Uitvoering Wet Tijdelijk Huisverbod. Gemeente Losser

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitvoering Wet Tijdelijk Huisverbod. Gemeente Losser"

Transcriptie

1 Uitvoering Wet Tijdelijk Huisverbod Gemeente Losser Afdeling Welzijn september 2009

2 Inleiding Met ingang van 1 januari 2009 is de Wet tijdelijk huisverbod (WTH) in werking getreden. De wet houdt kort gezegd in dat de mogelijkheid bestaat om via het bestuursrecht een pleger van huiselijk geweld gedurende 10 dagen de toegang tot zijn/ haar woning te ontzeggen. Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke of familiekring van het slachtoffer wordt gepleegd. Hieronder vallen lichamelijke en seksuele geweldpleging, belaging en bedreiging (al dan niet door middel van, of gepaard gaand met, beschadiging van goederen in en om het huis). Het tijdelijk huisverbod kan worden opgelegd door de burgemeester, zonder dat er een strafbaar feit is geconstateerd. Er moet dan wel voldoende grond zijn (dreiging) om dit middel op te leggen. Een huisverbod kan, indien na 10 dagen nog steeds sprake is van een reële dreiging en de veiligheid van de thuissituatie in het geding is, met maximaal 18 dagen worden verlengd. Om het huisverbod succesvol in te kunnen zetten moet een groot aantal partijen (gemeenten, politie, hulpverleningsinstanties) in actie komen en nauw met elkaar samenwerken. Het is aan de gemeente om dit proces te regisseren en alle betrokken partners samen te brengen. Omdat zowel gemeenten, politie als hulpverleningsinstellingen organisatorisch onvoldoende voorbereid waren op de uitvoering van de WTH is destijds besloten eerst met ingang van 1 maart 2009 hieraan uivoering te geven. Inmiddels is in de gemeente Losser vijf keer een tijdelijk huisverbod uitgevaardigd. Implementatie De implementatie van het huisverbod in de gemeente Losser maakt onderdeel uit van het convenant Huiselijk Geweld dat in 2008 is afgesloten met alle betrokken uitvoeringsorganisaties en de 14 Twentse gemeenten. In november 2008 zijn de Twentse ketenpartners en beleidsambtenaren getraind via zogenaamde crosstrainingen Wet tijdelijk huisverbod. Deze crosstrainingen zijn verzorgd door MOVISIE, in opdracht van de centrumgemeente Enschede. De Twentse gemeenten hebben gezamenlijk afstemmingsafspraken gemaakt met de organisaties/instellingen die bij een huisverbod zijn betrokken, te weten Politie, Reclassering, Bureau Jeugdzorg Overijssel en het Algemeen Maatschappelijk Werk. Afstemming heeft plaatsgevonden over rollen, taken, onderlinge communicatie en overdrachtsmomenten. Deze zijn vastgelegd in bijgaand procedureboek. Bereikbaarheid en beschikbaarheid van de hulpverlening (7 dagen per week, 24-uur) is gerealiseerd door een crisisinterventieteam van het Algemeen Maatschappelijk Werk. De kosten voor deze crisisinterventieteams buiten kantooruren worden door de centrumgemeente Enschede gefinancierd. Financiering van de crisisinterventieteams binnen kantooruren vindt plaats door middel van rechtstreekse subsidiëring van Carint Algemeen Maatschappelijk Werk (m.i.v via productfinanciering).

3 Regierol De regierol binnen de gemeente Losser ligt bij de afdeling Welzijn. Binnen deze afdeling is de beleidsmedewerker huiselijk geweld belast met de beleidsvoorbereiding- en uitvoering van de WTH. Mandaatvorm De burgemeester van Losser heeft een mandaatbesluit genomen en de Hulpofficier van Justitie () van de Regiopolitie Twente ondertekeningmandaat toegekend. In de praktijk betekent dit dat de ter plaatse is en aan de hand van een risicoinventarisatieformulier beoordeeld of een huisverbod moet worden opgelegd. De beslissing hiertoe wordt uiteindelijk genomen door de burgemeester, waarna de overgaat tot het uitreiken van een beschikking namens de burgemeester. Procesmanagement De procesmanager werkt in opdracht van de gemeente Losser. De kerntaken van de procesmanager zijn: - Regisseren van de inzet van adequate hulpverlening, in afstemming met de casuscoördinator. - Coördineren, afstemmen en bewaken van de voortgang van het totale proces rondom een huisverbod. - Fungeren als eerste aanspreekpunt en vervullen van een consultatiefunctie voor alle betrokken partijen. - Uitvoering geven aan het voorzitterschap van een Multi Disciplinair Overleg (MDO). - Adviseren van de burgemeester over het verlengen of intrekken van het huisverbod op basis van het plan van aanpak dat is opgesteld door het LIT. - Tot stand laten komen van het zorgplan voor de te leveren zorg na afloop van het huisverbod (via de reguliere lokale hulpverleningsnetwerken). - Zorg dragen voor de registratie van cases (via VIS2) en leveren van een bijdrage aan landelijke monitoring van het Ministerie van BZK, Minsterie van Justitie, Ministerie van VWS en de VNG en bijdragen aan lokale evaluaties. Het gemeentelijke procesmanagement wordt uitgevoerd door de heer P. Bosman. Om de beschikbaarheid van de procesmanager te borgen is gekozen voor een lokale vervanging en een poule van procesmanagers binnen de NOT-gemeenten Dinkelland, Oldenzaal en Losser. Voor de Losserse situatie betekent dit dat bij afwezigheid van de gemeentelijke procesmanager WTH deze wordt vervangen door een procesmanager /netwerkcoördinator van de lokale hulpverleningsnetwerken (Stichting Cluster). Indien vervanging op lokaal niveau niet mogelijk is wordt geput uit de Noord Oost Twentse procesmanagement-poule (procesmanagers overige beide gemeenten). Bestuurlijk / juridische ondersteuning Bestuurlijk en juridische ondersteuning vindt plaats door de afdeling Bestuurszaken.

4 Casuscoördinatie De uitvoeringsregie van de hulpverlening in het geval van een tijdelijk huisverbod (bij het opstellen van het plan van aanpak) ligt bij de casuscoördinator. Deze casuscoördinator is in dienst van Carint Algemeen Maatschappelijk Werk. De kerntaken van de casuscoördinator zijn: - regelen dat er een zorgverantwoordelijke komt voor ieder gezinslid en dat de afgesproken zorg wordt geleverd; - coördineren van het zorgaanbod met de verschillende zorginstellingen; - terugkoppelen van de voortgang van het hulpverleningstraject in het MDO; - het op procesniveau verantwoording afleggen aan de procesmanager WTH en op inhoudsniveau aan de manager van de eigen instelling; Bij verschil van inzicht tussen hulpverlenende uitvoeringsorganisaties over de uitvoering van de hulpverlening beslist de burgemeester. De procesmanager voert namens de burgemeester deze beslissing uit. Lokaal Interventie Team De procesmanager, casuscoördinator, zorgverantwoordelijke(n) en politie vormen samen met lokaal interventie team (LIT). Het LIT stelt een plan van aanpak op voor de hulpverlening tijdens de eerste 10 dagen van het huisverbod. Bij verlenging van het huisverbod met maximaal 18 dagen wordt het aantal overleggen vermeerderd en aangepast aan het verloop van de casus. De volgende partijen participeren in het LIT: - ; - Carint Algemeen Maatschappelijk Werk; - Bureau Jeugdzorg Overijssel; - Reclassering (Reclassering Nederland, Reclassering Tactus en Reclassering Leger des Heils; - Politie Twente. Het LIT handelt snel en doeltreffend. Bovenstaande organisaties garanderen dat de leden van het LIT aanwezig zijn bij de MDO s en invulling geven aan de aan hen toegekende rollen. De procesmanager is voorzitter van het MDO. Het handelen van de leden van het LIT valt onder de directe verantwoordelijkheid van hun eigen organisatie. Bij verschil van inzicht geldt het normale opschalingprincipe. De procesmanager is in een dergelijke situatie verantwoordelijk voor besluitvorming op een hoger niveau. Het MDO vindt minimaal twee keer per week plaats onder leiding van de procesmanager, te weten op maandag en donderdag. Afhankelijk van de inhoud van de casus kunnen extra MDO s worden belegd, zonder aanwezigheid van de procesmanager. De procesmanager wordt wel op de hoogte gesteld van de uitkomsten van deze extra MDO s.

5 Coördinatie integrale registratie Met ingang van 2010 wordt binnen de zorgstructuur (netwerken jeugdhulpverlening) in de gemeente Losser het geautomatiseerde cliëntregistratiesysteem VIS2 operationeel. Dit systeem wordt uitgebreid met een module tijdelijk huisverbod. Door middel van dit systeem wordt integrale registratie mogelijk en kan de communicatie tussen de betrokken (hulpverlenings-)organisaties worden geoptimaliseerd. Personele consequenties Beleidsvoorbereiding, regie en procesmanagement zijn ondergebracht bij de afdeling Welzijn. Dit wordt tot op heden gerealiseerd vanuit één functie binnen de bestaande formatie. De tijdelijke huisverboden in de gemeente Losser (vijf in de periode 1 maart-1september) hebben tot op heden laten zien dat sprake is van intensieve trajecten die een aanzienlijk beslag op de beschikbare tijd leggen. De periode is echter te kort om hieruit nu al conclusies te kunnen trekken. Wij stellen voor de periode van een jaar te gebruiken (tot 1 maart 2010) om te kunnen beoordelen of sprake is van consequenties voor wat betreft de personele formatie.

6 Proces Tijdelijk Huisverbod 10 dagen model Gemeente Losser, afdeling Welzijn, september 2009

7 Voorafgaand aan het opleggen van het huisverbod. Stap Actie Wie neemt initiatief? Wie zijn betrokken? 1 Incidentmelding of aangifte Slachtoffer Omgeving Hulpverlening 2 Registratie melding BPZ / Meldkamer 3 Politie gaat ter plaatse BPZ Betrokken gezinsleden 4 Politie maakt eerste beoordeling van situatie a.d.h.v. de drie formele criteria / voorvragen 5 Indien aan criteria is voldaan, ter plaatse laten komen voor inhoudelijke beoordeling aan de hand van het RiHG BPZ BPZ Betrokken Gezinsleden 6 óf: - Verdachte meenemen naar bureau als sprake is van heterdaad/constatering strafbaar feit; - Start 6-uurszaak. 7 RiHG - Horen betrokken gezinsleden; - Horen betrokken hulpverlenende organisaties; - Bij aanwezigheid kinderen altijd piket BJZO consulteren, waarna weging wel of niet onmiddellijke aanwezigheid BJZO. 8 Advies maken over huisverbod en belangenafweging - Situatie, informatie uit politiesystemen en VIS2 9 Advies huisverbod telefonisch voorleggen aan burgemeester BPZ Pleger Burgemeester

8 Dag 1. Opleggen huisverbod. 10 Opleggen van het huisverbod - Burgemeester beoordeelt advies en neemt beslissing - Burgemeester geeft besluit door aan Aanzeggen huisverbod - Aanzeggen huisverbod aan uit huis te plaatsen gezinslid; - Inhoud uitleggen aan gezinsleden; - Informeren Meld en Zorgcentrale. Meld en zorgcentrale zorgt dat het crisisinterventieteam binnen 1 uur ter plaatste is (buiten kantooruren); - Uitreiken informatiefolders huisverbod; - Innemen sleutels van uit huis te plaatsen gezinslid. De politie stelt de achterblijver(s) verantwoordelijk voor het in bewaring houden van de sleutel van de UHG. Het Regionaal College gaat akkoord met de afwijking door de politie van het landelijk uitvoeringsadvies. De politie verzoekt de achterblijver de sleutel in bewaring te nemen. Bij weigering neemt de politie de sleutel wel in bewaring. - Toestemmingsformulier gegevensuitwisseling invullen als betrokkene niet bekend is binnen VIS2. Het is mogelijk om dit de volgende dag door de hulpverlening te laten doen; - Desgewenst inschakelen van piketadvocaat in opdracht van burgemeester door fax (zie bijlage) aan Raad voor de Rechtsbijstand. De rechtsbijstand aan UHG moet binnen 24 uur na verzoek van UHG aanvangen. Piketadvocaat onderneemt actie en benadert UHG en niet andersom (in verband met privacy en veiligheid advocaat). Let op: - Bij een preventief huisverbod is het uit huis te plaatsen gezinslid nog thuis; - Als ook een 6-uurszaak speelt is het uit huis te plaatsen gezinslid op het politiebureau. Burgemeester BPZ BPZ Crisisdienst / lid lokale interventieteam Betrokken Gezinsleden / Meld- en Zorgcentrale / Evt. piketadvocaat / BPZ

9 11 Taken van hulpverlener ter plaatse - Lid crisisdienst AMW of LIT komt naar woning waarna politie of overdracht doet, informeert lid crisisdienst of LIT kort over de situatie; - Uitleg aan betrokkenen over te starten hulp tijdens huisverbod; - Opvang achterblijvers; - Nagaan of UHG slaapplaats heeft; - Zo nodig UHG adviseren bij het vinden van onderdak. - Afspraak maken over verblijfplaats en bereikbaarheid UHG. Lid crisisdienst AMW informeert reclassering. Let op: - Lid crisisdienst verzorgt overdag overdracht naar vertegenwoordiger LIT van zijn eigen organisatie. Deze meldt de casus bij de dienstdoende procesmanager en deelt mee wie de betrokken zorgverantwoordelijken zijn. Crisisdienst of lid lokaal interventieteam Betrokken gezinsleden 12 Formele afwikkeling als huisverbod wordt opgelegd - stelt beschikking op en draagt zorg voor het ondertekeningmandaat; - De beschikking in persoon naar de burgemeester, de procesmanager en de jurist die verantwoordelijk is voor de toetsing en verdere juridische afdoening; - Gemeente archiveert de beschikking, ook als RiHG niet tot een huisverbod heeft geleid; - overhandigt de beschikking aan betrokkene; óf: - Indien UHG al is vertrokken en verblijfplaats van hem/haar binnen 24 uur niet bekend wordt, verplichting van burgemeester tot bekendmaking. Dan het besluit ter inzage leggen bij de politie. en: - Reclassering neemt contact op met UHG met mededeling van huisverbod. - De verblijfplaats van de UHG wordt vastgelegd in het registratiesysteem van de politie en in VIS2. Bij wijzing van deze verblijfplaats wordt dit vastgelegd in VIS2 door de betrokken organisatie die kennis draagt van de wijziging. Gemeente Op verzoek van procesmanager door BPZ BPZ / procesmanager

10 13 Formele afwikkeling als het huisverbod niet wordt opgelegd - bericht de procesmanager; - zorgt voor spoedige en actieve doorverwijzing naar AMW; óf: - Bij betrokkenheid van kinderen spoedige en actieve doorverwijzing naar AMK doormiddel van een zorgformulier (direct faxen); - Gezin wordt vervolgens besproken in MDO / Casuïstiek Overleg. 14 Het bijeenroepen van de leden van het lokaal interventieteam - Geen kinderen: BJZO niet uitnodigen; - Jurist maakt één casus lang deel uit van het LIT, daarna billateraal met procesmanager; Let op: - is voorzitter MDO; - Geen kinderen: AMW is casuscoördinator - Kinderen: BJZO is casuscoördinator 15 1 e Bijeenkomst lokaal interventieteam (altijd op maandag of donderdag) - In kaart brengen van gezinssituatie; - Zorgverantwoordelijken aanwijzen voor slachtoffer(s), kind(eren) en pleger; - Bevestigen casuscoördinatie - Uitwisselen benodigde gegevens betrokken gezinsleden; - Start maken met Plan van Aanpak Zorg; - 10-dagen planning maken - Afspraak 2 e bijeenkomst LIT Taak accenthouder huiselijk geweld politie / AMW / AMK / Casuscoördinat or AMW Hulpverleningsinstanties Leden LIT Leden LIT / Zorgverantwoordelijken 16 Te leveren zorg aan zowel UHG / slachtoffer(s) / kinderen - Op de eerste dag van het huisverbod legt de zorgverantwoordelijke contact met de achterblijver(s) om afspraken te plannen voor een face-to-face gesprek gedurende de eerste 10 dagen. - Gedurende de eerste tien dagen vindt er dagelijks contact plaats tussen de UHG en de reclassering, waaronder 5 face-to-face. - Minimaal 1 face-to-face gesprek en verder naar behoefte. AMW (zorgverantwoordelijke) Reclassering NL BJZO Achterblijvers Pleger Kind(eren)

11 Resultaat na dag 1. - Besluit burgemeester over advies huisverbod; - Huisverbod is opgelegd; - Instemmingformulier uitwisselen gegevens is getekend of geweigerd, overgedragen aan procesmanager en in kopie verzonden aan gemeente ter archivering; - Bij huisverbod is direct hulp geboden aan betrokken gezinsleden; - Bij huisverbod zijn betrokken gezinsleden op de hoogte van het huisverbod en de hulp waar zij op kunnen rekenen; - De procesmanager is ook op de hoogte van de casus, wanneer het advies van de niet is overgenomen door de burgemeester; - Lokaal interventieteam is bij elkaar geweest. Voor alle leden is de inhoud van de casus duidelijk. Contactgegevens zijn uitgewisseld; - Casuscoördinatie is bepaald en zorgverantwoordelijken zijn aangewezen; - De zorgverantwoordelijk hebben (indien mogelijk face-to-face) contact gehad met hun cliënt(en) en een (nieuwe) ontmoeting gepland; - 10-dagen planning is gereed; - Voorlopig Plan van Aanpak Zorg, met als doel hulp op gang brengen voor de eerste 10 dagen, is gereed; - Er is een 2 e bijeenkomst gepland.

12 Dag 1 tot en met 7. De hulpverlening op gang brengen. Stap Actie Wie neemt initiatief? Wie zijn betrokken? 17 Procesregie - Minimaal 2 keer contact met casuscoördinator over voortgang hulpverlening; - Minimaal 2 keer contact met politie over handhaving huisverbod. 18 Casuscoördinatie - 2 keer telefonisch overleg met zorgverantwoordelijken over de voorgang hulpverlening; - Overleg tussen casuscoördinator en zorgverantwoordelijke over te nemen maatregelen wanneer zorg niet op gang komt. Casuscoördinator AMW / BZP Zorgverantwoordelijken 19 Te leveren zorg aan zowel UHG/slachtoffer/kinderen De zorgverantwoordelijken leveren minimaal de volgende activiteiten: - Op de 1 e dag van het huisverbod legt de casuscoördinator contact met de achterblijver om afspraken te plannen voor face-to-face gesprekken gedurende de eerste 10 dagen; - Gedurende de eerste 10 dagen vindt er dagelijks contact plaats tussen de UHG en de reclassering, waarvan 5 face-to-face; - Minimaal 1 face-to-face gesprek tussen Bureau Jeugdzorg en kinderen; De zorgverantwoordelijken leveren een format aan met daarin informatie ten behoeve van het plan van aanpak van zorg. Deze informatie wordt tijdens het 2 e MDO besproken. AMW Reclassering BJZO Zorgverantwoordelijken

13 Resultaat dag 1 tot en met 7. - Er is zorg verleend aan alle betrokkenen; - De bouwstenen voor een plan van aanpak voor zorg zijn er; - Er vond per gezinslid zo nodig een intake plaats bij een zorginstelling voor de zorg die na het huisverbod plaatsvindt; - Minimaal 2 face-to-face gesprekken met pleger en slachtoffer; - Minimaal 1 face-to-face gesprek met de kinderen.

14 Dag 8. Advies voor vervolg opstellen. Stap Actie Wie neemt initiatief? Wie zijn betrokken? 20 Tweede bijeenkomst LIT volgens vaste agenda, vóór of uiterlijk op de achtste dag Bespreken adviezen van zorgverantwoordelijken ten behoeve van het plan van aanpak reguliere zorg: - Voortgang plan van aanpak bespreken; - Oplossingen zoeken voor eventuele hiaten in plan van aanpak; - Doelen stellen en haalbaarheid hiervan toetsen; - Overdracht regelen naar reguliere hulpverlening; - Bespreken noodzaak eventuele verlenging huisverbod; - Plan van aanpak in geval het advies van het LIT niet wordt overgenomen door de burgemeester. Daarom is de juridische adviseur dit tweede gesprek altijd aanwezig. Dit voor de onderbouwing van het advies aan de burgemeester. 21 Uitwerking van het plan van aanpak over de zorg naar aanleiding van de bijdragen van de leden van het LIT 22 overlegt met de jurist als voorbereiding op de advisering van de burgemeester op dag 9 Leden LIT Jurist Leden LIT Jurist Resultaat dag 8. - Afgesproken is welk advies de procesmanager uitbrengt aan de burgemeester (wel of geen verlenging en de inhoud plan van aanpak zorg); - maakt advies en zorgplan gereed; - Uit het zorgplan blijkt welke organisatie na het huisverbod optreedt als casuscoördinator. - Uit het zorgplan blijkt welke organisaties de reguliere zorg, na het huisverbod, overnemen.

15 Dag 9. Advies naar burgemeester. Stap Actie Wie neemt initiatief? Wie zijn betrokken? 23 Advisering burgemeester verlengen of opheffen huisverbod - Het advies over de verlenging of opheffing en het plan van aanpak wordt aan de burgemeester voorgelegd/toegelicht door procesmanager en jurist; - Leden LIT ontvangen exemplaar van het advies. 24 Besluit burgemeester over verlenging of opheffing huisverbod - De verlenging wordt voor 18 dagen uitgesproken, maar kan eerder opgeheven worden door de burgemeester. 25 informeert leden LIT over besluit burgemeester - Vastleggen van besluit in VIS2. 26 Zorgverantwoordelijken informeren betrokken gezinsleden Burgemeester / Jurist Zorgverantwoordelijke Burgemeester Jurist Leden LIT Jurist / secretariaat burgemeester Leden LIT Betrokken gezinsleden

16 27 Bij verlenging - Volgen maatwerkwerkafspraken tussen de leden van het LIT, waaronder de jurist. De procesmanager regisseert deze afspraken; - Afspraken worden toegevoegd aan het plan van aanpak zorg. óf: Geen verlenging - Als de burgemeester besluit om het voorgelegde advies niet over te nemen, dus niet te verlengen, wordt in ieder geval aan het plan van aanpak zorg toegevoegd wie zorgverantwoordelijk blijft totdat er overdracht is naar de reguliere zorg; - De procesmanager overlegt met de casuscoördinator of het LIT nogmaals bijeen moet komen of zorgt er voor dat het gezin wordt ingebracht in het casuïstiek overleg huiselijk geweld. óf: Einde huisverbod - Middels het plan van aanpak is bekend wie de overdracht doet of heeft gedaan. De wettelijke taak van het huisverbod is ten einde. - Elke melding van een huisverbod wordt door de procesmanager gemeld in het casuïstiek overleg. Hier wordt de casus gevolgd. Zorgverantwoordelijken / betrokken gezinsleden / casushouder reguliere zorg 28 Teruggeven huissleutel aan UHG Resultaat dag 9. - Besluit door burgemeester; - Bij opheffen vindt overdrachtgesprek plaats tussen alle betrokkenen; - UHG mag huis weer in (indien huisverbod niet verlengd wordt).

17 Werkzaamheden die niet aan een dag zijn gekoppeld. Stap Actie Wie neemt initiatief? Wie zijn betrokken? A Handhaving huisverbod BPZ B Er wordt per huisverbod een dossier gevormd met daarin in elk geval: 1. RiHG 2. Beschikking huisverbod; 3. Instemmingsformulier gegevensuitwisseling; 4. Afsprakenlijst uit het LIT; 5. Plan van aanpak zorg; 6. Advies burgemeester (bij een verlening inclusief de beschikking daarbij. Leden LIT C Registratie van het opleggen, verlengen en intrekken van het huisverbod gebeurd op de volgende wijze: 1. Gedurende het huisverbod heeft de procesmanager alle stukken in beheer; 2. Na afronding van het huisverbod sluit de procesmanager het dossier en levert de stukken ter archivering aan bij de afdeling DIV; 3. De gemeente is wettelijk verplicht de stukken voor een periode van vijf jaar te bewaren. D Na het huisverbod neemt de procesmanager na zes weken en 3 maanden contact op met de benoemde casuscoördinator om de voortgang te toetsen.

18 Lijst met gebruikte afkortingen. AMK AMW AMvB BJZO BPZ GGD LDH LIT MDO Min BZK Min VWS OM UHG RiHG RN VIS2 VNG VoVo WTH Advies- en Meldpunt Kindermishandeling Algemeen Maatschappelijk Werk Algemene Maatregel van Bestuur Bureau Jeugdzorg Overijssel Basispolitiezorg Gemeentelijke Gezondheidsdienst HulpOfficier van Justitie Leger des Heils Lokaal Interventie Team Multi Disciplinair Overleg Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Openbaar Ministerie Uit huis geplaatste Risicotaxatie-instrument Huiselijk Geweld Reclassering Nederland Cliëntregistratiesysteem Vereniging van Nederlandse Gemeenten Voorlopige Voorziening Wet tijdelijk huisverbod

Foto: Ton-Harland.nl. Uitwerkingsplan 10-dagen model. Wet Tijdelijk Huisverbod Hollands Midden. November 2008

Foto: Ton-Harland.nl. Uitwerkingsplan 10-dagen model. Wet Tijdelijk Huisverbod Hollands Midden. November 2008 Foto: Ton-Harland.nl Uitwerkingsplan 10-dagen model November 2008 Wet Tijdelijk Huisverbod Hollands Midden Inleiding Op 1 januari 2009 treedt de Wet tijdelijk huisverbod in werking. Het doel van deze wet

Nadere informatie

Korte handleiding Wet Tijdelijk Huisverbod gemeente Den Haag

Korte handleiding Wet Tijdelijk Huisverbod gemeente Den Haag Korte handleiding Wet Tijdelijk Huisverbod gemeente Den Haag Inleiding In deze korte handleiding wordt een toelichting gegeven op bestuurlijk/ juridisch traject rond het opleggen van een huisverbod op

Nadere informatie

Nota. Wijk- en Stadszaken. Wonen, Zorg en Welzijn. Doorkiesnummers: Telefoon Aan. Afschrift aan

Nota. Wijk- en Stadszaken. Wonen, Zorg en Welzijn. Doorkiesnummers: Telefoon Aan. Afschrift aan Wijk- en Stadszaken Wonen, Zorg en Welzijn Doorkiesnummers: Telefoon 0152602167 Aan Afschrift aan Nota Datum 09-02-2009 Ons kenmerk 937101 Opsteller yvonne blom Bijlage Onderwerp Wet Tijdelijk Huisverbod

Nadere informatie

Buiten de deur. M. van Zwieten. B. Bieleman. Procesevaluatie Tijdelijk Huisverbod Twente periode maart tot en met augustus 2009

Buiten de deur. M. van Zwieten. B. Bieleman. Procesevaluatie Tijdelijk Huisverbod Twente periode maart tot en met augustus 2009 Buiten de deur Procesevaluatie Tijdelijk Huisverbod Twente periode maart tot en met augustus 2009 M. van Zwieten B. Bieleman COLOFON St. INTRAVAL Postadres: Postbus 1781 9701 BT Groningen E-mail info@intraval.nl

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Huiselijk Geweld

Uitvoeringsplan Huiselijk Geweld Prioriteit Uitvoeringsplan Huiselijk Geweld Inleiding In de Kadernota Integrale Veiligheid (KIV) 1 heeft de raad onder meer Huiselijk Geweld één van de 6 prioriteiten benoemd voor de periode 2011-2014.

Nadere informatie

Evaluatie Wet tijdelijk huisverbod gemeente Venray juni 2010

Evaluatie Wet tijdelijk huisverbod gemeente Venray juni 2010 Evaluatie Wet tijdelijk huisverbod gemeente Venray juni 2010 1. Aanleiding Per 1 januari 2009 is de Wet tijdelijk huisverbod in werking getreden. Dit verbod houdt in dat de burgemeester iemand die huiselijk

Nadere informatie

SAMENVATTING Achtergrond Onderzoeksmethoden Doelen van de wet

SAMENVATTING Achtergrond Onderzoeksmethoden Doelen van de wet SAMENVATTING Achtergrond De Wet tijdelijk huisverbod is op 1 januari 2009 van kracht geworden. De wet geeft aan burgemeesters de mogelijkheid om aan personen van wie een dreiging van huiselijk geweld uitgaat

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Landelijk Implementatieteam Wet Tijdelijk Huisverbod. Inhoud

Nieuwsbrief. Landelijk Implementatieteam Wet Tijdelijk Huisverbod. Inhoud Nieuwsbrief Landelijk Implementatieteam Wet Tijdelijk Huisverbod Inhoud Waarom een landelijk implementatieteam 3 Samenstelling en rol implementatieteam 4 Voorlichting, opleiding en training 4 Instrumenten

Nadere informatie

Achterblijven na een huisverbod...

Achterblijven na een huisverbod... Achterblijven na een huisverbod... Praktische informatie voor mensen van wie de partner of huisgenoot een huisverbod heeft gekregen Over deze folder De politie geeft u deze folder omdat uw partner of huisgenoot

Nadere informatie

SAMENVATTING. Inleiding

SAMENVATTING. Inleiding SAMENVATTING Inleiding De Wet tijdelijk huisverbod (Wth) is op 1 januari 2009 in werking getreden. Met een huisverbod kan een (potentiële) pleger van huiselijk geweld tien dagen uit huis worden geplaatst.

Nadere informatie

Praktische informatie voor mensen van wie de partner of huisgenoot een huisverbod heeft gekregen. Achterblijven na een huisverbod...

Praktische informatie voor mensen van wie de partner of huisgenoot een huisverbod heeft gekregen. Achterblijven na een huisverbod... Praktische informatie voor mensen van wie de partner of huisgenoot een huisverbod heeft gekregen Achterblijven na een huisverbod... Over deze folder De politie geeft u deze folder omdat uw partner of huisgenoot

Nadere informatie

U heeft een huisverbod... Wat nu?

U heeft een huisverbod... Wat nu? U heeft een huisverbod... Wat nu? Praktische informatie voor personen aan wie een huisverbod is opgelegd Over deze folder U heeft zojuist een huisverbod gekregen. De politie heeft u daarbij deze folder

Nadere informatie

Praktische informatie voor personen aan wie een huisverbod is opgelegd. U heeft een huisverbod... Wat nu?

Praktische informatie voor personen aan wie een huisverbod is opgelegd. U heeft een huisverbod... Wat nu? Praktische informatie voor personen aan wie een huisverbod is opgelegd U heeft een huisverbod... Wat nu? Wat is huiselijk geweld? Geweld is verboden, ook geweld in huis. De politie heeft de taak om slachtoffers

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2010 2011 30 657 Regels strekkende tot het opleggen van een tijdelijk huisverbod aan personen van wie een ernstige dreiging van huiselijk geweld uitgaat

Nadere informatie

Convenant ten behoeve van de werkafspraken Huiselijk Geweld Midden en West Brabant

Convenant ten behoeve van de werkafspraken Huiselijk Geweld Midden en West Brabant Convenant ten behoeve van de werkafspraken Huiselijk Geweld Midden en West Brabant Partijen: Politie Midden en West Brabant vertegenwoordigd door mevrouw W. Nijssen Instituut Maatschappelijk Werk Tilburg

Nadere informatie

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor!

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor! Directe Hulp bij Huiselijk Geweld U staat er niet alleen voor! U krijgt hulp Wat nu? U bent in contact geweest met de politie of u heeft zelf om hulp gevraagd. Daarom krijgt u nu Directe Hulp bij Huiselijk

Nadere informatie

Praktische informatie voor personen aan wie een huisverbod is opgelegd. U heeft een huisverbod... Wat nu? concept

Praktische informatie voor personen aan wie een huisverbod is opgelegd. U heeft een huisverbod... Wat nu? concept Praktische informatie voor personen aan wie een huisverbod is opgelegd U heeft een huisverbod... Wat nu? t ep nc co Over deze folder U heeft zojuist een huisverbod gekregen. De politie heeft u daarbij

Nadere informatie

Convenant Ketenaanpak Eergerelateerd Geweld Twente

Convenant Ketenaanpak Eergerelateerd Geweld Twente Convenant Ketenaanpak Eergerelateerd Geweld Twente Samenwerkingsafspraken ten behoeve van de preventieve - en de veiligheidsaanpak van (potentiële) slachtoffers van eergerelateerd geweld in Twente. Vanuit

Nadere informatie

Best practice Omring. Memo en protocol

Best practice Omring. Memo en protocol Best practice Omring Memo en protocol Doelen: Memo: voorstel aan het managementteam mbt implementatie meldcode Protocol: informeren werknemers over de werkwijze, de te volgen stappen bij signalen van huiselijk

Nadere informatie

DIRECT, DICHTBIJ EN DOELTREFFEND

DIRECT, DICHTBIJ EN DOELTREFFEND DIRECT, DICHTBIJ EN DOELTREFFEND Een no-nonsense benadering vormgegeven door gedreven en erkende professionals DIRECT, DICHTBIJ EN DOELTREFFEND Hoofdlocatie: Oostwaarts 5 E,2711 BA Zoetermeer Telefoonnummer:

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties

Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties Ministerie van Justitie j1 Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties Directie Justitieel Jeugdbeleid Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Convenant Veiligheid in en om de school Veiligheid in en om de school

Convenant Veiligheid in en om de school Veiligheid in en om de school Convenant Veiligheid in en om de school Veiligheid in en om de school Gemeenten Weert, Nederweert en Cranendonck Convenant voor: Voortgezet Onderwijs Voortgezet Speciaal Onderwijs Middelbaar Beroeps Onderwijs

Nadere informatie

Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld

Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld Zorgroutes interne en externe zorgstructuur in basisscholen 23 juni 2014 1 Inhoud INLEIDING... 3 MELDCODE KINDERMISHANDELING EN HUISELIJK GEWELD... 3 CRITERIA

Nadere informatie

Onderwerp: Evaluatie district Sittard Wet tijdelijk huisverbod 2009. 10vra00108

Onderwerp: Evaluatie district Sittard Wet tijdelijk huisverbod 2009. 10vra00108 Gemeente Beek Onderwerp: Evaluatie district Sittard Wet tijdelijk huisverbod 29. 1vra18 Korte inhoud: In december 28 is het regionaal draaiboek voor de uitvoering van de Wet tijdelijk huisverbod vastgesteld

Nadere informatie

U heeft een huisverbod... Wat nu? Praktische informatie voor personen aan wie een huisverbod is opgelegd

U heeft een huisverbod... Wat nu? Praktische informatie voor personen aan wie een huisverbod is opgelegd U heeft een huisverbod... Wat nu? Praktische informatie voor personen aan wie een huisverbod is opgelegd 90435_Heeft u een huisverbod.indd 1 04-03-16 10:29 2 90435_Heeft u een huisverbod.indd 2 04-03-16

Nadere informatie

Het Tijdelijk Huisverbod, een korte kennismaking

Het Tijdelijk Huisverbod, een korte kennismaking Het Tijdelijk Huisverbod, een korte kennismaking Het Tijdelijk Huisverbod, een korte kennismaking Doelgroep Deze beschrijving van het tijdelijk huisverbod is bedoeld als eerste kennismaking voor professionals

Nadere informatie

Achterblijven na een huisverbod...

Achterblijven na een huisverbod... Achterblijven na een huisverbod... Praktische informatie voor mensen van wie de partner of huisgenoot een huisverbod heeft gekregen 90435_Achterblijven na een huisverbod.indd 1 04-03-16 10:33 2 90435_Achterblijven

Nadere informatie

Plan van aanpak naar aanleiding van het Rapport. De kwaliteit van Stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland Stap 2

Plan van aanpak naar aanleiding van het Rapport. De kwaliteit van Stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland Stap 2 Plan van aanpak naar aanleiding van het Rapport De kwaliteit van Stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland Stap 2 Door de inspectie Jeugdzorg en de Gezondheidszorg. Apeldoorn 26 april 2017 1 Aanleiding

Nadere informatie

Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant

Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant Ontwikkeling 2002 start Veiligheidshuis accent strafrechtketen 2004 betrokkenheid gemeente onderzoek Fijnaut sociale veiligheid breed draagvlak 2008 start Zorghuis

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 421 Wet van 9 oktober 2008, houdende regels strekkende tot het opleggen van een tijdelijk huisverbod aan personen van wie een ernstige dreiging

Nadere informatie

Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant

Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant Ontwikkeling 2002 start Veiligheidshuis accent strafrechtketen 2004 betrokkenheid gemeente onderzoek Fijnaut sociale veiligheid breed draagvlak 2008 start Zorghuis

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Buiten de deur. M. van Zwieten. B. Bieleman. Procesevaluatie Tijdelijk Huisverbod Twente periode maart tot en met augustus 2009

Buiten de deur. M. van Zwieten. B. Bieleman. Procesevaluatie Tijdelijk Huisverbod Twente periode maart tot en met augustus 2009 Buiten de deur Procesevaluatie Tijdelijk Huisverbod Twente periode maart tot en met augustus 2009 M. van Zwieten B. Bieleman Buiten de deur Procesevaluatie Tijdelijk Huisverbod Twente periode maart tot

Nadere informatie

Monitor 2015 Huiselijk geweld Twente

Monitor 2015 Huiselijk geweld Twente metingen 2004-2014 Monitor 2015 Huiselijk geweld Twente A. Kruize M. Boendermaker B. Bieleman 1. Inleiding Na de onderkenning van de omvang en aard van de problematiek rondom huiselijk geweld heeft de

Nadere informatie

A. Advies van de centrumgemeenten aan het Bestuurlijk Overleg Huiselijk Geweld HM:

A. Advies van de centrumgemeenten aan het Bestuurlijk Overleg Huiselijk Geweld HM: Evaluatie aanpak huisverboden in Hollands Midden Aan BO HG 27 september 2010 Inleiding De deelnemende organisaties van het interventieteam huisverbod hebben de gekozen werkwijze voor Hollands Midden geëvalueerd.

Nadere informatie

Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis

Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis Informatie voor professionals die werken volgens de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 1. In welke stap van de meldcode neem ik contact op met Veilig

Nadere informatie

Voorstel van wet. Artikel 1

Voorstel van wet. Artikel 1 Regels strekkende tot het opleggen van een tijdelijk huisverbod aan personen van wie een ernstige dreiging van huiselijk geweld uitgaat (Wet tijdelijk huisverbod) Voorstel van wet Wij Beatrix, bij de gratie

Nadere informatie

KNELPUNTEN IN DE UITVOERING VAN DE WET TIJDELIJK HUISVERBOD

KNELPUNTEN IN DE UITVOERING VAN DE WET TIJDELIJK HUISVERBOD KNELPUNTEN IN DE UITVOERING VAN DE WET TIJDELIJK HUISVERBOD - samenvatting - Auteurs: Drs. Katrien de Vaan Mr. drs. Ad Schreijenberg Drs. Ger Homburg Prof. mr. Jon Schilder Regioplan Beleidsonderzoek Nieuwezijds

Nadere informatie

A. Torenvlied R. Hendriks H. Klein Obbink A. Middelveld. Aard voorstel: Strategisch > Politiek gevoelig Regelgeving Risico s:

A. Torenvlied R. Hendriks H. Klein Obbink A. Middelveld. Aard voorstel: Strategisch > Politiek gevoelig Regelgeving Risico s: Onderwerp: Convenant Aanpak Huiselijk Geweld Drenthe Voorgesteld besluit: 1. Instemmen met het Convenant Aanpak Huiselijk Geweld Drenthe en het bijbehorende Reglement Gegevensverwerking/-uitwisseling Aanpak

Nadere informatie

KWALITEITSKADER VEILIG THUIS ONDERDEEL: ZICHT OP VEILIGHEID

KWALITEITSKADER VEILIG THUIS ONDERDEEL: ZICHT OP VEILIGHEID Landelijk Netwerk Veilig Thuis KWALITEITSKADER VEILIG THUIS ONDERDEEL: ZICHT OP VEILIGHEID Utrecht, 1 juli 2016 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Kaders zicht op veiligheid voor Veilig Thuis... 4 2.1

Nadere informatie

Effectief uit huis plaatsen?

Effectief uit huis plaatsen? Effectief uit huis plaatsen? Resultaten en randvoorwaarden Katrien de Vaan Maartje Timmermans Ad Schreijenberg Landelijk congres huiselijk geweld en kindermishandeling - 18 november 2013 De Wet tijdelijk

Nadere informatie

De kwaliteit van Veilig Thuis Drenthe Stap 1

De kwaliteit van Veilig Thuis Drenthe Stap 1 De kwaliteit van Veilig Thuis Drenthe Stap 1 Utrecht, november 2015 1 Inspectie Jeugdzorg Dit is een uitgave van: Inspectie Jeugdzorg Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Inspectie voor de

Nadere informatie

Procesevaluatie Wet Tijdelijk Huisverbod Drenthe

Procesevaluatie Wet Tijdelijk Huisverbod Drenthe Procesevaluatie Wet Tijdelijk Huisverbod Drenthe april tot en met september 2009 S. Biesma M. van Zwieten B. Bieleman COLOFON St. INTRAVAL Postadres: Postbus 1781 9701 BT Groningen E-mail info@intraval.nl

Nadere informatie

Huisverbod en de systeemgerichte aanpak

Huisverbod en de systeemgerichte aanpak Huisverbod en de systeemgerichte aanpak Maandag 17 november 2008 Workshopleiders Peter Lalieu, coördinator politie Veiligheidshuis Bert Groen, senior projectleider Huiselijk en Seksueel geweld bij MOVISIE

Nadere informatie

Model Programma van Eisen AMHK

Model Programma van Eisen AMHK Model Programma van Eisen AMHK Inleiding Een programma van eisen is noodzakelijk voor het geven van een opdracht aan één of meer organisaties of personen om een AMHK in te richten. Een programma van eisen

Nadere informatie

Protocol huiselijk geweld en kindermishandeling onderdeel van het Veiligheidsbeleid

Protocol huiselijk geweld en kindermishandeling onderdeel van het Veiligheidsbeleid Versie 1.0 10 februari 2019 Protocol huiselijk geweld en kindermishandeling onderdeel van het Veiligheidsbeleid COLOFON Aalberseplein 5 2805 EG Gouda T 0182-67 00 51 E secretariaat@degroeiling.nl W www.degroeiling.nl

Nadere informatie

[MELDCODE HG/KM MINTERS] december 2016

[MELDCODE HG/KM MINTERS] december 2016 2016 december 2016 [MELDCODE HG/KM MINTERS] [Voor een zorgvuldige afhandeling van (signalen van) vermoedens van Huiselijk geweld en Kindermishandeling heeft Minters een interne Meldcode opgesteld ] 1.

Nadere informatie

Calamiteitenprotocol Wmo en Jeugdwet Rivierenland 2015 30 november 2014

Calamiteitenprotocol Wmo en Jeugdwet Rivierenland 2015 30 november 2014 Calamiteitenprotocol Wmo en Jeugdwet Rivierenland 2015 30 november 2014 Dit calamiteitenprotocol Wmo/Jeugdwet bevat proces- en communicatieafspraken wanneer zich een calamiteit of geweldsincident voordoet

Nadere informatie

Convenant Integrale Aanpak Huiselijk Geweld Den Haag

Convenant Integrale Aanpak Huiselijk Geweld Den Haag Convenant Integrale Aanpak Huiselijk Geweld Den Haag Ondergetekenden - (naam + functie), namens Gemeente Den Haag -, namens Regiopolitie Haaglanden, -, namens Algemeen Maatschappelijk Werk Den Haag, bestaande

Nadere informatie

Integrale Veiligheidszorg in Twente

Integrale Veiligheidszorg in Twente Integrale Veiligheidszorg in Twente -Achtergrond -Werkwijze & organisatie Platform IVZ -Actieplan IVZ 2009-2010 - Evaluatietraject -Resultaten Platform IVZ -Vervolg samenwerking in Twente Platform IVZ

Nadere informatie

Aanpak huiselijk geweld centrumgemeentegebied Amersfoort

Aanpak huiselijk geweld centrumgemeentegebied Amersfoort Aanpak huiselijk geweld centrumgemeentegebied Amersfoort De bestrijding van huiselijk geweld is een van de taken van gemeenten op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO, nu nog prestatieveld

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 8813 31 maart 2014 Besluit van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Staatssecretaris van Veiligheid

Nadere informatie

Landelijke toegang maatschappelijke opvang

Landelijke toegang maatschappelijke opvang HANDREIKING Landelijke toegang maatschappelijke opvang VERSIE DECEMBER 2014 1 Aanleiding en doel van de tweede handreiking Vanaf 2010 zijn de financiële middelen die de centrumgemeenten ontvangen van het

Nadere informatie

Handreiking Landelijke toegang maatschappelijke opvang

Handreiking Landelijke toegang maatschappelijke opvang CVDR Officiële uitgave van Brummen. Nr. CVDR434005_1 17 oktober 2017 Handreiking Landelijke toegang maatschappelijke opvang Het college van burgemeester en wethouders van Brummen heeft besloten om: 1.

Nadere informatie

van de vertrouwenscommissie HANDELINGS-PROTOCOL Seksueel Misbruik

van de vertrouwenscommissie HANDELINGS-PROTOCOL Seksueel Misbruik van de vertrouwenscommissie HANDELINGS-PROTOCOL Seksueel Misbruik hoofdlijnen De zij kennis vertrouwenscommissie heeft uitgewerkt. acht genomen zich verantwoordelijk In van heeft praktijk beschuldigingen

Nadere informatie

Surveillant, Agent, Vrijwilliger, Hoofdagent, Wijkagent

Surveillant, Agent, Vrijwilliger, Hoofdagent, Wijkagent Surveillant, Agent, Vrijwilliger, Hoofdagent, Wijkagent Heterdaad melding: - Bij een heterdaad melding van huiselijk geweld moet de politie zoveel mogelijk overgaan tot aanhouding - Ter plaatse maak je

Nadere informatie

MELDFORMULIER VEILIG THUIS

MELDFORMULIER VEILIG THUIS MELDFORMULIER VEILIG THUIS Meldingsformulier voor professionals bij (vermoedens) van huiselijk geweld en/of kindermishandeling en/of ouderenmishandeling Toelichting Veilig Thuis spant zich in voor het

Nadere informatie

Toelichting BenW-adviesnota

Toelichting BenW-adviesnota Onderwerp: Toelichting BenW-adviesnota Afdeling/team : Welzijn Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling gemeente Beesel Afdelingshoofd Auteur : Bremmers, P.H.M. : Broek, N.M.C.A. Datum vergadering

Nadere informatie

Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Stichting Werkplaats Kindergemeenschap. Voortgezet Onderwijs

Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Stichting Werkplaats Kindergemeenschap. Voortgezet Onderwijs Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Stichting Werkplaats Kindergemeenschap Voortgezet Onderwijs Stichting Werkplaats Kindergemeenschap 2019 Inleiding Wat houdt de meldcode in? De meldcode Huiselijk

Nadere informatie

Integrale aanpak uitbuiting. Integrale (programmatische) aanpak van mensenhandel in NoordHolland Noord

Integrale aanpak uitbuiting. Integrale (programmatische) aanpak van mensenhandel in NoordHolland Noord Integrale aanpak uitbuiting Integrale (programmatische) aanpak van mensenhandel in NoordHolland Noord Traject integrale aanpak uitbuiting In de periode 2009 2011 zijn in de integrale (programmatische)

Nadere informatie

Voorstel. Uitgangspunten regiovisie. De regiovisie gaat uit van de volgende uitgangspunten:

Voorstel. Uitgangspunten regiovisie. De regiovisie gaat uit van de volgende uitgangspunten: Voorstel Cluster : samenleving Nummer : 5 Portefeuillehouder : Linda van der Deen Datum vergadering : 20 april 2015 Onderwerp : Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling Inleiding Als gevolg van

Nadere informatie

Voor iedereen die beroepshalve met kinderen te maken heeft INFORMATIE

Voor iedereen die beroepshalve met kinderen te maken heeft INFORMATIE Voor iedereen die beroepshalve met kinderen te maken heeft INFORMATIE Als beroepskracht krijgt u soms of regelmatig te maken met kinderen van wie van u vermoedt dat zij thuis mishandeld worden. In deze

Nadere informatie

Versie april Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Raad voor de Kinderbescherming

Versie april Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Raad voor de Kinderbescherming Versie 1.0 19 april 2004 Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Raad voor de Kinderbescherming Inleiding Als het Bureau Jeugdzorg zich grote zorgen maakt over het opgroeien van uw kind, én als zij vinden

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties Schedeldoekshaven

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: aanvulling mandaatregeling vanwege transitie in het sociaal domein

Collegevoorstel. Zaaknummer: aanvulling mandaatregeling vanwege transitie in het sociaal domein Collegevoorstel Inleiding Per 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor een aantal nieuwe taken in het sociaal domein: de transitie/decentralisaties AWBZ (nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning,

Nadere informatie

Kinderen, ouderen en het huisverbod

Kinderen, ouderen en het huisverbod Een korte introductie Bureau voor beleidsonderzoek, advies en detachering Kinderen, ouderen en het huisverbod Alle relevante beleidsthema s, van arbeid, onderwijs en zorg tot criminaliteit & veiligheid

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Stappenplan vermoedens van kindermishandeling 3 2. Meldcode van de Willibrordus: Vermoedens van Kindermishandeling 3 2.1 Protocol

Nadere informatie

Onaangekondigde inspecties vinden uitsluitend plaats in opdracht van de gemeente.

Onaangekondigde inspecties vinden uitsluitend plaats in opdracht van de gemeente. Afspraken tussen GGD Zuid Holland West en de regiogemeenten (Delft, Leidschendam- Voorburg, Midden Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland, Zoetermeer) inzake Toezicht en handhaving

Nadere informatie

WvGGZ - Situatie per 1 januari Inleiding Wet Verplichte Geestelijke Gezondheidszorg

WvGGZ - Situatie per 1 januari Inleiding Wet Verplichte Geestelijke Gezondheidszorg WvGGZ - Situatie per 1 januari 2020 Inleiding Wet Verplichte Geestelijke Gezondheidszorg In november 2018 heeft de VNG een aantal informatiesessies georganiseerd om gemeenten te informeren over de Wet

Nadere informatie

Jaarverslag Professionaliseren en versterken van de ketens

Jaarverslag Professionaliseren en versterken van de ketens Jaarverslag 2012 Professionaliseren en versterken van de ketens Inleiding H et Veiligheidshuis is dé plek waar veiligheid, zorg en bestuur samen komen rond complexe problematiek. Het is een netwerksamenwerking

Nadere informatie

JAARVERSLAG Veiligheidshuis Twente 2015

JAARVERSLAG Veiligheidshuis Twente 2015 JAARVERSLAG Veiligheidshuis Twente 2015 1 1. Inleiding : van Borging naar doorontwikkeling 2. Top X, stand van zaken 3. Lopende pilots in 2015 4. Convenant 5. Radicaliseringstafel 6. Samenwerking eenheid

Nadere informatie

1 Leidraad Ketencoördinatie

1 Leidraad Ketencoördinatie 1 Leidraad Ketencoördinatie Voor de afstemming van alle hulp en zorg voor een individuele jeugdige of een gezin is de functie ketencoördinatie geïntroduceerd. Het gaat om situaties waarbij meerdere hulpverleners

Nadere informatie

Als uw kind onder toezicht gesteld wordt

Als uw kind onder toezicht gesteld wordt Als uw kind onder toezicht gesteld wordt Inhoud 3 > Als uw kind onder toezicht gesteld wordt 4 > Maatregel van kinderbescherming 5 > De rol van de Raad 6 > De rechter 7 > De gezinsvoogd 8 > Wie doet wat

Nadere informatie

Convenant Veiligheid in rn om de school Gemeente Hengelo

Convenant Veiligheid in rn om de school Gemeente Hengelo Convenant Veiligheid in rn om de school Gemeente Hengelo Hengelo, 21 oktober 2010 1. Doelstelling Dit convenant heeft tot doel om een eenduidig en sluitend stelsel van afspraken te maken ten behoeve van

Nadere informatie

Monitor 2009 Huiselijk geweld Twente

Monitor 2009 Huiselijk geweld Twente Monitor 2009 Huiselijk geweld Twente metingen 2004-2008 M. van Zwieten B. Bieleman COLOFON St. INTRAVAL Postadres Postbus 1781 9701 BT Groningen E-mail info@intraval.nl www.intraval.nl Kantoor Groningen:

Nadere informatie

Protocol en samenwerkingsafspraken Ernstig toegebracht (hersen)letsel bij kinderen

Protocol en samenwerkingsafspraken Ernstig toegebracht (hersen)letsel bij kinderen Protocol en samenwerkingsafspraken Ernstig toegebracht (hersen)letsel bij kinderen Inleiding Voor u ligt de nieuwste versie van het protocol en samenwerkingsafspraken betreffende kinderen met ernstig toegebracht

Nadere informatie

CONVENANT De Veilige School 2014-2015

CONVENANT De Veilige School 2014-2015 CONVENANT De Veilige School 2014-2015 CONVENANT DE VEILIGE SCHOOL Preambule Onderstaande partijen hebben een gezamenlijk belang bij: Het maken van een eenduidig en sluitend stelsel van afspraken binnen

Nadere informatie

Convenant PSHi Protocol Drenthe

Convenant PSHi Protocol Drenthe Convenant PSHi Protocol Drenthe Waarom een convenant? In de aanpak van (kleinschalige) incidenten waarbij (het risico op) maatschappelijke onrust bestaat, is coördinatie op het gebied van psychosociale

Nadere informatie

MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING. Gastouderbureau Maatwerk Bemiddeling

MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING. Gastouderbureau Maatwerk Bemiddeling MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING Gastouderbureau Maatwerk Bemiddeling Laura Hofman November 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Definities... 1 Stappen... 1 Signaleren... 1 Rol van de

Nadere informatie

Protocol Kind en echtscheiding Van: Agnes de Beer Jan Inleiding

Protocol Kind en echtscheiding Van: Agnes de Beer Jan Inleiding Protocol Kind en echtscheiding Van: Agnes de Beer Jan. 2018 Inleiding Kinderopvang Borne en Kinderopvang Hof van Twente hebben als kinderopvangorganisaties een verplichting om aan ouders informatie te

Nadere informatie

Protocol machtsmisbruik / meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Protocol machtsmisbruik / meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling geweld en kindermishandeling Doelgroep: Directies, leerkrachten en interne contactpersonen in primair onderwijs In deze protocollen beperken we ons tot een korte beschrijving van de taken die de interne

Nadere informatie

Regeling Misstanden (klokkenluidersregeling) Stichting Pensioenfonds F. van Lanschot

Regeling Misstanden (klokkenluidersregeling) Stichting Pensioenfonds F. van Lanschot Versie: 2014-09-25 Pagina 1/5 INHOUDSOPGAVE Artikel 1. Doelstelling... 3 Artikel 2. Misstanden... 3 Artikel 3. Uitkomst voorlopig onderzoek... 4 Artikel 4. Maatregelen... 4 Artikel 5. Registratie... 5

Nadere informatie

Versie 1.0 19 april 2005. Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Advies- en Meldpunt Kinderbescherming

Versie 1.0 19 april 2005. Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Advies- en Meldpunt Kinderbescherming Versie 1.0 19 april 2005 Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Advies- en Meldpunt Kinderbescherming Inleiding Vanaf 1 januari 2005 zijn de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK) een onderdeel

Nadere informatie

Privacyprotocol Sociaal Domein regio Utrecht Zuidoost

Privacyprotocol Sociaal Domein regio Utrecht Zuidoost Privacyprotocol Sociaal Domein regio Utrecht Zuidoost Aanleiding voor dit protocol De gemeente werkt met andere publieke en private organisaties (hierna aan te duiden met: partner) samen om aan inwoners

Nadere informatie

Inspectie Openbare Orde en Veiligheid. Deelrapportage MAASMEISJE

Inspectie Openbare Orde en Veiligheid. Deelrapportage MAASMEISJE Inspectie Openbare Orde en Veiligheid Deelrapportage MAASMEISJE Mei 2007 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Het deelonderzoek 4 2.1 Doelstelling deelonderzoek Inspectie OOV 4 2.2 Vigerend beleid 4 3. Bevindingen

Nadere informatie

Afdelingshoofd Publiekszaken met de bevoegdheid tot het verlenen van ondermachtiging

Afdelingshoofd Publiekszaken met de bevoegdheid tot het verlenen van ondermachtiging Taken van het college op grond van de Wmo 2015 Volgnr. Omschrijving bevoegdheden Gebaseerd op Bevoegd orgaan 1. Schriftelijk bevestigen van de college ontvangst van de melding en Art. 2.2 cliënt informeren

Nadere informatie

Werkconferentie. Veilig Thuis Gelderland Midden. Aan de slag met de Verbeterde Meldcode. November 2018

Werkconferentie. Veilig Thuis Gelderland Midden. Aan de slag met de Verbeterde Meldcode. November 2018 Werkconferentie Aan de slag met de Verbeterde Meldcode Veilig Thuis Gelderland Midden November 2018 1 Waarom gaat de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling in Nederland veranderen? 1. Onvrede

Nadere informatie

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 1. Aanleiding De BMWE-gemeenten willen zoveel mogelijk gezamenlijk het Centrum Jeugd en Gezin realiseren. Dit plan van aanpak is hierop

Nadere informatie

Klachtenregeling Slim! Educatief

Klachtenregeling Slim! Educatief Klachtenregeling Slim! Educatief Klachtenregeling Slim! Educatief 30-01-2018 1 Inhoud Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen... 3 Artikel 1... 3 Hoofdstuk 2 Behandeling van klachten in de eerste lijn... 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

De kwaliteit van Veilig Thuis Utrecht Stap 1

De kwaliteit van Veilig Thuis Utrecht Stap 1 De kwaliteit van Veilig Thuis Utrecht Stap 1 Utrecht, oktober 2015 1 Inspectie Jeugdzorg Dit is een uitgave van: Inspectie Jeugdzorg Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Inspectie voor de Gezondheidszorg

Nadere informatie

11 Stiens, 21 oktober 2014

11 Stiens, 21 oktober 2014 11 Stiens, 21 oktober 2014 Raadsvergadering: 13 november 2014 Voorstelnummer: 2014/ 74 Portefeuillehouder: Cees Vos Behandelend ambtenaar: Jitske Bosch E-mail: j.bosch@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr. :

Nadere informatie

Er heeft een oriëntatie met en in het veld plaatsgevonden rondom de aanpak van loverboyproblematiek.

Er heeft een oriëntatie met en in het veld plaatsgevonden rondom de aanpak van loverboyproblematiek. Protocol Loverboys Aanleiding Bij de Invoering van het Convenant Veilige school is gesteld dat er een protocol Loverboys toegevoegd moest worden. Beleid inzake het bestrijden van loverboyproblematiek is

Nadere informatie

SAMENWERKINGSPROTOCOL

SAMENWERKINGSPROTOCOL SAMENWERKINGSPROTOCOL Hulpverlening bij huiselijk geweld regio West-Veluwe/Vallei gemeenten Barneveld - Ede - Nijkerk - Scherpenzeel - Wageningen EDE, januari 2006 1 INLEIDING Het kabinet heeft de aanpak

Nadere informatie

Winterregeling Drenthe

Winterregeling Drenthe Inleiding Winterse omstandigheden brengen voor iedereen verschillende risico s voor de gezondheid met zich mee. Dak-, thuislozen en slechtbehuisden zijn extra kwetsbaar doordat ze over het algemeen een

Nadere informatie

Procedure signaalgestuurdtoezicht

Procedure signaalgestuurdtoezicht Procedure signaalgestuurdtoezicht Beschrijving van het proces dat start na een melding van een calamiteit en/of geweldsincident in het kader van de Wmo 2015 1 Definities Aanbieder: natuurlijke persoon

Nadere informatie

Convenant Stedelijke Aanpak Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Gemeente Rotterdam

Convenant Stedelijke Aanpak Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Gemeente Rotterdam Convenant Stedelijke Aanpak Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Gemeente Rotterdam Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Rotterdam in zijn hoedanigheid van regisseur van de stedelijke

Nadere informatie

Informatie voor betrokkenen

Informatie voor betrokkenen Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie Nederla voor Forensische Psychiatrie en Psychologie Nederlands Instituut vo Psychiatrie en Psychologie Nederlands Instituut voor Forensisc

Nadere informatie

Verbeterplan naar aanleiding van rapport Inspectie Jeugdzorg. Veilig Thuis. Noord en Oost Gelderland (NOG) JANUARI 2016

Verbeterplan naar aanleiding van rapport Inspectie Jeugdzorg. Veilig Thuis. Noord en Oost Gelderland (NOG) JANUARI 2016 Verbeterplan naar aanleiding van rapport Inspectie Jeugdzorg Noord en Oost Gelderland (NOG) JANUARI 2016 1 Inleiding In december 2015 hebben de Inspecties Jeugdzorg (IJZ) en Gezondheidszorg (IGZ) onderzoek

Nadere informatie