Project MEEdoen. De aanvraag betreft een subsidie uit het Transitiefonds Sociaal Domein en hebben betrekking op domein D; invoering Passend Onderwijs.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Project MEEdoen. De aanvraag betreft een subsidie uit het Transitiefonds Sociaal Domein en hebben betrekking op domein D; invoering Passend Onderwijs."

Transcriptie

1 Project MEEdoen Mede namens SKL en WSNS, biedt MEE IJsseloevers hierbij 2 projectbeschrijvingen aan betreffende MEEdoen in het basisonderwijs en MEEdoen in de kinderopvang. Beide projecten worden door MEE aangevraagd en zijn gebaseerd op de positieve samenwerking met respectievelijk WSNS en SKL om kinderen aan te laten sluiten in de groep. De aanvraag betreft een subsidie uit het Transitiefonds Sociaal Domein en hebben betrekking op domein D; invoering Passend Onderwijs. De bedragen die voor de uitvoering zijn benodigd zijn: MEEdoen in het basisonderwijs is een gezamenlijk traject met WSNS: kostprijs is : ,- MEEdoen in de kinderopvang is een gezamenlijk traject met SKL: kostprijs is: 27696,- De inhoudelijke onderbouwing van het project wordt hieronder beschreven en is tot stand gekomen in samenwerking met SKL en WSNS. Mede namens Marga van Amerongen, directeur WSNS en Margreet Hellemons, adjunct directeur SKL, hopen wij op een toekenning van de subsidie en daarmee een voortzetting van het project om kinderen en ouders zoveel mogelijk mee te laten doen in de kinderopvang en het onderwijs. Geert van Seters Regiomanager MEE IJsseloevers Oktober 2014 Informatie MEEdoen in het onderwijs Aanleiding Het is niet altijd vanzelfsprekend dat kinderen met een ontwikkelingsachterstand en/of een specifieke ondersteuningsbehoefte naar een reguliere school/opvang gaan. Kinderen met een ontwikkelingsachterstand hebben regelmatig een indicatie voor speciaal onderwijs. Toch kiest een deel van de ouders van deze kinderen voor regulier onderwijs. Dat doen ze soms vanwege bepaalde principes, zoals inclusie en diversiteit. Vaak zullen ouders het liefst hun kind gewoon naar de school in de buurt sturen. De school waar andere kinderen uit hun gezin en hun buurt ook naar toe gaan. De school die voorbereidt op de gewone samenleving waar hun kind later deel van zal uitmaken. Het gaat hen erom dat hun kinderen erbij horen.

2 MEE en WSNS Lelystad streven in hun ideaal hetzelfde na; Een samenleving, waarin iedereen meedoet. Een samenleving, waarin mensen met én zonder beperking optimaal kunnen participeren. De realisatie van dit ideaal wordt ondersteund door de ontwikkelingen op het gebied van Passend Onderwijs. De kern van Passend Onderwijs is het uitbreiden van de kansen op de beste ontwikkeling voor ieder kind. Het gaat om het leveren van maatwerk in het onderwijs voor zowel kinderen die extra zorg nodig hebben als ook voor de kinderen die zonder extra zorgondersteuning onderwijs volgen. Om maatwerk te leveren is een passend onderwijs en ondersteuningsaanbod nodig, vandaar de naam. MEEdoen in het onderwijs is een hulpmiddel voor passend onderwijs en geeft inhoud aan het versterken van de basisvoorzieningen en de pedagogische gemeenschap. De kracht van de ouders wordt erkend en herkend en zij worden bij dit ondersteuningsaanbod nauw betrokken Vanuit het CJG Lelystad zijn 20 opvoed-opgroeivragen geformuleerd waarbinnen deze pilot ingericht wordt. Met de transities van jeugdzorg, passend onderwijs en AWBZ wordt het van belang om de doelmatigheid van de inzet van middelen te kunnen bepalen. Vanuit de principes van de onderwijseconomie weten we dat een aantal elementen belangrijk zijn nl.; Hoe vroeger de investering hoe hoger de baten, de opbrengsten van onderwijs/opvang komen niet alleen door cognitieve vaardigheden, keuzevrijheid van ouders kwaliteit verbeterd. Van belang is dat voor Lelystad inzichtelijk kan worden gemaakt in hoeverre de doelmatigheid ofwel het efficiënt inzetten van middelen harde en zachte resultaten oplevert Voor wie: MEEdoen in het onderwijs is er voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand of een lichamelijke beperking, waar in eerste instantie gedacht wordt aan instroom binnen speciale voorzieningen of zware ondersteuning. MEEdoen in het onderwijs richt zich op kinderen op kinderen in de onderbouw. Met het opstellen van een ontwikkelingsperspectief door de basisschool (meestal vanaf groep 5) moet duidelijk worden op welk niveau het kind kan uitstromen. Hierbij valt onder andere te denken aan kinderen met een ontwikkelingsachterstand die de overstap gaan maken van de peuterspeelzaal/kinderopvang naar het regulier onderwijs. Om deze overstap te vergemakkelijken kan MEEdoen in het onderwijs worden ingezet. Een andere mogelijkheid is dat een kind is gestart in het regulier onderwijs en daar blijkt dat meedoen in de groep moeizaam verloopt. MEEdoen in het onderwijs kan dan door middel van een observatie, een plan en extra begeleiding de leerkracht ondersteunen in de klas/opvang. Twee doelen: 1. Gericht op begeleiding kind, ouder en professionals in onderwijs of opvang 2. Twee inzicht in kostenbaten van deze vorm van vroegtijdige en intensieve ondersteuning

3 Nav eerste doel: Vroegsignalering en Vroeghulp bevorderen in een doorgaande ontwikkelingslijn Het onderwijstraject ondersteunen op basis van een duidelijke ondersteuningsbehoefte van school en ouders Onderwijs/opvang en zorg verbinden Investeren in eigen kracht ouders in samenwerking met school. MEE en zorgaanbieder van keuze Nav tweede doel: MEE IJsseloevers heeft Vroegsignalering en Vroeghulp als speerpunt. Het is van belang dat kinderen met ontwikkelingsproblematiek zo vroeg mogelijk worden gesignaleerd en dat hulp zo vroeg mogelijk wordt ingezet op basis van de ondersteuningsbehoefte van kind, ouder en professional. In de eerste plaats omdat Vroeghulp complexere problematiek op latere leeftijd kan voorkomen of minimaliseren. In de tweede plaats om zorg- en onderwijskosten in de toekomst te beperken. Ook participatie is een belangrijk speerpunt van MEE, MEEdoen waar mogelijk en speciaal wanneer nodig. Onze overtuiging is dat participatie de grootste kans krijgt als kinderen met problemen zo vroeg mogelijk de hulp krijgen die zij nodig hebben. Wij zoeken daarom graag de samenwerking met organisaties die op jonge leeftijd bij kinderen betrokken zijn. Wij willen graag in gezamenlijk overleg met hen bekijken hoe wij elkaar kunnen versterken zodat kinderen met ontwikkelingsproblematiek zo vroeg mogelijk de begeleiding krijgen die zij nodig hebben. De ondersteuning van MEE kan bestaan uit: - Observatie van het kind in de klas - Gesprek met ouders over bevindingen - Maken adviesplan (onder supervisie van de gedragsdeskundige) - Bespreken adviesplan met ouders, leerkracht, stagiaire - Begeleiding op school aan de leerkracht - Extra begeleiding voor het kind (gemiddeld 2x per week 2 uur). - Tussenevaluatie - Eindevaluatie Het project is ondersteunend aan het onderwijs. Het doel is dat het kind extra wordt gestimuleerd in zijn/ haar ontwikkeling. De begeleiding wordt geboden door een MBO SPW geschoolde medewerker (onder supervisie van MEE). Er is afstemming tussen de leerkracht en de stagiair omtrent de dagelijkse planning in de groep.

4 Als tijdens het traject blijkt dat er een vervolgtraject nodig is, dan kan de consulent van MEE ouders hierbij ondersteunen. Bijvoorbeeld wanneer diagnostiek nodig blijkt kan de consulent ouders informeren over de mogelijkheden en hen ondersteunen bij de aanmelding hiervoor. MEE kan ondersteunen waar nodig, de reguliere zorgstructuren worden ingezet waar mogelijk. Thuissituatie: Indien gewenst wordt er tijdens het traject begeleiding geboden aan de ouders van het kind. De consulent van MEE kan psycho-educatie en/ of kortdurende opvoedondersteuning bieden aan ouders, met als doel om ouders meer inzicht geven in de problematiek van hun kind en hen handvaten te bieden om hiermee om te gaan. Verbinding: Met MEEdoen in het onderwijs wordt een verbinding gemaakt tussen onderwijs en zorg. Naast begeleiding op school en ondersteuning aan ouders kan MEE begeleiding bieden op de peuterspeelzaal, kinderopvang en op de buitenschoolse opvang. Zo is het mogelijk dat de consulent van MEE bij een kind betrokken is op het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal en dat de consulent de overgang en de start op school begeleidt. Met de overgang naar school is er vaak ook een start op de buitenschoolse opvang. Ook dan kan MEE worden ingezet en kunnen de adviezen voor de begeleiding aan het kind worden doorgevoerd. Op deze manier komen we tot 1 plan voor 1 kind, ouders, school en vrije tijd. Transitiemomenten: Transitiemomenten zijn overgangsmomenten zoals de start op school, overgang van de kinderopvang naar de buitenschoolse opvang. De doelgroep van MEE is tijdens transitiemomenten vaak gebaat bij intensievere begeleiding. Begeleiding die zich richt op het verkennen van de nieuwe situatie en het aanleren van vaardigheden die hierbij nodig zijn. MEE wil met MEEdoen in het onderwijs aansluiten op deze begeleidingsbehoefte. De bedoeling is dat de begeleiding wordt ingezet wanneer nodig en wordt afgesloten waar mogelijk. Omschrijving van de pilot: Doelgroep: kinderen met een specifieke ondersteunings-/ontwikkelings behoefte in de leeftijd van 2-9 jaar. - Door de inzet van MEEdoen in het basisonderwijs, kunnen kinderen met een ontwikkelingsperspectief, langer in het reguliere onderwijs blijven. Scholen kunnen hiervoor een plan schrijven, wat moet leiden tot een zo gewoon mogelijke situatie. De interventies van MEEdoen in het basisonderwijs stoppen zodra het plan is gerealiseerd of als het kind 9 jaar is. Dan is duidelijk of het kind op school kan blijven, of doorverwezen moet worden Doel: onderzoeken wat het effect is van de verbinding van onderwijs/opvang en zorg (d.m.v. 1 plan voor 1 kind, ouders, school en vrije tijd). Het onderzoek betreft 8 kinderen van verschillende leeftijden op (minimaal) 3 scholen

5 Aanvullende doelen: - Wat is het effect van de werkwijze op de cliënt. - Wat is het effect van de werkwijze op het kind, ouders, vrije tijd op het moment. - Wat levert deze werkwijze op de lange termijn op. MEE coördineert de pilot. De coördinator heeft een nauwe samenwerking met de werknemers van het onderwijsloket. De aanmelding verloopt via het onderwijsloket WSNSLelystad. De consulent van MEE heeft de coördinatie over de cliënt trajecten. Voor de extra begeleiding in de groep wordt een MBO SPW geschoolde medewerker aangenomen, met kennis van de doelgroep. Deze MBO-er wordt begeleidt door de HBO geschoolde medewerker van MEE. De medewerker van MEE coördineert tevens de contacten met de school, ouders en de persoon die het traject evalueert en monitort. De pilot loopt gedurende het schooljaar 2014/ In januari vindt er een tussenevaluatie plaats, waarna aan het eind van het schooljaar de eindevaluatie zal plaatsvinden. De pilot wordt in het reguliere onderwijs uitgevoerd met aandacht voor: 1 plan voor kind, school, ouders en vrije tijd. Speerpunt:, verbinding onderwijs en zorg (1 plan), participatie relatie naar opvoed en opgroeivragen CJG Kosten: Inzet toeleiding 8 dossiers is 10 uur per dossier, volgen dossier vanwege projectdoel 10 uur per dossier 8 x 20 uur = 160 uur a 72,00 = ,00 Inzet projectorganisatie: ,00 Verwacht effect: Kinderen met een ontwikkelingsachterstand hebben meer kansen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat, kinderen die aan het reguliere onderwijs deelnemen, meer kans maken om hoger op de participatieladder te komen. Op de lange termijn is dit aanbod het kostenbesparend, daar een kind langer in het reguliere onderwijs kan blijven. Meerdere kinderen met een specifieke behoefte opgroeien binnen één gezin, kunnen meegenomen worden in dit traject. Onderwijs en zorg vullen elkaar aan om kinderen, met een ondersteuningsbehoefte, in het regulier onderwijs te laten ontwikkelen; er is een nauwe samenwerking tussen de betrokken professionals. Door reductie van bureaucratie, kan er slagvaardiger worden gehandeld. Door

6 vroeg hulp te bieden op school, aan ouders en op de buitenschoolse opvang wordt complexere problematiek geminimaliseerd en daarmee intensievere zorg voorkomen. Leerkrachten worden ontlast en kunnen zich richten op de groep en de onderwijsbehoefte van alle leerlingen van e groep. Leerlingen die extra aandacht nodig hebben krijgen deze specifieke aandacht en instructie van een persoon met kennis en vaardigheden die aansluiten bij de problematiek. De route als zorg en onderwijs op elkaar zijn afgestemd:

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING Samen maken wij meedoen voor jeugd mogelijk Kinderen en jongeren met een beperking moeten de kans krijgen zich optimaal te ontwikkelen, zodat zij zo zelfstandig mogelijk mee kunnen doen in de maatschappij.

Nadere informatie

Specialistische Gedragscoach

Specialistische Gedragscoach Specialistische Gedragscoach Van vroegsignalering tot behandeling op reguliere basisscholen, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen Sterk Huis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een

Nadere informatie

Prestatie-overeenkomst subsidie peuterspeelzaal Lennisheuvel en WE- doelgroepkinderen in 2016: H. SchujjŗmşíP-^''^

Prestatie-overeenkomst subsidie peuterspeelzaal Lennisheuvel en WE- doelgroepkinderen in 2016: H. SchujjŗmşíP-^''^ Prestatie-overeenkomst subsidie peuterspeelzaal Lennisheuvel en WE- doelgroepkinderen in 2016: Activiteit; Stellers: Conny van Aarle Akkoord: Gemeente Boxtel, afd. Maatschappelijke Ontwikkeling H. Schuurman;

Nadere informatie

KomPas Samen sterker op basisscholen

KomPas Samen sterker op basisscholen KomPas Samen sterker op basisscholen Informatie voor scholen en ouder(s)/verzorger(s) Samen sterker op basisscholen voor kinderen met gedragsproblemen door integrale samenwerking tussen onderwijs, toegangsteams

Nadere informatie

Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord Jaarverslag Jaarverslag Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord 1/6

Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord Jaarverslag Jaarverslag Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord 1/6 Jaarverslag 2015 Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord 1/6 Inleiding Met dit jaarbericht informeer ik u over de ontwikkelingen binnen Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord in 2015. Dit jaar was vanwege

Nadere informatie

Een kleine groep kinderen heeft extra ondersteuning nodig. De 3+ groep is een voorbeeld van extra ondersteuning.

Een kleine groep kinderen heeft extra ondersteuning nodig. De 3+ groep is een voorbeeld van extra ondersteuning. TOEGANG 3+ GROEP 1. Aanleiding Sinds twee jaar draaien er 3+ groepen in Deventer. De 3+ groepen maken onderdeel uit van het palet van aanbod voor peuters. De afgelopen tijd is behoefte ontstaan aan nadere

Nadere informatie

Jaarverslag Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord

Jaarverslag Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord Jaarverslag 2014 Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord Inleiding Met dit jaarbericht informeer ik u over de ontwikkelingen binnen Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord in 2014. Dit jaar stonden, naast

Nadere informatie

Ondersteuningsplan

Ondersteuningsplan Ondersteuningsplan 2018-2022 Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Friesland Publieksversie Alle leerlingen gaan succesvol naar school dat is onze opdracht en daar werken alle scholen voor primair onderwijs

Nadere informatie

Uitwerking van de Stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland

Uitwerking van de Stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland Uitwerking van de Stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland 1. Signaleren 1.1 VVE beoordeling tijdens contactmoment op het consultatiebureau Jeugdgezondheidszorg (JGZ) (Uitvoerend: JGZ) 1.2 VVE

Nadere informatie

ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER

ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER Inleiding In deze zorggids willen we de zorgstructuur van de Toermalijn uitleggen. U zult zicht krijgen op de afgesproken procedures rondom de leerlingenzorg. Leerlingenzorg

Nadere informatie

Geachte mevrouw Coenders,

Geachte mevrouw Coenders, Geachte mevrouw Coenders, Naar aanleiding van ons overleg op 6 mei jl. met u en de heer Dannenberg, treft u hierbij het document De kracht van Integrale Vroeghulp, Integrale vroeghulp na 1 januari 2015

Nadere informatie

Aandacht voor Basiskracht.

Aandacht voor Basiskracht. Aandacht voor Basiskracht. Vroegsignalering op basisschool, peuterspeelzaal en kinderdagverblijf Sterk Huis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een warme en veilige omgeving waar je terechtkunt

Nadere informatie

Nieuwe koers brede school

Nieuwe koers brede school bijlage bij beleidsvoorstel Brede Talentontwikkeling in de Kindcentra 28 mei 2013 Nieuwe koers brede school (november 2012) 1. Waarom een nieuwe koers? De gemeente Enschede wil investeren in de jeugd.

Nadere informatie

versie mei blz 1

versie mei blz 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel CBS de Akker Algemene gegevens School CBS de Akker BRIN 16WZ00 Directeur Stoffel Boot Adres Millinxstraat 33, Rotterdam Telefoon 010-4844687 E-mail basisschool@cbsdeakker.nl

Nadere informatie

Meander Nijmegen. Samen groot worden. Zorg voor jeugdigen. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen BEGELEID (KAMER) WONEN

Meander Nijmegen. Samen groot worden. Zorg voor jeugdigen. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen BEGELEID (KAMER) WONEN BEGELEID (KAMER) WONEN OPVOEDINGS- ONDERSTEUNING HULP OP MAAT LOGEERHUIS Meander Nijmegen stgmeander.nl Zorg voor jeugdigen Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen Samen groot

Nadere informatie

Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Waarom wordt passend onderwijs ingevoerd?

Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Waarom wordt passend onderwijs ingevoerd? Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Het kabinet wil dat zoveel mogelijk kinderen naar een gewone school

Nadere informatie

Monitor sociaal domein 2017 Aansluiting jeugdhulp en onderwijs

Monitor sociaal domein 2017 Aansluiting jeugdhulp en onderwijs Monitor sociaal domein 2017 Aansluiting jeugdhulp en onderwijs Aansluiting jeugdhulp en onderwijs 1 Gecombineerd aanbod onderwijs en zorg Per 1 augustus 2014 is de Wet passend onderwijs ingegaan. Hiermee

Nadere informatie

Kinderdagverblijf Buitenpret. Peuterspeelleergroep De Krullevaar Peuterspeelleergroep Pim&Pom PROTOCOL VVE

Kinderdagverblijf Buitenpret. Peuterspeelleergroep De Krullevaar Peuterspeelleergroep Pim&Pom PROTOCOL VVE Kinderdagverblijf Buitenpret Peuterspeelleergroep De Krullevaar Peuterspeelleergroep Pim&Pom PROTOCOL VVE INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 1. Omschrijving VVE 1.1 Algemeen 3 1.2 Doelgroepbepaling 4 1.3 Toeleiding

Nadere informatie

Verbeteren door vernieuwen en verbinden

Verbeteren door vernieuwen en verbinden Verbeteren door vernieuwen en verbinden Visie op het sociaal domein Hoeksche Waard tot stand gekomen met medewerking van professionele organisaties, vrijwilligersorganisaties en organisaties van zorgvragers

Nadere informatie

SBO 3 BOOR ZORGPLAN 2013-2014

SBO 3 BOOR ZORGPLAN 2013-2014 SBO 3 BOOR ZORGPLAN 2013-2014 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Visie op zorg... 4 Opbrengstgericht werken en passend onderwijs... 5 De structuur van de zorg... 9 Ontwikkelingsperspectief...

Nadere informatie

Presentatie verdiepingssessie inkoop Jeugd-AWBZ. Vrijdag 13 juni 2014

Presentatie verdiepingssessie inkoop Jeugd-AWBZ. Vrijdag 13 juni 2014 Presentatie verdiepingssessie inkoop Jeugd-AWBZ Vrijdag 13 juni 2014 Wie zijn we? Ons Tweede thuis is een organisatie ten dienste van ongeveer 2000 mensen met een verstandelijke, meervoudige of lichamelijke

Nadere informatie

MEE op Weg. IJsseloevers

MEE op Weg. IJsseloevers IJsseloevers MEE op Weg Vanuit haar droom van een inclusieve samenleving en missie MEE maakt meedoen mogelijk heeft MEE IJsseloevers het initiatief genomen tot het project MEE op Weg. MEE op Weg Vanuit

Nadere informatie

Integrale Vroeghulp IJmond & Zuid-Kennemerland Jaarverslag Jaarverslag Integrale Vroeghulp IJmond & Zuid-Kennemerland 1/6

Integrale Vroeghulp IJmond & Zuid-Kennemerland Jaarverslag Jaarverslag Integrale Vroeghulp IJmond & Zuid-Kennemerland 1/6 Jaarverslag 2017 Integrale Vroeghulp IJmond & Zuid-Kennemerland 1/6 Voorwoord Met dit jaarbericht informeer ik u over de ontwikkelingen binnen Integrale Vroeghulp IJmond en Zuid-Kennemerland in 2017. Ook

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Wijzigingenoverzicht

Inhoudsopgave. Wijzigingenoverzicht Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Wijzigingenoverzicht... 1 Inleiding... 2 Basisondersteuning... 3 1 Handelingsrepertoire leerkracht... 3 2 Opschalen naar Ondersteuningsteam (OT)... 3 3 BAO arrangement...

Nadere informatie

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 Aanleiding Met ingang van 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de cliëntondersteuning voor alle inwoners, voorheen was dit een verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Programma. Passend onderwijs ZAT - CJG; samen sterk voor de jeugd. Landelijk Steunpunt ZAT s

Programma. Passend onderwijs ZAT - CJG; samen sterk voor de jeugd. Landelijk Steunpunt ZAT s Passend onderwijs ZAT - CJG; samen sterk voor de jeugd Themaconferenties WSNS-coördinatoren en bestuurders Dinsdag 22 september 2009, Rotterdam Woensdag 30 september 2009, Weert Maandag 5 oktober 2009,

Nadere informatie

Nota van uitgangspunten voorschoolse educatie mei 2019

Nota van uitgangspunten voorschoolse educatie mei 2019 Nota van uitgangspunten voorschoolse educatie 2020-2023 14 mei 2019 1 Inhoud Aanleiding 3 1 Doel van de nota van uitgangspunten 4 2 Ambitie 4 3 Aanpak 5 4 Sturing en partnerschap 7 5 Budgettaire kaders

Nadere informatie

Stichting Vroeghulp Rotterdam. Stichting Vroeghulp Rotterdam is 21 augustus 1997 opgericht door onderstaande organisaties:

Stichting Vroeghulp Rotterdam. Stichting Vroeghulp Rotterdam is 21 augustus 1997 opgericht door onderstaande organisaties: Stichting Vroeghulp Rotterdam Stichting Vroeghulp Rotterdam is 21 augustus 1997 opgericht door onderstaande organisaties: - ASVZ. - MEE Rotterdam Rijnmond. - Pameijer. - Rijndam revalidatiecentrum. Later

Nadere informatie

Basisondersteuning Samenwerkingsverband Stromenland

Basisondersteuning Samenwerkingsverband Stromenland Basisondersteuning Samenwerkingsverband Stromenland Inleiding Binnen het samenwerkingsverband Stromenland is met diverse gremia gezamenlijk gekomen tot deze notitie basisondersteuning. De procesgang is

Nadere informatie

Het aanvragen van een TLV of ondersteuningsarrangement

Het aanvragen van een TLV of ondersteuningsarrangement Het aanvragen van een TLV of ondersteuningsarrangement Wet- en regelgeving In de wet is het volgende bepaald m.b.t. een TLV: - Voor een leerling die vanuit het (speciaal) basisonderwijs wordt aangemeld

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. SO Het Mozaïek. onderbouw

Schoolondersteuningsprofiel. SO Het Mozaïek. onderbouw Schoolondersteuningsprofiel SO Het Mozaïek onderbouw 1. Inleiding Alle scholen baseren hun onderwijs op de zeven kernwaarden zoals die door het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs zijn ontwikkeld:

Nadere informatie

Stichting Vroeghulp Rotterdam. Stichting Vroeghulp Rotterdam is 21 augustus 1997 opgericht door onderstaande organisaties:

Stichting Vroeghulp Rotterdam. Stichting Vroeghulp Rotterdam is 21 augustus 1997 opgericht door onderstaande organisaties: Stichting Vroeghulp Rotterdam Stichting Vroeghulp Rotterdam is 21 augustus 1997 opgericht door onderstaande organisaties: - ASVZ. - MEE Rotterdam Rijnmond. - Pameijer. - Rijndam revalidatiecentrum. Later

Nadere informatie

Protocol Advies keuze voortgezet onderwijs

Protocol Advies keuze voortgezet onderwijs Protocol Advies keuze voortgezet onderwijs Obs Valkenhorst Bremstraat 14 9404 GD Assen 0592-331393 directie@devalkenhorst.nl www.devallkenhorst.nl Protocol Advies schoolkeuze Voortgezet Onderwijs Aanmelding

Nadere informatie

Samen maken we het passend!

Samen maken we het passend! Samen maken we het passend! Publieksversie Ondersteuningsplan 20142014 Samenwerkingsverband Primair Onderwijs MiddenHolland Dit is de publieksversie van het Ondersteuningsplan van het Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Passend Onderwijs voor uw kind

Passend Onderwijs voor uw kind Passend Onderwijs voor uw kind Hoe werkt het in het Samenwerkingsverband VO VSO Nijmegen en omgeving? Informatie voor ouders Nijmegen 14-8-2014 Passend Onderwijs voor uw kind... minder nieuw dan het lijkt

Nadere informatie

Arrangementsgroep havo/vwo locatie SGL. Informatie voor ouders

Arrangementsgroep havo/vwo locatie SGL. Informatie voor ouders Arrangementsgroep havo/vwo locatie SGL Informatie voor ouders November 2018 Arrangementsgroep havo-vwo, locatie SGL - Informatie voor ouders November 2018 2 Inhoudsopgave Inleiding 4 Doelstelling van het

Nadere informatie

Definitieve versie februari 2015

Definitieve versie februari 2015 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel Dominicusschool Algemene gegevens School Dominicusschool BRIN 17YR00 Directeur Antoinette Schmidt Adres Noorderhavenkade 45-49d Telefoon 010 4432500 E-mail info@dominicusschool.nl

Nadere informatie

Jaarverslag SPH Stichting Peuterspeelzalen Hillegom

Jaarverslag SPH Stichting Peuterspeelzalen Hillegom Jaarverslag SPH 2016 Stichting Peuterspeelzalen Hillegom Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van de Stichting Peuterspeelzalen Hillegom (SPH) over 2016. Inmiddels al weer bijna 45 jaar verzorgt SPH het

Nadere informatie

Tekst: Marije Bosdriesz

Tekst: Marije Bosdriesz Partnerschap tussen ouders, school en hulpverleners vergroot de kansen van kinderen met extra ondersteuningsbehoeften. Met Passend onderwijs en de Jeugdwet krijgt dat partnerschap een nieuwe impuls. Integraal

Nadere informatie

Jeugdbeleid en de lokale educatieve agenda

Jeugdbeleid en de lokale educatieve agenda Jeugdbeleid en de lokale educatieve agenda Workshop verzorgd door: Rob Gilsing (SCP) Hans Migchielsen (Jeugd en Onderwijs) Opzet: inhoudelijke karakterisering lokaal educatieve agenda: Landelijk (relatie

Nadere informatie

Instellingen voor auditief en communicatief beperkte leerlingen. Van Vraag naar Ondersteuning. Landelijk kader inrichting passend onderwijs

Instellingen voor auditief en communicatief beperkte leerlingen. Van Vraag naar Ondersteuning. Landelijk kader inrichting passend onderwijs Instellingen voor auditief en communicatief beperkte leerlingen Van Vraag naar Ondersteuning Landelijk kader inrichting passend onderwijs november 2014 De stichting Siméa behartigt de belangen van de instellingen

Nadere informatie

Geldigheid LGF indicaties cluster 2 bij invoering van passend onderwijs op 1 augustus 2014: Herindicatie en overgangsregeling. Algemene informatie

Geldigheid LGF indicaties cluster 2 bij invoering van passend onderwijs op 1 augustus 2014: Herindicatie en overgangsregeling. Algemene informatie Algemene informatie Er gaat veel veranderen bij de invoering van passend onderwijs. Voor de leerlingen die nu een indicatie van cluster 2 hebben is een overgangsregeling gemaakt. Na de algemene informatie

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind?

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning

Nadere informatie

voor- en vroegschoolse educatie Convenant uitvoering Boxtels model

voor- en vroegschoolse educatie Convenant uitvoering Boxtels model Convenant uitvoering Boxtels model Impuls kwaliteit VVE beleid Boxtel 6 juli 2011 Aanleiding en doelstelling bestuurlijk convenant Met ingang van de Wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie krijgt

Nadere informatie

WERKEN IN_WELZIJN_ONDERWIJS

WERKEN IN_WELZIJN_ONDERWIJS WERKEN IN_WELZIJN_ONDERWIJS 20 Welzijn en onderwijs Werken in een agogisch beroep of in het onderwijs betekent dat je intensief met mensen Welzijn Ben jij een zorgzaam type en werk je graag met kinderen?

Nadere informatie

Peuterwerk in het sociaal domein

Peuterwerk in het sociaal domein Peuterwerk in het sociaal domein Position Paper Februari 2017 1 Visie op peuterwerk in het sociaal domein De SER, landelijke politieke partijen en gemeenten onderstrepen dat sociaal beleid méér is dan

Nadere informatie

Toelichting ontwikkelingsperspectief

Toelichting ontwikkelingsperspectief Toelichting ontwikkelingsperspectief Dit document is bedoeld als achtergrond informatie voor de scholen, maar kan ook (in delen, zo gewenst) gebruikt worden als informatie aan ouders, externe partners

Nadere informatie

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Passend Onderwijs Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Pyt Nauta, OOP-dag 7 november 2017 Waarom deze ontwikkeling? Ouders manifesteren zich Maatschappelijk perspectief Jarenlange pogingen

Nadere informatie

Doel resultaat - Opbrengsten passend bij landelijk gemiddelde en analyseren opbrengsten

Doel resultaat - Opbrengsten passend bij landelijk gemiddelde en analyseren opbrengsten Speerpunt 3 Doorgaande leerlijn 2016 2017 1. Waarom Het didactisch handelen van leerkrachten is erop gericht dat kinderen een ononderbroken ontwikkeling kunnen doormaken. Voor die ontwikkeling is een rijke

Nadere informatie

Werkwijzer Onderwijsondersteuners

Werkwijzer Onderwijsondersteuners Werkwijzer Onderwijsondersteuners De onderwijsondersteuners zijn sinds de invoering van passend onderwijs actief op de scholen in het samenwerkingsverband. Zij leveren middels hun inzet een bijdrage aan

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 26 Ibs 'T Pompebled

Schoolondersteuningsprofiel. 26 Ibs 'T Pompebled Schoolondersteuningsprofiel 26 Ibs 'T Pompebled Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 5 1 Typering van de school... 5 2 Basisondersteuning... 6 3 Deskundigheid voor ondersteuning... 8

Nadere informatie

Begeleiding. in en om de school

Begeleiding. in en om de school Begeleiding in en om de school De meeste kinderen gaan gewoon naar school en ontwikkelen zich goed. Een klein deel heeft daarbij extra ondersteuning of hulp nodig. Bijvoorbeeld op het gebied van gedrag

Nadere informatie

Cornelis Haak School

Cornelis Haak School 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel Cornelis Haak School Algemene gegevens School Cornelis Haak School BRIN 11BY Directeur J. Ligthart Locatieleider R. Liefhebber Adres Algiersstraat 6, 3067 MZ

Nadere informatie

Dr. Martin Luther Kingschool

Dr. Martin Luther Kingschool 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel Dr. Martin Luther Kingschool Algemene gegevens School Dr. Martin Luther Kingschool BRIN 09TC Directeur L. de Roo Adres Bertrand Russellplaats 7 Telefoon 010-4205629

Nadere informatie

IISSEL -12 AAN DEN. Gemeente Krimpen aan den IJssel Portefeuillehouders onderwijs en jeugdzorg Postbus AE Krimpen aan den IJssel

IISSEL -12 AAN DEN. Gemeente Krimpen aan den IJssel Portefeuillehouders onderwijs en jeugdzorg Postbus AE Krimpen aan den IJssel AAN DEN IISSEL samenwerkingsverband passend primair onderwijs -12 Gemeente Krimpen aan den IJssel Portefeuillehouders onderwijs en jeugdzorg Postbus 200 2920 AE Krimpen aan den IJssel Betreft : Eindevaluatie

Nadere informatie

Bijlage 1: voorstel toelaatbaarheidsverklaring

Bijlage 1: voorstel toelaatbaarheidsverklaring Bijlage 1: voorstel toelaatbaarheidsverklaring en toelaatbaarheidscommissie PPO Rotterdam Auteur: N. Teeuwen e.a. 1 Versie Datum 27-5-2014 Overzicht besluitvormingstraject Datum: Datum: 12 juni 2014 Projectbestuur

Nadere informatie

Kind. & gezinsondersteuning bij SDW. SDW ondersteunt mensen met een handicap.

Kind. & gezinsondersteuning bij SDW. SDW ondersteunt mensen met een handicap. Kind & gezinsondersteuning bij SDW SDW ondersteunt mensen met een handicap. Wat kan SDW voor u betekenen? Iedereen in West-Brabant met een verstandelijke beperking kan terecht bij SDW voor ondersteuning

Nadere informatie

Ondersteuningstoewijzing gaat over de wijze waarop leerlingen die extra ondersteuning behoeven die ondersteuning kunnen ontvangen.

Ondersteuningstoewijzing gaat over de wijze waarop leerlingen die extra ondersteuning behoeven die ondersteuning kunnen ontvangen. 4.3. Ondersteuningstoewijzing: de route Ondersteuningstoewijzing gaat over de wijze waarop leerlingen die extra ondersteuning behoeven die ondersteuning kunnen ontvangen. 4.3.1. Route bij verwijzing, gemeenschappelijk

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind?

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning

Nadere informatie

De toekomst begint vandaag!

De toekomst begint vandaag! verder bouwen aan de kindcentra 0-13 s-hertogenbosch De toekomst begint vandaag! Als professionals, schoolbesturen, kinderopvangorganisaties en gemeente werken we samen aan de kindcentra 0-13 s-hertogenbosch;

Nadere informatie

Pedagogische gezinsbehandeling

Pedagogische gezinsbehandeling Pedagogische gezinsbehandeling Wie zijn wij en wat kunnen wij u bieden? ASVZ is een organisatie voor zorg- en dienstverlening aan mensen met een beperking of psychiatrische problematiek. Ruim 4.000 medewerkers

Nadere informatie

Jaarverslag Jaarverslag Integrale Vroeghulp IJmond en Zuid- Kennemerland. Integrale Vroeghulp IJmond & Zuid-Kennemerland 1/7

Jaarverslag Jaarverslag Integrale Vroeghulp IJmond en Zuid- Kennemerland. Integrale Vroeghulp IJmond & Zuid-Kennemerland 1/7 Jaarverslag 2016 Integrale Vroeghulp IJmond en Zuid- Kennemerland Jaarverslag 2016 Integrale Vroeghulp IJmond & Zuid-Kennemerland 1/7 Voorwoord Met dit jaarbericht informeer ik u over de ontwikkelingen

Nadere informatie

Ouders. Alle kinderen naar de juiste school, zodat zij het onderwijs ontvangen dat bij hen past!

Ouders. Alle kinderen naar de juiste school, zodat zij het onderwijs ontvangen dat bij hen past! Ouders Alle kinderen naar de juiste school, zodat zij het onderwijs ontvangen dat bij hen past! SAMENWERKINGSVERBAND VOOR PRIMAIR ONDERWIJS ELBURG EPE ERMELO HARDERWIJK NIJKERK NUNSPEET PUTTEN ZEEWOLDE

Nadere informatie

Jaarverslag Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord

Jaarverslag Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord Jaarverslag 2013 Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord Inleiding Met dit jaarbericht wil ik u graag informeren over de ontwikkelingen bij Integrale Vroeghulp Noord- Holland-Noord (IVH NHN) in 2013. Het

Nadere informatie

Ouder-Baby Dagbehandeling Kangoeroe

Ouder-Baby Dagbehandeling Kangoeroe Ouder-Baby Dagbehandeling Kangoeroe Voor ouders en hun kind van 0 2 jaar Bi j sommige jonge kinderen verloopt de ontwikkeling niet vanzelfsprekend. De Dagbehandeling 0-7 jaar van Kompaan en De Bocht biedt

Nadere informatie

KLEURRIJKE ONDERSTEUNING VOOR KINDEREN, JEUGD EN OUDERS

KLEURRIJKE ONDERSTEUNING VOOR KINDEREN, JEUGD EN OUDERS KLEURRIJKE ONDERSTEUNING VOOR KINDEREN, JEUGD EN OUDERS KLEURRIJKE ONDERSTEUNING VOOR KINDEREN, JEUGD EN OUDERS Ieder kind is uniek en heeft het recht om kind te zijn en zich te ontwikkelen in een stabiele,

Nadere informatie

Hulp voor jonge ouders. Informatie voor professionals

Hulp voor jonge ouders. Informatie voor professionals Hulp voor jonge ouders Informatie voor professionals Zorg voor kwetsbare meiden Meiden tussen de 16 en 27 jaar die zwanger zijn, of een kind hebben gekregen, kunnen terecht bij Vitree. Het gaat om kwetsbare

Nadere informatie

4. Protocollen en reglementen Zorgstructuur Datum 9 januari 2014 Versie 2 Blad 1 van 5 ZORGSTRUCTUUR

4. Protocollen en reglementen Zorgstructuur Datum 9 januari 2014 Versie 2 Blad 1 van 5 ZORGSTRUCTUUR 4. Protocollen en reglementen 4.1.10 Zorgstructuur Blad 1 van 5 ZORGSTRUCTUUR Vastgesteld 9 januari 2014 Blad 2 van 5 Algemeen De peuterspeelzalen krijgen steeds meer te maken met peuters en ouders met

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE. kinderdagverblijf Kiddoozz - Sliedrechtstraat

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE. kinderdagverblijf Kiddoozz - Sliedrechtstraat RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE kinderdagverblijf Kiddoozz - Sliedrechtstraat Plaats : Rotterdam LRKP nummer : 224447270 Onderzoeksnummer : 266425 Datum

Nadere informatie

Regionaal thuiszitterspact Noord-Kennemerland 2017

Regionaal thuiszitterspact Noord-Kennemerland 2017 Regionaal thuiszitterspact Noord-Kennemerland 2017 Regionaal thuiszitterspact Noord-Kennemerland 2017 Alle kinderen en jongeren verdienen passend onderwijs, passende zorg en passende opvoeding om goed

Nadere informatie

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid:

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: 2 juni 2014 Sociaal Domein Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding naar Wmo, Participatiewet. Samenhang met ontwikkelingen Publieke Gezondheidszorg en Passend

Nadere informatie

Samen staan we sterker

Samen staan we sterker Samen staan we sterker Notitie voor Gemeente Berkelland over de harmonisatie en integratie van peuterspeelzaalwerk en kinderopvang in Eibergen-Rekken-Beltrum 4 september 2008 SKER-DHG 1 Inleiding Medio

Nadere informatie

Overdrachtsprotocol behorend bij het overdrachtsformulier peuter-kleuter gemeente Oss

Overdrachtsprotocol behorend bij het overdrachtsformulier peuter-kleuter gemeente Oss Overdrachtsprotocol behorend bij het overdrachtsformulier peuter-kleuter gemeente Oss Mei 2017 1 Overdrachtsprotocol behorend bij het overdrachtsformulier peuter-kleuter Gemeente Oss Wat is het doel van

Nadere informatie

1. Inleiding 2. 2. Algemene gegevens 2 2.1. contactgegevens 2.2 visie 2.3 kengetallen

1. Inleiding 2. 2. Algemene gegevens 2 2.1. contactgegevens 2.2 visie 2.3 kengetallen Inhoud 1. Inleiding 2 2. Algemene gegevens 2 2.1. contactgegevens 2.2 visie 2.3 kengetallen 3. Basisondersteuning 5 Interventies, ondersteuningsstructuur, standaarden, inspectieoordeel 4. Extra ondersteuning

Nadere informatie

De ambulant begeleider heeft als eerste zorg het welbevinden van de leerling binnen het regulier onderwijs

De ambulant begeleider heeft als eerste zorg het welbevinden van de leerling binnen het regulier onderwijs 1 Wat is ambulante begeleiding? Ambulante begeleiding is ondersteuning van het speciaal onderwijs aan het regulier onderwijs. Met ambulante begeleiding kunnen leerlingen met een cluster 4 indicatie regulier

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN PASSEND ONDERWIJS

COMMUNICATIEPLAN PASSEND ONDERWIJS COMMUNICATIEPLAN PASSEND ONDERWIJS SWV VO/VSO 31.02 'Communicatie is het scheppen van gemeenschappelijke betekenis (Gisela Redeker, hoogleraar communicatie) Conceptversie 2 17-03-2014 Communicatieplan

Nadere informatie

Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp

Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp Vragenlijst op beleidsniveau Versie 5, augustus 2017 Samenwerkingsverbanden passend onderwijs en gemeenten in uw regio willen weten hoe de samenwerking tussen het

Nadere informatie

Samenvatting. Totalen

Samenvatting. Totalen MONITOR BASISONDERSTEUNING ANNE FRANKSCHOOL ARNHEM Ingevuld door: Julia van Broeckhuijsen J. Burema Samenvatting Totalen Leerlingen ontwikkelen zich in een veilige omgeving.. De school heeft inzicht in

Nadere informatie

Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid

Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid Procesbeschrijving Bij het vormgeven aan het project Hoogbegaafdheid hebben verschillende gesprekken plaatsgevonden, waaronder met andere samenwerkingsverbanden.

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 23 Dr. Theun De Vriesskoalle

Schoolondersteuningsprofiel. 23 Dr. Theun De Vriesskoalle Schoolondersteuningsprofiel 23 Dr. Theun De Vriesskoalle Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 5 1 Typering van de school... 5 2 Basisondersteuning... 6 3 Deskundigheid voor ondersteuning...

Nadere informatie

Ondersteuningsstructuur voor passend onderwijs in de Viviani scholen.

Ondersteuningsstructuur voor passend onderwijs in de Viviani scholen. Ondersteuningsstructuur voor passend onderwijs in de Viviani scholen. Algemeen: Alle scholen hebben in hun School Ondersteunings Profiel uitgewerkt en verantwoord hoe er invulling wordt gegeven aan de

Nadere informatie

RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL C.B.S. HET KOMPAS

RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL C.B.S. HET KOMPAS VVE-RAPPORT RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL C.B.S. HET KOMPAS Locatie(s) : Brinnr. :11VZ Plaats :9402 CB Assen Onderzoeksnummer :14827 Datum onderzoek

Nadere informatie

Laat het jonge kind dat vandaag opvalt, niet de jongere zijn die straks uitvalt Integrale Vroeghulp regio Delft en Zoetermeer

Laat het jonge kind dat vandaag opvalt, niet de jongere zijn die straks uitvalt Integrale Vroeghulp regio Delft en Zoetermeer Laat het jonge kind dat vandaag opvalt, niet de jongere zijn die straks uitvalt Ketenzorg voor jonge kinderen met ontwikkelingsproblemen 1 Inleiding De komende jaren verandert er veel op het gebied van

Nadere informatie

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Inleiding: ATB de Springplank, een algemeen toegankelijke basisschool en Vlietkinderen, maatwerk in kinderopvang, beiden gehuisvest

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. De Zevensprong

Schoolondersteuningsprofiel. De Zevensprong Schoolondersteuningsprofiel De Zevensprong 1. Inleiding Alle scholen baseren hun onderwijs op de zeven kernwaarden zoals die door het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs zijn ontwikkeld: 1.

Nadere informatie

Wat is passend onderwijs? Vanaf 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs van kracht. Om alle kinderen een passende onderwijsplek te bieden, gaan

Wat is passend onderwijs? Vanaf 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs van kracht. Om alle kinderen een passende onderwijsplek te bieden, gaan Wat is passend onderwijs? Vanaf 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs van kracht. Om alle kinderen een passende onderwijsplek te bieden, gaan scholen samenwerken in regionale samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

De winst van maatwerk: Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn

De winst van maatwerk: Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn De winst van maatwerk: Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn Waarom advies? Adviesaanvraag minister voor Jeugd en Gezin Niet of moeizaam duurzame plaats op arbeidsmarkt Afhankelijkheid collectieve voorzieningen

Nadere informatie

Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord Jaarverslag Jaarverslag Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord 1/7

Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord Jaarverslag Jaarverslag Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord 1/7 Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord Jaarverslag 2017 Jaarverslag 2017 Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord 1/7 Voorwoord Met dit jaarverslag informeren wij u over de ontwikkeling en resultaten van

Nadere informatie

Culemborgs VVE beleid 2011-2014

Culemborgs VVE beleid 2011-2014 Culemborgs VVE beleid 2011-2014 Wat is VVE? VVE staat voor voor- en vroegschoolse educatie. VVE is een programmatisch aanbod dat er op gericht is om taal- en ontwikkelingsachterstanden bij kinderen te

Nadere informatie

Aanmeldformulier 4- jarigen OBS de Driepas

Aanmeldformulier 4- jarigen OBS de Driepas Aanmeldformulier 4- jarigen OBS de Driepas Datum aanmelding Datum inschrijving Gegevens nieuwe leerling Roepnaam Achternaam Voornamen (voluit) Geboortedatum Adres Postcode en Woonplaats Telefoonnummer

Nadere informatie

Aanmeldprocedure OZAPP

Aanmeldprocedure OZAPP Aanmeldprocedure Inleiding Met de komst van passend onderwijs wordt getracht meer leerlingen binnen het regulier onderwijs de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben. Dat maakt dat er ook leerlingen

Nadere informatie

Overdracht dossier voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften Oplossing schooljaar

Overdracht dossier voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften Oplossing schooljaar Overdracht dossier voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften Oplossing schooljaar 2017-2018 Dit schooljaar is afgesproken dat voor alle leerlingen een OKR wordt gemaakt. Voor de leerlingen met

Nadere informatie

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Afdeling Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Be z o e k a d r e s Kreupelstraat 1 Leden van de gemeenteraad O p e n i n g s t i j d

Nadere informatie

Voorstel aan : Gemeenteraad van 26 januari 2009 Door tussenkomst. Nummer : Onderwerp : Startnotitie Centrum Jeugd en Gezin Bijlage(n) : 1

Voorstel aan : Gemeenteraad van 26 januari 2009 Door tussenkomst. Nummer : Onderwerp : Startnotitie Centrum Jeugd en Gezin Bijlage(n) : 1 Voorstel aan : Gemeenteraad van 26 januari 2009 Door tussenkomst : Raadscommissie van 13 januari 2009 van Nummer : Onderwerp : Startnotitie Centrum Jeugd en Gezin Bijlage(n) : 1 Samenvatting : Gemeenten

Nadere informatie

Gebruik In de bijlage (volgt nog) zijn gegevens opgenomen over het gebruik dagactiviteiten in 2015 in de regio.

Gebruik In de bijlage (volgt nog) zijn gegevens opgenomen over het gebruik dagactiviteiten in 2015 in de regio. Startnotitie Dagactiviteiten Huidige situatie In de huidige uitvoering van dagactiviteiten is een onderscheid in drie segmenten : dagactiviteiten voor jeugd, volwassenen en ouderen. Zij worden gescheiden

Nadere informatie

Traject van de toekomst

Traject van de toekomst Gebundelde kracht in een kansrijk MBO 10 januari 2013 Traject van de toekomst Bovenschoolse opvang Groningen Hans Everhardt Programmamanager VSV regiogelden Aanleiding Traject vd Toekomst Regionale analyse

Nadere informatie

Conceptvisie Brede Scholen in Sliedrecht Samenwerken & verbinden voor de jeugd

Conceptvisie Brede Scholen in Sliedrecht Samenwerken & verbinden voor de jeugd Conceptvisie Brede Scholen in Sliedrecht Samenwerken & verbinden voor de jeugd Opdrachtgever: Hans Tanis, Wethouder Onderwijs Auteurs: Hans Erkens en Diana Vonk Datum: 9 oktober 2013 Inleiding 1.1. Aanleiding

Nadere informatie

Ontwikkelingen in het peuterspeelzaalwerk. Spelen in het belang van talentontwikkeling!

Ontwikkelingen in het peuterspeelzaalwerk. Spelen in het belang van talentontwikkeling! Ontwikkelingen in het peuterspeelzaalwerk Spelen in het belang van talentontwikkeling! Peuterspeelzalen en gemeente Sinds zestiger jaren vorige eeuw Vrijwilligersinitiatief soms met gemeentelijke stimuleringsubsidie,

Nadere informatie

Intentieverklaring Brede School Boechorst te Noordwijk

Intentieverklaring Brede School Boechorst te Noordwijk Intentieverklaring Brede School Boechorst te Noordwijk Door het ondertekenen van deze intentieverklaring verklaren de hierna genoemde besturen mee te werken aan de inhoudelijke realisatie van Brede School

Nadere informatie

Uitwerking van de stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland

Uitwerking van de stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland Uitwerking van de stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland 1. Signaleren 1.1 (Taal)ontwikkeling tijdens contactmoment op het consultatiebureau GGD IJsselland (Uitvoerend: GGD IJsselland) 1.2

Nadere informatie