procedure. Gemeente Arnhem Adviesformulier VO Onderwijskundig Rapport t.b.v het schooladvies bij het verlaten van het primair onderwijs en t.b.v. LWOO/PrO-procedure. Toelichting De Wet Eindtoets en de Overgang PO-VO

Nadere informatie

De pro-show. Voorlichtingsbijeenkomst testprocedure. Samenwerkingsverband VO-VSO Nijmegen e.o.

De pro-show. Voorlichtingsbijeenkomst testprocedure. Samenwerkingsverband VO-VSO Nijmegen e.o. De pro-show Voorlichtingsbijeenkomst testprocedure Samenwerkingsverband VO-VSO Nijmegen e.o. Agenda Hoe zat het ook al weer met opting out? Criteria praktijkonderwijs Testprocedure Informatieoverdracht

Nadere informatie

Voor leerlingen die extra aandacht nodig hebben LWOO leerweg ondersteunend onderwijs PRO praktijkonderwijs Kenmerken: kleinere groepen, werken in eigen tempo, bij LWOO zelfde vmbo-programma als in het

Nadere informatie

Leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs. Informatie voor ouders en verzorgers van basisschoolleerlingen in de regio Arnhem

Leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs. Informatie voor ouders en verzorgers van basisschoolleerlingen in de regio Arnhem Leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs Informatie voor ouders en verzorgers van basisschoolleerlingen in de regio Arnhem Colofon Tekst: Peter Burgers & Sabine Baanvinger Redactie: Veurinc,

Nadere informatie

Informatie over LWOO en Praktijkonderwijs

Informatie over LWOO en Praktijkonderwijs Informatie over LWOO en Praktijkonderwijs Aanmelding voor schooljaar 2016-2017 Instelling Voortgezet Onderwijs Deurne met vier deelscholen: De Sprong, Hub van Doornecollege, Alfrinkcollege, Peellandcollege

Nadere informatie

VOORLICHTINGSBIJEENKOMST LWOO/PRO 6 april 2016 & 13 april 2016 Dhr. drs. L. Schipperheijn

VOORLICHTINGSBIJEENKOMST LWOO/PRO 6 april 2016 & 13 april 2016 Dhr. drs. L. Schipperheijn VOORLICHTINGSBIJEENKOMST LWOO/PRO 6 april 2016 & 13 april 2016 Dhr. drs. L. Schipperheijn Criteria LWOO en Praktijkonderwijs Gebaseerd op leerachterstanden en intelligentie Sociaal emotionele factoren

Nadere informatie

Bovo procedure O.B.S. Prinses Catharina Amalia schooljaar

Bovo procedure O.B.S. Prinses Catharina Amalia schooljaar Bovo procedure O.B.S. Prinses Catharina Amalia schooljaar 2016-2017 In de bovenbouw begint de voorbereiding op het voortgezet onderwijs (VO). Vanaf groep 6 worden de leerlingen nauw gevolgd als er achterstanden

Nadere informatie

LWOO LEERWEG- ONDERSTEUNEND ONDERWIJS

LWOO LEERWEG- ONDERSTEUNEND ONDERWIJS LWOO LEERWEG- ONDERSTEUNEND ONDERWIJS BESTE OUDERS COLOFON Inhoud Akke Amsing Bert Benjamins Gerda Seubring Redactie Vera Duiker Vormgeving DRP Fotografie Lous Doornkamp Vera Duiker LOCATIES SALLAND Salland

Nadere informatie

De volgende stappen zullen in de komende maanden nog gezet gaan worden:

De volgende stappen zullen in de komende maanden nog gezet gaan worden: Beuningen, 24-11-2016 Betreft: stappen schoolkeuzeprocedure schoolverlaters Aan de ouders/verzorgers van de schoolverlaters, In deze brief willen wij u informeren over de vervolgstappen die dit schooljaar

Nadere informatie

Overgangsprocedure PO-VO 2019

Overgangsprocedure PO-VO 2019 Overgangsprocedure PO-VO 2019 Samenwerkingsverband PassendWijs en Samenwerkingsverband V(S)O 25.06 coördineren samen de overgang van primair onderwijs naar voortgezet onderwijs binnen de gemeentes Arnhem,

Nadere informatie

Overgangsprocedure PO-VO 2019

Overgangsprocedure PO-VO 2019 Overgangsprocedure PO-VO 2019 Samenwerkingsverband PassendWijs en Samenwerkingsverband V(S)O 25.06 coördineren samen de overgang van primair onderwijs naar voortgezet onderwijs binnen de gemeentes Arnhem,

Nadere informatie

OPEN DAG CSG BEILEN 01 FEBRUARI 2018

OPEN DAG CSG BEILEN 01 FEBRUARI 2018 OPEN DAG CSG BEILEN 01 FEBRUARI 2018 OPEN DAG SALLAND 03 FEBRUARI 2018 LOCATIES LOCATIE SALLAND Salland 4 9405 GM ASSEN 0592-390290 LOCATIE CSG BEILEN De Omloop 4 9411 KA BEILEN 0593-522819 CSVINCENTVANGOGH.NL

Nadere informatie

LWOO / PrO-show. Voorlichting over LWOO & Praktijkonderwijs Schooljaar

LWOO / PrO-show. Voorlichting over LWOO & Praktijkonderwijs Schooljaar LWOO / PrO-show Voorlichting over LWOO & Praktijkonderwijs Schooljaar 2018-2019 Agenda Waarom LWOO / PrO-show? Criteria en testinstrumenten Welke leerlingen testen? Testprocedure Onderwijskundig rapport

Nadere informatie

LWOO Open dag LOcatie csg BeiLen 5 februari 2015 Open dag LOcatie SaLLand 7 februari 2015

LWOO Open dag LOcatie csg BeiLen 5 februari 2015 Open dag LOcatie SaLLand 7 februari 2015 LWOO Open dag Locatie CSG Beilen 5 februari 2015 open dag locatie Salland 7 februari 2015 Inhoud 4 Leerwegondersteunend onderwijs 4 Een eigen plek 5 Zorgadviesteam 5 Aanmelding en toelating 6 Centrale

Nadere informatie

LWOO / PrO-show. Voorlichting over LWOO-PrO Schooljaar

LWOO / PrO-show. Voorlichting over LWOO-PrO Schooljaar LWOO / PrO-show Voorlichting over LWOO-PrO Schooljaar 2017-2018 vanuit (s)bao naar vmbo basisberoeps- gerichte leerweg kaderberoeps- gerichte leerweg gemengde/ theoretische leerweg Leerwegondersteuning

Nadere informatie

Leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs in Arnhem e.o. Informatie voor ouders/verzorgers van basisschoolleerlingen

Leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs in Arnhem e.o. Informatie voor ouders/verzorgers van basisschoolleerlingen Leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs in Arnhem e.o. Informatie voor ouders/verzorgers van basisschoolleerlingen Colofon Tekst: Peter Burgers & Ward Habets Redactie: Astrid van Zuylen Vormgeving:

Nadere informatie

De zorgleerling in beeld (ZIB)

De zorgleerling in beeld (ZIB) De zorgleerling in beeld 2018-2019 (ZIB) Van basisschool naar school voor praktijkonderwijs of vmbo met leerwegondersteuning (lwoo) Deze brochure geeft inhoudelijke informatie over het traject De zorgleerling

Nadere informatie

GEEN LWOO MAAR PRO SHOW

GEEN LWOO MAAR PRO SHOW GEEN LWOO MAAR PRO SHOW Wat is opting out? Agenda Wat betekent opting out voor leerlingen die vanaf schooljaar 2019-2020 starten in het voortgezet onderwijs? De gevolgen voor de testprocedure bij een vmbo-schooladvies

Nadere informatie

Draaiboek po

Draaiboek po Draaiboek po -2018 De zorgleerling in beeld Wat moet de basisschool doen voor leerlingen die in augustus 2018 naar een school voor praktijkonderwijs (pro) of vmbo met leerwegondersteuning (lwoo) gaan?

Nadere informatie

OP WEG NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS (VO) Veel zaken zijn bij wet geregeld of gemeentelijk bepaald. Daar zijn wij als basisschool aan gehouden.

OP WEG NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS (VO) Veel zaken zijn bij wet geregeld of gemeentelijk bepaald. Daar zijn wij als basisschool aan gehouden. OP WEG NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS (VO) Waarover gaat het op deze avond: a. Hoe verloopt 'de weg' naar het eind-schooladvies en hoe komt dit advies tot stand? b. Wat is het doel van de eindtoets in april?

Nadere informatie

Leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs in Zutphen e.o. Informatie voor ouders/verzorgers van basisschoolleerlingen

Leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs in Zutphen e.o. Informatie voor ouders/verzorgers van basisschoolleerlingen Leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs in Zutphen e.o. Informatie voor ouders/verzorgers van basisschoolleerlingen 1 2 Vooraf Uw zoon of dochter zit nu in groep 8 van de basisschool of in

Nadere informatie

Procesgang PO-VO

Procesgang PO-VO Basisschool Jeroen Procesgang PO-VO 2018-2019 Leidend in deze is de BOVO procedure 1. De totstandkoming van het basisschooladvies; Voorlopig advies groep 7 De Entreetoets wordt door de leerkrachten van

Nadere informatie

Leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs in Arnhem e.o. Informatie voor ouders/verzorgers van basisschoolleerlingen

Leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs in Arnhem e.o. Informatie voor ouders/verzorgers van basisschoolleerlingen Leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs in Arnhem e.o. Informatie voor ouders/verzorgers van basisschoolleerlingen Vooraf Uw zoon of dochter zit nu in groep 8 van de basisschool of in de eindgroep

Nadere informatie

LWOO / PrO-show. Voorlichting over LWOO-PrO Schooljaar

LWOO / PrO-show. Voorlichting over LWOO-PrO Schooljaar LWOO / PrO-show Voorlichting over LWOO-PrO Schooljaar 2016-2017 Passend onderwijs & LWOO-PrO (1) RVC blijft in functie tot 1 januari 2016 Samenwerkingsverband / CTO gaat vanaf 1 januari 2016 lwoo- en pro-gelden

Nadere informatie

De zorgleerling in beeld 2015-2016

De zorgleerling in beeld 2015-2016 De zorgleerling in beeld 2015-2016 Van basisschool naar school voor praktijkonderwijs of vmbo met leerwegondersteuning (lwoo) Deze brochure geeft inhoudelijke informatie over het traject De zorgleerling

Nadere informatie

December 2015. Betreft: de overgang van primair naar voortgezet onderwijs. Geachte ouders/verzorgers,

December 2015. Betreft: de overgang van primair naar voortgezet onderwijs. Geachte ouders/verzorgers, December 2015 Betreft: de overgang van primair naar voortgezet onderwijs Geachte ouders/verzorgers, Met onderstaande algemene brief willen we u laten weten wat er in het verwijzingstraject van de basisschool

Nadere informatie

open dag csg beilen 02 februari 2017

open dag csg beilen 02 februari 2017 open dag csg beilen 02 februari 2017 open dag salland 04 februari 2017 Locaties Locatie Salland Salland 4 9405 GM ASSEN 0592-390290 Locatie CSG Beilen De Omloop 4 9411 KA BEILEN 0593-522819 csvincentvangogh.nl

Nadere informatie

Capellenborg. Aanmelding. leerling met een didactische achterstand. (voorheen LWOO)

Capellenborg. Aanmelding. leerling met een didactische achterstand. (voorheen LWOO) Capellenborg Aanmelding leerling met een didactische achterstand (voorheen LWOO) 2016-2017 Inhoud Bladzijde Voorwoord 2 Inleiding Zorgarrangement De situatie op de Capellenborg De procedure van aanmelding

Nadere informatie

Stap 3: Voortgezet onderwijs meldt de leerlingen uiterlijk vrijdag 7 april 2017 aan bij Fultura voor NIO-onderzoek.

Stap 3: Voortgezet onderwijs meldt de leerlingen uiterlijk vrijdag 7 april 2017 aan bij Fultura voor NIO-onderzoek. Lwoo/pro-procedure 2016 2017 (voor aanmelding 2017-2018) Stap 1: De basisschool adviseert middels de Friese Plaatsingswijzer het niveau vmbo met lwoo. Bij bespreekprofielen kan er ook praktijkonderwijs

Nadere informatie

Protocol. Overstap po-vo

Protocol. Overstap po-vo Protocol Overstap po-vo Totstandkoming van het basisschooladvies Stap 1. Afname Entreetoets Wanneer Groep 7 April/Mei Toelichting De Entreetoets wordt afgenomen. Deze toets geeft ons naast de reguliere

Nadere informatie

BOVO Starterscursus po. Testen en toetsen deel 1 Start

BOVO Starterscursus po. Testen en toetsen deel 1 Start BOVO Starterscursus po Testen en toetsen deel 1 Start 9 september 2015 Inhoud Tijdpad Praktijkonderwijs en leerwegondersteuning Didactisch onderzoek Adaptief toetsen BOVO vergoedingsregeling intelligentieonderzoeken

Nadere informatie

POVO afspraken schooljaar

POVO afspraken schooljaar POVO afspraken schooljaar 2017-2018 Definitieve versie 1.0 Mei 2017 Inhoud 1. Introductie 2. Overstapproces a. POVO kalender b. Informatieverstrekking c. Schooladvies d. Aanmelding voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Procedure schooladvies

Procedure schooladvies Procedure schooladvies Doel van de procedure: Leerkrachten, ouders en leerlingen hebben zorgvuldige en uitgebreide informatie over het traject dat gevolgd wordt op basisschool Ondersteboven om tot een

Nadere informatie

Ouderfolder POVO-procedure. Regio Utrecht West

Ouderfolder POVO-procedure. Regio Utrecht West Ouderfolder POVO-procedure Regio Utrecht West Beste ouder(s), verzorger(s), Uw kind zit in groep 8 en zal komend jaar de overstap maken naar de middelbare school. Dit is een grote stap, na al die jaren

Nadere informatie

Deze test moet in januari tot en met mei van groep 8 worden afgenomen.

Deze test moet in januari tot en met mei van groep 8 worden afgenomen. Bijlage Bij de Regeling vaststelling van te gebruiken instrumenten bij de indicatiestelling voor leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) en praktijkonderwijs () ten behoeve van instroom in schooljaar 2008-2009

Nadere informatie

Informatiemiddag PO-VO. 30 augustus 2017

Informatiemiddag PO-VO. 30 augustus 2017 Informatiemiddag PO-VO 30 augustus 2017 Nieuwe werkwijze ondersteuning in het kader van LWOO Met name informatie over de belangrijkste veranderingen Informatie over: Leer Weg Ondersteunend Onderwijs, &

Nadere informatie

WELKOM. informatieavond schooladvies De Achtbaan

WELKOM. informatieavond schooladvies De Achtbaan WELKOM informatieavond schooladvies De Achtbaan Voortgezet onderwijs Totstandkoming van het schooladvies VO scholen te bereiken op de fiets Carmel College (Anthonius College): tto, technasium, vwo en

Nadere informatie

POVO afspraken schooljaar

POVO afspraken schooljaar POVO afspraken schooljaar 2016-2017 Definitieve versie 1.0 Mei 2016 1 Inhoud 1. Introductie 2. Overstapproces a. POVO kalender b. Informatieverstrekking c. Schooladvies d. Digitale overdracht e. Toegang

Nadere informatie

Toelichting ouders Adviesbeleid VO groep 8

Toelichting ouders Adviesbeleid VO groep 8 Toelichting ouders Adviesbeleid VO groep 8 2018-2019 In groep 8 zullen de leerlingen een advies ontvangen voor het voortgezet vervolgonderwijs. Het advies is gebaseerd op de leerprestaties, de aanleg,

Nadere informatie

ONDERWIJSKUNDIG RAPPORT (in te vullen door de school) VERTROUWELIJK. 1 Leerling- en schoolgegevens. 2 Advies van de school.

ONDERWIJSKUNDIG RAPPORT (in te vullen door de school) VERTROUWELIJK. 1 Leerling- en schoolgegevens. 2 Advies van de school. ONDERWIJSKUNDIG RAPPORT (in te vullen door de school) 1 Leerling- en schoolgegevens VERTROUWELIJK Naam leerling Naam verwijzende school School voor basisonderwijs speciaal onderwijs voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte vanuit het primair onderwijs. Praktijkonderwijs LWOO Voortgezet Speciaal Onderwijs

Leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte vanuit het primair onderwijs. Praktijkonderwijs LWOO Voortgezet Speciaal Onderwijs Stichting AANDACHT+ Samenwerkingsverband Passend Onderwijs voor het Voortgezet Onderwijs De Friese Meren, Noordoostpolder en Urk Leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte vanuit het primair onderwijs

Nadere informatie

Draaiboek po

Draaiboek po Draaiboek po - De zorgleerling in beeld Wat moet de basisschool doen voor leerlingen die in augustus naar een school voor praktijkonderwijs (pro) of vmbo met leerwegondersteuning (lwoo) gaan? Dit draaiboek

Nadere informatie

Voorlichting Kernprocedure. Bouwien Westerhuis Het ABC 19 September 2017

Voorlichting Kernprocedure. Bouwien Westerhuis Het ABC 19 September 2017 Voorlichting Kernprocedure Bouwien Westerhuis Het ABC 19 September 2017 Doel van deze presentatie Aandachtspunten: - Juiste vervolg LAT toetsen spelling & begrijpend lezen - CITO 3.0 nu voor zowel groep

Nadere informatie

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure Procesgang PO-VO Leidend in deze is de BOVO procedure 1. De totstandkoming van het basisschooladvies; Indicatie advies groep 7; In januari wordt met de ouders besproken aan welke adviesrichting zij kunnen

Nadere informatie

SCHOOLJAAR:

SCHOOLJAAR: Aanmeldingsformulier SCHOOLJAAR: 2016 2017 Brugklassen: Vakcollege (Basis- en Kaderberoepsgerichte leerweg, eventueel met LWOO) Praktijkonderwijs Afdelingsleiders: Praktijkschool: Vakcollege: Mevr. E.

Nadere informatie

CTC Procedure voor aanmelding en toelating voor het schooljaar 2014-2015

CTC Procedure voor aanmelding en toelating voor het schooljaar 2014-2015 CTC Procedure voor aanmelding en toelating voor het schooljaar 2014-2015 1. Er kan slechts bij één school worden ingeschreven. Aanmelding geschiedt rechtstreeks bij de scholen voor voortgezet onderwijs.

Nadere informatie

Adviesbeleid VO groep 8

Adviesbeleid VO groep 8 Adviesbeleid VO groep 8 voor katholiek basisonderwijs de school behoort tot de Laurentius Stichting Tijdens het uitvoeren van het adviesbeleid VO is het BOVO tijdpad Regio Haaglanden enorm van belang voor

Nadere informatie

Definitieve tijdpad regionale BOVO B

Definitieve tijdpad regionale BOVO B Definitieve tijdpad regionale BOVO B procedure 2008-200 2009 LET OP: Er zijn in dit tijdpad bepaalde data aangepast t.o.v. vorig schooljaar. Neem de belangrijke e data op in uw agenda. 01-09 1 e schooldag.

Nadere informatie

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure. 1. De totstandkoming van het basisschooladvies;

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure. 1. De totstandkoming van het basisschooladvies; Procesgang PO-VO Leidend in deze is de BOVO procedure 1. De totstandkoming van het basisschooladvies; 2 e rapport groep 6: Bij het tweede rapport van groep 6, worden de Cito grafieken voor ouders, vanuit

Nadere informatie

BWS. Aanmelding, Toelating en Plaatsing. Draaiboek 2018

BWS. Aanmelding, Toelating en Plaatsing. Draaiboek 2018 BWS Aanmelding, Toelating en Plaatsing Draaiboek 2018 1 Inhoudsopgave 1) Beschrijving ATP. pag.3 2) Reglement Bezwaarschrift. pag. 3 3) Stappenplan overgang PO- VO.. pag. 5 4) Aanmeldingsformulier BWS

Nadere informatie

Wanneer Wat Niveau. Af te nemen toetsen in groep 6, 7 & 8. Januari/Februari Groep 6. M8 [Wanneer OPP aanwezig, niveau van OPP] Mei/Juni Groep 6

Wanneer Wat Niveau. Af te nemen toetsen in groep 6, 7 & 8. Januari/Februari Groep 6. M8 [Wanneer OPP aanwezig, niveau van OPP] Mei/Juni Groep 6 Het protocol PO naar VO is bedoeld voor alle leerlingen die vanuit onze school doorstromen naar het VO. Ook voor de leerlingen van de Taalschool (groep 8) is dit protocol van toepassing. Voor de leerlingen

Nadere informatie

Draaiboek PO 2015-2016

Draaiboek PO 2015-2016 Draaiboek PO -2016 De zorgleerling in beeld Wat moet de basisschool doen voor leerlingen die in augustus 2016 naar een school voor praktijkonderwijs (PrO) of vmbo met leerwegondersteuning (lwoo) gaan?

Nadere informatie

Stappenplan schoolverlaters (welke kinderen komen in aanmerking voor de NIO?) afname laatste week september, eerste week oktober 2012

Stappenplan schoolverlaters (welke kinderen komen in aanmerking voor de NIO?) afname laatste week september, eerste week oktober 2012 Stappenplan schoolverlaters (welke kinderen komen in aanmerking voor de NIO?) afname laatste week september, eerste week oktober 2012 Voor de leerkrachten van groep 7 en 8 moet duidelijk zijn aan welke

Nadere informatie

Sociaal-emotioneel onderzoek Vergoedingsregeling

Sociaal-emotioneel onderzoek Vergoedingsregeling Sociaal-emotioneel onderzoek Vergoedingsregeling 2016-2017 Deze brief betreft basisschoolverlaters, die mogelijk in aanmerking komen voor leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) door sociaal-emotionele problematiek

Nadere informatie

BOVO Starterscursus po. Testen en toetsen deel 1 Op weg

BOVO Starterscursus po. Testen en toetsen deel 1 Op weg BOVO Starterscursus po Testen en toetsen deel 1 Op weg 9 september 2015 Inhoud Tijdpad Praktijkonderwijs en leerwegondersteuning Didactisch onderzoek Adaptief toetsen BOVO vergoedingsregeling intelligentieonderzoeken

Nadere informatie

Indigo handleiding Aanvraagsysteem aanwijzing LWOO of TLV PrO

Indigo handleiding Aanvraagsysteem aanwijzing LWOO of TLV PrO Indigo handleiding Aanvraagsysteem aanwijzing LWOO of TLV PrO Auteur Opdrachtgever Datum Versie Status Jan Hendrik Hooghiemstra Samenwerkingsverband VO Amsterdam-Diemen 12 december 2017 1.0 Definitief

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Deventer

Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Deventer TLV-COMMISSIE Aanvraagformulier voor basisscholen die een leerling willen aanmelden voor bespreking in de TLV-commissie. Naam leerling Voornamen (voluit) BSN School Aangevraagd door Functie Procedure:

Nadere informatie

Procedure schooladvies

Procedure schooladvies Procedure schooladvies Doel van de procedure: Leerkrachten, ouders en leerlingen hebben zorgvuldige en uitgebreide informatie over het traject dat op basisschool Hulsberg gevolgd wordt om tot een goed

Nadere informatie

Procedure PO-VO

Procedure PO-VO Procedure PO-VO 2018-2019 beschrijving voor ouders Montessorischool Houtwijk Schooljaar 2018-2019 1 PROCEDURE PO-VO 2018-2019 Inhoudsopgave Procedure overgang PO-VO... 3 1. Voorlichtingsavond VO... 3 2.

Nadere informatie

Tips vanuit het secretariaat lwoo/pro:

Tips vanuit het secretariaat lwoo/pro: Tips vanuit het secretariaat lwoo/pro: L E E R W E G O N D E R S T E U N E N D O N D E R W I J S ( L W O O ) E N P R A K T I J K O N D E R W I J S ( P R O ) Start procedure in OT! Zet de ll.en in OT en

Nadere informatie

ROUTEKAART leerwegondersteunend onderwijs en praktijkonderwijs

ROUTEKAART leerwegondersteunend onderwijs en praktijkonderwijs ROUTEKAART leerwegondersteunend onderwijs en praktijkonderwijs - Lwoo en pro uitleg -Toetsinstrumenten - Procedure 2016-2017 - Aandachtspunten voor PO - Centrale toetsing 1 1. Omschrijving leerwegondersteunend

Nadere informatie

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure. 1. De totstandkoming van het basisschooladvies;

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure. 1. De totstandkoming van het basisschooladvies; Procesgang PO-VO Leidend in deze is de BOVO procedure 1. De totstandkoming van het basisschooladvies; 2 e rapport groep 6: Bij het tweede rapport van groep 6, worden de Cito grafieken voor ouders, vanuit

Nadere informatie

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure Procesgang PO-VO Leidend in deze is de BOVO procedure 1. De totstandkoming van het basisschooladvies; Indicatie advies groep 7; Op grond van ons leerlingvolgsysteem (met daarin de CITO toetsen) wordt in

Nadere informatie

Verwijzen naar het voortgezet onderwijs.

Verwijzen naar het voortgezet onderwijs. Verwijzen naar het voortgezet onderwijs. De Wet. Het schooladvies in groep 8. In groep 8 geeft de basisschool advies over het soort middelbare school dat past bij uw kind. De school kijkt daarvoor onder

Nadere informatie

Naar het voortgezet onderwijs!

Naar het voortgezet onderwijs! Naar het voortgezet onderwijs! Handleiding bij de POVO procedure voor leerkrachten en docenten 2018-2019 Inhoudsopgave Inleiding 1. Werken met Onderwijs Transparant 2. Het schooladvies: hoe komt dat tot

Nadere informatie

Aanmelding en toelating Fioretti College Hillegom m.i.v. schooljaar

Aanmelding en toelating Fioretti College Hillegom m.i.v. schooljaar Aanmelding en toelating Fioretti College Hillegom m.i.v. schooljaar 2019-2020 Inhoud 1. Aanmelding en toelatingsprocedure Fioretti College Hillegom... 3 2. Aanmelding- en toelatingsprocedure eerste leerjaar...

Nadere informatie

Toetsen en testen lwoo/pro Het afnemen van onderzoeken en het aanvragen van een aanwijzing lwoo of een tlv pro

Toetsen en testen lwoo/pro Het afnemen van onderzoeken en het aanvragen van een aanwijzing lwoo of een tlv pro Toetsen en testen lwoo/pro Het afnemen van onderzoeken en het aanvragen van een aanwijzing lwoo of een tlv pro Schooljaar 2018-2019 2 Toetsen en testen lwoo/pro Inhoud 1 Didactische toetsen...4 1.1 Leerlingvolgsysteem...

Nadere informatie

Informatiebrochure overgang van Primair Onderwijs naar Voortgezet Onderwijs. Inleiding

Informatiebrochure overgang van Primair Onderwijs naar Voortgezet Onderwijs. Inleiding Informatiebrochure overgang van Primair Onderwijs naar Voortgezet Onderwijs Inleiding Schoolverlaters 2018 Inhoudsopgave Inleiding 1. Inleiding blz. 3 2. Toelichting povo-procedure blz. 4 3. Uitgangspunten

Nadere informatie

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure Procesgang PO-VO Leidend in deze is de BOVO procedure 1. De totstandkoming van het basisschooladvies; Indicatie advies groep 7; Op grond van ons leerlingvolgsysteem (met daarin de CITO toetsen) wordt in

Nadere informatie

Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius

Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius 2016-2017 Inhoudsopgave - Procedure schooladvies VO basisschool St. Dionysius 1. Doel van de procedure... 2 2. Hoe komt het schooladvies tot stand?...

Nadere informatie

Toelatingsprocedure 2016 2017 PO en VO Velsen

Toelatingsprocedure 2016 2017 PO en VO Velsen Toelatingsprocedure 2016 2017 PO en VO Velsen Inhoud 1. Toelatingsprocedure PO - VO Velsen 1.1 Verantwoording 1.2 De leerlingen waar de afspraken voor gelden 1.3 Overeenstemming binnen de regio 2. Van

Nadere informatie

Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van

Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van 1. leerrendementen ter vervanging van de LWOO regeling 2. de TLV PrO ter vervanging van de huidige beschikking PrO Aanmelding bij het VO

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier Voortgezet Onderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs

Aanmeldingsformulier Voortgezet Onderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs Aanmeldingsformulier Voortgezet Onderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs Procedure Dit aanmeldingsformulier volledig invullen en (laten) ondertekenen, zowel door de school als door ouders 1. De school

Nadere informatie

Goed op weg naar het vo 2015-2016

Goed op weg naar het vo 2015-2016 Goed op weg naar het vo 2015-2016 Een goede overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs is erg belangrijk: motivatie & zelfvertrouwen plezier houden in leren opmaat voor vervolgopleiding/werken

Nadere informatie

EINDADVISERING LEERLINGEN GROEP 8 SCHOOLJAAR

EINDADVISERING LEERLINGEN GROEP 8 SCHOOLJAAR EINDADVISERING LEERLINGEN GROEP 8 SCHOOLJAAR 2017-2018 Volgens de wet centrale eindtoets Primair Onderwijs is het basisschooladvies leidend bij de toelating van basisschoolverlaters tot het vo. De po-school

Nadere informatie

Toelatingsprocedure 2015-2016 PO en VO Velsen

Toelatingsprocedure 2015-2016 PO en VO Velsen Toelatingsprocedure 2015-2016 PO en VO Velsen Vastgesteld op 12 november 2014 Inhoud 1. Toelatingsprocedure PO - VO Velsen 1.1 Verantwoording 1.2 De leerlingen waar de afspraken voor gelden 1.3 Overeenstemming

Nadere informatie

Het Eemsdeltacollege Onderwijskundig Rapport PO - VO 2015-2016

Het Eemsdeltacollege Onderwijskundig Rapport PO - VO 2015-2016 Het Eemsdeltacollege Onderwijskundig Rapport PO - VO 2015-2016 Naam van de leerling : Onderwijskundig rapport opgemaakt door : Functie : Email adres : Aantal bijlagen : Datum : Rapport besproken op : Handtekening

Nadere informatie

De overgang naar het voortgezet onderwijs

De overgang naar het voortgezet onderwijs Loket Passend Onderwijs De overgang naar het voortgezet onderwijs Informatieavond De Vlieger 14 oktober 2014 PO VO 2014-2015 Loket Passend Onderwijs & Passend Primair Onderwijs Leiden De overstap van primair

Nadere informatie

Heeft u een zoon of dochter in groep 8? Dan is deze brochure voor u.

Heeft u een zoon of dochter in groep 8? Dan is deze brochure voor u. Heeft u een zoon of dochter in groep 8? Dan is deze brochure voor u. Uw kind gaat naar het Voortgezet Onderwijs en daar komt veel bij kijken. Per schooljaar 2013-2014 wordt er in de Regio Utrecht West

Nadere informatie

Leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) Praktijkonderwijs (PrO) Wat zijn de criteria voor Praktijkonderwijs en Leerwegondersteunend onderwijs?

Leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) Praktijkonderwijs (PrO) Wat zijn de criteria voor Praktijkonderwijs en Leerwegondersteunend onderwijs? Procedures - Plaatsing LWOO en praktijkonderwijs Leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) is bedoeld voor leerlingen die op zichzelf wel een diploma in een van de leerwegen van het VMBO kunnen halen, maar

Nadere informatie

Overstapprocedure: Leerwegondersteuning in het vmbo en Praktijkonderwijs (vanuit PO)

Overstapprocedure: Leerwegondersteuning in het vmbo en Praktijkonderwijs (vanuit PO) Overstapprocedure: Leerwegondersteuning in het vmbo en Praktijkonderwijs (vanuit PO) Schooljaar 2019-2020 Inleiding In dit document wordt de overstapprocedure beschreven naar het vmbo met leerwegondersteuning

Nadere informatie

Procesgang PO- VO Leidend in deze is de BOVO Procedure

Procesgang PO- VO Leidend in deze is de BOVO Procedure Procesgang PO- VO Leidend in deze is de BOVO Procedure De totstandkoming van het basisschooladvies Indicatie advies groep In het ontwikkelgesprek van februari wordt met de ouders besproken aan welke adviesrichting

Nadere informatie

PROCEDURE ADVISERING PO/VO

PROCEDURE ADVISERING PO/VO PROCEDURE ADVISERING PO/VO De Carolus In deze procedure is omschreven welke activiteiten wij ondernemen in aanloop naar het vaststellen van het basisschooladvies voor Voorgezet Onderwijs 1. De totstandkoming

Nadere informatie

AANMELDING VOOR school: locatie:

AANMELDING VOOR school: locatie: cursusjaar 2014/2015 AANMELDING VOOR school: locatie: OUDERFORMULIER {in te vullen door de ouder(s)/verzorger(s)} 1. Gegevens aangemelde leerling Huidige school Achternamen (officiële) Te hanteren achternaam

Nadere informatie

Protocol schooladvies groep 8

Protocol schooladvies groep 8 Protocol schooladvies groep 8 Augustus 2017 PROCEDURE SCHOOLADVIES OBS HOUTRUST INLEIDING De overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs (VO) is een belangrijke stap. Tenslotte willen

Nadere informatie