PC beveiliging. Virussen, wormen, Trojaanse paarden en hoaxen. Wat is een virus? Wat is een worm?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PC beveiliging. Virussen, wormen, Trojaanse paarden en hoaxen. Wat is een virus? Wat is een worm?"

Transcriptie

1 PC beveiliging Virussen, wormen, Trojaanse paarden en hoaxen Computervirussen bestaan al van lang voor Internet. In de jaren '80 bijvoorbeeld werden virussen bijna uitsluitend via disketjes verspreid. Het was dus opletten geblazen als je een diskette van een vreemde aanvaardde. Internet is natuurlijk het gedroomde medium voor het verspreiden van allerlei virtueel ongedierte, zoals virussen en wormen. Gelukkig kennen de meeste mensen het gevaar van virussen, en is bij heel wat mensen al een virusscanner geïnstalleerd. Maar wat zijn de soorten virussen? Wat zijn wormen? Wat zijn Trojaanse Paarden? En moeten we ook opletten met viruswaarschuwingen? Wat is een virus? Een virus is een programma dat zich hecht aan andere programma's of bestanden Het programma is zo ontworpen dat het zichzelf kan repliceren Het virus probeert zich te verspreiden van computer naar computer Verspreiding kan echter enkel gebeuren door handelingen van de gebruiker. Een virus zal zichzelf niet doorsturen. Het besmet bestanden, en die bestanden worden bijvoorbeeld doorg d of doorgegeven. Wanneer een besmet bestand geopend wordt, doet het virus zijn werk. Het virus heeft toegang tot de computer. De toegebrachte schade varieert van licht vervelende nevenwerkingen (vertraagde computer, opspringende venstertjes, veranderd PC-gedrag,...) tot zuiver destructieve acties (wissen van bestanden, wissen van harde schijf,...) Het kan dus schade berokkenen aan software of aan informatie in bestanden. Wat is een worm? Een worm probeert zichzelf te verspreiden van host naar host In tegenstelling tot een virus, heeft een worm geen handelingen van de gebruiker nodig: de worm kan zichzelf automatisch verspreiden Een worm hoeft zich ook niet te hechten aan andere bestanden; de worm kan zichzelf zelfstandig verspreiden (het verspreidingsmechanisme zit ingebouwd) Verspreiding gebeurt meestal aan de hand van -adressen die op de geïnfecteerde computer worden aangetroffen, hetzij in het adresboek, hetzij op webpagina's Een worm veroorzaakt meestal een toename in het netwerkverkeer. Normale programma's gaan langzamer werken en in het slechtste geval volledig stilvallen. De meeste "virussen" die tegenwoordig voorkomen, zijn wormen. Een recent voorbeeld is de Sasser-worm.

2 Wat is een Trojaans Paard? Net zoals het houten paard van Troje, is een Trojan of Trojaans paard een vergiftigd geschenk. Op het eerste zicht is het een nuttig programma. In werkelijkheid veroorzaakt het echter schade. Een Trojaans paard wordt verspreid via Internet, o bijvoorbeeld als attachment (bijlage) bij een die ogenschijnlijk van een betrouwbare bron komt (bijvoorbeeld van Microsoft met de nieuwste update voor Windows -- zogezegd) o bijvoorbeeld genesteld in software die je van Internet kan downloaden (bijvoorbeeld "Download dit programma en je PC gaat 10 keer sneller!") Wat is een hoax? Hoaxen zijn geen virussen. Ze hebben wel met virussen te maken. Hoaxen zijn valse viruswaarschuwingen. Soms krijg je in je mailbox een waarschuwing voor een "nieuw virus". Vaak gaat het hier echter om een verzonnen virus. De meldingen zijn vooral bedoeld om je schrik aan te jagen. De risico's druipen dan ook van de tekst af: o "Het is een héél gevaarlijk virus" o "Het wist ONMIDDELLIJK je harde schijf!" o "Geen enkele virusscanner herkent het!" o "Het is bevestigd door Microsoft, of IBM, of... (grote namen)" De berichten sporen je aan om de melding onmiddellijk door te sturen naar je gehele adresboek (wat een argeloze, angstige gebruiker natuurlijk meteen doet), waardoor er een enorme mailstroom op gang komt (vaak ergerlijker dan een virus zelf) en spammers een hoop -adressen in de schoot geworpen krijgen. Stuur virusmeldingen nooit zonder verifiëren of nadenken door! Een 'echte' viruswaarschuwing is vaak veel zakelijker van toon.

3 Spyware, keyloggers en browserkapers Spyware Spyware is de verzamelnaam voor alle software die zich heimelijk op je PC nestelt. Spyware is de spion op je computer, die op de achtergrond ongezien zijn werk verricht. Het werk van deze spion bestaat hoofdzakelijk uit het verzamelen van vertrouwelijke informatie, maar ook andere activiteiten behoren tot het scala van mogelijkheden, zoals het 'pushen' van reclame door het te pas en te onpas laten verschijnen van pop-upvenstertjes, zelfs wanneer men niet op Internet aan het surfen is. Spyware wordt vaak mee geïnstalleerd samen met andere software die je downloadt van op Internet. Het gaat hier dan vooral om eerder dubieuze software, zoals peer-to-peerprogramma s (om illegaal muziek te downloaden). Met betrouwbare software van grote bedrijven stelt dit probleem zich niet zo snel. Spyware kan op de achtergrond allerlei gegevens over je verzamelen. Deze informatie kan gaan van eerder onschuldige gegevens zoals een lijst van welke websites je bezoekt, tot vertrouwelijke informatie zoals gebruikersnamen en paswoorden, en in extreme gevallen zelfs kredietkaartnummers, waarmee je rekening geplunderd kan worden. De spyware zal deze informatie van tijd tot tijd doorsturen naar een centrale databank, waar je gegevens opgeslagen en verkocht worden. Spyware wordt onderschat. Ondertussen zijn veel PC-gebruikers zich bewust van het gevaar van virussen, en hebben veel mensen een virusscanner draaien op hun PC. Spyware - de nieuwe plaag - wordt echt nog serieus onderschat. Een recent onderzoek wees uit dat driekwart van de Belgische PC's met spyware besmet is. Is spyware gevaarlijk? Spyware is meestal gewoon vervelend. De programmaatjes draaien op de achtergrond van je computer, en vertragen je computer dus enigszins. Als je veel spyware hebt draaien, kan je computer serieus traag worden. Daarnaast zijn er de irritante nevenwerkingen zoals het verschijnen van popups en banners. Spyware heeft echter geen destructieve werking (in tegenstelling tot virussen). De programmaatjes gaan nooit gegevens op je computer vernietigen, of je software beschadigen. Ze verzamelen alleen informatie over je. En daar ligt het grootste gevaar van spyware: spyware vormt een gevaar voor de privacy, en in sommige gevallen ook voor je bankrekening. Je bent spyware dus liever kwijt dan rijk.

4 Wat zijn keyloggers? Keyloggers zijn programmaatjes die op de achtergrond van een computer draaien (spyware) en al je toetsaanslagen bijhouden. Dit wil zeggen dat ze ergens in een bestandje 'opschrijven' welke letters je achtereenvolgens indrukt op je toetsenbord. Om de zoveel tijd sturen ze deze logs dan door naar een centrale databank. Dat wil zeggen dat keyloggers alles 'noteren' wat je intikt, inclusief vertrouwelijke informatie, gebruikersnamen en wachtwoorden. Keyloggers vormen vooral een gevaar als je op een vreemde computer werkt. Als je je eigen PC goed onderhoudt, en regelmatig op spyware controleert, dan heb je weinig te vrezen. Je weet echter niet welke software er allemaal geïnstalleerd staat op bijvoorbeeld een computer in een Internet-café in het buitenland. Zorg daarom dat je zo weinig mogelijk vertrouwelijke informatie intikt op zo'n vreemde computer, en als je je mail controleert op zo'n PC, verander dan achteraf (als je weer thuis bent) je wachtwoord. Wat zijn browserkapers? Browserkapers of Browser Hijackers zijn spyware-programma's die een deel van je browser overnemen. Ze installeren bijvoorbeeld een zoekbalk die je niet meer weg krijgt, of ze veranderen keer op keer je thuispagina, zodat je deze niet meer op de pagina van je keuze kan vastzetten. Op de achtergrond loggen ze vertrouwelijke informatie en sturen deze door. Veel browserkapers kunnen verwijderd worden met anti-spyware-programma's. Het is echter beter te voorkomen dan te genezen; wees dus verstandig en kritisch in wat je aanklikt en installeer, en gebruik een veilige browser.

5 Phishing Phishing is een vrij nieuw fenomeen dat de kop op steekt. Phishing draait rond het ontfutselen van gevoelige informatie aan een gebruiker. Dit gebeurt echter op een andere manier dan bij spyware. Bij spyware wordt een programma geïnstalleerd op de computer van het slachtoffer, en het programma verzamelt gegevens. Phishing gebeurt echter zonder tussenkomst van enige software. Phishing draait om het misleiden van mensen. De phisher probeert het slachtoffer ervan te overtuigen om vrijwillig zijn informatie prijs te geven, door zich uit te geven als een betrouwbare instantie, zoals bijvoorbeeld een bank of de werkgever. In bijvoorbeeld een wordt de gebruiker opgeroepen om zijn login-informatie te vernieuwen. Er wordt een link aangeboden, die bijvoorbeeld naar een bank gaat (hetgeen veel mensen betrouwen). In werkelijkheid leidt de link echter naar de link van de phisher, en alle ingevulde informatie valt rechtstreeks in zijn handen. Dus ook ingevulde paswoorden of kredietkaartinformatie. Kenmerken van phishing Phishing is een methode waarbij men probeert om gevoelige informatie (paswoorden, kredietkaartnummers,...) te ontfutselen van de gebruiker Dit gebeurt vaak aan de hand van een of een elektronisch invulformulier De gebruiker wordt naar een site gelokt via een of een pop-up Het afzender-adres is meestal vervalst Het invulformulier lijkt betrouwbaar, de pagina heeft bijvoorbeeld dezelfde opmaak als de pagina's van een of andere financiële instelling Wat kan ik tegen phishing doen? Er is maar één gulden stelregel tegen phishing: blijf waakzaam en kritisch! Denk m.a.w. even na voor u ergens uw informatie invult. Uw bank zal u normaal gezien nooit om financiële informatie vragen over Internet. Evenmin zal een werkgever u om uw paswoorden vragen per . Twijfelt u toch over de echtheid van een mail, contacteer dan even de zogenaamde afzender. Een goede mailcliënt tenslotte kan ook een leidraad zijn in de strijd tegen phishing-mails; populaire phishing-mails worden als Junk gemarkeerd door mailcliënts als Thunderbird.

6 Cookies Cookies zijn kleine tekstbestandjes die door een website op je computer aangemaakt worden. De cookies bevatten meestal informatie over de acties die je op die website ondernomen hebt: welke voorkeuren heb je ingesteld, welke pagina's heb je bezocht,... Als je cookies ingesteld zijn, dan hoef je slechts één maal deze keuze te maken; de volgende keer dat je naar de website surft, kom je automatisch terecht op de taal van jouw keuze. Dat komt omdat je taalkeuze is bijgehouden in een cookie. De website heeft de browser dus het bevel gegeven om een tekst-bestandje op je computer weg te schrijven met daarin je taalkeuze. De volgende keer je de website bezoekt, geeft de website de browser de opdracht om dat bestandje in te lezen, en de voorkeuren uit te voeren. Cookies bevatten dus informatie die de website-uitbater graag wil bijhouden. Deze informatie kan je eventueel beschouwen als een schending van de privacy (en dan kan je cookies ook uitschakelen), maar over het algemeen is er geen probleem omdat een cookie in principe alleen maar kan gelezen worden door de website door wie de cookie gezet is. Soorten cookies Er bestaan verschillende soorten cookies. We kunnen op twee manieren een onderscheid maken: Permanente vs. tijdelijke cookies o Permanente cookies blijven op je computer staan, ook nadat je browser afgesloten is o Tijdelijke cookies worden verwijderd wanneer de browser afgesloten wordt. Deze cookies gelden enkel voor de lopende sessie en worden dus ook wel sessie-cookies genoemd. Directe vs. indirecte cookies o Directe cookies (first-party cookies) zijn gemaakt door en worden verzonden door de website die je aan het bekijken bent. o Indirecte cookies (third-party cookies) zijn gemaakt door en worden verzonden door een andere website dan degene die je aan het bekijken bent (bijvoorbeeld: een adverteerder op een website plaatst een cookie) Afhankelijk van hoe sterk je je privacy wil beschermen, kan je soorten cookies blokkeren of toelaten. Cookies volledig blokkeren is geen goed idee; veel websites vereisen sessie-cookies voor de goede werking.

7 Voorbeelden van cookie-gebruik Wanneer en waarvoor worden cookies zoal gebruikt? Goed gebruik van cookies o Een website bestaat in twee talen. De maker van de website houdt je taalkeuze bij in een cookie. (directe, permanente cookie) o Een website kan gecustomiseerd worden (bijvoorbeeld in Google kan je opgeven hoeveel zoekresultaten je wenst op een pagina); de maker houdt je voorkeuren bij in een cookie. (directe, permanente cookie) o Je logt in op een webmail-dienst, en de maker wil vermijden dat je voor iedere mail je wachtwoord moet opgeven. Een uniek nummer dat opgeeft dat je succesvol ingelogd bent (niet je wachtwoord!) wordt bijgehouden in een sessie-cookie (directe, tijdelijke cookie) o Je gebruikt een web-forum, en het forum zorgt ervoor dat je, iedere keer je terugsurft, automatisch ingelogd bent. (directe, permanente cookie) Slecht gebruik van cookies o Een aankoop-site houdt je gegevens bij in een cookie. Ook je Visa-kaartnummer wordt in die cookie opgeslagen. (directe, permanente cookie) o Een site wil je helpen onthouden of je ingelogd bent of niet. Ze slaan dus je wachtwoord op in een cookie. (directe, permanente of tijdelijke cookie) o Een adverteerder houdt bij op welke websites je een banner van hen bent tegengekomen. Op die manier krijgen ze een aardig beeld van welke websites je bezoekt. (indirecte, permanente cookie) Zijn cookies gevaarlijk? Echt gevaarlijk zijn cookies niet. Ze bijten niet. En ze verwijderen geen gegevens van je computer, of beschadigen geen bestanden of programma's. Ze sturen ook geen geheime informatie door op de achtergrond. Het zijn immers gewone tekstbestandjes, géén programma's. Cookies kunnen echter een gevaar vormen voor je privacy. Ze kunnen persoonlijke informatie bevatten over je surfgedrag, en mogelijk zelfs vertrouwelijke informatie zoals kredietkaartnummers en wachtwoorden. En daarom moet je ze toch behandelen met de nodige omzichtigheid. Blokkeer cookies niet helemaal; hierboven werden een aantal voorbeelden gegeven van goed en handig cookie-gebruik. Directe cookies van betrouwbare websites zullen normaal geen probleem vormen. Indirecte cookies, en cookies van dubieuze websites (die bijvoorbeeld wachtwoorden en kredietkaartnummers opslaan in cookies) kunnen wel een probleem vormen.

8 Wat is spam? Kort samengevat is spam ongevraagde (en meestal ongewenste) , die naar duizenden -adressen tegelijk gestuurd wordt. Meestal bevatten deze mails reclameboodschappen. Spammen wordt ook aangeduid met de term UCE (Unsolicited Commercial ). Het probleem wordt elke dag groter; recent onderzoek wees uit dat tegenwoordig wereldwijd meer dan de helft van de verstuurde s SPAM is.

PC-beveiliging. Karel Titeca 9 december 2004

PC-beveiliging. Karel Titeca 9 december 2004 PC-beveiliging Karel Titeca 9 december 2004 K. U. L E U V E N - L U D I T PC-beveiliging Inleiding Wat zijn de problemen en gevaren? Inleidende begrippen Wat kunt u doen? Gebruik van wachtwoorden Virusscanner

Nadere informatie

Hardware Specialisatie. Sessie: virussen, spam, spyware

Hardware Specialisatie. Sessie: virussen, spam, spyware Hardware Specialisatie Sessie: virussen, spam, spyware Overzicht > Inleiding < Virussen Spam Spyware Tips Inleiding (1) I had a dream... (door Bill Gates) o Een computer in elke huiskamer! o Alle computers

Nadere informatie

Wat te doen tegen ongewenste e-mail?

Wat te doen tegen ongewenste e-mail? Wat te doen tegen ongewenste e-mail? 1 van 5 Internet biedt ons steeds meer mogelijkheden en levert ons vele faciliteiten die onze dagelijkse bezigheden enorm kunnen vereenvoudigen. Toch zijn er naast

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit project laat ik zien hoe je een programma in de firewall moet blokkeren en hoe je een computer beveiligd tegen Spyware wat het is en wie het gebruiken. Ook laat ik een lijstje zien van

Nadere informatie

1. Uw computer beveiligen

1. Uw computer beveiligen 11 1. Uw computer beveiligen Voor computers die verbinding maken met internet is goede beveiliging essentieel. Een goed beveiligingssysteem verkleint het risico op malware (virussen of andere schadelijke

Nadere informatie

Wat te doen tegen verborgen software op je computer en hoe kom ik ervan af?

Wat te doen tegen verborgen software op je computer en hoe kom ik ervan af? Wat te doen tegen verborgen software op je computer en hoe kom ik ervan af? 1 van 6 Doet uw computer ineens anders dan normaal? Verschijnen er willekeurig internetschermen of pop-ups in beeld, waarvan

Nadere informatie

Les D-06 Veilig internetten

Les D-06 Veilig internetten Les D-06 Veilig internetten Internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Er wordt heel wat informatie over het net verspreid, waaronder ook informatie die voor andere partijen interessant

Nadere informatie

1. Uw computer beveiligen

1. Uw computer beveiligen 15 1. Uw computer beveiligen Voor computers die verbinding maken met internet is goede beveiliging essentieel. Een goed beveiligingssysteem verkleint het risico op malware (virussen of andere schadelijke

Nadere informatie

Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger.

Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger. 1 Veilig chatten Chatten is een populaire manier van contact maken en onderhouden op internet. Het is simpel gezegd het uitwisselen van getypte berichten. Dat kan met familie, vrienden en andere bekenden,

Nadere informatie

1. Uw tablet beveiligen

1. Uw tablet beveiligen 11 1. Uw tablet beveiligen Het risico op virussen of andere schadelijke software (malware genoemd) is bekend van pc s. Minder bekend is dat u ook op een tablet met malware geconfronteerd kan worden als

Nadere informatie

Syllabus 2013 12 Prijs 2,00

Syllabus 2013 12 Prijs 2,00 Syllabus 2013 12 Prijs 2,00 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- In deze lezing zullen we ons eerst afvragen wat er

Nadere informatie

The internet can be a SCARY place

The internet can be a SCARY place The internet can be a SCARY place Wie geeft zich graag volledig bloot??? En jij? WAUW!!! BETRAPT! Privacy: Overzicht Gegevensbanken Spam Spyware Cookies Pop-ups Gegevensbanken Elke in de Delhaize Elke

Nadere informatie

Voorbereidende maatregelen: schakel alle beveiligingsprogramma s uit die je geïnstalleerd hebt zoals antivirussoftware, firewall,

Voorbereidende maatregelen: schakel alle beveiligingsprogramma s uit die je geïnstalleerd hebt zoals antivirussoftware, firewall, Service Pack 2 Sinds begin september heeft Microsoft het tweede Service Pack (SP2) voor Windows XP op de markt gebracht. Het hoofddoel van dit servicepack is de veiligheid van computers met Windows XP

Nadere informatie

1 INLEIDING. 1.1 Inleiding. 1.2 Webbased. 1.3 Alle voordelen op een rij

1 INLEIDING. 1.1 Inleiding. 1.2 Webbased. 1.3 Alle voordelen op een rij 1 INLEIDING 1.1 Inleiding De cloud is een recent begrip en duidt op het opslaan en bewerken van informatie niet op je eigen pc, maar ergens op het internet (op een server). Het grote voordeel van het opslaan

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Problemen met inloggen? Wij helpen u graag! Stappenplan inloggen Stap 1: Ga naar www.asr.nl Stap 2: Klik rechts bovenin het scherm op de tekst inloggen. Stap 3:

Nadere informatie

Spyware. Wat te doen tegen verborgen software op uw computer

Spyware. Wat te doen tegen verborgen software op uw computer Spyware Wat te doen tegen verborgen software op uw computer Doet uw computer ineens anders dan normaal? Verschijnen er willekeurig internetschermen of pop-ups in beeld, waarvan u niet weet waar ze vandaan

Nadere informatie

wat te doen tegen ongewenste e-mail

wat te doen tegen ongewenste e-mail SP@M wat te doen tegen ongewenste e-mail Internet en mobiele telefonie bieden u steeds meer mogelijkheden. Toch zijn er naast de vele voordelen van deze diensten, ook nadelen waar u rekening mee moet houden.

Nadere informatie

Computerbegeleiding. Veilig(er) computergebruik C/Kees Sidler november, 2006 Versie: 2.0

Computerbegeleiding. Veilig(er) computergebruik C/Kees Sidler november, 2006 Versie: 2.0 Computerbegeleiding Veilig(er) computergebruik C/Kees Sidler november, 2006 Versie: 2.0 Onderwerpen Wie of wat vergalt ons computerplezier Hoe merk je dat er iets mis is Hoe kunnen we ons wapenen Algemene

Nadere informatie

Een vreemde meldde zich aan op MSN, die je telefoonnummer. Die vreemde mail smeet je gelukkig meteen in de prullenbak. Je kent die persoon ook niet.

Een vreemde meldde zich aan op MSN, die je telefoonnummer. Die vreemde mail smeet je gelukkig meteen in de prullenbak. Je kent die persoon ook niet. Een vreemde meldde zich aan op MSN, die je telefoonnummer vroeg. Je verwittigde je ouders. Die vreemde mail smeet je gelukkig meteen in de prullenbak. Je kent die persoon ook niet. Je hebt websites bezocht

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank en het accepteren van de voorwaarden Eerste keer inloggen wanneer wij nog geen e-mailadres kennen: 1. Ga naar https://mijn.asrbank.nl

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Nieuwsbrief 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Nieuwsbrief 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Nieuwsbrief... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website bij het boek... 9 Toets uw kennis... 9 Voor

Nadere informatie

www.meestermichael.nl Gebruik van:

www.meestermichael.nl Gebruik van: Gebruik van: Aanmelden bij Gmail 1. Ga naar www.google.nl 2. Klik daar op Gmail: 3. Klik vervolgens op Aanmelden voor Gmail: 4. Let op: staat de taal op Nederlands? 5. In het volgende venster moet van

Nadere informatie

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 2 Inhoud F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 Inhoud Hoofdstuk 1: Aan de slag...3 1.1 Abonnement beheren...4 1.2 Hoe zorg ik ervoor dat mijn computer goed is beveiligd?...4

Nadere informatie

Veilig Internetten. Rob van Geuns April 2013

Veilig Internetten. Rob van Geuns April 2013 Veilig Internetten Rob van Geuns April 2013 Agenda Wat is malware? Wat bestaat er allemaal? Wat voor kwaad doet het? Waar komt die troep vandaan? Waarom? Hoe voorkomen we besmetting? Hoe weet ik dat ik

Nadere informatie

Door onze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies zoals beschreven in dit cookiebeleid.

Door onze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies zoals beschreven in dit cookiebeleid. 3V cookiebeleid. Een cookie is een klein tekstbestand dat naar uw internetbrowser wordt gestuurd. Voorbeelden van internetbrowsers zijn Internet Explorer, Safari, Google Chrome en Mozilla. De cookie wordt

Nadere informatie

Les 2 ... Hoe in alle veiligheid surfen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is. Leerkrachten

Les 2 ... Hoe in alle veiligheid surfen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is. Leerkrachten Les 2... Hoe in alle veiligheid surfen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor de leerkracht Waarom?

Nadere informatie

Inhoudsopgave Internet voor beginners

Inhoudsopgave Internet voor beginners Inhoudsopgave Internet voor beginners 1 Ontdek het internet Het internet De internetverbinding 2 Surfen op het internet Internet Explorer o Opstarten en afsluiten o De vorige versies o Onderdelen o Surfen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Aan de slag...3

Hoofdstuk 1: Aan de slag...3 F-Secure Anti-Virus for Mac 2014 Inhoud 2 Inhoud Hoofdstuk 1: Aan de slag...3 1.1 Wat moet er na de installatie gebeuren?...4 1.1.1 Abonnement beheren...4 1.1.2 Het product openen...4 1.2 Hoe zorg ik ervoor

Nadere informatie

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u:

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u: 7 Windows Defender Veel internetgebruikers downloaden wel eens een gratis programma van internet. Vaak realiseren zij zich niet dat sommige programma s onderdelen bevatten die informatie over de gebruikers

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Problemen met inloggen? Wij helpen u graag! Stappenplan inloggen Stap 1: Ga naar www.asr.nl Stap 2: Klik rechts bovenin het scherm op de tekst inloggen. Stap 3:

Nadere informatie

E-mail: soorten en gevaren. SPAM = ongewenste (commerciële) e-mail

E-mail: soorten en gevaren. SPAM = ongewenste (commerciële) e-mail E-mail: soorten en gevaren SPAM = ongewenste (commerciële) e-mail Hoe geraakt een spammer aan je e-mailadres - Webpagina s en nieuwsgroepen worden gescand - Kinderen worden gelokt naar webpagina s waar

Nadere informatie

In dit soort s wordt gevraagd naar inloggegevens, SOFI-nummers en/of creditcardgegevens.

In dit soort  s wordt gevraagd naar inloggegevens, SOFI-nummers en/of creditcardgegevens. Product omschrijving Veilig internetten Phishing Wat is phishing en wat doet het? Phishing is erop gericht gegevens te achterhalen door gebruik te maken van mails, websites of zelf een telefoontje, dat

Nadere informatie

25-12-14, 13.01u, Een waarschuwing antivirusbedrijf Malwarebytes. Pas op: Deze kerstaanbieding is malware!

25-12-14, 13.01u, Een waarschuwing antivirusbedrijf Malwarebytes. Pas op: Deze kerstaanbieding is malware! ICT Veiligheid VirusAlert 25-12-14, 13.01u, Een waarschuwing antivirusbedrijf Malwarebytes. Pas op: Deze kerstaanbieding is malware! Wie via de mail een Word-bestand krijgt dat 'Christmas offers.docx'

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: BASISVAARDIGHEDEN. Virussen

AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: BASISVAARDIGHEDEN. Virussen Virussen VIRUSSEN Met dit werkblad leer je wat een virus is en wat de gevolgen kunnen zijn voor je computer. Je kunt de opdrachten alleen maken of samen met anderen. Opdracht 1 Zoek op internet de definitie

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Introductie Visual Steps 10 Nieuwsbrief 10 Wat heeft u nodig? 11 Uw voorkennis 11 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Introductie Visual Steps 10 Nieuwsbrief 10 Wat heeft u nodig? 11 Uw voorkennis 11 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Introductie Visual Steps... 10 Nieuwsbrief... 10 Wat heeft u nodig?... 11 Uw voorkennis... 11 De website bij het boek... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 12 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Stap 2: informatie op je website / weblog plaatsen

Stap 2: informatie op je website / weblog plaatsen Stap 2: informatie op je website / weblog plaatsen We hebben nu samen onze eigen persoonlijke website (blog) aangemaakt en we hebben ons eigen adres gekregen. Maar er staat eigenlijk nog totaal niets op

Nadere informatie

Windows Mail 2008 : De opvolger van Outlook Express

Windows Mail 2008 : De opvolger van Outlook Express Windows Mail 2008 : De opvolger van Outlook Express Windows XP en zijn voorgangers hadden als eigen E-mailprogramma Outlook Express. Hoe zit het met Vista? Windows Vista heeft een gewijzigde versie van

Nadere informatie

COOKIEBELEID UNILEVER FOOD SOLUTIONS NV & JAVA FOODSERVICE BVBA

COOKIEBELEID UNILEVER FOOD SOLUTIONS NV & JAVA FOODSERVICE BVBA COOKIEBELEID UNILEVER FOOD SOLUTIONS NV & JAVA FOODSERVICE BVBA 1. ALGEMEEN Unilever Food Solutions & JAVA Foodservice gebruikt cookies op haar website. Alle gegevens die het uit deze cookies haalt, zijn

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 2 ... Hoe in alle veiligheid surfen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 2 ... Hoe in alle veiligheid surfen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is 2... Hoe in alle veiligheid surfen Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen 2 Een veilige computer moet gebruik maken van een goede virusscanner. Voor

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. het internet en ik

Inhoud. Mijn leven. het internet en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Wachtwoord... 4 Hoofdstuk 2 Cybercrime... 6 Hoofdstuk 3 Oplichting... 8 Hoofdstuk 4 Verbinding... 10 Hoofdstuk 5 Webwinkels... 12 Hoofdstuk 6 Sociale media... 14 Hoofdstuk

Nadere informatie

Kwaadaardige software blokkeert PC s van eindgebruikers en lijkt afkomstig van Ecops, FCCU of een andere buitenlandse politiedienst

Kwaadaardige software blokkeert PC s van eindgebruikers en lijkt afkomstig van Ecops, FCCU of een andere buitenlandse politiedienst Disclaimer Kwaadaardige software blokkeert PC s van eindgebruikers en lijkt afkomstig van Ecops, FCCU of een andere buitenlandse politiedienst Sinds enkele dagen blijken steeds meer mensen slachtoffer

Nadere informatie

5. Veilig e-mailen en bestellen op internet

5. Veilig e-mailen en bestellen op internet 125 5. Veilig e-mailen en bestellen op internet Mogelijk ontvangt u regelmatig ongewenste e-mail. Voorbeelden daarvan zijn phishingmails, spam, hoaxes en kettingbrieven. Veel van deze e-mails worden tegenwoordig

Nadere informatie

Unit-ict E-mail Handleiding

Unit-ict E-mail Handleiding Unit-ict E-mail Handleiding Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 4 Wat is Unit ict mail?... 4 Grootte mailboxen... 4 Aanmelden... 4 Aan de slag... 4 Gebruik maken van Unit ict... 5 Inloggen... 5 Postvak IN...

Nadere informatie

Subject: Backups en Beestjes

Subject: Backups en Beestjes Voorwoord voor Back-ups en Beestjes. Het werken met up-to-date data en informatie is belangrijk. Mensen en bedrijven wagen het er niet op dat al hun data verloren gaat aan craches, virussen en andere soorten

Nadere informatie

privacy statement WerkvoorWerk.nl Privacy Statement aandachtig door te nemen. De schuin geschreven gebruiksvoorwaarden van WerkvoorWerk.nl.

privacy statement WerkvoorWerk.nl Privacy Statement aandachtig door te nemen. De schuin geschreven gebruiksvoorwaarden van WerkvoorWerk.nl. privacy statement WerkvoorWerk.nl WerkvoorWerk.nl neemt de privacy van haar gebruikers zeer serieus en zal informatie over u op een veilige manier verwerken en gebruiken. In dit document wordt het Privacy

Nadere informatie

Internetcafé Mei - Veilig PC Gebruik

Internetcafé Mei - Veilig PC Gebruik Spam/Nepmail Internetcafé Mei - Veilig PC Gebruik Gevaren Spyware Cookies Hacking Identiteitsroof Virus Diefstal Phishing Overmacht 100% Veilig PC Gebruik? Definities Virus - Computerprogramma wat zichzelf

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 6 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 6 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 6 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website bij het boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

1. Beveiligen. In dit hoofdstuk leert u:

1. Beveiligen. In dit hoofdstuk leert u: 15 1. Beveiligen Beveiliging is essentieel voor computers die verbinding maken met internet. Een goed beveiligingssysteem verkleint het risico op virussen of andere schadelijke software op uw computer.

Nadere informatie

Uitgeverij cd/id multimedia

Uitgeverij cd/id multimedia Computer Basis boek Internet voor senioren Korte inhoud Inhoudsopgave 7 Voorwoord 13 Deel 1 Internet: een eerste kennismaking 15 Deel 2 Informatie zoeken met Internet Explorer 67 Deel 3 Praktisch internetgebruik

Nadere informatie

Betekenis woord phishing

Betekenis woord phishing Phishing 1 Betekenis woord phishing Het woord 'phishing' is een samentrekking van de eerste letters van 'password harvesting', oftewel wachtwoorden oogsten, en 'fishing', wat vissen betekent. Het heeft

Nadere informatie

cprotect BESCHERM HET ONVERVANGBARE VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING

cprotect BESCHERM HET ONVERVANGBARE VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING cprotect BESCHERM HET ONVERVANGBARE VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cprotect: Bescherm het onvervangbare! cprotect is een applicatie die u eenvoudig op uw (Android)

Nadere informatie

Privacyverklaring ViopTo

Privacyverklaring ViopTo Privacyverklaring ViopTo Voor ons is een zorgvuldige omgang met persoonsgegevens van groot belang. Persoonlijke gegevens worden dan ook zorgvuldig verwerkt en beveiligd. Hierbij houden wij ons aan de eisen

Nadere informatie

Appendix Computerklussen

Appendix Computerklussen Appendix Computerklussen Deze appendix behandelt enkele werkjes die nodig zijn om een bepaald voorbeeld uit dit boek na te kunnen spelen. In de betreffende hoofdstukken wordt er wel naar verwezen. Weergave

Nadere informatie

Norman Personal Firewall Versie 1.42 Snelle gebruikersgids

Norman Personal Firewall Versie 1.42 Snelle gebruikersgids Norman Personal Firewall Versie 1.42 Snelle gebruikersgids Norman Personal Firewall Introductie Met NPF controleert u op uw computer verbindingen die aangegaan worden vanuit en met andere computers, met

Nadere informatie

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen...

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen... E-MAIL INHOUD Inleiding... 3 Het e-mailadres... 3 Hoe werkt e-mail?... 3 Je emailadres registreren... 4 Aanmelden bij Outlook... 7 Schermonderdelen... 8 Mailen... 10 Een mail lezen... 10 Een mail versturen...

Nadere informatie

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3.

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3. Versie 1.0 05.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Openen van de activiteit Hoe wordt de activiteit geopend? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 6. Inloggen op het

Nadere informatie

Populaire gratis software en download websites En de malware die daar mogelijk in zit. Rob Kooman

Populaire gratis software en download websites En de malware die daar mogelijk in zit. Rob Kooman Populaire gratis software en download websites En de malware die daar mogelijk in zit Rob Kooman 12 mei 2015 HCC seniorenacademie 1 Help! Browser doet zijn eigen ding PC erg traag bij opstarten en/of verwerking

Nadere informatie

De verantwoordelijke voor het verzamelen van persoonsgegevens via deze website ( is:

De verantwoordelijke voor het verzamelen van persoonsgegevens via deze website (  is: Privacy beleid en cookies Verantwoordelijke De verantwoordelijke voor het verzamelen van persoonsgegevens via deze website (www.stamglasenonderhoud.nl) is: Stam Glas & Onderhoud (hierna "Stam Glas") Schenkhorst

Nadere informatie

Welkom. Veiligheid en Samenleving Q4 2014

Welkom. Veiligheid en Samenleving Q4 2014 Welkom Veiligheid en Samenleving Q4 2014 Veiligheid en samenleving Voel jij je veilig online? Is je computer beveiligd? Is je antivirussoftware wel up-to-date? Wat is echt een goed wachtwoord? Herken een

Nadere informatie

2. DE MANIER WAAROP WIJ DATA VERZAMELEN

2. DE MANIER WAAROP WIJ DATA VERZAMELEN PRIVACY BELEID 1. ALGEMEEN 1.1 Goodarking.nl neemt de privacy van jouw informatie zeer serieus. Ons privacy beleid is ontworpen om je te vertellen over de praktijken betreffende de verzameling, gebruik

Nadere informatie

Gratis virusscanner AVG installeren en afstellen

Gratis virusscanner AVG installeren en afstellen Gratis virusscanner AVG installeren en afstellen AVG Anti-Virus Free Edition (inmiddels is ook een Nederlandstalige versie beschikbaar) is een voor thuisgebruik gratis virusscanner en anti-spyware tool,

Nadere informatie

Wij gebruiken een cookie om je cookie-voorkeur te onthouden, hetgeen een paar gevolgen heeft

Wij gebruiken een cookie om je cookie-voorkeur te onthouden, hetgeen een paar gevolgen heeft Cookies Wij gebruiken een cookie om je cookie-voorkeur te onthouden, hetgeen een paar gevolgen heeft Als je al je cookies schrapt, zul je jouw voorkeuren telkens moeten bijwerken. Als je een ander apparaat,

Nadere informatie

Handleiding Mezzedo.nl

Handleiding Mezzedo.nl Handleiding Mezzedo.nl voor deelnemers (Versie 26 augustus 2014) Deze handleiding vindt u ook op: www.resultaatmeetgroep.nl Weten waar je staat en waar je naar toe gaat? 1 Inhoud Korte introductie... 3

Nadere informatie

U kunt dit pakkket aanvragen via

U kunt dit pakkket aanvragen via 1 Kinderen op internet In deze tijd weten opgroeiende kinderen niet beter dan dat er internet is. E-mails versturen, een eigen pagina op Hyves, online games spelen: het is een alledaagse zaak. Het is mooi

Nadere informatie

PRIVACY STATEMENT OUDERMATCH.NL

PRIVACY STATEMENT OUDERMATCH.NL PRIVACY STATEMENT OUDERMATCH.NL Oudermatch neemt uw privacy zeer serieus en zal informatie over u op een veilige manier verwerken en gebruiken. Om uw privacy te waarborgen, handelt Oudermatch altijd in

Nadere informatie

PRIVACY STATEMENT ACCORD

PRIVACY STATEMENT ACCORD PRIVACY STATEMENT ACCORD Accord neemt jouw privacy zeer serieus en zal informatie over jou op een veilige manier verwerken en gebruiken. Om jouw privacy te waarborgen, handelt Accord altijd in overeenstemming

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig 11 De website bij het boek 11 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig 11 De website bij het boek 11 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig... 11 De website bij het boek... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 12 Uw voorkennis... 13 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Ongewenste e-mail. Spamfighter downloaden en installeren. U kunt Spamfighter downloaden vanaf de volgende sitepagina

Ongewenste e-mail. Spamfighter downloaden en installeren. U kunt Spamfighter downloaden vanaf de volgende sitepagina Ongewenste e-mail Spam is ongevraagde e-mail die naar veel mensen tegelijkertijd wordt verstuurd. De meeste spam is reclame voor een dienst of een product. Andere soorten ongewenste e- mail, zoals kettingbrieven

Nadere informatie

De verantwoordelijke voor het verzamelen van persoonsgegevens via deze website (www.timo.nl) is:

De verantwoordelijke voor het verzamelen van persoonsgegevens via deze website (www.timo.nl) is: PRIVACY STATEMENT en COOKIE POLICY Verantwoordelijke De verantwoordelijke voor het verzamelen van persoonsgegevens via deze website (www.timo.nl) is: CRH Bouwmaterialenhandel Nederland B.V. Stationsweg

Nadere informatie

Aan het eind van alle lesbrieven ben je digiveilig en mediawijs: je weet dan hoe je veilig moet omgaan met je computer en het internet.

Aan het eind van alle lesbrieven ben je digiveilig en mediawijs: je weet dan hoe je veilig moet omgaan met je computer en het internet. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Lesbrief 1 Inleiding Digiveilig en Mediawijs Aan het eind van alle lesbrieven ben je digiveilig en mediawijs: je weet dan hoe je veilig moet omgaan met je computer en het internet.

Nadere informatie

Herkennen van phishing-mails, cryptolockers en hoaxen. Bart Denys Karel Titeca 12 juni 2018

Herkennen van phishing-mails, cryptolockers en hoaxen. Bart Denys Karel Titeca 12 juni 2018 Herkennen van phishing-mails, cryptolockers en hoaxen Bart Denys Karel Titeca 12 juni 2018 Wie zijn wij Karel Titeca Verantwoordelijke Communicatie, Servicepunt & Opleiding bij ICTS Géén security-expert

Nadere informatie

Criminaliteit op internet: Ransomware

Criminaliteit op internet: Ransomware Pz Grens, Patrick De Smedt Van: Vleugels Sven [sven.vleugels@pzgrens.be] Verzonden: woensdag 20 juni 2012 13:47 Aan: niet-openbare ontvangers: Onderwerp: BIN Flash : Herinnering : Ransomware virus blijft

Nadere informatie

Handleiding SPAMFILTER

Handleiding SPAMFILTER Handleiding SPAMFILTER Auteur: Johan Mos, Toon Hopkoper Datum: 27 mei 2008 Versie: 1.2 Pagina 1 INLEIDING De e-mail filter van PROXSYS houdt ongewenste mails vast op haar server zodat uw e- mailbox vrij

Nadere informatie

Criminaliteit op internet: Ransomware

Criminaliteit op internet: Ransomware Criminaliteit op internet: Ransomware Kwaadaardige software blokkeert PC's van eindgebruikers en lijkt afkomstig van Ecops, FCCU of een andere buitenlandse politiedienst Sinds enkele maanden blijken steeds

Nadere informatie

STUDENTENACCOUNT Gebruikersnaam en paswoord

STUDENTENACCOUNT Gebruikersnaam en paswoord Dienst ICT Algemene Directie en Hogeschooldiensten Nationalestraat 5 B-2000 Antwerpen Dienst ICT T +32 3 613 11 51 F +32 3 613 13 52 Gebruikersnaam en paswoord Handleiding v1.3 12-4-2013 IDENTIFICATIEFICHE:

Nadere informatie

Windows 10 Privacy instellingen

Windows 10 Privacy instellingen Windows 10 Privacy instellingen DKTP Informatie Technologie Amsterdam, maandag 24 augustus 2015 Auteur: Jan-willem Schimmel Versie 2.0 Over dit document Wanneer je MS Windows 10 installeert staan standaard

Nadere informatie

PRIVACY STATEMENT WHAPPBOOK

PRIVACY STATEMENT WHAPPBOOK PRIVACY STATEMENT WHAPPBOOK Whappbook neemt jouw privacy zeer serieus en zal informatie over jou op een veilige manier verwerken en gebruiken. Om jouw privacy te waarborgen, handelt Whappbook altijd in

Nadere informatie

Deze cookieverklaring is van toepassing op System CSl ( en tot stand gekomen doormiddel van ACM.

Deze cookieverklaring is van toepassing op System CSl (  en tot stand gekomen doormiddel van ACM. Cookiebeleid Inleiding We zijn verplicht om je te informeren over en jouw toestemming te vragen voor het gebruik van cookies op onze website. Via cookies verzamelen System CSL en derde partijen informatie

Nadere informatie

Cookie-beleid. Inleiding Over cookies

Cookie-beleid. Inleiding Over cookies Inleiding Over cookies Cookie-beleid De meeste websites die u bezoekt, gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren door de betreffende website in staat te stellen om u te onthouden, hetzij

Nadere informatie

Cookieverklaring Bel Group

Cookieverklaring Bel Group Cookieverklaring Bel Group Deze verklaring betreffende cookies (hierna: "Cookieverklaring") is van toepassing op de websites www.boursin.nl, www.lvqr.nl, www.babybel.nl, www.belgroup.nl, www.leerdammer.nl,

Nadere informatie

Privacy instellingen in ios 9! Dit zijn de privacy instellingen van ios 9 die je moet weten.

Privacy instellingen in ios 9! Dit zijn de privacy instellingen van ios 9 die je moet weten. Privacy instellingen in ios 9! Dit zijn de privacy instellingen van ios 9 die je moet weten. 1 Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 2 Waarom hebben we dit gemaakt?... 3 De instellingen en de gevolgen

Nadere informatie

PRIVACY. Lees deze Privacyverklaring aandachtig door, want het bevat essentiële informatie over hoe je persoonsgegevens worden verwerkt.

PRIVACY. Lees deze Privacyverklaring aandachtig door, want het bevat essentiële informatie over hoe je persoonsgegevens worden verwerkt. PRIVACY Deze Privacyverklaring regelt de verwerking van je persoonsgegevens door de verantwoordelijke voor de verwerking: NV FASHION STORE met maatschappelijke zetel te Hulstsestraat 6, 2431 Veerle Laakdal.

Nadere informatie

Privacy -en cookieverklaring

Privacy -en cookieverklaring Privacy -en cookieverklaring Privacyverklaring Wanneer je onze website bezoekt, verzamelen wij waar nodig jouw persoonlijke gegevens. Deze worden door ons verwerkt voor de doeleinden waarvoor we je gegevens

Nadere informatie

Cookiebeleid. Zijn er verschillende soorten cookies? Ja, er bestaan functionele en niet-functionele cookies.

Cookiebeleid. Zijn er verschillende soorten cookies? Ja, er bestaan functionele en niet-functionele cookies. Cookiebeleid Podotherapie van de Kracht maakt via deze website gebruik van cookies. Podotherapie van de Kracht vindt het belangrijk dat u zelf controle heeft over uw online privacy. De gegevens die u invult

Nadere informatie

Veilig Internetten. Rob van Geuns Februari 2015

Veilig Internetten. Rob van Geuns Februari 2015 Veilig Internetten Rob van Geuns Februari 2015 Agenda Wat is malware? Wat bestaat er? Wat voor kwaad doet het? Waar komt die troep vandaan? Waarom? Hoe voorkomen we besmetting? Hoe weet je dat je besmet

Nadere informatie

Mobiel Internet Veiligheidspakket

Mobiel Internet Veiligheidspakket Mobiel Internet Veiligheidspakket Gebruikershandleiding Mobiel Internet Veiligheidspakket voor Windows Mobile smartphones Mobiel IVP Windows Mobile Versie 1.0, d.d. 20-07-2011 Inleiding... 3 1 Installatie...

Nadere informatie

Duikclub Aphrodite Web Disclaimer Versie

Duikclub Aphrodite Web Disclaimer Versie Duikclub Aphrodite Privacy beleid Duikclub Aphrodite Mechelen vzw is ervan bewust dat u vertrouwen stelt in ons. Wij zien het dan ook als onze verantwoordelijkheid om uw privacy te beschermen. Duikclub

Nadere informatie

Naam, voornaam, adres, telefoonnummer en adres vragen we op zodra je het contactformulier van onze website invult.

Naam, voornaam, adres, telefoonnummer en  adres vragen we op zodra je het contactformulier van onze website invult. PRIVACYVERKLARING Wanneer je onze website bezoekt, verzamelen wij waar nodig jouw persoonlijke gegevens. Deze worden door ons verwerkt voor de doeleinden waarvoor we je gegevens nodig hebben. Omdat wij

Nadere informatie

Je kunt de huidige pagina ook als tabblad aan de startpagina toevoegen: Je kunt één of meerdere pagina s als startpagina instellen.

Je kunt de huidige pagina ook als tabblad aan de startpagina toevoegen: Je kunt één of meerdere pagina s als startpagina instellen. SAMENVATTING HOOFDSTUK 2 Startpagina instellen Met de knop (Startpagina) open je de startpagina. Dat is de pagina die geopend wordt als je de browser start. In het Snelmenu van deze knop kun je via Startpagina

Nadere informatie

Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP... 8 Joomla installeren op

Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP... 8 Joomla installeren op 1 Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP.... 8 Joomla installeren op XAMPP... 15 Handige links... 16 2 Disclaimer Bij de samenstelling

Nadere informatie

PROXSYS Spamfilter. Gebruikers Handleiding Quarantine Webinterface. Pagina 1 van 1. Auteur: Marcel van Leur. Datum: 31 oktober 2012. Versie: 2.

PROXSYS Spamfilter. Gebruikers Handleiding Quarantine Webinterface. Pagina 1 van 1. Auteur: Marcel van Leur. Datum: 31 oktober 2012. Versie: 2. 1 PROXSYS Spamfilter Gebruikers Handleiding Quarantine Webinterface Auteur: Marcel van Leur Datum: 31 oktober 2012 Pagina 1 van 1 Versie: 2.0 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding. pagina 3 2 Spamfilter rapport......

Nadere informatie

Checklist veilig internetten

Checklist veilig internetten Checklist veilig internetten U wilt veilig internetten. Dan zijn er wat wat zaken waaraan u moet denken. Met deze checklist weet u precies hoe veilig uw computer nu is en wat u nog moet doen om helemaal

Nadere informatie

Het downloaden van adwcleaner Om gebruik te kunnen maken van adwcleaner moet u deze eerst downloaden van het internet.

Het downloaden van adwcleaner Om gebruik te kunnen maken van adwcleaner moet u deze eerst downloaden van het internet. Handleiding gebruik adwcleaner Tegenwoordig is er steeds meer gratis te downloaden software gecombineerd met gesponsorde (extra) software via een zogenaamde wrapper of downloader wat optioneel al dan niet

Nadere informatie

Privacyverklaring. Contactgegevens: Maliebaan CA Utrecht KvK nummer:

Privacyverklaring. Contactgegevens:   Maliebaan CA Utrecht KvK nummer: Privacyverklaring Flowresulting, gevestigd aan Maliebaan 5, 3581 CA Utrecht, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring. Contactgegevens: www.flowresulting.nl

Nadere informatie

COOKIE VERKLARING. Laatste update: 25/2/2019

COOKIE VERKLARING. Laatste update: 25/2/2019 Laatste update: 25/2/2019 COOKIE VERKLARING We gebruiken cookies om u de best mogelijke ervaring te kunnen bieden. Deze cookie verklaring bezorgt u meer informatie over de cookies die we gebruiken op deze

Nadere informatie

Privacybeleid. Welke informatie kunnen wij van u vragen/verzamelen? Wat doet Sendtrix met deze informatie?

Privacybeleid. Welke informatie kunnen wij van u vragen/verzamelen? Wat doet Sendtrix met deze informatie? Privacybeleid Sendtrix doet er alles aan om uw privacy te waarborgen en neemt alle nodige maatregelen om dit te bewerkstelligen. Dit document helpt u te begrijpen hoe wij de persoonlijke informatie die

Nadere informatie

Privacybeleid & Cookie notice Wijzorg.nl

Privacybeleid & Cookie notice Wijzorg.nl Privacybeleid & Cookie notice Wijzorg.nl In dit privacybeleid wordt beschreven hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens. Wij verzamelen, gebruiken en delen persoonsgegevens om de website van Wijzorg, te

Nadere informatie

Handleiding Elektronische leeromgeving

Handleiding Elektronische leeromgeving Handleiding Elektronische leeromgeving Inhoudsopgave Pagina Inloggen 3 Navigatie 4 Navigatie profiel 5 Starten 6 Module toevoegen 7 Beginnen met de module 8 Met de module aan de slag! 9 Aan de slag! 10

Nadere informatie

Privacyverklaring a/s WORKS

Privacyverklaring a/s WORKS Privacyverklaring a/s WORKS In deze privacyverklaring laten we je weten welke gegevens we verzamelen en vastleggen als je onze websites gebruikt en/of je inschrijft bij a/s WORKS en waarom we deze gegevens

Nadere informatie