Conferenties Sociale veiligheid op school

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Conferenties Sociale veiligheid op school"

Transcriptie

1 Op koers met sociale veiligheid op school: dat was het thema van twee conferenties, georganiseerd door Stichting School & Veiligheid in opdracht van de PO-Raad en de VO-raad. Op 10 februari (po) en 18 februari (vo) 2016 troffen onderwijsprofessionals elkaar in Amersfoort voor een boeiende en leerzame dag vol praktische handvatten om sociale veiligheid op scholen te vergroten. primair en voortgezet onderwijs, februari 2016 Conferenties Sociale veiligheid op school Sociale veiligheid gaat over meer dan het ontbreken van onveiligheid; het gaat bovenal over kinderen die met plezier naar school gaan, betoogt Klaas Hiemstra (directeur Stichting School & Veiligheid). Samen ervoor zorgen dat kinderen in een prettige omgeving kunnen leren, dat is de intentie van de Wet Veiligheid op school, die dit schooljaar (augustus 2015) van kracht is geworden. De school maakt deel uit van de maatschappij en dat betekent ook dat de maatschappij de school binnenkomt. Ook het onderwijs heeft te maken met actuele vraagstukken op het gebied van polarisatie of seksualiteit, pesten en sociale media, met korte lontjes van leerlingen of ouders. Dynamiek waartoe onderwijsprofessionals zich moeten verhouden. Hoe doe je dat, en hoe blijf je daarbij dicht bij jezelf en je opvattingen? sociale veiligheid hoort bij het onderwijs, zegt Hiemstra. Vandaag checken we de koers en kijken we waar er nog een zeiltje bijgezet moet worden. Achtergrond Werken aan sociale veiligheid is sinds 2015 een wettelijke plicht voor scholen. Maar wat betekent dat in de praktijk? De PO-Raad en de VO-raad hebben samen met Stichting School & Veiligheid het actieplan Sociale Veiligheid op School uitgewerkt om scholen ondersteuning te bieden bij het werken aan sociale veiligheid. Er zijn handreikingen en tools ontwikkeld, regioambassadeurs aangesteld en conferenties georganiseerd om scholen te helpen met sociale veiligheid. Nu zijn de scholen zelf aan zet. Op Koers! is de titel van de bijeenkomst van vandaag. Er is de afgelopen jaren al heel veel gedaan op het gebied van sociale veiligheid in het onderwijs. Het is geen nieuwe boodschap,

2 Kinderen willen ergens bij horen en ergens in uitblinken. Stijn Sieckelinck De school als crash-test-omgeving Elk kind wil ergens bijhoren en ergens in uitblinken. Dat besef is het begin van begrijpen hoe conflicten ontstaan. Stijn Sieckelinck, doctor in de pedagogie (UU), legt uit waarom conflicten leerzaam zijn en hoe de school daar een veilige oefenplaats voor kan zijn. Twee zaken wil de pedagoog helder hebben voor hij zijn punt maakt. Ten eerste: kinderen uit hogere milieus hebben een soort airbag - het netwerk van hun ouders - waarin ze zacht landen als ze uit de bocht vliegen. Lager op de sociale ladder zijn die airbags er niet; daar vind je kin-deren die steeds weer worden vastgepind op hun afkomst. Belangrijke drijfveren van kinderen zijn ergens bij willen horen en ergens goed in willen zijn. Dat leidt regelmatig tot het opzoeken van grenzen en tot conflicten. Hij pleit ervoor die conflicten niet uit de weg te gaan, maar gecontroleerde crashes uit te voeren. De school is bij uitstek een omgeving om dat op een veilige en leerzame manier te doen, zegt Sieckelinck. Zodat kinderen kunnen leren dat hun verlangens niet ten koste van een ander hoeven te gaan.

3 Marja Cornelissen van de Landelijke Beroepsgroep Begeleiders in het Onderwijs (LBBO) en Marc Vrakking (directeur OBS De Hasselbraam, Almere) vertellen hoe begeleiders in het onderwijs aankijken tegen sociale veiligheid, hun rol en die van hun directie. PLENAIR (PO) De rol van begeleiders Marja Cornelissen: Samen met het bestuur een veiligheidsplan maken, actueel houden, borgen in de cyclische aanpak: dat zien begeleiders als een belangrijke taak van de directie. Marc Vrakking: We verzuchten vaak dat we het al zo druk hebben. Maar we zijn als begeleiders in diverse functies al met heel veel zaken bezig die sociale veiligheid betreffen. Mooi dat er nu instrumenten zijn ontwikkeld om dat allemaal samen te voegen, zoals het digitaal veiligheidsplan. Marc Vrakking: Na de aanslagen in Parijs wilden we een stiltemoment in de klassen houden. Enkele docenten gaven aan dat dat in hun klas tot problemen zou leiden. Daarom hebben we besloten een stiltemoment in de aula te organiseren, met ouders erbij. Dat is gelukt. Het signaal was duidelijk: samen vinden wij het belangrijk hier stil bij te staan. Marja Cornelissen: Neem de medezeggenschapsraad mee in de ontwikkelingen in sociale veiligheid en maak ze medeverantwoordelijk. Visieontwikkeling doe je samen met het team. Zorg dat het onderwerp steeds weer op de agenda staat.

4 Als kind droomde Daphne Lodeweges ervan de wereld te verbeteren. Als directeur van een basisschool droomt ze van een school die zelfverzekerde kinderen aflevert aan de samenleving, die klaar zijn om de wereld een stukje mooier te maken. UIT DE PRAKTIJK (PO) Sociale veiligheid hoort bij onderwijs Sociale veiligheid vind ik een geweldig thema. Het hoort bij onderwijs, het is normaal. Daphne Lodeweges, directeur van OBS Heidepark in Lemelerveld, ziet de school als een oefenplaats waar kinderen bij elkaar komen, hun grenzen verkennen en die van anderen leren respecteren. Dus is het onze taak om samen met de ouders/opvoeders het zelfvertrouwen van kinderen te vergroten. Zodat ze straks vol vertrouwen kunnen zeggen: Dit ben ik. De maatschappij komt de school binnen. Maar is dat erg?

5 We hebben hoge verwachtingen van onze leerlingen. Als je dat oprecht meent, leidt dat ook tot resultaat. UIT DE PRAKTIJK (VO) Calvijn College Slotervaart herijkt Incidenten, ontmoedigde docenten, beveiligers aan de poort: Jolanda Hogewind had bij haar aantreden als directeur van het Calvijn college (vmbo) in 2009 een pittige taak. Maar nu is het een school waar leerlingen, ouders, medewerkers en buurtbewoners trots op zijn. Wat was daarvoor nodig? Jolanda Hogewind start haar presentatie met een filmpje. We zien leerlingen Youssra en Youssri op het sportveld oefenen met hun rol als scheidsrechter. Je ziet niet alles, maar toch moet je beslissen, zegt Youssri. Het lesje scheidskunde maakt dat leerlingen meer begrip krijgen voor de rol van de docent, vertelt Hogewind. Dan schetst Hogewind een beeld van de situatie die ze aantrof bij haar aantreden zo n zeven jaar terug. Een school die slecht bekend stond, uitgeputte medewerkers die negatief spraken over ouders en leerlingen. Maar dat waren wel de mensen die tot taak hadden leerlingen te verheffen. Moreel kompas In de eerste jaren is een deel van het team vervangen. Docenten werden getraind in de socratische gespreksvoering; zelfspot werd een vrolijk wapen in de cultuuromslag. Ondertussen werd er een strikt presentiebeleid voor leerlingen gevoerd (bellen naar huis, zo nodig op thuisbezoek) en de overeenkomst met het beveiligingsbedrijf werd beëindigd. De positieve intentie moet het uitgangspunt zijn. Alles wat je aandacht geeft, groeit, daar geloof ik in.

6 PLENAIR (VO) Van samen werken naar samenwerken We zijn bezig met een giga-omslag, maar we zitten in een kramp, zegt schooladviseur Jos Derksen over het onderwijs. De oplossingsrichting volgens hem: meer integraal werken. We kunnen het niet alleen. Vier dilemma s bepalen de huidige zoektocht in de onderwijssector, schetst Derksen. Hoe gaan we om Als we dit niet samen oppakken, zijn leerlingen de dupe. met verschillen tussen leerlingen; de maatschappelijke overbelasting van het onderwijs; onvoldoende eenduidigheid in het omgaan met gedrag; verkokerd beleid. Hij legt een verband met de vier leefwerelden van leerlingen zoals Martine Delfos die onderscheidt: gezin, school, vrije tijd en internet. De samenleving is veranderd en het onderwijs zoekt daarin een herpositionering. Hij pleit voor denken in kansen en mogelijkheden. Maar niet in de zin van laat de school het maar oplossen, want dat draagt bij aan maatschappelijke overbelasting van het onderwijs. Onderwijs, veiligheid en zorg hebben elkaar nodig. Als we dit niet samen oppakken, zijn leerlingen de dupe.

7 Herkennen jullie deze situatie?, vraag actrice Roos aan het publiek. JAAA!, klinkt het volmondig uit de zaal. Het meespeel-theater van trainersgroep Wilde Kastanje plaatst de onderwijsprofessionals voor even herkenbare als lastige dilemma s. Hoe navigeren we docente Marijke veilig langs de scherpe sociale klippen? De casus maakt op beide conferentiedagen de tongen los. Met veel verve storten de traineracteurs en de zaal zich op het escalerende conflict. De herkenning is groot. Uiteindelijk weten mensen uit de zaal de juiste kastanjes uit het vuur te halen. Prachtige en herkenbare situaties, die illustreren hoe sociale veiligheid verweven is met de dagelijkse praktijk van de school. Met een glasheldere boodschap: elk kind verdient een veilige leeromgeving en dat voor elkaar krijgen vereist hecht teamwerk en goed leiderschap. Wilde Kastanje Herkennen jullie deze situatie?

8 Wilde Kastanje Herkennen jullie deze situatie?

9

10 Workshopprogramma Aspecten van sociale veiligheid Op beide conferentiedagen hadden onderwijsprofessionals de keuze uit een ruim aanbod aan workshops. Allerlei aspecten van sociale veiligheid op school kwamen daarin aan de orde. Vier van de best bezochte workshops lichten we eruit in dit verslag. Een greep uit de overige thema s: maatschappelijke onrust in de school, de synergie van zorg en sociale veiligheid, pedagogisch vakmanschap - sturen op sociale veiligheid, gesprekstechnieken - systemisch perspectief op sociale veiligheid, grenzen kennen en bewaken, werken met Gedragen Gedrag (hulpmiddel voor het delen van waarden en normen).

11 Workshop po Anti-pestcoördinator: hoe beleg je deze taak? De Wet veiligheid op school verplicht scholen tot het beleggen van de taak van anti-pestcoördinator. Welke rol en welke werkzaamheden betreft dit? Daarover vertelt Theo Klungers van Posicom. Allereerst: de anti-pestcoördinatie is geen functie, maar een taak. Die taak moet bij iemand worden belegd. Bij welke persoon of functie past deze taak het beste in uw school? Die vraag is pas te beantwoorden als je de rollen en werkzaamheden helder hebt. Theo Klungers neemt ze in zijn workshop een voor een onder de loep. Meer dan aanspreekpunt Het aanspreekpunt is ook de centrale persoon die het onderwerp op de agenda houdt, die signaleert en zorgt voor monitoring en registratie. Op de vraag wat de uitvoerder van deze taak moet doen, antwoordt Klungers: Beleid schrijven, docenten faciliteren - denk aan de keuze voor een methodiek -, observeren, informeren en rapporteren. Bijt de beleidsmatige taak de uitvoerende of zijn deze juist goed te combineren? Als een vertrouwenspersoon deze taak krijgt, kan dat bij een klacht tot belangenverstrengeling leiden, weet iemand in de zaal. Het is dus raadzaam om goed te kijken naar de verschillende rollen en taken. Voorkom dat docenten het afschuiven en zeggen dat is toch jouw taak.

12 Hoe draag je als leraar bij aan een veilig leerklimaat? Merlijn Wentzel vertelt over de methode die zij daarvoor met De Geluksvogels hanteert. Workshop po De school als veilige haven Het uitgangspunt van adviesbureau De Geluksvogels luidt: Elk kind doet het zo goed mogelijk, anders zou het wel wat anders doen. Vertoond een kind ongewenst gedrag, probeer dan achter het gedrag te kijken. natuurlijke zelf), de Kleine (het gekwetste zelf) en de Beschermer (het zelf dat zich een agressieve of onverschillige houding aanmeet). Opvoeders zijn geneigd die laatste aan te spreken, maar dat werkt niet of averechts. Merlijn Wentzel gebruikt daarvoor een model met drie posities: de Grote (het ontspannen, Elk kind doet het zo goed mogelijk, anders zou het wel wat anders doen.

13 Hoe voldoe je als school aan de nieuwe wet en waar gaat de inspectie straks op toezien? Jans Haandrikman en Bert Molema van de Onderwijsinspectie lichten het toe. Workshop po/vo Wettelijke zorgplicht en toezicht inspectie De wet die per 1 september vorig jaar is ingegaan, brengt drie concrete verplichtingen voor scholen met zich mee, somt Jans Haandrikman op: Hen socialeveiligheidsbeleid, jaarlijkse monitoring van de veiligheidsbeleving en het welbevinden van leerlingen en het beleggen van de taken van anti-pestcoördinatie en aanspreekpunt pesten. Om een goed beleid te kunnen voeren op sociale veiligheid, moet je weten wat er leeft en feitelijk inzicht hebben, De kern van de wet is: het aanpassen van het veiligheidsbeleid als de situatie daarom vraagt. verklaart hij. Het gaat daarbij niet alleen om incidenten: Kijk niet alleen naar anti-sociaal, maar ook naar prosociaal : hoe schep je samen een prettig schoolklimaat waarin leerlingen goed kunnen leren? Kern van de wet is: het aanpassen van het veiligheidsbeleid als de situatie daarom vraagt. In de loop van het jaar gaat het toezicht van start en dat wordt afgestemd op de ontwikkeling. Haandrikman: Via wordt u op de hoogte gehouden.

14 Slecht bezochte ouderavonden, post van de school die massaal genegeerd wordt, ouders die eisen komen stellen en niet te beroerd zijn advocaten in te schakelen. Geen school zit erop te wachten, maar het is aan de orde van de dag in het onderwijs. Hoe doorbreek je dat en realiseer je constructieve communicatie met ouders? Bert Wienen (onderwijsadviseur bij CPS) vertelt over ouderbetrokkenheid 3.0. Workshop vo Ouderbetrokkenheid 3.0 Vroeger trokken ouders en school samen op om de leerling te ondersteunen, nu staan we vaak tegenover elkaar, legt een workshopdeelnemer meteen de vinger op de zere plek. Wienen beaamt dit en laat met cijfers van een rechtsbijstandverzekeraar zien hoe het aantal claims van ouders in korte tijd is gestegen. Tekenend voor de tijdgeest. Er is een andere aanpak van ouderbetrokkenheid nodig. Hoe deden we het en hoe kunnen we het gaan doen? Ouderbetrokkenheid 3.0: 1. Startgesprek aan het begin van het schooljaar met mentor, ouders en leerling. Zet meteen de juiste toon, schep de juiste verwachtingen. 2. Communiceer op maat. Niet iedereen heeft evenveel aandacht en contact nodig. 3. Organiseer samen met ouders een nieuwjaarsreceptie in september. Dan hebben ouders nog de tijd. 4. Verbind ouders met elkaar als buddy. Bijvoorbeeld lotgenoten, zoals ouders van een gepest kind.

15 Agenda Op Koers! krijgt een vervolg. Sociale veiligheid is een continu proces. De koers is uitgezet, maar in de waan van de dag is het goed af en toe te checken: zijn we nog op koers of moet er worden bijgestuurd? 12 oktober 2016: 16 november 2016: 8 februari 2017: 16 maart 2017: Kom naar een van onze verdiepende bijeenkomsten: Calamiteiten (vo) Speciaal Onderwijs (so) Pedagogische coalitie met ouders (po) Klas in beeld (vo) Stichting School & Veiligheid biedt nog meer gelegenheden om kennis en inspiratie op te doen. U bent van harte welkom! 13 april: Conferentie, Een positief schoolklimaat Tijdens deze conferentie is er aandacht voor preventieve activiteiten en methodes die het pedagogisch klimaat, het welbevinden en het veilig voelen van zowel leerlingen als medewerkers positief kunnen beïnvloeden. 19 april: Conferentie, Met Alle Respect. In gesprek, ook als het lastig is. Hoe maak je maatschappelijk gevoelige onderwerpen bespreekbaar op school? Kom dinsdag 19 april inspiratie en kennis opdoen voor een effectieve aanpak. September 2016: Vierdaagse training voor vertrouwenspersonen Tijdens de training Een stevige basis krijgt u als vertrouwenspersoon kennis aangeboden en oefent u vaardigheden aan de hand van praktijksituaties. Tweedaagse training Je hebt makkelijk praten Met deze training krijgt u praktische handvatten om maatschappelijk gevoelige onderwerpen zoals vluchtelingenproblematiek en seksuele diversiteit gemakkelijk te kunnen bespreken in uw klas. Voor actuele gegevens over alle conferenties, trainingen en andere evenementen op het gebied van onderwijs en sociale veiligheid: raadpleeg de agenda op de website van Stichting School & Veiligheid.

16 Uitgave: Stichting School & Veiligheid Contactpersoon: Fleur Nollet Zwarte Woud SJ Utrecht Telefoon: info@schoolenveiligheid.nl Februari 2016 Productie: Redactie: Ontwerp en Fotografie: Verslag van een dag > Marleen Kamminga > Wilmar Boer >

Ontvangst Welkom Stichting School & Veiligheid

Ontvangst Welkom Stichting School & Veiligheid 9.00 9.30 Ontvangst 9.30 9.45 Welkom Stichting School & Veiligheid 9.45 10.15 Pedagogisch vakmanschap inzake sociale veiligheid: over het belang van airbags en lessen in vreedzaam vechten Dr. Stijn Sieckelinck,

Nadere informatie

Samen werken aan sociale veiligheid

Samen werken aan sociale veiligheid Hoe geef je handen en voeten aan de wet Sociale veiligheid op school? Hoe breng je het thema tot leven binnen de organisatie? Daarover spraken scholen (po en vo dit najaar op regiobijeenkomsten), onder

Nadere informatie

Seminar Samen Pesten Stoppen Actuele Ontwikkelingen en de Wet sociale veiligheid. Loek Schoenmakers LOEKSCHOENMAKERS@BCO-ONDERWIJSADVIES.

Seminar Samen Pesten Stoppen Actuele Ontwikkelingen en de Wet sociale veiligheid. Loek Schoenmakers LOEKSCHOENMAKERS@BCO-ONDERWIJSADVIES. Seminar Samen Pesten Stoppen Actuele Ontwikkelingen en de Wet sociale veiligheid Loek Schoenmakers LOEKSCHOENMAKERS@BCO-ONDERWIJSADVIES.NL Per 1 augustus zijn scholen in het primair- en voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Sociale veiligheid. Wat is sociale veiligheid?

Sociale veiligheid. Wat is sociale veiligheid? Sociale veiligheid Leerlingen zitten op school om te leren. Ze zijn pas in staat om te leren en zichzelf te ontwikkelen als ze zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn. Daarvoor is het nodig dat ze zich

Nadere informatie

Sociale Veiligheid in het (speciaal) onderwijs. Meet & Eat LECSO Eindhoven, 13 oktober 2016

Sociale Veiligheid in het (speciaal) onderwijs. Meet & Eat LECSO Eindhoven, 13 oktober 2016 Sociale Veiligheid in het (speciaal) onderwijs Meet & Eat LECSO Eindhoven, 13 oktober 2016 Waar gaat sociale veiligheid over? Over de psychische, sociale en fysieke veiligheid van leerlingen, personeel,

Nadere informatie

Veiligheid en schoolklimaat

Veiligheid en schoolklimaat de staat van het onderwijs 3 Veiligheid en schoolklimaat Over het algemeen voelen leerlingen zich veilig op school. Dat geldt niet voor alle leerlingen. Soms zijn er bovendien ernstige incidenten met verstrekkende

Nadere informatie

Pedagogisch klimaat. Conferentie voor vertrouwenspersonen in het mbo. Lees verder

Pedagogisch klimaat. Conferentie voor vertrouwenspersonen in het mbo. Lees verder Pedagogisch klimaat Conferentie voor vertrouwenspersonen in het mbo Lees verder PPSI is opgegaan in Stichting School & Veiligheid. De expertise en het aanbod voor vertrouwenspersonen blijft hetzelfde,

Nadere informatie

Praktische handvatten om sociale veiligheid op scholen te vergroten

Praktische handvatten om sociale veiligheid op scholen te vergroten Praktische handvatten om sociale veiligheid op scholen te vergroten 10 febrari workshops lezingen netwerken 10 febrari s Locatieoverzicht Soterrain 1e verdieping Begane grond Deelnemers A-D E-J K-M N-Z

Nadere informatie

Obs de Bouwsteen. Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN. actief burgerschap en sociale integratie

Obs de Bouwsteen. Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN. actief burgerschap en sociale integratie Obs de Bouwsteen Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN 1. Wat is actief burgerschap? Actief burgerschap is: de bereidheid en het vermogen om deel uit te kunnen maken van een

Nadere informatie

Sociale veiligheid op school. Veiligheid op school is een thema dat veel in het nieuws is in onze huidige tijd.

Sociale veiligheid op school. Veiligheid op school is een thema dat veel in het nieuws is in onze huidige tijd. Sociale veiligheid op school Veiligheid op school is een thema dat veel in het nieuws is in onze huidige tijd. Datum : 22-03-2017 Jaargang : 25 Aflevering : 12 Redactie : f.verdiesen@kpoa.nl Agenda 13

Nadere informatie

Praktische handvatten om sociale veiligheid op scholen te vergroten

Praktische handvatten om sociale veiligheid op scholen te vergroten Praktische handvatten om sociale veiligheid op scholen te vergroten 18 febrari workshops lezingen netwerken 18 febrari Kezeworkshops ocatieoverzicht Soterrain Begane grond 1e verdieping 2e, 4e, 5e verdieping

Nadere informatie

De uitdaging van de mentor in de leerlingenzorg

De uitdaging van de mentor in de leerlingenzorg Januari 2017 De uitdaging van de mentor in de leerlingenzorg Als mentor bent u de eerste spin in het web, maar ook de wegwijzer naar een breder netwerk. Niet altijd gemakkelijk. Lukt het u om koers te

Nadere informatie

Mei 2016 Wout Neutel. Rapportage van het onderzoek naar de ervaringen met en mening over huisbezoeken in het onderwijs

Mei 2016 Wout Neutel. Rapportage van het onderzoek naar de ervaringen met en mening over huisbezoeken in het onderwijs Mei 2016 Wout Neutel Rapportage van het onderzoek naar de ervaringen met en mening over huisbezoeken in het onderwijs Aanleiding. Op 21 mei 2015 hield Verus-voorzitter Wim Kuiper tijdens de landelijke

Nadere informatie

Sociale Veiligheid Pestprotocol

Sociale Veiligheid Pestprotocol Sociale Veiligheid Pestprotocol Versie 2017-2018 Locatie: Den Bongerd 1 INHOUD 1 Inleiding en leeswijzer... 3 2 De 7 pijlers... 4 1. VISIE... 4 2. INZICHT... 4 3. VOORWAARDEN... 4 4. HANDELEN... 5 5. PREVENTIE...

Nadere informatie

Schoolveiligheidsplan Versie 1.0

Schoolveiligheidsplan Versie 1.0 Schoolveiligheidsplan Versie 1.0 1. Inleiding In dit schoolveiligheidsplan wordt aan de hand van de visie van Educatis op het gebied van sociale veiligheid gestalte gegeven aan het veiligheidsbeleid op

Nadere informatie

Gedragsprotocol. Trots zijn op jezelf en op elkaar!

Gedragsprotocol. Trots zijn op jezelf en op elkaar! Gedragsprotocol Trots zijn op jezelf en op elkaar! Voorwoord Op de Ekke de Haan verwachten we dat de leerlingen, leerkrachten en ouders op een prettige manier met elkaar omgaan. Het is belangrijk dat er

Nadere informatie

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school Een Positief leer en leefklimaat op uw school met TOPs! positief positief denken en doen Leerlingen op uw school ontwikkelen zich het beste in een positief leer- en leefklimaat; een klimaat waarin ze zich

Nadere informatie

7. Conclusies en aanbevelingen

7. Conclusies en aanbevelingen 7. Conclusies en aanbevelingen 7.1 Algemeen Op CBS Het Galjoen worden al goede initiatieven genomen om de ouderbetrokkenheid te stimuleren en te vergroten, ook al kan er nog het één en ander aan uitgebreid

Nadere informatie

Sociale Veiligheid Pestprotocol

Sociale Veiligheid Pestprotocol Sociale Veiligheid Pestprotocol 2015-2020 Locatie: ZuidWest 1 INHOUD 1 Inleiding en leeswijzer... 3 2 De 7 pijlers... 4 1. VISIE... 4 2. INZICHT... 4 3. VOORWAARDEN... 5 4. HANDELEN... 5 5. PREVENTIE...

Nadere informatie

FOCUS OP SCHOOLVEILIGHEID

FOCUS OP SCHOOLVEILIGHEID FOCUS OP SCHOOLVEILIGHEID Rapport Halt-thermometer 2012-2013 RSG Magister Alvinus Sneek Inleiding Een veilige omgeving is een noodzakelijke voorwaarde voor leren en ontwikkelen. Toch is niet altijd alles

Nadere informatie

Vierdaagse training voor vertrouwenspersonen in het onderwijs EEN STEVIGE BASIS

Vierdaagse training voor vertrouwenspersonen in het onderwijs EEN STEVIGE BASIS Vierdaagse training voor vertrouwenspersonen in het onderwijs EEN STEVIGE BASIS Werkt u als interne of externe vertrouwenspersoon in het onderwijs (po, vo of bve) en wilt u: zorgvuldig omgaan met meldingen

Nadere informatie

In je kracht voor de klas! Themabijeenkomst #GesprekindeKlas Donderdag 14 sept. 2017

In je kracht voor de klas! Themabijeenkomst #GesprekindeKlas Donderdag 14 sept. 2017 In je kracht voor de klas! Themabijeenkomst #GesprekindeKlas Donderdag 14 sept. 2017 Gesprek in de klas Wat is er voor scholen, onderwijsprofessionals én leerlingen nodig om in de klas het lastige gesprek

Nadere informatie

KWALITEITSKAART. Ouderbetrokkenheid en participatie. Ouderbetrokkenheid en participatie. Opbrengstgericht werken

KWALITEITSKAART. Ouderbetrokkenheid en participatie. Ouderbetrokkenheid en participatie. Opbrengstgericht werken ALITEITSKAART Opbrengstgericht werken PO Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze Kwaliteits Opbrengstgericht Werken zijn te vinden op www.schoolaanzet.nl. Deze website bevat

Nadere informatie

Veiligheid in het primair onderwijs

Veiligheid in het primair onderwijs Veiligheid in het primair onderwijs 1 april 2009 Maarssen 8 april 2009 Amsterdam 9 april 2009 Den Haag 21 april 2009 Eindhoven 22 april 2009 Assen Marij Bosdriesz, Cecile Godefrooy, Marina Moerkens Programma

Nadere informatie

Werken aan sociale veiligheid

Werken aan sociale veiligheid Werken aan sociale veiligheid Hét Congres 25 november 2016 Presentatie door: Hélène Dongelmans en Fernanda de Hoop Agenda Welkom, binnenkomer Agenda bespreken De eisen die de overheid stelt aan sociaal

Nadere informatie

HOE KUNNEN WE RESPECTVOL OMGAAN MET ELKAAR BINNEN HET STEDELIJK LYCEUM

HOE KUNNEN WE RESPECTVOL OMGAAN MET ELKAAR BINNEN HET STEDELIJK LYCEUM HOE KUNNEN WE RESPECTVOL OMGAAN MET ELKAAR BINNEN HET STEDELIJK LYCEUM Wat te doen bij respectloos gedrag Taakhouder: M. van de Bult Ö. Demirkol Gemaakt: nov 2018 Geldig tot: nov 2022 pag 1 van 4. Vooraf:

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK GEDIFFERENTIEERD TOEZICHT. basisschool De Biezenhof

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK GEDIFFERENTIEERD TOEZICHT. basisschool De Biezenhof RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK GEDIFFERENTIEERD TOEZICHT basisschool De Biezenhof Plaats : Halsteren BRIN nummer : 08WY C1 Onderzoeksnummer : 291552 Datum onderzoek : 31 januari en 2 februari

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren GEDRAGSPROTOCOL (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren Mei 2014 Gedragsprotocol de Boomgaard I. Doel van dit gedragsprotocol: Alle kinderen van De Boomgaard moeten zich veilig voelen, zodat

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken (OGW)

Opbrengstgericht werken (OGW) Opbrengstgericht werken (OGW) Ouderbetrokkenheid en participatie Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze Kwaliteits Opbrengstgericht Werken Ouderbetrokkenheid en participatie

Nadere informatie

Aanspreekpunt pesten en coördineren anti-pestbeleid op school

Aanspreekpunt pesten en coördineren anti-pestbeleid op school Aanspreekpunt pesten en coördineren anti-pestbeleid op school Leerlingen en hun ouders die te maken krijgen met pesten moeten met hun verhaal bij iemand terecht kunnen op school. Ze moeten erop kunnen

Nadere informatie

Welkom op de informatie-avond!

Welkom op de informatie-avond! Welkom op de informatie-avond! Programma: Presentatie over de uitslag van de tevredenheidsonderzoeken, de verbeterplannen en de resultaten van vorig schooljaar. Interactief met elkaar van gedachten wisselen

Nadere informatie

Vragenlijst themacertificaat Welbevinden en sociale veiligheid Primair onderwijs

Vragenlijst themacertificaat Welbevinden en sociale veiligheid Primair onderwijs Vragenlijst themacertificaat Welbevinden en sociale veiligheid Primair onderwijs Bij het beantwoorden van de vragenlijst is het handig om (indien aanwezig) de volgende zaken bij de hand te hebben: Schoolplan

Nadere informatie

stevige Vierdaagse training Vertrouwenswerk in het vo en mbo

stevige Vierdaagse training Vertrouwenswerk in het vo en mbo Een stevige basis Vierdaagse training Vertrouwenswerk in het vo en mbo Bent u vertrouwenspersoon en werkzaam in het voortgezet onderwijs of het middelbaar beroepsonderwijs? Dan is de vierdaagse training

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

Handjehelpen Inwerkdag Social Work

Handjehelpen Inwerkdag Social Work Handjehelpen Inwerkdag Social Work 2019 Welkom Verwachtingen vandaag Introductie Toelichting programma Praktisch mededelingen Beveiligde link krijg je toegestuurd. Programma Praktische mededelingen Introductie

Nadere informatie

Een goede basis. Tweedaagse training Vertrouwenswerk in het primair onderwijs

Een goede basis. Tweedaagse training Vertrouwenswerk in het primair onderwijs Een goede basis Tweedaagse training Vertrouwenswerk in het primair onderwijs Werkt u als interne of externe vertrouwenspersoon of contactpersoon in het primair onderwijs? En wilt u meer zijn dan een wegwijzer?

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Bestuursondersteuning en Advies Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

Digitaal Veiligheidsplan

Digitaal Veiligheidsplan Digitaal Veiligheidsplan Overzicht aandachtspunten sociale veiligheid 2015-12-01 16:53 Een veilige school is een school waar leerlingen en personeel met plezier leren en werken en waar zij zich zo goed

Nadere informatie

obs Willem Eggert Herstelonderzoek

obs Willem Eggert Herstelonderzoek obs Willem Eggert Herstelonderzoek Datum vaststelling: 4 april 2019 Samenvatting De kwaliteit van het onderwijs hebben wij in november 2017 als zeer zwak beoordeeld, omdat de kwaliteit van de lessen onvoldoende

Nadere informatie

obs De Boemerang Kwaliteitsonderzoek Primair Onderwijs

obs De Boemerang Kwaliteitsonderzoek Primair Onderwijs obs De Boemerang Kwaliteitsonderzoek Primair Onderwijs Maart 2018 Samenvatting De inspectie heeft op 2 november 2017 op De Boemerang een onderzoek naar risico's uitgevoerd. De aanleiding voor dit onderzoek

Nadere informatie

Vakmanschap; vertrouwenswerk in uitvoering

Vakmanschap; vertrouwenswerk in uitvoering Donderdag 5 november 2015 9.30-16.00 uur Regardz De Eenhoorn, Amersfoort PPSI is opgenomen in Stichting School & Veiligheid. De expertise en het aanbod voor vertrouwenspersonen blijft hetzelfde, maar wordt

Nadere informatie

Aangenaam: Guido. Informatie over kennismaken met Guido. gelooft

Aangenaam: Guido. Informatie over kennismaken met Guido. gelooft Aangenaam: Guido Informatie over kennismaken met Guido gelooft Welkom op Guido Als u deze brochure leest dan heeft u uw zoon of dochter aangemeld voor GSG Guido. Guido is een gereformeerde school voor

Nadere informatie

Vragenlijst themacertificaat Welbevinden en sociale veiligheid Voortgezet onderwijs

Vragenlijst themacertificaat Welbevinden en sociale veiligheid Voortgezet onderwijs Vragenlijst themacertificaat Welbevinden en sociale veiligheid Voortgezet onderwijs Het is handig om bij het invullen van de vragenlijst de volgende documenten bij de hand te houden, indien aanwezig: Schoolplan

Nadere informatie

Op De Schuthoek weten we hoe het hoort, daar doet niemand iets wat een ander stoort.

Op De Schuthoek weten we hoe het hoort, daar doet niemand iets wat een ander stoort. Pestprotocol Pestprotocol o.b.s. De Schuthoek Ieder kind heeft liefde en begrip nodig voor de volledige en harmonische ontplooiing van zijn persoonlijkheid. Beginsel 6 van de Universele Verklaring van

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE RAADSVRAGEN 2017, NUMMER 09

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE RAADSVRAGEN 2017, NUMMER 09 BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE RAADSVRAGEN 2017, NUMMER 09 Datum 7 maart 2017 Van College B&W Behandeld door L.T. Lewis Doorkiesnummer 030-28 61635 E-mailadres l.lewis@utrecht.nl Kenmerk 4270715-170223 Geachte

Nadere informatie

Meerwerf basisschool Prinses Margriet. www.meerwerf.nl. Leren voor het leven

Meerwerf basisschool Prinses Margriet. www.meerwerf.nl. Leren voor het leven Meerwerf basisschool Prinses Margriet www.meerwerf.nl Leren voor het leven B Baken in het dorp De Prinses Margrietschool is voor vele generaties een bekende plek. Vanouds hebben we aandacht voor een ieder:

Nadere informatie

Ouderenquête 2014 CBS De Bron

Ouderenquête 2014 CBS De Bron Ouderenquête 2014 CBS De Bron Inhoud Voorwoord... 3 Kwaliteitszorg... 4 Aanbod... 11 Tijd... 16 Pedagogisch handelen... 19 Didactisch handelen... 25 Afstemming... 28 Schoolklimaat... 31 Zorg en begeleiding...

Nadere informatie

Visie op ouderbetrokkenheid

Visie op ouderbetrokkenheid Visie op ouderbetrokkenheid Basisschool Lambertus Meestersweg 5 6071 BN Swalmen tel 0475-508144 e-mail: info@lambertusswalmen.nl website: www.lambertusswalmen.nl 1 Maart 2016 Inleiding: Een beleidsnotitie

Nadere informatie

IN GESPREK MET OUDEREN UIT VERSCHILLENDE CULTUREN OVER EENZAAMHEID

IN GESPREK MET OUDEREN UIT VERSCHILLENDE CULTUREN OVER EENZAAMHEID IN GESPREK MET OUDEREN UIT VERSCHILLENDE CULTUREN OVER EENZAAMHEID Werkconferentie 6 juli 2017 VOORWOORD DE WERKCONFERENTIE Mens onder de mensen zijn, meedoen en meetellen. Dingen voor jezelf of anderen

Nadere informatie

Impulsklas aan de slag met gedrag

Impulsklas aan de slag met gedrag Impulsklas aan de slag met gedrag workshop-aanbod 2014-2015 De Impulsklas workshops voor teams & Lezingencyclus voor ouders en onderwijsprofessionals Het workshop-aanbod van Impuls sluit aan bij het werken

Nadere informatie

RESPECTVOL OMGAAN MET ELKAAR. Sint-Janslyceum s-hertogenbosch

RESPECTVOL OMGAAN MET ELKAAR. Sint-Janslyceum s-hertogenbosch RESPECTVOL OMGAAN MET ELKAAR Sint-Janslyceum s-hertogenbosch 1: Vooraf Op het Sint-Janslyceum zien we graag dat mensen respectvol met elkaar omgaan. Dat betekent: - mensen in hun waarde laten - mensen

Nadere informatie

Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444

Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Voorlichtingspublicatie Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Wet van 9 december 2005, houdende opneming in de Wet op het

Nadere informatie

Uitgangspunten en achtergronden van de training Ruimte voor jezelf & Ruimte voor de ander. IB- Netwerk regio Midden - 18 mei 2016

Uitgangspunten en achtergronden van de training Ruimte voor jezelf & Ruimte voor de ander. IB- Netwerk regio Midden - 18 mei 2016 Uitgangspunten en achtergronden van de training Ruimte voor jezelf & Ruimte voor de ander IB- Netwerk regio Midden - 18 mei 2016 Hoe een groep zich vormt of heeft gevormd aan het begin van het schooljaar

Nadere informatie

2-DAAGSE CURSUS. Anti-pestcoördinator

2-DAAGSE CURSUS. Anti-pestcoördinator 2-DAAGSE CURSUS Anti-pestcoördinator Naar een zo pestvrij mogelijke school! Deze cursus is iets voor uw school als u: Pesten op uw school beter wilt signaleren, voorkomen en oplossen Leerlingen alle kansen

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK GEDIFFERENTIEERD TOEZICHT. basisschool De Heijcant

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK GEDIFFERENTIEERD TOEZICHT. basisschool De Heijcant RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK GEDIFFERENTIEERD TOEZICHT basisschool De Heijcant Plaats : Schijndel BRIN nummer : 13MX C1 Onderzoeksnummer : 291299 Datum onderzoek : 23, 24 en 26 januari 2017

Nadere informatie

Vliegende start voor (startend) onderwijspersoneel

Vliegende start voor (startend) onderwijspersoneel Cursussen, conferenties en advies Vliegende start voor (startend) onderwijspersoneel Overzicht cursusaanbod voor (startend) personeel in het onderwijs 2009/2010 Volg een cursus bij AOb scholing De AOb

Nadere informatie

Vakmanschap; vertrouwenswerk in uitvoering

Vakmanschap; vertrouwenswerk in uitvoering Conferentie voor vertrouwenspersonen basisonderwijs Vakmanschap; vertrouwenswerk in uitvoering Woensdag 8 april 2015 9.30-16.00 uur Regardz De Eenhoorn Amersfoort Project Preventie Seksuele Intimidatie

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren GEDRAGSPROTOCOL (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren Mei 2010 1 Gedragsprotocol de Boomgaard Pesten in school, hoe ga je er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

PESTPROTOCOL (versie april 2014)

PESTPROTOCOL (versie april 2014) PESTPROTOCOL (versie april 2014) Op de Lispeltuut willen wij de kinderen een veilige leeromgeving bieden. Kinderen moeten zich op een prettige en positieve manier kunnen ontwikkelen. Een gevoel van veiligheid

Nadere informatie

1 Aanbevolen artikel

1 Aanbevolen artikel Aanbevolen artikel: 25 november 2013 1 Aanbevolen artikel Ik kan het, ik kan het zélf, ik hoor erbij Over de basisingrediënten voor het (psychologisch) welzijn Een klassieke motivatietheorie toegelicht

Nadere informatie

Regenboogtrainer worden middenbouw

Regenboogtrainer worden middenbouw Regenboogtrainer worden middenbouw Een driedaagse training voor leraren over sociale opvoeding van kinderen Inhoud In deze cursus leren leerkrachten de diverse materialen te gebruiken waarmee kinderen

Nadere informatie

Meedenksessie Onderwijs over agressie

Meedenksessie Onderwijs over agressie Meedenksessie Onderwijs over agressie Opening (Gitta v/d Berg) Welkom Doel van deze bijeenkomst Programma 15.00u Opening 15.15u Inleiding Door Gitta v/d Berg (Trainer omgaan met agressie) Door Barbara

Nadere informatie

Het werk van de vertrouwensinspecteur (VI) Presentatie 3 e Nationaal Congres Pesten

Het werk van de vertrouwensinspecteur (VI) Presentatie 3 e Nationaal Congres Pesten Het werk van de vertrouwensinspecteur (VI) Presentatie 3 e Nationaal Congres Pesten Bijeenkomst 28 januari 2016 Jet ten Brinke Coördinerend Inspecteur Vertrouwensinspecteurs Waar gaat het over? Maar ook:

Nadere informatie

TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST

TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST Het werkmateriaal is een onderdeel van de website Krachtenspel.nl. Werkmateriaal Sociaal Emotionele Educatie (SEE) Alle informatie is te vinden op de website Jan Ausum en Mieke

Nadere informatie

Training Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke effectiviteit Training Persoonlijke effectiviteit Persoonlijke effectiviteit: vergroot je invloed door slim te werken Niet harder, maar slimmer werken: zo vergroot je je persoonlijke effectiviteit. Door op een slimme

Nadere informatie

Conferentie Burgerschap in het onderwijs op 22 november 2017

Conferentie Burgerschap in het onderwijs op 22 november 2017 Conferentie Burgerschap in het onderwijs op 22 november 2017 Bevordering van burgerschap is een belangrijke taak voor scholen en krijgt steeds meer aandacht. De maatschappelijke verwachtingen zijn hoog.

Nadere informatie

Opgroeien met zorg Verslag werkconferentie jonge mantelzorgers

Opgroeien met zorg Verslag werkconferentie jonge mantelzorgers Opgroeien met zorg Verslag werkconferentie jonge mantelzorgers Onder de titel "De olifant staat in de kamer. En nu?" vond op 10 december 2015 de werkconferentie plaats over jongeren die opgroeien met zorg.

Nadere informatie

t Kompas School met de Bijbel Westbroek

t Kompas School met de Bijbel Westbroek t Kompas School met de Bijbel Westbroek Het protocol sociaal gedrag Het pestprotocol is een belangrijk onderdeel van het beleid van onze school. We hebben dan ook een protocol opgesteld dat op de hele

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid in het voortgezet onderwijs

Ouderbetrokkenheid in het voortgezet onderwijs Ouderbetrokkenheid in het voortgezet onderwijs Een goede relatie tussen ouders en school komt het leerresultaat ten goede en dat is wat we allemaal willen! Convenant Impuls Kwaliteitsverbetering Onderwijs

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK. Praktijkonderwijs Stadskanaal PRO

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK. Praktijkonderwijs Stadskanaal PRO RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK Praktijkonderwijs Stadskanaal PRO Plaats : Stadskanaal BRIN nummer : 18UZ C1 BRIN nummer : 18UZ 00 PRO Onderzoeksnummer : 279114 Datum onderzoek

Nadere informatie

Criteria en vragenlijst themacertificaat Welbevinden. Voortgezet onderwijs

Criteria en vragenlijst themacertificaat Welbevinden. Voortgezet onderwijs Criteria en vragenlijst themacertificaat Welbevinden Voortgezet onderwijs Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Welbevinden. De vragenlijst

Nadere informatie

Veiligheidsbeleid Het Kompas Versie

Veiligheidsbeleid Het Kompas Versie Veiligheidsbeleid Het Kompas Versie 2016-2017 Inhoud Kader... 3 Veiligheidsbeleid... 3 Monitoring... 3 Aanspreekpunt pesten... 3 Onderwijsinspectie... 3 Uiteenzetting... 3 Appreciative Inquiry... 4 Veiligheidsbeleid...

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. rkbs De Zeppelin

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. rkbs De Zeppelin RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK rkbs De Zeppelin Plaats : Heerhugowaard BRIN nummer : 27BN C1 Onderzoeksnummer : 293480 Datum onderzoek : 4 en 6 juli 2017 Datum vaststelling : 11 oktober 2017

Nadere informatie

RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure

RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure GOO! voor Opvang en Onderwijs RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure Elk kind heeft een held of heldin in zich om moeilijke situaties te overwinnen. Hiervoor is niet alleen moed nodig, maar ook inzicht, de juiste

Nadere informatie

Opvoeden in spannende tijden in de Indische buurt. Een fotoverslag van de werkconferentie op 5 juni 2015

Opvoeden in spannende tijden in de Indische buurt. Een fotoverslag van de werkconferentie op 5 juni 2015 Opvoeden in spannende tijden in de Indische buurt 1 Een fotoverslag van de werkconferentie op 5 juni 2015 2 3 Aanleiding De Indische buurt voelt zich als gemeenschap verantwoordelijk voor het creëren van

Nadere informatie

Training Conflicthantering

Training Conflicthantering Training Conflicthantering Training Conflicthantering, een stevige discussie met een goede afloop Je zal het best weleens hebben meegemaakt, een flinke discussie tijdens een vergadering. Jij en je collega

Nadere informatie

Stand van zaken toezicht op wettelijke zorgplicht Sociale veiligheid op school

Stand van zaken toezicht op wettelijke zorgplicht Sociale veiligheid op school Stand van zaken toezicht op wettelijke zorgplicht Sociale veiligheid op school Inspectie van het Onderwijs 4939474 Inspectie van het Onderwijs & Universiteit van Amsterdam Bijdrage bijeenkomst Ringen Utrecht,

Nadere informatie

De kracht van sociale media in het onderwijs

De kracht van sociale media in het onderwijs De kracht van sociale media in het onderwijs Maak onderwijs effectiever met sociale media Tweedaagse leergang en eendaagse workshop Uw studenten maken volop gebruik van sociale media. Ze ontmoeten er hun

Nadere informatie

Sociaal veiligheidsbeleid

Sociaal veiligheidsbeleid Sociaal veiligheidsbeleid Voorwoord Scholen in het voortgezet onderwijs zijn verplicht zorg te dragen voor een veilige school. Dit betekent concreet dat scholen: 1 Aan een inspanningsverplichting voldoen

Nadere informatie

Annette Koops: Een dialoog in de klas

Annette Koops: Een dialoog in de klas Annette Koops: Een dialoog in de klas Als ondersteuning bij het houden van een dialoog vindt u hier een compilatie aan van Spreken is zilver, luisteren is goud : een handleiding voor het houden van een

Nadere informatie

PILOTONDERZOEK SOCIALE KWALITEIT. Alphons Laudyschool

PILOTONDERZOEK SOCIALE KWALITEIT. Alphons Laudyschool PILOTONDERZOEK SOCIALE KWALITEIT Alphons Laudyschool Plaats : Amsterdam BRIN nummer : 14UA OKE 02 VSO Onderzoeksnummer : 254088 Datum onderzoek : 16-17 december 2013 Datum vaststelling : 20 februari 2014

Nadere informatie

Jij laat het zien. De havo/mavo. Voor durvers en doeners. een Calvijn school

Jij laat het zien. De havo/mavo. Voor durvers en doeners. een Calvijn school Jij laat het zien een Calvijn school De havo/mavo Voor durvers en doeners Als je niet kunt wachten om met je ideeën aan de slag te gaan, is er in Rotterdam eigenlijk maar één school voor je. Heb je gemerkt

Nadere informatie

Onderzoek Passend Onderwijs

Onderzoek Passend Onderwijs Rapportage Onderzoek passend onderwijs Utrecht, juni 2016 DUO Onderwijsonderzoek drs. Vincent van Grinsven drs. Liesbeth van der Woud Postbus 681 3500 AR Utrecht telefoon: 0302631080 e-mail: info@duo-onderwijsonderzoek.nl

Nadere informatie

1 > Ouders en school Samen het beste halen uit ieder kind

1 > Ouders en school Samen het beste halen uit ieder kind 1 > Ouders en school Samen het beste halen uit ieder kind Samenwerking vormgeven Wanneer ouders en school samenwerken, voelt het kind zich prettiger en verbeteren zijn leerprestaties. Veel scholen zetten

Nadere informatie

HET GOEDE NIEUWS OVER PESTEN

HET GOEDE NIEUWS OVER PESTEN HET GOEDE NIEUWS OVER PESTEN Eindelijk Ontdek grip hoe op tientallen het ongrijpbare scholen deel in Nederland van pestgedrag grip hebben Pesten gekregen is binnen het onderwijs op het een hot ongrijpbare

Nadere informatie

informatie dagen: AMS: de basis voor succes! jan. Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving! HAVO HAVOplus VMBO maandag

informatie dagen: AMS: de basis voor succes! jan. Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving! HAVO HAVOplus VMBO maandag AMS: de basis voor succes! informatie dagen: HAVO HAVOplus VMBO. Theoretische leerweg Kaderberoepsgerichte leerweg Basisberoepsgerichte leerweg 23 maandag jan. 24 dinsdag jan. Let op! Start: 19.30 uur

Nadere informatie

2013-2017. Actief burgerschap en sociale integratie

2013-2017. Actief burgerschap en sociale integratie 201-2017 Actief burgerschap en sociale integratie Inhoudsopgave: Kwaliteitszorg actief burgerschap en sociale integratie Visie en planmatigheid Visie Doelen Invulling Verantwoording Resultaten Risico s

Nadere informatie

Vignet Welbevinden en Sociale Veiligheid, vo. Beleid. Vragenlijst Welbevinden en Sociale Veiligheid. Handig om bij de hand te hebben:

Vignet Welbevinden en Sociale Veiligheid, vo. Beleid. Vragenlijst Welbevinden en Sociale Veiligheid. Handig om bij de hand te hebben: Vignet Welbevinden en Sociale Veiligheid, vo Vragenlijst Welbevinden en Sociale Veiligheid Handig om bij de hand te hebben: Schoolplan Zorgplan Veiligheidsplan Schoolondersteuningsplan Beleid 1. Geef aan

Nadere informatie

School Ondersteuningsprofiel De Startbaan - 2 oktober 2014

School Ondersteuningsprofiel De Startbaan - 2 oktober 2014 De Startbaan - 2 oktober 214 1B. Onderwijskundig concept van de school Onderwijskundig concept van de school Onze school zet de laatste jaren in op kwaliteitsgericht coachen. Daarbij gaan we uit van de

Nadere informatie

Strategienota Ruimte, Relatie & Rekenschap

Strategienota Ruimte, Relatie & Rekenschap Strategienota 2019-2022 Ruimte, Relatie & Rekenschap 2 Strategienota Landstede Groep 2019-2022 Inhoudsopgave Inleiding 4 Hoofdstuk 1 Missie & waarden 6 1.1 Missie 6 1.2 Waarden 6 We willen ontwikkelen

Nadere informatie

Veiligheid van kinderen preventie seksueel misbruik

Veiligheid van kinderen preventie seksueel misbruik Veiligheid van kinderen preventie seksueel misbruik Even voorstellen Marijke Lammers, MOVISIE Adviseur, trainer en auteur bejegeningsvraagstukken en preventie & aanpak seksueel en huiselijk geweld. Veel

Nadere informatie

Samenvatting Schoolondersteuningsprofiel. Naam School

Samenvatting Schoolondersteuningsprofiel. Naam School 1 LOGO SCHOOL Samenvatting Schoolondersteuningsprofiel Naam School Algemene gegevens School Zalmplaatschool BRIN 10QX 00 Directeur Nico Bakker Adres Aalreep 8-10 Telefoon 010-4167408 E-mail directie@ Bestuur

Nadere informatie

Een Positieve Klas resultaten Duhamel College Den Bosch

Een Positieve Klas resultaten Duhamel College Den Bosch Een Positieve Klas resultaten Duhamel College Den Bosch Mentoren van Duhamel College Den Bosch (vmbo) hebben het programma Een Positieve Klas in het schooljaar 2011-2012 uitgevoerd met eerste en tweede

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. basisschool De Tweemaster

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. basisschool De Tweemaster RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK basisschool De Tweemaster Plaats : Leiden BRIN nummer : 20UW C1 Onderzoeksnummer : 290704 Datum onderzoek : 15 november 2016 Datum vaststelling : 14 februari

Nadere informatie

Leren op een prachtige school

Leren op een prachtige school Meerwerf basisschool Tuindorpschool www.meerwerf.nl Leren op een prachtige school midden in Den Helder R Rust en ruimte In het oude centrum van Den Helder ligt onze prachtige Tuindorpschool. Al generaties

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 8 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN School voor Speciaal Basisonderwijs De Kring (20KY00) School voor Speciaal Basisonderwijs De Kring 20KY Directeur

Nadere informatie