Inleiding In deze folder leest u meer over de diagnose maagkanker, de onderzoeken en de behandelmogelijkheden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inleiding In deze folder leest u meer over de diagnose maagkanker, de onderzoeken en de behandelmogelijkheden."

Transcriptie

1 MAAGKANKER 17852

2 Inleiding In deze folder leest u meer over de diagnose maagkanker, de onderzoeken en de behandelmogelijkheden. Maagkanker is een kwaadaardige tumor in de maag, het wordt ook wel maagcarcinoom genoemd. Bij maagkanker is er sprake van een ongeremde groei van kwaadaardige cellen in de maag, waardoor een gezwel ontstaat. In Nederland wordt per jaar ongeveer bij mensen maagkanker vastgesteld. Maagkanker komt bij mannen meer voor dan bij vrouwen. Het merendeel van de mensen die maagkanker krijgen, is ouder dan 60 jaar. Onderzoek Als uw huisarts u verwijst naar een specialist zal u vaak gezien worden door een internist of een maag-darm-lever arts. Deze arts zal u verder onderzoeken als uw klachten daar aanleiding toe geven. De volgende onderzoeken kunnen dan plaatsvinden: bloedonderzoek gastroscopie x-thorax (long foto) Bloedonderzoek Met bloedonderzoek kan onder andere bloedarmoede worden vastgesteld. Bij maagkanker kan dit ontstaan als gevolg van langdurig bloedverlies uit de maag. Bloedonderzoek kan geen maagkanker aantonen. Gastroscopie Bij dit onderzoek kijkt de arts via een flexibele slang (gastroscoop) in de maag, de slokdarm en de twaalfvingerige darm. Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Nuchter wil zeggen dat u: tot zes uur voor het onderzoek een licht verteerbare maaltijd mag gebruiken, zoals een beschuitje of cracker; tot twee uur voor het onderzoek mag u nog heldere dranken gebruiken, zoals thee, water of appelsap. Niet mag roken.

3 Op basis van de camerabeelden, die worden getoond op een beeldscherm, kan de arts de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm aan de binnenzijde inspecteren. Vaak worden stukjes weefsel weggenomen voor nader onderzoek. Dit noemt men een biopsie. Er zijn mensen die dit onderzoek als onaangenaam ervaren. Daarom kunt u vragen om een slaapmiddel (roesje). X-thorax Een thoraxfoto wordt ook wel 'longfoto' genoemd. Het is een röntgenfoto van de borstkas. De specialist ziet op deze foto: hoe uitgebreid de ziekte is; of er uitzaaiingen in de longen zijn; of er uitzaaiingen in de lymfeklieren zijn. Dit onderzoek is pijnloos. Aanvullend onderzoek Voor het stellen van de diagnose of het bepalen van het stadium kan aanvullend onderzoek nodig zijn. Het gaat hierbij om: echografie van de buik; CT-scan; endo-echografie. Echografie van de buik Echografie is een onderzoek met behulp van geluidsgolven. Deze golven zijn niet hoorbaar, maar de weerkaatsing (echo) ervan maakt organen en/of weefsels zichtbaar op een beeldscherm. De tumor en/of eventuele uitzaaiingen kunnen zo in beeld worden gebracht. CT-scan CT, de afkorting voor computer tomografie, is een techniek waarbij uw maag en eventueel omringende organen, met behulp van röntgenstralen in beeld worden gebracht.

4 Endo-echografie Met een endo-echografie (ook wel een endo-echo genoemd) bepaalt de arts de grootte van de tumor. Het onderzoek gebeurt met een endo-echoscoop, een dunne, flexibele bestuurbare slang. In het uiteinde hiervan (de tip) zijn een minuscule camera en een echoapparaatje ingebouwd. Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Met dit onderzoek kan de arts bekijken hoe ver de tumor door de maagwand is gegroeid. Ook is het mogelijk om vocht (punctie) of stukjes weefsel (biopt) weg te nemen uit de wand van het maag-darmkanaal, omliggende organen en lymfeklieren. Er zijn mensen die dit onderzoek als onaangenaam ervaren, u kunt vragen om een slaapmiddel (roesje). Onderzoeken en keuze voor behandeling Het kan enige tijd duren voordat u alle noodzakelijke onderzoeken heeft gehad en de aard en het stadium van uw ziekte bekend zijn. Om te kunnen bepalen welke behandeling(en) het beste bij uw ziekte past, moet de specialist weten uit welk soort cellen de tumor is ontstaan, hoe kwaadaardig deze zijn en wat het stadium van de ziekte is. Onder stadium verstaat men de mate waarin de ziekte zich in het lichaam heeft uitgebreid. De stadiumindeling is belangrijk voor de inschatting van de prognose en het bepalen van uw behandeling. Behandeling Aan de hand van de uitslagen van de onderzoeken bepaalt de arts welke behandeling geschikt is. Vaak is een combinatie van behandelingen nodig. De arts bespreekt dit uitvoerig met u. Het kan gebeuren dat bij u of bij uw arts de indruk bestaat, dat de belasting, de mogelijke bijwerkingen of de gevolgen van een behandeling niet (meer) opwegen tegen de te verwachten resultaten. Als u twijfelt aan de zin van (verdere) behandeling, bespreek dit dan met uw specialist.

5 Een operatie is de meest voorkomende behandeling bij maagkanker. Andere behandelingsmogelijkheden zijn: chemotherapie; bestraling; het plaatsen van een stent. Operatie Het komt regelmatig voor dat vóór de operatie, chemotherapie wordt gegeven. Doel daarvan is om eventuele zeer kleine uitzaaiingen (micrometastasen) te vernietigen en de tumor te verkleinen. Als u in aanmerking komt voor een operatie, heeft dat tot doel om de hele tumor met omliggend weefsel te verwijderen. Als de tumor in de alvleesklier of dikke darm is gegroeid, moet de chirurg ook een deel van deze organen verwijderen. Voordat u wordt geopereerd, maken we voor u een afspraak op de polikliniek Preoperatieve Screening (POS). Daar bespreekt de anesthesist met u uw gezondheidstoestand. De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Na de operatie ligt u een paar dagen op de Intensive Care. Daarna gaat u naar de verpleegafdeling om verder te herstellen. In de periode na de operatie wordt op meerdere momenten gekeken wat voor u de beste toedieningwijze voor uw voeding is. Dit kan bestaan uit sondevoeding (slangetje via uw neus) of een infuus (voeding via een ader). Voor de operatie is niet altijd bekend of de ingreep genezend (curatief) is. Het komt voor dat de chirurg tijdens de operatie vaststelt dat de tumor niet (geheel) te verwijderen is of dat er uitzaaiingen zijn. Op dat moment kan besloten worden tot een palliatieve operatie, die meestal minder uitgebreid is. Chemotherapie Chemotherapie is de behandeling van kanker met zogenoemde cytostatica. Dit zijn medicijnen die een de celdeling remmen of een celdodend effect hebben. U krijgt dit toegediend via een infuus, tabletten of een combinatie hiervan.

6 Meestal worden de cytostatica toegediend volgens een vastgesteld schema. Hierna volgt een rustperiode, waarin u geen cytostatica krijgt. Deze cyclus noemen we een cytostaticakuur. Zo n kuur wordt enkele malen herhaald, zoals de oncoloog met u bespreekt. Chemotherapie kent bijwerkingen, de bijwerkingen zijn afhankelijk van het middel dat u krijgt en hoe uw lichaam hierop reageert. De oncologieverpleegkundige bespreekt dit met u voor de start van uw kuur. Radiotherapie Radiotherapie, beter bekend als bestraling, is een behandeling van kanker door middel van röntgen- of elektronenstraling. Het beschadigd het erfelijk materiaal van de kankercellen, waardoor zij niet meer kunnen delen en dood gaan. De bestralingstijd duurt enkele minuten, die volgens een nauwgezet schema een aantal malen moet worden herhaald. Deze behandeling wordt niet uitgevoerd in het Sint Franciscus Gasthuis. U wordt doorverwezen naar Erasmus MC. Stent Mensen met een tumor hoog in de maag, waarbij een operatie niet mogelijk is, kunnen op een bepaald moment problemen krijgen met de doorgang van voedsel. In zo'n geval kan geadviseerd worden om een voedingsbuisje, ook wel stent genoemd, te laten plaatsen. Een stent zorgt ervoor dat voedsel weer kan passeren van de slokdarm naar de maag. De stent wordt langs de tumor ter hoogte van de maagingang geplaatst. Meestal wordt de stent ingebracht tijdens een gastroscopie. Het plaatsen van de stent is een palliatieve behandeling. Wanneer de stent op de juiste plaats is aangebracht, voelt u deze niet zitten. Begeleiding Als u te horen krijgt dat u verdacht wordt van kanker, kan dit veel onzekerheid geven. Dit geldt voor de periode dat er onderzoeken plaatsvinden, het moment dat u te horen krijgt dat u kanker heeft, de periode dat u behandeld wordt en de fase na de behandeling. Dat geldt voor u, maar ook voor uw eventuele partner, kinderen, familieleden en vrienden. Sommige mensen hebben behoefte aan ondersteuning van een

7 deskundige om stil te staan bij wat hen allemaal is overkomen. Zowel in als buiten het ziekenhuis kunnen verschillende zorgverleners u extra begeleiding bieden. De oncologieverpleegkundigen van het Sint Franciscus Gasthuis kunnen met u meedenken aan welke ondersteuning u behoefte heeft, welke mogelijkheden er zijn en hoe dit ingezet kan worden. Vragen Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met uw contactpersoon: Naam: Telefoonnummer: Voorkeurstijd voor bellen: Juni 2012

Patiënteninformatie. Longkanker

Patiënteninformatie. Longkanker Patiënteninformatie Longkanker Inhoudsopgave Pagina Wat is longkanker? 4 Onderzoek en diagnose 4 De meest voorkomende onderzoeken. 5 Behandeling 7 De meest voorkomende behandelmethoden 8 Revalidatie 9

Nadere informatie

Slokdarmkanker. Supplement informatiewijzer oncologie

Slokdarmkanker. Supplement informatiewijzer oncologie Supplement informatiewijzer oncologie Slokdarmkanker Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Algemene informatie over de slokdarm en slokdarmkanker 3. Het stellen van de diagnose 4. Behandeling van slokdarmkanker

Nadere informatie

Maagkanker. Supplement informatiewijzer oncologie

Maagkanker. Supplement informatiewijzer oncologie Supplement informatiewijzer oncologie Maagkanker Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Het stellen van de diagnose 3. Behandeling van maagkanker 4. Behandeling gericht op genezing 5. Palliatieve behandeling 6.

Nadere informatie

Radiotherapie Medische Oncologie Chemoradiotherapie gevolgd door chirurgie bij slokdarmkanker

Radiotherapie Medische Oncologie Chemoradiotherapie gevolgd door chirurgie bij slokdarmkanker Radiotherapie Medische Oncologie Chemoradiotherapie gevolgd door chirurgie bij slokdarmkanker Uitwendige bestraling van slokdarmkanker in combinatie met chemotherapie, voorafgaand aan een operatie van

Nadere informatie

Zorgprogramma. Slokdarmkanker

Zorgprogramma. Slokdarmkanker Zorgprogramma Slokdarmkanker Iedereen die te horen krijgt dat de kans groot is dat hij slokdarmkanker heeft, schrikt en wil zo snel mogelijk zekerheid hebben of hij daadwerkelijk kanker heeft en welke

Nadere informatie

Dikke-darmkanker. vrijdag 24 april 2015. Bas van Balkom MDL-arts

Dikke-darmkanker. vrijdag 24 april 2015. Bas van Balkom MDL-arts Dikke-darmkanker Bas van Balkom MDL-arts Inhoud Darmkanker en risicofactoren Lichamelijke klachten bij darmkanker Endoscopie (inwendig darmonderzoek) Vervolgonderzoeken Behandeling 2 Darmkanker 13.000

Nadere informatie

Chemotherapie voorafgaand aan de borstoperatie

Chemotherapie voorafgaand aan de borstoperatie Chemotherapie voorafgaand aan de borstoperatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft samen met de chirurg of verpleegkundig specialist gekozen om de behandeling

Nadere informatie

Kanker in het hoofd-halsgebied

Kanker in het hoofd-halsgebied Kanker in het hoofd-halsgebied Afdeling Keel- Neus- en Oorheelkunde Deze patiënteninformatie map is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Plaats: Telefoon: 10-2015-6094 Geachte... U heeft een bezoek gebracht

Nadere informatie

Inleiding Vóór de operatie

Inleiding Vóór de operatie Darmkanker 2 Inleiding Als u deze folder krijgt heeft u zojuist een gesprek gehad met uw chirurg. Uit het onderzoek is gebleken dat u dikke darmkanker heeft. In deze folder leggen we de behandelmogelijkheden

Nadere informatie

ZAADBALKANKER TESTIS TUMOR

ZAADBALKANKER TESTIS TUMOR ZAADBALKANKER TESTIS TUMOR 1099 Inleiding Tijdens uw bezoek aan de polikliniek Urologie heeft uw uroloog zaadbalkanker (testiscarcinoom) bij u geconstateerd. Met u is besproken dat het noodzakelijk is

Nadere informatie

9.1 Chemotherapie voorafgaand aan de operatie bij borstkanker

9.1 Chemotherapie voorafgaand aan de operatie bij borstkanker 9.1 Chemotherapie voorafgaand aan de operatie bij borstkanker Uw behandelend chirurg heeft na overleg met de internist-oncoloog (internist gespecialiseerd in de behandeling van kanker) en in overleg met

Nadere informatie

Een operatie bij eierstokkanker

Een operatie bij eierstokkanker Een operatie bij eierstokkanker Deze folder geeft u informatie over een grote gynaecologische operatie bij een ovariumcarcinoom (eierstokkanker). In deze folder leest u meer over deze ingreep, die in medische

Nadere informatie

POLIKLINIEK COLONCARE DIKKE DARMKANKER

POLIKLINIEK COLONCARE DIKKE DARMKANKER POLIKLINIEK COLONCARE DIKKE DARMKANKER 17511 Inleiding Als bij het darmonderzoek een afwijking verdacht voor darmkanker bij u wordt geconstateerd, wordt u doorverwezen naar de polikliniek Coloncare. De

Nadere informatie

Radiotherapie Medische Oncologie Curatieve chemoradiotherapie

Radiotherapie Medische Oncologie Curatieve chemoradiotherapie Radiotherapie Medische Oncologie Curatieve chemoradiotherapie Uitwendige bestraling van slokdarmkanker in combinatie met chemotherapie Radiotherapie Medische Oncologie Inleiding Na verschillende onderzoeken

Nadere informatie

Darmkanker, fase van controle

Darmkanker, fase van controle Supplement informatiewijzer oncologie Darmkanker, fase van controle Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Controle na de operatie 3. Controle bij de stomaverpleegkundige 4. Controle bij de internist-oncoloog /

Nadere informatie

9.1 Chemotherapie na een operatie bij borstkanker

9.1 Chemotherapie na een operatie bij borstkanker 9.1 Chemotherapie na een operatie bij borstkanker Uw behandelend chirurg heeft in overleg met u en de internist-oncoloog (internist gespecialiseerd in de behandeling van kanker), besloten om na uw operatie

Nadere informatie

operatie van de endeldarm

operatie van de endeldarm patiënteninformatie operatie van de endeldarm Uw arts heeft een afwijking aan uw endeldarm vastgesteld. Hoe stelt de arts de diagnose? Wat is de behandeling? Hoe gaat de operatie? Dat en meer leest in

Nadere informatie

Chirurgie. Algemene informatie voor patiënten met slokdarmkanker

Chirurgie. Algemene informatie voor patiënten met slokdarmkanker Chirurgie Algemene informatie voor patiënten met slokdarmkanker Chirurgie Inleiding Na verschillende onderzoeken is bij u slokdarmkanker vastgesteld. Uw medisch specialist heeft u doorverwezen naar de

Nadere informatie

Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen. Slokdarmkanker

Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen. Slokdarmkanker Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen Slokdarmkanker Deze brochure is ontwikkeld door de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging

Nadere informatie

Inleiding. Wat is longkanker?

Inleiding. Wat is longkanker? Inleiding U wordt onderzocht omdat u mogelijk longkanker hebt. Of er is longkanker bij u vastgesteld. Dit is voor u een onzekere tijd, waarin er veel op u afkomt. U krijgt in korte tijd veel informatie

Nadere informatie

Wachtdienstregeling Bel 148 GEZONDHEIDS TIP : EET BEWUSTER. Verbouwing APOTHEEK SOMA

Wachtdienstregeling Bel 148 GEZONDHEIDS TIP : EET BEWUSTER. Verbouwing APOTHEEK SOMA GEZONDHEIDS TIP : EET BEWUSTER Gedachtenloos eten voor tv of computer kan leiden tot dwangmatig te veel voedselinname. Hoe eet je bewuster? Voordat je begint met eten, adem je enkele keren diep in en uit.

Nadere informatie

Inleiding Ligging en functie van de maag Diagnose en onderzoek De operatie

Inleiding Ligging en functie van de maag Diagnose en onderzoek De operatie Maagoperatie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een maagoperatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Zaadbalkanker. Urologie

Zaadbalkanker. Urologie Zaadbalkanker Urologie Inhoudsopgave 1. Inleiding...4 2. Wat is kanker?...5 3. Risicofactoren...6 4. Misverstanden...7 5. Stellen van de diagnose...9 6. Operatie... 10 7. Verder onderzoek... 12 9. Verloop

Nadere informatie

Verwijderen van de endeldarm (rectumextirpatie)

Verwijderen van de endeldarm (rectumextirpatie) Verwijderen van de endeldarm (rectumextirpatie) De endeldarm is het laatste deel van onze dikke darm. Dit darmdeel heeft een reservoir-functie voor de darminhoud, die als ontlasting het lichaam via de

Nadere informatie

Figuur 1: illustratie slokdarm

Figuur 1: illustratie slokdarm Slokdarmkanker U bent naar VU medisch centrum (VUmc) verwezen voor een operatie omdat er slokdarmkanker is geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over slokdarmkanker, de oorzaken en risicofactoren

Nadere informatie

Acute ontsteking van de alvleesklier. Acute pancreatitis

Acute ontsteking van de alvleesklier. Acute pancreatitis Acute ontsteking van de alvleesklier Acute pancreatitis Uw behandelend arts heeft met u besproken dat een u een acute otsteking van de alvleesklier (pancreatitis) hebt. Deze folder geeft u informatie over

Nadere informatie

Endo-echografie Inwendige drainage van de vochtcollectie bij de alvleesklier

Endo-echografie Inwendige drainage van de vochtcollectie bij de alvleesklier Endo-echografie Inwendige drainage van de vochtcollectie bij de alvleesklier Endoscopie behandelcentrum Op.... dag..... om.... uur Verwachten wij u op: O afdeling 2B/223 MDL van Máxima Medisch Centrum,

Nadere informatie

Kanker in het hoofd-halsgebied

Kanker in het hoofd-halsgebied Kanker in het hoofd-halsgebied Afdeling Mond-, Kaak-, Aangezichtschirurgie Deze patiënteninformatie map is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Plaats: Telefoon: 09-2015-6212 Geachte... U heeft een bezoek

Nadere informatie

Maagoperatie. Chirurgie. Beter voor elkaar

Maagoperatie. Chirurgie. Beter voor elkaar Maagoperatie Chirurgie Beter voor elkaar Maagoperatie Ligging en functie van de maag De maag ligt boven in de buik (zie tekening) en is het reservoir waar ons eten en drinken, na passage door keel en slokdarm,

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin. onderdeel ZIEKTE EN BEHANDELING. (NON) HODGKIN Ziekte en behandeling

Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin. onderdeel ZIEKTE EN BEHANDELING. (NON) HODGKIN Ziekte en behandeling Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin onderdeel ZIEKTE EN BEHANDELING (NON) HODGKIN 2 Inhoud Ziektebeeld en behandeling...4 Medisch onderzoek...4 Chemotherapie...5 Immunotherapie...6 Radiotherapie...7

Nadere informatie

Inleiding Vóór de operatie

Inleiding Vóór de operatie Darmkanker Inleiding Als u deze folder krijgt heeft u zojuist een gesprek gehad met uw chirurg. Uit het onderzoek is gebleken dat u dikke darmkanker heeft. In deze folder leggen we de behandelmogelijkheden

Nadere informatie

Net de diagnose gekregen

Net de diagnose gekregen Net de diagnose gekregen Vragen die u kunt stellen Hieronder vindt u een lijst met vragen die in verschillende stadia van het onderzoek, de behandeling en de verzorging van patiënten van pas komen. Deze

Nadere informatie

Maagoperatie. Ligging en functie van de maag. Diagnose en onderzoek

Maagoperatie. Ligging en functie van de maag. Diagnose en onderzoek Maagoperatie Deze folder geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een maagoperatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven. Ligging

Nadere informatie

behandelingen-bij-borstkanker/

behandelingen-bij-borstkanker/ https://www.isala.nl/patientenfolders/6682-borstkanker-pid-h3- behandelingen-bij-borstkanker/ Borstkanker (PID): H3 Behandelingen bij borstkanker Als borstkanker is vastgesteld, bespreekt een team van

Nadere informatie

Zaadbalkanker. typen en behandeling. Urologie

Zaadbalkanker. typen en behandeling. Urologie Zaadbalkanker typen en behandeling Urologie Inhoudsopgave 1. Inleiding...4 2. Wat is kanker?...5 3. Kenmerken van de tumor...6 4. Behandeling...8 5. Verloop van de ziekte... 13 6. Het leven met kanker...

Nadere informatie

Endo-echografie EUS. Functieafdeling 2 Locatie Veldhoven

Endo-echografie EUS. Functieafdeling 2 Locatie Veldhoven Endo-echografie EUS Functieafdeling 2 Locatie Veldhoven Op... dag, om... :... uur verwachten wij u op de functieafdeling 2 van Máxima Medisch Centrum, locatie Veldhoven. U vindt functieafdeling 2 op de

Nadere informatie

Voor wie is deze brochure? Inhoud. Deze brochure is bedoeld voor mensen die onderzocht of behandeld worden omdat zij (mogelijk) maagkanker

Voor wie is deze brochure? Inhoud. Deze brochure is bedoeld voor mensen die onderzocht of behandeld worden omdat zij (mogelijk) maagkanker Maagkanker Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Wat is kanker? 4 Het lymfestelsel 6 De maag 8 Maagkanker 12 Oorzaken 14 Klachten 16 Onderzoek voor de diagnose 18 Verder onderzoek 20 Behandeling 25 Verloop

Nadere informatie

Gastroscopie bij kinderen

Gastroscopie bij kinderen Gastroscopie bij kinderen Binnenkort komt uw kind naar het ziekenhuis voor een gastroscopie. In deze folder leest u meer over dit onderzoek. Informatie voor ouders en verzorgers. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Orale endo-echografie

Orale endo-echografie ENDOSCOPIE Orale endo-echografie ONDERZOEK U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken? Wij verzoeken u om 10 minuten

Nadere informatie

SLOKDARMKANKER 25-10-2010

SLOKDARMKANKER 25-10-2010 SLOKDARMKANKER 25-10-2010 Bij slokdarmkanker is er sprake van een kwaadaardige tumor in de slokdarm. In de medische wereld worden vaak de namen slokdarmcarcinoom en oesofaguscarcinoom gebruikt. De medische

Nadere informatie

Werkstuk Nederlands Kanker

Werkstuk Nederlands Kanker Werkstuk Nederlands Kanker Werkstuk door een scholier 1713 woorden 17 januari 2003 7,2 361 keer beoordeeld Vak Nederlands 1 Wat is kanker? Kanker is de derde ergste doodsoorzaak in Nederland. Er zijn meer

Nadere informatie

Belangrijkste punten van deze folder:

Belangrijkste punten van deze folder: Longkanker: wat nu? HMC (Haaglanden Medisch Centrum) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken intensief samen binnen het Universitair Kankercentrum Leiden - Den Haag (UKC). De belangrijkste

Nadere informatie

St. Anna Borstzorg (mammapoli)

St. Anna Borstzorg (mammapoli) St. Anna Borstzorg (mammapoli) Uw huisarts heeft u doorverwezen naar St. Anna Borstzorg (mammapoli), van het St. Anna Ziekenhuis. In deze folder geven wij u meer informatie over de werkwijze binnen St.

Nadere informatie

Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen. Slokdarmkanker

Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen. Slokdarmkanker Informatie van de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen Slokdarmkanker De Maag Lever Darm Stichting heeft deze brochure met de grootst mogelijke zorgvuldigheid

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Verwijderen van niertumoren

PATIËNTEN INFORMATIE. Verwijderen van niertumoren PATIËNTEN INFORMATIE Verwijderen van niertumoren 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over de behandeling van niertumoren. Wij adviseren

Nadere informatie

Tumoren aan nieren of urineleiders. Urologie

Tumoren aan nieren of urineleiders. Urologie Tumoren aan nieren of urineleiders Urologie Inleiding Bij onderzoeken is een tumor aan uw nieren en/of urineleider geconstateerd. Deze tumor kan nabij gelegen weefsels aantasten en zich uitzaaien in andere

Nadere informatie

Non Hodgkin lymfoom. Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1113

Non Hodgkin lymfoom. Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1113 Non Hodgkin lymfoom Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1113 Uw hoofdbehandelaar is: hematoloog dr. Uw specialist is op werkdagen tussen 08.30 17.00 uur bereikbaar via de polikliniek Interne

Nadere informatie

operatie van de endeldarm

operatie van de endeldarm patiënteninformatie operatie van de endeldarm Uw arts heeft een afwijking aan uw endeldarm vastgesteld. Hoe stelt de arts de diagnose? Wat is de behandeling? Hoe gaat de operatie? Dat en meer leest in

Nadere informatie

TEM-operatie (Transanale Endoscopische Microchirurgie)

TEM-operatie (Transanale Endoscopische Microchirurgie) Chirurgie TEM-operatie (Transanale Endoscopische Microchirurgie) Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep U bent door uw behandelend arts verwezen naar

Nadere informatie

Verwijderen van een deel van de lever

Verwijderen van een deel van de lever Verwijderen van een deel van de lever Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2014 pavo 1021 Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een deel van

Nadere informatie

Het verwijderen van de endeldarm Rectumamputatie

Het verwijderen van de endeldarm Rectumamputatie Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Het verwijderen van de endeldarm Inleiding Deze folder geeft u informatie over operaties aan de endeldarm wegens een kwaadaardig afwijking. Het is goed u te realiseren dat

Nadere informatie

Acute alvleesklierontsteking

Acute alvleesklierontsteking Acute alvleesklierontsteking U bent opgenomen in het ziekenhuis in verband met een alvleesklierontsteking (Acute Pancreatitis). In deze folder vindt u informatie over de oorzaken en behandeling van een

Nadere informatie

Datum en tijd afspraak: ERCP. Meld u bij het Maag-, Darm- & Levercentrum op de derde verdieping, blok 320

Datum en tijd afspraak: ERCP. Meld u bij het Maag-, Darm- & Levercentrum op de derde verdieping, blok 320 Datum en tijd afspraak: ERCP 724 Meld u bij het Maag-, Darm- & Levercentrum op de derde verdieping, blok 320 Afspraak Voor uw afspraak kunt u zich melden bij het Maag-, Darm- & Levercentrum op de derde

Nadere informatie

Borstkanker. Borstcentrum Máxima locatie Eindhoven

Borstkanker. Borstcentrum Máxima locatie Eindhoven Borstkanker Borstcentrum Máxima locatie Eindhoven Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Vóór het dertigste jaar is borstkanker zeldzaam, maar met het stijgen van de leeftijd

Nadere informatie

Chirurgie. Acute Pancreatitis. Afdeling: Onderwerp:

Chirurgie. Acute Pancreatitis. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Acute Pancreatitis 1 Acute Pancreatitis Acute ontsteking van de alvleesklier Ligging en functie van de alvleesklier De alvleesklier (het pancreas) is een orgaan dat dwars

Nadere informatie

Het is een ziekte die jarenlang door verschillende factoren zich ontwikkeld. Sommige factoren kun je zelf voorkomen, een paar niet.

Het is een ziekte die jarenlang door verschillende factoren zich ontwikkeld. Sommige factoren kun je zelf voorkomen, een paar niet. Werkstuk door een scholier 1583 woorden 23 april 2011 4,9 12 keer beoordeeld Vak Zorg en welzijn KANKER: Ik ga vandaag mijn spreekbeurt houden over kanker om twee redenen. De eerste is dat iedereen kanker

Nadere informatie

hematoloog dr. Uw specialist is op werkdagen tussen uur bereikbaar via de polikliniek Interne geneeskunde, tel. (078)

hematoloog dr. Uw specialist is op werkdagen tussen uur bereikbaar via de polikliniek Interne geneeskunde, tel. (078) Non-Hodgkin lymfoom Uw hoofdbehandelaar is: hematoloog dr. Uw specialist is op werkdagen tussen 08.30 17.00 uur bereikbaar via de polikliniek Interne geneeskunde, tel. (078) 654 64 64. 1 Inleiding U heeft

Nadere informatie

Borstsparende operatie bij borstkanker

Borstsparende operatie bij borstkanker Chirurgie Borstsparende operatie bij borstkanker www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hoe ontstaat kanker?... 3 Voorbereiding op de operatie... 4 De opname... 4 De operatie... 4 Na de operatie... 5 Mogelijke

Nadere informatie

M a a g o p e r a t i e

M a a g o p e r a t i e M a a g o p e r a t i e Deze folder geeft u informatie over een maagoperatie en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Orthopedie. Biopsie onder narcose

Orthopedie. Biopsie onder narcose Orthopedie Biopsie onder narcose Orthopedie Bij u of uw kind is een gezwel gevonden in een bot, of in het weefsel dat om het bot heen ligt. Om deze aandoening verder te onderzoeken, moet er een stukje

Nadere informatie

ENDO-ECHOGRAFIE. Datum en tijd afspraak: FRANCISCUS GASTHUIS

ENDO-ECHOGRAFIE. Datum en tijd afspraak: FRANCISCUS GASTHUIS ENDO-ECHOGRAFIE Datum en tijd afspraak: Meld u bij het Maag-, Darm- & Levercentrum balie 320 op de derde verdieping Meld u bij de dagbehandeling Longziekten balie 134 op de eerste verdieping FRANCISCUS

Nadere informatie

Eierstokkanker. Afdeling gynaecologie. mca.nl

Eierstokkanker. Afdeling gynaecologie. mca.nl Eierstokkanker Afdeling gynaecologie mca.nl Inhoudsopgave Wat is eierstokkanker? 3 Onderzoek bij eierstokkanker 4 Behandeling van eierstokkanker 6 Na de behandeling 7 Kans op genezing 8 Controles 9 De

Nadere informatie

P a n c r e a t i t i s

P a n c r e a t i t i s P a n c r e a t i t i s Deze folder geeft u informatie over een acute ontsteking van de alvleesklier (acute pancreatitis) en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk

Nadere informatie

gastroscopie zonder sedatie patiënteninformatie Endoscopie- en Behandelafdeling (EBA) Let op Telefoon: ' (020) 599 29 09 Plattegrond: Zie pagina 5

gastroscopie zonder sedatie patiënteninformatie Endoscopie- en Behandelafdeling (EBA) Let op Telefoon: ' (020) 599 29 09 Plattegrond: Zie pagina 5 patiënteninformatie Endoscopie- en Behandelafdeling (EBA) Telefoon: ' (020) 599 29 09 Plattegrond: Zie pagina 5 gastroscopie zonder sedatie U heeft een afspraak voor een gastroscopie zonder sedatie. Het

Nadere informatie

Endeldarmoperatie. Poli Chirurgie

Endeldarmoperatie. Poli Chirurgie 00 Endeldarmoperatie Poli Chirurgie Deze folder geeft u informatie over operaties aan de endeldarm vanwege een kwaadaardig gezwel. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

Onderzoek Meestal worden tijdens het eerste polikliniekbezoek nadat uw arts uw zaadbal heeft onderzocht, de volgende onderzoeken uitgevoerd:

Onderzoek Meestal worden tijdens het eerste polikliniekbezoek nadat uw arts uw zaadbal heeft onderzocht, de volgende onderzoeken uitgevoerd: Zaadbalkanker Tijdens uw bezoek aan de polikliniek Urologie heeft uw uroloog zaadbalkanker (testiscarcinoom) bij u geconstateerd. Met u is besproken dat het noodzakelijk is om via een operatie de aangedane

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE DIKKEDARMOPERATIE

PATIËNTENINFORMATIE DIKKEDARMOPERATIE PATIËNTENINFORMATIE DIKKEDARMOPERATIE 2 DIKKEDARMOPERATIE Inleiding Deze folder geeft u informatie over operaties aan de dikke darm. Uw persoonlijke situatie kan echter anders zijn dan beschreven. Informatie

Nadere informatie

DERMATOLOGIE/CHIRURGIE

DERMATOLOGIE/CHIRURGIE Zorgpad: Melanoom Algemene informatie U bent door uw huisarts verwezen naar de dermatoloog op verdenking van huidkanker (melanoom). Indien u al onder behandeling bent bij de chirurg, komt u bij de chirurg

Nadere informatie

Soms vindt de patholoog, die het weefsel onderzoekt, dat niet al het tumorweefsel is verwijderd. Er volgt dan een tweede operatie.

Soms vindt de patholoog, die het weefsel onderzoekt, dat niet al het tumorweefsel is verwijderd. Er volgt dan een tweede operatie. Borstsparende operatie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstsparende operatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Het verwijderen van een nier

Het verwijderen van een nier Het verwijderen van een nier Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0127 Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een nier. In deze folder leest u over

Nadere informatie

Nazorg behandeling dikke darmkanker. (follow up schema)

Nazorg behandeling dikke darmkanker. (follow up schema) Nazorg behandeling dikke darmkanker (follow up schema) Inhoudsopgave Inleiding... 1 De Lastmeter... 2 Hoe vaak... 2 Controles in combinatie met andere behandelingen... 2 Ruimte voor vragen... 5 Inleiding

Nadere informatie

Coloscopie bij kinderen

Coloscopie bij kinderen Coloscopie bij kinderen Binnenkort komt uw kind naar het ziekenhuis voor een coloscopie. In deze folder leest u meer over dit onderzoek. Informatie voor ouders en verzorgers. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Borstkanker. Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven

Borstkanker. Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven Borstkanker Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Vóór het dertigste jaar is borstkanker zeldzaam, maar met het stijgen

Nadere informatie

Blaaskanker, informatie over behandeling Urologie

Blaaskanker, informatie over behandeling Urologie Blaaskanker, informatie over behandeling Urologie Beter voor elkaar 2 In Nederland wordt per jaar in totaal bij ongeveer 5.200 mensen blaaskanker vastgesteld. Daarvan hebben circa 2.600 mensen een spierinvasief

Nadere informatie

Okselklierverwijdering (-dissectie) bij borstkanker

Okselklierverwijdering (-dissectie) bij borstkanker Okselklierverwijdering (-dissectie) bij borstkanker Uw chirurg heeft met u besproken dat binnenkort bij u een okselklierverwijdering plaatsvindt (ook wel okselklierdissectie of okselkliertoilet genoemd).

Nadere informatie

Behandelingen bij longkanker. inclusief klinische studie immuuntherapie

Behandelingen bij longkanker. inclusief klinische studie immuuntherapie Behandelingen bij longkanker inclusief klinische studie immuuntherapie 1 Longkanker Longkanker is niet één ziekte: er bestaan meerdere vormen van longkanker. In deze brochure bespreken we de twee meest

Nadere informatie

Schildklierknobbel (Schildkliernodus) februari 2019

Schildklierknobbel (Schildkliernodus) februari 2019 Schildklierknobbel (Schildkliernodus) februari 2019 Schildklierknobbel (Schildkliernodus) INHOUD Schildklier Algemeen 4 Klachten 4 Onderzoek 4 Uitslag na de punctie 8 Behandeling van een goedaardige schildkliernodus

Nadere informatie

Endo-echografie van de slokdarm/maag/alvleesklier

Endo-echografie van de slokdarm/maag/alvleesklier Endo-echografie van de slokdarm/maag/alvleesklier of galwegen ENDO-ECHOGRAFIE VAN DE SLOKDARM/MAAG/ ALVLEESKLIER OF GALWEGEN Uw behandelend arts heeft u verwezen voor een endoechografie van uw slokdarm,

Nadere informatie

1 ziekte waarbij cellen zich ongeremd delen en zich door het lichaam verspreiden 2 voortwoekerend kwaad 3 ziekte bij dieren, planten of bomen

1 ziekte waarbij cellen zich ongeremd delen en zich door het lichaam verspreiden 2 voortwoekerend kwaad 3 ziekte bij dieren, planten of bomen Spreekbeurt door een scholier 1244 woorden 14 september 2007 6,9 13 keer beoordeeld Vak Biologie 1 Definitie 1.1 Definitie Van Daele 1 ziekte waarbij cellen zich ongeremd delen en zich door het lichaam

Nadere informatie

Chirurgie. Het verwijderen van een bijnier

Chirurgie. Het verwijderen van een bijnier Chirurgie Het verwijderen van een bijnier Chirurgie Bijnier (gedeeltelijke) verwijdering Bij u is recentelijk ontdekt dat u een bijniertumor heeft. De bijnier kan via een kijkoperatie of een gewone operatie

Nadere informatie

Gastroscopie. Onderzoek van de slokdarm, de maag en de dunne darm. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.

Gastroscopie. Onderzoek van de slokdarm, de maag en de dunne darm. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden. Gastroscopie Onderzoek van de slokdarm, de maag en de dunne darm Informatie voor patiënten F0531-4380 april 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan

Nadere informatie

TEM Transanale Endoscopische Microchirurgie

TEM Transanale Endoscopische Microchirurgie TEM Transanale Endoscopische Microchirurgie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat u binnenkort een Transanale Endoscopische Microchirurgie (TEM) ondergaat. Deze folder geeft u meer informatie

Nadere informatie

ENDO ECHOSCOPIE ONDERZOEK DOOR EEN MAAG-DARM-LEVERARTS FRANCISCUS VLIETLAND

ENDO ECHOSCOPIE ONDERZOEK DOOR EEN MAAG-DARM-LEVERARTS FRANCISCUS VLIETLAND ENDO ECHOSCOPIE ONDERZOEK DOOR EEN MAAG-DARM-LEVERARTS FRANCISCUS VLIETLAND Uw afspraken Gegevens patiënt Dhr./Mevr.:... Afspraak Pre-endoscopisch spreekuur (intakegesprek) Datum:... Tijd:... Afspraak

Nadere informatie

Operatie aan de dikke darm. Functie en ligging van de dikke darm

Operatie aan de dikke darm. Functie en ligging van de dikke darm Operatie aan de dikke darm Op deze pagina vindt u informatie over operaties aan de dikke darm. Informatie over aandoeningen, waarvoor een dikke darm operatie als behandelingsmethode aangewezen kan zijn,

Nadere informatie

In verband met de voorbereiding op het onderzoek is het tijdstip van aankomst 30 minuten voor aanvang van het onderzoek.

In verband met de voorbereiding op het onderzoek is het tijdstip van aankomst 30 minuten voor aanvang van het onderzoek. patiënteninformatie Endoscopie- en Behandelafdeling (EBA) Telefoon: ' (020) 599 29 09 Plattegrond: Zie pagina 5 gastroscopie met sedatie U heeft afgesproken dat u een gastroscopie met sedatie laat doen.

Nadere informatie

Laparoscopische pelviene lymfeklierdissectie

Laparoscopische pelviene lymfeklierdissectie Urologie Laparoscopische pelviene lymfeklierdissectie (plkd) Uw behandelend uroloog heeft met u gesproken over deze kijkoperatie (laparoscopische ingreep) met ondersteuning van de operatierobot. In deze

Nadere informatie

DE SLOKDARM DE SLOKDARM

DE SLOKDARM DE SLOKDARM DE SLOKDARM DE SLOKDARM De slokdarm (oesofagus) is een onderdeel van het spijsverteringskanaal. Het grootste deel van de slokdarm ligt in de borstholte. De slokdarm loopt ongeveer midden door de borstholte

Nadere informatie

8.1 Intra Operatieve Radiotherapie (IORT) bij borstkanker

8.1 Intra Operatieve Radiotherapie (IORT) bij borstkanker 8.1 Intra Operatieve Radiotherapie (IORT) bij borstkanker Van uw arts heeft u te horen gekregen dat u in aanmerking komt voor Intra Operatieve Radiotherapie (IORT). In dit hoofdstuk leggen we u in het

Nadere informatie

Behandelwijzer kwaadaardige poliepen.

Behandelwijzer kwaadaardige poliepen. Behandelwijzer kwaadaardige poliepen www.nwz.nl Inhoud 1 Waarom deze behandelwijzer? 3 2 Het behandelteam 4 3 Een kwaadaardige poliep in de darmen 5 4 Controles 8 5 Registratie van kanker 9 6 Meer informatie,

Nadere informatie

RZ Heilig Hart Leuven Naamsestraat 105 3000 Leuven. Dienst Urologie. Informatie voor patiënten. Teelbalkanker

RZ Heilig Hart Leuven Naamsestraat 105 3000 Leuven. Dienst Urologie. Informatie voor patiënten. Teelbalkanker RZ Heilig Hart Leuven Naamsestraat 105 3000 Leuven Dienst Urologie Informatie voor patiënten Teelbalkanker UROLOGIE Teelbalkanker Geachte heer, U werd recent onderzocht of behandeld in verband met teelbalkanker.

Nadere informatie

PEG SONDE FRANCISCUS VLIETLAND

PEG SONDE FRANCISCUS VLIETLAND PEG SONDE FRANCISCUS VLIETLAND Uw afspraken Gegevens patiënt Dhr./Mevr.:... Afspraak Pre-endoscopisch spreekuur (intakegesprek) Datum:... Tijd:... Afspraak PEG sonde Datum:... Tijdstip melden bij balie

Nadere informatie

Invasief blaascarcinoom

Invasief blaascarcinoom Invasief blaascarcinoom U bent patiënt bij de afdeling urologie van VU medisch centrum (VUmc). VU medisch centrum is een universitair medisch centrum waar medisch specialisten worden opgeleid. Zij doen

Nadere informatie

Verwijderen van een niertumor via een kijkoperatie (laparoscopische nefrectomie)

Verwijderen van een niertumor via een kijkoperatie (laparoscopische nefrectomie) Verwijderen van een niertumor via een kijkoperatie (laparoscopische nefrectomie) Maatschap Urologie IJsselland Ziekenhuis Inleiding De uroloog heeft bij u een niertumor (niercelcarcinoom) geconstateerd.

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE. onderdeel BORSTKANKER

Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE. onderdeel BORSTKANKER Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE onderdeel BORSTKANKER Inhoud Wat is borstkanker?... 3 Vormen van kanker... 4 DCIS... 4 Ductaal carcinoom... 4 Lobulair carcinoom... 4 Erfelijke en familiare belasting...

Nadere informatie

Operatie dikke darm kanker

Operatie dikke darm kanker Operatie dikke darm kanker Inleiding Deze folder geeft u algemene informatie over diverse soorten operaties aan de dikke darm. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan

Nadere informatie

https://www.isala.nl/patientenfolders/7280-acutealvleesklierontsteking-pid-h3-diagnose-en-onderzoeken/ Acute alvleesklierontsteking (PID): H3 Diagnose en onderzoeken Wanneer u klachten heeft die duiden

Nadere informatie

Radiotherapie. Uitwendige bestraling eventueel met inwendige bestraling bij slokdarmkanker

Radiotherapie. Uitwendige bestraling eventueel met inwendige bestraling bij slokdarmkanker Radiotherapie Uitwendige bestraling eventueel met inwendige bestraling bij slokdarmkanker Radiotherapie Inleiding Na verschillende onderzoeken is bij u slokdarmkanker vastgesteld. De arts die u behandelt,

Nadere informatie

H Borstsparende operatie

H Borstsparende operatie H.327178.0416 Borstsparende operatie Inleiding Uit onderzoeken blijkt dat u borstkanker heeft. Uw chirurg heeft u voorgesteld u te behandelen, waarbij u geopereerd en bestraald wordt. Dit wil zeggen dat

Nadere informatie

Endo-echografie van de bovenbuik en borstholte

Endo-echografie van de bovenbuik en borstholte Endo-echografie van de bovenbuik en borstholte EUS Waarom deze folder? Van uw specialist heeft u gehoord dat u een endo-echografie onderzoek (EUS) nodig heeft. Dit onderzoek gebeurt op de afdeling endoscopie

Nadere informatie

Dikke darm operatie. Functie en ligging van de dikke darm. Waarom een dikke darm operatie?

Dikke darm operatie. Functie en ligging van de dikke darm. Waarom een dikke darm operatie? Dikke darm operatie Deze brochure geeft u informatie over operaties aan de dikke darm. Informatie over aandoeningen, waarvoor een dikke darm operatie als behandelingsmethode aangewezen kan zijn, komt in

Nadere informatie