Docentenhandleiding. Algemene introductie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Docentenhandleiding. Algemene introductie"

Transcriptie

1 Docentenhandleiding Algemene introductie Waarom deze regio? We hebben gekozen voor de regio s Japan en Haïti omdat dit beide vrij geïsoleerde gebieden zijn waar beide vaak aardbevingen voorkomen. Tegelijkertijd zijn er grote verschillen gezien de fysisch- en gevolgen. Deze regio s dienen naar onze mening dan ook uitstekend als voorbeeld. Verantwoording afbakening regio? Omdat er geen universele orde is en regio s verschillen, duiden we hiermee het verschil in regio aan (Pater, de 2011). De beide regio s die wij behandelen kunnen worden benoemd als homogene regio omdat er ruimtelijk gezien sprake is van isolement(eiland). Daarnaast zijn deze regio s totaal verschillend van aard. Wat is de link met de gebruikte A.K. methoden? In 5.1, 5.2 en 5.6 uit het lesboek havo/vwo 1 van De Geo (Bijker, 2011) wordt dit onderwerp besproken. Onze geoquest is een uitstekende toevoeging om de geleerde theorie uit deze paragrafen te verhelderen. Wat is de doelgroep? Havo/vwo 1 Welke kerndoelen bestrijkt de webquest? 31. De leerling leert o.a. door praktisch werk kennis te verwerven over en inzicht te verkrijgen in processen uit de levende en niet-levende natuur en hun relatie met omgeving en milieu. 38. De leerling leert een eigentijds beeld van de eigen omgeving, Nederland, Europa en de wereld te gebruiken om verschijnselen en ontwikkelingen in hun eigen omgeving te plaatsen.(vakdidactiek aardrijkskunde, geraadpleegd op ) Geografische kennis en vaardigheden die aan de orde komen Kennis: 1. De leerling weet hoe aardbevingen kunnen ontstaan aan het eind van de webquest. 2. De leerling kent het verschil tussen het hypocentrum en epicentrum aan het eind van de webquest. 3. De leerling kent de convergente en transversale breuken aan het eind van de webquest. 4. De leerling weet dat aardbevingen gemeten worden met de schaal van Richter. 5. De leerling kent het verschil tussen een natuurramp en een natuurfenomeen. 6. De leerling kent de relatie tussen de tijd dat een aardbeving plaatsvindt en het aantal slachtoffers. 7. De leerling kent de relatie tussen het BNP en het aantal slachtoffers bij een aardbeving. 8. De leerling weet wat hazardmanagement is.

2 Vaardigheden: 1. De leerling kan uitleggen hoe een aardbeving ontstaat. 2. De leerling kan uitleggen wat convergente- en transversale breuken zijn en kan hiervan voorbeelden geven. 3. De leerling kan uitleggen welke verschillende oorzaken de aardbevingen in beide landen hebben. 4. De leerling kan aangeven waar het hypocentrum en waar het epicentrum ligt. 5. De leerling kan de relatie uitleggen tussen het BNP van het land en de gevolgen na een aardbeving. 6. De leerling kan vertellen met welke schaal aardbevingen wordt gemeten. 7. De leerling kan doormiddel van verschillende bronnen relaties leggen tussen oorzaak en gevolg. 8. De leerling kan verklaren wanneer er sprake is van een natuurfenomeen en wanneer er sprake is van een natuurramp. 9. De leerling kan verklaren waarom het tijpstip van een aardbeving van invloed is op het aantal slachtoffers. 10. De leerling kan uitleggen wat er wordt bedoeld met hazardmanagement. Didactische verantwoording Waarom een quest? Omdat leerlingen gebaad zijn bij afwisseling van lesstof, maar ook van werkvormen, is een quest een creatief alternatief om lesstof aan te bieden. Niet alleen is de leerling op een andere manier bezig met informatie verwerken, maar daarnaast is dit voor de docent ook een mogelijkheid om te ervaren hoe deze manier van lesgeven bevalt. Leerlingen worden doormiddel van digitale opdrachten, filmpjes en online vragen verplicht de leerstof op een andere manier te verwerken. Welk type quest? Wij hebben gekozen voor de het type geoquest. Deze quest kan via worden uitgevoerd. Met de inloggegevens geoquest en aardrijkskunde2014 kunt u de geoquest openen. Wat is het doel van de quest? Het doel van de quest is om leerlingen op digitale wijze te laten kennis maken met het fenomeen aardbevingen en de gevolgen hiervan. Wanneer is het doel bereikt? Het doel is bereikt wanneer leerlingen zelfstandig doormiddel van diverse programma s zoals Google Earth en online filmpjes en vragenlijsten, antwoord hebben kunnen geven op vragen over verschillende aardrijkskundige kwesties die te maken hebben met aardbevingen. Wanneer niet? Het doel is niet bereikt als er tijdens het doorlopen van de webquest regelmatig assistentie nodig is van de docent en leerlingen vast lopen bij het maken van de opdrachten.

3 Wat is de meerwaarde voor de leerlingen? De meerwaarde voor leerlingen is dat zij op andere dan de gebruikelijke manieren kennis moeten vergaren. Hierbij kunnen zij op eigen tempo werken en hoeven dus niet te wachten op een docent die het filmpje start of de vragen uitdeelt. Daarnaast kunnen zij zelf in het beoordelingsschema kijken aan welke eisen de eindopdracht dient te voldoen. Wat is de meerwaarde voor docenten? De meerwaarde voor docenten is dat zij niet zelf hoeven na te denken over uit te voeren opdrachten, maar enkel de lestijd in de gaten moeten houden en waar nodig te assisteren of uitleg te verschaffen. In principe staat alle theorie die nodig is om te weten voor de opdrachten in de webquest, dus hoeft de docent alleen tips te geven over waar iets te vinden is. Verdiepingsmateriaal Pater, B. de (2011), Denken over regio s. Geografische perspectieven. Bussum, Coutinho. (pagina 58-59). Bijker, F. (e.a.) (2011), De Geo, lesboek havo/vwo 1(8 e editie). Amersfoort, ThiemeMeulenhoff (Paragrafen: 5.1, 5.2 en 5.6 op pagina s en ). Wisner, B (e.a.) (2003). At Risk, natural hazards, people s vulnerability and disasters (tweede druk). Christopherson R.W. (2009) Geosystems. 7th edition, an introduction to physical geography (Part 3, hoofdstuk 12, pagina ). Antwoord op deelopdrachten De antwoorden van de vragen in de deelopdrachten worden middels het online vragenprogramma direct na het invullen van je antwoord gegeven. Praktische (organisatorische) tips en instructie 1. Bij de deelopdrachten wordt er verwezen naar Google Earth. Dit moet dus al geïnstalleerd op de computers zijn. Belangrijk is dat voorafgaand aan de webquestlessen op de computers de volgende KMZ bestanden via Edugis ( wordt toegevoegd: Aardbevingen recent, Aardbevingen cumulatief en Plaatgrenzen 2. Leg duidelijk voorafgaand aan de webquest uit dat alle vragen gemaakt kunnen worden zonder daarvoor hulp van anderen of de docent nodig te hebben. Alle benodigde informatie is te vinden in de webquest. 3. De camera s dienen bij aanvang van de tweede les klaargelegd te worden in het lokaal. 4. De leerlingen kunnen bij werkwijze tips vinden voor bij het filmen. b.socrative.com Tijdens de webquest word er van b.socrative.com gebruik gemaakt. Op deze site staan alle quizzes die de leerlingen moeten invullen. De docent kan met deze site gelijk met de antwoorden van alle leerlingen meekijken. Zo kan de docent zien hoe snel de leerlingen over de vragen doen en of ze de vragen goed of fout beantwoorden.

4 Korte handleiding b.socrative.com, Stap 1: Voor de les. Maak een b.socrative.com account aan. Stap 2: Voor de les. Klik op manage quizzes. Stap 3: Voor de les. Klik op Import Quiz Stap 4: Voor de les. Voer de volgende SOC nummers in. Voor deelvraag 1 vul in: SOC Voor deelvraag 2 vul in: SOC Voor deelvraag 3 vul in: SOC Voor deelvraag 4 vul in: SOC Je hebt nu de quizzes gedownload en kan deze zelf gebruiken tijdens de les. Je kan de quizzes alvast bekijken bij My quizzes Stap 5: Tijdens de les. Wanneer je de leerlingen met de eerste deelvraag wil laten beginnen log in op b.socrative.com en klik op Start Quiz. Klik vervolgens op de juiste quiz. Stap 6: Tijdens de les. Wanneer je ingelogd bent in b.socrative.com zie je bovenin het scherm ROOM: en een code daarachter staan. Let op: de code die hier achter staat moeten de leerlingen invullen op b.socrative.com onder in het scherm bij student join room. Je bent nu klaar om met socrative aan het werk te gaan. Tijdsschema Les 1 (Les van 70 minuten) Onderdeel Tijd in minuten Start van de les, opstarten computers. Korte uitleg, opstarten webquest. Intro webquest. Opdracht webquest Deelopdracht 1 8 min. Deelopdracht 2 8 min. Deelopdracht 3 22 min. Deelopdracht 4 17 min. Deelopdracht 5, groepje maken, afsluiting van de les. Les 2: In deze les laten de leerlingen als eerste hun script zien. Deze bekijkt de docent snel en geeft er feedback op. Vervolgens kunnen de leerlingen een plek op gaan zoeken om te filmen. Aan het eind van de les leveren de leerlingen het filmpje in op cd of USB. Zorg dat jij als docent al camera s klaar hebt liggen of dat de leerlingen ze snel ergens op kunnen halen!

5 De webquest Neem als docent zelf de webquest één keer door. Door dit te doen krijg je een beter inzicht in wat de leerlingen moeten maken en waar ze eventueel vast kunnen lopen. Evaluatie De deelopdrachten zijn formatief, de leerlingen krijgen hier geen cijfer voor. De eindopdracht, het journaal is summatief. Beoordelingsschema eindopdracht voor leerlingen: In het journaal: Onvoldoende (0) Voldoende (1) Goed (1,5) Totaal Wordt een fictief nieuwsbericht gepresenteerd over een aardbeving in Japan of Haïti. Het is geen fictief nieuwsbericht maar een voorgelezen en onsamenhangend verhaal. Het is gepresenteerd alsof het om een echt nieuwsbericht ging. Het is duidelijk gepresenteerd en het is een samenhangend verhaal en het leek op een echt Wordt uitgelegd wat de oorzaak van de aardbeving was. Wordt verteld wat hierbij de kracht op de schaal van Richter was. Wordt uitgelegd op welke plek de aardbeving plaatsvond. Wordt uitgelegd wat voor gevolgen dit heeft voor de bevolking. Er wordt geen aandacht besteed aan de soort breuk en de gevolgen hiervan die de aardbeving veroorzaakte. De schaal van de aardbeving wordt niet De locatie wordt niet Er worden geen gevolgen Er wordt uitgelegd welk soort breuk er ten grondslag van deze beving lag. De schaal van de aardbeving wordt De locatie van het land en het gebied wordt duidelijk gemaakt De nieuwsbericht. Er wordt duidelijk uitgelegd wat voor soort breuk er is opgetreden en hoe dit kon gebeuren. Er wordt verteld welke schaal van Richter de aardbeving was en of dat een relatief heftige beving is of niet. De locatie wordt in detail genoemd. Continent, land en ligging nabij steden wordt De benoemd aan de hand van voorbeelden.

6 Wordt uitgelegd wat voor fysisch-geografische gevolgen dit heeft voor het gebied. Wordt aandacht besteed aan het aantal slachtoffers en de vraag of dit aantal slachtoffers beperkt is gebleven door preventieve maatregelen. Worden tenminste 4 verplichte fysischgeografische en 4 begrippen gebruikt. Wordt op een kaart aangewezen waar de aardbeving plaatsvond en of dit in de buurt van de ring of fire was. Er worden geen fysischgeografische gevolgen Het aantal slachtoffers en preventie door overheid wordt niet De verdeling van fysisch- en begrippen is niet goed verdeeld en het zijn er ook te weinig. Er wordt geen of een onduidelijk kaart gebruikt. De fysischgeografische Het aantal slachtoffers wordt benoemd en er word aandacht besteed aan de door overheid genomen preventieve maatregelen. Er worden 4 fysisch- en 4 begrippen gebruikt. Er wordt op een overzichtelijke kaart aangegeven waar de locatie van de beving is. De fysischgeografische benoemd aan de hand van voorbeelden. Het aantal slachtoffers wordt benoemd en er word aandacht besteed aan de door overheid genomen preventieve maatregelen. Daarnaast wordt een vergelijking gemaakt met landen waar het aantal slachtoffers groter of kleine zou zijn bij een zelfde soort beving. Er worden 4 fysisch- en 4 begrippen gebruikt. Daarnaast worden er nog meer fysisch- en begrippen gebruikt. Er wordt op een overzichtelijke kaart gedetailleerd aangegeven waar de locatie is en waar de ring of fire zich bevindt. Het maximaal te behalen aantal punten: 13,5 Het minimaal te behalen punten voor een voldoende: 9 Totaal aantal behaalde punten: Verplichte begrippen: Fysisch geografische begrippen:

7 Aardbeving Platentektoniek Convergente plaatgrenzen Transforme plaatgrenzen Schaal van Richter/magnitude Hypocentrum/epicentrum Sociaalgeografische begrippen: Natuurramp BNP Hazardmanagement Bevolkingsdichtheid

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Student: Vincent van der Maaden, MSc Studentnummer: 5783070 Opleiding: Interfacultaire lerarenopleiding, UvA Vakgebied: Aardrijkskunde

Nadere informatie

Handleiding stemmen tijdens college via Socrative

Handleiding stemmen tijdens college via Socrative Handleiding stemmen tijdens college via Socrative Wat is er nodig: Docent heeft nodig o bij de voorbereidingen: een (gratis) account op Socrative een room in Socrative en het room number om aan de studenten

Nadere informatie

Webquest Droogte in de Hoorn van Afrika. Docentenhandleiding

Webquest Droogte in de Hoorn van Afrika. Docentenhandleiding Webquest Droogte in de Hoorn van Afrika Docentenhandleiding 1 Inhoud 1. Algemene introductie... 3 2. Didactische verantwoording... 5 3. Verdiepingsmateriaal... 6 3.1 Honger in de Hoorn van Afrika: een

Nadere informatie

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten Lesplanformulier naam student : Aukelien Stalman opleiding : docent GZW jaar : 3 naam school : Gomarus College Assen coach : klas : 1 datum van de les: mei 2017 Lesonderwerp: Biologie stevigheid en beweging

Nadere informatie

Whitepaper Getal & Ruimte 12 e editie havo/vwo onderbouw

Whitepaper Getal & Ruimte 12 e editie havo/vwo onderbouw Whitepaper Getal & Ruimte 12 e editie havo/vwo onderbouw WHITEPAPER GETAL & RUIMTE Getal & Ruimte is de grootste wiskundemethode in het voortgezet onderwijs. Met een heldere didactische structuur en een

Nadere informatie

De studenten maken vanuit verschillende perspectieven nieuws over vluchtelingen en ontdekken hoe moeilijk het is om objectief te blijven.

De studenten maken vanuit verschillende perspectieven nieuws over vluchtelingen en ontdekken hoe moeilijk het is om objectief te blijven. Praktische informatie Uitleg & instructie In samenwerking met: Als vervolg op het bezoek aan het Humanity House, kunnen studenten met de les Vluchtelingen in Beeld op school actief aan de slag met hun

Nadere informatie

Socrative. Het Hooghuis dig.vaardigheden. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Socrative. Het Hooghuis dig.vaardigheden. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Het Hooghuis dig.vaardigheden 25 january 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/36834 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

Website maken Mediawijsheid lessen Juli 2013

Website maken Mediawijsheid lessen Juli 2013 Website maken Mediawijsheid lessen Juli 2013 Website maken - Docent Sociale Media als Facebook/Twitter/Instagram is het medium waar veel pubers zich op begeven. Ouders zeggen wel eens dat de smartphone

Nadere informatie

Socrative. Voorbeeld: Meningsvorming / Kennis toetsen

Socrative. Voorbeeld: Meningsvorming / Kennis toetsen Socrative Doel Meningsvorming / Kennis toetsen Tool die door docenten gebruikt kan worden om studenten tijdens de les antwoord te laten geven op vragen of stellingen. Korte beschrijving Fase van ervaringsleren

Nadere informatie

Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars

Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars Met deze handleiding maken wij u graag wegwijs op de website van Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL). U vindt hier stap voor stap uitleg

Nadere informatie

Stap 0: Voorbereiding

Stap 0: Voorbereiding Welkom, Wat fijn dat je voor NT2+ van ThiemeMeulenhoff hebt gekozen! We helpen je graag op weg! Termen: Instituut Groepen Coördinator Docent Student Een onderwijsinstelling die uit een of meerdere groepen

Nadere informatie

Vertaalde versie Manual I _ Tijs Rotsaert 1

Vertaalde versie Manual I _ Tijs Rotsaert 1 Vertaalde versie Manual I _ Tijs Rotsaert 1 Welkom bij Socrative! Net als u zijn wij overtuigd van het belang het leerproces van leerlingen te visualiseren. Deze tool biedt de mogelijkheid om evaluatie

Nadere informatie

Doel van de les: Aan het eind van de les kunnen de kinderen Wordpress gebruiken om informatie weer te geven.

Doel van de les: Aan het eind van de les kunnen de kinderen Wordpress gebruiken om informatie weer te geven. Een les Wordpress Studenten: Mentor: Stageschool: Groep: Datum: Doel van de les: Aan het eind van de les kunnen de kinderen Wordpress gebruiken om informatie weer te geven. Beginsituatie: In deze les word

Nadere informatie

Docentenhandleiding VULKANISME, IJSLANDS NACHTMERRIE EN TROTS WEBQUEST. Aardrijkskunde 1 vwo -> methode BuiteNLand (2009)

Docentenhandleiding VULKANISME, IJSLANDS NACHTMERRIE EN TROTS WEBQUEST. Aardrijkskunde 1 vwo -> methode BuiteNLand (2009) Docentenhandleiding WEBQUEST VULKANISME, IJSLANDS NACHTMERRIE EN TROTS Aardrijkskunde 1 vwo -> methode BuiteNLand (2009) Contactpersonen; Ralph Kleiman (ralph.kleiman@student.hu.nl) Kim Bezuijen (kim.bezuijen@student.hu.nl)

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Project Storesafari

Docentenhandleiding. Project Storesafari Docentenhandleiding Project Storesafari Docentenhandleiding project Storesafari Inhoud opdracht Storesafari De opdracht bestaat uit: 1 Links naar project Storesafari en retailquiz. 2 Docentenhandleiding

Nadere informatie

FAQ DE GEO BOVENBOUW HAVO/VWO 5 E

FAQ DE GEO BOVENBOUW HAVO/VWO 5 E FAQ DE GEO BOVENBOUW HAVO/VWO 5 E EDITIE De onderwerpen die in deze FAQ aan bod komen: Arrangement Planning PTA Inhoudelijk ARRANGEMENT Wat is het verschil tussen een combipakket en een abonnement? Abonnement

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Webquest: Sinkholes in Zuid-Limburg en Florida. Aardrijkskunde 3 VWO (de Geo)

Docentenhandleiding. Webquest: Sinkholes in Zuid-Limburg en Florida. Aardrijkskunde 3 VWO (de Geo) Docentenhandleiding Webquest: Sinkholes in Zuid-Limburg en Florida Aardrijkskunde 3 VWO (de Geo) Krijn-Dirk Verbruggen (krijndirk.verbruggen@student.hu.nl) Iréne Haver (irene.haver@student.hu.nl) 1 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Werkwijze voor de website projectmatig werken

Werkwijze voor de website projectmatig werken Werkwijze voor de website projectmatig werken De eerste stap Ontdekken hoe de lessenserie projectmatig werken gebruikt moet worden YouTube clips Studie- en beroepsvaardigheden Samenwerkend leren Differentiëren

Nadere informatie

Aardrijkskunde inhouden (PO-havo/vwo)

Aardrijkskunde inhouden (PO-havo/vwo) Aardrijkskunde inhouden (PO-havo/vwo) Sectoren kerndoelen primair onderwijs kerndoelen onderbouw havo bovenbouw exameneenheden vwo bovenbouw exameneenheden Kernen 1. Burgerschap 36: hoofdzak de Nederlandse

Nadere informatie

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Inleiding en werkwijze: De meeste ouderen vinden het leuk om samen met jongeren iets te doen. Op deze manier hebben

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Foto s importeren naar de pc en een diavoorstelling maken

Docentenhandleiding bij Foto s importeren naar de pc en een diavoorstelling maken Docentenhandleiding bij Foto s importeren naar de pc en een diavoorstelling maken ISBN 978 90 5905 357 1 2 1. Introductie De cursushandleiding gaat uit van een lessenschema dat bestaat uit negen punten.

Nadere informatie

KHLim. Departement Lerarenopleiding. Algemene vaardigheden ICT Nearpod

KHLim. Departement Lerarenopleiding. Algemene vaardigheden ICT Nearpod KHLim Departement Lerarenopleiding Algemene vaardigheden ICT Nearpod Inhoud 1 Nearpod... 3 2 Keuzelijst... 4 2.1 My libary... 5 2.2 Explore... 5 2.3 Join... 6 2.4 Create... 6 2.5 Reports... 7 3 Maken van

Nadere informatie

Mijn naam: Sabine de Wit. Wat gaan we doen?

Mijn naam: Sabine de Wit. Wat gaan we doen? Mijn naam: Sabine de Wit Over mezelf: - PABO en aardrijkskunde tweedegraads - 13 ½ jaar basisonderwijs - Wiskunde tweedegraads - Nu voor het 5 de jaar in het VMBO (onderbouw BKT en bovenbouw BK) Wat gaan

Nadere informatie

Stap 0: Voorbereiding

Stap 0: Voorbereiding Welkom, Wat fijn dat je voor NT2+ van ThiemeMeulenhoff hebt gekozen! We helpen je graag op weg! Termen: Instituut Groepen Coördinator Docent Student Een onderwijsinstelling die uit een of meerdere groepen

Nadere informatie

De nieuwe methodesite Traject Nederlands. Voor docenten Traject Nederlands Studiejaar 2013-2014

De nieuwe methodesite Traject Nederlands. Voor docenten Traject Nederlands Studiejaar 2013-2014 De nieuwe methodesite Traject Nederlands Voor docenten Traject Nederlands Studiejaar 2013-2014 Inloggen methodesite Ga naar www.trajectnederlandsonline.nl Klik op de button inloggen. U komt vervolgens

Nadere informatie

HOE KOM IK VAN LEERDOELEN TOT EEN LES?

HOE KOM IK VAN LEERDOELEN TOT EEN LES? OPDRACHT HOE KOM IK VAN LEERDOELEN TOT EEN LES? In deze opdracht doorloop je in vogelvlucht alle stappen die je kunt zetten om van leerdoelen te komen tot een goede les voor de leerlingen. Het betreft

Nadere informatie

Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN. Handleiding Studentenpagina 1

Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN. Handleiding Studentenpagina 1 Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN Handleiding Studentenpagina 1 Inhoud van de handleiding Inhoud van de handleiding... 2 1. Inleiding... 3 2. Inloggen op de

Nadere informatie

Interactieve afbeeldingen maken met Thinglink

Interactieve afbeeldingen maken met Thinglink Interactieve afbeeldingen maken met Thinglink Met Thinglink kun je een interactieve afbeelding maken en die online delen. Op een afbeelding kun je tags aanbrengen met tekst, foto's, filmpjes, geluid, enzovoort.

Nadere informatie

Docentenhandleiding module Studeren onderdeel (Bijna) 18 en op het mbo niveau 3/4

Docentenhandleiding module Studeren onderdeel (Bijna) 18 en op het mbo niveau 3/4 Docentenhandleiding module Studeren onderdeel (Bijna) 18 en op het mbo niveau 3/4 De module In de module Studeren onderdeel (Bijna) 18 en op het mbo niveau 3/4 wordt het thema studeren verkend, met als

Nadere informatie

Hoe werkt u met Nectar 4e editie Tweede Fase

Hoe werkt u met Nectar 4e editie Tweede Fase Hoe werkt u met Nectar 4e editie Tweede Fase Inhoud 1 In vogelvlucht p. 2 2 Hoe wilt u werken? p. 3 3 Meer dan lesstof in het boek p. 4 4 Leerroutes p. 7 5 Oefentoets met studieadvies op maat p. 10 6 Resultatenpagina's

Nadere informatie

Docentenhandleiding module Identiteit

Docentenhandleiding module Identiteit Docentenhandleiding module Identiteit De module In de module Identiteit wordt het thema identiteit verkend aan de hand van opdrachten en worden leerlingen voorbereid op het zelfstandig aanvragen van een

Nadere informatie

Docentenhandleiding module Studeren onderdeel Nog geen 18 en naar het MBO

Docentenhandleiding module Studeren onderdeel Nog geen 18 en naar het MBO Docentenhandleiding module Studeren onderdeel Nog geen 18 en naar het MBO De module In de module Studeren onderdeel Nog geen 18 en naar het mbo wordt het thema studeren verkend, met als doelgroep vmbo-leerlingen

Nadere informatie

Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw?

Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw? Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw? Inhoud 1 In vogelvlucht p. 2 2 Hoe wilt u werken? p. 3 3 Hoe maken de leerlingen kennis met Moderne Wiskunde online? p. 5 4 Meer dan lesstof in het

Nadere informatie

Kahoot! Kennis toetsen

Kahoot! Kennis toetsen Kahoot! Doel Korte beschrijving Fase van ervaringsleren Didactiek Soort werkvorm Gebruikte intelligenties Website Materiaal Voorbereidingstijd Uitvoeringstijd Aantal studenten Moeilijkheidsgraad Taal Gebruik

Nadere informatie

Account maken Website maken Het domein kiezen Structuur van een webquest aanmaken

Account maken Website maken Het domein kiezen Structuur van een webquest aanmaken Stappenplan Website Weebly Onze webquest moeten we ergens online plaatsen. Er zijn veel verschillende bedrijven die gratis of betalend webruimte aanbieden. Wij kiezen voor weebly. Een gratis oplossing

Nadere informatie

Docentenhandleiding module Overheid, Burger en DigiD

Docentenhandleiding module Overheid, Burger en DigiD Docentenhandleiding module Overheid, Burger en DigiD De module In de module Overheid, Burger en DigiD wordt het thema overheid, burger en hun onderlinge online en offline communicatie verkend aan de hand

Nadere informatie

Codename Future professionaliseert jongeren aan de hand van hun maatschappelijke positie. >>> Belastingdienst

Codename Future professionaliseert jongeren aan de hand van hun maatschappelijke positie. >>> Belastingdienst Codename Future professionaliseert jongeren aan de hand van hun maatschappelijke positie >>> Belastingdienst voorbereiding Het doel van dit project Met het project de Belastingdienst willen we uw leerlingen:

Nadere informatie

Handleiding. Pagina 1 van 9

Handleiding. Pagina 1 van 9 Begeleiding De website is opgebouwd uit stappen. De stappen op de website volgen elkaar logisch op en alle opdrachten staan duidelijk op de website beschreven. De informatie op de website is voor iedere

Nadere informatie

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 ANIMATIE S MAKEN Les 1: uitleg animatie maken, verhaal maken en storyboard Les 2: foto s maken voor de animatie Les 3: foto s aanpassen en een gif bestand maken Les 4: filmpje bewerken met MovieMaker en

Nadere informatie

Een webshop vullen. a. Een product aanmaken. Ga nu naar Producten en kies voor Product toevoegen om een nieuw product aan te maken.

Een webshop vullen. a. Een product aanmaken. Ga nu naar Producten en kies voor Product toevoegen om een nieuw product aan te maken. Een webshop vullen Voor een artikel verkocht kan worden moet deze eerst in een webshop geplaatst worden. Hiervoor moeten een aantal stappen worden doorlopen. Ga naar http://webshop.geuzencollege- sw.nl

Nadere informatie

De methodesite 20/20 English. Voor docenten

De methodesite 20/20 English. Voor docenten De methodesite 20/20 English Voor docenten Inloggen methodesite Ga naar www.2020english.nl Klik rechtsboven op de knop Digitale lesomgeving. U komt vervolgens op de onderstaande pagina. Kies Mbo / Vmbo.

Nadere informatie

DOCENT HANDLEIDING. Energie uit gft-afval R. HEINEN N.N. VAN HERP A.H. PEUSHER P.J. SMITS ENSCHEDE UNIVERSITEIT TWENTE JUNI 2008.

DOCENT HANDLEIDING. Energie uit gft-afval R. HEINEN N.N. VAN HERP A.H. PEUSHER P.J. SMITS ENSCHEDE UNIVERSITEIT TWENTE JUNI 2008. DOCENT HANDLEIDING WebQuest Energie uit gft-afval R. HEINEN N.N. VAN HERP A.H. PEUSHER P.J. SMITS ENSCHEDE UNIVERSITEIT TWENTE JUNI 2008 Pagina 1 van 5 INHOUD Een WebQuest Doel Doelgroep Voorkennis Organisatie

Nadere informatie

Whitepaper Nieuw Nederlands 6 e editie onderbouw

Whitepaper Nieuw Nederlands 6 e editie onderbouw Whitepaper Nieuw Nederlands 6 e editie onderbouw WHITEPAPER NIEUW NEDERLANDS 6 e editie onderbouw Nieuw Nederlands onderbouw 6 e editie staat als vanouds voor hoge kwaliteit en aandacht voor de individuele

Nadere informatie

Handleiding Nieuw Nederlands 6 e editie Onderbouw. Kahoot! Versie:

Handleiding Nieuw Nederlands 6 e editie Onderbouw. Kahoot! Versie: Handleiding Nieuw Nederlands 6 e editie Onderbouw Kahoot! Versie: 14-03-2018 Inhoud Wat is het? Een account aanmaken als docent Een Kahoot selecteren De Kahoot afnemen Het verloop van de Kahoot Inloggen

Nadere informatie

MOOC Blended learning ontwikkeling 07-11-2014. Aletheia Fluitsma (aletheia.fluitsma@gmail.com) Online Aardrijkskunde- / Geschiedenislessen VO

MOOC Blended learning ontwikkeling 07-11-2014. Aletheia Fluitsma (aletheia.fluitsma@gmail.com) Online Aardrijkskunde- / Geschiedenislessen VO Naam deelnemer: Naam: Aletheia Fluitsma (aletheia.fluitsma@gmail.com) Online Aardrijkskunde- / Geschiedenislessen VO Type en datum: Ontwerp 1.0. oktober 2014 Verklaring eigen werk: Hierbij verklaar ik

Nadere informatie

Docentenhandleiding - Algemeen

Docentenhandleiding - Algemeen 2018 Docentenhandleiding - Algemeen Training & Support Telefoon: 036-3030363 Email: support@bettermarks.nl Introductie Beste Bettermarks docenten, Welkom bij de algemene docentenhandleiding van Bettermarks.

Nadere informatie

Hoe werkt u met Nieuw Nederlands 6 e editie onderbouw

Hoe werkt u met Nieuw Nederlands 6 e editie onderbouw Hoe werkt u met Nieuw Nederlands 6 e editie onderbouw Inhoud 1 In vogelvlucht p. 2 2 Hoe wilt u werken? p. 3 3 Meer dan lesstof in het boek p. 4 4 Leerroutes p. 7 5 Oefentoets met studieadvies op maat

Nadere informatie

Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars

Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars Met deze handleiding maken wij u graag wegwijs op de website van Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL). U vindt hier stap voor stap uitleg

Nadere informatie

Aardbevingen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Aardbevingen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 16 December 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/52470 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Hoe werkt u met buitenland 3e editie Tweede Fase

Hoe werkt u met buitenland 3e editie Tweede Fase Hoe werkt u met buitenland 3e editie Tweede Fase Inhoud 1 In vogelvlucht p. 2 2 Hoe wilt u werken? p. 3 3 Meer dan lesstof in het boek p. 5 4 Leerroutes p. 8 5 Oefentoets met studieadvies op maat p. 9

Nadere informatie

faculteit ruimtelijke wetenschappen 13-11-2015 Ga naar Room 416097 via de app of via b.socrative.com/login/student/ (50 deelnemers mogelijk...

faculteit ruimtelijke wetenschappen 13-11-2015 Ga naar Room 416097 via de app of via b.socrative.com/login/student/ (50 deelnemers mogelijk... Ga naar Room 416097 via de app of via b.socrative.com/login/student/ (50 deelnemers mogelijk...) 1 2 3 4 5 6 Digitaal kaartmateriaal voor in de klas drs. H.C. (Chris) Diederiks, RUG 7 8 Het belang van

Nadere informatie

De nieuwe methodesite 20/20 English. Voor docenten 20/20 English Studiejaar

De nieuwe methodesite 20/20 English. Voor docenten 20/20 English Studiejaar De nieuwe methodesite 20/20 English Voor docenten 20/20 English Studiejaar 2013-2014 Inloggen methodesite Ga naar www.2020english.nl Klik linksboven op de knop inloggen. U komt vervolgens op de onderstaande

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

Module H3-8 DE WEDEROPBOUW VAN EUROPA NA DE TWEEDE WERELDOORLOG

Module H3-8 DE WEDEROPBOUW VAN EUROPA NA DE TWEEDE WERELDOORLOG Module H3-8 DE WEDEROPBOUW VAN EUROPA NA DE TWEEDE WERELDOORLOG WERKSCHEMA (alle leerroutes) 2 lesweken (max. 4 lessen) Onderdeel van toets T3 in toetsweek 3 Alle informatie over deze module vind je hier:

Nadere informatie

Screencast-O-Matic HANDLEIDING

Screencast-O-Matic HANDLEIDING Screencast-O-Matic HANDLEIDING Inhoud 1 Inleiding 3 2 Stap voor stap 3 3 Conclusie 9 4 Meer info 10 4.1 Hulp nodig? 10 4.2 Vragen en opmerkingen 10 4.3 Trefwoordenlijst 10 4.4 Lijst met afbeeldingen 10

Nadere informatie

Hoe werkt u met Pincode Onderbouw vmbo

Hoe werkt u met Pincode Onderbouw vmbo Hoe werkt u met Pincode Onderbouw vmbo Noordhoff Uitgevers bv Pagina 1 van 17 Inhoud 1 In vogelvlucht p. 2 2 Hoe wilt u werken? p. 3 3 Meer dan lesstof in het boek p. 5 4 Leerroutes p. 7 5 Oefentoets met

Nadere informatie

Inhoud. Blz. 3. Blz. 4. Blz. 5. Blz. 7. Blz. 8. Blz. 9. Blz. 10. Opdracht 1 - Brainstormen. Opdracht 2 - Je eigen controller. informatie - makey makey

Inhoud. Blz. 3. Blz. 4. Blz. 5. Blz. 7. Blz. 8. Blz. 9. Blz. 10. Opdracht 1 - Brainstormen. Opdracht 2 - Je eigen controller. informatie - makey makey Naam: Klas: inhoud Inhoud Opdracht 1 - Brainstormen Opdracht 2 - Je eigen controller informatie - makey makey Blz. 3 Blz. 4 Blz. 5 Opdracht 3 - Aan de slag met Scratch Blz. 6 informatie - Scratch Opdracht

Nadere informatie

Sire Filmpjes maken - Docent

Sire Filmpjes maken - Docent Mediawijsheid lessen Juli 2013 Sire Filmpjes maken - Docent Sociale Media als Facebook/Twitter/Instagram is het medium waar veel pubers zich op begeven. Ouders zeggen wel eens dat de smartphone aan de

Nadere informatie

Weet jij iets van mode?

Weet jij iets van mode? Lesbrief Koloniaal verleden Weet jij iets van mode? Context Nederland heeft, net als andere Europese landen, te maken met een koloniaal verleden. In het Rijksmuseum zijn hiervan genoeg voorbeelden te vinden.

Nadere informatie

PTO Aardrijkskunde

PTO Aardrijkskunde PTO ardrijkskunde 2016-2017 Vereniging voor Protestants-Christelijk Onderwijs te Curaçao Sectie aardrijkskunde r. lbert Schweitzer havo/vwo [meesteradmiraal@gmail.com] Vak: ardrijkskunde Leerjaar: H1 Schooljaar:

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING: SCHOLING VIA ORGANISATIE

GEBRUIKERSHANDLEIDING: SCHOLING VIA ORGANISATIE GEBRUIKERSHANDLEIDING: SCHOLING VIA ORGANISATIE Voor je ligt een korte handleiding geschikt voor gebruikers die via hun organisatie de online scholing van Augeo academy gaan volgen. In deze handleiding

Nadere informatie

Hoe werkt u met TrabiTour 2 e editie Tweede Fase

Hoe werkt u met TrabiTour 2 e editie Tweede Fase Hoe werkt u met TrabiTour 2 e editie Tweede Fase Inhoud 1 In vogelvlucht p. 2 2 Hoe wilt u werken? p. 3 3 Meer dan lesstof in het boek p. 4 4 Leerroutes p. 7 5 Sim Stampen p. 10 6 Oefentoets met studieadvies

Nadere informatie

Opname hulp. Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen. Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+

Opname hulp. Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen. Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+ Opname hulp Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen B B Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+ BoekenBabbels DOEL Door het opnemen en plaatsen van korte

Nadere informatie

Weebly: Stappenplan voor docenten

Weebly: Stappenplan voor docenten Weebly: Stappenplan voor docenten Stap 1: Registratie Ga naar http://education.weebly.com/ Voordat u aan de slag kunt met Weebly moet u zich inschrijven. U vult uw gebruikersnaam en uw e-mailadres in en

Nadere informatie

voor leerlingen Hoe krijg ik toegang tot het digitale lesmateriaal?

voor leerlingen Hoe krijg ik toegang tot het digitale lesmateriaal? voor leerlingen Hoe krijg ik toegang tot het digitale lesmateriaal? Hoe krijg ik toegang tot het digitale lesmateriaal? In deze folder vind je een stap-voor-stap uitleg over het inloggen in Schoolwise

Nadere informatie

Aardbevingen hv123. banner. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/52470

Aardbevingen hv123. banner. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/52470 banner Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 16 december 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/52470 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

Handleiding online klantenportal zakelijke partners, makelaars en tussenpersonen

Handleiding online klantenportal zakelijke partners, makelaars en tussenpersonen Handleiding online klantenportal zakelijke partners, makelaars en tussenpersonen Nog geen account? Neem contact met ons op via 085 489 1606 of info@apkvastgoed.nl Inlogscherm: 1: ga naar http://webportal.apkvastgoed.nl/

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Thema. Dromen zijn bedrog!? Chiel Jan van Hofwegen

Docentenhandleiding. Thema. Dromen zijn bedrog!? Chiel Jan van Hofwegen Docentenhandleiding Thema Dromen zijn bedrog!? Chiel Jan van Hofwegen Oktober 2009 Inleiding. Deze handleiding is bedoeld als een gids voor de lessen die rondom het thema Dromen zijn bedrog!? gegeven zullen

Nadere informatie

Wordpress. Uitleg nieuwskring groep 7/8. 10 september 2018 Basisschool Klimop Wordpress

Wordpress. Uitleg nieuwskring groep 7/8. 10 september 2018 Basisschool Klimop Wordpress Wordpress Uitleg nieuwskring groep 7/8 10 september 2018 Basisschool Klimop Wordpress Stap 1: Open Wordpress. Ga naar www.wordpress.com Klik op: inloggen (rechts bovenin) De inloggegevens krijg je van

Nadere informatie

Module H4-4 DE TIJD VAN ONTDEKKERS EN HERVORMERS (OVERZICHT EN KENMERKEN).

Module H4-4 DE TIJD VAN ONTDEKKERS EN HERVORMERS (OVERZICHT EN KENMERKEN). Module H4-4 DE TIJD VAN ONTDEKKERS EN HERVORMERS (OVERZICHT EN KENMERKEN). WERKSCHEMA (alle leerroutes) 2 lesweken Onderdeel van toets T3 in toetsweek 2 Alle informatie over deze module vind je hier: Jouw

Nadere informatie

Bijlage 4. Resultaten docentenvragenlijst zomer Monitoring vernieuwde examenprogramma aardrijkskunde vmbo

Bijlage 4. Resultaten docentenvragenlijst zomer Monitoring vernieuwde examenprogramma aardrijkskunde vmbo Bijlage 4 Resultaten docentenvragenlijst zomer 2015 Monitoring vernieuwde examenprogramma aardrijkskunde vmbo Algemeen De digitale enquête heeft plaatsgevonden in juni-augustus 2015. In totaal hebben 105

Nadere informatie

Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw?

Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw? Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw? Inhoud 1 In vogelvlucht p. 2 2 Hoe wilt u werken? p. 3 3 Hoe maken de leerlingen kennis met Moderne Wiskunde online? p. 5 4 Meer dan lesstof in het

Nadere informatie

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL PBGZ 12 / PBSD 9 Coördinatie, kwaliteit en voorlichting, profielfase Cohort 2016 2019 kwartiel 11 INSTROOMVEREISTEN:

Nadere informatie

Kahoot! Kennis toetsen

Kahoot! Kennis toetsen Kahoot! Doel Korte beschrijving Leerfase Didactiek Soort werkvorm Website Materiaal Voorbereidingstijd Uitvoeringstijd Aantal studenten Moeilijkheidsgraad Taal Gebruik Kennis toetsen Tool waarmee je een

Nadere informatie

Begeleidershandleiding Voedingscentrum Meer dan lekker in de super

Begeleidershandleiding Voedingscentrum Meer dan lekker in de super Begeleidershandleiding Voedingscentrum Meer dan lekker in de super Helpdesk online module: Spring Instituut Tel: 0318-493133 Mail: info@springinstituut.nl 1 Inhoud Hoofdstuk 1 Algemene informatie... 3

Nadere informatie

Hoe werkt u met Stepping Stones 6e editie Tweede Fase

Hoe werkt u met Stepping Stones 6e editie Tweede Fase Hoe werkt u met Stepping Stones 6e editie Tweede Fase Inhoud 1 In vogelvlucht p. 2 2 Hoe wilt u werken? p. 3 3 Meer dan lesstof in het boek p. 5 4 Leerroutes p. 8 5 Slim stampen p. 9 6 Oefentoets met studieadvies

Nadere informatie

Fossielen uit de Noordzee

Fossielen uit de Noordzee Fossielen uit de Noordzee Lesbrief websessie Een kijkje achter de schermen van museum Naturalis voor klas 1 en 2 (VMBO/H/V) lesbrief Fossielen uit de Noordzee 1 Introductieles 2 Beschrijving websessie

Nadere informatie

Linoit. Gebruiksvriendelijkheid: Gebruiksaanwijzing: Een tool om een online prikbord te maken en te delen.

Linoit. Gebruiksvriendelijkheid: Gebruiksaanwijzing: Een tool om een online prikbord te maken en te delen. Linoit Een tool om een online prikbord te maken en te delen. Gebruiksvriendelijkheid: De webtool is erg gebruiksvriendelijk. Voor deze tool moet je je wel registeren. Het is erg gemakkelijk in gebruik

Nadere informatie

Handleiding voorbereidende les bij Democracity. Basisonderwijs. Versie 22 mei Handleiding voorbereidende les bij Democracity

Handleiding voorbereidende les bij Democracity. Basisonderwijs. Versie 22 mei Handleiding voorbereidende les bij Democracity Basisonderwijs Versie 22 mei 2018 INHOUD Inleiding... 2 Tijdsverloop... 2 Quiz: Waar gaat de gemeente over?... 3 Filmpje Hoe werkt de gemeenteraad?... 6 Wie is de baas in de gemeente?... 7 Van probleem

Nadere informatie

Module 5 (leerjaar 1) HET ROMEINSE RIJK (OPKOMST EN ONDERGANG).

Module 5 (leerjaar 1) HET ROMEINSE RIJK (OPKOMST EN ONDERGANG). Module 5 (leerjaar 1) HET ROMEINSE RIJK (OPKOMST EN ONDERGANG). WERKSCHEMA (alle leerroutes) Versie: havo 1 & havo/vwo 1 4 lesweken (max. 8 lessen) Onderdeel van toets T3 in toetsweek 2 Alle informatie

Nadere informatie

Reflection paper. Door: Daniëlle Beukman Klas: Havt3b Minor: ICT2 Docent: Sacha van de Griendt

Reflection paper. Door: Daniëlle Beukman Klas: Havt3b Minor: ICT2 Docent: Sacha van de Griendt Reflection paper Door: Daniëlle Beukman 488097 Klas: Havt3b Minor: ICT2 Docent: Sacha van de Griendt Inhoudsopgave Wat ik heb geleerd... 3 Flipping the classroom... 3 Strategie van Suchman... 3 Lipdub...

Nadere informatie

Computermateriaal ivm parate kennis over aardrijkskunde

Computermateriaal ivm parate kennis over aardrijkskunde Computermateriaal ivm parate kennis over aardrijkskunde 1 Een overzicht In deze bundel staan zes websites beschreven. In de tabel hieronder kan je de verschillen tussen de websites zien. Ik vind alle websites

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde vwo I

Eindexamen aardrijkskunde vwo I Aarde Opgave 4 De Colorado en de Grand Canyon Bestudeer de bronnen 1 tot en met 5 die bij deze opgave horen. Het Colorado Plateau in de staat Arizona (VS) bestaat uit zeer oude gesteenten. In de loop van

Nadere informatie

Stap-voor-stap handleiding De docentenportal ZorgPad

Stap-voor-stap handleiding De docentenportal ZorgPad Stap-voor-stap handleiding De docentenportal ZorgPad Deze handleiding geeft een stap voor stap uitleg over de online docentomgeving van de methode Zorgpad. U ziet de belangrijkste onderdelen en functies

Nadere informatie

SLIMSTAMPEN HANDLEIDING

SLIMSTAMPEN HANDLEIDING SLIMSTAMPEN HANDLEIDING Dit is een korte handleiding voor de SlimStampen website. Een gebruiker van de website kan verschillende activiteiten kiezen door op één van de knoppen boven aan de eerste pagina

Nadere informatie

Handleiding Melkvee Connect

Handleiding Melkvee Connect Handleiding Melkvee Connect Inhoudsopgave 1. Wat kun je ermee en hoe werkt het?... 1 2. Je eigen account bewerken... 2 3. Deelnemen aan een netwerk... 4 4. Een netwerk starten... 6 5. Nieuwsberichten plaatsen...

Nadere informatie

Nanotechnologie handleiding leerkracht

Nanotechnologie handleiding leerkracht Nanotechnologie handleiding leerkracht Website Alle informatie over het lespakket nanotechnologie is terug te vinden op volgende website: eefysicsnanotech.weebly.com Je vindt er alle downloadbaar lesmateriaal

Nadere informatie

Handleiding Bronwijzer-applicatie Algemene versie Versie augustus 2015

Handleiding Bronwijzer-applicatie Algemene versie Versie augustus 2015 Handleiding Bronwijzer-applicatie Algemene versie Versie augustus 2015 1 Inhoudsopgave 1. Inloggen voor docenten en leerlingen... 3 2. Navigatiebalk... 5 3. Tijdlijn... 6 4. Downloads... 7 5. Docentenhandleiding...

Nadere informatie

LES 2 & 3 GAMEMAKER4YOU

LES 2 & 3 GAMEMAKER4YOU Maart 2009 LES 2 & 3 GAMEMAKER4YOU Les 2 & 3 GameMaker m.b.v. het boek GameMaker4You Ze leren het doolhof maken (hoofdstuk3) en hierna maken ze een eigen doolhofspel Les 2 Docent Doel Doel van deze les

Nadere informatie

Ga naar Room via de app of via b.socrative.com/login/student/ (50 deelnemers mogelijk...)

Ga naar Room via de app of via b.socrative.com/login/student/ (50 deelnemers mogelijk...) Datum 07-11-2014 1 Ga naar Room 416097 via de app of via b.socrative.com/login/student/ (50 deelnemers mogelijk...) Datum 07-11-2014 2 Digitaal kaartmateriaal voor in de klas drs. H.C. (Chris) Diederiks,

Nadere informatie

Handleiding Digitale Vaardigheden Basis Kerntaak 1. Hoofdstuk 1: Zoeken en vinden

Handleiding Digitale Vaardigheden Basis Kerntaak 1. Hoofdstuk 1: Zoeken en vinden Handleiding Digitale Vaardigheden Basis Kerntaak 1 Hoofdstuk 1: Zoeken en vinden Algemene inleiding De methode Digitale Vaardigheden Basis is opgedeeld in drie onderdelen: DV Kerntaak 1 DV Kerntaak 2 DV

Nadere informatie

Met Adapt hebben docenten inzicht in de voortgang van de leerlingen en ze kunnen zelf eenvoudig eigen bronnen en opgaven toevoegen.

Met Adapt hebben docenten inzicht in de voortgang van de leerlingen en ze kunnen zelf eenvoudig eigen bronnen en opgaven toevoegen. Wegwijzer Over Adapt Adapt is een product van de LWEO. Het bestaat uit een complete economiemethode voor de derde klas, waarin leerlingen op interactieve wijze kunnen werken aan theorie en opgaven en een

Nadere informatie

Docentenhandleiding module Verkeer en Vervoer

Docentenhandleiding module Verkeer en Vervoer Docentenhandleiding module Verkeer en Vervoer De module In de module Verkeer en Vervoer wordt het thema verkeer en vervoer verkend aan de hand van opdrachten. Leerlingen worden voorbereid op het zelfstandig

Nadere informatie

Whitepaper Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw

Whitepaper Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw Whitepaper Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw WHITEPAPER MODERNE WISKUNDE Moderne Wiskunde is een methode waarin inzicht, structuur en vernieuwing centraal staan. Moderne Wiskunde volgt een didactiek

Nadere informatie

Padlet. Meningen peilen

Padlet. Meningen peilen Padlet Doel Korte beschrijving Leerfase Meningen peilen Tool waarmee online prikborden gemaakt kunnen worden. De docent maakt een prikbord aan en vraagt aan de studenten om een post-it op het prikbord

Nadere informatie

Starten met bettermarks. Registreren en activeren

Starten met bettermarks. Registreren en activeren Starten met bettermarks Voordat u uw docentenaccount in bettermarks wiskunde en/of rekenen kunt gebruiken, moet u eenmalig een aantal stappen doorlopen. Indien u enkel gaat werken met bettermarks rekenen

Nadere informatie

Christel Wolterinck (Marianum en Universiteit Twente), Kim Schildkamp (Universiteit Twente), Wilma Kippers (Universiteit Twente)

Christel Wolterinck (Marianum en Universiteit Twente), Kim Schildkamp (Universiteit Twente), Wilma Kippers (Universiteit Twente) Vragenlijst formatief toetsen - Docent Deze vragenlijst is ontwikkeld door de Universiteit Twente op basis van bestaande vragenlijsten* en heeft als doel te onderzoeken in welke mate de docenten en leerlingen

Nadere informatie

Het Kompas. Iip Conferentie het Liemers college. Transform to the power of digital

Het Kompas. Iip Conferentie het Liemers college. Transform to the power of digital Het Kompas Iip Conferentie het Liemers college Transform to the power of digital De agenda voor vandaag Wie zijn wij, wie zijn jullie? Introductie van het Kompas Aan de slag met het Kompas ? 3 Het kompas

Nadere informatie