WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN"

Transcriptie

1 WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN UNIVERSITEIT GENT Vakgroep Nederlandse Taalkunde Vragenlijst 106 S MAART 1999 Blandijnberg Gent VISSEN OP ZEE DE VISVANGST Dialect van: (stad, dorp, gehucht, wijk), o(gellleente) o.(provo) GESPROKEN DOOR: OPGETEKEND DOOR: Naalll: Naatll: Geboorteplaats: Geboorteplaats: Geboort~aar:.. o Geboortejaar: Waar opgegroeid: Dialect: (vroeger) beroep: (vroeger) beroep: In welke gemeente werd beroep uitgeoefend: Ik ben naar school geweest tot. 0 0.jaar. Dialect van moeder: 0 0 Hoogste diploma :0 0 0 Dialect van vader: 0 0 Adres en telefoonnummer: Dialect van echtgeno(0 )t(e) : 0 Ik ben naar school geweest tot jaar Datum van invullen van vragenlijst: Adres en telefoonnummer: Beste medewerker/ster, Deze vragenlijst moet dienen voor een dialectwoordenboek. Wilt u er dus zorg voor dragen dat u steeds woorden geeft die in uw dialect gebruikelijk waren of zijn. Tracht de dialectuitspraak zo goed mogelijk weer te geven. Maak u echter geen zorgen als dat soms moeilijk blijkt te zijn. Elke aanduiding, hoe onvolmaakt ook, is welkom. Vul ook de eerste bladzijde (met naam, geboorteplaats enz.) zo nauwkeurig mogelijk in. Mogen we u vragen de vragenlijst in te vullen voor slechts één plaats en niet voor een hele streek? Na 'dialect van:...' hoort de naam te staan van één bepaalde plaats van voor de gemeentefusies, niet de naam van een streek. Bij voorbaat hartelijk dank.

2 A. HET VISSEN 1. Vissen met een kornet: algemeen 1. Hoe zegje van iemand dat hij vist op een bepaalde soort vis (b.v. haring, sprot, kabeljauw of ga1l1alen)? Duid aan met een kruisje welke van de volgende uitdrukkingen (met als voorbeeld hier 'haring') je daarvoor zelfgebruikt. - achter haring gaan - achter haring vissen - vissen op (de) haring - haringvisser zijn - de ga1l1alen doen - andere:? Hoe noemt u in uw dialect? 2. Een vergmming om te mogen vissen op zee? 3. Het geheel van netten en toebehoren, dat overboord wordt gebracht om te vissen? B.v. Tijdens die zware storm hebben een groot aantal vissers hun... verloren. 2. Het neerlaten en ophalen van het kornet 4. Elk van de metalen haken aan de verschansing van het vaartuig om de netten over te leggen, als er niet wordt gevist? 5. Het vistuig van de haken nemen om het klaar te maken om het over boord te brengen en te vissen? 6. Het vistuig klaarmaken voor het gebruik, met name de kor klaarleggen om de kuil toe te binden? 7. De kuil van het k01l1et toebinden met de pooklijn en de kuilstrap? Die handeling is erg belangrijk en wordt steeds door dezelfde persoon aan boord gedaan. 8. Het vaartuig klaarleggen om het k01l1et over boord te gaan brengen van het k01l1et, d.w.z. dwars op de wind gaanlïggen zodat het net aan de lijzijde uitgebracht kan worden?

3 9. Het kornet te water zetten en beginnen te vissen? 10. Het kornet d.m.v. een hydraulische lier (winch) in het water laten zakken om te vissen? B.V. Vroeger moest men het kornet met mankracht..,, d.m.v. een kaapstander; nu gebeurt dat automatisch. 11. De borden van het kornet buiten boord, in het water zetten (enkel bordenvisserij)? 12. Met het vaartuig een boog beschrijven terwijl men de koltetouwen viert om het net in de gewenste positie te doen vallen (enkel bordenvisserij)? 13. Alle bemanningsleden aan dek roepen om het kornet aan boord te winden en de vis te sorteren en te verwerken? 14. Het kornet uit het water aan boord halen om de vis uit de kuil te laten? B.V. Toen we zagen dat het ging stonnen wilden we zo snel mogelijk 15. De kuil van het kornet d.m. v. een hydraulische lier aan boord brengen om hem leeg te maken (= de handeling zelf)? B.V. Vroeger gebeurde het... met mankracht, d.m.v. een kaapstander; nu gebeurt dat automatisch. 16. Het kuiltouw met één ruk losmaken opdat de vis uit de kuil op het scheepsdek zou vallen? 17. Het komet opnieuw over de haken op de verschansing leggen? 3. Het vissen zelf 18. Aan het vissen zijn, met name de handeling van het voortslepen van het kornet? B.V. De signalisatieregels tijdens het zijn zeer streng. 19. Met welke uitdrukking zegt u dat uw vamtuig met uitgeworpen kornet aan het varen is? B.V. We lagen net toen het ineens hevig begon te waaien.

4 20. D.m.v. een net vis uit het water boven halen? B.v. Ik hoop dat we vandaag veel vis. 21. Vààr men ergens definitief het kornet uitzet om te vissen brengt men het soms eerst gedurende een korte tijd (een uulije) uit om te zien of er wat te vangen is. Hoe noemt u dat proberen? 22. Het kornet uitzetten en het gedurende een aantal men (afhankelijk van de hoeveeldheid vis die er zit) achter zich aan slepen om vis te vangen? B.v. Gisteren hebben we van wels uur. 23. Eén beurt van uitbrengen en voortslepen van het kornet (meestal 3 à 4 um)? B.v. We hebben zeker 100 kg tongen gevangen in één, Om b.v platvis te vangen is het nodig dat het vistuig goed dicht tegen de bodem blijft slepen. Daarom wordt het net extra zwaar gemaakt door ofwel wat meer speling te geven op het korretouw ofwel de grondpees met lood te bezetten. Hoe zegt u in uw dialect 'mooi tegen de grond laten slepen van het kornet'? 25. Wat meer speling geven op het korretouw door het wat langer te maken met de winch, om het net beter op de bodem te houden? 26. Het vistuig (vooral de grondpees) met lood verzwaren ten einde beter over de zeebodem te kunnen vissen? 27. Vis, in het algemeen, die gedeeltelijk onder het zand van de zeebodem ligt, b.v. platvis en roggen? B.v. Om vis te vangen maakt men vaak gebruik van wekkers vààr de grondpees. 28. Om vis te vangen die hoog boven de zeebodem zwemt (b.v. haring), hoeft de grondpees niet zo strak over de zeebodem te slepen. Men kan de grondpees wat lichter ofhet korretouw wat kolier maken. Hoe zegt u dan 'vissen met licht vistuig'? 29. Het korretouw wat korter maken door wat in te winden met de lier om het vistuig lichter te maken? 30. Vis, in het algemeen, die niet onder het zand leeft, maar ergens tussen de zeebodem en het wateroppervlak zwemt, meestal in scholen? B.V. Om."...vis te vangen kun je beter licht vistuig gebruiken.

5 4. De vangst 31. De hoeveelheid gevangen vis die zich na één sleep in de kuil bevindt? B.v. De was zodanig groot dat we hem/ze bijna niet aan boord konden krijgen. 32. Meestal vindt men tussen de gevangen vis allerlei soorten zeewier, kwallen, krabben en andere zeeorganismen en vaak ook stenen en zand. Hoe noemt u al dat 'afval' in één woord? 33. Een 'propere' vangst; een vangst waar (bijna) geen afval in zit, alleen vis? 34. Een plaats in zee waar men pleegt te vissen, in het algemeen? B.v. De meeste in zee hebben een naam, b.v. de 'Kreeftenput'. 35. Een aaneengesloten menigte van gelijksoortige vissen? B.v. Sommige vissers hebben geluk en komen recht in een '". vissen terecht. 36. Hetzelfde, uitsluitend gezegd van haring? B.v. Gisteren zijn we midden in een haring beland. 37. Een school vissen ziet men op het scherm van de dieptemeter meestal als een min ofmeer zwarte vlek bestaande uit stipjes ofkorte streepjes. Welk uitdrukking wordt gebruikt in de betekenis van 'een school vissen zien op de dieptemeter'? B.v. "Mannen, hou jullie klaar om te vieren want 't is 't moment, we " 38. Welk uitdrukking wordt gebruikt als men een grote school vissen ziet op de diepemeter? Op het schenn ziet men dan meestal een grote, bijna zwarte vlek van stipjes ofkorte streepjes. 39. De losse verzameling van korte streepjes op het scherm van de dieptemeter, die wijst op een kleine hoeveelheid vis? 40. Soms heeft een visser geluk en komt hij terecht midden in een voorbijtrekkende school gullen ofharing, zonder dat er hij eigenlijk zelfnaar op zoek was. Het noemt u dat gelukkige treffen? 41. Hoe zegje 'bij één sleep oftrek een goede vangst maken'? B.v. Als een visser ergens een sleep gedaan heeft, dan zegt hij

6 dat meestal niet aan zijn collega's. 42. Hoe zegje 'bij één sleep oftrek een slechte vangst maken'? B.v. Dat was maar een, sleep, behalve wat platvis zit er niets in. 43. Indien u één ofmeerdere uitdrukkingen kent in de betekenis van 'een slechte sleep doen' of 'een bijna lege kuil hebben', wilt u ze hier dan noteren? 44. De kuil van het net gevuld met een zeer grote hoeveelileid vis, zodat hij eruit ziet als een enonne ballon? B.V. Het was zo'n haring dat we nauwelijks plaats genoeg hadden in het visruim. 45. Soms is de kuil zodanig vol dat het onmogelijk is om hem in één keer binnen te trekken en te lossen. Daarom maakt men gebruik van een soort kuilsh'op waarmee men tel1cens een deel van de vangst afsnijdt van de rest en biimenzet. Zo wordt de vangst in stukken gelost. Hoe noemt u die handeling? 46. Een groot, cilindervonnig schepnet met aan de ene kant een lange, houten steel en aan de andere kant een lang touw waannee twee man, met een soort van zwaaibeweging, de vis uit het kornet kunnen scheppen (zie ill.)? Het net werd vroeger vooral gebruikt door stroopnetvissers. 47. Met twee man de vis uit de kuil scheppen met een dergelijk groot, cilindervonnig schepnet? 48. Soms zitten de gevangen vissen (meestal kleine platvissen, zoals tongen) zodanig dicht opeengepakt in het kornet dat ze met hun kop door de mazen geduwd worden waardoor het lijkt alsof ze door een venstertje 'naar buiten' kijken. Hoe noemt u die visjes?

7 49. Een visrijke plaats in zee, m.a.w. een plaats waar altijd veel vis gevangen wordt? B.v. Een visser vertelt meestal niet aan zijn collega's dat hij ergens een heeft. 50. Zwaar geladen zijn met vis, waardoor het vaartuig diep in het water ligt? 51. Een reis die grote winst oplevert? B.V. Gisteren zijn we teruggekeerd met een bomvol ruim, dat was een echte reis. 52. Een reis waarin weinig winst, ofzelfs verlies, gemaakt wordt? B.V. Dat was maar een reis, we hadden niet eens genoeg om uit de kosten te komen? 53. Ergens heen varen om te vissen en dan niets vangen? De reis is dus voor niets geweest. B.v. We zijn teruggekeerd met. 54. Een slechte visser in het algemeen, b.v. omdat hij lange tijd weinig verdiend heeft, bij het minste zuchtje wind niet uitvaart of geen 'vissersintuïtie' heeft? 55. De visser die tijdens één seizoen (of op één dag) de grootste besomming maakt en door sommige collega's beschouwd wordt als een geluksvogel? Soms wordt die persoon ook op het einde van het seizoen officieel gelauwerd als 'de beste'. 56. Vis in het algemeen, die leeft en gevangen wordt op een rots- of steenachtige zeebodem? 57. Vis in het algemeen, die leeft en gevangen wordt in helder water (b.v. wijting, horsmakreel)? 5. Varen en vissen 58. Vanuit de haven naar de plaats varen waar men wil vissen? 59. Stoppen met vissen om naar de haven terug te keren?

8 60. Van de ene visgrond naar een andere gaan om te vissen, elders gaan liggen op zee? B.v. Er viel daar niets te vangen en daarom hebben/zijn we (een eindje) Terugkeren naar een visgrond waar men enkele uren voordien veel gevangen heeft, nadat men al eens naar een andere visgrond verhuisd is (meestal op dezelfde dag)? 62. Vissen met het kornet (korren) in dezelfde richting als de stroom? 63. Vissen met het kornet (korren) tegen de stroming in? 64. Vissen (korren) tijdens de vloed? 65. Vissen (korren) tijdens de ebbe? 66. Gedurende de hele duur van één getij vissen (b.v. vloed)? 67. Vissen met het kornet in de richting van de kust (enkel gezegd van kustvisserij)? 68. Vissen met het kornet in de richting van de open zee (enkel gezegd van de kustvisserij)? 69. Dicht tegen de kust blijven varen en vissen, dus min afmeer evenwijdig met de kust? 70. Een vierkant zeiltje dat bij het vissen in het water wordt gelaten om het dwars afdrijven van het vaartuig zoveel mogelijk te beperken? Soms wordt het zeiltje ook gewoon gebruikt om vaart te maken. 71. Een politievaartuig dat o.a. de netten en de grootte van de gevangen vis aan boord controleert? Soms wordt ook de visserijwacht van een vreemd land (b.v. Frankrijk) met datzelfde woord benoemd. 6. Problemen en schade tijdens het vissen 72. Het slecht vallen van het vistuig, b.v. als de korretouwen en de borden tijdens het vieren van het kornet verward raken.

9 73. Het ontwarren of losmaken van het vistuig als het slecht gevallen is (b.v. borden en korretouwen door elkaar) ofals het ergens aan vastgeraakt is? B.v. Het heeft wel drie uur geduurd voor we ons net hebben kunnen 74. Het vallen van het vistuig in de gewenste positie, vooral gezegd als er geen problemen optreden tijdens het vieren van het kornet? 75. Het onder de kiel doorgaan van het kornet tijdens het vieren, waardoor het aan de andere kant van het vaartuig terecht komt? 76. Op een plaats vissen waar het kornet niet kan vastraken ofbeschadigd kan worden; op een veilige plaats in zee vissen en daardoor ook geen averij hebben? 77. Het niet op de grond blijven liggen van de korijzers zodat de vis onder het net door kan zwemmen? 78. Het vastraken van het kornet op de zeebodem, b.v. aan een uitstekende rots ofop een bepaalde soort grond, zodat het beschadigd.? IS,. 79. Het vastraken van het kornet aan een voorwerp in zee, b.v. een scheepswrak? 80. Het blijven hangen van het kornet aan een voorwerp in zee, op zo'n wijze dat het vaartuig toch nog vooruitkomt maar wel veel trager? Men sleept dan het voorwerp aan het kornet mee. 81. Het scheuren van het kornet, b.v. door ergens aan vast te blijven hangen? B.V. Het net is lichtjes, we zullen het moeten naaien. 82. Het volledig aan flarden zijn van een net, b.v. omdat er iemand over heen is gevaren? B.v. Met dat net is niets meer (aan) te vangen, het is volledig 83. Een scheur in de kor als er enkel een paar beentjes loshangen en er geen stule uit is? Het gat is gemakkelijk weer dicht te naaien. 84. Een kleine scheur in een net weer dichtnaaien?

10 85. Een beschadigd stuk net uit de kor verwijderen en vervangen door een nieuw stuk, ofeen nieuw stuk op een gat in de kor naaien? 86. Het vistuig verliezen omdat het vastgeraakt is aan de zeebodem ofaan een voorwerp in zee (b.v. een scheepswrak)? 87. Het scheuren van het kornet, meerbepaald van de kuil, door de zwamie van de vangst? 88. Met een vamiuig over iemands vistuig heen varen en het dus beschadigen ofvernietigen? 89. Het verward raken van het vistuig van twee vissende vaartuigen zodat ze elkaars kornet met zich meetrekken? Meestal snijdt de bemanning die het eerst het probleem opmerkt, het net van de ander los (en dus kapot). 90. Een grote vangst voor iemands neus wegvissen, door b.v. schuin voor zijn neus te gaan varen? 91. Tijdens het kolten sneller varen dan andere vamiuigen? 92. Het kan gebeuren dat tijdens een reis het ene kornet b.v. gescheurd is en het andere nog niet klaar is om te vieren zodat men gedurende enkele uren niet meer kan vissen. Hoe noemt u het tijdelijk niet kunnen vissen door gebrek aan materiaal? 93. Een persoon die vaak tegenslag heeft aan boord (vaak gescheurde netten, slechte vangsten,...) en dus beschouwd wordt als een soort van ongeluksbrenger? (Ook solmnige vogels worden gezien als voorspellers van ongeluk en krijgen dezelfde naam.) 94. Kent u uitdrukkingen ofspeciale woorden voor een reis vol tegenslagen: niet alleen een slechte vangst, ook de kornetten gescheurd, een man overboord, motorpech, enz...? (Soms worden die tegenslagen toegescln-even aan de aanwezigheid van één bepaalde persoon, aan het aan boord hebben van koekenbrood, aan het zien van een pastoor vààr de afvaart, enz.) 95. Kent u uitdrukkingen ofspeciale woorden voor tegenslagen tijdens een reis, bv. kornetten gescheurd, slechte vangst, een man overboord, enz.? B.v. Ik ga niet meer mee met dat schip. Wat we daar hebben meegemaakt! 't Zijn allemaal.

11 7. Haring- en sprotvisserij 96. Vissen met een drijfnet (vleet) op haring en sprot? Die visserij werd in België vroeger alleen aan de Westkust beoefend. 97. De afzonderlijke vleetnetten met elkaar verbinden d.m.v. touwwerk? 98. Tegen de vleet aanzwemmen en met de kieuwdeksels in de mazen verstrikt raken, vooral gezegd van haring? 99. De gevangen haringen of sprot uit het net verwij deren door eraan te schudden? 100.Een halve ton haring of416 stuks ( telharingen); een maateenheid die vroeger in de haringvisserij met de vleet werd gebruikt? 10 l.een mand waarin men één but haringen bewaarde? 102.De periode van het jaar gedmende welke men de haringvisserij beoefent? B.v. Voor de kustvisserij met de vleet begon het haring... in oktober en dumde het tot Allerheiligen. 103.Een plaats in zee waarvan men weet dat er haring zit ofvoorbijtrekt en waarvan men hoopt er veel te kunnen vangen? 104.Een visser die veel haring vangt? 8. Garnaalvisserij 10S.Gamalen voor de eerste keer zeven om grotere zeeorganismen, zoals krabben, eruit te solieren? 106.Een metalen zeef in bakvorm die gebruikt wordt om krabben en andere grote zeeorganismen uit de garnalen te solieren? 107.De gamalen voor een tweede keer solieren d.m.v. een kleinere zeef om kleine en grote gamalen van elkaar te scheiden?

12 I08.Een zeefdie wordt gebruikt om de vangst een tweede keer te zeven, ditmaal om een onderscheid te maken hlssen grote en kleine gamalen? Soms wordt hiervoor ook een soort net gebruikt dat dient om de gamalen afte koelen. I09.Een kleine garnaal, die door de zeefvalt? I ID.Een grote gamaal, die op de zeefblijft liggen? lilde garnalen met de hand solteren? II2.Een grote ketel om garnalen te koken aan boord? Il3.Een vierkant, op een raam gespannen net waarop de aan boord gekookte garnalen te drogen worden gelegd? II4.Een wissen mand waarin de gekookte en afgekoelde gamalen worden bewaard? IIS.De garnalen met de handen van hun doorzichtige pantser ontdoen? Deze handeling gebeurt niet aan boord. B. BEWERKEN EN BEWAREN VAN DE GEVANGEN VIS 1. Algemeen II6.Gevangen vis aan boord bewerken en in het ijs steken, in het algemeen? B.V. We hadden nauwelijks de tijd om die eerste lading te..., of daar was de tweede pak al. II7.De gevangen vis op het dek sorteren d.m.v. houten baldeen, vààr hij naar het visruim wordt gebracht? I I8.De vis schoonmaken door hem open te snijden en te ontdoen van een gedeelte van de ingewanden? II9.Vis die minderwaardig is (niet geschikt voor consmnptie) en die niet mag (afkan) worden verkocht in de vismijn? Meestal wordt dergelijke vis opgekocht door fabrieken en verwerkt tot vismeel.

13 l20.een houten kuip aan boord waarin de gevangen vis gewassen en gespoeld wordt? 121.De vis in het vismim opbergen, dus met manden van het dek naar het vismim brengen? 122.De vis in het vismim in lagen leggen en met ijs bedeldeen, om hem te bewaren? 123.Vis, in het bijzonder haring, met zout bewerken om hem te bewaren? Voor er ijs werd gebmikt was dit de enige manier om vis enige tijd te bewaren. 124.Water waarin veel zout is opgelost om vis te bewaren? 125.Licht met zout bestrooien van vis, b.v. van haring? 126.De vis in kokend water aan boord even kolt laten koken om het vel hard te laten warden? 127.De vis laten drogen in de wind tot hij bijna helemaal droog is? 2. Specifieke vissoorten 128.Kabeljauw opensnijden en er de graat uitnemen om hem later te bewerken (drogen, zouten,...)? Deze techniek werd vroeger door de IJslandvaarders toegepast. 129.Een mes dat gebmikt wordt om kabeljauw te fileren? 130.De kabeljauw van de kop ontdoen? Dat kan aan boord gebeuren of later in de vismijn. 131.Yerwijderen van de onderkaak, de kieuwen en soms de ingewanden van de haring om hem later met zout in vaten te pakken? Die manier van bewerken werd alleen nog in Nederland toegepast. 132.Een ton gebmikt voor kaakharing (ongeveer 100 kg) afvaar kabeljauw, waarin na krimping nog meer vis opgehoopt kan warden?

14 133.Soms worden tongen per paar, meestal buik tegen buik, in het visruim opgeborgen. Hoe noemt u dat? 134.Kabeljauw die met de buikzijde op het ijs wordt gelegd, zonder dat er ijs op de vis wordt gestoli? Op die manier beschadigt men de kabeljauw niet en is hij van hoge kwaliteit. 3. Lossen van de gevangen vis 13S.Vis uit het vissersvaartuig vanuit het ruim aan wal brengen, d.m.v. grote wissen manden en (eventueel) een laadboom? 136.Een grote wissen mand waarin de vis vanuit het visruim aan wal wordt gebracht. Er kan tot SO kg vis in. 137.Een kabel van soepel touwwerk met een haak, die door een katrol aan de mast naar de winch loopt, zodat men er visbennen (of ander materiaal) mee buiten kan zwieren? l3s.een klein dwarshout aan de mast van solmnige vaartuigen, dat dient als laad- en losboom? 139.Een persoon in de haven die vis lost uit een vissersvaartuig, indien dat niet door de vissers zelfgedaan wordt? C. VERKOPEN VAN DE GEVANGEN VIS 140.Een kleine hoeveelheid vis die uit het ruim wordt genomen om de kwaliteit of de grootte ervan te controleren, vààr hij verkocht wordt? 14lDe vangst van één vaartuig niet willen kopen, b.v. omdat uit de controle blijkt dat hij niet van goede kwaliteit is? 142.Het gebouw in (of in de buuii varl) de haven waar de gevangen vis tegen opbod verkocht wordt? 143.Naar de vismijn gaan om de gevangen vis te verkopen? B.v. Zeevissers gaan naar de vismijn om hun vis te.

15 144.De verkoop van de gevangen vis in de vismijn? 145.Een grote rieten mand waarin de vis wordt bewaard en te koop wordt aangeboden in de vismijn (tot 60 kg vis)? 146.De persoon die aan het hoofd staat van de vismijn en die verantwoordelijk is voor alle commerciële verrichtingen? 147.De persoon die de prijzen van de te koop aangeboden vis in afdalende reeks opnoemt en hem aan de hoogst biedende verkoopt? 148.De te koop aangeboden vis in afdalende reeks opnoemen en aan de hoogst biedende verkopen? l49.de persoon in de vismijn die tijdens de verkoop met een stok de afgeroepen vis aanduidt en de soort vis en de hoeveelheid noemt? 150.De persoon in de vismijn die de prijzen, soort vis en koper opschrijft nadat de koop gesloten is? 151.De persoon in de vismijn belast met het keuren van de vis en dus controleert ofde vis geschikt is voor consumptie? l52.een hoeveelheid vis van verschillende soorten die in de vismijn te koop wordt aangeboden, meestal tegen een min ofmeer vaste, gemiddelde prijs? 153.Een persoon (vaak een vrouw) die kleine hoeveelheden vis verkoopt langs de straat ofop de kaai? 154.Een gedeelte van de vangst wordt onder de bemanningsleden verdeeld om mee naar huis genomen te worden ofom verkocht te worden voor wat drinkgeld. Die hoeveelheid vis hangt afvan vaartuig tot vaartuig. Hoe noemt u zo'n hoeveelheid vis? l55.het geld dat de visser verdient door zijn persoonlijke deel van de vangst te verkopen (zie vorige vraag)? Enkele bewerkte vissoorten 156.Gedroogde vis, in het algemeen?

16 157.Een kleine hoeveelheid vis, voldoende voor één oftwee personen, om te bakken? 158.Kabeljauw die gefileerd, gezouten en gedroogd is? 159.Gezouten kabeljauwborststukken? 160.Vlees van de wangen van de kabeljauw? 161.Vlees van de onderkaak van de kabeljauw? 162.Zeer verse haring die nog niet behandeld is? 163.Haring die vroeger werd gevangen voor de kust van De Panne en zeer lekker scheen te zijn? 164.Verse haring die licht gerookt is? 165.Licht gezouten en gekaakte vette haring? 166.Volle haring, krachtig gezouten en gekaakt? 167.Verse haring die gestoomd wordt? 168.Vers gefileerde haring met open rug en koud gerookt? l69.licht gezouten haring op een rooster gebraden boven een open vuur? l70.gezouten en gedroogde rugvin van vis, vooral van heilbot? 171.Gedroogde heilbot? ln.de afgesneden stamt van een kreeftje? 173.Een bedrijfwaar sprot wordt gerookt? 174.Een bedrijfwaar sprot wordt verwerkt en in dozen gelegd?

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN UNNERSITEIT GENT Vakgroep Nederlandse Taalkunde Vragenlijst 109 JUNI 1999 Blandijnberg 2 9000 Gent DE VISSER Dialect van: (stad, dorp, gehucht, wijk),...(gemeente)

Nadere informatie

Dialect van :...(stad, dorp, gehucht, wijk),...(gemeente)...(prov.) GESPROKEN DOOR : OPGETEKEND DOOR :

Dialect van :...(stad, dorp, gehucht, wijk),...(gemeente)...(prov.) GESPROKEN DOOR : OPGETEKEND DOOR : W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 162 Vakgroep Nederlandse Taalkunde MEI 2006 Blandijnberg 2 9000 Gent NAVRAAGLIJST KLEDING Dialect van :................................................(stad,

Nadere informatie

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN UNNERSITEIT GENT Vakgroep Nederlandse Taalkunde Vragenlijst 98 S JANUARI 1999 Blandijnberg 2 9000 Gent HET WEER EN DE ZEE Dialect van: (stad, dorp, gehucht, wijk),...(gemeente)

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT VRAGENLIJST 147 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 2004 Blandijnberg 2 9000 Gent School II Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN UNIVERSITEIT GENT Vakgroep Nederlandse Taalkunde Vragenlijst los JUNI 1999 Blandijnberg 2 9000 Gent STRANDVISSERIJ Dialect van : (stad, dorp, gehucht, wijk),...(gemeente)

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 134 Vakgroep Nederlandse Taalkunde JANUARI 2002 Blandijnberg 2 9000 Gent VARIA 2 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN UNIVERSITEIT GENT Vakgroep Nederlandse Taalkunde Vragenlijst 107 MAART 1999 Blandijnberg 2 BROUWERIJ 1 9000 Gent Dialect van: (stad, dorp, gehucht, wijk),...(gemeente)

Nadere informatie

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN UNIVERSITEIT GENT Vakgroep Nederlandse Taalkunde Blandijnberg 2 9000 Gent (tel: 09/264.40.79 of264.40.81) Vragenlijst 82 JANUARI 1998 DOOD EN BEGRAFENIS Dialect van:

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 136 Vakgroep Nederlandse Taalkunde AUGUSTUS 2002 Blandijnberg 2 9000 Gent VOEDSEL 5: VISSEN Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALEKTEN

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALEKTEN WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALEKTEN ===================================================== UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 64 Vakgroep Nederlandse Taalkunde december 1994 Blandijnberg 2 9000 Gent HUISDIEREN

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT VRAGENLIJST 165 Vakgroep Nederlandse Taalkunde SEPTEMBER 2006 Blandijnberg 2 9000 Gent Navraaglijst school Dialect van

Nadere informatie

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! VISSERIJ 7 8 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer.

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! VISSERIJ 7 8 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. VISSERIJ Ik ben het Net Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese Unie Haring! Verse

Nadere informatie

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN UNIVERSITEIT GENT Vakgroep Nederlandse Taalkunde Vragenlijst 102 JANUARI 1999 Blandijnberg 2 9000 Gent AARDAPPELTEELT en - OOGST Dialect van: (stad, dorp, gehucht,

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 126 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 2000 Blandijnberg 2 9000 Gent VOEDSEL 1 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!. VISSERIJ 5 6 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer.

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!. VISSERIJ 5 6 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. VISSERIJ Ik ben het Net Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese Unie Haring! Verse

Nadere informatie

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALEKTEN ==========-==============================

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALEKTEN ==========-============================== WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALEKTEN ==========-============================== UNIVERSITEIT GENT Vakgroep Nederlandse Taalkunde Blandijnberg 2 9000 Gent (tel: 091264.40.79 of 264.40.81) Vragenlijst 67

Nadere informatie

De visserij. Frank Beens Groep 7

De visserij. Frank Beens Groep 7 De visserij Frank Beens Groep 7 Inhoud Inleiding Hoofdstukken 1. Geschiedenis 2. Waar wordt op gevist? 3. De Genemuider vissers 4. De visafslag 5. Vis is gezond 6. Vragen Eigen mening Bronvermelding Inleiding

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 104 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 1998 Blandijnberg 2 9000 Gent PLANTEN 1 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN UNIVERSITEIT GENT Vakgroep Nederlandse Taalkunde Vragenlijst 105 S MAART 1999 Blandijnberg 2 9000 Gent VISSEN OP ZEE HET VISTUIG Dialect van: (stad, dorp, gehucht,

Nadere informatie

Het spreekt vanzelf dat vooral vrouwen op de hoogte zijn van de dialectbenamingen voor voeding. Ga dus te rade bij echtgenote of (groot)moeder.

Het spreekt vanzelf dat vooral vrouwen op de hoogte zijn van de dialectbenamingen voor voeding. Ga dus te rade bij echtgenote of (groot)moeder. W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 127 Vakgroep Nederlandse Taalkunde OKTOBER 2001 Blandijnberg 2 9000 Gent VOEDSEL 2 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

6.5. Boekverslag door J woorden 12 juni keer beoordeeld

6.5. Boekverslag door J woorden 12 juni keer beoordeeld Boekverslag door J. 2224 woorden 12 juni 2006 6.5 59 keer beoordeeld Vak Economie Visserij Hoofdstukindeling 1. Geschiedenis 2. Kotters 3. Trawlers 4. Het leven aan boord van een kotter 5. Hoe ziet een

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN UNIVERSITEIT GENT Vakgroep Nederlandse Taalkunde Vragenlijst 99 S DECEMBER 1998 Blandijnberg 2 9000 Gent (tel: 09/264.40079 of264.4008l) TOUW- en BLOKWERK van een HOUTEN

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT VRAGENLIJST 146 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 2004 Blandijnberg 2 9000 Gent School I Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 116 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 1999 Blandijnberg 2 9000 Gent LANDBOUW: ALGEMEENHEDEN EN RESTANTEN

Nadere informatie

Werkstuk ANW Visserij

Werkstuk ANW Visserij Werkstuk ANW Visserij Werkstuk door een scholier 2066 woorden 1 augustus 2003 6,1 57 keer beoordeeld Vak ANW Geschiedenis Vroeger al was de visserij erg belangrijk voor Nederland. Er zijn heel veel plaatsen

Nadere informatie

WERKBUNDEL SEAFRONT ZEEBRUGGE Niveau 1 (1-2 de leerjaar)

WERKBUNDEL SEAFRONT ZEEBRUGGE Niveau 1 (1-2 de leerjaar) GEBOUW 1 WATER We volgen eens een druppeltje water: 1. een druppeltje water zit in de zee en hij krijgt het zo warm dat het naar boven stijgt. 2. Dat druppeltje water kruipt in een wolk. 3. Als de wolk

Nadere informatie

Op zoektocht in het NAVIGO - Nationaal Visserijmuseum

Op zoektocht in het NAVIGO - Nationaal Visserijmuseum Op zoektocht in het NAVIGO - Nationaal Visserijmuseum 2 NAVIGO - Nationaal Visserijmuseum Pastoor Schmitzstraat 5, 8670 Oostduinkerke Tel. 058/512468 fax: 058/510817 www.navigomuseum.be info@visserijmuseum.be

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 121 Vakgroep Nederlandse Taalkunde AUGUSTUS 2000 Blandijnberg 2 9000 Gent LICHAAM 3 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN UNIVERSITEIT GENT Vakgroep Neçlerlandse Taalkunde Vragenlijst 113 JULI 1999 Blandijnberg 2 9000 Gent HUIS 2 : HET INTERIEUR Dialect van: (stad, dorp, gehucht, wijk),...(gemeente)

Nadere informatie

QuickTime en een -decompressor zijn vereist om deze afbeelding weer te geven.

QuickTime en een -decompressor zijn vereist om deze afbeelding weer te geven. Fuikenvisserij Een fuik is een langwerpig, taps toelopend, rondgebreid net met een wijde opening en meerdere 'kelen': versmallingen met daarin een netwerk dat het terugzwemmen van de vis belemmert. Een

Nadere informatie

MINiSTERiE VAN LANDBOUW Bestuur voor Landbouwkundig Onderzoek Kommissie voor Toegepast Wetenschappeiijk Onderzoek in de Zeevisserij (T.W.O.Z.

MINiSTERiE VAN LANDBOUW Bestuur voor Landbouwkundig Onderzoek Kommissie voor Toegepast Wetenschappeiijk Onderzoek in de Zeevisserij (T.W.O.Z. MINiSTERiE VAN LANDBOUW Bestuur voor Landbouwkundig Onderzoek Kommissie voor Toegepast Wetenschappeiijk Onderzoek in de Zeevisserij (T.W.O.Z.) (Voorzitter : F. UEVENS, directeur-generaa!) GEGEVENS OVER

Nadere informatie

Het vissershuisje. Strandvisserij

Het vissershuisje. Strandvisserij VOORNAAM:. NAAM: KLAS:. NAVIGO - Nationaal Visserijmuseum Pastoor Schmitzstraat 5, 8670 Oostduinkerke Tel. 058/512468 fax: 058/510817 www.navigomuseum.be info@navigomuseum.be 1 Educatieve werkblaadjes

Nadere informatie

Inhoud 1. De zee is groot 2. Zonder zee geen leven 3. Golven 4. De zee is zout 5. De zee en rivieren 6. De kleur van de zee

Inhoud 1. De zee is groot 2. Zonder zee geen leven 3. Golven 4. De zee is zout 5. De zee en rivieren 6. De kleur van de zee De zee Inhoud. 1. De zee is groot 3 2. Zonder zee geen leven 4 3. Golven 5 4. De zee is zout 6 5. De zee en rivieren 7 6. De kleur van de zee 8 7. De kust en de branding 9 8. Sporten op zee 10 9. Werken

Nadere informatie

De vis, visser en visserij

De vis, visser en visserij De vis, visser en visserij COLOFOON Concept - Ann Legein, educatief medewerker - Danny Vanthournout, aquariumtechnicus Realisatie - Ann Legein, educatief medewerker - Danny Vanthournout, aquariumtechnicus

Nadere informatie

Vis. Toepassing. Wijting

Vis. Toepassing. Wijting Wijting Tranche (moot) Darne (middenstuk) Tronçon (staartstuk) Kabeljauw Kabeljauw is een zeevis. De kabeljauw is een rondvis met drie rugvinnen en twee buikvinnen. Zijn lichaam is groenbruin gevlekt en

Nadere informatie

Haring. Atlantische Oceaan. www.cookingclass.be

Haring. Atlantische Oceaan. www.cookingclass.be Haring Atlantische Oceaan Haring De haring is de meest verbruikte vis, vroeger nog meer dan nu. Hij is bovendien erg voedzaam en in vergelijking met andere vissen vrij goedkoop. Een maatje is een haring

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Vissen uit de Noordzee

Werkstuk Biologie Vissen uit de Noordzee Werkstuk Biologie Vissen uit de Noordzee Werkstuk door een scholier 1335 woorden 5 juni 2005 6 116 keer beoordeeld Vak Biologie INHOUD HOOFDSTUK 1 INLEIDING HOOFDSTUK 2 PLATVISSEN HOOFDSTUK 3 RONDVISSEN

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Educatieve werkblaadjes

Educatieve werkblaadjes VOORNAAM:. NAAM: KLAS:. NAVIGO - Nationaal Visserijmuseum Pastoor Schmitzstraat 5, 8670 Oostduinkerke Tel. 058/512468 fax: 058/510817 www.navigomuseum.be info@navigomuseum.be 1 Educatieve werkblaadjes

Nadere informatie

WERKBUNDEL SEAFRONT ZEEBRUGGE Niveau 2 (3-6 de leerjaar)

WERKBUNDEL SEAFRONT ZEEBRUGGE Niveau 2 (3-6 de leerjaar) GEBOUW 1 1. De cyclus van water 1.1 Vul de volgende tekst aan. Maak gebruik van onderstaande woorden: rivieren wolken zee regen afkoeling zon beken ondergronds wind 1. Water verdampt door de warmte van

Nadere informatie

Met z n vijf-en-twintigen zijn de zalmvissers druk aan het werk

Met z n vijf-en-twintigen zijn de zalmvissers druk aan het werk Met enige moeite, veel inzet en het nodige geluk hebben wij als redactie een interview met zalmvissers op de Merwede op de kop weten te tikken. Het artikel is uit het blad WIJ van 1936. Een WIJ -redacteur

Nadere informatie

Op zoektocht in het NAVIGO - Nationaal Visserijmuseum

Op zoektocht in het NAVIGO - Nationaal Visserijmuseum Op zoektocht in het NAVIGO - Nationaal Visserijmuseum 2 NAVIGO - Nationaal Visserijmuseum Pastoor Schmitzstraat 5, 8670 Oostduinkerke Tel. 058/512468 fax: 058/510817 www.navigomuseum.be info@visserijmuseum.be

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT VRAGENLIJST 180 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 2007 Blandijnberg 2 9000 Gent Navraaglijst spel Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

VERDER ONDERZOEK OVER HET ELECTR!SCH VISSEN

VERDER ONDERZOEK OVER HET ELECTR!SCH VISSEN M!NiSTER!E VAN LANDBOUW Bestuur voor Landbouwkundig Onderzoek Kommissie voor Toegepast Wetenschappelijk Onderzoek in de Zeevisserij (T.W.O.Z.) (Voorzitter : F. Ltevens, directeur-generaal) VERDER ONDERZOEK

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 119 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 1999 Blandijnberg 2 9000 Gent LICHAAM Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT VRAGENLIJST 184 Vakgroep Nederlandse Taalkunde SEPTEMBER 2008 Blandijnberg 2 9000 Gent ARBEID Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 28 juni 2013 betreffende het landbouw- en visserijbeleid, artikel 24, 1, 2, 3 en 6 ;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 28 juni 2013 betreffende het landbouw- en visserijbeleid, artikel 24, 1, 2, 3 en 6 ; Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van aanvullende nationale maatregelen voor de instandhouding en het beheer van de visbestanden en voor controle op de visserijactiviteiten DE VLAAMSE REGERING,

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 135 Vakgroep Nederlandse Taalkunde AUGUSTUS 2002 Blandijnberg 2 9000 Gent VOEDSEL 4: ZUIVEL EN MELK Dialect

Nadere informatie

vierde leerjaar www.lessenpakket.be

vierde leerjaar www.lessenpakket.be vierde leerjaar 4 Vissen op zee De meeste vis die je in de winkels ziet, komt uit de zee. Hoe komt die vis dan in de winkel? Door de vissers natuurlijk. Schepen varen uit om de vis te vangen. Vandaag vertrekt

Nadere informatie

Educatieve werkblaadjes

Educatieve werkblaadjes VOORNAAM:. NAAM: KLAS:. NAVIGO - Nationaal Visserijmuseum Pastoor Schmitzstraat 5, 8670 Oostduinkerke Tel. 058/512468 fax: 058/510817 www.navigomuseum.be info@navigomuseum.be 1 Educatieve werkblaadjes

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 172 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 2006 Blandijnberg 2 9000 Gent DE WONING 3 Dialect van :...............................................(stad,

Nadere informatie

Les met werkblad - biologie

Les met werkblad - biologie Les met werkblad - biologie Doel: Leerlingen hebben na de deze les een idee hoe het is om te wadlopen. Ze weten wat ze onderweg tegen kunnen komen. Materialen: - Werkblad 5: Wadlopen - Platte bak (minimaal

Nadere informatie

Plaats: bij de oud papier doos in de dolfijnen groep. Nodig: oud papier doos.

Plaats: bij de oud papier doos in de dolfijnen groep. Nodig: oud papier doos. Opdracht 1 Plaats: bij de oud papier doos in de dolfijnen groep. Nodig: oud papier doos. Flip heeft gezien dat jullie na het werken papiersnippers in de oud papier doos gooien en niet in de prullenbak.

Nadere informatie

Visje,visje, in de sloot. Waterdiertjes vangen en bekijken

Visje,visje, in de sloot. Waterdiertjes vangen en bekijken Water 1 en 2 5 Visje,visje, in de sloot Waterdiertjes vangen en bekijken Doelen Begrippen Materialen Duur Inleiding (10 minuten) De leerlingen: ontdekken dat er in de sloot behalve eenden ook andere dieren

Nadere informatie

Het weer van 28 september 2013

Het weer van 28 september 2013 Het weer van Zonnig, maar niet echt mooi muldersweer met (geen) wind uit het oosten. Een heel pandemonium met hogedrukgebieden en boven de Atlantische Oceaan nog een laag. Maar dat is vrijwel opgelost

Nadere informatie

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN =========================================

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN ========================================= WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALECTEN ========================================= UNIVERSITEIT GENT Vakgroep Nederlandse Taalkunde Blandijnberg 2 9000 Gent (tel: 091264.40.79 of 264.40.81) Vragenlijst 7t

Nadere informatie

Schaal- en schelpdieren. Waar gaat deze kaart over? Garnalen. Wat wordt er van jou verwacht? Schelpdieren

Schaal- en schelpdieren. Waar gaat deze kaart over? Garnalen. Wat wordt er van jou verwacht? Schelpdieren Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over schaal- en schelpdieren. We behandelen drie soorten garnalen en mosselen. Je leert hoe deze garnalen en mosselen eruit zien en waar ze leven. Ook leer je

Nadere informatie

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5 Een hoort erbij! Over dieren uit een ei groepen 3-5 1. Een ei hoort erbij Veel dieren leggen eieren: vogels en vissen. Maar ook insecten leggen kleine eitjes. Uit dat eitje komt een klein diertje. Dat

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. De haven 2. Soorten havens 3. Soorten vracht 4. Lossen en laden 5. Werken in de haven 6. Filmpjes Pluskaarten

inhoud blz. Inleiding 1. De haven 2. Soorten havens 3. Soorten vracht 4. Lossen en laden 5. Werken in de haven 6. Filmpjes Pluskaarten De haven inhoud blz. Inleiding 3 1. De haven 4 2. Soorten havens 5 3. Soorten vracht 7 4. Lossen en laden 10 5. Werken in de haven 12 6. Filmpjes 14 Pluskaarten 16 Bronnen en foto s 18 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 124 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 2000 Blandijnberg 2 9000 Gent LICHAAM 5 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

Gezamenlijke visdag Reeuwijkse Hout, 23 oktober Geschreven door Dirk Schmidt maandag 05 december :08 -

Gezamenlijke visdag Reeuwijkse Hout, 23 oktober Geschreven door Dirk Schmidt maandag 05 december :08 - Bij The leader organiseren we elke maand een gezamenlijke visdag. Op 22 oktober was het eerste uitje van dit seizoen. We waren met een aardige club van 12 (?) man naar Reeuwijk gereden om met de streamer

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Zee-otter

Werkstuk Biologie Zee-otter Werkstuk Biologie Zee-otter Werkstuk door een scholier 1340 woorden 8 maart 2003 5,8 129 keer beoordeeld Vak Biologie Waar leeft de zee-otter? Vroeger kwamen ze nog in het grootste deel van de grote oceaan

Nadere informatie

BELGISCHE ZEEVISSERIJ

BELGISCHE ZEEVISSERIJ NATIONAAL INSTITUUT VOOR DE STATISTIEK Leuvenseweg 44 000 BRUSSEL Tel. : 53.9.50 BELGISCHE ZEEVISSERIJ JAAR 984 Uittreksel "Landbouw/statistieken nr 4, 5, 98". I N H O U D S O P G A V E ZEEVISSERIJ Jaar

Nadere informatie

werken met water - waterbladen

werken met water - waterbladen werken met water - waterbladen inhoud inhoud VVaterblad 1 Waterblad 2 Waterblad 3 Waterblad 4 Waterblad 5 Waterblad 6 Waterblad 7 Een boot laden De stevigheid van het wateroppervlak Een gat in de waterleiding

Nadere informatie

Koninkrijk België. iii ni s teri e van Economische Zaken NATIONAAL INSTITUUT VOOR DE STATISTIEK Leuvensewey 44 - ÏÜUO BRUSSEL

Koninkrijk België. iii ni s teri e van Economische Zaken NATIONAAL INSTITUUT VOOR DE STATISTIEK Leuvensewey 44 - ÏÜUO BRUSSEL Koninkrijk België iii ni s teri e van Economische Zaken NATIONAAL INSTITUUT VOOR DE STATISTIEK Leuvensewey 44 - ÏÜUO BRUSSEL LE BELGISChE ZEEVISSERIJ in 1973 U ittreksel "Landbouwstatistieken" nr 5-6 mei-juni

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 75027 27 december 2017 Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 21 december 2017, nr. WJZ

Nadere informatie

Als eerste mag Vlinder op zoek gaan naar de eerste opdracht. Op het plaatje kun je zien waar je moet gaan zoeken.

Als eerste mag Vlinder op zoek gaan naar de eerste opdracht. Op het plaatje kun je zien waar je moet gaan zoeken. Hallo Indianenvrienden Vandaag zijn jullie uitgenodigd hier op het feest van de jarige Vlinder. Wij willen dit samen met jullie vieren en jullie vandaag dan ook omtoveren tot echte indianen. Indianen die

Nadere informatie

Inleiding. In deze instructie wordt je duidelijk gemaakt hoe je een tent moet opzetten, afbreken, en hoe je met een tent om moet gaan.

Inleiding. In deze instructie wordt je duidelijk gemaakt hoe je een tent moet opzetten, afbreken, en hoe je met een tent om moet gaan. W W W. J O N G A R C E N. N L 1 Inleiding In deze instructie wordt je duidelijk gemaakt hoe je een tent moet opzetten, afbreken, en hoe je met een tent om moet gaan. De tenten die we vooral bij jong Arcen

Nadere informatie

MINISTERIE VAN LANDBOUW BESTUUR VOOR LANDBOUWKUNDIG ONDERZOEK WERKGROEP VOOR TECHNIEK IN DE ZEEVISSERIJ.

MINISTERIE VAN LANDBOUW BESTUUR VOOR LANDBOUWKUNDIG ONDERZOEK WERKGROEP VOOR TECHNIEK IN DE ZEEVISSERIJ. MINISTERIE VAN LANDBOUW Eigendom van het V-'estviaarrts Ekor.om'n^n Brugge Reekï Studiebureau, Boek BESTUUR VOOR LANDBOUWKUNDIG ONDERZOEK WERKGROEP VOOR TECHNIEK IN DE ZEEVISSERIJ. BEKNOPTE NOTA BETREFFENDE

Nadere informatie

inh oud 1. Leven onder water 3 2. Dieren en planten 3. Vissen 4. Kwallen 5. Zoogdieren 6. Schaaldieren 7. Stekelhuidigen 8. Zeewier 9.

inh oud 1. Leven onder water 3 2. Dieren en planten 3. Vissen 4. Kwallen 5. Zoogdieren 6. Schaaldieren 7. Stekelhuidigen 8. Zeewier 9. Leven onder water inhoud 1. Leven onder water 3 2. Dieren en planten 4 3. Vissen 5 4. Kwallen 7 5. Zoogdieren 8 6. Schaaldieren 9 7. Stekelhuidigen 10 8. Zeewier 11 9. Weekdieren 12 10. Filmpje 13 Pluskaarten

Nadere informatie

Inhoud: Theorie blz. 1 Drogen blz. 1 Zouten blz. 1 Roken blz. 3 Combinaties blz. 3 Experimenten met Rookovens bouwen blz. 5 t/m 8

Inhoud: Theorie blz. 1 Drogen blz. 1 Zouten blz. 1 Roken blz. 3 Combinaties blz. 3 Experimenten met Rookovens bouwen blz. 5 t/m 8 VIS en VLEES BEWAREN. Inhoud: Theorie blz. 1 Drogen blz. 1 Zouten blz. 1 Roken blz. 3 Combinaties blz. 3 Experimenten met Rookovens bouwen blz. 5 t/m 8 THEORIE: Voedsel bewaren was essentieel in de IJzertijd.

Nadere informatie

SPEURTOCHT. door het Noordelijk Scheepvaartmuseum. leeftijd: 7-9 jaar

SPEURTOCHT. door het Noordelijk Scheepvaartmuseum. leeftijd: 7-9 jaar SPEURTOCHT door het Noordelijk Scheepvaartmuseum leeftijd: 7-9 jaar Welkom in het Noordelijk Scheepvaartmuseum! Met deze speurtocht kun je in het museum allerlei opdrachten doen. Veel plezier! Vanaf de

Nadere informatie

KONINKRIJK BELGIE MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN. NATIONAAL INSTITUUT VOOR DE STATISTIEK Leuvenseweg DE BELGISCHE ZEEVISSERIJ IN 1979

KONINKRIJK BELGIE MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN. NATIONAAL INSTITUUT VOOR DE STATISTIEK Leuvenseweg DE BELGISCHE ZEEVISSERIJ IN 1979 KONINKRIJK BELGIE MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN 1 i NATIONAAL INSTITUUT VOOR DE STATISTIEK Leuvenseweg 44-1000 BRUSSEL 1 DE BELGISCHE ZEEVISSERIJ IN 1979 ''1 «i T Uittreksel "Landbouwstatistieken" nr

Nadere informatie

Opdrachten Oevergroep

Opdrachten Oevergroep Opdrachten Oevergroep Ho, stop! Voordat jullie met de schepnetjes naar het water rennen, eerst even dit! De Waal is de drukst bevaren rivier van Europa en door haar bedding stromen miljoenen liters water

Nadere informatie

b. Bekijk het laatste deel van de maquette, de kwelders. Waarom staat daar geen dorpje, denk je?

b. Bekijk het laatste deel van de maquette, de kwelders. Waarom staat daar geen dorpje, denk je? Kijktocht OER! basis 6000 jaar geleden woonden er al mensen in dit gebied. Het is de tijd van de jagers en verzamelaars. De mensen noemen we Swifterbantmensen. Hoe ze leefden en hoe hun gebied eruitzag,

Nadere informatie

ligt. Druppelen: als ergens druppels vanaf vallen. Je haar druppelt bijvoorbeeld als je net uit het zwembad komt. Gieten: heel hard regenen.

ligt. Druppelen: als ergens druppels vanaf vallen. Je haar druppelt bijvoorbeeld als je net uit het zwembad komt. Gieten: heel hard regenen. Woordenschat blok 8 gr 4 Les:1 De regendruppel: een bolletje water dat uit de lucht naar beneden valt. Drassig: een grasveld is drassig als het erg nat wordt, waardoor het modderig wordt. Droog: als ergens

Nadere informatie

Dronken Zeeman - The drunken sailor.

Dronken Zeeman - The drunken sailor. De Dronken Zeeman Dronken Zeeman - The drunken sailor. Tijdens het werk aan boord van de grote zeilschepen werden vaak liedjes gezongen, dat maakte het werk makkelijker en leuker! Shanty s zijn dan ook

Nadere informatie

LESMAP BIJ POPPENSPEL ALS EEN VIS IN DE ZEE

LESMAP BIJ POPPENSPEL ALS EEN VIS IN DE ZEE LESMAP BIJ POPPENSPEL ALS EEN VIS IN DE ZEE Poppenspel met muziek en leuke meezingliedjes voor kleuters en kinderen tot 8 jaar. CD met de liedjes: Bellen blazen en Zwemmen in de zee Alles loopt op rolletjes

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Tijdelijk visverbod van 14feb tot 30april 2001

Werkstuk Aardrijkskunde Tijdelijk visverbod van 14feb tot 30april 2001 Werkstuk Aardrijkskunde Tijdelijk visverbod van 14feb tot 30april 2001 Werkstuk door een scholier 2183 woorden 16 augustus 2001 6 13 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Hoofdstuk 1: Inleiding Dit werkstuk

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 8 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 8 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 8 Les 1 branden Iets dat door vuur kapot en op gaat. de brandweer Een plek waar mensen werken die branden blussen. Ze dragen dikke pakken en rijden in rode brandweerauto

Nadere informatie

BEROEPSKWALIFICATIE (0199) Matroos zeevisserij

BEROEPSKWALIFICATIE (0199) Matroos zeevisserij BEROEPSKWALIFICATIE (0199) Matroos zeevisserij ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// 1. Globaal 1.1 TITEL Matroos zeevisserij 1.2 DEFINITIE

Nadere informatie

Antwoorden bij Quiz Schateiland Boerhaave

Antwoorden bij Quiz Schateiland Boerhaave Antwoorden bij Quiz Schateiland Boerhaave 1. Hoe werd vroeger een amputatiezaag schoongemaakt nadat er bijvoorbeeld een arm was geamputeerd? a met zeep b met water en zand c ze werden niet schoongemaakt

Nadere informatie

inhoud blz. De zeppelin 1. Graaf von Zeppelin 2. Hoe vliegt een zeppelin? 3. Zeppelin of blimp 4. De ramp met de Hindenburg 5. Filmpjes Pluskaarten

inhoud blz. De zeppelin 1. Graaf von Zeppelin 2. Hoe vliegt een zeppelin? 3. Zeppelin of blimp 4. De ramp met de Hindenburg 5. Filmpjes Pluskaarten De zeppelin inhoud blz. De zeppelin 3 1. Graaf von Zeppelin 4 2. Hoe vliegt een zeppelin? 7 3. Zeppelin of blimp 10 4. De ramp met de Hindenburg 12 5. Filmpjes 13 Pluskaarten 14 Bronnen en foto s 16 Colofon

Nadere informatie

Drie massagraven voor de Nederlandse kust

Drie massagraven voor de Nederlandse kust Nederlandse kust biologie van Learning by Action en Stichting De Noordzee deze les werd mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds Doel Materialen Vak Niveau Duur Werkwijze De leerlingen kunnen

Nadere informatie

Deel 4: de bedreigingen voor het koraal

Deel 4: de bedreigingen voor het koraal Lesstof Deel 1: het koraalrif Deel 2: het koraal Deel 3: het belang van koraal Deel 4: de bedreigingen voor het koraal Deel 5: het beschermen van het koraal Deel 4: De bedreigingen voor het koraal Deze

Nadere informatie

derde leerjaar www.lessenpakket.be

derde leerjaar www.lessenpakket.be derde leerjaar 3 Een dag bij de vishandelaar In deze tekst lees je wat Marc zoal doet om zijn vis aan de man te brengen. Zoek op de volgende bladzijde welke prent naast de tekst past. Schrijf daarna bij

Nadere informatie

Zelfbemonstering MSC. Urk, Inger Wilms Duurzame visserij

Zelfbemonstering MSC. Urk, Inger Wilms Duurzame visserij Zelfbemonstering MSC Urk, 20-03-2014 Inger Wilms Duurzame visserij MSC Certificering CVO twinrig, flyshoot, outrig Geslaagd onder voorwaarden (conditions) 1. Meer informatie nodig over bijvangst/discards

Nadere informatie

Vitamientje op zoek naar het Witte Goud

Vitamientje op zoek naar het Witte Goud Vitamientje op zoek naar het Witte Goud Het begin van de maand april is elk jaar weer een bijzonder moment We kunnen dan namelijk steeds meer van het mooie en zonnige weer genieten En met het stijgen van

Nadere informatie

. ft. Beroep : e

. ft. Beroep : e W OOR DEN BOE K V A N D E V L A A 1'1 S E D. I ALE K TEN ======================================================================== ~IJKSUNlVERSITEITGENT Seminarie voor Vlaamse Dialektologie'' ihandijnberg

Nadere informatie

Vissen in de Ardennen

Vissen in de Ardennen Vissen in de Ardennen Inleiding Bent u van plan om uw hengels mee te nemen op vakantie? Hier volgen enkele praktische tips die u kunnen helpen om uw favoriete sport in alle rust te beoefenen. Zoals in

Nadere informatie

Het verhaal. van Fonske

Het verhaal. van Fonske Het verhaal van Fonske Kleuters (K3) en kinderen (Graad 1) Lien Pollet De handpop Fonske reist op de hand van de begeleid(st)er mee doorheen het museum en doet zijn verhaal een van de kleuters neemt het

Nadere informatie

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALEKTEN =========================================

WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALEKTEN ========================================= WOORDENBOEK VAN DE VLAAMSE DIALEKTEN ========================================= UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 62 Vakgroep Nederlandse Taalkunde maart 1994 Blandijnberg 2 9000 Gent REPTIELEN, AMFIBIEEN EN

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

Welkom 1. - Hallo! - Oek - Museum - Kwartet. Hallo! Ik ben Oek.

Welkom 1. - Hallo! - Oek - Museum - Kwartet. Hallo! Ik ben Oek. Welkom 1. - Hallo! - Oek - Museum - Kwartet Hallo! Ik ben Oek. Welkom 1. - Hallo! - Oek - Museum - Kwartet Op deze kaarten kun je plaatjes vinden van mijn wereld. De wereld van Oek Welkom 1. - Hallo! -

Nadere informatie

Overleving ondermaatse zeebaars

Overleving ondermaatse zeebaars Overleving ondermaatse zeebaars Catch & Release lijngevangen zeebaars 21 December 2016, Pieke Molenaar Europese Unie, Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij Presentatie ter beantwoording van een

Nadere informatie

Strandvisserij. Het eeuwige spel van eb en vloed

Strandvisserij. Het eeuwige spel van eb en vloed Strandvisserij Het eeuwige spel van eb en vloed 4 5 Lang voor er havens bestonden en vaartuigen in de kustwateren of op volle zee verschenen, viste men op het strand. Het wisselende spel van eb en vloed

Nadere informatie

DE GEWONE ZEEHOND. Huiler

DE GEWONE ZEEHOND. Huiler DE GEWONE ZEEHOND Huiler Je gelooft het bijna niet als je in die mooie zwarte ogen kijkt, maar een gewone zeehond is een echt roofdier. Zijn scherpe tanden en gestroomlijnde lichaam zijn perfect voor het

Nadere informatie

Geschiedenis van de duinen

Geschiedenis van de duinen Geschiedenis van de duinen Bijna de hele Nederlandse kust bestaat uit duinen. We weten hier niet beter, dan dat dat heel normaal is. Toch is dat niet zo. De kust van Frankrijk, Spanje en Portugal bijvoorbeeld

Nadere informatie

Peter in de polder, week 20.

Peter in de polder, week 20. Peter in de polder, week 20. Vissen blijft toch vissen, en niet altijd vangen. Hemelvaartsdag was het prachtig weer, en dus gingen de Peters met een bootje naar het Overdie. Overal was brasem te zien,

Nadere informatie