Hout van een boerderij en van andere structuren uit de Romeinse tijd, vindplaats Trade Parc Westland in Naaldwijk (provincie Zuid-Holland)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hout van een boerderij en van andere structuren uit de Romeinse tijd, vindplaats Trade Parc Westland in Naaldwijk (provincie Zuid-Holland)"

Transcriptie

1 Hout van een boerderij en van andere structuren uit de Romeinse tijd, vindplaats Trade Parc Westland in Naaldwijk (provincie Zuid-Holland) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 676 NOVEMBER 2013 SILKE LANGE

2 Colofon Titel: BIAXiaal 676 Hout van een boerderij en van andere structuren uit de Romeinse tijd, vindplaats Trade Parc Westland in Naaldwijk (provincie Zuid-Holland) Auteur: S. Lange Opdrachtgever: RAAP Gemeente: Westland Plaats: Naaldwijk Toponiem: Trade Parc Westland Mars (zone 1), Middelbroekweg ARCHIS-onderzoeksmeldingsnummer: (IVO-P) en (DO) Centrumcoördinaten vindplaats: / ISSN: BIAX Consult, Zaandam, 2013 Correspondentieadres: BIAX Consult Hogendijk AL Zaandam tel: fax:

3 BIAXiaal Inleiding In 2011 en 2012 is het plangebied Westland Trade Parc ter hoogte van de Middelbroekweg in Naaldwijk door RAAP archeologisch onderzocht (zie figuur 1). In eerste instantie is het plangebied geïnventariseerd met behulp van proefsleuven (OMnr ). Aansluitend volgde een opgraving van de archeologische sporen in zone 1 (Omnr ). Tijdens het onderzoek zijn meerdere structuren, waaronder tenminste één boerderij met bijgebouwen, uit de Romeinse periode opgegraven. Ook is hout van een mogelijke brugconstructie geborgen. Een groot deel van de sporen bevatte goed geconserveerde resten van bouwhout, zoals onderkanten van palen en balken, maar ook van beschoeiingen en zelfs van een vlechtwerkwand. Tijdens het proefsleuvenonderzoek zijn de structuren vrij gelegd, waarbij het hout bloot kwam te liggen aan zuurstof en zonlicht. Op 29 november 2011 heeft de houtspecialiste in het veld de houten structuren op kwaliteit en onderzoeksmogelijkheden gewaardeerd en, zo ver mogelijk, in situ beschreven (zie figuur 2). Bovendien zijn er toen door de houtspecialiste een twintigtal determinatiemonsters genomen. Het hout is vervolgens opgegraven. In 2013 is het hout voor een houtspecialistisch onderzoek overgedragen aan BIAX Consult. Vanwege een beperkt budget zijn tijdens de opgraving niet alle houtvondsten geborgen. Ook zou een volledig specialistisch onderzoek niet bekostigd kunnen worden. Op grond van de hoge informatiewaarde, de gaafheid en de representativiteit van de houtvondsten is besloten om het houtspecialistisch onderzoek even goed uit te voeren. De werkzaamheden zijn door de auteur grotendeels onbetaald uitgevoerd in eigen tijd.

4 BIAXiaal Figuur 1 Naaldwijk-Trade Parc Westlandland, ligging van het onderzoeksgebied aan de Middelbroekweg. Detail: ligging van Naaldwijk binnen Nederland. S838 S831 M101/M102 en M103/M104 S793 S794 S787 M99/M100 S842 Figuur 2 Naaldwijk-Trace Parc Westland, beschrijving in het veld van een huisplattegrond met hout in paalkuilen ( BIAX Consult).

5 BIAXiaal Materiaal en methode In totaal zijn 132 stuks bouwhout onderzocht. Hiervan zijn 99 stuks onderzocht op bewerking- en gebruikssporen en op geschiktheid voor een ouderdomsbepaling met behulp van dendrochronologie. Een deel van het hout is namelijk niet geborgen (of gedeselecteerd?) voor een houtspecialistisch onderzoek. Het gaat om 33 stuks die in het veld alleen voor een houtsoortbepaling zijn bemonsterd. Specifieke gegevens over afmeting en bewerking ontbreken dan ook voor deze groep. In de rapportage zijn de veldwaarnemingen van de houtspecialiste verwerkt. Waarschijnlijk was tijdsdruk een reden voor de beperkte berging en beperkte selectie voor houtspecialistisch onderzoek. Het advies na aanleiding van het veldbezoek luidde namelijk dat het hout na berging zou moeten worden beschreven en nader worden onderzocht. 1 Om de houtsoort te bepalen zijn kleine stukjes hout van elke vondst gesneden. Van de houtstukjes zijn coupes vervaardigd die met een doorvallendlichtmicroscoop met vergrotingen tot 400 x op soortspecifieke kenmerken zijn onderzocht. De gebruikte determinatieliteratuur is die van Schweingruber. 2 Voor een dendrochronologisch onderzoek komen eik (Quercus), es (Fraxinus), iep (Ulmus), beuk (Fagus) en enkele naaldhoutsoorten in aanmerking. Voorwaarde daarbij is een relatief regelmatige groeiwijze en een minimum aantal jaarringen (N=60). De aanwezigheid van bast of schors op het hout (de zogenaamde wankant met laatstgevormde jaarring) is essentieel voor een jaarnauwkeurige datering. Om de geschiktheid voor een dendrochronologische meting te bepalen, zijn de houtvondsten verzaagd om zo het groeipatroon in de dwarsdoorsnede te kunnen bestuderen. Daarbij is ook meteen het aantal jaarringen geteld om zo de leeftijd van de boom ten tijde van de kap te achterhalen. Vragen omtrent houtgebruik zijn bijvoorbeeld of er stam- of takhout is gebruikt, of het hout van te voren is gekliefd en op welke manier de palen zijn aangepunt. Bovendien geeft het onderzoek inzicht in logistieke processen, zoals of sprake was van voorbewerkte bouwelementen die elders zijn vervaardigd of van ter plekke bewerkt constructiehout. Aanwijzingen voor het gebruik van voorgeproduceerde elementen zijn onder meer merktekens op het bouwhout. Tenslotte levert onderzoek aan bewerkingssporen informatie op over de houttechnologische kennis en tradities die aan de bouw ten grondslag hebben gelegen. Een overzicht van de houtvondsten en hun contextgegevens wordt in tabel 1 gegeven. 1 Lange Schweingruber 1982.

6 BIAXiaal Tabel 1 Naaldwijk-Trade Parc Westlandland, overzicht van de houtvondsten met contextgegevens. monster/vondst structuur context voorlopige datering 37, 38, 40, 42 t/m 47, 60, 72 t/m 80, 85, 87, 88, 93, 95, 556 t/m oostwand huis 2 e helft 2 e eeuw 112 3, 4, 8, 7, 39, 48, 49, 50 t/m 57, 63, 64, 424, westwand huis 2 e helft 2 e eeuw 39 1 zuidwand huis 2 e helft 2 e eeuw 59, 94, 99, noordwand huis 2 e helft 2 e eeuw 19, 61, 62, 89 t/m 92, 96, binnenstijlen huis 2 e helft 2 e eeuw 565, 566, 567, tussenwand huis 2 e helft 2 e eeuw 456, tussenwand zuid huis 2 e helft 2 e eeuw 3, 102, 104, 582 sub 1 en 2 t/m 584, 587 sub 1 en 2, 588 sub 1 en 2 1 stiepen onder palen 2 e helft 2 e eeuw 580, 581, 585, staanders voorhuis 2 e helft 2 e eeuw 96 1 takken in paalkuil 2 e helft 2 e eeuw 71 sub 1 en 2, 607 sub 1 en 2 2 fundering steenbouw eind 2e eerste kwart 3e eeuw 23, 24, 25 3 liggend hout brugconstructie? 173, 512, 513, brugpalen? 111, 112 sub 1 en 2, goot langs huis 2 e helft 2 e eeuw 20, , 569 t/m , beschoeiing haaks op palenrij spoor 19? stakenrij in greppel noordoosthoek put 3? palenrij in greppel spoor 213? palenrij in greppel spoor 680? 81, 82, 84 9 palenrij in greppel spoor 853? hekwerk of beschoeiing? spoor beschoeiing aan noordwestkant huis? 6, 16, 17, 32, 41, 83, 86, 97, 103, 109, 450 nvt losse palen?

7 BIAXiaal Resultaten De resultaten van het houtspecialistisch onderzoek staan weergegeven in bijlage 1. Er zijn vier houtsoorten gedetermineerd, namelijk eik (Quercus), els (Alnus), es (Fraxinus excelsior) en Spaanse aak (Acer campestris). Opvallend is het hoge percentage es ten opzichte van eik. Bijna alle palen, balken en poeren waren van es. Het is wel zo dat van beschoeiingen weinig hout is verzameld. Daardoor kan het beeld van de spreiding van houtsoorten vertekend zijn. Voor de staanders van de boerderij is uitsluitend stamhout gebruikt. Van negenendertig stuks zijn de jaarringen geteld (zie figuur 3). De essen zijn op verschillende leeftijden gekapt. Meer dan de helft hiervan waren tussen de 40 en 63 jaar oud (categorie B). Tien essen waren jonger dan veertig jaar (categorie A), twee zijn op tachtig jarige leeftijd gekapt (C), vier waren circa honderd jaar (D) en één monster had meer dan 200 jaarringen (E, M59 van de noordwand van de boerderij). Het groeipatroon van de essen was relatief regelmatig. Met uitzondering van essen uit spoor 831 met relatief wijde jaarringen en in één geval opvallend smalle ringen, zijn geen uitzonderlijk wijde en/of smalle jaarringen geconstateerd. Uitgaande van het relatief regelmatige groeipatroon kenden de essen tijdens hun leven waarschijnlijk constante standplaatsfactoren, zoals relatief gunstige hydrologische omstandigheden. Voor het overige hout zijn geen uitspraken mogelijk, omdat de aantallen per houtsoort niet representatief zijn. Onbekend is de samenstelling van het hout dat men voor de beschoeiingen en voor hekwerken heeft gebruikt. Van deze structuren is nauwelijks hout verzameld. Tabel 2 Naaldwijk-Trade Parc Westlandland, spreiding houtsoorten. houtsoort wetenschappelijke naam N percentage in % Eik Quercus 7 5 Els Alnus Es Fraxinus excelsior Esdoorn/Spaanse aak Acer campestris 4 3 totaal

8 BIAXiaal Figuur 3 Naaldwijk-Trade Parc Westlandland, spreiding leeftijd essen. Legenda: A= minder of 40 jaarringen; B= meer dan 40 en tot 63 jaarringen; C= circa 80 jaarringen; D= circa 100 jaarringen, E=circa 200 jaarringen. Figuur 4 Naaldwijk-Trade Parc Westlandland, ligging van de huisplattegrond en overige structuren in zone 1. De houtsoorten zijn geprojecteerd op de huisplattegrond: met groen aangegeven de palen van es, in rood de palen van eik ( RAAP).

9 BIAXiaal Figuur 5 Naaldwijk-Trade Parc Westlandland, ligging van structuren ten noordoosten van de huisplattegrond. In geel: de elzenhouten beschoeiing, spoor 849 ( RAAP). 3.1 DENDROCHRONOLOGISCH ONDERZOEK Vijf houtmonsters zijn dendrochronologisch onderzocht. Dit is gebeurd in het laboratorium van Van Daalen in Deventer. 3 Van de vijf houtmonsters waren vier van es en één van eik (M39). Het monster van eik, afkomstig van de zuidwand van de boerderijplattegrond, telde 101 jaarringen, waarvan dertien spintringen, maar geen wankant. Twee palen, één van het voorhuis en één van de brug, waren met wankant. Dat wil zeggen dat de laatstgevormde jaarring aanwezig was. De metingen aan de eik en aan twee essenhouten staanders van het voorhuis (V580, V590) hebben uiteindelijk een datering opgeleverd in de tweede helft van de 2 e eeuw na Chr. (zie tabel 3). Er zitten enkele jaren tussen de kap van de drie bomen. Op grond van de meetresultaten is er mogelijk sprake van een gefaseerde bouw of van het gebruik van hout uit opslag (en dan wel één bouwfase). De statistische onderbouwingen van de metingen zijn onder meer gedaan met referentiecurven van eik uit West-Nederland (NLROMR01, toegepast op M39) 4, eikenhout uit Form Hadriani in Voorburg (NETH011, toegepast op meting van V580) 5 en van eikenhout uit Zwolle, vindplaats Stadshagen (NLZWOL01, toegepast op meting van V590). 6 3 Van Daalen Jansma Jansma Sass-Klaassen & Hanraets 2006.

10 BIAXiaal Tabel 3 Naaldwijk-Trade Parc Westlandland, resultaten dendrochronologisch onderzoek (V/M=vondst- of monsternummer; code=interne labcode Van Daalen; N=aantal jaarringen; wan=wankant, aanwezigheid van laatstgevormde jaarring; kapinterval=bij ontbreken van wankant wordt het ontbrekende aantal spintringen of laatstgevormde ringen geschat). V/M code locatie N wan datering kapinterval zuidwand 101 nee ca ( ) noordwand 200 nee brug 62 ja voorhuis 63 ja 159/160 na Chr. 159/ voorhuis 100 nee 155 na Chr. na PALEN VAN STRUCTUUR 1, BOERDERIJ UIT DE 2 E HELFT 2 E EEUW NA CHR. Van deze structuur zijn palen van de wanden, tussenwanden en binnenstijlen geborgen (zie tabel 1). Het bouwhout bestond bijna uitsluitend uit essenhout (zie figuur 6 en figuur 7). Slechts één keer is eik gedetermineerd (M80). De bewaard gebleven paallengten varieerden tussen 30 en 60 centimeter, de diameters varieerden tussen 17 en 32 centimeter. Figuur 6 Naaldwijk-Trade Parc Westlandland, aangepunte palen van zuidwand en tussenwand, structuur 1 ( BIAX Consult). Figuur 7 Naaldwijk-Trade Parc Westlandland, aangepunte palen van zuidoostelijke huiswand, spoor 831 ( BIAX Consult).

11 BIAXiaal Tijdens de aanleg van het profiel werd vóór de oostelijke palenrij een liggende balk van es gevonden (M85, zie figuur 8). Deze licht kromme - balk had een compleet bewaard gebleven lengte van 101 centimeter, een vierkant bekapt uiteinde met een lengte van 42 centimeter en afmetingen van 17,5 x 9,5 x 12 x 10,5 centimeter (rondom gemeten). Het andere uiteinde was halfrond bekapt met een breedte van 17,5 cm en een dikte van 12,5 cm. De bewerking van de balk verschilt van die van de verticale palen. De balk is vierzijdig gekapt en heeft daardoor een rechthoekige doorsnede. Het is aannemelijk dat de balk geen deel heeft uitgemaakt van de palenrij zelf. Mogelijk is hij van een hoger niveau uit de structuur afkomstig en door post-depositionele processen hier terecht gekomen. Figuur 8 Naaldwijk-Trade Parc Westlandland, bekapte balk van es (M85) die tegen de palen van spoor 831 aan lag ( BIAX Consult). Tussen palen van spoor 853 (M81, M82 en M84) werd ook een elzen paalrestant van een hoger niveau aangetroffen (M97, S805). Bijzonder was een kuil (S794) met een concentratie aan houtrestanten en houtskool op het noordelijke uiteinde van spoor 831. Op advies van de houtspecialiste is de kuil waarschijnlijk wel bemonsterd, maar nog niet onderzocht. Tussen de palen van spoor 831 bevond zich een dikke laag vezelachtig materiaal, mogelijk afkomstig van een plag of ander organisch opvulmateriaal (zie figuur 9).

12 BIAXiaal Figuur 9 Naaldwijk-Trade Parc Westlandland, palen van spoor 831 met ertussen plantaardig materiaal, vierkant uitvergroot: detail van het vezelachtige materiaal ( BIAX Consult). De kuil begrensde een roestig spoor met houtrestanten en verbrand leem, afkomstig van een vlechtwerkstructuur. Van het vlechtwerk waren de verticale staken nog als verkleuringen en soms met houtpulp in het vlak zichtbaar. In het veld is geadviseerd ook hiervan een stukje te bemonsteren voor een houtsoortbepaling en mogelijk ook voor 14 C-dateringsonderzoek. Voor de wandpalen van huis 1 zijn rondhouten gebruikt die op het uiteinde tweezijdig dat wil zeggen wigvormig - zijn bekapt (zie figuur 11, figuur 12, figuur 13, figuur 14, figuur 15, figuur 16 en figuur 17). Ook een hoekpaal van het huis was van es (M94, S794) met een diameter van circa 15 centimeter (zie figuur 10). Men heeft standaard de zwaardere stamonderkant in de paalkuil geplaatst. Op grond van de scherpe, gladde bewerkingssporen zijn de stammen groen, dat wil zeggen sapvers bewerkt, nadat eerst de schors is verwijderd.

13 BIAXiaal Figuur 10 Naaldwijk-Trade Parc Westlandland, essenhouten hoekpaal (M94, S794) ( BIAX Consult). Figuur 11 Naaldwijk-Trade Parc Westlandland, vondstnummer 556 ( BIAX Consult).

14 BIAXiaal Figuur 12 Naaldwijk-Trade Parc Westlandland, bijlafdruk op vondstnummer 556 ( BIAX Consult). Figuur 13 Naaldwijk-Trade Parc Westlandland, bewerkingssporen op onderkant van paal, vondstnummer 557 ( BIAX Consult).

15 BIAXiaal Figuur 14 Naaldwijk-Trade Parc Westlandland, bijlafdrukken op onderkant van paal, vondstnummer 558 ( BIAX Consult). Figuur 15 Naaldwijk-Trade Parc Westlandland, tweezijdig bekapte paal, vondstnummer 558 ( BIAX Consult). Figuur 16 Naaldwijk-Trade Parc Westlandland, tweezijdig bekapte paal, vondstnummer 560 ( BIAX Consult).

16 BIAXiaal Figuur 17 Naaldwijk-Trade Parc Westlandland, bijlafdruk op onderkant paal, vondstnummer 560 ( BIAX Consult) Staanders met en zonder poer van structuur 1, boerderij Het huis was verdeeld in compartimenten. Hiervan zijn de paarsgewijs geplaatste staanders met een onderlinge afstand van maximaal 100 centimeter gedocumenteerd. Deze palen stonden op essenhouten poeren of stiepen (zie figuur 18, figuur 19, figuur 20). Een poer of stiep is een korte plank of balk die als fundering voor een staander is gebruikt. Omdat de palen niet in de grond zijn geslagen, hoefde men de palen ook niet te voorzien van een aanpunting. De staanders zijn in een kuil direct op een poer geplaatst. Meestal zijn het twee op elkaar liggende planken of balken die als poer dienst deden (zie figuur 19, figuur 20). De vorm en afmetingen van de poeren was verschillend. Aan de noordkant, mogelijk de ingangspartij, stonden twee enkele palen (M94 en M99/100), waarvan er één mogelijk zonder poer (M94, S794). In de coupe van de paalkuil zijn naast deze paal takken van es waargenomen (M96, S842). De regelmatige takken met een doorsnede van 1,2 centimeter kunnen afkomstig zijn van vlechtwerk, mogelijk zelf van een mand, die hier tijdens het graven van de coupe is aangesneden. Mogelijk is dit een bouwoffer geweest.

17 BIAXiaal Figuur 18 Naaldwijk-Trade Parc Westlandland, essenhouten staanders met essenhouten poeren (links: S793 met M89/M90, rechts: S787 met M91/M92). ( BIAX Consult). Net zoals van de buitenwanden van het huis zijn ook voor de binnenstijlen ontschorste rondhouten van es gebruikt. De poeren zijn van stukken plank en balk gemaakt (zie figuur 21, figuur 22, figuur 23, figuur 24, figuur 25 en figuur 26). De bewerkingssporen komen qua vorm en afmeting goed overeen met die op de binnenstijlen. Op basis van de kapsporen zijn de poeren waarschijnlijk met dezelfde type bijl bekapt als de rondhouten (zie figuur 22 en figuur 27). Op enkele poeren zijn sporen van bewerking of gebruik gedocumenteerd die niet functioneel zijn, zoals schuine indrukken van touw (?) of incidenteel aanwezige zaagsporen. Mogelijk zijn dit aanwijzingen voor het hergebruiken van hout (zie figuur 28 en figuur 29).

18 BIAXiaal Figuur 19 Naaldwijk-Trade Parc Westlandland, essenhouten staander met essenhouten poer (M101/102) ( BIAX Consult). Figuur 20 Naaldwijk-Trade Parc Westland, dezelfde essenhouten staander met essenhouten poer als in figuur 16 (M101/M102) nadat het hout is afgespoeld met water ( BIAX Consult).

19 BIAXiaal Figuur 21 Naaldwijk-Trade Parc Westlandland, poer, vondstnummer 582 ( BIAX Consult). Figuur 22 Naaldwijk-Trade Parc Westlandland, detail van bekapt uiteinde van poer, vondstnummer 582 ( BIAX Consult). Figuur 23 Naaldwijk-Trade Parc Westlandland, poer, vondstnummer 583 ( BIAX Consult).

20 BIAXiaal Figuur 24 Naaldwijk-Trade Parc Westland, poer, detail van afdruk onderkant staander, vondstnummer 583 ( BIAX Consult). Figuur 25 Naaldwijk-Trade Parc Westland, vondstnummer 588 sub 1 en 2 ( BIAX Consult). Figuur 26 Naaldwijk-Trade Parc Westland, vondstnummer 588 sub 2 ( BIAX Consult).

21 BIAXiaal Figuur 27 Naaldwijk-Trade Parc Westland, vondstnummer 588 sub 1 ( BIAX Consult). Figuur 28 Naaldwijk-Trade Parc Westland, Naaldwijk-Trade Parc Westland, hout mogelijk met touwindrukken, vondstnummer 583 ( BIAX Consult).

22 BIAXiaal Figuur 29 Naaldwijk-Trade Parc Westland, zaagsporen op de rand van een poer, vondstnummer 588 sub 1 ( BIAX Consult) Profielbalk, mogelijk deel van gebouw Uit spoor 838 kwam een essenhouten balk (M105) met een bewaard gebleven lengte van 248 centimeter aan het licht. Het hout was sterk verweerd. De maximale breedte van de balk was 12,5 centimeter, de dikte 7 centimeter. De balk was aan één kant voorzien van een profielgleuf (zie figuur 30). Waarschijnlijk lag de profielbalk boven- of onder een aantal horizontale planken om de constructie als het ware af te sluiten. Deze verbinding wordt ook wel mes-en groef genoemd, waarbij de profielbalk als groef en de smalle zijkanten van de plank als mes fungeert. Figuur 30 Naaldwijk-Trade Parc Westland, essenhouten balk (M105, S838) met gleuf in het midden van de balk. De zaagsporen zijn recent ( BIAX Consult).

23 BIAXiaal Palen van brugconstructie Een van de essenhouten brugpalen (V513) uit spoor 807 was geselecteerd voor dendrochronologisch onderzoek, maar de meting heeft helaas geen datering opgeleverd. De paal had een diameter van 11 centimeter en telde in de doorsnede 62 jaarringen. De onderkant was tweezijdig afgeschuind over een lengte van 30 centimeter Palen van beschoeiing Ten noordwesten van de huisplattegrond is een beschoeiing opgegraven (S849). Deze bestond uit aangepunte rondhouten (zie figuur 31). Eén van de palen is bemonsterd voor een bepaling op houtsoort. Deze paal bleek van els. Er is in het veld geadviseerd alle palen te bemonsteren voor determinatieonderzoek. Bovendien zou een voor de structuur representatief aantal palen in zijn geheel worden geborgen om de bewerking en het houtgebruik te onderzoeken. Dit is vanwege tijdgebrek niet gebeurd. Figuur 31 Naaldwijk-Trade Parc Westland, beschoeiing aan noordwestkant van huis (S849) ( BIAX Consult). 3.3 BEWERKINGSSPORENONDERZOEK Op de meeste kapvlakken van de paaluiteinden zijn bewerkingssporen goed zichtbaar bewaard gebleven. Een liggend aangetroffen balk van de oostwand was voorzien van een tabs toelopende inkeping (M85) met een diepte van 1,5 centimeter en een breedte van circa 2 centimeter. De functie hiervan is niet achterhaald (zie figuur 32). Dezelfde balk had op een uiteinde schuine, ondiepe sporen van bewerking of gebruik. Deze fijne sporen verlopen deels over oudere, haaks over de balk aanwezige zaagsporen (zie figuur 33). Ook hiervan is de herkomst of functie onbekend. De meeste bewerkingssporen zijn afkomstig van een dissel. Een dissel is een bijltype met een bijlsnede haaks op de steel. Het gebruik van een dissel kan worden herleid aan de hand van de inslagrichting, zoals bij de palen uit spoor 831(zie figuur 34 en figuur 35, en bijlage 2). De breedte van de bijna horizontale bijlsnede van de dissel bedroeg circa 7,5 centimeter. Daarnaast zijn twee dissels gebruikt met bijlsneden van circa 8 centimeter en 8,5 centimeter. Qua vorm van de bijlsnede zal het een zelfde disseltype zijn geweest, maar varieerde de breedte van de snede iets. Bovendien was de bijlsnede van één dissel licht beschadigd. Een deukje op de bijlsnede, een zogenaamde braam,

24 BIAXiaal veroorzaakte een lineair patroon op het kapvlak van paal V566 uit spoor 800 (tussenwand) en van paal V512 uit spoor 201 (van de brug) (zie figuur 35, figuur 36 en figuur 37). Figuur 32 Naaldwijk-Trade Parc Westland, inkeping op paal (M85) ( BIAX Consult). Figuur 33 Naaldwijk-Trade Parc Westland, paal met snijsporen en andere onbekende sporen (M85) ( BIAX Consult). Figuur 34 Naaldwijk-Trade Parc Westland, disselafdruk (M85) ( BIAX Consult).

25 BIAXiaal Figuur 35 Naaldwijk-Trade Parc Westland, disselafdruk en braam, vondstnummer 566 ( BIAX Consult). Figuur 36 Naaldwijk-Trade Parc Westland, vondstnummer 566 ( BIAX Consult).

26 BIAXiaal Figuur 37 Naaldwijk-Trade Parc Westland, vondstnummer 512 ( BIAX Consult). 4. Houtgebruik Er is een duidelijke voorkeur voor essenhout. Eik is in principe meer duurzaam dan es. Toch zijn er slechts twee eiken palen (M39 en M80) en vijf eiken balken (M7, M37, M46, M53, M80 en V564) aangetroffen. Voor het huis zijn rondhouten gebruikt met diameters tot maximaal 32 centimeter (onder meer M456 uit S738) die met de dikkere stamonderkant in een kuil zijn geplaatst. De rondhouten zijn ontschorst. Hiervan getuigen de lange, rechte bewerkingssporen van een trekmes of schilschop. Er zijn slechts bastrestanten op het hout achtergebleven. Het is bekend dat essenhout gevoelig is voor insectenvraat. Het ontschorsen zorgt voor een verhoging van de duurzaamheid van essenhout. 5. Conclusies en advies Tijdens het archeologische onderzoek aan de Middelbroekweg, plangebied Trade Parc Westland in Naaldwijk zijn houten structuren opgegraven die deel uitmaakten van tenminste één boerderij met bijgebouwen, een brug, beschoeiingen en hekwerk uit de Romeinse periode. Het hout was in het algemeen goed bewaard. Een profielbalk die liggend buiten de structuren is aangetroffen, bleek verweerd te zijn door post-depositionele processen. Tussen de palen van spoor 831 bevond zich plantaardig materiaal, mogelijk ter opvulling van de greppel waarin de palen stonden. Er is een monster van het materiaal genomen dat op macroresten zou moeten worden onderzocht. Het is aannemelijk dat er een bewuste keuze voor bepaalde houtsoorten is gemaakt, afhankelijk van de toepassing binnen de nederzetting. Het constructiehout voor de boerderij bestond uit palen, balken en planken van

27 BIAXiaal voornamelijk es en een aantal keer van eik. De palen zijn verticaal in de grond als staanders gebruikt, de aangetroffen delen van planken dienden als fundering voor de staanders. Twee balken verschilden qua vorm en waarschijnlijk ook in functie van het overige hout. Het betreft een essenhouten balk die tegen de palen van spoor 831 aan lag, en een profielbalk uit spoor 838. De profielbalk, ook van es, heeft een gleuf voor een mes-en-groef verbinding. Waarschijnlijk heeft de balk als afsluitend element voor een plankenwand gediend. De balk kan zowel aan de onderkant als aan de bovenkant hebben gezeten. Er zijn niet veel opgravingen bekend waarbij dit type constructie met poeren onder staanders is aangetroffen. In 2004 is op de locatie Naaldwijk Holland College in Naaldwijk onderzoek gedaan naar bewoning uit de Romeinse periode, waarbij uit een waterput een stuk elzenhout werd geborgen dat mogelijk eerder een functie als poer heeft gehad (zie figuur 38). Op één kant bleek de rechthoekige afdruk van een bekapte paal of balk nog bewaard te zijn gebleven. De balk was circa 30 centimeter lang en 20 centimeter breed. Dit komt overeen met de afmetingen van de poeren van de vindplaats Trade Parc Westland. 7 Bij de opgraving Naaldwijk Holland College is uitsluitend het hout van waterputten geborgen en onderzocht. Deze vindplaats is gedateerd in 175/190 tot 400 AD. 8 Van de 98 stuks zijn 77 van els, twee van eik, twee van iep, tien van es, twee van zilverspar. Een stuk hout was waarschijnlijk els en vijf konden niet op soort worden gebracht vanwege de slechte conservering. In Bodegraven zijn tussen 1995 en 2002 opgravingen aan de Willemstraat uitgevoerd. Staanders van het aanwezige poortgebouw bleken van els (zeven keer), eik (twee keer) en iep (één keer) te zijn. Onder de staanders zijn ook planken aangetroffen die als poeren of stiepen dienst hebben gedaan. 9 De ensemblewaarde van de houtvondsten is hoog. Er heeft echter tot nu toe geen synthetiserend onderzoek naar dit constructietype, staanders met poeren, uit de Romeinse periode plaatsgevonden. Dit zou wel noodzakelijk zijn om onderzoeksvragen naar houtbouw en duurzaamheid voor toekomstig onderzoek te kunnen specificeren. De betekenis van het essenhout van de vindplaats Trade Parc Westland voor dendrochronologische doeleinden is eveneens hoog. Ten eerste is het hout geschikt voor een ouderdomsbepaling van de diverse structuren door een voldoende aantal jaarringen en een regelmatig jaarringpatroon. Geadviseerd wordt een representatieve hoeveelheid essenhout te laten meten, ook met het doel om een regionale referentiecurve te kunnen opbouwen. In Midden-Delfland werd in de jaren 90 een inheems-romeinse boerderij opgegraven, bestaande uit essenhout in combinatie met eik. Toentertijd bleek het niet mogelijk om het essenhout te dateren. Het is wel gemeten in de hoop op een datering, maar het bleef bij een intra-fasering. Aanvullende metingen in de afgelopen decennia hebben tot een curve geleid waardoor de essen uit Midden-Delfland nu wel konden worden gedateerd. 10 Het is goed mogelijk dat het essenhout uit 7 Hänninen Van der Feijst Van der Kooij Fischer et al. 2011

28 BIAXiaal Naaldwijk eveneens kan worden gedateerd. In elk geval zullen de metingen (die nog moeten worden uitgevoerd) een essentiële bijdrage zijn voor een standaardcurve voor metingen aan essenhout. Figuur 38 Naaldwijk Holland College, hergebruikte poer van els uit waterput (uit: van der Feijst et al Archeologie gemeente Delft) Figuur 39 Bodengraven-Willemstraat 1995, staander van het poortgebouw op planken (uit: Westerheem 6/jaargang 54 Van der Kooij 2005).

29 BIAXiaal Literatuur Daalen, S. van, 2013: Naaldwijk Westland Trade Parc Mars. Dendrochronologisch onderzoek van een Romeinse boerderij. Projectnummer , Deventer. Feijst, L. van der, 2008: De nederzetting van Naaldwijk II. terug naar de sporen van Holwerda (ADC Monografie 4), Amersfoort. Fischer, A., L.I. Kooistra, H. van Londen, L. Kubiak-Martens, S. Lange & R. Visser, 2011: About arable farming and environment in the Roman period in Midden-Delfland based on botanical remains (BIAXiaal 548), Zaandam. Hänninen, K., 2008: Archeobotanisch onderzoek. in: Feijst, L. van der, J. de Bruin & E. Blom, 2008: De nederzetting te Naaldwijk II. Terug naar de sporen van Holwerda (ADC-rapport 1271), Amersfoort, Jansma, E., 1995: RememberRings, the development and application of local and regional treering chronologies of oak for the purposes of archaeological and historical research in the Netherlands, Amsterdam (dissertatie Universiteit van Amsterdam/NAR 19). Jansma, E., 2012: Voorburg Forum Hadriani Well. International Tree Ring Data Bank (ITRDB), dataset-id noaa-tree Kooij, D. van der, S. Sprey, M. Dijkstra & H. Postma, 2005: Romeinen in Bodegraven. AWN-opgravingen in de periode van 1995 tot 2002 (Westerheem 6/jaargang 54), Portugaal, Lange, S., 2012: Romeins bouwhout van het onderzoek aan de Middelbroekweg in Naaldwijk (provincie Zuid-Holland), (BIAXiaal 618), Zaandam.. Sass-Klaassen, U. & E. Hanraets, 2006: Woodlands of the past. The excavation of wetland wood at Zwolle-Stadshagen (the Netherlands): Growth pattern and population dynamics of oak and ash. Geologie en Mijnbouw 85-1, Schweingruber, F.H. 1982: MikroskopischeHolzanatomie, Birmensdorf.

30 put spoor M/V strucnr sub stamcode stc_extra deel_boom schors L_min L_max B_min B_max Dik_min Dik_max Dia_min Dia_max puntvorm PV_extra puntlengte PL_recon cf jr Njr DENDRO Bijlage 1 Naaldwijk-Trade Parc Westland. Resultaten van het houtspecialistische onderzoek. soort artefact context opmerking FRAXIEXC paal westwand huis 1. st. 43, , ,0. cf 50.. QUERC SP balk westwand huis 8 b st. 40, ,0 1 x 16,0.... uiteinde balk FRAXIEXC steunpaaltje westwand huis 1. t. 9, ,0 16, FRAXIEXC paal westwand huis 1. st. 25, , ,0. cf 60. facetten zijn 12 en 21 cm, breedte halfronde bijlsnede is 8,5 cm FRAXIEXC paal binnenstijl 1. st. 44, , ,0. cf 100. dissel (7,3 cm breed) QUERC SP balk oostwand huis 9. st. 6,0.. 17,0. 9, cf 45. uiteinde balk FRAXIEXC balk oostwand huis 2. st. 12, ,0 1 k 7,0?... QUERC- zuidwand 39 1 SP paal staander st AD FRAXIEXC paal oostwand huis , ,0 1 a FRAXIEXC paal oostwand huis 1. st. 9, , bijlsnede gebogen, tenminste 8 cm breed grof afgehakt op het uiteinde FRAXIEXC paal oostwand huis 1. st. 24, , , facetten zijn 10 en 23,5 cm FRAXIEXC paal oostwand huis 1. st. 17, ,0 17, ,0. cf 60. facetten zijn 10 en 18 cm FRAXIEXC paal oostwand huis 1. st. 20, , ,0. cf 40. facetten zijn 10 en 14 cm QUERC- SP balk oostwand huis 13. st. 15, ,0 18, FRAXIEXC paal oostwand huis 1. st. 18, , ,0.... grof bekapt; facetten zijn 16 en 20 cm; complete bijlsnede is 7,5 cm FRAXIEXC paal westwand huis 1. st. 20, , ,0. cf 60. facetten zijn 7 en 15 cm FRAXIEXC paal westwand huis 1. st. 20, ,5 2 vl 18,0. cf FRAXIEXC paal westwand huis 1. st. 20, ,0 2. 5, FRAXIEXC paal westwand huis 1. st. 20, , ,0. cf 50. facetten zijn 9,5 en 16 cm QUERC- SP balk westwand huis 8 bb st. 50, ,0.... cf FRAXIEXC paal westwand huis 1. st. 20, , , kante doorsnede, onduidelijk bekapt uiteinde facetten zijn 11 en 14 cm; dikke braam

31 put spoor M/V strucnr sub stamcode stc_extra deel_boom schors L_min L_max B_min B_max Dik_min Dik_max Dia_min Dia_max puntvorm PV_extra puntlengte PL_recon cf jr Njr DENDRO soort artefact context opmerking FRAXIEXC paal westwand huis 1. st. 19, , ,0.... kern verrot; facetten zijn 10 en 17 cm FRAXIEXC paal westwand huis 1. st. 13, ,0 13, ,0. cf 60. facetten zijn 16 en 13 cm FRAXIEXC staak westwand huis 1. t+az. 14, ,5 2. 8,0.... uiteinde?? 59 1 FRAXIEXC paal noordwand huis 1 st 55, FRAXIEXC paal oostwand huis 1. st. 20, , ,0. cf 40. facetten zijn 8 en 10 cm FRAXIEXC paal binnenstijl 1. st. 33, ,0 2 vl 31,0. cf FRAXIEXC paal binnenstijl 1. st. 78, , ,0. cf 60 x facetten zijn 24 en 32 cm; puntfacetten "opgevreten" ACER CAM paal westwand huis 1. st. 9, ,0 14, FRAXIEXC paal westwand huis 1. st. 22, , ,0. cf 50. facetten zijn 14 en 15 cm FRAXIEXC paal oostwand huis 1. st smalle ringen FRAXIEXC paal oostwand huis 1. st FRAXIEXC paal oostwand huis 1. st wijde jaarringen FRAXIEXC paal oostwand huis 1. st normale ringwijdte FRAXIEXC paal oostwand huis 1. st wijde jaarringen FRAXIEXC paal oostwand huis 1. st normale ringwijdte FRAXIEXC paal oostwand huis 1. st FRAXIEXC paal oostwand huis 1. st normale ringwijdte QUERC SP paal oostwand huis 1. st FRAXIEXC balk oostwand huis 1. st... 12,0 17,5 9,5 10, FRAXIEXC paal oostwand huis 1. st FRAXIEXC paal oostwand huis 1. st FRAXIEXC paal huis liggende balk tegen palen van S831 houtrestanten in klei; smalle ringen normale ringwijdte, g meetbaar FRAXIEXC balk stiep FRAXIEXC paal huis FRAXIEXC balk stiep FRAXIEXC paal oostwand huis FRAXIEXC paal oostwand huis wijde ringen

32 put spoor M/V strucnr sub stamcode stc_extra deel_boom schors L_min L_max B_min B_max Dik_min Dik_max Dia_min Dia_max puntvorm PV_extra puntlengte PL_recon cf jr Njr DENDRO soort artefact context opmerking FRAXIEXC takken in paalkuil 1. t Naast paal, in paalkuil. Van mand? Of uiteinden takkenbos? Bouwoffer? In coupe uiteinden zichtbaar FRAXIEXC paal staander huis 1. st FRAXIEXC paal staander huis 1. st FRAXIEXC balk stiep smalle ringen FRAXIEXC balk stiep wijde ringen FRAXIEXC balk profielbalk.. st. 248,0.. 12,5. 7, FRAXIEXC plank profielbalk 15. st. 40,0.. 10,5. 4, FRAXIEXC paal FRAXIEXC paal FRAXIEXC paal westwand huis zuid 1. st. 48, ,0 15, ,0. cf 35. westwand huis zuid 1. t. 39, ,5 10, ,0. cf 33. tussenwand zuid huis 1. st. 29, , ,0.... L>248cm, 12,5x7cm; horizontale balk met leemresten op onderkant facetten zijn 11 en 15,5 cm dikker uiteinde bekapt, facetten zijn 7 en 12,5 cm wigvormig bekapt, 1 braam: 0,15 cm. Bijlsnede is ca. 7,2 cm; facetten zijn 17 en 32 cm FRAXIEXC paal tussenwand zuid huis 1. st. 36, ,5 11, ,0. cf 35. dikker uiteinde bekapt, facetten zijn 9,5 en 11 cm FRAXIEXC paal oostwand huis 1. st. 70, , ,0. cf FRAXIEXC paal oostwand huis 1. st. 68, , ,0. cf FRAXIEXC paal oostwand huis 1. st. 62, , ,0. cf 60 x dikker uiteinde bekapt; 2 dikke bramen op hoek bijlsnede FRAXIEXC paal oostwand huis 1. st. 35, ,0 15, ,0. < FRAXIEXC paal oostwand huis 1. st. 45, ,0 17, , FRAXIEXC paal oostwand huis 1. t. 52, ,0 16, , FRAXIEXC paal oostwand huis 1. st r 60, , ,0 19, dikker uiteinde bekapt, facetten zijn 13 en 14 cm volledige bijlafdruk van 7,7 cm; facetten zijn 8 en 17,5 cm dikker uiteinde bekapt; facetten zijn 11 en 16 cm. Bijlsnede is >7,5 cm en 8 cm. met stekdeek op uiteinde aanpunting (=8 cm lang); vraat

33 put spoor M/V strucnr sub stamcode stc_extra deel_boom schors L_min L_max B_min B_max Dik_min Dik_max Dia_min Dia_max puntvorm PV_extra puntlengte PL_recon cf jr Njr DENDRO soort artefact context opmerking FRAXIEXC paal oostwand huis 1. st. 35, ,0 10, ,0.... dikker uiteinde bekapt, facetten zijn 4 en 13,5 cm QUERC SP balk oostwand huis 10 bb t. 50,0.. 14,0. 10,0. 14, met scheur in kern FRAXIEXC paal tussenwand huis 1. st r 33, , ,0. cf 30.. dikker uiteinde bekapt; facetten zijn 12 en 37 cm; FRAXIEXC paal tussenwand huis 1. st. 77, , ,0. cf 80 x dikke braam FRAXIEXC paal tussenwand huis 1. st. 54, , ,0.... facetten zijn 10 en 28 cm; vraat FRAXIEXC paal tussenwand huis 1. st. 49, ,0 2 vl 19,0.... dikker uiteinde bekapt staander FRAXIEXC paal voorhuis 1. t r 57, , AD. staander dikker uiteinde bekapt; facetten zijn 10 en 18 cm; vlakje op punt is 6 cm; FRAXIEXC paal voorhuis 1. st. 65, ,0 23,5 2 vl 18,0. > 60 x kern verrot FRAXIEXC balk stiep 2 h t+az.. 41,0 10,0 11,0. 6, , FRAXIEXC balk stiep 10 bb st.. 42,0. 11,5. 6, , FRAXIEXC plank stiep 15. st.. 32,0... 4,0. 13,5 2 a 10, staander FRAXIEXC paal voorhuis 1. st. 25,0 32, ,0 2. 4, FRAXIEXC plank stiep 7. st.. 28,0 10,0 12,0 2,5 3, , FRAXIEXC plank stiep 13. st. 46,0.. 13,0. 6, licht afgeschuind, andere kant recht; stro zat er omheen; bemonsterd FRAXIEXC balk stiep 13. st.. 37,0. 12,0. 8, , FRAXIEXC plank stiep 10 bb st.. 42,0. 14,0. 6,0.. 1 k 12,0. cf FRAXIEXC plank stiep 13. st.. 30,0. 13,5. 3,5.. 2 kk 7,0. cf 55.. staander dikker uiteinde bekapt, aan een kant schuin afgehakt/hefkant; volledige bijlafdruk 7,5 cm; FRAXIEXC paal voorhuis 1. st r 38, ,5 20,0 1 vl 12, AD vraat ALNUS-SP plank stiep 10 bb st. 30,0.. 12,0 2,0 5, ALNUS-SP paal FRAXIEXC staak fundering steenbouw 1. t. 49, , , fundering steenbouw 1. t. 43, , ,0. cf 30..

34 put spoor M/V strucnr sub stamcode stc_extra deel_boom schors L_min L_max B_min B_max Dik_min Dik_max Dia_min Dia_max puntvorm PV_extra puntlengte PL_recon cf jr Njr DENDRO soort artefact context FRAXIEXC balk stiep 10. st. 24,0.. 11,0. 5, FRAXIEXC paal FRAXIEXC paal ALNUS-SP paal ALNUS-SP staak ALNUS-SP paal fundering steenbouw 1. st. 43, , , opmerking fundering steenbouw 1. st. 32, ,0 6 vl 32,0 39,0.... liggend hout/brug 4. t. 18, , liggend hout/brug 1. t+az. 9, , liggend hout/brug 1. t+az. 22, , recht bekapt uiteinde FRAXIEXC paal paal bij brug 1. st. 154, , , op 66 cm vanaf uiteinde 2 vierkante indrukken, 2 brede bramen op kapvlak? ALNUS-SP paal brug 2 h st x 80,0.. 20,0. 11,0 18,0 20,0 2 ka 22,0.... dikker uiteinde bekapt, facetten zijn 19 en 23 cm Brugconstructie, rechte FRAXIEXC paal brug staander 1. st. 47, ,0 11, ,0 30,0 cf 62 x paal ALNUS-SP staak brug 1. t. 59, , , ALNUS-SP balk goot 9. st. 64, ,0? "holle balk west" ALNUS-SP balk goot 9. st. 80,0.. 18,0. 8, door opslag volledig beschimmeld en ALNUS-SP balk goot uitgedroogd ALNUS-SP balk goot 9. st. 70,0.. 23,0. 8,0..? ALNUS-SP staak uit stakenrij haaks op S19 1. t. 31, , , ALNUS-SP paal S19 1. st. 56, ,0 6 xx 41,0 47,0.... ACER CAM paal palenrij st. 35, , ,0 39, ALNUS-SP paal uit rijtje (3) , , , ALNUS-SP staak uit rijtje (21) 1. t. 34, , ,0 26,0... facetten zijn 9 en 20 cm ALNUS-SP staak uit rijtje (7) 1. t+az. 35, ,5 3 a 27,0.... strak vierzijdig bekapt ALNUS-SP paal uit rijtje (2) , , ,0.... paal nr ALNUS-SP paal uit rijtje (22) 1. st. 49, ,0 11,0 3 a 39, ALNUS-SP paal palenrij S213 beschoeiing? 1. st. 85, , , bramen

35 put spoor M/V strucnr sub stamcode stc_extra deel_boom schors L_min L_max B_min B_max Dik_min Dik_max Dia_min Dia_max puntvorm PV_extra puntlengte PL_recon cf jr Njr DENDRO soort artefact context opmerking uit palenrij in S FRAXIEXC balk beschoeiing 10 bb st. 20,0 23, ,0 2 vl 9,0. > 80 x FRAXIEXC paal FRAXIEXC paal FRAXIEXC paal FRAXIEXC paal uit palenrij in S680 beschoeiing 1. st r 54, ,0 1 vl 20,0.... rij staakjes in greppel 1. st aanpunting met stekdeel (lengte stekdeel is 9 cm), rechte bijlafslag tenm. 7 cm rij staakjes in greppel 1. st houtrestanten in klei rij staakjes in greppel houtrestanten in klei ALNUS-SP paal hekwerk beschoeiing 1. t+az. 43, ,0 7 x 23, ?. ALNUS-SP paal losse paal 1. st. 32, ,0 4. 3,0.... dikker uiteinde bekapt ACER ?. CAM balk losse paal 15. st. 10,0.. 20,0 4,0 11, ACER ?. CAM paal losse paal 2 h st. 9, ,0. 16, ?. FRAXIEXC paal losse paal , ,0 3 ax 48,0 52, ?. FRAXIEXC paal losse paal 1. st. 16, , ? 83?. FRAXIEXC spaander uit greppel Tussen paal 3 en 4, uit stro-mengsel, plag? Op 35cm vanaf vlak.? 86?. nvt onbekend?? aan Steven gegeven ?. FRAXIEXC paal hoek voorhuis , ?. ALNUS-SP paal losse paal 1. st ?. FRAXIEXC paal?? smalle ringen.. 100?. FRAXIEXC balk stiep ?. FRAXIEXC paal?? ?. FRAXIEXC balk losse paal , ,5 2 ax 18, ?. FRAXIEXC paal losse paal 1. st. 74, , ,0.... facetten zijn 238 en 43 cm????. FRAXIEXC paal?? 1. st. 35, ,0 24, vlakke onderkant gekliefde tak, vierkante doorsnede; met bh specie rood; grondcompressie op? 328??. FRAXIEXC staak los paaltje 4. t. 55,0.. 5,0. 8, ,0.... puntje

36 put spoor M/V strucnr sub stamcode stc_extra deel_boom schors L_min L_max B_min B_max Dik_min Dik_max Dia_min Dia_max puntvorm PV_extra puntlengte PL_recon cf jr Njr DENDRO soort artefact context opmerking 3 849?? 11 ALNUS-SP paal beschoeiing van beschoeiing Uitleg van de codering gebruikt in bijlage 1 alle afmetingen zijn in cm put spoor M/V strucnr sub soort artefact context stamcode stc_extra deel_boom schors L min/max B min/max Dikte min/max Dia min/max puntvorm PV extra puntlengte werkput spoor monster- of vondstnummer nummer van structuur, uitgegeven door archeoloog volgnummer, wanneer binnen één vondstnummers meer houtvondsten zijn (door BIAX toegekend) houtsoort algemene omschrijving van object (constructiehout/voorwerp/bewerkt/onbewerkt); bij? is de toewijzing niet zeker omschrijving van spoortype schematisch aangeven van de wijze waarop het object in de stam georiënteerd is (grondvorm), zie bijgevoegd schema. a = zonder bast b = met één zijde met bast bb = met twee zijden met bast h = met hart st= stam; t = tak; w = wortel aanwezigheid van schors (s) of wankant (w) lengte minimaal/maximaal (=compleet) breedte minimaal/maximaal (=compleet) hoogte/dikte minimaal/maximaal (=compleet) diameter minimaal/maximaal (=compleet) puntvorm, d.w.z. het aantal vlakken halverwege de punt; zoals 2 =2 bekapte vlakken enz. extra opmerking over puntvorm a kleine extra kap x onbewerkte kant (meestal nog met schors) vl vlak, punt loopt niet helemaal spits toe k (kk) (kkk) één of meer kliefkanten Deze onbewerkte vlakken en kliefkanten zijn dus niet inbegrepen in het aantal vlakken aangegeven met een cijfer. Bijvoorbeeld: 4kk = punt gevormd door 4 bewerkte vlakken en twee (onbewerkte) kliefkanten. d.w.z. de lengte van het hoogste kapvlak van de punt (PL = 0: vlak gekapte onderkant)

37 PL recon cons g m s cf jr Njr DENDRO opmerking gereconstrueerde puntlengte conservering goed matig slecht circa aantal jaarringen aantal jaarringen monster voor dendrochronologisch onderzoek: x (geselecteerd) of al gemeten (dan staat de de datering) extra opmerkingen code wetenschappelijke naam nederlandse naam ACERCAM Acer campestris Esdoorn/Spaanse aak ALNUS-SP Alnus els FRAXIEXC Fraxinus excelsior gemene es QUERC-SP Quercus eik

38 Stamcodes 1 hele stam 11 drie- (11b) of vierzijdig (11) gerechte balk uit kwart stam 2 halve stam 12 eenzijdig gerechte plank 3 derde stam 13 radiale plank door hart (kwartiers) 4 kwart stam 14 radiale plank maximaal tot hart 5 radius kleiner dan boog 15 tangentiale plank, hart hooguit rakend (h), breedte groter dan radius (dosse) 6 radius gelijk aan boog 16 plank hart hooguit rakend (h), breedte maximaal radius 7 radius groter dan boog 17 relatief klein deel uit stam 8 eenzijdig gerechte balk 18 segment van een uitgeholde stam 9 twee-(9bb), drie- (9b) of vierzijdig (9) gerechte balk door het hart van de stam 19 L-profiel 10 twee- (10bb), drie- (10b) tot vierzijdig (10) gerechte balk uit halve stam 0 = onbekend 99 = eigen vorm (zie tekst)

39 Bijlage 2. Naaldwijk-Trade Parc Westland, bijlsneden op kapvlakken.

40

41

42

Romeins bouwhout van het onderzoek aan de Middelbroekweg in Naaldwijk (provincie Zuid-Holland)

Romeins bouwhout van het onderzoek aan de Middelbroekweg in Naaldwijk (provincie Zuid-Holland) Romeins bouwhout van het onderzoek aan de Middelbroekweg in Naaldwijk (provincie Zuid-Holland) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 618 NOVEMBER 2012 SILKE LANGE Colofon Titel: BIAXiaal 618 Romeins bouwhout van

Nadere informatie

Houten constructie De Bilt-KNMIterrein

Houten constructie De Bilt-KNMIterrein Houten constructie De Bilt-KNMIterrein RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 574 JULI 2011 K. HÄNNINEN Colofon Titel: BIAXiaal 574 Houten constructie De Bilt-KNMI-terrein Auteur: K. Hänninen Opdrachtgever: RAAP West-Nederland

Nadere informatie

Hout van het onderzoek aan de Heiligeweg in Krommenie, gemeente Zaanstad (Noord-Holland)

Hout van het onderzoek aan de Heiligeweg in Krommenie, gemeente Zaanstad (Noord-Holland) Hout van het onderzoek aan de Heiligeweg in Krommenie, gemeente Zaanstad (Noord-Holland) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 602 JULI 2012 SILKE LANGE Colofon Titel: BIAXiaal 602 Hout van het onderzoek aan de Heiligeweg

Nadere informatie

Hout van de opgraving LR 78- Bouwloods in De Meern (gemeente Utrecht)

Hout van de opgraving LR 78- Bouwloods in De Meern (gemeente Utrecht) Hout van de opgraving LR 78- Bouwloods in De Meern (gemeente Utrecht) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 659 MEI 2013 SILKE LANGE Colofon Titel: BIAXiaal 659 Hout van de opgraving LR 78-Bouwloods in De Meern (gemeente

Nadere informatie

Hout uit een Romeins castellum te Leiden-Roomburg

Hout uit een Romeins castellum te Leiden-Roomburg BIAXiaal 492 Hout uit een Romeins castellum te Leiden-Roomburg K. Hänninen April 2010 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie Colofon Titel:

Nadere informatie

Onderzoek aan hout van twee waterputten en uit een vennetje van een opgraving in Udenhout, gemeente Tilburg (provincie Noord-Brabant)

Onderzoek aan hout van twee waterputten en uit een vennetje van een opgraving in Udenhout, gemeente Tilburg (provincie Noord-Brabant) Onderzoek aan hout van twee waterputten en uit een vennetje van een opgraving in Udenhout, gemeente Tilburg (provincie Noord-Brabant) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 645 FEBRUARI 2013 SILKE LANGE Colofon Titel:

Nadere informatie

Twee middeleeuwse boomstamputten uit Cothen-De Kamp, gemeente Wijk bij Duurstede

Twee middeleeuwse boomstamputten uit Cothen-De Kamp, gemeente Wijk bij Duurstede Twee middeleeuwse boomstamputten uit Cothen-De Kamp, gemeente Wijk bij Duurstede RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 627 December 2012 D. Lentjes, C. Vermeeren Colofon Titel: BIAXiaal 627 Twee middeleeuwse boomstamputten

Nadere informatie

Hout van de opgraving LR76 Coehoorn in Utrecht

Hout van de opgraving LR76 Coehoorn in Utrecht Hout van de opgraving LR76 Coehoorn in Utrecht RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 657 MEI 2013 SILKE LANGE Colofon Titel: BIAXiaal 657 Hout van de opgraving LR76 Coehoorn in Utrecht Auteur: S. Lange Opdrachtgever:

Nadere informatie

Hout van mogelijke visweren bij Schoonebeek

Hout van mogelijke visweren bij Schoonebeek Hout van mogelijke visweren bij Schoonebeek RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 559 december 2011 K. Hänninen Colofon Titel: BIAXiaal 559 Hout van mogelijke visweren bij Schoonebeek Auteur: K. Hänninen Opdrachtgever:

Nadere informatie

Houtskool uit een kuil van een rivierduin bij Rotterdam-IJsselmonde 't Hart

Houtskool uit een kuil van een rivierduin bij Rotterdam-IJsselmonde 't Hart BIAXiaal Houtskool uit een kuil van een rivierduin bij Rotterdam-IJsselmonde 't Hart L.I. Kooistra november 2009 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie

Nadere informatie

Houtskool uit ijzertijdcrematiegraven en mogelijke middeleeuwse meilers uit Lomm-Hoogwatergeul

Houtskool uit ijzertijdcrematiegraven en mogelijke middeleeuwse meilers uit Lomm-Hoogwatergeul Houtskool uit ijzertijdcrematiegraven en mogelijke middeleeuwse meilers uit Lomm-Hoogwatergeul RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 684 FEBRUARI 2011 K. HÄNNINEN Colofon Titel: BIAXiaal 684 Houtskool uit ijzertijdcrematiegraven

Nadere informatie

Onderzoek van een houten voorwerp uit de opgraving Grote Markt te Lier (België)

Onderzoek van een houten voorwerp uit de opgraving Grote Markt te Lier (België) Onderzoek van een houten voorwerp uit de opgraving Grote Markt te Lier (België) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 638 JANUARI 2013 C. Vermeeren Colofon Titel: BIAXiaal 638 Onderzoek van een houten voorwerp uit

Nadere informatie

Houten wagenwielen en een ton uit waterputten van de opgraving Terp Heinis (regio s-hertogenbosch).

Houten wagenwielen en een ton uit waterputten van de opgraving Terp Heinis (regio s-hertogenbosch). Houten wagenwielen en een ton uit waterputten van de opgraving Terp Heinis (regio s-hertogenbosch). RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 619 november 2012 C.VERMEEREN Colofon Titel: BIAXiaal 619 Houten wagenwielen

Nadere informatie

Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie

Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie BIAXiaal 208 Houtonderzoek aan de Bronstijdvindplaats te Zijderveld C. Vermeeren 2004 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie Colofon Titel:

Nadere informatie

Houtskoolanalyse van een Romeins crematiegraf, Heule-Peperstraat (Kortrijk, België)

Houtskoolanalyse van een Romeins crematiegraf, Heule-Peperstraat (Kortrijk, België) Houtskoolanalyse van een Romeins crematiegraf, Heule-Peperstraat (Kortrijk, België) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 621 27 NOVEMBER 2012 D. LENTJES & S. LANGE Colofon Titel: BIAXiaal 621 Houtskoolanalyse van

Nadere informatie

Hout van een vroegmiddeleeuwse vindplaats in Oegstgeest-Nieuw Rhijngeest-Zuid

Hout van een vroegmiddeleeuwse vindplaats in Oegstgeest-Nieuw Rhijngeest-Zuid 423 Hout van een vroegmiddeleeuwse vindplaats in Oegstgeest-Nieuw Rhijngeest-Zuid L.I. Kooistra september 2009 Colofon Titel: BIAXiaal 423 Hout van een vroegmiddeleeuwse vindplaats in Oegstgeest-Nieuw

Nadere informatie

Hout en houtskool van Elst-Grote Molenstraat uit de IJzertijd, Romeinse tijd en Middeleeuwen

Hout en houtskool van Elst-Grote Molenstraat uit de IJzertijd, Romeinse tijd en Middeleeuwen 467 Hout en houtskool van Elst-Grote Molenstraat uit de IJzertijd, Romeinse tijd en Middeleeuwen L.I. Kooistra Februari 2010 Colofon Titel: BIAXiaal 467 Hout en Houtskool van Elst-Grote Molenstraat uit

Nadere informatie

Onderzoek aan drie karrenwielen en een archeobotanisch monster uit waterputten van de opgraving Valkenswaard-Lage Heide (provincie Noord-Brabant)

Onderzoek aan drie karrenwielen en een archeobotanisch monster uit waterputten van de opgraving Valkenswaard-Lage Heide (provincie Noord-Brabant) Onderzoek aan drie karrenwielen en een archeobotanisch monster uit waterputten van de opgraving Valkenswaard-Lage Heide (provincie Noord-Brabant) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 616 NOVEMBER 2012 SILKE LANGE

Nadere informatie

Ees-Zuidesch, houtskool uit mesolithische haardkuilen

Ees-Zuidesch, houtskool uit mesolithische haardkuilen Ees-Zuidesch, houtskool uit mesolithische haardkuilen RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 511 FEBRUARI 2011 K. HÄNNINEN & W. VAN DER MEER Colofon Titel: BIAXiaal 511 Ees-Zuidesch, houtskool uit mesolithische haardkuilen

Nadere informatie

Houtskool uit een neolithische haardkuil, vindplaats Flanders Expo (stad Gent, provincie Oost-Vlaanderen, België)

Houtskool uit een neolithische haardkuil, vindplaats Flanders Expo (stad Gent, provincie Oost-Vlaanderen, België) Houtskool uit een neolithische haardkuil, vindplaats Flanders Expo (stad Gent, provincie Oost-Vlaanderen, België) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 597 12 JUNI 2012 SILKE LANGE Colofon Titel: BIAXiaal 597 Houtskool

Nadere informatie

Opgraving Hengelo Winkelskamp Grafveld

Opgraving Hengelo Winkelskamp Grafveld 2015 Archeologisch Onderzoek Leiden (Archol) Postbus 9515 2300 RA Leiden (071) 527 33 13 www.archol.nl Opgraving Hengelo Winkelskamp Grafveld Voorlopig evaluatierapport, Archol BV Opgraving Hengelo Winkelskamp

Nadere informatie

Selectiebesluit archeologie Breda, Molengracht JEKA

Selectiebesluit archeologie Breda, Molengracht JEKA Gemeente Breda Bureau Cultureel Erfgoed ErfgoedBesluit 2009-30 Selectiebesluit archeologie Breda, Molengracht JEKA Controle BCE Johan Hendriks Bureau Cultureel Erfgoed, Naam Afdeling/bedrijf Datum Paraaf

Nadere informatie

6.3. Analyse en interpretatie van de grondsporen Algemeen

6.3. Analyse en interpretatie van de grondsporen Algemeen 6.3. Analyse en interpretatie van de grondsporen 6.3.1. Algemeen In totaal werden er tijdens het vlakdekkend onderzoek 31 sporen geregistreerd in het vlak. Vijf ervan kwamen ook reeds tijdens het vooronderzoek

Nadere informatie

Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken.

Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken. Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken. In de vroege zomer van 2017 heeft Archeologie West-Friesland een opgraving uitgevoerd tussen de Davidstraat, Romeinstraat en Korte

Nadere informatie

Adres: Derringmoerweg 7 Plaats: Arnemuiden Gemeente: Middelburg eventueel (centrum)coördinaat (en):

Adres: Derringmoerweg 7 Plaats: Arnemuiden Gemeente: Middelburg eventueel (centrum)coördinaat (en): memo van Bram Silkens/ Bernard Meijlink afdeling Ruimtelijk Beleid Datum Contact 31-05-2013 Walcherse Archeologische Dienst (gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen) postbus 70 4330 AB Middelburg b.meijlink@middelburg.nl

Nadere informatie

Evaluatiebrief Archeologisch onderzoek 58915 Sevenum-Beatrixstraat IVO-P

Evaluatiebrief Archeologisch onderzoek 58915 Sevenum-Beatrixstraat IVO-P Postbus 297 6900 AG Zevenaar Ringbaan Zuid 8a 6905 DB Zevenaar tel. 0316-581130 fax 0316-343406 info@archeodienst.nl www.archeodienst.nl Archeodienst BV, Postbus 297, 6900 AG Zevenaar Evaluatiebrief Archeologisch

Nadere informatie

Archol bv. Ivo van Wijk. Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat te Elsloo, gemeente Stein

Archol bv. Ivo van Wijk. Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat te Elsloo, gemeente Stein 2012 Archol bv Ivo van Wijk Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat te Elsloo, gemeente Stein Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat

Nadere informatie

V&L. Selectiebesluit archeologie Breda, Klokkenberg. Bijlage 5 bij besluit 2017/2000-V1

V&L. Selectiebesluit archeologie Breda, Klokkenberg. Bijlage 5 bij besluit 2017/2000-V1 Gemeente Breda Ruimtelijke Ontwikkeling Bureau Cultureel Erfgoed Erfgoedbesluit 2009-22 V&L Bijlage 5 bij besluit 2017/2000-V1 Selectiebesluit archeologie Breda, Klokkenberg Ruimtelijke Ontwikkeling Controle

Nadere informatie

Houtskool van de Romeinse rookkuil, Dr. Poelsstraat, Heerlen

Houtskool van de Romeinse rookkuil, Dr. Poelsstraat, Heerlen BIAXiaal 72 Houtskool van de Romeinse rookkuil, Dr. Poelsstraat, Heerlen P. van Rijn Februari 1999 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie

Nadere informatie

% &! '!#(&#! )"(*!# #+ &,-. '!#( )(/ -#'#!#(0

% &! '!#(&#! )(*!# #+ &,-. '!#( )(/ -#'#!#(0 ! #$# %!#$ % &! '!#(&#! )(*!# #+ &,-. '!#( )(/ 0 -#'#!#(0 '!#(1/((2( 0 -#'#!#(0 .#/!0 '122 ' 3 4 ' '52 '. 67 7' # 8' 49'9' #02'# 22 2 2'.0:*(&+2 6 &' ; < *' ;7 =2< 9' >

Nadere informatie

INFORMATIERAPPORT EN SELECTIEADVIES

INFORMATIERAPPORT EN SELECTIEADVIES INFORMATIERAPPORT EN ELECTIEADVIE Proefsleuvenonderzoek Bedrijventerrein fase 2 (Homoetsestraat), Maurik, gemeente Buren Archis onderzoekmeldingsnummer 4120 Inleiding Tussen 14 en 23 februari 2011 is door

Nadere informatie

Publiekssamenvatting. Archeologisch onderzoek Groene Rivier Pannerden

Publiekssamenvatting. Archeologisch onderzoek Groene Rivier Pannerden Publiekssamenvatting Archeologisch onderzoek Groene Rivier Pannerden Catastrofale overstromingen kwamen vaak voor in de geschiedenis van Pannerden, wat met de ligging in de driehoek tussen de rivieren

Nadere informatie

Kampen Reevediep R.C.A. Geerts (ADC ArcheoProjecten)

Kampen Reevediep R.C.A. Geerts (ADC ArcheoProjecten) Kampen Reevediep R.C.A. Geerts (ADC ArcheoProjecten) Ten zuiden van de stad Kampen worden een hoogwatergeul en twee dijklichamen aangelegd door bouwcombinatie Isala Delta in opdracht van de provincie Overijssel/Rijkswaterstaat.

Nadere informatie

Onderzoek aan macroresten en hout uit de 16e eeuw in Enkhuizen-De Baan

Onderzoek aan macroresten en hout uit de 16e eeuw in Enkhuizen-De Baan BIAXiaal 264 Onderzoek aan macroresten en hout uit de 16e eeuw in Enkhuizen-De Baan K. Hänninen februari 2006 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie

Nadere informatie

Archeologie Betuweroute

Archeologie Betuweroute BIAXiaal 54 Archeologie Betuweroute Houtskool en hout uit de IJzertijd van de Papendrechtse stroomrug (gem. Graafstroom) Standaardrapportage deel II L. Kooistra K. Hänninen maart 1998 BIAX C o n s u l

Nadere informatie

Anthracologisch onderzoek aan twee meilerkuilen van de vindplaats Roeselare (BE)

Anthracologisch onderzoek aan twee meilerkuilen van de vindplaats Roeselare (BE) Anthracologisch onderzoek aan twee meilerkuilen van de vindplaats Roeselare (BE) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 971 MEI 2017 S. LANGE Colofon Titel: BIAXiaal 971 Anthracologisch onderzoek aan twee meilerkuilen

Nadere informatie

Figuur 1 Geulafzettingen (Bron: CHS)

Figuur 1 Geulafzettingen (Bron: CHS) Archeologie, aardkundige waarden en cultuurhistorie Naar de archeologie in onder andere de Groeneveldse Polder is een bureaustudie gedaan door de heer Bult van het Vakteam Archeologie i. De in weergegeven

Nadere informatie

: Archeologische begeleiding in Katwijk, Tweede Mientlaan

: Archeologische begeleiding in Katwijk, Tweede Mientlaan Bodemshop Dhr. Roosendaal s-gravendijckseweg 45 A 2201 CZ Noordwijk Noordwijk, 16 juni 2008 Kenmerk : 09840508/29047 Contactpersoon : drs. Edwin Hoven E-mail : ehoven@beckerenvandegraaf.nl Betreft : Archeologische

Nadere informatie

RAAP-NOTITIE 1378. Plangebied Weideveld. Gemeente Bodegraven Een archeologische begeleiding

RAAP-NOTITIE 1378. Plangebied Weideveld. Gemeente Bodegraven Een archeologische begeleiding RAAP-NOTITIE 1378 Plangebied Weideveld Gemeente Bodegraven Een archeologische begeleiding Colofon Opdrachtgever: gemeente Bodegraven Titel: Plangebied Weideveld, gemeente Bodegraven; een archeologische

Nadere informatie

memo Locatiegegevens: Inleiding

memo Locatiegegevens: Inleiding memo van Bram Silkens afdeling RB Datum Contact 28-04-2016 Walcherse Archeologische Dienst (gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen) postbus 70 4330 AB Middelburg b.meijlink@middelburg.nl (06-52552925)

Nadere informatie

Watou Oude Provenstraat. Archeologisch onderzoek

Watou Oude Provenstraat. Archeologisch onderzoek Watou Oude Provenstraat Archeologisch onderzoek 1. Inleiding Begin november 2014 werd een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd langs de Oude Provenstraat in Watou ter voorbereiding van de toekomstige

Nadere informatie

Houtskool uit drie Romeinse crematies. Vinex-locatie Wateringse Veld, Den Haag 1997, terrein Vellekoop

Houtskool uit drie Romeinse crematies. Vinex-locatie Wateringse Veld, Den Haag 1997, terrein Vellekoop BIAXiaal 76 Houtskool uit drie Romeinse crematies. Vinex-locatie Wateringse Veld, Den Haag 1997, terrein Vellekoop P. van Rijn Mei 1999 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie

Nadere informatie

Een leidingsleuf in Katwijk Klei-Oost Zuid. Een archeologische begeleiding aan de Trappenberglaan te Rijnsburg. A. Porreij-Lyklema. Archol.

Een leidingsleuf in Katwijk Klei-Oost Zuid. Een archeologische begeleiding aan de Trappenberglaan te Rijnsburg. A. Porreij-Lyklema. Archol. Een leidingsleuf in Katwijk Klei-Oost Zuid Een archeologische begeleiding aan de Trappenberglaan te Rijnsburg Archol A. Porreij-Lyklema 313 Archol Een leidingsleuf in Katwijk Klei-Oost Zuid Een archeologische

Nadere informatie

Archeologisch veldonderzoek Hoogheemraadschap van Delfland

Archeologisch veldonderzoek Hoogheemraadschap van Delfland Delftse Archeologische Notitie 101 Archeologisch veldonderzoek Hoogheemraadschap van Delfland Proefsleuvenonderzoek aan de Phoenixstraat 32 te delft Jorrit van Horssen Delftse Archeologische Notitie 101

Nadere informatie

ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK A436 EKEREN-OORDERSEWEG

ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK A436 EKEREN-OORDERSEWEG ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK A436 EKEREN-OORDERSEWEG ARCHEOLOGISCH RAPPORT VAN DE DIENST ARCHEOLOGIE STAD ANTWERPEN Anne Schryvers oktober 2016 COLOFON Onderzoek Archeologisch onderzoek A436 Ekeren-Oorderseweg

Nadere informatie

Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie

Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie BIAXiaal 209 De IJzertijd-kano van Uitgeest: onderzoek van het hout en de bewerkingssporen C. Vermeeren O. Brinkkemper 2004 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en

Nadere informatie

Rotterdamseweg 202 in Delft

Rotterdamseweg 202 in Delft Delftse Archeologische Notitie 117 Rotterdamseweg 202 in Delft Een archeologische begeleiding en waarneming Bas Penning Delftse Archeologische Notitie 117 Rotterdamseweg 202 in Delft Een archeologische

Nadere informatie

evaluatierapport zaltbommel-ruiterstraat 8 archeologische begeleiding

evaluatierapport zaltbommel-ruiterstraat 8 archeologische begeleiding evaluatierapport zaltbommel-ruiterstraat 8 archeologische begeleiding 1 1 inleiding Van vrijdag 19 september tot en met dinsdag 23 september 2014 heeft VUhbs archeologie in opdracht van de familie van

Nadere informatie

Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag.

Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag. Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag. projectnr. 405215.01 revisie 01 15 oktober 2015 auteur M. Arkema Opdrachtgever BDP

Nadere informatie

AWP-VERSLAG-WAARNEMING 2010-01-OCB (PURMEREND)

AWP-VERSLAG-WAARNEMING 2010-01-OCB (PURMEREND) AWP-VERSLAG-WAARNEMING 2010-01-OCB (PURMEREND) Locatie 15 Westerstraat Purmerend ARCHEOLOGISCHE WERKGROEP PURMEREND Neckerstraat 11 1441 KT Purmerend Project AWP Purmerend 2010-01-OCB Locatie onderzoeksgebied

Nadere informatie

2-2-2015. Houtbouw en funderingen in de Zaanstreek 1000-1900 P. Kleij, gemeentelijk archeoloog Zaanstad, Wormerland en Oostzaan.

2-2-2015. Houtbouw en funderingen in de Zaanstreek 1000-1900 P. Kleij, gemeentelijk archeoloog Zaanstad, Wormerland en Oostzaan. Houtbouw en funderingen in de Zaanstreek 1000-1900 P Kleij, gemeentelijk archeoloog Zaanstad, Wormerland en Oostzaan Opzet verhaal: 1 Ontginning van de Zaanstreek 2 Houtbouw 3 Funderingen 1 Ontginning

Nadere informatie

Vijfde BAP voorjaarssymposium:

Vijfde BAP voorjaarssymposium: Vijfde BAP voorjaarssymposium: Een hart van hout Een veelzijdige materiaalcategorie voor het voetlicht Dinsdag 14 maart, 2017 Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort 0 Voorwoord Voor u ligt

Nadere informatie

WANDELROUTE KENNEMERSTRAATWEG POLLEPEL HAMERBIJL ZEVENHUIZERLAAN SIKKELS SPANJAARDSLAAN HOUTWAL WATERPUT PALENCIRCEL WONINGBOUW START HOOGEWEG

WANDELROUTE KENNEMERSTRAATWEG POLLEPEL HAMERBIJL ZEVENHUIZERLAAN SIKKELS SPANJAARDSLAAN HOUTWAL WATERPUT PALENCIRCEL WONINGBOUW START HOOGEWEG WANDELROUTE KENNEMERSTRAATWEG POLLEPEL HAMERBIJL ZEVENHUIZERLAAN SPANJAARDSLAAN SIKKELS HOUTWAL GEBOUWEN UIT DE VROEGE MIDDELEEUWEN WATERPUT PALENCIRCEL WONINGBOUW START HOOGEWEG WONINGBOUW GEBOUWEN UIT

Nadere informatie

Amandinestraat (Oostende, West-Vlaanderen)

Amandinestraat (Oostende, West-Vlaanderen) Amandinestraat (Oostende, West-Vlaanderen) Projectcode: 2017G95 september 2017 ARCHEOLOGIENOTA PROGRAMMA VAN MAATREGELEN voorafgaand: verslag van resultaten bureauonderzoek (2017B373), verslag van resultaten

Nadere informatie

Advies Bouwlocatie Oranjestraat te Tubbergen, gem. Tubbergen

Advies Bouwlocatie Oranjestraat te Tubbergen, gem. Tubbergen Laagland Archeologie Rapport 38 Advies Bouwlocatie Oranjestraat 10-14 te Tubbergen, gem. Tubbergen December, 2016 Versie 1.0 (concept) In opdracht van: SOM= 7 Colofon Laagland Archeologie Rapport 38 Auteur:

Nadere informatie

Afgedankte luxe. Houten voorwerpen uit beerputten van Tiel-Koornmarkt. Intern rapport ROB

Afgedankte luxe. Houten voorwerpen uit beerputten van Tiel-Koornmarkt. Intern rapport ROB BIAXiaal Afgedankte luxe Houten voorwerpen uit beerputten van Tiel-Koornmarkt Intern rapport ROB O. Brinkkemper K. Hänninen P. van Rijn C. Vermeeren November 1995 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau

Nadere informatie

Archeologie Deventer Briefrapport 27. November Controleboringen Cellarius - De Hullu (project 494)

Archeologie Deventer Briefrapport 27. November Controleboringen Cellarius - De Hullu (project 494) Archeologie Deventer Briefrapport 27 November 2013 Controleboringen Cellarius - De Hullu (project 494) Briefrapport Controleboringen Cellarius / De Hullu, Colmschate (project 494) Behorende bij bureaustudie

Nadere informatie

Ieper, Grote Markt 33 / D hondtstaat

Ieper, Grote Markt 33 / D hondtstaat Ieper, Grote Markt 33 / D hondtstaat Rapportage vondstmelding Ieper, Grote Markt 33 / D hondtstaat I. Verslaggevers: *Naam, adres, contactgegevens, functie van de opstellers van het rapport en datum melding.

Nadere informatie

Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag.

Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag. Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag. projectnr. 405215.01 revisie 03 25 februari 2016 auteur M. Arkema Opdrachtgever BDP

Nadere informatie

Waarderend Archeologisch Onderzoek te Oudenburg, kantine voetbalplein (Bekestraat)

Waarderend Archeologisch Onderzoek te Oudenburg, kantine voetbalplein (Bekestraat) Waarderend Archeologisch Onderzoek te Oudenburg, kantine voetbalplein (Bekestraat) (28 en 29 oktober 2009) Oudenburg, 2009 Colofon Archeologisch Rapport Oudenburg 4 Waarderend archeologisch Onderzoek te

Nadere informatie

Nieuw Delft - Veld 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10.2 en 11

Nieuw Delft - Veld 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10.2 en 11 Delftse Archeologische Notitie 99 Nieuw Delft - Veld 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10.2 en 11 Een archeologisch bureauonderzoek Jean Paul Bakx, Jorrit van Horssen & Bas Penning 5 Nieuw Delft Veld 3 5.1 Plangebied

Nadere informatie

Programma van Eisen. 3880 AK PUTTEN T (0341) 359 732 E mstruijs@putten.nl. Naam, adres, telefoon, e-mail datum paraaf. Regio Noord-Veluwe

Programma van Eisen. 3880 AK PUTTEN T (0341) 359 732 E mstruijs@putten.nl. Naam, adres, telefoon, e-mail datum paraaf. Regio Noord-Veluwe Programma van Eisen Locatie Putten, Hoge Einderweg 19 Projectnaam Hoge Einderweg 19 Plaats binnen archeologisch proces 0 Archeologische begeleiding (AB) onder het protocol opgraven Opsteller Naam, adres,

Nadere informatie

Kale - Leie Archeologische Dienst. J a a r v e r s l a g K a l e - L e i e A r c h e o l o g i s c h e D i e n s t

Kale - Leie Archeologische Dienst. J a a r v e r s l a g K a l e - L e i e A r c h e o l o g i s c h e D i e n s t Kale - Leie Archeologische Dienst J a a r v e r s l a g 2 0 0 7 K a l e - L e i e A r c h e o l o g i s c h e D i e n s t 2 Jaarverslag 2007 COLOFON 2008 Kale - Leie Archeologische Dienst, individuele

Nadere informatie

Experiment Bouwer: Jef Bogers. Plaats: Prehistorisch Openluchtmuseum Eindhoven. Tijd: april

Experiment Bouwer: Jef Bogers. Plaats: Prehistorisch Openluchtmuseum Eindhoven. Tijd: april Experiment 5. 1994 Bouwer: Jef Bogers Plaats: Prehistorisch Openluchtmuseum Eindhoven Tijd: april - 1994 Gereedschap: 800 grams ijzeren bijl met lange steel, 600 grams bijl, een dissel, een holle dissel,

Nadere informatie

Project 434: Bureaustudie Actualisering archeologische verwachting nieuwbouwlocatie Stadhuiskwartier. Interne Rapportages Archeologie Deventer 55

Project 434: Bureaustudie Actualisering archeologische verwachting nieuwbouwlocatie Stadhuiskwartier. Interne Rapportages Archeologie Deventer 55 Interne Rapportages Archeologie Deventer 55 Mei 2012 Project 434: Bureaustudie Actualisering archeologische verwachting nieuwbouwlocatie Stadhuiskwartier COLOFON 2012, Gemeente Deventer, Deventer. Auteur:

Nadere informatie

Archeologisch onderzoek begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68

Archeologisch onderzoek begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68 Archeologisch onderzoek begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68 Archeologische begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68 Definitief ISSN 1573-5710

Nadere informatie

Ui tgraven wel 1 en bij Andel st S

Ui tgraven wel 1 en bij Andel st S Ui tgraven wel 1 en bij Andel st S-80.053 J.A. Bei jersbergen Juli 1980 Inhoud 1. Inleiding 2. Verkenni ng 3. Het uitgraven 4. Het opvullen - Blz. 1 1 1 3 Bij 1 agen 1. Situatieschets 2. Dwarsprof i el

Nadere informatie

Cultuurhistorische inventarisatiescan nieuwe scoutingterrein Broekpolder

Cultuurhistorische inventarisatiescan nieuwe scoutingterrein Broekpolder Cultuurhistorische inventarisatiescan nieuwe scoutingterrein Broekpolder Adviescode: 2015.020 Auteur: R. Terluin, archeoloog gemeente Vlaardingen Oktober 2017 Inleiding Scoutinggroepen worden verplaatst

Nadere informatie

Archeologisch onderzoek te Macharen Kerkstraat

Archeologisch onderzoek te Macharen Kerkstraat Archeologisch onderzoek te Macharen Kerkstraat T.D. Hamburg Archol briefrapport 15 Inleiding In opdracht van de gemeente Oss heeft Archeologische Onderzoek Leiden (Archol bv) op maandag 26 augustus een

Nadere informatie

Archeo-rapport 48 Het archeologische vooronderzoek aan de Spurkerweg te Bilzen

Archeo-rapport 48 Het archeologische vooronderzoek aan de Spurkerweg te Bilzen Archeo-rapport 48 Het archeologische vooronderzoek aan de Spurkerweg te Bilzen Kessel-Lo, 2010 Studiebureau Archeologie bvba Archeo-rapport 48 Het archeologische vooronderzoek aan de Spurkerweg te Bilzen

Nadere informatie

Dordrecht Ondergronds Waarneming 2 DORDRECHT, SPUIBOULEVARD

Dordrecht Ondergronds Waarneming 2 DORDRECHT, SPUIBOULEVARD DORDRECHT, SPUIBOULEVARD 273-287 Waarneming van een deel van de stadsmuur M.C. Dorst De stadsmuur met de Beulstoren op een tekening van Schouman uit 1747 (Erfgoedcentrum DIEP, inventarisnr. 551_30093).

Nadere informatie

Verslag vondstmelding: Eiermarkt 12 (Café Pick), 8000 Brugge

Verslag vondstmelding: Eiermarkt 12 (Café Pick), 8000 Brugge Verslag vondstmelding: Eiermarkt 12 (Café Pick), 8000 Brugge Tijdens verbouwingswerken aan het café Pick aan de Eiermarkt 12 te Brugge werd op 13 januari 2010 een vondstmelding gedaan van een oude riolering.

Nadere informatie

De resultaten van de publieksopgraving in Dalfsen

De resultaten van de publieksopgraving in Dalfsen De resultaten van de publieksopgraving in Dalfsen Henk van der Velde en Niels Bouma Inleiding In de zomermaanden van 2017 heeft er in Oosterdalfsen een publieksopgraving plaatsgevonden. Een archeoloog,

Nadere informatie

Adviesdocument ten behoeve van selectiebesluit archeologie Oosterdalfsen, gemeente Dalfsen. Notitie TML520

Adviesdocument ten behoeve van selectiebesluit archeologie Oosterdalfsen, gemeente Dalfsen. Notitie TML520 Adviesdocument ten behoeve van selectiebesluit archeologie Oosterdalfsen, gemeente Dalfsen Notitie TML520 NOTITIE TML520 Adviesdocument ten behoeve van selectiebesluit archeologie Oosterdalfsen, gemeente

Nadere informatie

Beschrijving schaal van Oegstgeest. Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen.

Beschrijving schaal van Oegstgeest. Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. Beschrijving schaal van Oegstgeest Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. Figure 2: Onderaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. De schaal heeft een diameter van 21 centimeter

Nadere informatie

Delftse Archeologische Notitie 129. Markt 85, Delft. Een archeologische begeleiding. Jorrit van Horssen

Delftse Archeologische Notitie 129. Markt 85, Delft. Een archeologische begeleiding. Jorrit van Horssen Delftse Archeologische Notitie 129 Markt 85, Delft Een archeologische begeleiding Jorrit van Horssen Delftse Archeologische Notitie 129 Markt 85, Delft Een archeologische begeleiding Jorrit van Horssen

Nadere informatie

OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND

OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND In het najaar van 2011 en de lente van 2012 deed een team archeologen van Archeologisch Onderzoek Leiden (Archol bv) en Diachron UvA bv opgravingen in Aarle in de gemeente

Nadere informatie

Proefopgraving in de tuin van het voormalige Gereformeerd Weeshuis aan de Havenstraat te Woerden door Elly E. v.d. Busse-Bruin

Proefopgraving in de tuin van het voormalige Gereformeerd Weeshuis aan de Havenstraat te Woerden door Elly E. v.d. Busse-Bruin Proefopgraving in de tuin van het voormalige Gereformeerd Weeshuis aan de Havenstraat te Woerden door Elly E. v.d. Busse-Bruin Inleiding De toestemming van het bestuur van het Dienstencentrum maakte het

Nadere informatie

Kamerstraat te Hechtel (gem. Hechtel- Eksel) Programma van Maatregelen

Kamerstraat te Hechtel (gem. Hechtel- Eksel) Programma van Maatregelen ArcheoPro Rapporten 249 Kamerstraat te Hechtel (gem. Hechtel- Eksel) Programma van Maatregelen G. De Nutte en T. Deville 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave...1 2. Programma van Maatregelen voor vrijgave...2

Nadere informatie

Romeinse weg naast het riool

Romeinse weg naast het riool Romeinse weg naast het riool LR89: Een archeologische begeleiding in De Meern, gemeente Utrecht Basisrapportage Archeologie 117 Utrecht.nl Basisrapportage Archeologie 117 Romeinse weg naast het riool

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN MAATREGELEN AARTSELAAR LINDENBOSLAAN

PROGRAMMA VAN MAATREGELEN AARTSELAAR LINDENBOSLAAN PROGRAMMA VAN MAATREGELEN BIJ ARCHEOLOGIENOTA 2016-055 PROGRAMMA VAN MAATREGELEN AARTSELAAR LINDENBOSLAAN J. CLAESEN, B. VAN GENECHTEN & G. VERBEELEN DECEMBER 2016 PROJECTCODE BUREAUONDERZOEK 2016K461

Nadere informatie

Archeologische waarneming op bastion IX, Dalemwal te Gorinchem. HOLLANDIA reeks 2

Archeologische waarneming op bastion IX, Dalemwal te Gorinchem. HOLLANDIA reeks 2 Archeologische waarneming op bastion IX, Dalemwal te Gorinchem HOLLANDIA reeks 2 COLOFON Hollandia reeks nr. 2 Titel: In opdracht van: Archeologische waarneming op bastion IX, Dalemwal te Gorinchem Gemeente

Nadere informatie

CLEMENT CATELINE, PEDE RUBEN, CHERRETTÉ BART. Het Domein Mesen: een historische kern te Lede (O.-Vl.)

CLEMENT CATELINE, PEDE RUBEN, CHERRETTÉ BART. Het Domein Mesen: een historische kern te Lede (O.-Vl.) CLEMENT CATELINE, PEDE RUBEN, CHERRETTÉ BART Het Domein Mesen: een historische kern te Lede (O.-Vl.) In het kader van het masterplan Parkdomein Mesen is op de site van het voormalige Markizaat te Lede

Nadere informatie

Quick scan archeologie, gemeente Loon op Zand, Kaatsheuvel Van Heeswijkstraat / Horst

Quick scan archeologie, gemeente Loon op Zand, Kaatsheuvel Van Heeswijkstraat / Horst Quick scan archeologie, gemeente Loon op Zand, Kaatsheuvel Van Heeswijkstraat / Horst Opsteller: B. van Sprew Opdrachtgever: H. de Jongh (H. de Jongh Advies) Datum: 22-8-2012 Aanleiding en doelstelling

Nadere informatie

BAAC do 17/09/ :37Update: do 17/09/ :12 Gianni Paelinck, Pieterjan Huyghebaert, Joost Van Liefferinge Persinfo

BAAC do 17/09/ :37Update: do 17/09/ :12 Gianni Paelinck, Pieterjan Huyghebaert, Joost Van Liefferinge Persinfo Unieke Romeinse villa blootgelegd in Dilbeek BAAC do 17/09/2015-09:37Update: do 17/09/2015-12:12 Gianni Paelinck, Pieterjan Huyghebaert, Joost Van Liefferinge Persinfo In de Vlaams-Brabantse gemeente Dilbeek

Nadere informatie

no-hoek: / zw-hoek: / zo-hoek: /

no-hoek: / zw-hoek: / zo-hoek: / Archeologisch Inventariserend Veldonderzoek middels proefsleuven (IVO-P) Plangebied Laan naar Emiclaer dd. 01-09-2015 Onderzoeksgegevens Onderzoek: Amersfoort Laan naar Emiclaer 2 Meldingnummer: 2683574100

Nadere informatie

Archeologie Betuweroute

Archeologie Betuweroute BIAXiaal Archeologie Betuweroute Hout en houtskool van een donk uit het Meso- en Neolithicum te Hardinxveld-Polderweg K. Hänninen L. Kooistra P. van Rijn C. Vermeeren 1999 BIAX C o n s u l t Onderzoeks-

Nadere informatie

info@copijn.nl Inhoud 1 2 3 4 1 2 1 De Richtlijnen NVTB Versie 2013 kunnen gedownload worden van de site www.boomtaxateur.nl. 2.3.1 Waardecategorie A 2.3.2 Waardecategorie B 2.3.3 Waardecategorie C

Nadere informatie

Plangebied Best Hoofdstraat 28 - Sint Odulphusstraat. Archeologische begeleiding conform protocol proefsleuvenonderzoek. M.E. Hemminga. Archol.

Plangebied Best Hoofdstraat 28 - Sint Odulphusstraat. Archeologische begeleiding conform protocol proefsleuvenonderzoek. M.E. Hemminga. Archol. Plangebied Best Hoofdstraat 28 - Sint Odulphusstraat Archeologische begeleiding conform protocol proefsleuvenonderzoek M.E. Hemminga Archol 409 Archol Plangebied Best Hoofdstraat 28 - Sint Odulphusstraat

Nadere informatie

Checklist toestellen Commissie Agility, Raad van Beheer 1

Checklist toestellen Commissie Agility, Raad van Beheer 1 Hoogtesprong Vleugels De staander moet tenminste 100cm hoog zijn. Het begin van de vleugel begint op tenminste 75 cm hoogte op de staander. De breedte van de vleugel is 40 tot 60 cm. Het mag niet mogelijk

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE A

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE A ONDERWERP Inventarisatie DBH Abdissenbosch DATUM 4 september 2018 PROJECTNUMMER C05057.000164 ONZE REFERENTIE 079968180 A VAN Folkert Volbeda AAN Bodemzorg Limburg KOPIE AAN Frank Gierman en Piet Oudejans

Nadere informatie

Opdrachtgever. : Gemeente Breda : Toezichthouder. : J.L. de Jong Deelopdracht / perceel. : Mechelenstraat NTO-formulier nummer : -

Opdrachtgever. : Gemeente Breda : Toezichthouder. : J.L. de Jong Deelopdracht / perceel. : Mechelenstraat NTO-formulier nummer : - WORTELS STAM / STAMVOET KROON Opdrachtgever : Gemeente Breda : Toezichthouder : J.L. de Jong Deelopdracht / perceel : Mechelenstraat NTO-formulier nummer : - 1. ALGEMENE GEGEVENS Boom nr. : 1 t/m 7 Opname

Nadere informatie

De archeologie van Weert-Nederweert van de prehistorie tot de Middeleeuwen

De archeologie van Weert-Nederweert van de prehistorie tot de Middeleeuwen De archeologie van Weert-Nederweert van de prehistorie tot de Middeleeuwen dr. H.A. Hiddink senior-archeoloog VUhbs, Amsterdam cursus Weerterlogie, 17-02-2016 Geologie - hooggelegen rug in Roerdalslenk

Nadere informatie

Dordrecht Ondergronds Waarneming 6 VEST 124, GEMEENTE DORDRECHT

Dordrecht Ondergronds Waarneming 6 VEST 124, GEMEENTE DORDRECHT VEST 124, GEMEENTE DORDRECHT Een waarneming tijdens een bodemsanering J.A. Nipius 2011 Gemeente Dordrecht Bureau Monumentenzorg & Archeologie Colofon ISSN n.v.t. ISBN n.v.t. Tekst J.A. Nipius Redactie

Nadere informatie

BIJLAGE III wb EISEN AAN DE ANALOGE VELDTEKENING

BIJLAGE III wb EISEN AAN DE ANALOGE VELDTEKENING BIJLAGE III wb EISEN AAN DE ANALOGE VELDTEKENING (Geen veranderingen aangebracht voor versie 3.2). Omschrijving Symbool Beschrijving Aanduiding/nummering vondsten en foto s Volgnummer van een vondst Nummer

Nadere informatie

BA scriptie. Rutger Bik. s0341452. rutgerbik@hotmail.com. Universiteit Leiden. Faculteit der Archeologie. Begeleider: Dr. A.

BA scriptie. Rutger Bik. s0341452. rutgerbik@hotmail.com. Universiteit Leiden. Faculteit der Archeologie. Begeleider: Dr. A. BA scriptie Rutger Bik s0341452 rutgerbik@hotmail.com Universiteit Leiden Faculteit der Archeologie Begeleider: Dr. A. Verpoorte Juni 2012 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Water 3 1.2 Typologie van waterputten

Nadere informatie

Archeologienota: Het archeologisch vooronderzoek aan de Hoorn te Leuven Vanessa Vander Ginst Maarten Smeets Marjolein Van Der Waa

Archeologienota: Het archeologisch vooronderzoek aan de Hoorn te Leuven Vanessa Vander Ginst Maarten Smeets Marjolein Van Der Waa Archeologienota: Het archeologisch vooronderzoek aan de Hoorn te Leuven Vanessa Vander Ginst Maarten Smeets Marjolein Van Der Waa Kessel-Lo, 2016 Studiebureau Archeologie bvba Archeologienota: Het archeologisch

Nadere informatie

ADVIES ARCHEOLOGIE 16 dec 2013

ADVIES ARCHEOLOGIE 16 dec 2013 NAW plan: Plan: Opp plangebied: RO-procedure: Opsteller: Aanvrager: Inrichting openbare ruimte plangebied Pantarhei aanleg ontsluitingsweg, parkeergelegenheid, openbaar groen ca. 5000 m² (locatie Pantarhei);

Nadere informatie

AWP-VERSLAG-WAARNEMING OCB (PURMEREND)

AWP-VERSLAG-WAARNEMING OCB (PURMEREND) AWP-VERSLAG-WAARNEMING (PURMEREND) Locatie 11 Nieuwstraat Purmerend ARCHEOLOGISCHE WERKGROEP PURMEREND Neckerstraat 11 1441 KT Purmerend Project AWP Purmerend Locatie onderzoeksgebied Administratieve gegevens

Nadere informatie

Dendrochronologische onderzoeken in Bergen op Zoom

Dendrochronologische onderzoeken in Bergen op Zoom Dendrochronologische onderzoeken in Bergen op Zoom In het vroege voorjaar van 2006 is in zestien huizen in Bergen op Zoom een zogenaamd dendrochronologisch onderzoek uitgevoerd. Dat is een onderzoek waarmee

Nadere informatie