Zo kijkt KinderRijk naar kinderen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zo kijkt KinderRijk naar kinderen"

Transcriptie

1 Zo kijkt KinderRijk naar kinderen

2

3 Samen kijken naar kinderen... Bij KinderRijk worden kinderen volop uitgedaagd en krijgen zij kansen om eigen ontdekkingen te doen en zelf oplossingen te vinden voor de dingen die zij op hun pad vinden. Hierdoor ontstaat plezier en groeit in korte tijd hun zelfvertrouwen, kennis en ervaring. Ook bij het verwerven van vaardigheden als klimmen, knippen of het delen met anderen, ontwikkelt het kind talenten, leert het zichzelf kennen en waarderen. Al deze elementen maken deel uit van opvoeden ofwel het professioneel begeleiden van kinderen tot evenwichtige, creatieve en sociaal vaardige volwassenen. Ouders vervullen hierin een primaire taak, maar in de tijd dat de kinderen aan ons toevertrouwd worden nemen de pedagogisch medewerkers deze taak in een andere setting over. Juist daarom is het belangrijk dat ouders en pedagogisch medewerkers dagelijks communiceren en afstemmen over hun aanpak en de resultaten die we daarbij zien in de ontwikkeling en het plezier van het kind. Het is ons een waar genoegen om u aan de hand van de sprekende beelden in dit boekje mee te nemen in de pedagogische aanpak van KinderRijk en hopen hiermee uitwisseling en gesprek te stimuleren. Martijn van der Kroef Directeur

4 Partners in opvoeding KinderRijk biedt een aanvullende omgeving op thuis en school vol met mogelijkheden. Op de opvang bij KinderRijk maken kinderen andere dingen mee, ze worden actief uitgedaagd en ontwikkelen zich door de contacten met andere kinderen en volwassenen. Zo bereiden we ze voor op de uitdagingen die de wereld hen te bieden heeft. Dat maakt de opvang bij KinderRijk tot een wezenlijk onderdeel van de opvoeding. Wij hechten dan ook veel waarde aan uitwisseling en afstemming met de ouders. Samen met de ouders én samen met de school zorgen wij ervoor dat een kind zich prettig voelt en zorgen we voor een doorgaande ontwikkellijn van nul tot twaalf jaar.

5

6

7 Beste mensen in huis KinderRijk geeft alle kinderen de kans om zich spelenderwijs te ontwikkelen tot gelukkige, krachtige en sociaal vaardige mensen. De basis van die pedagogische kwaliteit wordt gelegd door onze pedagogisch medewerkers. Ze verstaan hun vak, zijn geboeid door het werken met kinderen, maken echt contact met hen en ze hebben waardering voor hun verschillen. De medewerkers werken vanuit hun kennis en ervaring en de inspiratie uit het gedachtegoed van een drietal pedagogen, Loris Malaguzzi, Emmi Pikler en Thomas Gordon. Alle medewerkers doorlopen een uitgebreid aanvullend scholings- en begeleidingsprogramma. Zo worden ze continu geprikkeld en wordt hun kennis vergroot. Ook alle leidinggevenden hebben een pedagogische achtergrond. Zo kunnen zij hun team heel gericht begeleiden en stimuleren.

8

9 Baby s hebben het goed bij KinderRijk Kinderen van nul tot ongeveer anderhalf jaar zijn kwetsbaar, daarom gaan we heel bewust met hen om. Enerzijds krijgen ze veel persoonlijke aandacht en anderzijds de vrijheid om te bewegen en te ontdekken. Onze medewerkers gaan rustig en respectvol met de baby s om en volgen het tempo van het kind. Ze kijken heel gericht waar een baby mee bezig is, wat hij daarbij nodig heeft en hoe hij zich ontwikkelt. Ieder kind heeft vaste verzorgers met wie het een veilige band kan opbouwen. Baby s hebben beweging nodig om zich te ontwikkelen. Bij ons krijgen ze de ruimte om hun eigen wereld en mogelijkheden te verkennen. In elke groep is een veilige plek voor baby s, waarin van alles valt te zien en te beleven. De medewerkers zorgen voor oogcontact, vertellen steeds wat ze gaan doen, praten zacht, moedigen hen zo nodig aan en benoemen wat ze onderzoeken. De baby kan op hun aanwezigheid vertrouwen en leert zo zelfstandig bezig te zijn, te experimenteren en moeilijkheden te overwinnen.

10

11 Waar het om draait bij KinderRijk Onze uitgangspunten zijn plezier, fantasie, respect en ontwikkeling. Zij vormen de basis van het pedagogisch handelen van onze medewerkers en zijn duidelijk zichtbaar in onze accommodaties, inrichting en materialen, het dagritme en de activiteiten. Vanuit emotionele veiligheid en plezier gaat het kind op ontdekkingstocht. De hersenen van jonge kinderen staan klaar om miljoenen verbindingen te maken. We prikkelen kinderen door ze op verschillende ontwikkelingsgebieden ervaringen te geven. In het dag- en weekritme komen alle ontwikkelingsgebieden aan bod. Zo wordt er dagelijks voorgelezen en met de kinderen gesproken over hun belevenissen. Techniek, meten Muziek en dans en rekenen Natuurbeleving Taalvaardigheid Sociaal-emotioneel Creativiteit Motoriek Ontwikkeling Respect Fantasie Plezier

12 Plezier Als een kind zich veilig voelt en lekker in zijn vel zit, dan gaat het op ontdekkingsreis: spelen, onderzoeken, leren en genieten. Die emotionele veiligheid noemen wij plezier en is voor ons een absolute voorwaarde om de andere drie uitgangspunten (ontwikkeling, respect en fantasie) tot bloei te laten komen. Daarom bouwen wij allereerst aan een veilige relatie tussen de kinderen en de pedagogisch medewerkers.

13 Ontwikkeling Kinderen leren bij ons van jongs af aan rekening te houden met anderen en samen te werken. We dagen ze uit om actief te leren, eigen keuzes te maken, nieuwe dingen uit te proberen en zelf oplossingen te zoeken. Het kind leert zichzelf zo kennen en waarderen. Dit versterkt hun motivatie, zelfvertrouwen en zelfstandigheid.

14 Respect Kinderen ontdekken al vroeg de spelregels van onze samenleving. KinderRijk helpt ze daarbij door structuur te bieden en grenzen aan te geven, zonder hun eigenwaarde aan te tasten. We leren kinderen contact te maken met anderen en vriendschappen te sluiten. We complimenteren kinderen als ze rekening houden met elkaar, speelgoed delen of elkaar helpen.

15 Fantasie In je fantasie kun je alles. Je kunt vliegen, je hebt een zwembad vol chocoladevla of je verandert zand in toverstof. Kinderen die opgaan in hun fantasie kunnen hun ervaringen en emoties verwerken en een plaats geven. En natuurlijk genieten ze van het moment. Door het stimuleren van fantasie in spel en activiteiten ontwikkelen kinderen zich tot creatieve denkers en oplossers.

16

17 Spelenderwijs leren Kinderen hebben van nature de drang om zich te ontwikkelen. Zij doen dit op hun eigen manier, in hun eigen tempo en maken gebruik van hun eigen karakter en talenten. De meeste kinderen doorlopen daarbij een aantal herkenbare fasen. Maar soms slaat een kind een stapje over of laat een volgende fase wat langer op zich wachten. Spelen is dé manier om grip te krijgen op de omgeving, zowel voor de allerkleinsten als de grotere kinderen. Daarom is het zo belangrijk dat kinderen de ruimte krijgen om te onderzoeken en te spelen. Het is hun manier om de wereld te verkennen. Bij de jongste kinderen staat spelend leren centraal waarbij verschillende ontwikkelingsgebieden een duidelijke plek hebben in het dagritme. Ook voor oudere kinderen blijft spelenderwijs leren een ideale manier om zich te ontplooien en te vormen.

18 Rijke speelomgeving zichtbaar in alles Unieke binnen- en buitenruimtes KinderRijk besteedt veel aandacht aan de indeling en inrichting van de binnen- en buitenruimtes met divers materiaal. De ruimtes bieden enerzijds rust en veiligheid, maar anderzijds zijn ze uitdagend en prikkelen de nieuwsgierigheid en creativiteit van kinderen. Doorkijkjes naar andere groepen en naar buiten richten de blik van het kind op een wereld die steeds iets groter wordt. Uitnodigend materiaal Kinderen komen binnen in ruimtes waar het speelmateriaal is klaargezet om aan de slag te gaan. Alle materialen staan uitnodigend op ooghoogte, zodat de kinderen makkelijk zelf kunnen kiezen wat ze gaan doen. Er is veel materiaal dat op meerdere manieren gebruikt kan worden om de fantasie van het kind te stimuleren en niet al het speelmateriaal komt uit de winkel of is als speelgoed ontworpen. Pollepels, eierdozen, lege melkpakken, lappen of stukken hout kunnen op iedere leeftijd aanleiding zijn tot fantasierijk spel.

19

20 Een mooie dag Een duidelijke dagindeling en vaste rituelen geven de kinderen houvast en vertrouwen. Daarmee bieden we kinderen veiligheid en plezier. De dagindeling sluit aan op de leeftijd van kinderen en op de persoonlijke behoefte om te eten, te slapen en te spelen. Rituelen markeren belangrijke momenten zoals verjaardagen of feesten. Iedere groep heeft vaak eigen rituelen om die momenten bijzonder te maken.

21 Meten en verbeteren KinderRijk staat bekend om haar pedagogische aanpak. Door intensieve samenwerking met de beste wetenschappers en het meten van onze pedagogische kwaliteit, verrijken we steeds onze kennis en kwaliteitsniveau. Zo scoort KinderRijk excellent op het gebied van praten en uitleggen. Daar zijn wij trots op.

22 Zelf creëren & dromen waarmaken Ieder kind komt elke week in aanraking met activiteiten op het gebied van muziek, beweging, sport en spel, techniek, koken, taal, enzovoort. De kinderen zijn vrij in hun spelkeuze, maar we stimuleren kinderen volop hun fantasie te gebruiken en nieuwe dingen uit te proberen. Een rijke speelomgeving is zeer belangrijk voor kinderen om zich te ontwikkelen. In nauwe samenwerking met scholen staan thema s en activiteiten centraal.

23 Trots op wat ik maak Op elke vestiging kunnen kinderen trots hun zelfgemaakte kunstwerken laten zien. Onze medewerkers maken regelmatig foto s van het proces, want het bezig zijn is vaak veel leuker en intensiever dan het eindresultaat. Voor ouders is zo goed zichtbaar wat hun kind die dag heeft beleefd.

24

25 Eten en drinken, gezond en lekker KinderRijk gaat bewust om met voeding. Het eten en drinken is gezond, lekker en het is gezellig aan tafel. Al heel jong smeren de kinderen zelf hun brood en kiezen ze uit het aanbod. Eten en drinken gebeurt op vastgestelde momenten. Eten is gevarieerd en bevat weinig vet, suiker en zout. We volgen daarin de actuele richtlijnen van het Voedingscentrum en werken nauw samen met universiteiten.

26 Elke dag naar buiten Alle kinderen gaan dagelijks naar buiten, wat voor weer het ook is. Daar kunnen ze rennen, klauteren, glijden, springen, lawaai maken of zich verstoppen. Elke leeftijd vraagt om een eigen inrichting van de buitenruimte. Voor de kleineren is er aandacht voor veilig ontdekken en verkennen van de eigen grenzen, de groteren hebben meer uitdaging nodig. Op de meeste vestigingen hebben we bijzondere natuurspeelplaatsen ingericht met zand, stenen, hout, waterbanen, planten, schelpen, moestuinen en nog veel meer. Het is een uitdagende omgeving die uitnodigt tot avontuurlijk en fantasierijk spel. Voor de buitenschoolse opvang is er veel aandacht voor sport en spel. Kinderen zijn zo lekker actief in de buitenlucht en ontwikkelen tegelijkertijd respect voor de natuur.

27

28

29 KinderRijk ziet kinderen voor vol aan! Kinderen zijn krachtig en competent. Ze zijn van nature nieuwsgierig en willen ontdekken. Het zijn wetenschappers: creatieve geesten en ontwikkelaars van kennis. Vanaf de eerste dag na hun geboorte, zijn kinderen gericht op het maken van sociale contacten en op het uitlokken van reacties. Kinderen maken deel uit van de wereld. Zij leven niet in een aparte kinderwereld maar ervaren en bekijken de wereld vanuit hun eigen beleving en ontwikkelingsniveau. Ieder kind is anders en dus uniek.

30 COLOFON KinderRijk hoofdkantoor Bovenkerkerweg 4 Postadres: Postbus EA Amstelveen Telefoon info@kinderrijk.nl Website Foto s Sabine Plamper, cultuurpedagoge en fotografe ( en pedagogisch medewerkers KinderRijk Foto omslag Maike Michielsen Met dank aan Mirjam Gevers Deynoot-Schaub, Martijn van der Kroef, Tine Oudshoorn, Andrea Joosse, Jacqueline Kock, Nicole Jansen Hendriks Vormgeving Studio Zest Druk MullerVisual Copyright KinderRijk, november 2014

31

32

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid Op REIS met Kids2b Kids2b Kids2b is zeer verheugd dat u uw kind aan ons toevertrouwd. Wij begrijpen dat het voor S I E R u als ouder een grote stap is om een deel van de zorg en opvoeding van uw kind te

Nadere informatie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie Samen groeien Maak kennis met onze pedagogische visie Best spannend, de zorg voor je kind overdragen op een ander. Hoe prettig is het als je weet dat het in goede handen is. Kober kinderopvang biedt je

Nadere informatie

SKS Alles Kids. Ieder kind is uniek. Onze visie. De 5 speerpunten

SKS Alles Kids. Ieder kind is uniek. Onze visie. De 5 speerpunten GEEF ZE DE VIJF! SKS Alles Kids De wereld om ons heen verandert. Ook in de kinderopvang zijn nieuwe ontwikkelingen aan de orde van de dag. SKS Alles Kids biedt al jaren kinderopvang en loopt voorop als

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Inleiding Kinderopvang Haarlem heeft één centraal pedagogisch beleid. Dit is de pedagogische basis van alle kindercentra van Kinderopvang Haarlem.

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Auteur: Ingeborg van der Zanden Bartels Datum: 05 januari 2015 Plaats: Kerkdriel Versie: 0.1 Pedagogisch beleidsplan BSO VillaDriel 12 april 2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie Samen groeien Maak kennis met onze pedagogische visie Best spannend, de zorg voor je kind overdragen op een ander. Hoe prettig is het als je weet dat het in goede handen is. Kober kinderopvang biedt je

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Flexkidz

Pedagogisch beleid Flexkidz Pedagogisch beleid Flexkidz Voor u ligt het verkorte pedagogisch beleidsplan van Flexkidz. Hier beschrijven we in het kort de pedagogische visie en uitgangspunten. In dit pedagogisch beleidsplan beschrijven

Nadere informatie

Samen de Wereld Kleuren. Pedagogische visie

Samen de Wereld Kleuren. Pedagogische visie Samen de Wereld Kleuren Pedagogische visie 2 SWK-Kinderopvang Samen de Wereld Kleuren Samen de Wereld Kleuren SWK-Kinderopvang: Samen de Wereld Kleuren Onze kinderopvangorganisaties hebben aandacht voor

Nadere informatie

SKS Alles Kids. Onze visie

SKS Alles Kids. Onze visie GEEF ZE DE VIJF! SKS Alles Kids De wereld om ons heen verandert. Ook in de kinderopvang zijn nieuwe ontwikkelingen aan de orde van de dag. SKS Alles Kids biedt al jaren kinderopvang en loopt voorop als

Nadere informatie

Visie in de praktijk

Visie in de praktijk Gastlessen voor studenten 2 e leerjaar PW 3 en 4 Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar - Docentenhandleiding Visie in de praktijk Gastles visie in de praktijk - Docentenhandleiding Theorie over dit onderwerp:

Nadere informatie

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Pedagogisch Beleidsplan 1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Een veilige en vertrouwde omgeving is de basis van waaruit een kind zich kan gaan ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat

Nadere informatie

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS Blub, zegt de vis zijn gezellige, kleinschalige en huiselijke kinderdagverblijven. De kinderdagverblijven bestaan uit groepen die opvang en verzorging bieden aan kinderen

Nadere informatie

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Inleiding Wij vinden het belangrijk dat u uw kind met een gerust hart naar één van onze kindercentra brengt. In deze brochure laten wij u zien dat wij

Nadere informatie

Pedagogische Visie en Beleid

Pedagogische Visie en Beleid Pedagogische Visie en Beleid Inleiding Voor ouders, medewerkers en alle anderen die betrokken zijn bij, en geïnteresseerd zijn in onze kinderopvang. Voor verantwoorde kinderopvang is veel nodig, om te

Nadere informatie

Samen op ontdekkingsreis

Samen op ontdekkingsreis Samen op ontdekkingsreis Dagopvang & Buitenschoolse opvang Ga je mee op REIS? Stichting Kids2b, de leukste kinderopvang in Noord-Groningen. Kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar ontwikkelen zich bij

Nadere informatie

Verkorte versie van de pedagogische visie en beleid van Happy Kids kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang.

Verkorte versie van de pedagogische visie en beleid van Happy Kids kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Verkorte versie van de pedagogische visie en beleid van Happy Kids kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Kinderen worden beschermd en gekoesterd door hun ouder(s) of verzorgers. Daar wordt de basis

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Inhoudsopgave Inleiding... 3 Pedagogische visie... 4 o Mijn doelstelling... 4 Emotionele veiligheid... 4 Persoonlijke competentie... 5 Sociale competentie... 6 Overdracht van normen

Nadere informatie

Samenvatting pedagogisch beleidsplan Trias Kinderopvang, waar kinderen zich thuis voelen

Samenvatting pedagogisch beleidsplan Trias Kinderopvang, waar kinderen zich thuis voelen Samenvatting pedagogisch beleidsplan Trias Kinderopvang, waar kinderen zich thuis voelen Voor u ligt het samengevatte pedagogisch beleidsplan van de kinderdagverblijven van Trias Kinderopvang. Doelstellingen

Nadere informatie

Goed toegerust op ontdekkingsreis

Goed toegerust op ontdekkingsreis PE DAGO G I S C H B E L E I D S PL A N Goed toegerust op ontdekkingsreis Inhoudsopgave INLEIDING Voor alle duidelijkheid 5 Colofon SAMENVATTING Goed toegerust op ontdekkingsreis 7 TEKST Vlietkinderen UITGANGSPUNTEN

Nadere informatie

Het kind centraal. Pedagogisch beleidsplan van kinderdagverblijf Small

Het kind centraal. Pedagogisch beleidsplan van kinderdagverblijf Small Het kind centraal Het kind centraal 1 Kinderdagverblijf Small Apeldoornselaan 294-304, 2573 XL Den Haag E info@kinderdagverblijfsmall.nl I www.kinderdagverblijfsmall.nl 2 Het kind centraal 4 Inleiding

Nadere informatie

UW KIND, ONS KLAVERTJE VIER. Het pedagogisch beleidsplan van

UW KIND, ONS KLAVERTJE VIER. Het pedagogisch beleidsplan van UW KIND, ONS KLAVERTJE VIER Het pedagogisch beleidsplan van Wij willen u graag laten weten hoe wij bij Spelenderwijs ons werk doen. Daarom hebben we dit boekje met de basis van ons pedagogisch beleidsplan

Nadere informatie

De Maatjes Kinderopvang en basisschool De Kreek Spelenderwijs van kinderopvang naar onderwijs

De Maatjes Kinderopvang en basisschool De Kreek Spelenderwijs van kinderopvang naar onderwijs De Maatjes Kinderopvang en basisschool De Kreek Spelenderwijs van kinderopvang naar onderwijs Samen op weg naar een IKC baby/dreumes, peuter, bso en basisschool onder één dak Ondertekening intentieverklaring

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Het kinderdagverblijf en buitenschoolsopvang De Bosuil is een opvang in de natuur. Onze opvang is gevestigd op een mooie locatie aan de rand van het bos in Amerongen, waar de kinderen

Nadere informatie

Babyplan Dreumesplan Peuterplan Bsoplan

Babyplan Dreumesplan Peuterplan Bsoplan Kinderbeleid Kindkracht 0/12 Kaag en Braassem Inleiding Voor u ligt het pedagogisch beleid, genaamd het kinderbeleid van kinderopvangorganisatie Kindkracht 0/12, dat bestaat uit kinderdagverblijfopvang

Nadere informatie

Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios

Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios Onderdeel van: Pagina 1 van 5 Inleiding In het pedagogisch kader staan onze uitgangspunten en basisdoelen die ten grondslag liggen aan ons pedagogisch handelen.

Nadere informatie

Samen op ontdekkingsreis

Samen op ontdekkingsreis Samen op ontdekkingsreis Dagopvang & Buitenschoolse opvang Ga je mee op REIS Stichting Kids2b, de leukste kinderopvang in Noord-Groningen. Kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar ontwikkelen zich bij

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Kid@home

Pedagogisch beleidsplan. Kid@home Pedagogisch beleidsplan Kid@home Pedagogisch beleidsplan Inhoud: 1. Inleiding 2. Pedagogische visie 3. Verzorging 4. Emotionele veiligheid 5. Persoonlijke competenties 6. Sociale competenties 7. Normen

Nadere informatie

Het Pedagogisch Beleidsplan

Het Pedagogisch Beleidsplan 2015 BSO de Bosplaats M Moura MSvan Wijnen Het Pedagogisch Beleidsplan 1 Inleiding Voor u ligt het pedagogisch beleidsplan van BSO de Bosplaats. Dit pedagogisch beleidsplan is een leidraad van waaruit

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Goed toegerust op ontdekkingsreis

Pedagogisch beleidsplan. Goed toegerust op ontdekkingsreis Pedagogisch beleidsplan Goed toegerust op ontdekkingsreis Inhoudsopgave Inleiding Welkom! 5 Colofon Uitgangspunten Met alle respect 9 Tekst Vlietkinderen Allemaal anders 11 Op weg naar een zelfstandig

Nadere informatie

PEDAGOGISCH KADER MISSIE-VISIE-KERNWAARDEN

PEDAGOGISCH KADER MISSIE-VISIE-KERNWAARDEN PEDAGOGISCH KADER MISSIE-VISIE-KERNWAARDEN Kinderwoud, een bewuste keuze! Om een bewuste keuze te kunnen maken voor de opvang bij Kinderwoud is het belangrijk om te weten wat de visie van Kinderwoud is

Nadere informatie

RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure

RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure GOO! voor Opvang en Onderwijs RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure Elk kind heeft een held of heldin in zich om moeilijke situaties te overwinnen. Hiervoor is niet alleen moed nodig, maar ook inzicht, de juiste

Nadere informatie

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN KLEINE MENSEN GROTE WENSEN Voor de betere kinderopvang DOOR DE OGEN VAN KINDEREN Dit boekje laat je kinderopvang zien door de ogen van kinderen. Een praktische gids voor iedereen die nadenkt over de opvang

Nadere informatie

Pedagogische visie van Stichting Rijswijkse Kinderopvang. Ontdekkend spelen. Uitdagend werken

Pedagogische visie van Stichting Rijswijkse Kinderopvang. Ontdekkend spelen. Uitdagend werken Pedagogische visie van Stichting Rijswijkse Kinderopvang Ontdekkend spelen Uitdagend werken Onze missie In een veilig, geborgen en positief klimaat willen we kinderen helpen zich te ontwikkelen tot weerbare,

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan kort

Pedagogisch beleidsplan kort Pedagogisch beleidsplan kort Auteur: Ingeborg van der Zanden Bartels Datum: 8 januari 2017 Plaats: Kerkdriel Versie: 0.5 Pedagogisch beleidsplan KDV VillaDriel 8 januari 2017 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Pedagogisch beleid van De Veenborg

Pedagogisch beleid van De Veenborg Pedagogisch beleid van De Veenborg 1. Het bieden van veiligheid In dit kader bedoelen we met het bieden van veiligheid het bieden van emotionele veiligheid. Dit vormt de basis van elke ontwikkeling. Als

Nadere informatie

Maak een afspraak voor een rondleiding bij jou in de buurt

Maak een afspraak voor een rondleiding bij jou in de buurt Kom kijken bij Maak een afspraak voor een rondleiding bij jou in de buurt 070 750 21 10 klantadvies@dakkindercentra.nl Tijdens je zwangerschap verandert er veel. Niet alleen je lichaam, maar ook bijvoorbeeld

Nadere informatie

opvang 0-4 jaar STICHTING KINDEROPVANG BARENDRECHT

opvang 0-4 jaar STICHTING KINDEROPVANG BARENDRECHT opvang 0-4 jaar STICHTING KINDEROPVANG BARENDRECHT SAMEN OPGROEIEN Bent u op zoek naar goede opvang voor uw zoon of dochter? Wij bieden kinderen een plek om met plezier naar toe te gaan op verschillende

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf t Grut

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf t Grut Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf t Grut Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Kindercampus King Halve dagopvang

Pedagogische werkwijze Kindercampus King Halve dagopvang Pedagogische werkwijze Kindercampus King Halve dagopvang Contactgegevens Locatiemanager: Pien Haans Halve dagopvang Kindercampus King Oostelijk Halfrond 443 1183 EZ Amstelveen 020 6471170 Openingstijden

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleid van Kappio (locaties Seppelin en Gastouderbureau) Voor u ligt het pedagogisch beleid van Kappio (locaties Seppelin en Gastouderbureau). Hierin wordt beschreven

Nadere informatie

Visie (Pedagogisch werkplan)

Visie (Pedagogisch werkplan) Visie (Pedagogisch werkplan) Gastouderopvang De Krummeltjes stelt zich tot doel om een omgeving te bieden waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige en evenwichtige mensen met respect voor anderen

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN 0 4 JAAR

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN 0 4 JAAR PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN 0 4 JAAR Inhoudsopgave Inleiding... 3 Kinderen... 4 Ik ben ik en jij bent jij... 4 Veiligheid... 4 Vertrouwde relaties... 4 Structuur en voorspelbaarheid... 5 Een gezonde omgeving...

Nadere informatie

Activiteitenbeleid 2013

Activiteitenbeleid 2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Hoofdstuk 2: Hoofdstuk 3: Hoofdstuk 4: Hoofdstuk 5: Hoofdstuk 6: Pedagogisch beleid TintelTuin De 6 competenties Visie Activiteitenbeleid binnen het (dag)programma Laat zien

Nadere informatie

Pedagogische visie. Welkom bij Op Stoom. Zin in taart? Altijd wat te doen

Pedagogische visie. Welkom bij Op Stoom. Zin in taart? Altijd wat te doen Welkom bij Op Stoom Kwaliteit en service zijn belangrijke kenmerken van Op Stoom zodat ouders hun kinderen met een gerust hart achterlaten bij de medewerkers. We bieden liefdevolle zorg en inspiratie aan

Nadere informatie

Goed toegerust op ontdekkingsreis

Goed toegerust op ontdekkingsreis Pedagogisch beleidsplan Goed toegerust op ontdekkingsreis 1 Colofon Tekst Anneke van de Berg, 5D Ellen Bakker, Vlietkinderen Vormgeving Manon Hofstra, Dare to Design Kantoor Vlietkinderen, maatwerk in

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan gastouder

Pedagogisch Werkplan gastouder Pedagogisch Werkplan gastouder Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1. PERSOONLIJKE GEGEVENS GASTOUDER... 3 2. EMOTIONELE VEILIGHEID... 3 2.1. Vertrouwen... 3 2.2. Veilige opvangomgeving... 3 2.3. Spel, speelgoed

Nadere informatie

STICHTING DE BROODTROMMEL. Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang

STICHTING DE BROODTROMMEL. Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang STICHTING DE BROODTROMMEL Pedagogisch Beleid Tussenschoolse Opvang Inleiding Tijdens de TSO (tussenschoolse opvang) houden wij rekening met het beleid van de basisschool St. Joseph. Om verwarring te voorkomen,

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID VAN DE SKPC

PEDAGOGISCH BELEID VAN DE SKPC PEDAGOGISCH BELEID VAN DE SKPC Veilige, kindvriendelijke opvang creëren. Dat is het hoofddoel van de SKPC. Het klinkt eenvoudig, maar hoe gaat dat in de dagelijkse praktijk van de diverse opvangvormen

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. kinderdagverblijf

Pedagogisch beleid. kinderdagverblijf Pedagogisch beleid kinderdagverblijf maatwerk kinderopvang voor elk gezin Voorwoord Dit pedagogisch beleid is met het doel geschreven om duidelijkheid te geven aan de inhoud van een pedagogisch beleidsplan.

Nadere informatie

Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin

Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin De pedagogisch medewerkers aan het woord over de pedagogische kwaliteit van TintelTuin 1 VEILIGHEID + UITDAGING = GROEI Waarom kiezen ouders

Nadere informatie

Middelpunt. In het. pedagogisch beleid. servicecentrum Postbus 7525 8903 JM Leeuwarden

Middelpunt. In het. pedagogisch beleid. servicecentrum Postbus 7525 8903 JM Leeuwarden In het Middelpunt pedagogisch beleid Sinne kinderopvang Goudsbloemstraat 2 8922 GW Leeuwarden servicecentrum Postbus 7525 8903 JM Leeuwarden T 058-267 28 50 E info@sinnekinderopvang.nl I www.sinnekinderopvang.nl

Nadere informatie

2 Algemene doelstelling en visie

2 Algemene doelstelling en visie 2 Algemene doelstelling en visie 2.1 Algemene doelstelling De groene kikker heeft als doel huiselijke en persoonlijke kinderopvang te bieden, die optimaal tegemoet komt aan de behoeften van de kinderen.

Nadere informatie

Voedingsbeleid ASKA. Inhoudsopgave: 1 Inleiding blz 2. 2 Doel blz 2. 3 Uitgangspunten: Wat vinden we belangrijk? blz 3

Voedingsbeleid ASKA. Inhoudsopgave: 1 Inleiding blz 2. 2 Doel blz 2. 3 Uitgangspunten: Wat vinden we belangrijk? blz 3 Voedingsbeleid ASKA Inhoudsopgave: 1 Inleiding blz 2 2 Doel blz 2 3 Uitgangspunten: Wat vinden we belangrijk? blz 3 4 Pedagogische basisdoelen en onze uitgangspunten blz 5 A018 Voedingsbeleid 030812 1/5

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Inhoud: 1. Inleiding 2. Indeling van de groepen 3. Dagindeling 4. Het team 5. Emotionele veiligheid 6. Persoonlijke competentie 7. Sociale competentie 8. Waarden en

Nadere informatie

Welkom bij Op Stoom. Pedagogische visie. Lieve actieve medewerkers

Welkom bij Op Stoom. Pedagogische visie. Lieve actieve medewerkers Welkom bij Op Stoom Kwaliteit en service zijn belangrijke kenmerken van Op Stoom zodat ouders hun kinderen met een gerust hart achterlaten bij de medewerkers. We bieden liefdevolle zorg en inspiratie aan

Nadere informatie

Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE

Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE Geboeid kijk je de wereld in om je te blijven verwonderen. Of je nu oud of jong bent, die verwondering moet je vasthouden. 2 SWK-Kinderopvang SWKGroep Kinderopvang

Nadere informatie

Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE

Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE SWKGroep Geboeid kijk je de wereld in om je te blijven verwonderen. Of je nu oud of jong bent, die verwondering moet je vasthouden. Stichting SWKGroep staat voor

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze

Nadere informatie

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Het pedagogisch beleidsplan is bedoeld als leidraad bij de opvang van de kinderen van Chr. Kinderopvang Natuurlijk. Alle medewerkers van het kinderdagverblijf

Nadere informatie

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2 1 Observeerbare Termen Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid Leeftijdscategorie De kinderen worden opgevangen in een schone en veilige omgeving. 2 4 jaar 1. De leidster instrueert kind

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kompas

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kompas Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kompas Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Tussenschoolse opvang

Pedagogisch beleid Tussenschoolse opvang Pedagogisch beleid Tussenschoolse opvang Introductie Introductie Het pedagogisch beleid van de tussenschoolse opvang SKN s Eetclub biedt een kader dat de overblijfkrachten en de coördinatoren tussenschoolse

Nadere informatie

Welkom bij Vlietkinderen

Welkom bij Vlietkinderen Welkom bij Vlietkinderen 1 Colofon Redactie Robert Heusinkveld Yvonne Bood Vormgeving Dare to Design* Contact Bucaillestraat 6 2273 CA Voorburg Klantenservice klantenservice@vlietkinderen.nl T 070 317

Nadere informatie

Competent talent in de praktijk

Competent talent in de praktijk Competent talent in de praktijk Competent talent in DE PRAKTIJK CURSISTENBOEK Talent ontdekken, ontwikkelen & inzetten Competent talent in de praktijk Cursistenboek Talent ontdekken, ontwikkelen & inzetten

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn 1 Inhoud Inleiding... 3 Visie Kinderdagverblijf de Harlekijn... 4 Een gevoel van emotionele veiligheid en geborgenheid bieden... 5 Veiligheid en geborgenheid... 5 Persoonlijke competentie... 7 Ieder kind

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan

Pedagogisch Beleidsplan Pedagogisch Beleidsplan Inleiding Dit pedagogisch beleidsplan is opgesteld ter ondersteuning van de pedagogische medewerkers van het dagverblijf en om duidelijkheid te geven aan ouders die hun kind aan

Nadere informatie

Pedagogisch beleid 0 4 jaar. een samenvatting. Juni 2015

Pedagogisch beleid 0 4 jaar. een samenvatting. Juni 2015 Pedagogisch beleid 0 4 jaar een samenvatting Juni 2015 Waarom een pedagogisch beleid? Ons pedagogisch beleid geeft de visie van Kinderopvang Purmerend weer op het opvoeden van kinderen in een andere situatie

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang De Aldenhove

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang De Aldenhove Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang De Aldenhove Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

Geborgenheid en autonomie, hand in hand. Emmi Piklerpedagogie.

Geborgenheid en autonomie, hand in hand. Emmi Piklerpedagogie. Geborgenheid en autonomie, hand in hand. Emmi Piklerpedagogie. Isa Deschuyteneer KIDDOdag SAMEN werkt! Gent 16 mei 2014 1 Het kind centraal Ik heb ruimte nodig tijd een omgeving om te kunnen ontdekken

Nadere informatie

Kleine Mensen Grote Wensen. Voor de betere kinderopvang

Kleine Mensen Grote Wensen. Voor de betere kinderopvang Kleine Mensen Grote Wensen Voor de betere kinderopvang Dit boekje laat je kinderopvang zien door de ogen van kinderen. Een praktische gids voor iedereen die nadenkt over de opvang van kinderen van 0 tot

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele ontwikkeling 6

Nadere informatie

Pedagogisch Beleid. Inschrijving

Pedagogisch Beleid. Inschrijving Pedagogisch Beleid Inschrijving U vertrouwt ons uw kind toe en wij willen ook het allerbeste voor uw kind. In dit gesprek kunt u meer over uw kind vertellen.zijn er bijzonderheden waar wij rekening mee

Nadere informatie

Peuteropvang Dolfijn

Peuteropvang Dolfijn Peuteropvang Dolfijn Samen spelen, leren en ontdekken VVE Leuk en leerzaam Vriendjes maken Voorwoord Beste ouders en peuters, In deze brochure kunt u allerlei praktische informatie lezen over onze peutergroep.

Nadere informatie

Spelenderwijs in beweging we hopen dat het u als ouder ook aanspreekt!

Spelenderwijs in beweging we hopen dat het u als ouder ook aanspreekt! PeDaGoGiSCH BeLeiD SPeLeNDeRWijS in BeWeGiNG Spelenderwijs in beweging is de slogan, die STiCHTiNG KiNDeRoPVaNG ZuiDWeSTHoeK gebruikt voor onze visie op de ontwikkeling en opvoeding van kinderen. Kinderen

Nadere informatie

Knokken voor natuurbeleving. Door Monique Dongelmans 20 september 2013

Knokken voor natuurbeleving. Door Monique Dongelmans 20 september 2013 Knokken voor natuurbeleving Door Monique Dongelmans 20 september 2013 Even Voorstellen 10 jaar directeur-bestuurd Kinderopvang Mundo beeldend kunstenaar Ik geloof in het plezier van echte belevenissen

Nadere informatie

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam!

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Waarom zo vroeg beginnen? Baby s kunnen veel meer dan je denkt. Luisteren Vanaf de eerste dag luistert je baby naar jouw stem. Al begrijpt

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID PIPELOI pagina 1 van 6

PEDAGOGISCH BELEID PIPELOI pagina 1 van 6 pagina 1 van 6 1. DOEL Het doel van dit document is het vastleggen van locatiespecifieke onderwerpen op het gebied van pedagogiek voor de locatie. Samen met het algemene pedagogisch beleid (PEDbel01) vormt

Nadere informatie

Pedagogisch beleid en werkplan BSO Versiedatum: 27 september 2016

Pedagogisch beleid en werkplan BSO Versiedatum: 27 september 2016 Pedagogisch beleid en werkplan BSO Versiedatum: 27 september 2016 Het pedagogisch beleid van KomKids is gebaseerd op de volgende uitgangspunten: Samenwerken met ouders Werken met kinderen houdt in dat

Nadere informatie

Dubbeldamseweg-Zuid 97, 3314 JC Dordrecht, 078-6139776

Dubbeldamseweg-Zuid 97, 3314 JC Dordrecht, 078-6139776 Versie 20 september 2010 Activiteitenprogramma VVE KDV De Huiskamer BV 1 Verdere professionalisering VVE activiteiten Kinderdagverblijf De Huiskamer is een zelfstandig en onafhankelijk kinderdagverblijf

Nadere informatie

In gesprek met ouders. Spel en ontwikkeling! (module 1 en 2) (module 3 en 4) Doel Verkrijgen van inzicht in het belang van spel en

In gesprek met ouders. Spel en ontwikkeling! (module 1 en 2) (module 3 en 4) Doel Verkrijgen van inzicht in het belang van spel en Peuters spelender wijs! Een praktische verdiepingscursus voor pedagogisch medewerkers in peuterspeelzalen en kinderdagverblijven De ontwikkeling van jonge kinderen gaat snel. Ze zijn altijd op ontdekkingstocht

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Montessori Nijmegen Oost

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Montessori Nijmegen Oost Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Montessori Nijmegen Oost Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische

Nadere informatie

Het pedagogisch beleidsplan zorgt ervoor dat vraagouders de gastouder kunnen aanspreken op haar beloften.

Het pedagogisch beleidsplan zorgt ervoor dat vraagouders de gastouder kunnen aanspreken op haar beloften. Pedagogisch beleid Kinderopvang is een kwestie van vertrouwen. Vraagouders vertrouwen de gastouders en het gastouderbureau hun allerliefste bezit toe. Zij moeten de zekerheid hebben dat hun kind ook in

Nadere informatie

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin De pedagogisch medewerkers aan het woord over de pedagogische kwaliteit van TintelTuin 1 VEILIGHEID + UITDAGING = GROEI Waarom kiezen ouders kinderopvang van

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleid buitenschoolse opvang maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleidsplan 1.1 Visie 1.2 Missie 1.3 Uitgangspunten 1.4 Pedagogische doelen 1.4.1. Emotionele en lichamelijke veiligheid

Nadere informatie

Uw kind in vertrouwde handen. Kinderopvang van 0 t/m 12 jaar

Uw kind in vertrouwde handen. Kinderopvang van 0 t/m 12 jaar Uw kind in vertrouwde handen Kinderopvang van 0 t/m 12 jaar SKSG verzorgt alle vormen van professionele kinderopvang op kindercentra en bij gastouders. Voor kinderen van nul tot en met twaalf jaar. Onze

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kloek

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kloek Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kloek Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

Doorgaande lijn in beeld. Instrument voor onderwijs en opvang

Doorgaande lijn in beeld. Instrument voor onderwijs en opvang Doorgaande lijn in beeld Instrument voor onderwijs en opvang Doorgaande lijn in beeld De ontwikkeling van het kind is uitgangspunt bij de doorgaande lijn. Wat heeft een kind nodig om zich goed te ontwikkelen?

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan

Pedagogisch Beleidsplan Pedagogisch Beleidsplan 2017-2018 Marianne Strijker- Borsje Inhoud Inleiding... 2 Grondslag... 2 4 opvoedingsdoelen... 2 Het bieden van een gevoel van emotionele en fysieke veiligheid... 3 Het bieden van

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kameleon Limoslaan

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kameleon Limoslaan Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kameleon Limoslaan Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische

Nadere informatie

te tonen voor de cultuur en religie van de kinderen en hun ouders. Pedagogisch beleid OKC De Westhoek.

te tonen voor de cultuur en religie van de kinderen en hun ouders. Pedagogisch beleid OKC De Westhoek. Pedagogisch beleid OKC De Westhoek. Kinderen zijn bij ons in goede handen. In het Kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal, het onderwijs en de Buitenschoolse Opvang. Wij zorgen voor ze, dragen bij aan hun

Nadere informatie

EVEN VOORSTELLEN...!

EVEN VOORSTELLEN...! EVEN VOORSTELLEN...! 2018 10forKIDS Beste ouders, 10forKIDS biedt dagopvang en peuteropvang aan kinderen van drie maanden tot vier jaar oud. Uw kind een liefdevolle, persoonlijke en een uitdagende opvang

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Kindercampus King Halve dagopvang

Pedagogische werkwijze Kindercampus King Halve dagopvang Pedagogische werkwijze Kindercampus King Halve dagopvang Contactgegevens Locatiemanager: Pien Haans Halve dagopvang Kindercampus King Oostelijk Halfrond 443 1183 EZ Amstelveen 020 6471170 Openingstijden

Nadere informatie

Pedagogisch beleid gastouderbureau OOK-Thuis

Pedagogisch beleid gastouderbureau OOK-Thuis Pedagogisch beleid gastouderbureau OOK-Thuis Opvang door Nanny s Inleiding Kinderen moeten zich bij Kinderopvang OOK prettig voelen. Dat is waar alles om draait. Wij willen dat de opvang aantrekkelijk

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Fris! Kinderdagverblijven

Pedagogisch beleidsplan Fris! Kinderdagverblijven Pedagogisch beleidsplan Fris! Kinderdagverblijven Algemeen Pedagogisch Beleid Fris! Kinderdagverblijven Inleiding Uw kind maakt gebruik van opvang bij Fris! Kinderdagverblijven en u verwacht van ons dat

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO Molenweg

Pedagogische werkwijze BSO Molenweg Pedagogische werkwijze BSO Molenweg Contactgegevens Angelique de Roos BSO Molenweg Molenweg 19 1182 CK Amstelveen 020 640 69 79 Openingstijden Regulier Maandag, dinsdag, donderdag Woensdag en vrijdag 15.00

Nadere informatie

Algemeen pedagogisch beleid

Algemeen pedagogisch beleid Algemeen pedagogisch beleid Inhoud Vooraf... 2 1. Visie op de omgang met kinderen... 2 Relatie: iedereen voelt zich veilig en welkom... 2 Competentie: ik kan het zelf, hoewel niet altijd alleen... 3 Autonomie:

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen peutergroep Kleuterland

Ons pedagogisch handelen peutergroep Kleuterland Ons pedagogisch handelen peutergroep Kleuterland Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch beleidsplan Bengels Inleiding In dit beleidsplan laten we u kennis maken met het pedagogisch beleid van kinderopvang Bengels. Het pedagogisch beleid geeft

Nadere informatie