Educatie Programma 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Educatie Programma 2016"

Transcriptie

1 Educatie Programma 2016 Schrijf nu in voor het interster educatie programma Kennis, zowel vastgelegd als in hoofden van mensen leidt tot een gedragsverandering van mensen. Kennisdeling is kennisuitwisseling. En dat is precies waar Interster een rol in wil spelen. Door middel van kennisdeling kunnen wij ervoor zorgen dat de kwaliteit van werken op de CSA verhoogd wordt. Verhoging van kwaliteit bereik je door goed opgeleid en gemotiveerd personeel. Goede scholing is een basisvoorwaarde voor het uitoefenen van je beroep. Goed opgeleide mensen brengen goede ideeën voort die zich ontwikkelen in innovatieve oplossingen, die kunnen leiden naar een betere werkomgeving.

2 Interster educatie programma Na de basiseducatie is het belangrijk een verdieping binnen het vakgebied te maken. Hiervoor is het zinvol om met medecursisten van gedachten te wisselen en door middel van diverse werkvormen extra kennis te vernemen en bij te blijven met de snelle ontwikkelingen om ons heen. U bent de specialist op uw vakgebied, u kunt een actievere rol spelen binnen uw afdeling om te komen tot een efficiëntere werkwijze. De basis voor onze educatiedagen is: Reinigen, desinfecteren en steriliseren. Hoe gaan wij dit aan u voorstellen? In deze brochure vindt u een aanbod van diverse educatiedagen, maak uw keuze en geef uzelf of uw afdeling op voor een of meerdere dagen. Het ontwikkelen en geven van hoogwaardige educatie is gecertificeerd binnen onze ISO9001 certificering. De educatiedagen zijn gecertificeerd door de SVN voor MSMH medewerkers. Deelname regels vindt u op de achterzijde van deze brochure.

3 Do. 10 maart 2016 Interster International B.V RC Wormerveer MSMH Reinigen, desinfecteren en steriliseren. Veilige werkomgeving Iedere patiënt die opgenomen of behandeld wordt in een ziekenhuis loopt kans op het krijgen van een ziekenhuisinfectie. Preventie van infectie is daarom een belangrijk aspect van de gegeven lessen. Om wat meer te weten over hygiëne behandelen we deze eerste dag de hygiëne op de CSA maar ook de persoonlijke (hand)hygiëne. Mw. Margriet Tensen Deskundige infectiepreventie Tensen&Nolte infectiepreventie Accountmanager Interster International Infectieziekten zijn ziekten die veroorzaakt worden door micro-organismen (bacteriën, virus, schimmel), die zich in de weefsels van de gastheer vermenigvuldigen en schade veroorzaken. Vandaar dat er dieper ingegaan wordt op de besmettingscyclus en de rol die de omgang met steriele medische hulpmiddelen hierbij inneemt. De diverse inpakmethodes die worden gehanteerd worden gedemonstreerd door een van onze ervaren accountmanagers. Na afloop heeft de deelnemer inzicht in de manier waarop de werkomgeving, d.m.v. goede hygiëneregels en andere verplichte regels voor ieder, een veilige werkomgeving kan zijn.

4 Do. 14 april 2016 Interster International B.V RC Wormerveer MSMH Jan Hazelhof Deskundige Steriele Medische Hulpmiddelen Reinigen, desinfecteren en steriliseren. Reiniging terug naar de basis De kerntaak van de centrale sterilisatie is het op zo danige wijze reinigen, controleren, onderhouden, steriliseren en leveren van steriele medische hulp middelen dat de gebruiker deze steriele medische hulpmiddelen risicoloos kan gebruiken. Het proces rondom deze kerntaak moet voldoen aan de huidige regelgeving die van toepassing is. In deze module worden alle aspecten van het reinigen aan de orde gesteld van aanlevering tot het ontladen van de reiniging en desinfectie machine. In deze module krijgt de MSMH een helder beeld over de werkzaamheden op de centrale sterilisatie afdeling. Logistiek binnen de CSA, stapsgewijs optimaliseren Melchior Oldenburger Hoofd CSA/DSMH Martini zkhs Groningen Doelstelling van deze module is het inzichtelijk maken van de logistieke stroom waarmee de MSMH te maken krijgt. De volgende vragen kun je daarbij stellen: Wat zijn de (oorzaken van) de knelpunten? Hoe ziet de gewenste situatie van de logistieke stroom binnen de CSA eruit? Alles wat belangrijk is om het totaalproces zo optimaal te laten verlopen wordt behandeld, ook waar de MSMH tegenaan loopt en wat zij er zelf aan kunnen doen. Doelstelling van de module is dat men aan het eind een inzicht heeft in: Logistiek op de CSA, de gewenste situatie, maar ook inzicht in de logistiek van medische hulpmiddelen binnen het ziekenhuis. (Denk aan transport vuil instrumentarium).

5 Do. 19 mei 2016 Interster International B.V RC Wormerveer MSMH Harry Oussoren Deskundige Steriele Medische Hulpmiddelen Jan Huys Heartconsultancy Reinigen, desinfecteren en steriliseren. Vooruitgang op de CSA Eerst nemen wij een duik in de geschiedenis van de CSA. De CSA heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. De operaties worden uitgebreider en ook andere afdelingen moesten sterieler werken, wat leidde tot een nieuwe beroepsgroep binnen het ziekenhuis; de sterilisatieassistent. En het was duidelijk dat het steriliseren van medische hulpmiddelen een gespecialiseerd vak was geworden. In dit kader is het ook belangrijk te weten hoe de ontwikkelingen op het gebied van de endoscopen gegaan zijn en wie daarbij betrokken zijn geweest. Deze module geeft u inzicht in het desinfec teren en steriliseren van de flexibele endoscopen en is dus in het bijzonder interessant voor de MSMH medewerkers die zich hiermee bezighouden. Stoomcursus Stoomsterilisatie Voor het steriliseren van medische hulp mid delen blijft stoomsterilisatie verreweg de meest gebruikte methode. Aan de hand van enkele proeven gaan we terug naar de basis, hoe zat het ook alweer met stoom? Waarom is stoom zo geschikt voor sterilisatie? Hoe zit dat nu met een autoclaaf? Waar moet een stoomsterilisatie proces aan voldoen? En vooral ook het valideerproces? Deze module geeft u inzicht in de wondere wereld van stoomsterilisatie. U krijgt op een duidelijke manier uitgelegd waarom stoomsterilisatie verreweg de meest gebruikte methode is op het gebied van steriliseren.

6 Vr. 20 mei 2016 Faculteit Diergeneeskunde Yalelaan 1, 3584 CL Utrecht MSMH, OK-medewerkers Specialisten Faculteit Diergeneeskunde Veterinaire geneeskunde versus humane geneeskunde Op veler verzoek wordt deze studiedag wederom in ons educatieprogramma opgenomen. De kennismaking met de veterinaire geneeskunde is dermate interessant en ook goed te vergelijken met de humane geneeskunde. De procedures op de CSA en in de OK komen in grote lijnen overeen. Wij bezoeken ook de CSA en als er geopereerd wordt dan mogen wij daar een kijkje nemen. De specialisten van Faculteit Diergeneeskunde geven u een rondleiding. frank Rekers Coach, trainer. Het tweede deel van de dag wordt verzorgd door dhr. Frank Rekers van 4Human Groep. De groep wordt meegenomen in het thema: De essentie van gastvrijheid. Dit thema wordt in korte tijd op een inspirerende wijze aangereikt. Waarbij wordt ingespeeld op maatschappelijke trends, veranderende tijden en het wij-gevoel. Begrippen als gastvrijheid, waarden, (zelf) leiderschap en samenwerking worden bij dit thema belicht. Na afloop van deze dag heeft u inzicht in de verschillen en overeenkomsten tussen veterinaire geneeskunde en humane geneeskunde en bent u zich bewust geworden van de essentie van gastvrijheid binnen het ziekenhuis maar ook binnen uw eigen werkomgeving.

7 Do. 16 juni 2016 Interster International B.V RC Wormerveer Reinigen, desinfecteren en steriliseren. Inzicht in de wetenschap van micro-organismen MSMH Paul Bergervoet Deskundige infectiepreventie Tensen&Nolte infectiepreventie Bij deze laatste lesdag gaat het voornamelijk over microbiologie en resistenties. De risico s voor de medewerkers en de patiënten en wat is het gevolg van een Recall. Ook gaat een accountmanager van Interster laten zien hoe belangrijk het is om je apparatuur te testen en toont de mogelijkheden van de sealmachine. Accountmanager Interster International Na afloop heeft de deelnemer inzicht in de wijze waarop risico s voor medewerker en patiënt vermeden kunnen worden.

8 De spelregels: U kunt zich opgeven door het deelnameformulier te downloaden van onze website of stuur een bericht naar educatie@interster.nl waarna wij u een deelname formulier toesturen. De ingevulde formulieren graag sturen naar educatie@interster.nl en indien nodig ondertekend door uw leidinggevende. De kosten voor elke educatiedag bedragen 200,- (incl. Btw) per dag per deelnemer. Hiervoor krijgt u een volledige dag les door een gekwalificeerde docent, een lespakket, certificaat, lunch en accredicatiepunten. Onze educatiedagen worden gehouden bij Interster International,, 1521 RC Wormerveer. Vrijdag 20 mei 2016 wijken wij uit naar: Faculteit Diergeneeskunde Yalelaan 1, 3584 CL Utrecht Voor informatie kunt u zich wenden tot Lia Soetendal, of educatie@interster.nl Interster international BV 1521 RC Wormerveer, The Netherlands T: +31 (0) F: +31 (0) info@interster.nl

Educatie Programma 2019

Educatie Programma 2019 Educatie Programma 2019 Schrijf je nu in voor het interster EducatiE programma Binnen het educatieprogramma biedt interster een veelzijdigheid van lesmodules. Ervaring leert dat er vanuit het werkveld

Nadere informatie

PMT Academie. Cursusjaar 2018

PMT Academie. Cursusjaar 2018 Academie 2018 DISCLAIMER: Deze brochure is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Voor onjuistheden en onvolledigheden met betrekking tot de inhoud kan PMT Partners Medische Techniek B.V.

Nadere informatie

Programma cursussen. Programma: Reiniging en desinfectie Sterilisatie Reiniging en desinfectie van hol instrumentarium Endoscopie

Programma cursussen. Programma: Reiniging en desinfectie Sterilisatie Reiniging en desinfectie van hol instrumentarium Endoscopie Programma cursussen 2015 Programma: Reiniging en desinfectie Sterilisatie Reiniging en desinfectie van hol instrumentarium Endoscopie Introductie Hiermee bieden wij u het cursusprogramma voor 2015 aan.

Nadere informatie

: 90 minuten. : 50 meerkeuzevragen

: 90 minuten. : 50 meerkeuzevragen Cohort: vanaf 08 B-K en B-K NAAM EXAMEN : Theorie-examen B-K Reinigen, desinfecteren en steriliseren reusable medische hulpmiddelen B-K Reusable en disposable (steriele) medische hulpmiddelen beheren en

Nadere informatie

SVN verleent accreditatie aan training Olympus. Goede training verlaagt risico op besmetting via flexibele endoscoop

SVN verleent accreditatie aan training Olympus. Goede training verlaagt risico op besmetting via flexibele endoscoop PERSBERICHT SVN verleent accreditatie aan training Olympus Goede training verlaagt risico op besmetting via flexibele endoscoop Zoeterwoude, juli 2013 De reiniging en desinfectie van flexibele endoscopen

Nadere informatie

Programma bijscholing

Programma bijscholing Programma bijscholing 2014 Programma: Reiniging en desinfectie Sterilisatie Reiniging en desinfectie van hol instrumentarium Endoscopie Introductie Hiermee bieden wij u het bijscholingsprogramma voor 2014

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Inleiding 6

Inhoud. Voorwoord 5. Inleiding 6 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Hygiëne 9 1.1 Taken van de operatieassistent 9 1.2 Infectie door pathogene micro-organismen 9 1.3 Reinigen, desinfecteren en steriliseren 11 1.4 Praktijkindeling voor optimale

Nadere informatie

Informatiebrochure Opleiding Reiniging en Desinfectie Flexibele Endoscopen

Informatiebrochure Opleiding Reiniging en Desinfectie Flexibele Endoscopen Informatiebrochure Opleiding Reiniging en Desinfectie Flexibele Endoscopen Wenckebach Instituut, Groningen en St. Antonius Academie, Nieuwegein-Utrecht Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd,

Nadere informatie

Normen en Opleiding Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen (MSMH)

Normen en Opleiding Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen (MSMH) Normen en Opleiding Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen (MSMH) Kees van der Meulen Even voorstellen Kees van der Meulen 5 jaar MSMH (csa medewerker) in diverse ziekenhuizen 12 jaar teamleidinggevende

Nadere informatie

Verantwoordingsdocument

Verantwoordingsdocument Verantwoordingsdocument Kwalificerend DOSSIER : Medewerkers Steriele Medische Hulpmiddelen DOSSIERCREBO : 23034 KWALIFICATIE : Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen KWALIFICATIECREBO : 25053 NIVEAU

Nadere informatie

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Ieder jaar komen veel mensen in het ziekenhuis voor een operatie of een onderzoek. Artsen en verpleegkundigen

Nadere informatie

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Ieder jaar komen veel mensen in het ziekenhuis voor een operatie of een onderzoek. Artsen en verpleegkundigen

Nadere informatie

Medewerker steriele medische hulpmiddelen, (MSMH)

Medewerker steriele medische hulpmiddelen, (MSMH) Medewerker steriele medische hulpmiddelen, (MSMH) De functie van medewerker steriele medische hulpmiddelen (MSMH) De MSMH is een ondersteunende medewerker binnen het ziekenhuis voor alle activiteiten op

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium voor sterilisatie

Ziekenhuizen. Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium voor sterilisatie Ziekenhuizen Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium voor sterilisatie Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: september 2007 Revisie: september 2012 Aan de samenstelling van deze richtlijn

Nadere informatie

Examenplan MSMH. Opleiding Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen. Versie cohort 2012-2013

Examenplan MSMH. Opleiding Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen. Versie cohort 2012-2013 Opleiding Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Examenplan MSMH Ten behoeve van de examencommissies van: ROC Leiden, Summa college en Deltion college Zwolle Vastgesteld door de stuurgroep MSMH op 25

Nadere informatie

Wat doet een DSMH? Is de Deskundige Steriele Medische Hulpmidelen lastig

Wat doet een DSMH? Is de Deskundige Steriele Medische Hulpmidelen lastig Is de Deskundige Steriele Medische Hulpmidelen lastig Of Handig??? H.W. Oussoren, DSMH AMC Amsterdam CV 1969 Geboren 1972 Oprichting csc 1974 1e gediplomeerde csa medewerker in NL 1977 Oprichting LVO 1983

Nadere informatie

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? 120282_Brochure_medewerker.indd 1. Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? 120282_Brochure_medewerker.indd 1. Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? 120282_Brochure_medewerker.indd 1 Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen 16-07-12 10:55 Ieder jaar komen veel mensen in het ziekenhuis voor

Nadere informatie

Het voorkomen van verspreiding van micro-organismen. donderdag 12 november 2015

Het voorkomen van verspreiding van micro-organismen. donderdag 12 november 2015 Het voorkomen van verspreiding van micro-organismen Leervragen Hoe vindt besmetting plaats en wat zijn de risico s? Hoe kan een besmettingscyclus doorbroken worden? Persoonlijke hygiëne Handhygiëne Persoonlijke

Nadere informatie

Benchmark. Efficiëntie op de CSA. Jeroen de Geus (SVN) Marjolijn Kroon (AT Osborne) 5 oktober 2012. Deel 2: conclusies en aanbevelingen

Benchmark. Efficiëntie op de CSA. Jeroen de Geus (SVN) Marjolijn Kroon (AT Osborne) 5 oktober 2012. Deel 2: conclusies en aanbevelingen Benchmark Efficiëntie op de CSA Deel : conclusies en aanbevelingen Jeroen de Geus (SVN) Marjolijn Kroon (AT Osborne) 5 oktober Foto: UMC Utrecht Voorwoord Voor u ligt deel : conclusies en aanbevelingen

Nadere informatie

Flowcontrole. 6 e SFERD symposium. Breukelen, 17 september Ing. Jan Jacob Patijn. q u a l i t y i n v a l i d a t i o n

Flowcontrole. 6 e SFERD symposium. Breukelen, 17 september Ing. Jan Jacob Patijn. q u a l i t y i n v a l i d a t i o n Flowcontrole 6 e SFERD symposium Breukelen, Ing. Jan Jacob Patijn Stichting Trainingen Infectie Preventie Disclosure slide q u a l i t y i n v a l i d a t i o n (potentiële) belangenverstrengeling Voor

Nadere informatie

Sterilisatieproces (Uitgebreide versie 1.05)

Sterilisatieproces (Uitgebreide versie 1.05) Sterilisatieproces (Uitgebreide versie 1.05) Wormerveer, juni 2010 Medipharchem Nederland B.V. Witte Vlinderweg 68 1521 PS Wormerveer Tel. 075-6212363 Fax. 075-6219504 E-mail info@medipharchem.nl www.medipharchem.com

Nadere informatie

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Ieder jaar komen veel mensen in het ziekenhuis voor een operatie of een onderzoek. Artsen en verpleegkundigen

Nadere informatie

Karina Nolte - deskundige infectiepreventie-

Karina Nolte - deskundige infectiepreventie- Karina Nolte - deskundige infectiepreventie- PLANNING Introductie Wat is infectiepreventie en waarom zinvol? Basishygiëne Desinfectie Take home & wat kan je daar nu concreet mee doen? Infectiepreventie

Nadere informatie

Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen. Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist?

Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen. Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? 20150643_Aanpassingen steriele hulpm flyer.indd 1 Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen 25-06-15 17:22 Ieder jaar komen veel mensen in

Nadere informatie

studenteninformatie Onthaalbrochure CSA GezondheidsZorg met een Ziel

studenteninformatie Onthaalbrochure CSA GezondheidsZorg met een Ziel i studenteninformatie CSA Onthaalbrochure GezondheidsZorg met een Ziel Beste student Welkom op onze afdeling. Met deze brochure willen we je wegwijs maken. Het is een handleiding over het reilen en zeilen

Nadere informatie

Centrale Sterilisatie Afdeling. Verleden Heden - Toekomst

Centrale Sterilisatie Afdeling. Verleden Heden - Toekomst Centrale Sterilisatie Afdeling Verleden Heden - Toekomst ZONDER VERLEDEN, GEEN TOEKOMST! Renald van der Werf, Sterilization Technologist, ASP, Johnson & Johnson Medical BV. Centrale Sterilisatie Afdeling

Nadere informatie

Implementatie van reinigings- en desinfectieprotocollen binnen UZ Gent

Implementatie van reinigings- en desinfectieprotocollen binnen UZ Gent Implementatie van reinigings- en desinfectieprotocollen binnen UZ Gent Pascal De Waegemaeker, MSc Team Infectiepreventie, UZ Gent 20 maart 2017 1 2 2 reinigen desinfecteren 3 3 Wanneer reinigen, desinfecteren

Nadere informatie

Jaargang 15 / nr. 1 / uitgave van Interster International. De lat voor. kwaliteit. omhoog

Jaargang 15 / nr. 1 / uitgave van Interster International. De lat voor. kwaliteit. omhoog Steril een Jaargang 15 / nr. 1 / 2018 uitgave van Interster International De lat voor kwaliteit omhoog Uw partner voor CSA, Endoscopie en Investment Solutions voorwoord: De lat voor kwaliteit omhoog Roald

Nadere informatie

21 mei 2015 ir. W.D. Wormgoor Algemeen klinisch fysicus i.o. Introductie operatierobot in Ziekenhuisgroep Twente (Almelo)

21 mei 2015 ir. W.D. Wormgoor Algemeen klinisch fysicus i.o. Introductie operatierobot in Ziekenhuisgroep Twente (Almelo) 21 mei 2015 ir. W.D. Wormgoor Algemeen klinisch fysicus i.o. Introductie operatierobot in Ziekenhuisgroep Twente (Almelo) Inhoud Inleiding operatierobot De controverse Lessen uit het verleden Quality of

Nadere informatie

Oog in oog. A 0 en Walter Mertens ZNA. Cis Theeuwes GZA

Oog in oog. A 0 en Walter Mertens ZNA. Cis Theeuwes GZA Oog in oog Cis Theeuwes GZA Walter Mertens ZNA A 0 en 10-6 Reiniging, desinfectie en sterilisatie van oogheelkundige instrumenten Inleiding : Welke normen van toepassing : Aanbevelingen voor sterilisatie

Nadere informatie

Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium

Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium Ziekenhuizen Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis

Nadere informatie

Werkgroep Infectie Preventie en desinfectiebeleid

Werkgroep Infectie Preventie en desinfectiebeleid Werkgroep Infectie Preventie en desinfectiebeleid dr. Arlène van Vliet Secretaris richtlijnontwikkeling Werkgroep Infectie Preventie LUMC, Leiden KNB/WIP minisymposium 14 november 2016 Belangenverklaring

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Strikte isolatie

Ziekenhuizen. Strikte isolatie Ziekenhuizen Strikte isolatie Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: november 2006 Revisie: november 2011 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits de Werkgroep Infectie Preventie

Nadere informatie

1. Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen

1. Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen 1. Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen 1.1 Samenvatting en conclusies In augustus 2009 heeft een nulmeting plaatsgevonden om in kaart te brengen hoe de arbeidsmarkt voor het beroep medewerker steriele

Nadere informatie

sterilisatie van medische hulpmiddelen

sterilisatie van medische hulpmiddelen A.Z. Sint Jan A.V. - apotheek procedure sterilisatie van medische hulpmiddelen nummer : STE-10000 blz 1 van 8 eerste uitgiftedatum : 14.01.2000 datum herziening : 05.07.2006 verantwoordelijke : Wim Renders

Nadere informatie

Blik op het verleden

Blik op het verleden 40 jaar Blik op de toekomst met respect voor het verleden Blik op het verleden Een persoonlijke geschiedenis Philip de Vries Geschiedenis van de CSC en CSA in Nederland Waarover gaat dit? En wanneer? Over

Nadere informatie

Module Infectieziekten

Module Infectieziekten Module Infectieziekten De CO 2 -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000057/NL Colofon Auteur Esther van Schuur Henriëtte

Nadere informatie

Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) oude bouwmaatstaf nieuwe veldnorm! Alex de Block (VCCN)

Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) oude bouwmaatstaf nieuwe veldnorm! Alex de Block (VCCN) Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) van: naar: oude bouwmaatstaf nieuwe veldnorm! Alex de Block (VCCN) Samenwerking in Projectgroep Agenda De Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) Bestaande regelgeving

Nadere informatie

U-Talent Academie. Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit

U-Talent Academie. Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit U-Talent Academie Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit U-Talent Academie Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit Uitdaging in bèta en techniek voor vwo ers Zoek je meer uitdaging

Nadere informatie

Workshop infectiepreventie

Workshop infectiepreventie Workshop infectiepreventie Carolien Oldenkamp Berkelaar, deskundige infectiepreventie bestuurslid, trainer voorzitter a.i. Waar denk je aan bij infectiepreventie? Handhygiëne Bacteriën Schoonmaak Desinfectie

Nadere informatie

Een doorgaande lijn van plus naar klas. Goede praktische ideeën en tips, ik heb veel inspiratie opgedaan.

Een doorgaande lijn van plus naar klas. Goede praktische ideeën en tips, ik heb veel inspiratie opgedaan. STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS Een doorgaande lijn van plus naar klas Goede praktische ideeën en tips, ik heb veel inspiratie opgedaan. De trainer sluit goed aan bij vragen

Nadere informatie

Hygiëne en Infectiepreventie

Hygiëne en Infectiepreventie Hygiëne en Infectiepreventie Wat betekent dit voor jou als doktersassistente? donderdag 12 november 2015 Wat is Infectiepreventie? Wie/wat zijn deskundigen infectiepreventie? Wat is de rol van medewerkers

Nadere informatie

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2 (Teambegeleider) PORTFOLIO OPDRACHT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2.1

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2 (Teambegeleider) PORTFOLIO OPDRACHT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2.1 KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT 2012 IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2 (Teambegeleider) PORTFOLIO OPDRACHT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2.1 Portfolioopdracht 2.1; Zelfanalyse Naam Adres Vereniging Praktijkbegeleider Docent

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Contactisolatie

Ziekenhuizen. Contactisolatie Ziekenhuizen Contactisolatie Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: november 2006 Revisie: november 2011 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits de Werkgroep Infectie Preventie

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Contactisolatie kinderen

Ziekenhuizen. Contactisolatie kinderen Ziekenhuizen Contactisolatie kinderen Werkgroep Infectiepreventie Vastgesteld:april 2004 Revisie: april 2009 Aan de samenstelling van deze richtlijn werd, behalve door leden en medewerkers van de WIP,

Nadere informatie

Recepteren & distribueren

Recepteren & distribueren Zelf een opleiding samenstellen gericht specifieke opleidingsvraagstukken? Kies een slimme combinatie van verschillende modulen. Het resultaat: een uitgekiend leertraject, volledig ingericht op uw wensen.

Nadere informatie

Hoe overdracht vermijden: bijkomende voorzorgsmaatregelen. Opleiding docenten - 8 september 2016 A. Willemse

Hoe overdracht vermijden: bijkomende voorzorgsmaatregelen. Opleiding docenten - 8 september 2016 A. Willemse Hoe overdracht vermijden: bijkomende voorzorgsmaatregelen Opleiding docenten - 8 september 2016 A. Willemse Allemaal beestjes MRSA, VRE, CPE, C. difficile, M. tuberculosis, S. epidermidis, P. acnes, E.

Nadere informatie

PMT PARTNERS MEDISCHE TECHNIEK

PMT PARTNERS MEDISCHE TECHNIEK PMT PARTNERS MEDISCHE TECHNIEK Doelstelling en budget Klant Technisch management Effectiviteit en zekerheid Serviceovereenkomst Onderhoudsplanning Contractbeheer Uitvoering Efficiëntie Kwaliteit service

Nadere informatie

PMT PARTNERS MEDISCHE TECHNIEK

PMT PARTNERS MEDISCHE TECHNIEK Doelstelling en budget Klant Technisch management Effectiviteit en zekerheid Serviceovereenkomst Onderhoudsplanning Contractbeheer Uitvoering Efficiëncy Kwaliteit service PMT Partners Medische Techniek

Nadere informatie

Sterilisatiemedewerker in de mondzorg

Sterilisatiemedewerker in de mondzorg Sterilisatiemedewerker in de mondzorg Deze cursus is ontwikkeld voor tandartsassistenten die zich willen bekwamen in het vakgebied "reinigen, desinfecteren, steriliseren en beheren" van instrumenten en

Nadere informatie

Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013

Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013 Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013 Leergang Procesbegeleiding samenwerking, organisatie en innovatie in de eerste lijn voor nieuwe ROS-adviseurs (code L13-2) Voor

Nadere informatie

Scholing Passend Onderwijs voor de Onderwijsassistent.

Scholing Passend Onderwijs voor de Onderwijsassistent. Scholing Passend Onderwijs voor de Onderwijsassistent. De modulen van de scholing Passend Onderwijs voor de Onderwijsassistent wordt hier nader uitgewerkt. Tevens worden de organisatie en de kosten beschreven.

Nadere informatie

1 tekst afkomstig van het Ctgb

1 tekst afkomstig van het Ctgb Wat zijn de consequenties voor de WIP ten aanzien van harmonisatie van het toetsingskader voor werkzaamheid van desinfectantia in PT01 en PT02? In de onderstaande beleidsnotitie wordt de aanleiding gegeven

Nadere informatie

Trainingen najaar 2016. Zorg & Welzijn. Normen op de juiste manier toepassen. www.nen.nl/trainingenz&w

Trainingen najaar 2016. Zorg & Welzijn. Normen op de juiste manier toepassen. www.nen.nl/trainingenz&w Trainingen najaar 2016 Zorg & Welzijn Normen op de juiste manier toepassen www.nen.nl/trainingenz&w Meer maatwerk met een bedrijfstraining Wist u dat we in 2015 ruim 2000 deelnemers met een bedrijfstraining

Nadere informatie

Toezicht infectiepreventie en infectieziektebestrijding penitentiaire inrichtingen

Toezicht infectiepreventie en infectieziektebestrijding penitentiaire inrichtingen Toezicht infectiepreventie en infectieziektebestrijding penitentiaire inrichtingen 1. Inleiding De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (hierna: de inspectie) ziet toe op de naleving van een groot aantal

Nadere informatie

Bijlage 3: Vragenlijst protocol contactisolatie in het MZH oktober 2013

Bijlage 3: Vragenlijst protocol contactisolatie in het MZH oktober 2013 Bijlage 3: Vragenlijst protocol contactisolatie in het MZH oktober 2013 Beste specialist, arts-assistent, fysiotherapeut, verpleegkundige, helpende, voedingsassistent of afdelingsassistent, Deze vragenlijst

Nadere informatie

MEDEWERKERS INFORMATIE. Infectiepreventiebeleid Maasstad Ziekenhuis

MEDEWERKERS INFORMATIE. Infectiepreventiebeleid Maasstad Ziekenhuis MEDEWERKERS INFORMATIE Infectiepreventiebeleid Maasstad Ziekenhuis Infecties die patiënten oplopen ten gevolge van opname en/of behandeling in een ziekenhuis noemt men ziekenhuisinfecties. Die leiden vaak

Nadere informatie

Reiniging en Desinfectie. HGR 9256 Good practices voor sterilisatie van medische hulpmiddelen

Reiniging en Desinfectie. HGR 9256 Good practices voor sterilisatie van medische hulpmiddelen Reiniging en Desinfectie HGR 9256 Good practices voor sterilisatie van medische hulpmiddelen 1.Inleiding Reiniging en desinfectie: Zeer belangrijke stappen: Waarom? Wat niet goed gereinigd is kan niet

Nadere informatie

Wat past het beste bij jou?

Wat past het beste bij jou? Wat past het beste bij jou? 55 55 Vorige vraag Jouw competenties Empathie Je kunt je goed inleven in anderen. Je toont gevoel, aandacht en begrip voor anderen. Je bent goed in het begeleiden van anderen

Nadere informatie

Cursusaanbod. FlexExpert Non-Profit 11.13

Cursusaanbod. FlexExpert Non-Profit 11.13 Cursusaanbod FlexExpert Non-Profit 11.13 Inhoud Cursusaanbod FlexExpert Non-Profit... 3 Bezwaar en beroep... 3 Algemene wet bestuursrecht voor medewerkers schuldhulpverlening... 3 Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

Infectiepreventie en Vrijwilligers. Kim van den Berg Deskundige Infectiepreventie i.o.

Infectiepreventie en Vrijwilligers. Kim van den Berg Deskundige Infectiepreventie i.o. Infectiepreventie en Vrijwilligers Kim van den Berg Deskundige Infectiepreventie i.o. Inhoud Wat is infectiepreventie Taken deskundige infectiepreventie Isolatie Handhygiëne Handdesinfectie oefenen d.m.v.

Nadere informatie

1 Protocol voor het reinigen, desinfecteren en steriliseren van leeninstrumenten

1 Protocol voor het reinigen, desinfecteren en steriliseren van leeninstrumenten 1 Protocol voor het reinigen, desinfecteren en steriliseren van leeninstrumenten Op leeninstrumentarium is de professionele standaard leeninstrumentarium. Het instrumentarium wordt onsteriel aangeleverd.

Nadere informatie

HELLO! PLANNER VAKCOLLEGE VAKOPLEIDINGEN

HELLO! PLANNER VAKCOLLEGE VAKOPLEIDINGEN HELLO! PLANNER VAKCOLLEGE VAKOPLEIDINGEN # Just say Hello! Planner Vakcollege is een onderdeel van Hello! Planner HELLO! PLANNER VAKCOLLEGE Bewustwording, expertise en vaardigheden vormen de basis voor

Nadere informatie

Doelgroep De opleiding is bestemd voor farmaceutisch medewerkers, werkzaam in de ziekenhuisapotheek of bereidingsapotheek.

Doelgroep De opleiding is bestemd voor farmaceutisch medewerkers, werkzaam in de ziekenhuisapotheek of bereidingsapotheek. Inleiding Een farmaceutisch medewerker houdt zich bezig met het verrichten van diverse farmaceutische handelingen zoals: het bereiden, het opslaan, het distribueren en het transporteren van geneesmiddelen.

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Plusklas! In deze gids zetten we de details van

Nadere informatie

Gecertificeerde Opleidingen

Gecertificeerde Opleidingen Gecertificeerde Opleidingen TOP Class Communicatie Vaardigheden Gordon Communicatie Trainer www.gordoncommunicatie.nl Top Class Communicatie Vaardigheden Persoonlijk en professioneel communiceren In deze

Nadere informatie

Opleiding Thermografie bij Dieren

Opleiding Thermografie bij Dieren International Centre for Equine Thermographic Diagnostics Cursusjaar 2016 / 2017 Opleiding Thermografie bij Dieren ICETD Website : www.icetd.com Email : info@icetd.com Tel. 0031 6 51830315 Wat is thermografisch

Nadere informatie

R8151 & R6151 & R3120-1

R8151 & R6151 & R3120-1 Europese norm(en) voor Reiniging en desinfectie van Medische hulpmiddelen Inhoudsopgave 93/42/CEE Besluit medische hulpmiddelen l 2007/47/EG Besluit medische hulpmiddelen vernieuwd Historie R8151 & R6151

Nadere informatie

WETEN is METEN. Objectief en gestandaardiseerd meten van infectiepreventiebeleid. UITNODIGING SYMPOSIUM Vrijdag 16 november :00 17:00

WETEN is METEN. Objectief en gestandaardiseerd meten van infectiepreventiebeleid. UITNODIGING SYMPOSIUM Vrijdag 16 november :00 17:00 WETEN is METEN Objectief en gestandaardiseerd meten van infectiepreventiebeleid UITNODIGING SYMPOSIUM Vrijdag 16 november 2018 9:00 17:00 Introductie Infectiepreventie in Nederland heeft door de jaren

Nadere informatie

Verscherpt beleid complexe endoscopen?

Verscherpt beleid complexe endoscopen? Verscherpt beleid complexe endoscopen? Stephanie Hulsbosch Disclosure slide Geen belangenverstrengeling 2 SFERD 2015 1 De inspectie inspecteert De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bevordert de volksgezondheid

Nadere informatie

PROGRAMMA Het eendaagse programma van de Sales MBA in 1 Day bestaat uit drie dagdelen: 1 10.00 12.30 uur DE FUNDAMENTEN VAN HET NIEUWE COMMERCIEEL LEIDERSCHAP Wat is het placebo effect van de nieuwe commercieel

Nadere informatie

Datumoverzicht modules voor trainers en coaches 2015. Abonneer je op de gratis nieuwsbrief met inspirerende artikelen via: www.bpopleidingen.

Datumoverzicht modules voor trainers en coaches 2015. Abonneer je op de gratis nieuwsbrief met inspirerende artikelen via: www.bpopleidingen. Datumoverzicht modules voor trainers en coaches 2015 Volg ons op: Abonneer je op de gratis nieuwsbrief met inspirerende artikelen via: www.bpopleidingen.nl Gratis introductieworkshops Ede 13.30-16.30 uur

Nadere informatie

Richtlijnen bruikleenprogramma

Richtlijnen bruikleenprogramma Richtlijnen bruikleenprogramma Dit document is slechts geldig per de datum van afdrukken. Als u twijfelt over de datum van afdrukken, wordt u verzocht dit document opnieuw af te drukken zodat u zeker weet

Nadere informatie

Werkwijze Praktijktest

Werkwijze Praktijktest Januari 2016 Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGz Postbus 20062 3502 LB UTRECHT T: 030 282 33 02 E: secretariaat@kwaliteitsontwikkelingggz.nl Inhoud 1 Toelichting... 2 2 Werkwijze... 3 Bijlage 1. Voorbeeld

Nadere informatie

JANUARI T/M JULI Cursusoverzicht HOGE DRUK DRUK VACUÜM CHEMISCH TECHNISCH ADEMBESCHERMING SIR EXAMENS

JANUARI T/M JULI Cursusoverzicht HOGE DRUK DRUK VACUÜM CHEMISCH TECHNISCH ADEMBESCHERMING SIR EXAMENS JANUARI T/M JULI 2019 Cursusoverzicht HOGE DRUK DRUK VACUÜM CHEMISCH TECHNISCH ADEMBESCHERMING S CURSUSOVERZICHT HOGE DRUK DRUK VACUÜM CHEMISCH TECHNISCH ADEMBESCHERMING S WELKOM DERC Advies is een volwaardig

Nadere informatie

Horecatrainingen 2014

Horecatrainingen 2014 Horecatrainingen 2014 In de horeca worden dagelijks veel kopjes koffie geschonken. Dit is een enorme winstpakker voor de zaak. De koffietentjes schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Wil je je

Nadere informatie

Neurorevalidatie bij Centraal Neurologische Aandoeningen

Neurorevalidatie bij Centraal Neurologische Aandoeningen Cursusinformatie Neurorevalidatie bij Centraal Neurologische Aandoeningen Overeenkomsten in symptomen en paramedische interventies Ontwikkeling en coördinatie : Frans van der Brugge Maart 2015 1 Algemene

Nadere informatie

Innovatieve totaaloplossingen voor zorgondersteunende processen

Innovatieve totaaloplossingen voor zorgondersteunende processen Medical Services Textile Services Logistic Services Innovatieve totaaloplossingen voor zorgondersteunende processen Maatwerk met modulaire samenwerkingsvormen Kwaliteit volgens EN ISO 13485 ALLROUND PARTNER

Nadere informatie

Chirurgisch zorgtraject: eisenkader CSA + feedback

Chirurgisch zorgtraject: eisenkader CSA + feedback VSZ kwaliteitsgroep Limburg en Vlaams Brabant 17 oktober 2013 Nieuw eisenkader van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid Sandra Boets Hoofdverpleegkundige CSA/CDZ Programma Nieuw toezichtsmodel Systeemtoezicht

Nadere informatie

Benchmark. Efficiëntie op de CSA. Jeroen de Geus (SVN) Marjolijn Kroon (AT Osborne) juli 2012. Deel 1: samenvatting van de antwoorden

Benchmark. Efficiëntie op de CSA. Jeroen de Geus (SVN) Marjolijn Kroon (AT Osborne) juli 2012. Deel 1: samenvatting van de antwoorden Benchmark Efficiëntie op de CSA Deel : samenvatting van de antwoorden Jeroen de Geus (SVN) Marjolijn Kroon (AT Osborne) juli Foto: UMC Utrecht Voorwoord Voor u ligt het resultaat van de Benchmark CSA die

Nadere informatie

Benchmark. Efficiëntie op de CSA. Jeroen de Geus (SVN) Marjolijn Kroon (AT Osborne) juli 2012. Deel 1: samenvatting van de antwoorden

Benchmark. Efficiëntie op de CSA. Jeroen de Geus (SVN) Marjolijn Kroon (AT Osborne) juli 2012. Deel 1: samenvatting van de antwoorden Benchmark Efficiëntie op de CSA Deel : samenvatting van de antwoorden Jeroen de Geus (SVN) Marjolijn Kroon (AT Osborne) juli Foto: UMC Utrecht Voorwoord Voor u ligt het resultaat van de Benchmark CSA die

Nadere informatie

OK ventilatie nieuwe stijl. Remko Noor (senior consultant healthcare)

OK ventilatie nieuwe stijl. Remko Noor (senior consultant healthcare) OK ventilatie nieuwe stijl Remko Noor (senior consultant healthcare) Inleiding Remko Noor Senior Consultant Healthcare Royal HaskoningDHV Bestuurslid VCCN Tel.nr: +31(6)5201 8656 Mail: remko.noor@rhdhv.com

Nadere informatie

Reinigings- en desinfectieapparatuur

Reinigings- en desinfectieapparatuur Reinigings- en desinfectieapparatuur Hoogwaardige kwaliteit uit Denemarken De nieuwe generatie bedpanspoelers Duurzaam RVS 316 Bedpanspoelers Een betrouwbare schakel in de preventie van kruisinfecties

Nadere informatie

De ambtelijk secretaris als adviseur van de OR

De ambtelijk secretaris als adviseur van de OR PROGRAMMA De ambtelijk secretaris als adviseur van de OR Data : 16 en 17 juni 2016 en een nakomdag Trainer : Marcel Reijnen Accommodatie : Kontakt der Kontinenten, Soesterberg Projectcode : 16004MRE De

Nadere informatie

Handleiding Praktijkbegeleider Korfbaltrainer 2

Handleiding Praktijkbegeleider Korfbaltrainer 2 Handleiding Praktijkbegeleider Korfbaltrainer 2 Op het moment van de start van de opleiding Korfbaltrainer 2 (KT 2) kent het KNKV nog geen gediplomeerde Praktijk Begeleiders (PB). Ervaringen uit pilots

Nadere informatie

Resultaten vragenlijst Evaluatie opleiding en bij- en nascholing MSMH

Resultaten vragenlijst Evaluatie opleiding en bij- en nascholing MSMH Resultaten vragenlijst Evaluatie opleiding en bij- en nascholing MSMH Project Centrum voor Gezondheidstechniek (projectsubsidie: Regionaal investeringsfonds MBO) Deelproject MSMH Voor werkgroep MSMH 15

Nadere informatie

Het DB op koers. DB-training: Hoe de OR optimaal ondersteunen

Het DB op koers. DB-training: Hoe de OR optimaal ondersteunen Het DB op koers DB-training: Hoe de OR optimaal ondersteunen Tijdens deze training leggen we een goede basis voor het Dagelijks Bestuur van de OR om op een enthousiaste en effectieve wijze de OR op maat

Nadere informatie

Basisafspraken Operatiecentrum Jeroen Bosch Ziekenhuis November 2011

Basisafspraken Operatiecentrum Jeroen Bosch Ziekenhuis November 2011 Basisafspraken Operatiecentrum Jeroen Bosch Ziekenhuis November 2011 U bent werkzaam op het operatiecentrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Ten behoeve van een veilige, professionele en prettige werkomgeving

Nadere informatie

Margriet Tensen 3 november 2012

Margriet Tensen 3 november 2012 Margriet Tensen 3 november 2012 Kernactiviteit: Het voorkomen van besmetting van patiënten en medewerkers, door initiëren, coördineren, bewaken en evalueren van infectiepreventiebeleid. Opdrachtgevers:

Nadere informatie

Centrale Sterilisatie Afdeling. Informatiebrochure studenten

Centrale Sterilisatie Afdeling. Informatiebrochure studenten Centrale Sterilisatie Afdeling Informatiebrochure studenten Inhoud 1 Algemene info 3 2 Verwachtingen 3 3 Doelstelling 4 4 Werkwijze CSA 4 5 Verklaring begrippen 5 5.1 Ultrasoneren 5 5.2 Desinfectie/ ontsmetting

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Veilig werken bij uitleen verpleegartikelen

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Veilig werken bij uitleen verpleegartikelen Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Veilig werken bij uitleen verpleegartikelen Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: maart 2004 Revisie: maart 2009 Aan de samenstelling van deze richtlijn werd, behalve

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Beschermende isolatie

Ziekenhuizen. Beschermende isolatie Ziekenhuizen Beschermende isolatie Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: november 2006 Revisie: november 2011 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits de Werkgroep Infectie

Nadere informatie

Wat past het beste bij jou?

Wat past het beste bij jou? Wat past het beste bij jou? 55 55 Vorige vraag Jouw competenties Empathie Je kunt je goed inleven in anderen. Je toont gevoel, aandacht en begrip voor anderen. Je bent goed in het begeleiden van anderen

Nadere informatie

Hoe manage ik een incident / recall

Hoe manage ik een incident / recall Hoe manage ik een incident / recall 17 september 2014 Jan Hazelhof DSMH+E Diaconessenhuis Meppel Incident op de poli urologie 23 december 2013, Diaconessenhuis Meppel Dienst Medische Techniek Constateert

Nadere informatie

Hoofdstuk MANAGEMENT VAN MIDDELEN

Hoofdstuk MANAGEMENT VAN MIDDELEN Hoofdstuk MANAGEMENT VAN MIDDELEN Kwaliteitsnorm Criterium Score die het ASZ moet behalen Score gegeven door NIAZ Verklaring bij de score (waarom deze score) Actiepunten ter verbetering Rubriek 411. Inkoopproces

Nadere informatie

HELLO! PLANNER VAKCOLLEGE

HELLO! PLANNER VAKCOLLEGE HELLO! PLANNER VAKCOLLEGE VAKOPLEIDINGEN VOOR PLANNERS IN DE ZORG # Just say Hello! Planner Vakcollege is een onderdeel van Hello! Planner Binnen de zorg zijn grote veranderingen aan de gang waardoor de

Nadere informatie