PCM Programma rapportage Programma: Nota Hoezo Gehandicapt?! Rapportage datum:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PCM Programma rapportage Programma: Nota Hoezo Gehandicapt?! Rapportage datum:"

Transcriptie

1 PCM Programma rapportage Programma: Nota Hoezo Gehandicapt?! Rapportage datum: Naam Status omschrijving Actie 01: Informatieloketten AFGEROND: Tweede loket is gereed. Door bezuinigingen worden 1e en 2e loket in 2012 samengevoegd. Door bezuinigingen is het nog onduidelijk of OOOM het loket uberhaupt kan doorzetten. Voor de zomer is er een evaluatie en als deze positieve uitvalt dan willen wij dit project doorzetten met een incidentele subsidie in Actie 02: Ouders ontmoeten ouders Migranten (OOOM) AFGEROND:Er zijn vijftien bijeenkomsten ( ) georganiseerd met thema's als 'Persoonsgebonden Budget' en 'Sporten voor een kind met handicap'. Per bijeenkomst waren tussen de 25 en 70 deelnemer aanwezig. Actie 03: MEE4YOU AFGEROND: Het project richt zich op het vergroten van de assertiviteit en het zelfbewustzijn van jongeren van 15 tot 50 jaar met een licht verstandelijke handicap. Deelnemers aan het project kwamen van het PRISMA college. Het project is een succes en wordt daarom structureel opgenomen in het dienstenaanbod van MEE. Actie 04: Maatschappelijke Stages NIET AFGEROND: Landelijke beleid belemmerde de uitvoering van deze actie doordat maatschappelijk stage niet verplicht zijn gesteld voor het speciaal onderwijs. Hier door was de animo van de onderwijsinstellingen onder maat ondanks de inspanningen van HOF. Actie 05: Aanpassen speelplekken AFGEROND: De speelplekken in het Melis Stokespark (Escamp) en aan de Van Campenwaart (Ypenburg) zijn in samenwerking met lokale betrokken toegankelijk een aantrekkelijk gemaakt voor kinderen met een beperking. Zo is er een schommel die zittend of liggend kan worden gebruikt, een glijbaan waar kinderen met een begeleider af kunnen en aangepaste speeltoestellen. Actie 06-08: Vrijwilligerswerk AFGEROND: In de subsidiebeschikkingen is opgenomen dat de HWO's minimaal 10 activiteiten moeten organiseren. Echter, vanwege het gebrek aan kennis mbt doelgroep gehandicapten is een inspiratiebijeenkomst georganiseerd ism HOF. Voorall en HOF hebben nu een gezamenlijk plan opgesteld om het vrijwilligerswerk voor en door mensen met een beperking in de wijken te stimuleren.

2 Actie 07: Versterking eigen kracht Actie 09: Cultuur zonder drempels Actie 10: Campagne Toerisme AFGEROND: Er heeft zich een kerngroep en alliantie interculturalisatie gevormd. De kerngroep en alliantie bestaan uit zorg- en welzijnsaanbieders, clientorganisaties en Haagse betrokken burgers die gezamenlijk acties formuleren om cultuursensitiever te werken. De acties hebben geresulteerd in concrete projecten, zoals het gericht aanbieden van stageplekken aan leerlingen met een andere culturele achtergrond. AFGEROND: Campagne Cultuur zonder Drempels heeft er aan bijgedragen dat 23 stedelijke voorzieningen met een cultureel aanbod toegankelijk zijn gemaakt voor mensen met een beperking. Ook hebben instellingen zoals het Haags Film huis een uitgebreider aanbod. AFGEROND: Het aanbod van toeristische activiteiten is structureel uitgebreid zoals Stadswandeling voor blinden in het VVV programma. De boot van de Ooievaart en de Gouden Koets zijn toegankelijk gemaakt voor mensen met een fysieke beperking. Het aantal strandrolstoelen is uitgebereid. Bij evenementen die door de gemeente Den Haag worden gefinancierd wordt in de beschikking vermeld dat organisaties verplicht zijn het evenement toegankelijk te maken. Actie 11: Campagne verkeer LOPEND: De Campagne Verkeer & Mobiliteit bestaat uit 14 acties. Hiervoor is een apart programmaonderdeel binnen de Nota Gehandicapten aangemaak waar ook de voortgang op de verschillende activiteiten kan worden bekeken. Actie 12: Positieve beeldvorming AFGEROND: Na een succesvolle start in 2010 is dit project in 2011 twee keer verlengd. Eerste verlening tot juni 2011 waarbij 50 schoolkassen de workshop hebben gevolgd. In de tweede verlening, tot december 2011 hebben 22 schoolklassen de workshop gevolgd terwijl 50 waren afgesproken. Volgens MEE wordt het steeds lastiger basisscholen te vinden die interesse hebben. Het VMBO blijft wel interesse houden. Actie 13: Inkomensondersteunende maatregelen AFGEROND: Uit de Armoedemonitor blijkt dat de aanvraag voor het fonds Chronisch zieken en gehandicapten aanzienlijk is gestegen van 4907 naar 5314 huishoudens in Van deze groep heeft 56% een niet-nederlandse achtergrond. Actie 14: Aanvullende / bijzondere bijstand AFGEROND: In 2009 zijn er 6 wijkgerichte Den Haag Help-beurzen georganiseerd met 8513 bezoekers. Vanwege budgettaire redenen is aan deze actie verder geen vervolg gegeven. Actie 15: Instroom gehandicapte werknemers AFGEROND: POI heeft in de gemeentelijke bladen - zoals BreedUit- aandacht gevraagd voor medewerkers met een beperking.

3 Actie 16: Duurzaam inkopen Actie 17: Samenwerking UWVwerkbedrijf AFGEROND: De notitie Duurzaam Inkoopbeleid is door de raad aangenomen in December In de nota staat beschreven van bij de het inkoopproces ook rekening moet worden gehouden met de uitgangspunten van het gehandicaptenbeleid. De 5% regeling wordt gemeente breed toegepast bij alle Europese aanbestedingen en het gehandicapten beleid ( v.w.b. arbeidsplaatsen) is dat in handen gegeven van de Haeghegroep. NIET OPGESTART: Er is geen samenwerking opgestart met het UWV omdat met het aantreden van het Kabinet Rutte de Wajong in 2011 ingrijpend zou worden gaan veranderd om er voor de zorgen dat mensen in de Wajong ook daadwerkelijk aan het werk zouden komen. Actie 18: WMO aanbod sporthulpmiddelen AFGEROND: De regeling, die sinds 2009 van kracht is, draagt zorg voor een financiële tegemoetkoming voor 16 sporthulpmiddelen. Hierbij valt te denken aan sportrolstoelen, aangepaste paardrijzadels. zitski's en aanpassingen in zeilboten. In 2011 zijn circa 75 aanvragen geweest, in 2010 waren dat er 54 en in 2009, 36. Actie 19: Uitbreiden sportaanbod AFGEROND: Het afgelopen 2 jaar zijn er meer dan 4 reguliere verenigingen bij gekomen met een aanbod voor gehandicapten, o.a. FC Snoekie (zaalvoetbal voor auditief beperkten), die Haghe (korfbal autisten), GDA (blindenvoetbal), Hercules (vg handbal), Achilles (korfbal vg). De afd. Sportbeleid neemt de voortzetting van dit project over inclusief de financiële dekking. Actie 20: Informatie over sportaanbod AFGEROND: In januari 2009 is een speciale Gehandicaptensportgids uitgebracht. In deze gids staat een overzicht van alle verenigingen en organisaties met een aangepast sportaanbod. De website is ook in 2009 gelanceerd. Op deze site is eveneens te zien welke sportverenigingen activiteiten aanbieden voor mensen met een beperking. Actie 21: Schoolsportintegratietoernooi AFGEROND: In 2010 en 2011 zijn in totaal 4 toernooien georganiseerd door gehandicpatensportvereniging Kameleon. Leerlingen uit groep 8 van alle Haagse basisscholen hebben een rolstoelbasketbal toernooi gespeeld om te kunnen ervaren hoe het is om met een beperking te sporten. Toernooien waren een groot succes. Actie 22: Kunstmagneet AFGEROND: De activiteiten van dit project zijn afgerond. Er wordt geen evaluatie uitgevoerd omdat het project i.v.m. bezuinigingen in 2012 niet verder voor subsidie in aanmerking komt. Het project Kunstmagneet wordt wel voortgezet onder begeleiding van het Koorenhuis. De gemeente heeft hier verder geen inhoudelijke of financiële bemoeienis meer mee. Actie 23: Cultuur- en zorginstellingen AFGEROND: Per brief zijn instellingen uitgenodigd om activiteiten op te zetten. Dit was geen groot succes, echter Café Switch organiseert twee keer per maand activiteiten voor mensen met een beperking, in het bijzonder voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

4 Actie 24: Stimuleringsregeling Toegankelijkheid AFGEROND: De toegankelijkheidsregeling is een succes geweest. 76 gebouwen zijn (gedeeltelijk) toegankelijk gemaakt. Eind 2011 is echter besloten om de regeling niet te continueren, daarom wordt ook geen evaluatie uitgevoerd. Regeling is van de website gehaald en middels een persbericht is dit met de stad gecommuniceerd. Actie 25: Toetsing door DSO AFGEROND: Van 2009 tot 2011 zijn in totaal 348 openbare gebouwen getoetst door DSO deze zijn o.a. gepubliceerd in de Toegankelijkheidsgids en op de website Actie 26: Onderzoek Haagse gehouwen AFGEROND: De gemeente Den Haag (OCW) publiceert in 2009 en 2011 de resultaten van het onderzoek naar de toegankelijkheid van ten minste honderd openbare Haagse gebouwen. Jaarlijks worden deze resultaten op de website gepresenteerd. Actie 27: Toegankelijkheid woningbouwprojecten AFGEROND: In 2009, 2010 en 2011 zijn in totaal 12 l woningbouwprojecten gekeurd door Voorall ism SOC. De keuringsrapporten (Uitkomst??) De keuringsrapporten zijn naar de betreffende corporaties en de gemeente gestuurd. De gemeente heeft het voornemen om de richtlijn Aanpasbaar Bouwen als eis op te nemen in de prestatieafspraken tussen gemeente en woningbouwcorporaties. Actie 28: Rateltikkers aanleggen Actie 29: Akoestische signalering LOPEND: Inventarisatie ratteltikker is 1 maart afgerond en er zijn 32 aanvragen binnen gekomen. DSB heeft de aanvragen eind mei beoordeeld. Het bestaande beleid verkeerslichtinstallaties te voorzien van ratteltikkers is door bezuiniging niet mogelijk. Wel wordt bij nieuwe werkzaamheden de installatiemogelijkheid in de voorbereiding meegenomen. De procedure voor de aanvraag van rateltikkers komt nog om denhaagenhandicap.nl. Voorall heeft een beslisboom aangeleverd voor beoordeling wanneer een RT nodig is. AFGEROND: Zie Actie 28 Actie 30: woningaanbod Den Haag LOPEND: In overleg tussen de woningbouwcorporaties, DSO en AFGEROND: SZW is overeengekomen dat de corporaties en SZW zich gaan inspannen om (fors) aangepaste woningen te verhuren aan mensen die behoefte hebben aan een dergelijke woning. Via de rolstoelkandidaatlijst kunnen eventuele kandidaten direct worden meegenomen in het bemiddelingsoverleg en bestaan er geen lijsten naast elkaar. Er dient een procedure te komen hoe SZW mensen kan aanmelden voor de toetsingscommissie.

5 Actie 31: Informatie woningaanbod gehandicapten AFGEROND: Bij elke woning die wordt aangeboden op of in de Beter Wonen-krant staat per 1 juli 2009 met een duidelijk pictogram aangegeven voor welke doelgroep de woning geschikt is. Er zijn 5 type woningen: 1) zonder aanpassingen, 2) een gelijkvloerse woning, 3) een rollatorwoning, 4) een rolstoelwoning en 5) een extra ruimte. Actie 32: Klanttevredenheid gebuikers taxibus AFGEROND: In 2009 heeft een onderzoek plaatsgevonden naar de tevredenheid van de taxibusgebruikers. Uit de voortgangsrapportage van 16 oktober 2009 blijkt een (bijna) optimale bezetting met 95%. De tevredenheid is groot, gemiddeld 8 op een schaal van 10. Actie 33: Toegankelijkheid bushaltes Actie 34: Digitaal loket WMO Actie 35: Toegankelijkheid informatiekanalen LOPEND: Er zijn in totaal 623 (100%) bushaltes waarvan er na invoering van de nieuwe dienstregeling nog 542 geschikt zijn om toegankelijk te maken. Van 30 haltes is besloten dat deze niet kunnen worden aangepast. Dat laat 512 haltes over. Per 1 maart 2012 zijn er 376 haltes toegankelijk gemaakt. Er blijven in 136 haltes over of 85 als er vanuit wordt gegaan dat 85% toegankelijkheid(461). Van de 136 locaties zijn 23 locaties voorlopig als niet aanpasbaar gekwalificeerd In 2012 zijn dus maximaal nog 103 locaties in beeld voor aanpassing. AFGEROND: Voor regelingen en voorzieningen in het kader van de WMO kunnen mensen met een beperking vanaf april 2009 terecht bij het digitale loket En zijn veel promotieacties opgezet om deze nieuwe dienstverlening onder de aandacht te brengen. In 2009 hebben in totaal unieke bezoekers de website bezocht en zijn er producten aangevraagd. AFGEROND: In 2009 heeft Voorall een advies uitgebracht tav het toegankelijke informatiekanalen. De gemeente Den Haag haar website volgens de normen van toegankelijk digitaal Nederland heeft aangepast. De regeling die Voorall had opgesteld om organisaties in staat te stellen hun informatievoorziening toegankelijk te maken is niet uitgevoerd. Het bestuurlijk traject zou een te lange periode in beslag nemen en de financiële middelen waren niet voorhanden. Actie 36: Monitoring acties AFGEROND: Er is in 2011 een voortgangsrapportage verschenen welke is vastgesteld door B&W. Ten aanzien van Agenda 22 is dit in het nog vast te stellen Beleidskader opgenomen. Actie 37: Organiseren paneldiscussie NIET OPGESTART: Er zijn geen brede paneldiscussies georganiseerd. Voorall heeft herhaaldelijk op verzoek van de gemeente haar achterban geraadpleegd over belangrijke onderwerpen zoals OV, strandtoegankelijkheid etc.

6 Actie 38: Adviezen Voorall AFGEROND: Voorall adviseert de gemeente tenminste vier keer per jaar over vraagstukken zoals toegankelijkheid open ruimte, toegankelijkheid informatiekanalen, toegankelijkheid stations etc. Actie 39: Structureel overleg acties AFGEROND: In oktober 2009 is er een bijeenkomst geweest met partners binnen de gemeente.zijn partijen om de voortgang van de nota te bespreken. Betrokkenen hebben toen aangegeven voorkeur te geven aan bilateraal overleg ipv een centraal structureel overleg met alle partners. In april 2011 is obv inventarisatie en afstemming een rapportage over het verloop van de acties aan de Commissie Samenleving aangeboden. Actie 40: Rapportage doelgroep AFGEROND: Mbv de stadsenquete, de gezondheidsmonitor en de WMO monitor worden er gegevens verzameld over mensen met een beperking. Vanwege privacy redenen is het moeilijk om bijvoorbeeld cijfers te vergaren rondom het aantal Haagse inwoners met een beperking, of de aard van hun beperking.

BELEIDSKADER INCLUSIEF BELEID VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING

BELEIDSKADER INCLUSIEF BELEID VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING Gemeente Den Haag Ons kenmerk BOW/2012.299 RIS 250505 BELEIDSKADER INCLUSIEF BELEID VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - de gemeente Den Haag al

Nadere informatie

Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie. Onderwerp Rapportage nota "Hoezo gehandicapt?!

Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie. Onderwerp Rapportage nota Hoezo gehandicapt?! Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie Rabin S. Baldewsingh Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Samenleving Uw brief van

Nadere informatie

Brede Welzijnsinstelling. Stand van zaken ten behoeve van De raadscommissie Samenleving

Brede Welzijnsinstelling. Stand van zaken ten behoeve van De raadscommissie Samenleving Stand van zaken ten behoeve van De raadscommissie Samenleving Aanleiding Bij brief van 9 juli 2012 bent u geïnformeerd over het door de SWOP geschreven plan van aanpak om zich te verbreden tot een Brede

Nadere informatie

Notitie chronisch zieken, gehandicapten en ouderen

Notitie chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Notitie chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Werk en Inkomen Gemeente Hoogeveen 15 december 2004 Inhoudsopgave blz. Inleiding 3 Huidig beleid 4 Kostensoorten 4 Hoogte kosten 5 Omvang van de doelgroep

Nadere informatie

Armoede in Schildersbuurt

Armoede in Schildersbuurt Armoede in Schildersbuurt De wijk Schildersbuurt ligt in stadsdeel 5 Centrum en heeft 31.639 inwoners (1 januari 2015). 1 Financiële positie huishoudens Financiële positie huishoudens In de Stadsenquête

Nadere informatie

Jeugd in Schildersbuurt. De wijk Schildersbuurt ligt in stadsdeel 5 Centrum en heeft inwoners (1 januari 2015).

Jeugd in Schildersbuurt. De wijk Schildersbuurt ligt in stadsdeel 5 Centrum en heeft inwoners (1 januari 2015). Jeugd in Schildersbuurt De wijk Schildersbuurt ligt in stadsdeel 5 Centrum en heeft 31.639 inwoners (1 januari 2015). 1 Demografie Demografie Deze paragraaf geeft een beeld van de samenstelling van de

Nadere informatie

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Thema/Bron/Beleid Ondersteuning vrijwilligers/ mantelzorgers, WMO prestatieveld 4 Begroting 2015 Bedrag Notitie Mantelzorg Notitie Vrijwilligers AWBZ Pakketmaatregel

Nadere informatie

Waarderingssubsidie Minder regels, meer service

Waarderingssubsidie Minder regels, meer service Waarderingssubsidie Minder regels, meer service Inleiding wethouder Koevoets: Het gaat om een verbetering van dienstverlening aan verenigingen en het op een nieuwe manier waarderen van vrijwilligerswerk.

Nadere informatie

2. De beslispunten binnen het regionale en lokale beleidskader over te nemen, met uitzondering van de regionale beslispunten 1, 5 en 9.

2. De beslispunten binnen het regionale en lokale beleidskader over te nemen, met uitzondering van de regionale beslispunten 1, 5 en 9. Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering 21 mei 2014 Portefeuillehouder Dhr. H.A. Driessen Begrotingsprogramma 8 Onderwerp Beleidskader Sturing, Bekostiging en Inkoop nieuwe gemeentelijke taken Jeugdwet

Nadere informatie

Eigen Kracht 2013 2014 van barrière naar carrière

Eigen Kracht 2013 2014 van barrière naar carrière Eigen Kracht 2013 2014 van barrière naar carrière Projectplan Eigen Kracht - Van barrière naar carrière LEVgroep Penningstraat 55 5701 MZ Helmond Projectperiode 2013 2014 1 1 Inleiding Eigen Kracht is

Nadere informatie

Beleidskader Aangepast sporten

Beleidskader Aangepast sporten Beleidskader Aangepast sporten Inleiding Gemeente Oss vindt dat iedereen moet kunnen mee doen in de maatschappij. Dit geldt ook voor kinderen, volwassenen en ouderen met enige vorm van beperking die willen

Nadere informatie

Bijlage 1: Subsidieplafonds 2015

Bijlage 1: Subsidieplafonds 2015 Bijlage 1: Subsidieplafonds 2015 Elk jaar dient voorafgaande aan het subsidiejaar op grond van gemeentelijke nadere diverse subsidieplafonds met eventuele verdeel vastgesteld te worden. Voor evenementen

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Wmo-beleid

Uitvoeringsplan Wmo-beleid Uitvoeringsplan Wmo-beleid 2016-2019 In onderstaand overzicht is per inwonergroep aangegeven welke nieuwe activiteiten worden ondernomen om de in het Wmo-beleidsplan opgenomen doelstellingen te realiseren.

Nadere informatie

Proces transitie AWBZ. gemeenteraad 17 september 2013

Proces transitie AWBZ. gemeenteraad 17 september 2013 Proces transitie AWBZ gemeenteraad 17 september 2013 Inhoud Achtergrond Terugblik Planning en landelijke kaders Keuzenota Planning en rol gemeenteraad (door onafhankelijk adviseur Nicole Oltheten) 1. Achtergrond

Nadere informatie

Een gemeentelijke aanpak om burgers aan te zetten tot een gezonde, actieve leefstijl

Een gemeentelijke aanpak om burgers aan te zetten tot een gezonde, actieve leefstijl Een gemeentelijke aanpak om burgers aan te zetten tot een gezonde, actieve leefstijl Lokaal Actief Samenbrengen van verschillende organisaties uit diverse werkvelden Zorg Sport en recreatie Onderwijs Sociaal

Nadere informatie

Combinatiefuncties. Impuls brede scholen, sport en cultuur. 12 december 2008

Combinatiefuncties. Impuls brede scholen, sport en cultuur. 12 december 2008 Combinatiefuncties Impuls brede scholen, sport en cultuur 12 december 2008 Presentatie Marieke Pronk Backer Diks Projectleider Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling 12 december 2008 12 december 2008 Sportplan

Nadere informatie

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014 ONDERWERP Beleidskadernota Participatiewet 2015 SAMENVATTING Op 20 februari 2014 is door de Tweede Kamer het wetsvoorstel Participatiewet aangenomen. Het voorstel ligt nu bij de Eerste Kamer en als deze

Nadere informatie

Evaluatie Minimabeleid : Meedoen

Evaluatie Minimabeleid : Meedoen Evaluatie Minimabeleid 2017-2018: Meedoen in en Intergemeentelijke afdeling Sociale Zaken (IASZ) Inleiding Met ingang van 2017 zijn structureel extra rijksmiddelen beschikbaar voor de bestrijding van armoede

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Gehandicapten Platform 2012

Jaarverslag Stichting Gehandicapten Platform 2012 Jaarverslag Stichting Gehandicapten Platform 2012 Het Gehandicapten Platform Roermond Het Gehandicapten Platform Roermond is opgericht in 1993, kort voor het in werking treden van de Wet Voorzieningen

Nadere informatie

BELEIDSKADERNOTITIE PARTICIPATIEWET HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE

BELEIDSKADERNOTITIE PARTICIPATIEWET HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE BOB 14/006 Aan de raad, BELEIDSKADERNOTITIE PARTICIPATIEWET HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE Voorgeschiedenis / aanleiding Op 20 februari 2014 is door de Tweede Kamer het wetsvoorstel Participatiewet aangenomen.

Nadere informatie

Sport en Gezond Bewegen op Noord-Beveland

Sport en Gezond Bewegen op Noord-Beveland Sport en Gezond Bewegen op Noord-Beveland Nota sportbeleid 2012-2015 Inhoudsopgave Inleiding Sport op Noord-Beveland 3 Hoofdstuk 1. De subsidie kaders 4 1.1 Combinatiefuncties 4 1.2 NASB 4 Hoofdstuk 2.

Nadere informatie

Jaarplan 2014 Datum: 1 januari 2014

Jaarplan 2014 Datum: 1 januari 2014 Jaarplan 2014 Datum: 1 januari 2014 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 1. AANLEIDING... 3 2. ZORGAANBOD... 3 2.1 BEHANDELING IN GROEP (ZIN)... 4 2.2 BEGELEIDING IN GROEP (PGB)... 4 2.3 GESPONSORDE PLEK...

Nadere informatie

Verstandig omgaan met zorggeld. Presentatie gemeenteraad 7 juli 2016

Verstandig omgaan met zorggeld. Presentatie gemeenteraad 7 juli 2016 Verstandig omgaan met zorggeld Presentatie gemeenteraad 7 juli 2016 Verstandig omgaan met zorggeld Aanleiding Transitie AWBZ Korting op budget Bestuurlijk aanbesteden Kanteling/Eigen kracht Nog niet uitgevoerd

Nadere informatie

Evenementen in Waalwijk

Evenementen in Waalwijk Evenementen in Waalwijk (31 oktober 2013) Waarom notitie evenementen? - Formuleren van de gemeentelijke uitgangspunten - Vaak ad hoc besluiten - Integrale benadering: vergunningen, veiligheid, handhaving

Nadere informatie

Regionale Aanpak Aangepast Sporten. Extra modules B

Regionale Aanpak Aangepast Sporten. Extra modules B Regionale Aanpak Aangepast Sporten Extra modules B 15.0015/KZ/LH Colofon Stichting Sportservice Zuid-Holland Arckelweg 30 2685 SN Poeldijk T 0174 24 49 40 F 0174 28 11 47 info@sportzh.nl www.sportzh.nl

Nadere informatie

Jeugd in Schildersbuurt-West. De buurt Schildersbuurt-West ligt in stadsdeel 5 Centrum en heeft inwoners (1 januari 2015).

Jeugd in Schildersbuurt-West. De buurt Schildersbuurt-West ligt in stadsdeel 5 Centrum en heeft inwoners (1 januari 2015). Jeugd in Schildersbuurt-West De buurt Schildersbuurt-West ligt in stadsdeel 5 Centrum en heeft 14.291 inwoners (1 januari 2015). 1 Demografie Demografie Deze paragraaf geeft een beeld van de samenstelling

Nadere informatie

17R071. Initiatief voorstel. Zeist toegankelijk voor iedereen Niets over ons zonder ons

17R071. Initiatief voorstel. Zeist toegankelijk voor iedereen Niets over ons zonder ons Initiatief voorstel 17R071 Zeist toegankelijk voor iedereen Niets over ons zonder ons Ronde Tafel : Nog in te plannen Debat : Nog in te plannen Raadsvergadering : Nog in te plannen Informatie bij : Ans

Nadere informatie

Statushouders. Stand van zaken. 1 Regio Gooi en Vechtstreek

Statushouders. Stand van zaken. 1 Regio Gooi en Vechtstreek Statushouders Stand van zaken 1 Regio Gooi en Vechtstreek Inhoud programma 1. Taakstelling 2016-2020 2. Arbeidsparticipatie 3. Eerste opvangonderwijs 2 Regio Gooi en Vechtstreek Huisvesting taakstelling

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Opmeer d.d week 08 VASTGESTELD

Besluitenlijst van de vergadering van het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Opmeer d.d week 08 VASTGESTELD Aanwezig: G.J.A.M. Nijpels (voorzitter), E. Deutekom-Muntjewerff, H. Stoker en R.A.H.P. Heijtink Secretaris: M.A.S. Winder Volgnr: 001 Poststuk: 17.0002069 PZI Omschrijving: Besluitenlijst B&W Opmeer d.d.

Nadere informatie

- omvang bezuinigingen - financiële risico s - invulling bezuiniging 64,8 mln op re-integratie en 4 mln SW.

- omvang bezuinigingen - financiële risico s - invulling bezuiniging 64,8 mln op re-integratie en 4 mln SW. RIS266546 Procesdossier Participatiewet Een nieuwe taak voor gemeenten Vanaf 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. Het doel van de wet is om meer mensen, ook mensen met een arbeidsbeperking,

Nadere informatie

Wederom doen wij het verzoek de kadernota te voorzien van een financiële paragraaf rond het VN- Verdrag / Inclusieve Samenleving.

Wederom doen wij het verzoek de kadernota te voorzien van een financiële paragraaf rond het VN- Verdrag / Inclusieve Samenleving. Advies WMO Advies Raad De Bilt ten aanzien van Kadernota 2018-2021 gemeente De Bilt, betreffende financiële implicaties VN -Verdrag inzake de rechten van mensen met een beperking. Of te wel de inclusieve

Nadere informatie

Prestatieplan 2015 Welzijn Lisse

Prestatieplan 2015 Welzijn Lisse Prestatieplan 2015 Welzijn Lisse Kernfuncties (wat willen we) Producten (wat gaan we doen) Resultaatindicatoren Uren/ Kosten 1. Preventie en signalering 1.1 Algemene informatievoorziening Ten behoeve van

Nadere informatie

Voorstellen, acties en uitvoering Sportnota

Voorstellen, acties en uitvoering Sportnota Voorstellen, acties en uitvoering Sportnota 2016-2019 Speerpunt 1: Sportstimulering 1. De combinatiefunctionaris (nog) meer inzetten als verbinder van verschillende organisaties voor sport, bewegen en

Nadere informatie

Het Gehandicapten Platform Roermond

Het Gehandicapten Platform Roermond Jaarverslag 2013 Het Gehandicapten Platform Roermond Het Gehandicapten Platform Roermond is opgericht in 1993, kort voor het in werking treden van de Wet Voorzieningen Gehandicapten. Aanvankelijk is het

Nadere informatie

Raadsbesluit Raadsvergadering: 17 december Budgetsubsidie 2015 t/m 2016 Stichting Welzijn Ouderen Heemstede

Raadsbesluit Raadsvergadering: 17 december Budgetsubsidie 2015 t/m 2016 Stichting Welzijn Ouderen Heemstede im ONDERWERP Budgetsubsidie 2015 t/m 2016 Stichting Welzijn Ouderen SAMENVATTING De huidige budgetsubsidie voor de uitvoering van het ouderenwerk door de Stichting Welzijn Ouderen (WOH) loopt tot 1 januari

Nadere informatie

24 september september 2018

24 september september 2018 Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 24 september 2018 10 10 september 2018 wethouder A.G.J. Bosch Zaaknummer 7184-2018

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Postbus 2148 2800 BG Gouda 088-929 40 10 Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Aandachtspunten voor het coalitieakkoord 1. Inclusief beleid (inclusief waar het kan en exclusief waar nodig) Onder inclusief beleid

Nadere informatie

Bouwstenen voor een inclusief coalitieakkoord. 19 april Stichting Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid

Bouwstenen voor een inclusief coalitieakkoord. 19 april Stichting Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid 10 Bouwstenen voor een inclusief coalitieakkoord 19 april 2018 Stichting Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid Goedenavond, Mijn naam is Emmy den Heijer voorzitter van de Stichting Gorinchems Platform

Nadere informatie

Werk- en Participatiestage Gemeente Hilversum Aanbestedende Dienst: Gemeente Hilversum Referentie:

Werk- en Participatiestage Gemeente Hilversum Aanbestedende Dienst: Gemeente Hilversum Referentie: Nota van Inlichtingen Werk- en Participatiestage Gemeente Hilversum Aanbesteding Werk- en Participatiestage Gemeente Hilversum Aanbestedende Dienst: Gemeente Hilversum Referentie: 394938 Omschrijving:

Nadere informatie

Betreffende beantwoording schriftelijke vragen van de heer Maxim van Luttikhuizen (SP) inzake Deregulering in het fysieke domein.

Betreffende beantwoording schriftelijke vragen van de heer Maxim van Luttikhuizen (SP) inzake Deregulering in het fysieke domein. Corsanummer: 1400276623 Op 16 oktober 2014 zijn bij de raadsgriffie vragen binnen gekomen van de heer Maxim van Luttikhuizen van de fractie SP gericht aan de voorzitter van de Raad op grond van ex artikel

Nadere informatie

OPLEGNOTITIE ECONOMISCHE AGENDA DE BEVELANDEN

OPLEGNOTITIE ECONOMISCHE AGENDA DE BEVELANDEN OPLEGNOTITIE ECONOMISCHE AGENDA DE BEVELANDEN Aan : Kerngroep De Bevelanden Van : Werkgroep Werken Datum : 11-10-2016 Onderwerp : Economische agenda De Bevelanden In het najaar van 2014 heeft het Bestuurlijk

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 13 maart 2012

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 13 maart 2012 Raadsinformatiebrief B&W vergadering 13 maart 2012 Steller : W. van den Hatert Telefoonnummer: 0343-565817 E-mailadres : willem.van.den.hatert@heuvelrug.nl Onderwerp : Beleidsvoorbereiding decentralisatie

Nadere informatie

Stand van zaken uitbreiding Wmo

Stand van zaken uitbreiding Wmo 1. Inleiding De Wmo 2015 is vastgesteld, de budgetten voor de nieuwe taken zijn bekend en we krijgen steeds actuelere gegevens over inwoners die gebruik maken van de taken die naar de gemeente over komen.

Nadere informatie

BIJLAGE voortgangsrapportage mei 2007 Rapportage en planning activiteiten Den Haag Onder Dak. maart Bijgesteld op 4 mei 2007.

BIJLAGE voortgangsrapportage mei 2007 Rapportage en planning activiteiten Den Haag Onder Dak. maart Bijgesteld op 4 mei 2007. RIS146638a_13-JUN- BIJLAGE voortgangsrapportage mei Rapportage en planning activiteiten Den Haag Onder Dak. maart. Bijgesteld op 4 mei. Inleiding. Op 27 juni 2006 is het Haagse Plan van Aanpak MO/OGGZ,

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Sociale Zaken

Voortgangsrapportage Sociale Zaken Voortgangsrapportage Sociale Zaken 2e e half 2013 gemeente Landsmeer [Geef tekst op] [Geef tekst op] [Geef tekst op] Afdeling Zorg en Welzijn April 2014 1. Inleiding Voor u ligt de voortgangsrapportage

Nadere informatie

Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland

Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland Maandag 28 juli 2014 Nieuwsbrief nummer 3 Colleges Den Helder, Schagen en Hollands Kroon wijzigen samenwerking Sociaal Domein De colleges van Den Helder,

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend

Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Schoolverlaters Voortgezet Speciaal Onderwijs en Praktijkonderwijs (VSO/PrO) 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang

Nadere informatie

Follow up onderzoek naar minimabeleid

Follow up onderzoek naar minimabeleid Follow up onderzoek naar minimabeleid 1. Inleiding Op 20 mei 2009 is het rapport Onderzoek Minimabeleid Rekenkamercommissie Waterland verschenen. Dit rapport is in de raad van 27 oktober 2009 voor kennisgeving

Nadere informatie

Behandelend ambtenaar F. Tinselboer, 0595-750304 gemeente@winsum.nl (t.a.v. F. Tinselboer)

Behandelend ambtenaar F. Tinselboer, 0595-750304 gemeente@winsum.nl (t.a.v. F. Tinselboer) Vergadering : 16 mei 2006 Agendanummer: 7 Status: hamerstuk Behandelend ambtenaar F. Tinselboer, 0595-750304 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. F. Tinselboer) Aan de gemeenteraad, Onderwerp: Aanvullend

Nadere informatie

Participatiewet. 9 september 2014. raadscommissie EM - 1 -

Participatiewet. 9 september 2014. raadscommissie EM - 1 - Participatiewet raadscommissie EM 9 september 2014-1 - Inhoud achtergrond wijzigingen sociale zekerheid hoofdlijnen Participatiewet 1 januari 2015 financiering Rijk wetswijzigingen WWB 1 januari 2015 voorbereidingen

Nadere informatie

ADVIES OV-CHIPKAART. Den Haag, december 2009. Voorall Van Diemenstraat 196 2518 VH Den Haag 070 365 52 88 info@voorall.nl www.voorall.

ADVIES OV-CHIPKAART. Den Haag, december 2009. Voorall Van Diemenstraat 196 2518 VH Den Haag 070 365 52 88 info@voorall.nl www.voorall. ADVIES OV-CHIPKAART Den Haag, december 2009 Voorall Van Diemenstraat 196 2518 VH Den Haag 070 365 52 88 info@voorall.nl www.voorall.nl Inleiding Overal in Nederland is sprake van invoering van de OV-chipkaart.

Nadere informatie

Afdeling Sociaal Beleid Participatie en Onderwijs. Aan de leden van de gemeenteraad. Onderwerp: Afronding project economische crisis

Afdeling Sociaal Beleid Participatie en Onderwijs. Aan de leden van de gemeenteraad. Onderwerp: Afronding project economische crisis Aan de leden van de gemeenteraad ambtenaar : Hr. Jan Willem Steeman uw brief d.d. : doorkiesnr : 0180 451 362 uw kenmerk : fax : ons kenmerk : RU11/00946/SPO/jws email : J.W.Steeman@ridderkerk.nl bijlage(n)

Nadere informatie

Rapportage Verenigingsondersteuner

Rapportage Verenigingsondersteuner 2016 Rapportage Verenigingsondersteuner GSC ESDO & HSV Escamp RAPPORTAGE 2016 STICHTING NSA NIJVERHEIDSWEG 23D, 3762 EP SOEST T: 088 24 68 100 1 Inhoudsopgave Pagina: 1. Fase 1: Inventarisatiefase 4 2.

Nadere informatie

Subsidieaanvraag en jaarplan 2018 SamenDoen Buurtsportcoaches en Gezond in Leerdam

Subsidieaanvraag en jaarplan 2018 SamenDoen Buurtsportcoaches en Gezond in Leerdam Subsidieaanvraag en jaarplan 2018 SamenDoen Buurtsportcoaches en Gezond in Leerdam Cynthia van de Water, buurtsportcoach en Saskia Smeenk, directeur Leerdam, 19 oktober 2017 1 1 Inleiding Via deze weg

Nadere informatie

Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten

Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten 1. Inleiding Deze informatiekaart geeft informatie over de betekenis van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (verder: het Verdrag)

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 25 september 2014 Agendanummer : 12 Datum : 26 augustus 2014

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 25 september 2014 Agendanummer : 12 Datum : 26 augustus 2014 Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 25 september 2014 Agendanummer : 12 Datum : 26 augustus 2014 Onderwerp Beleidsplannen Sociaal Domein inclusief zeven verordeningen Aan de leden van de raad, Voorgesteld

Nadere informatie

Doesburg, 30 maart Geacht college,

Doesburg, 30 maart Geacht college, Aan: het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Doesburg Onderwerp: BSMR-advies nr. 2016-003 inzake Beleid chronisch zieken en gehandicapten gemeente Doesburg Doesburg, 30 maart 2016 Geacht

Nadere informatie

8 februari Begrotingswijziging

8 februari Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 8 februari 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 32 463 Besluit tot wijziging van het Besluit staatsexamens vwo-havo-mavo 2000 en het Eindexamenbesluit v.w.o.-h.a.v.o.-m.a.v.o.-v.b.o. in verband

Nadere informatie

Strategische visie monitoring en verantwoording sociaal domein

Strategische visie monitoring en verantwoording sociaal domein Strategische visie monitoring en verantwoording sociaal domein Gemeente Wassenaar februari 2016 Pagina 2/9 2 Pagina 3/9 1 Inleiding Kader en achtergrond Kenmerkend voor het transformatieproces in het sociaal

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Subsidie aan leerwerkbedrijven Kennemerland BV (Perspectief) Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Fred Vonk, Telefoon 5115096 E-mail: fvonk@haarlem.nl STZ/JOS Reg.nr. 2012/264202

Nadere informatie

2 de bijeenkomst Contactraad SRM. 19 maart 2018

2 de bijeenkomst Contactraad SRM. 19 maart 2018 2 de bijeenkomst Contactraad SRM 19 maart 2018 AGENDA 1. Opening & toelichting oproep politiek en inspreekbeurt bij Beeldvormende Avond 2. Verslag vorige Contactraad 26 februari jl. 3. Terugblik op BVA

Nadere informatie

Subsidieregeling Vrijwillige inzet Gemeente Deurne 2017

Subsidieregeling Vrijwillige inzet Gemeente Deurne 2017 Subsidieregeling Vrijwillige inzet Gemeente Deurne 2017 U bent een vrijwilligersorganisatie en organiseert activiteiten in Deurne. Misschien komt u in aanmerking voor een subsidie. Wanneer komt u in aanmerking

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Wmo 2013

Uitvoeringsprogramma Wmo 2013 November 201 Fout! Verwijzingsbron niet gevonden. Fout! Verwijzingsbron niet gevonden. Mens & Maatschappij, Volwassenen & senioren en Sociale Zekerheid Uitvoeringsprogramma Wmo 2013 Mens & Maatschappij,

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 8 november 2011 Agendapunt: 7

Registratienummer: GF Datum: 8 november 2011 Agendapunt: 7 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF11.20099 Datum: 8 november 2011 Agendapunt: 7 Portefeuillehouder: De heer S. Siebenga Behandelend ambtenaar: Mevrouw A. van der Roest Onderwerp: Beleidsmatige heroverweging

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo. Onderdeel. Maatschappelijke Stage

Plan van Aanpak. Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo. Onderdeel. Maatschappelijke Stage Plan van Aanpak Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo Onderdeel Maatschappelijke Stage 2012 Concept 0.2 Inhoud Deel I Kaders 1. Inleiding 2. Doelgroep 3. Doelstelling 4. Kerntaken 4.1 Makelen en verbinden

Nadere informatie

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 1 Inhoudsopgave Pagina 1. Voorwoord 3 2. Missie, visie en uitgangspunten van de Adviesraad Wmo 2.1 De Verordening adviesraad Wmo 4 2.2 Missie 4 2.3 Visie 4 2.4 Uitgangspunten

Nadere informatie

Evaluatie. Minimabeleid. gemeente De Marne

Evaluatie. Minimabeleid. gemeente De Marne Evaluatie Minimabeleid 2006 gemeente De Marne Inleiding De gemeente De Marne heeft haar minimabeleid in april 2006 geëvalueerd en besloten aanvullend op het reeds bestaande beleid een aantal regelingen

Nadere informatie

EVALUATIE REGELING MAALTIJDEN EN ONTMOETING 2009

EVALUATIE REGELING MAALTIJDEN EN ONTMOETING 2009 EVALUATIE REGELING MAALTIJDEN EN ONTMOETING 2009 In 2009 heeft de gemeente tot op heden een contract voor levering van maaltijden op basis van eisen van de gemeente gesloten met: Stichting MOOI Respect

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 12 november 2010 Agendapunt: 7

Registratienummer: GF Datum: 12 november 2010 Agendapunt: 7 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF10.20105 Datum: 12 november 2010 Agendapunt: 7 Portefeuillehouder: L. Buwalda Behandelend ambtenaar: Wike Swart Onderwerp: Kostenbeheersing open einde regelingen

Nadere informatie

Notitie: helpende handen bij de sportvereniging.

Notitie: helpende handen bij de sportvereniging. Notitie: helpende handen bij de sportvereniging. AANLEIDING Veel sportverenigingen hebben moeite met de werkzaamheden die het onderhoud en beheer van een accommodatie en een clubhuis met zich meebrengen.

Nadere informatie

Plan van aanpak Zwemvaardigheid. 1. Inleiding

Plan van aanpak Zwemvaardigheid. 1. Inleiding Plan van aanpak Zwemvaardigheid 1. Inleiding De notitie Schoolzwemmen, vaardigheid en veiligheid werd op 28 juni 2001 besproken tijdens een Algemeen Overleg van de Vaste Kamercommissie voor Onderwijs,

Nadere informatie

In het jaar 2017 bestaat de Wmo-adviesraad uit:

In het jaar 2017 bestaat de Wmo-adviesraad uit: JAARVERSLAG Wmo-adviesraad Epe 2017 Postbus 49 8160 Epe www.wmoadviesraadepe.nl info@wmoadviesraadepe.nl In het jaar 2017 bestaat de Wmo-adviesraad uit: Mevrouw C. Van der Valk, voorzitter (tot 1 september)

Nadere informatie

arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo stimuleringsregeling ruim baan voor participatie Meer mensen met een arbeidsbeperking bij hogescholen

arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo stimuleringsregeling ruim baan voor participatie Meer mensen met een arbeidsbeperking bij hogescholen arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo stimuleringsregeling ruim baan voor participatie Meer mensen met een arbeidsbeperking bij hogescholen Zestor is opgericht door sociale partners in het hbo: initiatief

Nadere informatie

Adviesnota Bestuur Datum: 26 oktober 2017

Adviesnota Bestuur Datum: 26 oktober 2017 Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân Adviesnota Bestuur 26 oktober 2017 Adviesnota voor: AB Algemeen Bestuur (AB) Onderwerp: Actualisering zorgverzekering AV Frieso Advies: 1. Inhoud

Nadere informatie

Medezeggenschapsraad. Jaarverslag / 2013

Medezeggenschapsraad. Jaarverslag / 2013 Medezeggenschapsraad Jaarverslag 20 12 / 2013 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Voorwoord... 2 Medezeggenschap Houwingaham... 3 Samenstelling MR... 3 Vergadering MR... 3 Scholing... 3 MR vergaderingen...

Nadere informatie

Besluit(en): 1. Instemmen met het verlengen van de ouderennota 2007-2010 voor de periode 2011-2012. Secretaris Burgemeester Wethouder Jan van der Laag

Besluit(en): 1. Instemmen met het verlengen van de ouderennota 2007-2010 voor de periode 2011-2012. Secretaris Burgemeester Wethouder Jan van der Laag Besluit van burgemeester en wethouders Datum B&W-vergadering 19 oktober 2010 Behandelend ambtenaar Wendy Snijders Afdeling Strategie, Beleid en Projecten Portefeuillehouder Jan Burger Paraaf afdelingshoofd

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d. 10 juni 2014 Raadsnota nummer 0140142 Onderwerp: Vaststellen verordening leerlingenvervoer gemeente Oosterhout 2014

Raadsvergadering d.d. 10 juni 2014 Raadsnota nummer 0140142 Onderwerp: Vaststellen verordening leerlingenvervoer gemeente Oosterhout 2014 Raadsvergadering d.d. 10 juni 2014 Raadsnota nummer 0140142 Onderwerp: Vaststellen verordening leerlingenvervoer gemeente Oosterhout 2014 Vragen van fractie: Naam raadslid: G.P.H. van Alphen 1. Is er bij

Nadere informatie

HOEZO GEHANDICAPT?! NOTA GEHANDICAPTENBELEID 2008-2011. Uitvoeringsprogramma WMO prestatieveld 5 en 6

HOEZO GEHANDICAPT?! NOTA GEHANDICAPTENBELEID 2008-2011. Uitvoeringsprogramma WMO prestatieveld 5 en 6 HOEZO GEHANDICAPT?! NOTA GEHANDICAPTENBELEID 2008-2011 Uitvoeringsprogramma WMO prestatieveld 5 en 6 2 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING...5 2 DE DOELGROEP EN DE PIJLERS VAN ONS BELEID...7 OVER WIE HEBBEN WIJ

Nadere informatie

Transitieavond Maandag 16 april 2012 19.30 uur 22.00 uur. 1.Inleiding 2.Jeugdzorg 3.AWBZ 4.WWNV

Transitieavond Maandag 16 april 2012 19.30 uur 22.00 uur. 1.Inleiding 2.Jeugdzorg 3.AWBZ 4.WWNV Transitieavond Maandag 16 april 2012 19.30 uur 22.00 uur 1.Inleiding 2.Jeugdzorg 3.AWBZ 4.WWNV Kabinet Rutte Gemeenten zijn in staat de eigen kracht en de mogelijkheden van burgers en hun sociale netwerk

Nadere informatie

1. Buurtsportcoach Sport en Zorg, 0.4 fte

1. Buurtsportcoach Sport en Zorg, 0.4 fte 1. Buurtsportcoach Sport en Zorg, 0.4 fte Bevolking Doesburg De gemeente Doesburg heeft 11.437 inwoners. 30-39: 1129 Daarvan is 39% tussen de 40 64 jaar ( 4455) en 21% boven de 65 jaar ( (Bron: CBS 2014).

Nadere informatie

BESLUITNOTA. Sluitende aanpak jongeren naar startkwalificatie en werk. Regio Hoogezand-Sappemeer, Haren en Slochteren

BESLUITNOTA. Sluitende aanpak jongeren naar startkwalificatie en werk. Regio Hoogezand-Sappemeer, Haren en Slochteren BESLUITNOTA Sluitende aanpak jongeren naar startkwalificatie en werk Regio Hoogezand-Sappemeer, Haren en Slochteren Aan : Bestuurlijk overleg: gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Haren en Slochteren provincie

Nadere informatie

Sportief. Hoogeveen. Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015!

Sportief. Hoogeveen. Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015! Sportief Hoogeveen Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015! 1 De Hoogeveense sportfunctionarissen hebben in 2013 het project Sport JIJ ook? opgezet. Sport JIJ ook?

Nadere informatie

Raadsvergadering. Bovendien wijzen wij u er op dat in deze kadernota nog geen rekening is gehouden met de implementatie van de strategische agenda.

Raadsvergadering. Bovendien wijzen wij u er op dat in deze kadernota nog geen rekening is gehouden met de implementatie van de strategische agenda. RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 30 juni 2016 16-049 Onderwerp Kadernota 2017-2020 Aan de raad, Onderwerp Kadernota 2017-2020. Gevraagde beslissing 1. De Kadernota 2017-2020 vast te stellen. Grondslag

Nadere informatie

Handreiking Lokale Inclusie Agenda

Handreiking Lokale Inclusie Agenda Handreiking Deze handreiking helpt gemeenten aan de slag te gaan met het VN-Verdrag Handicap: door het maken van een. Centraal in deze handreiking staat het icoon Iedereen doet mee! Dit icoon staat voor

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1A 2513 AA s-gravenhage

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1A 2513 AA s-gravenhage Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1A 2513 AA s-gravenhage Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

Factsheet AWBZ, 24 februari 2014. AWBZ naar Wmo: langdurige zorg per 1 januari 2015 naar gemeenten

Factsheet AWBZ, 24 februari 2014. AWBZ naar Wmo: langdurige zorg per 1 januari 2015 naar gemeenten Factsheet AWBZ, 24 februari 2014 AWBZ naar Wmo: langdurige zorg per 1 januari 2015 naar gemeenten Het Rijk draagt op 1 januari 2015 een deel van de zorg voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten

Nadere informatie

Bespreeknota. Vraag aan de commissie: Context / achtergrondinformatie: 1. Inleiding. Commissie Samenleving College van B&W Dilemma's dubbele subsidies

Bespreeknota. Vraag aan de commissie: Context / achtergrondinformatie: 1. Inleiding. Commissie Samenleving College van B&W Dilemma's dubbele subsidies Bespreeknota Aan: Commissie Samenleving Van: College van B&W Onderwerp: Dilemma's dubbele subsidies Portefeuillehouder: Laurens Verspuij / Henk Driessen Datum collegebesluit: 11 november 2014 Geheimhouding:

Nadere informatie

Bijlage bij raadsvoorstel

Bijlage bij raadsvoorstel Bijlage bij raadsvoorstel Inleiding De PvdA De Marne heeft via een initiatiefvoorstel in de raadsvergadering van 22 november 2005 het college gevraagd aanvullend minimabeleid te formuleren. Dit voorstel

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Agendanummer 10-112 Registratienummer raad 597161 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 595230 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de

Nadere informatie

Notitie categoriale bijzondere bijstand voor chronisch zieken, gehandicapten

Notitie categoriale bijzondere bijstand voor chronisch zieken, gehandicapten Notitie categoriale bijzondere bijstand voor chronisch zieken, gehandicapten 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Categoriale bijzondere bijstand 3. Doelgroep 4. Meerkosten chronisch zieken en gehandicapten

Nadere informatie

OPENBAAR Adviseur: H.C. Duyvendak (WSO, tst. 827) Portefeuillehoude(s)r: A.J.M. de Ridder en E. van Oortmerssen-Schutte 10.10589 OPINIËRENDE NOTA

OPENBAAR Adviseur: H.C. Duyvendak (WSO, tst. 827) Portefeuillehoude(s)r: A.J.M. de Ridder en E. van Oortmerssen-Schutte 10.10589 OPINIËRENDE NOTA OPENBAAR Adviseur: H.C. Duyvendak (WSO, tst. 827) Portefeuillehoude(s)r: A.J.M. de Ridder en E. van Oortmerssen-Schutte 10.10589 1 OPINIËRENDE NOTA POLITIEKE RONDE d.d. 14 oktober 2010 Raadsvergadering

Nadere informatie

Commissie-format. Financiële aspecten en dekking: n.v.t. Met dit verzoek mee te zenden stukken: Klanttevredenheidsonderzoek Werk, Inkomen en Zorg

Commissie-format. Financiële aspecten en dekking: n.v.t. Met dit verzoek mee te zenden stukken: Klanttevredenheidsonderzoek Werk, Inkomen en Zorg Commissie-format Verzoek College van B en W voor Commissiebehandeling. Vastgesteld in B en W vergadering van : 5 december 2006. Onderwerp: Klanttevredenheidsonderzoek werk, inkomen en zorg Inhoud: Aanleiding:

Nadere informatie

De Onderwijsspecialisten Dienstverlening. De participatiewet. Ed Staal en Richard Brenkman

De Onderwijsspecialisten Dienstverlening. De participatiewet. Ed Staal en Richard Brenkman De participatiewet Ed Staal en Richard Brenkman Doel van participatiewet Het doel van de wet is om meer mensen, ook mensen met een arbeidsbeperking, via betaald werk aan de slag te krijgen. De gemeente

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN. Voorstel voor burgemeester en wethouders. Onderwerp: Ondersteuningspakket vrijwilligerswerk buurthuizen

GEMEENTE HOOGEVEEN. Voorstel voor burgemeester en wethouders. Onderwerp: Ondersteuningspakket vrijwilligerswerk buurthuizen Onderwerp: Ondersteuningspakket vrijwilligerswerk buurthuizen Voorgesteld besluit: 1. Het ondersteuningspakket vrijwilligerswerk buurthuizen instellen vanaf 2010 Genomen besluit (met datum): Parafen met

Nadere informatie

Signaal. Signaal. Mensen met een beperking in Den Haag

Signaal. Signaal. Mensen met een beperking in Den Haag Signaal Signaal Uitgave Auteurs Informatie Onderzoek en Marlies Diepeveen Marlies Diepeveen Integrale Vraagstukken 070-3535386 Nr 9, Jaargang 2007 m.diepeveen@ocw.denhaag.nl Oplage Redactieadres Internet

Nadere informatie

Onbeperkt meedoen! Voortgangsrapportage samenvatting in begrijpelijke taal. Luisteren naar mensen met een beperking

Onbeperkt meedoen! Voortgangsrapportage samenvatting in begrijpelijke taal. Luisteren naar mensen met een beperking samenvatting in begrijpelijke taal Voortgangsrapportage 2019 Onbeperkt meedoen! In Nederland hebben ruim 2 miljoen mensen een beperking. Ze zijn slechtziend, blind of doof, hebben een lichamelijke beperking,

Nadere informatie

Thema Te beantwoorden vragen (niet uitputtend) Wie verantwoordelijk Tijd gereed

Thema Te beantwoorden vragen (niet uitputtend) Wie verantwoordelijk Tijd gereed Proceskalender 2014 van De januari 2014 A-lijst : onderwerpen Thema Te beantwoorden vragen (niet uitputtend) Wie verantwoordelijk Tijd gereed 1. WERKBEDRIJF Taak en minimale functies Werkbedrijf Wat is

Nadere informatie