Onderzoek van een houten voorwerp uit de opgraving Grote Markt te Lier (België)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderzoek van een houten voorwerp uit de opgraving Grote Markt te Lier (België)"

Transcriptie

1 Onderzoek van een houten voorwerp uit de opgraving Grote Markt te Lier (België) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 638 JANUARI 2013 C. Vermeeren

2 Colofon Titel: BIAXiaal 638 Onderzoek van een houten voorwerp uit de opgraving Grote Markt te Lier (België) Auteur: C. Vermeeren Opdrachtgever: ADC-Archeoprojecten Gemeente: Lier Plaats: Lier Toponiem: Grote Markt ARCHIS-onderzoeksmeldingsnummer: nvt Coördinaten vindplaats: /202355, /202424, /202378, / ISSN: BIAX Consult, Zaandam, 2013 Correspondentie adres: BIAX Consult Hogendijk AL Zaandam tel: fax:

3 BIAXiaal Inleiding In 2011 is door Monument Vandekerckhove nv een opgraving verricht op de Grote Markt te Lier (Projectcode LIGM11, werfnr. 672). Deze locatie bestaat uit een opeenstapeling van organische, materiaalrijke zwarte lagen (gevormd tijdens het voormalig gebruik als markt) en zandige nivelleringspakketten die het geheel afdekken. Ook zijn sporen teruggevonden, soms met constructiehout, van verschillende, voorheen onbekende, publieke gebouwen die op de markt hebben gestaan. Op basis van het aardewerk zijn de zwarte lagen te dateren in de late 12 e tot midden 14 e eeuw, de afdeklagen dateren vanaf het midden van de 14 e eeuw. De publieke gebouwen waren tegen het midden van de 16 e eeuw afgebroken. Aan ADC-Archeoprojecten werden pollenmonsters, macrorestenmonsters, monsters voor dendrochronologisch onderzoek, leer en een houten voorwerp opgestuurd voor onderzoek. Het houten voorwerp (invnr ) is afkomstig uit S16 van bemonsteringsput 23 (zone VI). S16 wordt geïnterpreteerd als zijnde een vullingspakket in een grote (afval?)kuil daterend tussen de 12 e en het midden van de 14 e eeuw en mogelijk nauwkeuriger tussen het laatste kwart van de 12 e eeuw en de tweede helft van de 13 e eeuw. Naast dit houten object zijn er geen andere houten voorwerpen aangetroffen. Wel kwamen er redelijk veel houtresten (twijgjes, kleine takjes) uit de kuil, maar deze zijn niet bemonsterd voor verder onderzoek. Het betreffende object is aan BIAX Consult aangeboden voor determinatie en beschrijving. 2. Materiaal en methode Het houten voorwerp is door medewerkers van Monument Vandekerckhove nv gelicht en zorgvuldig verpakt. Vervolgens is het met ander organisch materiaal naar ADC-Archeoprojecten gestuurd en doorgestuurd naar BIAX Consult, waar het met voorrang is onderzocht zodat het zo snel mogelijk terug kon naar ADC- Archeoprojecten voor conservering. Het voorwerp was licht aangetast door schimmel, wat waarschijnlijk te maken heeft met de lange tijd tussen opgraven en onderzoek, maar het verkeerde in redelijk goede staat. Het is voorzichtig gewassen en er zijn enkele foto s gemaakt en een beschrijving, waarbij gebruik gemaakt is van standaardcoderingen voor de manier waarop het hout uit de stam gehaald is (stamcode, zie bijlage 1). Daarnaast is het hout gedetermineerd onder een opvallend lichtmicroscoop bij vergrotingen tot 200x. Hierbij is gebruik gemaakt van de standaard determinatieliteratuur en de vergelijkingscollectie van BIAX Consult. 1 Hiervoor zijn coupes gesneden in het radiale, tangentiale en dwarse vlak om alle voor determinatie benodigde kenmerken te verzamelen. Omdat het zo n speciaal 1 Schweingruber 1982, 1990.

4 BIAXiaal object betreft, zijn de coupes op onzichtbare plaatsen gesneden met behulp van een microscoop, zodat het uiterlijk niet beschadigd zou raken. 3. Resultaten en conclusies 3.1 BESCHRIJVING EN DETERMINATIE Het voorwerp is een holle vliertak (Sambucus, stamcode 1) van 34 cm lang met een diameter van 1,8 cm buitenmaat en een binnenmaat (holte) van 1,5 cm diameter. De schors is zorgvuldig verwijderd en er is een lange inkeping gemaakt over tweederde van de lengte (figuur 1). Deze inkeping laat enkele snijsporen zien (figuur 2). Beide uiteinden zijn afgerond en aangesneden, de ene kant zeer zorgvuldig (figuur 3), de andere kant is iets grover gesneden. Aan die zijde zitten tegenover elkaar twee gaatjes met een diameter van bijna 3 mm (figuur 4a en b), op ruim 7 mm van de rand. Ze zijn gemaakt met een klein scherp voorwerp; een priem of de punt van een mes. Deze gaatjes zijn bij gebruik of post-depositioneel uitgescheurd zodat het nu gleufjes lijken, maar met name op figuur 4a zijn de scheursporen nog te zien, op figuur 4b zijn de bewerkingssporen geheel rechts in het gat zichtbaar. De holte is niet gesneden, maar is gemaakt door het merg uit het midden van de tak te verwijderen, de aanzet van de eerste houtcellen is nog zichtbaar in de holte (figuur 5). Enkele kleine fragmenten van het merg waren nog bij deze houtaanzet aanwezig. Daarnaast is er kennelijk ook een iets groter (circa 2 cm lang) fragment merg bij of in het houten voorwerp aangetroffen, dit was apart verpakt. Het is niet aannemelijk dat dit toevallig is; het zal behoren bij het voorwerp. Hierop wordt teruggekomen in de discussie. Een kleine knoest ofwel aanzet voor een zijtak is te zien in figuur 6. Figuur 1 Lier-Grote Markt, overzicht houten voorwerp met inkeping ( BIAX Consult).

5 BIAXiaal Figuur 2 Lier-Grote Markt, inkeping met snijsporen aan de rechterkant ( BIAX Consult). Figuur 3 Lier-Grote Markt, zorgvuldig bewerkt uiteinde van het houten voorwerp ( BIAX Consult). Figuur 4a en b Lier-Grote Markt, uitgescheurde gaten, links scheursporen, rechts steeksporen van priem of mespunt ( BIAX Consult).

6 BIAXiaal Figuur 5 Lier-Grote Markt, detail van de holle binnenkant van het houten voorwerp ( BIAX Consult). Figuur 6 Lier-Grote Markt, detail met knoest/aanzet van zijtak ( BIAX Consult). 3.2 FUNCTIE VAN HET VOORWERP Het bleek niet mogelijk om van het hiervoor beschreven voorwerp een exact gelijkend exemplaar te vinden in literatuur of bij navraag bij collega s. Hieronder worden enkele opties voor de functie van het voorwerp beschreven: Een weefschietspoel Overeenkomst is dat het om een holle buis met lange gleuf gaat. Bij een schietspoel zit hierin de draad die tussen de opgespannen draden heen en weer schiet. Verschil is dat die uiteinden zeer stevig en spits moeten zijn en de diameter groter is. Een mesfoedraal Dit is een suggestie van Franse en Zwitserse collegas, die hiervan voorbeelden hebben gevonden. Ook hiervoor is de diameter te klein en bovendien moet één van beide uiteinden dicht zijn. Een muziekinstrument Hiervoor zijn verschillende deelopties:

7 BIAXiaal Fluit: de houtsoort vlier staat bekend om zijn gebruik voor fluiten, door het eenvoudig te verwijderen grote merg. Er zijn alleen gaten nodig en een blok of een uitschuifbaar deel om een zogenaamde flierefluit te produceren. Het stukje teruggevonden merg van 2 cm kan precies als blok gediend hebben aan de kant van de gaatjes. Tegensprekend is de grote gleuf, die een gebruik als fluit onmogelijk maakt. Windgong: de gleuf zou wel een rol kunnen spelen bij het gebruik als buis in een zogenaamde windgong. Hierbij klingelen verschillende lengtes buizen en/of buizen met verschillende gleuflengte tegen elkaar aan, elk een eigen toon makend. De gaatjes hebben dan gediend om de buis op te hangen. Tegenwoordig worden ze van bamboe of metaal gemaakt, vroeger kan dat van vlier geweest zijn, ook al zijn daar geen voorbeelden van bekend. Een voorlopig experiment door Diederik Pomstra (Het Stenen Tijdperk) heeft geen noemenswaardige toon opgeleverd. Snorrebot: dit is een voorwerp dat aan een touw wordt rondgeslingerd en daarbij een snorrende/zoemende toon produceert. De gaatjes dienen hier dan voor het touw waaraan rondgeslingerd wordt. Er zijn diverse uitvoeringen van snorrebotten mogelijk, meestal plat spoelvormig, voor zover bekend zijn het echter geen holle buizen. Een proppenschieter Omdat een vliertak zo eenvoudig hol te maken is, zijn er naast fluiten ook vaak proppenschieters van gemaakt. Hiertoe is een uitgeholde buis nodig en een bijbehorende schuif. 2 De gleuf in het voorwerp uit Lier laat dit gebruik echter niet toe. 4. Discussie De determinatie van de tak was lastig, doordat een aantal kenmerken die typisch zijn voor deze soort moeilijk of niet zichtbaar waren. Dit had verschillende oorzaken: omdat het een te conserveren object betreft konden slechts kleine coupes worden gesneden. Daarbij is het voorwerp vervaardigd uit takhout, waarbij nog niet alle kenmerken volledig tot ontwikkeling zijn gekomen (zoals bijvoorbeeld de breedte en vorm van de stralen). Tenslotte is de tak nog geen jaar oud, waardoor de typische parenchymcellen die deze soort vormt als laatste najaarscellen vóór de winterstop, hier ontbraken. Toch is de uiteindelijke determinatie vlier. Er zijn bij de opgraving naast ter plekke gedetermineerd constructiehout van eik (Quercus, 26x) en els (Alnus, 1x) en het hier onderzochte object, geen andere houten voorwerpen gevonden. In dit geval was het heel informatief geweest om de onbewerkte takken te onderzoeken, die vaak een goede aanwijzing geven voor lokaal groeiende houtsoorten. Het was zeer interessant geweest om te zien of hierbij ook (veel) vlier aanwezig was. Dit zou een indicatie geven omtrent het al dan niet lokale karakter van het product. 2 Helfrich et al. 1995, afbeelding 4. 29, 4.30 en 4.31.

8 BIAXiaal Er is uiteindelijk geen uitsluitsel te geven over de precieze functie van het voorwerp. De opties schietspoel, mesfoedraal en proppenschieter vallen af vanwege belangrijke vormverschillen. Meest waarschijnlijk is een muziekinstrument, ook al voldoet het niet precies aan de beschreven eisen. Gedacht wordt aan een variatie op een snorrebot, waarbij de holle pijp met het blok van merg aan een touw rongeslingerd wordt en de gleuf voor een (extra) geluideffect zorgt. Nader literatuur en experimenteel onderzoek kon helaas niet worden uitgevoerd Literatuur Helfrich, K., J.F. Benders & W.A. Casparie, 1995: Handzaam hout uit Groninger grond. Houtgebruik in de historische stad, Stichting Monument en materiaal, Groningen. Schweingruber, F.H., 1982: Microscopic Wood Anatomy, Swiss Federal Institute of Forestry Research, Birmensdorf. Schweingruber, F.H., 1990: Anatomy of European Woods, Bern and Stuttgart. 3 Nagekomen informatie: experimenteel onderzoek door de auteur heeft uiteindelijk uitgewezen dat een gebruik als snorrebot geen noemenswaardig geluid produceert en bovendien is er geen verschil in geluid tussen een buis met of zonder gleuf of zelfs met of zonder uitholling. Wel bleek een aantal buizen tegen elkaar bengelend in de wind een geluid op te leveren vergelijkbaar met een bamboe windgong. De lengte van de buis en de lengte van de gleuf bepalen daarbij de toon. Zonder uitholling of zonder gleuf wordt geen toon geproduceerd.

9 Bijlage 1 stamcodes 1 hele stam/tak 11 drie- (11b) of vierzijdig (11) gerechte balk uit kwart stam 2 halve stam 12 eenzijdig gerechte plank 3 derde stam 13 radiale plank door hart (kwartiers) 4 kwart stam 14 radiale plank maximaal tot hart 5 radius kleiner dan boog 15 tangentiale plank, hart hooguit rakend (h), breedte groter dan radius (dosse) 6 radius gelijk aan boog 16 plank hart hooguit rakend (h), breedte maximaal radius 7 radius groter dan boog 17 relatief klein deel uit stam 8 eenzijdig gerechte balk 18 segment van een uitgeholde stam 9 twee-(9bb), drie- (9b) of vierzijdig (9) gerechte balk door het hart van de stam 19 L-profiel 10 twee- (10bb), drie- (10b) tot vierzijdig (10) gerechte balk uit halve stam 0 = onbekend 99 = eigen vorm (zie tekst)

Houten constructie De Bilt-KNMIterrein

Houten constructie De Bilt-KNMIterrein Houten constructie De Bilt-KNMIterrein RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 574 JULI 2011 K. HÄNNINEN Colofon Titel: BIAXiaal 574 Houten constructie De Bilt-KNMI-terrein Auteur: K. Hänninen Opdrachtgever: RAAP West-Nederland

Nadere informatie

Houtskool uit ijzertijdcrematiegraven en mogelijke middeleeuwse meilers uit Lomm-Hoogwatergeul

Houtskool uit ijzertijdcrematiegraven en mogelijke middeleeuwse meilers uit Lomm-Hoogwatergeul Houtskool uit ijzertijdcrematiegraven en mogelijke middeleeuwse meilers uit Lomm-Hoogwatergeul RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 684 FEBRUARI 2011 K. HÄNNINEN Colofon Titel: BIAXiaal 684 Houtskool uit ijzertijdcrematiegraven

Nadere informatie

Hout van het onderzoek aan de Heiligeweg in Krommenie, gemeente Zaanstad (Noord-Holland)

Hout van het onderzoek aan de Heiligeweg in Krommenie, gemeente Zaanstad (Noord-Holland) Hout van het onderzoek aan de Heiligeweg in Krommenie, gemeente Zaanstad (Noord-Holland) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 602 JULI 2012 SILKE LANGE Colofon Titel: BIAXiaal 602 Hout van het onderzoek aan de Heiligeweg

Nadere informatie

Hout uit een Romeins castellum te Leiden-Roomburg

Hout uit een Romeins castellum te Leiden-Roomburg BIAXiaal 492 Hout uit een Romeins castellum te Leiden-Roomburg K. Hänninen April 2010 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie Colofon Titel:

Nadere informatie

Houtskool uit een kuil van een rivierduin bij Rotterdam-IJsselmonde 't Hart

Houtskool uit een kuil van een rivierduin bij Rotterdam-IJsselmonde 't Hart BIAXiaal Houtskool uit een kuil van een rivierduin bij Rotterdam-IJsselmonde 't Hart L.I. Kooistra november 2009 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie

Nadere informatie

Twee middeleeuwse boomstamputten uit Cothen-De Kamp, gemeente Wijk bij Duurstede

Twee middeleeuwse boomstamputten uit Cothen-De Kamp, gemeente Wijk bij Duurstede Twee middeleeuwse boomstamputten uit Cothen-De Kamp, gemeente Wijk bij Duurstede RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 627 December 2012 D. Lentjes, C. Vermeeren Colofon Titel: BIAXiaal 627 Twee middeleeuwse boomstamputten

Nadere informatie

Hout van mogelijke visweren bij Schoonebeek

Hout van mogelijke visweren bij Schoonebeek Hout van mogelijke visweren bij Schoonebeek RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 559 december 2011 K. Hänninen Colofon Titel: BIAXiaal 559 Hout van mogelijke visweren bij Schoonebeek Auteur: K. Hänninen Opdrachtgever:

Nadere informatie

Houtskoolanalyse van een Romeins crematiegraf, Heule-Peperstraat (Kortrijk, België)

Houtskoolanalyse van een Romeins crematiegraf, Heule-Peperstraat (Kortrijk, België) Houtskoolanalyse van een Romeins crematiegraf, Heule-Peperstraat (Kortrijk, België) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 621 27 NOVEMBER 2012 D. LENTJES & S. LANGE Colofon Titel: BIAXiaal 621 Houtskoolanalyse van

Nadere informatie

Houtskool uit een neolithische haardkuil, vindplaats Flanders Expo (stad Gent, provincie Oost-Vlaanderen, België)

Houtskool uit een neolithische haardkuil, vindplaats Flanders Expo (stad Gent, provincie Oost-Vlaanderen, België) Houtskool uit een neolithische haardkuil, vindplaats Flanders Expo (stad Gent, provincie Oost-Vlaanderen, België) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 597 12 JUNI 2012 SILKE LANGE Colofon Titel: BIAXiaal 597 Houtskool

Nadere informatie

Ees-Zuidesch, houtskool uit mesolithische haardkuilen

Ees-Zuidesch, houtskool uit mesolithische haardkuilen Ees-Zuidesch, houtskool uit mesolithische haardkuilen RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 511 FEBRUARI 2011 K. HÄNNINEN & W. VAN DER MEER Colofon Titel: BIAXiaal 511 Ees-Zuidesch, houtskool uit mesolithische haardkuilen

Nadere informatie

Houten wagenwielen en een ton uit waterputten van de opgraving Terp Heinis (regio s-hertogenbosch).

Houten wagenwielen en een ton uit waterputten van de opgraving Terp Heinis (regio s-hertogenbosch). Houten wagenwielen en een ton uit waterputten van de opgraving Terp Heinis (regio s-hertogenbosch). RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 619 november 2012 C.VERMEEREN Colofon Titel: BIAXiaal 619 Houten wagenwielen

Nadere informatie

Hout van de opgraving LR 78- Bouwloods in De Meern (gemeente Utrecht)

Hout van de opgraving LR 78- Bouwloods in De Meern (gemeente Utrecht) Hout van de opgraving LR 78- Bouwloods in De Meern (gemeente Utrecht) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 659 MEI 2013 SILKE LANGE Colofon Titel: BIAXiaal 659 Hout van de opgraving LR 78-Bouwloods in De Meern (gemeente

Nadere informatie

Romeins bouwhout van het onderzoek aan de Middelbroekweg in Naaldwijk (provincie Zuid-Holland)

Romeins bouwhout van het onderzoek aan de Middelbroekweg in Naaldwijk (provincie Zuid-Holland) Romeins bouwhout van het onderzoek aan de Middelbroekweg in Naaldwijk (provincie Zuid-Holland) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 618 NOVEMBER 2012 SILKE LANGE Colofon Titel: BIAXiaal 618 Romeins bouwhout van

Nadere informatie

Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie

Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie BIAXiaal 208 Houtonderzoek aan de Bronstijdvindplaats te Zijderveld C. Vermeeren 2004 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie Colofon Titel:

Nadere informatie

Houtskool van de Romeinse rookkuil, Dr. Poelsstraat, Heerlen

Houtskool van de Romeinse rookkuil, Dr. Poelsstraat, Heerlen BIAXiaal 72 Houtskool van de Romeinse rookkuil, Dr. Poelsstraat, Heerlen P. van Rijn Februari 1999 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie

Nadere informatie

Archeologie Betuweroute

Archeologie Betuweroute BIAXiaal 54 Archeologie Betuweroute Houtskool en hout uit de IJzertijd van de Papendrechtse stroomrug (gem. Graafstroom) Standaardrapportage deel II L. Kooistra K. Hänninen maart 1998 BIAX C o n s u l

Nadere informatie

Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie

Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie BIAXiaal 209 De IJzertijd-kano van Uitgeest: onderzoek van het hout en de bewerkingssporen C. Vermeeren O. Brinkkemper 2004 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en

Nadere informatie

Hout en houtskool van Elst-Grote Molenstraat uit de IJzertijd, Romeinse tijd en Middeleeuwen

Hout en houtskool van Elst-Grote Molenstraat uit de IJzertijd, Romeinse tijd en Middeleeuwen 467 Hout en houtskool van Elst-Grote Molenstraat uit de IJzertijd, Romeinse tijd en Middeleeuwen L.I. Kooistra Februari 2010 Colofon Titel: BIAXiaal 467 Hout en Houtskool van Elst-Grote Molenstraat uit

Nadere informatie

Onderzoek aan hout van twee waterputten en uit een vennetje van een opgraving in Udenhout, gemeente Tilburg (provincie Noord-Brabant)

Onderzoek aan hout van twee waterputten en uit een vennetje van een opgraving in Udenhout, gemeente Tilburg (provincie Noord-Brabant) Onderzoek aan hout van twee waterputten en uit een vennetje van een opgraving in Udenhout, gemeente Tilburg (provincie Noord-Brabant) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 645 FEBRUARI 2013 SILKE LANGE Colofon Titel:

Nadere informatie

Afgedankte luxe. Houten voorwerpen uit beerputten van Tiel-Koornmarkt. Intern rapport ROB

Afgedankte luxe. Houten voorwerpen uit beerputten van Tiel-Koornmarkt. Intern rapport ROB BIAXiaal Afgedankte luxe Houten voorwerpen uit beerputten van Tiel-Koornmarkt Intern rapport ROB O. Brinkkemper K. Hänninen P. van Rijn C. Vermeeren November 1995 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau

Nadere informatie

Hout van een vroegmiddeleeuwse vindplaats in Oegstgeest-Nieuw Rhijngeest-Zuid

Hout van een vroegmiddeleeuwse vindplaats in Oegstgeest-Nieuw Rhijngeest-Zuid 423 Hout van een vroegmiddeleeuwse vindplaats in Oegstgeest-Nieuw Rhijngeest-Zuid L.I. Kooistra september 2009 Colofon Titel: BIAXiaal 423 Hout van een vroegmiddeleeuwse vindplaats in Oegstgeest-Nieuw

Nadere informatie

Onderzoek aan botanische macroresten uit een 17e/18e-eeuwse kuil aan de Duivelsbruglaan in Breda-Ginneken

Onderzoek aan botanische macroresten uit een 17e/18e-eeuwse kuil aan de Duivelsbruglaan in Breda-Ginneken BIAXiaal 398 Onderzoek aan botanische macroresten uit een 17e/18e-eeuwse kuil aan de Duivelsbruglaan in Breda-Ginneken K. Hänninen Maart 2009 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische

Nadere informatie

ARMACOMFORT MONTAGEHANDBOEK. T. +49 (0)

ARMACOMFORT MONTAGEHANDBOEK.   T. +49 (0) ARMACOMFORT MONTAGEHANDBOEK T. +49 (0) 251 7603-0 info@armacell.com www.armacell.eu 03 ArmaComfort Montagehandboek Inhoud Gereedschappen voor het verwerken en installeren van ArmaComfort... 04 Leidingen

Nadere informatie

Bouw van 2 combi-antennes voor VHF-UHF SDR ontvangst

Bouw van 2 combi-antennes voor VHF-UHF SDR ontvangst Bouw van 2 combi-antennes voor VHF-UHF SDR ontvangst De totaal benodigde lengte kabel is 1308 mm. Knip of zaag een stuk kabel af van 1308mm ( 130,8cm) De antennes zijn gebouwd volgens nevenstaande figuur.

Nadere informatie

Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken.

Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken. Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken. In de vroege zomer van 2017 heeft Archeologie West-Friesland een opgraving uitgevoerd tussen de Davidstraat, Romeinstraat en Korte

Nadere informatie

Afb. 1. De vindplaats van het muurwerk is aangegeven met de zwarte driehoek.

Afb. 1. De vindplaats van het muurwerk is aangegeven met de zwarte driehoek. 17 GORINCHEM, LAAG DALEMSEWEG T. Koorevaar Op 10 juli j.1. is na bemiddeling van mevr. N. de Kriek op aanwijzingen van dhr. H. van Mourik een vluchtige verkenning uitgevoerd op enkele percelen grenzend

Nadere informatie

Anthracologisch onderzoek aan twee meilerkuilen van de vindplaats Roeselare (BE)

Anthracologisch onderzoek aan twee meilerkuilen van de vindplaats Roeselare (BE) Anthracologisch onderzoek aan twee meilerkuilen van de vindplaats Roeselare (BE) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 971 MEI 2017 S. LANGE Colofon Titel: BIAXiaal 971 Anthracologisch onderzoek aan twee meilerkuilen

Nadere informatie

Waarderend Archeologisch Onderzoek te Oudenburg, kantine voetbalplein (Bekestraat)

Waarderend Archeologisch Onderzoek te Oudenburg, kantine voetbalplein (Bekestraat) Waarderend Archeologisch Onderzoek te Oudenburg, kantine voetbalplein (Bekestraat) (28 en 29 oktober 2009) Oudenburg, 2009 Colofon Archeologisch Rapport Oudenburg 4 Waarderend archeologisch Onderzoek te

Nadere informatie

Houtskool uit drie Romeinse crematies. Vinex-locatie Wateringse Veld, Den Haag 1997, terrein Vellekoop

Houtskool uit drie Romeinse crematies. Vinex-locatie Wateringse Veld, Den Haag 1997, terrein Vellekoop BIAXiaal 76 Houtskool uit drie Romeinse crematies. Vinex-locatie Wateringse Veld, Den Haag 1997, terrein Vellekoop P. van Rijn Mei 1999 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie

Nadere informatie

Werk niet te snel, een fout is snel gemaakt. Lees de tekst heel goed. Als je iets niet begrijpt vraag je eerst je leerkracht om hulp.

Werk niet te snel, een fout is snel gemaakt. Lees de tekst heel goed. Als je iets niet begrijpt vraag je eerst je leerkracht om hulp. Werk niet te snel, een fout is snel gemaakt. Lees de tekst heel goed. Als je iets niet begrijpt vraag je eerst je leerkracht om hulp. Vraag eerst aan de leerkracht om het stukjesblad en het schietroosblad

Nadere informatie

Handleiding 'maken verlengde doos'

Handleiding 'maken verlengde doos' Handleiding 'maken verlengde doos' Benodigdheden: - 2 zuurvrije kartonnen dozen (in deze handleiding gebruiken we de Museumdoos 554 van de firma Jansen-Wijsmuller en Beuns, bodem 844x564x200mm deksel 854x582x70mm)

Nadere informatie

Plaats een vinger en een duim in de gaten en trek de binnenste doos uit de buitenste doos.

Plaats een vinger en een duim in de gaten en trek de binnenste doos uit de buitenste doos. Bouwhandleiding Galileoscope Open om te beginnen de zijkanten van de buitenste doos om bij de binnenste doos te komen. Onder een van de flappen vindt u twee gaten, zoals te zien op de afbeelding hieronder.

Nadere informatie

AWP-VERSLAG-WAARNEMING 2010-01-OCB (PURMEREND)

AWP-VERSLAG-WAARNEMING 2010-01-OCB (PURMEREND) AWP-VERSLAG-WAARNEMING 2010-01-OCB (PURMEREND) Locatie 15 Westerstraat Purmerend ARCHEOLOGISCHE WERKGROEP PURMEREND Neckerstraat 11 1441 KT Purmerend Project AWP Purmerend 2010-01-OCB Locatie onderzoeksgebied

Nadere informatie

Pijlenkokers voor op de rug en op de heup.

Pijlenkokers voor op de rug en op de heup. Pijlenkokers voor op de rug en op de heup. Tekst en foto s: Marc Wilborts. Opmaak en redactie: Jan van der Veen. Hieronder volgt een beschrijving van het maakproces van deze fraaie quivers voor op de rug

Nadere informatie

Opdrachtgever. : Gemeente Breda : Toezichthouder. : J.L. de Jong Deelopdracht / perceel. : Mechelenstraat NTO-formulier nummer : -

Opdrachtgever. : Gemeente Breda : Toezichthouder. : J.L. de Jong Deelopdracht / perceel. : Mechelenstraat NTO-formulier nummer : - WORTELS STAM / STAMVOET KROON Opdrachtgever : Gemeente Breda : Toezichthouder : J.L. de Jong Deelopdracht / perceel : Mechelenstraat NTO-formulier nummer : - 1. ALGEMENE GEGEVENS Boom nr. : 1 t/m 7 Opname

Nadere informatie

6.3. Analyse en interpretatie van de grondsporen Algemeen

6.3. Analyse en interpretatie van de grondsporen Algemeen 6.3. Analyse en interpretatie van de grondsporen 6.3.1. Algemeen In totaal werden er tijdens het vlakdekkend onderzoek 31 sporen geregistreerd in het vlak. Vijf ervan kwamen ook reeds tijdens het vooronderzoek

Nadere informatie

Kaas. foto 1 figuur 1. geheel aantal cm 2.

Kaas. foto 1 figuur 1. geheel aantal cm 2. Kaas Op foto 1 zie je drie stukken kaas. Het zijn delen van een hele, ronde kaas. Het grootste stuk is precies de helft van een hele kaas. Deze halve kaas heeft een vlakke zijkant. De vorm van de vlakke

Nadere informatie

Montage-instructie. Screens. V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL

Montage-instructie. Screens. V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL Montage-instructie Screens V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL Inhoud 1. screenkap met doek en motor 2. zijgeleiders a. achterprofiel b. inlager voorzien van neopreen (of ritslager) c. voorprofiel 3. montageset

Nadere informatie

Installatie voorschriften Rigid Core XL. Ga voor meer informatie naar:

Installatie voorschriften Rigid Core XL. Ga voor meer informatie naar: Installatie voorschriften Rigid Core XL Ga voor meer informatie naar: www.rigidcorexl.nl Voor u begint / Voorbereidingen: Lees alle instructies voor u start met de installatie. Bij een onjuiste installatie

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding WS-2011.02 Zwembad Evenwichtsbalk Lees voor het opzetten en gebruiken van het speeltoestel deze gebruikershandleiding zorgvuldig door. Bewaar deze gebruikershandleiding bij het speeltoestel.

Nadere informatie

Onderzoek aan zaden uit de IJzertijd en de Romeinse tijd uit Venray-De Hulst II

Onderzoek aan zaden uit de IJzertijd en de Romeinse tijd uit Venray-De Hulst II BIAXiaal 159 Onderzoek aan zaden uit de IJzertijd en de Romeinse tijd uit Venray-De Hulst II K. Hänninen Mei 2003 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie

Nadere informatie

Montage-instructie. Rolluik RV40 - RV41

Montage-instructie. Rolluik RV40 - RV41 Montage-instructie Rolluik RV40 - RV41 Inhoud verpakking 1 1. pantser in kast 2. bediening a. handbediening: koord- of bandopwinder b. elektrisch: schakelaar + stekker c. afstandbediend: afstandbediening

Nadere informatie

Een stukje wengé voor het bolletje is tussen de centers opgespannen.

Een stukje wengé voor het bolletje is tussen de centers opgespannen. Globe Ongeveer vijf jaar geleden was de opdracht die we mee kregen in onze afdeling het draaien van een bol. Deze bol heb ik toen verpakt in een kleine globe. Voor radius heb ik hem nog een keer gemaakt,

Nadere informatie

Hout van een boerderij en van andere structuren uit de Romeinse tijd, vindplaats Trade Parc Westland in Naaldwijk (provincie Zuid-Holland)

Hout van een boerderij en van andere structuren uit de Romeinse tijd, vindplaats Trade Parc Westland in Naaldwijk (provincie Zuid-Holland) Hout van een boerderij en van andere structuren uit de Romeinse tijd, vindplaats Trade Parc Westland in Naaldwijk (provincie Zuid-Holland) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 676 NOVEMBER 2013 SILKE LANGE Colofon

Nadere informatie

Packard Bell Easy Repair. Packard Bell Easy Repair

Packard Bell Easy Repair. Packard Bell Easy Repair Geheugen (RAM) Belangrijke instructies om de veiligheid te controleren U moet alle instructies zorgvuldig lezen voor u aan het werk gaat en u moet voldoen aan de instructies die u hieronder aantreft. Als

Nadere informatie

Zadenonderzoek aan een monster uit een hutkom (ca. 500 AD) en een gracht (14e eeuw) uit Gennep-Houtstraat

Zadenonderzoek aan een monster uit een hutkom (ca. 500 AD) en een gracht (14e eeuw) uit Gennep-Houtstraat BIAXiaal 340 Zadenonderzoek aan een monster uit een hutkom (ca. 500 AD) en een gracht (14e eeuw) uit Gennep-Houtstraat K. Hänninen Oktober 2007 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische

Nadere informatie

Handleiding bouw barrière voor amfibieën

Handleiding bouw barrière voor amfibieën Handleiding bouw barrière voor amfibieën Natuurpunt Hyla-werkgroep regio Beneden-Nete Colofon : Deze brochure is een uitgave van Natuurpunt Hyla-werkgroep regio Beneden-Nete Coördinatie, en eindredactie

Nadere informatie

Houtsoort: Vuren, gebruikt steigerhout. Afwerkingen: Niet van toepassing. Handgrepen: 2 verschillende handgrepen. Sluitschroeven: Houten pennen.

Houtsoort: Vuren, gebruikt steigerhout. Afwerkingen: Niet van toepassing. Handgrepen: 2 verschillende handgrepen. Sluitschroeven: Houten pennen. Model Steigerhout Model Steigerhout: Deze massief houten, uitvaartkist is gemaakt van gebruikte steigerdelen. Het deksel valt in de kist en is met lussen van henneptouwen van de kist te tillen. De ruwhouten

Nadere informatie

Mogelijkheden Buislaser

Mogelijkheden Buislaser Mogelijkheden Buislaser 1. Buigen van kokers d.m.v. uitsparingen Kokers kunnen op meerdere manieren gebogen worden. Veelal worden deze met een zeer grote radius gewalst. Deze kokers kunnen ook gevormd

Nadere informatie

Lesmateriaal bovenbouw

Lesmateriaal bovenbouw Lesmateriaal bovenbouw Workshopdag Satellieten 8 oktober 2008 Space Expo, Noordwijk Bouw je eigen telescoop Benieuwd naar het oppervlak van de maan? Of de ringen van Saturnus? Deze dingen staan te ver

Nadere informatie

Figuur 1: Kiezen van het Template in sketchup

Figuur 1: Kiezen van het Template in sketchup Tutorial : Tekenen van een Vernier lichtsensorhouder met sketchup. We willen zeer graag de lichtsensor uit deze link (http://www.rhombus.be/contents/nl/d156.html) gebruiken voor het meten van de lichtsterkte

Nadere informatie

benaming prop F = foto T= tekening

benaming prop F = foto T= tekening catalogusnummer 1 inventarisnummer ZN74 I - 2 afmetingenen (cm) benaming bout catalogusnummer 2 inventarisnummer ZN74 I - 89 afmetingen (cm) l. 61,0 benaming beslag catalogusnummer 3 inventarisnummer ZN74

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van een bijenhotel

Handleiding voor het maken van een bijenhotel Handleiding voor het maken van een bijenhotel Het maken van een bijenhotel is leuk en niet moeilijk. Bijen zijn wel kritische hotelbezoekers! Willen ze je hotel bezoeken, dan moet het voldoen aan een aantal

Nadere informatie

A HECHTINGSPROEFKIT (HPK) WWW.ONDERHOUDNL.NL/HPK

A HECHTINGSPROEFKIT (HPK) WWW.ONDERHOUDNL.NL/HPK A HECHTINGSPROEFKIT (HPK) WWW.ONDERHOUDNL.NL/HPK Bepaling van de hechting van verf op hout : de HPK (HechtingsProefKit) versie 2015 1. Voorwoord Dit document is opgesteld door de Commissie Verf op Hout.

Nadere informatie

Happy Easter. Happy Easter Ca. 28 x 35 cm. Ellie s Quiltplace

Happy Easter. Happy Easter Ca. 28 x 35 cm. Ellie s Quiltplace Happy Easter Ca. 28 x 35 cm Benodigdheden: - 27 x 22 cm witte stof1 voor de achtergrond - 12 x 27 cm witte stof2 voor de achtergrond - 10 x 110 cm roze voor de tussenbiezen en de afwerkbiezen - 20 x 15

Nadere informatie

stolp veiligheidbuva RVS - LINE BALKESPAGNOLETTEN SERIE 8000 VOOR STOLPRAMEN EN STOLPDEUREN DE MEEST INBRAAKWERENDE ESPAGNOLET

stolp veiligheidbuva RVS - LINE BALKESPAGNOLETTEN SERIE 8000 VOOR STOLPRAMEN EN STOLPDEUREN DE MEEST INBRAAKWERENDE ESPAGNOLET BUVA RATIONELE BOUWPRODUKTEN B.V. DIN 18054/EF 0 - EF 2 NEN 5096 klasse 2 Politiekeurmerk nieuwbouw Bouwbesluit 1999/2003 Goedgekeurd door SHR/SKH stolp veiligheidbuva BALKESPAGNOLETTEN RVS - LINE SERIE

Nadere informatie

Constructie met ringen. Geen titel. Edwin Brand, 2009.

Constructie met ringen. Geen titel. Edwin Brand, 2009. Constructie met ringen. Geen titel. Edwin Brand, 2009. Dit beeld is opgebouwd uit stalen ringen en doorvlochten met een spiraalvormig stalen lint. Het geheel is afgewerkt met teer. De ringen hebben een

Nadere informatie

GESCHIEDENISSEN OFTE, NIEUWE HISTORIËN UIT DE OUDHEID DER STAD EN ILLUSTERE PLAATSEN OMTRENT GENT

GESCHIEDENISSEN OFTE, NIEUWE HISTORIËN UIT DE OUDHEID DER STAD EN ILLUSTERE PLAATSEN OMTRENT GENT GESCHIEDENISSEN OFTE, NIEUWE HISTORIËN UIT DE OUDHEID DER STAD EN ILLUSTERE PLAATSEN OMTRENT GENT Ook ter Inspiratie dienende voor diergelijke Steden in de Nederlanden, NU Te samen gevoegd uit verscheidene

Nadere informatie

Flex 150 Opzetinstructies

Flex 150 Opzetinstructies Hallo, Benodigdheden: Flex tenten kunnen op veel verschillende manieren opgezet worden. Er zijn maar 3 regels om Flex tenten op te zetten die je MOET volgen. Zorg ervoor dat jij en je team deze in gedachten

Nadere informatie

Montage-instructie. Screens. V599R Ritz V599 Ritz XL

Montage-instructie. Screens. V599R Ritz V599 Ritz XL Screens V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL V540 Ritz Inhoud 1. screenkap met doek en motor 2. zijgeleiders a. achterprofiel b. inlage voorzien van neopreen (ofwel ritsgeleider) c. voorprofiel 3. montageset

Nadere informatie

Onderzoek aan drie karrenwielen en een archeobotanisch monster uit waterputten van de opgraving Valkenswaard-Lage Heide (provincie Noord-Brabant)

Onderzoek aan drie karrenwielen en een archeobotanisch monster uit waterputten van de opgraving Valkenswaard-Lage Heide (provincie Noord-Brabant) Onderzoek aan drie karrenwielen en een archeobotanisch monster uit waterputten van de opgraving Valkenswaard-Lage Heide (provincie Noord-Brabant) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 616 NOVEMBER 2012 SILKE LANGE

Nadere informatie

Rapportage vondstmelding Koksijde, Vandammestraat

Rapportage vondstmelding Koksijde, Vandammestraat Rapportage vondstmelding Koksijde, Vandammestraat I. Verslaggevers: *Naam, adres, contactgegevens, functie van de opstellers van het rapport en datum melding. Marc Dewilde, Stadenstraat 39, 8610 Kortemark

Nadere informatie

Ronde installatiebuis

Ronde installatiebuis Ronde installatiebuis Waarvoor gebruiken we installatiebuis? Installaties kunnen worden aangelegd met kabels, maar voor woonhuizen worden meestal pvc-buizen met draad gebruikt. Door geïsoleerd draad in

Nadere informatie

Archeologisch onderzoek begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68

Archeologisch onderzoek begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68 Archeologisch onderzoek begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68 Archeologische begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68 Definitief ISSN 1573-5710

Nadere informatie

MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK

MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK Montage-instructies voor cassetteschermen ALVORENS U VAN UW ROLLUIK KUNT GAAN GENIETEN DIENT U EERST HET ROLLUIK TE MONTEREN INHOUD VERPAKKING VERPAKKING 1 1. PANTSER IN KAST

Nadere informatie

NC Features biedt een unieke en uiterst snelle manier om korte NC programma s te maken. De mens is altijd slimmer dan een computer.

NC Features biedt een unieke en uiterst snelle manier om korte NC programma s te maken. De mens is altijd slimmer dan een computer. Reduceer uw programmeertijd om 90% Vector NC-Features! Bijna alle produkten worden tegenwoordig met 3D CAD systemen ontwikkeld. Als produktiebedrijf krijgt u de bestanden 3D aangeleverd, maar vaak zijn

Nadere informatie

Panelen van bekleed staal (plastisol, polyester, polyurethaan, PVDF, ). Gemakkelijk te plaatsen en bestand tegen de tand des tijds.

Panelen van bekleed staal (plastisol, polyester, polyurethaan, PVDF, ). Gemakkelijk te plaatsen en bestand tegen de tand des tijds. Panelen van bekleed staal (plastisol, polyester, polyurethaan, PVDF, ). Gemakkelijk te plaatsen en bestand tegen de tand des tijds. S Het Dakpan-Paneel is een product van de nv ROBS PRODUCTKENMERKEN Gebruik

Nadere informatie

Archol bv. Ivo van Wijk. Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat te Elsloo, gemeente Stein

Archol bv. Ivo van Wijk. Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat te Elsloo, gemeente Stein 2012 Archol bv Ivo van Wijk Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat te Elsloo, gemeente Stein Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat

Nadere informatie

Montage-instructie. Ritzscreen V540 V599 V599R V599 L V599 XL

Montage-instructie. Ritzscreen V540 V599 V599R V599 L V599 XL Montage-instructie Ritzscreen V540 V599 V599R V599 L V599 XL Montage-instructie Ritzscreen V540 - V599 - V599R - V599 L - V599 XL Inhoud 1. screenkap met doek en motor 2. zijgeleiders a. achterprofiel

Nadere informatie

Checklist toestellen 2016 Commissie Agility, Raad van Beheer 1

Checklist toestellen 2016 Commissie Agility, Raad van Beheer 1 Hoogtesprong Hoogte L: 55-60 cm, M: 35-40 cm, S: 25-30 cm Vleugels De staander moet tenminste 100cm hoog zijn. Het begin van de vleugel begint op tenminste 75 cm hoogte op de staander. De breedte van de

Nadere informatie

Montage-instructie. Ritzscreen V599R V599 XL

Montage-instructie. Ritzscreen V599R V599 XL Ritzscreen V599 V599R V599 XL V540 Inhoud 1. screenkap met doek en motor 2. zijgeleiders a. achterprofiel b. inlage voorzien van neopreen (ofwel ritsgeleider) c. voorprofiel 3. montageset 4. bediening

Nadere informatie

Proefopgraving in de tuin van het voormalige Gereformeerd Weeshuis aan de Havenstraat te Woerden door Elly E. v.d. Busse-Bruin

Proefopgraving in de tuin van het voormalige Gereformeerd Weeshuis aan de Havenstraat te Woerden door Elly E. v.d. Busse-Bruin Proefopgraving in de tuin van het voormalige Gereformeerd Weeshuis aan de Havenstraat te Woerden door Elly E. v.d. Busse-Bruin Inleiding De toestemming van het bestuur van het Dienstencentrum maakte het

Nadere informatie

FICHE 12: GRAFISCHE DOCUMENTEN INPAKKEN

FICHE 12: GRAFISCHE DOCUMENTEN INPAKKEN FICHE 12: GRAFISCHE DOCUMENTEN INPAKKEN Welke verpakkingsmethode u kiest, hangt af van de aard en het formaat van het werk, van het budget, enz. De materialen die u gebruikt, moeten chemisch inert zijn.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. In dit bestand wordt veel met knoppen gewerkt die aangeklikt kunnen worden.

Inhoudsopgave. In dit bestand wordt veel met knoppen gewerkt die aangeklikt kunnen worden. Inhoudsopgave Blz. 1 Schuifmaat Wat is een schuifmaat Meetplaatsen Bekken Binnenbekjes Doorn Blz. 4 Blz. 5 Toetsing Toetsblad 1 Toetsblad 2 Blz. 2 Blz. 3 Aflezen Grof aflezen Nauwkeurig aflezen Samenvatting

Nadere informatie

Checklist toestellen Commissie Agility, Raad van Beheer 1

Checklist toestellen Commissie Agility, Raad van Beheer 1 Hoogtesprong Vleugels De staander moet tenminste 100cm hoog zijn. Het begin van de vleugel begint op tenminste 75 cm hoogte op de staander. De breedte van de vleugel is 40 tot 60 cm. Het mag niet mogelijk

Nadere informatie

-Detective en restaurator- raadsel opgelost van 16 de eeuwse eiken kast

-Detective en restaurator- raadsel opgelost van 16 de eeuwse eiken kast Houtsymposium Restauratiebeurs 14 april 2011 -Detective en restaurator- raadsel opgelost van 16 de eeuwse eiken kast Yvonne Nijlunsing, houtrestaurator Den Andel Kast van het Klaarkampster Weeshuis,

Nadere informatie

Stuklijst: Benodigd gereedschap:

Stuklijst: Benodigd gereedschap: is uniek 1 0 6. 6 6 9 R o m e i n s e k a t a p u l t Stuklijst: 4x grenenhout (1) 15 x 15 x 250 mm grenenhout (2) 10 x 15 x 300 mm grenenhout (3) 10 x 30 x 300 mm 1x grenenhout (4) 5 x 15 x 125 mm 1x

Nadere informatie

Plakatube Ronde verloren kolombekisting

Plakatube Ronde verloren kolombekisting Plakatube Ronde verloren kolombekisting Plakatube Ronde verloren kolombekisting Plakatube is een bekisting voor het realiseren van ronde kolommen. Deze verloren bekisting is heel licht en kan daardoor

Nadere informatie

Kampen Reevediep R.C.A. Geerts (ADC ArcheoProjecten)

Kampen Reevediep R.C.A. Geerts (ADC ArcheoProjecten) Kampen Reevediep R.C.A. Geerts (ADC ArcheoProjecten) Ten zuiden van de stad Kampen worden een hoogwatergeul en twee dijklichamen aangelegd door bouwcombinatie Isala Delta in opdracht van de provincie Overijssel/Rijkswaterstaat.

Nadere informatie

RAAP-rapport Resultaten geofysisch onderzoek

RAAP-rapport Resultaten geofysisch onderzoek verkavelingspatronen, graven en andere zeer lokale archeologische resten in kaart te brengen. 122 De boringen zijn uitgezet in enkele losse punten en een tweetal raaien langs de oostelijke en noordelijke

Nadere informatie

Houtsoorten: Douglashout. Afwerkingen: Onbehandeld. Handgrepen: Geïntegreerd. Sluitschroeven: Geen.

Houtsoorten: Douglashout. Afwerkingen: Onbehandeld. Handgrepen: Geïntegreerd. Sluitschroeven: Geen. Model ter Horst onbehandeld douglashout : Wil je een milieuvriendelijke uitvaartkist? Deze duurzame Gelderse uitvaartkist is gemaakt van douglashout van het Gelderse landgoed. Het landgoed heeft een eigen

Nadere informatie

Handleiding Beestentoren

Handleiding Beestentoren Handleiding Beestentoren Beestentoren De beestentoren is geïnspireerd op het model van Hans Carlier. De beestentoren moet zo weinig mogelijk in de schaduw staan. Naast nestgelegenheid is het erg belangrijk

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B. tijdvak 2 woensdag 24 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. wiskunde B. tijdvak 2 woensdag 24 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen HAVO 009 tijdvak woensdag 4 juni 3.30-6.30 uur wiskunde B Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 9 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 8 punten te behalen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

Elektriciteit! Om van te bibberen! Of niet? Klas: Namen: Elektriciteit Om van te bibberen! Of niet? Stephanie Vermeulen (2 BALO WPL) 1

Elektriciteit! Om van te bibberen! Of niet? Klas: Namen: Elektriciteit Om van te bibberen! Of niet? Stephanie Vermeulen (2 BALO WPL) 1 Elektriciteit! Om van te bibberen! Of niet? Klas: Namen: 5... Elektriciteit Om van te bibberen! Of niet? Stephanie Vermeulen (2 BALO WPL) 1 1. Taakverdeling! Iedereen in de groep krijgt een taak! Wie doet

Nadere informatie

Archeo-rapport 77 Het archeologisch vooronderzoek aan het Gemeenteplein 8 te Kontich

Archeo-rapport 77 Het archeologisch vooronderzoek aan het Gemeenteplein 8 te Kontich Archeo-rapport 77 Het archeologisch vooronderzoek aan het Gemeenteplein 8 te Kontich Kessel-Lo, 2011 Studiebureau Archeologie bvba Archeo-rapport 77 Het archeologisch vooronderzoek aan het Gemeenteplein

Nadere informatie

Ook$met$kinderen$van$0$/$4$jaar$de$natuur$in!

Ook$met$kinderen$van$0$/$4$jaar$de$natuur$in! Ook$met$kinderen$van$0$/$4$jaar$de$natuur$in! Inleiding Ook met kinderen van 0-4 jaar kun je de natuur in! Kinderen willen spelen, ontdekken, leren en genieten. Hun leefwereld wordt langzaam groter en

Nadere informatie

De bij is de soort van het jaar 2011 Scholenprogramma. Ecotreffen 2011

De bij is de soort van het jaar 2011 Scholenprogramma. Ecotreffen 2011 De bij is de soort van het jaar 2011 Scholenprogramma Ecotreffen 2011 1 To bee or not to bee? Bij enhotels.nl Blauwe ertsbij Maskerbij Zweefvlieg 2 Wespbij 2 Soorten bijen In Vlaanderen leven meer dan

Nadere informatie

14 inch Dobson. enkele technische details. paul.hellings@groept.be

14 inch Dobson. enkele technische details. paul.hellings@groept.be 14 inch Dobson enkele technische details paul.hellings@groept.be 1 ENIGE TECHNISCHE DETAILS Hoe bepaalde onderdelen gemaakt werden of aan elkaar bevestigd werden. Secundaire kooi Bestaat uit twee houten

Nadere informatie

Scouts instructie: hakken Hoe je veilig je houtvoorraad aan kan leggen

Scouts instructie: hakken Hoe je veilig je houtvoorraad aan kan leggen Scouts instructie: hakken Hoe je veilig je houtvoorraad aan kan leggen Als je een kampvuur of een kookvuur gaat maken, zal het je zelden gebeuren dat al je hout precies de goede afmetingen heeft. Je hebt

Nadere informatie

Hoe maak ik zelf een b(l)oeiende parklet?

Hoe maak ik zelf een b(l)oeiende parklet? Hoe maak ik zelf een b(l)oeiende parklet? STAPPENPLAN 1. Benodigde materialen 2. Onderdelen voorbereiden 3. De grote plantenbak 4. De kleine plantenbak 5. Het zitbankje 6. De afwerking 1. Benodigde materialen

Nadere informatie

Slijpmal voor messen SVM-45

Slijpmal voor messen SVM-45 Slijpmal voor messen SVM-45 MESSEN Minimumlengte lemmet 60 mm. RECHTE TREKMESSEN Positie van de machine Opm. Zorg dat de slijpmachine niet te hoog staat bij het slijpen van messen. Afhankelijk van uw lengte

Nadere informatie

Hout van de opgraving LR76 Coehoorn in Utrecht

Hout van de opgraving LR76 Coehoorn in Utrecht Hout van de opgraving LR76 Coehoorn in Utrecht RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 657 MEI 2013 SILKE LANGE Colofon Titel: BIAXiaal 657 Hout van de opgraving LR76 Coehoorn in Utrecht Auteur: S. Lange Opdrachtgever:

Nadere informatie

Klimrek monteren. Het klimrek is speciaal gemaakt voor onze Makkelijke Moestuinbakken.

Klimrek monteren. Het klimrek is speciaal gemaakt voor onze Makkelijke Moestuinbakken. Klimrek monteren Het klimrek is speciaal gemaakt voor onze Makkelijke Moestuinbakken. De zijplanken van onze bakken zijn 3 cm dik en het klimrek komt aan de buitenkant van de zijplanken. De binnenmaat

Nadere informatie

De Tentoonstellingskooi van de NGC-DBS.

De Tentoonstellingskooi van de NGC-DBS. De Tentoonstellingskooi van de NGC-DBS. Tijdens de Clubshow in september 2011, viel het enkele leden van Technische Commissie en het bestuur op, dat er ondanks jarenlange promotie van de W.B.O. standaard

Nadere informatie

Uw Totaalleverancier. Leginstructie CITYGRASS. Benodigdheden stanleymes. Ondergrond 1) Verwijder eerst het oude gras en egaliseer de zwarte grond.

Uw Totaalleverancier. Leginstructie CITYGRASS. Benodigdheden stanleymes. Ondergrond 1) Verwijder eerst het oude gras en egaliseer de zwarte grond. Leginstructie CITYGRASS Benodigdheden - stanleymes lijm lijmband lijmkam plastic handschoenen kunstgras geotextiel drukverdelend onderdoek Ondergrond 1) Verwijder eerst het oude gras en egaliseer de zwarte

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN MAATREGELEN AARTSELAAR LINDENBOSLAAN

PROGRAMMA VAN MAATREGELEN AARTSELAAR LINDENBOSLAAN PROGRAMMA VAN MAATREGELEN BIJ ARCHEOLOGIENOTA 2016-055 PROGRAMMA VAN MAATREGELEN AARTSELAAR LINDENBOSLAAN J. CLAESEN, B. VAN GENECHTEN & G. VERBEELEN DECEMBER 2016 PROJECTCODE BUREAUONDERZOEK 2016K461

Nadere informatie

e l Hout B R I C O F I C H E

e l Hout B R I C O F I C H E 5043676 r u e Een d en s t a a l p t u o H E H I C F C O I B R Hout B R I C O F I C H E Inleiding Als u een deur zoekt, dan vindt u een ruim aanbod in de meest uiteenlopende en fijnste houtsoorten. De

Nadere informatie

Sailtrack & Slide systeem

Sailtrack & Slide systeem Sailtrack & Slide systeem HET EXTERNE MASTGROEF SYSTEEM VOOR ALUMINIUM, HOUT, KOOLSTOF OF COMPOSIET MASTEN Gefabriceerd door: Tides Marine Intl. Ltd. tmi@tidesmarine.com www.tidesmarine.com Distributie

Nadere informatie

3. HET STAAND WEEFGETOUW Ik ga er van uit dat je al een weefgetouw hebt gebouwd. Hieronder wat termen, die regelmatig voorkomen.

3. HET STAAND WEEFGETOUW Ik ga er van uit dat je al een weefgetouw hebt gebouwd. Hieronder wat termen, die regelmatig voorkomen. WEVEN op een VERTICAAL WEEFGETOUW Inhoud: 1. Geschiedenis in een notendop blz. 1 2. Soorten weefgetouwen blz. 1 3. Het staand weefgetouw blz. 1 4. Principe en techniek van weven op een staand getouw: blz.

Nadere informatie