Jeugdbescherming - Jeugdreclassering 23 april uur Voorzitter: Ed Wallinga (wethouder Enschede)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jeugdbescherming - Jeugdreclassering 23 april uur Voorzitter: Ed Wallinga (wethouder Enschede)"

Transcriptie

1 Jeugdbescherming - Jeugdreclassering 23 april uur Voorzitter: Ed Wallinga (wethouder Enschede) Er is veel contact met ambtenaren geweest. Voor Jeugdzorg is alles in Den Haag achter de rug. De AWBZ was volop in discussie. Maar er is wel voldoende steun in de kamer. We verwachten dat de WMO nog op tijd behandeld kan worden. En dat beide wetten dus in 2015 ingaan. Voor Bureau Jeugdzorg zijn aparte afspraken gemaakt over de overname van taken en er is garantie gegeven voor taken die achterbleven. Wij moeten ook voor de GGZ afspraken maken met zorgaanbieders. Daarnaast willen we met gecertificeerde instellingen werken en vrij zijn in het contract dat we afsluiten. Er zijn grote bezuinigingen, globaal 10% op de tarieven. Bij de AWBZ eigenlijk 25%. Maar er is wel extra budget gereserveerd voor 2015 zodat senioren de zorg kunnen krijgen die nodig is. De cijfers zijn pas in mei definitief. In het koopdocument staat dat wij raamovereenkomsten afsluiten met de partijen. Daarbij willen we een zachte landing voor klanten en instellingen. We maken geen volumeafspraken en geven geen garantie op budgetten. Wel leggen we vast dat je onze partner bent. Voor jullie bedrijfsvoering adviseren we om van 80% uit te gaan. De rekening wordt volgens het woonplaatsbeginsel naar de betreffende gemeente gestuurd. Daarom maken we geen volume afspraken. Je weet niet uit welke plaats de klant komt. De kinderrechter bepaalt in welke gemeente het kind wordt geplaatst. De overeenkomst gaat 1 januari 2015 in. Kunnen de partijen de offerte via de website indienen? Nee, we gaan direct met jullie om tafel. Alle partijen zijn namelijk gecertificeerd. Er komt een model raamovereenkomst vanuit de VNG. Daar kun je input op leveren. We willen een nuancering aanbrengen: de huidige aanbieders, daar gaan we in 2015 mee verder. Er zullen andere gecertificeerde instellingen zijn, maar die zullen geen partij voor ons zijn in Er loopt een procedure voor certificering, dus dat moet afgerond zijn. Is het inderdaad bij alle partijen afgerond? De aanwezige partijen zijn allen gestart met het certificeringstraject Wij gaan niet meer met hoofdaannemers werken. Het zijn dus allemaal nevengeschikte organisaties. De gesprekken worden individueel gepland. Daarbij willen we graag jullie cijfers hebben van 2013 en De budgetten zullen 10% lager zijn. Dat zijn geen cijfers waarop je moet reorganiseren.

2 De landelijke afstemming is heel complex, er zijn veel regio s en regelingen. Verwacht je andere afspraken? Alleen in Drenthe zijn er harde afspraken gemaakt. Alle gemeentes proberen het voor de zomer af te ronden, maar de wisseling in gemeentebestuur maakt de situatie ingewikkeld. Finetuning vindt plaats in de zomer. De staatssecretaris heeft toezegging gedaan aan de 2 e kamer dat er wat extra middelen komen voor de transitie AWBZ/WMO en Jeugdzorg. Echter er is nog veel onduidelijkheid Het prijspeil is ook duidelijk. In welke mate kunnen jullie een plek krijgen in preventie? Wij denken aan sociale wijkteams. Vanuit je eigen verantwoordelijkheid en deskundigheid kun je daar ter plekke veel goeds doen. Kijk bijvoorbeeld naar jongere broertjes en zusjes en problematiek bij ouders. Daar ben ik het mee eens. We hebben goede ervaringen met die aanpak in Enschede Zuid. We willen dezelfde methode volgen in andere gemeentes. We weten elkaar te vinden. Welke methodiek gebruik je? We doen gewoon ons werk. De jeugdcoach en regisseur leren elkaar kennen. In de raamovereenkomst zullen we zeggen: zoek aansluiting. De Jeugdreclassering kan ook jeugdhulp inroepen, klopt dat? Als dat allemaal separaat gaat, betalen wij de rekening. Wij kijken hoe we dat kunnen borgen in de wijkteams. Het proces loopt, maar heeft hobbels. Bureau Jeugdzorg en wijkteams weten elkaar te vinden. Het Leger des Heils is wat kleiner maar zo schuift het wel in elkaar. De gemeente kan projectsubsidie geven voor ingewikkelde klanten. Voorliggend aan jeugdbescherming. Jullie tarieven zijn landelijk bepaald. Ja, ondertoezichtstelling in Maastricht kost hetzelfde als ondertoezichtstelling in Groningen. De verschillen die er waren, waren te herleiden naar overhead. Het probleem is dat we het nog niet weten. We gaan uiteraard in gesprek met elkaar. Verder hebben wij geen toevoegingen. We zoeken aansluiting bij wijkteams. SGJ is een landelijke kleine speler. We werken nauw samen met het Leger des Heils. Wij willen dat klanten kunnen kiezen. Daarom willen we alle partijen contracteren. Als je een heel kleine landelijke speler bent, is dat soms lastig. Bureau Jeugdzorg is ook heel klein. We hebben niet genoeg formatie om in elke plaats een werknemer aan te stellen. De regisseur is heel prominent aanwezig. Hoe zien jullie de samenwerking met de gezinsvoogd?

3 We werken graag volgens het principe: één gezin, één plan. De maatregel is de verantwoordelijkheid van de gezinsvoogd, van de jeugdreclassering. De gemeentelijke regisseur staat daar weer boven. Maar hij kan niet jullie verantwoordelijkheid en bevoegdheid overnemen. Ook niet die van de gezinsvoogd. Veiligheid is het belangrijkst. Iedereen moet samenwerken, zeker op uitvoeringsniveau. Dan weet je ook wanneer je je kunt terugtrekken, wanneer de maatregel kan worden beëindigd. Vanuit de inhoud zit daar een natuurlijke spanning. Het inzetten van jeugdhulp, dat kan ook in samenspraak. Als daar verschil in perceptie in zit, dan moet je je rol vasthouden. De expertise die je hebt moet je niet onderhandelbaar maken. Hoe denken jullie over samenwerking, zoals dat in de raamovereenkomst staat? Het is een eis. Als je los van je wettelijk taak jeugdhulp wilt inroepen, moet dat altijd in samenspraak met de gemeente. Dat is een bureaucratische stap. Ik snap het wel, maar in een crisissituatie heb je daar niet altijd tijd voor. Dus ik adviseer om in de raamovereenkomst op te nemen dat het niet ten koste mag gaan van de adequaatheid en de snelheid. Ja, maar een crisissituatie is maar een deel van je werk. Maak je daarmee je expertise niet onderhandelbaar? Huisartsen mogen ook plaatsen, maar dan in samenspraak met ons. Wij vinden het belangrijk dat je ook let op de rest van het gezin en de toekomst. Misschien is er ook een andere oplossing waar de huisarts nog niet aan had gedacht. De aanpak verschilt per huisarts. Wat de huisartsen graag willen is een contactpersoon die ze snel kunnen bereiken. De gemeente wil snelle afstemming. En de gemeente kan aanbieden dat een huisarts een maatschappelijk werker elke woensdagmiddag in zijn praktijk heeft voor jeugd GGZ begeleiding. Als je hulp naast je eigen hulp wilt inhuren, dan moet dat in overleg met de gemeente. Daar moeten we meer in groeien. Want we weten dat goede samenwerking minder ondertoezichtstelling en minder reclassering oplevert. Dat is in belang van de klant. Die bereidheid vragen wij ook van andere sectoren. In principe is dat nu geregeld met de indicatie. Je moet oppassen voor bureaucratie. We hebben het meegemaakt. We hadden een MDT dat over ieder individu besliste. Dat moet je niet willen. Dus afstemmen prima, maar dan wel pragmatisch. Je moet een contactpersoon in het wijkzorgteam hebben. Als je wilt bezuinigen, verminder dan de bureaucratie. Dat is goed, dat gaan we opnemen. Ik heb een vraag over projecten. Worden projectaanvragen gesponsord door de gemeente? Zitten we dan aan dezelfde onderhandelingstafel? Nee, dat is lokaal. Gemeentes moeten lokaal de infrastructuur inrichten. Grote gemeentes willen bv. dat medewerkers van MEE bij hen komen werken. We zijn afhankelijk van de expertise van de deskundigen. Die expertise, die moet de ruimte krijgen. Die strijd moeten jullie voeren met je bestuurder.

4 Zolang je het over de inhoud hebt Ik wil het graag hebben over de uitvoering van de 4% doelmatigheidskorting. Dat is de 10% die we in de tariefkorting opleggen. Landelijk is het iets minder, 6,4%. Daarom hebben we een kleine buffer om lokaal wat te kunnen doen. Maar gemeentes kunnen ook uit hun eigen budgetten projecten financieren. Dat geld hoeft niet per se uit het jeugdhulppotje te komen. We hebben ook nog welzijn, maatschappelijk werk, ouderen werk, randgroepjongerenwerk etc. Dat kunnen we beter in de keten doen met partners waar we toch al mee samenwerken. Er zijn ook landelijke fondsen. Als je het hebt over de bevoorschotting, moeten we dan afzonderlijk per gemeente factureren? Ja, de gemeente waar de klant woont, die betaalt. De uitgaven worden wel regionaal gecontroleerd. Bij pleegzorg is het anders. Daar betaalt de organisatie de pleegouders en de werving en selectie gaat via de gemeente. In geval van pleegzorg bij ondertoezichtstelling krijgen Trias en Jarabee een bedrag per kind en zij betalen de pleegouders. De voorkeur is dat de factuur naar de regio gaat, in plaats van naar alle verschillende gemeentes. Je kunt de werving, selectie en de begeleiding van pleegzorg loskoppelt van de vergoeding die de ouders krijgen. Dan kun je aparte afspraken maken. Tot dusver is het in één hand. Trias en Jarabee krijgen een bedrag per kind. Het woonplaatsbeginsel is daarbij leidend. We hebben net bij het vorige rondetafelgesprek besproken dat het via OZJT zou lopen. Nee. We moeten afstemmen hoe we dat zo lean mogelijk organiseren. Je moet interne bureaucratie voorkomen. Je hebt een gezamenlijk contract voor alle gemeentes, maar dat moet je intern wel herleiden naar elke afzonderlijke plaats. Er worden veel meer indicaties afgegeven dan zorg wordt afgenomen. Daarom moet je niet op een té abstract niveau organiseren, want we hebben een buffer van 10 tot 20 procent. Dat geldt niet voor jeugdbescherming en reclassering. Dat zijn maatregelen die uitgevoerd moeten worden. Wordt er gefactureerd per maand? Dat spreken we met jullie af. Wat gebeurt er als het volume hoger is dan het afgesproken budget. Bij jullie hebben we geen keus. De maatregel wordt opgelegd. Dus het heeft het karakter van openeindfinanciering. Dus vandaar dat wij gaan monitoren, de vinger aan de pols houden. En daarom hebben we voor de overgangsjaren extra budget gereserveerd. Niet alleen voor 2015, maar ook voor 2016 en Voor de eerste jaren kunnen we dat redelijk overzien. Maar er zijn gemeentes die niet uitsluiten dat ze door hun budgettaire plafond schieten.

5 Weet de gemeente dat er een behoorlijk bedrag wordt uitgeven aan bijzondere kosten voor kinderen die in pleeggezinnen zitten? Is daar aandacht voor? Die zitten in de kostprijs van de maatregel. Die is nu gesplitst. Als dat nergens in meegenomen wordt, zitten we met een tekort. Het geld aan de pleegouders wordt rechtstreeks betaald door Jarabee. Dat is nu ook zo. Maar je maakt soms extra kosten. Bijvoorbeeld voor therapie of een fiets. Geef alsjeblieft die input aan de gemeente en of dat wel of niet in de kostprijs zit. Je hebt bedragen van de maatregel. Daar moet je het van doen. Het zit in de kostprijs. Maar als gezinsvoogdijinstelling heb je extra kosten voor het pleeggezin. En die zitten inderdaad niet in de kostprijs. We hebben de beschikkingen gekregen, daar zagen we ze niet staan. Dat klopt, het is een wijziging in de regelgeving. We zullen het navragen. Zelfs wanneer pleegouders voogdij hebben over het kind, kunnen ze aanspraak maken op die bijzondere kosten. Dat moet verhelderd worden. Zijn er meer vragen of tips? Welke criteria gelden voor innovatie? Welk deel van de 6% gaat naar vernieuwing van het aanbod? De korting die wij opleggen is hoger dan de korting die het rijk in 2015 oplegt. Daarmee willen we innoveren. Dat bespreken we per gemeente. Jullie huidige diensten zijn anders dan vroeger. Ik ken ze niet. De diensten zijn doorontwikkeld. Wie neemt het initiatief voor de gesprekken? Dat gaat van de gemeente uit. De gesprekken zullen nog vóór juni plaatsvinden. We hebben jullie cijfers nodig van 2012, 2013 en 2014.

Veelgestelde vragen over de veranderingen in de jeugdzorg per

Veelgestelde vragen over de veranderingen in de jeugdzorg per Veelgestelde vragen over de veranderingen in de jeugdzorg per 1-1-2015 Informatie voor cliënten van Bureau Jeugdzorg Na 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Deze wijziging

Nadere informatie

Stand van zaken inkoop Jeugdhulp en AWBZ/Wmo

Stand van zaken inkoop Jeugdhulp en AWBZ/Wmo 19 november 2014 Stand van zaken inkoop Jeugdhulp en AWBZ/Wmo Marjanneke Wiegerinck Afdelingshoofd Inkoop en Contractmanagement Fokke en sukke 2 Terugblik sinds 11 juni 2014 Grote veranderingen voor klanten,

Nadere informatie

Pleegzorg 23 april uur

Pleegzorg 23 april uur Pleegzorg 23 april 2014 14.45 16.15 uur Er worden wel budgetafspraken gemaakt, maar de gemeente geeft geen budgetgaranties. Dus de organisaties worden afgerekend op feitelijk gebruik. En er is ruimte voor

Nadere informatie

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Algemeen Wat verandert er vanaf volgend jaar in de jeugdzorg? Per 1 januari 2015 wordt de gemeente in plaats van het Rijk en de provincie verantwoordelijk

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF

RAADSINFORMATIEBRIEF RAADSINFORMATIEBRIEF Onderwerp: Transitie jeugdzorg inkoop Registratienummer: 00523307 Datum: 25 juni 2014 Portefeuillehouder: M. Schlösser Steller: E. Meulman Nummer: RIB-MS-1407 1. Inleiding Per 1-1-2015

Nadere informatie

Transitie en transformatie jeugdzorg

Transitie en transformatie jeugdzorg Transitie en transformatie jeugdzorg Financiële kaders Jeugdzorg 2015 Gemeenteraad Leusden 3 juli 2014 Het spelersveld Om welke zorg gaat het? Preventie Generalistische ondersteuning Specialistische voorzieningen

Nadere informatie

Wat is Jeugdhulp? Kaders, uitgangspunten en inkoop, directeur sociaal domein Informatiebijeenkomst Raad 11 oktober 2017

Wat is Jeugdhulp? Kaders, uitgangspunten en inkoop, directeur sociaal domein Informatiebijeenkomst Raad 11 oktober 2017 Wat is Jeugdhulp? Kaders, uitgangspunten en inkoop, directeur sociaal domein Informatiebijeenkomst Raad 11 oktober 2017 Wet Jeugdhulp; aanleiding > Sterke stijging vraag naar zorg /verwijzingen (ook indicaties

Nadere informatie

1. Afronding contracten aanbieders Jeugd Awbz binnen beschikbaar budget: inclusief innovatiebudget 2. De vier zijn Lijn 5, De Waerden, s

1. Afronding contracten aanbieders Jeugd Awbz binnen beschikbaar budget: inclusief innovatiebudget 2. De vier zijn Lijn 5, De Waerden, s 1 2 1. Afronding contracten aanbieders Jeugd Awbz binnen beschikbaar budget: 6.532.103 inclusief innovatiebudget 2. De vier zijn Lijn 5, De Waerden, s Heeren Loo en EsDeGe Reijgersdaal. Middelgrote en

Nadere informatie

1. Samenvatting. 2. Inleiding. 3. Informatie. Agenda nr.7c

1. Samenvatting. 2. Inleiding. 3. Informatie. Agenda nr.7c Agenda nr.7c Onderwerp: Soort: Opsteller: Portefeuillehouder: Zaaknummer: Informatieve notitie betreffende de inkoop jeugdhulp Informatieve notitie E.J.M. Toonen-van den Berg T.C.W. Maas SOM/2014/003961

Nadere informatie

Inkoop jeugd. Kenniscarrousel, 9 juni Regio Gooi en Vechtstreek

Inkoop jeugd. Kenniscarrousel, 9 juni Regio Gooi en Vechtstreek Inkoop jeugd Kenniscarrousel, 9 juni 2016 1 Regio Gooi en Vechtstreek Agenda 1. Een paar vragen 2. Stip op de horizon 3. Wat gaat veranderen? 4. Afpellen: gedwongen kader, ambulante jeugdhulp, dagverblijf,

Nadere informatie

De Jeugdwet en pleegzorg: transitie en transformatie?!

De Jeugdwet en pleegzorg: transitie en transformatie?! De Jeugdwet en pleegzorg: transitie en transformatie?! mr. Renske de Boer programmaleider Masteropleiding Jeugdzorg & docent Jeugdrecht Hogeschool Leiden Pleegzorgsymposium juni 2014 Stelling Door de nieuwe

Nadere informatie

Transitie en transformatie Jeugdzorg. Themabijeenkomst 16 september 2013

Transitie en transformatie Jeugdzorg. Themabijeenkomst 16 september 2013 Transitie en transformatie Jeugdzorg Themabijeenkomst 16 september 2013 Agenda Film: Transitie jeugdzorg Jeugdwet en Wetstraject Film: Regionaal transitie arrangement Regionaal transitie arrangement Film:

Nadere informatie

Technische briefing Gemeenteraad Wmo/Jeugdhulp Beleidsplan Jeugdhulp / Inkoopproces

Technische briefing Gemeenteraad Wmo/Jeugdhulp Beleidsplan Jeugdhulp / Inkoopproces Technische briefing Gemeenteraad Wmo/Jeugdhulp Beleidsplan Jeugdhulp / Inkoopproces 14 april 2014 Waar staan we? Door de Raad vastgesteld beleid: Meedoen naar Vermogen Nota Visie & uitgangspunten Transitie

Nadere informatie

Transitie Jeugdzorg. Woerden, 17 oktober 2013

Transitie Jeugdzorg. Woerden, 17 oktober 2013 1. Transitie Jeugdzorg Woerden, 17 oktober 2013 Inhoud Stand van zaken Jeugdwet Regionaal Transitiearrangement Regionale Samenwerking Jeugdwet Voor de zomer wetsvoorstel ingediend 9, 10 en 15 oktober:

Nadere informatie

Nieuwsbrief Pleegzorg

Nieuwsbrief Pleegzorg Nieuwsbrief Pleegzorg December 2014 Rubicon jeugdzorg In dit nummer Bericht van Clusterleider 2 Wat verandert er voor pleegzorg in 2015? 4 Nieuwsvoorziening Extranet 6 Bedankt! 6 Bijlagen: Uitnodiging

Nadere informatie

Onderwerp Reactie aanbieders Antwoord gemeenten

Onderwerp Reactie aanbieders Antwoord gemeenten Reacties en vragen aanbieders bij de marktconsultatie van 27 augustus 2015 1 Onderwerp: productindikking Wmo, Jeugd Ambulant en Jeugd Residentieel Versie: 16 september 2015 Wmo Onderwerp Reactie aanbieders

Nadere informatie

Het organiseren van een Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (AMHK)

Het organiseren van een Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (AMHK) Vragenlijst Inhoud: 1. In hoeverre is er een gedeelde visie in de regio over wat er op lokaal, regionaal en bovenregionaal niveau dient te worden ingekocht en georganiseerd? Er vindt al goede samenwerking

Nadere informatie

Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind. Wat verandert er in 2015?

Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind. Wat verandert er in 2015? Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u op eigen kracht of met hulp van familie, vrienden of buren uw leven prima organiseren. Maar soms

Nadere informatie

Transitie Jeugdzorg. Door José Vianen; Adviseur

Transitie Jeugdzorg. Door José Vianen; Adviseur Transitie Jeugdzorg Door José Vianen; Adviseur relevante thema s 1. Transitie jeugdzorg 2. Wat beogen we? 3. Kansen van de transitie 4. Concept wettekst 5. Richtlijnen en planning 1 Aanleiding van de transitie:

Nadere informatie

U wordt gevraagd (achteraf) in te stemmen met bijgevoegde conceptbrief aan Bureau Jeugdzorg waarin de eerder gemaakte afspraken worden verwoord.

U wordt gevraagd (achteraf) in te stemmen met bijgevoegde conceptbrief aan Bureau Jeugdzorg waarin de eerder gemaakte afspraken worden verwoord. Ambtelijke toelichting / voorstel aan het college zaaknummer : 119802 steller : Jacqueline Gadella-Molhoek portefeuillehouder : wethouder P. (Piet) Vat Onderwerp : Budgetgaranties Bureau Jeugdzorg Gevraagd

Nadere informatie

Wethouder Johan Coes Gemeente Hellendoorn. Wethouder Jan Binnenmars Gemeente Twenterand. Wethouder Dianne Span Gemeente Wierden

Wethouder Johan Coes Gemeente Hellendoorn. Wethouder Jan Binnenmars Gemeente Twenterand. Wethouder Dianne Span Gemeente Wierden INLEIDING: Veel bijeenkomsten bezocht en meegedacht die gaan over de transitie. Inschrijven en verkrijgen van een raamovereenkomst met de 14 Twentse gemeenten De planning voor 2015 maken tot zover de indicatie

Nadere informatie

Er is voldaan aan de verplichting in de Jeugdwet om een beleidsplan en een verordening vast te stellen.

Er is voldaan aan de verplichting in de Jeugdwet om een beleidsplan en een verordening vast te stellen. Datum: 28-10-14 Onderwerp Beleidsplan jeugd en verordening jeugdhulp Status Besluitvormend Voorstel 1. het regionale beleidsplan jeugd vast te stellen 2. het lokale beleidsplan jeugd gemeente Boxtel 2015

Nadere informatie

Commissie ethiek van de jeugdzorg, 24 januari 2014 Presentatie van Sijta de Vries. Inleiding Situatie tot De nieuwe situatie...

Commissie ethiek van de jeugdzorg, 24 januari 2014 Presentatie van Sijta de Vries. Inleiding Situatie tot De nieuwe situatie... Commissie ethiek van de jeugdzorg, 24 januari 2014 Presentatie van Sijta de Vries Inleiding... 2 Situatie tot 2015+... 2 De nieuwe situatie... 3 Transitie en transformatie (inhoud en vorm)... 4 (Sociaal)

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over veranderingen in de zorg

Veelgestelde vragen over veranderingen in de zorg Veelgestelde vragen over veranderingen in de zorg WMO - GEMEENTE Is het al officieel dat de Wmo ingaat op 1 januari 2015? Ja, met dien verstande dat 2015 een overgangsjaar wordt. Verandert het recht op

Nadere informatie

OPDRACHTGEVERSCHAP IN HET SOCIAAL DOMEIN STRATEGISCHE KEUZES MODELLEN VAN OPDRACHTGEVERSCHAP IR. NIELS UENK DIVOSA VOORJAARSCONGRES,

OPDRACHTGEVERSCHAP IN HET SOCIAAL DOMEIN STRATEGISCHE KEUZES MODELLEN VAN OPDRACHTGEVERSCHAP IR. NIELS UENK DIVOSA VOORJAARSCONGRES, OPDRACHTGEVERSCHAP IN HET SOCIAAL DOMEIN STRATEGISCHE KEUZES MODELLEN VAN OPDRACHTGEVERSCHAP IR. NIELS UENK DIVOSA VOORJAARSCONGRES, 2-6-2016 AGENDA Algemeen Attentiepunten Welke strategische keuzes moet

Nadere informatie

Transitie Autoriteit Jeugd

Transitie Autoriteit Jeugd Transitie Autoriteit Jeugd Ontwikkelingen jeugdhulp 2015-2017: samenvatting Onderzoek naar de vorderingen op het gebied van transformatie en de ontwikkelingen van het aantal trajecten specialistische jeugdhulp

Nadere informatie

Doetinchem, 18 juni Voorstel: Kennisnemen van de stand van zaken Financiële uitwerking RTA Jeugdzorg en de budgetverdeling voor 2015

Doetinchem, 18 juni Voorstel: Kennisnemen van de stand van zaken Financiële uitwerking RTA Jeugdzorg en de budgetverdeling voor 2015 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.2 Financiële uitwerking Regionaal transitiearrangement Jeugdzorg Achterhoek ALDUS VASTGESTELD 26 JUNI 2014 Voorstel: Kennisnemen van de stand van zaken Financiële uitwerking

Nadere informatie

Beoogd effect We voldoen aan de verplichting in de Jeugdwet om een beleidsplan en een verordening vast te stellen.

Beoogd effect We voldoen aan de verplichting in de Jeugdwet om een beleidsplan en een verordening vast te stellen. Aan de gemeenteraad Volgnummer: Dienst/afdeling: Onderwerp Beleidsplan jeugd en Verordening jeugdhulp. Voorstel 1. Het beleidsplan jeugd gemeente Oss vast te stellen. 2. De Verordening jeugdhulp gemeente

Nadere informatie

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP Vanaf 2015 krijgt de gemeente er zorgtaken bij. Een deel van de zorg die nu via het zorgkantoor vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) loopt, gaat

Nadere informatie

Er is voldaan aan de verplichting in de Jeugdwet om een beleidsplan en een verordening vast te stellen.

Er is voldaan aan de verplichting in de Jeugdwet om een beleidsplan en een verordening vast te stellen. Datum: Onderwerp Beleidsplan jeugd en verordening jeugdhulp Status Besluitvormend Voorstel 1. het regionale beleidsplan jeugd vast te stellen 2. het lokale beleidsplan jeugd gemeente Boxtel 2015 vast te

Nadere informatie

*Z00AE3DC52B* documentnr.: INT/M/14/12612 zaaknr.: Z/M/14/15293

*Z00AE3DC52B* documentnr.: INT/M/14/12612 zaaknr.: Z/M/14/15293 *Z00AE3DC52B* documentnr.: INT/M/14/12612 zaaknr.: Z/M/14/15293 Raadsinformatiebrief Onderwerp : Stand van zaken inkoop jeugdhulp 2015 Aard : Actieve informatie Portefeuillehouder : H.P.W.M. van Daal Datum

Nadere informatie

Themabijeenkomst Transitie Jeugdzorg Land van Cuijk

Themabijeenkomst Transitie Jeugdzorg Land van Cuijk Themabijeenkomst Transitie Jeugdzorg Land van Cuijk 2013 RICHTEN 2014 INRICHTEN 2015 VERRICHTEN Programma Beleidsplan Jeugdzorg 2015-2018 Verordening Jeugdzorg Budgetten Centrumregeling Beleidsplan en

Nadere informatie

Jeugdzorg in Brabant. Statencommissie Zorg Welzijn Cultuur 19 oktober 2007

Jeugdzorg in Brabant. Statencommissie Zorg Welzijn Cultuur 19 oktober 2007 Jeugdzorg in Brabant Statencommissie Zorg Welzijn Cultuur 19 oktober 2007 Introductie 1. Wet op de Jeugdzorg 2. Financiën 3. Bureau Jeugdzorg 4. Het zorgaanbod 5. Actuele ontwikkelingen Wet op de Jeugdzorg

Nadere informatie

Zorglandschap jeugd Flevoland

Zorglandschap jeugd Flevoland Zorglandschap jeugd Flevoland Gebruik jeugdhulp met verblijf in de Flevolandse gemeenten Gegevens Centraal Bureau voor de Statistiek en Jeugdzorg Nederland (20) Gehanteerde definities Centraal Bureau voor

Nadere informatie

hoofdlijnennotitie Decentralisatie Jeugdzorg Westelijke Mijnstreek

hoofdlijnennotitie Decentralisatie Jeugdzorg Westelijke Mijnstreek Betreft Vergaderdatum hoofdlijnennotitie Decentralisatie Jeugdzorg Westelijke Mijnstreek 25-februari-2014 Gemeenteblad 2014 / Agendapunt Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt voorgesteld: 1. De hoofdlijnennotitie

Nadere informatie

Onderwerp: (Voorlopige) gunningen jeugd GGZ en dyslexiezorg

Onderwerp: (Voorlopige) gunningen jeugd GGZ en dyslexiezorg Collegebesluit Onderwerp: (Voorlopige) gunningen jeugd GGZ en dyslexiezorg BBV nr: 2014/365068 1. Inleiding Op 24 juni 2014 heeft het college ingestemd met de Offerteaanvraag Zorg voor Jeugd (onderdeel

Nadere informatie

Samenwerking Bureau jeugdzorg Stadsregio Rotterdam en de William Schrikker Groep na 2015

Samenwerking Bureau jeugdzorg Stadsregio Rotterdam en de William Schrikker Groep na 2015 Samenwerking Bureau jeugdzorg Stadsregio Rotterdam en de William Schrikker Groep na 2015 Versie 14/11/2013 Inleiding De verantwoordelijkheid voor een positief opvoed- en opgroeiklimaat, preventie, vroegsignalering

Nadere informatie

Beleid Jeugdhulp. De aanpak in Stein, de Westelijke Mijnstreek en Zuid-Limburg

Beleid Jeugdhulp. De aanpak in Stein, de Westelijke Mijnstreek en Zuid-Limburg Beleid Jeugdhulp De aanpak in Stein, de Westelijke Mijnstreek en Zuid-Limburg Agenda Wie ben ik? - Sandra Raaijmakers, beleidsmedewerker jeugdzorg Wat is mijn doel voor de avond? - Informeren over stand

Nadere informatie

Stelselwijziging jeugd. Informatie 20 februari 2013

Stelselwijziging jeugd. Informatie 20 februari 2013 Stelselwijziging jeugd Informatie 20 februari 2013 Inhoud - Decentralisatie jeugdzorg - In dialoog met ouders www.krimpenaandenijssel.nl Was Wordt OUD NIEUW (2015) AWBZ J-LVG en PGB voor J-LVG / J-GGZ

Nadere informatie

Geachte leden van de Raad,

Geachte leden van de Raad, POSTADRES Postbus 20 7500 AA Enschede BEZOEKADRES Hengelosestraat 51 Aan de Gemeenteraad TELEFOON 14 0 53 DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 2 september 2014 1400242445 M. Koers UW BRIEF VAN UW KENMERK DOORKIESNUMMER

Nadere informatie

* *

* * ADVIESNOTA AAN DE RAAD Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *13.0018090* 13.0018090 Raadsvergadering: 6-2-2014 Voorstel:.. Agendapunt:.. Onderwerp positionering Bureau Jeugdzorg Noord-Holland

Nadere informatie

UZT. Bij opvoeden en opgroeien. Raad van Bestuur Centraal Bureau

UZT. Bij opvoeden en opgroeien. Raad van Bestuur Centraal Bureau Reg.dd: 30/06/2014 Beh: Extern Beleid en Dienstverlening Welzijn Gemeente Ouderkerk T.a.v. het Gemeentebestuur Dorpsstraat 42 2935 AD OUDERKERK AAN DEN IJSSEL UZT Bij opvoeden en opgroeien Raad van Bestuur

Nadere informatie

Het resultaat centraal. Resultaatfinanciering binnen bestuurlijk aanbesteden

Het resultaat centraal. Resultaatfinanciering binnen bestuurlijk aanbesteden Het resultaat centraal Resultaatfinanciering binnen bestuurlijk aanbesteden Resultaat? Wmouitkomsten Zelfredzaamheid en participatie Uitgaven Vraagstukken voor Wmo 2015 financiering Waar komen we vandaan?

Nadere informatie

Fluchskrift Jeugdbescherming: minder als het kan, meer als het moet! 06 2016

Fluchskrift Jeugdbescherming: minder als het kan, meer als het moet! 06 2016 Fluchskrift Jeugdbescherming: minder als het kan, meer als het moet! 06 2016 Aanleiding Eerder bracht het Fries Sociaal Planbureau (FSP) een rapport uit over het gebruik van jeugdhulp in Fryslân. Deze

Nadere informatie

Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang

Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang Amersfoort, maart 2015 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Respons en achtergrondkenmerken 3 Inkoop 4 Administratieve lasten en kwaliteitseisen 5 Gevolgen

Nadere informatie

Onderwerp : Transitiearrangement Jeugdzorg regio Noordoost Brabant.

Onderwerp : Transitiearrangement Jeugdzorg regio Noordoost Brabant. Zaaknummer Documentnummer Z-12-02024 INT/005217 Raadsvergadering : 9 december 2013 Agendapunt : 8 Onderwerp : Transitiearrangement Jeugdzorg regio Noordoost Brabant. Samenvatting voorstel Door de decentralisatie

Nadere informatie

NOTULEN / VOLGNR.: (Voorlopige) gunningen JeugdzorgPlus, Jeugd- en Opvoedhulp, Jeugdbescherming en Jeugdreclassering.

NOTULEN / VOLGNR.: (Voorlopige) gunningen JeugdzorgPlus, Jeugd- en Opvoedhulp, Jeugdbescherming en Jeugdreclassering. ONDERWERP : NOTULEN / VOLGNR.: (Voorlopige) gunningen JeugdzorgPlus, Jeugd- en Opvoedhulp, Jeugdbescherming en Jeugdreclassering. Voorgesteld besluit: 1. Voor de levering van de voorzieningen op het vlak

Nadere informatie

Grote stelselwijzigingen (Transities/ Transformatie)

Grote stelselwijzigingen (Transities/ Transformatie) Grote stelselwijzigingen (Transities/ Transformatie) Bestuursakkoord Rijk-VNG Overheveling van taken Jeugdzorg AWBZ Wmo Onderkant arbeidsmarkt Passend onderwijs Ontstaanswijze problematiek AWBZ AWBZ (volks)verzekering

Nadere informatie

Welke kansen geeft decentralisatie van de Jeugdzorg voor Welzijn? Voorjaarsworkshop Verdiwel 7 april 2011 Inleiding Wiel Janssen

Welke kansen geeft decentralisatie van de Jeugdzorg voor Welzijn? Voorjaarsworkshop Verdiwel 7 april 2011 Inleiding Wiel Janssen www.pwc.com Welke kansen geeft decentralisatie van de Jeugdzorg voor Welzijn? Voorjaarsworkshop Verdiwel Inleiding Wiel Janssen Curriculum Wiel janssen: 35 jaar ervaring aan de voorkant van de Jeugdzorg

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling transitiearrangement (RTA) regio Noordoost Brabant.

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling transitiearrangement (RTA) regio Noordoost Brabant. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling transitiearrangement (RTA) regio Noordoost Brabant. Nummer: 6f. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 29 oktober 2013 Aanleiding Door de decentralisatie

Nadere informatie

Jeugdbescherming in Nederland

Jeugdbescherming in Nederland Jeugdbescherming in Nederland Jeugdbescherming in Nederland Mr. drs. Bart de Jong Adviseur Van Montfoort 2 Stelselwijziging Jeugd Wat is Jeugdbescherming? Proces/Actoren Doelgroep en problematiek Maatregelen

Nadere informatie

Jeugdzorg Brabant Noord Oost. 11 november 2013

Jeugdzorg Brabant Noord Oost. 11 november 2013 Jeugdzorg Brabant Noord Oost 11 november 2013 Betrokken partijen Regionaal Transitie-arrangement Noordoost- Brabant Gemeenten Zorginstellingen Financiers, Provincie, Zorgkantoor VGZ en Zorgverzekeraar

Nadere informatie

Samenwerken aan Jeugdzorg in Twente

Samenwerken aan Jeugdzorg in Twente Samenwerken aan Jeugdzorg in Twente Uitloopavond commissie sociaal 28 aug. 2013 Annemarie Kristen-Reerink Kirsten Boelen Kristel Fiselier Wat gaan we vertellen? 1. Stand van zaken 2. Notitie Samenwerken

Nadere informatie

Plan van aanpak regionaal transitiearrangement jeugdzorg Ijsselland

Plan van aanpak regionaal transitiearrangement jeugdzorg Ijsselland Memo: Van: Aan: Datum: Linda Nugter Gemeente Zwolle Postbus 10007 8011 PK Zwolle T (038) 498 2797 l.nugter@zwolle.nl https://jeugdzorgdichtbij.pleio.nl Plan van aanpak regionaal transitiearrangement jeugdzorg

Nadere informatie

Inkoop Jeugdhulp regio IJsselland. i-sociaal Domein 20 maart 2018

Inkoop Jeugdhulp regio IJsselland. i-sociaal Domein 20 maart 2018 Inkoop Jeugdhulp regio IJsselland i-sociaal Domein 20 maart 2018 Even voorstellen Gert Luisman Contractmanager Maatschappelijk Domein Bestuursdienst Ommen-Hardenberg Lid werkgroep contractering Jeugdhulp

Nadere informatie

Monitor voortgang Wmo Uitkomsten vierde meting, september 2014

Monitor voortgang Wmo Uitkomsten vierde meting, september 2014 Monitor voortgang Wmo Uitkomsten vierde meting, september 2014 Amersfoort, 2 oktober 2014 Contactpersoon: Hester van den Bergh Kenmerk: KV/lybe/rall/154090/2014 Brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheids-

Nadere informatie

Meest gestelde vragen over de veranderingen bij de jeugdhulp1

Meest gestelde vragen over de veranderingen bij de jeugdhulp1 samenwerkende gemeenten JEUGDHULPRIJNMOND Meest gestelde vragen over de veranderingen bij de jeugdhulp1 Van de site www.hoeverandertmijnzorg.nl Inhoudsopgave Jeugdzorg 6 Wat is ambulante jeugdhulp? 6 Wat

Nadere informatie

Hoe doen ze t in Regio Zuid-Holland Zuid?

Hoe doen ze t in Regio Zuid-Holland Zuid? Hoe doen ze t in Regio Zuid-Holland Zuid? Regio Zuid-Holland Zuid organiseert Jeugdzorg samen December 2014 Ga met elkaar in gesprek en blijf met elkaar in gesprek. Quirien Houweling, projectmanager informatievoorziening

Nadere informatie

Datum: 29 oktober 2015 Portefeuillehouder: Wethouder Windhouwer

Datum: 29 oktober 2015 Portefeuillehouder: Wethouder Windhouwer Raadsvoorstel Raadsnummer: 2013-080 Registratiekenmerk: Onderwerp: Transitiearrangement Jeugd 2015 regio FoodValley / Transitiearrangement Jeugdzorg 2015 regio FoodValley Korte inhoud: Iedere gemeente

Nadere informatie

Jeugdzorg naar gemeente: agenda voor inhoudelijke vernieuwing

Jeugdzorg naar gemeente: agenda voor inhoudelijke vernieuwing Jeugdzorg naar gemeente: agenda voor inhoudelijke vernieuwing Tom van Yperen Nederlands Jeugdinstituut 18 januari 2012 te Den Bosch t.vanyperen@nji.nl / s.vanhaaren@nji.nl Waarom de stelselwijziging? 1.

Nadere informatie

DECENTRALISATIE STAND VAN ZAKEN BREDE COMMISSIE 26 AUGUSTUS 2013

DECENTRALISATIE STAND VAN ZAKEN BREDE COMMISSIE 26 AUGUSTUS 2013 DECENTRALISATIE STAND VAN ZAKEN BREDE COMMISSIE 26 AUGUSTUS 2013 Doel: Informeren over proces tot nu toe Informeren over vervolgstappen Opbouw presentatie Wat is er aan de hand? Wat hebben we tot nu toe

Nadere informatie

Monitor Jeugdhulp. Productie en realisatie tot en met september november Pagina 1 van 9

Monitor Jeugdhulp. Productie en realisatie tot en met september november Pagina 1 van 9 Monitor Jeugdhulp Productie en realisatie tot en met september 2017 27 november 2017 Pagina 1 van 9 Inleiding Voor u ligt de Monitor Jeugdhulp met daarin de productie en realisatie tot en met september

Nadere informatie

Arnhem ^ Datum Zaaknummer Contactpersoon Telefoonnummer. Adviesraad Jeugdhulp Postbus EL ARNHEM

Arnhem ^ Datum Zaaknummer Contactpersoon Telefoonnummer. Adviesraad Jeugdhulp Postbus EL ARNHEM G E M E E N T E ^^f^ Arnhem ^ Adviesraad Jeugdhulp Postbus 9029 6800 EL ARNHEM Datum Zaaknummer Contactpersoon Telefoonnummer 13 maart 2017 116071 Michiel Noordanus 026 3774978 Onderwerp: Uitkomsten bijeenkomst

Nadere informatie

VOORTGANG TRANSITIE JEUGD

VOORTGANG TRANSITIE JEUGD VOORTGANG TRANSITIE JEUGD Tweede kwartaal 2015 De decentralisatie van de jeugdhulp is per 1 januari 2015 een feit. Om de vinger aan de pols te houden voerde het ministerie van VWS voorgaande jaren de Transitiemonitor

Nadere informatie

Basisteam centrum jeugd en gezin land van Cuijk. Hoe werkt het in praktijk

Basisteam centrum jeugd en gezin land van Cuijk. Hoe werkt het in praktijk Basisteam centrum jeugd en gezin land van Cuijk Hoe werkt het in praktijk Zorgvormen nu en vanaf 2015 Functies Lokale jeugdhulp Bureau Jeugdzorg Jeugd- en opvoedhulp Jeugd GGZ Jeugd GGZ Eerste Lijn Jeugd-VG,LG,

Nadere informatie

STAP IN KLANTROUTE Knelpunten Wmo Knelpunten Jeugdwet Positieve punten Aanbevelingen

STAP IN KLANTROUTE Knelpunten Wmo Knelpunten Jeugdwet Positieve punten Aanbevelingen BUNDELING SIGNALEN, door de Adviesraad Wmo & Jeugd Dordrecht verzameld in de periode medio 2017- medio 2018 1 Gepresenteerd aan de beleidsadviseurs gemeente op 5 juni 2018 STAP IN KLANTROUTE Knelpunten

Nadere informatie

Decentralisaties Ook de gemeente Waddinxveen heeft er mee te maken. Wat houden de decentralisaties in? Waar komt het vandaan? Waarom? 7 Oktober 2014 Waar komt het vandaan? Samen voor elkaar: de samenleving

Nadere informatie

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Factsheet Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp: ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedproblemen, en geestelijke

Nadere informatie

Regionale raadsinformatiebijeenkomst. IJsselstein, 29 oktober 2014. Welkom

Regionale raadsinformatiebijeenkomst. IJsselstein, 29 oktober 2014. Welkom Regionale raadsinformatiebijeenkomst IJsselstein, 29 oktober 2014 Welkom Marijke van Beukering-Huijbregts Wethouder IJsselstein Doel van deze bijeenkomst Informeren over het proces en de resultaten inkoop

Nadere informatie

Samenvatting Gebundelde Krachten

Samenvatting Gebundelde Krachten Samenvatting Gebundelde Krachten 11 december 2013, definitief Deze regionale kadernota is het resultaat van de reacties op het bespreekstuk Gebundelde Krachten, dat we eerder in de negen Midden Holland

Nadere informatie

Samenvatting reacties regionale raadsbijeenkomst 2 oktober 2013 van 19.30 tot 22.00 uur

Samenvatting reacties regionale raadsbijeenkomst 2 oktober 2013 van 19.30 tot 22.00 uur Samenvatting reacties regionale raadsbijeenkomst 2 oktober 2013 van 19.30 tot 22.00 uur Aanwezig: 27 raadsleden ( 3 uit Boekel, 5 uit Landerd, 3 Sint-Oedenrode, 8 uit Uden, 8 uit Veghel 5 wethouders jeugdbeleid

Nadere informatie

Raadsvergadering. 17 juli Onderwerp Begrotingsbrieven jeugdzorg voor huidige aanbieders (provinciale) jeugd- & opvoedhulp

Raadsvergadering. 17 juli Onderwerp Begrotingsbrieven jeugdzorg voor huidige aanbieders (provinciale) jeugd- & opvoedhulp RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17 juli 2014 14-067 Onderwerp Begrotingsbrieven jeugdzorg voor huidige aanbieders (provinciale) jeugd- & opvoedhulp Aan de raad, Onderwerp Begrotingsbrieven jeugdzorg

Nadere informatie

JJEUGDHULP. Specialistische jeugdhulp in regio Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek-Waterland vanaf 2018

JJEUGDHULP. Specialistische jeugdhulp in regio Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek-Waterland vanaf 2018 Gemeenten kopen de specialistische jeugdhulp niet langer als losse producten in, maar als onderdeel van een breder perspectiefplan dat vooraf wordt opgesteld. Specialistische jeugdhulp in regio Amsterdam-Amstelland

Nadere informatie

Regionaal transitiearrangement Jeugdzorg Noordoost-Brabant. Commissievergadering 25 november Gemeente Sint Anthonis

Regionaal transitiearrangement Jeugdzorg Noordoost-Brabant. Commissievergadering 25 november Gemeente Sint Anthonis Regionaal transitiearrangement Jeugdzorg Noordoost-Brabant Commissievergadering 25 november Gemeente Sint Anthonis Terugblik Startnotitie oktober 2011. Oriëntatie fase: werkbezoeken. Plan van aanpak Land

Nadere informatie

Transitie Jeugdzorg. 2 april 2014 Ronald Buijs Directeur Yulius KJP

Transitie Jeugdzorg. 2 april 2014 Ronald Buijs Directeur Yulius KJP Transitie Jeugdzorg 2 april 2014 Ronald Buijs Directeur Yulius KJP 2 Vragen van het organisatiecomité De transities in het sociale domein, een antwoord op? Wat is de transitie Jeugdzorg precies? Hoe ziet

Nadere informatie

Naar aanleiding van uw verzoek om onze visie te geven op de Jeugdverordening 2015, hierbij onze adviezen en aanbevelingen.

Naar aanleiding van uw verzoek om onze visie te geven op de Jeugdverordening 2015, hierbij onze adviezen en aanbevelingen. Participatieraad Montfoort Secretaris Aad van der Veen Mannenhuisstraat 23 3417 ED Montfoort Tel. 0348 473129 aadvdrveen@zonnet.nl Aan Wethouder I. Langerak Postbus 41 3417 ZG Montfoort 09/9/2014 Onze

Nadere informatie

Concept notitie Eerste aanzet tot het transitiearrangement jeugdzorg

Concept notitie Eerste aanzet tot het transitiearrangement jeugdzorg Concept notitie Eerste aanzet tot het transitiearrangement jeugdzorg Per 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp. De voorbereidingen hiertoe zijn in volle gang.

Nadere informatie

Inzicht in de jeugdzorg en de samenhang met gerelateerde domeinen

Inzicht in de jeugdzorg en de samenhang met gerelateerde domeinen Inzicht in de jeugdzorg en de samenhang met gerelateerde domeinen Informatiebijeenkomst Transitie jeugdzorg, SRA 19 juni 2011 Startfoto en kennisdeling. Het Planetarium Amsterdam Caroline Mobach Presentatie

Nadere informatie

Transitie jeugdzorg: gevolgen voor de jeugdreclassering en bescherming. 31 januari 2013 Wim Kemp Wethouder gemeente Roermond

Transitie jeugdzorg: gevolgen voor de jeugdreclassering en bescherming. 31 januari 2013 Wim Kemp Wethouder gemeente Roermond Transitie jeugdzorg: gevolgen voor de jeugdreclassering en bescherming. 31 januari 2013 Wim Kemp Wethouder gemeente Roermond Inhoud Gemeentelijk jeugdbeleid Wat komt er op gemeenten af? De jeugd- bescherming

Nadere informatie

Beschermen & Versterken

Beschermen & Versterken Beschermen & Versterken een aanpak die werkt Een veilige omgeving voor het kind We beschermen het kind en versterken het gezin De verantwoordelijkheid voor de zorg voor kinderen die in hun ontwikkeling

Nadere informatie

Maatschappelijke ondersteuning

Maatschappelijke ondersteuning Maatschappelijke ondersteuning Programma themakamer Een nieuw stelsel Inleiding door Hans Weggemans, directeur Wijkontwikkeling, Zorg en Welzijn Wat betekent dat voor: Kleis Pit (MEE Twente) Rembrandt

Nadere informatie

Van zorgzaam naar partcipatie. Kanteling Decentralisaties Transitie & transformatie

Van zorgzaam naar partcipatie. Kanteling Decentralisaties Transitie & transformatie Van zorgzaam naar partcipatie Kanteling Decentralisaties Transitie & transformatie Uitganspunten transities: Zorgzame samenleving Past niet bij wensen van nu Objectieve producten Aanpassing aan regels

Nadere informatie

Kennis van de Overheid. Maatschappelijk. Zorg voor. zorgen dat

Kennis van de Overheid. Maatschappelijk. Zorg voor. zorgen dat Kennis van de Overheid Maatschappelijk Zorg voor zorgen dat De decentralisaties voor elkaar In het maatschappelijk domein krijgt de gemeente forse extra verantwoordelijkheden voor jeugd, mensen met een

Nadere informatie

DE INHOUD ZORGINKOOP DOOR GEMEENTEN DE INHOUD ZORG EN WELZIJN / WMO AGENDA PROF. DR. JAN TELGEN ROTTERDAM, 28 MAART 2013

DE INHOUD ZORGINKOOP DOOR GEMEENTEN DE INHOUD ZORG EN WELZIJN / WMO AGENDA PROF. DR. JAN TELGEN ROTTERDAM, 28 MAART 2013 DE INHOUD ZORGINKOOP DOOR GEMEENTEN PROF. DR. JAN TELGEN ROTTERDAM, 28 MAART 2013 Zorginkoop door gemeenten 28-3-2013 3 AGENDA DE INHOUD ZORG EN WELZIJN / WMO De inhoud Zorg en Welzijn / Wmo Gemeenten

Nadere informatie

ZORGINKOOP DOOR GEMEENTEN PROF.DR. JAN TELGEN HOUTEN, 7 FEBRUARI 2013

ZORGINKOOP DOOR GEMEENTEN PROF.DR. JAN TELGEN HOUTEN, 7 FEBRUARI 2013 ZORGINKOOP DOOR GEMEENTEN PROF.DR. JAN TELGEN HOUTEN, 7 FEBRUARI 2013 AGENDA De inhoud Zorg en Welzijn / Wmo Het speelveld De spelers Het spel De spelregels De opgave Inkopen van zorg Enkele modellen Enkele

Nadere informatie

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid:

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: 2 juni 2014 Sociaal Domein Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding naar Wmo, Participatiewet. Samenhang met ontwikkelingen Publieke Gezondheidszorg en Passend

Nadere informatie

Monitor voortgang Wmo

Monitor voortgang Wmo Monitor voortgang Wmo Uitkomsten zesde meting, zomer 2015 Amersfoort, 31 augustus 2015 Contactpersoon: Hester van den Bergh Kenmerk: KV/hrbh/iawg/168364/2015 Brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheids-

Nadere informatie

Informa(ebijeenkomst Jeugd GGZ 24 april 2014 vrijgeves(gden

Informa(ebijeenkomst Jeugd GGZ 24 april 2014 vrijgeves(gden Informa(ebijeenkomst Jeugd GGZ 24 april 2014 vrijgeves(gden Programma Informa(ebijeenkomst Jeugd GGZ inkoopvoorbereiding kader en uitgangspunten planning 2014 Regio Regio: 16 gemeenten, 5 subregio s:

Nadere informatie

Wethouder H. (Harmen) Akkerman wethouder P. (Piet) Vat

Wethouder H. (Harmen) Akkerman wethouder P. (Piet) Vat Raadsinformatiebrief Datum 19 oktober 2017 Zaaknummer Giessenlanden Zaaknummer Molenwaard 17-22196 - AW Raad.2017-00017 793722 Portefeuillehouder Giessenlanden Portefeuillehouder Molenwaard Wethouder H.

Nadere informatie

NOTULEN / VOLGNR.: Offerte aanvragen voor 1. Jeugdreclassering en Jeugdbescherming, 2. Jeugd- en Opvoedhulp en 3. Jeugdzorgplus (gesloten jeugdhulp).

NOTULEN / VOLGNR.: Offerte aanvragen voor 1. Jeugdreclassering en Jeugdbescherming, 2. Jeugd- en Opvoedhulp en 3. Jeugdzorgplus (gesloten jeugdhulp). ONDERWERP : NOTULEN / VOLGNR.: Offerte aanvragen voor 1. Jeugdreclassering en Jeugdbescherming, 2. Jeugd- en Opvoedhulp en 3. Jeugdzorgplus (gesloten jeugdhulp). Voorgesteld besluit: - in te stemmen met

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 25 januari 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 25 januari 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Kooiman (SP) over de budgetten en bureaucratie in de jeugdzorg (2016Z23037).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Kooiman (SP) over de budgetten en bureaucratie in de jeugdzorg (2016Z23037). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling)

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Deze folder is voor ouders van cliënten van de Welkom 2 OnderToezichtStelling Graag stellen wij ons voor. Wij zijn de William Schrikker Jeugdbescherming. Wij geven

Nadere informatie

Ontwikkelingen binnen de jeugdhulp

Ontwikkelingen binnen de jeugdhulp Ontwikkelingen binnen de jeugdhulp Specialistische jeugdhulp vanaf 2018 Sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015 is er veel veranderd voor kinderen, jongeren en gezinnen die ondersteuning binnen de jeugdhulp

Nadere informatie

DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN. Raadsvoorstellen 2014

DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN. Raadsvoorstellen 2014 DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN Raadsvoorstellen 2014 Presentatie: 11-12 12-20132013 Planning raadsbesluiten Beleidskader (nieuwe Wmo en Jeugdwet): januari 2014 Transitiearrangement Zorg voor Jeugd: :

Nadere informatie

VAN CONTRACT TOT CONTROLE. Gemeente Breda voor de jeugdhulpregio West- Brabant Oost

VAN CONTRACT TOT CONTROLE. Gemeente Breda voor de jeugdhulpregio West- Brabant Oost VAN CONTRACT TOT CONTROLE Gemeente Breda voor de jeugdhulpregio West- Brabant Oost PROGRAMMA Voorstellen Inkoop Administratie Verantwoording Uitdagingen WE VERTELLEN WEL, MAAR HOREN OOK HÉÉL GRAAG!! Ons

Nadere informatie

Actieplan Jeugdhulp. Evaluatie van de Jeugdwet op 30 januari In januari 2018 is de nieuwe Jeugdwet voor het eerst geëvalueerd.

Actieplan Jeugdhulp. Evaluatie van de Jeugdwet op 30 januari In januari 2018 is de nieuwe Jeugdwet voor het eerst geëvalueerd. Actieplan Jeugdhulp Evaluatie van de Jeugdwet op 30 januari 2018 In januari 2018 is de nieuwe Jeugdwet voor het eerst geëvalueerd. Hieruit kwam naar voren dat: - Gezinnen met een laag inkomen of met een

Nadere informatie

*ZE9BA7CFE22* Raadsvergadering d.d. 23 september 2014

*ZE9BA7CFE22* Raadsvergadering d.d. 23 september 2014 *ZE9BA7CFE22* Raadsvergadering d.d. 23 september 2014 Agendanr. 9. Aan de Raad No.ZA.14-28578/DV.14-380, afdeling Samenleving. Sellingen, 11 september 2014 Onderwerp: Inzet middelen cliëntondersteuning

Nadere informatie

Procesbeschrijving transformatie agenda Jeugd Gelderland Versiedatum 8 juni 2015

Procesbeschrijving transformatie agenda Jeugd Gelderland Versiedatum 8 juni 2015 Procesbeschrijving transformatie agenda Jeugd Gelderland Versiedatum 8 juni 2015 Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor alle hulp en ondersteuning aan jeugd. Na de transitie (overdracht van taken)

Nadere informatie

Bijsluiter bij format uitvraag gegevens aanbieders jeugd

Bijsluiter bij format uitvraag gegevens aanbieders jeugd Bijsluiter bij format uitvraag gegevens aanbieders jeugd Waarom vragen wij deze gegevens uit? Het uitvraag format bestaat uit 4 pagina s. In de eerste drie pagina s wordt sectoraal informatie uitgevraagd

Nadere informatie