Verslag Dialoogsessie Belastingdienst, Bibliotheken en Maatschappelijk Dienstverleners op maandag 19 september 2016 Ochtend: Druten Middag: Apeldoorn

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag Dialoogsessie Belastingdienst, Bibliotheken en Maatschappelijk Dienstverleners op maandag 19 september 2016 Ochtend: Druten Middag: Apeldoorn"

Transcriptie

1 Verslag Dialoogsessie Belastingdienst, Bibliotheken en Maatschappelijk Dienstverleners op maandag 19 september 2016 Ochtend: Druten Middag: Apeldoorn Welkom door Yvonne Sinkeldam, Rijnbrink en coördinator voor de Gelderse bibliotheken. Ze stelt de aanwezigen voor: Brenda Jabobs-Moerland en Eline Ophorst van de Regiegroep Interactie Dienstverleners van de Belastingdienst en Tineke Datema van Rijnbrink. Zij is coördinator voor de Overijsselse bibliotheken en maakt verslag. Doel van de bijeenkomst: in dialoog over opbouw van het netwerk om burgers te ondersteunen bij het digitaal zaken doen met de overheid, in het bijzonder de Belastingdienst. Presentatie Yvonne Sinkeldam, Rijnbrink (zie bijgaande powerpoint): Wie zijn er vandaag aanwezig? Organisatie van het bibliotheekwerk en hun beleid: 22 bibliotheekorganisaties, met meer vestigingen in Gelderland. Drie pijlers van de samenwerking: 1. cursussen digitale vaardigheden (Klik&Tik) en Digisterker (omgaan met digitale overheid) 2. veilige internetomgeving, 3. faciliteren van maatschappelijk dienstverleners bij belasting- en toeslagspreekuren Vraag: van mijn gemeente mag ik geen gratis cursussen aanbieden, hoe doe ik dat? Uitgangspunt: laagdrempelig en toegankelijk. Een vergoeding kan overigens ook zorgen dat mensen daadwerkelijk komen. Presentatie Brenda Jacobs / Eline Ophorst, Belastingdienst (zie bijgaande powerpoint) Meeste burgers redden zichzelf, voor specifieke doelgroepen zoals mensen met taalproblemen, ouderen,.. is vangnet nodig. Aanleiding samenwerking met de bibliotheek: laagdrempelig, ze bieden al cursussen digitale vaardigheden aan. 19 kantoren Belastingdienst, 800 vestigingen van bibliotheken. Vraag: wat is de omvang van de doelgroep? 14% is niet zelfredzaam en zal dat ook niet worden. Pijler 3, belasting- en toeslagspreekuren: Belastingdienst ontwikkelt een interactieve opleidingsmodule waar vrijwilligers, studenten, kunnen oefenen met formulieren en praktijkgevallen. In de module is ook aandacht voor privacy. Eindtoets die een bewijs van deelname oplevert. Dit geeft een beeld van de kwaliteit van de geboden hulp. Streven: e-learn omgeving eind november klaar. In het najaar organiseert de Belastingdienst op vier plaatsen in het land train-de-trainer sessies. Vraag: welke formulieren zijn opgenomen in de opleidingsmodule? Dat zijn inkomstenbelasting en toeslagen, het M-formulier (voor gedeeltelijke teruggaaf ivm emmigratie of immigratie) hoort daar niet bij. Unie KBO maakt gebruik van programma Fiscaal gemak. Ze gaan naar de mensen thuis, dat werkt goed. Lokale partijen maken afspraken over organisatie en doorverwijzing. Vraag: welke ondersteuning is er bij procedures? Belastingdienst: geen afspraken, we zijn er wel mee bezig. Idem: gemeentelijke belastingen.

2 Opmerking: digitale vaardigheid is slechts een kleine zorg, eenvoudige formulieren zou verbetering zijn. Tip: laat ze controleren door taalambassadeurs. Doelgroep jongeren: Digisterker voor de jeugd is in ontwikkeling. Burger is en blijft verantwoordelijk; er zijn organisaties die een meegeefbrief gebruiken, waarbij de burger tekent voor zijn aangifte. Werk samen, verwijs naar elkaar. Communicatie: we zijn nu niet goed op de hoogte van elkaar wat organisaties doen en er zijn lokale verschillen. Belastingdienst gaat ook in gesprek met branche- en koepelorganisaties om ze te informeren. Bibliotheken kennen over het algemeen hun netwerk, ook vanuit de taalsamenwerking. Pauze Maatschappelijk organisaties vertellen wat ze al doen en hoe ze denken over hun bijdrage in dit project. Zie bijgaande deelnemerslijst voor namen van vertegenwoordigers. Bij de het betrekken van maatschappelijke organisaties bij de regionale dialoogsessies is niet gestreefd naar compleetheid. Met name sociale wijk- of buurtteams worden gemist. Deze organisaties kunnen ook lokaal aansluiten. Aanwezig in Druten De Kentering: voor mensen in en uit de psychiatrie. Bieden hulp en begeleiding bij belastingaangifte. Werkgebied: Nijmegen en Rivierenland. Niet iedereen zal het leren, ook weerstand tegen instanties. Per jaar formulieren. Verwijzen ook naar stichting Jutte van der Voorst in Zevenaar (brede welzijnsorganisatie). Humanitas: Biljana Marcovic is coordinator voor de provincie Gelderland. Thuisadministratie is thema dat groeit, 20 werkgroepen actief. Steeds meer complexe gevallen: schulden, geen grip op administratie. Helpen naar zelfredzaamheid, maar voor grote groep niet weggelegd door een opeenstapeling van problemen. Waar vinden we elkaar? Doorverwijzen. Binnen Humanitas is ook aandacht voor laaggeletterdheid. Humanitas, Nijmegen Werken in acht gemeenten, Thuisadministratie 35 vrijwilligers en deelnemers. Vier groepen: 1. kan het zelf 2. bereid om traject te volgen 3. willen niet (geen laptop, complexe persoonlijke situatie) 4. groep die niet bereikbaar is (bijvoorbeeld daklozen) Deelname platforms voor armoedebestrijding. SWON: samenwerkende ouderen Nijmegen. Vanaf 55 jaar, 10 hulpen voor 400 ouderen. Invullen gebeurt thuis, met eenmalige machtiging van de Belastingdienst. Ze werken niet met DigiD van de klant. Vrijwilligers volgen cursussen ouderenbonden. SWON heeft ook een project thuisadministratie. Van de 400 doet slechts % zelf iets met computer. Veel deelnemers zijn 70+, SWON zou graag willen verwijzen naar cursussen. SWON doet een intake met de vrijwilligers en hebben richtlijnen.

3 Privacy is belangrijk item bij vrijwilligersorganisatie. In de opleidingsmodule van de Belastingdienst is ook aandacht voor privacy. Werkgroep belastinginvullers Wijchen: convenant met vier afdelingen van ouderenbonden. In 2000 gestart, werken met programma Fiscaal gemak en komen bij mensen thuis. Ze doen 800 aangiftes met 40 mensen. Gemeente is van mening dat de dienst voor alle ouderen moet zijn, in onderzoek wat te doen we met de ouderen die geen lid zijn van een bond. Als hulp krijg je veel te horen en te zien. Sollicitatiegesprek voor vrijwilligers: willen ze alleen invuller zijn of kunnen ze meer. 2/3 krijgt hulp bij aangifte, hebben hun eigen netwerk. Investeren in netwerk. 300 invullers, aangiftes. durven het niet. SBOG: samenwerkende seniorenorganisaties Gelderland (was ook in Apeldoorn aanwezig) O.a. cursussen social media in aanbod. Subsidie stopt, Mariska Roelofs gaat zelfstandig verder. Het Inter-Lokaal Organisatie is ontstaan vanuit hulp aan gastarbeiders afspraken per jaar, waarvan 800 over belastingen. De andere gaan over problemen met de Belastingdienst. Inter-Lokaal biedt ook schuldhulpverlening en ze hebben een formulierenbrigade. Ze schakelen ook bureau sociale raadslieden in. Mogelijkheden samenwerking: mensen die wel willen leren kunnen naar de bibliotheek. GPVO, netwerk van Gelderse vrouwen organisaties 120 afdelingen, van Vrouwen van Nu, Zij-actief en Passage. Uitgebreid netwerk, afdelingen zien elkaar maandelijks. Veel vrouwen uit de doelgroep laten belastingzaken over aan hun man, en voelen zich onzeker. Belangrijk: veiligheid, gezelligheid. Seniorweb: vrijwilligers zijn vaak mannen. Subsidie van de GPBO stopt. Belasting invulhulpen van ouderenbonden (Wageningen) Tien vrijwilligers, zij doen zowel inkomstenbelasting als toeslagen. Werken met machtingscodes van de Belastingdienst. Alleen voor leden, zij betalen 5,50 per aangifte. Subsidies zijn gestopt. De vrijwilligers hebben vaak een langdurige relatie met clienten. Staat ze vrij om hun werk ook voor anderen te doen, bijvoorbeeld via de bibliotheek. KBO Gelderland (Karin Goes regionaal contactpersoon) Subsidie gaat naar SBOG, deze stopt. Landelijk werken PCOB en KBO samen. Belastinginvulhulpen zijn vrijwillige senioren, de service is alleen voor leden. Gebruik programma Fiscaal gemak. Dat is door anderen gemaakt, en dat kost geld. In totaal aangiftes, voor leden. KBO heeft ook digitale coaches, werken samen met Bibliotheek Rivierenland. Pilot gedaan, ook hulp aan huis. Afdelingen zijn autonoom. Meeste belastinginvullers willen vermoedelijk wel meewerken. Bibliotheken BBLTHK (Bibliotheek Wageningen)

4 Compleet aanbod voor taal en digitaal in samenwerking met partners. Belastingdienst is daarvan onderdeel. Kunstwerk! De Bibliotheek Liemers Willen graag organisaties leren kennen om elkaar te versterken. Wie doet wat, wanneer en waarom? Bibliotheek Wijchen Zien gemeenschappelijke belang en verbinding. Doelgroep zonder problemen valt niet onder een organisatie, hoe doen we dat? Hier is in preventieve sfeer goed op in te spelen door bibliotheken. Yvonne stelt voor hier een keer over door te praten met Judith en Lisanne (koppeling rekenen taalhuis). Oproep aan bibliotheken om hun netwerk te delen en te zorgen dat anderen je aanbod kennen. Bibliotheek West-Achterhoek: gezamenlijk optrekken richting gemeentes. Denk ook aan doelgroep AZC. Bibliotheek Gelderland-Zuid (Nijmegen en omstreken) Heeft al veel aanbod, ook vanuit het Taalhuis en is druk in gesprek met alle lokale partners. Aanwezig in Apeldoorn Welzijn Vorden Verwacht door samenwerking meer te bereiken. Sigma Nijkerk Biedt Formulierenhulp, geen hulp bij aangifte. Goede samenwerking met bibliotheek. Netwerkoverleg met PCOB en Humanitas is er al. Het Venster, Nunspeet Vrijwilligers helpen bij thuisadministratie: budgettering, ordening. Doelgroep: statushouders, ouderen. Zien rol in doorverwijzen naar bibliotheek of andersom. Humanitas, Apeldoorn/Zwolle Vanuit landelijk bureau is het project regionaal al onder de aandacht gebracht en zijn Belastingdienst en Humanitas in gesprek. Apeldoorn: verwijzen door naar Stimenz (sociale raadslieden) en werken samen met Schuldhulpmaatje. Humanitas Epe, Heerde, Hattem Zie boven. Geen hulp bij inkomstenbelasting, alleen in gevallen waar schuldeisers aan te pas komen. Humanitas Harderwijk, Ermelo en Nunspeet Zie boven. Financieel café, in maart mee gestart. Wordt als laagdrempelig ervaren! Humanitas Noord-Veluwe Werken samen met Taalpunt en met Stimenz in Taalplein door het organiseren van inloopspreekuren. Willen samenwerking uitbreiden. Nadruk ligt op formulieren.

5 Welzijn Barneveld Bieden al hulp bij belastingaangifte en gaan samenwerken met de bibliotheek. Vinden het jammer dat de bibliotheek maar beperkt open is. Welzijn Ermelo Bieden Financieel café en hulp bij thuisadministratie. Belastingproject: aangifte doen met inzet van vrijwilligers op verschillende locaties. Apeldoorn sociaal raadslieden Hebben belastingproject met studenten onder begeleiding van Saxion Deventer. Werkt goed. Dienstverlening is breed: ook schuldhulpverlening en juridische hulp. Ontvangen ook doorverwijzingen vanuit Stimenz. Inzet van studenten: bij de dialoogsessies in Overijssel was Windesheim aanwezig. Deltion College heeft eerder al ervaring opgedaan en hebben aangeboden mee te willen doen. Yvonne informeert bij HAN. Contacten nu nog via Rijnbrink. Studenten komen meestal niet bij mensen thuis. In Den Haag organiseren ze een massale invuldag. Stichting Wiel, Elburg Bieden hulp bij aanvragen toeslagen, zijn bereid tot samenwerking. Op Koers, Hattem en Epe Vrijwilligers bieden hulp in thuissituatie. Hebben samenwerking met vakbonden en andere partners, zien kansen voor samenwerking voor groter bereik. Schuldhulpmaatje, Oldebroek Mogen zelf geen belastingaangifte doen. Landelijke contacten met Belastingdienst nog bekijken. MEE: is landelijk op de hoogte, rol voor Rijnbrink om bovenlokale contact te leggen. Bibliotheken Bibliotheek Brummen/Voorst Bieden Klik&Tik, voor Digisterker zijn vrijwilligers getraind. In de training komt ook belang van privacy ook aan de orde. Contacten over samenwerking belastingen zijn er. Bibliotheek Arnhem Klik & Tik, Financieel café. Bezig met in kaart brengen netwerk, partners zoeken. Bibliotheek West-Achterhoek Cursussen Klik & Tik, Digisterker, orde op de pc, veilig internetten, Buurtplein (sociale wijkteams, buurcoaches), Formulierencafé. Rechtswinkel Achterhoek heeft plek in de bibliotheek. Graafschap bibliotheken: Zutphen, Lochem Uitkeringsinstanties werken al samen, Bibliotheek biedt Klik & Tik (extra module over veiligheid) en Digisterker, Zomerschool met digitale lessen voor doelgroep boven de 60. Contacten met welzijnsorganisaties, vakbonden en t Gilde. Coda Apeldoorn Biedt Digisterker aan. Belrondje gedaan langs organisaties (Stimenz), Schuldhulpmaatjes, Seniorenplatform, bezig met netwerkvorming.

6 Bibliotheek Scherpenzeel FNV belastingservice en ouderenbonden. Bibliotheek is in gesprek met Formulierenbrigade. Relatie met laaggeletterdheid en rekenvaardigheden. Bibliotheek Noord -Veluwe Binnenkort lokaal overleg plannen. Bieden Klik & Tik en Digisterker aan. Bibliotheek Nijkerk Werken samen met Sigma. Klik &Tik zit vol, Digisterker ligt bij gemeente, plan om 1 januari 2017 te starten. Bibliotheek Noordwest Veluwe Digisterker en Klik &Tik, gaan mee met maatschappelijke veranderingen, financieel café. Partnerships, om de doelgroep te bereiken (lukt niet met advertenties). Rol Seniorweb: doorverwijzen. Oost-Achterhoek Pilots met sociale dienst om Klik &Tik aan te bieden. Vragen en opmerkingen Doelgroep voor hulp bij belastingaangifte: criteria zijn per organisatie verschillend (inkomen, leeftijd,.). Vraag: is er controle of deze organisatie werkt? Balies belastingkantoren en de Belastingtelefoon zijn nog steeds beschikbaar. Online omgeving gericht op helpers zal verder worden ontwikkeld. Humanitas, zorg: kan iedereen zich aanmelden als vrijwilliger? Gaat nu via Stimenz. Certificaat e-learning biedt controle. Advies aan bibliotheken: ga samenwerken met organisaties die ervaring hebben. Let goed op taak- en rolverdeling. Belastingdienst is nog bezig met aannemen van relatiebeheerders, contact via onderstaand adres. Promotie: Koninklijke Bibliotheek (KB) en Belastingdienst doen dit gezamenlijk. Er wordt niet gedacht aan een landelijke campagne, omdat iedere bibliotheek zijn eigen tempo bepaalt. Het is nog niet bekend wanneer de toolkit klaar is. Bibliotheken: houdt Biebtobieb in de gaten! Afspraken Rijnbrink stuurt verslag en de powerpoint-presentatie aan de deelnemers Rijnbrink stuurt de lijst met aanwezige contactpersonen Nieuwsbrief Belastingdienst is aan te vragen via Maatschappelijkdienstverleners@belastingdienst.nl Inzet studenten van MBO en HBO: contact via Rijnbrink. MEE: regionaal contact leggen door Rijnbrink Communicatie: benadrukken wat de rol is van de bibliotheek (om te voorkomen dat mensen met schoenendozen aan de balie komen) en lokaal in te zetten materialen.

Samenwerking bibliotheken en de Belastingdienst

Samenwerking bibliotheken en de Belastingdienst Samenwerking bibliotheken en de Belastingdienst Burgers en maatschappelijk dienstverleners ondersteunen Dialoogsessie Gelderland Maatschappelijk dienstverleners Bibliotheken Belastingdienst Aanleiding

Nadere informatie

Samenwerking bibliotheken en de Belastingdienst

Samenwerking bibliotheken en de Belastingdienst Samenwerking bibliotheken en de Belastingdienst Burgers en maatschappelijk dienstverleners ondersteunen Dialoogsessie Overijssel Maatschappelijk dienstverleners Bibliotheken Belastingdienst Doel bijeenkomst

Nadere informatie

Samen bouwen aan een taalvaardige toekomst. De toegevoegde waarde van de Gelderse Bibliotheken in de doorgaande leer- en leeslijn jaar

Samen bouwen aan een taalvaardige toekomst. De toegevoegde waarde van de Gelderse Bibliotheken in de doorgaande leer- en leeslijn jaar Samen bouwen aan een taalvaardige toekomst De toegevoegde waarde van de Gelderse Bibliotheken in de doorgaande leer- en leeslijn 0-100 jaar Inleiding In Nederland zijn 1,3 miljoen mensen tussen de 16

Nadere informatie

Samenwerking Belastingdienst en Openbare Bibliotheken. Inclusief uitkomsten ledenpeiling

Samenwerking Belastingdienst en Openbare Bibliotheken. Inclusief uitkomsten ledenpeiling Samenwerking Belastingdienst en Openbare Bibliotheken Wendy de Vrede / Nienke Willems Maaike Toonen / Mark Deckers Januari 2016 Inclusief uitkomsten ledenpeiling Agenda 1. Feiten 2. Doel en uitgangspunten

Nadere informatie

382,40 per inwoner 2/5 WMO 14.127.768,00 382,40 per inwoner 2/5 werk 14.127.768,00

382,40 per inwoner 2/5 WMO 14.127.768,00 382,40 per inwoner 2/5 werk 14.127.768,00 Gelderland Gemeente Aalten Inwoners 27.025 extra gelden 3D voor gemeenten 956,00 per inwoner 25.835.900,00 per jaar 191,20 per inwoner 1/5 jeugd 5.167.180,00 382,40 per inwoner 2/5 WMO 10.334.360,00 382,40

Nadere informatie

Samenwerking Belastingdienst en Openbare Bibliotheken. Maaike Toonen en Lisenka Akse, 12 oktober 2017

Samenwerking Belastingdienst en Openbare Bibliotheken. Maaike Toonen en Lisenka Akse, 12 oktober 2017 Samenwerking Belastingdienst en Openbare Bibliotheken Maaike Toonen en Lisenka Akse, 12 oktober 2017 Samenwerking Belastingdienst en Openbare Bibliotheken 1. Terugblik aangifteperiode 2017 2. Bibliotheek

Nadere informatie

Spoorboekje. Samenwerkende Bonden van Ouderen in Gelderland. Deken Dr. Mulderstraat 6d 6681 AB Bemmel. Tel.: 0481-453 680 Fax: 0481-453 335

Spoorboekje. Samenwerkende Bonden van Ouderen in Gelderland. Deken Dr. Mulderstraat 6d 6681 AB Bemmel. Tel.: 0481-453 680 Fax: 0481-453 335 Spoorboekje Deken Dr. Mulderstraat 6d Tel.: 0481-453 680 Fax: 0481-453 335 E-mail info@sbog.nl Internet www.sbog.nl Samenwerkende Bonden van Ouderen in Gelderland Afkortingenlijst Deken Dr. Mulderstraat

Nadere informatie

Digisterker in de praktijk

Digisterker in de praktijk Digisterker in de praktijk Ontwikkelingen en voorbeelden Naar een hoger bereik Digitaal & Taal Reinoud Jager (reinoudjager@bibliotheeklekijssel.nl) Werken met de e overheid Modulair werken doorlopende

Nadere informatie

Door: Johan de Gier (SHM) Peter van Zoeren (Humanitas)

Door: Johan de Gier (SHM) Peter van Zoeren (Humanitas) Door: Johan de Gier (SHM) Peter van Zoeren (Humanitas) 18 september 2018 INHOUD PRESENTATIE Wie zijn wij? Wat doen we? Onze aanpak en procedures Samenwerkingspartners Contactgegevens 2 GEZAMELIJKE WAARDEN

Nadere informatie

Thomas Bersee (Probiblio) zit deze bijeenkomst voor en schets het doel van deze bijeenkomst.

Thomas Bersee (Probiblio) zit deze bijeenkomst voor en schets het doel van deze bijeenkomst. Notulen Dialoogbijeenkomst belastingdienst-bibliotheek-maatschappelijk dienstverleners Datum: 06-09-2016 Locatie: Bibliotheek Hilversum Aanwezig: zie bijgevoegde deelnemerslijst. Welkom/opening Els Brons

Nadere informatie

Opmerking bij driejaarsgemiddelden Continu Vakantie Onderzoek (CVO)

Opmerking bij driejaarsgemiddelden Continu Vakantie Onderzoek (CVO) Opmerking bij driejaarsgemiddelden Continu Vakantie Onderzoek (CVO) Bij de interpretatie van de uitkomsten van het CVO moet men er rekening mee houden dat een steekproef geen exacte uitkomsten oplevert,

Nadere informatie

Digitaal op weg in de bieb. Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een ?

Digitaal op weg in de bieb. Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een  ? Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een e-mail? Digitaal op weg in de bieb Draai om voor Hulp bij taal Digitaal op weg Wat past bij jou? Ik

Nadere informatie

Welke partijen heeft u betrokken bij het beantwoorden van de vragen in deze vragenlijst?

Welke partijen heeft u betrokken bij het beantwoorden van de vragen in deze vragenlijst? Welke partijen heeft u betrokken bij het beantwoorden van de vragen in deze vragenlijst? Gemeenteraad/fractievoorzitters Maatschappelijke organisaties Bedrijfsleven Inwoners 1. Karaktereigenschappen van

Nadere informatie

Hulp bij financiën en schulden Putten

Hulp bij financiën en schulden Putten Hulp bij financiën en schulden Putten Schulden? Er is een oplossing! U kunt door verschillende oorzaken in de financiële problemen gekomen zijn, bijvoorbeeld door werkloosheid, een echtscheiding of langdurig

Nadere informatie

DE BIBLIOTHEEK HELPT JE DIGITAAL OP WEG

DE BIBLIOTHEEK HELPT JE DIGITAAL OP WEG DE BIBLIOTHEEK HELPT JE DIGITAAL OP WEG 2018-2019 Ik wil meer kunnen met mijn computer, tablet en smartphone Draai om voor Hulp bij taal De bibliotheek helpt je digitaal op weg Ik heb nog geen ervaring

Nadere informatie

Mariska van den Corput Provinciaal coördinator projectgroep belastingservice ouderenbonden in Gelderland

Mariska van den Corput Provinciaal coördinator projectgroep belastingservice ouderenbonden in Gelderland Aan de afdelingsbesturen van KBO, PCOB en ANBO Gelderland Betreft: werving Belastinginvullers voor de Belastingservice Bemmel, 8 augustus 2016 Geacht bestuur, Voor de hulp bij de belastingaangifte inkomstenbelasting

Nadere informatie

ACTIVITEITENVERSLAG. Postadres: Onderdoor 25, 3995 DW Houten.

ACTIVITEITENVERSLAG. Postadres: Onderdoor 25, 3995 DW Houten. ACTIVITEITENVERSLAG 2017 Infospreekuur Houten, Bezoekadres: Onderdoor 25, 3995 DW Houten Tel. 030-6382526 (tijdens spreekuren direct bereikbaar, daarbuiten via voice-mail) Internet: www.infospreekuurhouten.nl

Nadere informatie

Commissie Samenleving Harderwijk 12 mei 2016

Commissie Samenleving Harderwijk 12 mei 2016 Commissie Samenleving Harderwijk 12 mei 2016 Agenda 1. Welkom 2. Ontwikkelingen 3. Strategienota 4. Digitale vaardigheden 5. Taalvaardigheden (inleiding door Chérif Ait Abderrahman (Stichting Lezen en

Nadere informatie

Geldzaken & regelgeving. Deel met ons je vragen of zorgen!

Geldzaken & regelgeving. Deel met ons je vragen of zorgen! Geldzaken & regelgeving Deel met ons je vragen of zorgen! 1 Begeleiding: ondersteuning op sociaaljuridisch terrein Volwassenen De overheid, de Belastingdienst, de gemeente en andere organisaties hebben

Nadere informatie

Cursusoverzicht KBO-Brabant 2017

Cursusoverzicht KBO-Brabant 2017 Cursusoverzicht KBO-Brabant 2017 Inleiding In het kader van kennisoverdracht en educatie biedt KBO-Brabant verschillende cursussen, themadagen en workshops aan voor leden en kaderleden. In dit programmaoverzicht

Nadere informatie

1. De provincie Gelderland te dezen vertegenwoordigd door J.J. van Dijk, die hiertoe is

1. De provincie Gelderland te dezen vertegenwoordigd door J.J. van Dijk, die hiertoe is Convenant Overheid Toeristische Sector Veluwe PARTIJEN: 1. De provincie Gelderland te dezen vertegenwoordigd door J.J. van Dijk, die hiertoe is aangewezen op grond van artikel 158, eerste lid onder a van

Nadere informatie

Aanwezigheid onderwijszorgstructuren

Aanwezigheid onderwijszorgstructuren Aanwezigheid onderwijszorgstructuren in Gelderland December 2007 Marga Wijsmuller December 2007 Uitgevoerd door Spectrum in opdracht van Provincie Gelderland Notitienummer 07 2069MAW-av07-0310 SPECTRUM

Nadere informatie

Surplus Welzijn Drimmelen

Surplus Welzijn Drimmelen Gemeente Drimmelen Surplus Welzijn Drimmelen Geld & Recht: Sociaal Raadsliedenwerk Budgetcoaching Schuldhulpverlening Cursus Uitkomen met je Inkomen Notities Ontmoeting en ondersteuning Een prettige samenleving

Nadere informatie

Gepubliceerd op Wageningen :22 (https://www.hulpwijzerwageningen.nl)

Gepubliceerd op Wageningen :22 (https://www.hulpwijzerwageningen.nl) Gepubliceerd op Wageningen 25-09-2017 23:22 (https://www.hulpwijzerwageningen.nl) Hulpwijzer Wageningen > Geldzaken > Belasting > Aanslag Denkt u dat u te veel belasting betaalt? Vraag geld terug via een

Nadere informatie

Zicht op de Gelderse koopmarkt

Zicht op de Gelderse koopmarkt Zicht op de Gelderse koopmarkt Cijfers ontwikkelingen op de koopmarkt tweede helft 217 In maart 218 is de Gelderse woningmarktmonitor geactualiseerd met de laatste cijfers over de koopmarkt. Waar stijgen

Nadere informatie

Dienstverlening openbare bibliotheken rondom digitale vaardigheden en de Belastingdienst

Dienstverlening openbare bibliotheken rondom digitale vaardigheden en de Belastingdienst Dienstverlening openbare bibliotheken rondom digitale vaardigheden en de Belastingdienst Onderzoeksresultaten BOP-enquête Belastingdienst en digitale vaardigheden, 2017-2018 Oktober, 2018 2 Colofon Uitgever

Nadere informatie

Eerste uitkomsten werkgelegenheidsonderzoek 2014. Gelderland

Eerste uitkomsten werkgelegenheidsonderzoek 2014. Gelderland Eerste uitkomsten werkgelegenheidsonderzoek 2014 Gelderland Provinciale Werkgelegenheids Enquête Gelderland - 1 - De uitvoering van de PWE 2014 vond plaats in opdracht van de onderstaande instanties: Gemeenten

Nadere informatie

Welkom bij. Van Thuisadministratie naar SchuldenVrijMaatje

Welkom bij. Van Thuisadministratie naar SchuldenVrijMaatje Welkom bij Van Thuisadministratie naar SchuldenVrijMaatje Wie zijn wij Wie ben ik Wie zijn jullie Casus Deze Familie Simpson Alle papieren in diverse laadjes Geen idee hoeveel ze maandelijks tekort komen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2002 2003 28 855 Gemeentelijke herindeling van een deel van de Achterhoek, de Graafschap en de Liemers en Bathmen, tevens wijziging van de grens tussen de

Nadere informatie

Themadag Belastingservice Ouderenbonden Gelderland

Themadag Belastingservice Ouderenbonden Gelderland Themadag Belastingservice Ouderenbonden Gelderland 19 november 2015 Westervoort 1. Doelgroep Belastingservice 2. Relevante zaken IB2015 3. Website 4. Fiscaal Gemak (Toeslagen) 1) Doelgroep Belastingservice

Nadere informatie

Voorwoord. Jaarverslag Buurtservicepunt

Voorwoord. Jaarverslag Buurtservicepunt Jaarverslag 2015 Voorwoord Dit is het eerste jaarverslag van het Buurtservicepunt. Het jaar 2015 is het jaar geweest waarin het Buurtservicepunt haar aantal inloopspreekuren heeft uitgebreid en kan terugkijken

Nadere informatie

rapportage 2013 Administratieve diensten

rapportage 2013 Administratieve diensten rapportage 2013 Administratieve diensten Inleiding administratieve hulp 2013 door ZorgDat Onderstaand de resultaten over de uitvoering van het project Administratieve Hulp. Dit project is onderdeel van

Nadere informatie

Dienstverlening openbare bibliotheken rondom digitale vaardigheden en de Belastingdienst

Dienstverlening openbare bibliotheken rondom digitale vaardigheden en de Belastingdienst Dienstverlening openbare bibliotheken rondom digitale vaardigheden en de Belastingdienst Onderzoeksresultaten BOP-enquête Belastingdienst en digitale vaardigheden, 2016-2017 September 2017 1 Colofon Uitgever

Nadere informatie

Gelderse Aanval op de Uitval Cijfers over voortijdig schoolverlaten in de Gelderse regio s

Gelderse Aanval op de Uitval Cijfers over voortijdig schoolverlaten in de Gelderse regio s Gelderse Aanval op de Uitval Cijfers over voortijdig schoolverlaten in de Gelderse regio s Jorike Smeitnk Wilmie van der Kuil November 2009 Rapport 08-0734c l JorSm-av l 01 Inhoud Leeswijzer... 5 1. Algemeen

Nadere informatie

Wijkwinkel Deventer. Voorbeeld samenwerking Bibliotheek- Belastingdienst

Wijkwinkel Deventer. Voorbeeld samenwerking Bibliotheek- Belastingdienst 1 Wijkwinkel Deventer Voorbeeld samenwerking Bibliotheek- Belastingdienst Inleiding De landelijke Toolkit bevat verschillende best practices van Bibliotheken die al ervaring hebben met het aanbieden van

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, december 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, december 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, december 2016 WW Gelderland eind 2016 lager dan verwacht In 2016 hoefden minder mensen een beroep te doen op de WW. De provincie Gelderland telt eind 2016 nog 48.287

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 31 066 Belastingdienst Nr. 483 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 14 mei 2019 De vaste commissie voor Financiën heeft een aantal vragen

Nadere informatie

Bibliotheek Waterland Formulierenbrigade in Bibliotheek Purmerend

Bibliotheek Waterland Formulierenbrigade in Bibliotheek Purmerend Bibliotheek Waterland Formulierenbrigade in Bibliotheek Purmerend Margreet Verbruggen, 13 november 2014. Vestigingen 4 december 2014 Purmerend Edam Volendam Beemster Landsmeer Graft-De Rijp 2 Laaggeletterdheid

Nadere informatie

Humanitas - Afdeling Weert e.o. Een nadere kennismaking. Samen aan tafel

Humanitas - Afdeling Weert e.o. Een nadere kennismaking. Samen aan tafel Humanitas - Afdeling Weert e.o. Een nadere kennismaking Samen aan tafel 20-11-2014 Humanitas in het kort Humanitas Weert e.o. - Een nadere kennismaking 2 Thema s van Humanitas - 1 2013: 29.584 deelnemers

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 TA RENKUM

Jaarverslag 2015 TA RENKUM 2015 Jaarverslag 2015 TA RENKUM HENNY BLIJDEVEEN VAN Jaarverslag TA Renkum 1. Inleiding Humanitas Thuisadministratie is in de gemeente Renkum ook dit verslagjaar weer actief geweest. Vanwege een wisseling

Nadere informatie

Tussenevaluatie. Pilot Schuldhulpverlening Driebergen. Tussenevaluatie pilot schuldhulpverlening pagina 1 van 7

Tussenevaluatie. Pilot Schuldhulpverlening Driebergen. Tussenevaluatie pilot schuldhulpverlening pagina 1 van 7 Tussenevaluatie Pilot Schuldhulpverlening Driebergen Tussenevaluatie pilot schuldhulpverlening pagina 1 van 7 Projectnaam: Projectleider: Ambtelijk opdrachtgever: Bestuurlijk opdrachtgever: Pilot Schuldhulpverlening

Nadere informatie

Taal en digitaal Cursusprogramma

Taal en digitaal Cursusprogramma Taal en digitaal Cursusprogramma januari - juli 2017 Een leven lang blijven leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

Digidingen-desk. Inloopspreekuur voor jongeren

Digidingen-desk. Inloopspreekuur voor jongeren Digidingen-desk. Inloopspreekuur voor jongeren Digisterkerdag, 11 oktober 2018 Angeliek van der Zanden, Stichting Digisterker 1. Digitale overheid en Jongeren Voorbeelden digitale overheid voor jongeren

Nadere informatie

ACTIVITEITENVERSLAG. Postadres: Onderdoor 25, 3995 DW Houten.

ACTIVITEITENVERSLAG. Postadres: Onderdoor 25, 3995 DW Houten. ACTIVITEITENVERSLAG 2018 Infospreekuur Houten, Bezoekadres: Onderdoor 25, 3995 DW Houten Tel. 030-6382526 (tijdens spreekuren direct bereikbaar, daarbuiten via voice-mail) Internet: www.infospreekuurhouten.nl

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, februari 2019

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, februari 2019 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, februari 2019 Aantal WW-uitkeringen neemt weer af in Gelderland In Gelderland is het aantal WW-uitkeringen in februari gedaald tot iets boven de 29.600. Daarmee wordt

Nadere informatie

Buiten het zicht van de cliëntenraden: 28 juni 2012

Buiten het zicht van de cliëntenraden: 28 juni 2012 Buiten het zicht van de cliëntenraden: 28 juni 2012 hebben gemeenten en UWV bij de VNG de overeenstemming formeel bekrachtigd met de presentatie van de indeling van de arbeidsmarktregio's. Er zijn 35 arbeidsmarktregio

Nadere informatie

Heerenmaten Deventer Maandag

Heerenmaten Deventer Maandag 's Heerenberg Ede Dodewaard Apeldoorn Nijmegen-CB Arnhem-Centrum Didam Ede-Stadspoort Opheusden Vaassen Millingen Kronenburg Doesburg Lunteren Tiel Epe Beek Presikhaaf Zelhem Hoevelaken Geldermalsen Heerde

Nadere informatie

AANBIEDINGSBRIEF PAMFLET

AANBIEDINGSBRIEF PAMFLET AANBIEDINGSBRIEF PAMFLET Genemuiden, 26 april 2013 Geachte dame/heer, Zoals u bekend is, heeft de onderwijsraad aan de staatssecretaris een advies uitgebracht waar men vraagt om een actief beleid inzake

Nadere informatie

Programma. Achtergrond en problematiek. Wie doen er mee? Opzet cursus. Ervaringen met de cursussen. Organisatie en ondersteuning

Programma. Achtergrond en problematiek. Wie doen er mee? Opzet cursus. Ervaringen met de cursussen. Organisatie en ondersteuning Digisterker Cursussen Werken met de e-overheid Kenniscirkel Mediawijsheid Mediawijzer door samenwerken Hoofddorp, 18 september 2014 Piet Boekhoudt Stichting Digisterker Programma Achtergrond en problematiek

Nadere informatie

Eerste uitkomsten werkgelegenheidsonderzoek 2016 Gelderland Provinciale Werkgelegenheids Enquête Gelderland

Eerste uitkomsten werkgelegenheidsonderzoek 2016 Gelderland Provinciale Werkgelegenheids Enquête Gelderland Eerste uitkomsten werkgelegenheidsonderzoek 2016 Gelderland Provinciale Werkgelegenheids Enquête Gelderland - 1 - De uitvoering van de PWE 2016 vond plaats in opdracht van de onderstaande instanties: Gemeenten

Nadere informatie

Nieuwsbrief Werk en Inkomen september 2017

Nieuwsbrief Werk en Inkomen september 2017 Nieuwsbrief Werk en Inkomen september 2017 De onderwerpen in deze nieuwsbrief: Een baan vinden via uw netwerk Terug naar school Trainingen vrijwilligerswerk Kansen voor alle kinderen Heeft u het gratis

Nadere informatie

Maandag. Hoevelaken Nijkerk. Deventer

Maandag. Hoevelaken Nijkerk. Deventer Doesburg Ede Dodewaard Apeldoorn Nijmegen Arnhem-Centrum Didam Ede-Stadspoort Tiel Vaassen Millingen Kronenenburg Zelhem Bennekom Geldermalsen Epe Beek Presikhaaf Ulft Lunteren Culemborg Heerde Groesbeek

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Stuw Platform Overbetuwe

Nieuwsbrief. Stuw Platform Overbetuwe Nieuwsbrief Editie 4 Januari 2014 INHOUD: * Een nieuw jaar, een nieuwe nieuwsbrief * Verhalenvertelgroep: een winter vol verhalen * Computercursussen 2014 * Goed voornemen 2014: BEWEGEN!!!! * GelrePas:

Nadere informatie

Eindrapportage Managementsamenvatting Project Gezamenlijke Persoonlijke Dienstverlening

Eindrapportage Managementsamenvatting Project Gezamenlijke Persoonlijke Dienstverlening Eindrapportage Managementsamenvatting Project Gezamenlijke Persoonlijke Dienstverlening Definitief eindrapport, versie 1.0 13 juni 2017 Managementsamenvatting Inleiding De overheid wil verdere stappen

Nadere informatie

Programmaboekje. Computercursussen Presentaties Workshops Vragenuurtjes Privéles. Leren in een rustig tempo. Najaar 2019

Programmaboekje. Computercursussen Presentaties Workshops Vragenuurtjes Privéles. Leren in een rustig tempo. Najaar 2019 Programmaboekje Najaar 2019 Computercursussen Presentaties Workshops Vragenuurtjes Privéles Vóór 50 + (en jonger) en dóór 50 + Leren in een rustig tempo SeniorWeb Veldhoven is een stichting met als doelstelling

Nadere informatie

Gelderse Aanval op de Uitval. Cijfers over voortijdig schoolverlaten in de Gelderse regio s

Gelderse Aanval op de Uitval. Cijfers over voortijdig schoolverlaten in de Gelderse regio s Gelderse Aanval op de Uitval Cijfers over voortijdig schoolverlaten in de Gelderse regio s Jorike Smeitnk Wilmie van der Kuil Augustus 2010 Rapport 08-0733d l JorSm-AnjPu Leeswijzer In het hoofdstuk algemeen

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Doras

Vrijwilligerswerk bij Doras Welzijn Ouderen Thuisadministratie Vrijwilligerswerk bij Doras Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Vrijwilligerswerk bij Doras Doras

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, april 2019

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, april 2019 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, april 2019 Aantal WW-uitkeringen in Gelderland sterk gedaald In april is het aantal WW-uitkeringen in Gelderland opnieuw gedaald. Eind april waren er minder uitkeringen

Nadere informatie

Digisterker-inkoopregeling bibliotheken

Digisterker-inkoopregeling bibliotheken Digisterker biedt bibliotheken de mogelijkheid om vaardigheidcursussen over de digitale overheid (e-overheid) aan te bieden aan burgers. Bibliotheken helpen burgers hiermee om zelfstandig gebruik te kunnen

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2004 414 Wet van 1 juli 2004 tot gemeentelijke herindeling van een deel van de Achterhoek, de Graafschap en de Liemers, en Wij Beatrix, bij de gratie

Nadere informatie

Gemeente Elburg T.a.v. het college van burgemeester en wethouders Postbus 70 8080 AB ELBURG. Geacht college,

Gemeente Elburg T.a.v. het college van burgemeester en wethouders Postbus 70 8080 AB ELBURG. Geacht college, Gemeente Elburg Postbus 70 8080 AB ELBURG Gemeente Epe Postbus 600 8160 AP EPE Gemeente Ermelo 3850 AM ERMELO Gemeente Harderwijk Postbus 148 3840 AC HARDERWIJK Gemeente Heerde Postbus 175 8180 AD HEERDE

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, april 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, april 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, april 2016 Meer kansen op Gelderse arbeidsmarkt In april is het aantal WW-uitkeringen in Gelderland met 2,7 procent gedaald tot 55.016. Dat zijn er 1.543 minder dan

Nadere informatie

Elektronisch berichtenverkeer (EBV) Presentatie n.a.v. bijeenkomsten maatschappelijk dienstverleners

Elektronisch berichtenverkeer (EBV) Presentatie n.a.v. bijeenkomsten maatschappelijk dienstverleners Elektronisch berichtenverkeer (EBV) Presentatie n.a.v. bijeenkomsten maatschappelijk dienstverleners Waarom EBV? De Belastingdienst sluit aan bij ontwikkelingen in de samenleving. We doen onze bankzaken

Nadere informatie

Inhoud. VrijwilligersAcademie Amersfoort: Trainingen en cursussen voor vrijwilligers 2018

Inhoud. VrijwilligersAcademie Amersfoort: Trainingen en cursussen voor vrijwilligers 2018 Trainingen en cursussen voor vrijwilligers 2018 Inhoud Trainingen waarvoor een datum gepland wordt bij voldoende aanmeldingen... 2 Fit bij de Koffie... 2 Wekelijkse/maandelijkse ondersteuning... 3 Spreekuur

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, juni 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, juni 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, juni 2017 WW-uitkeringen laagopgeleiden in Gelderland ruim kwart lager dan geleden Het aantal lopende WW-uitkeringen in Gelderland daalt in juni verder. Ook laagopgeleiden

Nadere informatie

Samenvatting van opbrengsten Digisterker-deeldagen 2018

Samenvatting van opbrengsten Digisterker-deeldagen 2018 Samenvatting van opbrengsten Digisterker-deeldagen 2018 Thema: Organisatie en coördinatie De financiering van de cursussen verschilt per bibliotheek. Veel genoemd worden de WEB gelden en de subsidie belastingdienstverlening

Nadere informatie

Thuisadministratie & Budgetbegeleiding

Thuisadministratie & Budgetbegeleiding Thuisadministratie & Budgetbegeleiding Informatie voor Verwijzers Waarom deze folder? Professionals in de hulpverlening, de dienstverlening, het welzijnswerk, de eerstelijns gezondheidszorg en vrijwilligersorganisaties

Nadere informatie

Leren in een rustig tempo en nog gezellig ook!!!

Leren in een rustig tempo en nog gezellig ook!!! COMPUTERCURSUSSEN in groepen of individueel PRESENTATIES ADVIES & HULP Uitgave najaar 2017 Locaties Bibliotheek van Veldhoven en Rundgraafpark complex Voor 50 + (en jonger) Door 50 + Leren in een rustig

Nadere informatie

Eerste uitkomsten werkgelegenheidsonderzoek 2015 Gelderland Provinciale Werkgelegenheids Enquête Gelderland

Eerste uitkomsten werkgelegenheidsonderzoek 2015 Gelderland Provinciale Werkgelegenheids Enquête Gelderland Eerste uitkomsten werkgelegenheidsonderzoek 2015 Gelderland Provinciale Werkgelegenheids Enquête Gelderland - 1 - De uitvoering van de PWE 2015 vond plaats in opdracht van de onderstaande instanties: Gemeenten

Nadere informatie

Landelijke bijeenkomst Bibliotheek en Belastingdienst. Utrecht, 9 juli 2019

Landelijke bijeenkomst Bibliotheek en Belastingdienst. Utrecht, 9 juli 2019 Landelijke bijeenkomst Bibliotheek en Belastingdienst Utrecht, 9 juli 2019 Programma 10.00 Opening door Nicole Back, Belastingdienst 10.05 Aangiftecampagne 2019 door Allaart Peeks van de Belastingdienst

Nadere informatie

VleermuizenNIEUWS. Uitgave van: Netwerk afhandeling vleermuismeldingen Gelderland

VleermuizenNIEUWS. Uitgave van: Netwerk afhandeling vleermuismeldingen Gelderland VleermuizenNIEUWS Nieuw sbrief voor vleermuisvrijw illigers Gelderland Juni 27 Uitgave van: Netwerk afhandeling vleermuismeldingen Gelderland In deze nieuwsbrief: Resultaten 26 -Totaal aantal meldingen

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, mei 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, mei 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, mei 2017 WW daalt in Gelderland sterker dan landelijk In mei is het aantal WW uitkeringen in Gelderland met 2.040 verder afgenomen tot 44.486. Dat is 4,4% minder dan

Nadere informatie

Mantelzorg café Steenbergen 7 maart Regelingen voor mantelzorgers

Mantelzorg café Steenbergen 7 maart Regelingen voor mantelzorgers Mantelzorg café Steenbergen 7 maart 2016 Regelingen voor mantelzorgers Programma Opening door Joyce Joosen, coördinator Steunpunt Mantelzorg Steenbergen. Inzicht in mantelzorg, wat heb ik nodig? Presentatie

Nadere informatie

Taal en Werk. Hetty Wiersema Adviseur werk. Maria Sabel Taal voor het Leven. Lia Eekhout Taalhuis Kennemerwaard

Taal en Werk. Hetty Wiersema Adviseur werk. Maria Sabel Taal voor het Leven. Lia Eekhout Taalhuis Kennemerwaard Taal en Werk Hetty Wiersema Adviseur werk Lia Eekhout Taalhuis Kennemerwaard Maria Sabel Taal voor het Leven Check in Wie ben je Wat kom je halen? Wat kom je brengen? Laaggeletterd zijn, wat is dat? Laaggeletterdheid

Nadere informatie

Vrijdag. Doesburg. Duiven Westervoort

Vrijdag. Doesburg. Duiven Westervoort Apeldoorn s-heerenberg Ede Dodewaard Nijmegen Zevenaar Vaassen Didam Harskamp Beneden Leeuwen Millingen Heerenmäten 6 Epe Terborg Lunteren Druten Beek Lobith Heerde Ulft Nijkerk Kerkdriel Groesbeek Giesbeek

Nadere informatie

Wat kunt u van Helder bewindvoeringen verwachten?

Wat kunt u van Helder bewindvoeringen verwachten? Wat kunt u van Helder bewindvoeringen verwachten? Het beheer van uw budget Zodra het bewind is uitgesproken, wordt u door de rechtbank ingeschreven in het bewindsregister. Als de beschikking vanuit de

Nadere informatie

I N H O U D. Voorwoord. Mantelzorgmeerdaagse. Mantelzorgtest. Zorgt u voor een ander? Zorg dan ook goed voor uzelf! Activiteiten Steunpunt Mantelzorg

I N H O U D. Voorwoord. Mantelzorgmeerdaagse. Mantelzorgtest. Zorgt u voor een ander? Zorg dan ook goed voor uzelf! Activiteiten Steunpunt Mantelzorg I N H O U D Voorwoord Mantelzorgmeerdaagse Mantelzorgtest Zorgt u voor een ander? Zorg dan ook goed voor uzelf! Activiteiten Steunpunt Mantelzorg Loopt u mee? Workshop Mindfulness Voorwoord Beste lezer,

Nadere informatie

Vragenlijst Leercentrum inventarisatie 2016

Vragenlijst Leercentrum inventarisatie 2016 Vragenlijst Leercentrum inventarisatie 2016 1. Vul hieronder de naam in van het Leercentrum waarvoor u deze inventarisatie invult. Toelichting: - Als u de inventarisatie voor meerdere Leercentra invult,

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2003 2004 28 855 Gemeentelijke herindeling van een deel van de Achterhoek, de Graafschap en de Liemers, en Bathmen A Herdruk GEWIJZIGD VOORSTEL VAN WET 3

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, november 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, november 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, november 2017 Aantal WW-uitkeringen in Gelderland opnieuw gedaald Eind november verstrekte UWV in Gelderland 37.910 WW-uitkeringen. Daarmee zet de dalende lijn van

Nadere informatie

Beleidsplan SchuldHulpMaatje Zoetermeer 2013-2015

Beleidsplan SchuldHulpMaatje Zoetermeer 2013-2015 Beleidsplan SchuldHulpMaatje Zoetermeer 2013-2015 Voorwoord Een belangrijke kerkelijke/diaconale missie luidt: helpen wie geen helper heeft. Naast de reeds eeuwenoude diaconale hulpverlening aan gezinnen

Nadere informatie

Deel 1: presentatie en uitleg nieuw Digisterker-materiaal (zie ook de PowerPoint)

Deel 1: presentatie en uitleg nieuw Digisterker-materiaal (zie ook de PowerPoint) Digisterker-Deeldag Apeldoorn 29 mei 2018 Organisatie: Stichting Digisterker Rijnbrink Kim Keijsers Yvonne Sinkeldam Welkom en korte introductie Yvonne en Kim heten iedereen welkom en stellen zich voor.

Nadere informatie

EFFECTMETING SOCIAAL EDUCATIEVE DIENSTVERLENING

EFFECTMETING SOCIAAL EDUCATIEVE DIENSTVERLENING EFFECTMETING SOCIAAL EDUCATIEVE DIENSTVERLENING Landelijke Dag Basisvaardigheden, 8 november 2018 DESAN karin.rutten@desan.nl Koninklijke Bibliotheek marianne.hermans@kb.nl Wie doet er al aan effectmeting?

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, december 2018

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, december 2018 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, december 2018 WW in Gelderland 23 procent gedaald in 2018 In 2018 daalde het aantal WW-uitkeringen in Gelderland met 23% tot onder de 28.600. Dat is een sterkere daling

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, november 2015

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, november 2015 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, november 2015 Daling WW hapert in Gelderland Minder WW-uitkeringen dan, maar wel meer dan e Eind november 2015 telde Gelderland 51.800 WW-uitkeringen. Dat zijn er 850

Nadere informatie

Voor informatie en aanmeldingen kan er contact worden opgenomen de Taalhuiscoördinator(en) van het Alfa-college.

Voor informatie en aanmeldingen kan er contact worden opgenomen de Taalhuiscoördinator(en) van het Alfa-college. 1 november 2017 april 2018: - Opzet en voortgang van het project, aantal te betrekken en betrokken partners, aantal te bereiken en bereikte inwoners, bereikte doelen in het kader van participatie van inwoners

Nadere informatie

Afdeling Harderwijk-Hierden

Afdeling Harderwijk-Hierden Afdeling Harderwijk-Hierden Nieuwsbrief Januari 2014 Van de bestuurstafel Na de hernieuwde start op de ledenvergadering van september 2013 zet het bestuur zich met enthousiasme in om de afdeling Harderwijk-Hierden

Nadere informatie

U leert werken met diverse machines. Ook is er de mogelijkheid voor het volgen van een opleiding MBO-1 of het certificaat VCA te halen.

U leert werken met diverse machines. Ook is er de mogelijkheid voor het volgen van een opleiding MBO-1 of het certificaat VCA te halen. Nieuwsbrief september 2015 In deze Nieuwsbrief: Werksoort in de spotlights; onze Buitendienst Jongerenloket Beleidsregels bijzondere bijstand Hip Hergebruik Leren werken met het internet: Klik en tik en

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Doras

Vrijwilligerswerk bij Doras Welzijn Ouderen Thuisadministratie Vrijwilligerswerk bij Doras Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Vrijwilligerswerk bij Doras Doras

Nadere informatie

Aanpak van laaggeletterdheid. Jelle Vennik, Stichting Lezen & Schrijven

Aanpak van laaggeletterdheid. Jelle Vennik, Stichting Lezen & Schrijven Aanpak van laaggeletterdheid Jelle Vennik, Stichting Lezen & Schrijven Voorstellen Voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. Agenderen. Ondersteuningsprogramma voor lokale samenwerking ter bevordering

Nadere informatie

Schulden in de leefwereld en de systeemwereld. Therese Steur Rotterdamse Sociale Alliantie

Schulden in de leefwereld en de systeemwereld. Therese Steur Rotterdamse Sociale Alliantie Schulden in de leefwereld en de systeemwereld Therese Steur Rotterdamse Sociale Alliantie Doorverwijzingen naar Rotterdamse Sociale Alliantie Kritische burgers die signalen opvangen van bewoners bedreigd

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, januari 2018

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, januari 2018 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, januari 2018 WW in Gelderland in januari licht gestegen In januari steeg de WW in Gelderland met 1,7% tot 37.520 uitkeringen. Dat betekent echter geen einde van de

Nadere informatie

JAARVERSLAG VAN HET BESTUUR 2015

JAARVERSLAG VAN HET BESTUUR 2015 JAARVERSLAG VAN HET BESTUUR 2015 Algemeen Vanaf de statutenwijziging per 8 december 2015 is de officiële naam: stichting Vluchtelingenwerk Samenspraak Bunnik, afgekort tot VWSB. De kerntaak is de begeleiding

Nadere informatie

Activiteitenplan 2017

Activiteitenplan 2017 Activiteitenplan 2017 KBO afdeling Apeldoorn en Epe Katholieke Belangenorganisatie voor Senioren 2 Activiteitenplan 2017 - KBO afd. Apeldoorn en Epe Inhoud Inleiding 4 Ledenaantal 4 Jaarvergadering 4 Organisatie

Nadere informatie

Hulp bij financiën en schulden Putten

Hulp bij financiën en schulden Putten Hulp bij financiën en schulden Putten Schulden? Er is een oplossing! U kunt door verschillende oorzaken in de financiële problemen gekomen zijn, bijvoorbeeld door w erkloosheid, een echtscheiding of langdurig

Nadere informatie

Eerste uitkomsten werkgelegenheidsonderzoek 2004 Gelderland

Eerste uitkomsten werkgelegenheidsonderzoek 2004 Gelderland Eerste uitkomsten werkgelegenheidsonderzoek 2004 Gelderland De uitvoering van de PWE vindt plaats in opdracht van de onderstaande instanties (situatie 2004): -gemeenten Aalten, Apeldoorn, Arnhem, Barneveld,

Nadere informatie

Landelijke dag basisvaardigheden Bijeenkomst Schulden en laaggeletterdheid', 8 november 2018 Sita Goedendorp, Joelle van Kommer, Mariet Hattink

Landelijke dag basisvaardigheden Bijeenkomst Schulden en laaggeletterdheid', 8 november 2018 Sita Goedendorp, Joelle van Kommer, Mariet Hattink Landelijke dag basisvaardigheden Bijeenkomst Schulden en laaggeletterdheid', 8 november 2018 Sita Goedendorp, Joelle van Kommer, Mariet Hattink Programma Wat is laaggeletterdheid? Wat is de relatie tussen

Nadere informatie