Het verbeteren van de oxygenatie bij patiënten met een Acute Lung Injury (ALI) en/of een Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS).

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het verbeteren van de oxygenatie bij patiënten met een Acute Lung Injury (ALI) en/of een Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS)."

Transcriptie

1 Doel Het verbeteren van de oxygenatie bij patiënten met een Acute Lung Injury (ALI) en/of een Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS). Toepassingsgebied Intensive Care. Indicatie Criteria voor de toepassing van beademing in buikligging bij patiënten met (ALI)/(ARDS): Onvoldoende oxygenatie (bij 2 of meer criteria): PaO2 < 8.0 kpa bij FiO2 > 60% PEEP > 10 cmh20 P/F ratio < 20 kpa Contra-indicaties Relatieve contra-indicatie (altijd in overleg met arts): o ziekte van Bechterew; o open buikwond; o obesitas (BMI > 30 kg/m 2, aangevuld met een beoordeling van de buikomvang; o tracheacanule. Contra-indicaties: o DLV, dubbellumen tube; o oncontroleerbare ICP-stijging; o instabiele wervel- en / of bekkenfracturen; Definities Met beademing in buikligging wordt bedoeld dat de patiënt wordt beademd terwijl deze op de buik ligt. Benodigd materiaal Duo-2 matras van firma Hill-Rom. Schoon laken. Crashkar gebruiksklaar op de kamer. CRM checklist C0 2 module,capnografie Pulse-oxymeter Ambu-ballon met zuurstofreservoir en PEEP-klep ECG stickers, 5 x Breed lintje voor tube Smal lintje voor maagsonde Eyepads Duratears Tegaderm pleisters groot Hydro Colloid (Replicare = kaasplak dun) Schuimverband (Mepilex : voor de wangen) Schuimverband (Allevyn adhesive: voor de nek/huidbescherming/ tepels/ lijnen)

2 Werkwijze Fixomull Klein hoefijzerkussen Halve maan kussen Absorberend celstofmatjes en inleggers Evt. Ritarol, kussens Evt abena superbooster (bij veel vochtlekkage / speekselvloed) Evt. Biomet kussen Evt. verlengen arterielijn (als deze blijft aangekoppeld) Evt. verlengen saturatiemeter 1. Voorbereiding. 2. Draaien van rug naar buik. 3. Nazorg. 1. Voorbereiding Klaar maken van materiaal en patiënt voordat er gedraaid wordt. Duo-2 bed Controleer of de patiënt op een duo-2 bed ligt (indien niet voorradig, zie opmerkingen). Crawl-positie of Biomet kussen Bedenk of patiënt in buikligging zijn/haar hoofd kan draaien. 1 e keus is buikligging in crawl-positie. 2 e keus is buikligging met Biomet kussen (indien crawl-positie niet mogelijk is, zie opmerkingen). Tubefixatie Fix-sond Cair systeem en anchor-fast mogen niet toegepast worden bij patiënten in buikligging.gebruik breed tubelint. Zorg voor mond-keel-neus toilet, zie Qportaal document luchtwegzorg: mond-, keel- en neustoilet. Breng Hydrocolloid (= dunne kaasplak/replicare ) aan op wangen en jukbeenderen ter voorkoming van huid irritaties, decubitus en insnijden van het tubelint. Knip de Mepilex in de vorm van een pijl, zodat deze helemaal tot in de mondhoek gelegd kan worden, en breng aan op de Hydro colloid.

3 Fixeer breed tubelint met mastworp aan tube (zie afbeelding hieronder). Plaats tube in het midden van de mond ter voorkoming van decubitus in de mondhoeken (Indien gebruik van Biomet kussen, tube in rechter mondhoek). Tubelint aan beide zijden onder de oren langs plaatsen. Fixeer tubelint met knoop of strik op zijkant hoofd, touwtjes niet te kort afknippen ivm zwelling, dan moet de tubelint aangepast kunnen worden (na draaien kan de knoop of strik op achterhoofd geplaatst worden). Tubelint niet te strak, er moeten 2 vingers onder kunnen. Breng tubelint over Mepilex heen en plak af met fixomull Oren Afplakken met Hydro colloïd (foto). Ogen Duratears aanbrengen in ogen en ogen sluiten. Ogen afdekken met eyepads en afplakken met grote tegaderm (kans op reflux mond/maagsappen in het oog en kans op beschadiging van ooglid bij schuiven van laken). Bovenliggend oog onafgedekt laten. Tepels Tepels afplakken met schuimverband ( Allevyn adhesive), om decubitus te verkomen.

4 Maagsonde Patiënt moet altijd een maagsonde hebben. Maagretentie bepalen en verwijderen. Maagsonde goed fixeren met touwtje en pleisters, zodat er geen druk op de neusvleugel ontstaat. Urimeter Urimeter tussen de benen in, in bed leggen. Lijnen Jugularis- of subclavia-lijn langs het hoofd naar het hoofdeinde van het bed leiden. Femoralislijnen en thoraxdrains langs het lichaam naar het voeteneinde leiden. Waar lijnen druk uitoefenen, met schuimverband plakken (bijvoorbeeld bij de insteek of kraantjes). Perifere lijnen en de arteriële lijn ontkoppelen en afdoppen. Indien arterielijn aan de ledemaat zit, waarover de patiënt niet draait, kan overwogen worden om de arterielijn aangesloten te houden. ECG-plakkers/kabel verwijderen net voor start van draaien. Evt. verlengen arterielijn (als deze blijft aangekoppeld) Evt. verlengen saturatiemeter Medicatie Leg i.o.m. de arts medicatie klaar (sedatie, vulling, inotropie). Verantwoording van de arts. Bewaking Sluit EtCO 2 meter (side-stream) aan en plaats tussen tube en beademingsslangen. Sluit Pulse-oxymeter aan op de hand waarover de patiënt niet draait. Audio: zet saturatiecurve geluid aan voor bewaking tijdens draaien. Crashkar / beademingsballon binnen handbereik De enige bewaking tijdens het draaien is de pulse/saturatie- en EtCO2 meting (en evt arteriemeting). 2. Draaien van rug naar buik Personeel De handeling wordt uitgevoerd door 1 arts (met luchtwegmanagement) en minimaal 2 verpleegkundigen. Werkwijze CRM checklist De CRM checklist wordt doorgenomen met de arts en verpleegkundigen vóór en na het draaien op de buik. Duo-2 matras Stel het duo-2 matras in op p-max.

5 Arts De arts staat aan het hoofdeinde en is verantwoordelijk voor: luchtwegmanagement en tubefixatie; lijnen; neemt de leiding en telt af. Verpleegkundigen Twee verpleegkundigen staan elk aan een kant van het bed. 1. Zij trekken de patiënt aan het laken naar één kant van het bed, waar de meeste lijnen zitten. 2. De patiënt ligt nog gewoon op zijn rug 3. Zij draaien de patiënt over de kant waar de minste lijnen of thoraxdrains zitten 4. De verpleegkundige die aan de kant van het bed staat met de minste lijnen, duwt het vieze laken onder de patiënt en legt 1/3 een schoon laken over het bed plus een celstofmatie/inlegger onder de stuit 5. Arm waarover de patiënt gedraaid gaat worden, wordt zo ver mogelijk onder de patiënt geschoven 6. Nu kan de patiënt verder gedraaid worden doordat de verpleegkundige de patiënt m.b.v. het vieze laken op zijn zij trekt 7. De verpleegkundige aan de andere kant van het bed trekken aan het schone laken (plus celstofmatje/inlegger) waardoor de patiënt vloeiend op zijn buik draait 8. Eventuele oneffenheden en plooien onder de patiënt weghalen. Trek het laken strak. 9. Zorg dat er absorberend materiaal onder het hoofd van de patiënt ligt (inlegger/abena superbooster). Controleer na draaien tube en ademhaling Tube en maagsonde liggen vrij. Beiderzijds ademgeruis, beademingsmachine. Cuffdruk (20 30 cm H2O). Tubelint knoop eventueel op achterkant hoofd fixeren. Zo nodig schuimverband aanbrengen in hals/nek onder tubelint (tegen snijden/decubitus). Lijnen/ECG aansluiten Sluit arterielijn opnieuw aan. Sluit losgekoppelde lijnen aan. Hang terug aan bed de blaascatheter en andere opvangzakjes/drains.

6 Plak de ecg plakkers en sluit kabels aan in spiegelbeeld (dus rood rechts, geel links, etc.). Dit geldt ook voor het maken van een ECG. 3. Nazorg Duo-2 bed Zet het matras op continu lage druk. Zet het bed in anti-trendelenburg graden (dit vermindert oedeemvorming van het gelaat en voorkomt reflux van maaginhoud). Houding van patiënt Hoofd in zijligging links/rechts of in het midden, zo nodig m.b.v. het hoefijzer -vormig kussen. Halve maan kussen of hoefijzerkussen onder de thorax van de patiënt plaatsen. Armen liggen in de crawlpositie of recht naast het lichaam met de handpalm omhoog. Denk er bij de crawl-positie aan dat het gezicht kijkt naar de arm die omhoog ligt. Tijdens het verleggen van de armpositie de schouder optillen. Elleboog van de hoogliggende arm moet onder het schoudergewricht liggen, zowel in lengterichting als ook in diepte. Dit ter voorkomen van plexuslaesie en afknellen bloedvaten en zenuwen.

7 Tenen vrijleggen mbv kussen, slangkussen of achterzijde van het bed uitschuiven. Heup indien mogelijk iets kantelen om decubitus aan genitaliën te voorkomen, m.b.v. kussen. Foto s van voorbeelden: Controles Controles à 2 uur Maagretentie < 150 ml. (zie opmerkingen) Zit tubelint niet te strak (oedeem). Er moeten 2 vingers onder kunnen De longen en keel,neus, mond op secreet en voer zo nodig luchtwegzorg uit. Zie Qportaal-documenten: o luchtwegzorg: endotracheaal uitzuigen; o luchtwegzorg: mond, keel en neustoilet. Controles à 4 uur (o.a. bij het draaien van het hoofd) Pupilreactie op licht (en zalf de ogen met Duratears ) Gelaat op decubitus (bij iedere positieverandering)

8 Opmerkingen Bed op anti-trendelenburg en op lage druk therapie staat Buikligging in crawl positie: het draaien van het hoofd om de 4 uur Totaal 3 verpleegkundigen nodig. 1 verpleegkundige staat bij het hoofd en is verantwoordelijk voor: tube- en maagsondefixatie; lijnen rondom hoofd/hals gebied; neemt de leiding en telt af; draait het hoofd. 2 verpleegkundigen, ieder staat op schouder-/armhoogte van de patiënt: tillen (na aftelling) schouders/bovenlichaam op; verschonen absorberend inlegger onder hoofd; nota bene: til het bovenlichaam niet te hoog, hier kan de patiënt later rugklachten aan over houden; en tijdens het optillen kan 1 verpleegkundige druk geven met zijn/haar hand op bekken van patiënt; dit tilt minder zwaar en is beter voor patiënt. Bij crawl positie wissel om de 4 uur de positie van het hoofd en observeer decubitus en oogconditie/pupilreactie op licht Tijdens wisselen van positie hoofd, verwissel de absorberende inlegger ivm overmatig speekselvloed. Buikligging met Biomet kussen Als buikligging met crawl positie niet mogelijk is, dan kan er gebruik gemaakt worden van het Biomet kussen (unit C1b, grote berging): Plaats de tube in de rechter mondhoek. Plaats een kussen onder de thorax. Plaats Biomet kussen onder het gezicht. Het gezicht blijft naar matras gericht. Het Biomet kussen elke 24 uur wisselen. Ledematen kunnen wel positie veranderingen krijgen. Reanimatie Bij shockbaar ritme eerst defibrillatie. Indien geen succes, dan terug op de rug draaien en verder reanimeren/defibrilleren. Bij non-shockbaar ritme meteen terug op de rug draaien. Hiervoor dezelfde procedure volgen als draaien naar de buik. Cardioversie Cardioversie in buikligging.

9 Bedkeuze Indien een duo-2 niet voorradig is, kan tijdelijk een duo-1 bed toegepast worden, tot duo-2 voorradig is. (direct bestellen via Hill-Rom met spoed). Bij een patiënt met een tracheacanule, veel huidbeschadigingen of exsudaat.kan de patiënt op de buik beademd worden in een AF bed (=zandbed). Dit altijd in overleg met de arts. Decubitus Oedeem is niet te voorkomen, maar wel te beperken d.m.v. goede houding en wisselligging. Wees alert op drukplekken. Veel voorkomende plaatsen waar decubitus ontstaat, zijn: trachea; kin; mondhoeken (tubelint niet te strak + schuimverband: Mepilex ); tong; jukbeenderen /wangen (Vervang afhankelijk van exsudaat het schuimverband op de wangen-> wordt hard bij verzadiging); oren; bekken; genitaliën (met name penis proberen vrij te leggen); knieën (vrijleggen met behulp van kussens); tenen (vrijleggen met behulp van kussens of achterzijde bed uitschuiven); tepels (afplakken met schuimverband). Goed absorberend materiaal onder het hoofd van de patiënt leggen en evt. huid beschermen met barrière crème tegen verweking. Maaginhoud Indien een patiënt op de buik ligt, is er een hoger risico o reflux met als complicatie oogontsteking en aspiratiepneumonie. Controle á 2 uur op maagretentie < 150 ml. Wees alert op de cuffdruk. Zorg dat het bed in anti- trendelenburg staat( graden). Overweeg bij maagretentie > 150 ml in overleg met arts het plaatsen van een duodenumsonde / parenteraal voeden. Verwijdernooit een maagsonde bij een patiënt in buikligging, ook niet als deze een duodenumsonde heeft of parenteraal gevoed wordt. Fysiotherapie en doorbewegen / kinestetische mobilisatie Laat de houding van de patiënt dagelijks checken door de fysiotherapie. Deze kan de patiënt, indien het toelaat, doorbewegen Let op luxatie van de schouder, zorg dat de elleboog onder het schoudergewricht blijft liggen Ondersteun tijdens het hoofd draaien ook goed de borst/schouder, ga niet aan de schouder trekken. De verpleegkundige kan de patiënt, indien het toelaat, doorbewegen met behulp van kinestetische mobilisatie Begeleiding van familie Zorg voor goede voorlichting aan familie. Reik zo nodig de folder uit over buikligging.

10 Bereid de familie er op voor met het terugdraaien van de patiënt op de rug, dat er veel zwelling en oedeem in het gezicht waargenomen kan worden. Dit kan soms erg schokkend zijn voor familie. Duur van buikligging De duur van beademing in buikligging is onderwerp van discussie. Het advies is om de patiënt onbeperkt in buikligging te beademen totdat de buikliggingcriteria aantoonbaar verbeteren. Deze criteria zijn (2 of meer positief): PaO 2 > 8.0 kpa bij FiO 2 < 60% PEEP < 10 cmh 2 0 P/F ratio > 20 kpa Gesloten uitzuigsysteem Een gesloten uitzuigsysteem is bij buikligging niet noodzakelijk. Distributielijst Auteurs: A. Haans/mw. M. Bonn/mw. J. de Groot/mw. H. Maassen, juli 2014 Verantwoordelijk medicus: Dr. L. Heunks

Buikverpleging. Informatie voor bezoek

Buikverpleging. Informatie voor bezoek Buikverpleging Informatie voor bezoek Inleiding Het is nodig uw familielid of naaste op de buik te leggen. We noemen dat buikverpleging. In deze folder staat wat buikverpleging is, waarom we dit doen

Nadere informatie

Buikverpleging. Informatie voor bezoek. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Buikverpleging. Informatie voor bezoek. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Buikverpleging Informatie voor bezoek Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Het is nodig uw familielid of naaste op de buik te leggen. We noemen dat buikverpleging.

Nadere informatie

Decubitus (drukplekken, doorliggen)

Decubitus (drukplekken, doorliggen) Decubitus (drukplekken, doorliggen) Als u het risico loopt om decubitus te krijgen of het al heeft, dan is de informatie in deze folder belangrijk. U kunt lezen wat decubitus is, wat de oorzaken zijn

Nadere informatie

Decubitus (Doorliggen / Doorzitten) Wat kan ik doen?

Decubitus (Doorliggen / Doorzitten) Wat kan ik doen? Decubitus (Doorliggen / Doorzitten) Wat kan ik doen? Deze folder is voor u bedoeld als u door ziekte of ongeval veel in bed ligt of lang in een stoel of rolstoel zit. Ook als u binnenkort door een ingreep

Nadere informatie

Beademing in buikligging. Afdeling Special Care

Beademing in buikligging. Afdeling Special Care 00 Beademing in buikligging Afdeling Special Care 1 In deze folder willen we u uitleg geven over beademing in buikligging. Ook zetten we een aantal praktische zaken en nuttige informatie voor u op een

Nadere informatie

Protocol beademing in buikligging

Protocol beademing in buikligging Protocol beademing in buikligging Versie 26-09-2013; rev nl & fn pagina 1 van 18 Inhoudsopgave Definitie, Doel, Indicatie, Contraindicatie Blz.3 Relatieve contra-indicaties, Risico s en complicaties Blz.3

Nadere informatie

Meten caloriebehoefte door middel van indirecte caloriemetrie van de IC-patiënt met een endotracheale tube of canule.

Meten caloriebehoefte door middel van indirecte caloriemetrie van de IC-patiënt met een endotracheale tube of canule. # Doel* Gebruik van de metabole monitor. # Toepassingsgebied Intensive Care. # Indicatie Meten caloriebehoefte door middel van indirecte caloriemetrie van de IC-patiënt met een endotracheale tube of canule.

Nadere informatie

# Doel* # Toepassingsgebied. # Indicatie. # Definities # Aard handeling # Materiaal* Contra-indicaties

# Doel* # Toepassingsgebied. # Indicatie. # Definities # Aard handeling # Materiaal* Contra-indicaties # Doel* Het bepalen van maagretentie. Het hevelen van maaginhoud, dmv Continue of intermitterende maag zuigdrainage. Het spoelen van de maag (bijvoorbeeld bij intoxicaties of bloeding). Het geven van voeding.

Nadere informatie

Het fixeren van de ETT op het aantal centimeters ter hoogte van door de arts afgesproken tandenrij.

Het fixeren van de ETT op het aantal centimeters ter hoogte van door de arts afgesproken tandenrij. # Doel* Fixeren van een endotracheaal tube (ETT) bij een volwassen patiënt langer dan 3 dagen wordt beademd (De eerste drie dagen kunstmatige beademing tube fixeren met Fix-sond). Het in positie houden

Nadere informatie

Beademing. Afdeling Intensive Care Locatie Veldhoven

Beademing. Afdeling Intensive Care Locatie Veldhoven Beademing Afdeling Intensive Care Locatie Veldhoven Inleiding Bij ziektes zoals longontsteking en andere ernstige infecties, maar ook na ongevallen of grote operaties kan de ademhaling tijdelijk onvoldoende

Nadere informatie

Doorliggen. Wat kunt u daar aan doen?

Doorliggen. Wat kunt u daar aan doen? Doorliggen Wat kunt u daar aan doen? Waarom dit boekje? Een ziekte of handicap is al vervelend genoeg. Helaas treden vaak ook nog nare bijverschijnselen op. Zo n bijverschijnsel is doorliggen. Het komt

Nadere informatie

Patiënten op de. Intensive Care. zien er soms anders uit. Intensive Care. alle aandacht

Patiënten op de. Intensive Care. zien er soms anders uit. Intensive Care. alle aandacht Patiënten op de Intensive Care zien er soms anders uit Intensive Care alle aandacht Inleiding Patiënten op de IC zien er soms anders uit en reageren anders. Dit is vooral voor de familie / naasten van

Nadere informatie

LETSEL AAN SCHOUDER EN/OF ARM BIJ KINDEREN, ONTSTAAN TIJDENS DE BEVALLING

LETSEL AAN SCHOUDER EN/OF ARM BIJ KINDEREN, ONTSTAAN TIJDENS DE BEVALLING LETSEL AAN SCHOUDER EN/OF ARM BIJ KINDEREN, ONTSTAAN TIJDENS DE BEVALLING 313 Inleiding Wanneer na de bevalling het vermoeden bestaat dat uw kind een letsel aan arm of schouder heeft opgelopen, wordt uw

Nadere informatie

Document ID 048225. Versie 1. Titel Maagsonde bij kinderen, het inbrengen van. Status Eindbeoordeling. Autorisator Hoeven, JG van der

Document ID 048225. Versie 1. Titel Maagsonde bij kinderen, het inbrengen van. Status Eindbeoordeling. Autorisator Hoeven, JG van der Documentgebied: Werkinstructies Intensive Care Autorisator: Hoeven, JG van der Document: 048225 versie 1 Auteur: Kuyk, Geerke van Status: Eindbeoordeling Titel: Maagsonde bij kinderen, het inbrengen van

Nadere informatie

Til les, les 1: Inhoudsopgave :

Til les, les 1: Inhoudsopgave : Til les, les 1: Inhoudsopgave : Algemene instructies blz. 1 A : naar je toedraaien vanuit ruglig blz. 1 A 1 : geleidactief blz. 1 A 2 : passief via gebogen been blz. 2 A 3 : passief via gestrekt been blz.

Nadere informatie

Buikligging. Informatie voor familie en bezoekers van het Intensive Care Centrum UMC Utrecht. Afdeling Intensive Care, locatie AZU

Buikligging. Informatie voor familie en bezoekers van het Intensive Care Centrum UMC Utrecht. Afdeling Intensive Care, locatie AZU Buikligging Informatie voor familie en bezoekers van het Intensive Care Centrum UMC Utrecht Afdeling Intensive Care, locatie AZU Buikligging Inleiding Uw familielid of naaste is opgenomen op de Intensive

Nadere informatie

gebroken sleutelbeen of bovenarm bij baby

gebroken sleutelbeen of bovenarm bij baby patiënteninformatie gebroken sleutelbeen of bovenarm bij baby Tijdens de geboorte heeft uw baby zijn/haar sleutelbeen of bovenarm gebroken. Om dit te laten herstellen geven we u een aantal adviezen. Hoe

Nadere informatie

Standaardhandeling Beademde patiënt, Differentiële LongVentilatie (DLV), intubatie t.b.v.

Standaardhandeling Beademde patiënt, Differentiële LongVentilatie (DLV), intubatie t.b.v. Definitie Het onafhankelijk van elkaar kunnen beademen van de longen door middel van een dubbel-lumen tube (DLT). Doel Het optimaliseren van de gasuitwisseling door beide longen, onafhankelijk van elkaar,

Nadere informatie

Wat is decubitus? Hoe ontstaat decubitus?

Wat is decubitus? Hoe ontstaat decubitus? Decubitus Deze folder is bestemd voor patiënten met risico op decubitus (doorligplekken) en voor hun familieleden. Hierin is onder meer beschreven wat u kunt doen om decubitus te voorkomen. Wat is decubitus?

Nadere informatie

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit. Voorkom doorliggen LIGGEN ZITTEN PRAKTISCHE TIPS Wat is het? De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Lichaamsverzorging en observatie 66

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Lichaamsverzorging en observatie 66 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Lichaamsverzorging en observatie 66 Houdingen in bed Een comfortabele houding in bed is belangrijk. Het maakt dat de cliënt zich veilig voelt

Nadere informatie

Buikspieroefeningen (basis)

Buikspieroefeningen (basis) Buikspieroefeningen (basis) Crunch Stap 1: Ga plat op de grond liggen met de knieën gebogen. Vouw je handen achter het hoofd, achter de oren (sla de handen dus NIET achter je hoofd in elkaar). Stap 2:

Nadere informatie

Doel. Definities. Indicatie. Werkwijze/beslisboom. Uniforme opvang van de trauma patiënt op de Intensive care

Doel. Definities. Indicatie. Werkwijze/beslisboom. Uniforme opvang van de trauma patiënt op de Intensive care Doel Uniforme opvang van de trauma patiënt op de Intensive care Definities Het protocol begint met hetgeen de patiënt het meest bedreigd (treat first what kills first). Treft men tijdens de opvang een

Nadere informatie

Adviezen voor de hantering van uw baby

Adviezen voor de hantering van uw baby Adviezen voor de hantering van uw baby bij een voorkeurshouding Heeft uw baby een voorkeurshouding ontwikkeld? Dan geeft deze folder u tips om dit te verhelpen. Wat is een voorkeurshouding? Tegenwoordig

Nadere informatie

Zorgprotocol preventie van een voorkeurshouding en schedelvervorming

Zorgprotocol preventie van een voorkeurshouding en schedelvervorming Zorgprotocol preventie van een voorkeurshouding en schedelvervorming 1. Inleiding Het is van belang dat de pasgeborene geen voorkeurshouding ontwikkelt. Een voorkeurshouding staat een voorspoedige symmetrische

Nadere informatie

De zorgvrager ondersteunen bij verplaatsing in bed

De zorgvrager ondersteunen bij verplaatsing in bed OPDRACHTFORMULIER De zorgvrager ondersteunen bij verplaatsing in bed Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Buikligging Aandachtspunten

Buikligging Aandachtspunten Buikverpleging Het is momenteel noodzakelijk uw familielid/kennis (verder te noemen patiënt) in buikligging te verplegen (buikverpleging). De patiënt wordt al beademd omdat deze niet in staat is zelfstandig

Nadere informatie

Doorliggen voorkomen

Doorliggen voorkomen Doorliggen voorkomen Wat is decubitus? Decubitus (doorligplekken) wordt veroorzaakt door voortdurende druk. Door druk wordt de huid en het onderliggende weefsel beschadigd. Decubitus kan in verschillende

Nadere informatie

Preventie van doorligwonden

Preventie van doorligwonden Preventie van doorligwonden INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN Een verblijf in het ziekenhuis kan een verhoogd risico op de ontwikkeling van doorligwonden met zich meebrengen. In deze folder geven wij u en

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

Decubitus (doorliggen)

Decubitus (doorliggen) Decubitus (in de volksmond doorliggen genoemd) treft in Nederland jaarlijks vele duizenden mensen. Decubitus komt vooral voor bij patiënten die langdurig in bed liggen. De gevolgen van decubitus zijn erg

Nadere informatie

Demo stretchings. Door Inge Delforterie. (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging

Demo stretchings. Door Inge Delforterie. (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging Demo stretchings Door Inge Delforterie (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging 1 Hand onder het bovenbeen en 1 hand onder bekkenrand, contact maken en daarna handen langzaam naar beneden trekken

Nadere informatie

Op schoot en in een stoeltje. Algemeen

Op schoot en in een stoeltje. Algemeen Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder geeft u tips om dit te verhelpen. Wat is er aan de hand? Voorkeurshouding is een probleem

Nadere informatie

Fysiotherapie na operatie bij nekhernia of kanaalstenose

Fysiotherapie na operatie bij nekhernia of kanaalstenose Fysiotherapie na operatie bij nekhernia of kanaalstenose Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent geopereerd aan een nekhernia of kanaalstenose. De fysiotherapeut

Nadere informatie

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed Til les, les 2 Inhoudsopgave : Algemene instructies : blz. 1 A : hogerop in bed verplaatsen (geleid) actief blz. 1 A 1 : even uit bed blz. 1 A 2 : met een bruggetje blz. 2 A 3 : bruggetje en glijzeil blz.

Nadere informatie

Doel Het meten van maagretentie via een neusmaagsonde / gastrostomiekatheter / PEG-katheter.

Doel Het meten van maagretentie via een neusmaagsonde / gastrostomiekatheter / PEG-katheter. Documentgebied: Werkinstructies Intensive Care Autorisator: Hoeven, JG van der Document: 048227 versie 1 Auteur: Kuyk, Geerke van Status: Eindbeoordeling Titel: Maagretentie, bepaling van bij kinderen

Nadere informatie

Voorkomen van doorligplekken

Voorkomen van doorligplekken Voorkomen van doorligplekken Decubitus Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder leest u meer over het voorkomen van doorliggen. Een ander woord voor doorliggen

Nadere informatie

Maatregelen nemen om decubitus te voorkomen bij een zorgvrager

Maatregelen nemen om decubitus te voorkomen bij een zorgvrager OPDRACHTFORMULIER Maatregelen nemen om decubitus te voorkomen bij een zorgvrager Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Je begeleidt een kraamvrouw bij het geven van borstvoeding aan de pasgeborene

Je begeleidt een kraamvrouw bij het geven van borstvoeding aan de pasgeborene 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 Opdrachtformulier Je begeleidt een kraamvrouw bij het geven van borstvoeding aan de pasgeborene Naam student: Datum: Opdracht 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en

Nadere informatie

Waarom een tracheostoma? Tracheostoma

Waarom een tracheostoma? Tracheostoma Tracheostoma 2 Uw familielid of naaste is opgenomen op de intensive care en heeft ondersteuning van de ademhaling nodig. Deze folder geeft u informatie over het aanleggen van een tracheostoma. Het is aanvullende

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

Een zorgvrager met zelfzorgpassiviteiten volledig wassen

Een zorgvrager met zelfzorgpassiviteiten volledig wassen 1 1 1 1 1 0 1 0 0 1 Opdrachtformulier Een zorgvrager met zelfzorgpassiviteiten volledig wassen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

Back to basics. Recruteren. 10 februari Lann Jacobs 1

Back to basics. Recruteren. 10 februari Lann Jacobs 1 Back to basics Recruteren 10 februari 20117 Lann Jacobs 1 Recruteren?? Werven, halen, aantrekken In dienst roepen 10 februari 2017 Lann Jacobs 2 Alveoli Geschat aantal op 300-500 miljoen Geschat oppervlakte

Nadere informatie

H.298554.0715. Het voorkomen van doorliggen (decubitus)

H.298554.0715. Het voorkomen van doorliggen (decubitus) H.298554.0715 Het voorkomen van doorliggen (decubitus) Inleiding Iedereen die vanwege ziekte of ongeval in bed, stoel of rolstoel moet blijven kan last krijgen van doorligplekken (decubitus). Gelukkig

Nadere informatie

Doorligwonden (decubitus) Beter voorkomen dan genezen!

Doorligwonden (decubitus) Beter voorkomen dan genezen! Doorligwonden (decubitus) Beter voorkomen dan genezen! B140 11 2018 1. Wat is een doorligwonde? Een doorligwonde is een beschadiging van de huid en/of het onderliggende weefsel door druk- of schuifkrachten.

Nadere informatie

# Doel* # Toepassingsgebied. # Indicatie. # Definities. # Aard handeling # Materiaal*

# Doel* # Toepassingsgebied. # Indicatie. # Definities. # Aard handeling # Materiaal* # Doel* Het instellen en controleren van een thoraxdrainagesysteem door een intensive care (IC)- verpleegkundige ten behoeve van het continue vocht en/of lucht uit de pleura-, pericard- en/of mediastinumholte

Nadere informatie

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis Het is belangrijk om de oefeningen die u in het ziekenhuis hebt gedaan thuis dagelijks voort te zetten. Dit om de gewrichten en spieren in een goede conditie te houden. Probeer op een vast tijdstip te

Nadere informatie

Als drinken niet vanzelf gaat

Als drinken niet vanzelf gaat Als drinken niet vanzelf gaat Inleiding Drinken gaat niet elke baby even makkelijk af. Het is een vaardigheid waarbij zuigen, slikken en ademhalen op elkaar afgestemd moeten worden. Als dit voor een baby

Nadere informatie

Een gebroken sleutelbeen of bovenarm bij uw baby

Een gebroken sleutelbeen of bovenarm bij uw baby Kindergeneeskunde Een gebroken sleutelbeen of bovenarm bij uw baby www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl KIN041 / Een gebroken sleutelbeen of bovenarm

Nadere informatie

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Fysiotherapie na een Spondylodese

PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Fysiotherapie na een Spondylodese PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Fysiotherapie na een Spondylodese Inleiding In deze folder vindt u adviezen en instructies over houding en beweging en oefeningen. Alle oefeningen die voor u van toepassing

Nadere informatie

Het voorkomen en behandelen van doorligwonden (decubitus)

Het voorkomen en behandelen van doorligwonden (decubitus) Het voorkomen en behandelen van doorligwonden (decubitus) Deze folder bevat informatie over het voorkomen en behandelen van doorligwonden (decubitus). In deze folder leest u wat u kunt doen om doorligwonden

Nadere informatie

Hoe u doorligwonden (decubitus) kunt voorkomen

Hoe u doorligwonden (decubitus) kunt voorkomen Hoe u doorligwonden (decubitus) kunt voorkomen Een handleiding voor patiënten en familie Het doel van deze folder is om u te informeren over wat decubitus is en hoe u dit kunt voorkomen. Decubitus Decubitus

Nadere informatie

Gebroken sleutelbeen bij een zuigeling Clavicula fractuur. Vrouw Moeder - Kind centrum (VMK)

Gebroken sleutelbeen bij een zuigeling Clavicula fractuur. Vrouw Moeder - Kind centrum (VMK) 00 Gebroken sleutelbeen bij een zuigeling Clavicula fractuur Vrouw Moeder - Kind centrum (VMK) 1 Tijdens de geboorte heeft uw baby zijn sleutelbeen gebroken (clavicula fractuur). In deze folder leest u

Nadere informatie

Doorliggen. (decubitus) Verpleging

Doorliggen. (decubitus) Verpleging Doorliggen (decubitus) Verpleging Inhoudsopgave Inleiding 4 Wat is doorliggen? 4 Waar ontstaan doorligwonden? 5 Hoe ontstaan doorligwonden? 6 Hoe ziet doorliggen eruit? 8 Hoe doorliggen voorkomen? 8 Tot

Nadere informatie

Wond expertise centrum. Doorliggen voorkomen

Wond expertise centrum. Doorliggen voorkomen Wond expertise centrum Doorliggen voorkomen 1 Iedereen die vanwege ziekte of ongeval in bed, stoel of rolstoel moet blijven kan last krijgen van doorliggen (decubitus). Gelukkig kan decubitus in veel gevallen

Nadere informatie

voorkomen van een voorkeurshouding bij uw baby

voorkomen van een voorkeurshouding bij uw baby patiënteninformatie voorkomen van een voorkeurshouding bij uw baby Als uw baby lang op de rug of vaak met het hoofd naar dezelfde kant ligt, heet dit een voorkeurshouding. Hierdoor kan het hoofd platter

Nadere informatie

Het voorkomen en behandelen van doorligwonden (decubitus)

Het voorkomen en behandelen van doorligwonden (decubitus) Algemeen Het voorkomen en behandelen van doorligwonden (decubitus) www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG008 / Het voorkomen en behandelen van

Nadere informatie

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder

Nadere informatie

Het meten van maagretentie via een neusmaagsonde / gastrostomiekatheter / PEG katheter.

Het meten van maagretentie via een neusmaagsonde / gastrostomiekatheter / PEG katheter. Doel Het meten van maagretentie via een neusmaagsonde / gastrostomiekatheter / PEG katheter. Toepassingsgebied Geïntubeerde volwassen IC-patiënten Indicatie Bij elke geïntubeerde volwassen IC- patiënten

Nadere informatie

Het geven van een ondersteek of urinaal aan een zorgvrager

Het geven van een ondersteek of urinaal aan een zorgvrager OPDRACHTFORMULIER Het geven van een ondersteek of urinaal aan een zorgvrager Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

DECUBITUSPREVENTIE SAMEN DECUBITUSLETSELS VOORKOMEN. - Patiëntinformatie -

DECUBITUSPREVENTIE SAMEN DECUBITUSLETSELS VOORKOMEN. - Patiëntinformatie - DECUBITUSPREVENTIE SAMEN DECUBITUSLETSELS VOORKOMEN - Patiëntinformatie - U verblijft in het ziekenhuis omwille van ziekte, een ongeval of een operatie. Tijdens uw hospitalisatie werd een decubitusletsel

Nadere informatie

M_6_003. Toetsingsformulier "Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien" M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht

M_6_003. Toetsingsformulier Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht Toetsingsformulier "Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien" M.C. de Vries - Hoefakker Inleiding op transfers en zorg voor een juiste lichaamshouding van een zorgvrager. Liggend,

Nadere informatie

Kunstmatige beademing via een tracheostoma: informatie voor naasten

Kunstmatige beademing via een tracheostoma: informatie voor naasten Intensive Care Unit (ICU) Kunstmatige beademing via een tracheostoma: informatie voor naasten i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw naaste is opgenomen op de afdeling Intensive Care.

Nadere informatie

M_6_002. Toetsingsformulier "Tillen met behulp van een passieve tillift" M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht

M_6_002. Toetsingsformulier Tillen met behulp van een passieve tillift M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht Toetsingsformulier "Tillen met behulp van een passieve tillift" M.C. de Vries - Hoefakker Inleiding op transfers en zorg voor een juiste lichaamshouding van een zorgvrager. Liggend, zittend of staand stel

Nadere informatie

5.3.3 Een patiënt verplaatsen Verplaatsen in het bed: een patiënt op de zij draaien (omkeren) Zachtjes het gebogen been en de schouder van de

5.3.3 Een patiënt verplaatsen Verplaatsen in het bed: een patiënt op de zij draaien (omkeren) Zachtjes het gebogen been en de schouder van de 5.3.3 Een patiënt verplaatsen A Verplaatsen in het bed: een patiënt op de zij draaien (omkeren) Zachtjes het gebogen been en de schouder van de bedlegerige patiënt vastnemen om hem makkelijk op de zij

Nadere informatie

Als drinken niet vanzelf gaat

Als drinken niet vanzelf gaat Als drinken niet vanzelf gaat Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Drinken gaat niet elke baby even makkelijk af. Het is een vaardigheid waarbij zuigen, slikken en

Nadere informatie

Intensive Care, afdeling R1 TRACHEOSTOMA. Een opening in de hals waardoor een buis in de luchtpijp wordt geplaatst

Intensive Care, afdeling R1 TRACHEOSTOMA. Een opening in de hals waardoor een buis in de luchtpijp wordt geplaatst Intensive Care, afdeling R1 TRACHEOSTOMA Een opening in de hals waardoor een buis in de luchtpijp wordt geplaatst U krijgt een tracheostoma. In deze folder leest u wat een tracheostoma is en hoe deze wordt

Nadere informatie

Hanteringsadviezen ter preventie van een voorkeurshouding en schedelvervorming

Hanteringsadviezen ter preventie van een voorkeurshouding en schedelvervorming Hanteringsadviezen ter preventie van een voorkeurshouding en schedelvervorming 1. Introductie Het is van belang dat de pasgeborene geen voorkeurshouding ontwikkelt. Een voorkeurshouding staat een voorspoedige

Nadere informatie

Erbse parese bij baby

Erbse parese bij baby patiënteninformatie Erbse parese bij baby adviezen Tijdens de geboorte is de schouder van de baby achter het schaambeen van de moeder blijven haken. Dit heet een Erbse parese. Om dit te laten herstellen

Nadere informatie

bedbad 1. Algemene aandachtspunten

bedbad 1. Algemene aandachtspunten bedbad 1. Algemene aandachtspunten 1. Indien je parameters moet nemen, doe dit voor het bedbad 2. Zorg voor een werkveld : verwijder overtollig gerief van het nachtkastje 3. Desinfecteer werkblad indien

Nadere informatie

Doorliggen voorkomen Een handleiding voor patiënten en familie

Doorliggen voorkomen Een handleiding voor patiënten en familie Doorliggen voorkomen Een handleiding voor patiënten en familie Inleiding In deze folder kunt u lezen wat doorliggen (decubitus) is, waar decubitus ontstaat en wat er aan gedaan kan worden. De folder vermeldt

Nadere informatie

Een hoog-laagbed afhalen en opmaken, de zorgvrager ligt in bed en mag niet opzitten maar wel draaien

Een hoog-laagbed afhalen en opmaken, de zorgvrager ligt in bed en mag niet opzitten maar wel draaien OPDRACHTFORMULIER Een hoog-laagbed afhalen en opmaken, de zorgvrager ligt in bed en mag niet opzitten maar wel draaien Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze

Nadere informatie

Fixatie: Gebruik van lendengordel, pols- en enkelbandjes

Fixatie: Gebruik van lendengordel, pols- en enkelbandjes AUTEUR DE MEYER GINETTE;VAN CAUWENBERGE KATRIEN VALIDATIETEAM VERMINCK RUDI EIGENAAR DE MEYER GINETTE EINDVERANTWOORDELIJKE Vanhoonacker Pascal ZOEKTERMEN : Inhoudsopgave 1. Doelstelling, omschrijving...

Nadere informatie

Tracheostoma. Intensive Care. alle aandacht. (kunstmatige opening in de. luchtpijp)

Tracheostoma. Intensive Care. alle aandacht. (kunstmatige opening in de. luchtpijp) Tracheostoma (kunstmatige opening in de luchtpijp) Intensive Care alle aandacht Tracheostoma Informatie over het aanbrengen van een kunstmatige opening in de luchtpijp Informatie over het aanbrengen van

Nadere informatie

Instructiekaart: gebruik van een lendengordel

Instructiekaart: gebruik van een lendengordel Instructiekaart: gebruik van een lendengordel 1. Doel: Duidelijkheid scheppen bij verpleegkundigen over hoe een lendengordel aan bed en de patiënt moet bevestigd worden. Het ziekenhuis hanteert een fixatie-arm

Nadere informatie

Fysiotherapie na een spondylodese

Fysiotherapie na een spondylodese Fysiotherapie na een spondylodese Inleiding U bent opgenomen in het Diakonessenhuis voor een spondylodese. In deze folder vindt u adviezen en instructies over houding en beweging en oefeningen. Alle oefeningen

Nadere informatie

Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen

Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen voorkeurshouding en overstrekken Na de geboorte houden zuigelingen/baby s hun hoofd vaak naar dezelfde kant. Meestal gaat dit binnen enkele weken over. Echter

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Decubitus (=doorliggen) Decubitus 1

Patiënteninformatie. Decubitus (=doorliggen) Decubitus 1 Patiënteninformatie Decubitus (=doorliggen) Decubitus 1 Decubitus (=doorliggen) Doorliggen komt voor bij mensen die veel in bed liggen of die langdurig in een (rol) stoel zitten. Voor die mensen, en hun

Nadere informatie

Doorliggen voorkomen. Een handleiding voor patiënten en familie

Doorliggen voorkomen. Een handleiding voor patiënten en familie Doorliggen voorkomen Een handleiding voor patiënten en familie Doel van deze folder In deze folder kunt u lezen wat doorliggen (decubitus) is, waar decubitus ontstaat en wat er tegen gedaan kan worden.

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis. Er

Nadere informatie

Is uw baby geboren met een gebroken sleutelbeen?

Is uw baby geboren met een gebroken sleutelbeen? KINDERFYSIOTHERAPIE Is uw baby geboren met een gebroken sleutelbeen? ADVIES Is uw baby geboren met een gebroken sleutelbeen? Tijdens de geboorte kan een baby een breuk in een sleutelbeentje oplopen. De

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Jeugdgezondheidszorg Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van je baby Als je baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een

Nadere informatie

Doorliggen voorkomen. Een handleiding voor cliënten en hun verzorgers

Doorliggen voorkomen. Een handleiding voor cliënten en hun verzorgers Doorliggen voorkomen Een handleiding voor cliënten en hun verzorgers Doorliggen voorkomen Waarom deze folder? Ziek zijn of een handicap hebben is al vervelend genoeg. Helaas treden daarbij ook nog vaak

Nadere informatie

NON-INVASIEVE BEADEMING KUNSTMATIGE BEADEMING MET EEN MASKER

NON-INVASIEVE BEADEMING KUNSTMATIGE BEADEMING MET EEN MASKER Intensive Care, afdeling R1 NON-INVASIEVE BEADEMING KUNSTMATIGE BEADEMING MET EEN MASKER Informatie voor naasten Uw familielid of naaste is opgenomen op de afdeling Intensive Care. Op dit moment is het

Nadere informatie

Het meten van maagretentie via een neusmaagsonde / gastrostomiekatheter / PEG katheter.

Het meten van maagretentie via een neusmaagsonde / gastrostomiekatheter / PEG katheter. # Doel* Het meten van maagretentie via een neusmaagsonde / gastrostomiekatheter / PEG katheter. # Toepassingsgebied Geïntubeerde volwassen IC-patiënten # Indicatie Bij elke geïntubeerde volwassen IC- patiënten

Nadere informatie

# Definities # Inhoud

# Definities # Inhoud # Definities # Inhoud Handhygiëne Ziekenhuisbreed zijn er 5 richtlijnen voor handhygiëne, zie de link naar het ziekenhuisbrede document. De IC units hebben 1 persoonskamers. De MC heeft voornamelijk 1

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Beademing. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Beademing. rkz.nl Patiënteninformatie rkz.nl Inleiding Een familielid of naaste wordt beademd met een beademingsapparaat. Dit apparaat ondersteunt de natuurlijke ademhaling. Tijdens het bezoek aan de patiënt is het belangrijk

Nadere informatie

Pal Dan Gum oefeningen

Pal Dan Gum oefeningen Pal Dan Gum oefeningen Deze reeks Pal Dan Gum oefeningen worden al duizenden jaren in China en Korea gebruikt voor het voorkomen van ziektes en de bevordering van een goede gezondheid. Pal Dan Gum oefeningen

Nadere informatie

Een hoog-laagbed afhalen en opmaken, de zorgvrager zit in bed en mag niet draaien

Een hoog-laagbed afhalen en opmaken, de zorgvrager zit in bed en mag niet draaien OPDRACHTFORMULIER Een hoog-laagbed afhalen en opmaken, de zorgvrager zit in bed en mag niet draaien Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer

Nadere informatie

Tracheostoma. (kunstmatige opening in de luchtpijp) Intensive Care. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Tracheostoma. (kunstmatige opening in de luchtpijp) Intensive Care. Locatie Hoorn/Enkhuizen Tracheostoma (kunstmatige opening in de luchtpijp) Intensive Care Locatie Hoorn/Enkhuizen Tracheostoma Informatie over het aanbrengen van een kunstmatige opening in de luchtpijp Informatie over het aanbrengen

Nadere informatie

Kunstmatige beademing: informatie voor naasten

Kunstmatige beademing: informatie voor naasten Intensive Care Unit (ICU) Kunstmatige beademing: informatie voor naasten i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw familielid/naaste is opgenomen op de afdeling Intensive Care. Op dit moment

Nadere informatie

Bovenarmbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een bovenarmbrace

Bovenarmbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een bovenarmbrace U hebt uw bovenarm gebroken. Als onderdeel van de behandeling krijgt u een bovenarmbrace aangemeten. Uiteraard is niet elke patiënt en bovenarmbreuk hetzelfde, waardoor de bovenarmbrace niet voor iedere

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Beademing. in buikligging

PATIËNTEN INFORMATIE. Beademing. in buikligging PATIËNTEN INFORMATIE Beademing in buikligging In deze folder krijgt u informatie over beademing bij patiënten in buikligging. De informatie is een aanvulling op de algemene folder Informatie over beademing.

Nadere informatie

Mobiliserende oefeningen voor thuis

Mobiliserende oefeningen voor thuis Mobiliserende oefeningen voor thuis Oefeningen om het lichaam zo soepel mogelijk te houden Oefeningen Cervicale wervelkolom HCWK 1) Extensie: Ga rechtop zitten op een stoel en plaats de middelvingers van

Nadere informatie

1. Zorg voor je eigen veiligheid, die van het slachtoffer en van de omstaanders

1. Zorg voor je eigen veiligheid, die van het slachtoffer en van de omstaanders Aanbevelingen van de Belgische Reanimatieraad (BRC) voor Cardiopulmonaire Reanimatie en Automatische Externe Defibrillatie, uitgevoerd door de eerste hulpverleners ter plaatse opgeleid in de technieken

Nadere informatie

>Werkmodel: Verbanden

>Werkmodel: Verbanden >Werkmodel: Verbanden Het aanleggen van een snelverband Dit is een voorbeeld van een dekverband. Laat het kind zitten. Denk aan de hygiëne. Doe als dat kan handschoenen aan. Verzorg de wond volgens de

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Decubitus. tijdens uw verblijf in het ziekenhuis

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Decubitus. tijdens uw verblijf in het ziekenhuis Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Decubitus tijdens uw verblijf in het ziekenhuis 1 Als u lange tijd achter elkaar in bed moet liggen of in een (rol)stoel moet

Nadere informatie